DÜNYANIN EN ESKİ TANRISAL KAYA ANITI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜNYANIN EN ESKİ TANRISAL KAYA ANITI"

Transkript

1 MANİSA Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında, İzmir- İstanbul karayolunun kuzeyinde, İzmir e 36 km uzaklıkta bulunan Manisa, Ege Bölgesinin önemli şehirlerinden biridir. Homeros a göre ilk yerleşimin, Truva Savaşlarından dönen Mağnetler tarafından M.Ö.XIV. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Hitit., Aka, Frigya, Lidya, Hellen, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşayan Manisa nın antik çağdaki adı Magnesia dır yılında Saruhanoğulları tarafından Bizanslılardan alınan şehrin adı Manisa olarak değiştirilmiş ve Beylik merkezi haline getirilmiştir. Bu uygarlıklara ait yeraltında ve üstünde bulunan birçok kalıntı günümüze kadar ulaşmıştır. Osmanlı döneminde yılları arasında şehzadeler tarafından yönetilen Manisa da şehzadeler ve aileleri tarafından camii, çeşme, imarethane, köprü, medrese ve benzeri birçok eser yaptırılarak şehir büyük ölçüde imar görmüş ve XVI. Yüzyılda, sosyal, idari ve ekonomik açıdan önemli bir merkez haline gelmiştir. Günümüzde tarihi ve doğal güzellikleri, ören yerleri, müzesi, Spil Dağı, Milli Parkı ve Mesir Şenlikleri ile her geçen yıl daha fazla turistin ilgisini çekerken diğer yandan Financial Times tarafından 2004 yılında Avrupa da geleceğin en uygun yatırım kenti seçilen Manisa tarımsal, sanayi ve ticari açıdan da önemli illerimizdendir. MANİSA Manisa, situated on the north side of İzmir- İstanbul road and between Spil Mountain and Gediz River, is 36 km away from İzmir and stands as one of the important cities of Aegean Region. According to Homer, the first settlement was commenced in 14 th century, B.C. by Magnesians, after the Trojan wars. Manisa, cradle of many civilizations such as Hittites, Phrygians, Lydians, Romans, Greeks, Byzantines, Seljuks and Ottomans, was called Magnesia in ancient days. The city was conquered by Saruhan Bey in 1313; and its name was changed as Manisa after becoming the capital of the Saruhan Dynasty. Underground and aboveground ruins of the above mentioned civilizations that once lived in the city have survived until present. Between 1437 and 1595 during Ottoman period, Manisa was governed by the Ottoman princes, and thus improved owing to the mosques, fountains, public kitchens, bridges, madrassahs and many other buildings constructed by the princes and their families. In 16 th century, it became an important social, administrative and economical centre. Today, with its historical and natural beauties, ancient ruins, museums, Spil Mountain, National Park and the Traditional Mesir Festival, Manisa attracts more and more tourists each year. Moreover, the city, which was chosen as the most ideal city of the future for investment by Financial Times in 2004, is one of important cities of our country with respect to agriculture, industry and commerce.

2 SANDIKKALE Spil in kuzey yamaçlarında, yüksek bir tepe üzerindedir. İlk kez Magnezyalılar tarafından kurulduğu sanılan eski şehrin kalıntıları üzerinde bulun kale, doğu ve kuzey tarafından surlarla çevrilidir. Şekli nedeniyle yöre halkı tarafından Sandıkkale adıyla anılmaktadır. SANDIKKALE Sandıkkale stands on a high hill on the north side of the Spil Mountain. The castle, which is located on the ruins of an ancient city thought to have been built by Magnesians, is surrounded by ramparts on the east and north sides. Because of its shape, the local people of the region call the castle as Sandıkkale (chest castle). NİOBE Kral Tantalos un kızı olan Niobe, Thebai Kralı Amphion ile evlenir ve bu evlilikten 6 kız 6 erkek 12 çocuğu olur. Arkadaşı Tanrıça Leto nun ise Apollon ve Artemis olmak üzere sadece iki çocuğu bulunmaktadır. Bir Leto Şenliği sırasında Niobe, kendisinin on iki çocuğu olduğunu oysa Leto nun sadece iki çocuğu olduğunu söyleyerek övünür. Niobeyi kıskanan Leto, Apollon ve Artemis e Niobenin çocuklarını öldürmelerini emreder, onlar da Niobenin on iki çocuğunu oklarıyla öldürürler. Niobe çocuklarının cesetleri başında günlerce ağlar. Sonunda Zeus Niobe ye acır ve onun bu acısına bir son vermek için onu taş haline getirir. Bugün Spil Dağı kuzeybatı eteklerinde bulunan bu kaya, bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. NIOBE Niobe, daughter of King Tantalos, got married to the King of Thebai Amphion, and gave birth to 12 children, of whom 6 were boys and 6 were girls. Goddess Leto, her friend, had only two children, Apollon and Artemis. During a Leto Festival, Niobe boasted to Leto that she had twelve children but Leto had only two. Envying Niobe, Leto ordered Apollon and Artemis to kill the children of Niobe. Apollon and Artemis killed Niobe s children with their arrows and Niobe spent days and night crying near the dead bodies of her children. Eventually, Zeus felt pity on her and turned her into a rock to ease her pain. Today, this rock, located on the northwest of Mount Spil, is one of the most visited places in the region. DÜNYANIN EN ESKİ TANRISAL KAYA ANITI

3 İVAZ PAŞA CAMİİ 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş ve tuğladan yapılmış olan camii, çinileri ve ahşap minberindeki geometrik süslemeleri ile dikkati çekiyor. IVAZ PASHA MOSQUE Ivaz Pasha had it built in The mosque, made of hewn stone and bricks, is attractive with its tiles and geometrical patterns on its wooden pulpit. 22 SULTANLAR TÜRBESİ Şehir merkezinde bulunan türbe, kesme taş ve tuğla kullanılarak XIV. yüzyılda yapıldı. Türbede bulunan 22 sanduka, Manisa da valilik yapan bazı şehzadeler ile ailelerine aittir. 22 SULTANS TOMB The tomb, situated in the downtown, was constructed in 14 th century, using hewn stone and bricks. 22 sarcophagi located in the tomb belong to some ottoman princes and their families. YEDİ KIZLAR TÜRBESİ Çaybaşı deresi yakınlarında bulunan türbe kesme taş ve tuğladan XIV. Yüzyılda yapılmıştır. Kime yâda kimlere ait olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, XIV. yüzyıldan beri Müslümanlar ve Hıristiyanlar tarafından ziyaret edilmektedir. SEVEN GIRLS TOMB The tomb is located close to Çaybaşı Stream was made of hewn stone and bricks in 14th century. Even though it is not known to whom it originally belonged to, the tomb has been visited by Muslims and Christians since 14 th century.

4 KYBELE Ana tanrıça Kybele birçok ülkede Kybele, Kybebe, Marienna, Artemis, Hepat ve Venüs gibi adlarla anılan uluslararası özelliğe sahip Anadolu kökenli bir tanrıçadır. Manisa ya 7 km. uzaklıkta, Spil Dağı eteğinde bulunan, Gediz Ovasına dönük, oturmuş kadın şeklinde tasvir edilen rölyefinin Hitit döneminde yapıldığı sanılmaktadır. KYBELE Kybele, the mother goddess of Anatolia, is an internationally famous goddess, and variations of her name include Kybele, Kybebe, Marienna, Artemis, Hepat and Venus. The relief of Kybele, located at the foot of Spil Mountain, 7 km to the city, is in the shape of a woman sitting with her face towards Gediz Plain and thought to have been carved in Hittite period. MEVLEVİHANE Mevleviliği yaymak yaşatmak amacı ile 1368 yılında Saruhan Bey in torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Spil eteklerinde bulunan bina XIX. yüzyıl sonlarına kadar Mevleviler tarafından kullanılmış, sonra kendi haline terkedilmiştir. MEVLEVIHANE ((Mevlevi Lodge) Grandson of Saruhan Bey, İshak Çelebi, had it built in 1368 in order to preserve and spread Mevlevi culture. The lodge located at the foot of Spil mountain was used by mevlevi dervishes until the end of 19 th century, and abandoned after then. SULTAN CAMİİ XIV. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ın Sancak Beyi olarak Manisa da görev yaptığı sırada inşaatına başlanılan Sultan Camii ve Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman ın annesi Hafsa Sultan adına yaptırılmıştır. Sade bir mimariye sahip iki minareli camii medrese, sübyan mektebi ve imarethaneden oluşan külliye 1522 yılında tamamlanmış darüşşifa ile hamam daha sonradan ilave edilmiştir. Sultan Camii Mesir Şenliklerinin kutlandığı ve macunun halka saçıldığı camii olarak da ünlüdür. Sultan Mosque and Complex, whose construction was started in 16 th century while Süleyman the Magnificent was serving as governor, was built to the honour of Hafsa Sultan, the mother of Süleyman the Magnificent. The mosque, having a simple architectural design, has a complex (külliye) consisted of a madrassah, a primary school and a public kitchen for distribution of food. Hospital and the Turkish bath were added once they were completed in Sultan Mosque is famous with being the mosque from where mesir paste is thrown to public during Mesir Festival.

5 SARUHAN BEY TÜRBESİ Saruhan Bey 1313 yılında Regaip Kandili gecesi Manisa yı Bizanslılardan alarak Bizans egemenliğine son verir. Beylik merkezi haline getirilen şehrin adı da Manisa olarak değiştirilir O günden bu yana şehir sakinleri bu günü hem fetih günü hem de Regaip Kandili olarak kutlamaktadırlar yılında ölen Saruhan Bey in Muradiye Camiinin batısında bulunan türbesi torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılmıştır. SARUHAN BEY TOMB Saruhan Bey conquered Manisa on Regaip Kandili (one of the five Islamic holy nights) in 1313 and put an end to Byzantine sovereignty. The city became the capital of Saruhan Dynasty and its name was changed as Manisa. Local people have been celebrating this date both as Regaip Kandili and the conquest day. Tomb of Saruhan Bey, who died in 1348, is now on the south of the Muradiye Mosque and was built by his grandson İshak Çelebi. MURADİYE CAMİİ Klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan Muradiye Camii yıllarında, Sultan III. Murat adına külliye olarak yapılmıştır. Proje Mimar Sinan a aittir. Kesme taştan yapılmış olan ve iki zarif minaresi bulunan camiinin çinileri, kalemişleri, vitrayları ve mermer mimberi Osmanlı süsleme sanatının en güzel örneklerindendir. Şehrin Sultan önü adıyla anılan semtinde bulunan külliyenin diğer bölümleri imarethane, medrese ve yıkılmış olan sübyan mektebidir. Medrese ile imarethane günümüzde Manisa Müzesi olarak kullanılmaktadır. MURADİYE MOSQUE Muradiye Mosque, a sample of classical ottoman architecture, was built as a complex for the honour of Sultan III. Murat. It was based on the design of Mimar Sinan. The tiles, drawings, stained glasses and marble pulpit of the mosque, which is made of hewn stone and includes two minarettes, are among the best examples of ottoman decoration. The complex located in Sultanönü area of Manisa consists of a public kitchen, a madrassah and a ruined primary school. Today, the madrassah and the kitchen are used as Manisa Museum.

6 REVAK SULTAN TÜRBESİ Yedi Kızlar ve Niobe yakınlarında bulunan türbe 1371 yılında inşa edilmiştir. Türbede biri Revak Sultan a ait olmak üzere üç sanduka bulunmaktadır. REVAK SULTAN TOMB The tomb, located close to Seven Girls Tomb and Niobe, was built in Of the three sarcophagi in the tomb, one belongs to Revak Sultan. MANİSA MÜZESİ Sart ören yerlerinde çıkan eserlerin sergilendiği yer olması bakımından da önem arz eden Manisa Müzesi. Muradiye Camiinin batısında, külliyenin medrese ve imarethane bölümlerinde yer almaktadır. Arkeolojik eserlerin sergilendiği imarethane bölümünde; Bronz Çağdan Bizans Dönemi sonuna kadar heykel lahit gibi parçalar, salon kısmında, toprak kaplar, heykelcikler, mezar taşları, mozaikler. Büstler, takılar, cam ve fildişi gibi diğer eşyalar ise yan odalarda görülebilir. Halkın gelenek, görenek, inanç ve yaşam biçimini yansıtan silah, giysi, ev eşyaları ve el yazmaları gibi etnografik eşyaları ise külliyenin medrese kısmında yer alan diğer bölümde görmek mümkündür. MANİSA MUSEUM Having an importance as being the place where the archaeological discoveries from Sardes are exhibited, Manisa Museum is situated in the west part of Muradiye Camii and occupies the madrassah and the kitchen. The pieces such as status and sarcophagus that belong to the term between bronze era and Byzantine period are exhibited in the hall of the former kitchen section which is now used to keep the archaeological pieces The pieces such as pottery, statues, tomb stones, mosaics, busts, jewellery, glassware and ivory objects are exhibited in the side galleries. Ethnographic objects reflecting the traditions, customs, beliefs and life-styles of the people, such as weapons, costumes, furniture and manuscripts are displayed in the madrassah section of the complex.

7 ÇEŞNİGİR CAMİİ 1474 yılında Fatih Sultan Mehmet in azatlı kölesi Çeşnigir Sinan Bey tarafından yaptırıldı. Kentin en eski camilerinden biridir. ÇEŞNİGİR MOSQUE One of the oldest mosques of the city was built in 1474 by the order of Çeşnigir Sinan Bey, the freed slave of Fatih Sultan Mehmet, ULU CAMİ Spil Dağı nın kuzey yamacında bulunan Ulu Camii, yıllarında Saruhan Bey in torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Eski bir kilisenin yerine, bazı eski mimari parçalar da kullanılarak inşa edilmiştir. Ahşap oyma minber kapısı Manisa müzesi etnografya bölümündedir. XIV. ve XV. yüzyıllarda şehrin önemli yapılarından biri olan camiinin batısındaki Fethiye Medresesi de İshak Çelebi tarafından 1378 yılında yaptırılmıştır. Medrese içinde bulunan türbede İshak Çelebi ve ailesi gömülüdür. ULU MOSQUE Ulu Mosque, located at the north foot of Spil Mountain, was built by the order of the grandson of Saruhan Bey, İshak Çelebi. Using some old architectural pieces, it was built on a site where once there was an old church. Its wooden pulpit gate is now exhibited in the ethnography section of the Manisa Museum. Fethiye madrassah, which served as an important place in 14 th and 15 th centuries, was also built on the west of the mosque upon the request of İshak Çelebi in İshak Çelebi and his family are buried in the tomb located in this madrassah. ULUCAMİ ULUCAMİ MİNBER KAPISI

8 HATUNİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ Hatuniye Camii ve Külliyesi 1490 yılında Sultan II. Beyazıt ın eşi Hüsna Şah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra 1497 yılında külliyeye gelir sağlamak amacıyla dükkânlar ilave edilmiştir. Medrese ve imarethane diğer birçok bina gibi Kurtuluş savaşındaki büyük yangında yanmıştır. HATUNİYE MOSQUE AND COMPLEX Hatuniye Mosque and complex was built by the order of II. Beyazit and his wife Hüsni Şah Sultan in In 1497, some shops were added in order to provide some income for the complex. Just like many other buildings, Madrassah and the kitchen got damaged by the fire in Independence War. SPİL DAĞI MİLLİ PARKI Şehrin hemen güneyinde yükselen Spil Dağı nda yer alan Milli Park. Manisa dan 23 km dir. 60mt yükseklikten başlayarak zirvede 1517 metreye ulaşan Spil Dağı şehre oranla derece kadar daha serindir. Sandıkkale, Tantalos kalesi gibi arkeolojik, Niobe, Kybele gibi mitolojik değerleri, mağara, in, kanyon, dolin gölü gibi jeofizik formasyonları ve panoramik güzellikleri ile ülkemizin en güzel parklarından biridir. Spil Milli parkı laleleriyle ünlüdür. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir devre adını veren lalelerin Spil Dağı ndan götürüldüğü rivayet edilmektedir. Milli Parkın mutlak koruma sahası olan Seyirtepe çevresinde endemik bitki türleri, derin vadiler, kar ve rüzgârın şekillendirdiği yaşlı çam ağaçları bulunmaktadır. Bitki örtüsü yönünden zengin olan milli parkta 600 metre yüksekliğe kadar kızılçam daha yukarılarda ise karaçam ve karışık olarak meşe, ardıç, çınar, laden, defne, berberis, kuşburnu ve yaban mersini bulunmaktadır. Yaban hayatı bakımından da keklik, tavşan, çakal, yaban domuzu ve birçok ötücü kuş cinsi parkta yaşayan hayvanlardır. Milli Parkın asıl yerleşim sahası olan Atalanı nda piknik tesisleri, kamp alanı, 24 adet dinlenme evi, kır gazinosu, Atalanı Kırkahvesi ve Çampınar Gazinosu devamlı hizmete açıktır. SPİL MOUNTAIN NATIONAL PARK National Park, located on Spil Mountain rising on the south of the city, is 23 km away from Manisa. Beginning at 60 meters in Gediz valley, Spil Mountain reaches 1517 at its peak and is degrees cooler compared to the city centre. With its archaeological areas such as Chest Castle and Tantalos Castle, myths such as Niobe and Kybele and geophysical formations and panoramic views such as caves, canyons and doline lake, Spil Mountain National Park is one of the most beautiful national parks of our country. It is especially famous with its tulips. It is said that the tulips after which an era of ottoman period was named were the tulips that grow at Spil Mountain. At Seyrantepe, which is a wellreserved area of the National Park, there are many types of endemic plants, deep valleys and old pines shaped by the snow and wind. Being rich in terms of flora, Spil Mountain National Park houses red pines at 600 meter, black pines and a mixture of oaks, juniper, sycamore, spruce, bay tree and myrtle in mixture above 600 meter. With respect to wildlife, hares, partridge, jackal, boar and many types of singing birds are inhabitants of the national park. At the area of Atalanı, there are picnic facilities, camping area, 24 mountain houses, countryside café, Atalanı cafe and Çampınar restaurant, and these facilities are open 24 hours.

9 Her yıl 28 Haziran 4 Eylül tarihleri arasında 6 şar günlük tabldotlu dinlenme kampı da düzenlenmektedir. Konu ile ayrıntılı bilgi. Milli Parklar Başmühendisliği Doğu Caddesi (Fatih Anadolu Lisesi Karşısı) MANİSA Tel: Fax: Also it is possible to join resting camps between June 28 th and September 4 th, which last 6 days and include table d hote. For further information: Head Office of National Parks-Doğu Caddesi (opposite to Fatih Anadolu High School) MANİSA TeL: Fax: AIGAI Manisa ya 49 km uzaklıktaki antik Aigai. Heredot un bahsettiği onbir Ailois kentinden biridir yılında başlatılan 5 yıllık kazı programı çalışmaları devam etmektedir. Kalıntılardan, Aigai nin tarihinin Bergama Krallığı dönemine kadar indiği ve Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Bu ören yeri İzmir- Çanakkale karayoluna yaklaşık 15km mesafede olup. Bergama- Şakran-Köseler Köyü üzerinden ulaşılabilir. AIGAI Aigai, which is 49 km away from Manisa, is one of the eleven Aliois cities mentioned by Heredot. 5 years excavation program, started in 2004, is still in progress. Findings have led to a consideration that Aigai is dating back to the period of Pergamom Kingdom and was a very important commercial centre then. Aigai is 15 km away from İzmir-Çanakkale road and can be reached following the route of Pergamum- Şakran- Köseler village.

10 PHILADELPHIA Alaşehir, Bozdağ eteklerindeki dar bir vadide bulunan antik Philadelphia şehri üzerine kurulmuştur. Hellenistik dönemden eski şehre ait kalıntılar, dış surların bir kısmı ve hristiyanlığın ilk çağlarına ait St. Jean Kilisesine ait ayaklar ile şehrin güneyinde, Toptepe mevkiinde bulunan tiyatro kalıntıları ziyaret edilebilir. PHILADELPHIA Alaşehir, lying mainly on the ancient city of Philadelphia, is located at a narrow valley at the foot of Bozdağ. Remains and outer walls of the ancient city dating back to Hellenistic era, columns of St. Jean Church dating back to early ages of Christianity and the ruins of the ancient theatre situated at Toptepe lying on the southern part of the city worth visiting. SART İzmir- Ankara karayolu üzerinde, Manisa ya 70 km kadar uzaklıkta bulunan Sart, Lidya Devletinin başkenti idi ve M.Ö. VI. ve VII. yüzyıllarda, ekonomik ve politik büyük bir güce sahipti. Lidyalılar servetlerinin önemli bir kısmını şimdi Sart çayı adıyla anılan Paktolos nehri civarındaki altın madenlerini işleterek elde etmişlerdir. Kral Midas da her dokunduğu şeyi atına çevirme gücünden bu nehirde yıkanarak kurtulmuştur. Hellenistik döneme ait Artemis Tapınağı, Mermer Avlu-Jimnasyum Kompleksi ve M.S. 17 yılındaki depremden sonra yapıldığı sanılan Synagog, Sart ören yerindeki görülmeye değer kalıntılardan bazılarıdır. SARDIS Sardis, 70 km away from Manisa, is located on the İzmir-Ankara highway. It was the capital of Lydian Kingdom and was very powerful both economically and politically in 11 th and 12 th centuries BC. The Lydians owed much of their wealth to operating the gold mines situated around River Pactole (Pactolus), which is now called Sardis River. King Midas who had the capacity of changing everything into gold was cured by a dip in Pactole (Pactolus). The temple of Artemis, the Marble-Court Gymnasium Complex and the Synagogue, which is thought to have been built after the earthquake in 17 A.D, are some of the ruins that worth visiting.

