. Her ir Çalış a Gru u üç öğreti üyesi de oluşa ir jüri tarafı da izle ir ve değerle dirilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ". Her ir Çalış a Gru u üç öğreti üyesi de oluşa ir jüri tarafı da izle ir ve değerle dirilir."

Transkript

1 2015- EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI UYGULAMA KURALLARI 1. Bitir e Çalış ası ala ak öğre ileri grup çalış ası yap ası gerek ektedir.. Çalış a grupları - kişide oluşur.. Her ir Çalış a Gru u üç öğreti üyesi de oluşa ir jüri tarafı da izle ir ve değerle dirilir.. Daha ö e alı a tasarı dersleri de hazırla a raporlarda içerik ve şekil olarak geçerli ola kurallar, Bitir e Çalış ası da da geçerlidir. Bu ağla da Bitir e Çalış ası, aşağıdaki aşlıkları içermelidir: KAPAK ÖNSÖ) VE TEŞEKKÜR İÇİNDEKİLER SİMGE VE KISALTMALAR ÖZET. GİRİŞ Problem -Amaç -Önem -Sı ırlılıklar -Ta ı lar. LİTERATÜR BİLGİSİ Proje konusu ile ilgili teorik bilgiler, teknolojik bilgiler, alternatif yöntemler vb. ulusal ve uluslar arası literatür araştırılarak yazılır. 3. YASAL MEVZUAT Proje ile ilgili ola ka u, yö et elik, evzuat v. araştırılarak ilgili evzuatlar özetle ir,alı ası gereken lisans vb. belgeler belirtilir. MEVCUT DURUM ANALİ)İ Proje türü e ağlı olarak -proje i gerçekleştirile eği ölge ile ilgili ev ut özellikler, oğrafi, sosyo-ekonomik vb.

2 -proje bölgesinde benzer tesisler var ise kapasiteleri, pazar duru ları v. özellikleri, -proje i ev ut duru a katkısı, pota siyel pazar durumu Proje ile ilgili tek ik ta ı la alar: -Projede kulla ıla ak ha adde, atıksu, katı atık v. iktarları ı ta ı la ası -kulla ıla ak ha adde, atıksu, katı atık v. te i yö te leri -Projede kulla ıla ak tek oloji ve yapıları ta ı la ası reaktör, aki e, do a ı, sistem, depo, tank, kimyasal vb. ) -proje so u u ortaya çıka ak ürü veya hiz etleri ta ı la ası, özellikleri i ortaya ko ası, TSE, ISO gi i kalite sta dartları ı sağlayıp sağla a ası gerekliliği i irdele esi -proje i yer seçi i i ta ı la ası, yerleşi pla ı ı çizil esi -proje akış şe ası. Fİ)İBİLİTE ARAŞTIRMASI.. Pazar araştır ası Tüketi eğili leri Geç işte ve içi de ulu ula dö e deki arz duru u Üreti i kâ ları ve kısıtları İç ve dış pazar duru u Rekabet Dağıtı ka alları ve pazarla a politikaları Proje ürü ü veya hiz eti i pazarla ası a yö elik idari, tek ik ve hukuki kısıtlar.. Eko o ik ve fi a sal araştır alar Eko o ik araştır alar - Tesisi A da ) ye yatırı asrafları : yapı, do a ı, perso el, a ortis a asrafları, diğer ari asraflar akı o arı, sigorta, uhase e, işçilik, akliye, elektrik v. - İşlet e asrafları: tesisi işletil esi sırası da ortaya çıka ak uygula a, hammadde, elektrik, personel vb. - Yıllık gelir ve kar a alizi (tablolar halinde verilebilir). Fina sal araştır a - Tesisi fi a s ola akları ı araştırıl ası: yükle i i fir a, yap-işlet-devret, AB fonu, TÜBİTAK, Baka lıklar, elediye, öz kay aklar v.

