VERİTABANI. Veritabanı Bileşenleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİTABANI. Veritabanı Bileşenleri"

Transkript

1 VERİTABANI Veritabanı Bileşenleri

2 TABLOLAR Veritabanının en temel bileşeni "Tablo" dur. Tablolarda saklanan veriler veritabanın diğer bileşenlerinin (sorgular, saklı yordamlar, görünümler,vb) oluşmasını sağlar. Bu nedenle veritabanının hız/performans ve verimliliği tablolarla doğrudan ilişkilidir. Verimli bir veritabanı tasarımı için "Tablo" yapısını iyi kavrayıp anlamak gerekmektedir. Tablo; veritabanına konu olan herhangi bir varlığa ait niteliklerin, düzenli ve anlamlı bir şekilde bir arada tutmasını sağlayan varlıklar topluluğudur. Tablo; kayıt-satır (record) ve sütun-bilgi alanlarından (column-field) oluşur. Sütunlar o varlığa ait nitelikleri ifade eder ve her kayıt bir varlık demektir.

3 HİYERARŞİK VERİTABANI MODELİ

4 Tanımı daha iyi kavramak için personel bilgilerinin tutulduğu bir tablo tasarımını inceleyelim. Öncelikle tasarım aşamasında personel bilgilerini oluşturan ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, vb. nitelikler belirlenir. Belirlenen bu nitelikler bilgi alanlarını (field) oluşturur.

5 VERİ TİPLERİ (DATA TYPE) Veri tipi olarak; adlandırılan kavram, belirli kıstaslara göre sınırlandırılmış farklı türlerdeki değerleri ifade etmektedir. Tablolarda tutulacak verilerin tasarımı yapılırken veri tiplerine dikkat edilmelidir. Örneğin "Personel" tablosu oluşturulurken, Personel Adı, Soyadı ve Doğum Yeri için "Metin", Doğum Tarihi için "Tarih" ve "ID"si için de "Sayı" veri tipleri seçilmelidir. Veri tipine dikkat edilmeksizin oluşturulan veritabanı yönetim sistemleri; performans, güvenlik, verimlilik, vb. yönlerden eksiklik gösterecektir. Veri tipleri kullanımlarına ve saklanma biçimine göre seçilmektedir. Yoğun verilerin tutulduğu veritabanlarında veri tipleri daha büyük öneme sahip olmaktadır.

6 VERİ TİPLERİ (DATA TYPE) Veritabanı sistemlerindeki gelişmeler ve uygulamalardaki gereksinimler doğrultusunda çeşitli veri tipleri oluşmuştur. Veri tipleri; Metinsel Sayısal Tarih - Zaman İkili Veri Tipler Diğerleri olarak sınıflandırılabilir.

7 Metinsel Veri Tipleri Veri hem nümerik (sayısal), hem de alfanümerik (harf) değerlerden oluşuyorsa metinsel veri tipi kullanılır. Metinsel veri tipleri karakter, sembol, sayı ve bunların birleşimlerini depolamak için kullanılan veri tipleridir. CHAR: Girilen her karaktere karşılık olarak 1 byte yer tutan en fazla 800 karaktere kadar veri saklayabilen veri tipidir. Belirtilen uzunlukta veri girilmesine olanak sağlar. Uzunluk değeri, kaydedilecek verinin uzunluğundan büyük olduğunda kalan alanlar boşluk şeklinde doldurulur.

8 Örneğin "ADI" alanı için tanımlı veri tipi uzunluğu 5 karakter olarak seçilsin. Bu alana veri kaydedilmesi aşağıdaki gibidir.

9 VARCHAR: Bu veritabanı char veri tipin de olduğu gibi her karakter 1 byte yer kaplar ama en üst sınır değer aşılmadığı sürece değişik uzunluklardaki verilerin girilmesine olanak sağlar.

10 TEXT: 8000 karakterden fazla değer alan veri tipidir. NCHAR: CHAR veri tipinden farklı olarak UNICODE karakter setini kullanır. Bu nedenle her karakter için 1 byte yerine 2 byte yer tutar. En fazla 4000 karakter depolayabilir. NVARCHAR: UNICODE metin değerlerini depolamak için kullanılır ve en fazla 4000 karakter depolayabilir. NTEXT: 4000 karakterden daha fazla değer alabilir ve UNICODE metin saklayabilir.

11 Sayısal Veri Tipleri Genel olarak sayısal verilerin ve karşılaştırma gibi işlemlerde kullanılacak veri tipleridir. Sayısal veri tipleri ONDALIK ve TAMSAYI olarak ikiye ayrılmaktadır. Tam Sayı Veri Türleri Negatif ve Pozitif tam sayıları ifade eder. Bit: Fiziksel olarak 1 byte yer tutan ve 1 ya da 0 değer alan değer tipleridir. Boolean veri tipiyle aynıdır. (True/False) TINYINT: 1 byte yer tutan ve 0 ile 255 arasında değer alan değer türüdür. SMALLINT: 2 byte yer tutan ile aralığında değer alan veri tipidir. INT: 4 byte yer tutan ve ile arasında değer alan veri türüdür. BIGINT: 8 byte yer tutan ve ile aralığında değer alan veri türüdür.

12 Ondalık Veri Türleri Ondalık sayısal değerleri depolayabilen veri tipleridir. Veri tabanlarında ondalık veri tipleri, rasyonel ve yaklaşık değer tipleri olarak ikiye ayrılır. Kesir Ondalık Sayı Veri Tipleri SMALLMONEY: 4 byte veri tipi depolayabilir ve ile arasında değer alan veri tipidir. MONEY: 8 byte yer tutan ve ile arasında değer alan veri tipidir. DECIMAL: Bu veri tipi özel bir tip olup iki parametre almaktadır ve basamak sayısında göre yer tutan veri türüdür. Örneğin; ,0045 verisini saklayabilmek için virgülden öncesi ve sonrası için Alanadi(5,4) diye bir tanımlama gerekmektedir. NUMERIC: DECIMAL veri tipine benzeyen bir veri türüdür. Aynı şekilde kullanılır.

13 Yaklaşık Ondalık Sayı Veri Tipleri Bu veri tipleri bilimsel gösterimleri ile depolanabilen ve diğer veri tiplerine göre depolanması çok hassas olan veri tipleridir. FLOAT: Veritabanında 4 ile 8 byte arasında yer tutan veri tipidir. REAL: Veritabanında 4 byte yer tutan veri türüdür. Tarih - Zaman Veri Tipleri Veritabanında tarih ve zaman bilgilerini tutmak amacıyla kullanılan veri türleridir ve SMALLDATETIME ve DATETIME veri tipi olarak iki şekilde kullanılmaktadır. SMALLDATETIME: 4 byte yer kaplar ve 1 Ocak 1990 ile 6 Haziran 2079 arasında değer almaktadır. DATETIME: Bu veri tipide aynı şekilde 4 byte yer tutar ve 1 Ocak 1753 ile 31 Aralık 9999 arasında değer alan veri türüdür.

14 İkili (Binary) Veri Tipleri Değerleri veritabanına binary halde saklamak için kullanılmaktadır. BINARY: dosyaları(binary data) saklamak için kulanılır. binary(n) şeklinde n değeri 1 ile 8000 arasında değer alır. n bayt kadar yer kaplar. VARBINARY: dosyaları(binary data) saklamak için kullanılır. binary den farklı olarak boyutu kaydedilen dosyanın boyutuna göre değişir. varbinary(n) şeklinde n değeri 1 ile 8000 arasında değer alır. varbinary(max) olarak kullanıldığında maksimum 2,147,483,647 bayt (2 GB) büyüklüğünde dosya kaydedilebilir. IMAGE: Bu veri tipi 2GB'ta kadar veri saklayan binary veri türüdür.

15 Diğer Veri Tipleri Yukarıda bahsedilen veri tipleri genel olarak tüm veritabanı yönetim sistemlerinde kullanılmaktadır. Bunların dışında kullanılan veritabanı yönetim sistemine göre desteklenen veri türleri devardır. TABLE: Sanal bir tablo gibi çalışan bir veri tipidir. TIMESTAMP: İçerisinde bulunduğu veritabanının, işlem takip sistemi gibi veri tiplerini saklayan veri tipidir. XML: Bu veri tipi MSSQL Server 2005 ile birlikte gelmiştir ve XML verilerini depolamak amacıyla kullanılan bir veri tipidir. 111 şeklinde xml dataları saklar ve tablo ve satırlarda sorgu yapmadan, query() metoduyla, kaydettiğimiz xml in içindeki datalara ulaşabiliriz. CURSOR: Bir sonuç kümesine satır veya hücre düzeyinde erişebilmemizi sağlayabilen veri tipidir. Uniqueidentifier: 6F9619FF-8B86-D011-B42D-00C04FC964FF gibi bir GUID tipindeki verileri tutar. C# taki karşılığı GUid tir. Guid, harf ve sayılardan oluşan eşsiz bir datadır. İkiGuid in birbiri ile eşit olmayacağı garantidir.

16 Veri tipleri genel olarak üçe ayrılır. Basit veri tipleri Karmaşık veri tipleri Özel veri tipleri

17 Veri tipleri genel olarak üçe ayrılır. Basit veri tipleri Metin, Sayı, Tarih-Zaman vb. bilgilerin tutulduğu veri tipleridir. Karmaşık veri tipleri Karmaşık veri tipleri nesne veri tiplerini kapsamaktadır. Farklı veritabanı yönetim sistemlerinde farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Aşağıda karmaşık veri tiplerine birkaç örnek verilmektedir. İkili Nesneler (Binary Objects) Grafik gibi veriler veritabanında büyük yer kaplamaktadır. Bu tipteki verilerin saklanması çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle bu gibi verilerin saklanması için ikili nesneler (binary objects) veri tipi kullanılmaktadır. Bu veri tipi ile depolama alanı azaltılarak büyük formattaki ses ve görüntü dosyaları gibi öğeler saklanabilmektedir.

18 Referans İşaretçileri (Reference Pointers) C programlama dilinde verinin diskte veya programcıda kayıtlı olduğu adres bilgisini belirten veri tipidir. Bazı veritabanı yönetim sistemi yazılımları veriyi diskte bir yerde tutarak, veritabanına sadece verinin diskte bulunduğu adresi kaydeder. Genellikle statik nesnelerin kaydedilmesinde kullanılır. Kullanıcı Tanımlı Veri Tipleri Bazı veritabanı yönetim sistemi yazılımları kullanıcıların kendilerine özgü veri tipleri tanımlamasına izin verir. Özel Veri Tipleri Karmaşık verilerin veritabanında tanımlanmasında kullanılan veri tipleridir. Örneğin XML verilerin, mekânsal verilerin ve multimedya nesnelerinin tanımlanmasında kullanılır.

