EKSTREMİTE YARALANMALARI. Yrd.Doç.Dr.Ali EKŞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EKSTREMİTE YARALANMALARI. Yrd.Doç.Dr.Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com"

Transkript

1 EKSTREMİTE YARALANMALARI Yrd.Doç.Dr.Ali EKŞİ

2 KIRIKLAR Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasıdır.

3 Kırıkların Sebepleri Kemik dokunun zayıflığı Travma Kemik tümörleri Osteoporoz

4 Kırığa Neden Olan Güçler (1) Direkt darbeler: Trafik kazaları, spor müsabakalarında tekme darbeleri veya yere düşme sonucu oluşan kırıklar.

5 Kırığa Neden Olan Güçler (2) İndirekt darbeler: Eli üzerine düşen birinin radius, ulna, skapula ve / veya klavikülasının kırılması.

6 Kırığa Neden Olan Güçler (3) Büken güçler: Kayak yaparken, tenis oynarken ve benzeri durumlarda çevrilen ayağın kırılması.

7 Kırığa Neden Olan Güçler (4) Yüksek enerji: Araba kazalarında, yüksekten düşmelerde, ateşli silah yaralanmaları benzeri durumlarda karşımıza çıkar.

8 Kırığa Neden Olan Güçler (5) Ateşli silah yaralanmaları.

9 Kırıkların Sınıflandırılması Kapalı kırıklar Açık kırıklar

10 Kapalı Kırıklar Deplase kırıklar...: Kırılma sırasında kemik uçları kırık yerinden ayrılmıştır. Deformite vardır. Nondeplase kırıklar...: Kırılma sırasında kemik uçları kırık yerinden ayrılmamıştır.

11 Kırığın Bulgu ve Belirtileri (1) Deformite: Extremite doğal olmayan ve olmaması gereken yerdedir. Deformitenin özellikleri sağlam olan extremite ile karşılaştırılır.

12 Kırığın Bulgu ve Belirtileri (2) Ağrı ve hassasiyet: Kırılan yerde ağrı ve palpasyonla hassasiyet vardır.

13 Kırığın Bulgu ve Belirtileri (3) Extremiteyi kullanamama: Sakınma-koruma Kırıkların karakteristik özelliğidir. Hasta kırılan kemiği baskıdan uzak tutmaya ve kullanmamaya çalışır.

14 Kırığın Bulgu ve Belirtileri (4) Şişme, ekimoz: Kırık bölgede ödem ve kanama olabilir. Deformiteyi ortadan kaldıracak kadar oluşabilir. Travmadan saatler sonra tüm extremitede oluşabilir.

15 Kırığın Bulgu ve Belirtileri (5) Kırık uçların açıkta olması: Deriden çıkan yaranın içinde kırık kemik uçlar görülebilir. Krepitasyon: Kırık kemik uçlarının sürtünme sesidir. Palpasyon ile anlaşılır. Angulasyon: Açılma, yalancı eklem.

16 Kırıklarda olası komplikasyonlar (1) Kanama: Kırık uçlar önemli miktarda kanamaya neden olur. Özellikle pelvis kırıklarında şoka karşı önlem alınmalıdır.

17 Kırıklarda olası komplikasyonlar (2) KAPALI KIRIKLARDA TAHMİNİ KAN KAYIPLARI Kırık Bölgesi Radius-Ulna Humerus Pelvis Femur Tibia-fibula Kan Miktarı ml 250 ml ml 1000 ml 500 ml

18 Kırıklarda olası komplikasyonlar (3) Ödem ve Hematom: Sinir ve kasa basınç oluşur. Bu basınç kalıcı hasarlara yol açabilir.

19 Kırıklarda olası komplikasyonlar (5) Kompartman Sendromu: Pain: Ağrı: En erken görülür. Pasif hareketlerde bile ağrı vardır. Atelleme sonrası ağrı hafifler. Pallor: Solukluk: Kapiller geri dolumda gecikme vardır. Pulselessines: Nabız yokluğu. Kırık alt extremitede ise ve iç kanama varsa kanın alt extremitede birikmesi sonucu nabız alınamayabilir. Paresthesias: Parestezi: His yokluğu. Karıncalanma ve uyuşma vardır. Sebebi: Sinirlere baskıdır. Paresis: Parazi: Motor sinirlere baskı sonucu kuvvet azlığından, felce kadar gidebilir. Puffiness: Şişlik: Çeşitli derecelerde şişme vardır.

20 Kırıklarda olası komplikasyonlar (6) Enfeksiyon: Eğer hastada açık kırık varsa dış kanama ve bakterial kontaminasyon olabilir. Damar Yaralanmaları: Hasar gören kemik damarları sıkıştırabilir veya kesebilir. Özellikle silahlı yaralanmalarında yumuşak dokuda ödem oluşur.

