Değerli dinleyicilerimiz yılının yeni bir Ülkemizden Kadın gündemiyle karşınızdayız. Önce haber başlıklarına bakalım.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Değerli dinleyicilerimiz. 2014 yılının yeni bir Ülkemizden Kadın gündemiyle karşınızdayız. Önce haber başlıklarına bakalım."

Transkript

1 ÜLKEMĠZDEN KADIN GÜNDEMĠ HAZIRLAYAN: ZEYNEP YILDIRICI Değerli dinleyicilerimiz yılının yeni bir Ülkemizden Kadın gündemiyle karşınızdayız. Önce haber başlıklarına bakalım. - ÇOCUK GELĠN HAREKÂTI SONRASI BĠNLERCE KIZ ÖĞRENCĠ OKULU BIRAKTI. -"DOĞUM KONTROL HAPI HAKTIR, SGK KAPSAMINA ALINSIN" - TRT'YE GÖRE 'MÜHENDĠSLĠK ERKEK ĠġĠ. - ERKEK SIĞINMA EVLERĠ BOMBOġ. - ĠMAM NĠKÂHIYLA ÇOCUK EVLENDĠRMEK SUÇTUR. - KADIN GAZETECĠLERDEN AÇIK MEKTUP: "CĠNNET" DEĞĠL CĠNAYET. - KADIN HEM EVDE, HEM ĠġTE ÇALIġIYOR. - KADINA ġġddete 'KEMAN' CEZASI. -'KIZLI - ERKEKLĠ' EĞĠTĠM KAMPANYASI. - KOMĠK HABERLER - KUZEY KIBRISLI FEMĠNĠSTLER KAZANDI. - REDHACK'TEN BĠR HACK DAHA. - SĠNEMADA DURUMUMUZ MECLĠSTEN BETER. - YOL KESĠP GÖĞÜS SIKMAK TACĠZ DEĞĠLMĠġ. -TBMM'DE KADIN VE ERKEK VEKĠLLER AYRI TOPLANTI YAPMALI. -ÇOCUK GELĠN HAREKÂTI. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, son olarak 12 sinde evlendirilip 14 ünde ölen Kader Erten in dramıyla gündeme gelen çocuk gelin sorununa çözüm için Adalet, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile çalışma başlattı. Toplumsal duyarlılığın artırılması için çalışma yapacak olan kurumların belirlediği işbirliği başlıkları şöyle:

2 MUHTARLARA BİLGİ Bakanlıklar ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan personelin bu konuda duyarlılıkların arttırılmasına yönelik eğitimler ve çalışmalar yürütülecek. Kanuni düzenleme için çalışmalar yapılacak. Muhtarlar bilgilendirilecek ve muhtarlar kanalıyla konu ailelere bildirilecek. Zorunlu eğitime devam etmeyen çocuklar eğitime yeniden kazandırılacak. HUTBEYE GİRECEK Okullarda velilere bilgilendirme yapılacak. Erken gebeliklerin zararları anlatılacak. Hutbe ve vaazlarla toplum bilinçlendirilecek. Kanaat önderleriyle işbirliği yapılacak. ÇOCUK Gelinlere Hayır Platformu ile de görüşme yaptıklarını belirten Bakan Ayşenur İslam: Hem yasama, yürütme, yargı organları ile hem de STK lar ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yapılacak çalışmalarla, Türkiye nin bu önemli problemden kurtulacağına inanıyorum. dedi SONRASI BĠNLERCE KIZ ÖĞRENCĠ OKULU BIRAKTI. İki yıl önce eğitime getirilen yeni sistemi protesto etmek isteyen 502 KESK üyesine açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Kızılay'da iki yıl önce düzenlenen ve polis müdahalesiyle sona eren eylemine ilişkin 502 KESK yönetici ve üyesine açılan davanın görülmesine başlandı. "Sanık" KESK Başkanı Lami Özgen, savunmasında yasayı eleştirirken "Bu yasa pedagojik değildir; özgür, eşit, laik değildir. Elbette buna karşı çıkacağız, karşı çıkmayıp da ne yapacağız" diye sordu. Eğitim-Sen Başkanı Ünsal Yıldız, Siirt'te 14 yaşındaki çocuk gelinin intihar ettiğine dikkat çekerek "Bu yasadan sonra on binlerce kız öğrenci okulu bıraktı. Çocuk gelinler çoğalacak" dedi.

3 Bu yasanın hiçbir tarafının eğitim bilimleri ile ilgisi yok. İnanç özgürlüğüne ciddi engeller getiriyor. Yasayla erkekler çıraklığa gidecek, kızlar eve kapatılacak. -DOĞUM KONTROL HAPI HAKTIR, SGK KAPSAMINA ALINSIN. Doğum kontrol haplarının SGK kapsamına alınması için kampanya başladı. İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, hapların sadece tedavi amaçlı değil, gebelik önleme için de ücretsiz olması gerektiğini söylüyor. Doğum kontrol haplarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınması için change.org da imza kampanyası başlatıldı. Berna Karael in başlattığı kampanyada, önceden sağlık ocaklarınca ücretsiz verilen, SGK reçeteleriyle ücretsiz alınabilen bu hapların şu anda güvence dışında olduğuna ve birçok kadının ilaca erişimi olmadığına dikkat çekiliyor. Eczanelerin verdiği bilgilere göre, doğum kontrol hapları 26 Haziran 2012 den beri SGK sisteminde pasif ilaç kategorisinde. Yani SGK ilaç ücretini hiçbir koşulda karşılamıyor. Doktorlar, doğum kontrol haplarının sadece tedavi amaçlı değil, gebelik önleme amaçlı kullanıldığında da devlet tarafından karşılanması, bunun bir üreme sağlığı hakkı olduğu görüşünde. Doğurganlık baskıyla teşvik ediliyor İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu ndan jinekolog Gülnihal Bülbül, doğum kontrol haplarının gebeliğin önlenmesinin yanı sıra kist tedavisi, adetlerin düzenlenmesi, adet sancısının ortadan kaldırılması, yumurtalık kanserinden korunma gibi ana nedenlerle tedavi amaçlı kullandığını hatırlattı. Doğum kontrol haplarının hem gebelikten korunma hem de üreme sağlığı açısından vazgeçilmez bir yeri olduğunu vurguladı. Eskiden bu hapların tedavi amacıyla kullanıldığında sosyal güvence kapsamında olduğunu söyleyen Bülbül, Devlet kürtaj hizmetini kısıtlıyorsa, kadının gebe kalmaması için tüm hizmetleri ücretsiz ve erişilebilir sunması lazım dedi. Devlet üreme sağlığı haklarını önemsiyorsa, bu hizmeti de sunması lazım. Doğum kontrol hapları SGK kapsamına alınırken bir takım şartlar konması da doğru değil.

