ANTALYA DENİZ DEŞARJINDAN KAYNAKLANAN KİRLETİCİLERİN MATEMATİKSEL TAHMİNİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANTALYA DENİZ DEŞARJINDAN KAYNAKLANAN KİRLETİCİLERİN MATEMATİKSEL TAHMİNİ"

Transkript

1 ANTALYA DENİZ DEŞARJINDAN KAYNAKLANAN KİRLETİCİLERİN MATEMATİKSEL TAHMİNİ Özgür Bülent YALÇIN (*), Ayşe MUHAMMETOĞLU (**) (*) Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Bölümü, Antalya (**) Akdeniz Üniversitesi, TBMYO, Çevre Kirliliği Kontrolü Programı, Antalya ÖZET Türkiye nin Akdeniz kıyısındaki en büyük kentlerinden biri olan Antalya, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri ile iç ve dış turizmin ülkemizde en yoğun olduğu bölgelerin başında gelmektedir. Turizm istihdamının bir sonucu olarak bölge oldukça yoğun bir iç göçe ev sahipliği yapmaktadır. Antalya kenti, 2 yılı nüfus sayımına göre Türkiye nin nüfusu en hızlı artan kentleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu yüksek nüfus artış hızına rağmen, altyapı konusunda önemli sorunlara sahip olan Antalya kentinin bu sorunlarını çözmek, deniz suyu ve yeraltı suyu kalitesini korumak amacıyla 1996 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Dünya Bankası destekli Antalya Entegre Su ve Atıksu Projesi başlatılmıştır. Söz konusu proje, atıksuların toplanmasını, arıtılmasını ve uzaklaştırılmasını içermektedir. Atıksu toplama şebekesi ile toplanan ve ileri seviyede arıtılan atıksular yaklaşık km uzunluğa ve 5 m deşarj derinliğine sahip bir derin deniz deşarj sistemiyle deniz ortamına verilmektedir. Deniz deşarjı ile deşarj edilen atıksu birinci seyrelme, türbilans ve dispersiyondan kaynaklanan ikinci seyrelme ve bakteriyel inaktivasyondan ötürü meydana gelen üçüncü seyrelme ile deniz ortamında seyrelmeye başlar. Çalışmada atıksuyun deniz içindeki seyrelme oranları araştırılmış, bu seyrelmeler sonucu atıksudan kaynaklanan bakteri konsantrasyonları tahmin edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Deniz deşarjı, atıksu seyrelmesi, koliform bakteri, ABSTRACT Antalya City is one of the biggest cities of Turkey which is located on the Mediterranean coast. The city has an attractive coast with its natural and historical beauties, that make the city a main destination for domestic and international tourism. The high increase in population becomes the main problem of the City which is a result of tourism development. The population increase brings a great pressure on the natural resources. Despite the dense urbanisation and population development, the city used to lack a wastewater collection, treatment and disposal system until recent years. An integrated

2 water and wastewater project has been initiated by the Antalya Metropolitan Municipality in the year 1996 to protect the quality of the groundwater resources and the sea environment. The collected and treated wastewater is disposed off to the sea by a long and deep sea outfall system, which has a main manifold of km while the discharge depth of the treated wastewater is around 5 m below the sea surface. The discharged effluents from the sea outfall are subject to initial or near field dilution, and far field dilutions that include dilution due to dispersion and dilution due to bacterial inactivation. In the study, the dilution levels of the effluents and the wastewater orginated bacteria concentrations have been estimated. Keywords: Sea outfall, wastewater dilution, coliform bacteria, 1. GİRİŞ Günümüzde, hızlı nüfus artışına paralel olarak artan çevre kirliliği, özellikle nüfus artışının diğer bölgelere göre çok daha fazla olduğu kıyı bölgelerinin en önemli sorunlarından birisidir. Bununla birlikte, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde plansız şehirleşme ve altyapı yetersizlikleri de nüfus artışı ile birlikte çözülmesi oldukça zor bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler için bu tür problemleri minimum ekonomik gereksinimler ile çözmek, öncelikli hedefler arasındadır. Bu bakımdan deniz deşarj sistemleri, günümüzde oldukça etkili ve ekonomik olan atıksu bertaraf yöntemlerindendir. Bir deniz deşarj sisteminde amaç, şehir atıksu şebekesi ile toplanan atıksuların, ihtiyaca göre belirlenen bir atıksu arıtımından sonra deniz ortamına verilerek, çok yüksek seyrelme oranları ile zararsız hale getirilmesidir. Böylece atıksu ekonomik bir şekilde uzaklaştırılırken aynı zamanda karasal kirliliğin de önüne geçilmiş olunacaktır. Kıyıların kullanım amaçları, hassasiyeti ve atıksuyun özelliklerine bağlı olarak seçilen arıtım yöntemi deniz deşarj sisteminin verimliliği üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle turizmin ve kıyısal faaliyetlerin yoğun olduğu hassas kıyı bölgelerinde deniz suyu kalitesinin korunması amacıyla arıtımın derecesi çok daha büyük bir öneme kavuşmaktadır. Sahip olduğu tarihi özellikleri ve doğal güzellikleri ile iç ve dış turizmin ülkemizde en yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Antalya kenti, ekonomisini büyük ölçüde turizm sektörüne bağlı olarak şekillendirmektedir. Bu da yapılan turizm yatırımlarının ve doğal çevresinin sürdürülebilirliğini çok önemli kılmaktadır. Turizm istihdamının bir sonucu olarak bölge oldukça yoğun bir iç göçe ev sahipliği yapmaktadır. Buna bağlı olarak yoğun göç nedeniyle şehir nüfusu oldukça hızlı bir artış göstermiştir. 198 yılından itibaren oldukça hızlı bir nüfus artışı ile karşı karşıya olan Antalya kenti nüfusu 2 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre 96 kişi ve nüfus artış hız yüzdesi de 4,18 dir [1]. Yılara göre nüfus değerlerinin değişimi Çizelge 1 de verilmiştir. Nüfus Çizelge 1. Antalya kent nüfusunun yıllara göre değişimi Nüfus Nüfus Artış Hızı Nüfus Artış Hızı (%)

3 Antalya Batı Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı 1996 yılında başlatılan Antalya Su Temini ve Atıksu Projesi ile içme suyu kaynaklarının ve deniz suyu kalitesinin korunması hedeflenmiştir. Proje çerçevesinde, Antalya Şehrinin atıksuları toplanıp, arıtıldıktan sonra deniz deşarj sistemiyle uzaklaştırılması amaçlanmıştır. Proje kapsamında 65 km uzunluğunda atıksu toplama ana boruları ve buna ek olarak 55 km uzunluğunda ev bağlantı boruları söz konusudur. Kullanılan boruların çapları 2 mm den 2 mm ye kadardır. Proje, toplanan suların bir ön arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra uzun ve derin bir deniz deşarj sistemiyle uzaklaştırılmasını öngörmektedir [2]. Ancak Antalya nın hassas durumu göz önüne alındığında özellikle azot ve fosfor gibi bitki besin maddelerinin deniz ortamında uzun vadede oluşturabilecekleri olumsuz durumlar düşünülerek bir biyolojik arıtma tesisi de projelendirilerek bu sisteme dahil edilmiştir. Şekil 1 de 22 yılı itibariyle proje kapsamında olan yerleşim yerleri, tamamlanan ve planlanan şebeke ağı görülmektedir []. Şekil 1. Antalya Su Temini ve Atıksu Projesi kapsamında tamamlanan atıksu şebekesi Atıksu arıtma tesisi ön arıtma ve biyolojik arıtma sistemlerinden oluşmaktadır. Ön arıtma sistemi; kaba ızgara, ince ızgara, kum tutcu ve yağ tutucu ünitelerini içermektedir. Proje aşamasında öngörülen sistemin, %1 BOİ ve KOİ, %15 AKM ve %75 yüzücü madde uzaklaştırma verimleri ile çalışacağı öngörülmüştür [2]. Biyolojik arıtma tesisi ise ilk aşamada 25 nüfusa hizmet edebilecek şekilde tasarlanmış olup, kapasitesi kademeli olarak 1 nüfusa kadar arttırılabilecektir. Çizelge 2 de biyolojik arıtma tesisi temel tasarım parametreleri verilmektedir [4]. Arıtma sistemi olarak azot ve fosfor giderimini de gerçekleştiren uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi seçilmiştir. Arıtılan atıksu, derin deniz deşarjı ile Antalya Körfezine verilmektedir. Çizelge de Antalya şehri atıksularının genel karakteristiği, atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkış sularındaki ortalama kirletici konsantrasyonu ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ne göre müsaade edilen sınır değerler verilmiştir [5]. Çizelge 2. Biyolojik arıtma tesisi temel tasarım parametreleri Parametre I. Kademe Nihai Eşdeğer nüfus (kişi) 25 1 Birim atıksu (l/kişi-gün) Ortalama atıksu debisi (m /gün) Pik kuru hava debisi (m /gün) Maksimum yağışlı hava debisi (m /gün)

4 Çizelge. Biyolojik arıtma tesisi çıkışında hedeflenen kirletici konsantrasyonları ve deşarj standartları Parametre Giriş Ortalama Konsantrasonu (mg/l) Çıkış Konsantrasyonu (mg/l) Müsade Edilen Konsantrasyon (mg/l) BOİ KOİ AKM TKN Toplam P Antalya Derin Deniz Deşarj Sistemi Antalya deniz deşarj sistemi, denizdeki uzunluğu 26 m olan bir ana boru ve 15 m lik difüzör kısımlarından oluşmaktadır. Ortalama deşarj derinliği 48 m dir. Kullanılan boru tipi HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) olup boru dış ve iç çapları sırasıyla 16 ve 1477,6 mm dir. Deşarjın başladığı ilk yıllar için hesaplanan minimum debi 28 l/s dir. Sistemin deşarj ömrü sonunda hesaplanan maksimum deşarj debisi ise 44 l/s dir. Antalya nın turistik bir şehir olmasından ileri gelen yaz ve kış nüfusu arasındaki büyük farklılık, debilerin birbirine oranının da oldukça yüksek olmasına sebep olmaktadır. Başlangıç debisinin oldukça küçük bir değere sahip olması birçok işletme problemine sebep olabilecek potansiyele sahiptir. Bunların başında çökelme gelmektedir. Boru içindeki çökelmeler zamanla boruların tıkanmasına sebep olabilmektedir. Bu tür olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için çeşitli önlemler alınmıştır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir[2]. Difüzör hattı azalan çaplarla her biri 15 m uzunluğunda olan üç farklı kısımdan oluşturulmuştur. Difüzörün başlangıcından sonuna doğru sırasıyla 16 mm, 12 mm ve 8 mm lik bu kısımlar hız kaybını engellemek amacıyla tasarlanmıştır ve her kısımda toplam 4 delik vardır. Difüzör delikleri zaman içinde debi arttıkça açılacaktır. Sistem işletmeye açıldığı ilk yıllar sadece difüzörün 8 mm çapa sahip olan son kısmındaki 4 delik açılacaktır. Debi 9 l/s değerine ulaştığında 12 mm lik kısımdaki 4 delik ve son olarak debi 17 l/s değerine ulaştığında da kalan 4 delik açılacaktır. İlk yıllar debi oldukça düşük olduğundan bir yıkama tankı tasarlanmıştır. Bu tankın hacmi 5 m olarak düşünülmüştür ve bu tank dk da dolabilmektedir. Yıkama yapıldığında boru içerisindeki debi 1 l/s değerinin üzerine çıkmakta dolayısıyla hızda kritik hız olan,5 m/s değerini aşmaktadır. Difüzör deliklerine, difüzör içine deniz suyu girişini engellemek amacıyla tek yönlü vanalar takılmıştır. Bu vanalar atıksu debisine göre tek yönlü olarak açılıp kapanabilmektedir. Deniz Suyu Kalitesi İzleme Programı Deniz deşarj sisteminin işletmeye alınmasından önce Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi nin iş birliğiyle Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Su Kalitesi İzleme Programı isimli proje çalışmaları başlatılmıştır. Söz konusu proje çerçevesinde 4 yılboyunca 5 i yakın, 5 i uzak olmak üzere toplam 1

5 2. 2. Km N Topcam 1 2 Sarısu Sıçan Adası Kamp DENİZ DEŞARJI 5 Boğaçay Liman istasyonda ölçüm ve örnekleme çalışmaları yapılmıştır. Söz konusu projenin yürütüldüğü bölge ve istasyonların yerleri Şekil 2 de görülmektedir. Yakın istasyonlar (S1, S2, S, S4, S5) kıyıya yakın, yüzme ve rekreasyon amaçlı deniz suyu kullanımının yoğun olduğu bölgelerde kurulmuştur. Yakın istasyonlardan alınan numunelerde, yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanımda çok önemli olan toplam ve fekal koliform parametreleri tespit edilmiştir. Uzak istasyonlar (U1, U2, U, U4, U5) ise, deşarj noktası civarında seçilmiş olup, bu istasyonlardan alınan numunelerde askıda katı madde, yağ ve gres, BOİ, inorganik azot, toplam azot, ortofosfat, toplam fosfor, klorofil-a, toplam koliform ve fekal koliform parametreleri örneklenmiştir. Tuzluluk, sıcaklık, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik ve Secchi derinliği parametreleri ise yerinde yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir. Yakın istasyonlarda örnekleme çalışmaları sadece yüzey, uzak istasyonlarda ise yüzey, orta ve dip olmak üzere üç farklı derinlikte yapılmıştır. [6,7,8,9]. MATERYAL ve METOT ANTALYA KÖRFEZİ 5 Şekil 2. Deşarj hattı, istasyonların lokasyonları ve deniz batimetrisi Bu çalışma, deniz deşarj hattı inşa süreci başlamadan önceki araştırma çalışmaları (1996) ve Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Deniz Suyu Kalitesi İzleme Programı ( ) olmak üzere iki araştırma ve izleme çalışmasından elde edilen veriler kullanılarak oluşturulmuştur. Deniz deşarj hattı inşa süreci başlamadan önce yapılan çalışmalarda rüzgar hız ve yönleri ile akıntı hız ve yönlerine ait veriler toplanarak analiz edilmiştir. Oşinografik veriler daha önce bahsedilen Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Su Kalitesi İzleme Programı adlı çalışmadan alınmıştır. Oşinografik parametreler arasından en önemlisi olan yoğunluk parametresine, tuzluluk ve sıcaklık verileri kullanılarak geçilmiştir Çalışmada, proje debisi ve 22-2 yıllarında Antalya Batı Atıksu Arıtma Tesisi nden alınan debi değerleri kullanılmıştır [1]. Proje debisi, sistem tasarımı sırasında 22 yılı için tahmin edilen kışlık ve yazlık toplam deşarj debisi olup, proje tasarım final raporundan elde edilmiştir [4]. Çalışma sırasında kullanılan debiler Çizelge 4 de sunulmaktadır. Çizelge 4. Atıksu debisinin dönemlere göre değişimi Parametre Kış İlkbahar Yaz Sonbahar 2 yılı için maksimum debi (m /s),6,57,59,4 22 yılı için maksimum debi (m /s) 2,5,27 4,4,27

6 Derinlik (m) Akıntı Hızı (cm/s) N E S W NE SE SW NW Şekil. Derinlik boyunca akıntı hızlarının değişimi Çalışma yapılırken deniz ortamının dört mevsim için davranışının ayrı ayrı incelenmesi ile en yakın sonuçlara varılacağı düşünülmüştür. Difüzör kesitinde bulunan istasyondan (U1), izleme çalışması sırasında elde edilen 4 yıllık sıcaklık ve tuzluluk verileri kullanılarak, dört yıllık yoğunluk profilleri her mevsimi ayrı ayrı temsil edecek şekilde incelenmiştir. Şekil 4 de mevsimlik yoğunluk profillerinin 4 yıllık ortalamaları görülmektedir. Şekilden görüldüğü gibi hemen hemen her mevsim bir yoğunluk tabakalaşması gözlenmektedir. Bu tabakalaşmanın derecesi yoğunluk gradiyenti ile ifade edilmektedir. Yoğunluk gradiyenti (dρ/dz), yoğunluğun derinlikle değişim hızı olarak tanımlanmaktadır. Çizelge 5 de hesaplanan ortalama mevsimlik yoğunluk gradiyenti değerleri ve deşarj seviyesindeki ortalama deniz suyu yoğunlukları verilmektedir. Yoğunluk (SIGMA-T) Derinlik (m) kış ilkbahar yaz sonbahar Şekil 4. Mevsimlik yoğunluk profillerinin 4 yıllık ortalamaları Çizelge 5. Deşarj bölgesi için hesaplanan yoğunluk gradiyenti (dρ/dz) ve deşarj seviyesindeki oşinografik yoğunluk (σ T ) değerleri Parametre Kış İlkbahar Yaz Sonbahar dρ/dz (kg/m.m) σ T (SIGMA-T, kg/m )

7 Birinci seyrelmenin tahmini Belirli bir derinlikten deşarj edilen atıksu, deşarj deliğinden çıkarken sahip olduğu momentum enerjisi ve atıksu ile deniz suyu arasındaki yoğunluk farkından dolayı deniz suyu içerisinde yükselmeye başlar. Bu yükselme sırasında deniz suyu ile karışan atıksu seyrelmeye başlar. Bu seyrelme olayı birinci seyrelme olarak adlandırılır. Deniz ortamının durumundan yola çıkılarak çalışmada birinci seyrelmeyi tahmin için iki farklı modelin kullanılması öngörülmüştür. Yoğunluk profillerinden görüldüğü üzere deniz ortamında sonbahardaki istisnai durum dışında sürekli olarak yoğunluk tabakalaşması mevcuttur. Bu noktadan yola çıkarak yoğunluk tabakalaşmasının söz konusu olduğu dönemler için Roberts [11,12,1] tarafından geliştirilen model ve deniz ortamının yoğunluk bakımından üniform olduğu dönemler için Cederwall [14] tarafından geliştirilen birinci seyrelme modelleri kullanılmıştır. Roberts modeli lineer yoğunluk tabakalaşmasının bulunduğu ortamlar için birinci seyrelmeyi ve batmış tarla derinliğini tahmin edebilmektedir. Cederwall modeli ise sadece yoğunluk tabakası bulunmadığı durumlarda deniz yüzeyine kadar çıkan atıksuyun uğradığı birinci seyrelmeyi tahmin edebilmektedir. Her iki model de Froude sayıları için farklı matematiksel ifadeler içermektedir. Roberts modeline ait matematiksel ifadeler, Eşitlikler 1- de verilmektedir. Q q = ; m = u j q ; b = g' q (1a,b,c) L ρa ρ g' = g ρa o g dρ N = ρ a dz u F = (2a,b,c) b ( 1 ) S qn m b ( ) =,97 Z 2 e = 2,6 ( F,1) (a,b) b N Çizelge 6. Roberts Modeli eşitliklerinde kullanılan notasyonlar Q : toplam debi (m /s) u j : jet hızı (m/s) N : yüzdürme frekansı q : birim difüzör uzunluğu başına düşen debi (m /m.s) g ' : yoğunlukla düzeltilmiş yerçekimi ivmesi (m/s 2 ) L : difüzör uzunluğu (m) g : yerçekimi ivmesi (m/s 2 ) F : deniz ortamına ait Froude sayısı u : akıntı hızı (m/s) m : momentum akısı (m /s 2 ) ρ : atıksu yoğunluğu (kg/m ) S m : minimum birinci seyrelme b : yüzdürme akısı (m /s ) ρa : deşarj noktası seviyesinde deniz suyu yoğunluğu (kg/m ) Z e : atıksu tarlasının üst yüzeyinin difüzör ekseninden yüksekliği (m) Yoğunluk tabakalaşmasının bulunmadığı su kütlelerinde birinci seyrelmeyi tahmin için yukarıda da belirtildiği üzere Cedervall tarafından geliştirilen model daha sık kullanılmaktadır. İncelenen yoğunluk profillerinde sadece bir ölçümde deniz ortamının tam

8 karışım durumunda olduğu gözlenmiştir. Bu durumda meydana gelecek birinci seyrelmeyi tahmin için söz konusu model kullanılmıştır. Roberts modelinden farklı olarak bu modelde akıntıya bağlı Froude sayısı değil atıksuyun deşarj deliğinden çıkarken sahip olduğu hıza bağlı Froude sayısı kullanılmaktadır. Modele ait matematiksel ifadeler Eşitlikler 4-6 da verilmiştir. u j Fr = (4) ρ a ρo g d p ρa z S,8,5,54 z > Fr = +, 66 d p Fr Fr d (5) p 1,66 z d p S <,5 Fr =, 54 Fr d p z Fr 7 16 (6) Çizelge 7. Cedervall Modeli eşitliklerinde kullanılan notasyonlar. S : minimum birinci seyrelme (boyutsuz) Fr : jet densimetrik Froude sayısı z : difüzör delik ekseninden deniz yüzeyine olan mesafe (m) d p : difüzör delik çapı (m) İkinci seyrelmenin tahmini Birinci seyrelmeden sonra başlangıç enerjisi tamamen ortadan kalkan atıksu, akıntı etkisi ile hareket etmeye başlar. Bu hareket sırasında türbülans ve difüzyon sebebiyle atıksudeniz suyu birbiriyle karışmaya devam eder. Bu karışım sırasında meydana gelen seyrelme ikinci seyrelme olarak tarif edilir. İkinci seyrelmenin tahmininde Brooks [15] tarafından geliştirilen dispersiyon modeli kullanılmıştır.model tarif edilen harekete bağlı karışım sırasında, türbülans sonucu meydana gelen seyrelmeyi tahmin etmektedir. Modele ait matematiksel ifade Eşitlik 7 ile verilmektedir. S C h = = (7) Ct 2 erf, x β b 1 Çizelge 8. İkinci seyrelmenin tahmininde kullanılan eşitlikler için notasyonlar S 2 : ikinci seyrelme C t : t anındaki maksimum kirletici konsantrasyonu, mg/l C O : birinci seyrelmeden sonraki kirletici konsantrasyonu, mg/l erf (x) : x in hata fonksiyonu β = 12E Vxb, boyutsuz x : difüzörden uzaklık, (m) V : akıntı hızı, (m/s) ( ) 4 x E = 4,5.1 4 b, (m 2 /s) b : etkin difüzör boyu, (m)

9 Üçüncü seyrelmenin tahmini Atıksuda bulunan yüksek konsantrasyondaki koliformların istenilen limitlere düşmesi, bakterilerin yeni ortamlarına uyum sağlayamayıp yok olmaları ile sağlanır. Doğal sularda bakteri ve diğer organizmaların hayatta kalmaları, dağılımları ve yok olmaları bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Bunların en önemlileri güneş ışığı ve deniz suyunun tuzluluğu olarak sıralanabilir [16]. Bakteriyel yok olmanın genel olarak birinci dereceden kinetiğe uyduğu kabul edilmektedir. Bu kabule göre üçüncü seyrelme aşağıdaki şekilde ifade edilir. Kt S = e (8) K = 2. T (9) 9 Çizelge 9. Üçüncü seyrelmenin tahmininde kullanılan eşitlikler için notasyonlar S = Bakteriyel inaktivasyondan T9 = Başlangıç bakteri K = yokolma hız sabiti (1/t) kaynaklanan üçüncü seyrelme konsantrasyonunun %9 ının yok olması için gereken süre t = x = x = alınan yol atıksuyun hareket V x Vx = akıntı hızı süresi Akdeniz için deniz yüzeyinde T 9 değeri yaz ayları için 1,5 saat, kış aylarında ise -5 saat olarak öngörülmektedir [5]. Ancak bakteriyel inaktivasyondaki en önemli etken güneş ışığı olduğundan T 9 parametresi ışık şiddetine bağlı olarak oldukça büyük değişiklikler göstermektedir. Özellikle karanlık ortamlarda T 9 parametresi çok büyük değerler alabilmektedir. Marmara Denizi nde yapılan başka bir araştırmaya göre de T 9 değeri karanlık bölgede 45 saat olarak hesaplanmıştır [17]. Daha önceki kısımlarda anlatıldığı gibi deşarj bölgesinde hemen hemen bütün dönemlerde bir yoğunluk tabakalaşması beklenmektedir. Bu da atıksuyun deniz yüzeyine kadar ulaşamadan yüzey altında tutsaklanacağını düşündürmektedir. Yukarıda anlatıldığı üzere atıksuyun deniz yüzeyi altında tutsaklanması durumunda, tutsaklanma seviyesindeki bakteriyel yok olma hızlarının yüzeydekine göre oldukça düşük olması beklenmektedir. Toplam seyrelme (S T ), yukarıda anlatılan birinci seyrelme (S 1 ), ikinci seyrelme (S 2 ) ve üçüncü seyrelmenin (S ) çarpımı olarak elde edilmektedir. S T = S. S (1) 1 S SONUÇ ve ÖNERİLER Bu çalışmada yukarıda anlatılan yöntem kullanılarak, Antalya Deniz Deşarj sistemi için alansal ve zamana göre seyrelme değişimleri incelenmiştir. Yapılan tahmin ve hesaplamalar aşağıdaki gibi özetlenebilir; Birinci seyrelme değerleri, Batmış tarla derinlikleri,

10 Batmış tarlanın oluştuğu seviyedeki akıntı hızları kullanılarak dört ana (kuzey, doğu, güney ve batı) ve dört ara yönde (kuzeydoğu, güneydoğu, güneybatı ve kuzeybatı), m ye kadar her 1 m de ikinci ve üçüncü seyrelme değerleri, Toplam seyrelme değerleri hesaplanmıştır, Hesaplanan toplam seyrelme değerlerinden toplam koliform sayılarına geçilmiştir. Koliform sayıları hesap edilirken, ham atıksu toplam koliform sayısı 1 8 adet/1 ml olarak alınmıştır. Biyolojik arıtma sonucu ortalama %9 toplam koliform giderimi gerçekleştiği düşünülerek deşarj edilen arıtılmış atıksuyun toplam koliform sayısı 1 7 adet/1 ml olarak kabul edilmiştir. Hesaplanan değerler kontur haritaları şeklinde sunulmaktadır. Çizelge 1 da senaryolar için kullanılan ortak parametreler ve hesaplanan temel büyüklükler özetlenmektedir. Çizelgede; S 1 minimum birinci seyrelmeyi, Z e atıksu tarlasının difüzörden yüksekliğini, h e batmış atıksu tarlası derinliğini, Q atıksu debisini, dρ/dz yoğunluk gradiyentini, σ T oşinografik yoğunluğu ifade etmektedir. 2 yılı debileri Antalya Hurma Atıksu Artıma Tesisi nde yapılan günlük debi ölçümlerinin mevsimlik ortalaması alınarak elde edilmiştir. 22 yılı debileri ise sistem tasarımı sırasında, 22 yılı için tahmin edilen toplam deşarj debileridir. Çizelge 1. Senaryolarda kullanılan ortak parametrelere ait değerler ve hesaplanan birinci seyrelme ile batmış atıksu tarlası derinlikleri DÖNEM S 1 Z e (m) h e (m) Q (m /s) dρ/dz (kg/m.m) σ T (kg/m ) T 9 (saat) KIŞ ,5 19,6,11 28,5 45 YAZ 97 12,5 6,59,57 27, KIŞ 2 2,8 15,7 2,5,11 28, YAZ 7 16,7 1,8 4,4,57 27,7 45 Daha önceki bölümlerde bahsedildiği üzere, Antalya kenti atıksuları atıksu toplama şebekesi ile toplandıktan sonra ileri seviyede arıtılmakta ve bir derin deniz deşarj sistemiyle deniz ortamında uzaklaştırılmaktadır. Antalya Hurma Atıksu Arıtma Tesisi nde, Su Kalite Kontrol Yönetmeliği ile öngörülen deşarj standartlarının çok ötesinde bir arıtım uygulanmaktadır [5]. Bu sayede deşarj edilen atıksu için azot, fosfor, organik madde ve AKM konsantrasyonları bir sorun teşkil etmemektedir. En önemli parametre olarak toplam ve fekal koliform parametreleri izlenmektedir. Yapılan modelleme çalışmaları sonucunda Antalya Deniz Deşarj sistemi ile deniz ortamına deşarj edilen atıksuların, deniz yüzeyine çıkmadan büyük seyrelme oranlarına uğrayacağı söylenebilmektedir. Kirleticilerin alansal ve zamana bağlı değişimleri incelenmiş ve atıksuların deniz yüzeyinde bakteriyolojik açıdan büyük kirlilik sorunlarına sebep olmayacağı sonucuna varılmıştır. Model sonuçları Şekil 5 de kontör haritaları şeklinde sunulmaktadır. Su Kalite Kontrol Yönetmeliğine göre, rekreasyon amaçlı kullanılan sahil sularında izin verilebilecek maksimum toplam koliform konsantrasyonu 1 adet/1 ml dir. Şekillerdeki bakteri konsantrasyonu kontör çizgileri deniz yüzeyinde değil, batmış tarla yüzeyindeki koliform bakteri konsantrasyonlarını ifade etmektedir. Çalışmanın önceki bölümlerinde anlatıldığı gibi atıksu tarlası deniz yüzeyine çıkamayacağı için, atıksu

11 tarlasının yüzme ve su sporları gibi rekreasyon faaliyetlerinin yapıldığı nispeten sığ olan sahil bandına ulaşması mümkün değildir. Yine Su Kalite Kontrol Yönetmeliğine göre, deşarj edilen atıksuların uğraması gereken minimum birinci seyrelme değeri 4 tır. Çizelge 1 da senaryolar için tahmin edilen birinci seyrelme değerleri verilmektedir. Buradan da görüleceği gibi, maksimum atıksu debisinin deşarj edildiği ve maksimum tutsaklanma derinliğinin gözlendiği 22 yılı yaz döneminde dahi tahmin edilen birinci seyrelme değerleri standartların oldukça üzerindedir. 2 ve 22 yılları arasında nüfus artışına bağlı olarak atıksu debisinde meydana gelen değişim sebebiyle seyrelme oranlarında farklılıklar gözlenmekte, bu da koliform sayılarına yansımaktadır. (a) (b) Şekil 5. Modelleme çalışması sonucu elde edilen bakteri konsantrasyon dağılım haritaları; (a) günümüz kış mevsimi, (b) Günümüz yaz mevsimi, Yapılan çalışma sonucu, deniz suyu kalitesinde atıksu deşarjından ötürü meydana gelebilecek değişimlerin izlenmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden deniz deşarj sistemi ile deniz ortamına verilen atıksular için, 22 yılında sona eren izleme programına devam edilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca çalışmada sadece iki aylık bir periyotta yapılan akıntı ölçümlerine ulaşılabildiğinden, bütün bir yıl bu iki aylık akıntı ölçümleriyle modellenmiştir. Daha kapsamlı bir akıntı örnekleme çalışmasıyla daha gerçekçi sonuçlara varılabileceği beklenmedir. KAYNAKÇA [1] 2. D.İ.E. (Devlet İstatistik Enstitüsü). 2 yılı nüfus sayım sonuçları. [2] Muhammetoğlu, H., And Günbak, A.R., 2. Operational and Hydraulic Aspects of the Diffuser Section of Antalya Sea Outfall, 1 st International Conference on Marine Wastewater Discharges, Genova, Italy, pp [] Erdem, A., Yalçın, Ö.B., Dursun, D., Özden, T., Kurt, P.B., Oguz, H., 22. Land Originated Pollution in Antalya Gulf and the Improvements

12 [4] 21. Hurma Biyolojik Arıtma Tesisi, Arıtma Projesi ve Deniz Deşarj Sistemi Hidrolik Modellemesi, Sistem Yapı-Zeybek İnşaat [5] Resmi Gazete, Su Kirliliği ve Kontrol Yönetmeliği, Resmi Gazete, No , 4 Ekim 1988, Ankara, Türkiye [6] Muhammetoğlu, H. Topkaya, B., Muhammetoğlu, A., Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Deniz Suyu Kalitesinin İzlenmesi, Teknik Rapor, No: RU , Antalya [7] Muhammetoğlu, H. Topkaya, B., Muhammetoğlu, A., 21. Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Deniz Suyu Kalitesinin İzlenmesi, Teknik Rapor, No: RU.-2-1, Antalya [8] Muhammetoğlu, H. Topkaya, B., Muhammetoğlu, A., 22. Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Deniz Suyu Kalitesinin İzlenmesi, Teknik Rapor, No: RU.-2-15, Antalya [9] Muhammetoğlu, H. Topkaya, B., Muhammetoğlu, A., 2. Antalya Deniz Deşarjı Çevresinde Deniz Suyu Kalitesinin İzlenmesi, Teknik Rapor, No: RU.-2-2, Antalya [1] 2. ASAT-Hurma Atıksu Arıtma Tesisi [11] Roberts, P.J.W., Snyder, W., And Baumgartner D., 1989a. Ocean Outfalls I: Submerged Wastefield Formation, Journal of Hydraulic Engineering, 115(1), 1-25 [12] Roberts, P.J.W., Snyder, W., And Baumgartner D., 1989a. Ocean Outfalls II: Spatial Evolution of Submerged Wastefield, Journal of Hydraulic Engineering, 115(1), [1] Roberts, P.J.W., Snyder, W., And Baumgartner D., 1989a. Ocean Outfalls III: Effect of Diffuser design on Submerged Wastefield, Journal of Hydraulic Engineering, 115(1), 49-7 [14] Cederwall, K., Hydraulics of Marine Waste Water Disposal, Hydraulics Division Repot No. 42, Chalmers Institue oftechnology, Göteborg, Sweden [15] Brooks, N., 196. Dispersion in Hydraulic and Coastal Environments, W. M. Keck Lab. Of Hydraulics and Water Resources, California Institute of Technology, Rep. KH-R- [16] Thomann, R., Mueller, J., Principles of Surface Water Quality Modelling and Control, Harper and Row Publishers, New York, USA [17] Yükselen, M.A., Kerç, A., Saatçi, A.M., Effect of Solar İntensity on Bacterial Die-off, MEDCOAST 95, Spain, pp

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1

(Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 (Değişik:RG-12/5/2010-27579) EK 1 ATIKSU DEŞARJI TEKNİK BİLGİLER LİSTESİ: 1.Sektör Türü (Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 5-21 de verilen sektörler esas alınacaktır). 2.Kullanılan hammaddeler ve

Detaylı

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri

Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri Denizlerde Kurulan Balık Çiftlikleri MEVZUAT 2872 sayılı Çevre Kanunu nun 9. Maddesinin (h) bendi gereğince balık çiftliklerinin hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezlerde kurulması yasaklanmıştır.

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Bu Tebliğ, 12 Mart 1989 tarihli ve 20106 sayılı Resmî Gazete de yayınlanmıştır. Amaç Madde 1 - Bu tebliğ, 9 Ağustos 1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 10.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372 SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDA ATIKSULARINI DERİN DENİZ DEŞARJI YÖNTEMİ İLE DENİZE DEŞARJ YAPMAK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDA ATIKSULARINI DERİN DENİZ DEŞARJI YÖNTEMİ İLE DENİZE DEŞARJ YAPMAK ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAPSAMINDA ATIKSULARINI DERİN DENİZ DEŞARJI YÖNTEMİ İLE DENİZE DEŞARJ YAPMAK İSTEYEN KURUM VE KURULUŞLAR İÇİN ÇEVRE İZNİ BAŞVURU ŞARTLARI

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ. SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ. SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016 ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİMİ ÖRNEĞİ SERVİNAZ KURU Çerkezköy OSB Çevre Yönetim Sistem Müdürü Mayıs-2016 - ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 29.03.1973 TARİH VE 7/6177

Detaylı

Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler

Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi / Karaelmas Science and Engineering Journal 2 (1), 1-19, 212 Karaelmas Science and Engineering Journal Journal home page: http://fbd.karaelmas.edu.tr Araştırma Makalesi

Detaylı

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1 Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve 6/3/2016 1 İnegöl İlçesinde Organize Sanayi Bölgesi Kurulması; Yüksek Planlama Kurulunun 19.12.1973 tarihli raporu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 19.11.1973 tarihli

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak Tebliğin Yayımlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 20/03/2010 27527 ATIKSU ARITMA TESİSLERİ TEKNİK USULLER TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğ, yerleşim birimlerinden

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye Çevre Durum Raporu 2011 www.csb.gov.tr/turkce/dosya/ced/tcdr_20 11.pdf A3 Su ve Su Kaynakları 3.4 Kentsel

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ 10 Ekim 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27372 Çevre ve Orman Bakanlığından: TEBLİĞ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ İDARİ USULLER TEBLİĞİ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/2004 tarihli

Detaylı

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör İçme-Kullanma Suları için Farklı Dezenfeksiyon Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör Organizmalar için İncelenmesi İ.Ethem KARADİREK, Selami KARA, Özge ÖZEN, Oğuzhan GÜLAYDIN, Ayşe MUHAMMETOĞLU

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale

21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale 21. Yüzyılın Başında II. Kırıkkale Sempozyumu 13-14 Mart 2008 Kırıkkale STANDART YAĞIŞ İNDİSİ (SYİ) METODU İLE KIRIKKALE İLİNDE KURAKLIK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Osman YILDIZ Kırıkkale Üniversitesi Kızılırmak

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür

ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015. Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür ATIKSU YÖNETİMİ ve SU TEMİNİ PROJEKSİYONLARI Aralık 2015 Dr. Dursun Atilla ALTAY Genel Müdür Marmara Havzası ve Atıksu Yönetimi 1950'li yıllar Caddebostan Plajı 1980'li yıllar Ülkemizin en kalabalık şehri

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU**

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** *Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi e-mail: bulentozmen@gazi.edu.tr ** Afet İşleri Genel Müdürlüğü,

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Aerobik Membran Biyoreaktör (AMBR) ile Atıksu Geri Kazanımı: Antalya Örneği Yılmaz F 1., Otuzaltı M. M 2 1 Akdeniz

Detaylı

PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR

PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR 1 PROJE EKİBİ VE AKADEMİK DANIŞMANLAR PROF.DR.LALE BALAS DOÇ.DR.ASU İNAN YRD.DOÇ.DR. NİHAL YILMAZ DR.ASLI NUMANOĞLU GENÇ DR.PELİN FİDANOĞLU (BİYOLOG) DR.NİLÜFER VURAL (KİMYAGER) DOKTORANT KAĞAN CEBE DALGIÇ

Detaylı

ÇD47 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI

ÇD47 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI ÇD7 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI Y. Yavuz 1, A.S. Koparal, Ü.B. Öğütveren 3, E. Öcal 1 Anadolu Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İki Eylül Kampusü 6555

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon Tahmini

Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon Tahmini DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ARAŞTIRMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Kentsel Hava Kirliliği Riski için Enverziyon i 2007-2008 Kış Dönemi (Eylül, Ekim, Kasım, Aralık,

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article

Araştırma Makalesi / Research Article BEÜ Fen Bilimleri Dergisi BEU Journal of Science 3(1), 53-64, 2014 3(1), 53-64, 2014 Araştırma Makalesi / Research Article Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Çıkış Sularının Kehli Deresi Su Kalitesi Üzerine

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Kanalizasyon Şebekesi ÇEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon Şebekesi Kullanılmış sular, kanalizasyon şebekesi ile atıksu arıtma tesisine

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EMRE GÖÇMEN 115171010@kocaeli.edu.tr ŞULE ÖZDEMİR sozaslan@kocaeli.edu.tr Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI OCAK, 2016 ISPARTA 1. GİRİŞ Kampüslerde öğrenci sayısının artması, yeni bölümlerin kurulması veya ders planlarının

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012

1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012 1201806 ATIKSU ARITIMI YILİÇİ UYGULAMASI (1+2) Bahar 2012 Çevre Mühendisliği Bölümü Selçuk Üniversitesi Dersin Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Ali BERKTAY Tel. 2232093 e-mail: aberktay@selcuk.edu.tr Doç.Dr. Bilgehan

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur.

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur. HİDROJEN Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementi olup, renksiz, kokusuz, havadan 14.4 kez daha hafif

Detaylı

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet ÇOBAN Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, SİVAS ÖZET: Bu araştırma, Matematik

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINCA FİNANSE EDİLEN DERİN DEŞARJI UYGULAMALARI

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINCA FİNANSE EDİLEN DERİN DEŞARJI UYGULAMALARI AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINCA FİNANSE EDİLEN DERİN DEŞARJI UYGULAMALARI ÖZET Mehrali Ecer, İsmail Raci Bayer, Ali Albayrak, Gıyasettin Güneş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği

Detaylı

İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ

İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU DEĞİŞİKLİĞİ Gerekçeli

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı

SUNUM İÇERİĞİ. Kapsam. Terimler. Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri. Numune Alma İşlemleri. Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 1 SUNUM İÇERİĞİ Kapsam Terimler Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri Numune Alma İşlemleri Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 2 Bu standard, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik değerlendirmeler için yeraltı sularından

Detaylı

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN

TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN TEMEL İŞLEMLER-1 DOÇ. DR. SENAR AYDIN 1 6.2. Gerçek Çökeltme Tankları Gerçek çökeltme tankları dairesel, dikdörtgen veya kare yüzey alanına sahip olabilir. En tercih edilen dairesel olanlardır. Masrafları

Detaylı

Bülten No : 2015/1. (1 Ekim 2014-30 Nisan 2015) Agrometeorolojik Verim Tahmin Bülteni. Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Bülten No : 2015/1. (1 Ekim 2014-30 Nisan 2015) Agrometeorolojik Verim Tahmin Bülteni. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Agrometeorolojik Verim Tahmin Bülteni Bülten No : 2015/1 (1 Ekim 2014-30 Nisan 2015) http://www.tarlabitkileri.gov.tr/gis_web/bultenler.html Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma

Detaylı

ÇAMLICA -2 HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) BALIK GEÇİDİ PROJESİNİN YAPISAL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALP Doç.Dr.

ÇAMLICA -2 HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) BALIK GEÇİDİ PROJESİNİN YAPISAL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALP Doç.Dr. ÇAMLICA -2 HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) BALIK GEÇİDİ PROJESİNİN YAPISAL YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof. Dr. Ahmet ALP Doç.Dr. Adil AKYÜZ Bu çalışma ÇAMLICA 2 Hidroelektrik Santrali nde kurulacak olan Balık

Detaylı

18.3.2016. Damlama Ana bitkinin belirlenmesi. Yoğun bitkilendirmede: 1. Su isteği en az olan 2. Zemini kaplayan: yerörtücü veya çalı

18.3.2016. Damlama Ana bitkinin belirlenmesi. Yoğun bitkilendirmede: 1. Su isteği en az olan 2. Zemini kaplayan: yerörtücü veya çalı Damlama Sulama seksiyonları 5 bodur ibreli 6 bodur ibreli 7 yerörtücü + orta boylu çalı 8 1,5 m aralı büyük çalı 9 sebze bahçesi 10 eve yakın aralıklı bitkiler Damlama Ana bitkinin belirlenmesi Yoğun bitkilendirmede:

Detaylı

Türkiye. 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri ve sıralamalarındaki değişiklikler

Türkiye. 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri ve sıralamalarındaki değişiklikler İnsani Gelişme Raporu 2011 Sürdürülebilirlik ve Eşitlik: Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek 2011 İGR Bileşik Endeksleri ile İlgili Açıklayıcı Not Türkiye 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri

Detaylı

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI Dr. Alpaslan EKDAL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ekdala@itu.edu.tr Kıyı Suları, Yer altı Suları ve Yüzeysel Suların Kalitesinin Belirlenmesi ve Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Programı

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek,

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek, ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ ÖRNEK SORULARI (Prof. Dr. Yaşar Nuhoğlu) S.1 Karbondioksit ölçüm yöntemi ile bir ekosistemin ilk kademe verimini belirlemek için yapılan bitki odası deneyleri sonucunda 150 m 2 lik

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2007 yılı içerisinde Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı nca 6 adet atıksu arıtma tesisi işletilmiştir. ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İzmir Büyük Kanal Projesi nin son noktası

Detaylı

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM 2011 İÇİNDEKİLER 1. COĞRAFİ KONUM... 3 1.1. Bitlis İli Coğrafi Konumu... 3 1.2. Hakkâri İli Coğrafi Konumu... 3 1.3. Muş İli Coğrafi Konumu... 3

Detaylı

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kozmetik yöntemler Yüzeyi Örtme, Çatlakları Doldurma, Dondurma Yamaç Geometrisini Değiştirme Kazı, Dolgu, Kademelendirme Suyun

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 11 Titrimetrik Metot SM 4500 NH ₃ F SM 4500 NH ₃ C - Ön İşlem Distilasyon Metodu SM 4500 NH ₃ B Askıda Katı Madde (AKM) Gravimetrik Metot TS EN 872 Zehirlilik Deneyleri

Detaylı

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ

YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ ŞANLIURFA EVLERİ YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, gerek malzeme

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/6 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/6 SU, ATIK SU 1,2,3 ph Elektrometrik Metot SM 4500-H + B Bulanıklık Nefhelometrik Metot SM 2130 B İletkenlik Laboratuvar Metodu SM 2510-B Çözünmüş Oksijen/ Elektrometrik

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ

IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ OSB lerde Atıksu Kirlilik Yüküne Göre Tarife Belirleme Yöntemleri Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN Çevre Yük. Müh. Gamze KIRIM 26 Mayıs 2016 SUNUM İÇERİĞİ 1. io Çevre Çözümleri Ar&Ge Ltd. Şti.

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

DEŞARJ STANDARTLARI UYGULAMASINDA AÇMAZLAR: ERGENE NEHRİ ÖRNEĞİ

DEŞARJ STANDARTLARI UYGULAMASINDA AÇMAZLAR: ERGENE NEHRİ ÖRNEĞİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası V. ULUSAL ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ DEŞARJ STANDARTLARI UYGULAMASINDA AÇMAZLAR: ERGENE NEHRİ ÖRNEĞİ Araş. Gör. 1, Araş. Gör. Yalçın GÜNEŞ 1, Araş. Gör. Elçin HEPSAĞ 1,

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ İklim Projeksiyonları

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ İklim Projeksiyonları T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA İklim Projeksiyonları Prof. Dr. Selahattin İNCECİK İTÜ

Detaylı

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri Birimi durmuskaya@hotmail.com, dkaya@karabuk.edu.tr Sunum içeriği Karabük üniversitesi

Detaylı

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ ULUSAL DEPREM İZLEME MERKEZİ 17-28 Ekim 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ- SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Ön Değerlendirme Raporu 28 Ekim 2005 17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Bölgede

Detaylı

Varol, A.: Enjektör Pompa Boyutlarının Bilgisayarla Tespiti, 2. Ulusal Bilgisayar Destekli Tasarım Sempozyumu, 28-30 Nisan 1986, Bildiri Kitabı, C:

Varol, A.: Enjektör Pompa Boyutlarının Bilgisayarla Tespiti, 2. Ulusal Bilgisayar Destekli Tasarım Sempozyumu, 28-30 Nisan 1986, Bildiri Kitabı, C: 775 4.3. ENJEKTÖR POMPA BOYUTLARININ BİLGİSAYARLA TESPİTİ Y.Doç. Dr. Asaf Varol Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makina Eğitimi Bölüm Başkanı ÖZET Enjektör pompası eskiden beri 'bilinen bir yöntem

Detaylı

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Kitap Bölümü DERMAN Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Hüseyin Candan Giriş Şiddet yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline gelirken, bunda siyasal, psikolojik, kültürel

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

Makale BİNA KABUĞUNDAKİ YALITIM UYGULAMALARININ ISITMA

Makale BİNA KABUĞUNDAKİ YALITIM UYGULAMALARININ ISITMA Makale BİNA KABUĞUNDAKİ YALITIM UYGULAMALARININ ISITMA SS 9 ENERJISINE ETKISININ SAYISAL ANALIZI U. Teoman AKSOY (1) - Mustafa İNALLF "'Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü-ELAZIG

Detaylı

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Balıkesir byagci@balikesir.edu.tr Özet Geoteknik

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author KAFES BALIKÇILIĞI Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X Copyright 2005 by Author All rights reserved. Her hakkı yazarına aittir. Kitaptaki

Detaylı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Doç. Dr. İsmail Haltaş İnşaat Mühendisliği, Zirve Üniversitesi, Gaziantep, TÜRKİYE IMO Taşkın ve Heyelan Sempozyumu,

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ 1 EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği,

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI EVSEL VE ENDÜSTRİYEL KİRLİLİK İZLEME PROGRAMI 1 Ergene Havzası Su Kalitesi İzleme Raporu

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 681-685 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Binary Santrallerde Çalışma Akışkanı Olarak Kullanılan n-pentan ın Patlama

Detaylı

KAYNAĞINDAN TÜKETİCİYE KADAR İÇME SUYU KALİTESİNİN GARANTİ ALTINA ALINMASI KAYNAK VE ŞEBEKE İZLEME ÇALIŞMALARI. 07 Ekim 2015

KAYNAĞINDAN TÜKETİCİYE KADAR İÇME SUYU KALİTESİNİN GARANTİ ALTINA ALINMASI KAYNAK VE ŞEBEKE İZLEME ÇALIŞMALARI. 07 Ekim 2015 KAYNAĞINDAN TÜKETİCİYE KADAR İÇME SUYU KALİTESİNİN GARANTİ ALTINA ALINMASI KAYNAK VE ŞEBEKE İZLEME ÇALIŞMALARI 07 Ekim 2015 Hach Dünya üzerinde birçok noktada üretim yapar, Avrupa merkezi Düsseldorf tadır.

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır.

Mevcut durum Kazan Köyü nde kurulmuş olan Biyodisk Teknolojisi Arıtma Tesisinde, 600 eşdeğer kişiden kaynaklanmakta olan atıksular arıtılmaktadır. ÖRNEK PROJE ASKİ Ankara İli Kazan İlçesine bağlı Pazar Köyü 600 kişi kapasiteli Dönen Biyolojik Disk (DBD) prensibi ile çalışan Paket biyolojik atıksu arıtma tesisi 0.37 kw motor-redüktör ile aylık kişi

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı