AHMET HĀŞİM İN PİYĀLE ŞİİRİNİN TAHLİLİ ANALYSIS OF THE P0EM PIYALE BY AHMET HASIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AHMET HĀŞİM İN PİYĀLE ŞİİRİNİN TAHLİLİ ANALYSIS OF THE P0EM PIYALE BY AHMET HASIM"

Transkript

1 AHMET HĀŞİM İN PİYĀLE ŞİİRİNİN TAHLİLİ ANALYSIS OF THE P0EM PIYALE BY AHMET HASIM Tunahan SARI 1 Özet: Modern Türk şiirinin kurucularından kabul edilen Ahmet Haşim (1883/ ) şiir kitaplarına mukaddime olarak yazdığı kısa şiirlerde sanat anlayışının ipuçlarını vermiştir. Başta Göl Saatleri nin Mukaddime si olmak üzere, Şi ri Kamer lerinin takdimi niteliğindeki Kari e ve Piyâle sinin başına koyduğu Mukaddime şiirleri, Haşim in poetik ikliminden rayihalar taşımaktadır. Bu makalede Piyâle (Mukaddime) şiiri tahlil edilecek ve şiirdeki poetik unsurların izleri sürülecektir. Anahtar Kelimeler: Ahmet Haşim, mukaddime, poetika Abstract: Ahmet Haşim ( 1883/ ), who is considered as one of the founders of the modern Turkısh poem, showed the clues of is understanding of art in the short poems which he wrote Mukaddime in the poem books. Along with the Mukaddime of the Göl Saatleri, the Mukaddime poems, which he put at the beginning of Kari e and Piyâle poems which are considered as the presentation of Şi ri Kamer, have smells of his poetic understanding. In this article, Piyale (Mukaddime) poem will be analysed and the poetic elements will be figured out. KeyWords : Ahmet Haşim, Mukaddime, poetica. Giriş Bir söz sanatı olan ve kaynaklarda bakış açılarına bağlı olarak çok değişik şekillerde tanımlanan edebiyat teriminin iki yönü önemlidir: 1. Edebiyat; duygu, düşünce ve hayâlleri, olayları, eşyayı, soyut ve somut değerleri kurgu bütünlüğü içinde estetik yorumlarla anlatmak üzere kelimelerle meydana getirilen bir sanat dalıdır. 2. Edebiyat; edebî objeyi, özellikle edebî eserleri ilmî metotlarla inceleyen bir bilim dalıdır. 2 Edebiyatın bu iki temel yönünde ortak olan kavram edebî eserdir.edebî eser, estetik bir terkiptir ve bahis konusu estetik terkip üzerinde yapılması icap eden en önemli 1 Yüksek Lisans öğrencisi, Canik Başarı Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, tunasarihan@gmail.com 2 Mehmet ÖNAL, Edebiyat Sanatı, s.19.

2 iş de, metin tahlili olmalıdır. Metnin dikkate alınmadığı; daha açık bir ifadeyle edebiyat eseri ve onu var eden bütün unsurların didik didik incelenip tahlil edilmediği bir ortamda edebiyat biliminden bahsedilemez 3. Güzel sanatların ve edebiyatın, basitten karmaşığa, müşahhastan mücerrede, maddeden mânaya, faydadan güzele doğru yükselen piramidal yapısı içinde en üstte, zirvede 4 bulunan şiirin incelenmesi de kolay uğraş değildir. Zîra, denizde, avuçlarınızla yakalayacağınızı zannettiğiniz zaman çoktan parmaklarınızın arasından sıyrılıp kurtulmuş bir balık gibidir şiir. Oynak ve kaypak. Bu oynak ve kaypak 5 zeminde kalem oynatmak da öncelikle sınırları doğru çizmeyi gerektirir. Ülkemizde, başta Mehmet KAPLAN olmak üzere Şerif AKTAŞ, İsmail ÇETİŞLİ, Doğan AKSAN gibi çok değerli isimler kendilerine has tahlil metotlarıyla şiirimizin seçkin örneklerini ele almışlardır. Ayrıca Nurullah ÇETİN, ŞİİR ÇÖZÜMLEME YÖNTEMİ adlı eserinde şiire nasıl yaklaşılması gerektiğini İçerik, Şekil, Dil-Üslup ve Ahenk başlıkları altında kapsamlı bir şekilde anlatmıştır. Ancak biz burada, adı geçen isimlerin yöntemlerinden de istifade etmekle birlikte, Prof. Dr. Mehmet ÖNAL ın Şiir Tahlil Plânı Örneği ni kendimize esas çerçeve kabul edecek ve modern şiirimizin kurucularından kabul edilen, bir nesir ustası da olmasına rağmen şairliği ve şiirleriyle tanınan Ahmet Haşim in Piyâle ( Mukaddime ) şiirini bu plâna bağlı kalmaya çalışarak incelemeyi ve şiirde Haşim in poetikasının izlerini sürmeyi amaç edineceğiz. Ahmet Haşim, hakkında en çok eser yazılan şairlerimizden biri olsa da şiirleri üzerinde yeterli ve kapsamlı bir inceleme yapılmış değildir. Bu çalışma, böyle bir boşluğu doldurmak gâyesi de gütmektedir. ŞİİR TAHLİL PLÂNI ÖRNEĞİ: 1. Metot: Amaç, hedef, mâhiyet, fonksiyon. 2. Muhteva: (Bediî Tefekkür) Şiir ne anlatıyor, neden bahsediyor? Tematik yapı: konu, tema, ana düşünce, yardımcı fikirler, kavramlar; duygu, düşünce ve hayâl unsurları, yorum ve mesajlar. 3. Âhenk: Ses, ritm, vezin, kâfiye, redif, aliterasyon, asonans; tekrarlar, simetri, paralellik diğer âhenk unsurları. 4. Şekil: Nazım şekli, nazım birimi, mısra, beyit, üçlük, dörtlük, kıt a, bend 5. Ses, Şekil, Anlam İlişkisi: Şiirdeki anlamın gerçekle ilişkisi, edebî sanatlar, İsmail ÇETİŞLİ, Metin Tahlillerine Giriş 1-Şiir, s Orhan OKAY, Poetika Dersleri, s Orhan OKAY, age.,s.13,