4 Kadının ne zaman, kaç çocuk sahibi olacağına karar verme hakkı vardır te Kahire de imzalanmış üreme sağlığı bildirgesinde Türkiye nin de imzası var. Üreme sağlığı haklarını savunan bir ülkeysek, bunun yöntemleri konusunda yardım etmemiz gerekiyor. Bu hapların SGK kapsamında olmaması, etik olmadığı gibi bilimsel de değil. Ayrıca bunlar güvence kapsamına alınmayacak kadar pahalı ilaçlar da değil. -TRT'YE GÖRE 'MÜHENDĠSLĠK ERKEK ĠġĠ. TRT Diyanet TV geçtiğimiz günlerde "Yeni Güne Merhaba" adlı program için Gıda Mühendisleri Odası'ndan "bay" gıda mühendisi katılımı talep etti. Etiketleme konusunda görüş bildirecek "bay mühendis" talebini GIDAMO 'ayrımcılık' gerekçesiyle geri çevirdi. Sonrasında da "erkek mühendis talep etme gerekçeleri" soruldu. TRT'nin verdiği yanıt dikkat çekiciydi: "Mühendislik gibi konularda ağırlıklı olarak erkek konuklara yer veriliyor." TRT Anadolu Kanal Koordinatörü Osman Gökmen'in imzalı olarak, Gıda Mühendisleri Odası'na gönderdiği cevapta adeta "bazı işleri kadınlar bazı işleri de erkekler yapar" denildi. Erkeklerin yapacağı işler olarak da itfaiye, kombi hizmetleri, kuru temizleme gösterildi. Kadınlar için ise psikoloji, çocuk, sanat, el becerileri gibi alanlar işaret edildi. Osman Gökmen adına verilen cevap şöyle : "Söz konusu program yaş grupları farklı da olsa; ağırlıklı hedef kitlesi kadınlardan oluşan bir programdır. Programda sağlık mühendislik günlük yaşam (itfaiye, Kombi ambulans hizmetleri, beyaz eşya, kuru temizleme) gibi konularda gerek stüdyoya davet edilen, gerekse röportaj yapılarak VTR şeklinde yayınlanan bölümlerde; ağırlıklı olarak erkek konuklara yer verilmektedir. Diğer taraftan psikoloji çocuk sanat el becerileri evlilik gibi alanlarda; izler kitlenin beklentilerini ele alarak, kadın konuk ağırlıklı bir tercihte bulunabilmektedirler." TMMOB'ne bağlı kadın mühendisler e-posta grupları üzerinden TRT'nin açıklamasına tepki gösterdi. Kadınlar bir devlet kanalının kadın mühendislerden görüş almamasını "ayrımcılık" olarak niteledi. Kadınlar ayrıca, "Gıda mühendisliği gibi oda üyeliklerine kadın oranının yüzde 58 olduğu bir meslek grubunda kadın temsili konusunda bunu yapanlar, diğer mühendisliklerde kadın temsiline dair neler yapmaz?" diye sordu.

5 -ERKEK SIĞINMA EVLERĠ BOMBOġ. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Türkiye'deki 2 ilde erkekler için açılan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM) aradan geçen 1 yılda sadece 1 erkek başvurmuş. Aynı dönemde ŞÖNİM'lere başvuran kadın sayısı ise 3 binin üzerinde. Şiddete maruz kalan kadınlar için 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi'ne ilişkin kanun kapsamında Mayıs 2012'de Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) açılması kararı alındı. Kaçma, sığınma, barınma, sağlık, hukuksal destek gibi konularda 'Tek kapı' mantığı ile hizmet vermeyi amaçlayan ŞÖNİM'ler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kontrolünde 14 ilde kuruldu. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Denizli, Trabzon, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Malatya, Mersin ve Samsun'da bulunan ŞÖNİM'lere bağlı toplam 14 kadın sığınma evi varken, erkekler için ise ŞÖNİM'e bağlı sadece İzmir ve İstanbul'da birer erkek sığınma evi mevcut. Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Nermin Figen Özer, 2013 yılında İstanbul ŞÖNİM'e 4 bin 919 kişinin başvurduğunu belirtti. Başvuruların 3 bin 152'sinin kadın, bin 767'sinin ise çocuk olduğunu kaydeden Özer başvuruda bulunan 3 bin 152 kadından ise 2 bin 769'unun kadın konuk evine yerleştirildiğini söyledi. İstanbul ŞÖNİM'e bağlı erkek sığınma evi ise 2 ay önce açıldı. ŞÖNİM'e başvurup tedbir kararı alan erkek sayısı ise yalnızca 1. Mağdur olduğu gerekçesiyle erkek sığınma evine yerleşen erkek konuk evinde sadece 1 hafta kalmış. Erkek sığınma evinin bulunduğu bir diğer il ise İzmir. İzmir ŞÖNİM müdürü Gülsen Özkan'dan alınan bilgiye göre de 3 aydır açık olan konuk evine hiçbir erkek sığınma ihtiyacı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunmadı ve konuk evinde kalmadı. Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı 2 erkek sığınma evi de şu anda bomboş. -ĠMAM NĠKÂHIYLA ÇOCUK EVLENDĠRMEK SUÇTUR.

6 Çocuk haklarını koruma sözleşmesine imza atmışız, kanun yapmışız, ama ne uygulayan ne de uygulamayana ceza veren var... Oysa çocuk evlilikleri resmen yasak, göz yumanlar da suçlu Nazan Moroğlu Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı, konuyla ilgili soruları yanıtladı. -Çocuk gelin yarası nasıl kurutulur? Her şeyin başı eğitim. Eğitim eğer her çocuğun insan hakkı olarak verilirse, kesintisi eğitim uygulanırsa, en azından ergenlik çağına kadar okulda kalacak. Türkiye eğer eğitim sisteminde çocukların kalmasını sağlayabilirse, çocuk gelinler olayı biter. Ama bu nasıl yapılacak? Bir yandan yoksulluk var. Çok çocuklu ailelerde sofradan bir boğaz eksilecek. Zaten anne eğitim almamış, o da Kader'in olayında olduğu gibi bir çocuk gelin. Çocuk gelin olmanın mağduriyetini yaşamış olsa bile kısır döngü içinde. - Bu kısır döngü nasıl kırılır? Yıllardır diyoruz ki, okul öncesi eğitimden başlayarak "kadın hakları", "çocuk hakları", "insan hakları" konusu ders müfredatına konsun. Aile içi şiddet, anlatma yolu seçilebilir ama okul öncesinden konulmalıdır. Okul öncesinden biz böyle bir nesil yetiştirmeye çalışırsak 10 yıl sonra yeni bir nesil ortaya çıkar, diyoruz. -Küçük bir kız çocuk bu, bilse ne fark eder? Çok fark ediyor. Okul öncesi rehber öğretmenlerle bu projeyi yürütüyoruz sayılı ailenin korunmasına dair bir yasa vardır, onunla başladık. Okullarla işbirliği içinde, Milli Eğitimin bizlere izin verdiği ölçülerde bu projeyi yürütüyorduk. Önce rehber öğretmenlere seminer veriyorduk, sonra da çocuklara yönelik eğitime geçiyorduk. Başlıca destek Ortaçağ'dan -Diğer ülkelerle karģılatırınca durum nedir?