19 Kısıtlayıcı (Constraint) Bir veritabanında saklanacak verinin belirli kısıtlamalarla girilmesini sağlayan kurallara kısıtlayıcı denir. Bunun için ilgili tabloda kısıtlamanın yapılacağı alana girilecek olan değerleri sınırlayan bir kural yazılır. Örneğin; alanın boş geçilmemesi, 0'dan büyük rakamların girilmesi vb. Kısıtlayıcılar kullanılarak tanımlanan alana yanlış verinin girilmesi engellenir ve verinin doğru şekilde kaydedilmesi sağlanır. Yanlış bir veri tabloya girilmek istendiğinde veritabanı yönetim yazılımı hata verir. Yanlış verilerin tabloya kaydedilmesi engellendiği için veri tutarlılığı sağlanmış olur. Örneğin il bilgilerinin bulunduğu tabloda plaka no girilen alan için rakamsal olarak 1 ile 81 arasında bir kısıtlayıcı tanımlanırsa, kullanıcı 1 ile 81 değerleri arasındaki değerler dışında veri giremeyecektir. Bu şekilde veri henüz giriş aşamasındayken kontrol edilerek doğru verinin girilmesi sağlanmış olur.

20 Kısıtlayıcı (Constraint) MS Access veritabanı yönetim sistemi yazılımı üzerinde il tablosu oluşturulmuş ve plaka no girilen alan için bir kısıtlama tanımlanarak kullanıcıların yanlış veri girişi engellenmiş ve plaka no alanına 1 ile 81 arasında verilerin girilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

21 Anahtarlar (Key) Tabloları daha etkin bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan, bir kayda ait bilgileri tek başına temsil edebilecek alanlardan biri veya birkaçı için tanımlanan özel bir çeşit kısıtlayıcıdır. Anahtarlar, "İlişkisel Veritabanı" yapılarının en temel bileşenidir. Anahtar olarak tanımlanan alan veya alanlara aynı verinin girilmesi mümkün değildir. Böylelikle aynı verinin birkaç kez girilmesi engellenerek veri tekrarının oluşması engellenir. Anahtar olarak belirlenecek alan veya alanlar belirlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta seçilen alanların gerçekten o kaydı temsil edip etmediğidir. Örneğin vatandaşların kimlik bilgilerinin tutulduğu kimlik paylaşım sistemi veri tabanında "T.C Kimlik Numarası", öğrenci bilgilerinin tutulacağı tabloda "Öğrenci No" alanı anahtar olarak seçilebilir. Çünkü aynı kimlik numarası ya da Öğrenci Numarasına sahip başka bir kişi olamaz. Bu alanlar anahtar alan olarak seçilerek tekrar kayıtlarında önüne geçilmiş olur.

22 Anahtarlar (Key) Dört çeşit anahtar bulunmaktadır. Birincil Anahtar Tekil Anahtar Bileşik Anahtar Yabancı Anahtar

23 Birincil Anahtar Tabloda bir ya da birden fazla alanın ortak olarak işaretlenmesiyle oluşan ve o kaydı temsil eden alanlardır. Birincil anahtar olarak tanımlanan alandaki verilerin tekrarlanmaması gerekir. Bir tabloda birincil anahtar kullanılarak yinelenen kayıtlar engellenmiş olur. Örneğin il tablosunda il plaka kodu birincil anahtar olarak tanımlanabilir.

24 Tekil Anahtar (Unique Key) Tabloda tekil anahtar olarak tanımlanan alana bir değer yalnızca bir defa girilebilir. Aynı değerin tekrar girilmesine izin verilmediği için veri tekrarının önüne geçilmiş olur. Birincil anahtardan tek farkı tekil anahtar olarak tanımlanan alan NULL (boş) değeri alabilir ve sadece bir alandan oluşur. Bileşik Anahtar (Composite Key) Bir tabloda birden fazla alan için anahtar tanımlaması yapılırsa bu anahtarlara bileşik anahtar adı verilir. Bu alanlar genelde birincil anahtarın kullanılmadığı veya kullanılmak istenilen verilere hızlı erişimin sağlanmasının istendiği durumlarda kullanılır. Kişi kimlik bilgilerinin tutulduğu veritabanında ad ve soyad alanları anahtar olarak tanımlanmıştır.

25 Yabancı Anahtar (Foreign Key) Yabancı anahtarlar da bütün anahtar tipleri gibi tabloda veri tutarlılığının sağlanması için kullanılır. Yabancı anahtar tanımlayabilmek için birbiriyle ilişkili olması planlanan en az iki tablonun olması gerekmektedir. İki tabloda da bulunan aynı alan yabancı anahtar olarak tanımlanabilir. Yabancı anahtar, tablolar arasında ilişki kurmaya yarar. Örneğin personel tablosu ile bordro tablosunu ele alalım. Personel tablosu ile bordro tablolarında personel no alanı aynıdır. Bu alan iki tablo arasında ilişki kurulmasını sağlar. Personel tablosundaki "Personel No" alanı birincil anahtar iken bordro tablosunda bulunan "Personel No" alanı yabancı anahtardır.

26 SORGULAR Veritabanında tüm işlemler sorgular yardımıyla gerçekleştirilir. Yeni bir veritabanının oluşturulması, tabloların yaratılması, veri ekleme, güncelleme ve silme işlemlerinin gerçekleştirilmesi vb. işlemler, sorgularla gerçekleştirilir. Sorgu yazım kurallarına uyulması, veritabanı performansı açısından önemlidir.

27 İNDEKSLER İndeksler tablolar için kullanılan veritabanı nesneleridir. Aranılan verilere daha hızlı ulaşmak için kullanılır. Özellikle üzerinde çok arama yapılacak alan veya alanlar üzerinde indeks oluşturmak, veritabanında yapılacak olan sorgulama işlemlerini hızlandırır. Veritabanındaki indeksler de kitapların arka sayfalarında bulunan indeksler gibi çalışırlar. Kitabın indeksinde kitapta bulunan konular ve bu konuların hangi sayfada olduğu ile ilgili bilgiler mevcuttur. Bu nedenle kitapta aranılan konuya kitabın indeksinden kolayca ulaşılabilir. İndeks sayesinde konuyu bulmak için tüm kitabı sayfa sayfa incelemeniz gerekmez. Böylelikle aradığınız bilgiye çok daha hızlı ulaşabilirsiniz. Veritabanındaki indeksler de benzer biçimde kayıtların yeri ile ilgili bilgileri kullanarak aranılan kayda çok daha hızlı ulaşılmasını sağlar.

28 İndex Türleri Birincil İndeks; Tabloda bulunan anahtar alan üzerinden gerçekleştirilen indeks türüdür. İkincil İndeks; Tabloda anahtar olmayan alanlar üzerinden gerçekleştirilen indekslere denir. İndeks Kullanmanın Yararları İndeksler tablodaki veriler üzerinde çalıştırılacak sorguların çok daha hızlı çalışmasını sağlarlar. Birkaç yüz kayıttan oluşan bir veritabanında sorgulama işleminin hızı sorun olmayabilir ancak kayıt sayısının çok fazla olduğu veritabanı sistemlerinde kesinlikle indekslere gereksinim vardır. İndeksler veritabanında sorgulama işlemlerinin performansını arttırır. İndeks Kullanmanın Zararları İndeks kullanımı veritabanında sorgulama performansını artırmak gibi önemli bir işlev görürken sakıncalarıda yok değildir. Veritabanında yapılacak her kayıt eklemesi ve güncellemesi ile birlikte indeks yeniden güncelleneceğinden veritabanında gerçekleştirilecek olan ekleme ve güncelleme işlemlerinin yavaşlamasına neden olacaktır.

29 İndeks Ne Zaman Kullanılır? İndeks kullanımının ne zaman yapılacağına karar vermek için veritabanında yapılacak sorgulama ve sıralama işlemlerinin hızı kontrol edilmelidir. Eğer bu işlemler istenilen hızdan yavaş gerçekleşiyor ise bu durumda indeks kullanılabilir. Ancak gereksiz indeks kullanımından kaçınılmalıdır. Veritabanına indeks eklemek veya indeksi kaldırmak veritabanı yönetim sistemleriyle kolayca yapılabilir. Bir veritabanında indeksin kaldırılması veri kaybına neden olmaz. Temelde indekslerin şuüçişlevi vardır; Sorgulama süresini kısaltır Tekil indeksler tabloda birincil anahtar alanlar oluşturarak veri bütünlüğünün sağlanmasında kullanılabilir. Veritabanında bulunan kayıtların tümkayıtlar içindeki sırasını gösterirler.

30 GÖRÜNÜMLER (VIEW) Görünümler veritabanı sistemlerinin önemli bileşenlerindendir. Birden fazla tablodan, belirli kurallara göre istenilen alanların seçilerek oluşturulduğu tablo görüntüleridir. Görüntü tablolarında veri bulunmaz. Oluşturulan, tablonun sadece görüntüsüdür. İlişkisel veritabanı yapılarında, verilerin görüntülenmesinde kolaylıklar sağlar. Görüntü tablosuna veri girişi, veri güncellemesi ya da veri silme işlemleri yapılamaz. Veri tablolarında yapılan değişiklikler birebir görüntü tablosuna yansır. Standart tablolara göre bazı avantajları vardır. Kısaca bunlar; Kullanıcıların tablonun sadece belirli alanlarını görmesi sağlanabilir. Birden fazla tablo çeşitli sorgularla birleştirilip istenilen veriler tek bir tablo olarak gösterilebilir. Tablolar birleştirilerek farklı bir tablo şeklinde sunulabilir. Kompleks veriler daha kolay şekilde gösterilebilir.

31 İLİŞKİLENDİRME (JOIN) Veritabanını oluşturan iki veya daha fazla tablo üzerinde birlikte sorgulama yapma işlemine ilişkilendirme denir. İlişkisel veritabanlarının en temel özelliği birden fazla tablo üstünde aynı anda birlikte işlem yapabilmektir. Birden fazla tablo üzerinde aynı anda işlem yapılabilmesi veri tekrarlarını önler ve verilerin yönetimini kolaylaştırılır. Tablolar üzerinde ilişkilendirme anahtar alanlar üzerinden gerçekleştirilir. Örneğin personel ve bordro tablolarını ele alacak olursak. Personel tablosunda personel kimlik bilgilerine bordro tablosunda da personel ile ilgili bordro bilgilerine ulaşılabilmektedir. Her iki tabloda da bulunan "Personel No" ile ilişkilendirilerek sorgulama yapılabilir. Bordro tablosunda bulunan "Personel No" kullanılarak personel tablosundan personel ile ilgili detaylara ulaşılabilir.