3 hayâller, imge ve semboller, ses akışı; şekil, âhenk ve söyleyişin anlam ve çağrışım üzerindeki etkisi. 6. Dil ve Üslûp: Harf, hece, kelime, ekler, kelime grubu, cümle, sentax ve context özellikleri. 7. Yapı: Şekil, muhteva ve takdimin terkibi. 8. Edebiyat Tarihi:Nesil, grup, muhit ve edebiyat tarihi bilgileri ile şiiri yorumlama. 9. Sanatçının Özellikleri: Biyografi, mizaç ve kişilik ile şiirin ilgisini bulma. 10. Toplu Değerlendirme: Şiirin amaca uygun yorumu. 6 Piyâle, Haşim in ikinci şiir kitabıdır. Birinci basımı 1926 da, ikinci basımı ise 1928 de yapılmıştır. İlk kitabında olduğu gibi Piyâle de de eserini okuyucuya takdim mâhiyetinde bir şiir yazan Ahmet Haşim, bu şiiri Dergâh ta Piyâle adıyla yayımlasa da piyâle boş kadeh demek olduğundan olsa gerek, bunu sonradan kitaba Mukaddime başlığıyla almıştır. Bunda, başlıkla şiirin birinci bendinin çelişkiye düşmesinin de etkisi olabilir. 7 Şiiri incelemeye geçmeden önce şiirin tam metnini görelim: Piyâle (Mukaddime) 8 Zannetme ki güldür, ne de lâle, Âteş doludur, tutma yanarsın Karşında şu gülgûn piyâle İçmişti Fuzûli bu alevden, Düşmüştü bu iksir ile Mecnûn Şi rin sana anlattığı hâle Yanmakta bu sâgardan içenler, Doldurmuş onunçün şeb-i aşkı Baştan başa efgan ile nâle Âteş doludur, tutma yanarsın Karşında şu gülgûn piyâle Mehmet ÖNAL, age., s Ahmet ÇOBAN, Göller ve Çöller Şairi Ahmet Haşim, s Ahmet HAŞİM, Bütün Şiirleri (Hazırlayanlar:İnciEnginün-Zeynep KERMAN), S.73. (Bu yazıda Ahmet Haşim in şiirlerinden yapılan bütün alıntılar bu kitaptan alınmıştır.)

4 Şiirin son mısraı Dergâh ta Destimde şu gülgûn piyâle şeklinde yer almıştır. Haşim in, bir süreli yayında yayımlanan şiirlerini kitaplarına alırken zaman zaman kelime değiştirmeleri yaptığı izlenmektedir. Bu durum, Haşim in şiirde işçiliğe çok önem verdiğini, anlık ilhamlardan yararlanarak şiir yazmadığını, aksine kelimeleri seçişte çok titiz davranarak şiir metnini mükemmelleştirmeye çalıştığını göstermektedir. Açıklama: Şiirin Muhteva Açısından İncelenmesi Karşında duran şu gül renkli (kırmızı) şarap kadehini, gül veya lale zannetme. O, ne gül ne de laledir. İçinde ateş doludur; sakın tutma, yanarsın Türk edebiyatının en yanık, en içli, en lirik şâiri Fuzulî bu alevden içmişti. Klasik Şark Edebiyatı nın ve edebiyatımızın en platonik aşk kahramanı olan Mecnûn da bu esrarengiz içki ile şiirin ( Leylâ vü Mecnûn mesnevisinin ) sana anlattığı hâle düşmüştü. Bu kadehten içenler, kim olursa olsun, hepsi de yanmaktadır; onun için aşk gecesini (aşk denilen geceyi ) baştanbaşa ıstırap çığlıkları ve inlemeler doldurmuş Karşında duran şu gül renkli (kırmızı) şarap kadehi ateş doludur; sakın tutma, yanarsın Kolayca anlaşılacağı üzere, şiire ismini veren Piyâle -kırmızı renkli kadeh- aşkın sembolüdür. Bu kadehi dolduran ateş renkli aşk şarabını içenler, yanmakta yani aşk belasına uğramaktadır. Nitekim bütün varlığını aşk yolunda tüketmekten başka gâyesi olmadığını, biricik zenginliğinin yanık aşk şiirlerinden ibâret bulunduğunu söyleyen, ayrılık gecesinde yanık ruhunun feryatları bütün halkı uyaran, ağlayıp inlemeleri, âh çığlıkları gökleri tutuşturan Fuzûlî bu alevden içmiştir. İçli şiirleri, dayanılmaz gönül ateşinin ifadesidir. Varlığı aşk ateşinde yanarak, kupkuru bir kamış parçası hâline gelmiştir. Mâcerası Türk Edebiyatı nda eşsiz bir şâheser olarak yine Fuzûlî tarafından anlatılan Mecnûn un asıl adı, bilindiği gibi Kays tır. Leylâ ya âşık olmuş, bu aşkla bütün varlığından geçerek aklını da kaybetmiş ve çöllere düşmüştür. Çölde vahşî hayvanlarla düşer kalkar. Başında kuşlar yuva yapacak kadar kendinde değildir. Bu yüzden kendisine Mecnûn ( deli-divâne ) denilmiştir. En sonunda da bu dünyada kavuşamadığı sevgilinin mezarı başında can verir Mustafa APAYDIN, Ahmet Haşim in Bir Günün Sonunda Arzu Şiiri Üzerine Dü-şünceler, Türkoloji Dergisi, C.12, S.1, Ankara 1997.

5 Şiirde işte bu durumu telmihen, Mecnûn da şiirlerde anlatılan perişan hallere, aşk denilen bu yakıcı ve sihirli içkiden içtiği için düşmüştü, deniliyor. Bütün âşıkların yanık feryatlarla inlemeleri misâl gösterilerek, aşkın yakıcı bir ateş olduğu fikri, üçüncü bentte yeniden tekrarlanıyor. Şâire göre, aynı perişanlığa düşmek ve yanmak istemeyenler, bu piyâle yi tutmamalıdır. Âhenk: Ahmet Haşim, bütün şiirlerinde daima aruz veznini kullanmış ve hece vezninin son zamanlarda aruzun yerini tamamen almasına rağmen, o, aruzu hiçbir zaman terk etmemiştir. Onun bu husustaki ısrarını izah etmek biraz güçtür. Mısralarının fazlaca Arapça ve İranca kelimelerle yüklü olması bu ısrarı izah etmek için kâfi bir sebep teşkil etmez.; çünkü, Piyâle deki ve Piyâle den sonra yazdığı şiirlerde yabancı kelimeler pek azalmıştır. Bu, olsa olsa mevzuya uygun bir âhenk aramak ihtiyacı ile izah edilebilir. Zîrâ, Türk şiirinin hece vezni kısa zamanda inkişaf ederek, mevzuun bütün inhinalarını aksettirecek bir kıvraklığa yükselmesi, Haşim e göre oldukça müşkildi. 10 Asım Bezirci de, Haşim in aruzu köylü vezni dediği heceye yeğ tuttuğunu 11 nakleder. Piyâle, aruzun kalıbıyla yazılmıştır ki bu kalıp Haşim in en çok kullandığı kalıplardan biridir. Piyâle de yer alan Bir Günün Sonunda Arzu, Havuz, Parıltı, Şafakta, Karanfil, Bülbül, Karanlık ve Bir Yaz Gecesi Hâtırası da bu kalıpla biçimlenmiştir. 12 Ayrıca, Şi r-i Kamer lerin manzum önsözü ve Göl Saatleri nin Mukaddime sinde de aynı ölçü kullanılmıştır. Şerif Hulûsi de Ahmet Haşim in en çok Mef û lü / Me fâ î lü / Me fâ î lü / Fe û lün vezlnini ve bunların kısa şekillerini kullanmaya karşı bir zaafı olduğunu ifade etmiş ve bu veznin sun î âhengini, Haşim in ancak Piyâle deki şiirlerinde ta dile muvaffak olduğunu yazmıştır. 13 Şiirde, aruz kusuru olarak: Karşında şu gülgûn piyâle mısrasındaki gülgûn kelimesinde yapılan imale göze çarpar. Aynı mısra, şiirin sonunda da tekrar edilmiştir. Yine Şerif Hulûsi ye göre Haşim in kullandığı vezinlerdeki kusurlardan bazıları sırf mevzuun aradığı inhinayı vermek için, bilerek yapılmış kusurlardır. ( ) Piyâle mukaddimesinin: Karşında şu gülgûn piyâle mısraının gülgûn kelimesindeki imale kadehdeki içkinin ağırlığını, koyu rengini, yakıcılığını ve durgunluğunu hissettirmek için kullanılmış gibidir Şerif HULÛSİ,age.,s Asım BEZİRCİ, AHMET HAŞİM Hayatı, Şairliği ve Seçme Şiirleri, s Ahmet ÇOBAN, age., s Şerif HULÛSİ, AHMET HAŞİM Hayatı-Şiirleri, s Şerif HULÛSİ,age.,s

6 Bu imaleler dışında, şiirin üçüncü bendinin bir ve ikinci mısralarında ulama yapıldığı görülür: Yanmakta bu sâgardan içenler, Doldurmuş onunçünşeb-i aşkı Aşağıdaki tabloda, Piyâle şiirinin vezin özellikleri ve aruz hataları tafsilatlı olarak gösterilmiştir: ŞİİR PİYÂLE (MUKADDİME) MISRA (1) Zannetme ki güldür, ne de lâle, Heceleme Zan net me ki gül dür ne de lâ le Hece Tipi Uyarlama Zan net me ki gül dür ne de lâ le Kural/Kusur MISRA (2) Âteş doludur, tutma yanarsın Heceleme A teş do lu dur tut ma ya nar sın Hece Tipi Uyarlama  teş do lu dur tut ma ya nar sın Kural/Kusur İmâle MISRA (3) Karşında şu gülgûnpiyâle Heceleme Kar şın da şu gül gûn pi yâ le Hece Tipi Uyarlama Kar şın da şu gül gûn pi yâ le Hece Tipi Kural/Kusur İmâle Hece No MISRA (4) İçmişti Fuzûli bu alevden, Heceleme İç miş ti Fu zû lî bu a lev den Uyarlama Kural/Kusur MISRA (5) Düşmüştü bu iksir ile Mecnûn Heceleme Düş müş tü bu ik sir i le Mec nun 116

7 117 Uyarlama Düş müş tü bu ik sir i le Mec nun Kural/Kusur MISRA (6) Şi rin sana anlattığı hâle Heceleme Şi rin sa na an lat tı ğı hâ le Hece Tipi Uyarlama Şi rin sa na an lat tı ğı hâ le Kural/Kusur MISRA (7) Yanmakta bu sâgardan içenler, Heceleme Yan mak ta bu sâ gar dan i çen ler Hece Tipi Uyarlama Yan mak ta bu sâ gar da ni çen ler Kural/Kusur Vasl (Ulama) MISRA (8) Doldurmuş onunçünşeb-i aşkı Heceleme Dol dur muş o nun çün şe bi aş kı Hece Tipi Uyarlama Dol dur mu şo nun çün şe bi aş kı Kural/Kusur Vasl (Ulama) MISRA (9) Baştan başa efgan ile nâle Heceleme Baş tan ba şa ef gan i le nâ le Uyarlama Baş tan ba şa ef gan i le nâ le Kural/Kusur NOT: Şiirin son iki mısraı 2 ve 3. mısraların tekrarı olduğundan şemada yer verilmemiştir. Şiirin klasik kafiye anlayışına göre harflendirilişi ve mısra başı ve ortasındaki kafiyeler aşağıdaki şemada gösterilmiştir:

8 118 Zannetme ki güldür, ne de lâle, Âteş doludur, tutma yanarsın Karşında şu gülgûnpiyâle İçmişti Fuzûli bu alevden, Düşmüştü bu iksir ile Mecnûn Şi rin sana anlattığı hâle Yanmakta bu sâgardan içenler, Doldurmuş onunçünşeb-i aşkı Baştan başa efgan ile nâle Âteş doludur, tutma yanarsın Karşında şu gülgûnpiyâle a b a b b a c d a b a Şemada da görüldüğü gibi 2,4 ve 5. mısralarda n sesi ile yarım kafiye; 1,3,6,9 ve 11. mısralarda âle sesleri ile zengin kafiye yapılmıştır. Piyâle, Haşim in kafiyeden nispeten uzak durduğu dönemin ürünü olmasına rağmen bütün âhenk unsurları birlikte düşünüldüğünde başarılı bir şiirdir.onun şiirini başarılı kılan ise şiirlerindeki iç âhenktir. Bu konuda Fuad Köprülü nün şöyle bir değerlendirmesi vardır: Piyâle de son şiirlerle ilk şiirler arasında bariz bir tekâmül farkı göze çarpıyor. Lakin, buna rağmen, şairin, ilk eserlerinde olduğu gibi, son eserlerinde de kafiyelere ve nazım tekniğine lakayt kaldığını ve hâricî âhenk ten ziyâde derûnî âhenk e kıymet verdiğini görüyoruz. 15 Aşağıda, şiirin ritmik ve müzikal değerler açısından birbirine benzeyen seslerini incelemek için bir tablo verilmiştir: TABLO 3: ŞİİRDE SIKLIKLA KULLANILAN ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLER Toplam a d e i l n r ş t u Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra Mısra TOPLAM Ahmet HAŞİM, Bütün Şiirleri (Hazırlayanlar:İnciEnginün-Zeynep KERMAN), S.34.

9 Tabloda görüldüğü üzere 35 kez yinelenen a asonansı, bize aşkı hatırlatmakta; n ve ş ünsüzleri ile u sesini birlikte düşündüğümüzde ise şiirin başlığına da paralel olarak nûş etmek ifadesini çağrıştırmaktadır. Şekil Piyâle dört bentten oluşan kısa bir şiirdir. Bentlerin mısralara göre dağılımı: şeklindedir. Dördüncü bent, ilk bendin 2 ve 3. mısralarının tekrarı niteliğindedir. Ahmet Haşim in, yekûnu çok da fazla olmayan şiirlerine baktığımızda bu dağılımı başka hiçbir şiirinde kullanmadığını görürüz. Şiirde, kelime dağılımı ve sıklığına baktığımızda gül, lale, gülgûn, piyâle, iksîr, sâgar, şeb-i aşk, efgan, nâle, Fuzûli, Mecnun gibi divan şiirinden ve kültüründen gelme kelimelere ve ifadelere yer verildiğini görürüz. Divan mazmunlarını bozmadan tamamıyla yeni bir anlatım içinde sunması ve bu mazmunlardan modern şiire has tablolar yapması, Haşim in sanatının önemli bir parçasıdır. 16 Ahmet Haşim de divan şiirine ait unsurların varlığı ile ilgili Behçet Kemal şu değerlendirmede bulunur: O, divan edebiyatının okurken ya duyarak, ya umuma uyarak dudak bükegeldiğimiz hünerlerinin biraz garplıcasını ve çok zekicesini yapmış bir şairdir. Ona bu antika malzemenin üstünde yeni bir mimarî ile işlemesini, bina etmesini, olgun fikri ve çetin zekâsı temin etmiştir. 17 Bu kelimelerin dışında, anlama etki eden sıfatlar da dikkat çekicidir. Şairin, diğer şiirlerinde de sıklıkla kullandığı bu kelimesi Piyâle de de üç kez kullanılmıştır. Yine, şu sıfatına da iki kez yer verilmiştir. İşaret sıfatlarının en büyük özelliği göze hitap etmesidir. Tabiatı bir resim gibi gözler önüne sermek isteyen Haşim için, bu göstermenin önemi büyüktür. 18 Edebiyat Tarihi (Nesil, grup, muhit ve edebiyat tarihi bilgileri ile şiirin yorumlanması) : İlk şiirini 1899/1316 yılında neşreden Ahmet Haşim, hayatını kaybettiği 1933 yılına kadar, yani yaklaşık 34 yıl boyunca eser vermiş bir sanatkârdır. Bahsettiğimiz tarihî aralık sosyal-siyasî hayatta olduğu edebiyatımızda da bir geçiş dönemine tekabül eder. Tohumları Tanzimat la birlikte atılan ve etkilerini günümüzde de sürdüren bu geçiş dönemi sanatkârlarının pek çoğunda bir sentez arayışı söz konusudur Doğumunun Yüzüncü Yılında Ahmet Haşim,AKDTYK Atatürk Kültür Merkezi Yayını,s Hilmi YÜCEBAŞ, Bütün Cepheleriyle Ahmet Haşim, s Ahmet ÇOBAN, age., s.242.

10 120 Geleneğin mirasını göz ardı etmeden yeni bir terkip oluşturma gayesi ile hareket eden, bunun için de millî-mahallî değerleri Batı kaynaklı anlayışla harmanlamaya çalışan bu sanatçılardan bazıları ictimâî meselelere ağırlık verirken bazıları da hem dönemin şartları hem de şahsiyetleri gereği bireysel temalara ağırlık vermişlerdir. Şahsiyetinin sanatı üzerindeki tesirine aşağıda değineceğimiz Haşim de elbette yerli ve yabancı birtakım isimlerin tesirinde kalmış, bunu zaman zaman kendisi de ifade etmiştir. Peki, Haşim hayallerini kimden almıştır? Bu soruyu soran Feyzullah Sacit Ülkü, şairin öncelikli olarak Şeyh Galip ve Cenab Şehabeddin ile ortak imajlarını gösterir. (Ülkü,1941) Ahmet Haşim in yakın dostu Abdülhak Şinasi Hisar ise Ahmet Haşim in eseri bizde Şeyh Galip, Abdülhak Hamit, Cenab Şehabeddin i kısmen içine alan bir şiir mıntıkasındadır. Fakat onun asıl üstadları Fransız Symboliste leriydi der Hilmi Yavuz ise, Ahmet Haşim in etkilendiği şiirleri şöyle sıralar: Başta Henri de Régnier olmak üzere, Albert Samain, Rodenbach ve Verhaeren gibi Sembolist ya da Post-Sembolist Fransız Şairler (Yavuz, 2003a:99) 19 Zahir GÜVEMLİ ise Feyzullah Sacit ÜLKÜ nün Haşim i Şeyh Galip in bir mukallidi, bir hayal hırsızı şeklinde tasvir ettiğini söyler ve buna şiddetle karşı çıkar. Güvemli ye göre hiçbir şair tek başına değildir. Bir geleneğin mahsulüdür. Büyük şairler ileri hamlelerle geleneği birçok noktadan aşarlar. Ama yine kökleriyle maziye ve kendinden evvelkilere bağlıdırlar. Haşim de bu bağlar oldukça kuvvetlidir. Uzun ve süreklidir. O, ilk şiirini neşrettikten ancak yirmi yıl sonra asıl benliğini buldu. Fakat, kendinden evvelkilerin onda tesiri, bazılarının göstermek istedikleri kadar sığ ve sarih olmamıştır. 20 Ahmet Haşim deki Şeyh Galip tesirini vurgulayan isimlerden biri de Orhan OKAY dır. OKAY, Hüsn ü Aşk taki şu iki mısrayı verdikten sonra Piyâle ile karşılaştırma yapar: Sâkinin elinde sâgar-ı nûr / Elmâs gibi piyâle-i nûr Kadehin alev gibi oluşundan söz eden bu mısraların yanında yine aynı Mesnevi de: Bir hûr idi kim şarab-ı âteş mısraını da hatırlatan OKAY, bu mısrada da ateş gibi şaraptan söz edildiğini hatırlatır ve Piyâle deki: 19 Firdevs Canbaz YUMUŞAK, Ahmet Haşim in Şiir Dünyası ve Şiirinin Kaynakları Üzerine Bazı Notlar, Uluslar arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, c.5, s.23, Güz Zahir GÜVEMLİ, Ahmet Haşim ve Şiirleri, s.4.

11 Zannetme ki güldür, ne de lâle, Âteş doludur, tutma yanarsın Karşında şu gülgûn piyâle Yanmakta bu sâgardan içenler mısralarındaki imaj benzerliğine dikkat çeker. Sanatçının Özellikleri Bir sanatkârın eserlerine nüfûz edebilmek için başvurulması gereken kaynakların başında muhakkak ki o sanatkârın kişiliği ve kişiliğini meydana getiren unsurlar gelir. Zaten, sanatçılar kendilerini bir ekole ya da akıma yakın görmüşlerse bu da aslında kişiliklerinin neticesidir. Sembolist olup olmadığı günümüzde de tartışılan Ahmet Haşim in isminin sembolizm ile birlikte anılması da sembolizmin sanat ilkelerini Haşim in kendine yakın bulmasından kaynaklanmaktadır. Haşim in kişiliği hayatına, sanatı da kişiliğine bağlıdır. diyen Asım BEZİRCİ, tespitlerini şöyle sürdürür: 121 Nasıl ki hayatından gelen bazı olaylar kişiliğini yoğurmuşsa, kişiliğinden doğan bazı özellikler de sanatını belirlemiştir. Haşim in sanatını kavramak için, hayatı gibi kişiliğini de gözden geçirmek gerekir. 21 Babasından yeterli ilgiyi görmeyen ve sekiz yaşına kadar anne denen merhamet ağacının gölgesinde yaşayan Haşim için ilk büyük yıkım, bu ağacın devrilmesidir. Öksüzlük ve yalnızlık içinde hayallerle oyalanmaya çalışır Haşim. İlerleyen yıllarda da bir türlü rahat iletişim kuramadığı insanlardan kaçan ve kendi kabuğuna çekilen Ahmet Haşim için, pratik hayatta ümit ettiği hiçbir şeyi elde edemediği için kendi üyopyasında yaşayan şair demek yanlış olmaz. Toplumda hak ettiği yerde olmadığına inanan, hesap işlerine aklı ermeyen, kendini çirkin bulan ve bu yüzden de etrafındaki insanlara kıskançlıkla bakan bir adam olup çıkar nihayetinde. Yine Asım BEZİRCİ ye göre Haşim in şehvetli bir yaratılışı vardır. Cinsel tutkuları çok kuvvetlidir. Aşklarının karşılık görmemesi, bu tutkuları daha da kamçılar, içki meclislerinde sabahlar, düşkün kadınlarla ilişkiler kurar, onları birbirine düşürmeye uğraşır. Fakat ne yapsa, kanmaz. Bütün bu çırpınmalar içindeki büyük boşluğu doldurmaz. Hatta, tersine, büsbütün büyütür onu, vuslat isteğini artırır. Bundan ötürü ardı arkası kesilmeyen bir aşk özlemi içinde yaşar. Sevmek ve sevilmek ateşiyle yanar. Yıllarca bir sevgili bekler. 22 Piyâle ye bu gözle baktığımızda da yukarıda sözü edilen sevgi ateşinin yakıcılığını görürüz. Bu ateş, şiirimizde Haşim e özgüdür. Aşktan ve aşkın ahvâlinden söz 21 Asım BEZİRCİ, age., s Asım BEZİRCİ, age., s

12 122 eden binlerce şiirimiz olsa da, edebiyatımızda bir Haşim ateşi vardır ve bu ateş kendine hastır. Zaten Ahmet Haşim in sanatının en büyük hususiyetlerinden biri ele aldığı her mevzuyu kendi potasında eritebilmesi, kendi ıstırap imbiğinden süzüp öyle takdim edebilme maharetidir. Piyâle ve Ahmet Haşim in Poetikası Âkif, Safahat ını şöyle takdim eder okuyucuya: Bana sor sevgili kàri, sana ben söyleyeyim, Ne hüviyette şu karşında duran eş ârım: Bir yığın söz ki, samimiyyeti ancak hüneri; Ne tasannu bilirim, çünkü, ne san atkârım. Şi r için <<göz yaşı>> derler; onu bilmem, yalnız, Aczimin giryesidir bence bütün âsârım! Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem; Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım! Oku, şâyed sana bir hisli yürek lâzımsa; Oku, zîrâ onu yazdım, iki söz yazdımsa. 23 Ahmet Haşim de ilk şiir kitabı Göl Saatleri nde, ardından Şi ri Kamer ve Piyâle de eserini okuyucuya sunarken aynı yola başvurur ve şiirini şiirle anlatmayı yeğler. Sözü edilen üç şiirde de takdim ettiği eserin küçük ama estetik birer zarfa sığdırıldığını görürüz. Bu üç şiirden en bilineni ve üzerinde en çok durulanı Göl Saatleri nin Mukaddimesi dir. Zîrâ Haşim, bu dört mısrada neredeyse ömrünü adadığı şiire dair söylemek istediği her şeyi kısaca söyleyivermiştir. Seyreyledim eşkâl-i hayatı Ben havz-ı hayâlin sularında, Bir aks-i mülevvendir anınçün Arzın bana ahcâr u nebatı. Saf şiir anlayışının temsilcisi olan ve sembolist bir şair olarak bilinen Ahmet Haşim, şiire dair görüşlerini anlatmak ve daha çok da kendisine yöneltilen eleştirileri bertaraf etmek için Dergâh ta Şiirde Mânâ başlıklı bir yazı yayımlar. Sembolizm in Türk şiirinde ilk ciddî yansıması olan bu görüşler, devrine göre son derece modern ve ufuk açıdır. Daha sonra Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar başlığıyla Piyâle nin başına koyduğu bu yazısıyla Ahmet Haşim, estetiğinin prensiplerini net 23 Mehmet Âkif ERSOY, Safahat, s.5.

13 bir şekilde açıklamış oluyordu. Şiirde Mânâ nın bizde poetika niteliği taşıyan ilk yazı olduğu söylenebilir Bizim incelemeye çalıştığımız Piyâle ( Mukaddime ) şiirinde de Haşim in poetikasının yansımalarını görürüz. Bu konuyla ilgili Ahmet ÇOBAN, Haşim in bu şiirde kendi şiir anlayışını yansıttığını kastederek şu değerlendirmelerde bulunur: Ateşle dolu piyâle nin gül ya da lâle olmayıp kitabın adını gösterdiğini, ilk şiirlerde olduğu gibi, şiiri sembolize ettiğini belirtmek ister. Piyâle kelimesi tevriyeli kullanılmış ve -meselâ Hayâl-i Aşkım daki gibi- kinayeyle kitap kastedilmiştir. Burada estetik duyuşa sahip olmanın, realiteden kaçıp hayalî çarelere sığınmanın ve şiir çilesi çekmenin ne çetin bir savaş olduğunu (Köni45:4); aynı çileye okurun da katılması gerektiğini, aksi halde onun tadına ve zevkine varamayacağını estetik bir ifadeyle anlatmaya çalışır. Bu anlatışta, Mallarmè tarzına yakın bir anlam sembolizmi vardır. (Alptekin 85: 16; Öngel 52:7) Fuzûlî nin de o şiir şarabından içtiğini, Leylâ vü Mecnûn mesnevisini o etkiyle yazdığını bir örnek olarak zikreder. O kadeh, içenlerin içini yaktığı için, aşk gecelerini baştanbaşa efgan ile nâle doldurmuştur. Şair, bu kitabının da ateş, iksir, şiir, aşk ve figan dolu olduğunu hatırlatarak okurları uyarır. Buradaki şarap motifi, okuru Cemşit e, oradan da Dionizos a kadar götürür. 25 Sonuç: Netice itibariyle Ahmet Haşim, Piyâle şiirinde bir yandan aşkın yakıcılığını ve aşk yolunun zorluğunu anlatırken bir yandan da şiir anlayışının izdüşümünü gözler önüne sermektedir. Hayatını: ömrüm benim bir ateşti mısraıyla özetleyen bu münzevi şair, sanata ve özellikle şiire dair görüşlerini de kitaplarının evvelinde yer verdiği takdim mahiyetindeki şiirleriyle anlatmış, bu ateşten ömrün yakıcılığını kendi simgeci anlayışıyla işlemiştir. Kaynaklar Ahmet HAŞİM, Bütün Şiirleri (Haz.:İnciEnginün-Zeynep KERMAN), Dergâh Yay., İst., õ APAYDIN, Mustafa, Ahmet Haşim in Bir Günün Sonunda Arzu Şiiri Üzerine Düşünceler, Türkoloji Dergisi, Ankara Beşir AYVAZOĞLU, Ömrüm Benim Bir Ateşti, s Ahmet ÇOBAN, age.,s.209.

14 124 AYVAZOĞLU BEŞİR, Ömrüm Benim Bir Ateşti, Ötüken Yay. İst., BEZİRCİ, Asım, AHMET HAŞİM Hayatı, Şairliği ve Seçme Şiirleri, İst., BUDAK, Mustafa, Ahmed Haşim, Din Duygusu ve Huzursuz Hayaller, Dumlupınar Ünv. SBD, Ekim ÇETİŞLİ, İsmail, Metin Tahlillerine Giriş 1-Şiir, Akçağ Yay., Ank., ÇOBAN, Ahmet, Göller ve Çöller Şairi Ahmet Haşim, Akçağ Yay., Ank., Doğumunun Yüzüncü Yılında Ahmet Haşim,AKDTYK Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ank., ERSOY, Mehmet Âkif, Safahat, İnkılap Kitabevi, İst., GÜVEMLİ, Zahir, Ahmet Haşim ve Şiirleri, Yeni Mecmua Yay., İst. KURBANOĞLU, Şerif HULÛSİ, AHMET HAŞİM Hayatı-Şiirleri,Remzi Kitabevi, Ank., OKAY, Orhan, Poetika Dersleri, Dergâh Yay., İst., ÖNAL, Mehmet, Edebiyat Sanatı, Kurgan Edebiyat Yay.,Ank., YUMUŞAK, Firdevs Canbaz, Ahmet Haşim in Şiir Dünyası ve Şiirinin Kaynakları Üzerine Bazı Notlar, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2012 YÜCEBAŞ, Hilmi, Bütün Cepheleriyle Ahmet Haşim, İnkılap Kitabevi, İst., 1958.

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi

Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Bülent Gündağ Mert ile Söyleşi Dürüst olmak, artı bir özellik değildir. Dürüst olmak, bir insanın nefes alması kadar doğal bir davranış olmalıdır. Bir hayatın içine yalan girdiyse, ne olursa olsun eşler

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul. «MERHABA DÜNYA» Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.com PROGRAMLAMA NEDİR? Yeni bir dünya için hazırlanın!

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ Arş. Gör. Halil Sercan KOŞĐK Özer Şenödeyici, Osmanlının Görsel Şiirleri, Kesit Yayınları, Đstanbul 2012, 199 s. Görme, John Berger in de belirttiği

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

Araştırma Notu 15/188

Araştırma Notu 15/188 Araştırma Notu 15/188 10 Kasım 2015 ÇALIŞAN 757 BİN KİŞİ İŞ ARIYOR Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ** ve Mine Durmaz *** Yönetici özeti İşsizlerin ve çalışmak istediği halde iş aramaktan vazgeçmiş olan

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU I TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Adem AKYOL tarafından hazırlanan Denizli İli Honaz İlçesinde

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 8. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Sözcükte Anlam Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam)/ Sözcükler Arası Anlam İlişkisi/ Sözcük Gruplarında Anlam/ Deyimler ve Atasözleri/Söz Sanatları

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

Takip Hukukunda Zamanaşımı

Takip Hukukunda Zamanaşımı Takip Hukukunda Zamanaşımı Mehmet SARI TAKİP HUKUKUNDA ZAMANAŞIMI 3. Baskı Genel Olarak Zamanaşımı İlamlı Takiplerde Zamanaşımı Adi Takiplerde Zamanaşımı Kambiyo Senedine Dayalı Takiplerde Zamanaşımı

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

2010-2011 9. SINIF. Yayın Planı

2010-2011 9. SINIF. Yayın Planı 2010-2011 Yayın Planı 2010-2011 İÇİNDEKİLER 1- Yaprak ler 2- Kitaplar Soru Bankaları Anlatımlı Kitaplar 3- Sınavlar Düzey Belirleme Sınavları (DBS) Düzey Kontrol Sınavları (DKS) Deneme Sınavları Dağılım

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 22 Aralık 214 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 214 eğitim yılında doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu. Öğrencilerin staj yaptıkları firmaların doldurduğu

Detaylı

SORU- Neden sosyal hizmetler? Neden Sivas? Bu okulu yazmadan önce ve su an duygularınız arasında ne farklar var?

SORU- Neden sosyal hizmetler? Neden Sivas? Bu okulu yazmadan önce ve su an duygularınız arasında ne farklar var? Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanlığı Bölümü Öğrencisi Suat Abdan Sosyal Hizmet Uzmanlığı İnsanlara Yardım etmeyi sevenler için ideal bir bölümdür. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

RUH SAĞLIĞI VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMASI ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 04.10.2012 ERZURUM

RUH SAĞLIĞI VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMASI ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 04.10.2012 ERZURUM RUH SAĞLIĞI VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMASI ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 04.10.2012 ERZURUM Çalıştay, 04 Ekim 2012 tarihinde Erzurum da yapılan II.Uluslararası VI.Ulusal Psikiyatri Hemşireliği

Detaylı

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız?

Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? Daha Ne Kadar Sessiz Kalacaksınız? 3 Eylül 2015 tarihinde Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel TUTAL ve İzmir Çağdaş Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit KESER ile birlikte Bayındır

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Bilinçaltı, bahane bulur. ( Bilinçaltımızın nasıl çalıştığını size Hipnoz Deneyi başlıklı makaleyi okuyarak biraz anlayabileceksiniz.

Bilinçaltı, bahane bulur. ( Bilinçaltımızın nasıl çalıştığını size Hipnoz Deneyi başlıklı makaleyi okuyarak biraz anlayabileceksiniz. Aslında anlaşıldığı gibi başarısızlığı isteme ya da başarılı olmamaya çabalama durumu değildir başarı korkusu Aksine bir şeyler başarmayı istersin. Başarmak için çaba da gösterirsin. Ama zaten seni engelleyen

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

Çılgın Yıldızlar. Soru:

Çılgın Yıldızlar. Soru: Çılgın Yıldızlar Ayşe'nin dört adet plastik yıldızı vardır. Her yıldızın büyüklüğü, rengi, kenar kalınlığı ve köşe sayısı farklıdır. Ayşe, yıldızlarını bu özelliklerine göre sıralamayı seviyor. Örneğin,

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ 1- I Başkalarının düşüncelerine saygı duymamak. II Trafik kurallarına uymamak. III Kapalı alanlarda sigara içmek. IV Konuşurken nezaket kurallarına uymak. Yukarıda verilen kurallardan hangilerinin yaptırımı

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k Matematik Kaygısının Belirlenmesinde Belirtisiz İstatistiğin Kullanılması Doç. Dr. Necla Turanlı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı turanli@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTE SENATOSU TOPLANTI TUTANAĞI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTE SENATOSU TOPLANTI TUTANAĞI TOPLANTI NO : 396 TOPLANTI TARİHİ : SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTE SENATOSU TOPLANTI TUTANAĞI Üniversitemiz Senatosu Rektör Prof. Dr. Muzaffer ELMAS Başkanlığında toplanmış ve aşağıdaki kararları almıştır.

Detaylı

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız 1 2 TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız Tunç Tort a ve kütüphane sorumlusu Tansu Hanım

Detaylı

Yunus Emre Hakkında; Yunus Emre İlkokulu

Yunus Emre Hakkında; Yunus Emre İlkokulu Yunus Emre Hakkında; Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk'ün İslam'a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA ÖDEMELER DENGESİ TABLOSUNDAKİ DİĞER MAL VE HİZMET GELİRLERİ KALEMİNİN İÇERİĞİ VE HESAPLAMA YÖNTEMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA İçindekiler I- Giriş... 2 II- Diğer Mal ve Hizmet Gelirlerinin Kapsamı... 2 III- Diğer

Detaylı

YAZAN Özgül BATTAL NAMLI. EDİTÖR Ziya SİCAK. RESİMLEYEN ve KAPAK L. Zeki OKSEV. GRAFİK Sinan FIRAT

YAZAN Özgül BATTAL NAMLI. EDİTÖR Ziya SİCAK. RESİMLEYEN ve KAPAK L. Zeki OKSEV. GRAFİK Sinan FIRAT YAZAN Özgül BATTAL NAMLI EDİTÖR Ziya SİCAK RESİMLEYEN ve KAPAK L. Zeki OKSEV GRAFİK Sinan FIRAT BASIM YERİ ve YILI PRİZMA PRESS - 2011 2 Değerli Eğitimciler, Anne ve Babalar Hepinizin bildiği gibi okul

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946)

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946) I İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX GİRİŞ... 1 Savaş Sürecindeki Türkiye... 2 Savaş Sonrasında Türkiye... 3 Çok Partili Rejime Geçişin Ardındaki Etkenler... 4 Dış Etkenler... 4 İç Etkenler... 4 Muhalefetin Yükselişi...

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30

DÜZLEM AYNALAR ÇÖZÜMLER . 60 N N 45. N 75 N N I 20 . 30 Tİ Tİ 49 3 75 75 4 5 5 80 80 6 35 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 50 0 DÜZE AAAR DÜZE AAAR BÖÜ BÖÜ AŞTRAAR AŞTRAAR DÜZE AAAR ÇÖZÜER 5 9 3 3 3 6 0 3 3 3 3 7 3 3 3 4 8 3 3 3 50 Tİ 3 5 9 6 0 3 7 4 8 Tİ 5

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği

Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği Topluma Hizmet Uygulamaları ve Altındağ Belediyesi İş Birliği Örneği Yrd.Doç.Dr. İlknur M. GÖNENÇ Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ANKARA ÜNİVERSİTESİ-ALTINDAĞ BELEDİYESi İŞ

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk musikisinde makam tanımları günümüzde çoğunlukla Çargâh makamı temelinde 24 perdeli Arel Ezgi Uzdilek () sistemine

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART!

BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART! BAŞARI İÇİN HEDEFE ODAKLANMAK ŞART! Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı İSTE Konferans Salonu nu dolduran girişimci adaylarına iş dünyasında başarının sırlarını anlattı İskenderun Teknik

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI

İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI İLÇEMİZ İLKOKULLARINDA GÖREVLİ SINIF VE OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MESLEKİ ÇALIŞMA PROGRAMI (Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri) ETKİNLİĞİN İÇERİĞİ VE HER DERS

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş... 3. 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5. 2 ve 3. Sınıflar... 6. 4. Sınıf... 7. 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9. 5. Sınıf...10. 6. Sınıf...

İÇİNDEKİLER. Sunuş... 3. 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5. 2 ve 3. Sınıflar... 6. 4. Sınıf... 7. 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9. 5. Sınıf...10. 6. Sınıf... .. 2013-2014 İÇİNDEKİLER Sunuş... 3 2, 3 ve 4. Sınıflar... 5 2 ve 3. Sınıflar... 6 4. Sınıf... 7 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar... 9 5. Sınıf...10 6. Sınıf...12 7. Sınıf...15 8. Sınıf...18 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar...23

Detaylı

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri

Kümenin özellikleri. KÜMELER Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Örnek: Kilis in ilçeleri Canlı yada cansız varlıkların oluşturduğu iyi tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. KÜMELER urada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. iyi tanımlanmış: herkes tarafından kabul edilen

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

KONYA TİCARET ODASI İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 05.09.2012 Sayı 7 Konya Ticaret Odası (KTO) İstihdam İzleme Bülteni, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerinin bir araya getirilerek

Detaylı

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi

Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Bilardo: Simetri ve Pisagor Teoremi Meral Tosun 30 Ağustos 2015 Bilardo, uzunluğu genişliğinin iki katı olan masalarda en az 3 top ile oynanır. Oyundaki toplam top sayısına ve vuruş kurallarına göre değişik

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM 9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim, Dil ve Kültür - I İletişim, Dil ve Kültür - II İletişim, Dil ve Kültür Dillerin Sınıflandırılması ve Türk Dilinin Tarihi Gelişimi Dillerin

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015

Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Anaokulu /aile yuvası anketi 2015 Araştırma sonucu Göteborg daki anaokulları ve aile yuvaları ( familjedaghem) faaliyetlerinde kalitenin geliştirilmesinde kullanılacaktır. Soruları ebeveyn veya veli olarak

Detaylı

Autobiographie - Istanbul - Orhan Pamuk

Autobiographie - Istanbul - Orhan Pamuk Languages Fetullah Icyer Autobiographie - Istanbul - Orhan Pamuk Otobiografik metinler ve bir ders modeli Seminar paper İÇİNDEKİLER Sayfa İçindekiler 1 Giriş 2 1. Kitap Üzerine İncelemeler 3 1.1. İlk

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik FRAKTALLAR -. Ünite 9. A seçeneğinde verilen şekil adet doğru parçası, B seçeneğinde bulunan şekil 6 adet doğru parçası C seçeneğinde bulunan şekil ise 0 adet doğru parçası kullanılarak oluşturulmuştur.

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl TDE 101 Retorik Bilgisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 Söz sanatları, tür, şekil bilgilerini kavramak ve bu alanla ilgili terimler bilgisine sahip

Detaylı

Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu

Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu Geleceğin Mimarları MKÜ de Buluştu Üniversit emiz, 29 uncu Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması na Ev sahipliği Yapt ı Türkiye nin farklı üniversitelerinden mimarlık bölümü akademisyenlerini ve öğrencilerini

Detaylı

Güncel Ekonomik Yorum

Güncel Ekonomik Yorum AĞUSTOS 16 Güncel Ekonomik Yorum Temmuz ayında piyasalardan çok siyasetten söz edeceğiz. Başbakan değişikliğinin ve İngiltere nin Avrupa Birliği nden ayrılık kararı sonrası piyasalar toparlanmaya çalışırken

Detaylı

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER

HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER HİZMET ALIMINA İLİŞKİN BASINDA ÇIKAN SON HABERLER TDB GENEL BAŞKANI, HİZMET ALIMI UYGULAMASININ HAYATA GEÇERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ Anadolu Ajansı 15.09.2009 ANKARA (A.A) - 15.09.2009 - Türk Dişhekimleri

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II (HIST 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II HIST 102 Her İkisi

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM

TEKNOLOJİ VE TASARIM TEKNOLOJİ VE TASARIM YAPIM KUŞAĞI SINIFLAR ODAK NOKTALARI 7. SINIF Üretiyoruz 8. SINIF Üretelim Tanıtalım Öğrencinin: Adı Soyadı: Aslı KARTAL Sınıf, No: 7/C, 2729 Yahya KARAKURT Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Detaylı

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR

2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR 2. SINIFLAR HAYAT BİLGİSİ DERSİ TEMALARI ve KAVRAMLAR OKUL HEYECANIM BENİM EŞSİZ YUVAM DÜN, BUGÜN, YARIN Ders Programı Yardım Şekil Saygı Duygu Ulaşım Araçları Vücut Sağlık İletişim Nezaket Görsel Materyal

Detaylı

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN Vektör Uzayları Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Matematik ve mühendislikte birçok uygulamaları olan cebirsel yapılardan vektör uzayı ve alt uzay kavramlarını

Detaylı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: RESMÎ GAZETE 29 Temmuz 2015 Sayı : 29429 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: DÜZENLEMEYE DAYALI ERTELEME HESAPLARINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 14) HAKKINDA

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ

2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ 2013-2014 DÖNEMİ - İLK DÖNEM ETKİNLİKLERİ Bowling etkinliği 28 Kasım 2013 Üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz son derece eğlenceli geçen etkinliklerimizdendir. Etkinlikte önce gruplar oluşturuldu. Daha sonra

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

Kesirler. Yrd.Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU BAHAR 2011

Kesirler. Yrd.Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU BAHAR 2011 Kesirler Yrd.Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU BAHAR 2011 Kesirler Kesirlere neden ihcyaç duyarız? Neden gereklidir? Kesirler Doğal sayılarla ifade edemeyeceğimiz değerleri ifade ihcyacından kesir kavramı doğmuştur.

Detaylı

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi

K12NET Eğitim Yönetim Sistemi TEOG SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Yeni sınav sistemi TEOG, yani Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavlarında öğrenciler, 6 dersten sınav olacaktır. Öğrencilere Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi

Detaylı

Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları Uşak

Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları Uşak Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları Uşak SGK 11.02.2013 tarihinde Uşak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferans düzenledi.

Detaylı

KUYAP İŞ GELİŞTİRME PROGRAMI

KUYAP İŞ GELİŞTİRME PROGRAMI KUYAP İŞ GELİŞTİRME PROGRAMI KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi (KUYAP), tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık iki yıldır devam eden proje

Detaylı

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar

Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar 2013 / 2014 SAYI: 04 Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları ve Çözümleri Tartıştılar Haftanın Bazı Başlıkları Sağ ve Sol Beynin Şifreleri Öğrencilerimiz TED Kayseri Kolejinde Ulusal Sorunları

Detaylı

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

ç) Yönetim Kurulu: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Yönetim Kurulunu, AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarında verilen pedagojik formasyon derslerinin,

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015

AFET YÖNETİMİ. Harita 13 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası. Kaynak: AFAD, Deprem Dairesi Başkanlığı. AFYONKARAHİSAR 2015 AFET YÖNETİMİ Afyonkarahisar il merkezi 2. derece deprem bölgesi olmakla birlikte ilin önemli bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ve çevresini etkileyen tektonik sistemler;

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Ailemizi, arkadaşımızı ve hayvanları sevmek ile ilgili sohbet ediyorum. Sevgi nedir? konulu sohbet

Detaylı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Overview Understanding Economic Growth: A Macro-level, Industrylevel, and Firm-level Perspective

Detaylı