GPS KULLANIMI EL TİPİ GPS MAGELLAN EXPLORIST SERİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GPS KULLANIMI EL TİPİ GPS MAGELLAN EXPLORIST SERİSİ"

Transkript

1 GPS KULLANIMI EL TİPİ GPS MAGELLAN EXPLORIST SERİSİ

2 UYDU TEKNOLOJİLERİ İLE KONUMLAMA Global Positioning System (GPS) 24 GPS uydusu, yaklaşık Km de ve 6 yörünge üzerindedir. Konumlama için en az uygun dağılımlı 4 uydu gerekir. GPS sisteminden başka Glonass ve Galileo sistemleri uyduları da mevcuttur. Bu uydular da GPS sistemine entegre edilmektedir (GNSS).

3 GPS BİRİMİ ve STANDART AKSESUARLARI

4 GPS BİRİMİ ve STANDART AKSESUARLARI Şarjlı Li-ion Pil Çakmaklık adaptörü Li-ion Pil Şarj Cihazı

5 - DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Batarya Kapağı Batarya Kullanımı Sinyal Alımı ve Tutuş Pozisyonu Koordinat Sistem ve Datum Ayarı Hafıza Silme Yedekleme CD si Dosya-Dizin Yapısı

6 -KULLANICI ARABİRİMİ

7 -KULLANICI ARABİRİMİ AÇ/KAPA Butonu: Alıcıyı açar ve kapatır. IŞIK Butonu: Ekran aydınlatmasını açar ve parlaklığını ayarlar. ENTER: Kabul anlamına gelir. Seçili bir menüye girişi sağlar. ESC: İptal anlamına gelir. Ayrıca ekranlar arası dolaşımı sağlar. ZOOM IN: Harita ekranındaki ölçeğin büyütülmesini sağlar. ZOOM OUT: Harita ekranındaki ölçeğin küçültülmesini sağlar. MENU: Menülerin seçimini ve gerekli ayarların yapılabilmesini sağlar. MENU butonuna basıldıktan sonra ilgili menüye gitmek için Joystick ve seçmek için ENTER tuşları kullanılabilir. NAV: Ekranlar arasında dolaşımı sağlar. ESC geri ve NAV ileri şeklinde ekranlar arasında dolaşılabilir. MARK: Cihaz hafızasına nokta kaydı için kullanılır.. GOTO: Hafızadaki noktalara gidiş için nokta seçiminde kullanılır.. JOYSTICK: Menüler arasında veya harita ekranı üzerinde gezilebilmesini ve ekranda var ise noktanın ENTER ile seçilebilmesini sağlar.

8 -exp 210 Batarya Yuvası exp210 GPS, exp 500 / exp 600 modellerindeki gibi Li-ion pil veya 3 adet AAA ince pil kullanmaz. 2 adet AA Alkalin veya Şarjlı Alkalin Kalem Pil kullanır.

9 -exp 500/600 Batarya ve Kart Yuvası

10 -Batarya ve Kartın Takılışı

11 -Şarj İşlemi 220 V adaptörünün takılışı 220 V adaptörden şarj USB adaptöründen şarj

12 -İlk Açılış

13 -Ekranlar ESC ESC ESC NAV NAV NAV ESC ESC ESC NAV NAV NAV

14 - Koordinat Ekranı

15 -Uydu Ekranı

16 -Harita Ekranı

17 -Pusula Ekranı

18 -Koordinat Sistemi Ayarlanması ED50-6 Derece UTM (1: ölçekli harita sistemi / Orman/MTA/Askeri/..) Menu Ayarlar Harita Birimleri Koordinat Sistem : UTM Harita Datumu : EUR50

19 -Nokta Kaydı Yeterli uydu ile bağlantı kurulmadan MARK tuşuna basılırsa sağdaki uyarı ekranı gelir. Burada Evet seçilirse ortadaki normal kayıt ekranı görünür. Ancak, kayıt ekranında görünecek değerler cihazın hafızasında kalmış olan değerlerdir ve bulunulan yerle çok farklı değerlere sahip olabilirler. Kayıt seçeneği üzerindeyken ENTER a basılır ve kayıt cihazın hafızasındaki varsayılan nokta dosyasına (Default POI File) yapılır.

20 Nokta Kaydı Eğer Farklı Kaydet seçeneği tercih edilirse kullanıcı tarafından belirlenecek yere (SD karta önerilir) dosya dizin açılarak kayıt yapılabilir. Fakat yeni nokta dosyası Menü Ayarlar Dosya Seç Noktalar menülerinden Aktif yapılıncaya kadar ekranda görünmez. Her bir nokta dosyası sorgulamanın hızlı olabilmesi için 500 er adet nokta kayıt kapasitesine sahiptir. Bu nokta dosyasına kayıt 500 adet olmadan farklı bir dosyaya kayda devam edilmelidir. Bu şekilde yüzlerce farklı dosyaya kayıt işlemi yapıldığından kayıt kapasitesi yüzbinleri aşmaktadır.