3 .. Örgütsel araştır alar -proje çalışa ları ı ta ı ı -yö eti de alt ta akaya kadar hiyerarşik yapı ı ta ı la ası -Görev ve soru lulukları, uz a lık ala ları ı v. Ta ı la ası 5.4 Risk analizi - Proje i hayata geçiril esi sırası da ortaya çıka ile ek ko trol edile ilir ya da ko trol edile ez riskler -Risklerin olma ihtimali ve etkilerinin ta ı la ası -oluşa ile ek risklere karşı alı a ile ek ö le ler. Aşağıdaki ta lo kulla ılarak yapıl alıdır: Risk Olasılık Gerçekleş e olasılığı : Çok yüksek, : yok) Şiddet Projeyi etkileme 5: çok etkiler, 1: az etkiler) Risk pua ı Olasılık * Şiddet) Önlem Tepki Risk 1 Risk 2 Toplam risk pua ı. PROJE PAYDAŞLARININ BELİRLENMESİ Proje ile dolaylı yada direk ilgili ulu a kişiler veya kuru lar ta ı la ır: proje ortağı, fi a sör, hedef kitle, projeden yararlananlar, olumsuz etkile e ler, proje çalışa ları v. aşağıdaki ta lo kulla ıla ilir. Paydaş türü (Hedef kitle, Nihai yararla ı ı, Proje ortağı v. Özellikler (Sosyo ekonomik, cinsiyet, organizasyon statüsü Paydaşı proje/durum ile ilişkisi Paydaşı projede etkilenme derecesi (+, -, 0) Paydaşı zayıf ve güçlü yönleri Paydaşı projeye etkisi (yok:1- kritik:5) Paydaşa yönelik olası eylemler.paydaş.paydaş 7. PROJE PLANLAMASI VE TASARIMI Proje faaliyetleri i detaylı olarak yazılarak, faaliyetlerle ilgili za a pla la ası yapılır.

4 4. Gruplar, ". Proje Pla la ası ve Tasarı ı" kıs ı a kadar ola ölü leri vize haftası da so raki haftaya kadar tamamlarlar ve jüriye o za a a kadar yaptıkları çalış aları su arlar. Bu sunumdan alı a ak ot "Proje Notu" olarak kabul edilecektir. 5. Gruplar çalış aları a ilişki raporu dö e so u da hazırlayıp ilgili jüriye tesli ederler. Su u şekli jüri i isteği e göre poster ya da su u ola ilir. Burada alı a ak ot da "Fi al Notu" olarak kabul edilecektir.. Öğre iler grupları ı ve Bitir e Çalış ası ko uları ı Mart tarihi e kadar Bölüm Başka lığı a ildir ek zoru dadırlar. Gruplar ve ko uları ildir ek içi : I. Öğreti : Arş. Gör. Utka Ö)DEMİR II. Öğreti : Arş. Gör. Si ge Ta er ÇANKAYA 7. Bitir e çalış ası ko uları aşağıdaki ko ular arası da seçile ilir. Gruplar ve çalış a ko uları elirle dikte so ra jüriler Bölü Başka lığı a elirle e ek ve öğre ilere duyurula aktır. Bölüm aşka lığı ı uygu ul ası koşuluyla öğre iler tarafı da aşka çalış a ko usu da ö erile ilir. Bitir e Çalış ası Ko uları: - Likenler ile organik ve inorganik hava kirleticilerinin izlenmesi - Hava kirliliği de ele e tal EC ve orga ik kar o OC kay akları ve ko uyla ilgili Dünya'da -yapıl ış çalış alar - Havadaki partikül maddelerde ikincil organik kirleticilerin belirlenmesi - Algal kültürleri atıksu arıtı ı da kulla ı ı - Mikroalg kay aklı iyoyakıt tek olojileri - Adsorpsiyo kolo tasarı ı, odel çalış alar - Gri su geri kaza ı siste leri - Bir işasta fa rikası ı atıksuları daki kirleti ileri ta a e çözü üş orga ik addelerde ileri geldiği ili ektedir. Atıksuyu ortala a BOİ değeri g/l dir. Bu atıksular arıtılarak ir dereye veril ektedir. Deşarj suyu daki değeri g/l ol ası iste ektedir. Uygu arıtma sistemini seçerek projelendiriniz. - İç A adolu ölgesi de üfuslu ir kasa a ı atıksuları arıtıldıkta so ra ir ehre deşarj edile ektir. Atıt a tesisi içi yeteri kadar arazi ev uttur ve arazi fiyatları düşüktür. Uygu arıt a etodu u seçerek projelendiriniz. - İleri oksidasyo prosesleri ile atıksularda deterja gideri i De eysel çalış a.

5 - Toprak Kirliliği i Ko trolü ve Noktasal Kay aklı Kirle iş Sahalara Dair Yö et elik'te TKKNKKSDY ö görüle "je erik risk değerle dir esi" çalış aları a yardı ı ola ak yazılı geliştiril esi - EPA SWMM ile Ko aeli Ü iversitesi U uttepe Yerleşkesi içi yağ ur suyu topla a siste i tasarı ı - Biyo-kurut a reaktörleri de su ve ısı de gesi odelle esi - İz it Körfezi' de PAH kirliliği i tarihçesi kay aklar, su ve sedimentlerdeki konsantrasyonlar) - Evsel ve/veya Ke tsel Atıksularda Bulu a E dokri Bozu ular ve Alter atif Arıt a Yöntemleri - De iz Suyu da İç e Suyu Te i i: Opti izasyo, Geri Kaza ı ve Eko o ik Maliyet - E düstriyel Kay aklı Mikrokirleti iler ve Arıtı Yö temleri - İç e Suyu Arıtı ı da Alter atif Deze feksiyo Yö te leri - Hi rit E erji Siste leri Gü eş-rüzgar, Gü eş-hidroje, Gü eş-rüzgar-hidroje, Gü eş- Rüzgar-Hidroelektrik, Hidrojen-Doğalgaz - ISO Çevre Yö eti Siste i i Ör ek Bir İşlet ede Oluşturul ası Öğre i - OHSAS İş Sağlığı ve Güve liği Yö eti Siste i i Ör ek Bir İşlet ede Oluşturul ası Öğre i - Türkiye'de Ke tlerde Ölçüle O, SO, NO ve PM Ko sa trasyo ları ı Değerle diril esi - KOÜ Çevre Mühe disliği La oratuvarları da İş Güve liği Risk Değerle dir esi - Seçile ek Ör ek Bir Tesiste Partikül Madde Gideri Siste i Tasarı ı - Seçile ek Ör ek Bir Tesiste Tesise Özgü Gaz Kirleti iler İçi Ko trol Siste Tasarı ı - İz it İlçesi E isyo E va teri i Hazırla ası - Katı Atık Depo i Ala ları da Kay akla a Koku E isyo u Ko trol Yö te leri i Karşılaştırıl ası - Atıksu Arıt a Tesisleri de İş Güve liği Risk Değerle dir esi - Yak a Tek olojileri Katı- Tehlikeli Atıklar - Boya/ Deri E düstrileri de Ağır Metal Gideri i - Atıksu arıtı ı da Alg / Yosu kulla ı ı - Ko aeli Ü iversitesi U uttepe Yerleşkesi içi de trafik kay aklı hava kirliliği i elirle esi, kirliliği gideri i içi çözü ö erileri i oluşturul ası - İz it Körfezi de yol u taşıya de iz taşıtları da kay akla a hava kirleti ileri in elirle esi, e isyo hesa ı, gideri içi çözü ö erileri - Yapıl ası pla la a Ko aeli Tra vay Hattı ı, e isyo açısı da değerle diril esi - Körfez Geçiş Köprüsü ile trafikte çekile ek araç sayısı ı Ko aeli de Hava Kalitesi e yapa ağı etki i tespiti - Bir su ta fa rikası ı a a gazı da atıla kirletileri hava kirlilği ko trol yö et eliği sı ır değerleri e i diril esi içi gerekli ola ir a a gazı arıt a siste i i tasarla ası - Ü iversite öğre ileri i kalı ı orga ik kirleti i aruziyetleri i değerle diril esi farklı ölü lerdeki sı ıflarda u u e topla a ve la aratuvar ö işle leri i yapıl ası - İç orta da ulu a eşyalarda kay aklı kirleti ileri profilleri i çıkarıl ası u u e topla a ve la aratuvar ö işle leri i yapıl ası

6 - Kan matrixinde PBDE kirleti ileri tayi i içi yö te leri araştırıl ası ve la aratuvarda denenmesi - Yerleşi ölgeleri içi ileri atıksu arıtı siste leri i azot-fosfor gideri li tasarı ı - E düstriyel atıksu arıtma tesisi tasarı ı - Orta ölçekli yerleşi yerleri içi EPANET ile iç e suyu dağıtı siste i tasarı ı - Katı/tehlikeli atık düze li depola a tesisi tasarı ı - Ko post tesisi tasarı ı - Ağır Metalleri Adsorpsiyo Yö te iyle Arıtı ı - Toprakta Ağır Metal Kirliliği ve Fitore ediasyo - Adsoprsiyo Yö te i de Kulla ıla Doğal Adsorbentler - Atıksuları Elektrokoagülasyo Yö te iyle Arıtı ı da Kulla ıla Elektrotlar ve Özellikleri - Islak Hava Oksidasyo Yö te i de Kulla ıla Ho oje ve Heteroje Katalizörler - Sızı tı Suyu u Elektrokoagülasyo Yö te iyle Arıtı ı ı İ ele esi Deneysel)

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili İş Güvenliği Eğitim Metodları Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Kimyasallar ve Tehlikeleri Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X Uzakta Öğreti Ders

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

Araş.Grv. Na i Berkut Yrd. Doç. Dr. REŞAT VOLKAN GÜNEL

Araş.Grv. Na i Berkut Yrd. Doç. Dr. REŞAT VOLKAN GÜNEL GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU Dersi Adı : De iz Hukuku ve Uluslararası sözleş eler I Dersi Uygula ası Saat/Hafta Dersin Kodu

Detaylı

Öncelikli Sektörlerde KOK Emisyonlarının Kontrolü BAT/BEP Uygulamaları. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

Öncelikli Sektörlerde KOK Emisyonlarının Kontrolü BAT/BEP Uygulamaları. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öncelikli Sektörlerde KOK Emisyonlarının Kontrolü BAT/BEP Uygulamaları Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü İçerik 1. Metalurji Sektörü Termal Prosesler Stockholm Sözleş esi Ek C Bölü III

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili İş Sağlığı Ve Güve liği Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( ) Yüksek Lisans(X) Doktora(X) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4025

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MMM 4025 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Adı: DEMİR ÇELİK ÜRETİMİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MMM 05 Dersin Öğretim Dili: Türkçe Formun

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

IPPC-IED BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

IPPC-IED BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü IPPC-IED BAT/BEP Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü IPPC Entegre Kirlilik Kontrol ve Önleme Direktifi IPPC Direktifi E tegre yaklaşı Mevcut en iyi teknikler Esneklik Halkı katılı ı IPPC

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin;

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin; Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Ço uk Gelişi i-i Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgün Öğreti X ) Uzakta Öğreti Diğer Dersin

Detaylı

ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ

ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ ÇEV E YÖNETİMİ GENEL MÜDÜ LÜĞÜ Atık Yö eti Dairesi Başka lığı BELEDİYE ATIKLA ININ YÖNETİMİ E tegre Atık Yö eti i Bütüncül bir sistem Tü atık türleri i ve üreti kay akları ı içer eli Eko o ik değer Madde

Detaylı

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları

Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Dijital Ürün Düzenleme (PR 439) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Ürün Düzenleme PR 439 Güz 0 3 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ )

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ ) AMAÇ: Bu sınav şartnamesi, Turizm, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Sektöründeki yetki kapsamımızdaki yeterliliklerin gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlikleri ölçmek ve değerlendirmek için yapılan sınavların

Detaylı

-İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır. İşvere çalıştırdığı her işçi içi ir özlük dosyası düze ler. İşvere u

-İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır. İşvere çalıştırdığı her işçi içi ir özlük dosyası düze ler. İşvere u 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği İŞYERLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER (Son Güncelleme: 27.04.2013)427 -İşçileri özlük dos aları oluşturul a ıştır.

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Proje ve Programların Değerlendirmesi.

Proje ve Programların Değerlendirmesi. Proje ve Programların Değerlendirmesi Gerbrand.vanBork@ecorys.com IPA Değerlendirme Yükümlülükleri IPA regülasyonu değerlendirme yükümlülükleri: Program düzeyinde: - Uygulama Öncesi/Planlanan (Ex-ante)

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik 64 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye hazır giyim işletmelerinde üretimin

Detaylı

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları

Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Yazılım Mühendisliği (SE 346) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Mühendisliği SE 346 Bahar 2 2 0 3 6.0 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ADLĠ TIP BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU

EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ADLĠ TIP BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ ADLĠ TIP BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Adli Tıp Yıl/yarıyıl 2010-2011 Dersin adı Ders düzeyi (önlisans, lisans,vb) Dersin türü (Z/S) Dersin dili Adli Tıp

Detaylı

Yazılım Mimarisi (SE 558) Ders Detayları

Yazılım Mimarisi (SE 558) Ders Detayları Yazılım Mimarisi (SE 558) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yazılım Mimarisi SE 558 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Sıcak Cam Maden Hazırlama Cam Teknolojisi Cam Ürün Üretimi

DERS BİLGİ FORMU Sıcak Cam Maden Hazırlama Cam Teknolojisi Cam Ürün Üretimi Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ DERS TANITIM KATALOĞU

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ DERS TANITIM KATALOĞU GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ DERS TANITIM KATALOĞU DersinAdı : Diferensiyel Denklemler DersinUygula ası(saat/hafta) DersinKodu Yıl Dönem Kredi AKTSKredisi

Detaylı

Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları

Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları Liderlik: Teori ve Pratik (PSY 316) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Liderlik: Teori ve Pratik PSY 316 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015

Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015 Yanma ve Yangın Vize Soruları - Cevapları 25.04.2015 1 )A il yö le dir e ve aydı lat a ar atürleri yerleşi kuralları ile ilgili aşağıdakilerde ha gisi veya ha gileri doğrudur? I- Yö le dir e işaretleri,

Detaylı

2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU

2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU 2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.04.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Mart ayında Tüketici

Detaylı

Mobil Yazılım Mühendisliği (SE 570) Ders Detayları

Mobil Yazılım Mühendisliği (SE 570) Ders Detayları Mobil Yazılım Mühendisliği (SE 570) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Mobil Yazılım Mühendisliği SE 570 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları

Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları Model Yapım Teknikleri (MMR106) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Model Yapım Teknikleri MMR106 Bahar 1 1 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersi Adı Öğreti Dili Anatomi TÜRKÇE Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer Dersin Türü Dersin Alan Kodu Ders

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

Açık Lise nedir? Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Açık Lise nedir? Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ Açık Lise nedir? İlköğrenimini tamamlayan, ancak orta öğretime devam edemeyenler ile orta öğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara farklı alanlarda

Detaylı

Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları

Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikopatolojiye Giriş PSY 301 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları

Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Sistem Mühendisliğine Giriş (IE 428) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Sistem Mühendisliğine Giriş IE 428 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 22 Aralık 214 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 214 eğitim yılında doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu. Öğrencilerin staj yaptıkları firmaların doldurduğu

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ 2014- EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI (EK MADDE- ) İLE YATAY GEÇİŞ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ 2014- EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI (EK MADDE- ) İLE YATAY GEÇİŞ AVRASYA ÜNİVERSİTESİ 2014- EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI (EK MADDE- ) İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ Başvuru Tarihi Değerlendirme Tarihi Kesin Kayıt Tarihi

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU I TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Adem AKYOL tarafından hazırlanan Denizli İli Honaz İlçesinde

Detaylı

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS KOMPLEKS ANALİZ FM-311 3 / 1.YY 2 2+0+0 3 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları

Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Hukuka Giriş (LAW 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Hukuka Giriş LAW 101 Güz 4 0 0 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU

REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU REW İSTANBUL 2016 FUAR SONUÇ RAPORU 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve KOSGEB destekleri ile İFO Fuarcılık tarafından 12. kez geri dönüşüm, çevre teknolojileri ve atık

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin 9 ayrı konuda toplam 50 işgünü staj yapma zorunlulukları

Detaylı

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN SAĞLIK VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr YAĞ Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri içerdikleri yağ asitlerinin

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Elektrik Tesisat Projeleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü

DERS BİLGİ FORMU Elektrik Tesisat Projeleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

BAT/BEP Örnek İyi Uygulamalar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

BAT/BEP Örnek İyi Uygulamalar. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü BAT/BEP Örnek İyi Uygulamalar Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü İçerik BAT/BEP leri Tesis Özelinde Belirlenmesi UNIDO-GEF kapsa ı da yürütüle çalış alar BAT/BEP Uygulama Örnekleri Tesis

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii İçindekiler... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii İçindekiler... v BİRİNCİ BÖLÜM Yiyecek İçecek Departmanının (Bölümünün) Organizasyon Yapısı, Yiyecek İçecek Alanlarında Dekoratif ve İşlevsel Tasarım 1. Otel Organizasyonu İçerisinde

Detaylı

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI Kamu İhale Kurumu KİK Genel Tebliğinin

Detaylı

Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu

Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu Üniversit emiz, 29 uncu Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması na Ev sahipliği Yapt ı Türkiye nin farklı üniversitelerinden mimarlık bölümü akademisyenlerini ve öğrencilerini

Detaylı

Krize Müdahale Teknikleri (PSY 418) Ders Detayları

Krize Müdahale Teknikleri (PSY 418) Ders Detayları Krize Müdahale Teknikleri (PSY 418) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Krize Müdahale Teknikleri PSY 418 Bahar 3 2 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

FİZİKİ ANTROPOLOG TANIM

FİZİKİ ANTROPOLOG TANIM TANIM İnsanın beden yapısının özelliklerini, tarihsel gelişimi içinde inceleyen, kemik yapısını metrik yöntemlerle ölçen, insanın genetik yapısını esas alarak yaşayan insan gruplarının çeşitliliğinin nedenlerini

Detaylı

Bilgisayar ve Ağ Güvenliği (COMPE 513) Ders Detayları

Bilgisayar ve Ağ Güvenliği (COMPE 513) Ders Detayları Bilgisayar ve Ağ Güvenliği (COMPE 513) Ders Detayları Ders Adı Bilgisayar ve Ağ Güvenliği Ders Kodu COMPE 513 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

TEMİZ ÜRETİM BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü TEMİZ ÜRETİM BAT/BEP Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü İçerik Te iz Üreti Kavra ı BAT/BEP Temiz Üretim Teknikleri Örnek Uygulama Endüstriyel Proses Girdi ve Çıktıları Ürünler Girdiler

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU Dersin Adı : Ge i Maki eleri e Giriş I DersinUygula ası(saat/hafta) Dersin Kodu Yıl Dönem Kredi

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans ( ) Yüksek Lisans(x ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti

Detaylı

Atık Sektörü de Ye i Uygula alar ve Sera Gazları a Etkisi Atık Sektörü de Kay akla a Sera Gazı E isyo ları Çalıştayı 5-6 Ekim 2016 Ankara

Atık Sektörü de Ye i Uygula alar ve Sera Gazları a Etkisi Atık Sektörü de Kay akla a Sera Gazı E isyo ları Çalıştayı 5-6 Ekim 2016 Ankara Atık Sektörü de Ye i Uygula alar ve Sera Gazları a Etkisi Atık Sektörü de Kay akla a Sera Gazı E isyo ları Çalıştayı 5-6 Ekim 2016 Ankara Sera Gazı E isyo ları Organik maddenin anaerobik ortamda yıkı ı

Detaylı

HP UC Hoparlörlü Telefon. Kullanıcı Kılavuzu

HP UC Hoparlörlü Telefon. Kullanıcı Kılavuzu HP UC Hoparlörlü Telefon Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2014, 2015 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth, mülkiyeti marka sahibine ait olan ve Hewlett-Packard Company tarafından lisansla kullanılan

Detaylı

DOSAB ARITMA ÇAMURU YÖNETİMİ

DOSAB ARITMA ÇAMURU YÖNETİMİ DOSAB ARITMA ÇAMURU YÖNETİMİ Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü MURAT İSPA Mak. Müh. DOSAB; Bölgemizde, 13 Nisan 1969 tarihinde Türk Otomobil Fabrikası AŞ nin temelinin atılması ve 1975 yılında Sönmez

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRETİMİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1) AMAÇ VE KAPSAM

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRETİMİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1) AMAÇ VE KAPSAM YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BATI DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ LİSANS ÖĞRETİMİ STAJ UYGULAMA ESASLARI 1) AMAÇ VE KAPSAM YTÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Detaylı

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016 Oto atik Katılı İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem Ekim 2016 1 Ülkemizde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik 1. Neden Otomatik Katılım? Sektörü Aralık 2015 2 Yaşla a Nüfus 85+ 80-84

Detaylı

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİKYÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU

GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİKYÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU GİRNE ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİKYÜKSEKOKULU GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM KATALOĞU DersinAdı : Ge iyardı ımaki eleri DersinUygula ası(saat/hafta) DersinKodu Yıl Dönem Kredi AKTSKredisi

Detaylı

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE)

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Elena Yudina Moskova Devlet Psikoloji ve Eğitim Üniversitesi Ankara, 12-13 Ekim 2010 EÇBE sistemi nasıl düzenleniyor? Eyalet Düzeyinde Eğitim ve Bilim Bakanlığı

Detaylı

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

Yönetim Kurulu. Yönetim kurulu bir başkan bir başkan yardımcısı ve 3 üye olmak üzere beş kişiden oluşmaktadır. Yönetim kurulumuzdaki yedek üyeler;

Yönetim Kurulu. Yönetim kurulu bir başkan bir başkan yardımcısı ve 3 üye olmak üzere beş kişiden oluşmaktadır. Yönetim kurulumuzdaki yedek üyeler; Spor Topluluğu Yönetim Kurulu Yönetim kurulu bir başkan bir başkan yardımcısı ve 3 üye olmak üzere beş kişiden oluşmaktadır. Süleyman Burak ÇELENER Hakan ATILGAN Ahmet Çetin KARAGÜLLE Ömer ALPASLAN Hakan

Detaylı

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları

Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Hava Taşımacılığı (AVM102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Hava Taşımacılığı AVM102 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

SINAV YÖNETMELİĞİ GEREĞİ, UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK KONULAR

SINAV YÖNETMELİĞİ GEREĞİ, UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK KONULAR 21 SINAV YÖNETMELİĞİ GEREĞİ, UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK KONULAR 398 SINAV YÖNETMELİĞİ GEREĞİ, UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK KONULAR 21 SI NAV YÖ NET ME L GE RE, UY GU LA MA DA D K KAT ED LE CEK KO NU LAR

Detaylı

Başla gıç Ar-Ge Projeleri Destekle e Progra ı

Başla gıç Ar-Ge Projeleri Destekle e Progra ı TÜBİTAK ARDEB : Başla gıç Ar-Ge Projeleri Destekle e Progra ı ARDEB Progra ları; Bugün; :Başla gıç Ar-Ge Projeleri Destekle e Progra ı Elektro ik aş uru Sürekli açık Basılı kopya so tarih Elektronik aş

Detaylı

BANTAŞ BANDIRMA AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

BANTAŞ BANDIRMA AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BANTAŞ BANDIRMA AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 25.04.2017 TARİHLİ OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME DOKÜMANI Şirketi izi Olağa Ge el Kurul topla tısı, aşağıdaki gü de addeleri i görüş

Detaylı

IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS PROFİLİ (SYLLABUS) Ders adı Kod Yarıyıl Ders Yükü Kredi ECTS YAPI MALZEMELERİ ARCH 106T 2 (3+0+0) 3 5 Ön koşul dersler Eğitim Dili Seviye

Detaylı

*Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir.

*Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir. Nasıl Dövizli ipariş F Vere iliri? *Cari hesap kartları(f2) ölü ü de ilgili ari hesap kartı açılır. *Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir. *Çalışıla ak para iri

Detaylı

SORULAR VE ÇÖZÜMLER 18.11.2014. Adı- Soyadı : Fakülte No :

SORULAR VE ÇÖZÜMLER 18.11.2014. Adı- Soyadı : Fakülte No : Adı- Soyadı : 18.11.2014 Fakülte No : Gıda Mühendisliği Bölümü, 2014/2015 Öğretim Yılı, Güz Yarıyılı 00391-Termodinamik Dersi, Ara Sınavı Soru ve Çözümleri 18.11.2014 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4

Detaylı

İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları

İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları İleri Yapı Malzemeleri (CE 542) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Yapı Malzemeleri CE 542 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i CE 210 İnşaat

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB 1002 Hızlı Destek Progra ı. Ta ıtı ve Bilgile dir e Topla tısı

TÜBİTAK ARDEB 1002 Hızlı Destek Progra ı. Ta ıtı ve Bilgile dir e Topla tısı TÜBİTAK ARDEB 1002 Hızlı Destek Progra ı Ta ıtı ve Bilgile dir e Topla tısı ARDEB Progra ları; D S Ç D Ç S D Ç D S Ça ğ r ı l ı Ba ş vuru Al ı nan Programlar Dönemli Ba ş vuru Al ı nan Programlar Sürekli

Detaylı

POLİKLORLU BİFENİL VE POLİKLORLU TERFENİLLERİN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK. PCB lerin Yö eti i ve Mevzuat ile İlgili Eğiti

POLİKLORLU BİFENİL VE POLİKLORLU TERFENİLLERİN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK. PCB lerin Yö eti i ve Mevzuat ile İlgili Eğiti POLİKLORLU BİFENİL VE POLİKLORLU TERFENİLLERİN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK PCB lerin Yö eti i ve Mevzuat ile İlgili Eğiti 3- Kası A kara Progra ı, PCB ler (Poliklorlu Bifeniller) en çok trafo ve kapasitörlerde

Detaylı

BOZKURT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

BOZKURT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BOZKURT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 3 4 5 6 HİZMET ADI Özel Yurtlara Personel Atama İsteği Okullarında Görevli Aday Okulllarında Okullarında Aday Öğretmenlerin/ Aday Usta

Detaylı

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU HİZMET ENVANTERİ ,Rektörlük., Kararın niteliğine göre Üniversite, Kararın niteliğine göre Üniversite Senatosu. Rektörlük, Strateji Geliştirme Daire SIRA NO MERKEZİ İDARE TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE DİĞER ÖZELSEKTÖR V.B.

Detaylı

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) KİMYA PROJE RAPORU GRUP AKTİF PROJE ADI BOYAR MADDELERDE

Detaylı

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu, AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarında verilen pedagojik formasyon derslerinin,

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTERSİ YANDAL PROGRAMINA BAŞVURU, KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTERSİ YANDAL PROGRAMINA BAŞVURU, KABUL VE KAYIT KOŞULLARI NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTERSİ 204-205 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YANDAL PROGRAMINA BAŞVURU, KABUL VE KAYIT KOŞULLARI - Öğrenci, ilan edilen yandal programına anadal programının en erken 3. ve en geç 6. döneminin

Detaylı

ÖZET. Haziran 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri

ÖZET. Haziran 2016 Dönemi Bütçe Gerçekleşmeleri 216 HAZİRAN ÖZET 216 Dönemi Gerçekleşmeleri 215 yılı ayında 3,2 milyar TL fazla veren bütçe, 216 yılı ayında 7,9 milyar TL açık vermiştir. 215 yılı ayında 4,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 216

Detaylı

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Dürüst olmak, artı bir özellik değildir. Dürüst olmak, bir insanın nefes alması kadar doğal bir davranış olmalıdır. Bir hayatın içine yalan girdiyse, ne olursa olsun eşler

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği

Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği Yrd.Doç.Dr. İlknur M. GÖNENÇ Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ANKARA ÜNİVERSİTESİ-ALTINDAĞ BELEDİYESi İŞ

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu Tez ve Eser Önerisi Hazırlama Esasları nın amacı, Adıyaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin...

Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... Sanayi ve Lojistik Lojistik gayrimenkul dünyasını keşfedin... bizimle çalışmanın keyfini yaşayın... İhtiyacınıza Yönelik Profesyonel Çözümler Sanayi ve Lojistik ekibimiz, üretim ve depolama alanı ihtiyaçlarınızdan,

Detaylı