Sayfa. Franchise & More tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, kaynak gösterilerek dahi kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sayfa. Franchise & More tarafından hazırlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, kaynak gösterilerek dahi kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz."

Transkript

1 1 franchise seminerleri Franchise Nasıl Alınır

2 2 İÇİNDEKİLER 1. Franchise tanımları ve uygulamaları 1.1. Franchise nedir 1.2. Franchising in farklı yanları 1.3. Franchising ın sözcük anlamı 1.4. Franchise kavramları 1.5. Dağıtım kanallarına göre sınıflandırma 1.6. Hizmet kapsamına göre sınıflandırma 1.7. Franchise alanın işine göre sınıflandırma 1.8. Franchising in tarihi 1.9. Dünyada Franchising Türkiye de Franchising 2. Yararlar, riskler, beklentiler 2.1 Franchise alana yararları 2.2 Franchise alanın riskleri 2.3 Franchise verene yararları 2.4 Franchise verenin riskleri 2.5 Başarılı Franchising in esasları 2.6. Franchise sisteminin esası 2.7. Franchise verenin beklentileri 2.8. Franchise alanın beklentileri 3. Franchise alanın değerlendirilmesi 3.1. Franchise alanın potansiyeli 3.2. Hedefleriniz 3.3. Özellikleriniz 3.4. Yaşanan zorluklar 3.5. Franchise veren neye göre seçer 3.6. Franchise alan neye para öder 3.7. Kimden allıyorsunuz 3.8. Fiyatı değerlendirme 3.9. Franchise alma kendi yapma karşılaştırması 4. Franchise vereni ve markayı inceleme 4.1. Niçin ve nasıl franchise veriyor 4.2. Kaydi bilgiler 4.3. Franchise bilgileri 4.4. Finansman durumu 4.5. Yayılma planı 4.6. Franchise destekleri 4.7. Ödemeler 4.8. Bilgi kaynakları 5. Tüketiciye sunulan ürün ve hizmetler 5.1. Ne satacağız 5.2. Ürün araştırma 5.3. Marka araştırma 5.4. Fiyat araştırma 5.5. Rakip araştırma 6. Yer seçimi ve bölge potansiyeli 6.1. Yer seçimi kararı 6.2. Bölge koruma 6.3. Bölge inceleme 6.4. Ciro tahmini 6.5. Yeri inceleme 6.6. Bilgi kaynakları 6.7 Karar alma 6.8. Emlak hizmetleri 7. Anlaşma ve pazarlık 7.1 Ticari temeller 7.2 Ödenen ücretler 7.3 Karşılıklı çıkarlar 7.4 Yaptırımlar 7.5 Yasa ve kurallar 7.6. Anlaşmanın başlıkları 7.7. Anlaşmanın ekleri 7.8. Anlaşmanın incelenmesi 7.9 Ufrad ilkeleri

3 3 1. FRANCHİSE TANIMLARI VE UYGULAMALARI 1.1. FRANCHİSE NEDİR Franchise, bir sistem ve markanın imtiyaz hakkı sahibinin, belirli süre, koşul ve sınırlar içinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak, belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli bir iş ilişkisidir. Yukarıdaki kısa tanımdan kolayca çıkarılacağı gibi, franchise sisteminin üç ana unsuru vardır: a) Sistem / marka: Franchise vermek için öncelikle ortada başarılı çalışan bir işletme, denenmiş bir sistem, tanınmış bir marka olmalıdır. Ancak başarısı kanıtlanmış bir iş başkalarına satılabilir. Bireysel yatırımcı, ancak kendi olanakları ile kazanacağından daha fazla kazanacağına, daha verimli çalışacağına, daha başarılı ve kalıcı olacağına inanırsa böyle bir ilişkiye girmek ister. Hiç kimse, kendi başına becerebileceğinden daha az para kazanmak için başkasının sistemini kullanmaz, başkasının markası için çalışmaz. b) Disiplin / destek: Franchise işinde, katı disiplin kuralları geçerlidir. Taraflar aralarında uzun süreli bir anlaşma yaparlar. Sistemin uygulama esasları net olarak belirlenmiştir. İşi başarıya götüren çalışma kuralları kesin olarak tanımlanmıştır. Aynı markayı taşıyan her işletmede standart ürün ve hizmet sunulur. Hizmet kalitesini sağlamak için başlangıçta ve sonrasında çalışanlara ve yatırımcılara sürekli eğitim verilir. İşletme süresince sıkı bir denetim uygulanır. c) Bedel: Yapılan işi franchise olarak adlandırmak için, franchise verenin, franchise alan yatırımcıdan bir bedel alması şarttır. Franchise vermek bir anlamda sistem / marka satmak olarak da adlandırılabilir. Dolayısıyla satılan marka veya sistem para etmelidir. Eğer franchise veren girişimci bunun karşılığında hiç bir bedel talep etmiyorsa, sistem satmıyor demektir. Bu durumda franchise sisteminin gereği olan çalışmayı yapması ve desteği vermesi de beklenemez. Yok eğer franchise sistemini kendi ürettiği bir malı pazarlamak için kullanıyorsa ve söz konusu destekleri ürün fiyatı içindeki karından finanse ediyorsa, fiyatını haksız yükseltiyor demektir. Franchise, esasen bir pazarlama yöntemidir. Yalnız burada pazarlanan bir ürün veya hizmet değil, bir sistemdir. Yani yatırımcılara hazır iş satılmaktadır.

4 4 Franchise işi nin çoğunlukla yanlış anlaşıldığı ve yapılan ürünle karıştırıldığı gözlenmektedir. Franchise işi, hamburger yapmak, araba kiralamak vb. gibi bir iş değildir. Franchise satmak, hamburger işini veya araba kiralama işini pazarlamaktır FRANCHİSİNG İN FARKLI YANLARI Franchise, perakende satış ile uğraşan işler için kullanılan bir terimdir. Yani tüketiciye bir ürün veya hizmeti doğrudan sunan işletmeler franchise olarak alınabilir. Franchise tanımı bu nedenle sadece hizmetler sektöründe kullanılır. Franchise, üretim, pazarlama ve dağıtım işlerini bir bütün ve bir sistem olarak sunar. Üretici-toptancı-dağıtıcı arasındaki sözleşmeye dayanan bazı ilişkiler kısmen franchising e benzer özellikler göstermekte ve karıştırılabilmektedir. Teknoloji transferi lisansında lisans veren, lisans alana kendi tekelindeki belli üretim metotlarını ve bilgileri aktarır. (Tofaş ın Fiat markasıyla araba üretmesi) Ticaret markası lisansında lisans veren, lisans alana kendi markası ile üretim, dağıtım ve hizmet sunma konusunda hak tanır. (Hunca nın Galatasaray markalı parfümü üretmesi ve satması) İsim lisansında meşhur kişiler, isim, imza ve resimlerinin ürün dağıtımı veya hizmet sunma ile bağlantılı olarak kullanılmasına izin verir. (Hülya dergisi) markalı ürünler) Karakter lisansında belli çizgi karakterlerin sahipleri, söz konusu karakterlerin ve isimlerin ürün dağıtımı veya hizmet sunma ile bağlantılı olarak izin verir. (Twiggy terliklerinin taraftar ürünü olması, Çilek Genç Odası nın Barbie takım üretmesi) Acentelikte belli bir bölgede, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işlerde aracılık eder. (Sigorta acenteleri) Tek satıcılıkta (yetkili bayilik) belirli bir bölgede üreticinin veya toptancının ürünlerini tekele sahip olarak satmak. (Toyota bayileri) Yukarıdaki tanımların tümünde, ikisi de bağımsız ve kendi adına iş gören taraflar arasında bir anlaşmaya dayanan ilişki vardır. Bunların bir kısmında marka, ürün satış tekeli, teknoloji transferi, eğitim, denetim, bölge koruma gibi unsurlar da bulunmaktadır. Fakat bunların hepsini bir arada içeren, üretim, pazarlama ve dağıtım sistemini içinde barındıran, sadece franchising dir. Lisans tanımı ülkemize daha erken geldiğinden ve daha yaygın olarak kullanıldığından, bazen kavram kargaşası doğmaktadır. Hizmetler sektöründeki bazı firmalar daha az bilinen franchise adını kullanmaktan kaçınmakta, bilerek veya bilmeden franchise yerine lisans verdiklerini söylemektedirler.

