KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK"

Transkript

1 KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

2 METABOLİK SENDROM

3 METABOLİK SENDROM Abdominal obezite, dislipidemi, glisemik kontrolün bozulması ve hipertansiyonun yer aldığı kardiyovaskler risk faktörlerini içeren kompleks bir sendromdur. Obezite; metabolik sendromun çok sayıda inflamatuar sitokinin salgılamasıyla uyarılan proinflamatuar durumla karakterize temel komponentlerden bir tanesidir.

4 METABOLİK SENDROM İlk kez Reaven tarafından tanımlanan Metabolik sendromun klinik özellikleri: Endokrin ve Biyokimyasal Anormallikler Hiperlipidemi Glukoz intoleransı İnsülin direnci Hiperinsülinemi Gözlenen Patofizyolojik Durumlar Obezite Hipertansiyon Tip 2 Diyabet Koroner kalp hastalığı Polikistik over sendromu Stres ve depresyon

5 METABOLİK SENDROM Çevresel ve genetikfaktörlerin etkileşimiyle birlikte yaş, ırk, fiziksel aktivite seviyesinin düşük olması, sarkopeni, kötü beslenme alışkanlıkları, enerji alımı ve harcanması arasındaki dengesizlik, sosyo-ekonomik ve psikososyal faktörler, post menopozal dönem ve sigara içme gibi faktörler metabolik sendrom oluşumuna katkı sağlar.

6 METABOLİK SENDROM Metabolik sendromun bu komponentleri; 1) Myokardiyal hipertrofi 2) Atrial fibrilasyon 3) Sol ventriküler diyastolik fonksiyon bozukluğu 4) Atrial dilatasyon gibi kardiyak anomalilere katkı sağlar.

7 METABOLİK SENDROM Dünya ve ülkemizde metabolik sendrom prevalansı gittikçe artmakta olup Türkiye genelinde 20 yaş üzeri 3800 kişide yapılan çalışmada metabolik sendrom prevalansı %49,9 olarak bulunmuştur. Bu değer erkeklerde %45,1, kadınlarda ise %54,1 olarak belirtilmiştir.

8 METABOLİK SENDROM Aynı çalışmada metabolik sendrom prevalansının son 12 yılda %1,3 oranında arttığı gözlenmiş olup Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde prevalansın en yüksek olduğu Marmara bölgesinde ise azaldığı belirlenmiştir.

9 METABOLİK SENDROM Amerika da 20 yaş üzeri bireylerde metabolik sendrom prevalansı %22,9, erkeklerde %23,69 ve kadınlarda %21,80 olarak bulunmuştur. Avrupa da diyabeti olmayan kişilerde yapılan bir çalışmada metabolik sendrom prevalansı %15 olarak belirlenmiştir.

10 METABOLİK SENDROM Bir başka çalışmada metabolik sendromun kardiyovasküler hastalık riskini 2 kat ve mortaliteyi 1,5 kat artırdığı bulunmuştur. Metabolik sendromlu bireylerde inme ve MI gelişme riskinin metabolik sendrom olmayanlara göre 3 kat, tip 2 diyabet gelişme riskinin ise 5 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir.

11 METABOLİK SENDROM Ayrıca metabolik sendromun varlığının; - Erkeklerde karaciğer, kolon, rektum ve mesane kanseri - Kadınlarda endometriyum, kolon, rektum, pankreas ve meme kanseri için risk faktörü olduğu belirtilmiştir.

12 OBEZİTE Obezite; protrombotik ve proinflamatuar süreci arttırarak metabolik sendromun gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca obezite; kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, dislipidemi, diyabet, inme, uyku apnesi, solunum problemleri ve bazı kanser türlerinden kaynaklı mortaliteyi arttırır.

13 OBEZİTE Obeziteyi belirlemek için en sık kullanılan parametre vücut kitle indeksidir. (VKİ= Kg/m 2 ) Bu parametre aynı zamanda obezitenin sınıflandırılmasında da kullanılır.

14 OBEZİTE OBEZİTE SINIFLANDIRMASI (DSÖ) Düşük vücut ağırlığı < 18,5 (kg/m 2 ) Normal vücut ağırlığı 18,5-24 (kg/m 2 ) Aşırı vücut ağırlığı > 25 (kg/m 2 ) Pre-obez 25-29,9 (kg/m 2 ) I.Derece obez 30-34,9 (kg/m 2 ) II. Derece obez 35-39,9 (kg/m 2 ) III. Derece obez > 40 (kg/m 2 )

15 OBEZİTE Santral ve periferik obezite olmak üzere ikiye ayrılır. Santral obezite: Göğüs kafesinin önünde, abdominal duvarda ve visseral bölgede yağ birikimi olarak tanımlanmakta olup koroner arter hastalığı için yüksek düzeyde risk faktörüdür.

16 OBEZİTE Periferik obezite: Daha çok subkutanöz doku ve bacaklarda periferal olarak adipoz dokunun birikmesidir. Santral obezite erkeklerde daha çok görülürken, periferik obezite kadınlarda daha sık görülmektedir.

17 OBEZİTE İntra abdominal bölgedeki adipoz doku enerjinin düzenlenmesinde önemli rolleri olan ve adipokinez olarak da isimlendirilen leptin, adiponektin, rezistin, interlökin ve tümör nekrozis alfa gibi sitokinlerin salınımını gerçekleştiren endokrin organ olarak açıklanmaktadır.

