ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

2 ÇEVRE Çevre Nedir? Çevre Kirliliği Nedir?

3 NE YAPABİLİRİZ? Yeniden Kullanım Geri Dönüşüm Kaynağında Azaltım Peki günlük hayatımızda bunları yapıyor muyuz?

4 FAYDALARI NELERDİR? Doğal Kaynaklar Korunur Enerji Tasarrufu Sağlanır Ülke Ekonomisine Katkı Sağlanır

5 ATIK NEDİR? Kullanım ömrünü tamamlayan ve ürün özelliğini yitirmiş her türlü malzemedir.

6 ATIKLAR Çöpler Ambalaj Atıkları Atık Pil ve Aküler Evsel Çöpler (Islak Çöpler) İçerisinde tehlikeli ve zararlı maddeler olmayan çevre ve insan sağlığına zarar vermeden uzaklaştırılması gereken değerlendirilemeyen atıklardır. Ambalaj Atıkları İçerisinde yer alan ürünü temiz bir şekilde saklayarak, ürünün tanıtımını gerçekleştiren ambalajlar, kullanım ömürlerini tamamladıklarında atık halini alırlar. Atık Pil ve Aküler Piller 2 (iki) sınıfa ayrılır.

7 ATIKLAR Tıbbi Atıklar Organik Atıklar Bitkisel Atık Yağlar Tıbbi Atıklar Tüm sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve bakım hizmetleri sonucu ortaya çıkan atıklar tıbbi atıkları oluşturur. Organik Atıklar Organik atıklar, mutfak (meyve-sebze artıkları, yumurta kabukları), kafeterya (çay, kahve artıkları), bahçe ve yeşil alanlarda (ağaç dalları, yaprak, kesilmiş çim, vb.) oluşan atıklardır. Bitkisel Atık Yağlar Gıda maddelerinin kızartmak amacıyla kullanılan yağlar, 2 (iki) kullanımdan sonra atık haline gelmektedir.

8 ATIKLAR Tehlikeli Atıklar Elektronik Atıklar Moloz ve Hafriyat Atıkları Tehlikeli Atıklar Yapılarında insan sağlığı ve çevre sağlığı için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan atıklardır. (ayakkabı boyaları, çamaşır suları vb.) Elektronik Atıklar Kullanım ömrünü tamamlayan her türlü elektrikli ve elektronik ekipman elektronik atıkları oluşturur. (bilgisayar ekipmanları, televizyon ve ekipmanları, küçük ev aletleri vb.) Tadilat, Moloz & İnşaat ve Hafriyat Atıkları Moloz atıkları, ev, işyeri ve binalarda yapılan küçük tadilat ve onarım çalışmaları sonucunda ortaya çıkan atıklardır.

9 EVSEL ÇÖPLER Evlerde, işyerlerinde ve okullarda oluşan ve değerlendirilemeyen nitelikteki atıklar çöplerimizi oluşturur.. Çöpler, çöp kutularında biriktirilir ve daha sonra konteynırlarda muhafaza edilir.. Dolan konteynerler ise Belediyenin çöp kamyonları ile toplanır.

10 EVSEL ÇÖPLER Kamyonlar aracılığıyla toplanan çöpler öncelikle Katı Atık Aktarma İstasyonlarına getirilir. Aktarma istasyonlarından sonra ise Düzenli Depolama Alanlarına gönderilir.

11 EVSEL ÇÖPLER Düzenli depolama alanlarının ömrü dolduğunda yeni ormanlık arazilerden yeni depolama alanları oluşturulur. Bu nedenle, depolama alanlarının ömrünün uzatılması için değerlendirilebilir nitelikteki atıkların kaynağında ayrı toplanması gerekmektedir.

12 KATI ATIK TOPLAMA SİSTEMİ Çay poşetleri, Kağıt havlu, peçete vb. Hafif köpükten yapılmış tabak ve bardaklar, Ambalaja yapışkan etiketler, Ambalajlamada kullanılan plastik, metal ve benzeri şeritler ÇÖPLER KAĞIT VE KARTONLAR PLASTİKLER METALLER CAMLAR KOMPOZİT

13 AMBALAJ ATIKLARI Kağıt-karton Plastikler Metaller Camlar Kompozit (süt ve meyve suyu kutuları)

14 AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj atıkları, kapıdan kapıya yapılan bilgilendirme çalışmaları sonrasında; ev ve işyerlerinden poşet, kutu, konteyner ve kumbara yöntemleri ile toplanmaktadır.

15 AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşümü

16 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Lavabodan Dökülen Yağlar 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir.

17 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Lavaboya Çöp İçerisine Toprağa Kanalizasyona Dökülmesi YASAKTIR!!!

18 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR 2013 yılında konutlardan toplanan bitkisel atık yağların ayrı toplanarak çöpe ya da kanalizasyona verilmesini engellemek amacıyla Deha Biodizel Bitkisel Atık Yağ Lisanslı yüklenici firması ile ortaklaşa bir proje yürütülmeye başlanacaktır. Gönüllü evlerine yada muhtarlıklara bırakılan atık yağlardan 5 litre Bitkisel Atık Yağa 1 litre Ayçiçek Yağı Hediye projesi hayata geçirilecektir. Peki Ne Yapmalıyız?

19 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR Peki nasıl toplayacağız?

20 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR İşletme Denetimleri

21 ATIK PİLLER Kullandığımız piller 2 çeşittir. Kullan At Piller Şarj Edilebilir Piller Tüm Piller atık pil halini aldığında Atık pil kutularında biriktirilir ve Belediye tarafından toplanarak, TAP Derneğine teslim edilir.

22 ATIK PİLLER

23 ORGANİK ATIKLAR Mutfak, bahçe ve yeşil alanlarda oluşan atıklardır. Organik atıklar çeşitli yöntemlerle komposta dönüştürülebilmekte ve elde edilen hasat, çiçek yetiştirilmesi ve bahçe düzenlemesinde kullanılabilmektedir.

24 ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR (AEEE) Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan, Hasar görmüş, Bozuk, Kırık ve tamir edilemez, Ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların tümüdür. Günlük hayatta kullandığımız TV, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı gibi büyük ev aletleri ile; bilgisayar, cep telefonu, oyuncak vb. kullandığımız pek çok cihazlar bir süre sonra atık statüsü kazanmaktadırlar.

25 AEEE KATEGORİLERİ VE KAPSAMI Büyük Ev Aletleri (Çamaşır, Bulaşık Mak. Fırın, Kurutma Mak. vb.) Küçük Ev Aletleri (Elektrikli süperge, Tost Mak. Kahve Mak. Saç kurutucusu vb.) Bilişim ve Telekomünikasyon Ekipmanları (Kişisel bilg. Cep tel. Yazıcı, telefon, faks vb.) Tüketici Ekipmanları ( Radyo ve TV alıcıları. Video ve kamera kaydedicileri. Hoparlör) Aydınlatma Ekipmanları (Düz floresan lambalar, Düşük basınçlı sodyum lambalar) Elektrikli ve Elektronik Aletler (Matkap, Testere, Dikiş Mak. Çim biçme Mak. (Sanayi Tipleri hariç) Oyuncaklar, Eğlence ve Spor Aletleri (Elektrikli tren, yarış arabaları, el tipi video ve oyun konsolları vb.) Otomatlar (Sıcak ve soğuk içecek otomatları, katı ürün otomatları) / E- Atık Getirme Merkezi: (0216)

26 AEEE GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar ;tekrar kullanım amacıyla toplanmakta, taşınmakta ve depolanmaktadır. Depolanan ürünler kırma, parçalama ve öğütme vb. işlemlerden geçerek ürün ve hammaddeye dönüştürülerek yeni cihaz üretiminde kullanılmaktadır. BÖYLECE Doğal kaynaklarımız korunur. Enerji ve hammadde tasarrufu sağlanır. Atık miktarı azalır. Ülke ekonomisine katkı sağlanır.

27 KADIKÖY İLÇESİNDE AEEE YÖNETİMİ ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYALARIN YÖNETİMİ GELEN TALEP VE BİLDİRİMLER 280 TOPLANAN KG TOPLANAN PARÇA kg 474 adet tarih ve sayılı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü (AEEE) Yönetmeliği yayımlanmış ve e-atık toplama sisteminin kurulması ve getirme merkezinin kurulması belediyeler için zorunlu hale gelmiştir. Belediyemiz AEEE Toplama Sistemini kuran ilk Belediye olup, Getirme Merkezinin kurulması için çalışmalara başlamıştır yıl sonunda AEEE Yönetim Planı hazırlanarak, Bakanlığa gönderilmiştir.

28 İLÇEMİZDE AEEE YÖNETİMİ AEEE Getirme Merkezi EEE Üreticisi İthalatçı E- Atık İşleme Piyasaya süren Son kullanıcı AEE Eşyalar Yeni Ürün Hammadde 28

29 AEEE GETİRME MERKEZİ Yer: Merdivenköy Mah.Yumurtacı Abdi Bey Cad. Oto Sanayi Sitesi No:89 / KADIKÖY/İSTANBUL

30 AEEE İŞLEME TESİSİ AEEE İşleme Tesisinde AEEE leri geri dönüşüme kazandırmak üzere Florasan Kırıcı, Bakır Kırıcı, CRT (Monitör Kırıcı), Plastik Kırıcı cihazların bulunmaktadır. Böylece AEEE yasal prosedürler çerçevesinde ayrıştırılmış ve çevre sağlığı korunarak bertaraf edilmesi sağlanmaktadır. CRT (Monitör Kırıcı) Florasan Kırıcı PVC Kırıcı

31 TEHLİKELİ ATIKLAR Tarihi geçmiş ilaçlar Yapıştırıcılar Spreyler Florasan lambalar Tinerler Ayakkabı Boyaları Çamaşır suları Yanıcı Korozif Patlayıcı Zehirli Radyoaktif

32 PLASTİK TORBALAR İstanbul Büyükşehir Belediyesi günde ortalama ton evsel çöp topluyor, bu miktarın tonunu plastik alış veriş torbaları oluşturuyor. Kadıköy de ise toplanan evsel atık miktarı günde ortalama 650 ton ve bunun 65 tonunu plastik alış veriş torbaları oluşturuyor. Türkiye de 1 kişi yılda ortalama 312 plastik torba tüketiyor. Plastik Torba üretimi yaklaşık olarak yılda tonu buluyor.

33 PLASTİK TORBALAR Alışverişlerinizde kendi bez torbanızı ya da filenizi kullanınız.. Böylelikte plastik torba tüketiminizi en aza indirmiş olacaksınız..

34 PLASTİK TORBALAR Plastik Torba kullanmak yerine, alternatif kullanım ürünlerini tercih etmemiz gerekiyor.

35 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Kadıköy Belediyesi, tarihinde 14 Belediye ile birlikte Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) koordinasyonunda İklim Dostu Kentler Kampanyası na katılım sağlamıştır. Kampanyaya katılım sonrasında, yıllarını kapsayan Kadıköy Belediyesi Kurumsal Stratejik Planında iklim değişikliği ile mücadele ve ilçe ölçeğinde sera gazı emisyonlarının azaltılması yönünde stratejik hedefler belirlenmiştir.

36 KADIKÖY BELEDİYESİ KURUMSAL SERA GAZI SALIMLARININ HESAPLANMASI PROJESİ Kapsam 1 77 Birimin Doğalgaz Tüketimi 173 Resmi Araç Akaryakıt Tüketimi Araçlar (kiralık) Gübre kullanımı ton CO2eq Kapsam 2 77 Birimin Elektrik Tüketimi 36 Park Alanının Elektrik Tüketimi ton CO2eq Kapsam 3 Taşeron Hizmetler (Atık Toplama) ton CO2eq Yutak Alan 36 Park Alanı (Kent Ölçeğinde) tonco2eq TOPLAM ton CO2eq *IPCC ve DECC emisyon faktörleri kullanılarak hesaplanmıştır.

37 KADIKÖY BELEDİYESİ KURUMSAL SERA GAZI SALIMLARININ HESAPLANMASI PROJESİ Atık Toplama Faaliyeti Kapsam 3 Binalarda Elektrik Tüketimi Kapsam 2 Doğalgaz Tüketimi Kapsam 1 %36 %34,3 %14,8 Resmi Araçlar Akaryakıt Tüketimi Kapsam 1 %12,2 Parklarda Elektrik Tüketimi Kapsam 2 %2,6 İmalat Kaynaklı Kapsam 1 %0,1

38 HARİTALAR

39 Atık Koordinasyon Merkezi (6 Hat) TEŞEKKÜRLER.. Çağrı Merkezi

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE Çevre Nedir? Çevre Kirliliği Nedir? NE YAPABİLİRİZ? Yeniden Kullanım Geri Dönüşüm Kaynağında Azaltım Peki günlük hayatımızda bunları yapıyor muyuz?

Detaylı

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü NİSAN 2013

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü NİSAN 2013 NİSAN 2013 1 Atık Elektrikli Elektronik Eşya ( AEEE) Nedir? Kullanıcısı için kullanım değeri kalmayan, Hasar görmüş, Bozuk, Kırık ve tamir edilemez, Ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Şule YETKİN

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Şule YETKİN ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Şule YETKİN ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ DAYANAK 2872 sayılı Çevre Kanununun 8, 11 ve 12 nci maddeleri 4703

Detaylı

ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP

ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP ATIK YÖNETĠMĠ VE ÇEVRE EĞĠTĠM PROJESĠ AYÇEP ÇEVRE NEDĠR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişki içerisinde bulunduğu ortamdır. Bu nedenle, canlıların sağlıklı bir yaşam

Detaylı

2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı

2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı 2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi https://twitter.com/tubisad_dernek Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı TÜBİSAD 1979 yılında kurulmuştur. 200 den fazla kurumsal

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ 1 Çevre Nedir? İçinde bulunduğumuz tüm canlı ve cansız varlıkların birbirleriyle ilişkilerini içine alan ortamdır.

Detaylı

ATIK KARAKTERİZASYONU

ATIK KARAKTERİZASYONU NEDİR? NEDEN? ATIK KARAKTERİZASYONU HEDEF 2023 2023 yılında oluşan atığın; % 35 inin geri kazanım, % 65 inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir. 2014 2023 AMBALAJ ATIKLARI

Detaylı

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DAHA TEMİZ BİR BOLU İÇİN EL ELE SİZ OLMADAN BAŞARAMAYIZ GELİN, BİRLİKTE ÇEVREMİZİ KORUYALIM Evsel Atıklar Ambalaj Atıkları Tıbbi Atıklar Bitkisel Atık Yağlar Atık Piller Kullanılmış

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat)

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) AMBALAJ ATIKLARI Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt ve Karton Gazete ve Dergiler Metal Kutular Cam Şişe

Detaylı

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Atık Kod Listesi

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Atık Kod Listesi 1. Büyük ev eşyaları a) Büyük soğutucu cihazlar b) Buzdolapları c) Dondurucular ç)gıdaların soğutulması, korunması ve saklanması için kullanılan diğer büyük cihazlar Tehlikeli tehlikesiz Açıklama 16 02

Detaylı

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR)

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) 1 AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) Teknolojinin hızla gelişmesi ve değişmesi nedeniyle başta bilgisayarlar olmak üzere, televizyon, monitörler, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonları,

Detaylı

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR)

AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) AEEE ATIKLARI (ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR) Teknolojinin hızla gelişmesi ve değişmesi nedeniyle başta bilgisayarlar olmak üzere, televizyon, monitörler, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonları,

Detaylı

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR Kullanıldıktan sonra ürün özelliğini kaybetmiş, görmesi gereken işi göremeyen maddelere atık diyoruz. Evsel Çöpler Ambalaj Atıkları

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları ÖZGÜR ŞAKI Belediyeler için

Detaylı

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YOL HARİTASI BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK PROJESİ Sıfır Atık Projesi2018-2023 dönemini içeren Sıfır Atık Eylem Planı çerçevesinde aşamalı olarak hayata geçirilecektir. 2020 GRUP B 2019 GRUP A 2021

Detaylı

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü Redife YAŞAR Çevre Mühendisi Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü 29/01/2013 1. 2872 sayılı Çevre Kanunu 2. 30/07/2004 tarih ve 25538 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 3.

Detaylı

ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010)

ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010) ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim - Aralık 2010) ATIK YÖNETİM BÜLTENİ (Ekim-Aralık 2010) İÇİNDEKİLER Kadıköy Belediyesi Sera Gazı Salımlarının Hesaplanması Projesi Giriş.....................sf.1 Atık Koordinasyon

Detaylı

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU Türkçe Bugününüz için. Yarınınız için. Sizin için. DİĞER ATIKLAR TOPLAMA HİZMETİ Diğer çöp kutusuna atılmalıdır: l Çocuk bezleri ve hijyenik ürünler l Küller l Süprüntüler

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Cam Atıkların Toplanması Bitkisel Atık Yağların Toplanması Madensel Atık Yağların Toplanması Atık

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ)

YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ) YIKIM ATIK YÖNETİM PLANI (TEHLİKELİ TEHLİKESİZ) 1. ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ Firma İsmi : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası/Vergi Dairesi : İşletme Sahibi(Yetkili Kişi) : Tel: 0534

Detaylı

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI EYLEM PLANI Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılması Organik atıkların çevreye zarar şekilde Çevre kirliliğini, haşere artışını, organik çöplerin koku oluşturmasını

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ )

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ ) Sayı : B.09.0.ÇYG.0.10.05-145.04/ Konu : Getirme Merkezi T.C. GENELGE (2012/ ) Evlerden, okullardan vb yerlerden kaynaklanan atık çeşitliliğinin fazla olması, bu atıkların sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ BĠRĠMLERĠ 1. ÇEVRE YÖNETĠMĠ 1.1. Atık Yönetimi 1.1.1. Atık Koordinasyon Merkezi 1.1.1.1. Ambalaj Atıkları Yönetimi 1.1.1.2. Bitkisel

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ 05 02.2015 Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı

İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İZMİR DE KATI ATIK YÖNETİMİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı İL NÜFUSU: 4.061.074 KİŞİ 2009-2014: 21 İlçe (3,35 milyon kişi) Nisan 2014 itibariyle 30 İlçe ATIK YÖNETİMİNDE YASAL

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Atık Getirme Merkezi. REW-Getirme Merkez Tebliğii-Nisan Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Getirme Merkezi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sunumun İçeriği Atık Yönetimi Amaç ve Kapsam Sınıflandırma ve Kriterler Döngüsel Ekonomi Sıfır Atık Atık Yönetimi *Evsel,

Detaylı

Şubat Bülteni. değerlendirilmesi konusunda bilinçli adımlar atarak, 2000 yılından bu yana sürdürmekte ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

Şubat Bülteni. değerlendirilmesi konusunda bilinçli adımlar atarak, 2000 yılından bu yana sürdürmekte ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Koordinasyon Merkezi Şubat Bülteni Atık Koordinasyon Merkezi ( 0216 ) 414 38 15-20 (6 Hat) GİRİŞ İÇİNDEKİLER: Ambalaj Atıkları....2 Bitkisel Atık Yağlar..4 Atık Piller.5 Atık Koordinasyon Merkezi

Detaylı

GİRİŞ İÇİNDEKİLER OCAK 2009

GİRİŞ İÇİNDEKİLER OCAK 2009 OCAK 2009 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Hammaddenin azalması, doğal kaynakların hızla tükenmesi, dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle ekonomik problemler ortaya çıkacak olup, bu

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI ORGANİK ATIKLAR Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılm ası Organik atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde Çevre kirliliğini, haşere

Detaylı

Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır.

Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır. MÜDÜRLÜK GÖREVLERĠ Sivas Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Temmuz 2015 te faaliyetlerine başlamıştır. BAĞLI BĠRĠMLER: 1)Geri Dönüşüm Çevre Bilinçlendirme Ve Eğitim Birimi Geri dönüşüm birimi olarak

Detaylı

Farplas 2014 Yılı Çevre ve İş Güvenliği Performans Raporu

Farplas 2014 Yılı Çevre ve İş Güvenliği Performans Raporu Farplas 2014 Yılı Çevre ve İş Güvenliği Performans Raporu www.farplas.com İÇİNDEKİLER Çevre ve İş Güvenliği Politikası Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Doğal Kaynak Tüketimi Su Kullanımı Elektrik

Detaylı

Katı Atık yani Çöp Nedir?

Katı Atık yani Çöp Nedir? Katı Atık yani Çöp Nedir? İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılması gereken, sıvı içermeyen maddelere katı atık yani çöp denir. Bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle

Detaylı

Flachgau da atık ayırma

Flachgau da atık ayırma Flachgau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt ve karton Atık kağıt Kamusal toplama

Detaylı

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Yayın Sorumlusu: ESBAŞ

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ KARŞILAŞTIRMA CETVELİ ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2012 ve Sayısı: 28300 MADDE 2 (4) Standart dışı veya hatalı olarak üretilen ve üreticisi tarafından

Detaylı

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ Gökhan ŞENTÜRK Şube Müdür V. Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Temel Görev Alanları ve Mevzuat Atıkların; kaynağında

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ, AMBALAJ ATIKLARI VE ORMANLARIN FAYDALARI

ÇEVRE BİLİNCİ, AMBALAJ ATIKLARI VE ORMANLARIN FAYDALARI ÇEVRE BİLİNCİ, AMBALAJ ATIKLARI VE ORMANLARIN FAYDALARI ÇEVRE BİLİNCİ Toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak ve sorunların

Detaylı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı 2014 2020 İnovasyon ve Rekabetçilik operasyonel programının ana hedefi ekonominin yeniliğe dayalı dinamik ve rekabetçi gelişimine katkıda bulunmaktır. Bunun

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul Rifat Ünal Sayman REC Türkiye, Direktör AEEE Ön Bilgi Ø Küresel elektrikli

Detaylı

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ AMAÇ Bu prosedürün amacı, Bagfaş sahası içinde çıkan tüm atıkların azaltılması, toplanması, depolanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı için uygulanacak yöntemleri belirler.

Detaylı

26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya

26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya 26.04.2012 Sueno Hotel/Antalya Elektronik Cihazlar Nelerdir? Günlük hayatımızda kullandığımız her türlü bilgisayar ve ekipmanları; DVD, VCD oynatıcıları, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi ile diğer

Detaylı

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü

Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Elif Morina Yılmaz Çevre Y. Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 24.01.2018 Dayanak 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Atık Nedir? Üreticisi veya fiilen

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönerge

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönerge T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Temel İlkeler, Teşkilat Yapısı Amaç

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ CADDE VE SOKAKLARI SÜPÜRÜYORUZ Meydan, bulvar, ana caddeler ve sokakları 2 yol süpürme aracı ve 115 süpürgeci işçi ile süpürerek temizliyoruz. Yol süpürme araçları trafik sorunu

Detaylı

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Kocaeli'nin İlçe Belediyelerinde evsel atıkların toplanması ve taşımasında

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ HAKKINDA Çevre Hizmetleri Birliği 09.12.2005 tarih ve 26018 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak kurulmuştur. Afyonkarahisar Merkez Belediyesi

Detaylı

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar

Evimizdeki Tehlikeli Atıklar On5yirmi5.com Evimizdeki Tehlikeli Atıklar Çevreyi ve sağlığımızı korumak istiyorsak en önce evimizden başlamalıyız. Öyle ki, Çevre ve Orman Bakanlığı, evimizde ortalama 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

Eğitim. Kaporta & Boya Eğitim Müfredatı 22.06.2016

Eğitim. Kaporta & Boya Eğitim Müfredatı 22.06.2016 Eğitim Kaporta & Boya Eğitim Müfredatı 22.06.2016 Eğitim Otomobil servislerinde yapılan kaporta hasar tespiti ve kaporta onarımlarının üretici standartlarında gerçekleştirilmesi için gelişen kaporta teknolojileri

Detaylı

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi

Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Termik santrallerinin çevresel etkileri şöyle sıralanabilir: 1. 2. 3. 4. 5. Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği Canlılar üzerinde Yaptığı Etkiler Arazi Kullanımı Üzerindeki etkileri ASİT YAĞMURLARI

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI Umut AKBULUT Jeoloji Mühendisi Sunum İçeriği İklim Değişikliği Nedir İklim Değişikliği İle Mücadele İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları İklim Değişikliği

Detaylı

KAMERUN A SATILABİLECEKLER

KAMERUN A SATILABİLECEKLER KAMERUN A SATILABİLECEKLER GIDA SEKTÖRÜ: - Makarna - Un - Bisküvi - Şekerleme - Maya ve kabartma tozları - Unlu mamul katkı malzemeleri - Konserveler - Salça ve turşular - Margarin ve sıvı yağlar - Yoğurt

Detaylı

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP!

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! İstanbul da bir yılda Kız Kulesi ni 4.500 kere dolduracak kadar çöp üretiliyor! SIFIR ATIK YÖNETİM PLANI Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde gelecek nesillere tertemiz,

Detaylı

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ Gökhan ŞENTÜRK 22Ekim 2015 Ankara Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Temel Görev Alanları ve Mevzuat Atıkların; kaynağında

Detaylı

YIL TAM GARANTİ. TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler

YIL TAM GARANTİ. TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler 2 YIL TAM GARANTİ TEKSAN mini... Gücünü hafife almayın! Benzinli Jeneratörler B E N Z İ N L İ T E K S A N M İ N İ J E N E R AT Ö R S E R İ S İ TJ 3200 TJ 2700 TJ 15000 TS OTM / MS OTM TJ 12000 TS Üstün

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek SIFIR ATIK NEDİR? Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini sağlamaktır.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI www.csb.gov.tr ' cevueve' Geri Kazanım Nedir? Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesidir.

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md. 24.01.2018 1 Yönetmeliğin amacı; TOPLAMA AYIRMA Çevre Dostu Ambalajların Üretimi, Ambalaj

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Özet Rapor Haziran, 2013 İstanbul, Kadıköy, 2013 1 / 7 ÖZET RAPOR Belediye Başkanları Sözleşmesi Kadıköy Belediyesinin vizyonunun temeli İlçede yaşayanlar için daha sağlıklı bir çevre ve iyi yaşam kalitesinin

Detaylı

Tennengau da atık ayırma

Tennengau da atık ayırma Tennengau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt Atık kağıt ve karton Gazeteler, dergiler,

Detaylı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı SEVGİLİ ÇOCUKLAR Sağlıklı yaşam ancak temiz bir çevre ile mümkündür. Yaşadığımız kentimizi gelecek nesillere, çevre kirliliğinin olmadığı yeşil alanların korunduğu ve arttırıldığı bir şekilde bırakmak

Detaylı

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ

BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ 11. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 15-17 Ekim 2015-Bursa BURSA ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM PLANININ DEĞERLENDİRMESİ A.Nalan FİDAN Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yeşim

Detaylı

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI

BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ PROJE OZET DOSYASI TİCARET ANONİM ŞİRKETİ BALIK AĞI ÜRETİMİ FAALİYETİ İSTİKLAL MAHALLESİ, YILDIRIM BEYAZID CADDESİ, NO: 14 ESENYURT / İSTANBUL F21D18C3C3D PAFTA, 159 ADA, 3 PARSEL URBAN ÇEVRE DANIŞMANLIK VE MÜHENDİSLİK TİC.

Detaylı

Akıllı sistemler ve kaynak yönetimi. Kemalpaşa Organize Sanayi Online Kaynak Yönetim Sistemi

Akıllı sistemler ve kaynak yönetimi. Kemalpaşa Organize Sanayi Online Kaynak Yönetim Sistemi Akıllı sistemler ve kaynak yönetimi Kemalpaşa Organize Sanayi Online Kaynak Yönetim Sistemi «Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz» Peter F. Drucker (1909 2005) 3 şebekeden oluşan entegre kaynak yönetim ve

Detaylı

Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır.

Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmaktadır. 2017 ANKARA Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan

Detaylı

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlar ve artık kullanılamaz

Detaylı

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI EMTİA SİGORTASI FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR YURTDIŞI GÜMRÜK ULUSLARARASI KARAYOLU TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ ANTREPO SERBEST DEPO GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DAĞITIM Lojistik Depo: İşletme için rekabet avantajı sağlayan,

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Artık Çöp Bidonu Kül Bayan çorapları Bayan petleri Ampul Lastik Kedi kumu Süprüntü artıkları Mum artıkları Tükenmez kalem Deri Plaster, sargı malzemeleri Plastik kova Porselen,

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ:

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

BAŞVURU FORMU. Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Hilal KARAKIŞ

BAŞVURU FORMU. Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Hilal KARAKIŞ BAŞVURU FORMU Başvuru Yapan Kurum Danışman Öğretmen Telefon ve e- posta Hazırlayan Öğrenci(ler) Proje Dalı Proje Adı Problem Durumu Amaç Hilal KARAKIŞ Bilişim Teknolojileri Bizde E-Artık diyoruz. Üzerinde

Detaylı

Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1

Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1 YALOVA UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING DEPARTMENT OF ENGINEERING Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1 Assoc. Prof. Dr. Mehmet Atilla TAŞDELEN tasdelen@yalova.edu.tr www.polymat.org T.C. BİLİM, SANAYİ

Detaylı

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıda da bulunan biyolojik, kimyasal yada fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN İKİLİ TOPLANMASINA İLİŞKİN GENELGE TASLAĞI Demet ERDOĞAN Çevre ve Şehircilik Uzmanı ANTALYA, 2012 Amaç Sürdürülebilir bir entegre

Detaylı

ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATAġEHĠR BELEDĠYESĠ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ Ataşehir Çevre ve Koruma Kontrol Müdürlüğü; 14.04.2009 tarihinde kurulmuş olup, 2872 sayılı ÇEVRE KANUNU

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden...

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden... yine, yeni, yeniden... Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var Mark Zuckerberg www.viyanova.com.tr Geri Dönüşümde Neredeyiz, Ne Yapabiliriz?

Detaylı

Farmakovijilans Đrtibat Noktası Sorumlusu ve Görevleri

Farmakovijilans Đrtibat Noktası Sorumlusu ve Görevleri Farmakovijilans Đrtibat Noktası Sorumlusu ve Görevleri 12 Haziran 2009, Kayseri Ecz. Güzin SAĞĐŞ Türkiye Farmakovijilans Merkezi Sağlık Mesleği Mensubu Hekim Eczacı Diş Hekimi Hemşire Mesleki Sorumluluk

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Ambalaj Atıklarının ve Katı Atıkların Yönetimi Bilgilendirme Sunumu ŞUBAT - 2008 1. Ambalaj Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması Çalışma Ortakları TAT

Detaylı