32

33 SAKLI YORDAMLAR (STORE PROCEDURE) Veritabanı içerisinde belirli işlevlerin gerçekleştirilmesi için tanımlanan kodlara saklı yordam (store procedure) adı verilir. Saklı yordam kendisine verilen parametreler ve sorgu yapısı doğrultusunda belirli işleri gerçekleştirir ve eğer varsa çıktı parametrelerini döndürür. Veritabanında saklı yordam kullanılması veritabanı performansını arttırır ve yapılan işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. İşlemler sunucu üzerinde gerçekleştirdiği için veritabanı güvenliği için de önemlidir.

34 TETİKLEYİCİLER (TRIGGER) Tetikleyiciler, veritabanı yönetim sistemlerinde bir tablo üzerinde ekleme, silme ve güncelleme gibi işlemlerden biri gerçekleşmeden önce veya sonra çalışan ve belirli işlemleri, kodlandığı şekilde yerine getiren yapılardır. Örneğin; personel ücret tablosunda "Katsayı, Gün, Ücret" alanları olsun. Oluşturduğumuz tetikleyiciye "Katsayı" ve "Gün" alanlarından herhangi birinde ekleme ya da güncelleme işlemi gerçekleştirdiğinde "Ücret" alanına "Katsayı*Gün" işleminin sonucunu yazdırabiliriz. Ya da bu sonucu istediğimiz başka bir tabloya otomatik olarak kaydedebiliriz. İlişkili tablolarda karşılaşılan en büyük sorun ana tablodaki bir değişikliğin ilişkili tablolara yansımamasıdır. Tetikleyiciler yardımıyla bu sorunun önüne rahatlıkla geçilebilir.

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarım Aşamaları Gereksinim Analizi Seçilen

Detaylı

SQL'e Giriş 2. CREATE TABLE tabloadı (kolon isimleri ve veri türleri) (BOLUM_NO NUMBER, BOLUM_ADI CHAR(10));

SQL'e Giriş 2. CREATE TABLE tabloadı (kolon isimleri ve veri türleri) (BOLUM_NO NUMBER, BOLUM_ADI CHAR(10)); SQL'e Giriş 2 VERİ TANIMLAMA (DDL) İŞLEMLERİ Genel Yazılımı, 1. TABLOLARIN OLUŞTURULMASI (CREATE TABLE): CREATE TABLE tabloadı (kolon isimleri ve veri türleri) Örnek 1: CREATE TABLE BOLUM (BOLUM_NO NUMBER,

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri Veritabanı 1 Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar. Int: -2,147,483,648 ile 2,147,483,648 arasındaki sayıları

Detaylı

BÖLÜM 11. YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) Amaçlar:

BÖLÜM 11. YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) Amaçlar: BÖLÜM 11. YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) Amaçlar: Yapısal Sorgulama Dilinin temellerini Kavramlarını öğreneceksiniz İçindekiler: 11.1 Giriş 11.2 SQL Komutları 1 11. YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) 11.1 Giriş

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı Veritabanı 1 Ms SQL Server Veri Tipleri Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar.

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

Digifresh Kullanım Kılavuzu

Digifresh Kullanım Kılavuzu DigiFresh programını çalıştırmadan önce bilgisayarınıza Net Framework kütüphanesinin yüklü olması gerekmektedir. Aşağıdaki linkten indirelebilir. http://www.microsoft.com/tr-tr/download/confirmation.aspx?id=17851

Detaylı

I. HSBS KURUM AYARLARI

I. HSBS KURUM AYARLARI HALK SAĞLIĞI BİLGİ SİSTEMİ(HSBS) I. HSBS KURUM AYARLARI HSBS sistemine giriş yapıldıktan sonra kurum ayarlarına tıklanarak kuruma ait gerekli bilgiler kurum sorumlusu tarafından bir defaya mahsus olarak

Detaylı

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği Programlamaya giriş ve algoritma kavramları Basit ve karmaşık veri tipleri Program kontrol komutları (Döngü ve şart yapıları) Diziler ve karakterler Pointerler Fonksiyonlar

Detaylı

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi 1. Firma Tanımlama ve Firma İşlemleri Firmanın açılması Program kurulumu bittikten sonra otomatik olarak masa üstüne SQL Standart Setup ve Standart Seri Versiyonları adında bir klasör atılır. Programda

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ )

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ ) AMAÇ: Bu sınav şartnamesi, Turizm, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Sektöründeki yetki kapsamımızdaki yeterliliklerin gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlikleri ölçmek ve değerlendirmek için yapılan sınavların

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK. Kısa Özet Tasarım Raporu Grup İsmi Yasemin ÇALIK, Fatih KAÇAK Kısa Özet Tasarım raporumuzda öncelikle amacımızı belirledik. Otomasyonumuzun ana taslağını nasıl oluşturduğumuzu ve bu süreçte neler yaptığımıza karar

Detaylı

BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ

BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ S u n u m ö z e t i 1. Bölüm: Genel tanımlar 2. Bölüm: BIM e gereksinim 3. Bölüm: Birlikte çalışabilirlik ve BIM veri standardı 4. Bölüm: BIM verisi

Detaylı

Teftiş Kurulu Teftiş Modülü Kullanım Kılavuzu

Teftiş Kurulu Teftiş Modülü Kullanım Kılavuzu Teftiş Kurulu Teftiş Modülü Kullanım Kılavuzu TEFTİŞ PROGRAMLARI - Giriş e-içişleri ana sayfasına giriş yapıldıktan sonra, adınızın üzerine tıklayarak Teftiş Kurulu nda sahip olduğunuz yetki seçilir. Arama

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU

Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU Q-BIZ VIEWER KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. Q-BIZ VIEWER NEDİR?... 3 2. Q-Biz Viewer a Giriş... 3 3. Q-Biz Viewer Ayarları... 3 3.1. Yerleşim... 4 3.1.1. Pencere Yönetimi... 4 3.1.2. Paylaş... 5 3.1.3.

