IRAK'A İHRACATLARDA İHRACAT ÜRÜNLERİNİN TEST, FİZİKSEL GÖZETİM VE SERTİFİKALANDIRILMASINA DAİR TOPLANTI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IRAK'A İHRACATLARDA İHRACAT ÜRÜNLERİNİN TEST, FİZİKSEL GÖZETİM VE SERTİFİKALANDIRILMASINA DAİR TOPLANTI"

Transkript

1 IRAK'A İHRACATLARDA İHRACAT ÜRÜNLERİNİN TEST, FİZİKSEL GÖZETİM VE SERTİFİKALANDIRILMASINA DAİR TOPLANTI Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Irak İş Konseyi tarafından 22 Ocak 2013 tarihinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu nda Irak a İhracatlarda İhracat Ürünlerinin Test, Fiziksel Gözetim ve Sertifikalandırılmasına Dair Toplantı düzenlenmiştir. Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy un katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Bureau Veritas Müdürü Serdar Aksoy tarafından Irak Kontratları ve Genel Proses konularında bilgiler aktarılmıştır. Sözkonusu toplantıya, Odamız ülke sorumlusu Nesli Öztürk katılmıştır. Kalite Kontrol ve Standardizasyon Merkez Organizasyonu Irak a gidecek ürünlerin sevkiyat öncesi uygunluğun değerlendirilmesi ve sertifikalandırılması için Bureau Veritas ı yetkili firma olarak atamıştır. 89 kategorideki ürünleri kapsayacak bu programın başlangıç tarihi 1 Mayıs 2011 dir. Amaçları; Tüketici ve çevrenin korunması, Uygunluk güvencesi, Uygunluk sertifikası ile Irak Gümrüğü nde ürünlerin daha hızlı ithalatı olarak sıralanabilir. Amaç, ürünlerin kalite ve güvenliğini artırmak, ithalat prosedürünü hızlandırmak, adil rekabeti sağlamak ve sahte ürünlere karşı savaşmaktır. Son zamanlarda, hükümetler uluslararası ticarete daha fazla önem vermekte ve vatandaşlarının sağlık ve güvenliğini güvence altına almaktadırlar. Ayrıca doğal çevreyi de korumaktadırlar. Sürecin İşleyişi: 1. Uygunluk Değerlendirme Talebi İthalatçı/İhracatçı Bureau Veritas a belgelendirme isteğini iletir. Bu istek, aşağıdakileri içermelidir: - Proforma Fatura/Final Fatura/Akreditif (ihraç edilecek yüklerin listesiyle beraber ihracatçının ithalatçının isim ve iletişim bilgileri) - İhraç edilecek yükler için uygunluk belgeleri mevcut olmalıdır: Sertifikalar, test raporları / güvenlik standartları veya düzenlemelerine göre hazırlanmış Analiz raporu: Irak, ISO, IEC, EN, ECE, odex Alimentarius standartları Kalite yönetim / Güvenlik sistemleri ile ilgili sertifikalar - Yükleme öncesi ürünlerin fiziksel denetime hazır olacağı yaklaşık tarih ve yer ile ilgili bilgiler.

2 2. Doküman Değerlendirmesi Bureau Veritas, ithalatçı/ihracatçı tarafından sağlanan dokümanları gözden geçirir ve uygunluk gerekliliklerini göz önüne alarak yeterliliğini kontrol eder. Gerekli durumlarda numune alır ve laboratuar testi/analizi yapılır. 3.Fiziksel Gözetim Doküman değerlendirmesine bağlı olarak, ürünlerin dokümanlarda belirtilen ürünler olduğunun ve standartlarla uyumluluğunun kontrolü için denetim gerçekleştirilir. Gerekli görülen durumunda Bureau Veritas denetçisi detaylı değerlendirme için numune alabilir. 4. Uygunluk Sertifikası Bureau Veritas, değerlendirme sürecinde toplanan bilgilerin içerik ve uygunluğunu değerlendirir. Uygun sonuç olması durumunda Irak Hükümeti tarafından onaylanan ve Irak Gümrük Makamlarına ithalat aşamasında beyan edilecek, Bureau Veritas tarafından yayınlanacak Uygunluk Sertifikası yayınlanır. Uygunsuzluk olması durumunda uygunsuzluk raporu yayınlanır. 5. Varış Noktası Irak ta Değerlendirme Varış noktası olan Irak Gümrük kapılarında, ürünlerin Uygunluk Sertifikası ile uygunluğu görsel olarak, mühürlenen kamyon / konteynır veya nakliye aracının mühür kontrolü, ürünlerin görsel değerlendirmesi Bureau Veritas denetçileri tarafından yapılır. GRUP 1: GIDA ÜRÜNLERİ: Süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, etler, balık, kümes hayvanları ve onlardan hazırlanan ürünler, içecekler, meyve suları, bal, reçel ve marmelatlar, gıda katkıları, tahıl ürünleri, paketlenmiş tahıl, kuru tahıl ürünleri, şişelenmiş su, bütün yiyecek malzemeleri (taze meyve ve sebzeler hariç), sigaralar, purolar. GRUP 2: KOZMETİKLER, KİŞİSEL HİJYEN ÜRÜNLERİ VE TEMZİLİK MALZEMELERİ: Kozmetikler, diş macunları, diş temizlik tozları, traş kremi ve traş köpüğü, deterjanlar, sıvı deterjan ve ev temizlik ürünleri, banyo sabunu, bebekler için sabun, sıvı sabun, bebek bezleri ve diğer bezler, hijyenik havlular, tamponlar, hijyenik mendiller, yüz temizlik mendilleri, diş fırçaları, çamaşır yumuşatıcıları, halı-yer döşemesi-fırın ve cam temizleyicileri, sıvı ve katı tuvalet temizleyiciler, çamaşır beyazlatıcı ve soda, hijyenik pedler, tıraş bıçakları, usturalar, jiletler, lavabo açıcılar. GRUP 3: EVDE KULLANILAN GEREÇLER: Kibritler, plastik ve kauçuk silgiler, kurşun kalemler, ahşap renkli kurşun kalemler, kurşun kalem açacağı, hortumlar. GRUP 4: MUTFAK EŞYALARI: Kağıt tabaklar, bardaklar ve pipetler, atılabilir plastik bardaklar, tabaklar ve kaplar, plastik pipetler, plastik sofra kapları ve çatal-bıçaklar, alüminyum çatal, bıçak, sofra takımları, paslanmaz çelik çatalbıçak sofra takımları, alüminyum folyo yiyecek kapları.

3 GRUP 5: KİMYASALLAR (BOYALAR): Her türlü boyalar, pasta-cila, temizleyiciler, otomobil boyası, tiner, içme suyu tankerleri için epoksi boya, emülsiyon boya. GRUP 6: İNŞAAT ÜRÜNLERİ: Çimento, galvaniz saçlar, alüminyum alaşımlı çubuklar, tüpler ve basınçlı kaplar, mühendislik amaçlı profiller, inşaat demiri, yapısal çelik, inşaat yapımında kullanılan kaynaklı çelik, galvanizli çelik ve dirsekli boru, teçhizatlar, su tesisatı için donanımlar ve bağlantılar, kilden inşaat tuğlası, su tapası ve valfleri ve karıştırma valfleri, plastik borular-donanımlar ve bağlantılı teçhizatları. GRUP 7: ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ÜRÜNLER: Elektrikli ve elektronik ev aletleri, elektrik tesisat ekipmanları, aküler, lambalar, enerji tasarruflu lambalar, tungsten elektrik kabloları, avize ve ekipmanları, ışıldak ve donanımları, ısıtıcılar ve su ısıtıcıları için termostatlar, telefon kabloları, yoğuşmalı klimalar ve onların elektrik teçhizatları. GRUP 8: TAŞITLAR, LASTİKLER VE PARÇALARI: Taşıtlar için güvenlikli camlar, farklı tip otomobiller için lastik ve hava tüpleri, kamyonlar, römorklar, otomobiller, bisikletler, motosikletler, taşıtlar ve yedek parçaları. GRUP 9: TEKSTİL VE AYAKKABILAR: Ayakkabılar ve terlikler, çoraplar, iç çamaşırı, yatak örtüleri, dolgu malzemeleri. GRUP 10: OYUNCAKLAR: Çocuk oyuncakları, oyun hamurları, pastel boyalar, sulu boyalar. GRUP 11: YAKITLA ÇALIŞAN EV ALETLERİ: LPG ile çalışan ev tipi pişiriciler ve su ısıtıcıları, ev tipi gaz yağı sobaları ve pişirme araçları ve su ısıtıcıları. DİĞERLERİ: Her türlü metalik kutu ve metalik kapaklar. SUUDİ ARABİSTAN UYGUNLUK SERTİFİKASYONU Sevkiyat Öncesi Uygunluk Değerlendirilmesi İthalatçılar İçin Bilgilendirme Yeni Kurallar Haziran 2006 tarihinde, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı tarafından uluslararası uygunluk sertifika programı (ICCP) bakanlık kararı olarak yayınlanmıştır. Yeni uygulamaya istinaden, Suudi Arabistan a ithalat aşamasında bütün ürünler uygunluk sertifikasyonuna konu olmuştur. Uygunluk sertifikası, Suudi Arabistan tarafından onaylı, sertifikanın yayımlandığı ülkede yetkili makamlar tarafından yetkilendirilmiş gözetim firmaları tarafından yayınlanabilir. Ürünler, Suudi Arabistan a varış esnasında numunelendirilir ve laboratuar testlerine tabi tutulabilir.

4 ICCP Programı, Suudi Arabistan Krallığı vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve çevre sağlığını koruyup geliştirmek için başlatılmıştır. Bureau Veritas, ihracatın gerçekleşeceği ülkelerde sefkiyat kontrollerin gerçekleştirerek Suudi Arabistan kurallarına göre ürünlerin uygunluğunu denetleyip ihracatçıya Uygunluk Sertifikası verilir. İhracatçılar, Bureau Veritas ofisleri ile irtibata geçebilirler. Suudi Arabistan a ihracatçı firmalar, ürünleri ile belirlenmiş standartlardaki uygunluk belgelerini sunarlar. Uygunluk programı, ithalat esnasındaki gümrük işlerini kolaylaştırır, daha fazla gözetim testlerin yapılmasının önüne geçer ve bu sebepten toplam maliyetlerinizi azaltır, gümrükte ürünlerinizin olası gecikmesini engeller ve en önemlisi ürünlerin tahliye noktasındaki analizlerde Uygun Olmama riskini ortadan kaldırır. İş Akış Şeması Müşteri Talebi BV Doküman Kontrolü Gözetim Uygunluk Sertifikası Yayımlanması Bütün sertifikalar için, Suudi Arabistan a ithalattan önce Uygunluk Sertifikası ile ithalat izinlerinin alınması zorunludur. Askeri kullanım için ithal edilen belirli ürünlerin ithalatları kapsam dışındadır. SASO standardına konu olan ürünlerin hepsinin mutlaka laboratuar test sonuçlarının uygun olması gerekmektedir. Uluslararası veya eş bir standarda uygunluk gerekmektedir. Bazı ürünlerin ülkesel taleplere de uygun olması gereklidir ki; bunlar lisan (Arapça), yerel iklim, elektrik malzemeleri ( yurtiçi 127/22OV 60 Hz), değişiklik gösteren taleplerdir. Yasaklanmış ürünler: alkollü içecekler, internet uydu alıcıları, astbestli ürünler, kullanılmış ve yenilenmiş lastikler olarak sıralanabilir. Prosedür 1.Gözetim Talimatı Gözetim talimatı (IO), ithalatçı ya da ihracatçı tarafından ilgili Bureau Veritas ofisine, ticaretin yapılacağın bilgisi ve detayları ile iletilir. Suudi Arabistan Başvuruları içi- Bureau Veritas Lisyon Ofis (LO), Suudi Arabistan dışında, Ülke Bureau Veritas Ofislerine yapılır. 2. İhracatçı İle İletişim Ülke ofisi, bağlı bulunduğu bölge merkez ofisine bilgi iletir ve merkez ofis ihracatçıya ürünlerin ne zaman ve nerede hazır olacağı bilgisini talep etmek üzere bilgi geçer ve aşağıdaki dokümanların sağlanmasını ister;. Ürünün teknik detayları. Herhangi bir uygunluk belgesi ;. Suudi Arabistan Standartlarına (SASO) uygunluk belgesi

5 . Uluslararası standartlarına uygun üçüncü taraf bağımsız kuruluş sertifikası. Uluslararası kabul görmüş standartlarda yayımlanmış test raporları 3. Döküman Kontrolü Merkez ve ülke Bureau Veritas ofisi, ihracatçı tarafından sağlanan belgelerin SASO standartlarına uygunluğunu kontrol eder. Herhangi bir uygunsuzluğa rastlandığında ihracatçı, ürünlerin kabul görmüş bir test laboratuarında test edilmesini talep edebilir. 4.Fiziksel uygunluk Fiziksel uygunluktaki amaç ürünlerin belirtilmiş detaylara uygunluğunu test etmektedir. Yüklemesi yapılacak olan ürünler, resmi sunulan dokümanlara veya test yapılmış ürünlere uygunluğuna ve ürünlerin görsel olarak SASO standartlarına uygunluğuna bakılır. Gözetim esnasında, gözetmen tarafından herhangi bir uygunsuzluk bulunması durumunda, gözetmen numunelendirme yapıp laboratuar analizi işleyebilir. Uyuşmazlık durumunda satıcı, sorunun sonlandırılması için sertifikalandırma öncesi süre isteyebilir. 5. Uygunsuzluğun sertifikalandırılması Fiziksel uygunluğun, dokümanların veya laboratuar analizi sonuçlarının SASO Standartlarına uygunluk kontrollerinin ülke Bureau Veritas ofisi tarafından olumlu sonuçlandırılmasına istinaden, sevkiyat gerçekleşir ve Final Fatura, Uygunluk Sertifikası bilgileri tamamlamak için ihracatçıdan istenir. Her bir bilginin uygun olmasına istinaden Uygunluk Sertifikası yayımlanır. 6. Sertifikanın teslimi Ülke ofisi, uygunluk sertifikasını ihracatçıya teslim eder. Sertifika, ürünlerin istenilen standarta uygunluğunu onaylar. Sertifika, Suudi Arabistan Gümrük Makamları tarafından istenir. HÜKÜMET KONTRATLARI VE ULUSLARARASI TİCARET GRUBU (GSIT) CEZAYİR İHRACATLARINDA UYGUNLUK SERTİFİKASI Sertifikalandırma Ana Hatlar 16 Şubat 2009 tarihli 16/DGC/2009 numaralı Cezayir Hukuku kuralına istinaden yayımlanan bilgilendirme, kararname ve ithal edilen ürünlerin uygunluğu ile ilgili talimatlara istinaden, Bureau Velitas Uygunluk Sertifikası (certificate of guality control, certificat de controle de gualite de la merchandise) ihracatçılardan talep edilmektedir. Bureau Veritas, ürünlerin teknik gerekliklerine ve Cezayir tarafından uygulanan standartlara göre uygunluk değerlendirmesi yapar. Bu uygunluk değerlendirme süreci birkaç adımda gerçekleştirilir. Bunlar mevcut sertifika ve test raporlarının değerlendirilmesi, sevkiyat öncesi ürünlerin gözetimi ve gerekli durumlarda test yapılması içerir.

6 İki adet orijinal sertifika değerlendirme sonucunun uygun olması durumunda yayımlanır. Bir tanesi ihracatçıya, bankaya teslim için verilir ki LC veya nakit ödemelerde bankaya sunulması gerekmektedir. Bir diğer sertifika ihracatçıya, devlet kurumları sunulmak ve ürünün ithalat izinlerini almak üzere verilir. Uluslararası ticaret faaliyetleri ile Bureau Veritas, ticareti birçok ülkenin yararı için kolaylaştırmada önemli destekler sağlar. Hükümet Kontratları ve Uluslararası Ticaret Bölümü, özellikle ticareti kolaylaştırma, gümrük değerlendirme ve sevkiyat gözetimleri konusunda uzmandır. Prosedür İhracatçı Ülke 1. Uygunluk değerlendirme talebi: İhracatçı Bureau Veritas tan uygunluk değerlendirmesi için talepte bulunur. Bu talep aşağıdakileri içermektedir, İhracat edilmesi düşünülen ürünlerin listesi, ithalatçı, ihracatçı isim ve adres detayı (proforma invoice, LC vb..) İhraç edilecek ürünler ile ilgili daha önce alınmış olan uygunluk sertifikaları * 3. Taraf bağımsız kuruluş sertifikaları (güvenlik, hijyen vb) * Test ve/veya analiz raporları * Yönetim ve kalite sistemleri ile ilgili sertifikalar ( ISO 22000,ISO/ TS 1649 ISO ) Uygunluk değerlendirme talebi yapıldığı sırada belli olması durumunda tahliye limanı adı Yükleme öncesi gözetimlerin yapılacağı yerin açık detayı ve tahmin gözetim günü talebi bilgileri 2. Dökümün uygunluk değerlendiresi: Bureau Veritas, ihracatçı tarafından sağlanan bilgilerin Cezayir kuralları gereği ithalat edilen ürünlerin uygunluk değerlendirme gerekliliklerine göre kontrolünü yapar. Gerekli olduğu durumlarda numunelendirme yapıp ürünlerin laboratuar analizlerini gerçekleştirir. 3. Fiziksel gözetim: Gözetimin içeriği aşağıdakileri kontrol etmektedir. Doküman kontrolü sırasında belirtilen ürünlerin gözetim esnasında sunulup sunulmadığına, Ürünlerin belirtilen kurallara uygun olup olmadığına İthalat dokümanlarında belirtilen ürünler ile uygun olmadığına bakılır. Herhangi bir uygunsuzluk durumunda Bureau Veritas daha detaylı araştırma için numune alabilir.

7 4. Uygunluğun sertifikalandırılması/ kalite kontrolü: Uygunluğun sertifikalandırılması/ kalite kontrolü Burau Veritas gözetim sertifikasında sunulan dokümanlara istinaden uygunluğu belgelendirir. Uygun sonuca istinaden uygunluk sertifikası yayınlanır. Yayımlanan sertifika ihracatçıya banka işlemlerine tamamlanmak üzere verilir. İhracatçı ikinci orijinal kopyayı ithalatçıya ürünün ithalat izinlerinin alınması için iletir. Herhangi bir uygunsuzluk durumunda uygunsuzluk raporu yayımlanır. Bureau Veritas Cezayir İhracatlarında İşleyişi: Bu programın öncelikli amacı, ürünleri kalite ve güvenliğini arttırmak, ithalat prosedürünü hızlandırmak, adil rekabeti sağlamak ve sahte ürünlere karşı savaşmaktadır. Son zamanlarda, hükümetler uluslararası ticarete daha önem vermekte ve ayrıca doğal çevreyi de korumaktadır. Bureau Veritas, Cezayir e olan ihracatları kolaylaştırmak ve güvence altına almak için; Uluslararası yaygın ağı ile: İhraç edilecek ürün hangi ülkede olursa olsun uygunluğu belgelenmiştir. Hızlı servis anlayışını getirmiştir. Bureau Veritas sertifikası ile kolay ithalat yapılmaktadır. Yetkinlik belgelenmiştir. Ağı, UKAZ ILAC ve IAF üyesi tarafından sevkiyat öncesi gözetimler ve uygunluk değerlendirme konusunda belgelenmiştir. Cezayir de yerleşik Bureau Veritas Cezayir ofisi yerel makamlarda ve ihracatçılar ile sıkı diyaloglar içerisinde sertifikanın onayı için çalışır. Bureau Veritas Grubu dünya genelinde 60 dan fazla ülkede akredite edilmiştir. Suudi Arabistan ve Cezayir e ek olarak, Bureau Veritas, uygunluk Değerlendirme konusunda ülkenin güveni kazanmıştır. İran, Kuveyt, Lübnan, Rusya, Irak, Suriye de servisleri de bulunmaktadır.

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ SUDAN İÇİN YÜKLEME ÖNCESİ GÖZETİM İHRACATÇI REHBERİ ADRES TSE KALİTE KAMPÜSÜ ÇAYIROVA TREN İSTASYONU YANI NO:10 GEBZE KOCAELİ TEL: 0262 723 11 45

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ ADRES SUUDİ ARABİSTAN İÇİN YÜKLEME ÖNCESİ GÖZETİM İHRACATÇI REHBERİ TSE KALİTE KAMPÜSÜ ÇAYIROVA TREN İSTASYONU YANI NO:10 GEBZE KOCAELİ TEL: 0262

Detaylı

TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - MART DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) YTL U.S.$.

TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - MART DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) YTL U.S.$. TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - MART DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) A-İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR MART OCAK- MART MART OCAK- MART 2013 214.838.980 666.294.172

Detaylı

DOING BUSINESS IN KURDISTAN SERIES 07

DOING BUSINESS IN KURDISTAN SERIES 07 SEVKİYAT ÖNCESİ ÜRÜN UYGUNLUK DEĞERLENDİRME PROGRAMI DOING BUSINESS IN KURDISTAN SERIES 07 ÖZET Irak a yapılan sevkiyatlarda yakın zamana kadar ciddi bir kontrol söz konusu değildi. Bunun sonucu olarak

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU ( 2018 YILI OCAK- NİSAN DÖNEMİ ) TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat TL U.S.$. YILLAR NİSAN OCAK - NİSAN NİSAN OCAK - NİSAN 2017 476.704.521 1.836.831.339 130.362.215 498.830.118 2018 622.745.174

Detaylı

T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü

T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü EK 10 T.C. GÜMRÜK ÖZET BEYAN FORMU A. GENEL BİLGİLER 1.Taşıyıcı firma 4.Taşıtın 10.Beyan Türü a. Adı b. Numarası c. Referans numarası d. Ülkesi Tescil No: 2.Beyan sahibi/temsilcisi 5.Yükleme Yeri 6.Boşaltma

Detaylı

TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - HAZİRAN DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) YTL U.S.$.

TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - HAZİRAN DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) YTL U.S.$. TİCARET DAİRESİ AYLIK DIŞ TİCARET RAPORU ( 2014 YILI OCAK - HAZİRAN DÖNEMİ ) ( Rakamlar Geçicidir ) A-İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR HAZİRAN OCAK - HAZİRAN HAZİRAN OCAK - HAZİRAN 2013 217.747.583

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU ( 2016 YILI OCAK- AĞUSTOS DÖNEMİ ) TL U.S.$. AĞUSTOS OCAK - AĞUSTOS AĞUSTOS OCAK - AĞUSTOS 2015 307.801.642

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU ( 2016 YILI OCAK- EYLÜL DÖNEMİ ) TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat TL U.S.$. YILLAR EYLÜL OCAK - EYLÜL EYLÜL OCAK - EYLÜL 2015 292.478.851 2.719.285.208 97.138.158 1.022.326.394 2016 285.236.982

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR MAYIS OCAK-MAYIS MAYIS OCAK-MAYIS 2016 373.710.524 1.700.146.727 127.426.906 582.798.285 2017 494.686.922 2.365.734.606 138.576.184 646.668.021 132

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR TİCARET DAİRESİ ( 2016 YILI OCAK- KASIM DÖNEMİ ) TL U.S.$. KASIM OCAK - KASIM KASIM OCAK - KASIM 2015 335.440.622 3.399.379.114 116.608.459 1.256.497.744

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU ( 2016 YILI OCAK- MART DÖNEMİ ) TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat TL U.S.$. YILLAR MART OCAK - MART MART OCAK - MART 2015 331.188.309 815.701.486 127.851.561 330.386.817 2016 346.165.094 917.469.044

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Hayvan Yemi Üretimi

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU ( 2015 YILI OCAK- EYLÜL DÖNEMİ ) TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat TL U.S.$. YILLAR EYLÜL OCAK-EYLÜL EYLÜL OCAK-EYLÜL 2014 365.319.053 2.710.202.371 165.114.132 1.251.999.448 2015 302.024.826

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR TİCARET DAİRESİ ( 2015 YILI OCAK- ARALIK DÖNEMİ ) TL U.S.$. ARALIK OCAK-ARALIK ARALIK OCAK-ARALIK 2014 359.176.370 3.906.864.197 156.662.514 1.784.268.243

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Yemek Hizmeti-E Perakende, Nakliye

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Yemek Hizmeti-E Gıda İmalatı Yemek Hizmeti Perakende, Nakliye ve Depolama-F

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : +90 (216) 550 20 80 Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : 0216 5183860 Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Gıda Üretimi

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 21 TAŞINIR DETAY I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 858.6,78 1.3.2,16 2.161.8,94 1.730.9,14 430.9,80 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : +90 (322) 239 41 41 Faks : +90 (322) 239 40 50 : info@alimentcert.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : 0 216 455 80 80 Faks : 0 216 455 80 08 : info@universalcert.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : +90 (322) 239 41 41 E-Posta Website : info@alimentcert.com : www.alimentcert.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Hazır Yemek Hizmetleri-E Perakende, Taşımacılık ve Depolama-G Yan Hizmetler-I Gıda Üretimi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Hayvan Yetiştirme Bitki

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001: 2008 (14.09.2018 tarihine kadar geçerlidir) TS EN ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Tel : +90 216 573 55 53 Faks : +90 216 573 88

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Yan Hizmetler-H

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Hazır Yemek Hizmetleri-E Perakende, Taşımacılık ve Depolama-F Perakende, Taşımacılık ve Depolama-G Yan

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Ağustos 2015 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB Verisine Göre 1 : 1. 2015 yılı Ocak-Ağustos

Detaylı

Siirt İlinde Desteklenecek Proje Konuları

Siirt İlinde Desteklenecek Proje Konuları ÖNEMLİ HATIRLATMA: Kalkınma Ajansların Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacak başvuruda Proje Genel Bilgileri bölümü Ana Faaliyet Alanı kısmında sektör belirlenirken, Başvuru Sahibi proje konusunun

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: TS EN ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Tel : 0216 518 02 02 Faks : 0216 388 38 34 : certification@sqmart.com

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 14 15 16 17 18 19 23 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Catering - E Perakende, Nakliye ve Depolama-F Perakende, Nakliye ve Depolama-G Yardımcı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yemek Hizmeti-E Perakende,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yan Hizmetler-H Gıda Üretimi

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 22 I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 4.8.114, 4.8.114, 3.718.728,31 359.385,71 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile Cihazı ve Fotokopi

Detaylı

DIŞ TİCARET UYGULAMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET UYGULAMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET UYGULAMA SERVİSİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Güncellenme Tarihi: 29.08.2005 Ülke No : 601 I- GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ Resmi Adı : Kuzey

Detaylı

T A Ş I N I R K E S İ N H E S A P C E T V E L İ

T A Ş I N I R K E S İ N H E S A P C E T V E L İ 150.01 ADI Kırtasiye Malzemeleri Grubu 1 150.01.01 Yazı Araçları 6.293,19 28.614,28 34.907,47 29.790,11 5.117,35 2 150.01.02 Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri 955,45 2.117,02 3.072,47 2.602,26

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi * EA Kodu 1 Tarım, balıkçılık 3 Gıda ürünleri, meşrubat ve tütün mamülleri 4 Tekstil ve tekstil ürünleri 6

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Temmuz 2015 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB Verisine Göre 1 : 1. 2015 yılı Ocak-Temmuz

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ TAŞINIR KESİN CETVELİ 47 ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 20 I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 313.418,83 4.684.1,96 4.7.520,79 4.729.357,97 268.162,82 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç

Detaylı

MAL VE ÜLKELERE GÖRE İHRACAT

MAL VE ÜLKELERE GÖRE İHRACAT MAL VE ÜLKELERE GÖRE İHRACAT MAL KODU MAL (GTİP) ADI TL TUTARI $ TUTARI MİKTAR 0207.11.10.00 PİLİÇ ETLERİ GANA 247.033,94 133.249,99 250.000 GÜNEY AFRİKA 138.004,90 77.505,99 70.460 HONG KONG 262.647,62

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 02 03 04 05 06 07 09 12 14 15 16 17 18 19 22 23 24 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 * EA

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon No: TS EN ISO/IEC 17021-1:2015 Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kuruluşu * EA Kodu Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yan Hizmetler-H Yan Hizmetler-I

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001: 2008 (14.09.2018 tarihine kadar geçerlidir) TS EN ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi * EA Kodu 01 03 04 05 06 07 08 09 12 14 15 16

Detaylı

TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME. ADEM AKGÜN TÜRK LOYDU

TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME. ADEM AKGÜN TÜRK LOYDU RÜZGAR TÜRBİNİ BELGELENDİRME ADEM AKGÜN aakgun@turkloydu.org nun BAĞIMSIZ ve TARAFSIZ bir yönetim yapısı vardır. Türk Loydu Genel Kurulu Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR TİCARET DAİRESİ ( 2015 YILI OCAK- MAYIS DÖNEMİ ) TL U.S.$. MAYIS OCAK-MAYIS MAYIS OCAK-MAYIS 2014 311.105.285 1.461.678.716 148.511.999 673.028.905

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

T A Ş I N I R K E S İ N H E S A P C E T V E L İ

T A Ş I N I R K E S İ N H E S A P C E T V E L İ 150.01 ADI Kırtasiye Malzemeleri Grubu 1 150.01.01 Yazı Araçları 33.411,36 21.060,03 54.471,38 48.178,20 6.293,19 2 150.01.02 Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri 341,61 1.094,10 1.435,71 480,26 955,45

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yemek

Detaylı

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU

TİCARET DAİRESİ İTHALAT İSTATİSTİK RAPORU TABLO: A- İTHALAT I- Yıllar İtibarıyle İthalat YILLAR TİCARET DAİRESİ ( 2015 YILI OCAK- HAZİRAN DÖNEMİ ) TL U.S.$. HAZİRAN OCAK-HAZİRAN HAZİRAN OCAK-HAZİRAN 2014 304.424.385 1.766.103.101 143.741.314 816.770.219

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

HOLLANDA BİLGİ RAPORU

HOLLANDA BİLGİ RAPORU HOLLANDA BİLGİ RAPORU Dış Ticaret Servisi AĞUSTOS 2018 KONYA İLE TİCARETİ Konya Hollanda 2017 Yılı İhracat Kalemleri S.N. ÜRÜN DOLAR 1 Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama E-Posta Website : info@universalcert.com : www.universalcert.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 03 04 05 06 07 08 09 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Aralık Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Aralık 2017 Aralık 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.733.764.046

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ B. Kaan KÖKTÜRK Daire Başkanı 17 Kasım 2017 1 DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (TTE Anlaşması) Tarım Ürünleri (DTÖ, AB, BMAEK, OECD Sanayi Ürünleri (Gümrük Birliği

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Kapsamı ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi AB-0041-YS Adresi : Girne Mahallesi, Girne Caddesi Tel : 0216 518 02 02 E-Posta Website : certification@sqmart.com : www.sqmart.com

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ... Fiziksel Parametreler Aydınlatma Şiddeti Ölçümü Termal Konfor Ölçümü Gürültü Ölçümü Titreşim Ölçümü ÇEVRE ANALİZLERİ... Emisyon Ölçüm ve Analizleri Çevresel Gürültü ve Titreşim Ölçümleri İmisyon Ölçümleri Su, Atık Su ve Deniz Suyu Analizleri Atık Yağ Analizleri Atık Analizleri Toprak Analizleri Arıtma

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Hayvan Yemi Üretimi

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 23 TAŞINIR DETAY I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 5.842.162,27.470.918,70 16.313.0,97 12.489.166, 3.823.914,94 Kırtasiye Malzemeleri Beslenme, Gıda Amaçlı ve Mutfakta Kullanıl Servis ve Saklama Kapları

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU I. DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72) TİCARETİ 2016 yılında dünya demir-çelik ihracatı bir önceki yıla göre %8 oranında azalarak 301 milyar $ seviyesinde

Detaylı

TAŞINIR ÖZET. Birim Adı. Kalan

TAŞINIR ÖZET. Birim Adı. Kalan Muh. : 9 Gümüşhane Sağlık Yüksekokulu Yazı Araçları Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile Cihazı ve Fotokopi Kağıt Tutturucular, Tutkallar ve Bantlar Yazı Düzelticiler Küçük Kırtasiye Gereç ve İlaçlar ve Farmakolojik

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ TAŞINIR KESİN CETVELİ 95 AVRUPA BIRLIĞI GENEL SEKRETERLIĞI 20 TAŞINIR DETAY 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 4.848,27 2.8.8,22 3.2.846,49 2.229.575,61 981.270,88 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım,

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAYVAN VE ÜRÜNLERİN ÜLKEYE GİRİŞİNDE ÖN BİLDİRİM VE VETERİNER KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 17.12.2011-28145 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Eylül Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Eylül 2017 Eylül 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.376.443.474

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi * EA Kodu 01 Tarım, balıkçılık 03 Gıda ürünleri, meşrubat ve tütün 04 Tekstil ve tekstil ürünleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: TS EN ISO/IEC 17021:2012 Yönetim Sistemleri Belgelendirme Kuruluşu * EA Kodu Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2016 RAPORU

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2016 RAPORU DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2016 RAPORU I. DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72) TİCARETİ 2015 yılında dünya demir-çelik ihracatı bir önceki yıla göre %20,8 oranında azalarak 326, milyar $ seviyesinde gerçekleşmiştir.

Detaylı

( T R.G.)

( T R.G.) Ekonomi Bakanlığından: GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENEN BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/12) (30.12.2017 T. 30286 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Kasım Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Kasım 2017 Kasım 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.826.505.690

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Rapor 2014/6 Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Mart 2014 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB ve OAİB Verilerine Göre 1 : 1.

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 39 ADANA BILIM VE TEKNOLOJI ÜNIVERSITESI 23 I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 1.816.864,40 1.816.864,40 626.114,98 1.190.749,42 Kırtasiye Malzemeleri Beslenme, Gıda Amaçlı ve Mutfakta Kullanıl Servis ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2000 - Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 Tarım, balıkçılık 02 Madencilik ve taşocağı işletmesi 03 Gıda ürünleri, İçecekler ve

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ TAŞINIR KESİN CETVELİ 38 GAZI ÜNIVERSITESI 23 TAŞINIR DETAY I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 674.0,95 6.631.563,62 7.3.554,57 4.611.897,33 2.694.657,24 Kırtasiye Malzemeleri Beslenme, Gıda Amaçlı ve Mutfakta

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART

ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART LÜBNAN ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MART 2016 TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: LÜBNAN Yüzölçümü: 10,400 km² Yönetim Biçimi: Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı: General Mişel Avn (Ekim 2016) Başbakan:

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ I. DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72)TİCARETİ 2013 yılında dünya demir-çelik ihracatı bir önceki yıla göre %7,9 oranında azalarak 392,8 milyar $ seviyesinde gerçekleşmiştir.

Detaylı

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI OCAK-ARALIK DÖNEMİ DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI OCAK-ARALIK DÖNEMİ DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI OCAK-ARALIK DÖNEMİ DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Ar-Ge ve Pazara Giriş Şubesi OCAK 2016 1 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi E-Posta Website : certification@sqmart.com : www.sqmart.com * EA Kodu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 03 04 05 06 07 08 09 12 14 15 16 17 18 19 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Ekim Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Ekim 2017 Ekim 2018 DEĞİŞİM % (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT (FOB USD) (KG) BİRİM FİYAT 1.760.625.024

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Necatibey Cad. No:112 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : İstanbul Organize Sanayi Bölgesi 01 03 04 07 09 12 14 15 16 17 18 19 20 22 23 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 * EA Kodu Açıklama Tarım,

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2014/5) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

İNGİLTERE PAZARININ STRATEJİK ANALİZİ. Pazara Giriş Fırsatları. Dr. H. Bader ARSLAN 3 Mayıs 2016, Gaziantep

İNGİLTERE PAZARININ STRATEJİK ANALİZİ. Pazara Giriş Fırsatları. Dr. H. Bader ARSLAN 3 Mayıs 2016, Gaziantep İNGİLTERE PAZARININ STRATEJİK ANALİZİ Pazara Giriş Fırsatları Dr. H. Bader ARSLAN 3 Mayıs 2016, Gaziantep İNGİLTERE & GAZİANTEP GAZİANTEP Dış Ticaret Verileri 7.000.000 6.000.000 5.000.000 4.000.000 3.000.000

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 21 TAŞINIR DETAY 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 684.948,12 8.692.17 9.377.119,30 8.644.988,33 732.130,97 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı,

Detaylı

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ

TAŞINIR KESİN HESAP CETVELİ 20 I 150 İLK MADDE VE MALZEME HESABI 537.4,44 8.980.867, 9.518.268,53 8.833.320,41 684.948,12 Kırtasiye Malzemeleri Yazı Araçları Yazım, Çizim ve Ölçüm Araç ve Malzemeleri Kağıt Ürünler Yazıcı, Faksimile

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

DEMİR ve DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖR RAPORU2016

DEMİR ve DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖR RAPORU2016 DEMİR ve DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖR RAPORU2016 İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72) TİCARETİ 02 DEMİR ve DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖR RAPORU / 2016 II- DÜNYA ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ TİCARETİ 04 III- DÜNYA

Detaylı