11 BİN TEPELER (Kral Mezarları) Marmara Gölünün güneyinde, Gediz ovasının kenarında, yaklaşık 90 kadar tümülüs içeren Lidya Kral Mezarlığı bulunmaktadır. İki büyük tümülüsün, Kral Alyattese ve Kral Gyges e ait olduğu sanılmaktadır. Tümülüslerin hemen hepsi ilk ve orta çağlarda soyulmuştur. THOUSAND HILLS (King Tombs) There lies, on the south of Marmara Lake, the Lydian King s Cemetery containing nearly 90 tumuli. Among these, the two large tumuli are thought to belong King Alyattes and King Gyges. Nearly all the tumuli were plundered in ancient and medieval times. MANİSA TARZANI Asıl adı Ahmeddin Carlak olan Manisa Tarzanı 1899 yılında Bağdat ta doğmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında Gaziantep ve Kilis cephelerinde savaşmış olup. İstiklal Madalyası sahibidir. Harpten sonra yaşamını Spil Dağı eteklerindeki küçük bir kulübede sürdüren Manisa Tarzanı, tüm yaşamını doğa ve ağaç sevgisine adamış, bu sayededir ki İstiklal Savaşı sırasında yanan Manisa, birkaç yıl içinde yemyeşil olmuştur. TARZAN OF MANİSA Ahmeddin Çarlak, known as Tarzan of Manisa, was born in Baghdad in He joined independence war and honoured with a medal after fighting at Gaziantep and Kilis fronts. Living at a little cottage at the foot of Spil Mountain, he dedicated his life to nature and trees. Manisa, wiped out by fires during Independence War, became a green place in a couple of years as a result of his efforts. MANİSA TARZANI AHMET BEDEVİ MANİSA TARZANI HEYKELİ

12 KULA EVLERİ İzmir- Ankara yolu üzerinde bulunan Kula, tarihi evleri ile ünlüdür. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan ve yöre halkının ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yapılmış olan evler, XVIII. ve XIX. Yüzyıl yapısıdır. Özellikle ahşap süslemeleri dikkati çekmektedir. KULA HOUSES Kula, situated on the İzmir-Ankara road, is famous with its historical houses. These houses were built in 18 th and 19 th centuries; and they carry the features of ottoman architecture. Wooden ornaments of the houses are especially attractive. TEPE MEZARLIĞI - THYATIRA Muhtemelen Lidya döneminde kurulmuş olan Thyatira, Antioküs ün yenilgiye uğramasından sonra Selevküslerin eline geçmiş ve Bergama Krallığının bir parçası olmuştur. Roma Egemenliği sırasında Hıristiyanlık burada hızla yayılmış ve Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait, Ege Bölgesinde bulunan yedi kilisesinden biri burada yapılmıştır. Günümüzde Akhisar şehir merkezinde antik Thyatira ya ait bazı kalıntıları görmek mümkündür. THYATIRA Thyatira, probably founded during Lydian period, was captured by Seleucus after the defeat of Antiochus and became a part of Pergamum Kingdom. During the Roman sovereignty, Christianity spread in the region rapidly and followed by the construction of one of the seven churches dating back to early Christian era. Today, it is possible to se some of the ruins of the ancient Thyatira in the city centre of Akhsar. THYATIRA - AKHİSAR THYATIRA - AKHİSAR

13 KAPLICALAR Manisa şifalı su kaynakları açsından da zengin illerimizden biridir. Tıbbi değeri olan ve tesisi bulunan termal kaynaklar ile faydalı oldukları hastalıklar şöyledir. Salihli Kurşunlu kaplıcaları (kadın ve cilt hastalıkları, romatizma, lumbago, solunum sistemi rahatsızlıkları), Turgutlu Urganlı kaplıcaları (siyatik, romatizma, kadın ve cilt hastalıkları, egzama, hemeroid), Demirci-Saraycık Kaplıcaları (romatizma, kadın ve cilt hastalıkları), Kula-Emir Hamamları (romatizma ve cilt hastalıkları) THERMAL SPRINGS Manisa is also rich in its thermal springs. Thermal spring facilities and the diseases on which they have medicinal effects are as follows: Salihli Kurşunlu Springs (gynaecological and dermatological diseases, rheumatism, lumbago, respiratory system disorders), Turgutlu Urganlı Springs (sciatica, rheumatism, gynaecological and dermatological diseases,eczema, hemorrhoid), Demirci Saraycık Kaplıcaları (rheumatism, gynaecological and dermatological diseases) and Kula Emir Baths (rheumatism and dermatological diseases). SALİHLİ KURŞUNLU KAPLICALARI KULA EMİR KAPLICALARI DEMİRCİ HİSAR KAPLICALARI HALICILIK Kula, Gördes ve bazı Yunt Dağı köyleri XVII. ve XVIII. yüzyıldan beri ülkenin önemli halıcılık merkezlerindendir ve bunlar taban halılarından ziyade seccadeleriyle ünlüdür. Manisa nın ilçelerinden olan Gördes, XVII. ve XVIII. yüzyılda Avrupa ve Amerika da bütün seccadelere Gördes denilecek kadar ünlü bir halıcılık merkezi idi. Ayrıca, Türkler tarafından bulunan dokuma tekniklerinden biri olan çift düğüm de literatüre Gördes Düğümü adıyla geçmiştir. Gördes seccadeleri XIX. yüzyılda kurulmaya başlanan Bandırma, Bursa, İstanbul ve SOMA MENTEŞE KAPLICALARI CARPET MAKING Kula, Gördes and some of the villages of Yunt Mountain have been among the most important carpet-weaving centres of our country since 17 th and 18 th centuries. They are famous with their rugs rather than their carpets. Gördes, district of Manisa, was such an important carpet-weaving centre in 17 th and 18 th centuries that all the rugs were called Gördes in Europe and America. Moreover, double know weaving technique, found by Turks, has been called Gördes Knot in the literature. Gördes rugs were used as examples at Bandırma, Bursa, İstanbul and Kayseri weaving centres.

14 Kayseri gibi halıcılık merkezlerinde de örnek olarak kullanılmıştır. Gördes Seccadeleri günümüzde, düğümleri biraz daha irileştirilmiş olarak geleneksel tarzını korumaya çalışmaktadır. İlk kez XVII. yüzyılda görülen Kula Seccadeleri de çift düğüm tekniği ile dokunmakta ve desenlerine göre Kömürcü, Kula, Manzaralı Kula gibi adlarla anılmaktadır. Manisa nın kuzeyinde bulunan Yunt Dağı Yaylasında XVI. ve XVII. yüzyıllarda yerleşik düzene geçen Türkmen aşiretleri tarafından kurulan 60 kadar köy bulunmaktadır. Bu köylerin bazıların da kilim dokumacılığı el sanatlarından biri olarak hala sürdürülmekte, bu halılar saf yün doğal boya ve geleneksel desenler kullanılarak üretilmektedir. Today the knots of Gördes rugs are a bit bigger but the traditional technique has been preserved. Kula rugs dating back to 17 th century have been weaved by double knot technique, and the patterns are called Kömürcü, Kula, Manzaralı Kula etc. There are nearly 60 villages at the plateau of Yunt Mountain located on the south of Manisa, most of which were founded by Türkmen tribes settled in the area in 16 th and 17 th centuries. Carpet weaving still exists at some of these villages, and these carpets are weaved using pure natural dyes and traditional patterns. ALIŞVERİŞ İMKÂNLARI Geleneksel el dokuması halılar, kilimler değerli ve yarı değerli taşlarla süslenmiş altın ve gümüş takılar, Manisa da bulunan bazı fabrikalarda üretilen pamuklu iç ve dış giyim eşyaları ziyaretçiler tarafından rağbet görmektedir. Eğer Manisa ya gelişiniz Salı ya da Perşembe gününe rastlarsa, Salı ya da Perşembe pazarının renkli ve telaşlı atmosferinde, bir baştan bir başa dolaşmak sizin için zevkli olabilir. Her yıl Mart ayı sonlarında Sultan Camii nden halka saçılan Mesir Macununu da, yıl boyunca dükkânlardan temin etmek mümkündür. SHOPPING Traditional handmade carpets, rugs, gold and silver jewellery with precious and semiprecious stones, clothing produced at some factories in Manisa are some favourite shopping items. If you visit Manisa on a Tuesday or Thursday, walking around in the colourful and vivid atmosphere of Tuesday and Thursday markets could be a pleasant experience. Famous mesir paste, distributed from the Sultan Mosque in March, can be bought from the local shops all through the year.

15 ULUSLAR ARASI MANİSA MESİR FESTİVALİ INTERNATIONAL MANİSA MESIR FESTIVAL 1522 yılında, Yavuz Sulan Selim in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman ın annesi Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Camii, Sultan Külliyesi ne dâhildir. Külliyenin Hamamında herkes parasız yıkanır, imaretinde fakirler doyurulurdu. Darüşşifada ise çeşitli hastalıklar tedavi edilmekteydi. Darüşşifanın ilk idarecisi Merkez Efendi tarafından hazırlanan ve terkibinde çoğu baharat olmak üzere 41 çeşit madde bulunan Mesir Macunu, saray doktorları tarafından hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultanı iyileştirmiş ve bu nedenle büyük ün yapmıştır. Halk arasında ilaç şöhreti yapan ve ısrarla talep edilen bu macun, zamanla halka dağılmaya başlamış, talebin daha büyük boyutlara ulaşması nedeniyle de daha sonraları Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlamıştır. Halk arasında yaygın inanca göre, Nevruz günü bu macundan yiyenler bir yıl boyunca ağrı sızı çekmezler, yılan ve çiyan sokmalarından korunmuş olurlardı. Günümüzde Mart ayı sonlarında bir program dâhilinde kutlanan şenlikler sırasında özellikle Mesir Macunu Saçım Töreni yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Sultan Mosque, which was built upon the request of Hafsa Sultan, wife of Yavuz Sultan Selim and mother of Süleyman the Magnificent, is situated in the Sultan Complex. In the past, Turkish bath in the complex was free of charge; and food was available for homeless people at the public kitchen. Many diseases were cured at the hospital of the complex. Mesir paste was first prepared by Merkez Efendi, the director of the hospital then, using 41 different spices. This paste became very popular as Hafsa Sultan, who had an incurable disease, got cured after eating this paste. Becoming popular among the local people as a cure for health problems, mesir paste began to be distributed among the people. Due to large demand, it was casted from the domes and minarets of the Sultan Mosque. According the belief of the local people, one who eats mesir paste on the day of newruz has no pain throughout the year and is protected against snakebites. Today, local and foreign tourists are attracted by the Mesir Paste Distribution Ceremony held during the Mesir festival celebrated at the end of March each year.

16 YENİ HAN Han ın yapım tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Halk arasında Karaosmanoğulları tarafından larda yaptırıldığı söylenir. Han orta avlulu ve iki katlıdır. Güney, doğu ve batı cephelerine bitişik dükkânlar bulunmaktadır. Han doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Alt kat odaları avluya, üst kat odaları revaklara açılır. Güney cephede girişi bulunmaktadır. Kuzeybatıdaki koridor develikle (ahırların yer aldığı mekân) bağlantıyı sağlayan geçiş koridorudur. Alt katta yer alan dükkânlar bir duvarla ikiye bölünmüştür. Alt katta odaların iki bölümlü olması ve ocakların bulunmamasından dolayı depo olarak kullanıldığı söylenebilir. İkinci kat dükkânların önünü yuvarlak kemerli revaklar çevreler. Üst katta, kuzey cephede sekiz, doğu, batı ve güney cephelerde yedi, birer de köşede olmak üzere toplam 33 dükkân yer almaktadır. Odaların bir kaçı hariç, tamamında ocak bulunmaktadır yılında başlayıp, 2004 yılında tamamlanan yenileme çalışmaları restorasyon projesin ve yapının orijinaline uygun olarak yapıldı. Günümüzde Yeni Han alışveriş ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Han ın bugünkü kullanımından doğan ihtiyaca uygun olarak bazı mekânlar arasında geçişler sağlanmıştır. HISTORY OF YENİ HAN (THE NEW CARAVANSERAI) There is no certain information about the construction date of the Han. However, it is rumoured among folks that the Han was built by the Karaosmanoğulları in The Han is a two-storey building with a middle courtyard. There are shops adjacent to south, east and west sides. The lower floor rooms open to the courtyard, while the upper floor ones to the porches. The entrance is on the southern side. The hallway in the northwest leads to a place called develik, where the stables exist. The stores of the lower floor are divided into two by a wall. Those stores have been used as warehouses since they are parted into two and have no furnace. The front-sides of the upper shops are framed with arched porches. There are 33 shops in total on the upper floor; 8 in the north, 7 in each of other three directions, and 4 in the corners. Except for a few ones, almost all of the shops have furnaces within. During the restorations performed between 2001 and 2004, the building was repaired according to the restoration project and paying attention to the original state of the structure. Presently, Yeni Han serves as a shopping and leisure centre. Some passages have been added to the building between certain places due to the new requirements of its current usage. BÜYÜK YENİHAN BÜYÜK YENİHAN

17 DARKALE - SOMA Tarihi Bergama Krallığı dönemine kadar iner. Köyün eski adı Tarhala olarak biliniyordu. Selçuklular döneminde Darkale adı olarak değiştirildi. Set üzerine yapılmış iki katlı evleri, dar sokakları, Kırkoluk Camii, Bedesten, hamam ve Selçuklardan kalan yivli minareli camii görülmeye değer yerlerdir... DARKALE - SOMA MANİSA ULUCAMİİ YORTAN KRAL MEZARI (AKHİSAR) MANİSA SULTANİYE ÜZÜMÜ MANİSA DA BAĞBOZUMU (RESSAM CEMAL TOLLU) Bu broşür Manisa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanmış, İl Özel İdare Müdürlüğünce bastırılmıştır. This leaflet was prepared by the Governorship of Manisa, Provincial Directorate of Culture & Tourism and printed with the contribution of the Directorate of Province Special Administration.

18

NİOBE AĞLAYAN KAYA KYBELE KAYA KABARTMASI 26 BİN YILLIK AYAK İZLERİ

NİOBE AĞLAYAN KAYA KYBELE KAYA KABARTMASI 26 BİN YILLIK AYAK İZLERİ İşin uzmanlarının, hala gizemi çözülememiş ve tam olarak yeri belirlenememiş Atlantis gibi kayıp bir uygarlığın izlerine başka yerde değil de Manisa da rastlandığını söylemeleri ve dolayısıyla geçmişinin

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years.

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. The Byzantine Empire began with the Emperor Constantine who reigned for thirteen years a total of 88 emperors were to reign during the course

Detaylı

Parça İle İlgili Kelimeler

Parça İle İlgili Kelimeler History of Venice History of Venice Venice is one of the most beautiful cities of the world.it lies on over a hundred islands in a lagoon in the northern part of the Adriatic Sea.Venice is a cultural and

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA PUBLIC EDUCATION CENTRE S FINAL INFORMATIVE MEETING OF THE GRUNDTVIG

Detaylı

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç.

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN Yüksek Lisans Tezi Eskişehir 2010 MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

Gulnara KANBEROVA 1 Serap BULAT 2 İSHAK PAŞA İLE ŞEKİ HAN SARAYI MİMARLIK DESEN ve FORMLARININ GEOMETRİK KURULUŞLARI

Gulnara KANBEROVA 1 Serap BULAT 2 İSHAK PAŞA İLE ŞEKİ HAN SARAYI MİMARLIK DESEN ve FORMLARININ GEOMETRİK KURULUŞLARI Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 9, Mart 2015, s. 48-56 Gulnara KANBEROVA 1 Serap BULAT 2 İSHAK PAŞA İLE ŞEKİ HAN SARAYI MİMARLIK DESEN ve FORMLARININ GEOMETRİK KURULUŞLARI Özet Sultanlar,

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

www.yorukhidrolik.com www.bombe.gen.tr BİZ KİMİZ? WHO ARE WE? Firmamız hidrolik pres konusunda Türk sanayisine hizmet etmek için 1980 yılında şahıs firması olarak kurulmuştur. Hidrolik Pres imalatına o

Detaylı

HAKKIMIZDA. Zaman her zamankinden daha değerli...

HAKKIMIZDA. Zaman her zamankinden daha değerli... HAKKIMIZDA Zaman her zamankinden daha değerli... Asya Kent Saatleri, sürekli değişen kentsel dinamiklere karşı, kültürel ve tarihsel bir bağ, bir diyalog kurmaktadır. Saatler sadece zamanı göstermez, mekanın

Detaylı

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU BOLU HALKIN EGITIMINI GELISTIRME VE DESTEKLEME DERNEGI TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİ - TURKİYE Bolu Halkın Egitimini Gelistirme ve Destekleme

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

ANTİK MISIR. Hanedanlık Öncesi Dönem. Eski Krallık ( -6 hanedanlar) 1.ara dönem (7-10 hanedanlar) M.Ö

ANTİK MISIR. Hanedanlık Öncesi Dönem. Eski Krallık ( -6 hanedanlar) 1.ara dönem (7-10 hanedanlar) M.Ö ANTİK MISIR Hanedanlık Öncesi Dönem Eski Krallık ( -6 hanedanlar) 1.ara dönem (7-10 hanedanlar) M.Ö. 2650-2000 Orta Krallık (11-14 hanedanlar) 2. ara dönem (15 17 hanedanlar) M.Ö. 2000-1580 Yeni Krallık

Detaylı

www.oba1221.com Hayatın tam merkezinde yeni bir hayat New life at the heart of the city

www.oba1221.com Hayatın tam merkezinde yeni bir hayat New life at the heart of the city 2 www.oba1221.com Hayatın tam merkezinde yeni bir hayat New life at the heart of the city OBA 1221 Yetkin Tur. İnş. ve Tic. A.Ş 1988 yılında kurulmuş olup, 28 yıldır Turizm ve İnşaat alanında faaliyet

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

HIGH SCHOOL BASKETBALL

HIGH SCHOOL BASKETBALL SCHOOLS Bulletin No: 7 (08 December 21 December 2014 ) Page 1 BASKETBALL MIDDLESCHOOL STREETBALL 8B has won the match that it played against 8C and got 3rd place with a a score of 10-9. 8D became the champion

Detaylı

Erol KAYA Yönetim Kurulu Başkanı Chairman Of The Board

Erol KAYA Yönetim Kurulu Başkanı Chairman Of The Board Arifiye Fidancılık 1989 yılında Adapazarı Arifiye ilçesinde kurulmuştur. Kuruluşumuz 300 m2 alanda mevsimlik çiçek üretimi ve satışı ile faaliyet göstermeye başlamıştır. Geçen süre içersinde marka haline

Detaylı

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be)

İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA. www.ekolayingilizce.com SIMPLE PAST (to be) İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PAST TENSE TO BE (OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI) GRAMER ANLATIMI ALIŞTIRMA İNGİLİZCE GRAMER (+) I was a student. She was a student. They were students. (?) Was I a student? Was she

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

SULTANS SULTANLAR T.C. BURSA VALİLİĞİ

SULTANS SULTANLAR T.C. BURSA VALİLİĞİ SULTANS SULTANLAR T.C. BURSA VALİLİĞİ Sultanlar Osmanlı yı kuran şehir Bursa da günümüzde ilk altı padişahın türbesi vardır. Tophane de Osman Bey ve Orhan Gazi, Çekirge de Sultan I. Murad Hüdavendigar,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI A PROGRAM ADI : SANAT TARİHİ 1. SINIF / 1. YARIYIL* ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ Dersin ön koşulu var mı? ***** İntibak Dersi mi? **** TOPLAM SAAT ** AKTS Kredisi ** 1 YDİ101 YDF101 YDA101 Temel

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ

8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 8. SINIF YARIYIL ÇALIŞMA TESTİ 1., 2. ve 3. sorularda aşağıda verilen kelimelerden hangisi anlam bakımından diğerlerinden farklıdır? 1. A) rude B) trustworthy C) generous D) supportive TEST - 2 (2011-2012)

Detaylı

CORPORATE PRESENTATION FILE. Marble, Granite, Travertine, Project, Design, Manufacturing. Dealer Technistone Aegean region

CORPORATE PRESENTATION FILE. Marble, Granite, Travertine, Project, Design, Manufacturing. Dealer Technistone Aegean region CORPORATE PRESENTATION FILE Marble, Granite, Travertine, Project, Design, Manufacturing. Dealer Technistone Aegean region Asiye KURT Coordinator Mehmet AVCI Foreign Trade Manager INDEX ABOUT US SHOWRROM,

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article. Özet.

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article. Özet. VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 206 ISSN: 248-0036 Yıl /Year: 207 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): (Özel) Sayfa/Page: 54-60 Araştırma Makalesi Research Article Suleyman Demirel

Detaylı

arina INDEX YER KAROLARI DUVAR & YER KAROLARI WALL & FLOOR TILES Mine Atlas Minuto Stone Lisbon Movito Ekstra Karizma Budak Figura Planets Roma Madrid

arina INDEX YER KAROLARI DUVAR & YER KAROLARI WALL & FLOOR TILES Mine Atlas Minuto Stone Lisbon Movito Ekstra Karizma Budak Figura Planets Roma Madrid arina Osmanlı İmparatorluğu nun temellerinin atıldığı Bilecik ili Söğüt ilçesinde Söğüt Seramik A.Ş. adı altında 1973 yılında 335 dönüm arazi üzerinde 270 çalışanı ile 1.200.000 m 2 /yıl üretim kapasitesi

Detaylı

Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler

Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler All the photographs used in this calendar have been donated by Ara Güler for the benefit

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016 Mimari olmadan akustik, akustik olmadan da mimarlık olmaz! Mimari ve akustik el ele gider ve ben genellikle iyi akustik görülmek için orada değildir, mimarinin bir parçası olmalı derim. x: akustik There

Detaylı

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1.

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1. PRELIMINARY REPORT 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1 www.deprem.gov.tr www.afad.gov.tr REPUBLIC OF TUKEY MANAGEMENT PRESIDENCY An earthquake with magnitude Ml=5.1 occurred

Detaylı

UNIT 1 HELLO! Quiz I'm from Greece. I'm. Where are you from? Boşluğa uygun olan hangisidir? A) German. B) Greek I'm from. C) Turkish D) English

UNIT 1 HELLO! Quiz I'm from Greece. I'm. Where are you from? Boşluğa uygun olan hangisidir? A) German. B) Greek I'm from. C) Turkish D) English Sosyal Bilgiler HELLO! UNIT 1 1. Quiz-1 Where are you from? 3. I'm from Greece. I'm. A) German B) Greek I'm from. C) Turkish D) English A) German C) Turkey 4. I come from. I'm Spanish. D) French A) China

Detaylı

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET Bu çalışmada, Karaali Köyü nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir.

Detaylı

Sustainable Rural Tourism

Sustainable Rural Tourism Sustainable Rural Tourism Association for Sustainable Development Sivil Toplum Harekette IV (Europeaid/134660/C/ACT/CY) Sözleşme No. 2014/347-604 REC (Bölgesel Çevre Merkezi) projesi Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. We can t go out today it s raining

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

ÖZEL İÇEL ORTAOKULU. A Visit to the old houses in Tarsus/Mersin 2013-2015 LLP COMENIUS PROJECT

ÖZEL İÇEL ORTAOKULU. A Visit to the old houses in Tarsus/Mersin 2013-2015 LLP COMENIUS PROJECT ÖZEL İÇEL ORTAOKULU A Visit to the old houses in Tarsus/Mersin 2013-2015 LLP COMENIUS PROJECT ESKİ TARSUS EVLERİ Gerek iklim ve coğrafyanın, gerekse sosyo-ekonomik yapının sağladığı zenginlik

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Prepositions of place and direction. Yer ve yön gösteren edatlar. (ilgeçler) Where is Mary? Mary nerede? She is in the kitchen. O mutfakta.