Detaylı

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ

DÖNER SERMAYE MALİ YÖNETİM SİSTEMİ TAŞINIR MODÜLÜ ENVANTER AKTARMA İŞLEMLERİ 1. ENVANTER AKTARMA İŞLEMİ İÇİN EXCEL DOSYASININ İNDİRİLMESİ VE EXCEL FORMATI Envanter aktarma işleminin gerçekleştirilebilmesi için http://www.dmisproje.muhasebat.gov.tr/download.html

Detaylı

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

13 Kasım 2012. İlgili Modül/ler : Satın Alma ve Teklif Yönetimi. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 13 Kasım 2012 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL STOK BİLGİLERİNİ KULLANARAK TOPLU ALIM TALEP FİŞİ OLUŞTURMA Satın Alma ve Teklif Yönetimi modülü ile ihtiyaç duyulan stoklar otomatik belirlenip,

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016

AIMCO AIMCO. Kullanım Kılavuzu. Mayıs 2016 AIMCO AIMCO Kullanım Kılavuzu Mayıs 2016 MB Akademi Küçükbakkalköy Mah. Dudullu Cd. Brandium Rezidans R2 Blok No:23-25 No:126 Ataşehir / İSTANBUL Tel: 0216 692 01 91 Web: www.mbakademi.com.tr 2 AIMCO Mobil

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

emuseum KOLEKSİYONUNUZU WEBDE PAYLAŞIN Neden emuseum? SAYISAL GRAFİK TM www.sayisalgrafik.com.tr TMS ile tümleşik çalışma Programlanabilme

emuseum KOLEKSİYONUNUZU WEBDE PAYLAŞIN Neden emuseum? SAYISAL GRAFİK TM www.sayisalgrafik.com.tr TMS ile tümleşik çalışma Programlanabilme emuseum emuseum emuseum KOLEKSİYONUNUZU WEBDE PAYLAŞIN emuseum, The Museum System (TMS) koleksiyon yönetim yazılımı ile tümleşik çalışan ve koleksiyonu web üzerinde yayımlamaya yarayan bir sistemdir. Sanat

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI

360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI 360- ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABINA (GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ) İLİŞKİN say2000i UYGULAMASI Say2000i kapsamına bu yıl dahil olan idare muhasebe birimlerinden intikal eden sorunlardan, 360 hesabının gelir

Detaylı

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri

1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi Tanımlama Đşlemleri MERKEZĐ KAYDĐ SĐSTEM KULLANICI KILAVUZU MESAJ TĐPĐ VE MESAJ FONKSĐYONU BAZINDA BĐLDĐRĐM MAIL ADRESĐ TANIMLAMA Đçindekiler Đçindekiler... 2 1. Mesaj Tipi ve Mesaj Fonksiyonu Bazında Bildirim Mail Adresi

Detaylı

SLCM - Modül (Ders) Yaratılması

SLCM - Modül (Ders) Yaratılması SAP sisteminde Modül (Ders) Yaratılması işlemleri için PIQ_ACSTRUC Bölüm Kataloğu komutu kullanılır. Bu ekranda gerçekleştirilecek tüm işlemlerde geçerlilik tarihinin doğru belirlenmesi önemlidir. Geçerlilik

Detaylı

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Birsen Özdemir - Müdür / Audit Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Amaç (a) Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılma

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 447 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Hüseyin ÇAYCI Özlem YILMAZ ÖZET Yasal metroloji kapsamında bulunan ölçü aletlerinin, metrolojik ölçümleri dikkate alınmadan

Detaylı

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7

SÜRE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE 1: : BİLGİ VE TEKNOLOJİ DERS SAATİ: 7 7. 30Ekim - 2Kasım 202 6. AFTA 22-23Ekim 202 5. 5-9 Ekim 202 4. 8-2 Ekim 202 3. -5 Ekim 202 EYLÜL 2. 24-28 Eylül 202 EYLÜL. 7-2 Eylül 202 202 203 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİTE : : BİLGİ VE TEKNOLOJİ

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELLERİNİ HESAP TABLOLARI (SPREADSHEETS) İLE ÇÖZME Hesap tablosu programlarının (Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 ve Borland's

Detaylı

Veritabanı Tasarımlarında Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri

Veritabanı Tasarımlarında Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri ÖZET Veritabanı Tasarımlarında Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri Muhammed Çayırlı Süleyman Demirel Üniversitesi / Keçiborlu MYO S.Demirel Üniversitesi Keçiborlu MYO 32700 Keçiborlu / Isparta TR,

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.) Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye

Detaylı

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri Canlı yada cansız varlıkların oluşturduğu iyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. KÜMELER urada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. iyi tanımlanmış: herkes tarafından kabul edilen

Detaylı

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.7.2.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 33

Yürürlük Tarihi: 12/09/2014 - Kodu: 97298233.ED.7.2.2.1 - Rev. No/Tarihi: 00 1 / 33 Başvuru Fişleri ekranında talep edilen işlem için başvuru oluşturulurken, (Ekle) butonuna basılır, Başvuran T.C. Kimlik bölümüne başvuran kişinin T.C. numarası yazılır butonuna basılır MERNİS de kayıtlı