18 OBEZİTE Bu doku metabolik olarak subkutaneal bölgeye göre, lipoliz ve glikoliz açısından daha aktiftir ve mitokondriyal yoğunluğu da daha fazladır. Abdominal adipoz dokudan salınan bu proinflamatuar ve protrombolitik adipokinler doğrudan portal dolaşıma karışır ve oradan karaciğere giderler.

19 OBEZİTE Ayrıca serbest yağ asitleri pankreas, kalp gibi diğer organlarda da depolanarak bu organların disfonksiyonuna ve insülin, glukoz ve kolesterol metabolizmasının bozulmasına neden olurlar. İnsülin duyarlılığını azaltır, plazma trigliserid konsantrasyonunu ve düşük yoğunluklu lipoprotein sentezini artırırlar.

20 ATEROJENİK DİSLİPİDEMİ Klinik olarak trigliserid seviyesinin artması ve HDL- C seviyelerinin azalması aterojenik dislipidemi olarak tanımlanır. Abdominal yağ birikimiyle lipolitik aktivite uyarılır ve insülinin tersi yönünde bir etki oluşur. Dolaşımda serbest yağ asitleri artar ve kas ve karaciğerde trigliserid birikimi gözlenir. Karaciğerde insülin duyarlılığı olumsuz etkilenerek hepatik glukoz üretiminde artma meydana gelir.

21 ATEROJENİK DİSLİPİDEMİ Normalde HDL-C nin çekirdeğinde az miktarda trigliserid bulunurken kolesteril ester içeriği daha fazladır. Hipertrigliseridemi varlığında HDL-C çekirdeğinde kolesteril ester transfer protein aracılığıyla trigliseridin artması sonucu kolesteril ester içeriği azalır ve HDL-C seviyesi azalırken total kolesterol düzeyi artar.

22 İNSÜLİN DİRENCİ Pankreas tarafından üretilen insülin; kas, yağ ve karaciğer hücrelerine glukoz alımını ve lipolizi artırır, glukoz üretimine etki eder. İnsülin direnci: İnsülinin yağ, kas ve karaciğer hücrelerinde gerekli ya da yeterli tepkiyi oluşturmasındaki yetersizlik durumudur.

23 İNSÜLİN DİRENCİ İnsülin direnci, yağ hücrelerindeki depolanmış trigliseritlerin serbest kalmasına ve kan plazmasındaki yağ asidi miktarının artmasına sebep olur. Glukozun kas hücrelerine girmesi ve karaciğer hücrelerinde depolanması zorlaştığı için kandaki glukoz seviyesi artar.

24 İNSÜLİN DİRENCİ İnsülin direncini değerlendirmek için genellikle 8-12 saat açlıktan sonra belirlenen plazma insülin ve glukoz konsantrasyonlarıyla hesaplamalar yapılır. En yaygın kullanılan yöntem HOMA (Homeostasis Model of Assessment) indeksidir.

25 İNSÜLİN DİRENCİ HOMA indeksi: Plazma glukoz ve insülin konsantrasyonlarının çarpımının sabit sayıya bölünmesiyle elde edilir. (Açlık insülini X Açlık plazma glukozu / 405) Bu değerin 2,7 üzerinde olması çeşitli seviyelerdeki insülin direncini yansıtır. İnsülin direnci için ayrıca trigliserid/hdl-c değerine bakılabilir.

26 HİPERTANSİYON Metabolik sendromda hiperinsülinemi, hiperleptinemi ve hiperlipidemi dolaşımdaki nöradrenalin seviyelerini arttırarak kan basıncının yükselmesine neden olur. İnsülin direnci oluştuğunda; sempatik sinir sistemi ve renin-anjiotensin-aldosteron sistem aktivasyonunun artması sonucunda insülinin vazodilatör etkisi kaybolur.

27 HİPERTANSİYON Bununla birlikte endoteliyal disfonksiyon, sodyum retansiyonu, volüm ekspansiyonu ve renal fonksiyonlarda değişiklikler gözlenir. Ayrıca abdominal adipoz dokudan salınan leptin, adiponektin, TNF-alfa, IL-6, rezistin gibi mediatörler inflamasyon sürecini artırarak damardaki düz kas hücrelerinin proliferasyonuna yol açıp damar duvarını kalınlaştırarak hipertansiyon gelişimine neden olurlar.

28 TANI KRİTERLERİ DSÖ Metabolik Sendrom Tanı Kriterleri Aşağıdakilerden en az birinin bulunması İnsülin direnci + Bozulmuş glukoz toleransı Aşağıdaki kriterlerden en az ikisinin bulunması Santral obezite: Bel kalça oranı erkeklerde >0,9, kadınlarda >0,85 veya VKİ > 30 kg/m 2 Dislipidemi: Trigliserid 150 mg/dl ve/veya erkeklerde HDL-C Diyabet Hipertansiyon: Kan basıncı > 140/90 mmhg Mikroalbüminüri

29 TANI KRİTERLERİ Uluslararası diyabet federasyonu metabolik sendrom tanı kriterleri Aşağıdaki kriterlerden en az ikisinin bulunması Santral obezite + İnsülin direnci: Plazma kan glukozu>100mg/dl veya diyabet teşhisinin bulunması Dislipidemi: Trigliserid 150 mg/dl HDL erkeklerde <40 mg/dl, kadınlarda <50 mg/dl veya lipit problemleri için ilaç kullanması Hipertansiyon: Kan basıncı > 130/85 mmhg veya önceden teşhis edilmiş hipertansiyon tedavisi

30 METABOLİK SENDROM Metabolik sendromu oluşturan komponentler, kardiyovasküler hastalığın risk faktörleri arasındadır. Yapılan bir çalışmada metabolik sendromun kardiyovasküler hastalık riskini 2,35, kardiyovasküler mortaliteyi 2,40, tüm sebepli mortaliteyi 1,58, MI riskini 1,99, inme riskini 2,27 oranında artırdığı gösterilmiştir.

31 METABOLİK SENDROM Obezitede sempatik sinir sistemi aktivitesinin artmasıyla ilişkili bozukluklar Aşırı vücut ağırlığı Obezite Karmaşık obezite Metabolik anormallikler İnsülin direnci Komlikehipertansiyon Endotelyal disfonksiyon Ateroskleroz Tip 2 diyabet Hipertansiyon Hipertansiyon Koroner kalp hastalığı Sol ventrikül kütlesinde artma Sol ventrikül hipertrofisi Konjestif kalp yetmezliği Renal disfonksiyon Erken renal yetmezlik Renal yetmezlik Sempatik sinir sistemi aktivitesi + Sempatik sinir sistemi aktivitesi ++ Sempatik sinir sistemi aktivitesi +++

32 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Yaşam tarzı değişikliği metabolik sendrom tedavisinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Metabolik sendrom tedavisi için en temel yaşam tarzı değişiklikleri: - Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, - Fiziksel aktivitenin artırılması, - Psikososyal bakım ve eğitimi içermektedir.

33 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Yaşam tarzı değişikliği yapılırken aşırı vücut ağırlığı ve obezite, fiziksel inaktivite, aterojenik dislipidemi gibi risk faktörlerini azaltmaya odaklanılmalıdır. Diğer kronik hastalıkların tedavisinde olduğu gibi yaşam tarzı değişikliği programı multidisipliner bir ekip çalışmasını gerektirmektedir.

34 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Kardiyopulmoner rehabilitasyon uygulamalarında yaşam tarzı değişikliği programları genellikle hafta devam etmektedir. Tedavi seansları kişilik gruplarla yaklaşık 60 dakika olmalıdır. Grup tedavileri bireysel tedavilerden daha etkilidir.

35 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Fiziksel aktivitenin artırılması metabolik sendromun önlenmesi ve tedavisinde önemli bir komponenttir. Tedavi sürecinde fiziksel aktivitenin artırılıp kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirerek metabolik sendrom komponentleri üzerine odaklanılmalı ve bu uygulamalar daima bireysel olmalıdır.

36 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Aerobik ve dirençli egzersiz ve fleksibilite egzersizlerini içeren kardiyak rehabilitasyon programlarının metabolik sendrom komponentleri üzerine etkili olduğu ve metabolik sendromlu kişilerde kardiyovasküler risk profilini ve fonksiyonel kapasiteyi geliştirdiği belirtilmiştir.

37 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Sağlık risk faktörü egzersiz eğitimi ve cinsiyet aile çalışmasında (HERITAGE) metabolik sendrom prevalansının başlangıçta %16,9 iken egzersiz eğitimini takiben %11,8 e gerilediği belirlenmiştir.

38 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Obez kişilerde dinlenme ve egzersiz sırasında inspiratuar kasların üzerine yükün artmasına bağlı olarak inspiratuar kas aktivitesinin arttığı, bunun da egzersizle ilişkili olarak solunum kas yorgunluğuna neden olduğu gösterilmiştir. Solunum kas eğitimi seçilen eğitim modalitesine bağlı olarak solunum kaslarının kuvvetini ya da enduransını arttırır. Ayrıca inspiratuar kas eğitiminin insülin direnci olan yaşlılarda insülin direncini azalttığı bulunmuştur.

39 METABOLİK SENDROM REHABİLİTASYONU Orta şiddette düzenli yapılan fiziksel aktivitenin metabolik sendromu önlediği ve tedavi ettiği gösterilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite örnekleri (3-6 MET) Yürüme(4,8 km/saat) 3,5 Yüzme (Yavaş) 6,0 Bisiklet (<16 km/saat) 4,0 Tenis (Çift) 4,5 Yoga, Tai Chi 4,0 Ev tamiri (Boyama) 4,5 Cam silme 4,5 Mutfak aktiviteleri 3,3 Ev temizliği 3,0 Çocuk bakımı (Banyo, beslenme) 3,0 Bahçe işleri (Temizleme, ekip biçme) 4,5 Küçük çocuk taşıma 3,0

40 EGZERSİZ VE OBEZİTE Egzersizin obezite üzerine temel etkileri vardır: - Enerji harcamasını artırır. - Bazal metabolizma hızını yükseltir. - Kas kitlesini artırır.

41 EGZERSİZ VE OBEZİTE Böylelikle yüksek seviyelerde enerji harcanmasını devam ettirebilme yeteneği artar. Obez kişiler egzersiz yaparken ağırlık taşıyan eklemlerinde ağrı meydana gelebilir. Bu durumda fiziksel aktivite değiştirilmelidir.

42 EGZERSİZ VE OBEZİTE Obez ve aşırı vücut ağırlığına sahip kişilerde ağırlığın tekrar kazanılmasını önlemek için haftanın çoğu günü, dk egzersizin etkili olduğu gösterilmiştir. ACSM (Amerikan Spor Hekimliği Birliği) ağırlık kontrolü için haftanın çoğu günü 60 dk egzersiz önermektedir.