7 Gelişmiş ülkelerde çocuk gelin sayısı çok düşük, belki göçle gelen grup var, ama gelişmekte olan Nijer, Kongo gibi ülkelerde yüzde 50'nin üzerinde. Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE'de İslami kurallar var, İslami anlayışa göre buluğ çağına gelen her kız evlendirilebilir. Dolayısıyla 12 yaşında, hatta onun altında bile evlendiriyorlar. Şeri hükümlerle yönetilen ülkelerde böyle. Mısır'da medeni kanunları var, ama şer'i kanunları da seçebiliyorsunuz. Suriye'de anayasa var, evlilik yaşı var, ama aynı Türkiye'deki gibi İslami anlayışı sürdürenler anayasaya rağmen erken yaşta evlilikler yaptırabiliyor. -Türkiye laik bir ülke ama yasalar mı iģlemiyor? İmam nikahı diye "evlililiği kuruyorum" diyenler, Ceza Kanunu açısından suçlu. Bunu bilen, küçük yaşta çocuğunu evlendiren anne baba suçlu, ilköğretim çağında okuldan çocuğunu alan, Ceza Kanunu karşısında suçlu. İmam suçlu. Tanık olan ve yapan, onaylayan herkes suçlu. Hukuk uygulanabilse diyeceğiz, ama devletin çivisi çıktıysa, hukuk olmayınca nefes de almak mümkün değil. Sokakta kadın cinayeti de işlenir, çocuklar gelin de edilir. Ne yazık ki... Ne çocuk ne miras hakkı var -Sadece imam nikahı ile evlenen kadının hakları neler? Türkiye laik bir ülke ve bütün yurttaşlar Medeni Kanun'a uymak zorunda. Uymadığınız zaman yasadışı bir evlilik oluyor. Evlenen kızın hakları da kısıtlı. Hiçbir zaman eş olarak miras alamıyor, çocuğunun velayetini talep edemiyorlar. Medeni Kanundan yararlanamıyor. Evlilik yaşını 17'ye düşürdüler. Prof. Nazan Moroğlu, çocuk gelin sayısının vahim olduğunu söyledi. Daha da vahimi, bildiğimiz rakamların gerçeği tamamen yansıtmaması. İşte bazı veriler: arasındaki resmi rakamlara imam nikahı ile, yani evlilik yaģı altındaki çocukların evlendirildiği merasimler dahil değil! Hangisi geçiyor?

8 18 yaş altında, mesela 16 yaşında da hakim kararıyla evlendirildiyse, onları biliyoruz. 2002'de değiştirilen Medeni Kanun'la kız ve erkek çocuklar için evlilik yaşı 17 oldu. Halbuki Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalamış, pek çok uluslar arası anlaşmaya da imza atıyoruz, ama uygulama gelince uygulamıyoruz. Çocuk hakları Sözleşmesi diyor ki, 18 yaşını doldurana kadar herkes çocuktur". Ama Medeni Kanun'da evlilik yaşı 17. -KADIN GAZETECĠLERDEN AÇIK MEKTUP: "CĠNNET" DEĞĠL CĠNAYET. Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın Komisyonu, "Cinnet değil cinayet" başlıklı bir açıklamayla gazetecilere "Erkek şiddetini, kadın cinayetlerini meşrulaştırmaktan vazgeçin" dedi. Son günlerde gazetelerde yer alan erkek şiddeti haberlerinden örnekler veren kadın gazeteciler, cinayet haberlerindeki "cinnet getirdi" söylemine dikkat çekti. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, "cinnet"in anlamını açıklayan Türkiye Gazateciler Sendikası Kadın Komisyonu, haberlerdeki söylemi eleştirerek meslektaşlarına "Kadınları katleden tüm bu erkekler 'delirmiş' olabilir mi? Mesele bu kadar basit mi? Bu şekilde cinayeti meşrulaştırmış olmuyor muyuz?" diye sordu. Kadına yönelik erkek şiddetinin "delilik"le, "bir an için delilik belirtisi göstermek"le açıklanacak bir olgu olmadığına dikkat çekilen açıklamada "Bu ayrımcılığı, şiddeti, cinayetleri meşrulaştıran, olağanlaştıran ifadelere haberlerimizde ve yazılarımızda yer vermekten artık vazgeçmemiz gerekiyor" denildi. -KADIN HEM EVDE, HEM ĠġTE ÇALIġIYOR "Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya" araştırmasına göre, ev işlerinin paylaşımında lehine bir değişim olsa da esas sorumluluk hala kadınların omuzlarında. İş yerinin yanı sıra evde de mesai harcayan çalışan kadın, evde eşinden gerekli desteği göremiyor. Evde tamirat ve bakım işlerini yapan, salata yapmaya, sofra kurup kaldırmaya yardım eden erkek, kadının yükünü en çok çocuk bakımında paylaşıyor.

9 Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Suna Başak, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Kıngır ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Şehnaz Yaşar'ın gerçekleştirdiği* "Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya" *başlıklı araştırma sonuçlandı. Geçen yıl Türkiye de kadınların is gücü ne katılım oranının yüzde 28,7 olduğunu gösteren OECD verilerine göre, Türk kadının yaklaşık dörtte biri, karşılığı ödenen çalışma yani "birinci vardiya" içerisinde yer aldı. Çalışma hayatında yeri artsa da kadınların ev içi işlerin yükünü taşımayı sürdürdüklerini ortaya koyan araştırmada, ev ve çocuk bakımı konularında harcanan emekte, kadınların eşlerinden destek aldığı ancak işlerin büyük kısmını tek başına yaptığı görülüyor. Araştırmaya göre, evde kadınların yaptığı işlerin başında çamaşır yıkamak geliyor. Kadınların yüzde 85,3'ü, erkeklerin yüzde 3,3'ü çamaşır yıkarken, evlerde bu işin birlikte yapılma oranı yüzde 8,2. Evde erkeklerin yemek pişirme oranı yüzde 2,9 olurken, yemek hazırlamak için çiftlerin mutfağa birlikte girme oranı ise yüzde 14,5. "Kadın işi" olarak adlandırılan bu işlerin yanında kahvaltı hazırlama, salata ve yardımcı yemek yapma, evin süpürülmesi ve ortalığı toplamada erkeğin yardımı artıyor. Evde erkeğin tek başına yaptığı işlerin başında yüzde 68,9'luk oranla tamirat, onarım ve bakım işleri geliyor. Taksit ve faturaların ödenmesini de yüzde 50,9'luk oranla erkekler üstleniyor. -Eşler, hasta çocukla birlikte ilgileniyor? Ev içi işlerle kıyaslandığında, kadın ve erkeğin birlikte en çok mesai harcadığı alan çocuk bakımı. Kadının sorumluluğu erkeğe göre daha fazla olsa da çocuk bakımını genellikle eşler birlikte yapıyor. Kadın ve erkeğin çocuk bakımındaki en büyük işbirliği ise çocuk hastalandığında ortaya çıkıyor. Hasta olduğunda kadın ve erkek yüzde 49,4'lük oranda çocukla birlikte ilgileniyor.

10 -Çalışan kadın aile bütçesinde daha çok söz sahibi Kadınların çalıştığı ailelerde, mali boyutlu işleri eşlerin daha çok birlikte yaptığı görülüyor. Ortak kazanılan hane geliri, özellikle yiyecek ve temizlik maddeleri, dayanıklı tüketim malları ve giyim eşyaları alınırken ortak harcanıyor. Aile bütçesinin planlanması da kadın ve erkeğin yüksek oranda birlikte yaptığı işler arasında yer alıyor. Bütçeyi planlama da kadın ve erkeğin birlikte hareket etme oranı çalışan kadınlarda yüzde 61, ev kadınlarında da yüzde 52 olarak belirleniyor. Araştırmada, kadının ev işi yükünün eğitim düzeyi arttıkça azaldığı da görülüyor. Eğitim düzeyi yüksek olan çalışan kadınların ve eğitim düzeyi yüksek olan erkeklerle evli kadınların ev işi yükleri azalıyor. Araştırma, ev içi işlerin bir kısmının çoğunlukla ücretli yardımcılar tarafından yapıldığına dair bulgular da içeriyor. -"Özel alanın demokratikleşmesi adaletli ikinci vardiyayla mümkün" -KADINA ġġddete 'KEMAN' CEZASI. Ayda bir kez huzurevine giderek yaşlıları eğlendiriyor. Bartın'da eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle 1 yıl 19 gün hapisle cezalandırılan müzisyen Hasan Nalbant (50), cezasını denetimli serbestlik uygulaması kapsamında huzurevi sakinlerine ayda bir kez keman çalarak çekiyor. Hasan Nalbant, "32 yıllık eşimle hayatımda ilk kez bir tartışma yaşadım. Onu ittiğim sırada kazayla yere düştü ve parmağı kırıldı. Tabii hastanede tutulan adli raporun ardından kamu davası açıldı ve hapis cezası verildi. Ayda bir Bartın Huzurevi'ne giderek orkestramı kuruyorum ve keman çalarak buradaki kişileri eğlendiriyorum. Hem cezamı çekiyor, hem de huzurevi sakinlerini eğlendirerek güzel bir iş yapmış oluyorum" dedi. -KIZLI - ERKEKLĠ' EĞĠTĠM KAMPANYASI

11 Kadına yönelik şiddetin beslendiği ana damarın; kadını hor gören ve ötekileştiren, 2. sınıfa indirgeyen patriarkal modeller olduğuna dikkat çeken uzmanlar; mücadeleyi kazanmanın tek yolunu, bu geleneksel kalıplardan kurtulmak olarak belirliyor. Kadına şiddeti tetikleyen unsurun "cinsiyetçilik" olduğunu vurgulayan psikologlar;"cinsiyetçiliği" kırmanın yöntemini "ağaç yaşken eğilir" hesabı, küçük yaştan itibaren"kızlı erkekli" ortamları çoğaltmak olarak görüyorlar. Kızların kızlarla, erkeklerin erkeklerle oynaması yerine örneğin "kızlı erkekli"oynamanın önemine vurgu yapıyorlar. Kız kıza, erkek erkeğe oyun ve eğitim, "kadını" ilerde başka ırk gibi algılayan bir bakışı şartlıyor ve "ötekileştirmeyi" kolaylaştırıyor. Türkiye'de hali hazırda yapılmakta olan "cinsler arası" duvar örme ve kız - erkek" ayrıştırmasının" kadına şiddeti körükleyen en birinci unsur olduğu özetle ortaya çıkıyor. -KOMĠK HABERLER. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü afişlerine ilişkin yürüttüğü soruşturmada, dünya kadın mücadelesinin öncülerinden Rosa Luxemburg ve Clara Zetkin i de PKK üyesi olarak gördü. Duruma tepki gösteren Avukat Ruşen Seydaoğlu, Kadın mücadele tarihinden bihaber savcılar da PKK henüz kurulmamışken ölmüş olan Clara ve Rosa yı PKK üyesi sayarak her gün onlarca kadının öldürüldüğü bu ülkede kadın sorununa ne denli uzak olduklarını göstermişlerdir dedi. Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Amed bileşenleri tarafından 3 Mart 2013'te Rosa lardan Sakine lere yolunuz yolumuz, sözünüz sözümüzdür şiarı ile gerçekleştirilecek olan 8 Mart mitinginin afişleri Diyarbakır 1 Nolu Hakimlik tarafından yasaklanmıştı. -KUZEY KIBRISLI FEMĠNĠSTLER KAZANDI

12 Kıbrıs'ın Kuzeyinde kabul edilen Ceza Değişiklik Yasası eşcinselliği suç olmaktan çıkarırken LGBT hakları ile birlikte kadın hakları, çocuk hakları ve engelli hakları açısından da yasal zafer olarak karşılandı. Kuzey Kıbrıs'ta İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma "doğaya aykırı cinsel ilişki" suçunu kaldıran Ceza Değişiklik Yasası KKTC Meclisinde oy çokluğu ile onaylanarak kabul edildi. Meclise gelmeden önce ilgili komitede oybirliği ile geçen Ceza Değişiklik Yasası'nın oylamasına Ulusal Birlik Partisi (UBP) katılmadı. yapılan Meclis görüşmelerinde "eşcinsellik suçu"nu kaldıran 37. Maddeye "toplum hazır değil" gerekçesiyle karşı çıkan tek vekil olan Demokrat Parti-Ulusal Güçler Milletvekili (DP-UG) Zorlu Töre'nin red oyu verdiği yasa oy çokluğu ile onaylandı. Eşcinselliğin suç olmaktan çıkaran yasanın getireceği diğer değişiklikler şunlar: Ölüm cezasının kaldırılması, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezaların arttırılması ve kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerin değiştirilmesi. Yasa kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını önlemeyi de öngörüyor. Yasa ile birlikte LGBT'lere yönelik nefret suçu ve cezası da düzenleniyor. REDHACK'TEN BĠR HACK DAHA. RedHack, Siirt'te, 11.5 yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 12.5 yaşında anne olan 14 yaşındaki K.E.'nin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sitesini hackledi. Siteye, "Çocuk gelin değil, çocuk tecavüzü" mesajı bırakıldı. Operasyonun ardından siteye, çocukların evliliğini bildirmeyen muhtar ve imamlar cezalandırılsın! Kahrolsun kadın cinayetlerine seyirci kalan AKP ve işbirlikçileri! Yaşasın halkın 'hackli' mücadelesi! RedHack" yazan bir mesajı bakanlığın sitesine yerleştirdi. -SĠNEMADA DURUMUMUZ MECLĠSTEN BETER 2013'te Türkiye'de 88 yerli film vizyona girdi. Bunlardan 8'inin yönetmeni kadın. 2 filmde de ortak yönetmenler. yani vizyonda kadın yönetmen oranı %10!.

13 -YOL KESĠP GÖĞÜS SIKMAK TACĠZ DEĞĠLMĠġ. Mahkeme, yollarını kestikleri kadınların elbiselerini yırtıp göğüslerini sıkan şüphelilerin bu eylemini 'Objektif olarak şehevi nitelik taşımamaktadır' diyerek cinsel saldırı saymadı. Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianameye göre 22 Temmuz 2012'de Ahmet A., kız arkadaşları G.A., S.K., G.K. ile Gençlik Parkı'nda eğlendikten sonra evlerine yürümeye başladı. Grubun önü Dış Kapı mevkisinde, kendilerini polis olarak tanıtan Soner A., Emrah C. ve Yener G. Tarafından kesildi. Ahmet A., kimlik göstermelerini isteyince tartışma çıktı. Kadınlar uzaklaşmak isteyince de Emrah C., Soner A.'ya, "Bunları köprünün altına götürün" dedi. Soner A., kızları saçlarından sürükleyerek götürmeye çalıştı. Kızlar direnince, S.K.'nın elbisenin yakasında tutarak aşağıya çekti. Çevredekilerin müdahalesiyle olay sona erdi. Mağdurlar daha sonra polise giderek şikâyetçi oldu.16 yaşındaki S.K. ifadesinde, "Üzerimdeki elbiseyi yaka kısmından tutup aşağıya doğru çektiğinde göğüslerim ortaya çıktı ve göğüslerimi sıkarak tırnaklarını geçirdi" dedi. G.K. da ifadesinde, kız kardeşine saldırıldığını görünce araya girdiğini belirterek,"ben bir taraftan kardeşimi tutup bir taraftan da Soner ile mücadele ediyordum, sonrasında kardeşimi bıraktı, benim belimden tuttu ve kendisine doğru çekti, benim de göğüslerimi sıktı, vücudumu kendi vücuduna yapıştırdı. Bu sırada Soner hem bana hem de kardeşime, 'Gelin sizle köprünün altında görüşelim' dedi" sözleriyle olayı anlattı. Mahkeme, cinsel saldırı suçunun oluşabilmesi için eylemin "cinsel arzuların tatmin amacının" bulunması gerektiğini vurguladı. -TBMM'DE KADIN VE ERKEK VEKĠLLER AYRI TOPLANTI YAPMALI. Hukukun Egemenliği Derneği, 'TBMM'de kadın ve erkek vekiller ayrı toplantı yapmalı' diyerek TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un sözlerini eleştirdi.