21 Nokta Kaydı Kayıt ekranında muhtelif minik pencereler bulunur. Bunların bazıları çoktan seçmeli bazıları da yeniden yazılabilir durumdadır. Değişiklik yapmak için ÇUBUK (JOYSTICK) ile üzerine gidilir ve ENTER a basılır. Minik pencerelerin detaylı açıklamaları şu şekildedir; Gör: Noktanın harita ekranında görülüp görülmemesini sağlar. İkon: Noktaya özel bir simge vermek için kullanılabilir. Toplam 42 adet ikondan birisi seçilebilir. İsim: Noktaya verilen ismin olduğu penceredir. 20 karaktere kadar isim girilebilir. MARK tuşuna basıldığında cihaz otomatik olarak NKT001 ismini getirir. Bu nokta isimi ile kayıt yapıldığında bir sonraki kayıtta otomatik isim ardışığı olan NKT002 olacaktır. Nokta numarasında değişiklik yapabilmek için ÇUBUK ile üzerine gidilir, ENTER a basılır ve alttaki klavye ekranı görünür. Klavye ekranında ÇUBUK ile harflerin üzerinde dolaşılır ve yazılacak her bir harften sonra ENTER a basılır. Bu işlem sağda belirtildiği üzere 20 karaktere kadar yapılabilir. En son olarak Tamam seçilip kayıt ekranına dönülür.

22 Nokta Kaydı Konum: Koordinatın olduğu penceredir. Burada görülen koordinat; - yeterli sayıda uydu görülüyorsa MARK tuşuna basıldığı andaki koordinattır, - yeterli sayıda uydu görülmüyorsa en son hesaplanan yani hafızada kalan en son koordinattır. Yukarıda belirtilen koordinatın hafızada aynen saklanması isteniyorsa, herhangi bir değişiklik yapılmadan Kayıt ın üstüne gelinir ve ENTER a basılır. Yükseklik: Bulunulan noktanın ortalama deniz seviyesinden olan yüksekliğini verir. Değişiklik yapmaya genelde ihtiyaç duyulmaz. Mesaj: Kaydedilecek noktaya ait detaylı bilgilerin girilebileceği alandır. Mühendislik uygulamalarında öznitelik veri girişi olarak ta kullanılabilir. Örneğin; Kuyu derinliği 45 m dir veya Alterasyon çok gibi ilave bilgiler eklenebilir. Buraya toplam 46 karakter bilgi girilebilir.

23 -Noktaya Git (Go To) Noktaya gidiş için tuş takımındaki GOTO tuşuna basılır ve yandaki pencere ekrana gelir. Bu pencerede, kullanıcının kaydettiği veya haritaların içerdiği noktaların listesi görünür. Kullanıcı kaydettiği noktalara Kayıtlı noktalar seçeneğinin üstüne gelip ENTER a basarak erişir. Bu sayfada ayrıca nokta listesinin, alfabetik veya en yakına göre sıralanacağı seçeneği de bulunur. ÇUBUK sağ veya sola hareket edilerek En Yakın veya Alfabetik seçeneklerinden biri seçilir. Kayıtlı noktalar, Alfabetik olarak seçilip ENTER a basıldıktan sonra yandaki pencere ekrana gelir. Ekranda iki parçalı pencere vardır, üst tarafta ÇUBUK yukarıaşağı ve sağa-sola hareket ettirilerek nokta ismi bulunur. Aşağıda da üstte seçilen harflere uyan noktalar listelenir ve ENTER a basılır.

24 -Noktaya Git (Go To) Nokta ismi tam olarak bilinmiyorsa, imleç üstte iken ve ÇUBUK ile herhangi bir değişiklik yapmadan ENTER a basılarak alt pencereye geçilir ve istenilen nokta seçilir. Alt pencerede noktalar üzerinde gezilirken, hedef noktanın durulan noktaya olan mesafesi ve kuzeyden olan sapma açısı görülebilir. Seçim yapıldıktan sonra (gerekiyorsa) ESC veya NAV butonlarına basılarak PUSULA ekranına gidilir, grafik ve nümerik bilgilerden faydalanılarak hedef noktaya varılır. Pusula ekranında iki adet nümerik ve bir adet grafik bilgi bulunur. Bu nümerik bilgiler gerekirse başka bilgilerle yerleri değiştirilebilir (Menu Bilgi Değiştirme) Yandaki örnek penceredeki nümerik bilgi ekranlarının sağında bulunan Kalan Mesafe hedef noktaya olan mesafe bilgisini gösterir.

25 -Noktaya Git (Go To) Pusula da ise, - K, D, G, B harfleri Kuzey, Doğu gibi yönleri, şeklindeki düşey dik çizgi hareket edilen doğrultuyu, - Pusulanın kırmızı ucu hedef noktanın doğrultusunu, - Güneş ve Ay ikonları da Ay ve Güneşin nerede olduğunu, gösterir. Doğrultuların doğru olarak gösterilebilmesi için; - ya Güneş veya Ay ikonlarının, cihaz yatay tutulurken Güneş veya Aya yönlendirilmesi - yada en az yürüyüş hızında hareket edilmesi gerekir. Daha önceden Noktaya Git için yukarıda anlatıldığı gibi hedef nokta seçilmiş durumdayken, yeni Noktaya Git işlemi için nokta atanacağı zaman tekrar GOTO tuşuna basıldığında yandaki pencere görülür. Bu pencerede uygun olan seçenek ile işleme devam edilir. Yeni nokta atama işlemi Yeni GİT ile yapılabilir, veya GİT İptal ile mevcut navigasyon işlemi iptal edilip seçilmiş noktaya olan Noktaya Git çizgisi GPS harita ekranından silinir.