5 FRANCHİSİNG IN SÖZCÜK ANLAMI Franchise sözcüğü, tüm dünya literatüründe, ingilizce aslına uygun olarak iki şekilde, franchise ve franchising olarak kullanılmaktadır. Franchising söz konusu sistemi, franchise yapılan veya satılan işi tanımlamaktadır. Sözcüğün kökeni, fransızca serbest bırakma anlamına gelen franchir veya affranchir den gelmektedir. Kastedilen, franchise alanın belli sınırlar ve kurallar içinde markayı, sistemi ve hakları kullanmak üzere serbest bırakılmasıdır. Franchise sözcüğünün İngilizce-Türkçe sözlüklerdeki karşılığı, imtiyaz veya imtiyaz verme şeklinde geçmektedir. Türkiye de franchise kavramına karşılık olmak üzere bir takım kelimeler ve tanımlar türetilmiş, fakat zaman içinde kullanım bulmamıştır. Temsilcilik, dallanma, başkası adına, kendi nam ve hesabına iş yapma bunlara örnekledir. Bugün ülkemizde de tüm dünyadaki gibi franchise ve franchising kelimeleri yerleşmiştir. Aynen leasing, factoring, hedging gibi franchising de basına, ekonomi sözlüklerine, ilgili mevzuata, marka tesciline, Ticaret Gazetesi ne, ve en önemlisi günlük hayata girmiştir FRANCHİSE KAVRAMLARI Franchise veren ve alan, basitçe iki taraf olarak görünse bile, yetkilerine ve üstlendikleri işlere göre değişik şekillerde adlandırılırlar. Franchise veren (franchisor, franchiser) Sistemin ve markanın haklarına sahip olan ve franchise anlaşması ile bu hakları üçüncü yatırımcılara kullandıran kişi veya kuruluştur. Franchise veren, sistemi kuran ve geliştiren kişi olmayabilir. Sistem ve marka haklarını ilk sahibinden satın almış olabilir. Sistemi geliştiren kişi veya şirket, sadece franchise vermek üzere ayrı bir şirket kurmuş ve franchise verme haklarını o şirkete satmış, devretmiş veya kiralamış olabilir. Franchise veren, sistemi satabilmek için, marka, patent, know how gibi gayri maddi hakları serbestçe kullanabilmelidir. Franchise verenin aynı sistemle çalışan kendi işletmesi veya işletmeleri olabilir de olmayabilir de. Franchise veren, sistemin gereği olan araştırma, eğitim, denetim, vb. gibi destekleri de üstlenir.

6 6 Franchise alan (franchisee) Sistemin ve markanın belli bir satış-hizmet noktası ve/veya bölgesi için haklarını anlaşma ile alarak uygulayan bağımsız yatırımcıdır. Sistemin konusu, mal veya hizmet satışı olabilir. Bazı sistemler sadece belli tek bir üreticinin ürünlerinin satışını (örn. Dondurma), bazı sistemler sadece tek bir kaynaktan temin edilen ürünlerin satışını (örn. Marketçilik), bazı sistemler ise sadece hizmet satışını (örn. Muhasebecilik) içerir. Franchise alan, söz konusu hakları çoğunlukla belli bir adresteki mağaza, dükkan veya işletme için almaktadır. Seyrek de olsa bazı sistemler, belli bir yer gerektirmemektedir. Örneğin franchise alanın kendi evinden telefonla yürüttüğü veya franchise verenin ofisinde iş beklediği ve müşterinin adresine giderek hizmet verdiği franchise sistemler de vardır. Master franchise alan (master franchisee) Yurt dışında geliştirilmiş bir sistemin bir ülkedeki haklarını alan kişi veya şirket, master franchise alan olarak adlandırılır. Bu haklar bazen yurt dışındaki franchise veren adına ülke içinde franchise vermeyi de içerir, bazen sadece yurt içinde sistemi ve markayı kullanan işletmeler açmayı içerir. Bölge franchise alan (area franchisee) Franchise veren, pazarın her noktasına aynı etkinlikte ulaşamadığı takdirde, belli yükümlülüklerini ve haklarını bölgesel olarak bölge franchise alana bir anlaşma ile devreder. Bölge franchise alan bazı sistemlerde alt franchise alanlara işletme açtırabilir, bazı sistemlerde kendisi işletmeler açabilir. Bölge franchise alan, sistemin gereklerine göre, adeta bir franchise veren gibi alt franchise alanın seçimi, yer seçimi, eğitim, denetim, mal temini vb. gibi işlevlerin bir veya bir kaçını üstlenebilir. Bir anlamda master franchise alan da bir tür bölge franchise alandır. Yalnız orada Pazar bütün dünya, bölge bütün bir ülkedir. Alt franchise alan (sub franchisee) Bölge franchise alan tarafından sistemi ve markayı kullanma hakkı anlaşma ile verilen kişi veya firmadır. Bazı sistemlerde anlaşma doğrudan bölge franchise alan ile alt franchise alan arasında yapılırken, bazı sistemlerde franchise veren anlaşmaya kendisi taraf olmaktadır. Franchise anlaşmalarının tarafları arasındaki ilişki, anlaşma kapsamı ile sınırlıdır. Taraflar hiç bir şekilde birbirlerini temsil etmezler, birbirlerine

7 7 kefil olmazlar, birbirlerini bağlayıcı eylem ve taahhütlerde bulunmazlar. Franchise sisteminde yapılan ödemeler için de belli tanımlar kullanılır. Bunlar; Franchise giriş bedeli (royality, lumb sum fee) Franchise alanın, sisteme girmek için franchise verene ödediği başlangıç bedelidir. Franchise kullanım bedeli (franchise fee) Çoğu sistemlerde franchise alanın işletme süresince sistemi ve markayı kullanması karşılığında franchise verene ödediği bir bedel de bulunmaktadır. Bu bedel çoğunlukla cironun, kimi zaman da karın belli bir oranı olarak verilmekte, bazen de belli zamanlarda ödenen sabit bir miktar olarak tanımlanmaktadır. Reklam fonu (advertising fee) Çoğu sistemlerde merkezden yapılan toplu reklam harcamaları için bir fon kurulur ve işletmelerden katkı bedeli toplanır. Bu bedel genellikle ciro ile orantılı tanımlanır DAĞITIM KANALLARINA GÖRE SINIFLANDIRMA Franchise verenler, bayilikte olduğu gibi yalnızca markalı bir mal değil, markalı bir iş satarlar. Bazen bu işin kapsamında bir üreticinin kendi malını sattırması söz konusu olabilir. Bazen bir toptancı kontrolü altındaki malları pazarlamak için bir zincir kurabilir. Bazen de başarılı bir işletme, mal akışına hiç karışmadan başarısının sırlarını satar. Franchise sistemleri, anlaşmaya taraf olan kesimlerin ticari özelliklerine ve dağıtım kanalında aldıkları yere göre dört ana gruba ayrılırlar. Üretici - perakendeci Üretici - toptancı Toptancı - perakendeci Perakendeci - perakendeci Üretici - perakendeci ilişkisinde, marka sahibi bir üreticinin ürünlerini tüketicilerine ulaştırmak için franchise sistemini kullanması söz konusudur. Sistemin markası, genellikle üreticinin markasıdır.

8 8 Örneğin, Toyota Plaza, Escortland, Sagra Special gibi işletmeler, üreticisi tarafından kontrol edilen ve bağımsız yatırımcılar tarafından işletilen zincirlerdir. Üretici - toptancı ilişkisinde, marka sahibi üretici, belli pazarlarda bağımsız fakat aynı sistem içinde çalışan toptancılar üzerinden malını sattırmaktadır. Bu toptancılar kısmen üretimi de üstlenebilirler. Toptan çalışıldığı için, sistemin markası fazla önemli değildir. Örneğin, Coca Cola, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de de franchise vermekte ve belli kurallara bağlı olarak ürettirdiği meşrubatı, belli bölgede, belli yöntemlerle sattırmaktadır. Yalnız işin yapısı gereği, Türkiye de geldiğinde verdiği iki franchise, zamanla teke düşmüş, tüm işletmeler aynı franchise alan tarafından kurulmuştur. Toptancı - perakendeci ilişkisinde, değişik markalı mallar, tek marka altında hizmet veren sistemde satılırlar. Toptancı, satın alma gücünü artırmak ve satış noktasına hakim olmak için bu gücü paylaşmaya razı olduğu perakendecileri organize etmektedir. Burada toplam iş hacmi, fiyat, tanıtım, satış ve sunuş teknikleri önem kazanmaktadır. Sistemin markası, perakende satış noktasındaki hizmet markasıdır. Örneğin, Migros veya 7-Eleven türü market zincirlerinde franchise veren toptan aldığı ürünleri perakende satan mağazalara devreder. Perakendeci - perakendeci ilişkisinde, başarılı ve hizmet markasını kabul ettirmiş bir perakendeci, kendisini başarıya ulaştıran sırları başka yatırımcılarla paylaşarak büyür. Bu tür işletmelerde bazı kritik mallar (örn. hammaddeler veya yardımcı maddeler) merkezden temin edilebilir, belli kaynaklardan temini zorunlu tutulabilir veya franchise alan belli şartları sağladığı takdirde tüm satın almasını kendisi yapabilir. Örneğin, McDonald s, Burger King, Hacıoğlu Lahmacun gibi fast food zincirleri, Jani King gibi temizlik şirketleri, MBE, Office 1 Superstore gibi ofis destek hizmetleri, Nutraslim, Ota gibi sağlıklı zayıflama hizmetleri, serbest muhasebeciler, araba tamircileri, oteller ve daha pek çok zincir işletme, bu tanıma uymaktadırlar HİZMET KAPSAMINA GÖRE SINIFLANDIRMA Franchising sistemleri, önceleri üreticiler tarafından ürünlerinin pazarlamasında kullanılmıştır. Zaman içinde sistemin yararını keşfeden hizmet üreticileri de, aynı yöntemleri kullanarak işlerini franchise etmişlerdir. Franchise sistemleri, ağırlıklı olarak mal veya hizmet pazarlamalarına bağlı olarak iki ana gruba ayrılırlar. Ürün ve markayı franchise edenler İşletme sistemini franchise edenler