21 Kırıklarda olası komplikasyonlar (7) Periferal Sinir Yaralanmaları: Silah yaralanmasında direk hasar söz konusudur. Gerilen, bükülen ya da kemik uçlarıyla kesilen sinirin fonksiyonu etkilenir.

22 Kırıklarda olası komplikasyonlar (8) İç Organ Yaralanmaları: Pelvis kırıklarında pelvis boşluğu organlarının yaralanması. Mesane, rektum, barsak, üretra ve üreme organları hasarı. Toraks boşluğunda pnömotoraks, hematoraks veya ikisi bir arada görülebilir. Ayrıca dalak rüptürü gözden kaçırılmamalıdır.

23 Kırıklarda olası komplikasyonlar (9) Yağ Embolisi : Kırık bölgeden ayrılan küçük yağ parçacıkları dolaşıma girebilir. Ak ciğerlere kadar ulaşarak ciddi problemler oluşturabilir. Daha çok uzun kemik ve pelvis kırıklarında görülür. Genellikle yaralanmadan 1 ile 3 gün sonra gelişir.

24 ÇIKIKLAR (1) Kemik ucunun eklem yüzeyinden ayrılmasıdır. Bazen kemik ucunu tutan ligamentler de yırtılarak olaya katılı Omuz dirsek ve parmaklar, pelvis ve bilekler en sık etkilenen eklemlerdir.

25 ÇIKIKLAR (2) Belirti ve Bulguları Deformite Şişme Ağrı Eklemin normal hareketini yapamaması Palpasyonla eklem etrafında hassasiyet.

26 ÇIKIKLAR (3) Çıkıkları ciddi yaralanmalara dönüştüren durumlar: Extremite distalindeki sinirlerin ya da damarların olaya katılması. Eğer çıkık sinir üzerine baskı yapıyorsa, distalde duyu ve kuvvet kaybı olabilir. Artere bası varsa nabız alınamayabilir. Bu nedenle distal nabızları, motor fonksiyonları ve duyuları sık sık kontrol etmek gerekir.

27 BURKULMALAR (1) Eklemin normal sınırlarını aşan ani bükülme ve gerilmesiyle oluşur. Bu zorlanma sonucu kapsül ve ligamentlerin bir kısmı gerilir ve yırtılır. Yaygın olarak el ve ayak bileği burkulmalara maruzdur.

28 BURKULMALAR (2) Kemik uçları birbirinden ayrılmadığı için eski güç tekrar kazanılabilir. Eklem bütünlüğünün bozulmaması, burkulmayı çıkıktan ayıran en önemli özelliktir. Çıkıklarda görülen şiddetli ağrı burkulmalarda görülmez.

29 BURKULMALAR (3) Belirti ve Bulguları Hassasiyet Şişme ve ekimoz Extremiteyi kullanamama *** Her ağır burkulma olayına kırık gibi müdahale edilmelidir****

30 İNCİNME Yumuşak doku yaralanmaları ve eklem çevresindeki kasların ani kasılmasıdır. Hasta aktif hareket sırasında ağrı hisseder. Deformite veya şişlik yoktur.

31 Birlikte görülebilecek yaralanmalar Skapula kırığı Kaburga ve pulmoner ezikler Carpal kırıklar Dirsek ve omuz kırıkları Pelvis kırığı Lumbal ve sakral omuz kırığı ve mesane yaralanması Kalça eklemi çıkığı Femurbaşı kırığı, osteobulum ( eklem yuvası ) kırığı Femur kırığı Kalça eklemi kırığı Patella kırığı Aynı taraftaki kalça ekleminin çıkması Patella çıkığı Tibia kırığı Calcaneus ( Topuk kemiği ) kırığı- Diğer ayağın calcaneusu ve 1. ve 2. Lumbal vertebra kırıkları

32 Hastane Öncesi Acil Bakımda Ekstremite Yaralanmalarının Muayenesi İlk inceleme İkinci inceleme Yaralı kısmın muayenesi Distal nöromüsküler fonksiyon değerlendirmesi

33 İlk İnceleme ABC Ne oldu? Hastadan, yakınından veya çevredekilerden Yaralanmanın olası mekanizması Dikkatiniz havayolunda olmalı Dolaşım kontrolü Kanama kontrolü Hastanın birden fazla yerinde kırık varsa ve hayati fonksiyonu tehlikede ise hasta sırt tahtasına alınmalıdır. *** Hastada hayati tehlike varsa 2. incelemeyi yapmadan, acil bakıma geçiniz. ***

34 İkinci İnceleme Hastanın şuuru açık ise yaralanma sırasında extremitenin hangi fonksiyonda olduğunu sorun. Bilek, içe mi, dışa mı döndü? vs Tüm vücutta kanama kontrolü Fiziksel Muayene Açık yaraların kapatılması

35 Muayenede Dikkat Edilmesi Gerekenler (1) Nabız: Yaralanmanın distalindeki nabız palpe edilir. Üst ekstremitede radial nabzı, alt ekstremitede posterior tibial nabzını palpe edilir.

36 Muayenede Dikkat Edilmesi Gerekenler (2) Kapiller Geri Dolum: Yaralanmış ekstremitenin distalindeki parmakların tırnak yataklarından veya tırnak altlarından bakılır.

37 Muayenede Dikkat Edilmesi Gerekenler (3) His: Hastanın kırığın distalinde parmaklara ufak teması hissetmesi, sinir hasarının olmadığını gösterir. Elde, küçük parmağın ve işaret parmağının avuç içi tarafından, ayakta İse baş parmağın alt yüzünden ve ayak sırtının lateralinden his kontrolü yapılır.

38 Muayenede Dikkat Edilmesi Gerekenler (4) Motor fonksiyon: Yaralanma el ve ayağın proksimalinde ise kas aktivitesi kontrol edilir. Eğer yaralanma el ve ayakta ise bu test ağrıya neden olacağından yapılmamalıdır. Hastanın üst ekstremitesi için elini açıp kapaması, alt ekstremite için ayak parmaklarını oynatması istenir. Bazen hareket yaralanma bölgesinde ağrıya neden olur. Ağrı olursa bu teste devam edilmemelidir.

39 Hastane Öncesinde Ekstremite Yaralanmalarının Acil Bakımı Ekstremite yaralanmalarında öncelikle vital bulguların stabilize olmasına dikkat edilmelidir. Eğer açık yara varsa, bütün açık yaraların üzeri önce steril nemli malzeme ile kapatılıp sonra atelleme işlemine geçilmelidir.

40 Ekstremite Yaralanmaları Klaviküla Kırığı Nedenleri: Genellikle çocuklarda ve uzatılan bir elin üzerine düşmelerde oluşur. Belirti ve bulgular: Lokal şişme ve hassasiyet vardır. Acil bakım: Hastanın kırık clavikulası tarafındaki kolunu göğsüne üçgen sargı ile atelleyin. Sekiz bandajı kullanılabilir.

41 Skapula Kırığı Nedenleri: Direkt darbe Trafik kazaları Yüksekten düşmeler Göğüs yaralanmaları Belirti ve bulgular: Omuz hareketinde kısıtlanma Ekimoz Solunum sıkıntısı görülebilir Abrezyon Acil bakım: Yaralı tarafındaki kolun göğüse üçgen sargı ile sabitleyin.

42 Humerus Proksimalinin Çıkığı Tanım: Omuz çıkığıdır. Daha çok yaşlılarda görülür. Nedeni: Kolun abdüksiyonu ve external rotasyonu ile çıkar. Belirti ve bulgular: Omuz aşağı düşmüş ve kol ile göğüs arasında bir açı oluşmuştur. Acil Bakım: Çıkık omuz rahat ettiği pozisyonda yastık, çarşaf veya havlu ile desteklenir. Yaralı taraftaki kol üçgen sargı ile göğse atellenir.

43 Humerus Diafiz Kırıkları Nedeni: Direkt veya İndirekt darbe ile oluşur. Belirti ve bulgular: Deformite vardır. Radial sinirde hasar meydana gelmiş ise düşük el bileği bulgusu vardır. Acil Bakım: Sert ateller, havalı ateller ve vakum ateller ile sabitlenebilir. Kemik uçlarını karşı karşıya getirmek için hafif traksiyon uygulanabilir.

44 Dirsek Yaralanmaları Nedeni: Burkulmalarda görülür. Belirti ve bulgular: Sinir ve damar yaralanmaları sık görülür. Herhangi bir manipülasyon yaralanmayı arttırır. Acil Bakım: Bulunduğu pozisyonda basit atel ya da vakum atel ile sabitlenir

45 Ön Kol Kırıkları Nedeni: Ulna direkt darbe ile kırılır. Radiusun distalindeki kırıklar genelde yaşlılarda görülür. Colles kırığı da denir. Karakteristik çatal şeklindeki kırıktır. Belirti ve bulgular: Genellikle iki kemik de kırılır. Ağrı, deformite ve ekstremiteyi kullanmadan kaçınma temel bulgularıdır. Acil bakım: Havalı atel, vakum atel ve basit atel ile sabitlenebilir. Yastık veya çarşaf katlanarak kullanılabilir.

46 El Bileği Yaralanmaları Belirti ve bulgular: Doku ve tendon hasarı olabilir. Carpal kemiklerin kırıkları da olaya katılabilir Acil bakım: Önkol ile birlikte atellenir. Havalı atel, vakum atel ve basit atel ile sabitlenebilir. Fonksiyonel pozisyonda atellenmelidir.