Detaylı

: Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında

: Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında SİRKÜLER TARİH : 25.03.2016 SAYI : 2016-03-5 KONU ÖZETİ : e-defter uygulama kılavuzu : Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında hukuki düzenlemeler yapılmış olmakla

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM 1 Amaç, Kapsam ve Tanımlar 1 Madde 1 - Amaç 1 Madde 2 - Kapsam 1 Madde 3 - Tanımlar 1 İKİNCİ BÖLÜM 2 UBAN Yapısı,

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler

OPERATÖRLER BÖLÜM 4. 4.1 Giriş. 4.2. Aritmetik Operatörler BÖLÜM 4. OPERATÖRLER 4.1 Giriş Turbo Pascal programlama dilinde de diğer programlama dillerinde olduğu gibi operatörler, yapılan işlem türüne göre aritmetik, mantıksal ve karşılaştırma operatörleri olmak

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır.

Evrak Ekle. Kurum İçi Giden Evrak Ekleme. Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. Evrak Ekle Kurum İçi Giden Evrak Ekleme Kırmızı renker; doldurulması zorunlu alanları ifade etmektedir. İleri Geri tarihli işlem yapılamamaktadır. İçyazı No sistem tarafından otomatik verilmekte, müdahale

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır

Fizik ve Ölçme. Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik ve Ölçme Fizik deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanır Fizik kanunları temel büyüklükler(nicelikler) cinsinden ifade edilir. Mekanikte üç temel büyüklük vardır; bunlar uzunluk(l), zaman(t)

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi

KolayOfis Başlangıç Rehberi Kısa Mesaj Yönetimi 1 İçindekiler KolayOfis e Hoş Geldiniz Sözleşme İmza İşleminin Tamamlanması Kullanıcı Bilgilerinin Hazırlanması Destek Hizmeti Kısa Mesaj Yönetimi Duruşma, Ara Karar ve İş Planı Bilgilendirmesi Duruşma,

Detaylı

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir.

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir. SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ DERS 3: YÖNETİM SÜREÇLERİ P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten

Detaylı

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU

AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU AĞ ÜZERİNDEN YAZICI ve TARAYICI TANIMLAMA KLAVUZU A-) DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR: 1-) Cihazınızın panelinden Sistem Yöneticisi menüsünden ağ ayarlarınızın yapılandırılmış olması gerekmektedir. Kurulumu yapan

Detaylı

1 Aralık 2015. E-Beyanname Modülünde Yapılan İşlemler

1 Aralık 2015. E-Beyanname Modülünde Yapılan İşlemler 1 Aralık 2015 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Beyanname E-Beyanname Hazırlama ve Takip Modülü ETA:E-Beyanname modülü ile bir mali müşavirlik bürosunda veya bir şirkette

Detaylı

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ Arş.Gör. EMRE ÖZEL 2015 İş Etüdü Nedir? İş Etüdü, işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını sağlamak (gelişme olanağı yaratabilmek) amacıyla, üretim

Detaylı

BÖL-1B. Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept.

BÖL-1B. Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. SAYISAL DEVRE TASARIMI EEM122 Ref. Morris MANO & Michael D. CILETTI SAYISAL TASARIM 4. Baskı BÖL-1B Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. İŞARETLİ SAYILAR Bilgisayar gibi

Detaylı

B05.11 Faaliyet Alanı

B05.11 Faaliyet Alanı 82 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B05. C de Fonksiyonlar) Bir tanıtıcının faaliyet alanı, tanıtıcının kod içinde kullanılabileceği program kısmıdır. Örneğin, bir blok içinde

Detaylı

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre

Şekil 6.24. İki girişli kod çözücünün blok şeması. Tablo 6.10. İki girişli kod çözücünün doğruluk tablosu. Şekil 6.25. İki girişli kod çözücü devre 6.C. KOD ÇÖZÜCÜLER (DECODER) İkilik sayı sisteminde kodlanmış bilgileri, anlaşılması ve değerlendirilmesi daha kolay bilgilere dönüştüren devrelere Kod Çözücü denir. Kod Çözücüler (Decoder), Kodlayıcıların

Detaylı

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI 4. TEMEL DİJİTAL ELEKTRONİK 1 Yarı iletkenlerin ucuzlaması, üretim tekniklerinin hızlanması sonucu günlük yaşamda ve işyerlerinde kullanılan aygıtların büyük bir bölümü dijital elektronik devreli olarak

Detaylı

Windows 7 doğru güvenlik ayarları ile güvenli düzeyde çalışma kapsamına gelir. Alttaki altı adim size bunu kolayca başarmanın yolunu gösterir.

Windows 7 doğru güvenlik ayarları ile güvenli düzeyde çalışma kapsamına gelir. Alttaki altı adim size bunu kolayca başarmanın yolunu gösterir. İçindekiler: 1. Adim: Kullanıcı Hesap Denetimi 2. Adim: Güvenlik duvarı etkinleştirme 3. Adim: Virüs tarayıcıları kullanmak 4. Adim: Otomatik Güncelleştirmeler 5. Adim: Yedek Dosyaları 6. Adim: Güvenli

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü ANKARA 2016 ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI

www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI www.e-dewlet.com BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar i : 11.11.2013 Karar No : 2013/DK-THD/605 Gündem Konusu : Tüketici Şikâyetlerinin İşletmeciler Tarafından Çözülmesine İlişkin Usul ve

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU

ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ. 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU ENF - 102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ 2014 2015 Eğitim/Öğretim Yılı Bahar Dönemi DÖNEM SONU LAB. ÖDEV TESLİM DUYURUSU İÇİNDEKİLER 1. Ön Bilgi... 1 2. Çalışmaları Kimler Teslim Edecekler?... 1 3. Çalışmalar

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.2. BİT İN SOSYAL ve KÜLTÜREL KATKILARI Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.2. BİT İN SOSYAL ve KÜLTÜREL KATKILARI Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 10 Mustafa

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik FRAKTALLAR -. Ünite 9. A seçeneğinde verilen şekil adet doğru parçası, B seçeneğinde bulunan şekil 6 adet doğru parçası C seçeneğinde bulunan şekil ise 0 adet doğru parçası kullanılarak oluşturulmuştur.

Detaylı

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri derslerle ilgili yoklama, not girişi yapabildikleri ve öğrencilerin aldıkları derslerle ilgili bilgileri görebildikleri sistemdir.

Detaylı

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS)

ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS) ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ (OBS) Eğitim Dokümanları-2 Bu dokümanda Tıp Modülü anlatılmıştır. 1. Ders Yönetimi 2. Müfredat Yönetimi 3. Ders Açma Yönetimi 1. Kurul Ders Açma 2. Staj Ders Açma 3. Ortalamaya Katılmayan,

Detaylı

ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu

ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu ULAKBİM Danışma Hizmetlerinde Yeni Uygulamalar: Makale İstek Sistemi ve WOS Atıf İndeksleri Yayın Sayıları Tarama Robotu Serpil YETGİN * Öz Günümüzde daha fazla bilginin elektronik olarak elde edilmesi,

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

İçindekiler Hosting hizmeti için silme isteği oluşturulması Reseller Paketi altında hosting hizmetinin oluşturulması Kesintiyi en aza indirmek için

İçindekiler Hosting hizmeti için silme isteği oluşturulması Reseller Paketi altında hosting hizmetinin oluşturulması Kesintiyi en aza indirmek için Mevcut Share Hsting Paketlerinin Reseller Paketleri Altına Aktarılması İçindekiler Hsting hizmeti için silme isteği luşturulması Reseller Paketi altında hsting hizmetinin luşturulması Kesintiyi en aza

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 9: Fonksiyonlara dizi aktarma Fonksiyonlara dizi aktarmak değişken aktarmaya benzer. Örnek olarak verilen öğrenci notlarını ekrana yazan bir program kodlayalım. Fonksiyon prototipi yazılırken, dizinin

Detaylı

ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER...

ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER... ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI... 2 1)ZORUNLU DERSLER... 6 2)ÜST DÖNEM DERSLERİ... 8 3)BAŞARILI OLUNAN DERSLER... 8 4)SEÇMELİ DERSLER... 9 5)PROGRAM DIŞI DERSLER... 10 1 ÖĞRENCİ BİLGİ EKRANI Kayıtlanma aşamasında

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

5510 sayılı SGK kanunu hakkında duyurular

5510 sayılı SGK kanunu hakkında duyurular 23/11/2008 Aylık prim ve hizmet belgesi 23 Kasım 2008 tarihli ve 27063 sayılı resmi gazete tebliğinde Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin güncel formatı yayınlanmıştır. Bu yönde personel paketinde de 4.0.13

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak,

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI 1.0 HEDEF Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, 2.0 UYGULAMA ALANI OGYE, KGE İyileştirme ekipleri,

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010

VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 VEZNE PROGRAMINDA POSTA ÜCRETİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZENLEMELER (Vezne Sürüm: 4.3.0.5) 02.09.2010 İÇİNDEKİLER 1. EK ÜCRETLERDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER... 2 a. Tarife ve Kademe Ayarları (F4) Ekranında Yapılan

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

Muhasebe LOGO Kasım 2009

Muhasebe LOGO Kasım 2009 Muhasebe LOGO Kasım 2009 İçindekiler LOGO - GO Muhasebe...6 Hesap Planı...7 Hesap Kartı Bilgileri...8 Bağlantılar/Kontroller...10 Finansal Tablolar...11 Hesap Kartı Bütçe Bilgileri...12 Hesap Kartı İzleme

Detaylı

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu

En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu En İyi Uygulamalar ve Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz, GBT En İyi Uygulamaları ve Kullanım Kılavuzu na bir tamamlayıcı kılavuz oluşturmak için tasarlanmıştır. Green Break Patlamasız Güvenlik Güç Kartuşlarının

Detaylı

Yıllarca bu konuda çalışan görüntü işleme uzmanlarının önerisi. Artık ArcGIS ile entegre

Yıllarca bu konuda çalışan görüntü işleme uzmanlarının önerisi. Artık ArcGIS ile entegre ENVI EX CBS kullanıcıları için görüntü işleme yazılımı Yıllarca bu konuda çalışan görüntü işleme uzmanlarının önerisi Artık ArcGIS ile entegre Uydu veya hava sensörlerine ait görüntülerin artalan verisi

Detaylı

+1TL TEK TELEFON SERVİSİ KAMPANYASI (12 AY) TAAHHÜTNAMESİ

+1TL TEK TELEFON SERVİSİ KAMPANYASI (12 AY) TAAHHÜTNAMESİ ye ( Vodafone ) ve Vodafone Net İletişim Hizmetleri A.Ş. ( Vodafone Net ) tarafından yürütülen ve Ek-1 de detayları belirtilen +1TL Tek Telefon Servisi Kampanyası (12 Ay) dan ( Kampanya ) yararlanmak istememiz

Detaylı