9 9 Ürün ve marka franchising sistemi (Product and Tradename Franchising) Belli ürünleri satmak üzere kurulmuş işletmelerin, tek hizmet markası ve işletme sistemi ile çalışmalarıdır. Bu sistemde satıcı, bir noktaya kadar üretici veya tedarikçi firma ile bütünleşmiştir. Satıcının asıl işi, belli malları satmaktır. Franchise verenin asıl amacı, mallarını sattırmaktır. Satıcı bir miktar hizmet verse bile, esas olarak yapılan iş, aynı markalı ürünü pazarlamaktır. Bir anlamda bayilikten franchising e geçiş bu sistemle yapılmaktadır. Araba satıcıları, benzin istasyonları, meşrubat üreticileri, konfeksiyoncular bu grupta önde gelen örneklerdir. Araba satıcılarında işletme, ana firmanın adıyla anılır. İçeride başka marka bir araba bulunması söz konusu olamaz. Satılan her şey, yedek parçalar da dahil olmak üzere ana firmadan alınır. Buna karşın, ikinci el araba satışı, servis hizmeti, tamir-bakım gibi tamamlayıcı hizmetler de verilebilir. Franchise veren açısından ana amaç, geliştirdiği ve ürettiği arabaların tüketicilere en fazla noktada ve en iyi şekilde sunulmasıdır. Benzin istasyonları da bu duruma iyi bir örnek oluşturur. marka sahibi firma, istasyona kendi adını vermekte, tüketici seçimini markaya güvenerek yapmakta, franchise veren tüm benzin ve madeni yağ çeşitlerini kendi üretiminden veya piyasadan temin etmektedir. Ana firmadan alınmadan satılan market ürünleri, yıkama hizmeti, vb. gibi bir takım şeyler de vardır ancak, işin esası tek kaynaktan alınan benzinin ve motor yağının pazarlamasıdır. Franchise veren açısından da işin özü, daha fazla satış noktası ve daha fazla satışla dünya pazarlarına hakim olmaktır. Meşrubat üreticilerinde durum biraz farklıdır. Franchise veren firma, meşrubatın markasını tanıtır, tadını belirleyen konsantreyi kendinden almayı zorunlu tutar ama, bu girdi maliyetlerin içinde ancak küçük bir oran oluşturur. Meşrubatın diğer hammaddeleri, enerji, işçilik, dağıtım, pazarlama etkinlikleri gibi unsurlar belli kalite ve standartlarda sağlanmalı ve uygulanmalıdır. İşin başarısı buna bağlıdır. Yani ana firma konsantresini pazarlamak için değil, meşrubatı ürettirip sattırmak için bu işe girmiştir. Konfeksiyon ürünlerinde franchise veren firma, markayı tanıtır, modelleri oluşturur, ürünleri yapar veya çoğunlukla fason yaptırır, satış teknikleri konusunda franchise alanları eğitir ve mağazada satılan her ürünün kendisinden alınmasını şart koşar. Öncekilerden farklı olarak burada amaç, marka ve modellerle oluşturulan potansiyelin, itibarlı mağazalarda satışa dönüştürülmesidir. Görüldüğü gibi, ürün ve marka franchise sistemlerinde franchise veren üretici veya toptancı olabilir. Mal satışı önde gelmektedir ama, franchise alanın başka kaynaklardan ürün alması serbest bırakılabilir. Önemli olan, sistemin taşıyıcı unsurunun belli markalı bir ürün

10 10 olmasıdır. Bu özelliği ile bayilikten kesin olarak ayrılmaktadır. Bu tür franchise sistemlerinde ürün satışının cirosu yüksek olduğundan, sistem ve markanın kullandırılması için düşük bir bedel istendiği veya hiç bir franchise bedeli istenmediği görülebilmektedir. Franchising in çıkış noktasını oluşturan bu sistem, esasen az sayıda zincir ve çok sayıda noktada, en fazla ciroyu sağlamaktadır. İşletme sistemi franchisingi (Business Format Franchising) Başarılı bir perakendeci işletmenin, kendi işletme sistemini başkalarına öğretmesi, onları sürekli olarak denetlemesi, desteklemesi ve bunun karşılığında bir bedel almasıdır. İrili ufaklı çok sayıda zincir işletme, bu yöntemle çalışmaktadır. Hizmetin girdiği her alanda, başarılı bir işletmenin franchise edilmesi mümkündür. Fakat bu sistemde belli nitelikte ve kabul görmüş hazır malların alınıp satılması söz konusu olmadığından, başarı, işletmecinin niteliklerine daha fazla bağlıdır. Başarısız işletmeler, tüketicide bıraktıkları kötü izlenimle markayı zedeleyebilmektedirler. İşletme sistemi franchising inde bu nedenle daha çok standart, daha fazla eğitim, daha fazla destek hizmetleri, daha sıkı denetim vardır. Böyle bir organizasyonun gerektirdiği altyapı ve kadro da daha kapsamlı olmaktadır. Bu sistemlerin kullandırılma bedelleri de daha yüksektir. Çünkü sistem kullanılırken franchise verenin yapması gereken zorunlu hizmetler ve harcamalar vardır. Bu tür franchise zincirlere örnek olarak, fast food (McDonasld s, Burger King, Wendy s, Sampi, Hacıoğlu Lahmacun, Mudurnu Fried Chicken vb.), emlakçı (Turyap, Remax, Century 21), araç bakımı (Ziebart Tidy Car, Sonax), kitapçı (D&R), kırtasiyeci (Office 1 Supestore, N&T), oto kiralama (Hertz, Budget), eğitim (Bil, Deulcom) sayılabilir. Bu türdeki franchise işletmelerin başarılı çalışmaları için alt yapıları ve franchise uygulamaları iyi planlanmış olmalıdır. Türkiye de ise franchising teknikleri henüz öğrenilme aşamasındadır. Bu nedenle dünyada yaygın franchise yapılmakta olan bazı konularda, ülkemizde henüz franchise yapılmamaktadır. Dünyadaki gelişim, ürün ve marka franchisinginin doymaya yaklaşması, buna karşın işletme sistemi franchisinginin hızla yaygınlaşmayı sürdürmesi şeklindedir. Ülkemizde de franchising tanındıkça ve gerekleri yerine getirildikçe, bize has markaların ve hizmetlerin de franchise edildiğini göreceğiz. Franchisingin temel iki bölümünü kısaca tanımlamak için ürün-marka satanlar ve hizmet satanlar kavramlarını kullanacağız.

11 FRANCHİSE ALANIN İŞİNE GÖRE SINIFLANDIRMA Franchise alan kişinin yaptığı işin sistemle ilintisine göre de farklı tanımlar kullanılmaktadır. Dönüşüm franchising i (conversion franchising) Sisteme benzer bir işi kendi adına yapmakta olan kişiye franchise verilirse, dönüşüm franchising i olarak adlandırılmaktadır. Yani kırtasiye işi yapan bir dükkan sahibine ofis malzemeleri konusunda franchise satılması gibi. Bu yöntemin yararı, kişinin yaptığı işi iyi bilmesi, pazarını tanıması, müşterilerinin alışkanlığıdır. Bazı durumlarda zararı ise, franchise alanın işi iyi bildiğine inanmasından ötürü sistemin gereklerini tam olarak yerine getirmemesi, eski yanlış alışkanlıklarını sürdürmesidir. Kaynaşma franchising i (confusion franchising) Başka bir sistemden franchise almış kişiye aynı mekanda faaliyet göstermesi için franchise vermektir. Özellikle kiranın çok yüksek olduğu yerlerde birbirleri ile doğrudan rekabet etmeyecek, birbirlerinin müşterilerini kaçırmayacak türde iki franchise aynı mekanda, aynı işletmeci tarafından paylaşılmaktadır. Kiraların çok yüksek olduğu New York ta bu türden işletmelere rastlanmaktadır. Örneğin bir hamburgercinin yanında bir dondurmacı yer alabilmektedir. Bileşim franchising i (combination franchising) Franchise verenin, yeni ürün ve hizmetleri mevcut franchise alanlara sunarak adeta franchise içinde franchise geliştirmesidir FRANCHİSİNG İN TARİHİ Geçmişte franchise sözcüğünün ilk kullanılışı, ortaçağda kilisenin vergi toplamada bazı kişileri belli bölgelerde yetkilendirmesi ile uygulama bulmuştur. İngiltere de 18. yüzyılda alkollü içki satışının sınırlanması amacıyla çıkarılan bir yasa, satış lisansı sayısını sınırlamıştır. Birden yükselen lisans fiyatları karşısında işletmeciler aciz kalmış, içki üreticileri devreye girerek lisansları satın alarak işletmecilere kiralama yoluna gitmişlerdir. Doğal olarak beraberinde sadece kendisinden mal alma zorunluluğu ve hizmet kalitesinin belli standartlarda tutulması getirilmiştir.

12 12 ABD de 19. Yüzyılda başlayan franchising uygulamaları, yine üreticilerin yönlendirmesi ile ortaya çıkmıştır yılında Singer dikiş makinaları, 1888 yılında General Motors otomobil, 1902 yılında Racall ilaç satışı için franchise zincir oluşturmuştur. Daha sonra özellikle otomobil, akaryakıt ve meşrubat sektörlerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Verimliliği, hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini yükseltmesi, marka imajını güçlendirmesi nedeniyle franchise öncelikle Amerika da hızla yaygınlaşmıştır. Ardından diğer ülkeler de franchise sistemini yaygın olarak kullanmaya başlamıştır yılında dünyanın her yerinde franchise sistemine rastlanmaktadır. Önde gelen franchise zincirler 80 i aşkın ülkede binlerce franchise vermiş durumdadırlar. 43 ülkede franchise verenlerin dernekleştiği görülmektedir. Pazar ekonomisine yeni geçen Polonya, Bulgaristan, Romanya, Rusya gibi ülkelerde de franchise dernekleri kurulmuş olması, franchising in günümüz ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermektedir. Amerika da 1960 yılında kurulan IFA (International Franchise Association - Uluslararası Franchise Derneği), önde gelen franchise veren firmaların, franchise sektörüne destek veren kişi ve kuruluşların, franchise sektörüne mal veya hizmet veren firmaların, dünyadaki diğer franchise derneklerinin, hatta franchise alanların üye olduğu bir örgüttür. Franchise sisteminin dünyada tanınması ve gelişmesi için çalışmalar, kitaplar, kataloglar, tanıtımlar, fuarlar yapmış ve yapmaktadır. Avrupa da 1972 yılında kurulan EFF (European Franchise Federation - Avrupa Franchise Federasyonu), Avrupa ülkelerindeki franchise derneklerinin birliğidir. EFF, dernekler arasında iletişimi sağlamakta, franchise sisteminin tanınması için çalışmaktadır. EFF üyeleri, EFF tarafından konulan dürüst franchise ilkeleri ne uymayı taahhüt etmişlerdir. Türkiye de ilk franchise uygulaması, 1985 yılında Türk girişimciler tarafından kurulan Turyap Emlak Bilgi Bankası ve Sağra Special mağazaları ile başlamıştır yılında franchise sektörünün lideri Amerikan kökenli McDonald s restoran zincirinin gelmesi ve Taksim deki restoranın tüm McDonald s restoranları içinde en çok iş yapan yer haline gelmesi ile dünyanın gözü Türkiye pazarı üzerine çevrilmiştir. İlk yıllarda Amerika ve Avrupa kökenli franchise zincirlerin geldiği, bunları yerli firmaların izlediği gözlenmiştir. Bu yıllarda dikkat çeken bir yaklaşım farkı, yabancı zincirlerin işletmelerinin içinde görünür şekilde franchise veriyoruz diye ilan edilirken, yurt çapında tanınmış yerli işletmelerin şubemiz yoktur levhası asmasıydı yılında UFRAD (Ulusal Franchising Derneği) kurulmuştur. Üye tabanını kısa sürede genişleten UFRAD, bugün Türkiye de franchise sektörünün tek temsilcisi konumundadır.

13 DÜNYADA FRANCHİSİNG Amerika da doğmuş olan franchising, hızlı bir gelişme göstermektedir verilerine göre; Franchise işletmelerin sayısı civarındadır. Bunların yaklaşık ¾ ü franchise alanlar, ¼ ü franchise verenler tarafından işletilmektedir. Franchise verenlerin sayısı ise 2000 in üzerindedir. Franchise işletmelerin cirosu 625 milyar $ tutmaktadır ve yıllık %6 gibi hızlı bir gelişme trendi içindedir. Özel sektör üretiminin %4 ü franchise işletmelerden satılmaktadır. Kurulan her yeni 12 işten biri franchise almaktadır. Franchise işletmelerde 9,8 milyon kişi çalışmaktadır. Franchise alanlardan1/5 i ürün-marka satarken, 4/5 i hizmet satmaktadır. Buna karşın ürün-marka satanların cirosu toplamın %70 ini oluşturmaktadır. Ürün-marka satanlar, hizmet satanların ortalama 8 katı ciro yapmaktadırlar. Fast food, en yaygın franchise sektörüdür. US-SBA (Küçük İşletmeler İdaresi) istatistiklerine göre, ilk 6 yılda küçük işletmelerin %62 si kapanmaktadır. Arthur Andersen firmasının araştırmasına göre, ilk 5 yılda franchise işletmelerin kapanma oranı %3, el değiştirme oranı %14 olmuştur. Frandata firmasının araştırmasına göre, franchise alanların %10 u ikinci bir işletme, %6 sı üçüncü bir işletme, %6 sı dört ve üzeri işletme açmaktadırlar. Avrupa da franchise işletmelerin yaygınlaşması, hemen her ülkede izlenmektedir. İlgi çekici olan, her ülkede yerel zincirlerin uluslararası zincirlere göre daha yaygın olmasıdır rakamlarıyla çeşitli Avrupa ülkelerinde franchise veren ve alanların sayısı şöyledir.

14 14 Ülke Fr. Veren Fr. alan Almanya Avusturya Belçika Danimarka İspanya Fransa İngiltere Macaristan İtalya Norveç Hollanda Portekiz İsveç Çek Cumhuriyeti Diğer ülkelerde Japonya da 1960 lardan bu yana franchise yapılıyor. 700 civarında franchise veren işletme açmış durumda. Toplam sektör cirosu 62 milyar US$. Amerikan zincirlerinin hemen tümü ülkeye gelmiş durumda. İş kolları arasında dağılım, %64 perakendecilik, %24 yiyecek, %12 hizmet sektörü şeklinde. Franchise derneği JFA ise 1972 yılında kurulmuş. Avusturalya da 555 franchise sistemi ve bunlara bağlı franchise alan var. Toplam istihdam kişiyi, toplam yıllık ciro 30 milyar US$ ı bulmuş. Franchise sektörü yıllık %14 gibi büyük bir büyüme hızına ulaşmış. Franchise sektörünün yarısını yiyecek ve perakende eşya satışı oluşturuyor. Bunları izleyen işler, %15 ile ev hizmetleri ve %10 ile emlak. Güney Afrika da 113 franchise veren bulunuyor. Franchising dernekleri 1979 da kurulan Güney Afrika da yiyecek ve perakendecilik sektörleri başta geliyor. Bunu izleyen sektörler motor, eğitim, ev ve emlak hizmetleri. Siyah ırkın büyük ölçüde eğitimsiz bırakılmış olmasından ötürü, franchising bu açığı kapatacak en uygun işletme sistemi olarak görülüyor TÜRKİYE DE FRANCHİSİNG Türkiye de 1985 yılından bu yana franchise veren firmalar faaliyetteler.

15 15 UFRAD rehberlerinden alınan bilgilere göre, 2004 yılı başı itibarıyla, franchise sektörünün rakamları aşağıdaki gibidir. (Kaynak F&M) 500 civarında perakende zincir markası bulunmaktadır. Ürün gruplarına göre dağılım ve yabancı firma oranı aşağıdaki gibidir. Giyim ve aksesuar 167 (1/3 yabancı) Ev mobilya ve eşyası 71 (1/5 yabancı) Kişisel bakım ve ürün 37 (1/5 yabancı) Fast food 98 (1/5 yabancı) Hizmetler 93 (1/2 yabancı) FMCG 32 (1/3 yabancı) Araç ve yakıt 37 (3/4 yabancı) Toplam 170 civarındaki yabancı kökenli franchise zincirin bir kısmı Türkiye de franchise verirken, bir kısmının master franchise alanları sadece kendileri işletme açmaktadırlar. Yerli markaların arasından özellikle ürün satanlar, franchise sistemini kullanmalarına ve hemen tüm gereklerini yerine getirmelerine karşın, henüz tam anlaşılmadığı gerekçesiyle franchise tanımını kullanmamaktadır. ORİJİNLERİNE GÖRE TÜRKİYE FRANCHISE MARKALARI (2004) Avrupa kökenli 20% Diğer yabancı 2% Amerikan kökenli 13% Yerli zincir 65% Marka orijinlerine göre dağılım yandaki tabloladır.

16 16 Türkiye de franchise veren firmaların geniş bir listesi ve sistemlerin tanıtımı, UFRAD tarafından her sene yenilenerek yayınlanan Franchise Rehberi nde bulunabilir.

17 17 2. YARARLAR, RİSKLER, BEKLENTİLER 2.1 FRANCHİSE ALANA YARARLARI Franchising in hızlı yaygınlaşmasındaki en önemli etken, hem alana, hem de verene sağladığı benzersiz avantajlardır. Bunlar; Kendi işini kurmak Franchise alan, kendi işinin patronu olmakta, sadece kendisi için çalışmaktadır. Bunun sağladığı maddi avantajın ötesinde, getirdiği motivasyon sistemin motorunu oluşturmaktadır. İş sahibi, yatırım yaptığından, işin her aşamasıyla ilgilenmekte, paranın kaynağı olan müşterilere daha yakından eğilmekte, her türlü verimsizliği gidermeğe çalışmakta, gerekirse uzun saatler çalışmaktadır. Sistemin parçası olmak Franchise alan, kendini ve çalışmalarını marka ve sistem ile bütünleştirmektedir. Bir takımın parçası olma duygusuyla işine sarılmaktadır. Bu şekilde kurum kültürünü benimsemekte, aklına yatmayan veya zoruna giden işleri bile kolayca kabullenmektedir. Denenmiş, kanıtlanmış iş Franchise alan, giriştiği işin geleceği konusunda endişe taşımamaktadır. Önceden başka ve benzer pazarlarda denenmiş, başarılı olduğu, tüketiciler tarafından tutulduğu, fiyatının kabul gördüğü kanıtlanmış bir işe girişmektedir. Yüksek standartlar Franchise işletmeler çoğunlukla sektörlerinin üstünde ürün ve hizmet standartları getirmektedirler. Bağımsız çalışan bir küçük işletme sahibinin ayırması mümkün olmayan parasal ve insan kaynakları ile sistem geliştirilmekte, standartlar belirlenmektedir. Tanınmış marka Satılan ürün veya hizmetin potansiyel müşteriler tarafından derhal farkedilmesi, hatırlanması, tercih edilmesi, marka sayesinde olmaktadır. Kendi adıyla iş yapan bir küçük işletmecinin yıllar içinde ancak yakın çevresinde sağlayabileceği etki, franchise işletmelerde tabela asıldığı gün sağlanmaktadır.

18 18 Bilmediği işe girebilme Çoğu yatırımcı için bildiği işi yapma zorunluluğu ciddi bir engeldir. Girişimci, en iyi iş bildiğin iştir özdeyişine uygun olarak, karlı olmadığını bile bile babasının işini yürütmek, çıraklıktan beri öğrendiği işe girişmek, tesadüfen puanını tutturduğu fakültenin branşında çalışmak zorunda kalmaktadır. Oysa franchise alındığında, hiç anlamadığı ama karlı olduğunu veya gelecekte olacağını bildiği bir sektöre geçebilmektedir. Başlangıç eğitimi Franchise alındığında, yatırımcı işi bilmese bile, franchise verenin sağladığı başlangıç eğitimi ile işletmeyi yürütecek temel bilgileri edinecektir. İlerleyen zaman içinde kazanacağı deneyimle karlılığını artıracaktır. Eleman temini Franchise veren, çoğunlukla gereken elemanlar için de eğitim vermekte olduğundan, eleman temini kolaylaşmaktadır. Franchise işletmelerden birine başvuran ihtiyaç fazlası eleman, diğerine yönlendirilebilmektedir. Franchise işletmelerden birinde yoğun iş olduğunda, işi yavaş olan bir diğerinden eleman alabilmektedir. Eleman aradığında, çalışanlar daha büyük bir güven ve istekle başvurmaktadırlar. Elemanlar daha sistemli çalıştıklarından ve daha sıkı denetlendiklerinden, daha iyi çalışmakta ve kalıcı olmaktadırlar. Mali ve hukuki destek Küçük işletmelerin genellikle takıldıkları ve zayıf kaldıkları iki konu, mali ve hukuki danışmanlıktır. Franchise veren zaten mevcut olan kadroları ile, çoğunlukla birbirinin aynı sorunlarla gelen franchise alanlara mali ve hukuk uzmanları eliyle danışmanlık vermektedir. Teknolojik gelişim Franchise veren, rakiplerine karşı sürekli üretim ve hizmet tekniğini geliştirme, maliyet düşürme, yatırım azaltma, verim yükseltme, kalite artırma, müşteri beklentilerini saptama, müşteri memnuniyetini sağlama çalışmaları içindedir. Tek bir küçük işletmenin vakit ve para ayırması mümkün olmayan bu tür çalışmalar, franchise zincirlerde sıradan çalışmalar olarak yapılmaktadır. Bu sayede, bağımsız çalışan rakipleri aynı kalırken, franchise işletmeler sürekli yenilenmekte ve gelişmektedirler.

19 19 Yer seçimi Yer seçimi, bir işletmenin en önemli kararıdır. Nerede açılırsa ne kadar ciro ve kar yapılabileceğini bilen uzmanlar tarafından yapılacak araştırma, yanlış yer seçimini önleyecektir. Bağımsız yatırımcılar genellikle bütçelerine uyan yeri seçerken, franchise işletmeler genellikle işlerine uyan yeri seçmektedirler. İşin özellikleri ve gerekleri konusunda edindikleri deneyim, bu alanda yardımcı olmaktadır. Verimli ortak reklam Franchise veren, genellikle franchise alanlardan topladığı reklam fonu ile merkezi reklam yapmaktadır. Ürün/marka franchise sistemlerinde franchise verenin reklamı kendi bütçesinden yaptığına da sık rastlanmaktadır. Her durumda küçük işletmelerin tek başlarına yapamayacağı miktarda ve verimlilikte reklam yapılmaktadır. Verimli yerel tanıtım Franchise alanlar, kendi yakın çevrelerinde kendilerini nasıl tanıtacakları konusunda da bilgilendirilmektedirler. Onlara sağlanan reklam malzemesi (örn. video, dön kart, broşür, prospekt, vs.), önerilen tanıtım yöntemleri, başka franchise alanların uyguladığı yerel tanıtım etkinlikleri yol gösterici olmaktadır. Denetlenme Franchise verenin sistemi koruma adına yaptığı sürekli denetimler, franchise alan üzerinde bir baskı ve yaptırım gibi görünse de, aslında önemli bir avantajdır. Franchise alanın, fark edemediği verimsizlik, hırsızlık, yanlışlık ve benzeri zarara neden olan hatalar denetim sonucu ortaya çıkmakta ve giderilmektedir. Kendini karşılaştırabilme Franchise alan, işletme körlüğüne kapılarak, işletmesinin eksiklerini ve yanlışlarını görmeyebilir. Diğer franchise alanlarla kendini karşılaştırabileceği için, bu hataları fark etmesi ve doğru önlemleri alması kolaylaşacaktır. Örneğin içeri giren müşteri sayısı düşükse vitrini değiştirmek, girenlerin satın alma oranı düşükse satıcılarını motive etmek, birim harcama düşükse paket promosyon yapmak gündeme gelebilir. Oysa kendini karşılaştıramayan işletmeci sadece işler kötü demekle yetinecek ve ne yapması gerektiğini bilemeyecektir. Yönetim teknikleri Franchise alanlar genelde esnaf tanımına uyan küçük işletmecilerdir. İşletme teknikleri konusunda çok azının eğitime veya deneyimi vardır. Franchise verenin sistem kapsamında getirdiği

20 20 uygulamalarla, franchise alanların ileri yönetim tekniklerini uygulamaları sağlanmaktadır. Örneğin, eleman alırken yapılacak mülakat ve sorulacak sorular, prim verirken uygulanacak kriterler ve oranlar, pazarlamada kullanılacak yöntemler, fazla mesai yapıp yapmamaya karar vermede kullanılacak tablolar, vb. bu kapsamda kullanılan ileri yönetim teknikleridir. Raporlama Küçük işletmelerde çoğunlukla hiç raporlama yapılmadığı, defterlerin bile dışarıda usulen tutulduğu bilinen bir gerçektir. Franchise işletmelerde genellikle her türlü faaliyet, gelir ve gider raporlanmaktadır. Etkin yönetim için şart olan bilgi birikimi bu şekilde sağlanmaktadır. Örneğin, müşteri yığılma saatleri, hammadde stoku dönüş süresi, reklam harcamalarının satışlara etkisi, vergi öncesi net karın aylara göre $ cinsinden dökümü vb. gibi bilgiler elde olursa yönetim kolaylaşacak ve etkinlik kazanacaktır. Düşük yatırım Franchise işletmeler aynı yatırımı defalarca tekrarlamaktadırlar. Bu nedenle yapımda kullanılacak malzeme, çalışacak usta, proje, ekipman vb. gibi masraflar için defalarca pazarlık yapılmış ve sürekli çalışma içine girilmiş olacaktır. Bu nedenle hem daha ucuz, hem de daha uzun vadeli satın alma yapılabilmektedir. Gerçekçi zaman planı Küçük işletmelerin bir diğer sorunu da, bir türlü bitmeyen dekorasyon, başında durmayınca çalışmayan ustalar, alınamayan izinler ve sürekli ertelenen açılış tarihidir. Franchise işletmelerde defalarca tekrarlanan açılış işlemleri, uzmanlaşmış kişiler tarafından desteklendiğinden, inşaat, tesisat, makine alımı, montaj vs. hızlı bir zaman planı içinde yapılır. İşletme için gerekecek izinler ve ruhsatların da prosedürü bilindiğinden, hızla ve sorunsuz olarak alınırlar. Bu nedenle franchise işletmeler dükkanın kiralanmasından sonra çok kısa bir sürede faaliyete geçerler. Franchise alanın karlılığı açısından, kira, eleman gibi masraflar sürerken bir an önce para kazanmaya başlaması hayati önemdedir. Gerçekçi yatırım planı Küçük işletmelerin yatırım aşamasında yaşadıkları diğer bir sorun da, planladıkları yatırımın her zaman üstüne çıkmalarıdır. Çoğunlukla sınırlı miktarda sermaye ile başlanan yatırım, bazen tüm ihtiyatların tükenmesine, ilave borçlanmaya neden olabilmektedir. Franchise alanlar ise, franchise veren tarafından öngörülen proje çerçevesinde nereye ne kullanacaklarını, kime kaça yaptıracaklarını, ne zaman

AKADEMİSİ 1- Tanımlar ve uygulamalar 2- Yararları ve riskleri 3- FA değerlendirme 1 1- Tanımlar ve uygulamalar - 1 - Tanımlar 2 NEDİR 1- Tanımlar ve uygulamalar Franchise 21. yüzyılın işletme sistemidir

Detaylı

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir?

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising Franchising Nedir? Franchising Türleri Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising sisteminin uygulama aşamaları nasıl gerçekleşmektedir? Franchising

Detaylı

We set the standards Bill GATES. Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı

We set the standards Bill GATES. Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı We set the standards Bill GATES Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı Franchising Hakkında Franchising Nedir? Franchising Türleri Neden Franchise? Neden İhtiyaç? Franchising sistemi, bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI BİRİNCİ BÖLÜM FRANCHISING SİSTEMİNİN TANIMI, KAPSAMI VE ÇEŞİTLERİ 1. FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI... 1 1.1. Franchising Kavramı.. 1 1.2. Franchising Sistemi 2

Detaylı

NE YAPAR. Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar

NE YAPAR. Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar NE YAPAR Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar Saldi yerli markaları değil, yabancı markaları satar Saldi üretim fazlası 1. kalite

Detaylı

FRANCHISE NEDİR NASIL YAPILIR, NEDEN YAYILIR, NEYE YARAR?

FRANCHISE NEDİR NASIL YAPILIR, NEDEN YAYILIR, NEYE YARAR? FRANCHISE NEDİR NASIL YAPILIR, NEDEN YAYILIR, NEYE YARAR? 1 FRANCHISE NEDİR Bir sistem ve marka kullanarak sürekli disiplin ve destek alarak yatırıma ek bir bedel ödeyerek uzun vadeli bir ilişki içinde

Detaylı

Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 10,02% 9,07% 5,25% 3,10% Enerji sanayi. Oto sanayi. Gıda sanayi. Ağaç sanayi. İnformasyon teknolojisi

Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 10,02% 9,07% 5,25% 3,10% Enerji sanayi. Oto sanayi. Gıda sanayi. Ağaç sanayi. İnformasyon teknolojisi Metodoloji Anket`e katılan KOBİ lerin ait olduğu branş 25,0% 2 17,42% Birden fazla cevap 22,20% 15,0% 1 5,0% 12,89% 10,02% 9,07% 7,88% 8,11% 6,21% 5,97% 5,25% 5,49% 5,25% 3,10% 12,17% 10,26% 2,86% 3,58%

Detaylı

Franchise Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 1. Güncelleme

Franchise Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 1. Güncelleme Franchise Hakkında Bilinmesi Gerekenler 1. Güncelleme Franchise Hakkında Bilinmesi Gerekenler Franchise verirken ve alırken nelere dikkat edilmeli? 1. Güncelleme Franchise Nedir?... 5 Franchise Kavramları

Detaylı

Franchise alırken sektör ve marka seçimi

Franchise alırken sektör ve marka seçimi ALMAK A2 Franchise alırken sektör ve marka seçimi Franchise verenin amacı ve kazancını anlamak, Franchise vereni incelemek, İsletmelerin cirosunu, masrafını ve karlılıgını incelemek, Bilgi kaynaklarını

Detaylı

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Ünite 1 Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER Pazarlama: Müşteri talep, istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için değişim yönetimini kolaylaştırmaya yönelik birtakım insan aktiviteleridir. Pazarlama: Tüketicileri

Detaylı

AKADEMİSİ 7. Franchise almanın bedeli 8. Franchise anlaşması ve pazarlık 9. Bilgi kaynakları ve seçilmek 1 - 7 - Bedel 2 7- Bedel GİRİŞ BEDELİ Franchise giriş bedeli başta ödenir, sınırlı sayıda kazanç

Detaylı

HAKKIMIZDA Araba Ekspertiz, girişimci bir proje olup, ülkedeki en yaygın ekspertiz ağına sahip olan firmadır. Araba Ekspertiz in amacı 2. el araç alım/satımı esnasında alıcının talep ettiği ekspertiz raporunun

Detaylı

Üretim Nedir? Üretim Planı

Üretim Nedir? Üretim Planı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Üretim Planı Üretim Nedir? Mal ve hizmetleri bir dizi işlemden geçirerek biçim, zaman ve yer boyutuyla faydalı hale getirmek veya faydalılıklarını artırmaya yönelik her

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

NE YAPAR. Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar

NE YAPAR. Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar NE YAPAR Saldi Türkiye nin tek karma ucuzluk mağazasıdır. Saldi ünlü markaların stok ürünlerini ucuza alır, ucuza satar Saldi yerli markaları değil, yabancı markaları satar Saldi üretim fazlası 1. kalite

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

herkesin i herkesin i www.bi. 0850 7 400 500 HAKKIMIZDA 20 yılı aşkın süredir, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren EFT ailesinin ürünü bi. ; Türkiye de 2.el oto alım / satım sırasındaki ilişkiyi kurumsal

Detaylı

1. Aşama: Terminoloji değişimi

1. Aşama: Terminoloji değişimi 1. Aşama: Terminoloji değişimi Perakende satış yok tüketici / alışverişçi talebi (alımı) var Dağıtım sistemi tuzaklarla doludur İş başarısının ölçümü nihai taleptir Her şey talebi anlamakla başlar 2 Dağıtım

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

Titre du projet 2014 FİLO BAROMETRE. Türkiye

Titre du projet 2014 FİLO BAROMETRE. Türkiye Titre du projet 2014 FİLO BAROMETRE Türkiye 1 Tüm filo profesyonelleri için uzman platformu: CVO nedir? Filo müdürleri, tedarik uzmanları, üreticiler, leasing şirketleri, reklamcılar, sigortacılar, basın,

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ PAZARLAMASI

SAĞLIK HİZMETLERİ PAZARLAMASI Pazarlama İle İlgili Temel Kavramlar Ve Sağlık Hizmetleri Pazarlamasının Önemi Ünite 1 Sağlık Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı SAĞLIK HİZMETLERİ PAZARLAMASI Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER 1 Ünite 1 PAZARLAMA

Detaylı

A R E S TECHNOLOGY & MONEY

A R E S TECHNOLOGY & MONEY Sayfa 1 / 5 A R E S TECHNOLOGY & MONEY FRANCHİSİNG SÖZLEŞMESİ DÜĞÜN SİTESİ İÇİNDİR Sayfa 2 / 5 A T M - ARES TECHNOLOGY MONEY DÜĞÜN PROJESİ İÇİN FRANCHİSİNG SÖZLEŞMESİDİR. 1 - TARAFLAR A) Franchising Veren

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

FRANCHISE SİSTEMİNİ KURMAK BİZİM İŞİMİZ YÖNETMEK SİZİN İŞİNİZ

FRANCHISE SİSTEMİNİ KURMAK BİZİM İŞİMİZ YÖNETMEK SİZİN İŞİNİZ 1 FRANCHISE SİSTEMİNİ KURMAK BİZİM İŞİMİZ YÖNETMEK SİZİN İŞİNİZ ÖNCE DURUMU İNCELİYORUZ Franchise sistemini kurmadan önce girişimciyi, firmayı, markayı, ürünlerini, kadrolarını, tedarikçilerini, rakiplerini,

Detaylı

- Finansman Teknikleri

- Finansman Teknikleri - Finansman Teknikleri Leasing (Finansal Kiralama): Finansal Kiralama (Leasing), kiracı tarafından seçilen bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen sözleşme süresi

Detaylı

GES Yatırımlarında Finansman

GES Yatırımlarında Finansman GES Yatırımlarında Finansman Enerji Sektörü ne Kısa Bir Bakış Son yıllarda Türkiye yüksek büyüme oranı ile dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir. 2001 & 2002 yıllarında yaşanan

Detaylı

KİMDİR. Tombiş felsefesi ve başarısı üç temel esasa dayanır kendin yemeyeceğini kimseye yedirme %100 müşteri memnuniyeti sağla takım çalışması yap

KİMDİR. Tombiş felsefesi ve başarısı üç temel esasa dayanır kendin yemeyeceğini kimseye yedirme %100 müşteri memnuniyeti sağla takım çalışması yap KİMDİR Tombiş Kumru 1990 yılında İzmir Karşıyaka da kuruldu Ankara da tostları, İstanbul da sıcak yemekleri ekledi Franchise ile cadde ve AVM lerde 20 den fazla noktaya ulaştı Tombiş felsefesi ve başarısı

Detaylı

VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ

VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ GAYRİMENKULÜNÜZÜN PAZARLANMASI VE GAYRİMENKUL DANIŞMANINIZ HAKKINDA HERŞEY Aysın Reisoğlu Gayrimenkul Danışmanı Gayrimenkulünüzün Pazarlanması ve Gayrimenkul Danışmanınız Hakkında Bilmek İstediğiniz Her

Detaylı

1962 yılından bu yana İskenderun da soslu döner Bu markayla tanındı ve sevildi FRANCHISE DOSYASI

1962 yılından bu yana İskenderun da soslu döner Bu markayla tanındı ve sevildi FRANCHISE DOSYASI 1962 yılından bu yana İskenderun da soslu döner Bu markayla tanındı ve sevildi FRANCHISE DOSYASI Eski köye yeni lezzet Türkiye de ilk soslu döner, 1962 yılında İSOS markası ile İskenderun da yapıldı İSOS

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi

milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi LPG SEKTÖRÜ 1 milyon ton Dünya LPG Arz ve Talep Dengesi 350 300 250 200 150 100 50 0 1990 1995 1998 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2010 2020 Arz Talep 2 Dünya LPG Tüketiminin Dağılımı 2001 Asya 28% Avustralya

Detaylı

AKARYAKITTA SERBEST FİYAT UYGULAMASI

AKARYAKITTA SERBEST FİYAT UYGULAMASI AKARYAKITTA SERBEST FİYAT UYGULAMASI 20/12/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5015 sayılı petrol piyasası kanunu çerçevesinde petrol ürünleri fiyatlandırılmasında yılbaşından itibaren

Detaylı

FRANCHİSİNG İŞLEMLERİNİN GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

FRANCHİSİNG İŞLEMLERİNİN GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ FRANCHİSİNG İŞLEMLERİNİN GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Ertunç AKSÜMER* 27 ÖZ Franchising, kısaca tanınmış bir markanın ve oluşmuş bir imajın, belirli standartlar içinde ve belirlenen bir ücret

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri 9. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri 9. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri 9. Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları Dağıtım kanalı Dağıtım kanalı fikir ürün ve hizmetler gibi, değeri olan şeylerin doğuş, çıkarım

Detaylı

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI

PAZARLAMA DAĞITIM KANALI PAZARLAMA DAĞITIM KANALI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN Dağıtım kavramı üretilen mal ve hizmetler genellikle üretildikleri yerde zamanda uygun fiyatta ve yeterli miktarda talep edilmemektedir. Mal ve hizmetlerin

Detaylı

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ MEVCUT METİN TASLAK METİN GEREKÇE ŞİRKETİN İŞLETME KONUSU

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ MEVCUT METİN TASLAK METİN GEREKÇE ŞİRKETİN İŞLETME KONUSU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ MEVCUT METİN TASLAK METİN GEREKÇE ŞİRKETİN İŞLETME KONUSU MADDE 3 - Şirket, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneğine ("Kulüp") ait profesyonel futbol takımının

Detaylı

Dağıtım? Makro açıdan dağıtım üretilmiş malların tüketicilere dağıtılması ile ilgili tüm faaliyetleri anlatmak için kullanılır.

Dağıtım? Makro açıdan dağıtım üretilmiş malların tüketicilere dağıtılması ile ilgili tüm faaliyetleri anlatmak için kullanılır. Dağıtım Dağıtım? Makro açıdan dağıtım üretilmiş malların tüketicilere dağıtılması ile ilgili tüm faaliyetleri anlatmak için kullanılır. Mikro açıdan dağıtım, işletmelerin ürettikleri malları tüketicilere

Detaylı

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları SUNUM BAŞLIKLARI (i) Türkiye ve dünyada sigortacılık sektörü Sigorta aracıları Sigorta acenteleri Sigorta ve reasürans brokerleri SUNUM BAŞLIKLARI (ii) Türkiye de sigorta

Detaylı

1 / 5 7.7.2015 15:17

1 / 5 7.7.2015 15:17 1 / 5 7.7.2015 15:17 6585 SAYILI PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN un Geçici Madde 1 e göre dokuz ay içinde çıkartılacak YÖNETMELİKLER MADDE MADDE BAŞLIĞI AÇIKLAMA 4 Perakende bilgi sistemi

Detaylı

KONUT SEKTÖRÜNÜN VERGİ YÜKÜ VE ÖNERİLER 07.05.2013

KONUT SEKTÖRÜNÜN VERGİ YÜKÜ VE ÖNERİLER 07.05.2013 KONUT SEKTÖRÜNÜN VERGİ YÜKÜ VE ÖNERİLER 07.05.2013 A) ÖRNEK BİR KONUT PROJESİ BAZINDA VERGİ YÜKÜ Aşağıdaki çalışmada, örnek olarak 100 konutluk bir gayrimenkul projesi belirli varsayımlarla ele alınarak,

Detaylı

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI 2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı 07 Kasım 2012 İstanbul 1 Dünya da yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan bazı teşvik mekanizmaları Dünyada,

Detaylı

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI

TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTALARI 1 AB de Özel Sağlık Sigortası Uygulamaları Geçtiğimiz dönemlerde sağlık harcamalarında kaydedilen artış, kamu sağlık sistemlerinin sürdürülmesinde sorun yaşanmasına

Detaylı

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Future Forward Oplsiyon Piyasaları Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Döviz Türevi Ürünler Gelecek piyasasına ait ilk sözleşme 13 Mart 1851 yılında 3000 kile mısırın Haziran ayında Chicago da teslimine yönelik

Detaylı

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ

GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI SİSTEMİ Genellikle profesyoneller tarafından oluşturulan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı sistemi genç, dinamik, hızlı büyüme ve yüksek karlılık potansiyeli olan

Detaylı

İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI

İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI MAĞAZA GÖRSELLERİ 1 İŞ ORTAKLIĞI MODELİMİZ UCZ Mağazacılık iş ortaklığı modeli iki kuruluş arasındaki sürdürülebilir ve karşılıklı kazançlı ticari ilişkiyi ifade eder. UCZ Mağazacılık

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor!

AR& GE BÜLTEN. Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor! Otomotivde Yeni Dönem! Otomotiv Sektöründeki Rekabet Koşulları Yenileniyor! Türkiye'deki otomotiv sanayi, kurulduğu 1960'lı yıllardan beri AB otomotiv sanayi ile entegrasyonu sağlama çabası içinde bulunmaktadır.

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir.

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir. LEASING Leasing yatırımlara finansman sağlayan alternatif bir finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd ndığı işlemdir. Operasyonel Leasing ise genel olarak %70 finansman riski

Detaylı

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Tanıtım Kitapçığı Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Değerli Girişimcilerimiz STARTKEY, 2013 yılında, gayrimenkul sektöründe 10 yılı aşkın zamandır deneyime sahip olan Yönetim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... x x GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI 1. Marka Kavramı ve Tanımı... 3 2. Markanın Tarihçesi... 5 2.1. Markanın Dünya

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

KULLANILMIŞ ARAÇ İŞİNİN DEĞİŞEN YÜZÜ. 05 Nisan 2017

KULLANILMIŞ ARAÇ İŞİNİN DEĞİŞEN YÜZÜ. 05 Nisan 2017 KULLANILMIŞ ARAÇ İŞİNİN DEĞİŞEN YÜZÜ 05 Nisan 2017 1 MIKE SMITH Yönetim Kurulu Başkanı - CENTRO CONSULTING Merhaba KULLANILMIŞ ARAÇ İŞİNİN DEĞİŞEN YÜZÜ 2 CENTRO TANITIM GÜNDEM 1. Yükselen trend 2. Kullanılmış

Detaylı

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK

ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK ULUSLARARASI PAZARLAMADA DAĞITIM VE LOJİSTİK Uluslararası Pazarlamada dağıtım alt karması birbiriyle ilişkili iki kısımda ele alınır 1- Dağıtım kanalları seçimi 2- Fiziksel dağıtım (lojistik) ULUSLARARASI

Detaylı

Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları

Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları Bölüm 12.Tarımsal Pazarlama Pazar ve Pazarlamanın Tanımı Pazara Arz Edilenler Tarımsal Pazarlamanın Tanımı ve Kapsamı Pazarlama Yaklaşımları Pazarlamanın Ana Hizmetleri Pazarlama Karması Pazarlama Kanalları

Detaylı

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24

Banka Bilançosunun Özellikleri Pazar, 26 Aralık 2010 18:24 Ticari bir işletme olarak bankaların belirli bir dönem içerisinde nasıl çalıştıklarını ve amaçlarına dönük olarak nasıl bir performans sergilediklerini değerlendirebilmenin yolu bankalara ait finansal

Detaylı

Doğruların buluştuğu adres...

Doğruların buluştuğu adres... M E D I A Doğruların buluştuğu adres... İletişim Sanattır Firmaların kıyasıya rekabet ettikleri Etnik Pazar sürekli yeniliklere açıktır. Reklam stratejileri yapılırken hedef kitlenin doğru bir şekilde

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

Serbest ticaret satrancı

Serbest ticaret satrancı Serbest ticaret satrancı Türkiye nin sadece AB nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkelerle anlaşma yapabilmesi Türk dış ticaretini olumsuz etkiliyor. AB ile STA yapan bazı ülkeler Türkiye

Detaylı

AKOFiS PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 3 ŞUBAT 2015. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 3 ŞUBAT 2015. Halkla İlişkiler Başkanlığı PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 3 ŞUBAT 2015 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

2014 Yıl Sonu Sonuçları Yatırımcı Sunumu

2014 Yıl Sonu Sonuçları Yatırımcı Sunumu 2014 Yıl Sonu Sonuçları Yatırımcı Sunumu ANA BAŞLIKLAR 2014 YILI Güçlü Satış: Net satışlar 14,5 Milyar TL ye ulaştı (+22% yıllık satış artışı) FAVÖK ve net kar marjı: FAVÖK 618,6 Milyon TL (3,8% yıllık

Detaylı

Tekstil-Hazır Giyim Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 2014

Tekstil-Hazır Giyim Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 2014 Tekstil-Hazır Giyim Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 2014 Sektöre Bakış Tekstil ve hazır giyim sektörleri, GSYH içinde sırasıyla %4 ve %3 paya sahiptir. Her iki sektör

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Şubat 2013

Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Şubat 2013 Konut Sektörü Değerlendirme Sunumu Şubat 2013 İnşaat Sektörünün Ekonomiye Katkısı GSYH Payı 5,7% İstihdam Payı 7,0% 94,3% 93,0% Diğer Sektörler İnşat Diğer Sektörler İnşat İnşaat sektörü istihdamın yaklaşık

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

öneriyor FRANCHISE ALMAK FRANCHISE ALMANIN ADIMLARI PERLA cafe veya stand işletmeleri için franchise talebinde bulunan girişimcilerin kendileri için en doğru kararı vermeleri için aşağıdaki beş adımı sırasıyla

Detaylı

ŞİRKET TANITIM DOSYASI

ŞİRKET TANITIM DOSYASI ŞİRKET TANITIM DOSYASI Serçeönü Mah.Ahmet Paşa Cad. Uğur Plaza Kat:1 No:5 Kocasinan / KAYSERİ Tel & Fax: 0352 220 0 155 e-mail: bilgi@uzgrup.com HİZMETLERİMİZ GAYRİMENKUL ALIŞ, SATIŞ ve KİRALAMADA PROFESYONEL

Detaylı

DOĞRUDAN PAZARLAMA SEKTÖR ARAŞTIRMASI ÖZET RAPOR

DOĞRUDAN PAZARLAMA SEKTÖR ARAŞTIRMASI ÖZET RAPOR DOĞRUDAN PAZARLAMA SEKTÖR ARAŞTIRMASI ÖZET RAPOR TEMMUZ 2009 Bu araştırma projesi Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği için tarafından hazırlanmıştır. Yazılı izin alınmadan çoğaltılamaz ve üçüncü

Detaylı

Çin de Yabancı Sermayeli Ticari İşletmelerin Kuruluş Prosedürü. Neden YSTİ?

Çin de Yabancı Sermayeli Ticari İşletmelerin Kuruluş Prosedürü. Neden YSTİ? Çin de Yabancı Sermayeli Ticari İşletmelerin Kuruluş Prosedürü Neden YSTİ? Çin de yatırım yapan yabancı ticari şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun en büyük nedeni hızla büyüyen Çin iç tüketim

Detaylı

Perakende Sektörüne Yeni Düzenleme Geliyor

Perakende Sektörüne Yeni Düzenleme Geliyor Perakende Sektörüne Yeni Düzenleme Geliyor Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, perakende sektörünün merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın bugün itibariyle

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin serbest

Detaylı

FRANCHISE FRANCHISE TANITIM SEMİNERİ

FRANCHISE FRANCHISE TANITIM SEMİNERİ FRANCHISE TANITIM SEMİNERİ 1 F&M HİZMETLERİ 1996 yılında Osman Bilge tarafından kuruldu Türkiye nin lider franchise danışmanlık firması Zincir markaların danışmanı, sistem kurucusu Franchise verene strateji,

Detaylı

DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ

DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ DAĞITIM KAVRAMLARI ve STRATEJİLERİ Dağıtım Kanalı: Fikir, ürün ve hizmetler gibi, değeri olan şeylerin üretim noktalarından kullanım noktalarına kadar götürülmesiyle uğraşan, birbiriyle bağımlı bir dizi

Detaylı

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015 Sağlıkta Maliyet B.Burcu TANER Mayıs.2015 14 Mayıs 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesi nde yapılan ASG XV. Hemşirelik Haftası Etkinliklerinde sunulmuştur. Hedef Daha geniş kitleler için daha iyi sağlık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ

AVRUPA BİRLİĞİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ İZMİR TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ Dilara SÜLÜN DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AB MASASI ŞEFİ (TD) Mayıs 2006 AB OTOMOTİV SEKTÖRÜ AB, dünya otomotiv pazarının %35'ine sahiptir. Otomobil

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 50

HABER BÜLTENİ Sayı 50 HABER BÜLTENİ 04.02.2014 Sayı 50 PERAKENDECİ İŞLERDEN MEMNUN DEĞİL AMA GELECEKTEN UMUTLU: TEPE, Ocak 2014 te bir önceki aya ve geçen yıla göre düştü ve 2014 yılına negatif bölgede girdi. Geçtiğimiz 3 aya

Detaylı

MEDIA-SATURN TÜRKİYE 12 GÜNDE 4 MAĞAZA AÇARAK REKORA KOŞUYOR

MEDIA-SATURN TÜRKİYE 12 GÜNDE 4 MAĞAZA AÇARAK REKORA KOŞUYOR Basın Bülteni 8 Aralık 2011 Türkiye yi Dünya daki üç stratejik ülkeden biri olarak belirleyen Media-Saturn Holding, 2012 de de Türkiye de hızlı büyümesini sürdürecek. MEDIA-SATURN TÜRKİYE 12 GÜNDE 4 MAĞAZA

Detaylı

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER MAĞAZA MAĞAZA Mağaza Yöneticileriniz 2012 ye hazır mı? Hepimiz biliyoruz ki, perakende sektörünün kalbi mağazalarda atar. Müşteri mağazadadır, ürün mağazada görücüye çıkar, en büyük hareketlilik mağazada

Detaylı

FRANCHISE VERENLERE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ

FRANCHISE VERENLERE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ FRANCHISE VERENLERE DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ Franchise & More olarak, on yılı aşkın süredir franchise sistemini kurduğumuz markalara bize özgü bir yöntem, plan ve disiplin içinde hizmet vermekteyiz. Çalışma

Detaylı

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr Türkiye'nin ilk konut çöpçatanı Tüketici ile bankaların arasını bulan bir çöpçatan gibi çalışıyor. Türkiye de büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu piyasalardan biri de şüphesiz konut. Dünyada 2008 de

Detaylı

Müşteri Sadakat Kartlarınız Fraud Kanalınız Olabilir mi?

Müşteri Sadakat Kartlarınız Fraud Kanalınız Olabilir mi? Müşteri Sadakat Kartlarınız Fraud Kanalınız Neden Müşteri Sadakat Kartı? Müşteriyi tanımak, müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını analiz edebilmek, müşteri odaklı pazarlama stratejileri geliştirebilmek,

Detaylı

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini

Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini Serüvenimiz 1919 yılında Bayan Maruşya ile kurukahvecilikle başladı. 1929 yılında Burhanettin Koçer ve 1949 yılında Nurettin Tunçay ile gelişimini sürdürdü. 1987 de şirketleşti. 1996 da hem Türk kahvesini

Detaylı

Mr.Pato Franchise Bilgileri

Mr.Pato Franchise Bilgileri Mr.Pato Franchise Bilgileri Mr.Pato Đş Fikri Mr. Pato; Hakan Argüzen in yıllar boyu profesyonel olarak çalıştığı dünya lideri patates ve meşrubat üreticisi kuruluşlarda edindiği deneyim ve bilgi birikimini,

Detaylı

So Big Burger Bir Adana Markasıdır.

So Big Burger Bir Adana Markasıdır. Biz Kimiz... So Big Burger olarak, 2012 yılında sadece bir fikir olan projemizi, 2 yıl süren ar-ge çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, 2014 yılında müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Handmade hamburgerlerimizle,

Detaylı

1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ

1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ 1998/3 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR DAĞITIM VE SERVİS ANLAŞMALARINA İLİŞKİN GRUP MUAFİYETİ TEBLİĞİ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, motorlu taşıtlar dağıtım ve servis anlaşmalarının 7/12/1994 tarihli ve 4054

Detaylı

TEPE TEPE_Mevsimsellikten Arındırılmamış Seri

TEPE TEPE_Mevsimsellikten Arındırılmamış Seri HABER BÜLTENİ 02.08.2016 Sayı 79 PERAKENDEDE İŞLER TOPARLANIRKEN BEKLENTİLER DÜŞÜYOR: TEPE değeri, temmuz ayında geçen aya ve geçen yıla göre düştü. Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve işlerin geçen yıla

Detaylı

ORGANİK AVRUPA AVRUPA ORGANİK GIDA PAZARI VE SANAYİSİNİN STRATEFİK BİR PROFİLİ

ORGANİK AVRUPA AVRUPA ORGANİK GIDA PAZARI VE SANAYİSİNİN STRATEFİK BİR PROFİLİ ORGANİK AVRUPA AVRUPA ORGANİK GIDA PAZARI VE SANAYİSİNİN STRATEFİK BİR PROFİLİ Çevre, Avrupa boyunca organik tarım alanlarına dönüşüm için bir motivasyon olarak etkilidir ve genellikle bir ülke bazında

Detaylı

Renan BURDUROĞLU. Retailing Institute. Future Trends In Private Labelling. 9 Kasım 2001. 1-20 Copyright Retailing Institute

Renan BURDUROĞLU. Retailing Institute. Future Trends In Private Labelling. 9 Kasım 2001. 1-20 Copyright Retailing Institute 9 Kasım 2001 Future Trends In Private Labelling Renan BURDUROĞLU Retailing Institute 1-20 Copyright Retailing Institute Copyright Retailing Institute 9 Kasım m 2001 DÜNYADA MARKET MARKALARININ GELİŞİMİ

Detaylı

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM SÜHEYLA ŞENOĞLU Müşteri İlişkileri Yöneticisi 1 21. yüzyılı yaşamaya başladığımız, şaşırtıcı ve hızlı değişimlerin yaşandığı dünyada geleneksel pazarlama anlayışını değiştirmek

Detaylı

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL 6. HAFTA 4. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ULUSLAR ARASI FON HAREKETLERİ Gelişmekte olan ülkeler, son 25 yılda ekonomik olarak oldukça

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

HABER BÜLTENİ Sayı 88

HABER BÜLTENİ Sayı 88 NİSAN AYINDA TEPE, SON 99 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE HABER BÜLTENİ 03.05.2017 Sayı 88 Şubat 2016 dan bu yana aralıksız negatifte bulunan perakende güveni, -20,2 ile Nisan ayında son 99 ayın en düşük seviyesini

Detaylı