Tasfiye Memurlarının Tasfiye Memuru ve Kanuni Temsilci Sıfatlarından Doğan Vergi ve Amme Alacağı Sorumlulukları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tasfiye Memurlarının Tasfiye Memuru ve Kanuni Temsilci Sıfatlarından Doğan Vergi ve Amme Alacağı Sorumlulukları"

Transkript

1 Tasfiye Memurlarının Tasfiye Memuru ve Kanuni Temsilci Sıfatlarından Doğan Vergi ve Amme Alacağı Sorumlulukları Fehmi GÜNAY Hatay Vergi Dairesi Başkanı I. Giriş Bilindiği üzere, tasfiye memurlarının vergiyle ilgili sorumlulukları, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Genel olarak, tasfiye memurları, Vergi Usul Kanununda yer alan şekli ve maddi ödevleri, kanuni temsilci sıfatıyla yaparlar. Kurumlar Vergisi Kanunundaki şekli ve maddi ödevler ise bu kanunda özel olarak tasfiye memurlarına yüklenmiş olduğu için tasfiye memuru sıfatıyla yapılır sayılı Kanunun 32 ve 33'üncü maddelerinde yazılı sorumluluklar, özel olarak tasfiye memurları sıfatı anıldığı için bu maddelerdeki ödevler de tasfiye memuru sıfatıyla yapılır ve buradaki sorumluluk ta tasfiye memurluğu sebebiyledir. Tasfiye memurları, Vergi Usul Kanununun 10 ve 333'üncü maddelerindeki hükümlerin mefhumu muhalifinden hareketle ve Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümleri uyarınca tasfiye memuru oldukları dönemde aynı zamanda kanuni temsilci de olduklarından amme alacaklarının tahsilinde kanuni temsilci sıfatıyla da sorumlulukları söz konusudur. Bu yazımızda tasfiye memurlarının amme alacaklarıyla ilgili sorumlulukları, bunların tasfiye memuru sıfatından ve kanuni temsilci sıfatından kaynaklanan sorumluluğu olarak iki kategoride ele alınmış olup konuyla ilgili düşünce ve görüşlerimiz aşağıda ifade edilmiştir. II. AMME Alacağından Dolayı Tasfiye Memuru Sıfatıyla Sorumluluk A. Tasfiye Memurunun Tasfiye Halindeki Şirketin Amme Borcunu Ödeme Görevi 6183 sayılı kanunun 32'nci maddesinde, tüzel kişilerin tasfiyesinde bunların borçlu bulundukları amme alacaklarını ödeme görevinin, tasfiye memurlarına geçeceği hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre, tasfiye halindeki kurumun amme borçlarını ödeme görevi tasfiye memuruna geçmektedir. Buradaki amme borcu, tasfiye halindeki kurumun tasfiyeye girmeden önceki zamanlarda ortaya çıkan amme borçları olabileceği gibi tasfiye döneminde ve tasfiye memurunun görevli olduğu dönemde ortaya çıkan amme borçları da olabilir. Đster tasfiyeden önceki dönemlerde ister tasfiye döneminde ortaya çıkan tüzel kişiye ait amme borçlarını tasfiye memuru ödemekle mükelleftir. Bu maddede dile getirilen husus, bir görevdir. Bu görevi yapmak zorunda olanlar ise tasfiye memurlarıdır. Tasfiye memuru tabii ki, tasfiye halindeki şirketin amme borcunu, tasfiye döneminde şirkete ait kaynaklardan ödemek durumundadır. Diğer bir ifadeyle tasfiye işlemleri yapılırken ortaya çıkan değerler olması durumunda bu değerlerden şirkete ait amme borcunu ödemesi gerekir. Dolayısıyla tasfiye halindeki şirketin amme borcunu tasfiye memurunun tasfiye halindeki şirket dışındaki başka kaynaklardan ya da kendi cebinden ödemesi söz konusu edilemez. Bu durumda, tasfiye halindeki şirketin tasfiye yapılırken ortaya çıkan bir değer veya tasfiye bittiğinde elde edilen

2 bir artı değer yok ise tasfiye edilen şirketin amme borcu ödenmediği için tasfiye memurunun ödevini yağmadığı ileri sürülemez Tasfiye memurunun bu görevi yerine getirebilmesi için tasfiye sürerken veya tasfiye bittiğinde bu borcu ödemeye imkân verecek bir artı değerin ortaya çıkması gerekir. Bu maddede bu görevi yerine getirmememin müeyyidelerinden bahsedilmemiştir. Buna karşın tasfiye edilen şirketin amme borçlarını ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen tasfiye memurunun mali sorumluluğu 33'üncü maddede düzenlenmiştir. B. Tasfiye Memurunun 6183 Sayılı Kanunun Tatbikine Đlişkin Görevleri Öte yandan yukarıda bahse konu edilen 32'nci madde hükmü gereği, tasfiye halinde 6183 sayılı kanunun uygulanmasıyla ilgili görevlerin ifası da tasfiye memuruna geçer. Bu hükümde anılan kanunun uygulanmasıyla ilgili görevlerin, ödeme dışındaki diğer tüm görevler olarak anlaşılması gerekir. Diğer bir ifadeyle tasfiye halindeki tüzel kişinin amme borçlarını ödeme görevi 32'nci madde hükmünde ayrıca ve özellikle anılmış olduğu için, bu görev dışında kalan ve kanunun uygulanmasına ilişkin diğer tüm görevlerin tasfiye memurlarınca ifası gerekir. C. Tasfiye Memuru Sıfatı Sebebiyle Mali Mesuliyet 6183 sayılı kanunun 33'uncü maddesi, tasfiye memurlarının sorumluluğunu düzenlenmiştir. Buna göre, tasfiyenin başladığını, üç gün içinde ilgili tahsil dairesine bildirmek zorunda olan tasfiye memurları, amme idarelerinin her türlü alacaklarını ödemeden veya ödemekle üzere karşılık ayırmadan tasfiye sonucunda elde edileni dağıtamazlar veya bunlar üzerinde herhangi bir şekilde tasarrufta bulunamazlar. Yukarıdaki hükme aykırı hareket eden tasfiye memurları, tahakkuk etmiş ve edecek amme alacaklarından şahsen ve müteselsilen sorumlu olurlar. Bu sorumluluk, yapılan tasarrufların ifade ettiği para miktarını geçemez. Öte yandan tasfiye memurlarının ödedikleri borçlar için amme alacağı ödenmeden kendilerine dağıtım yapılmış olan kişilere rücu etme hakları vardır. Bu madde hükmünde de önem arz eden hususlar; 1. Tasfiye sonucunda elde edilenin, amme idarelerinin her turlu alacaklarının ödemeden veya ödemek üzere karşılık ayırmadan dağıtamayacağı ve bunlar üzerinde herhangi bir şekilde tasarrufta bulunulamayacağı, 2. Amme idarelerinin her türlü alacağı ödenmeden veya ödenmek üzere karşılık ayırmadan tasfiye sonucunda elde edilen dağıtılır veya üzerinde herhangi bir şekilde tasarrufta bulunulursa tasfiye memurunun bundan dolayı şahsen ve müteselsilen sorumlu olacağıdır. Bu açıklamalardan anlaşılmaktadır ki, bu maddede belirtilen sorumluluğun bahse konu edilebilmesi için, tasfiye sonucunda elde edilen bir değer ortaya çıkmış olması ve bu değerden amme idarelerinin her türlü alacağının ödenmemiş veya ödenmek üzerede karşılık ayrılmamış olması gerekir.