Prepositions of place and direction. Yer ve yön gösteren edatlar. (ilgeçler) Where is Mary? Mary nerede? She is in the kitchen. O mutfakta. Prepositions of place and direction. Yer ve yön gösteren edatlar. (ilgeçler) Where is Mary? Mary nerede? She is in the kitchen. O mutfakta. She is at work. O iş yerinde. Konum belirten edatlar in : içinde

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

Beylikdüzü'nün en yeni mahallesi The newest neighborhood in Beylikduzu

Beylikdüzü'nün en yeni mahallesi The newest neighborhood in Beylikduzu Beylikdüzü'nün en yeni mahallesi The newest neighborhood in Beylikduzu Bizim mahallede mutluluktan daha fazlası vardır. There is more than just happiness in our neighborhood. Mahalle dediğin sadece sokaklar

Detaylı

1 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI MANİSA

1 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI MANİSA 1 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAY KOMUTANLIĞI MANİSA 1. ULAŞIM BİLGİLERİ: a. Kara Yolu: 1 inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Manisa da konuşludur. Manisa otogarına her il ve ilçeden kara yolu ile ulaşım mevcuttur.

Detaylı

Demokrat Partiden Günümüze Siyasal Gelişmeler. XV. ve XVI. Yüzyıllarda Ortadoğu Ticaret Tarihi II

Demokrat Partiden Günümüze Siyasal Gelişmeler. XV. ve XVI. Yüzyıllarda Ortadoğu Ticaret Tarihi II SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ENSTİTÜ ANA BİLİM DALI-DOKTORA PROGRAMI-YENİ KATALOG BÖLÜM KODU : 82206 01.Yarıyıl leri Adı İngilizce Adı TE PR KR AKTS 02.Yarıyıl leri Adı İngilizce Adı TE PR KR AKTS Seçmeli

Detaylı

CITADEL. HİSAR ve TOPHANE T.C. BURSA VALİLİĞİ

CITADEL. HİSAR ve TOPHANE T.C. BURSA VALİLİĞİ CITADEL HİSAR ve TOPHANE T.C. BURSA VALİLİĞİ Bursa nın tarihten bugüne taşıdığı en önemli merkezler arasında yer alan Hisar Bölgesi, Bithynia döneminden Osmanlılar a kadar uzanan süreçte inşa edilmiş önemli

Detaylı

1. A lot of; lots of; plenty of

1. A lot of; lots of; plenty of a lot of lots of a great deal of plenty of çok, bir çok many much çok, bir çok a little little az, biraz a few few az, birkaç 1. A lot of; lots of; plenty of a lot of ( en yaygın olanıdır ), lots of, plenty

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s. 1-9

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s. 1-9 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 58, Kasım 2017, s. 1-9 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 08.09.2017 20.11.2017 Prof. Dr. Erol ALTINSAPAN

Detaylı

2 www.koyuncumetal.com

2 www.koyuncumetal.com 2 www.koyuncumetal.com KURUMSAL Şirketimizin temelleri konya da 1990 yılında Abdurrahman KOYUNCU tarafından küçük bir atölyede sac alım-satım ve kesim-büküm hizmeti ile başlamıştır. Müşteri ihtiyaçlarına

Detaylı

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.)

a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) a) Present Continuous Tense (Future anlamda) I am visiting my aunt tomorrow. (Yarin halamı ziyaret ediyorum-edeceğim.) He is having an exam on Wednesday. (Çarşamba günü sınav oluyor-olacak.) Mary is spending

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Profiling the Urban Social Classes in Turkey: Economic Occupations, Political Orientations, Social Life-Styles, Moral Values

Profiling the Urban Social Classes in Turkey: Economic Occupations, Political Orientations, Social Life-Styles, Moral Values Profiling the Urban Social Classes in Turkey: Economic Occupations, Political Orientations, Social Life-Styles, Moral Values Presentation of the Basic Findings of a Public Opinion Survey Supported with

Detaylı

Unit 1. My Daily Routine. A) How old are you? B) What s your name? C) Where are you from? D) What s the time? A:... time is it? B: It s three o clock.

Unit 1. My Daily Routine. A) How old are you? B) What s your name? C) Where are you from? D) What s the time? A:... time is it? B: It s three o clock. diyalogda boş bırakılan yere 1 uygun düşen seçeneği işaretleyiniz. seçeneklerden hangisi verilen 5 cümle ile aynı anlamı taşımaktadır? What time is it? =... A:... time is it? B: It s three o clock. A)

Detaylı

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler)

Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) Turizmde Arz (Tarihsel Çekicilikler) TARİH Miras ilişkileri T O P L U M MİRAS K Ü L T Ü R DOĞA ÇEVRE MİRASIN KAPSAMI MİRAS ÇEKİCİLİKLERİ ÇEVRE MEKAN YER İNSAN PEYZAJLAR YAPISAL UNSURLAR ÇALIŞMA ALANLARI

Detaylı

T.C. MANİSA VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü. "Şehrim Benim Evim Faaliyeti Bilgi Yarışması Soruları"

T.C. MANİSA VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Şehrim Benim Evim Faaliyeti Bilgi Yarışması Soruları T.C. MANİSA VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü "Şehrim Benim Evim Faaliyeti Bilgi Yarışması Soruları" S.N. SORU METNİ SORU CEVABI 1 Kurtuluş Savaşı sırasında eşi Halil Efe ile birlikte siperlerde kahramanca

Detaylı

Herkes Ev Sahibi Olana Kadar... Until Everyone Is Homeowner...

Herkes Ev Sahibi Olana Kadar... Until Everyone Is Homeowner... Herkes Ev Sahibi Olana Kadar... Until Everyone Is Homeowner... Üstpark Afraze Evleri size sadece doğa ile yaşam değil, iyi bir gelecek vaad ediyor. Paranızın ve yatırımlarınızın değer kazanacağının adeta

Detaylı

CARAVANSARIES. KAPALI ÇARŞI ve HANLAR BÖLGESİ T.C. BURSA VALİLİĞİ

CARAVANSARIES. KAPALI ÇARŞI ve HANLAR BÖLGESİ T.C. BURSA VALİLİĞİ CARAVANSARIES KAPALI ÇARŞI ve HANLAR BÖLGESİ T.C. BURSA VALİLİĞİ Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi Tarih boyunca ticaret yollarının üzerinde bulunan Bursa, yüzyıllardır önemli bir ticaret merkezi olmuş ve

Detaylı

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - Necla YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

%100 Zeytinyağı ÜRÜN KATALOĞU / PRODUCT CATALOGUE.