47 Pelvis Kırıkları Nedeni: Direkt basınç İndirek darbeler Trafik kazaları Düşmeler Belirti ve bulgular: Şok belirtileri Batın içi organ yaralanmaları Acil bakım: Şoka karşı uyanık olmak gerekir. Pnömotik Anti-Şok Giysisi ( PAŞG ) Hasta scop sedye ile hareket ettirilmelidir. Travma tahtası ile transport

48 Femur Diafiz Kırıkları Nedeni: Genellikle trafik kazalarında görülür. Belirti ve bulgular: Ciddi kan kaybı vardır. Belirgin deformite vardır. Acil bakım: En iyi immobilizasyon traksiyon ateli ile yapılabilir.

49 Diz Yaralanmaları Genelde atletlerde görülür. Diz Çıkıkları: Extremite yana kayar Adölesanlarda ve genç yetişkinlerde sık görülür. Bazen kendiliğinden yerine oturur. Aşırı deformasyon vardır. Popliteal arter hasra görebilir. Diz Kırıkları: Sıklıkla görülür. Şişme ve hareketle ağrı vardır. Sinir ve damar hasarı olasılığı yüksektir. Her iki yaralanmada bulduğu pozisyonda sabitlenmelidir. Basit atel, vakum atel veya reel atel ile sabitlenebilir.

50 Tibia ve Fibula Kırığı Kırık ve çıkıklar yaygındır. Ciddi kırıklar olabilir. Diz ve ayak bileği birliktesabitlenmelidir. Distal nörovasküler kontrol önemlidir. Basit, havalı ve vakum ateller ile sabitlenebilir.

51 Ayak Bileği Yaralanmaları Burkulmalar sıktır. Birçok kırık tipi oluşabilir. Şişme deformite en sık görülen bulgulardır. Havalı atel veya yastık atel ile sabitlenir.

52 EKSTREMİTE TRAVMASI OLAN HASTADA GENEL YAKLAŞIM KURALLARI (1) 1. Havayolu açıklığı ve devamlılığı sağlanmalıdır. 2. Spinal travma gözden kaçırılmamalı, gerekirse servikal kolar takılmalıdır. 3. Gerekli olan düzeyde hastaya oksijen verilmelidir. 4. Travmalı bölgenin immobilizasyonu sırasında nörovaskuler değerlendirme yapılmalıdır. 5. Travmalı bölgenin distalindeki nabızlar alınamıyorsa, yaralı ekstremiteye çok az traksiyon uygulanabilir.

53 EKSTREMİTE TRAVMASI OLAN HASTADA GENEL YAKLAŞIM KURALLARI (2) 6. Diafiz kırıkları dışında anlamlı traksiyon yapılmamalıdır. 7. Atel seçimi yaralı bölgenin durumuna göre yapılmalıdır. 8. Pelvis ve femur yaralanmalarının birlikte olduğu durumlarda Pnömatik anti şok giysisi tercih edilebilir. 9. Atel uygulandıktan sonra mutlaka nörovasküler değerlendirme yapılmalı, eğer nabız alınamıyorsa uygulanan atelin sıklığı mutlaka gevşetilmelidir. 10. Gerekli ise damaryolu açılmalı uygun sıvı replasmanı yapılmalıdır.

54 EKSTREMİTE TRAVMASI OLAN HASTADA GENEL YAKLAŞIM KURALLARI (3) 11. Nadiren de olsa ekstremite yaralanmalarında hipovolemi bir risktir ve özellikle büyük kemik kırıklarında önlem alınmalıdır. 12. Kazazedenin durumuna göre gerekirse tüm vücut immobilizasyonu sağlanmalıdır. 13. Olayın öyküsünü mümkün olduğunca ayrıntılı almaya, kazazedenin geçmiş medikal öyküsüne, ilaç ve madde kullanımı ile ilgili öyküye dikkat edilmelidir. 14. Komuta kontrol merkezi ile iletişim sağlanmalıdır ve Komuta Kontrol Merkezi hastanın hakkında bilgilendirilmelidir. 15. Kazazedenin durumuna göre uygun pozisyonda transport sağlanmalıdır.