26 - İz Kaydı ve Ayarları İz Kaydı işlemi yapılmadan önce, iz kaydının verisinin hangi sıklıkta toplanacağı belirlenmelidir. Harita ekranında iken, menü harita ayar iz modu kısmından verinin toplanma sıklığı seçilir. Detaylı otomatik veya 0.01 KM önerilir. Bu işlemi bir defa yapmak yeterlidir.

27 - İz Kaydı ve Ayarları İz kaydı yapmak için herhangi bir ekranda; menü iz kaydı seçeneğine gelinir. Gelen ekrandan aktif iz seçilir ve açılan pencerede yeni iz seçilerek veri toplamaya başlanılır. Veri toplama sırasında başka ekranlara da geçiş yapılabilir, harita ekranından iz çizgisi görülebilir. iz kaydı durdurulabilir ve kayda devam edilebilir. Veri toplama işlemi bittikten sonra, menüden iz kaydına ulaşılır ve kaydetme (veri toplama) durdurulur. Aktif iz kayıt seçeneğinde, veriyi kayıt edeceğimiz yeri belirleme ekranı çıkar ve istenilen klasöre, belirlediğimiz bir dosya ismiyle kayıt yapılır.

28 - Pusula

29 -Veri Sorgulama Bulunduğumuz pafta, formasyon vb. sorgulamaları buradan yaparız. Menü Veritabanı Detay harita * pafta gibi.

30 -Dosya Seçimi Gps de aktif olacak tüm dosyalar buradan seçilir. Menü Dosya Seçimi Eklenen noktalar otomatik olarak aktif dosyaya kaydedilir. Nokta aramaları aktif dosya içinden yapılır. Ekranda, aktif olan detay harita görüntülenir.

31 -Alan Hesaplama Bu özellik Explorist 500/600 modellerinde bulunur. Menü gelişmiş özellikler alan hesaplama Hesabı yapılacak alanın noktaları birbirini kesmeyecek hatlar oluşturacak şekilde sırası ile hafızadan eklenir. Ekranda alan oluşturulurken hem alan miktarı hem de alanın çevresi ekranın alt kısmında görülmektedir.

32 - İletişim İletişim bölümü GPS den veri almak ve GPS e veri aktarmak için kullanılır. Explorist 500/600 modellerinde dosya aktarımı yapılacak hafıza (dahili/sd) seçilir. Bilgisayara anlık veri akışı yapılacak ise NMEA aktif edilmelidir (Ör: yol bilgisayarı) Explorist 500/600 modelleri bilgisayardan da şarj edilebilir, veri aktarımı olmayacak ise sadece güç seçeneği aktif edilmelidir.

33 - Yardım GPS in tüm menüleri ile ilgili ip uçlarına bu kısımdan ulaşılabilir. Menü - Yardım

34 - Ekran Aç/Kapa GPS de bulunan 8 farklı ekranı açmak ve kapatmak mümkündür. Menü Ayarlar Ekran aç/kapa Bazı ekranların kapatılması ekranlar arası gezinmede pratiklik sağlar. Uydu ekranı, konum ekranı, harita ekranı ve pusula ekranının aktif olması yeterlidir.

35 - Güç Yönetimi Menü Ayarlar Güç Yönetimi GPS in bataryasının çabuk bitmemesi için ekran aydınlatmasının süresi kısaltılabilir. Gps kapanma sayacı aktif edilir ise konum verisi toplamak için GPS açtıktan sonra 5-6 dk beklemek gerekebilir.

36 - Hafıza Silme Teker teker silmek için MENU Veritabanı Kayıtlı Noktalar. Bu durumda silinecek nokta seçilir ve ENTER a basılır. Ekrana gelecek listeden NOKTA Sil seçilir ve seçilen nokta silinmiş olur. Toplu Silmek için ise, MENU - Ayarlar - Hafıza Silme. Bu durumda ekrana gelecek listeden Nokta/Rotalar seçilip aktif olan tüm nokta/rota verisi silinmiş olur. Benzer biçimde İz Geçmişi seçilip tüm iz verisi silinmiş olur. Bu menüdeyken zorunluluk olmadıkça TÜMÜ seçilmemelidir. Bu işlem cihazdaki tüm verileri sileceği gibi ayarları fabrika ayarlarına döndürecektir. Tekrar ayar yapmak zorunda kalınır.

37 -SİSTEM KULLANIMI ve ARAZİ UYGULAMASI -Uydu sinyal alımı -Ekranlar arası dolaşma -Ayarların yapılması -Nokta ve Çizgi Kaydı -Nokta Aplikasyonu -Performans artırıcı ayarlar -Kayıt görüntüleme

38 GPS TEN BİLGİSAYARA VERİ AKTARIMI Gps ten bilgisayara veri aktarırken izlenecek adımlar. GPS e daha önceden gösterildiği şekilde aktarım kablosu bağlanır. Kablonun USB ucu bilgisayara takıldıktan sonra GPS açılır. GPS in hafızsında kayıtlı olan dizin yapısı ekrana gelir. Detay haritalar Detail Maps klasöründe, nokta dosyaları My POIs klasöründe, iz kayıt dosyaları Track Logs klasöründe ve rota dosyaları ise Routes klasörünün altında bulunmaktadır. *.upt nokta dosyaları, *.log iz kaydı dosyaları, *.rte rota dosyalarıdır. Gps ten hangi veri dosyası alınacaksa o klasörün içine girilir ve kopyala yapıştır özelliği kullanılarak, dosyalar GPS teki klasörlerden, bilgisayarımızda istenilen klasöre aktarılır.

39 Tracmaker Programının Kullanımı Trackmaker programı GPS teki verileri kullanılabilir formata çevirmede kullanılır. Program açılır. Araçlar özellikler (Tools options) seçeneğine gidilir. Ekrana gelen menüden programın ön ayarları yapılır. Koordinatlar (Coordinates) kısmı UTM olacak şekilde ayarlanır. Datum kısmı European 1950 (GPS) olacak şekilde ayarlanır. Koordinat ve datum seçimine çok dikkat edilmelidir. Ayarlamalar yapıldıktan sonra menüden çıkılır.

40 Tracmaker Programının Kullanımı Dosya - dosya aç (File open file) seçeneğine girilir. Daha önce GPS ten bilgisayara kopyaladığımız dosyaların bulunduğu dizine gidilir. Ekrana gelen menüden dosya türü Magellan MMC Files (*.*) seçilir. Gps dosyaları ekranda görünür hale gelecektir, buradan istenilen dosya seçilir ve programda dosya görüntülenir.

41 Tracmaker Programının Kullanımı Açılan dosyada kayıtlı olan noktalar ekranda görünür. Ekrandaki herhangi bir noktanın üzerine tıklanırsa, o noktaya ait bilgileri içeren bir menü açılır. İstenirse bu menüden noktayla ilgili bilgiler de değiştirilebilir. Ekrandaki tüm noktalar mause yardımıyla bir pencere oluşturularak seçildikten sonra (Crtl + A ile de bu işlem yapılabilir), doysa farklı kaydet (File save as ) seçeneği tıklanır.

42 Tracmaker Programının Kullanımı Trackmaker programında dosyalar çok farklı uzantıda saklanabilir. Bu dosya türlerinden en çok Gps TrackMaker Text Format (*.txt) olan uzantıyı kullanacağız. *.txt uzantısı ile saklanan dosya text editörü sayesinde görüntülenebilir. Txt uzantılı dosya birçok yazılım tarafından rahatlıkla okunabilmektedir, fakat istenilirse microsoft excel de açılarak düzenlemeler yapılabilir. Glabal Mapper a veri aktarılacak olursa Gps Exchange File (*.gpx) seçilmelidir.

43 Text dosyasının okunması Excel programı çalıştırıldıktan sonra, dosya aç seçeneğinde ekrana gelen menüden dosya türü metin dosyası olacak şekilde ayarlama yapılır ve istenilen dosya seçilir. Karşımıza çıkan menüde dikkat edilmesi gereken husus, hücrelere ayrılacak metnin hangi kurallarla ayrılacağıdır. Bu ekranda virgül aktif edilmelidir. Diğer adımlar ileri butonunu tıklayarak geçilir. Excelde verilerimiz tasnif edilmiş şekilde ekrana gelir. Kullanılmayacak olan sütunlar silinebilir, değiştirilebilir veya istenilen şekilde saklanılabilir duruma gelmiştir. Bu aşamadan sonrası kullanıcının tercihine kalır.

44 NOKTALARIN BİLGİSAYARA GİRİLMESİ VE GPS E AKTARIMI TrackMaker programının sol ekranında yer alan kalem aracı (pencil tool) aktif edilerek ekranda herhangi bir yere tıklanır. Ekrana yeni kaydedilecek noktaya ait bilgiler gelir, bu menüde istediğimiz değişiklikleri yaparak noktalarımızı programa girmiş oluruz. Nokta ekleme işlemi bittikten sonra, yine tüm noktalar seçilir ve dosya farklı kaydet (File save as) seçeni tıklanır. Ekrana gelen menüde dosyaları saklayacağımız yer seçilir ve dosya uzantısı Magellan MMC Files (*.upt,*.log,*rte) olarak ayarlanır ve dosya kaydedilir. Daha önce yapılan kopyala yapıştır işleminin tersi burda uygulanarak, bilgisayarımızdaki oluşturulan dosya GPS teki gerekli dizinin içine aktarılmış olur. Şayet istenirse GPS te Menü- ayarlar- dosya seçimi kullanılarak dosyalar aktif hale getirilebilir.

45 TrackMaker Hakkında TrackMaker programı istenilirse Türkçe olarak da kullanılabilir. Bunun için öncelikle program kurulduktan sonra CD içerisinde yer alan language dosyası C:\Program Files\TrackMaker dizininin altına kopyalanır. Burada mevcut olan dosya değiştirilmiş olur. Program açıldıktan sonra Help Language kısmından dil Türkçe olarak seçilir. Program yeniden başlatıldığında program dili Türkçe olacaktır. İz kaydı dosyalarının da işlemleri nokta dosyaları gibidir. Veriler text olarak saklanmak istenirse, iz çizgisinin kırık yaptığı noktaların koordinatları saklanmış olur. Şayet hat şeklinde saklamak istenirse dosya uzantısı *.gpx yapılmalıdır. Bu uzantıyı Global Mapper hat olarak okuyabilmektedir. TrackMaker yardımı ile GPS ten direkt olarak da veri almak mümkündür ama port ayarlarında sorun yaşanabileceğinden kopyala yapıştır özelliği kolay ve basit bir yoldur. TrackMaker programında görüntülenen noktalar Google Earth e aktarılabilir.