3 Bu ise ancak bir incelemeyle veya yeterince yapılmış bir araştırmayla ortaya konulabilir. Vergi idaresinin tasfiye dönemlerini ve işlemlerini incelemiş bu dönemde ortaya bir artı değer çıktığını ve bu değerden o dönemde var olan şirket amme borçlarının ödenmemiş veya ödenmek üzere karşılık ayrılmamış olduğunu tespit etmesi gerekir. Bu tespitler yapılmış olmak kaydıyla ödenmemiş amme borçlarından, tasfiye memuru bu sıfatıyla şahsen ve müteselsilen sorumlu tutulabilir. III. Tasfiye Memurunun Kurumlar Vergisi Kanunundan Doğan Sorumluluğu Tasfiye ile ilgili düzenlemeler, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 17'nci maddesinde hükme bağlanmıştır. Tasfiye memurlarının sorumluluğu ise bu maddenin 7 numaralı bendinde düzenlenmiştir. Buna göre, tasfiye memurları, kurumun tahakkuk etmiş vergileri ile tasfiye beyannamelerine göre hesaplanan vergiler ve diğer itirazlı tarhiyatlar için Đcra ve Đflas Kanunun 207'nci maddesine uygun bir karşılık yırmadan aynı kanun 206'nci maddesinde dördüncü sırada yazılı alacaklılara ödeme ve ortaklara paylaştırma yapamazlar. Bu kuralın aksine bir uygulama yapılmış olması durumunda tasfiye memurları, bu vergilerin asıl ve zamları ile vergi cezalarından şahsen ve müteselsilen sorumludur. Öte yandan aynı maddenin 8 numaralı fıkra hükmüne göre, tasfiye beyannamesi verildikten sonra tasfiye işlemlerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu inceleme, tasfiye memurları tarafından istenen ve tasfiye işlerinin vergisel yönden incelenmesine ilişkin bir incelemedir. Yoksa idarenin gerek görmesi üzerine tasfiye halinde olsa dahi mükellefler nezdinde inceleme her zaman yapılabilir. Tasfiye memurlarının inceleme talepleri vergi idaresince üç ay içinde tamamlanıp ve inceleme sonucunun da bir ay içinde tasfiye memuruna bildirilmesi gerekir. 9 numaralı fıkra hükmüne göre, hukuki statüler, faaliyet gösterilen alanlar ve tasfiyeye giriş tarihindeki aktif büyüklükler dikkate alınarak tasfiyesi sonuçlanan mükelleflerin tasfiye dönemlerinin incelenmemesi konusunda Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Tasfiye işlemlerinin vergi kanunları açısından incelenmesi sonucunda kurumdan aranan vergilerin olması durumunda bu vergilerin sonucu alınıncaya kadar tasfiye memurunun yukarıda belirtilen sorumluluğu devam edecektir. Bu kanundaki belirlemeler, yine tasfiye memurunun sorumluluğunun belirli şartların gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkabileceğini göstermektedir. Diğer bir ifadeyle vergi idaresi, tasfiye memurunun veya memurlarının tasfiye dönemindeki işlemlerini vergi incelemesine tabi tutup ta inceleme sonucunda tasfiye memurunun kanunda belirtilen kurala uygun olarak şirket adına tahakkuk etmiş vergileri ile tasfiye beyannamelerine göre hesaplanan vergiler ve diğer itirazlı tarhiyatlar için Đcra ve Đflas Kanunun 207'nci maddesine uygun bir karşılık ayırmadan aynı kanun 206'nci maddesinde dördüncü sırada yazılı alacaklılara ödeme ve ortaklara paylaştırma yaptığı tespit edilirse bu durumda tasfiye memurunun sorumluluğu söz konusu edilebilecektir.