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN

KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN KALÇA VE ALT EKSTREMİTE KIRIK ÇIKIK VE BURKULMALARI Hazırlayan NESLİHAN GÖÇMEN Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ ORTOPEDİK YARALANMALAR

YÜKSEK RİSKLİ ORTOPEDİK YARALANMALAR YÜKSEK RİSKLİ ORTOPEDİK YARALANMALAR Yrd.Doç.Dr. Ahmet DEMİRCAN GAZİ ÜTF ACİL TIP ANABİLİM DALI IV. Ulusal Acil Tıp Kongresi 08 11 Mayıs 2008 Antalya Tanım Yüksek riskli ortopedik yaralanmalar, beraberlerinde

Detaylı

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM Doç. Dr. Ufuk Talu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD Ortopedik Acil =? 1. Gerçek acil: Hemen tedavi edilmezse kalıcı sorun bırakan 2. İlk yardım sonrasında

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 1) Dış kalp masajı hangi bölgeye uygulanır? a) Göğüs kemiğinin 1/3 üst kısmına b) Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına c) Göğüs kemiğinin 2 parmak üst kısmına

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

Vidalı bağlantılar. Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler. Sürtünme mafsalları ve kelepçe mafsallarının birleşimi

Vidalı bağlantılar. Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler. Sürtünme mafsalları ve kelepçe mafsallarının birleşimi Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler Vidalı bağlantılar ile ilgili genel bilgiler Vidalı bağlantılar sürtünme mafsalları, kelepçe mafsalları veya ikisinin birleşimi olarak yapılabilir. Bir sürtünme

Detaylı

İNTRA MÜSKÜLER ENJEKSİYON ( IM)

İNTRA MÜSKÜLER ENJEKSİYON ( IM) 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 14.Hafta ( 15-19 / 12 / 2014 ) İNTRAMÜSKÜLER ( Kas İçi IM ) ENJEKSİYON TEKNİĞİ Slayt No : 24 4 İNTRA MÜSKÜLER ENJEKSİYON ( IM) IM. Enjeksiyon Uygulanan Başlıca Kas Grupları

Detaylı

TABANCA TEKNİK BİLGİ

TABANCA TEKNİK BİLGİ TABANCA TEKNİK BİLGİ Havalı tabanca Serbest Tabanca Spor Tabanca Materyal ve Ekipman İçindekiler 1. Materyal ve Ekipman..3 1.1 Silahın seçimi..3 1.2 Silah Kabzası...3 1.2.1 Üzerinde yapılacak çalışmaların

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ KRANİOSEREBRAL TRAVMALI HASTALARDA NÖROGÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI

KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ KRANİOSEREBRAL TRAVMALI HASTALARDA NÖROGÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI KRANİOSEREBRAL TRAVMALI HASTALARDA NÖROGÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Prof. Dr. Mustafa UZAN İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD 27 Şubat 2015 KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ

Detaylı

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula

Giriş. Anatomi. Anterior kompartman BACAK YARALANMALARI. Tibia. Fibula BACAK YARALANMALARI Gülçin BACAKOĞLU Giriş Alt bacak yaralanmaları daha sık görülür Tibia en sık kırılan kemiktir Beraberinde önemli yumuşak doku yaralanmaları oluşabilir Değerlendirmede hikaye ve FM önemlidir

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri:

Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri: HEPATİT C TESTLERİ Hepatit C virüs enfeksiyonunun laboratuar testleri: * Anti HCV ve * HCV RNA PCR dır. Bu testler hepatit C hastası olup olmadığınızı, hepatit C taşıyıp taşımadığınızı, kronik hepatit

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Buradaki bilgiler özet olup genel hatları ile tanımlamalar bulunmaktadır. Derste anlatılan örnekler ve analizler bu dokümanda yer almaktadır.

Buradaki bilgiler özet olup genel hatları ile tanımlamalar bulunmaktadır. Derste anlatılan örnekler ve analizler bu dokümanda yer almaktadır. Buradaki bilgiler özet olup genel hatları ile tanımlamalar bulunmaktadır. Derste anlatılan örnekler ve analizler bu dokümanda yer almaktadır. GİRİŞ İnşaat sektörü, barınma ihtiyacı başta olmak üzere insanların

Detaylı

Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Boyun Ağrılarında Tanı ve Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Boyun Anatomisi Boyun Anatomisi Omurganın en hareketli parçasıdır. Karotis, vertebral arter, omurilik ve spinal sinirleri

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 9 Hiperspektral Görüntülemenin Sivil, Endüstriyel ve Askeri Uygulamaları Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr Arkeoloji: Eser Analizi Arkeoloji: Eser Analizi Hiperspektral

Detaylı

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör;

Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; TALASEMİ Akdeniz Anemisi; Cooley s Anemisi; Talasemi Majör; Talasemi Minör; Talasemi kırmızı kan hücrelerinin üretimini bozan genetik hastalıklardır. Ülkemizde çok sık görülmektedir. Hastaların kırmızı

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER...

ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER... ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER... 9 5)PROGRAM DIŞI DERSLER... 10 1 ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI Kayıtlanma aşamasında

Detaylı

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler: Mikro TESE Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Mikroskopik TESE ameliyatı genel, veya bolgesel anestezi altında yapılabilir. Skrotum (torba) orta hattan 4 cm lik bir kesi yapılırak testislere ulaşılır ve testisler

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik FRAKTALLAR -. Ünite 9. A seçeneğinde verilen şekil adet doğru parçası, B seçeneğinde bulunan şekil 6 adet doğru parçası C seçeneğinde bulunan şekil ise 0 adet doğru parçası kullanılarak oluşturulmuştur.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SOLERAT jel Cilde uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. SOLERAT jel Cilde uygulanır. KULLANMA TALİMATI SOLERAT jel Cilde uygulanır. Etkin madde: 1 gram jel, 15 mg mepiramin maleat, 15 mg lidokain, 50 mg dekspantenol içerir. Yardımcı madde(ler): Klorheksidin glukonat, esans (baby soft),

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME LNI : FZKSEL OLYL ÜNTE 3 : YŞMIMIZDK ELEKTK (MEB) C SE E PLEL BĞLM (5 ST) 1 Dirençlerin Bağlanması 2 Özdeş mpullerin Bağlanması 3 (*) Özdeş Olmayan mpullerin Bağlanması : 4 Kısa Devre 5 Pillerin

Detaylı

Şeker Pancarı Hasadı. Hakan Yılmaz AYAN Mehmet BAKAY Emrah ASAR. Prof. Dr. Can ERTEKİN

Şeker Pancarı Hasadı. Hakan Yılmaz AYAN Mehmet BAKAY Emrah ASAR. Prof. Dr. Can ERTEKİN Şeker Pancarı Hasadı Hakan Yılmaz AYAN Mehmet BAKAY Emrah ASAR Prof. Dr. Can ERTEKİN 1 Şeker Pancarı Etli kökünden şeker elde edilen, ıspanakgillerden 2yıllık tarım bitkisidir. 1 yıl vejetatif organları,

Detaylı

N-29S Abdominal Korse

N-29S Abdominal Korse N-29S Abdominal Korse bu yüzden tek boy olarak üretilmektedir. Korsenin tüm kenarlar k v rma lastik ile kapat lm flt r. Bele ve abdominal bölgeye destek olmaktad r. Endikasyon: Bel f t, Siyatik, Lumbago

Detaylı

Me Too. tasarım Nurus D Lab. teknik doküman

Me Too. tasarım Nurus D Lab. teknik doküman Me Too tasarım Nurus D Lab teknik doküman Me Too, bedeni mükemmel şekilde tamamlar ve çalışma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan Me Too,

Detaylı

Sahada çalışan sağlık personellerinin uzuv yaralanmalarına yapmış olduğu müdahalenin doğruluğu hastanın yaşam kalitesini değiştirmekte ve hastane

Sahada çalışan sağlık personellerinin uzuv yaralanmalarına yapmış olduğu müdahalenin doğruluğu hastanın yaşam kalitesini değiştirmekte ve hastane Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; - atel uygulamaları, - atel çeşitleri, - atel ile stabilizasyonun nasıl sağlanacağı, - hangi durumlarda atel uygulanacağı, - atellemedeki esas amacın ne olduğu, - atel uygulanacak

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

Çocuk ve Genç Sporcularda Sık Görülen Spor Sakatlıkları

Çocuk ve Genç Sporcularda Sık Görülen Spor Sakatlıkları Çocuk ve Genç Sporcularda Sık Görülen Spor Sakatlıkları Doç.Dr. Nevin Atalay Güzel Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Çocukta; Büyüme;vücudunda meydana gelen

Detaylı

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) AFRİKA HASTALIĞI -SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ -LUMPY SKIN DISEASE (LSD) 1 GÜNDEM Tanım Epidemiyoloji (Hastalığın Yayılımı) Mücadele Soru-Cevap 2 Afrika Hastalığı Nedir? Sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle

Detaylı

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu

Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı. Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Dr. Asım Armağan Aydın Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu antalya EAH Çalışmaya Katılan

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

Ölçme ve Kontrol Ders Notları

Ölçme ve Kontrol Ders Notları Ölçme ve Kontrol Ders Notları Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ahmet DURAK ÖLÇME Bilinen bir değerin aynı cinsten bilinmeyen bir değer içinde ne kadar olduğunun

Detaylı

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve KOSGEB destekleri ile İFO Fuarcılık tarafından 12. kez geri dönüşüm, çevre teknolojileri ve atık

Detaylı

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR Hepatit C nedir? Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Hepatit C hastalığı olarak bilinir ve %70 kronikleşir, siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

2. ÜNİTE ELEKTRİK DEVRESİ VE KANUNLARI

2. ÜNİTE ELEKTRİK DEVRESİ VE KANUNLARI 2. ÜNİTE ELEKTRİK DEVRESİ VE KANUNLARI KONULAR 1. Elektrik Devresi 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Kirşof Kanunu 2.1 Elektrik Devresi Elektrik akımını meydana getiren elektronlar, elektrik devresinden geçerek

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu Embriyonik evrede kıkırdak kökenlidir. Daha sonra kemiklesir. Ergin evrede bazı vücut kısımlarında kıkırdak olarak kalır (burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu) skelet sistemi kemikler, eklemler, ligamentler

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü UYGULAMA VİDEOSU LİTERATÜR GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ SUPRATHEL Geçici Deri Eşdeğeri İle Yenilikçi Yanık ve Yara Tedavisi

Detaylı

HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ

HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ HEALTFIT MİNİ KONDİSYON BİSİKLETİ 1 A. Önemli Güvenlik Uyarıları ve Kullanım Önerileri Mini Kondisyon Bisikletinizi kullanmadan önce bu kılavuzdaki bütün talimatları okuyunuz. Kullanım öncesi bütün uyarı

Detaylı

ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi

ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi Kullanım kılavuzu ÖWS/ATM-M, Mercedes-Benz için otomatik şanzıman temizleme sistemi Renk: 7015 Copyright H:Heinzer GmbH 1 Yağın yenilenmesi sonucu sistem temizlenmez; sadece yağın kalitesi iyileşir. Bu

Detaylı

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI 1 AŞIRI AKIMDAN KORUMA CİHAZLARI 1. Bıçak tipi sigorta 2. Buşonlu tip sigorta 3. Kapak tipi sigorta 4. Kartuş tipi sigorta 5. Otomatik sigorta (K-otomat) 6. Yanabilen bağlantı

Detaylı

105 mm. 59 mm. 115 mm. 570 gr -> 17282 -> 17282

105 mm. 59 mm. 115 mm. 570 gr -> 17282 -> 17282 L1 L2 B1 B2 115 mm 59 mm 105 mm 570 gr C1 -> 17282 C2 -> 17282 9 A 2a 4 1a 2b 5 7 3 1b 6 8 D1 D2 2m E1 E2 Δ1 = X1 - Y1 Δ2 = X2 - Y2 Δ3 = X3 - Y3 E3 1 mm D3 F1 2m F2 F3 s > 5m > 16 2 3 ft F4 F5 TR Kullanma

Detaylı

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Yalıtkanlık ve Önemi KONULAR 2. Yalıtkanlık Direncinin Ölçülmesi 16.1.Yalıtkanlık ve Önemi 16.1.1.Toprak ve Yalıtkanlık Direnci Ölçen Aletler Büyük yalıtkanlık

Detaylı

Acil durum ve Afet yönetimi. Dr Mehmet KOŞARGELİR Acil TIP Uzmanı Haydarpaşa Numune EAH

Acil durum ve Afet yönetimi. Dr Mehmet KOŞARGELİR Acil TIP Uzmanı Haydarpaşa Numune EAH Acil durum ve Afet yönetimi Dr Mehmet KOŞARGELİR Acil TIP Uzmanı Haydarpaşa Numune EAH Acil durum ve afet planı Koruyucu önlemler Kontrolü Erken teşhis ve tespiti Tesisin tahliyesi Kullanılacak alternatif

Detaylı

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi 1. Firma Tanımlama ve Firma İşlemleri Firmanın açılması Program kurulumu bittikten sonra otomatik olarak masa üstüne SQL Standart Setup ve Standart Seri Versiyonları adında bir klasör atılır. Programda

Detaylı

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI Yaylar enerji depolayan elemanlardır. Basma yaylarında, malzemenin elastik bölgesinde kalmak şartiyle, yayın ekseni doğrultusunda etkiyen

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi SPINAL KORD (1) Spinal kord 33 vertebradan oluşur ve piyamater ile çevrilidir. Vertebraların ortasındaki foramen magnumdan aşağıya doğru uzanır. Belirli

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

KurtarMa OperasyOnLarı: EnKAzDAn YARALı ÇıKARmA

KurtarMa OperasyOnLarı: EnKAzDAn YARALı ÇıKARmA BÖLÜM 59B GİRİŞ KurtarMa OperasyOnLarı: EnKAzDAn YARALı ÇıKARmA Dr. Cantürk KOCALAR İnsanoğlunun varoluşundan bu yana afetler hayatımızın bir parçası olmuştur. Yüzyıllar önce insanlar bu doğal afetlerin

Detaylı

Depresyon 1. Depresyon nedir? 2. Depresyon (çökkünlük) sanıldığı kadar sık mı? 3. Depresif belirtiler ile depresyon farklı mıdır?

Depresyon 1. Depresyon nedir? 2. Depresyon (çökkünlük) sanıldığı kadar sık mı? 3. Depresif belirtiler ile depresyon farklı mıdır? 1. Depresyon nedir? Depresyon ruh halinizi, hislerinizi, davranışlarınızı, ve ruh sağlığınızı etkileyen bir hastalıktır. Depresyonun bir halsizlik kendi kendinize çözebileceğiniz bir sorun olmayıp, biyolojik

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları

Kurulum talimatları hakkında genel bilgiler. Elektrik bağlantıları Aracın elektrik sistemine yapılan bütün elektrik bağlantıları merkezi elektrik ünitesinde ve üst yapı konsolunun içine yapılmalıdır. Üstyapı konsolu kabinin içindeki yolcu tarafının üzerindeki panelin

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE)

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Elena Yudina Moskova Devlet Psikoloji ve Eğitim Üniversitesi Ankara, 12-13 Ekim 2010 EÇBE sistemi nasıl düzenleniyor? Eyalet Düzeyinde Eğitim ve Bilim Bakanlığı

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI Kamu İhale Kurumu KİK Genel Tebliğinin

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.7.2.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 33

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.7.2.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 33 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran T.C. Kimlik bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır butonuna basılır MERNİS de kayıtlı

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI

BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI Basınçlı tüplerin tedarikçi firmadan vana koruma başlıkları ile birlikte getirilmesi istenecektir. Basınçlı tüplerin Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) tedarikçi

Detaylı

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ

SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ SÜTÇÜ İNEKLERDE SAĞIM HİJYENİ Sütçü inek işletmelerinde Yasal düzenlemeler ve standartlara uygun üretim Hayvan sağlığı ve refahı Çalışanların bilgi-becerisi ve memnuniyeti MASTİTİSLERDE AZALMA - SÜT KALİTESİNDE

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Birsen Özdemir - Müdür / Audit Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Amaç (a) Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılma

Detaylı

CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu

CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu CWC-MB Ocean Yürüteç Kullanım Kılavuzu Ürünü monte etmeden ve kullanmaya başlamadan önce tüm kullanım kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanım kılavuzunu saklayınız.

Detaylı

Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir.

Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir. 13 - SONUÇ VE ÖNER LER Bu çal mada var lan sonuçlar ve konuyla ili kin önerilerimiz a da özetlenmi tir. 1) nceleme sahas ; Edirne ili, Enez ilçesi, Yenice köyü s rlar içinde, 1/1000 ölçekli haritalarda

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLĐĞĐ RĐSK DEĞERLENDĐRME PROSEDÜRÜ Sayfa No: / 5. AMAÇ: Bu Prosedürün amacı Sakarya Yenikent Devlet Hastanesinde yapılan faaliyetlerde "Hasta ve Çalışan Güvenliği" açısından oluşabilecek tehlikeleri tanımlayarak, bu tanımlamalar neticesinde

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1

TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI. Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 TORAKOLOMBER VERTEBRA KIRIKLARI Prof.Dr.Nafiz BİLSEL VERTEBRA KIRIKLARI 1 Vertebral Kolon 33 omur 23 intervertebral disk 31 çift periferik sinir VERTEBRA KIRIKLARI 3 OMURGANIN EĞRİLİKLERİ Servikal bölgede

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

VII. VELİLER İÇİN ANKET GİRİŞİ

VII. VELİLER İÇİN ANKET GİRİŞİ VII. VELİLER İÇİN ANKET GİRİŞİ 27 1. Kurum Standartları anketine MEBBİS (http://mebbis.meb.gov.tr) ana sayfasında bulunan "Kurum Standartları Öğrenci ve Veli Girişleri" bağlantısını kullanarak veya e-okul

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

MK-300 MEKİK SEHPASI KULLANIM KILAVUZU

MK-300 MEKİK SEHPASI KULLANIM KILAVUZU MK-300 MEKİK SEHPASI KULLANIM KILAVUZU 1 1. AYRINTILI DİAGRAM: 25 11 24 6R 23 22 6L 11 5 23 19 20 22 27 31 30 18 30 19 18 10 20 15 14 13 16 17 7 4 26 17 16 1 21 12 21 20 29 28 13 10 18 19 14 2 8 8 3 12

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

1 Semboller. 3 Kurallara Uygun Kullanım. 4 Önceden Görülebilen Hatalı Kullanım Şekli. 2 Emniyet ve Tehlikeler. 1.1 İkaz Bilgileri. 1.

1 Semboller. 3 Kurallara Uygun Kullanım. 4 Önceden Görülebilen Hatalı Kullanım Şekli. 2 Emniyet ve Tehlikeler. 1.1 İkaz Bilgileri. 1. A 1 2 B 3 G H 4 C 7 5 6 I J D 8 9 10 11 12 13 12 13 K 14 E F 1 Semboller 1.1 İkaz Bilgileri İkaz bilgileri, tehlikenin niteliğine bağlı olarak aşağıda belirtilen terimlerle ifade edilmektedir: Dikkat,

Detaylı