SEPİOLİTİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİYLE BELİRLENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEPİOLİTİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİYLE BELİRLENMESİ"

Transkript

1 SEPİOLİTİN YÜZEY ÖZELLİKLERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİYLE BELİRLENMESİ Demet TOPALOĞLU YAZICI, Ayşegül AŞKIN Omangazi Üniveritei, Mühendilik Mimarlık Fakültei, Kimya Mühendiliği Bölümü, 26480, Ekişehir. ÖZET Sepiolitin endütriyel uygulamalarda artan önemi yüzey özelliklerine olan ilgiyi artırmıştır. Ter gaz kromatografiinin (TGK) prenibi özellikleri bilinen bir bileşiğin gaz veya buhar moleküllerinin abit faz ile olan etkileşiminin incelenmeine dayanır. Bu ayede abit faz olarak kullanılan katı maddelerin yüzey özellikleri belirlenebilir. Bu çalışmada TGK yöntemi kullanılarak epiolitin yüzey özellikleri incelenmiştir. Sepiolit üzerine n-alkan ve bazı polar maddelerin adorpiyonunda adorpiyon entalpii, entropii ve erbet enerjii heaplanmış ayrıca epiolitin yüzey erbet enerjiinin diperive (dağılım) bileşeni, ve yüzey ait-bazlığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Sepiolit; Ter gaz kromatografii; Yüzey ait-bazlığı. 1. GİRİŞ Sepiolitin, lifli yapıya ahip diğer kil minerallerine göre daha nadir bulunmaı, yataklarının çok özel şartlarda oluşmaı, dokual özelliği, yükek özgül yüzey alanı ile adorpiyon özelliği, gözenekliliği, krital yapıı ile bileşimine bağlı fizikokimyaal özellikleri bu minerali tüm dünyada değeri gittikçe artan bir hammadde konumuna getirmiştir. Kilin erbet yüzey enerjii ve yüzey entalpii gibi özellikleri adorpiyon, ılanabilirlik, adhezyon ve katalitik uygulamalarda temel bilgi kaynağıdır. Kil minerallerinin yüzey özellikleri TGK yöntemi ile pek çok araştırmacı tarafından çalışılmıştır [1-3]. Sepiolitin adorpiyonda eçicilik özelliği ile organik bileşenleri ayırmada özellikle ham petrolün rafinayonunda hafif frakiyonların eçimli adorpiyonunda, yağların renklerinin giderilmeinde ve igara filtrelerinde kullanımları gibi alanlarda önemli bir yeri vardır. Büyük yüzey alanı, mekanik dayanıklılığı, ııl kararlılığı nedeniyle de katalizör taşıyıcıı olarak tercih edilmektedir [4]. Sepiolit bir organik bileşenle yüzey modifikayonundan onra doğal kauçuk ve PVC gibi kauçuk ve platiklerde detek dolgu malzemei olarak da kullanılabilmektedir. Son yıllarda epiolitin polimer detek katıı olarak yaygın kullanımı da dikkat çekmektedir [5, 6]. Türkiye de epiolit çeşitli eramik ve refrakter uygulamalarında ve pipo başlığı üretiminde kullanılmaktadır. Fizikokimyaal parametreler, katı maddelerin daha etkin kullanılabilmei ve uygulama alanlarının belirlenip diğer maddelerle olan etkileşimlerinin belirlenebilmei için en çok bilinmei gereken parametrelerdir. Bu parametrelerin belirlenmeinde kullanılan TGK hızlı, bait ve ekonomik bir tekniktir. Bu nedenle özellikle yükek haaiyetli onuz eyrelme bölgeindeki ölçümler diğer tekniklerle kıyalandığında avantajlıdır.

2 2. KURAMSAL Sonuz eyrelme bölgeinde enjekte edilen örnek hacimleri olabildiğince düşürülerek, yüzey kaplanma keri (θ) ıfıra yaklaştırılmaya çalışılır. Bu durumda kolona verilen örnek, taşıyıcı gaz içinde onuz eyreltik halde bulunur. Bu şartlarda, yüzeye adorplanan moleküllerin kendi aralarındaki etkileşimi ihmal edilebilir ve termodinamik fonkiyonlar adece adorbantadorplanan araındaki etkileşime bağlı olur. Sonuz eyrelme bölgeinde adorpiyon, Henry kanunu bölgeinde tanımlanır. Bu bölgede alıkonma zamanları enjekiyon hacminden bağımız olup, elüyon pikleri imetriktir. İncelenecek katıyla dolu olan kolona taşıyıcı gaz akımıyla birlikte numuneler µl gibi az miktarlarda enjekte edilir. Ölçülen alıkonma zamanından, t R, net alıkonma hacmi, V N, aşağıdaki eşitlik yardımıyla bulunur. Net alıkonma hacmi, gaz molekülleri ve abit faz araındaki etkileşim enerjiine bağlıdır ve bu veriden farklı termodinamik parametreler elde edilebilir. Net alıkonma hacmi (V N ) aşağıdaki eşitlikten heaplanabilir [7]; T VN = ( t A t 0 ) F0 j (1) T0 Gibb adorpiyon erbet enerjii V N nin fonkiyonu olarak aşağıdaki eşitlikten heaplanabilir [8]. VN P0 G = RT ln (2) m S π0 V N 'nin ıcaklıkla değişiminden diferaniyel adorpiyon entalpii H, d ln VN H = R (3) d( 1/ T) Entalpi ve erbet enerji araındaki lineer eşitlikten adorpiyon entropii S heaplanabilir. H G S = (4) T Bir katının yüzey erbet enerjiinin, γ (diperive bileşen ve peifik bileşen olmak üzere) iki d bileşeni vardır. Diperive bileşen ( γ ) katının London tipi etkileşim potaniyelini tanımlar. Speifik bileşen ( γ ) hidrojen bağı, polar, ait-baz vb. diğer etkileşimlerin tümünü içerir. d p p γ = γ + γ (5) Apolar maddelerin (n-alkanlar) kolona enjekiyonu ile γ d, polar maddelerin (diklorometan, tetrahidrofuran, etilaetat, aeton, benzen vb.) enjekiyonu ile p γ, IGC ile belirlenebilir [2]. Enjekte edilen maddenin yapıına bağlı olarak tandart adorpiyon erbet entalpii, G 0, apolar ve polar kuvvetlerin etkiinde olacaktır. Apolar maddeler yalnızca diperiyon kuvvetleri ile etkileşir. 0 d G = G (6) Polar maddeler katı ile olan ait-baz etkileşimlerinden kaynaklanan peifik adorpiyon erbet enerjii, G p katkıı nedeniyle daha yükek adorpiyon erbet entalpiine ahip olacaktır [9]. 0 d p G = G + G (7) Yüzey erbet enerjiinin diperive bileşeni Dorri ve Gray Yöntemine göre aşağıdaki eşitlikten heaplanabilir [10]. 2 ( G ) d CH2 γ = (8) N a γ CH2 CH2