%100 Zeytinyağı ÜRÜN KATALOĞU / PRODUCT CATALOGUE. %100 Zeytinyağı ÜRÜN KATALOĞU / PRODUCT CATALOGUE www.bozluyag.com Our company Our company has been built since 2003 and it is a family company. The place of our facility is in Torbalı,İzmir(Smyrna) where

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. İlçe günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile anılmaktadır ki bunda Bodrum'un kendine has

Detaylı

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT

GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT GÖLMARMARA (MANİSA) GÖLMARMARA MAHALLESİ, 234 ADA 1 PARSEL VE ÇEVRESİNE AİT NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2

Detaylı

C o l l e c t i o n2012

C o l l e c t i o n2012 C o l l e c t i o n2012 Plastik Çerçeveler Plastic and Wooden Picture Frame Profiles 1 Resimler %50 küçültülmüştür Plastic Frames Dekoratif Mobilya Profilleri Plastic Picture Frame Profiles Downsized %50

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

Resimler %50 küçültülmüştür

Resimler %50 küçültülmüştür C o l l e c t i o n2012 Decorative Profiles Decorative Furniture Profiles 1 Resimler %50 küçültülmüştür Dekoratif Profil Dekoratif Mobilya Profilleri Plastic Picture Frame Profiles Downsized %50 from the

Detaylı

ENGiN GÜNEYSU. +90 530 290 20 20 / enginguneysu@gmail.com. enginguneysu@gmail.com 530 290 20 20 mobile

ENGiN GÜNEYSU. +90 530 290 20 20 / enginguneysu@gmail.com. enginguneysu@gmail.com 530 290 20 20 mobile ENGiN GÜNEYSU +90 530 290 20 20 / enginguneysu@gmail.com Engin Guneysu was born in 1981 in Samsun In 2004,he began to work as photography editor for Cena advertisement agency. In 2004, he worked for Bodrumun

Detaylı

Students can get almost everything they need near the university campus. Student: Öğrenci Can: -ebilmek get: almak, sahip olmak, erişmek

Students can get almost everything they need near the university campus. Student: Öğrenci Can: -ebilmek get: almak, sahip olmak, erişmek MESLEKİ İNGİLİZCE I DERSİ - 1. HAFTA ÇEVİRİ METİNLERİ 1. NEW YORK UNIVERSITY New York University is in Greenwich Village. in: içinde, -de/da Village: köy, kasaba New York Üniversitesi Greenwich kasabasındadır.

Detaylı

STAR T URISM İHRACAT İTHALAT VE TİCARET LTD. ŞTİ. EXPORT IMPORT TRADE INC.

STAR T URISM İHRACAT İTHALAT VE TİCARET LTD. ŞTİ. EXPORT IMPORT TRADE INC. Excursion Program I: 5 th September 2013 4 Hours Ankara City Tour, 09:30 Starting Time 09:30. Sights that will be visited, Anıtkabir Mausoleum of Atatürk and Museum of Independence Hacıbayram Mosque and

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

İzmir den İstanbul a akşamüstü uçağı.

İzmir den İstanbul a akşamüstü uçağı. TUR 10 - TRUVA ve GELĠBOLU (Anzaklar) Sabah erken saatlerde Isparta Kraliçesi güzel Helen ve Truva Prensi Paris zamanından kalan efsanevi Truva Atı ile ünlü Truva Antik Kenti ni ziyaret için yola çıkış.

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Merhabalar, Rahat İngilizce başlangıç seti, 2. Bölüm Extra Dersine hoş geldiniz. Bu dersimizde, mini hikayemizdeki cümlelerin Türkçe anlamlarını öğreneceğiz. Haydi başlayalım. There is a woman. Her name

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

29mm. eco spring grass

29mm. eco spring grass 2 3 18mm. winter grass Kullanım trafiği yoğun olmayan alanlar için dizayn edilmiş olan Kış 18 mm, yeşil alan olarak projelendirilmiş mekanlar için ekonomik çözüm sunmaktadır. (18 mm Winter Grass which

Detaylı

T.C. KÜTAHYA VALİLİĞİ İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü İNGİLİZCE Yİ YAŞAYARAK ÖĞRENİYORUM. PROJESİ. Haziran 2012 / Kütahya

T.C. KÜTAHYA VALİLİĞİ İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü İNGİLİZCE Yİ YAŞAYARAK ÖĞRENİYORUM. PROJESİ. Haziran 2012 / Kütahya T.C. KÜTAHYA VALİLİĞİ İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü İNGİLİZCE Yİ YAŞAYARAK ÖĞRENİYORUM. PROJESİ Haziran 2012 / Kütahya 1 T.C. KÜTAHYA VALİLİĞİ İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü İNGİLİZCE Yİ YAŞAYARAK

Detaylı

www.yilcaykundekari.com

www.yilcaykundekari.com www.yilcaykundekari.com Firmamız Yılçay Kündekari adı ile Ahmet Yılçay tarafından 1988 yılında kurulmuştur. Ahşaptan mamül cami işleri firmamızca yapılmaktadır. Örneğin, mukarnaslı mihrap, minber, kürsü,

Detaylı

Doç. Dr. Ümit KOÇ (You can see his CV in English on the following pages)

Doç. Dr. Ümit KOÇ (You can see his CV in English on the following pages) Doç. Dr. Ümit KOÇ (You can see his CV in English on the following pages) Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı umit.koc@bayar.edu.tr, kocumit1971@gmail.com

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Şu anda İstanbul un eşsiz tarihi dokusunun, Akdeniz mutfağının en seçkin örnekleri ile harmanlandığı çok özel bir mekândasınız. Nola, tarih ve kültür

Şu anda İstanbul un eşsiz tarihi dokusunun, Akdeniz mutfağının en seçkin örnekleri ile harmanlandığı çok özel bir mekândasınız. Nola, tarih ve kültür Şu anda İstanbul un eşsiz tarihi dokusunun, Akdeniz mutfağının en seçkin örnekleri ile harmanlandığı çok özel bir mekândasınız. Nola, tarih ve kültür başkenti olarak kabul edilen İstanbul da yaklaşık 1200

Detaylı

About Us. Hakkımızda. ve artan üretim kapasitesi ile hedefler de büyüdü.

About Us. Hakkımızda. ve artan üretim kapasitesi ile hedefler de büyüdü. Hakkımızda İkram Gıda A.Ș, 1998 yılında Rami Kuru Gıda Sitesi'nde ticari hayatına bașladı. Gemlik Zeytin Halinde bulunan üretim yerinde imal ettiği ürünlerle İstanbul piyasasında faaliyet gösteren firmamız

Detaylı

PROJENİN TANITIMI OUR PROJECT

PROJENİN TANITIMI OUR PROJECT PROJENİN TANITIMI OUR PROJECT Mihrimah anlam olarak, Güneş ile Ay demektir. Güneş in ışıltısından ve Ay ın zerafetinden ilham alarak tasarlanmış olan projemizde, Güneş i simgeleyen sarı tonlar, Ay ı simgeleyen

Detaylı

Lesson 19: What. Ders 19: Ne

Lesson 19: What. Ders 19: Ne Lesson 19: What Ders 19: Ne Reading (Okuma) What is it? (O nedir?) What is your name? (İsmin nedir?) What is the answer? (Cevap nedir?) What was that? (O neydi?) What do you want? (Ne istersin?) What did

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSKÜDAR HACI SELİM AĞA KÜTÜPHANESİ RESTORASYON PROJESİ VE ÇEVRE YERLEŞİMİ YÜKSEK LİSANS TEZİ AHMET BURAK FINDIKOĞLU Anabilim

Detaylı

PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN

PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ PROF. DR. İLKER ÖZDEMİR YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN Yapı mühendisliğinin amacı, yapıları belirli bir seviyesinde, yeterli bir rijitliğe sahip bir şekilde ve en ekonomik

Detaylı

Nepal Depremi Operasyon Raporu Nepal Earthquake Operation Report 25 Nisan-3 Mayıs 2015 /25 April-3 May 2015

Nepal Depremi Operasyon Raporu Nepal Earthquake Operation Report 25 Nisan-3 Mayıs 2015 /25 April-3 May 2015 Nepal Depremi Operasyon Raporu Nepal Earthquake Operation Report 25 Nisan-3 Mayıs 2015 /25 April-3 May 2015 25 Nisan Cumartesi, GEA ekibi tarafından, yerel saate göre 11.55 de Nepal de 7.9 şiddetinde deprem

Detaylı

Akçakoca Belediyesi 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI

Akçakoca Belediyesi 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI Akçakoca Belediyesi 2017 YILI MAVİ BAYRAK ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ DOSYASI GENEL BİLGİ Belediye nüfusu: 24.161 kişi Toplam turistik otel, pansiyon vb. konaklama tesisi sayısı: 38 Turistik

Detaylı