4 Bu hükme göre tasfiye memuru vergi ve buna bağlı alacakları ödemeden veya ödenmek üzere karşılık ayırmadan önce, Đcra ve Đflas Kanununun 206'nci maddesinde yer alan birinci, ikinci ve üçüncü sıradaki alacaklılara ödeme yapabilecekti r. IV. Tasfiye Memurunun Kanuni Temsilci Sıfatından Doğan Sorumluluğu Bilindiği üzere, kanuni temsilcilerin amme alacağından dolayı sorumluluğu 6183 sayılı kanunun mükerrer 35'inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, tüzel kişilerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin şahsi mal varlıklarından 6183 sayılı kanunun hükümlerine göre tahsil edilir. Aynı maddede yer alan üçüncü fıkra hükmüne göre ise, tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olması, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluğunu kaldırmaz. Vergi Usul Kanununun 10 ve 333'üncü maddelerinde de, tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmasının, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmayacağı hükme bağlanmıştır. Yukarıda yer verilen hükümlerin mefhumu muhalifinden, tasfiyeye girişle birlikte şirketin kanuni temsilcisinin tasfiye memurları olduğu sonucu çıkarılabilir. Diğer bir ifadeyle kanun koyucu, şirketlerin kanuni temsilcilerinin (yönetim kurulu, yönetim kurulu üyesi, müdür, limited şirket ortakları vb.) sorumluluğu tasfiyeye girişine kadar kabul etmiş tasfiyeye girişten sonraki sorumluluğu ise tasfiyeye girişle birlikte kanuni temsilci sıfatı da kazanan tasfiye memuruna yüklemiştir Türk Ticaret Kanununun tasfiye ile ilgili hükümlerinden bir kısmı, anonim, limited, eshamlı komandit ve kollektif şirketler için ortak hükümlerdir. Bu kapsamda ortak hükümlerden olan ve tasfiye halinde şirket organlarının görev ve yetkileri ile tasfiye memurlarının şirketi temsili konusunda düzenlemeler içeren iki madde hükmü dikkatimizi çekmektedir. Bunlar, 218, 219 ve 440'ıncı maddelerdir. Kollektif şirketlerin tasfiyesiyle ilgili düzenlemeleri içeren kısımda yer alan ve tevkil başlıklı olan 218'inci madde hükmüne göre, tasfiye memuru görevlerini, diğer bir tasfiye memuruna veya üçüncü şahıslara devredemez. Bazı muayyen iş ve işlemleri ifa için tasfiye memurları içlerinden birini veya bazılarını yahut başka bir şahsı vekil tayin edebilirler. Temsil başlıklı 219'uncu madde hükmüne göreyse tasfiye halinde bulunan şirketi mahkemelerde ve hariçte temsil yetkisi tasfiye memurlarına aittir. Türk Ticaret Kanunun 450'nci maddesi uyarınca bu iki hüküm anonim şirketler ve 552'nci maddesi gereğince limitet şirketler için de uygulanması gereken hükümlerdir. Öte yandan limitet şirketler için de geçerli olan ve Türk Ticaret Kanunun 440'ıncı maddesinde yer alan hükümde tasfiye halindeyken şirket organlarına ait görev ve yetkilerin, tasfiyenin yapılabilmesi için zaruri olan ve fakat mahiyetleri icabı tasfiye memurlarınca yapılamayan muamelelere inhisar olacağı belirtilmiştir sayılı Kanunun 32'nci maddesinde bu kanunu tatbikiyle ilgili tüm görevlerin tasfiye memurlarınca yapılacağına ilişkin hükümden daha önce bahsetmiştik. Dolayısıyla 6183 kapsamında yapılacak tüm işlemlerde tasfiye halindeki şirketi tasfiye memuru temsil edecek ve

5 bu işlemlere ilişkin tasfiye halindeki şirketçe yapılması gereken ödev ve görevler tasfiye memuru tarafından yerine getirilecektir. Vergi Usul Kanununda tasfiye memuru ibaresi sadece 162'nci maddede anılmış olup bu maddeye göre tasfiye memurları, tasfiye kararlarını ve tasfiyenin bittiğini vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Anılan kanunun başka hiçbir hükmünde tasfiye memuru ibaresi geçmemektedir. Vergi Usul Kanununun 8'inci maddesinde vergi sorumluluğu müessesesi içinde mükellef ve vergi sorumlusunu tanımlamış, ayrıca, kanuni temsilcilerin ödevini (bu düzenleme içinde sorumluluk ayrı bir fıkrada işlenmiştir), vergi kesenlerin sorumluluğunu ve mirasçıların sorumluluğunu düzenlemiştir. Buna karşın tasfiye memurlarının Vergi Usul Kanununda doğrudan tanımlanmış bir sorumluluğuna ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Bu durum, bizim Vergi Usul Kanunu kapsamında olan hususlarla ilgili ödev ve sorumluluklarının doğrudan tasfiye memuru olarak değil ve fakat kanuni temsilci olarak yapılacağı şeklindeki bir kanaate varmamıza sebep olmuştur. Tasfiye dönemlerinde vergisel ödevler sadece Kurumlar Vergisi Kanununda hükme bağlanan tasfiye beyannameleri verilmesiyle sınırlı değildir. Vergi Usul Kanunu kapsamındaki tüm (defter tutma, muhafaza etme, istendiğinde ibraz etme, tüm vergilerle ilgili beyannameleri verme, bilgi verme, tahakkuk eden vergileri vadesinde ödeme vb.) ödevleri yapması gereken normal şartlar altında şirketlerin kanuni temsilcileridir. Ancak tasfiyeye girmiş bir şirketin tasfiye memuru tayin edilmiş olması durumunda normal zamandaki kanuni temsilcilerinin (yani A.Ş.'lerde şirket yönetim kurulu veya yönetim kurulu üyesi müdürler, ltd. şirket ortakları v.b bunların tasfiye memuru olmaması şartıyla) bu görevleri yapma yetkileri kalmamaktadır. Tasfiyeye girişle birlikte gerek Türk Ticaret Kanunu gerekse Vergi Usul Kanununun 10'uncu maddelerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda tasfiye halindeki şirketin tasfiye dönemlerinde kanuni temsilcisinin tasfiye memuru olduğu bu sebeple de tasfiye döneminde Vergi Usul Kanunu kapsamına giren mükellefiyete ilişkin tüm ödevlerin tasfiye memurunca ancak kanuni temsilci sıfatıyla yapılması gerektiği söylenebilir. Zira bu dönemde Vergi Usul Kanunu kapsamındaki ödevlerin "tasfiye memurları'nca yapılacağına dair açık bir hüküm yoktur. Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde tasfiye halindeki şirketi tasfiye memuru temsil ettiği için Vergi Usul Kanununun 10'uncu maddesindeki hüküm uyarınca ve kanuni temsilci sıfatıyla, tasfiye memuru tasfiye dönemindeki işlemler ve vergisel ödevleri yapmakla yükümlüdür. Bu görevlerin yapmadığı zaman, örneğin katma değer vergisi beyannamesini vermediği zaman ortaya çıkan vergi ve cezalardan tasfiye memuru kanuni temsilci sıfatıyla sorumludur ve bu vergileri vergi idaresi tasfiye memurundan Vergi Usul Kanununun 10 ve 333'uncu maddeleri ile 6183 sayılı kanunun mükerrer 35'inci maddesi uyarınca arar ve takip eder. IV. Değerlendirme ve Sonuç Yukarıda yapılan açıklamalara göre, tasfiye haline giren bir şirketin tasfiyesini yürütmek üzere tayin edilen tasfiye memurunun görevleri ve sorumluluklarına ilişkin kuralların Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve 6183 sayılı Kanunda yer aldığı anlaşılmaktadır. Tasfiye memurunun hem bu sıfatı hem de kanuni temsilci sıfatı sebebiyle görevleri ve sorumlulukları olduğu, aynı kişide farklı sıfatlar sebebiyle ortaya çıkan bu sorumlulukların nerede başlayıp nerede bittiğinin açıklığa kavuşturulmasının gerektiği düşünülmektedir.

6 Kanaatime göre, tasfiye memuru, tayin edildiği tarih ile azledildiği tarih arasındaki dönemlerde öncelikle kanuni temsilci sıfatıyla Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mükellefiyetle ilgili tüm ödevleri yapmakla görevli ve sorumludur. Dolayısıyla tasfiye döneminde tasfiye memurunun Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ödevleri yapmamış olmasından doğan ve şirket malvarlığından tamamen veya kısmen alınamayan vergiler ve buna bağlı alacaklar tasfiye memurundan kanuni temsilci sıfatıyla ve Vergi Usul Kanununun 10 ve 333'üncü maddelerine istinaden aranmalı ve eğer bunlar vadesinde ödenmemiş ise 6183 sayılı kanunun mükerrer 35'inci maddesine istinaden takip edilmelidir. Anlaşılacağı üzere, tasfiye memurunun kanuni temsilci sıfatıyla sorumlu tutulabilmesi, kanuni temsilcilik sebebiyle yapması gereken görevleri yapmamış olması şartına bağlıdır. Tasfiye döneminde, tasfiye memurunun görevli olduğu dönemden önceki dönemlerde ve/veya görevli olduğu dönemde ortaya çıkmış olan şirketin amme borçlarından tasfiye memurunu 6183 sayılı Kanunun 32 ve 33'uncu maddelerine istinaden sorumlu tutabilmek için görevli olduğu dönemde tasfiye memuru olduğu şirkette bu amme borçlarını ödeyebileceği bir değerin (kanuni tabirle elde edilenin) ortaya çıkmış olması ve bu değer olduğu halde bu borçları ödemediğinin anlaşılması ve tespit edilmesi gerekir. Anlaşılacağı üzere, tasfiye memurunun 6183 sayılı yasadaki sorumluluğu, ortaya çıkan bir değerin var olması ve buna rağmen amme borcunun ödenmemiş veya karşılık ayrılmamış olması şartına bağlıdır. Bu art gerçekleşmiş olmadıkça tasfiye memurunu bu tur vergi ve alacaktan sorumlu tutmak söz konusu edilmemelidir. Kurumlar Vergisi Kanunundaki sorumluluk ta şarta bağlı bir sorumluluktur. Bu art, tasfiye memurunun tasfiye sonucunda ortaya çıkan değerden, vergiler ve buna bağlı alacakları ödemeden veya ödenmek üzere karşılık ayırmadan Đcra ve Đflas Kanunun 206'nci maddesinin 4'üncü sırasındaki alacaklılara (1-3. Sıradakilere ödeme yapabilir) ödeme yapması veya bu değeri ortaklara paylaştırmış olmasıdır. Yapılan inceleme sonucunda bu şartın gerçekleşmiş olduğu saptanmış ise o zaman tasfiye memurunu kurumlar vergisi ve buna bağlı alacaklardan sorumlu tutmak mümkündür. * Bu makale Mali Pusula Dergisi, Eylül 2008 Sayısında yayınlanmıştır.

Sirküler 2016 / 031. Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra No:1) Değişiklik Yapılmıştır

Sirküler 2016 / 031. Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra No:1) Değişiklik Yapılmıştır Sirküler 2016 / 031 Referansımız: 0436 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 28.04.2016 Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra

Detaylı

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz.

252 seri numaralı GVKGT nden özellik önem arz ettiğini düşündüğümüz bazı noktaları hatırlatmakta fayda görüyoruz. YILLIK BEYANDA MAHSUP EDİLEMEYEN (DEVREDEN) GEÇMİŞ DÖNEM VERGİ ALACAĞININ MAHSUBU YOLUYLA CARİ DÖNEM GEÇİCİ VERGİLERİNİN ÖDENMESİ VE CARİ DÖNEMDE YENİDEN OLUŞAN VERGİ ALACAĞI VE MUHASEBESİ YILLIK BEYANDA

Detaylı

2016 YILI MALİ TATİL UYGULAMASI VE İSMMMO MASA TAKVİMİNDEKİ TARİH DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

2016 YILI MALİ TATİL UYGULAMASI VE İSMMMO MASA TAKVİMİNDEKİ TARİH DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA 2016 YILI MALİ TATİL UYGULAMASI VE İSMMMO MASA TAKVİMİNDEKİ TARİH DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA Değerli Üyemiz, İst. 20/06/2016 Mali tatili düzenleyen 5604 sayılı kanun 28.03.2007 tarih ve 26476 sayılı

Detaylı

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.05.2011 Sirküler No : 2011 / 29 6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (Seri No:2) 06.05.2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

Limited Şirketlerin Kanuni Temsilcileri ve Ortaklarının Vergi Borçları Karşısındaki Sorumlulukları

Limited Şirketlerin Kanuni Temsilcileri ve Ortaklarının Vergi Borçları Karşısındaki Sorumlulukları Limited Şirketlerin Kanuni Temsilcileri ve Ortaklarının Vergi Borçları Karşısındaki Sorumlulukları CANER ATİK Eski Hesap Uzmanı Özet Limited şirketlerde vergi borcundan dolayı kanuni temsilciler ve ortakların

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009 SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 38 İST, 24.03.2009 ÖZET: 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği (Seri No: 2) yayımlandı: 5746 SAYILI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Sayı : 45516914-110.11.06-[115830.323]-4309 10/05/2016 Konu : Anayasa Mahkemesi Kararı YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA Düzce Üniversitesinin

Detaylı

266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 266 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 26740 Resmi Gazete Tarihi: 28/12/2007 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve 103 üncü maddelerinde yer

Detaylı

6111 SAYILI KANUNA İLİŞKİN 5 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

6111 SAYILI KANUNA İLİŞKİN 5 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 19.08.2013/168-1 6111 SAYILI KANUNA İLİŞKİN 5 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde 6495 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi ile yapılan düzenlemeyle 1/6/2013 tarihi itibarıyla 6111

Detaylı

b) 17.05.2005 tarih ve B.07.0.GEL.0.71/7103-280/21447, c) 19.04.2007 tarih ve B.07.0.GĐB.0.05.71/7103-332/36033 sayılı genel yazılar.

b) 17.05.2005 tarih ve B.07.0.GEL.0.71/7103-280/21447, c) 19.04.2007 tarih ve B.07.0.GĐB.0.05.71/7103-332/36033 sayılı genel yazılar. T.C. MALĐYE BAKANLIĞI Gelir Đdaresi Başkanlığı 15.08.2007 Sayı : B.07.1.GĐB.0.05.71/7103-072730..VERGĐ DAĐRESĐ BAŞKANLIĞINA Đlgi : a) 30.03.2004 tarih ve B.07.0.GEL.0.71/7103-253/13892, b) 17.05.2005 tarih

Detaylı

TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K

TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K. DA İKİ AYRI İSTİSNA DÜZENLEMESİ MEVCUTTUR

Detaylı

Sirküler No :2014 / 030. Sirküler Tarihi :23.09.2014. KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması

Sirküler No :2014 / 030. Sirküler Tarihi :23.09.2014. KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Sirküler No :2014 / 030 Sirküler Tarihi :23.09.2014 KONU: SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılması 11 Eylül 2014 tarihli mükerrer Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı Kanun ile vergi

Detaylı

Katma değer vergisi uygulamaları ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

Katma değer vergisi uygulamaları ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur. 70 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete Sayısı 23459 Resmi Gazete Tarihi 10/09/1998 Kapsam Katma değer vergisi uygulamaları ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek

Detaylı

Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi

Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi Serbest Meslek Kazancında Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Mahsup ve Đadesi Volkan Aksoyoğlu Vergi Denetmeni I. Giriş Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde serbest meslek kazanç sahiplerine

Detaylı

Mali Tatilimiz de Tamam.

Mali Tatilimiz de Tamam. 2007 TEMMUZ - EKONOMİ Mali Tatilimiz de Tamam. Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde uzun yıllardır adli tatil kullanılıyor. Bilindiği gibi; 'Adli Tatil' gibi 'Mali Tatil' i de öngören yasa teklifi, bir süre

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176. Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR

SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176. Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2015 Sayı: 2015/176 Ref: 4/176 Konu: TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞU HADDİ 7.000 TL NA İNDİRİLMİŞTİR 24.12.2015 tarih ve 29572 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 459 Sıra

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 23.12.2008 270 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/137 23.12.2008 tarih ve 27089 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 270 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2015. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2015. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2015/67

Detaylı

273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 273 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 27447 Resmi Gazete Tarihi: 29/12/2009 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve 103 üncü maddelerinde yer

Detaylı

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4-

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4- ESKİ METİN YENİ METİN ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ Madde 4- Madde 4- Şirketin merkezi İzmir ili Kemalpaşa ilçesindedir. Adresi Kemalpaşa OSB Mah. İzmir Ankara Asfaltı No:75 Kemalpaşa

Detaylı

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15

Söz konusu Kanunun 3. maddesi ile gelir vergisi tarifesi aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 8.800 TL'ye kadar % 15 1. Gelir Vergisi Kanununun 103. maddesinde ücretler için 5 puan düşük olarak uygulanan gelir vergisi tarifesi 30 Mart 2006 tarih ve 5479 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren

Detaylı

23 Ağustos 2016 SALI Resmî Gazete Sayı : 29810 (Mükerrer) TEBLİĞ

23 Ağustos 2016 SALI Resmî Gazete Sayı : 29810 (Mükerrer) TEBLİĞ 23 Ağustos 2016 SALI Resmî Gazete Sayı : 29810 (Mükerrer) TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 6736 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ

Detaylı

Konu: 01.01.2014-30.06.2014 Tarihleri Arasında Uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı Tutarı

Konu: 01.01.2014-30.06.2014 Tarihleri Arasında Uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı Tutarı 1 İstanbul, 06.01.2014 Konu: 01.01.2014-30.06.2014 Tarihleri Arasında Uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı Tutarı Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü nün 03/01/2014*54 tarih ve 27998389.115913

Detaylı

Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması.

Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması. Konu : Kesinleşmiş vergi, vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılması. Özet : 11 Eylül 2014 tarihli (mükerrer) Yayım tarihinde Resmi Gazete de yürürlüğe

Detaylı

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET :

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 5582 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren konut finansmanı kapsamında kabul edilen

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2011-13)

SİRKÜLER RAPOR (2011-13) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya T: 0.312.428

Detaylı

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ:

1. 2012 YILINDA UYGULANACAK OLAN GELİR VERGİSİ KANUNU NDAKİ BAZI MAKTU HAD VE TUTARLAR İLE VERGİ TARİFESİ: SİRKÜLER TARİHİ : 26/12/2011 SİRKÜLER NO : 2011/99 280 SERİ NO LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI: 26 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 280 Seri No lu Gelir Vergisi Genel Tebliği sirkülerimiz

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013/13 Sirküler Tarihi : 05.02.2013 Konu : 01.01.2013-30.06.2013 Tarihleri Arası Geçerli Çocuk Zammı ve Kıdem Tazminatı Tutarları 01.01.2013-30.06.2013 döneminde geçerli çocuk zammı ve kıdem

Detaylı

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN. Kanun No : 6736 RESMİ GAZETE TARİHİ RESMİ GAZETE NO : 29806 19/08/2016

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN. Kanun No : 6736 RESMİ GAZETE TARİHİ RESMİ GAZETE NO : 29806 19/08/2016 BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN Kanun No : 6736 RESMİ GAZETE TARİHİ RESMİ GAZETE NO : 29806 19/08/2016 Kapsam ve tanımlar MADDE 1- (1) Bu Kanun hükümleri; a) 4/1/1961 tarihli

Detaylı

LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARININ PAY (HİSSE) DEVRİNDE DAMGA VERGİSİ VE HARÇ UYGULAMASI

LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARININ PAY (HİSSE) DEVRİNDE DAMGA VERGİSİ VE HARÇ UYGULAMASI SİRKÜLER NO: POZ-2012 / 78 İST, 03.08.2012 ÖZET: Limited şirket ortaklarının pay (hisse) devrinde damga vergisi ve harç uygulaması. LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARININ PAY (HİSSE) DEVRİNDE DAMGA VERGİSİ VE HARÇ

Detaylı

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI Tarih: 06.05.2016 Sayı : 2016/96 ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI VE HUZUR HAKKI 01.10.2008 tarihinden itibaren işverenlerin kendi işyerlerinden 4/a (SSK) sigortalısı olmaları mümkün değildir. Ancak 01.10.2008

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI I. Giriş SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun

Detaylı

SERMAYE DÜZELTİLMESİ OLUMLU FARKLARI R A P O R 09/12-13-14-15-16 15 MART 2009 21

SERMAYE DÜZELTİLMESİ OLUMLU FARKLARI R A P O R 09/12-13-14-15-16 15 MART 2009 21 SERMAYE DÜZELTİLMESİ OLUMLU FARKLARI 21 SERMAYE DÜZELTİLMESİ OLUMLU FARKLARI GİRİŞ 30.12.2003 tarih ve 25332 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5024 sayılı Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ -

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) TARİH - SAYI RESMİ GAZETE NO - AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU MEVZUAT TÜRÜ VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 471) YAYINLANMA TARİHİ - AÇIKLAMA

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 41 İST, 24.03.2011. Kesin mizan bilgilerinin internet ortamında gönderilmesi gerekiyor.

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 41 İST, 24.03.2011. Kesin mizan bilgilerinin internet ortamında gönderilmesi gerekiyor. SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 41 İST, 24.03.2011 ÖZET: Kesin mizan bilgilerinin internet ortamında gönderilmesi gerekiyor. KESİN MİZAN BİLGİLERİNİN İNTERNET ORTAMINDA GÖNDERİLMESİ GEREKİYOR 19 Ocak 2011 tarihli

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 292)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 292) GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 292) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa, 10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra; Davalı idarede Uzman Yardımcısı olarak görev yapan davacı... tarafından, mali ve sosyal haklarının 15.01.2012 tarihinden önce işe başlayan Sermaye Piyasası Kurulu meslek personeli ile eşitlenmesi talebiyle

Detaylı

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR.

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Değerli Müşterilerimiz, Kullanıcılarımız; Aşağıda 4458 sayılı Gümrük Kanunun 235. Maddesinin ve 236. Maddesine eklenen 5.fıkra ithalat yapan

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 285) Resmî Gazete 30 Aralık 2013 PAZARTESİ Sayı : 28867 (Mükerrer) Maliye Bakanlığından: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47,

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK GAZİANTEP 2011 GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MALİ HİZMETLER DAİRESİ

Detaylı

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI Sirküler Rapor 30.03.2012/76-1 40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendinde, malûl ve

Detaylı

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR?

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR? Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanunla, borçların yapılandırılması ile ilgili önemli imkanlar getirilmiştir. YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR HANGİLERİDİR? Vergi dairelerince

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 02.04.2013 Sayı: 2013/96 Ref: 4/96

SİRKÜLER İstanbul, 02.04.2013 Sayı: 2013/96 Ref: 4/96 SİRKÜLER İstanbul, 02.04.2013 Sayı: 2013/96 Ref: 4/96 Konu: KESİN MİZAN BİLDİRİMİNİN KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN 1 30 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR 19.01.2011 tarihli ve

Detaylı

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1 T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı Sayı : B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-3/9677 02.02.2011 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2011/1. VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞINA Ġlgi: 14.09.2004 tarihli ve 2004/10

Detaylı

Yeni Düzenlemeler Doğrultusunda Kamu İhaleleri Kapsamında Taşıt Kiralamalarından KDV Tevfikatı Yapılacak mıdır?

Yeni Düzenlemeler Doğrultusunda Kamu İhaleleri Kapsamında Taşıt Kiralamalarından KDV Tevfikatı Yapılacak mıdır? Yeni Düzenlemeler Doğrultusunda Kamu İhaleleri Kapsamında Taşıt Kiralamalarından KDV Tevfikatı Yapıl Yeni Düzenlemeler Doğrultusunda Kamu İhaleleri Kapsamında Taşıt Kiralamalarından KDV Tevfikatı Yapılacak

Detaylı

: 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği

: 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Sirküler No : 2014/93 Sirküler Tarihi : 31.12.2014 Konu : 2015 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği 30.12.2014 tarih ve 29221 Sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

Gayrimenkul Sermaye İratlarında Uygulanan İstisna Tutarı

Gayrimenkul Sermaye İratlarında Uygulanan İstisna Tutarı No: 2010/61 Tarih: 31.12.2010 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 24) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 167) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 26 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : İlişkili

Detaylı

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR?

BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? BİRLEŞME VE BİRLEŞME TÜRLERİ NEDİR? Birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap

Detaylı

SİRKÜLER 05.06.2015 / 06 / 3

SİRKÜLER 05.06.2015 / 06 / 3 TARİH SAYI KONU ---------------------------- 05.06.2015 / 06 / 3 SİRKÜLER ÖZETİ : Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 452 Tebliğde lisanslı depo işletmelerince, Elektronik Kayıt Kurallarına uygun

Detaylı

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ

KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ KONU : FATURA DÜZENLEME VE AMORTİSMAN UYGULAMA ALT SINIRI BELİRLENDİ 31 Aralık 2012 tarih ve 28514 sayılı Resmi Gazete de (4. mükerrer) yayımlanan 422 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile

Detaylı

Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır?

Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır? Dönem Sonu Yaklaşırken; Ödenmeyen veya Geç Ödenen Sosyal Güvenlik Primlerinin Vergisel Muhasebesi Nasıl Olmalıdır? I- GİRİŞ Yılsonuna doğru yaklaşırken, ödenmeyen veya geç ödenen sosyal güvenlik kesintilerinin

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU Yönetmeliğin kapsamına giren Sözleşmeler; -İhtiyaç Kredilerine ilişkin sözleşmeler -Taşıt kredileri ilişkin sözleşmeler - Faiz veya benzeri

Detaylı

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı :B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-1 30.06.2010*058862 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2010/6

T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı. Sayı :B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-1 30.06.2010*058862 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2010/6 T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi BaĢkanlığı Sayı :B.07.1.GİB.0.05.71-010.06.01-1 30.06.2010*058862 UYGULAMA ĠÇ GENELGESĠ SERĠ NO: 2010/6...... VERGĠ DAĠRESĠ BAġKANLIĞINA Bilindiği üzere, vergi dairelerince

Detaylı

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun;

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun; Resmi Gazete Tarih: 26 Temmuz 2008 Sayı: 26948 Maliye Bakanlığından: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 86 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 293) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Yurt DıĢına Hizmet Veren ĠĢletmelerde Ġndirim

GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 293) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Yurt DıĢına Hizmet Veren ĠĢletmelerde Ġndirim Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: GELĠR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 293) Amaç ve Kapsam MADDE 1- (1) Bu Tebliğde, 9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 15/7/2016

Detaylı

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. Şehit Ersan Cad. No:28/5 Çankaya. 06580 Ankara, TURKEY. Tlf: +90 312 4688150 Fax:+90 312 4270847

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. Şehit Ersan Cad. No:28/5 Çankaya. 06580 Ankara, TURKEY. Tlf: +90 312 4688150 Fax:+90 312 4270847 AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,30/12/2014 Sayı:2014/30

Detaylı

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı 2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı Maliye Bakanlığınca 30 Aralık 2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Özelge: Almanya'da üstlenilen inşaat işi için Türkiye'den gönderilen işçilere Türkiye'den yapılan ücret ödemelerinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hk. Sayı: Tarih: 17/09/2013 B.07.1.GİB.4.34.16.01-120[94-2012/1097]-1508

Detaylı

Sirküler no: 108 İstanbul, 11 Aralık 2009

Sirküler no: 108 İstanbul, 11 Aralık 2009 Sirküler no: 108 İstanbul, 11 Aralık 2009 Konu: Maliye Bakanlığı, KDV den istisna edilen bazı işlemlerle ilgili uygulamalar hakkında açıklama yaptı. Özet: 5 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

2005 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİLERİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/72

2005 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİLERİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/72 1 İstanbul, 26.11.2004 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan tarifelerdeki vergi miktarları ( II sayılı tarifenin 4 no lu bendinde yer alan taşıtlar hariç) Maliye Bakanlığınca 2004 yılı

Detaylı

KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ

KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBEN KULLANDIRILMASINDA MUHASEBE İŞLEMLERİ KDV İADE ALACAĞININ MAL VEYA HİZMET SATIN ALINAN İŞLETMELERİN VERGİ BORÇLARINA

Detaylı

Sirküler No: 054 İstanbul, 1 Temmuz 2016

Sirküler No: 054 İstanbul, 1 Temmuz 2016 Sirküler No: 054 İstanbul, 1 Temmuz 2016 Konu: 2016 yılında mali tatil 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanacaktır. Özet: 2016 yılında mali tatil 1 Temmuz Cuma günü başlayacak ve 20 Temmuz 2016 Çarşamba

Detaylı

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi 25.07.2016

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi 25.07.2016 Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi 25.07.2016 Bilgi Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin ( Vergi Affı ve Varlık Barışı ) Kanun Teklifi 22.07.2016 tarihinde

Detaylı

No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013

No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013 No: 2013/6 Tarih: 02.01.2013 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. 27 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 27 Sayılı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. 27 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 27 Sayılı 27 Nolu MTV - Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No : 27 Sayılı 21 Ağustos 2006 PAZARTESİ Resmi Gazete Sayı : 26266 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR

Detaylı

Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005

Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005 Sirküler Tarihi : 27.01.2016 Sirküler No : 2016/005 GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN HAD VE TUTARLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER (290 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) 1. GİRİŞ: 193 sayılı GVK nun 21, 23/8,

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 107/2013 İstanbul, 31.12.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2014 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanunu nun 21, 23/8, 31, 47, 48,

Detaylı

İÇİNDEKİLER I.KİTAP ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER

İÇİNDEKİLER I.KİTAP ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 3 SUNUŞ... 5 İTHAF...7 KISALTMALAR... 9 I.KİTAP İFLAS HUKUKU İLE İLGİLİ KURUM VE KURALLAR- ŞİRKETLER-KOOPERATİFLER 1. İFLAS HUKUKUNA İLİŞKİN GENEL AÇIKLAMA - İFLASIN KONUSU -Ferdi

Detaylı

KARIN SERMAYEYE İLAVESİ KAR DAĞITIMI SAYILMAZ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

KARIN SERMAYEYE İLAVESİ KAR DAĞITIMI SAYILMAZ NE ANLAMA GELMEKTEDİR? KARIN SERMAYEYE İLAVESİ KAR DAĞITIMI SAYILMAZ NE ANLAMA GELMEKTEDİR? A- GENEL AÇIKLAMALAR Sakıp ŞEKER Yeminli Mali Müşavir Bilindiği üzere, yürürlük süresi 31.12.1998 tarihinde sona eren Kurumlar Vergisi

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI 30.07.2008/120 SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 86 seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde, 5766 sayılı Yasa ile 6802 sayılı Gider Vergileri

Detaylı

SİRKÜLER 2011 / 02. Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar

SİRKÜLER 2011 / 02. Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar 5 O c a k 2 0 1 1 www.onerymm.com.tr Genel Olarak SİRKÜLER 2011 / 02 Vergi Usul Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, Hadler, Tutarlar ve Cezalar Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesinin

Detaylı

LİMİTED ŞİRKET MÜDÜR VE ORTAKLARININ ŞİRKET AMME BORÇLARININ ÖDENMESİNE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI

LİMİTED ŞİRKET MÜDÜR VE ORTAKLARININ ŞİRKET AMME BORÇLARININ ÖDENMESİNE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI LİMİTED ŞİRKET MÜDÜR VE ORTAKLARININ ŞİRKET AMME BORÇLARININ ÖDENMESİNE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI Bülent SEZGİN* 1-GİRİŞ: 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu nun (TTK) 503 üncü maddesinde limited şirket, iki

Detaylı

İstanbul, 20.04.2016. Sirküler No :2016/73 Konu :Tahsilat Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılması

İstanbul, 20.04.2016. Sirküler No :2016/73 Konu :Tahsilat Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılması Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. 17 D 12 13 15 Ikbal Ticaret Merkezi 34365 Teşvikiye-Istanbul Telefon: + 90 (212) 310 14 00 Telefax: + 90 (212) 327 32 14 E-Mail : istanbul@roedl.pro

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 29 Eylül 2008, Pazartesi Sayı : 27012(2.Mükerrer) SOSYAL

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 06 Ekim 2004 SİRKÜLER NO : 2004/ 109 KONU : Yeni Türk Lirası Kullanımında

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008

BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN GENEL TEBLÝÐ Çarþamba, 17 Aralýk 2008 1 SERÝ NOLU 5811 SAYILI BAZI VARLIKLARIN MÝLLÝ EKONOMÝYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUNA ÝLÝÞKÝN

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 26.11.1999 Sayı: 23888/Mükerrer)

(Resmi Gazete ile yayımı: 26.11.1999 Sayı: 23888/Mükerrer) -453-17.8.1999 VE 12.11.1999 TARİHLERİNDE MARMARA BÖLGESİ VE CİVARINDA MEYDANA GELEN DEPREMİN YOL AÇTIĞI EKONOMİK KAYIPLARI GİDERMEK AMACIYLA BAZI MÜKELLEFİYETLER İHDASI VE BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK

Detaylı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİNDE DAMGA VERGİSİ VE NOTER HARCININ MATRAHININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRDİ

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİNDE DAMGA VERGİSİ VE NOTER HARCININ MATRAHININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRDİ Sirküler Rapor 25.07.2012/138-1 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI LİMİTED ŞİRKET HİSSE DEVİRLERİNDE DAMGA VERGİSİ VE NOTER HARCININ MATRAHININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞÜNÜ DEĞİŞTİRDİ ÖZET : Limited şirket ortaklık

Detaylı

DENET VERGİ DUYURU. BDO Yayıncılık A.Ş. TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN HAD 7.000 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİR

DENET VERGİ DUYURU. BDO Yayıncılık A.Ş. TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN HAD 7.000 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİR DENET VERGİ DUYURU Duyuru Tarihi : 04.01.2016 Duyuru No : 2016/002 Yayımlandığı Yer : Vergi Dünyası Dergisi Ocak 2016 - Sayı:413 Mehmet Emek KURT Yeminli Mali Müşavir TAHSİLAT VE ÖDEMELERDE TEVSİK ZORUNLULUĞUNA

Detaylı

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 34 İstanbul,06.05.2016

SİRKÜLER. SAYI : 2016 / 34 İstanbul,06.05.2016 SİRKÜLER SAYI : 2016 / 34 İstanbul,06.05.2016 KONU : 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği, 5.5.2016 tarihli ve 29703 Sayılı Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. 5.5.2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-125[5-1 (e)-2015]-3507 24/02/2016 Konu : Aktifte kayıtlı bulunan taşınmazın

Detaylı

TEKNİK İFLAS DURUMUNDA SERMAYE TAMAMLAMA FONU ( ZARAR TAZMİN FONU) VE İDARENİN GELİR VERGİSİ KARŞISINDAKİ BUGUNKÜ UYGULAMASI

TEKNİK İFLAS DURUMUNDA SERMAYE TAMAMLAMA FONU ( ZARAR TAZMİN FONU) VE İDARENİN GELİR VERGİSİ KARŞISINDAKİ BUGUNKÜ UYGULAMASI TEKNİK İFLAS DURUMUNDA SERMAYE TAMAMLAMA FONU ( ZARAR TAZMİN FONU) VE İDARENİN GELİR VERGİSİ KARŞISINDAKİ BUGUNKÜ UYGULAMASI Türk Ticaret Kanunu nun 376 nci1[1] maddesinin 2 inci fıkrası hükmü: Son yıllık

Detaylı

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir?

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir? Sayı: 2016/5 Konu: Asgari Ücret Desteğine İlişkin Soru ve Cevaplar Bilindiği üzere, 6661 sayılı Kanunla, işverenlere getirilen Asgari Ücret Desteğine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri

Detaylı

2012 Yılından itibaren ortaya çıkan GSS prim borçları ve gecikme zamları ile ilgili yasal düzenleme yapılmış,konuyla İlgili genelge yayınlanmıştır.

2012 Yılından itibaren ortaya çıkan GSS prim borçları ve gecikme zamları ile ilgili yasal düzenleme yapılmış,konuyla İlgili genelge yayınlanmıştır. GSS SIFIRLAMA ŞANSINIZI DEĞERLENDİRİN 2012 Yılından itibaren ortaya çıkan GSS prim borçları ve gecikme zamları ile ilgili yasal düzenleme yapılmış,konuyla İlgili genelge yayınlanmıştır. Kanun ve genelge

Detaylı

Yönetici Özeti: 6736 sayılı Kanun ile yürürlüğe giren vergi affı ve varlık barışı düzenlemeleri

Yönetici Özeti: 6736 sayılı Kanun ile yürürlüğe giren vergi affı ve varlık barışı düzenlemeleri Yönetici Özeti: 6736 sayılı Kanun ile yürürlüğe giren vergi affı ve varlık barışı düzenlemeleri 2016 kpmg.com.tr kpmgvergi.com Giriş Vergi Affı ve Varlık Barışı olarak bilinen Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı.

2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. İstanbul, 02.01.2014 2014 Takvim Yılında Uygulanacak Olan Maktu Had ve Tutarlara İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. DUYURU NO:2014/05 30.12.2013 tarih ve 28867(Mükerrer) Sayılı

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 ĠÇĠNDEKĠLER 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 1.1. Genel olarak...2 1.2. 2008 yılı gelir ve aylık artıģ miktarları...2 1.3. 2010 yılı gelir ve aylık artıģ

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/62 İstanbul, 08 Temmuz 2008 KONU : 6183 sayılı AATUHK Uyarınca

Detaylı

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Matrah Artırımı;

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Matrah Artırımı; SİRKÜLER SAYI : 2016 / 42 İstanbul,29.07.2016 KONU : Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Matrah Artırımını İçeren Kanun Teklifi Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Matrah Artırımı; Bazı

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 15.02.2016 Sayı: 2016/041 Ref: 4/041. Konu: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 15.02.2016 Sayı: 2016/041 Ref: 4/041. Konu: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 15.02.2016 Sayı: 2016/041 Ref: 4/041 Konu: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASI HAKKINDA SGK GENELGESİ YAYINLANMIŞTIR Hatırlanacağı üzere, 09.02.2016 tarih ve 2016/33 sayılı sirkülerimizde

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 02.10.2013 Sayı: 2013/200 Ref: 4/200

SİRKÜLER İstanbul, 02.10.2013 Sayı: 2013/200 Ref: 4/200 SİRKÜLER İstanbul, 02.10.2013 Sayı: 2013/200 Ref: 4/200 Konu: TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ (SERİ: A SIRA NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: A SIRA NO: 5) YAYINLANMIŞTIR 11.09.2013 tarih ve

Detaylı

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) 444 0 189. www.gib.gov.tr

Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) 444 0 189. www.gib.gov.tr Ayrıntılı Bilgi İçin; Vergi İletişim Merkezi (VİMER) 444 0 189 www.gib.gov.tr Bu rehber, yayın tarihinde yürürlükte olan mevzuat dikkate alınarak hazırlanmıştır. Başkanlığımızın internet sayfası aracılığıyla

Detaylı

Sirküler no: 013 İstanbul, 19 Ocak 2011

Sirküler no: 013 İstanbul, 19 Ocak 2011 Sirküler no: 013 İstanbul, 19 Ocak 2011 Konu: Bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflere Kesin Mizan Bildirimi verme yükümlülüğü getirildi. Özet: Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Ocak 2011

Detaylı

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU Bilindiği üzere mahalli idareler genel seçimleri 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştır. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci

Detaylı

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı ( Kurul Kararı ), 16.04.2016

Detaylı

BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/339185 İhalenin adı

BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/339185 İhalenin adı BİRİM FİYAT TEKLİF MEKTUBU.. İHALE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA.. /.. /... İhale Kayıt Numarası 2016/339185 İhalenin adı 35000 kg dökme (LPG) Likit Petrol Gazı (Propan) Satın alınması Teklif sahibinin adı ve

Detaylı

3) 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından,

3) 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarından, Madde 73 İlgili Kanun: İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDEDEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDENYAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN (1) Maliye Bakanlığına bağlı tahsil

Detaylı