3 G CH2, bir CH 2 - grubunun adorpiyon erbet enerjiinin değişimine karşılık gelir. n- Alkanların RTlnV N değerleri karbon ayııyla lineer değişir ve G CH2 bu doğrunun eğiminden elde edilir [3]., bir CH 2 - grubunun yüzey kaplamaı ile oluşan yüzey erbet enerjiidir ve γ CH 2 2 ( mj / m ) = 35,6 + 0,058 (293,2 T) γ CH 2 (9) eşitliği ile elde edilir. Kolona verilen bileşiklerin molar deformayon polarizayon abiti olan P 1 D değerlerine karşı çizilen RTlnV N grafiğinde polar maddelerin lineer n-alkan çizgiine olan dik uzaklığından adorpiyon peifik erbet enerjii, G p bulunabilir. P D refraktif indekin ve molar hacmin bir fonkiyonudur [11]. Speifik etkileşim entalpii, H p, G p ile aşağıdaki eşitlikteki gibi ilişkilidir. p p 2 δ G H = T (10) δt T 1/T ye karşı G p /T grafiğinin eğimi H p yi verir. Adorban adorplanan araındaki peifik etkileşim entalpileri, ait-baz özellikleri ile ilişkilidir. p H = K A DN + K D AN (11) Burada K A ve K D parametreleri incelenen yüzeyin elektron alabilme (acceptor) ve verebilme (donor) kabiliyetini tanımlar. AN, DN ıraıyla adorplanan tet maddeinin alıcı ayıını (acceptor number) ve verici ayıını (donor number) göterir. Eşitlik (11) in tekrar düzenlenmeiyle; p H DN = K A + K D (12) AN AN elde edilir. Aidik, bazik ve amfoterik olmak üzere farklı özelliklere ahip dikkatlice eçilmiş tet maddeleri yardımıyla K A ve K D değerleri heaplanabilir. Eşitlik (12) ye göre - H p /AN ve DN/AN değerlerinin grafiğe geçirilmei ile elde edilen doğrunun eğimi K A yı, keim noktaı da K D yi verir [12]. 3. DENEYSEL Bu çalışmada adorbant olarak meh partikül boyutuna elenen 21,6 g. epiolit, 4,65 mm iç çaplı palanmaz çelik kolona doldurulmuştur. Adorplanan madde olarak n-alkan erii (C 6 - C 10 ) ve bazı polar maddeler (tetrahidrofuran, benzen, etilaetat, diklorometan, aeton) kullanılmıştır. Deneyler Unicam 610 GC cihazında, alev iyonlaşma dedektörü ve azot taşıyıcı gazı kullanılarak yapılmıştır. Elüyon piklerinin alıkonma zamanları metanın alıkonma zamanı kullanılarak düzeltilmiştir o C araındaki kolon ıcaklıklarında çalışılmıştır. Alıkonma zamanı enjekiyon hacmiyle değişmeyen, imetrik elüyon pikleri elde edilmiştir. Bu onuç, adorpiyon verilerinin çalışılan deneyel koşullar altında Henry Kanunu bölgeine uyduğunu göterir. 4. SONUÇLAR Sonuz eyrelme bölgeinde her bir ıcaklık için net alıkonma hacimleri heaplanmıştır. Daha onra 1/T ye karşı lnv N değerleri grafiğe yerleştirilerek eğimden diferaniyel adorpiyon entalpii heaplanmıştır. n-alkanlar için örnek grafik Şekil (1) de verilmiştir. Eşitlik (2) den adorpiyon erbet enerjii ve eşitlik (4) ten de adorpiyon entropii bulunmuştur. Sepiolit 1 P D değerleri 11 no lu kaynaktan alınmıştır.

4 üzerine n-alkanların ve bazı polar maddelerin adorpiyonu için heaplanan adorpiyon termodinamik paremetreleri Çizelge (1) ve (2) de verilmiştir. - H değerinin artmaı adorbantadorplanan etkileşiminin arttığının bir götergeidir. ln(vn) (cm 3 ) 7 6,5 6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 1,6 1,62 1,64 1,66 1,68 1,7 (1/T).10 3 (K -1 ) n-hekzan n-heptan n-oktan n-nonan n-dekan Şekil 1. Sepiolit Üzerine n-alkanların 1/T ye Karşı lnv N Değerleri Çizelge 1. n-alkan-sepiolit için Heaplanan Adorpiyon Termodinamik Parametreleri - H - S G (kj/mol) (kj/mol.k) (kj/mol) n-hekzan 33,686 46,119 5,637 n-heptan 41,172 54,089 8,274 n-oktan 59,285 79,408 10,990 n-nonan 63,264 82,579 13,039 n-dekan 80, ,973 16,391 Çizelge 2. Polar Maddeler-Sepiolit için Heaplanan Adorpiyon Termodinamik Parametreleri - H - S G (kj/mol) (kj/mol.k) (kj/mol) Tetrahidrofuran 53,497 71,176 10,208 Benzen 56,377 79,662 7,927 Aeton 29,228 42,784 3,207 Diklorometan 40,583 69,051-1,414 Etilaetat 35,198 59,682-1,101 Normal alkanların adorpiyonunda karbon ayııyla adorpiyon entalpii araında doğrual bir ilişki olduğu birçok çalışmada gözlenmiştir [13]. Bu çalışmada da epiolit n-alkan adorpiyonu için termodinamik parametreler artan karbon ayııyla doğrual olarak artmaktadır.

5 d Sepiolitin yüzey erbet enerjiinin diperive bileşeni eşitlik (8) den heaplanmıştır. γ nin adorbantın yüzey özelliklerinin belirlenmeinde önemli bir yeri vardır. Bu parametre atomların yüzey yoğunluğu, polarlaşabilme özellikleri ve iyonlaşma enerjileri ile orantılıdır. Yüzey erbet enerjiinin diperive bileşeninin artan ıcaklıkla azaldığı belirlenmiştir (Çizelge 3). Çizelge 3. Sepiolitin Yüzey Serbet Enerjiinin Diperive Bileşenlerinin Sıcaklıkla Değişimi Kolon ıcaklığı D γ (mj/m 2 ) C 83, C 79, C 76, C 64,94 Son olarak da her bir çalışılan ıcaklık için çizilen P D değerlerine karşı RTlnV N in grafiğindeki polar maddelerin verilerinin n-alkan eğriine olan dik uzaklığından adorpiyon peifik erbet enerjileri bulunmuştur. Örnek göterim C için çizilen Şekil (2) üzerinde yapılmıştır. Eşitlik (10) ile peifik etkileşim entalpileri heaplanmıştır. Eşitlik (12) 2 ye göre - H p /AN ve DN/AN değerlerinin grafiğe geçirilmei ile elde edilen doğrunun eğiminden K A 0.3, keim noktaından da K D 0.15 olarak bulunmuştur. Literatürde de benzer onuçlara ratlanmıştır [1]. Elde edilen onuçlara göre C araında epiolit yüzeyinin hafif aidik özellik göterdiği belirlenmiştir. Bunun, epiolit yüzeyine bağlı bulunan çok ayıdaki ilanol gruplarından kaynaklandığı düşünülmektedir n-alkan RTlnV N G p P D (cm 3 /mol) THF Etilaetat DCM Aeton Benzen Şekil C için P D ye Karşı RTlnV N in Grafiği 5. SEMBOLLER a Bir metilen grubunun kapladığı yüzey alanıdır (0,06nm 2 ) R İdeal gaz abiti DN, AN Donor ve düzeltilmiş akeptör numaraları 2 DN, AN* değerleri 14 ve 15 no lu kaynaklardan alınmıştır. F o j m Kolon çıkışında ölçülen taşıyıcı gaz akış (ml/) Jame-Martin baınç düzeltme faktörü Adorbantın ağırlığı (g)

6 N Avagadro ayıı P D Molar deformayon polarizayonu P o Adorplananın tandart haldeki buhar baıncı (101,3kN/m 2 ) S Adorbantın özgül yüzey alanı (m 2 /g) 6. KAYNAKLAR T t A T o t o π 0 Kolon ıcaklığı (K) Alıkonma zamanı () Oda ıcaklığı (K) Ölü zaman () Referan yüzey baıncı (0,338mj/m 2 ) 1. Morale, E., Dabrio, M.V., Herrero, C.R., Acota, J.L., Acid/Bae Characterization of Sepiolite by Invere Ga Chromatography, Chromatographia, 31, 7/8, , Saada, A., Papirer, E., Balard, H., Siffert, B., Determination of the Surface Propertie of Illite and Kaolinite by Invere Ga Chromatography, J. Colloid Interface Sci., 175, , Rodriguez, M.A., Rubio, F., Lio, M.J., Oteo, J.L., Application of Invere Ga Chromatography to the Study of the Surface Propertie of Slate, Clay and Clay Mineral, 45, No:5, , Galan, E., Propertie and Application of Palygorkite-Sepiolite Clay, Clay mineral, 31, , Gonzalez Hernandez, L., Ibarra Rueda, L., Rodriguez Diaz, A. and Chamorro Anton, C., Preparation of Silica by Acid Diolution of Sepiolite and Study of it Reinforcing Effect in Elatomer, Angew. Makromol. Chem., 103, 51-60, Acota, J.L., Morale, E., Ojeda M.C., and Linare, A., The Effect of Interfacial Adheion and Morphology on the Mechanical Propertie of Polypropylene Compoite Containing Different Acid Surface Treated Sepiolite, J. Mater. Sci., 21, , Grob, R.L., Modern Practice of Ga Chromatography, Wiley-Intercience, New York, NY, Chapter 9, De Boer, J.H., The Dynamic Character of Adorption, Oxford Univerity Pre, London, Milonjic, S.K., Surface Propertie of Metal Ion Modified Silica, Colloid Surf. A, 149, , Dorri G.H., Gray D.G., Adorption, Spreading Preure, and London Force Interaction of Hydrocarbon on Celluloe and Wood Fiber Surface, J. Colloid Interface Sci., 71, , Dong, S., Brendle, M., Donnet, J.B., Study of the Solid Surface Polarity by Invere Ga Chromatography at Infinite Dilution, Chromatographia, 28, 9/10, , Voelkel A., Invere Ga Chromatography in Characterization of Surface, Chemometric and Intelligent Laboratory Sytem, 72, 2, , Aşkın, A., İnel O., Evaluation of the Heat of Adorption of Some n-alkane on Alumina and Zeolite by Invere Ga Chromatography, 36, 3, , Kamdem, D.P., Boe, S.K., Luner, P., Invere Ga Chromatography Characterization of Birch Wood Meal, Langmuir, 9, No:11, , Schultz, J., Lavielle L., Martin C., Interfacial Propertie of Carbon Fiber-Epoxy Matrix Compoite. In: ACS Sympoium Serie, 391, 45-60, Wahington DC, * Bu çalışma Omangazi Üniveritei, Bilimel Araştırma Projeleri Komiyonu tarafından deteklenen no lu proje kapamında yürütülen çalışmaların bir bölümüdür.

MORFOLİNOETİLMETAKRİLAMİDİN ÇÖZÜNÜRLÜK PARAMETRELERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİ YÖNTEMİYLE ÖNGÖRÜLMESİ

MORFOLİNOETİLMETAKRİLAMİDİN ÇÖZÜNÜRLÜK PARAMETRELERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİ YÖNTEMİYLE ÖNGÖRÜLMESİ MORFOLİNOETİLMETAKRİLAMİDİN ÇÖZÜNÜRLÜK PARAMETRELERİNİN GAZ KROMATOGRAFİSİ YÖNTEMİYLE ÖNGÖRÜLMESİ Ayşegül AŞKIN, Demet TOPALOĞLU YAZICI, Mua ŞÖLENER, Oman Sermet KABASAKAL Ekişehir Omangazi Üniveritei,

Detaylı

SKMV-H SKMV-H 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Pompanın İsimlendirilmesi. 10.2015 / Rev.

SKMV-H SKMV-H 100 / 6 ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Pompanın İsimlendirilmesi. 10.2015 / Rev. SKMVH ÇOK KADEMELİ POMPALAR (DÜŞEY MİLLİ) Baılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük vikoziteli ıvılar. Teknik Bilgiler Bama Flanşı DN...DN 1 mm SKMVH

Detaylı

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir.

3. DİNAMİK. bağıntısı ile hesaplanır. Birimi m/s ile ifade edilir. 3. DİNAMİK Dinamik konuu Kinematik ve Kinetik alt başlıklarında incelenecektir. Kinematik, hareket halindeki bir itemin konum (poziyon), hız ve ivmeini, bunların oluşmaını ağlayan kuvvet ya da moment etkiini

Detaylı

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI

İDEAL GAZ KARIŞIMLARI İdeal Gaz Karışımları İdeal gaz karışımları saf ideal gazlar gibi davranırlar. Saf gazlardan n 1, n 2,, n i, mol alınarak hazırlanan bir karışımın toplam basıncı p, toplam hacmi v ve sıcaklığı T olsun.

Detaylı

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ-27 Kasım 2013 Bütün Şubeler GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 ÖNEMLİ! Ödev Teslim Tarihi: 6 Aralık 2013 Soru 1-5 arasında 2 soru Soru 6-10 arasında 2 soru Soru 11-15 arasında

Detaylı

KAOLENİN YÜZEY ASİT-BAZ ÖZELLİĞİNİN FARKLI İKİ YÖNTEMLE BELİRLENMESİ

KAOLENİN YÜZEY ASİT-BAZ ÖZELLİĞİNİN FARKLI İKİ YÖNTEMLE BELİRLENMESİ KOLEİ YÜZEY SİT-BZ ÖZELLİĞİİ FRKLI İKİ YÖTEMLE BELİRLEMESİ Ceyda BİLGİÇ, Demet TPOLOĞLU YZICI, aile VURL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 2648,

Detaylı

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME

ESM 406 Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü 4. TRANSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYAGRAM İNDİRGEME . TRNSFER FONKSİYONU VE BLOK DİYRM İNDİREME. Hedefler Bu bölümün amacı;. Tranfer fonkiyonu ile blok diyagramları araındaki ilişki incelemek,. Fizikel itemlerin blok diyagramlarını elde etmek, 3. Blok diyagramlarının

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ. Malzeme Üretim Laboratuarı I Deney Föyü NİCEL (KANTİTATİF) METALOGRAFİ. DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN ADI: Nicel (Kantitatif) Metalografi DENEYİN AMACI: Metal ve alaşımlarının ince yapılarının (=mikroyapı) incelenmesi ile hangi fazların var olduğu, bu fazların konumları ve düzenleri hakkında bilgiler

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ KİMYA SORU 1: 32 16X element atomundan oluşan 2 X iyonunun; 1.1: Proton sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.2: Nötron sayısını açıklayarak yazınız. (1 PUAN) 1.3: Elektron

Detaylı

GENEL KİMYA. 10. Hafta.

GENEL KİMYA. 10. Hafta. GENEL KİMYA 10. Hafta. Gazlar 2 Gaz halindeki elementler 25 0 C ve 1 atmosfer de gaz halinde bulunan elementler 3 Gaz halindeki bileşikler 4 Gazların Genel Özellikleri Gazlar, bulundukları kabın şeklini

Detaylı

TERMAL KAMERA RAPORU

TERMAL KAMERA RAPORU TERMAL KAMERA RAPORU BEST Enerji Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri Orta Mah. Yalnız Selvi Cad. No: 19 UpTwins Residance A Blok Kat: 15 D: 159 34880 Soğanlık / Kartal / İstanbul Tel: (216) 290 44 11 info@bestenerji.net

Detaylı

BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR İdeal Gaz Yasaları Gazlarla yapılan deneyler, 17. yüzyılda başlamış olup fizikokimya dalında yürütülen ilk bilimsel nitelikteki araştırmalardır. Gazlar için basınç (p), hacim (v),

Detaylı

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER

DİELEKTRİK ÖZELLİKLER 0700 ENEJİ HATLAINDA ÇAPAZLAMA! zun meafeli enerji taşıma hatlarında iletkenler belirli meafelerde (L/) çarazlanarak direğe monte edilirler! Çarazlama yaılmadığı durumlarda: Fazların reaktan ve kaaiteleri

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

POLİPROPİLEN-ZEOLİT KOMPOZİTLERİN TERMAL ÖZELLİKLERİNDE SİLAN BAĞLAYICILARIN ETKİSİ

POLİPROPİLEN-ZEOLİT KOMPOZİTLERİN TERMAL ÖZELLİKLERİNDE SİLAN BAĞLAYICILARIN ETKİSİ POLİPROPİLEN-ZEOLİT KOMPOZİTLERİN TERMAL ÖZELLİKLERİNDE SİLAN BAĞLAYICILARIN ETKİSİ D. METİN, F. TIHMINLIOĞLU, D. BALKÖSE, S. ÜLKÜ Kimya Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, İzmir Yüksek Teknoloji

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

KOCAELİ DE YER ALAN KİLLİ ZEMİNLERİN ZEMİN-SU ve KAYMA DAYANIMI ÖZELLİKLERİ

KOCAELİ DE YER ALAN KİLLİ ZEMİNLERİN ZEMİN-SU ve KAYMA DAYANIMI ÖZELLİKLERİ Uygulamalı Yerbilimleri Sayı:2 (Ekim-Kaım 2009) 28-35 KOCAELİ DE YER ALAN KİLLİ ZEMİNLERİN ZEMİN-SU ve KAYMA DAYANIMI ÖZELLİKLERİ Soil-Water and Shear Strength Propertie of Kocaeli Clay Cengiz KURTULUŞ

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

Zemin Kütle Özellikleri. Yrd. Doç. Dr. Saadet A. BERİLGEN

Zemin Kütle Özellikleri. Yrd. Doç. Dr. Saadet A. BERİLGEN Zemin Kütle Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Saadet A. BERİLGEN 1 Bir zemin kütlei katı daneler ve bunların araındaki boşluklardan oluşmaktadır. Boşluklar ie tamamen veya kımen u ile dolu olabilmektedir. Dolayııyla,

Detaylı

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr.

Ders #9. Otomatik Kontrol. Kararlılık (Stability) Prof.Dr.Galip Cansever. 26 February 2007 Otomatik Kontrol. Prof.Dr. Der #9 Otomatik Kontrol Kararlılık (Stability) 1 Kararlılık, geçici rejim cevabı ve ürekli hal hataı gibi kontrol taarımcıının üç temel unurundan en önemli olanıdır. Lineer zamanla değişmeyen itemlerin

Detaylı

Determination of the Dispersive Component of the Surface Energy and Surface Acid / Base Properties of Perlite Using Inverse Gas Chromatography

Determination of the Dispersive Component of the Surface Energy and Surface Acid / Base Properties of Perlite Using Inverse Gas Chromatography JOTCSA, 2(3), 2015 Determination of the Dispersive Component of the Surface Energy and Surface Acid / Base Properties of Perlite Using Inverse Gas Chromatography Perlitin Yüzey Enerjisinin Dağılım Bileşeninin

Detaylı

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1 Kinetik Gaz Kuramının Varsayımları Boyle, Gay-Lussac ve Avagadro deneyleri tüm ideal gazların aynı davrandığını göstermektedir ve bunları açıklamak üzere kinetik gaz kuramı ortaya atılmıştır. 1. Gazlar

Detaylı

7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı

7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı 7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı 1- Bir katyona ait atom parçacıkları ve sayısını gösteren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir? Öğretmen: Çocuklar bu

Detaylı

TABANLI DENEY UYGULAMASI

TABANLI DENEY UYGULAMASI KĐMYA EĞĐE ĞĐTĐMĐNDE PROJE TABANLI DENEY UYGULAMASI DERS SORUMLUSU: PROF.DR. ĐNCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN ORAY COSKUN PROJE HEDEF SORUSU SOLUDUĞUMUZ HAVADAKĐ SO2 VARLIĞININ TESBĐTĐ VE SO2 NĐN KÜRESEL ISINMAYA

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ-MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 MK371 ISI TRANSFERİ (2+2) DERSİ EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ-MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ 1 MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ-ÖZE BİGİER: (8.6) EGE ÜNİVERSİESİ-MÜHENDİSİK FAKÜESİ MAKİNA MÜHENDİSİĞİ BÖÜMÜ MK371 ISI RANSFERİ (+) DERSİ.BÖÜM

Detaylı

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür.

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür. 1 GENEL KİMYA Mol Kavramı 1 Mol Kavramı Günlük hayatta kolaylık olsun diye, çok küçük taneli olan maddeler tane yerine birimlerle ifade edilir. Örneğin pirinç alınırken iki milyon tane pirinç yerine ~

Detaylı

4-[4-(2-Etilhekziloksi)benzoiloksi]benzoik asid Sıvı Kristalinin Bazı Çözücülerle Termodinamik Etkileşimleri

4-[4-(2-Etilhekziloksi)benzoiloksi]benzoik asid Sıvı Kristalinin Bazı Çözücülerle Termodinamik Etkileşimleri BAÜ Fen Bil. Ent. Derii Cilt 4() 67-74 ( 4-[4-(-Etilhekziloki)benzoiloki]benzoik aid Sıı Kritalinin Bazı Çözücülerle Termodinamik Etkileşimleri Hale OCAK, Serap MUTLU,, Emine ÖZTÜRK, Öze AYGÜN, Belkı BİLGİN-ERAN,

Detaylı

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı:

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: 3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: İri agreganı, birim hacimdeki ağırlığını tespit etmektir. Agreganın birim hacimdeki ağırlığının miktarının bilinmesi betonun kullanım

Detaylı

MERKEZ LABORATUVAR. Moleküler Biyoloji Deneylerinde Sıklıkla Kullanılan Bazı Aletlerin Tanıtımı

MERKEZ LABORATUVAR. Moleküler Biyoloji Deneylerinde Sıklıkla Kullanılan Bazı Aletlerin Tanıtımı MERKEZ LABORATUVAR Moleküler Biyoloji Deneylerinde Sıklıkla Kullanılan Bazı Aletlerin Tanıtımı Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi (HPLC) Karbonhidratların, organik asitlerin, vitaminlerin, amino asitlerin

Detaylı

AKIŞKANLAR. 8. 1 Giriş 8. 2 Basınç, Basıncın Derinlikle Değişimi

AKIŞKANLAR. 8. 1 Giriş 8. 2 Basınç, Basıncın Derinlikle Değişimi 8 AKIŞKANLAR 8. 1 Giriş 8. Baınç, Baıncın Derinlikle Değişimi 8. Archimede Prenibi ve Kaldırma Kuvveti 8. 4 ikozluk 8. 5 Süreklilik Denklemi 8. 6 Yüzeyel Gerilim Akışkan ortam; durgun halde iken veya ideal

Detaylı

12.7 Örnekler PROBLEMLER

12.7 Örnekler PROBLEMLER 2. 2.2 2.3 2.4 Giriş Bir Kuvvetin ve Bir Momentin İşi Virtüel İş İlkei Genelleştirilmiş Koordinatlar Örnekler Potaniyel Enerji 2.5 Sürtünmeli Makinalar ve Mekanik Verim 2.6 Denge 2.7 Örnekler PROBLEMLER

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ 1-Plastik deformasyonun (Şekil değiştirmenin) esasları 2-Plastik Şekillendirme Teknikleri -Döverek şekillendirme -Basma ve çekme şartlarında şekillendirme 3-Sac Metal Kalıpçılığı

Detaylı

ESM406- Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü. 2. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü

ESM406- Elektrik Enerji Sistemlerinin Kontrolü. 2. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü ESM406- Elektrik Enerji Sitemlerinin Kontrolü. SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ Laplace Dönüşümü.. Hedefler Bu bölümün hedefleri:. Komplek değişkenlerin tanıtılmaı.. Laplace Tranformayonun tanıtılmaı..

Detaylı

100 gram undan hazırlanan yukarıdaki formülasyon, tek bir tava içindir.

100 gram undan hazırlanan yukarıdaki formülasyon, tek bir tava içindir. DENEYSEL EKMEK ÜRETİMİ 1. Üretim Deneysel ekmek üretiminde AACC (Amerikan Hububat Kimyacıları Birliği) tarafından önerilen standart metot (Metot No.10-20) kullanılmaktadır (AACCI, 2000). Tablo1. Ekmek

Detaylı

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Kinetik ve Potansiyel Enerji Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Işıma veya Güneş Enerjisi Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji

Detaylı

Uydu Kentlerin Tasarımı için Bir Karar Destek Sistemi ve Bilişim Sistemi Modeli Önerisi

Uydu Kentlerin Tasarımı için Bir Karar Destek Sistemi ve Bilişim Sistemi Modeli Önerisi Akademik Bilişim 0 - XII. Akademik Bilişim Konferanı Bildirileri 0-2 Şubat 200 Muğla Üniveritei Uydu Kentlerin Taarımı için Bir Karar Detek Sitemi ve Bilişim Sitemi Modeli Önerii TC Beykent Üniveritei

Detaylı

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4

Otomatik Kontrol. Fiziksel Sistemlerin Modellenmesi. Prof.Dr.Galip Cansever. Elektriksel Sistemeler Mekaniksel Sistemler. Ders #4 Der #4 Otomatik Kontrol Fizikel Sitemlerin Modellenmei Elektrikel Sitemeler Mekanikel Sitemler 6 February 007 Otomatik Kontrol Kontrol itemlerinin analizinde ve taarımında en önemli noktalardan bir tanei

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar.

Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar. KİNETİK GAZ KURAMI Gazların sıcaklık,basınç ve enerji gibi makro özelliklerini molekül kütlesi, hızı ve sayısı gibi mikroskopik özelliklerine bağlar. Varsayımları * Gazlar bulundukları kaba göre ve aralarındaki

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ÇELİK TEL HALAT DEMETİNİN MODELLENMESİ VE SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ

ÇELİK TEL HALAT DEMETİNİN MODELLENMESİ VE SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ ÇELİK TEL HALAT DEMETİNİN MODELLENMESİ VE SONLU ELEMANLARLA ANALİZİ Prof.Dr. C.Erdem İMRAK 1 ve Mak.Y.Müh. Özgür ŞENTÜRK 2 1 İTÜ. Makina Fakültei, Makina Mühendiliği Bölümü, İtanbul 2 Oyak- Renault, DITECH/DMM

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek,

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek, ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ ÖRNEK SORULARI (Prof. Dr. Yaşar Nuhoğlu) S.1 Karbondioksit ölçüm yöntemi ile bir ekosistemin ilk kademe verimini belirlemek için yapılan bitki odası deneyleri sonucunda 150 m 2 lik

Detaylı

yaklaşımını yapmak suretiyle yoğun fazların(s,k) molar hacımları gazın molar hacımı yanında ihmal edilebilir V gaz olur p

yaklaşımını yapmak suretiyle yoğun fazların(s,k) molar hacımları gazın molar hacımı yanında ihmal edilebilir V gaz olur p MI OenCoureWare htt://ocw.mit.edu 5.60 hermodinamik ve Kinetik Bahar 008 Bu malzemelere atıfta bulunmak veya kullanım şartlarını öğrenmek için htt://ocw.mit.edu/term iteini ziyaret ediniz Claiu-Claeyron

Detaylı

FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 2

FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 2 FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 2 Kaynak: Prof. Dr. Hatem AKBULUT, Prof. Dr. Mehmet DURMAN, Fiziksel Metalurji Ders Notları, Met. ve Malz. Müh., 2011. Prof. Dr. Hatem AKBULUT

Detaylı

TERMODİNAMİĞİN ÜÇÜNCÜ YASASI

TERMODİNAMİĞİN ÜÇÜNCÜ YASASI Termodinamiğin Üçüncü Yasası: Mutlak Entropi Yalnızca entropi değişiminin hesaplanmasında kullanılan termodinamiğin ikinci yasasının ds = q tr /T şeklindeki matematiksel tanımından entropinin mutlak değerine

Detaylı

Devreler II Ders Notları

Devreler II Ders Notları Devreler II Der Noları 3-4 LAPLACE DÖNÜŞÜMÜNÜN DURUM DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE KULLANILMAI Doğrual zamanla değişmeyen bir devrenin analizi için oluşan durum denklemi abi kaayılı doğrual diferaniyel denklem

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi Sunum İçeriği İklim Değişikliği Nedir İklim Değişikliği İle Mücadele İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları İklim Değişikliği

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELİKLERİ Mekanik Özellikler, malzemenin yük ve deformayon etkiindeki davranışını belirleyen özelliklerdir (ör: dayanım, E,...) Malzemelerin yük altındaki

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Genel Kimya 101. Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 Genel Kimya 101 Yrd.Doç.Dr.Zeynep OBALI e-mail: zobali@etu.edu.tr Ofis: z-83/2 İyonik Bağ; İyonik bir bileşikteki pozitif ve negatif iyonlar arasındaki etkileşime iyonik bağ denir Na Na + + e - Cl + e

Detaylı

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri Birimi durmuskaya@hotmail.com, dkaya@karabuk.edu.tr Sunum içeriği Karabük üniversitesi

Detaylı

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ 2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Topraktaki Üç Faz S : Katı W: Sıvı Su A: hava hava Zemin taneleri Faz Diyagramı V t V v +V (V a +V )+V M t M +M 1 Hacim Oranları (1)Boşluk oranı (Voidratio),e,(ondalık

Detaylı

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6

PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 PERİYODİK SİSTEM VE ELEKTRON DİZİLİMLERİ#6 Periyodik sistemde yatay sıralara Düşey sütunlara.. adı verilir. 1.periyotta element, 2 ve 3. periyotlarda..element, 4 ve 5.periyotlarda.element 6 ve 7. periyotlarda

Detaylı

Kök Yer Eğrileri. Doç.Dr. Haluk Görgün. Kontrol Sistemleri Tasarımı. Doç.Dr. Haluk Görgün

Kök Yer Eğrileri. Doç.Dr. Haluk Görgün. Kontrol Sistemleri Tasarımı. Doç.Dr. Haluk Görgün Kök Yer Eğrileri Bir kontrol taarımcıı itemin kararlı olup olmadığını ve kararlılık dereceini bilmek, diferaniyel denklem çözmeden bir analiz ile item performaını tahmin etmek iter. Geribelemeli kontrol

Detaylı

OKYANUS DALGALARININ SIKIŞTIRILABİLİR FOURIER TAYFI YÖNTEMİYLE HIZLI MODELLENMESİ

OKYANUS DALGALARININ SIKIŞTIRILABİLİR FOURIER TAYFI YÖNTEMİYLE HIZLI MODELLENMESİ XIX. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ 4-8 Ağuto 015, Karadeniz Teknik Üniveritei, Trabzon OKYANUS DALGALARININ SIKIŞTIRILABİLİR FOURIER TAYFI YÖNTEMİYLE HIZLI MODELLENMESİ Cihan BAYINDIR 1 1 Işık Üniveritei, 34980

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

Ünite 4. Doç. Dr. Hasan TATLI NEM

Ünite 4. Doç. Dr. Hasan TATLI NEM Ünit 4 Doç. Dr. Haan TATLI NEM 104 DOYMUŞ BUHAR BASINCI Buhar Baıncı: Hava bir gaz karışımı olduğundan, hr bir gazın toplam baınca olan katkıına kımi baıncı dnir. Su buharı da bir gaz olduğundan, onun

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ AMAÇ: ĠnĢaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri

Frekans Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Frekan Analiz Yöntemleri I Bode Eğrileri Prof.Dr. Galip Canever 1 Frekan cevabı analizi 1930 ve 1940 lı yıllarda Nyquit ve Bode tarafından geliştirilmiştir ve 1948 de Evan tarafından geliştirilen kök yer

Detaylı

Bükme sonrasında elde edilmeye çalışılan parça şekli için geri yaylanma durumu dikkate alınmalıdır.

Bükme sonrasında elde edilmeye çalışılan parça şekli için geri yaylanma durumu dikkate alınmalıdır. Bükme Sonrası Geri Yaylanma Bükme işlemi uygulanmış bir malzeme üzerinden bükme yükü kaldırıldığında, d parça bükülmüş haldeki şeklinde d kalmaz. Malzemedeki artık elastikiyet, bükülmüş durumdaki parçanın

Detaylı

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com 1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER Problem: Endüstride çeşitli çalışma prosesleri kirliliklere sebep olur. Bunlar: Tozlar Dumanlar Yağ buharları Gazlar Sakatlanmalar: İnsan vücudu çeşitli zararlı kirliliklere

Detaylı

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1

KİNETİK GAZ KURAMI. Doç. Dr. Faruk GÖKMEŞE Kimya Bölümü Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 1 Kinetik Gaz Kuramından Gazların Isınma Isılarının Bulunması Sabit hacimdeki ısınma ısısı (C v ): Sabit hacimde bulunan bir mol gazın sıcaklığını 1K değiştirmek için gerekli ısı alışverişi. Sabit basınçtaki

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Katılara Yayınım Dr. Erin Emre Ören Biymeikal Müheniliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanteknlji Müheniliği Bölümü TOBB Eknmi ve Teknlji Üniveritei Ankara - TÜRKİYE eeren@etu.eu.tr

Detaylı

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ Doküman No: P.LAB.5.4.6.01 Rev.No/Tarih : 00/- Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1.0. AMAÇ VE KAPSAM Çevre Analizleri Laboratuarında TS EN ISO/IEC 17025:2005 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER Moleküller Arası Kuvvetler Yüksek basınç ve düşük sıcaklıklarda moleküller arası kuvvetler gazları ideallikten saptırır. Moleküller arası kuvvetler molekülde kalıcı

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR Sistem ve Hal Değişkenleri Üzerinde araştırma yapmak üzere sınırladığımız bir evren parçasına sistem, bu sistemi çevreleyen yere is ortam adı verilir. İzole sistem; Madde ve her türden enerji akışına karşı

Detaylı

TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ

TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ T. Algül, B. Algül, Ö. M. Doğan, B. Z. Uysal Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM sstilmisbasan@hitit.edu.tr ÜÇLÜ POLİ(VİNİL KLORÜR) KARIŞIMLARININ TERMOMEKANİK ÖZELLİKLERİNE MALEİK ANHİDRİT İÇEREN TERPOLİMERLERİN ETKİSİ SATILMIŞ BASAN, ÖZLEM AYDIN, FATMA ŞAHİN Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya

Detaylı

Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrisi Teknikleri

Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrisi Teknikleri Bölüm 7 - Kök- Yer Eğrii Teknikleri Kök yer eğrii tekniği kararlı ve geçici hal cevabı analizinde kullanılmaktadır. Bu grafikel teknik kontrol iteminin performan niteliklerini tanımlamamıza yardımcı olur.

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM satilmisbasan@hitit.edu.tr

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM satilmisbasan@hitit.edu.tr POLİMER-ALÇI-ÇİMENTO KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ SATILMIŞ BASAN, ZEKIYE KARADENIZ, SEMIN BAYRAK Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM

Detaylı

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 (Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 ATIKSU DEŞARJI TEKNİK BİLGİLER LİSTESİ: 1.Sektör Türü (Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 5-21 de verilen sektörler esas alınacaktır). 2.Kullanılan hammaddeler ve

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Fizik 8.02 Ödev # 1 6 Şubat 2002. Kendinize bir iyilik yapın ve derslere hazırlanın! Derste anlatılmadan önce, konuları okumanızı şiddetle öneririz. Derslerden

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Doç.Dr.Gülnur TARHAN ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi,Tıbbi Mikrobiyoloji AnabilimDalı ENFEKSİYON HASTALIKLARI İnsanlık tarihinin başlangıcından

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ G.Ö. ÇAKAL*, S. ÖZKAR**, İ. EROĞLU* * Kimya Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1. GAZLAR-1 Gazların Genel Özellikleri Maddenin en düzensiz hâlidir. Maddedeki molekül ve atomlar birbirinden uzaktır ve çok hızlı hareket eder. Tanecikleri arasında çekim kuvvetleri, katı ve sıvılarınkine

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

mukavemeti τ MPa. Sistemde emniyet katsayısı 4 olarak verildiğine göre; , pimlerin kayma akma mukavemeti

mukavemeti τ MPa. Sistemde emniyet katsayısı 4 olarak verildiğine göre; , pimlerin kayma akma mukavemeti KOCELİ ÜNİVERİTEİ Mühendislik akültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize ınavı () dı oyadı : Kasım 009 ınıfı : No : ORU : Şekildeki iki çelik tüp birbirlerine adet pim ile B bölgesinden bağlanmış

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri Malzeme Bilgisi Madde: Boşlukta yer kaplayan, kütlesi ve hacmi olan katı, sıvı veya gaz şeklinde bulunan her şeye madde denir. Ayırt edici özellikler: Bir maddenin diğer maddelerden farklılık gösterenyanları,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Emisyon Ticaret Sistemi ve Örnek Uygulamaları Ankara, 18.01.2016 Küresel Karbon Bütçesi Küresel ortalama sıcaklıklarda bugün itibariyle

Detaylı

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar

Temel Yasa. Kartezyen koordinatlar (düz duvar) Silindirik koordinatlar (silindirik duvar) Küresel koordinatlar Temel Yaa Fourier ıı iletim yaaı İLETİMLE ISI TRANSFERİ Ek bağıntı/açıklamalar k: ıı iletim katayıı A: ıı tranfer yüzey alanı : x yönünde ıcaklık gradyanı Kartezyen koordinatlar (düz duvar Genel ıı iletimi

Detaylı

MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI

MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI MOSFET BSIM3V3 EŞİK GERİLİMİ VE MOBİLİTE PARAMETRELERİNİN GENETİK ALGORİTMA İLE ÇIKARTILMASI M.Emin BAŞAK 1 Ayten KUNTMAN Hakan KUNTMAN 3 1, İtanbul Üniveritei,Mühendilik Fakültei, Elektrik&Elektronik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

5/21/2015. Transistörler

5/21/2015. Transistörler Transistörler İki polarmalı yüzey temaslı transistörler, teknik ifadelerde BJT ( Bipolar Junction Transistör) olarak adlandırılmaktadır. Transistör birçok elektronik devrede uygulama bulan işaret yükseltme

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 4: Kapalı Sistemlerin Enerji Analizi

Termodinamik. Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi. Bölüm 4: Kapalı Sistemlerin Enerji Analizi Termodinamik Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lütfullah Kuddusi 1 Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ 2 Amaçlar Özellikle otomobil motoru ve kompresör gibi pistonlu makinelerde yaygın olarak karşılaşılan

Detaylı

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ Emirhan BAYIR / Serhan KÜÇÜKA DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

Sıkıştırılabilen akışkanlarla ilgili matematik modellerin çıkarılmasında bazı

Sıkıştırılabilen akışkanlarla ilgili matematik modellerin çıkarılmasında bazı 1 4. SIKIŞTIRILABİLEN AKIŞKANLAR (Ref. e_makaleleri) Akışkanlar dinamiğinin en önemli uygulamalarında yoğunluk değişiklikleri dikkate alınır. Sıkıştırılabilen akışkanlarda basınç, sıcaklık ve hız önemlidir.

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

Malzemelerin elektriksel özellikleri

Malzemelerin elektriksel özellikleri Malzemelerin elektriksel özellikleri OHM yasası Elektriksel iletkenlik, ohm yasasından yola çıkılarak saptanabilir. V = IR Burada, V (gerilim farkı) : volt(v), I (elektrik akımı) : amper(a) ve R(telin

Detaylı