43 EGZERSİZ VE OBEZİTE Orta şiddette egzersiz (maksimum oksijen tüketiminin %40-60 I) sağlık parametreleri üzerine etkilidir. Obez kişiler için haftalık hedef; haftanın çoğu günü 60 dk olmak üzere haftalık 240 dk ve üzeri egzersiz olmalıdır.

44 EGZERSİZ VE DİSLİPİDEMİ Egzersiz seanslarından sonra bireylerde HDL-C düzeylerinde artış, trigliserid ve çok düşük yoğunluklu lipoprotein seviyelerinde azalma görülmektedir. Bu değişiklikler egzersizden 24 saat sonra sonlanır.

45 EGZERSİZ VE DİSLİPİDEMİ Egzersizle birlikte iskelet kaslarının kapillerlerinde lipoprotein lipaz enzim aktivitesi artar. Böylelikle, yağ moleküllerinin parçalanması artar ve karaciğerden trigliserid salınımını azaltır. Egzersiz eğitimiyle lipoprotein yapısında kardiyopulmoner hastalık riskini azaltan değişiklikler meydana gelir.

46 EGZERSİZ VE DİSLİPİDEMİ Fiziksel uygunluğu iyi olan kişiler eğitilmemiş kişiler ile karşılaştırıldığında HDL-C düzeyleri daha yüksek, trigliserid seviyeleri daha düşüktür. Vücuttaki fazla kolesterolün periferik dokulardan karaciğere taşınması ve atılması HDL-C aracılığıyla gerçekleştirilir.

47 EGZERSİZ VE DİSLİPİDEMİ Aerobik egzersiz eğitimi haftanın çoğu gününde tercihen 5-6 gün, orta şiddette maksimal kapasitenin %40-70 I şiddetinde süresi kişiye göre değişmekle birlikte en az dakika olmalıdır. Bu süre her biri 10 dakikadan az olmamak koşuluyla gün içerisine böünebilir.

48 EGZERSİZ VE İNSÜLİN DİRENCİ Tek seanslık egzersiz sedanter olan yetişkinlerde insülinin uyardığı glukoz alımını artırır. (Örn. Orta şiddetli tek seanslık egzersiz en az %40 lara kadar glukoz alımını artırabilir.) Egzersizin bu etkisi en son uygulanan egzersiz seansından sonra genellikle saat içerisinde kaybolur ve eski düzeyine geri döner.

49 EGZERSİZ VE İNSÜLİN DİRENCİ Egzersizin süresi minimum 30 dk, egzersizin şiddeti ise maksimum kapasitenin %60-70 inde olmalıdır. Önerilen aerobik egzersiz formları yürüme, yüzme, bisiklet gibi aktivitelerdir. Aerobik eğitime ek olarak belirli düzeyde kuvvet eğitimi de yapılmalıdır.

50 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Dinamik egzersiz sırasında normal kişilerde sistolik kan basıncında artma gözlenir. Fakat bu artış hipertansiyonlu kişilerde daha fazladır. Diyastolik kan basıncı ise efor sırasında daha çok vazodilatasyon kapasitesindeki azalma nedeniyle aynı kalır ya da çok az artar.

51 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Egzersizden sonra istirahat değeriyle karşılaştırıldığında kan basıncı yaklaşık mmhg azalır. Egzersize düzenli olarak devam edildikçe egzersizin kan basıncını düşürücü etkisi sonlanmaz, devam eder.

52 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Egzersiz eğitimi iskelet ve kalp kasının beslenmesini sağlayan damarların yapısını ve fonksiyonunu geliştirmekle birlikte arteriyollerin dilatasyon kapasitesini ve büyük arterlerin iç volümlerini arttırır. Ayrıca egzersiz eğitimi; parasempatik aktivitenin artması, adrenalin ve nöradrenalin salınımının azalması ve dinlenme kan basıncının düşmesine katkı sağlamaktadır.

53 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisinde genellikle aerobik egzersiz önerilmektedir. Aerobik egzersiz 12 saat içerisinde sistolik kan basıncında 5 ile 8 mmhg, diyastolik kan basıncında 6 ile 8 mmhg arasında azalma sağlayabilir.

54 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Aerobik egzersiz için önerilen frekans haftada 3 ile 7 gündür. Orta şiddette egzersiz yüksek şiddetli egzersizlere göre daha etkilidir. Eğitimden sonra belirgin bir kan basıncı değişikliği için aktivite süresinin minimum 30 dk olması gerekmektedir.

55 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Egzersiz şiddeti üst ekstremiteler için bir maksimum tekrarın %30-40, alt ekstremiteler için bir maksimum tekrarın %50-60 I, egzersizin süresi tekrar, 1-3 set olmalı ve program 8-10 egzersizi içermelidir.

56 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Egzersiz sırasında sistolik kan basıncının 200 mmhg, diyastolik kan basıncının ise 115 mmhg nin üzerinde olmamasına dikkat edilmelidir.

57 EGZERSİZ VE HİPERTANSİYON Hipertansiyon için egzersiz reçetesi Frekans Şiddet Süre Aerobik Eğitim Haftanın çoğu günü (5-6 gün) Orta şiddette aktivite (VO 2max ın %40-60 ında veya Borg skalasına göre 11-13) dk sürekli egzersiz veya 10 dk sürelere bölünerek Direnç Eğitimi Haftanın 2-3 günü Düşük düzeyden orta şiddete ilerleyen eğitim (düşük ağırlık, yüksek tekrar) 8-10 egzersiz, 1-3 set, tekrar

58 AEROBİK EGZERSİZ Aerobik egzersiz eğitimi insülin duyarlılığını artırıp, bel çevresinde, abdominal adipoz dokuda, aterosklerozda, IL-6 seviyesinde azalmaya neden olmaktadır. Aerobik egzersizler vücut ağırlığında azalma olmasa bile bel çevresi ölçümünde 2-5 cm azalmaya yol açabilir.

