ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür"

Transkript

1 ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür

2 Ders programı 29 Eylül, 06, 13 Ekim 2015 Prof. Dr. Emine Akalın 20 Ekim 2015 Yard.Doç.Dr. Gülay Ecevit Genç 27 Ekim Kasım Vize Haftası 17 Kasım 2015Yard.Doç.Dr. Gülay Ecevit Genç 24 Kasım 2015 Doç.Dr. Şükran Kültür

3 01 Aralık Aralık Aralık 2015

4 Eczanelerde satılan bitkisel ürünlerde yer alan bitkilerin iç ve dış morfolojik özellikleri kullanılarak bitki teşhis edilip, eğer varsa yapılan yanlışlıkların ortaya konulması amaçlanır. Genellikle yurtdışından gelmiş bitkisel ürünlerdeki bitkilerin çoğu ülkemizde yetişmeyip çok tanınmayan bitkilerdir, bu ders kapsamında bazı yabancı bitkilerin de tanınması sağlanabilecektir.

5

6 Eczanelerde Bitkilerin Güvenli Kullanımı

7 Günümüzde Eczanelerde sentetik kimyasal içerikli ilaçların yanı sıra bitkisel ilaçlarında önemli bir yer tutması ve halk tarafından talep görmesi Bitkisel ürünler: bitkisel ilaçlar= fitofarmasötik=fitofarmaka bitkisel çaylar v.s.

8 Bitkisel ilaç WHO (Dünya Sağlık Örgütü) 1991 yılında Cenevre Toplantısında yaptığı tanıma göre: Bitkisel ilaç: bitkisel drog veya karışımlarını olduğu gibi veya değişik preparatları halinde etkili kısım olarak taşıyan bitmiş, etiketlenmiş, tıbbi bitkisel ürünlerdir.

9

10 Bitkisel çaylar Günlük rahatsızlık olarak belirtilen şikayetlerin iyileştirilmesinde tedavi edici değere sahip etken maddeler içeren bitki veya bitkilerin parçalarından hazırlanan hastalıklardan koruyucu, başlangıçta tedavi edici veya tedaviyi destekleyici olarak kullanılan çaylardır.

11 Mono çaylar: Tek bir bitki türünden hazırlanmıştır. Bitki parçalarından, ya da toz edilmiş ve tek kullanımlık süzme poşet ya da çok kullanımlık paketlerden oluşur. Ihlamur çayı, kuşburnu çayı, Karışım çaylar: Birden fazla bitki türünden oluşur. Temel drog (Remedium cardinale) Yardımcı drog (Adjuvans), Düzeltici drog (Korrigen), dolgutamamlayıcı (Konstituens) droglardan oluşur.

12 Zayıflama Çayları Son yılların önemli bir sorunu halıne gelen şişmanlık ya da obezite insanlık için bir risk oluşturmaktadır.

13

14 Obezite diğer bir adıyla şişmanlık; aşırı beslenme sonucu yağ dokusunun artışına bağlı olarak vücut ağırlığının artmasıdır. Kişinin obezite sınıfına girip girmediği Vücut kitle indeksi hesaplaması ile yapılır, şöyle ki; Vücuk Kitle İndeksi: kişinin kilosunun metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen sayıdır.

15 VKİ: manken kilosudur, daha az ise tehlikelidir, hekime görünmeleri gerekir. VKİ: 24 olanlar normal ideal kilodadır VKİ: hafif şişman VKİ: 30 dan büyük olanlar OBEZ olarak nitelendirilirler.

16

17 Şişmanlık neden istenmez Sağlık açısından çok risklidir Şeker hastalığı riski Kalp krizi riski Kolesterol yüksekliği Ani ölüm Hipertansiyon. Estetik açıdan kaygı ve psikolojik sıkıntılar

18 Zayıflama çayları Zayıflama çayları genellikle karışım çayları halindedir. Karışım zayıflama çaylarında Diüretik Uyarıcı Laksatif etkili droglar kullanılmaktadır.

19 Zayıflamada kullanılan bazı bitkiler Thea sinensis (çay)= yaprak Urtica dioica (ısırganotu) = yaprak Urtica urens Betula pendula (Huş ağacı) = yaprak Betula alba Juniperus communis (Adi ardıç) = meyve Helichrysum arenarium (Ölmezçiçek) = çiçek

20 Bazı tıbbi bitkilerin anatomik incelenmesi ve tanınması Fructus Anisi (Anason meyvesi)-pimpinella anisum -Apiaceaea/Umbelliferae Fructus Foeniculi (Rezene meyvesi)- Foeniculum vulgare Apiaceae/Umbelliferae Folia Rosmarini (Biberiy yaprağı)- Rosmarinus officinalis Lamiaceae/Labiatae Folia Sennae (Sinameki yaprağı)-cassia acutifolia (tropik ve Afrika) C. angustifolia (Ortadoğu Hindistan ve Arabistan) Caesalpiniaceae

21 Folia Betulae (Huş ağacı yaprağı) Betula alba Betulaceae

22

23 Camelia sinensis=thea sinensis (çay)

24 Equisetum arvense (Atkuyruğu) = topraküstükısmı Erica arborea (ağaç fundası, ilkbahar fundası)=topraküstükısmı Calluna vulgaris (süpürge çalısı) = topraküstü kısmı

25 Tilia platyphyllos (ıhlamur) = çiçek T. cordata Sambucus nigra (Mürver) = çiçek

26 Ilex paraguariensis (Mate çayı, Paraguay çayı)= yaprak Ülkemizde yetişmez

27 Cassia acutifolia (sinameki) = yaprak Ülkemizde yetişmez Frangula alnus (barut ağacı, akdiken) Coriandrum sativum (kişniş)= meyve Foeniculum vulgare (rezene) Melissa officinalis (oğulotu)= yaprak Matricaria chamomilla (mayıs papatyası) = çiçek

28 İncelen Preparat - Rapor Rapor Preparatın adı: Üretici/İthalatçı firma: Kullanım amacı: İçindekiler listesi: İçeriğinde tespit edilenler: Yorumlar: Sonuç:

29 Türkçe isim Sinameki Rezene Isırgan Limon otu Limon otu Şahtere Melisa Anason Stevya Zencefil Gül Papatya Sinameki Kişniş Meyan Kantaron Şerbetçi otu Çörek otu Yasemin Lavanta Latince isim Cassia acutifolia Foeniculum vulgare Urtica sp. Lippia citriodora Cymbopogon citratus Fumaria sp. Melissa oficinalis Pimpinella anisum Stevia rebaudiana Zingiber officinale Rosa sp. Matricaria chamomilla Cassia acutifolia Coriandrum sativum Glycyrrhiza glabra Hypericum perforatum Humulus lupulus Nigella sativa Jasminum sp. Lavandula stoechas

30 Arifoğlu Relax Tea Melisa Kantaron Şerbetçiotu Kediotu kökü Gül Yasemin Lavanta Papatya Meyan Tilaks Anason Rezene Sinameki Kişniş Meyan Doğadan Plus Algenol Isırgan Limon otu Çörek otu Şahtere Melisa Zencefil Stevya

31

32

33

34

35

36

37

38 Calluna vulgaris Erica arborea Erica manipuliflora

39 Erica arborea: Ağaç fundası

40

41 Calluna vulgaris, Süpürge çalısı

42 Calluna ve Erica cinsleri Calluna ve Erica cinsleri küçük iğnemsi yapraklara sahiptirler. Calluna cinsinde yapraklar küt, karşılıklı ve imbrikat dizilişli olup tabanda iki kulakçıklıdır. Erica cinsinde yapraklar tepede sivri ve yaprak dizilişleri dairesel ve tabanda kulakçık yoktur. Zayıflama çaylarının terkibinde genellikle diüretik olarak yer alırlar.

43 Erica manipuliflora Funda, püren

44 İncelen Preparat - Rapor Rapor Preparatın adı: Üretici/İthalatçı firma: Kullanım amacı: İçindekiler listesi: İçeriğinde tespit edilenler: Yorumlar: Sonuç:

45 Zayıflama çaylarında yer alan başlıca bitkiler Zayıflama çayları genellikle karışım çayları halinde olup, diüretik etkili, uyarıcı ve laksatif etkili bitkilerden oluşmaktadırlar. Thea sinensis (Camelia sinensis) Calluna vulgaris (Süpürge çalısı) Erica arborea (Funda) Betula alba (Huş ağacı) Ilex paraguariensis (Mate) Çay

46 Pimpinella anisum (Anason) Foeniculum vulgare (Rezene) Prunus avium (Kiraz) Urtica dioica (Isırgan) Urtica urens Helichrysum arenarium (ölmez çiçek) Cassia angustifolia, C. acutifolia (sinameki) Zea mays (mısır püskülü)

47 Frangula alnus (Barut ağacı) Equisetum arvense Tilia cordata, T. Platyphyllos Tribulus terrestris Hibiscus sabdarrifa Paulinia cupana (guarana)

48 GALAKTAGOG BİTKİLER (Süt Arttırıcı Bitkiler)

49 Anne sütü yaşam için en temel besinlerden biridir. Ancak, ülkemizde anneler çeşitli nedenlerle emzirmeyi erken dönemde sonlandırmakta ve ek gıdalara başlamaktadırlar. Bebeklere erken dönemde ek gıdalara başlanmasında en önemli faktörlerden biri anne sütünün yetersiz olması veya anneler ve yakınları tarafından yetersiz olduğunun düşünülmesidir. Oysa her annenin memesi iki bebeğe yetecek kadar süt üretebilmektedir. Bu konudaki yanlış düşünceye ve bilgi eksikliği gibi birçok nedene bağlı olarak annelere ve bebeklerine ailenin kendisi ya da yakınları, arkadaşları ve komşuları tarafından çeşitli geleneksel uygulamalar yapılmaktadır. Annelere anne sütünü arttıran birçok uygulama yaptırılmakta ve çeşitli besinler verilmekte, bebeklerin beslenmeleri de doğumdan itibaren ek gıdalarla sürdürülmeye çalışılmaktadır. Sonuçta annelerin sütü azalmakta, bebekler anne sütüyle beslenememekte ve ayrıca anne ve bebekler birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.

50 Anne Sütünün Özellikleri Kolostrum Geçiş Sütü Matür Süt

51 Kolostrum Doğumdan sonra ortalama ilk beş gün boyunca salgılanan süte kolostrum, halk arasında da ağız sütü denir. Koyu kıvamlı ve daha sarımsı renktedir. Sarımsı rengi beta karotenden kaynaklanmaktadır. Yenidoğanın ilk günlerde enerji, sıvı ve besin gereksiniminin tümünü karşılar. İçeriğinde olgun süte oranla daha fazla protein, vitamin, mineral, inorganik tuz ve daha az oranda yağ ve karbonhidrat bulunur.

52 Geçiş Sütü Kolostrumdan sonra günler arasında salgılanan süttür. Geçiş sütündeki elementlerin düzeyi genellikle kolostrum ile matür süt bileşimi arasındaki değerlerdedir. Geçiş sütünde fosfor düzeyi, kolostrum ve matür sütte olduğundan daha yüksektir. Kolostruma göre total protein oranı azalmaya başlar. Daha yüksek oranda yağ, laktoz, vitamin içerir ve kalori değeri artmaya başlar.

53 Matür Süt On beşinci günden sonra salgılanan süttür. Bu sütün %10 u enerji ve büyüme için gerekli olan karbonhidrat, protein ve yağları içerir, geri kalan kısmı sudur. Matür sütün rengi beyazdır. Matür süt ilk altı ay bebeğin besin gereksinimini tek başına, hiçbir ek gıdaya gerek kalmadan karşılayabilir.

54 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF (The United Nations Children s Fund) bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay sadece anne sütü almalarını (su dahil hiçbir ek gıda almadan), bebekler ancak altı aylık olduktan sonra sıvı ve katı ek gıdalara başlanmasını ve bu tamamlayıcı gıdaların yanı sıra en az iki yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini önermektedir (DSÖ 1998, UNICEF 2008). Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 1989 yılında kabul ettiği çocuk haklarına dair sözleşmede toplumun bütün kesimlerinin emzirme konusunda bilgilendirilmesi, desteklenmesi ve bu alandaki eğitim olanaklarına kavuşturulması amaçlanarak emzirme bir insan hakkı olarak kabul edilmiştir

55 Doğumu izleyen ilk altı ay içinde bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmeleri, yaygın çocuk hastalıklarına ve beslenme yetersizliklerine bağlı bebek ölümlerini azaltmaktadır. Anne sütü, çocuk ölümlerinde önemli payı olan akut solunum yolu enfeksiyonlarına ve ishale bağlı ölümleri azaltabildiği gibi genel enfeksiyon hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. Bebeklerin uygun biçimde beslenmesi yaşamlarını kurtarabilmekte ve en iyi şekilde büyüyüp gelişimlerini sağlamaktadır (UNICEF 2008).

56 Anne Sütünün İçeriği Anne sütünün %87 si sudan oluşmaktadır. Anne sütündeki temel karbonhidrat meme golgi cisimlerinde glukoz ve galaktozdan sentezlenen laktozdur. Anne sütü kalorisinin %42 si laktozdan oluşur. Anne sütünün sağladığı enerjinin %50 si yağlardan elde edilir. Yağların %98 i trigliseridlerden oluşur. Anne sütündeki vitamin miktarı, annenin vitamin alımı ve beslenme durumundan etkilenmektedir. D ve K vitaminleri dışında yağda ve suda eriyen vitaminlerin anne sütündeki miktarları süt çocuğu için yeterlidir. Anne sütünün mineral bileşimi annenin diyeti ile büyük bir değişim göstermez. Bu regülasyonun annedeki mineral depolarının kullanılarak sağlandığı düşünülmektedir.

57 Matür (Olgun) Anne Sütünün İçeriği (100ml'de) Enerji ve Besin Öğeleri Enerji Protein Sütün İçeriği 69 kcal 1,3 gr Yağ %51 Laktoz %42 Sodyum Kalsiyum Fosfor Demir Çinko 14 mg 34 mg 14 mg 0,07 mg 0,28 mg

58 Emzirme ve Anne Sütü Neden Önemlidir? Emzirme kadınlara özel bir durumdur ve anne ile bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşmasını sağlar. Anne sütü bebek için mükemmel bir besindir ve türe özgü bir besin maddesidir. Emzirmemek annede meme kanseri riskini artırır. Anne sütü her zaman hazırdır. Anne sütünün sindirilmesi daha kolaydır Anne sütü mekonyumun (ilk dışkı) atılmasını kolaylaştırır Emzirme doğum sonrası kanamaları azaltır. Anne sütü bağışıklık ile ilgili maddeler içerir ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Emzirme bebeğin diş sağlığı için yararlıdır. Anne sütü bebeği ishale karşı korur. Anne sütü bebekte astım ve diğer alerjik hastalıkların görülme riskini ve sıklığını azaltır.

59 Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Süt yapımını artırmanın tek yolu, doğru teknik ve sık aralıklarla emzirmedir. Doğru emzirme tekniğinin anne sütünü artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

60 Anne Sütünün Bebeğe Verilmediği Durumlar Annenin ağır hastalığı ya da psikozu, kemoterapi ve radyoterapötik ajanlar alması anne sütü verilmesini engellemektedir. HIV yönünden endemik olmayan ve beslenme sorunu olmayan gelişmiş ülkelerde emzirme önerilmemektedir. Anne memesinde ve meme çevresinde aktif herpes lezyonlarının bulunması, lezyonlar geçinceye kadar emzirmeyi engellemektedir. Galaktozemi gibi süt ürünlerinin alınmasının yasak olduğu metabolik hastalıklarda da bebeğe anne sütü verilmemelidir. Hepatit C de doğum sonrası vücut sıvıları ile bulaştığı için emzirme kontrendikedir.

61 Laktasyondaki Annenin Beslenmesi Sadece daha fazla yemek bir kadının süt miktarını artırmaz. Ancak, annenin beslenmesi yetersiz ise güç ve enerji kazanmak için anne daha fazla yemek yemelidir. Birçok anne özellikle emzirme sırasında her zamankinden daha fazla susadığını fark eder. İhtiyacından fazla sıvı almak süt miktarını artırmaz. Emzikli annelerde günlük kalori miktarı 1800 kaloridir.

62 GALAKTAGOG BİTKİLER Anethum graveolens L. (Dere otu)--apiaceae Carum carvi L. (Kimyon)---Apiaceae Foeniculum vulgare Miller (Rezene)--Apiaceae Galega officinalis L. (Keçi sedefotu)--fabaceaea Matricaria chamomilla L.(Mayıs papatyası)- Compositae Mentha piperita L. (Nane)---Labiaatae Melissa officinalis L. (Oğulotu)---Labiatae Papaver rhoeas L. (Gelincik)----Papavearceae

63 Pimpinella anisum L. ( Anason)--Apiaceae Polygala vulgaris L. ( Sütotu)---Polygalaceae Rosa canina L. ( Kuşburnu)--- Rosaceae Rosmarinus officinalis L. ( Kuşdili, biberiye)- Labiatae Rubus discolor Weihe & Nees (Böğürtlen)-- Rosaceae Trigonella foenum-graecum L. ( Çemenotu)-- Fabaceae Urtica dioica L. (Isırgan)---( Urticaceae)

64 Verbena officinalis L. ( Mine çiçeği)-- Verbenaceae Viscum album L. subsp. album (ökseotu, burç) (Loranthaceae) Vitex agnus-castus L.( hayıt)---verbenaceae

65 Eczanelerde Süt Arttırıcı (Galaktagog) olarak satılan çaylarda yer alan bitkiler

66 Piyasada Satılan Bazı Galaktagog Örnek Bitki Çayları

67

68

69 Milupanın süt arttırıcı bitki çayı

70

71

72

73 Cuminum cyminum (kimyon)

74 50-60 cm boylarında beyaz çiçekli tek yıllık otsu bir bitkidir. Vatanı Mısır dır. Orta Anadolu bölgesinde kültürü yapılır. (Konya, Polatlı, Eskişehir) Fructus Cumini (kimyon meyvesi) 5-6 mm boyunda, uca doğru sivrilen seyrek tüylü 2 merikarptan oluşan şizokarp meyvedir. Uçucu yağ taşır, içinde kumin aldehit içerir.

75 Midevi, gaz söktürücü terletici olarak kullanılır. Baharat olarak, başlıca et yemeklerinde kullanılır. Özellikle Orta Doğu, Çin, Hindistan ve Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılır. Keskin, acı ve biraz sert bir tadı vardır.

76 Rooibos (Roybos) Yöresel adı: Kırmızı çalı Bilimsel adı: Aspalathus linearis Familyası: Fabaceae Vatanı: Güney Afrika Kullanılan kısmı: Yaprakları

77 Aspalathus sp.

78

79 Lippia citriodora (Limon otu) Cymbopogon citratus (Limon otu)

80 Anethum graveolens L. Familya: APIACEAE Çiçeklenme Zamanı: Haziran Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Marmara, Batı ve Kuzey Anadolu da yaygın Türkçe İsmi: Dere otu Yöresel İsimleri: Dorak otu, Darak otu, Börek otu, Sakal otu, Tarhana otu, Doru otu, Hezertere

81 Kullanılan Kısmı: Kurutulmuş meyveleri Yöresel olarak; Yatıştırıcı Gaz söktürücü ve hazmettirici Süt arttırıcı Taze yaprakları salata ve yemeklere koku ve tat vermek için kullanılır.

82 Familya: APIACEAE Çiçeklenme Zamanı: Mayıs Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Kuzey Doğu, Doğu ve Güney Anadolu Türkçe İsmi: Kimyon Yöresel İsimleri: Frenk kimyonu, Karaman kimyonu, Keraviye, Nemse kimyonu, Yabani kimyon Kullanılışı: Meyveleri dahilen infüzyon halinde karminatif, galaktagog, midevi, baharat, spazmolitik ve antibakteriyel olarak kullanılır. Carum carvi L.

83 Foeniculum vulgare Miller Familya: APIACEAE Çiçeklenme Zamanı: Mayıs Eylül Türkiye deki Yayılışı: Kuzey Anadolu ve Amanoslar Türkçe İsmi: Rezene Yöresel İsimleri: Raziyane, Arap saçı, Rezdane, Mayana, Meletüre Kullanılan Kısmı: Meyveleri Kullanılışı: Meyveleri midevi, gaz söktürücü, süt arttırıcı, soğuk algınlığı, öksürük ve bronşitte etkilidir. Yöresel olarak özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz sancılarında solunum sisteminin soğuk algınlığı, öksürük gibi şikayetlerde sekretolitik ve ekspektoran etkisi nedeniyle çayı halinde kullanılır.

84 Galega officinalis L. Familya: FABACEAE Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Eylül Türkiye deki Yayılışı: Akdeniz, Marmara, Ege ve Batı Karadeniz Bölgesi Dünyadaki Yayılışı: Orta Güney Avrupa, Kafkasya, Orta Güney Rusya, Batı Pakistan Türkçe İsmi: Keçi sedef otu Yöresel İsimleri: Keçi sedef otu, Unkutotu Kullanılan Kısmı: Toprak üstü kısımları Kullanılışı: Dahilen infüzyon çay olarak. Çiçekli dallar süt arttırıcı ve şeker hastalığına karşı kullanılır.

85 Matricaria chamomilla L. Familya: COMPOSITAE Çiçeklenme Zamanı: Mart - Nisan Türkiye deki Yayılışı: Türkiye genelinde yaygın olarak yetişir. Türkçe İsmi: Papatya Yöresel İsimleri: Mayıs papatyası, Adi papatya, Babunç, Tıbbi papatya Kullanılan Kısmı: Gölgede kurutulmuş çiçek durumları Kullanılışı: Yöresel olarak infüzyonu halinde dahilen idrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz ve safra söktürücü etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Haricen yara iyi edici etkisinden dolayı pansuman yapımında, anal ve genital sistemin iltihaplı hastalıklarında kullanılır. Kamazulenden dolayı antiflojistik, antibakteriyel etkiye sahiptir.

86 Mentha x piperita L. Familya: LABIATAE Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Ekim Türkiye deki Yayılışı: Kuzey Batı ve Batı Anadolu Türkçe İsmi: Nane Yöresel İsimleri: Bahçe nanesi, Biberi nane, Fülfili nane Kullanılan Kısmı: Yaprakları Kullanılışı: Bilhassa sinirsel kökenli mide bulantılarını kesici, gaz söktürücü ve koku verici olarak kullanılır.taşıdığı uçucu yağdaki mentolden dolayı antibakteriyel, spazmolitik, karminatif etkilidir. Ayrıca soğuk algınlığında üst solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır. Mentol allerjisi olanlar kullanmamalıdır.galaktagog etkisi yoktur, ancak preparat içinde bulantı giderici, soğuk algınlığına karşı olan özelliklerinden dolayı kullanılmıştır.

87 Melissa officinalis L. Familya: LABIATAE Çiçeklenme Zamanı: Haziran - Eylül Türkiye deki Yayılışı: Marmara, Ege, Akdeniz Bölgesi Dünyadaki Yayılışı: Vatanı Doğu Akdeniz Bölgesi ve Batı Asya. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa da kültürü yapılmaktadır. Türkçe İsmi: Melisa, Oğulotu Yöresel İsimleri: Melisa, Oğlanotu, Arı çiçeği, Arı otu, Beyaz oğulotu, Kovan otu, Limon nanesi Kullanılan Kısmı: Yaprakları

88 Kullanılışı: İnfüzyonu halinde dahilen sedatif, spazmolitik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, midevi ve karminatif etkilidir. Uçuk tedavisinde, sinirsel kaynaklı gastrointestinal hastalıklarda, uyku problemleri ve migrende kullanılır. Psikosomatik kardiyak rahatsızlıklarda tonik olarak yararlanılır. Homeopatik olarak menstrual düzensizliklerde kullanılır. Yöresel olarak; Yapraklar balla karıştırılıp nefes darlığında. Çiçekli dallardan hazırlanan infüzyon kalp hastalıklarında kullanılır.

89 Papaver rhoeas L. Familya: PAPAVERACEAE Çiçeklenme Zamanı: Mart - Ağustos Türkiye deki Yayılışı: Marmara ve Ege Bölgelerinde yaygın Türkçe İsmi: Gelin gülü, Gelin eli, Gelin çiçeği, Gelincikleme otu Yöresel İsimleri: Gelincik otu Kullanılan Kısmı: Çiçekleri Kullanılışı: İnfüzyonu çay olarak dahilen öksürük kesici, çocukların gece işemelerinde. Kadınlarda menstruasyon düzenleyici. Antispazmodik ve antiaritmik. İshale karşı. Çiçeklerinden hazırlanan dekoksiyon dahilen ağız içi yaralarında. Yapraklarından hazırlanan yemek kuvvet verici.immün sistemi güçlendirici,süt arttırıcı. Çiçek tomurcukları veya petallerinden su ve şeker katılarak hazırlanan şurup kuvvet verici. Yapraklarından kavrularak hazırlanan yemek sarılık tedavisinde kullanılır.

90 Pimpinella anisum L. Familya: APIACEAE Çiçeklenme Zamanı: Şubat Türkiye deki Yayılışı: Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi nde kültürü yapılmaktadır. Dünyadaki Yayılışı: Kültürü yapılmaktadır. Türkçe İsmi: Anason Yöresel İsimleri: Anason, Mesirotu, Enisen, Ezanteri, Ezeltere, Ezentere Kullanılan Kısmı: Meyveleri Kullanılışı: Dahilen dekoksiyonu halinde, karminatif ekspektoran, laktagog, afrodizyak, spazmolitik etkili. Yöresel olarak gaz söktürücü, iştah açıcı, süt arttırıcı ve uyku verici olarak kullanılı. Bazı içkilerin (rakı) yapımında kullanılır.

91 Familya: POLYGALACEAE Çiçeklenme Zamanı: Nisan - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Trakya ve Kuzey Anadolu Bölgeleri Türkçe İsmi: Süt otu Yöresel İsimleri: - Kullanılan Kısmı: Toprak üstü kısımları Kullanılışı: Dekoksiyonu halinde hazırlanan çay balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, süt arttırıcı, terletici ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Polygala vulgaris L.

92 Rosa canina L. Familya: ROSACEAE Çiçeklenme Zamanı: Mayıs - Temmuz Türkiye deki Yayılışı: Afyon, Ağrı, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Kastamonu, Çorum, Ordu, Trabzon Türkçe İsmi: Yabani gül, Kuşburnu Yöresel İsimleri: Deli gül, Diken başı, Göz kıvıştıran, Gül burnu, Gül dikeni, Drot Kullanılan Kısmı: Meyveleri

93 Etki ve Kullanılışı Soğuk algınlığında kullanılan diğer bitkilerle beraber, ayrıca reçel yapımında kullanılır. Kabız ve kuvvet verici etkilere sahiptir. Yöresel olarak meyvelerinden hazırlanan dekoksiyon dahilen hemoroitlere karşı, mide rahatsızlıkları tedavisinde, kabızlığa karşı kullanılır. Dekoksiyonu hazırlanıp 5-15 gün boyunca günde 2 defa 1 fincan çayı içilerek, meyveleri soğuk algınlığı, öksürük, bronşit ve astıma karşı; yaprakları soğuk algınlığı, öksürük, kaşıntı ve ekzamaya karşı; kurutulmuş meyva ve yaprakları safra kesesi hastalıkları ve nefrite karşı kullanılır.

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L.

Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler. 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller. 4. Galega officinalis L. Süt Arttırıcı (Galaktagog) Bazı Bitkiler 1. Anethum graveolens L. 2. Carum carvi L. 3. Foeniculum vulgare Miller 4. Galega officinalis L. 5. Matricaria chamomilla L. 6. Mentha piperita L. 7. Melissa officinalis

Detaylı

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra Türkçe isim Sinameki Rezene Isırgan Limon otu Limon otu Şahtere Melisa Anason Stevya Zencefil Gül Papatya Sinameki Kişniş Meyan Kantaron Şerbetçi otu Çörek otu Yasemin Lavanta Latince isim Cassia acutifolia

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

İçeni iyileştiren içecekler

İçeni iyileştiren içecekler İçeni iyileştiren içecekler Hemen hemen herkesin sevdiği ve ihtiyaç duyduğu şeylerden biri yemek yerken veya öğün aralarında sıvı besinler tüketmektir. 1 13 İçeçeğin kalorisi düşükse bir de faydalıysa

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler.

Karbonhidrat Nedir? Bitkiler klorofil, güneş enerjisi, su ve karbondioksiti kullanarak karbonhidratları sentezlerler. Karbonhidratlar Karbonhidrat Nedir? Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlayan besin maddelerinde en fazla bulunan besin öğesidir. Daha çok bitkisel kaynaklı besin maddelerinde yaygın olarak bulunur. Bitkiler

Detaylı

BÜYÜME, BESLENME-BÜYÜME İLİŞKİSİ. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Eylül 2004

BÜYÜME, BESLENME-BÜYÜME İLİŞKİSİ. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Eylül 2004 BÜYÜME, BESLENME-BÜYÜME İLİŞKİSİ Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Eylül 2004 Büyüme: Vücut hacminin ve kitlesinin kalitatif ve kantitatif olarak

Detaylı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon HİPERTANSİYON Dr. Hatice ODABAŞ Yüksek Kan Basıncının Nasıl Bir Tehlikesi Vardır?

Detaylı

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır.

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır. Hamilelikte bitki çayları ve şifalı otlar Bitki çayları son zamanlarda giderek popülerite kazanan içecekleridir. Eskiden sadece aktarlarda satılan bitkiler ve bunlardan elde edilen çaylar günümüzde hemen

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ 2 Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ Bu katalogdaki ürünler canlı bitki örneklerinden suluboya tekniği ile el yapımı

Detaylı

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Neden Çay? İlaçların yan etkileri Maliyetin yüksek oluşu İlaç için reçete gerekliliği/bitkisel çaya erişim kolaylığı Bitkilerin güvenli olduğuna dair inanç Son

Detaylı

Ordu Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler

Ordu Aktarlarında Satılan Tıbbi Bitkiler Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi / Ordu University Journal of Science and Technology Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., 2017; 7(2): 378-383 Ordu Univ. J. Sci. Tech., 2017; 7(2): 378-383 e-issn: 2146-6459

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal Bozukluklar Antidiyareikler 1 Gastrointestinal Bozukluklar Günlük yaşantıda, gastrointestinal problemler de sıklıkla şikayetlere yol açar. Pek çok durumda, alınan yiyecek ve içeceklerle, karşılaşılan problemler düzeltilmeye

Detaylı

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ

KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ KÜTAHYA AKTARLARINDA SATILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN AĞIR METAL MİKTARLARININ İNCELENMESİ Sema LEBLEBİCİ 1*, Sema Demet BAHTİYAR 2, M. Sabri ÖZYURT 1 1 Dumlupınar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR Prof. Dr. GÜLÇİN SALTAN İŞCAN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Soğuk algınlığı Virüslerin neden olduğu rinit,

Detaylı

CİLT VE VÜCUT SAĞLIĞIMIZA FAYDALI BİTKİSEL MACUNLAR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

CİLT VE VÜCUT SAĞLIĞIMIZA FAYDALI BİTKİSEL MACUNLAR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Bünyeyi kuvvetlendiren MACUN 1-Bir tutanı zencefil ve üzerlik tohumu, yarım tutam tarçın ve karanfille birlikte bir avuç ceviz içi dövülerek ezilir. Hazırla nan karışım suları çekilinceye kadar kaynatılarak

Detaylı

HEMŞİRELİK ALANI X. SINIF GENEL BESLENME DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HEMŞİRELİK ALANI X. SINIF GENEL BESLENME DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HEMŞİRELİK ALANI X. SINIF GENEL BESLENME DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI GENEL AMAÇ Besin öğeleri, besin grupları, besinlerin enerji değerleri, özel durumlar ve hastalıklarda beslenme programlarını bilme ve gerekli

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

SİGARANIN ZARARLARI FEYZANUR SENA ÇİM 133 BİLGE BAĞCI 141 SINIF: 9ANESTEZİ

SİGARANIN ZARARLARI FEYZANUR SENA ÇİM 133 BİLGE BAĞCI 141 SINIF: 9ANESTEZİ SİGARANIN ZARARLARI FEYZANUR SENA ÇİM 133 BİLGE BAĞCI 141 SINIF: 9ANESTEZİ SİGARA NEDİR? Zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir Sigara dumanında vücudumuz için

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ A) İnfüzyon: Parçalanmış drog (2 g) üzerine sıcak su (80 C) ilave edilir. Karıştırılıp kapağı kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 5 dakika tutulur. Dekante edilir ya da süzülüp

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir.

Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Sağlıklı bitki çayları Bitki çayları sadece bir içecek değildir,bir çoğu tıbbi ilaç olarak tescil edilmişlerdir. Bir bitki çayından tıbbi fayda sağlamak istiyorsanız onu doğru yerden satın almanız ve doğru

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi

Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Pazardan Sofraya:Pazarlama ve Tüketim Beslenmede Balığın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Yasemen YANAR Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Tarih boyunca medeniyetler

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ;

Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ; SÜPER BESİNLER derken yanlış anlaşılmasın tabi ki tek başına süper olan bir besin ne yazık ki yok ama farklı farklı işlevleriyle vücutta süper faydaları olan besinleri birde bu yönleriyle tanıyalım. Kefir:

Detaylı

ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI. Attila Hancıoğlu Banu Akadlı Ergöçmen Elif Kurtuluş Yiğit

ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI. Attila Hancıoğlu Banu Akadlı Ergöçmen Elif Kurtuluş Yiğit ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI Attila Hancıoğlu Banu Akadlı Ergöçmen Elif Kurtuluş Yiğit Bebek ve Çocuk Ölümlülüğü 0-4 Yaş Dönemindeki Ölümler Perinatal Ölümler Yüksek Riskli Doğurganlık Davranışı 0-4 Yaş Dönemindeki

Detaylı

Süt İneklerinin Yaz Beslemesinde Dikkat Edilecek Noktalar 2006

Süt İneklerinin Yaz Beslemesinde Dikkat Edilecek Noktalar 2006 Süt İneklerinin Yaz Beslemesinde Dikkat Edilecek Noktalar 2006 Prof. Charles C. Stallings Virginia Tech Üniversitesi Sütçülük Bilimi Departmanı Blacksburg, Virginia Sıcak Havalarda Karşılaşılan Problemler

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 ÇOCUKLARDA ZATÜRRE Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Ebru Korkmaz Altun, Arş. Gör. Dr. Kevser Uz Çetin ve Arş.

Detaylı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar Eczacılar İçin El Kitabı 1 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ Willy Brandt Sokak No: 9 06690 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 409 81 00 Fax : 0312 409 81 32

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

FRUCTUS CORIANDRI Kişniş

FRUCTUS CORIANDRI Kişniş FRUCTUS CORIANDRI Kişniş Coriandrum sativum (Umbelliferae) nin kurutulmuş meyvalarıdır Akdeniz bitkisi, Türkiye'de yetişir Meyvaj subuhan distilasyonuyla % 0.3-1 uçucu yağ verir. Bu yağın % 60-70 i linaloldur.

Detaylı

TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE MOLA 11-F 768

TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE MOLA 11-F 768 TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE MOLA 11-F 768 Sanayi Ham maddelerin ya da yarı işlenmiş maddelerin işlenmesiyle yeni ürünler elde edilerek kullanıma hazır hale getirilmesine sanayi (endüstri) denir. Gelişmiş ülkeler

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI

TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI TNSA-2003 BÖLGE TOPLANTISI-VI ANNE VE ÇOCUK SAĞLIĞI Doç. Dr. Turgay Ünalan 28 Haziran 2005 - SAMSUN Bebek ve Çocuk Ölümlülüğü 0-4 Yaş Dönemindeki Ölümler Perinatal Ölümler Yüksek Riskli Doğurganlık Davranışı

Detaylı

GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI?

GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI? GELENEKSEL BİTKİSEL TIBBİ ÜRÜNLER NEDEN ECZANEDE OLMALI? Asıl başlık stili için tıklatın Ecz. Armağan Ener Armağan Eczanesi, İstanbul Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği, Firma İletişim Komisyonu Başkanı

Detaylı

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Üretim Türkiye de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gülyağı oluşturmaktadır.

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

zayiflama haplari kadinlar kulubu Zayiflama Haplari %100 Dogal bitkisel zayiflama haplari

zayiflama haplari kadinlar kulubu Zayiflama Haplari %100 Dogal bitkisel zayiflama haplari zayiflama haplari kadinlar kulubu Zayiflama Haplari %100 Dogal bitkisel zayiflama haplari Son yillarin ne yazikki ki en buyuk sikintilarindan bir tanesi olarakbildigimizobezite hastaligi insan oglunu oldukca

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ Dr. Sema ÖZBAŞ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk

Detaylı

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir.

Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirme son derecede sağlıklı ve doğal bir yöntemdir. Her memeli canlı gibi insanlarda yavrusunu doğumdan hemen sonra emzirmelidir. Emzirmeye, doğum şekli normal veya sezaryen olsun, mümkün olduğunca doğumdan

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ Hazırlayan: Ahmet Toprak Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Aralık 2015 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Komünist Devlet Başkent:

Detaylı

ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU

ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU Şişmanlık (obezite), vücutta yağ dokusunun normalden fazla olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde

Detaylı

Hangi vitamin hangi besinlerde var?

Hangi vitamin hangi besinlerde var? On5yirmi5.com Hangi vitamin hangi besinlerde var? Pazara ya da markete giderek filenizi doldururken aldığınız sebze ve meyvelerin hangi vitaminleri içerdiğini biliyor musunuz? Yayın Tarihi : 28 Nisan 2014

Detaylı

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir.

Kanser tedavisi sırasında sağlıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır. Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir. KANSER HASTALARINDA BESLENME DESTEĞİ Dengeli ve sağlıklı beslenme sadece tedavi gören kanser hastaları için değil tedavi sonrası süreçte de sağlıklı yaşamı oluşturan önemli unsurlardan biridir. Kanser

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ Seval Aknil MERALER YIL: 2010 Sayfa: 56 Bu çalışmada, Mahlep (Prunus mahaleb L.) bitkisinin yaprak, çiçek, meyve, meyve

Detaylı

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI Proje Koordinatörü Proje Sorumlusu Danışman Proje No :Vet.Hek. Ahu KAYALARLI ACARTÜRK : Zir. Müh. Adem BÜYÜKHAN

Detaylı

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TIBBİ BİTKİLER ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Farmasötik Botanik Programı YÜKSEK LİSANS TEZİ Ecz. Mustafa KARADEMİR İZMİR

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO) RİVAROKSABAN (XARELTO) NE İÇİN KULLANILIR? Rivaroksaban (XARELTO) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

2) Öksürük kesici çaylar

2) Öksürük kesici çaylar 2) Öksürük kesici çaylar a) Müsilaj taşıyanlar Mukoza ve deri üzerinde yumuşatıcı etki yaparlar 1 Flos Althae, Radix Althae, Marshmallow, HATMİ, Althae officinalis çiçek ve kök infüzyon Müsilaj (35%),

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller)

Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) Solanaceae Familyası (Patlıcangiller) 1 Bir veya çok yıllık, otsu, tırmanıcı, çalı veya ağaç şeklinde bitkileri içerir, Daha çok Avustralya, Orta ve Güney Amerika'da yayılış gösterir. Yapraklar boyut ve

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Köklerinde Hayat Var.

Köklerinde Hayat Var. Köklerinde Hayat Var. 1 2 Köklerinde Hayat Var. FİRMAMIZ DEDE DEN TORUNA SÜRE GELEN BİTKİSEL ÜRETİM VE PAZARLAMA GÖREVİNİ 1993 YILINDA ÜSTLENMİSTİR. AİLE BİREYLERİMİZDEN SAMİ KAYHAN SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi Kabızlık İstatistiklere göre modern toplumlar içerisindeki her üç kişinin en azından biri kabızlık çekmiştir. Modern tıpta bu çok yaygın ve sık görülen bir hastalık olarak kabul edilir. Bilim adamlarına

Detaylı

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Ağrılı Adet Ezan Çiçeği Kullanımı: Tohum yağı genç kızlara 4 gr günde yetişkinlere

Detaylı

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta 1 Genel giriş - İlaç şekilleri Farmakopeler, Reçete bilgisi Ölçü ve Birimler İlaç Şekillerinde Kullanılan Su ve Özellikleri Çözelti Formundaki İlaç Şekilleri

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI

TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTELER DAİRE BAŞKANLIĞI TÜRKİYE AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklara Neden

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ. Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ. Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı YENİDOĞAN BUZAĞILARIN İSHALLERİ Prof. Dr. Aslan KALINBACAK Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı TANIM Buzağılarda doğumu izleyen dönemde görülen ishal durumudur. Amerika

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.40 0.4000 65,000.00 KG 26,000.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.40 0.4000 65,000.00 KG 26,000. HUBUBAT MISIR MISIR - 30/06/206 T.C. Sayfa: - 2 MISIR MTS 0.80 0.80 0.8000,625.00 AD,300.00 MISIR ı:,300.00 MISIR ı,300.00 YULAF YULAF SAMAN MTS 00 65,000.00 KG 26,000.00 PAKET SAMAN MTS 0.22 0.22 0.274

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

İKİLİ ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE BAZI TARIM VE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR

İKİLİ ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE BAZI TARIM VE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR İKİLİ ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE BAZI TARIM VE İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN KARARLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KARAR (12.02.2016 t. 29622 s. R.G.) Karar

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.65 0.6472 7,670.00 KG 4,964.21 2 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.75 0.7091 83,880.00 KG 59,479.50 10 ARPA YEMLİK ı: 64,443.71 12 ARPA ı 64,443.71

Detaylı

Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN

Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN Solunum Sistemi Hastalıklarında Kullanılan Doğal Ürünler Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN 2018 1 Virüslerin neden olduğu Soğuk algınlığı ve grip te antibiyotik kullanımı akılcı değildir. 2018 2 Viral enfeksiyonun

Detaylı

BATTICON Pomad Deriye uygulanır.

BATTICON Pomad Deriye uygulanır. BATTICON Pomad Deriye uygulanır. Etkin Madde: 100 g krem 10 g povidon-iyot 30/06 içerir. Yardımcı Maddeler: Sodyum hidrojenkarbonat, polietilen glikol, polietilen glikol 4000, deiyonize su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI APİKSABAN (ELIQUIS)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI APİKSABAN (ELIQUIS) APİKSABAN (ELIQUIS) NE İÇİN KULLANILIR? APİKSABAN (ELIQUIS) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını

Detaylı

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ S.NO ÜRÜN ADI BİRİM DİZİ ADETİ 1 ACIBADEM YAĞI 20CC 12 2 ADAÇAYI YAĞI 20CC 12 3 AHUDUDU AROMASI 20CC 12 4 ALABALIK YAĞI

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

BİTKİSEL ÇAY. Prof. Dr. G.SALTAN 1

BİTKİSEL ÇAY. Prof. Dr. G.SALTAN 1 BİTKİSEL ÇAY Her bitkinin meyve, çiçek, yaprak, kök gibi farklı organlarının fitokimyasal içeriği farklı olduğundan, her organın etkisi de farklı olabilir. Çay olarak orta veya zayıf etki şiddetinde bitkiler

Detaylı