46 VantagePoint Programının Kullanımı VantagePoint programı GPS te kayıtlı haritaların gösteriminde kullanılır. Program kurulduktan sonra program CD si içerisinde verilen predefined.csl dosyası C:\Program Files\Magellan\VantagePoint\Data dizinine kopyalanır. Bu sayede programı UTM koordinat sisteminde ED 50 datumunda kullanabiliriz. Gps te kayıtlı olan harita dosyaları bilgisayara kopyalandıktan sonra VP imgesi altında bulunan Open (aç) seçeni seçilir.

47 VantagePoint Programının Kullanımı Ekrana gelen dosya açma menüsünden istenilen detay harita seçilir. GPS lerde kayıtlı olan detay haritalar şifreli olduğundan VantagePoint tarafından okunması gerektiğinde GPS in de bilgisayara bağlı olması gerekmektedir, aksi taktirde harita program tarafından okunamaz. Bir kere programa yüklenen detay haritanın tekrar görüntülenmesi için GPS e gerek yoktur. Detay haritalar bilgisayara kopyalanarak veri akışı daha hızlı yapılabilir, çünkü dosya boyutları büyük olduğundan aktarım kablosu ile dosya aktarımı uzun sürmektedir, bunun yerine haritaların kayıtlı olduğu SD kart bilgisayara direk takılarak veri aktarımı hızlı bir şekilde sağlanabilir. Veri aktarımı SD kart üzerinden de olsa programda harita açılacağı zaman SD kart GPS e takılı olmalıdır.

48 VantagePoint Programının Kullanımı Programın ayarlarının yapılması ise şöyledir: Preference Coordinate System seçneği seçilir, ekrana programın temel ayarı olarak Geografic koordinat sistemi gelir. Çıkan ekranda New butonu kullanarak yeni koordinat sistemi eklenmesi için gerekli olan menü açılmış olur. Bu menüden ülkemizin yer aldığı 4 dilimde ayrı ayrı Add butonu yardımı ile programa eklenmelidir. Daha sonra hangi dilimde çalışılacaksa o dilim seçilmelidir. Bu ayarlardan sonra başka bir ayara gerek yoktur ve program kullanılır durama gelmiştir.

49 VantagePoint Programının Kullanımı Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra ekranın sağ alt köşesinde koordinatlar kontrol edilebilir. Programda arama yapılmak istenirse, ekranın sağ üst köşesinde bulunan search butonu tıklanarak arama menüsü ekrana getirilir. Bu menüde aranacak olan verinin adı (pafta adı, il, ilçe, formasyon vs.) girildikten sonra search butonuna basılarak arama yaptırılır. Pafta aranacak ise pafta adı ANKARA-I29-B1 şeklinde ismi ile girilmelidir. Ekrana konu ile ilgili bulunan isimler çeşitli gruplara ayrılmış olarak gelir, bu isimlerden hangisi kullanılacaksa o tıklandığında ana ekrana o yer gelir. Mause ekran üzerinde dururken o yerin pafta adı otomatik olarak ekrana gelir, şayet mause herhangi bir verinin üzerinde duruyorsa o nesne ile ilgili bilgiler görünür.

50 VantagePoint Programının Kullanımı Programa nokta girilmek istenirse, kursörün sol üstünde yer alan pin butonu tıklanarak waypoint seçilir. Tıklanan her nokta için yeni nokta ekleme menüsü ekrana gelir, istenirse burada noktaya ait bilgiler değiştirilebilir. Girilen noktalar arası mesafe sorgulaması measure distance butonu ile yapılmaktadır. Programda alan hesabı yoktur.

51 VantagePoint Programının Kullanımı Eklenen noktalar istenilirse yeniden düzenlenebilir veya silinebilir, bunun için mause ile noktanın üzerine sağ tuşla tıklamak yeterlidir. Nokta ekleme işlemi bitikten sonra VP imgesi altında yer alan save (kaydet) seçeneği ile oluşturulan noktalar GPX Files Gps Exchange File (*.gpx) olarak kaydedilebilir. Bu dosya uzantısını TrackMaker ve Global Mapper görebilir. Dosyaları TrackMaker da açıp, farklı kaydet seçeneği ile GPS te kullanılabilecek dosya türüne Magellan MMC Files (*.upt,*.log,*rte) dönüştürebiliriz.

52 VantagePoint Hakkında Vantagepoint ten çıktı almak için, mause scroll tuşu yardımıyla ölçek ayarlanır. VP imgesi altında print seçeneği tıklanırsa ekranda görünen kısımın çıktısı alınır, bundan önce ön izleme de yapılabilir. Vantagepoint programı alan hesabı yapamamaktadır, alan hesabı yapılmak istenirse, Vantagepoint e benzer bir program olan ve detay haritaları görüntüleyebilen Mapsend_Lite adlı program da kullanılabilir. Bu program grafik gösterim olarak Vantagepoint ten daha iyidir fakat koordinat sistemi ED50 ye uyumlu olmadığı için bizim çalışmalarımızda kullanmak pek mümkün değildir. Vantagepoint programı kurulum aşamasında internete bağlanıp dosya indirmektedir, bu yüzden program kurulurken internet bağlantısı kontrol edilmelidir. Vantagepoint kendini internet üzerinden güncelleyebilir fakat siz güncel sürümü yüklemeyiniz, çünkü koordinat sistemini ED50 olarak ayarlamaya yarayan predefined.csl dosyasını güncel sürüm kullanamamaktadır.

53 İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER MURAT ÇİFTCİ Harita Mühendisi

HARİTALAMA ESASLARI VE GPS. www.muratciftci.net

HARİTALAMA ESASLARI VE GPS. www.muratciftci.net HARİTALAMA ESASLARI VE GPS 1 İÇERİK -GİRİŞ -ÖLÇEK, GEOİD VE ELİPSOİT -KOORDİNAT SİSTEMLERİ -PROJEKSİYON -UTM SİSTEMİ -GPS KULLANICI ARABİRİMİ 2 GİRİŞ Harita, konu aldığı bölgenin topografyası ya da bu

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02)

GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02) GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02) Kurulum: Program 2 aşamada kurulmaktadır. Öncelikle CD içerisindeki Setup1.exe çalıştırılarak Microsoft.Net Framework 1.1 programı bilgisayara kurulmalıdır. Bu programın

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan FURKAN TUZCU * Yeni İş Oluşturulması Yapılacak ölçümlerin, arazide toplanan verilerin kaydedilmesi için bir iş dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali

Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali Broker, Acente, Banka Online Sigortacılık Portali www.neosinerji.com.tr / www.babonline.com.tr TEKNİK DESTEK e-mail: acentedestek@mapfregenelsigorta.com tel: 212 334 90 90 MAPFRE GENEL SİGORTA SİSTEME

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri

Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Bilgi Konu : 2017 Yılına, Yılsonu Devir İşlemleri Presto Plus da iki farklı tip devir yapılabilir. İhtiyaca göre bu iki devir programından birisi tercih edilerek devir işlemi yapılmalıdır. Devir işlemlerinden

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ

1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ İçindekiler 1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ... 2 1.1.YENİ DERS AÇMA NASIL YAPILIR?... 3 2.ÖĞRENCİ DERS YÖNETİMİ EKRANINDA ÖĞRENCİNİN ÜZERİNE DERS NASIL EKLENİR?... 9 2.1.YENİ DERS EKLEME... 11 1.DERS AÇMA İŞLEMLERİ

Detaylı

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU Topcon yeni nesil arazi ölçüm programı olan Magnet Field in RTK uygulamalarındaki kullanımını anlatan dökümandır. Doküman RTK uygulamalarında anten yüksekliklerinin

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) BAŞVURU, E-ÖDEME VE FEN KAYIT İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6 İÇİNDEKİLER. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ.... KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6.. YENİ DÖNEM AÇMA... 6.. EĞİTİM DÖNEMLERİ LİSTELE... 7.3. DÖNEME DERS EKLEME/SİLME... 8.4. DERS LİSTELEME... 9.5. DÖNEME KURSİYER EKLEME/SİLME...

Detaylı

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ. Kullanım Kılavuzu. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OYS OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Kullanım Kılavuzu Türkiye Halk Sağlığı Kurumu OLAY YÖNETİM SİSTEMİ Sisteme Giriş http://oys.thsk.gov.tr/oys Sisteme ilk defa giriş yapılıyorsa size verilen kullanıcı adını girdikten

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU EKOM MANAGER PROGRAMI KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 1 Programın Kurulumu 2 Programın Kullanımı 2-1 Kullanıcı Girişi ve Şifre Değitirme 2-2 Yeni Proje Oluşturma 2-3 Varolan Proje Üzerinde Değişiklik Yapma

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 GPS UYGULAMASI UYGULAMANIN GENEL AMACI: Arazide yapılan

Detaylı

DERS AÇMA İŞLEMLERİ DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI Ders Bilgileri Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır?

DERS AÇMA İŞLEMLERİ DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI Ders Bilgileri Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır? DERS AÇMA İŞLEMLERİ... 2 1.DERS AÇMA EKRAN KULLANIMI... 3 1.1.Ders Bilgileri... 5 1.1.1.Yeni ders açma işlemi nasıl yapılır?... 6 1.2.Ders Öğrenci Listeleri... 13 DERS AÇMA İŞLEMLERİ Ders açma işlemleri

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir.

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Programın Ekran görüntüsü şekildeki gibidir: KULLANIM KILAVUZU Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Banka: Program kurulduğunda

Detaylı

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU İçindekiler KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU... 0 HARİTA TOOLBAR... 5 Katman Yönetimi :... 6 Kaydır :... 8 Tüm Harita :... 8 Yaklaş :... 8 Uzaklaş :... 8 Önceki Görünüme

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ MALİYE SGB..net TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ 1 Taşınır Mal Yönetimi Taşınır Mal Yönetimi ile ilgili işlemlere Kaynak Yönetimi menüsü altındaki Taşınır Mal alt menüsünden ulaşıyoruz. Bu menünün seçenekleri

Detaylı

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Barkod 4 programı, her türlü barkod etiketi, raf etiketi ya da reyon etiketi

Detaylı

Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri

Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi Öğretim Elemanı - Sınav Sonuç Giriş İşlemleri Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminde, Öğretim Elemanı yetkisi kapsamında aşağıdaki ekran (Ekran 1) açılır. Bu belgede genel kullanım

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu

Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu EMANUSCRIPT YAZAR İÇİN KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Sisteme Kayıtlı Yazar ise Sisteme daha önce kayıt olmuş yazar giriş ekranında (Resim 1) kullanıcı adı (kayıt olduğu e-mail adresidir) ve şifresini

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinde anlatıldığı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel menüden Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala butonları kullanılırsa fiş giriş ekranı açılır. Fiş giriş ekranları kullanıldığı

Detaylı

Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Hizmet Detay Belgesi HDB Halk Sağlığı Müdürlüğü HSM Toplum Sağlığı Merkezi TSM Aile Sağlığı Merkezi

Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Hizmet Detay Belgesi HDB Halk Sağlığı Müdürlüğü HSM Toplum Sağlığı Merkezi TSM Aile Sağlığı Merkezi ÇORUM, KASIM 2012 2 Kısaltmalar Temel Sağlık İstatistikleri Modülü Hizmet Detay Belgesi Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi Aile Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Laboratuvarı Kanser Erken Teşhis

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

MapMAP Mobile Aplikasyon ve Parsel Gezgini Version.1.0

MapMAP Mobile Aplikasyon ve Parsel Gezgini Version.1.0 MapMAP Mobile Aplikasyon ve Parsel Gezgini Version.1.0 MapMAP Adroid işletim sistemine sahip mobil cihazlar üzerinde çalışan bir konumsal veri sorgulama yazılımıdır. Uygulama Kadastral Parsel Verilerini

Detaylı

AGSoft Okul Aidat Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Okul Aidat Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş: Program ilk açıldığında karşımıza çalışmak istediğimiz İşletme Çalışma Yılı ve Aidat Dönemi seçim bölümü gelir. İşletme Çalışma Yılı: İşletme defterinin yılı bu bölümden seçilir. Eğer kayıt yapılmamış

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE İSPAT D-8 Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Kapsam Genişletme, Belge İtiraz, Adres/Unvan Güncelleme)

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Kapsam Genişletme, Belge İtiraz, Adres/Unvan Güncelleme) AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Kapsam Genişletme, Belge İtiraz, Adres/Unvan Güncelleme) 1 AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden

Detaylı

PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU

PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU PRUSA İSG KULLANIM KILAVUZU Sürüm 0.0.1 İçindekiler Firma İşlemleri :. 1. Firmalar Firma Kayıt Firma Bilgisi Değiştirme 2. Tesisler Tesis Ekle Tesis Düzenle 3. Bölümler Bölüm Ekle Bölüm Düzenle 4. Birimler

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE ŞAHADETNAMESİ Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi,

Detaylı

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme

MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme Versiyon : 1.00 Yayınlama Tarihi : 16.09.2007 23:00 Sayfa Aralığı : 1-19 MEDULA Sistemi E-Fatura Gönderme MEDULA Sistemi ile E-Fatura gönderme işleminde ilk adım gönderilecek faturaların GSS** icmallerinin

Detaylı

DesignCad Basit İmalat Adımları

DesignCad Basit İmalat Adımları Masa üstünden DesignCad ikonu çift tıklanarak açılır. Sol sütundan Klasör seçilir, (bluz,ceket, etek) orta sütundan (Model Bölümü) model seçilir ve mouse ile çift tıklanarak Model Tasarım sayfasında açılır.

Detaylı

NOT: 1 hasta gün içerisinde en çok 3 polikliniğe muayene olabilir. ÖZEL HASTA GİRİŞİ

NOT: 1 hasta gün içerisinde en çok 3 polikliniğe muayene olabilir. ÖZEL HASTA GİRİŞİ HASTA ARAMA 1- Hastanın adı soyadı tam veya bir kısmı yazılır. 2- Hasta adı tam yazılarak arattırılmak istenirse tam seçeneği veya kısmi seçeneği seçilerek ad ve soyadın bir kısmı yazılır aramayı başlat

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

1. Akıllı Ulaşım Menüsü

1. Akıllı Ulaşım Menüsü 1. Akıllı Ulaşım Menüsü 1.1. Operasyon Takip Araç sefer durumlarıyla ilgili bilgilere ulaşmak ve haritada görüntülemek için kullanılan bölümdür. İstenilen aracın sefer bilgilerine ulaşmak ve incelemek

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

ipromelodi Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

ipromelodi Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri ipromelodi Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri İÇİNDEKİLER Konu Sayfa No Melodi Kontrol Sistemi Nedir? 3 Nerelerde Kullanılır? 3 Programda Kullanılan Terimler ve Anlamları

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:...

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:... ELEKTRONİK İMZA 1 İÇİNDEKİLER Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 1. Adım:... 4 2. Adım:... 4 Sürücü Yükleme Nasıl Yapılır?...

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) VERİ İŞLEMLERİ DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013 Yazılım

Detaylı

ipromelodi Okul Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

ipromelodi Okul Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri ipromelodi Okul Melodi Kontrol Sistemi İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri İÇİNDEKİLER Konu Sayfa No Melodi Kontrol Sistemi Nedir? 3 Nerelerde Kullanılır? 3 Programda Kullanılan Terimler ve Anlamları

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve

Detaylı

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir.

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. MAGNET FIELD PROGRAMINDA CORS-TR SİSTEMİNİN KULLANILMASI Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. Magnet Field programının açılması

Detaylı

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU 1-ALIM Epoch50 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir.bağlanılan bu RTK ağı Tusaga-Aktif(CORS-TR)

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı : Cari hesap, Kasa, Banka, Vergi, Hizmet, Stok, Döviz, Çek&Senet Master Tanımlarında kullanılan kod listesi ekran yapıları temel olarak aynı olmasına rağmen aşağıda kırmızı belirteçle gösterildiği gibi

Detaylı

1.DERS KATALOG Ders kataloğu ekranında yeni ders tanımlamaları yapılabilir ve Seçmeli havuz dersleri oluşturulabilmektedir.

1.DERS KATALOG Ders kataloğu ekranında yeni ders tanımlamaları yapılabilir ve Seçmeli havuz dersleri oluşturulabilmektedir. İçindekiler DERS KATALOĞU... 2 1.DERS KATALOG... 2 1.1.Ders... 3 1.1.1.Derse ait dil seçenekleri nasıl ve hangi bölümden girilmektedir?... 4 1.2.Dersin Okutulduğu Öğretim Planları... 8 1.3.Dersin İçerikleri...

Detaylı

POWER POINT SUNU PROGRAMI

POWER POINT SUNU PROGRAMI POWER POINT SUNU PROGRAMI Power Point bir Sunu (Slayt) programıdır. MS-Office uygulamasıdır ve Office CD sinden yüklenir. Programı çalıştırabilmek için; Başlat/Programlar/Microsoft Office/Microsoft Office

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü 2014 2015 Güz Yarıyılı Uygulama 2 ArcGIS Yazılımı ile Mekânsal

Detaylı

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

TC. SİNOP ÜNİVERSİTESİ TARAYICI TARAMA VERİLERİNİ TEMİZLEME VE SERTİFİKA KULLANIM YÖNERGESİ

TC. SİNOP ÜNİVERSİTESİ TARAYICI TARAMA VERİLERİNİ TEMİZLEME VE SERTİFİKA KULLANIM YÖNERGESİ TC. SİNOP ÜNİVERSİTESİ TARAYICI TARAMA VERİLERİNİ TEMİZLEME VE SERTİFİKA KULLANIM YÖNERGESİ 1. Google Chrome Tarama Verilerini Temizleme Google Chrome menü butonu Ayarlar sekmesine tıklanır.(görüntü 1)

Detaylı

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Çoklu Ortam Uygulamaları FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Gwenview Gwenview uygulama yazılımı,genel resim göstericisi ve temel fotoğraf düzenleyicisidir. Resim ve Fotoğraf Gösterici ve aynı zamanda

Detaylı

MİCRODESTEK E-SMM UYGULAMASI TANITIM DOKÜMANI

MİCRODESTEK E-SMM UYGULAMASI TANITIM DOKÜMANI MİCRODESTEK E-SMM UYGULAMASI TANITIM DOKÜMANI İçindekiler Yeni Kullanıcı Tanımlama... 2 Giriş... 4 Ana Ekran (E-SMM Hazırlama)... 6 Müvekkil Tanımlama ve Düzenleme... 7 E-SMM Hazırlama... 9 E-SMM Listesi...

Detaylı

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru)

AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu (Yeni Başvuru) 1 AİTM Seri Tadilat Tip Onay Belgesi Başvurusu Başvuru için «https://basvuru.tse.org.tr/uye/» adresinden TSE 360 sistemine kayıt olunması ve

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

Bu talimatın amacı barkod okuyucu kullanımı ile ilgili bilgi vermek ve kullanım alanlarını belirlemektir.

Bu talimatın amacı barkod okuyucu kullanımı ile ilgili bilgi vermek ve kullanım alanlarını belirlemektir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı barkod okuyucu kullanımı ile ilgili bilgi vermek ve kullanım alanlarını belirlemektir. 2. KAPSAM Bu talimat depo ve şubelerde yapılan mal kabul, ürün sevki ve sayım süreçlerini

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI LOGOMAPS. Ürün : TIGER2 / UNITY2 Bölüm : Finans

DESTEK DOKÜMANI LOGOMAPS. Ürün : TIGER2 / UNITY2 Bölüm : Finans LOGOMAPS LOGOmaps hizmeti, firmaların coğrafi analiz ve raporlama ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla, LOGO ve INFOTECH işbirliği ile geliştirilmiştir ve LOGO ürünleri ile entegre çalışmaktadır. LOGOmaps

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

KONU: GPS YARDIMIYLA KORDİNATLARI BİLİNEN YERE GİDEBİLMEK

KONU: GPS YARDIMIYLA KORDİNATLARI BİLİNEN YERE GİDEBİLMEK KONU: GPS YARDIMIYLA KORDİNATLARI BİLİNEN YERE GİDEBİLMEK İçindekiler 1. GPS Hakkında Genel Bilgiler a. GPS nedir? b. GPS nasıl çalışır? 2. Kullanılacak GPS in Tanıtımı 3. GPS in Kullanımı 4. Noktaların

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ KULLANIM KLAVUZU ARALIK - 2013 SİSTEME GİRİŞ Sisteme, Tc numaranız ve size verilen şifre ile; http://cbs.thsk.saglik.gov.tr adresinden

Detaylı