59 AEROBİK EGZERSİZ Vücut ağırlığında azalma ve kaybedilen ağırlığın tekrar kazanılmaması için haftada en az 4 saat ya da daha fazla egzersiz önerilmektedir. Fiziksel aktivite eğitiminde büyük kas gruplarının kullanıldığı tempolu yürüyüş, jogging, bisiklet, dans, yüzme gibi aerobik egzersizler uygun ve etkilidir.

60 DİRENÇLİ EGZERSİZ Dirençli egzersiz eğitiminin primer etkisi iskelet kasları üzerinedir. İskelet kasları glukoz ve trigliseridin uzaklaştırılmasında en önemli hedef organdır. Dirençli egzersizler iskelet kaslarının volümünü, kuvvetini ve metabolik kapasitesini artırdığı için metabolik sendromun önlenmesi ve tedavisinde önemlidir.

61 DİRENÇLİ EGZERSİZ Metabolik sendromlu bireylerin egzersiz programlarına tüm büyük kas gruplarını içeren ve tekrar sayısı 8-10 arasında değişen dirençli egzersizler dahil edilmelidir ve minimum haftanın 2 günü uygulanmalıdır. Sırt kasları, abdominal bölge, alt ekstremite göğüs ve üst ekstremite kasları dikkate alınmalıdır.

62 DİRENÇLİ EGZERSİZ Eğitim şiddeti; üst ekstremiteler için bir maksimum tekrarın %30-40 ını, alt ekstremiteler için %50-60 ını içeren orta şiddette ağırlıklarla yapılmalıdır. Eğitim şiddeti belirlenen ağırlıklarla tekrar olmalı, tekrar sayısı artırılabildiği zaman dereceli olarak artırılmalıdır.

63 TEŞEKKÜRLER ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara 1 Kübra DOĞAN, 1 Mehmet ŞENEŞ, 2 Anara KARACA, 2 Seyfullah KAN, 2 Cavit ÇULHA, 2 Yalçın ARAL, 1 Doğan YÜCEL 1 Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara 2 Ankara Eğitim

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK Uzun süreli immobilizasyon sonucu: - Nitrojen ve protein dengesi bozulur. - İskelet kasının kitlesi, kasılma kuvveti ve etkinliği azalır. - İskelet kaslarında

Detaylı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon HİPERTANSİYON Dr. Hatice ODABAŞ Yüksek Kan Basıncının Nasıl Bir Tehlikesi Vardır?

Detaylı

KORTİZOL, METABOLİK SENDROM VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR

KORTİZOL, METABOLİK SENDROM VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR KORTİZOL, METABOLİK SENDROM VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR Prof.Dr. ARZU SEVEN İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI DİSMETABOLİK SENDROM DİYABESİTİ SENDROM X İNSÜLİN DİRENCİ SENDROMU METABOLİK

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması 20 24 Mayıs 2009 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen 45. Ulusal Diyabet Kongresinde

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Basit ve ucuz bazı testlerle erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karģın,

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA YAŞLILARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Yaşlılara yönelik egzersiz programları hazırlarken Genetik özelliklerine, Hastalık durumuna, Daha önceden sporla ilişkisine, Ne kadar

Detaylı

Metabolik Sendrom Tanı Tedavi Dr. Abdullah Okyay

Metabolik Sendrom Tanı Tedavi Dr. Abdullah Okyay Metabolik Sendrom Tanı Tedavi Dr. Abdullah Okyay Metabolik Sendrom İnsülin direnci (İR) zemininde ortaya çıkan Abdominal obesite Bozulmuş glukoz toleransı (BGT) veya DM HT Dislipidemi Enflamasyon, endotel

Detaylı

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HTN %27.8 (ABD DE) 140/90 mmhg PREHİPERTANSİYON SBP:120-139 mmhg DBP:80-89 mmhg Kan basıncı sınıflaması Sistolik kan basıncı(mmhg) Diyastolik kan basıncı (mmhg) İdeal

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Nimet Aktaş*, Mustafa Güllülü, Abdülmecit Yıldız, Ayşegül Oruç, Cuma Bülent

Detaylı

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 İÇERİK o KANSER NEDİR? o METASTAZ NEDİR? o KANSER TEHLİKESİNİN 7 HABERCİSİ? o EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ? o KANSERDEN KORUNMAK NEDEN ÖNEMLİ? o

Detaylı

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ

AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ AEROBİK EGZERSİZ PROGRAMLARININ DÜZENLENMESİ 1 Aerobik Egzersiz Programlarının Düzenlenmesi Aerobik uygunluk düzeyi belirlendikten sonra aerobik uygunluğu geliştirmek ve korumak için egzersiz programları

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu.

20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu. Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması 20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu. Özlem Serenli,

Detaylı

Hareketli Yaşam. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hareketli Yaşam. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hareketli Yaşam Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Kadir Zakin, Arş. Gör. Dr. Ömer Turhan ve Arş. Gör. Dr. Yasemin

Detaylı

Hakkari Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, HAKKARİ * Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Başkanlığı

Hakkari Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, HAKKARİ * Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Başkanlığı Kıvanç IRAK 1, Nihat MERT 2, Handan MERT 2, Nesrullah AYŞİN 3 1 Siirt Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, SİİRT 2 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Böbrek Hastalıklarından Korunma. Dr. Taner Baştürk Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi

Böbrek Hastalıklarından Korunma. Dr. Taner Baştürk Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Böbrek Hastalıklarından Korunma Dr. Taner Baştürk Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Böbrek Hastalığı Sessiz Bir Hastalıktır! - Önemli bir halk sağlığı sorunudur. - Zamanında fark edildiği

Detaylı

SOMATOMEDİN C. Klinik Laboratuvar Testleri

SOMATOMEDİN C. Klinik Laboratuvar Testleri SOMATOMEDİN C Diğer adları ve kısaltma: İnsülin-like growth faktör, Growth faktör 1; IGF-1, GF1. Kullanım amacı: Boy kısalığı, cücelik, gigantizm ve akromegali gibi büyüme ile ilgili hastalıkların araştırılması

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları. Prof.Dr.Gülfem Ersöz

Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları. Prof.Dr.Gülfem Ersöz Kronik Hastalıklarda Egzersiz Uygulamaları Prof.Dr.Gülfem Ersöz Daha fazla egzersiz yapmalısınız Bir miktar ilaç al! Ameliyat olmalısın! Egzersiz Reçetesi; Egzersizin Türü Egzersizin Şiddeti Egzersizin

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı. EGZERSİZ Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı EGZERSİZ Fizyolojisi Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Kaslarda güç, kuvvet ve dayanıklılık Maksimum kasılma kuvveti 3-4 kg/cm2 kesit alanı

Detaylı

FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ

FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ fizyoloji Hayvan fiz. İnsan fiz. Bitki fiz. Spor fizyolojisi Fizyoloji; Vücut fonksiyonlarını inceleyen ve bir canlının canlı olma özelliğini devam ettirmede rol oynayan bütün

Detaylı

METABOLİK SENDROM ve ANA KOMPONENTLERİ. Prof.Dr.M.Ferit GÜRSU

METABOLİK SENDROM ve ANA KOMPONENTLERİ. Prof.Dr.M.Ferit GÜRSU METABOLİK SENDROM ve ANA KOMPONENTLERİ Prof.Dr.M.Ferit GÜRSU 1 55 y. da erkek hastanın son birkaç aydır TA i :140-150/90-100 mmhg ölçülüyor, hasta ileri tetkik ve tedavi amacı ile doktora başvuruyor Öz

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri

PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri PCOS nun Uzun Dönem Sağlık Etkileri Prof. Dr. Cavidan Gülerman Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları EAH - Ankara PCOS un Uzun Dönem Sağlık Etkileri PCOS, reprodüktif çağın ötesinde; " İnsülin rezistansı

Detaylı

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Ayşe Ağbaş 1, Emine Sönmez 1, Nur Canpolat 1, Özlem Balcı Ekmekçi 2, Lale Sever 1, Salim Çalışkan 1 1. İstanbul Üniversitesi,

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik YB 205 Beslenme İkeleri Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr YAŞLANMA Amerika da yaşlı bireyler eskiye göre

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

SAĞLIKLI KİLO KONTROLÜNDE PEDOMETRE (ADIMSAYAR) KULLANIM KURALLARI

SAĞLIKLI KİLO KONTROLÜNDE PEDOMETRE (ADIMSAYAR) KULLANIM KURALLARI Obezite ve Fiziksel Aktivite Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik isteyen bir süreçtir. Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ DR. FZT. AYSEL YILDIZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Talasemi; Kalıtsal bir hemoglobin hastalığıdır. Hemoglobin

Detaylı

FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR. Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ

FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR. Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ FİZİKSEL AKTİVİTE RİSKLER & YARARLAR Prof.Dr.Gülfem ERSÖZ Fiziksel Aktivite Kassal kontraksiyon ve enerji harcaması gerektiren her türlü hareket Egzersiz Sağlık durumunu iyileştirmek Fiziksel uygunluğu

Detaylı

ESANSİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA PLAZMA APELİN ve ADMA DÜZEYLERİ

ESANSİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA PLAZMA APELİN ve ADMA DÜZEYLERİ ESANSİYEL HİPERTANSİYONLU HASTALARDA PLAZMA APELİN ve ADMA DÜZEYLERİ Çelebi G., 1 Sönmez A., 2 Erdem G., 1 Tapan S., 3 Taşçı İ., 1 Erçin C.N., 4 Doğru T., 4 Kılıç S., 5 Üçkaya G., 2 Yılmaz Mİ., 6 Kutlu

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

E Z G E Z R E Sİ S Z Z V E E S T S R T ES E

E Z G E Z R E Sİ S Z Z V E E S T S R T ES E EGZERSİZ VE STRES TESTİ Prof. Dr. Erdal ZORBA EGZERSİZ VE STRES TESTİ Şüphesiz çeşitli aerobik egzersizler dolaşım sisteminin fonksiyonel kapasitesini artırır. Ayrıca Koroner kalp hastalıklarının (CHD)

Detaylı

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir.

ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. ÇALIŞMANIN AMACI: Türkiye de erişkinlerde ( 20 yaş) metabolik sendrom sıklığını tespit etmektir. Metabolik Sendrom Araştırma Grubu Prof.Dr. Ömer Kozan Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Kardiyoloji ABD, İzmir

Detaylı

Kalp Hastalıklarından Korunma

Kalp Hastalıklarından Korunma Kalp Hastalıklarından Korunma AsılRezzan Dr alt başlık Deniz stilini Acardüzenlemek için tıklatın Kalp- Damar hastalıkları (KDH) birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye de orta ve ileri yaş grubunda en önemli

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA

VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA 2 VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma,

Detaylı

Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir.

Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir. Hastalarda insulin direncini ölçmek klinik pratiğimizde tanı koymak ve tedaviyi yönlendirmek açısından yararlı ve önemlidir. Dr. Sibel Güldiken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği

Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Tip 2 Diyabetlilerde Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltma: Eğitimin Etkinliği Ayfer Bayındır Şeyda Özcan İlhan Satman Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Koç Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

15. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi Nisan 2013, Antalya. Obezite: Gerçekten iyi bir gösterge mi? Dr.

15. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi Nisan 2013, Antalya. Obezite: Gerçekten iyi bir gösterge mi? Dr. 15. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi 24-28 Nisan 2013, Antalya Obezite: Gerçekten iyi bir gösterge mi? Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD, Edirne Obezite:

Detaylı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Gerilim baş ağrısı baş ağrıları içinde en sık görülen tiptir. Çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan yaşamındaki önemli değişiklikler

Detaylı

Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi?

Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi? Prediyabetik ve Tip 2 Diyabetik Kadınlarda Kardiyovasküler Risk: Gerçekten Erkeklerden Daha Yüksek Mi? Prof Dr Füsun Saygılı EgeÜTF Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıBD DM Mortalite ve morbiditenin

Detaylı

BATTICON Pomad Deriye uygulanır.

BATTICON Pomad Deriye uygulanır. BATTICON Pomad Deriye uygulanır. Etkin Madde: 100 g krem 10 g povidon-iyot 30/06 içerir. Yardımcı Maddeler: Sodyum hidrojenkarbonat, polietilen glikol, polietilen glikol 4000, deiyonize su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya

Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya Giriş Eğer mucizevi bir ilaç size zayıflamada, kaslarınızı kuvvetlendirmede, hastalıklardan korunmada, genel sağlık düzeyinizi iyileştirmede yardım edecek olsa bu ilacı almak ister miydiniz? Cevap vermeden

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

Basın bülteni sanofi-aventis

Basın bülteni sanofi-aventis Basın bülteni sanofi-aventis 7 Kasım 2007 ULUSLARARASI DİYABET TEDAVİ PRATİKLERİ KAYIT ÇALIŞMASI NIN (IDMPS) TÜRKİYE SONUÇLARI HEDEF TEDAVİ KALİTESİNİ ARTIRMAK ÇALIŞMANIN AMACI ve YÖNTEMİ Uluslararası

Detaylı

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN SAĞLIK ÜZERİNE YARARLARI Doç. Dr. Ferda GÜRSEL

FİZİKSEL ETKİNLİĞİN SAĞLIK ÜZERİNE YARARLARI Doç. Dr. Ferda GÜRSEL FİZİKSEL ETKİNLİĞİN SAĞLIK ÜZERİNE YARARLARI Doç. Dr. Ferda GÜRSEL 1 MESAJLAR! Fiziksel etkinlik (FE) ve iyi bir fiziksel uygunluk, hastalık riskini azaltır uygun sağlık ve iyi olma haline katkıda bulunur.!

Detaylı

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Hastalıkların tedavisinde kat edilen yol, bulaşıcı hastalıklarla başarılı mücadele, yaşam koşullarında düzelme gibi

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ Yaşar Çalışkan 1, Abdullah Özkök 1, Gonca Karahan 2, Çiğdem Kekik 2, Halil Yazıcı 1, Aydın

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

ULUSAL KALP SAĞLIĞI POLİTİKASI ANA İLKELERİ

ULUSAL KALP SAĞLIĞI POLİTİKASI ANA İLKELERİ ULUSAL KALP SAĞLIĞI POLİTİKASI ANA İLKELERİ 1. Dünyada kalp-damar hastalıkları ile ilgili epidemiyolojik gerçekler 1.1. Kalp ve Damar Hastalığı Kavramı 1.2. Dünyada Kalp ve Damar Hastalıklarının Epidemiyolojisi

Detaylı

Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı

Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı Chronic REnal Disease In Turkey CREDIT Hipertansiyon ve Kronik Böbrek Hastalığı Alt Analiz Sonuçları Prof. Dr. Bülent ALTUN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi CREDIT: Kilometre Taşları

Detaylı

Diyabetik Nefropatili Hastada Diyalize Ne Zaman Başlanmalıdır. Dr. Harun Akar Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aydın

Diyabetik Nefropatili Hastada Diyalize Ne Zaman Başlanmalıdır. Dr. Harun Akar Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aydın Diyabetik Nefropatili Hastada Diyalize Ne Zaman Başlanmalıdır Dr. Harun Akar Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aydın Diyabetik nefropatili hastada ne zaman diyalize başlarsak yaşam süresini artırabiliriz?

Detaylı

Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması

Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması Karaciğer Sirozunda Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesinin Araştırılması Aktaş B, Sapmaz F, Uzman M, Erdoğan S, Yeniova A NİSAN 2016 GİRİŞ Tiyoller reaktif oksijen ürünlerinin neden olduğu doku ve hücre hasarlarına

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

MPS ÇOCUKLAR ÖLÜYOR VİCDANLARINIZ RAHAT MI? MPS NEDİR?

MPS ÇOCUKLAR ÖLÜYOR VİCDANLARINIZ RAHAT MI? MPS NEDİR? MPS ÇOCUKLAR ÖLÜYOR VİCDANLARINIZ RAHAT MI? MPS NEDİR? Mukopolisakkaridoz (MPS) adı altında toplanan bozukluklar genetik lizozom depo hastalıkları grubunda yer alan bir hastalık grubudur. Lizozom depo

Detaylı

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ 3 farklı enerji sistemi Acil enerji sistemi Kısa süreli enerji sistemi Uzun süreli enerji sistemi Acil enerji ATP -------------> ADP Creatine + ADP ------------>

Detaylı

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor

Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor 37 yılda (1980-2017) Her 11 kişiden 1 i diyabet İki diyabetliden biri tanı almamış Diyabetlilerin sadece %37 sinde hedef glikoz değerine ulaşılabiliyor Komplikasyonlar önlemiyor Diyabetli kişilerin üçte

Detaylı

Dayanıklılık ve antrenman

Dayanıklılık ve antrenman Dayanıklılık ve antrenman Çocukların büyüme ile fonksiyonel ve anatomik özelliklerinki gelişme; kalp akciğer, kan ve iskelet kası kapasite ve büyüklükleri de artar. Bu da mak. oksijen kapasitesi artmasında

Detaylı

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ ENERJİ KAYNAKLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ 3 farklı enerji sistemi Acil enerji sistemi Kısa süreli enerji sistemi Uzun süreli enerji sistemi Acil enerji ATP -------------> ADP Creatine + ADP ------------>

Detaylı

Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ATLETİK PERFORMANSI ARTIRMAYA YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, atletik performansı artırmaya yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen Durumu 1 Günümüzde

Detaylı

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN İSKEMİK YANITI DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII Dr. Nevzat KAHVECİ Kan basıncı 60 mmhg nın altına düştüğünde uyarılırlar. En fazla kan basıncı 1520 mmhg ya düştüğünde uyarılır.

Detaylı

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek 2 Egzersiz programına başlamadan önce bireyin aşağıdaki değerlendirmesinin

Detaylı

FİZİKSEL AKTİVİTE VE AKTİF YAŞAM

FİZİKSEL AKTİVİTE VE AKTİF YAŞAM BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu FİZİKSEL AKTİVİTE VE AKTİF YAŞAM Doç. Dr. Fahri AKÇAKOYUN AKTİF YAŞAM VE EGZERSİZİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Hareketsizliliğe Bağlı Oluşan Hastalıklar

Detaylı

İçeni iyileştiren içecekler

İçeni iyileştiren içecekler İçeni iyileştiren içecekler Hemen hemen herkesin sevdiği ve ihtiyaç duyduğu şeylerden biri yemek yerken veya öğün aralarında sıvı besinler tüketmektir. 1 13 İçeçeğin kalorisi düşükse bir de faydalıysa

Detaylı

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ Uzm. Dr. Lütfi AKGÜN Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü İnsanlara; mevcut sağlık durumları başta olmak üzere sosyoekonomik durumları ve istekleri göz önünde

Detaylı

GÜNÜN NOTLARI 10 Mayıs Perşembe. Sözlü Bildiriler. Poster Bildiriler. Prof. Dr. Ülver Derici Kongre Başkanı. 10 Mayıs 2018, Perşembe

GÜNÜN NOTLARI 10 Mayıs Perşembe. Sözlü Bildiriler. Poster Bildiriler. Prof. Dr. Ülver Derici Kongre Başkanı. 10 Mayıs 2018, Perşembe Değerli Meslektaşlarımız, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği olarak, 9-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında yeniden sizlerle bir araya gelmiş olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu yıl yirmincisini

Detaylı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Yağlı karaciğer Karaciğer ağırlığının %5 i veya hepatositlerin

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Vücudunuzun vitrini gibi olan mide ve bel kaslarını mükemmel hale getirebilirsiniz.

Vücudunuzun vitrini gibi olan mide ve bel kaslarını mükemmel hale getirebilirsiniz. İstediğiniz kadar, bacak ve kalçalarınızı, sırtınızı,omuzlarınızı veya göğüslerinizi çalıştırın, eğer orta bölgeye yeterli önemi vermezseniz, bu size tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşatır ve vücudunuzun

Detaylı

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJININ SÜREKLILIĞI Egzersizin özelliğine bağlıdır 100 m ATP-CP Maraton aerobik sistem 400-800 m laktik asit sistemi 1500 m ATP-CP, laktik asit sistem ve aerobik sistem

Detaylı

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED ASTIM EPİDEMİYOLOJİ Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Bu rakam ülkemiz için yaklaşık 3.5

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ H Ü S A M E T T İ N A L İ Ç A Ğ L A R G E N E L M Ü D Ü R Y A R D I M C I S I G E N Ç D E Ğ I R M E N A. Ş. TAVLAMA Tavlama; tanenin nem düzeyini

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

Doç.Dr. Bekir ÇAKIR 14 KASIM 2006 S.B ANKARA ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI KLİNİĞİ

Doç.Dr. Bekir ÇAKIR 14 KASIM 2006 S.B ANKARA ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI KLİNİĞİ DİYABETES MELLİTUS VE EGZERSİZ Doç.Dr. Bekir ÇAKIR 14 KASIM 2006 S.B ANKARA ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI KLİNİĞİ Sunum Planı Giriş Sağlıklı bireylerde

Detaylı

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ Dünyada 13.5 milyon koroner kalp hastası var. Yılda 1.5 milyon insan kalp krizi geçiriyor.

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Yetkin Utku KAMUK

Dr. Öğr. Üyesi Yetkin Utku KAMUK Günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukta sonuçlanan aktivitelerdir. Günlük ev işlerinden,

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı