EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK"

Transkript

1 T.C. MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ İİBF - İşletme Bölümü EKİP ÇALIŞMASI VE LİDERLİK Yrd. Doç Dr. Emin EMİRZA Kayseri 2015

2 Lider ve ekip, Biz ayrılamayız Lider ve ekip bir birinin bütünleyicisidir. Asla biri diğerinin yerini alamaz.

3 21. YÜZYILIN 5 EĞİLİMİ Yapılan Her Her düzeyde iş her mutlaka etkinliğin daha çok Etik Her türlü daha işte çok daha önemçok elektronik liderlik ölçülebilir davranışlarına ortamda olması kazanacak, ihtiyaç istenecek. yapılacak, duyulacak, ekip çalışması yapılacak. İş liderinin birinci sorumluluğu, çalışanların yeteneğini performansa çevirmektir. P.Drucker

4 Ekip Çalışması ve Liderlik Lider için başarı ölçüsü ne olmalı? Success isn t just about what you accomplish in your life. It s about what you INSPIRE others to do. Lider, takipçileri için en büyük ilham kaynağıdır.

5 Neden ekip? Günümüzün karmaşık iş dünyasında kimsenin tek başına her şeyi bilmesine, her şeye yetişmesine imkan yoktur.

6 Herkes işini iyi yapsın, şirketin işleri iyi gider anlayışı sona ermiştir. İşletmelerin matriks modelli benimsemesiyle tüm departmanlar işleri karşılıklı iletişim ve bağımlılık ilkesine göre yürütmek zorundadır. Genel Müdür Üretim müd. Pazarlama M. Fimans müd.

7 Neden iş birliği? İşbirliği sayesinde çalışanlar kaynakları ve bilgiyi paylaşırlar.

8 Bir arının tek başına bal yaptığı görülmemiştir.

9 Ekip başarısının sırrı: Daha az ben, daha çok biz eşittir başarı. Bu perspektifi yakalamak için; Kendinizi bütün başarıların merkezinde ve önde görünme saplantısından kurtarın.

10 GÜÇ, PANZERİHİ OLAN BİR ZEHİRDİR. DİKKAT Gücünüz ne kadar artarsa, çevrenizdekilerin yalan söyleyip söylemediğini anlamanız o kadar güçleşir.

11 Ekip nedir? Ekip her yönüyle bir birini tamamlayan bireylerin, belli bir amaca, bir lider eşliğinde, tek bir insan gibi hareket etme becerisidir.

12 Gerçekten ekip miyiz? Biz ekip değiliz çünkü birlikte çalışıyoruz, Biz bir ekibiz çünkü saygılıyız, güveniyoruz ve birbirimizi gözetiyoruz.

13 Bir olmak mı? Birlik ruhu ya da sinerji, insanları bir araya toplayıp nutuk atmakla oluşmaz.

14 Yüksek sinerji ve işbirliği yaratır. Sinerjinin şifrelerini çözmek liderlerin işidir.

15 Yüksek Sinerji Düşük Sinerji Anlamak için dinler Çözüme yönelir, B planı oluşturmaya çalışır Fikirlerin yararlı yönüne odaklanır. Tartışmak ve yargılamak için dinler Probleme yönelir. Fikirlerde boşluk arar.

16 Herkes benzer düşüncedeyse, hiç kimse düşünmüyor demektir.

17 Ekip çalışması için iki temel gereklilik vardır: 1. Ortak değerler, 2. Uyumlu çalışma becerileri Teknoloji transfer eder gibi, değer transfer edemezsiniz.

18 Ortak değerler sistemini işletmelerin misyon ve vizyonları belirler.

19 Misyon hissedilen bir duygu haline getirilmelidir. Misyon duygusunda yoksun olanlar, belki maddi dünyaya somut katkıda bulunabilirler ama dünyayı değiştiremezler.

20 John D. Rockefeller; If your only goal is to become rich, you will never achieve it.

21 Vizyon, yıldızlara uzanma isteği gibidir. Neden vizyon ya da strateji bir süre sonra unutulmaya yüz tutar? "Uzun vadeli hedefler, kısa vadeli mali baskıların altında kalır."

22 Misyon ve vizyonun yarattığı kararlılık Misyonun yarattığı meşruiyet gücü ve vizyonun yaşattığı heyecan lideri yılmaz bir mücadele insanı yapar.

23 Vizyonumuzun güçlü olduğunu nasıl anlarız? Güçlü bir vizyon, pek çok kişinin göremediği fırsatları görme becerisi kazandır ya da şansınızın farkına varırsınız.

24 Vizyon körlüğü İnsanların evlerine bir bilgisayar istemeleri için hiçbir neden göremiyorum. (Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp. Kurucusu.)

25 Ekip çalışmasının cehennemlik sözleri Sen benim bu işte kaç senelik tecrübem var biliyor musun? Üstünüze vazife olmayan işlere burnunuzu sokmayın. Bu benim sorunum değil. Bir de onların işiyle mi uğraşacağız. Ben bu işi böyle olacağını baştan söylemiştim. Üstüne vazife olmayan işlere karışma. Ben ne söylüyorsam onu yapın, fazlasına karışmayın. Siz gerisi halledin, ben çıkıyorum. Bu iş böyle olur, icat çıkarmayın.

26 Bir şeyler yapmalıyım yaklaşımı, her zaman bir şeyler yapılmalı yaklaşımından daha çok sorun çözer. En mütevazi taş hangisi? «Belki kilit taşı olamazsınız ama çözümün bir parçası olabilirsiniz».

27 Bireysel başarısızlık, hemen hemen tüm girişimlerde daha geniş başarının ayrılmaz bir parçasıdır.

28 Hatalar, iş yapmanın beklenen maliyetidir. Başarısız olmadım. Sadece hiçbir işe yaramayan 10 bin deney yaptım. (Edison)

29 Yüksek performans ve uyumlu çalışma için Bireysel kalite, Ekip kalitesi, Ve yönetim kalitesine önem vermek gerekir.

30 1. Bireysel kalite için Bireyin CV de yazılan bilgi, beceri, deneyim vb. özellikler,

31 1. Bireysel Kalite için Duygusal olgunluk Olgunluk, varlığınızın anlamını bilmekle ve duygularınızı kontrol etmekle başlar.

32 2. Yönetimin Kalitesi Yöneticilerin ortak değerler sistemine uygun davranışlarla çalışanlara örnek olması, Adil ve tarafsız bir performans sisteminin uygulaması gerekir.

33 Ekip çalışmasında kimin ipiyle kuyuya ineceğiniz önemlidir.

34 Yanlış insanlarla doğru sonuç alınmaz.

35 Bir araştırma kurumunun verilerine göre, insanların başarısının altında %12.5 bilgileri, %87.5 ise insan ilişkileri etkisi olmaktadır.

36 Ekip lideri ne yapar? Lider, şirketin vizyonunu belirler, Birlikte çalıştığı insanların yaratıcı potansiyelini ortaya çıkartır ve kullanır, Üçüncü görevleri ise, şirketin itibarını yönetir.

37 Liderin dehasını 3 ölçü belirler: Gayenin büyüklüğü, vasıtaların azlığı ve neticenin şaşırtıcılığıdır.

38 Liderler çılgın değildir. Dahilik ile çılgınlık arasındaki farkı başarı belirler.

39 Lider hatasını itiraf eder mi? Hatasını üstlenmeyen bir lider, arkasından savaşa gözü kapalı atılacağınız biri değildir.

40 Liderin Sakinliği Liderin çevresini ateş sarmış olsa bile yakındakiler bunu hissetmemelidir. Lider daima etrafına sakin bir atmosfer oluşturmalıdır.

41 Liderin Tevazuu Tevazuun esas kaynağı, kişinin başkalarının bilgi, yardım ve desteğine muhtaç olduğunu bilip bundan gocunmamasıdır. Dolu başak eğilir.

42 TEŞEKKÜRLER

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek.

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek. 1.TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin felsefesi ve temel ilkelerini tanıtmak. Yönetim ve yönetimin fonksiyonları Değişim Yönetim anlayışında değişim TKY'nin tanımı Kalite kavramı TKY'nin tarihçesi

Detaylı

Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları. Doç. Dr. Serkan ADA

Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları. Doç. Dr. Serkan ADA Örgüt Kuramı & Yönetim Fonksiyonları Doç. Dr. Serkan ADA Yönetim nedir? Örgüt nedir? Örgütün özellikleri Yönetim düzeyleri Yönetim fonksiyonları Yönetim şekilleri Yönetici rolleri Yöneticilerin sahip olması

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir.

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1 : Açıklama-Bilgilendirme :Sınıf yönetimi : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. SINIF :T 11-C TARİH :18.09.2015 :EYLÜL 3 TAM ORTA KISMEN HİÇ tarafından

Detaylı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı

Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Özet: Asimetrik Bilgi ve Piyasa Yapısı Pazarlık Oyunları Asimetrik Bilgi (gizli özellikler/nitelikler) Kalitesiz (Lemons) problemi Olumsuz Seçim Çözümler Pazarlık Oyunları : Giriş Bir araba üzerinde pazarlık

Detaylı

Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri)

Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri) Kalite Kontrol Çemberleri (Kalite Çemberleri) - 1 Kalite Çemberleri - 2 Kalite Çemberleri TKY nin en önemli bileşenleri; Takım çalışması Herkesin katılımı Bir işletmede yapılan işlere ilişkin problemleri

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

İSTE DE KADININ AKADEMİK VE İŞ HAYATINDAKİ YERİ KONUŞULDU

İSTE DE KADININ AKADEMİK VE İŞ HAYATINDAKİ YERİ KONUŞULDU İSTE BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER BİRİMİ İSTE DE KADININ AKADEMİK VE İŞ HAYATINDAKİ YERİ KONUŞULDU 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Merkez Konferans Salonunda

Detaylı

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisi ve başkaları için standartlarının yüksekliğini ifade etmektedir. Mükemmeliyetçi

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

Değerlendirme testleri:

Değerlendirme testleri: Değerlendirme testleri: yatırımınızın karşılığını almak Çalışanlara ve adaylara yönelik değerlendirme testleri, yeteneklerin belirlenmesinde başvurulacak etkin bir yoludur. Sistematik bir yaklaşımdan uzak

Detaylı

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları Prof. Dr. Gürbüz GÖKÇEN Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Hakan ÇELENK Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Kafkas Üniversitesi

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

MATEMATİK VE SOSYAL BİLİMLERİN UYUMUDUR PAZAR ARAŞTIRMALARI

MATEMATİK VE SOSYAL BİLİMLERİN UYUMUDUR PAZAR ARAŞTIRMALARI MERAKTANDIR HERŞEY. Merak edileni öğrenmektir araştırma. İster bilimsel, ister sosyolojik ister beşeri, nedeni ne olursa olsun araştırma tek bir amaç üzerinden yaşama geçer, merak edilene, bilinmeyene

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Bülteni Yıl: 3 Sayı: 13 Mart 2016 İAÜ SHMYO Diş Protez Öğrencilerine Cad-CamEğitimi 29 Şubat 2016 - İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM UYUM VE RAPORLAMA. ENDER ÇOLAK SPK Daire Başkan Yardımcısı. www.spk.gov.tr

KURUMSAL YÖNETİM UYUM VE RAPORLAMA. ENDER ÇOLAK SPK Daire Başkan Yardımcısı. www.spk.gov.tr KURUMSAL YÖNETİM UYUM VE RAPORLAMA ENDER ÇOLAK SPK Daire Başkan Yardımcısı 2 Kurumsal Yönetim Yönetim (management) hissedarlara değer yaratmak amacıyla şirketi yönetir. Yönetim Kurulu hissedarlar adına

Detaylı

GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ

GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ GÜNCEL LİDERLİK ŞEKİLLERİ Liderlik kavramı, dünya literatürüne 14. yüzyılda girmiş olmasına rağmen, son iki yüzyıldır oldukça sık kullanılmaktadır. 1950 lerde liderlik araştırmalarının yoğunlaşmasıyla

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI 29 Haziran 2016 KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi GİRİŞ TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, 1954 yılında Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir DÜŞÜNEN MAKİNELER Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir makine yapmak, insanlık tarihi kadar eski

Detaylı

Adınız ve Soyadınız: Doğum Tarihiniz: Sorular hakkındaki genel düşünceniz:

Adınız ve Soyadınız: Doğum Tarihiniz: Sorular hakkındaki genel düşünceniz: Adınız ve Soyadınız: Doğum Tarihiniz: Sorular hakkındaki genel düşünceniz: Soru 1 (15 puan): Dedektif Konan bir gün çok ilginç bir vakayla karşılaşır: Ünlü bir matematikçi iş yerinde güpegündüz ölü bulunur.

Detaylı

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ Sütlüce YERLEŞKESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKolojİ Bölümü (İngİlİzce Desteklİ) Sosyolojİ Bölümü İstanbul Ticaret Üniversitesi, toplumun değişim ve dönüşüm süreçlerini takip edebilen, özgüveni yüksek ve

Detaylı

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ DOSYASI Stajın Yapıldığı İş Yerinin Adı ve Kısa Adresi Öğrencinin; Okul No Adı Soyadı Bölümü Programı T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları

Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme (SEÇ352) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Etkili Konuşma Eleştirel Düşünme SEÇ352 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul

Detaylı

Liderlik NUR MALKOÇ ÖZ

Liderlik NUR MALKOÇ ÖZ Liderlik NUR MALKOÇ ÖZ Liderlik sizce nedir? 3 Lider ve Yönetici Lider Yönetici 4 Yönetici Yöneticilik pozisyon, konum, mevkiden kaynaklanır, Belli kriterleri gerçekleştiren herkes yönetici olabilir Yönetici

Detaylı

Kalıp I (MOD 203) Ders Detayları

Kalıp I (MOD 203) Ders Detayları Kalıp I (MOD 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalıp I MOD 203 Güz 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi Günümüzde rekabet avantajı elde etmek için bilişim teknolojilerinden maksimum oranda faydalanmak gerekiyor. Model ERP çözümü, birçok sektörün ortak aklını temsil eden, açık kaynak kodlu, %80 hazır işleyişlerin

Detaylı

STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR

STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR STRATEJİK TEKNOLOJİ VE ÜRÜN YÖNETİMİ MENTORLUĞU ALAN EĞİTİMİ ŞİRKETLER İÇİN İHTİYAÇ ANALİZİNDE KULLANILABİLECEK ARAÇLAR Yrd. Doç. Dr. Mine TAYKURT DADAY İNOVASYON KARNESİ EĞİTİM KAPSAMI Şirketler için

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU T.C. PAZARCIK KAYMAKAMLIĞI Cengiz Topel İlkokulu Müdürlüğü CENGİZ TOPEL İLKOKULU 2015-2019 STRATEJİK PLAN 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU Cengiz Topel İlkokulu

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Avansas Pro ile her zaman kazanın

Avansas Pro ile her zaman kazanın Avansas Pro ile her zaman kazanın Değerli İş Ortağımız; Avansas Pro olarak ofis malzemeleri tedariği konusunda Türkiye ye yepyeni bir soluk getiriyoruz. Birlikte çalıştığımız farklı ölçekteki şirketlerin

Detaylı

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I STAT 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF GENEL CERRAHİ STAJI DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI Dersin adı: GENEL CERRAHİ Dersin Kodu: MED608 AKTS Kredisi: 5 6. YIL Lisans Zorunlu 1 ay Uygulamalı:

Detaylı

Doç. Dr. Özlem İpekgil Doğan

Doç. Dr. Özlem İpekgil Doğan Kalite eçemberleri e Yrd. Doç. Dr. MertTopoyan Kalite Çemberi Nedir? Mal ya da hizmet üretimini bizzat gerçekleştiren ş kişilerin ş kalite ve diğer ğ işletme ş sorunlarına çözüm getirmek üzere gönüllü

Detaylı

MAKSİMUM TASARRUF VE İŞTE KALMA SÜRESİ AKMETAL MADENCİLİK

MAKSİMUM TASARRUF VE İŞTE KALMA SÜRESİ AKMETAL MADENCİLİK MAKSİMUM TASARRUF VE İŞTE KALMA SÜRESİ AKMETAL MADENCİLİK SIKI ÇALIŞMAK AKILLICA ÇALIŞMAKTIR İki milyar metreküp toprak hareketi ve taşıması, azımsanması mümkün olmayacak bir iş. Tamamlandığında dünyanın

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

HALKA ARZ YOL HARİTASI

HALKA ARZ YOL HARİTASI HALKA ARZ YOL HARİTASI www.moorestephens.com.tr PRECISE. PROVEN. PERFORMANCE. NEDEN HALKA ARZ Küreselleşme Kurumsal Yönetim Kaynak Yaratabilme İmkanı Finansal ve Diğer Güçlü Finansal Yapı Yabancı Yatırımcı

Detaylı

Farklı bir çevrimiçi öğrenme

Farklı bir çevrimiçi öğrenme Farklı bir çevrimiçi öğrenme Gerçek öğretmenler Canlı dersler Oxford un kaliteli içeriği Çocuklar, yetişkinler ve profesyonel iş adamları için çevrimiçi İngilizce dersleri Yenilikçi her zaman, her yerde

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları

Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları Mimari Aydınlatma Teknikleri (MİM 652) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Aydınlatma Teknikleri MİM 652 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

Organizasyon ve İlişki Sistemleri Koçluğu

Organizasyon ve İlişki Sistemleri Koçluğu Organizasyon İlişki Sistemleri Koçluğu Açıklama Günümüzde Duygusal Zekanın Sosyal Zekanın ötesinde içinde bulunduğumuz grup, takım ya sistem ile olan ilişkinizi ele alan İlişki Sistemleri Zekası (İSZ)

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Professional Styles 22-May-2013'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2011 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki

Detaylı

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ. Hoşgeldiniz.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ. Hoşgeldiniz. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ Hoşgeldiniz. 2 Özyeğin Üniversitesi (OzU) Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Kurucu : Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : İstanbul Altunizade Öğrenim Dili : İngilizce Neden

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Ekibinizi Bâb-ı Hümâyûn dan Bâb-üs Selâm a, oradan da bir imparatorluğun saltanatına doğru büyük bir maceraya davet ediyoruz.

Ekibinizi Bâb-ı Hümâyûn dan Bâb-üs Selâm a, oradan da bir imparatorluğun saltanatına doğru büyük bir maceraya davet ediyoruz. Topkapı nın Sırları Ekibinizi Bâb-ı Hümâyûn dan Bâb-üs Selâm a, oradan da bir imparatorluğun saltanatına doğru büyük bir maceraya davet ediyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda organizatör, Paris

Detaylı

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11. Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.2011 Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı nda planlama ve uygulama düzeyleri Stratejik

Detaylı

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ İstanbul Teknik Üniversitesi 1.1 Dersin Amacı: GİRİŞ Nesneye Dayalı Programlama (Object-Oriented Programming) ve Üretken Programlama (Generic Programming) yöntemlerini

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet ÇOBAN Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, SİVAS ÖZET: Bu araştırma, Matematik

Detaylı

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 5: Başarılı Bir Yöneticide Bulunan Özellikler ve Bunları Kazanma Yolları P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları

Detaylı

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur.

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur. Sayın Ortaklarımız, 2015 yılı çalışmalarımızın esasını yine ağırlıklı olarak üretim faaliyetleri oluşturmuştur. Yeni bazı ürün çeşitlerinin ilavesi ve mevcut imalat kalemlerinin daha da geliştirilmesi,

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT-

-BENİM PROJEM- -MY PROJECT- AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK -BENİM PROJEM- -MY PROJECT- TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENİLİKÇİ

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. MIT Sloan School of Management

15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi. MIT Sloan School of Management 15.660 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi MIT Sloan School of Management Ödeme Fonksiyonları Harici Şirketler ve pozisyonlara göre oluşturulur Dahili İş gücünü cezbeder ve tutar Pozisyonlara göre oluşturulur

Detaylı

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Çağdaş İşletmecilik MGMT 501 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Müşteri İlişkileri Yönetimi IE 517 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ:

SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ: SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ: 1) Gümrük Müşavirini kısaca tanımlar mısınız? a. Dış ticaret ve gümrük işlemlerini yapan kişiler b. Dış ticaretteki bürokratik sorunları çözen kişiler c. Dış ticaret işlemlerinde

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. TANIM Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Otomotiv mühendisinin görevleri makine mühendisinin

Detaylı

USAK YAYINLARI TERÖRİZM

USAK YAYINLARI TERÖRİZM ULUSLARARASI TERÖRİZME KARŞI DEVLETLERİN KUVVETE BAŞVURMA YETKİSİ Fatma Taşdemir Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını ön plana çıkaran klasik okulun öğretisi doğrultusunda hazırlanan bu eser; uluslararası

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

Professional Styles Mülakat Kılavuzu Osman Şahin

Professional Styles Mülakat Kılavuzu Osman Şahin Professional Styles Mülakat Kılavuzu Osman Şahin Professional Styles 3-Haz-2014'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2014 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. İçindekiler Mülakat Rehberi'ne Giriş...3 Mülakat

Detaylı

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene...

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 1 Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 2 Bu kitabı, sosyal paylaşım sitesi Facebook ta zaman içinde paylaştığım fikirlerimi biraraya getirerek hazırladım. Sosyal Medya, toplumun daha fazla

Detaylı

GÖZLEM 19.04.2011. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II. 1. Gözlem. 2. Gözlem Türleri. 3. Gözlem Formu. 4.

GÖZLEM 19.04.2011. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II. 1. Gözlem. 2. Gözlem Türleri. 3. Gözlem Formu. 4. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II GÖZLEM 1. Gözlem 2. Gözlem Türleri 3. Gözlem Formu 4. Sonuç 1 2 Neden Gözlem? Neden Gözlem? Bireylerin yaptıkları ile söyledikleri arasında

Detaylı

HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK ADLİ KALEM İŞLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi. www.hunitek.hacettepe.edu.tr. Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ

Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi. www.hunitek.hacettepe.edu.tr. Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi www.hunitek.hacettepe.edu.tr Prof. Dr. Emir Baki DENKBAŞ Biz Kimiz? Farkımız nedir? Neler yaparız? Hedeflerimiz/Vizyonumuz? Kariyer

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

ETKİLİ ÖĞRENCİ-ETKİLİ AİLE seminerimize katılımlarınızdan onur duyacağız. Katılım bilginizi 444 7 552 numaralı telefona iletmenizi rica ederiz.

ETKİLİ ÖĞRENCİ-ETKİLİ AİLE seminerimize katılımlarınızdan onur duyacağız. Katılım bilginizi 444 7 552 numaralı telefona iletmenizi rica ederiz. Sayın Basın Mensupları; ETKİLİ ÖĞRENCİ-ETKİLİ AİLE seminerimize katılımlarınızdan onur duyacağız. Katılım bilginizi 444 7 552 numaralı telefona iletmenizi rica ederiz. TARİH: 19 AĞUSTOS 2016 SAAT: 18:00

Detaylı

SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SPOR DAMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması ve daha karmaşık bir

Detaylı

1982 yılında kurulan Baloğlu Catering, büyümesini sürekli devam ettirerek sektöründe lider bir catering firması olmanın gururunu yaşamaktadır.

1982 yılında kurulan Baloğlu Catering, büyümesini sürekli devam ettirerek sektöründe lider bir catering firması olmanın gururunu yaşamaktadır. 1982 yılında kurulan Baloğlu Catering, büyümesini sürekli devam ettirerek sektöründe lider bir catering firması olmanın gururunu yaşamaktadır. Yarım asra yakın edindiği tecrübe ve uzmanlık alanına göre

Detaylı

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ HASTA KABUL İŞLEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ HASTA KABUL İŞLEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ HASTA KABUL İŞLEMLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

AG - OG - TRAFO - Enerji Nakil Hatları

AG - OG - TRAFO - Enerji Nakil Hatları Misyonumuz Benzersiz ve güvenilir alt yapısı ile teknolojinin günümüze getirdiği yeniliklerden fayda sağlayarak ve doğru iş birlikleri kurarak müşterilerimizin günlük ihtiyaçlarını yenilikçi çözümlerle,

Detaylı

Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim

Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim Mart, 2016 İsmail Önder Ünal KPMG Türkiye Denetim, Şirket Ortağı 1 İnovasyon 2 İnovasyon: Yeni fikirleri değer yaratan çıktılara dönüştürme süreci 3 Geçmiş

Detaylı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı 1 3 4 2003 Yılında Başlamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 Yılında Ülkemize Özgü Bir Uygulama Olan Performansa Dayalı ek Ödeme sistemi Geliştirilmiş, İkinci Bir Aşama Olarak da Bu Sisteme 2005 Yılında

Detaylı

FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ

FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ FİLTRELİ KOMPANZASYON SİSTEMLERİ Harmoniklerin yoğun olduğu sistemlerde harmonik akımların ve buna bağlı olarak harmonik gerilim bozulmalarının artışını engellemek için kompanzasyon sistemleri filtreli

Detaylı

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet

Karlılık Faktörü. Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Karlılık Faktörü Bulunduğunuz iş bugün kâr azalışı ile karşılaşıyor mu? Pazarınız yalnızca düşük fiyatla ilgilenen müşteriler tarafından mı kontrol ediliyor? Kâr seviyesi = Satış Fiyatı Maliyet Eşitliğini

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin;

AVRASYA UNIVERSITY. Bu dersin amacı öğrencilerin; Ders Ta ıtı For u Dersi Adı Öğreti Dili Ço uk Gelişi i-i Türkçe Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgün Öğreti X ) Uzakta Öğreti Diğer Dersin

Detaylı