14 TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yapmasının büyük bir yanlışlık olduğu, kız ve erkek öğrencilerin ayrı okullarda okutulmasının gerektiği ve bu yanlışlığın önümüzdeki dönemde düzeltileceği sözleri üzerine bir açıklama yapan Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat A.Erdem Akyüz, "Bu mantığa göre öncelikle TBMM'de kadın ve erkek milletvekilleri ayrı salonlarda toplantılarını yapmalı, en azından oturma bölümleri ayrılmalıdır" dedi. Akyüz : "Bu sözleri söyleyen kişi sıradan bir vatandaş değildir. Hatta her hangi bir milletvekili de değildir. TBMM'nin Başkanvekilidir. Sözlerin söylendiği yer de özel bir sohbet ortamı değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi Toplantı Salonunda yapılan kamuya açık bir resmi toplantıdır. Bu sözlerin muhatabı olan kişiler de 14. Ulusal Çocuk Forumuna 81 İl'den temsilci olarak katılan kız ve erkek öğrenciler, Çocuk Hakları Komitesi Üyeleri, öğretmenler ve görevlilerdir. Bu bakımdan söylenen sözler çok önem kazanmaktadır. Bu sözleri söyleyen kişi bir milletvekili olmasının ötesinde TBMM Başkanvekili olduğuna göre, öncelikle yapması gereken şey; kadın ve erkek milletvekillerinin toplantı salonlarını ayırmasıdır. En azından ve öncelikli olarak, şimdilik aynı salonda olsa bile, oturma bölümlerini ayırmak için çalışmalıdır. Böyle bir davranış sözlerine ve mantığına daha bir tutarlılık getirecek ve asıl amacını ortaya koyacaktır" dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Trabzon Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi PINAR ÖŞME PSİKOLOG Mart - 2014 YASAL DÜZENLEMELER KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE VE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI

Detaylı

Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT

Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT Amerika Birleşik Devletleri nin saygın yüksek öğretim kurumlarından Yale Üniversitesi nde tarih bölümü öğretim üyesi olarak çalışan ve eski LGBT çalışmaları kürsüsü başkanı Prof. Dr. George Chauncey, SPOD

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor.

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Ticari, turistik ve diğer vize türlerine nasıl dağılıyor bu sayı? Ticari vizeler toplam rakamın yaklaşık

Detaylı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın, Saray Engelsiz Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini Ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

[14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU]

[14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU] [14. ULUSAL ÇOCUK FORUMU] ANKARA 19-20 Kasım 2013 1. GİRİŞ Çocuk hakları, ülkemizin gündemine Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile girmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuk haklarını düzenleyen

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

2010 2012 ETKİNLİK RAPORU. 29.1.2010 tarihli olağan Genel Kurulda bizlere bu derneği adımıza yaraşır bir biçimde yönetmek üzere görevlendirdiniz.

2010 2012 ETKİNLİK RAPORU. 29.1.2010 tarihli olağan Genel Kurulda bizlere bu derneği adımıza yaraşır bir biçimde yönetmek üzere görevlendirdiniz. ÇOCUK İSTİSMARINI VE İHMALİNİ ÖNLEME DERNEĞİ 2010 2012 ETKİNLİK RAPORU 29.1.2010 tarihli olağan Genel Kurulda bizlere bu derneği adımıza yaraşır bir biçimde yönetmek üzere görevlendirdiniz. Bu nedenle

Detaylı

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için 8 MART TA ALANLARA! 8 Mart, kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları için verdikleri mücadeleyi yaşamlarıyla ödedikleri bir

Detaylı

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ

KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADIN DOSTU AKDENİZ PROJESİ KADINLARA DESTEK MEKANİZMALARI ONLİNE KİTAPÇIĞI Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu 2015-2016 İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2. Kadın Dostu Akdeniz Projesi 3. Projenin

Detaylı

KKTC deki Türk Vatandaşları İçin Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem

KKTC deki Türk Vatandaşları İçin Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem KKTC deki Türk Vatandaşları İçin Sağlık Hizmetlerinde Yeni Dönem BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY: -TÜRKİYE SON YILLARDA SAĞLIK ALANINDA BÜYÜK REFORMLAR YAPARAK BİRÇOK UYGULAMA BAŞLATTI SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu: Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir. Tarih : 15.06.2013 Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye de görev yapan yabancı

Detaylı

istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı

istekli olanlara öncelik verilerek okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün onayı NÖBET YÖNERGESİ İÇİN TALEPLERİMİZ Belleticiler, okulda görevli öğretmenlerden, yeterli sayıda öğretmen olmaması halinde aynı yerleşim yerindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenler arasından istekli

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014

KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 KADIN DAYANIŞMA VAKFI 2014 YILI KADIN DANIŞMA MERKEZİ FAALİYET RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 2014 yılında Kadın Dayanışma Vakfı Danışma Merkezi ne 354 kadın başvurdu. 101 kadın yüz yüze başvuru yaparken,

Detaylı

EYLÜL 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

EYLÜL 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili EYLÜL 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili 1 CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Mezitli CHP İlçe örgütünün düzenlediği Yenimahalle

Detaylı

KASIM 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

KASIM 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili KASIM 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Akdeniz Karaduvar Mahallesinde muhtarları

Detaylı

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1.

Belediye Eğitim Müdürlüğü Veliler Kurulu (Konseyi) 200,00 700,00 700,00 //////////// 1.200,00 1.200,00 250,00 900,00 500,00 300,00 1. Prizren Belediyesinin 2012-2014 Döneminde Cinsiyet Eşitliği Hakkında Eylem Planı EĞİTİM ALANI Stratejik amaç: Kadın ve kızların kaliteli eğitime erişiminin sağlanması Objektifler 1. İlk ve orta öğretimde

Detaylı

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN

SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI ( ) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN SAMSUN YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI (2017-2018) 7. ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNLENMESİ - EK PLAN Faaliyet Zaman Sorumlu Kurum/Kuruluşlar Destekçi Kurum/Kuruluşlar Göstergeler Stratejik Öncelik 7.1: Erken yaşta

Detaylı

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB

TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 41. DÖNEMDE RESİMLERLE TMMOB 2010-2012 ISBN 978-605-01-0372-4 Baskı Mattek Basın Yayın Tanıtım Tic. San. Ltd. Şti Adakale Sokak 32/27 Kızılay/ANKARA Tel: (312)

Detaylı

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR

YAŞAM BOYU DÖNEMLERİNE GÖRE KADIN CİNSİYETİNİN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR / OLAYLAR Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet gelir, eğitim düzeyi fark etmeksizin farklı toplum ve kültürlerin yaşadığı ortak bir sorundur ve dünyadaki bütün kadınlar kocaları, babaları, kardeşleri

Detaylı

NİSAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

NİSAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili NİSAN 2012 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Yeni Seçilen Tarsus CHP İlçe Yönetimini ziyaret ederek

Detaylı

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır.

Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. halk için Cinsel haklar / üreme hakları insan haklarıdır. Bu haklar varolusumuzdan, ileri gelir. Tüm cinsel haklar / üreme hakları yasalarla koruma altına alınmıstır., Hazırlayan : Eylem Karakaya. Illüstrasyonlar

Detaylı

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 37. Dönem Çalışma Raporu. BASIN ÇALIġMALARI

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 37. Dönem Çalışma Raporu. BASIN ÇALIġMALARI BASIN ÇALIġMALARI BASIN AÇIKLAMALARIMIZ 5 Mayıs 2010 Özelleştirme Karşıtı Platform İstanbul Bileşenleri nin Taksim BEDAŞ önünde gerçekleştiği basın açıklaması yoğun bir katılımla yapıldı. Şubemiz üye ve

Detaylı

Aile Bülteni. ANKA Çocuk Destek Programı nın Tanıtımı Yapıldı. aile.gov.tr

Aile Bülteni. ANKA Çocuk Destek Programı nın Tanıtımı Yapıldı. aile.gov.tr Aylık Süreli Elektronik Yayın ANKA Çocuk Destek Programı nın Tanıtımı Yapıldı Bakan İslam, 2015 yılı sonuna kadar, yurt ve yuvalarda şu anda kalmakta olan bin civarında çocuğumuzun da çocuk evlerine geçişini

Detaylı

Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini Özel Tarhan Koleji'nde tamamladı,

Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini Özel Tarhan Koleji'nde tamamladı, AHMET BAHA ÖĞÜTKEN 24.DÖNEM İSTANBUL MİLLETVEKİLİ TEŞKİLAT BAŞKAN YARDIMCISI 1961'de İstanbul, Fatih te doğdu, Şebinkarahisar lı bir baba ve Rumeli göçmeni bir annenin oğlu, İlk, orta ve lise öğrenimini

Detaylı

ORGANLARI 5 KİŞİYE HAYAT VERDİ

ORGANLARI 5 KİŞİYE HAYAT VERDİ Organ bağışı BODRUM BAHÇEŞEHİR KOLEJİ NDE ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ Bodrum Bahçeşehir Koleji Ortaokul öğrencileri, Fen ve Teknoloji dersi kapsamında Bodrum Acıbadem Hastanesi Anestezi

Detaylı

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Şubat 2014 tarihli Kırkaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası Anayasanın 94 üncü

Detaylı

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ BODRUM KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM KADINLARA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN BÜLTENİ: Mirabel kız kardeşler,

Detaylı

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 23.03.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Dünyada En Hızlı Yaşlanan İkinci Ülke: Türkiye 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında,izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek

Detaylı

1 2 icin- ucretsiz- ped- hakki/

1  2  icin- ucretsiz- ped- hakki/ BASIN DUYURUSU Hapishanelerde ücretsiz ped sağlanması talepli kampanyamız 21 Haziran 2017 tarihinden beri sürüyor. Bu süreçte sosyal medyada ve diğer basın araçları nezdinde konuyu gündeme getirmeye çalıştık.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI 2015 2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SULUCA ORTAOKULU 6/B SINIFI 2. DÖNEM VELİ TOPLANTI TUTANAĞI TARİH: 18.02.2016 Perşembe Saat: 12.00 YER: 6-B Sınıfı VELİ TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ Yoklama Velilerin görevleri,

Detaylı

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR 5 Kasım 2010, Cuma Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kamu Harcamalarını İzleme Platformu, 2011 yılı bütçe görüşmelerini yakından takip ederken,

Detaylı

Türkiye'de "Decentralization" Süreci

Türkiye'de Decentralization Süreci Türkiye'de "Decentralization" Süreci 30 Nisan 2013 Bahçeşehir Üniversitesi İlker Girit Ahmet Ketancı Türkiye'de "Decentralization" Süreci Decentralization Prensipleri Türkiye deki Tarihi Süreç Türkiye

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 11.TOPLANTI (27.04.2011) KARAR TUTANAĞI

İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 11.TOPLANTI (27.04.2011) KARAR TUTANAĞI Toplantı Tarihi : 27 Nisan 2011 İZMİR KENT KONSEYİ YÜRÜTME KURULU 11.TOPLANTI (27.04.2011) KARAR TUTANAĞI Toplantı Yeri : İZMİR KENT KONSEYİ HİZMET BİNASI Toplantı Karar Sayısı: Yürütme-2011/4 KATILAN

Detaylı

İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli. (Mobbing)

İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli. (Mobbing) İş Yerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Paneli (Mobbing) SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -BUGÜNE KADAR 103 PERSONELİMİZ TARAFINDAN KOMİSYONUNA BAŞVURUDA BULUNULMUŞTUR MOBBİNG İLE MÜCADELE

Detaylı

MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ?

MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ? MESLEK ÖRGÜTÜNÜN GöREV ÇAĞRISINA KATILMAK SUÇ MUDUR? BU NEDENLE HUKUKİ BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR Mİ? Bilindiği gibi Dr. Ersin Aslan ın, bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin birinci yılı yaklaşıyor.

Detaylı

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında

Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yayın Organı Mart 2014 Yıl: 1 Sayı: 10 Bakanımız, Çocuk Bakım Kuruluşları Öz Değerlendirme Toplantısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çocuk Hizmetleri

Detaylı

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRK HUKUK SİSTEMİ İdari Yargı Adli Yargı Askeri Yargı Sayıştay Anayasa Mahkemesi İDARİ YARGI SİSTEMİ İdarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan davaların görüşüldüğü,

Detaylı

Temmuz 2013 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

Temmuz 2013 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili Temmuz 2013 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili 1 CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin / Mezitli Belediye Başkanı nı ziyaret ederek

Detaylı

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu..

Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. 28 Nisan 2014 Basın Toplantısı Metni ; (Konuşmaya esas metin) Hükümet in TSK İçinde Oluşturduğu Paralel Yapılar; Cumhurbaşkanı ve AYİM nin Konumu.. -- Silahlı Kuvvetlerimizde 3-4 yıldan bu yana Hava Kuvvetleri

Detaylı

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek

Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Taşeron işçinin hakları mutlaka düzenlenecek Aralık 08, 2011-4:57:28 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Çalışma

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

MART 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MART 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MART 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. CHP Mersin Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının

Detaylı

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması.

GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. GAZİANTEP KEP İL EYLEM PLANI Strateji 1: Özellikle kız çocuklarının okullulaşma oranının artırılmasının sağlanması. Faaliyetler Zamanlama Finansman /bütçe İşbirliği yapılacak kurum kuruluşlar İzleme değerlendirme

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 - 2020 Eğitim Öğretim Yılı Yabancı Dil ve Pilot Okul Çalışmaları by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Siirt Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı 2019 - 2020 Eğitim Öğretim Yılı Yabancı Dil ve Pilot Okul Çalışmaları by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Siirt Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 2019 2020 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE YABANCI DİL VE PİLOT OKUL PROJELERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE

Detaylı

Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!!

Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!! Şiddetli Geçimsizliğin Çözümü Şiddet Değildir!! Acı ve ızdırap veren, yaşam hakkını tehdit eden,temel bir insan hakkı ihlali olan şiddete DUR DE! KADINA KARŞI ŞİDDETE HAYIR! VE KONUK EVİ Şiddet Sadece

Detaylı

İstismar Edersen Ceza, Delilin. Yoksa. Tedbir, Boşanırsan Nafaka

İstismar Edersen Ceza, Delilin. Yoksa. Tedbir, Boşanırsan Nafaka İstismar Edersen Ceza, Delilin Yoksa Tedbir, Boşanırsan Nafaka Yok! Eğitim Sen Yayınları Mayıs 2016 14 Ocak 2016 da kurulan Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması

Detaylı

2 MART 2017 SUNUŞ VE SİNEVİZYON GÖSTERİMİ: (17:00-17:15) AÇILIŞ KONUŞMALARI: (17:15-18:30) Yılmaz ÇOLAK Polis Akademisi Başkanı

2 MART 2017 SUNUŞ VE SİNEVİZYON GÖSTERİMİ: (17:00-17:15) AÇILIŞ KONUŞMALARI: (17:15-18:30) Yılmaz ÇOLAK Polis Akademisi Başkanı PROGRAM 2 MART 2017 SUNUŞ VE SİNEVİZYON GÖSTERİMİ: (17:00-17:15) AÇILIŞ KONUŞMALARI: (17:15-18:30) Yılmaz ÇOLAK Başkanı Selami ALTINOK Emniyet Genel Müdürü Fatma Betül SAYAN KAYA (Teşrifleri halinde) Aile

Detaylı

Olmazsa Olmaz Sosyal Güvenlik

Olmazsa Olmaz Sosyal Güvenlik Olmazsa Olmaz Sosyal Güvenlik SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -TEMEL PARAMETRELERE BAKTIĞIMIZ ZAMAN SOSYAL GÜVENLİK TÜRKİYE AÇISINDAN RİSK OLMAKTAN ÇIKTI -EMEKLİLERİMİZİN YÜZLERİNİN GÜLMESİ

Detaylı

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MAYIS 2014 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Aydıncık CHP İlçe Yönetim Kurulu ve Belediye

Detaylı

HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili HAZİRAN 2012 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin CHP İl Kongresine katılarak bir konuşma

Detaylı

T.C. ANKARA İLİ AKYURT İLÇESİ BELEDİYESİ MECLİS KARARI

T.C. ANKARA İLİ AKYURT İLÇESİ BELEDİYESİ MECLİS KARARI Karar Tarihi : 02.05.2013 Karar No : 46 Karar Konusu : Belediyemize ait Yıldırım Mahallesi 376 ada 6 numaralı parselin İmar Planı Değişikliği. İmar Komisyonunun 19.04.2013 tarih ve 09 nolu raporu Belediye

Detaylı

Hüseyin Yıldırım Danıştay şemasına Aslı gibidir' imzası atmıştı.

Hüseyin Yıldırım Danıştay şemasına Aslı gibidir' imzası atmıştı. Sahte Danıştay suikastı şeması, kumpas olduğu ortaya çıkan İstanbul ve İzmir Askeri Casusluk davaları Bu üç davanın altında Genelkurmay eski Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse ve Deniz Binbaşı Hüseyin Yıldırım

Detaylı

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile 'Obeziteyle Mücadele' işbirliği protokolü İzmir

Detaylı

Irk veya Etnik Köken. Ayrımcılığı. Haklarınızı Bilin!

Irk veya Etnik Köken. Ayrımcılığı. Haklarınızı Bilin! Irk veya Etnik Köken Ayrımcılığı Haklarınızı Bilin! IRK VEYA ETNiK KÖKEN AYRIMCILIĞI NEDiR? Irk veya etnik köken ayrımcılığı, bir kişiye ırkı, rengi, etnik kökeni, göçmen statüsü veya milliyeti nedeniyle

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE HIV EPİDEMİYOLOJİSİNİN SON DURUMU Dr. Aygen Tümer Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) 15-18 Kasım 2018 HIV/AIDS Kongresi 2018 - Antalya DÜNYADA HIV İNFEKTE YENİ

Detaylı

Biz yeni anayasa diyoruz

Biz yeni anayasa diyoruz Biz yeni anayasa diyoruz Ocak 05, 2015-9:32:00 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Biz 'anayasa değişikliği' demiyoruz, 'yeni anayasa' diyoruz. Türkiye'nin anayasayla ilgili sorunu ancak

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2-

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- Değerlendirme Raporu Birey Hak ve Özgürlükleri (I) Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Özel yaşamın gizliliği www.tkmm.net 1 2 1. YAŞAM HAKKI Yaşam Hakkı kutsal mı? Toplumun/devletin

Detaylı

MART 2016 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

MART 2016 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili MART 2016 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Mersin/Akdeniz/Karaduvar Mahallesinde saha çalışması

Detaylı

EK-4 ÇANKIRI ŞEHİT ERDEM ÖZTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PLANI FORMU

EK-4 ÇANKIRI ŞEHİT ERDEM ÖZTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PLANI FORMU EK-4 ÇANKIRI ŞEHİT ERDEM ÖZTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PLANI FORMU AMAÇ Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağmak için; ** Çocuk ve ailelerde

Detaylı

. Sınıflar EKİM AYI BÜLTENİ

. Sınıflar EKİM AYI BÜLTENİ ÖZEL OKAN İLKOKULU 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. Sınıflar EKİM AYI BÜLTENİ Sayın Velilerimiz, 19 Eylül de başladığımız yeni eğitim öğretim yılının ilk ayını dopdolu bir programla geçirdik. Her sınıf düzeyinde

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-16. Syf Yayın Tarihi :06.12.2013 Sayfası :10.Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :7. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-11. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası

Detaylı

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ

ESP/SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ BASINA VE KAMUOYUNA Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek

Detaylı

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Çalışmaları Araştırma Merkezi Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kantitatif Araştırma Özeti

Detaylı

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ

2011 KADIN İSTATİSTİKLERİ 2011 İSTATİSTİKLERİ PARLAMENTO SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ İÇİNDEKİ PAY ( ) 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450

Detaylı

Türkiye de çocuk, çocuk olmak ve. Türkiye de Çocuk Çalışmaları Konferansı 25.01.2013, ODTÜ Emrah Kırımsoy

Türkiye de çocuk, çocuk olmak ve. Türkiye de Çocuk Çalışmaları Konferansı 25.01.2013, ODTÜ Emrah Kırımsoy Türkiye de çocuk, çocuk olmak ve Türkiye de Çocuk Çalışmaları Konferansı 25.01.2013, ODTÜ Emrah Kırımsoy Türkiye de çocuk, çocuk olmak ve Mitler «Gelecek nesil!» «Bugünün küçüğü yarının büyüğü.» «Çocuklar

Detaylı

İSTANBUL BAROSU SAĞLIK HUKUKU MERKEZİ

İSTANBUL BAROSU SAĞLIK HUKUKU MERKEZİ 1 İSTANBUL BAROSU SAĞLIK HUKUKU MERKEZİ FAALİYET RAPORU (Eylül 2014 Haziran 2015) 1.) İstanbul Barosu Yönetim Kurulu nun 15.01.2015 tarihli Kararı ile; Sağlık Hukuku Merkezi Başkanlığı görevine Av. Ümit

Detaylı

Buca da kadınlar yalnız değil Çaresiz Değiliz Çare Biziz

Buca da kadınlar yalnız değil Çaresiz Değiliz Çare Biziz Buca da kadınlar yalnız değil Çaresiz Değiliz Çare Biziz Kadına yönelik şiddet bir insan hakları sorunudur. Dünyanın hemen hemen her köşesinde karşımıza çıkan bu sorunun temelinde, erkek egemenliğindeki

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

YAZILI VE GÖRSEL BASINA YANSIYANLARDAN ÖRNEKLER

YAZILI VE GÖRSEL BASINA YANSIYANLARDAN ÖRNEKLER YAZILI VE GÖRSEL BASINA YANSIYANLARDAN ÖRNEKLER tmmob 2002/2004 Cumhuriyet / 7 Haziran 2002 Radikal / 7 Haziran 2002 218 Evrensel / 15 Temmuz 2002 37. dönem çalışma raporu 219 tmmob 2002/2004 Cumhuriyet

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI!

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SİYASET AKADEMİSİ ANKARA TÜRKİYE NİN DEMOKRATİKLEŞME SINAVINI DERİNLEMESİNE TARTIŞTI! Türkiye nin önemli toplumsal ve politik konularının tartışıldığı İstanbul Aydın Üniversitesi

Detaylı

81 İl için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Ülker Şener & Hülya Demirdirek

81 İl için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Ülker Şener & Hülya Demirdirek 81 İl için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi Ülker Şener & Hülya Demirdirek TEPAV, 2014 2 Neden bu çalışmaya ihtiyaç duyduk? Kadınların durumunu il düzeyinde ortaya koyacak cinsiyete duyarlı verinin

Detaylı

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik

Gelenek ve kadınlara şiddet. Zorunlu evlilik Gelenek ve kadınlara şiddet Zorunlu evlilik Viyana, 2017 Künye Medya sahibi, editör ve yayıncı: Federal Sağlık ve Kadın Bakanlığı Dep. IV/5, Minoritenplatz 3, 1010 Viyana Grafik tasarım BMGF Viyana, Nisan

Detaylı

Özel okulların örgün eğitimindeki payını artıracağız

Özel okulların örgün eğitimindeki payını artıracağız Özel okulların örgün eğitimindeki payını artıracağız Ocak 26, 2012-5:49:55 Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, göreve geldikleri günden beri özel okulların desteklenmesi ve özel sektörün finansal gücünün

Detaylı

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar 1 2 3 4 5 PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTIRILEN ETKINLIKLER ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER PANELİ

Detaylı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü AB ve Türkiye: Kadınların güçlendirilmesi için birlikte www.avrupa.info.tr Avrupa Birliği ve Türkiye Cinsiyet Eşitliği için El Ele Toplumsal cinsiyet eşitliği bir «slogan» değil,

Detaylı

TEMMUZ 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili

TEMMUZ 2012 FAALİYET RAPORU. Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili TEMMUZ 2012 FAALİYET RAPORU Prof. Dr. Aytuğ ATICI Mersin Milletvekili CHP MERSİN İL-İLÇE ÖRGÜTLERİ, BELEDİYELER VE KÖYLERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR 1. Anamur CHP İlçe Örgütünü ziyaret ederek ilçe yöneticilerinden

Detaylı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi nde, LGBTİ Dostu Kentler Eğitimi. Trans Terapi Toplantılarının 11 incisi Gerçekleşti

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi nde, LGBTİ Dostu Kentler Eğitimi. Trans Terapi Toplantılarının 11 incisi Gerçekleşti Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi nde, LGBTİ Dostu Kentler Eğitimi Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi nin Belediye Başkan ve Meclis Üyesi adaylarına yönelik 5 Ocak Pazar günü düzenlediği eğitim çalışmasına

Detaylı

2. Haber Listesi. 17:26 son güncelleme Bianet Bültene Abone Ol facebook twitter rss youtube BĐANET. Haber Listesi. 5. Özel Dosyalar BĐAMAG

2. Haber Listesi. 17:26 son güncelleme Bianet Bültene Abone Ol facebook twitter rss youtube BĐANET. Haber Listesi. 5. Özel Dosyalar BĐAMAG 1 / 5 07.04.2015 17:29 17:26 son güncelleme Bianet Bültene Abone Ol facebook twitter rss youtube BĐANET 4. Galeriler 5. Özel Dosyalar BĐAMAG 2. Yazılar 4. Galeriler 5. Bia Kitaplığı ENGLISH 1. Homepage

Detaylı

AYŞEGÜL ARSLAN IN KATİL ZANLISI MÜEBBET YEDİ

AYŞEGÜL ARSLAN IN KATİL ZANLISI MÜEBBET YEDİ AYŞEGÜL ARSLAN IN KATİL ZANLISI MÜEBBET YEDİ Geçtiğimiz 28 Mayıs ta kendisinden ayrılan iki çocuğunun annesi dini nikahlı eşi 29 yaşındaki Ayşegül Aslan ı çalıştığı işyerinde silahla öldüren, işyeri sahibini

Detaylı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -BÜTÇEDEN SAĞLIK HARCAMALARINA 2012 YILINDA 47,8 MİLYAR LİRA AYRILDI -TÜRKİYE DE 3 MİLYON 447 BİN 166 KİŞİ DİYABET

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

Kadınlar kimsenin namusu değildir

Kadınlar kimsenin namusu değildir Kadınlar kimsenin namusu değildir Son dönemlerde medyada namus cinayetlerine sıkça rastlanmaya başlandı. Kadınlarımız vahşice öldürüldü. Bu tür insan hakları ihlallerinin yapıldığı olaylar karşısında sessiz

Detaylı

TOPLUMSAL RAPORLAR CEZALANDIRILIYORUZ (22.08.2010) Türkiye nin cezalı kentleri

TOPLUMSAL RAPORLAR CEZALANDIRILIYORUZ (22.08.2010) Türkiye nin cezalı kentleri TOPLUMSAL RAPORLAR CEZALANDIRILIYORUZ (22.08.2010) Türkiye nin cezalı kentleri Devlet, 2006 ve 2009 yılları arasında vergi, yargı, idari ve diğer para cezası olarak 59.8 milyar liralık cezasının yüzde

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı Siber Tehditlere Karşı Güvenlik Önlemleri by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi & Fırat Üniversite & Siirt Üniversitesi & Ardahan Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı Siber Tehditlere Karşı Güvenlik Önlemleri by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi & Fırat Üniversite & Siirt Üniversitesi & Ardahan Üniversitesi MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ 'Siber tehditlerle mücadele timi' çocukları bilgilendiriyor Siber

Detaylı

HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR

HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR BALIKESİR - 30.09.2014 HALKIN DOKTORLARINDAN KORKUYORLAR Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Gündoğdu, Ankara ve Hatay Tabip odaları üyelerinin Gezi Parkı olayları sürecinde hukuka aykırı

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%)

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%) TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450 8 1.8

Detaylı

Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi

Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi Kayıt Dışı İstihdamla İlgili Proje Ödülleri Sahiplerine Verildi SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA İLGİLİ HER BİREYİN VE TOPLUMUN BİR TAKIM ÇALIŞMALARDA BULUNMASI

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

Trans Grup Terapisi Devam Ediyor. SPoD LGBTİ, Stajyer Avukat ve Hukuk Öğrencilerine Yönelik Bir Eğitim Düzenledi

Trans Grup Terapisi Devam Ediyor. SPoD LGBTİ, Stajyer Avukat ve Hukuk Öğrencilerine Yönelik Bir Eğitim Düzenledi Biz Kimiz? Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) bireylerin insan haklarının yanı sıra sosyal ve ekonomik haklarıyla

Detaylı

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar 7535 KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNE, 2313 SAYILI UYUŞTURUCU MADDELERİN MURAKEBESİ HAKKINDA KANUNDA, 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VE 178 SAYILI MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

Detaylı

SPoD, Dünya Seks İşçileri Günü Etkinliğine Katıldı. Türkiye'de LGBT Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması Devam Ediyor

SPoD, Dünya Seks İşçileri Günü Etkinliğine Katıldı. Türkiye'de LGBT Bireylerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması Devam Ediyor SPoD, Dünya Seks İşçileri Günü Etkinliğine Katıldı 1-2 Mart tarihlerinde SPoD adına Deniz Şapka, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği'nin 3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü etkinliğine katıldı.

Detaylı

İstanbul 13. Müebbet çıktı

İstanbul 13. Müebbet çıktı 19 MART 2013 www.reisgida.com.tr Müebbet çıktı ERGENEKON davasında Savcı Pekgüzel, mütalaasını mahkemeye sundu. İlker Başbuğ dahil 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet istendi. İstanbul 13. Ağır Ceza

Detaylı