İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012"

Transkript

1

2 2 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012

3 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 1 Neden Kurban? Kurban İsmail in adanmışlığı, bir babanın en sevgilisine en değerlisini armağan edişidir Kurban sadakattir, ibadettir, paylaşmaktır, berekettir; dünyanın bir ucundan diğer ucuna açılan kapıdır; hayra giden yoldur; hakka yaklaşmaktır. Ortadoğu ya, Balkanlar a, Orta Asya ya, Kafkasya ya, Afrika ya, Uzakdoğu ya, Latin Amerika ya her yöne yollara düşüp hayrı kapı kapı dağıtarak dualara ortak olmaktır. Sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara ulaşmak, kardeşliği dünyaya yaymaktır. Yokluğa varlık katmaktır sözün kısası. Sevaba sevap eklemek Kardeşlik bilincini geliştirmek, bir olmak, hep bir kalmaktır. Allah ın rızasını kazanmak ve yeni hayır yolları aramaya düşmektir sonrasında ülke ve bölgede kurban İHH İnsani Yardım Vakfı olarak bu kurbanda Kurban ibadet, paylaşmak kardeşliktir sloganıyla dara düşmüş kardeşlerimizle kucaklaştık den bu yana bağışçılarının vekâlet yoluyla verdiği kurbanları sahiplerine ulaştıran vakfımız, bu yıl da emanet aldığı hisse kurbanı Türkiye dâhil 101 ülke ve bölgede yaklaşık 2 milyon kişiye ulaştırdı. Bu sene de kurban vesilesiyle yeryüzüne dağılan ekiplerimiz aracılığıyla mazlum coğrafyalarda zor koşullarda yaşam mücadelesi veren insanlar için gerçekleştirdiğimiz kalıcı projeleri hayata geçirdik. Her Kurban Bayramı nı hayır için vesile bilerek, bayram günlerinde beş kıtada onlarca projenin açılışını yaptık, ihtiyaç duyulan yeni projeler için çalışmalar başlattık. Önceki yıllarda hayata geçirdiğimiz su kuyusu, eğitim merkezi, cami ve mescitler, oyun parkları, meslek edindirme kursları, yetimhane binaları gibi projelerimizin denetimlerini yaptık, ihtiyaçlarını belirledik. 20 yıldır toplumlar arasında kardeşlik köprüleri kurmak, sıkıntıya düşmüş, mazlum olmuş insanlara umut ışığı olabilmek için sınırlar aşıyoruz. Bu kurban da dünyanın bir ucundan diğer ucuna kardeşlerimizle kucaklaştık, dualaştık, yüreklerin ferahlamasına tanık olduk, yüreklerimizi ferahlattık... Nice kurbanlarda tekrar buluşmak ümidiyle

4 2 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU kıtada 101 ülke ve İHH, Balkanlar dan Güneydoğu Asya ya, Ortadoğu dan Latin Amerika ya beş kıtada ihtiyaç sahiplerine ve yetimlere ulaştı. Kurban Faaliyet Şeması Kurban Faaliyet Şeması Kurbanlarını 101 farklı ülke ve bölgedeki kardeşlerine vekâlet yoluyla bağışlayan hayırseverlerimiz, bağışlarını İHH İnsani Yardım Vakfı nın banka hesap numaralarına kredi kartı veya posta çeki ile, vakıf merkezine bizzat gelerek elden, internet üzerinden online bağış yöntemiyle ulaştırır. aşama-1 Gelen kurban bağışları, bağışçıların talebi doğrultusunda İHH tarafından 2012 Kurban Organizasyonu çerçevesinde çalışma yapılacak ülkelere göre paylaştırılır. aşama-2 Kurbanlıklar, İHH İnsani Yardım Vakfı görevlilerince, çalışma yapılacak ülke ve bölgelerde kurban için gerekli kriterlere uygun olarak satın alınır.

5 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 3 bölgede kurban Su kuyusu, eğitim merkezi, cami ve mescit inşası, oyun parkı, meslek edindirme kursları, yetimhane binaları gibi birçok proje Kurban'da ziyaret edildi. Abhazya Acara Adıgey Afganistan Ahıska Arakan Arnavutluk Azad Keşmir Azerbaycan Bangladeş Bolivya Bosna-Hersek Brezilya Bulgaristan Burkina Faso Cibuti Çad Çeçenistan Dağıstan Doğu Türkistan Doğu Timor Ekvador Endonezya Etiyopya Fas Fildişi Sahilleri Filipinler Filistin Güney Afrika Cumhuriyeti Gambiya Gana Gürcistan Haiti Hindistan Irak İnguşetya İran Jammu Keşmir Kabardey Balkar Kamboçya Kamerun Karaçay Çerkes Karadağ Kazakistan Kenya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kırgızistan Kırım Kolombiya Kosova Küba Libya Lübnan Macaristan Makedonya Malavi Mali Mısır Moldova Moritanya Moro Mozambik Nepal Nijerya Osetya Özbekistan Pakistan Papua Yeni Gine Patani Peru Polonya Preşova Romanya Ruanda Rusya Sancak Senegal Sierra Leone Somali Sri Lanka Sudan Surinam Suriye Şili Tacikistan Tanzanya Tataristan Tunus Türkiye Türkmenistan Uganda Ürdün Venezuela Vietnam Yemen Zimbabve Kurban Faaliyet Şeması Kurban Faaliyet Şeması aşama-3 aşama-4 aşama-5 Kurban Bayramı nın birinci günü, bayram namazının ardından, kurbanlıklar İslami usullere uygun olarak kesilir ve pay sahiplerine dağıtılır. Kesilen kurbanlar İHH tarafından raporlanarak bağış sahiplerine geri bildirimde bulunulur. Sayın Ümit Çelik tarihinde bağışlamış olduğunuz kurbanınız kesilmiştir. Allah kabul etsin.

6 4 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012

7 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 5

8 6 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Burkina Faso Mutlu İnsanlar Diyarı Ramazan Yılmaz Başkent Ouagadougou nun arka sokaklarında ilerliyoruz. Yaklaşan bayram için hazırlık var sokakta; çöpler yakılıyor, yollar temizleniyor. Bayram hutbesini Yako şehrinde büyük bir düzlükte toplanmış erkekler ve kadınların doldurduğu alanda dinliyoruz. Mutlu insanlar diyarı Burkina Faso da ümmet kuşağına iştirak ediyoruz. Namazın ardından Allah ın adı ile kesiyoruz kurbanlarımızı ve insanlığın selameti yönündeki salih niyetlerimizi Rabbimize iletiyoruz. Kurban paylarını dağıtmak üzere Burkina Faso daki Malili göçmen kardeşlerimizin yaşadığı kamplara gidiyoruz. Mali de 22 Mart ta gerçekleşen askerî darbenin ardından yaşanan siyasi belirsizlik ve güvenlik endişesi nedeniyle kişinin Senagal, Nijer ve Burkina Faso da mülteci olarak bulunduklarını öğreniyoruz. Başkent Ouagadougou daki bayramlaşma ve kurban dağıtım merkezimiz ise, İHH nın burada yaptırdığı Zeyd Bin Sabit Okulu oluyor. Kurbanlarımızı kesip paketlerimizi hazırlıyoruz. Zeyd Bin Sabit Okulu nun bahçesi ve sınıfları oyun oynayan birbirinden güzel çocuklarla dolu. Balonlarımız ve şekerlemelerimizle biz de oyun halkasına katılıyoruz. Ekibimizin ak saçlı elçileri Ahmet ve Ali Rıza ağabeyler patlayan balonların yerine yenilerini şişirerek bu güzel oyunu sürdürüyorlar. Şekerler yenilip oyunlara ara verildiğinde yetim kardeşlerimize kurban hisselerini ikram ediyoruz. * Bu raporda yer verilen seyahatnameler orjinallerinden kısaltılarak kullanılmıştır.

9 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 7 Cibuti Cibuti den Notlar Abdullah Ömer Çelik Şanlıurfa kadar bir yer Cibuti. Nüfusu civarında. Aden Körfezi nden Kızıldeniz e girişteki Bâbülmendep Boğazı nın batı kıyısında bulunduğu için stratejik öneme sahip. İstiklaline kavuştuktan sonra bile sömürü düzeninin devam etmesinin arkasında yatan sebep de burada saklı. Resmî kaynaklarda ülke nüfusunun %94 ü Müslüman olarak geçiyor; İHH nın kardeş kuruluşu El-Birr bu oranın aslında %100 olduğunu söylüyor. Resmî diller Arapça ve Fransızca. Fransızca her alanda yaygın, Arapça ikinci planda. Halk kendi arasında ise Somalice konuşuyor. Halkın %73 ü fakir, bu oranın %50 si ise fakirlik seviyesinin altında. Bir Cibutilinin günlük geliri 0,66 dolar. El-Birr deki arkadaşlar ülkedeki fakirliğin boyutunu görmemiz için bizi başkentte bir bölgeye götürüyor. İlk olarak çöpün ve çamurun içinde yaşayan bir aileyi ziyaret ediyoruz. Sadece 10 dakika durabildiğimiz bu yerde insanlar bütün hayatlarını geçiriyor. Son derece yoksul insanların yaşadığı bu yerlerde bizlerin anladığı manada dört duvardan müteşekkil bir evden bahsetmekse imkânsız. Ülke 1977 de Fransa dan bağımsızlığını kazanmış ancak bugün hâlâ Fransızlar Cibuti sokaklarında. ABD ülkedeki Fransız tekeline son vermiş ve Afrika daki en büyük askerî üslerinden birini buraya kondurmuş. Daha başka kimler var kimler: İtalya, Japonya, Almanya, İspanya. Cibuti de altı farklı ülkeye ait askerî birlik var. Bayram namazını toprak bir futbol sahasında eda ediyoruz. Cibuti nin hemen hemen her yerinde insanlar bayram namazını açık mekânlarda toplu olarak icra ediyor. Kurban dağıtılan bölgelerde partner kuruluşumuz önceden bir çalışma yaparak ihtiyaç sahiplerine birer yazılı belge vermiş. Bu belgeler karşılığında et dağıtımlarımızı yapıyoruz. Buradaki kardeşlerimize kurban paylarını teslim ederken gözlerindeki mutluluğu görmek içimizi ısıtıyor.

10 8 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Gambiya Gambiya da Kurban Sevinci Talha Keskin Bu sıcak memleketin sıcak insanları ile ilk günden kaynaşıyoruz. Bizlerin burada olmasından duydukları sevinci sıkça dile getiriyorlar. Gambiya da keseceğimiz 50 büyükbaş hayvanı görmek için hayvan pazarına gidiyoruz. Pazarda hayvanların alımında, bakımında ve dağıtımında görev alan partner ekibimiz ve Gambiyalı bir gazeteci var. Kendisi İHH organizasyonları hakkında bizimle bir röportaj yapıyor. Kesim için gittiğimiz her yerde insanlar bizi büyük bir sıcaklık ve sevinçle karşılıyor, bu organizasyonun gerçekleşmesine vesile olanlar için dua ediyorlar. Bu kurbanların onlar için ne kadar çok şey ifade ettiğini dile getiriyorlar. Köylerinde kurban ibadetinin yerine getirilmesinden de ayrıca mutlular. Kurban kesim çalışması yaptığımız yerlerdeki camileri ve okulları da ziyaret ediyoruz; maalesef hemen hepsi oldukça bakımsız ve harap. Kırsal bölgelere gitmek için yola koyuluyoruz. Tek katlı ahşap veya topraktan yapılmış evlerin bulunduğu yol boyunca ilerlerken kafileler hâlinde çocuklar görüyoruz. Zaman zaman durup çocuklara Türkiye den getirdiğimiz balonlardan hediye ediyor ve mimikler, gülümseme ve kucaklaşmalarla bayram sevincini paylaşıyoruz. Kesim yaptığımız bölgelerden birinde çok sayıda yetim ailesi olduğunu öğreniyoruz. Yetim anneleri ailelerine bakabilmek için ortak bir arazide tarım yapıyormuş. Bu hanımlar son derece kısıtlı imkânlar ve teknik yetersizliklere rağmen bahçelerinde birtakım meyve ve sebzeleri yetiştirmeyi başarmış. Hanımların bahçelerden aldıkları ürünün verimini arttırmak için su kuyularına, çite ve ilaca ihtiyacı var. Tarım, bölgede yaşayanlar için tek gelir kaynağı.

11 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 9 Gana Altın Ülke Gana Ercan Akcan Rotamız Afrika nın ilk bağımsız ülkesi Gana Dağıtımlar farklı yerlerde yapılacağı için ekibimiz ikiye ayrılıyor. Biz Akra da kalan ekipteyiz. Diğer arkadaşlarımız ülkenin kuzey bölgelerine gidiyor. Bayram namazı için Akra nın dışında Eastern City deki Tafo bölgesine gidiyoruz. Büyük bir alana varıyoruz. Geniş, yemyeşil bir arazi. Safların ön tarafında erkekler, biraz arkasında kadın ve çocuklar. Herkes rengârenk. Namazdan sonra ilk kurbanımız için büyük bir evin bahçesine giriyoruz. Sonrasında Mampong, Akropong ve Kwabeng bölgelerine gidip buralarda görme ve işitme engelli öğrencilerin ayrı ayrı eğitim gördüğü ilkokulları ziyaret ediyor ve her birinde birer kurban kesiyoruz. Okullarda karşılaştığımız manzaralar içimizi burkuyor. Çocuklara yanımızda getirdiğimiz küçük hediyelerden veriyoruz. Konuşamayan bir kız öğrencinin koluna bir bileklik takıyorum, o küçücük kız bana öyle bir sarılıyor ki, o bakışlar bundan sonra hep benimle olacak. Akşam hava karardığında Akra ya varıyoruz. Burada kesilen üç kurbanı Akra nın en fakir mahallelerinden olan Malam Atta ve Agbobloshie de dağıtıyoruz. Mahallede elektrik olmadığı için sokağın ortasında yakılmış bir ateşten ve aracımızın farlarından istifade ediyoruz. Ertesi gün Western City deki Kanglebe bölgesine geçiyoruz. Burada müze hâline getirilmiş bir kale var. Okyanusun tam kenarında. Amerika ya gönderilen Afrikalıların burada esir edildiğini anlatıyor mihmandarımız Nurudden. Kalenin okyanusa açılan kapısının adı: No Return (Dönüş Yok). Gana da neredeyse bütün kiliseler İngiliz Anglikan Kilisesi ne bağlı. Ülkedeki birçok reklam panosunda kiliselerin yazdırdığı sözler gözümüze çarpıyor: İsa yakında geliyor, hazır mısınız? veya Bugün kiliseye gittiniz mi? Son derece bozuk olan yollardan geçerek ulaştığımız bir köyün girişinde yaklaşık çocuk tarafından karşılanıyoruz. Çocuklara hediye dağıtmak istiyoruz ama sıra yapamadığımız için oldukça zorlanıyoruz. Kurbanlarımızı Western şehrinin beş farklı yerinde kesip ev ev dağıtıyoruz. Gecenin ilerleyen saatlerinde kuzeydeki ekibimiz de otele dönüyor. Her şeyin planlandığı şekilde gerçekleştiğini, herhangi bir problem yaşamadıklarını anlatıyorlar.

12 10 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Kenya Camiler Halkın Buluşma Mekânı Ahmet Akif Ekşi Kenya ya gelmeden önce ülke hakkında edindiğimiz bilgilerden başkent Nairobi de Müslüman nüfusun oranının ortalama %20-30 civarında olduğunu öğreniyoruz, ancak gözlemlerimiz bu rakamların gerçekliğinden şüphe etmemize neden oluyor. Burada insanların ibadet mekânlarına gösterdikleri özen ve yükledikleri anlam bizi şaşırtıyor. Müslüman şehir ve kasabalarda faaliyet gösteren İslami kuruluşların yanı sıra en önemli buluşma ve faaliyet mekânı olarak camiler kullanılıyor. Mahallelerini, vakıf-dernek merkezlerini, sohbet meclislerini, ilim enstitülerini, kütüphanelerini, hatta misafirlerini ağırlayacak otellerini bile, cami merkezli konuşlandırmaya özen gösteriyorlar. Kenya da bulunduğumuz süre zarfında İHH İnsani Yardım Vakfı nın bizzat desteklediği birçok çalışmayı yerinde görme imkânı buluyoruz. İlk gün Nairobi yakınlarında İHH nın desteklediği Tala Project/Sümer Günay Camii ve Okulu projesini denetlemeye gidiyoruz. Partner kurum yetkilileri sınıf sayısını artırmak için ikinci katı çıkmak ve bir de yurt yapmak istiyorlar. Garissa da tanıştığım Somalili bir doktor liman şehirlerinde eğitimsizlik nedeniyle balıkçılık yapılamadığından bahsediyor ve belirli bölgeler için özellikle sağlık eğitimi, balık tutma teknikleri vb. eğitim projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini anlatıyor. Neredeyse tamamı Müslüman olan Garissa da bir BM aracı görüyorum ve kurban organizasyonunun Garissa ayağından sorumlu Young Muslim Association Genel Başkanı Sheikh İsmail e burada ne yaptıklarını soruyorum. Sheikh İsmail, BM nin görünürdeki yardım çalışmalarının asıl amacının misyonerlik faaliyeti olduğunu söylüyor. Bunda başarılı olup olmadıklarını sorduğumda gençlere çok cazip fırsatlar sunarak onları İngiltere ye göndermeyi teklif ettiklerini ve bunda da kısmen başarılı olduklarını anlatıyor. Her şeye rağmen ülkede genel anlamda İslam a yoğun bir ilgi olduğunu söylüyor. Kenya daki son günümüzde Kenya ve Afrika kıtası genelinde faaliyet gösteren partner kuruluşlarla bir toplantı tertip ediliyor. Toplantıda bölgelerindeki sorunlar ve yapılabilecekler üzerine görüşlerini dile getiriyorlar. Buradaki herkes Türkiye nin bölgedeki kardeşlerini unutmayışını takdir ve heyecanla karşılıyor.

13 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 11 Mali Varlık İçinde Yokluk Çeken Bir Ülke Recep Karakoç Başkent Bamako da İHH adına satın alınan kurbanların olduğu alana gidiyoruz. Kurbanlar çekilen kura sonucunda şehrin sekiz bölgesine dağıtılıyor. Nüfusu 2 milyon olan Mali de kişi başı yıllık gelir 100 dolar. Eski bir Fransız sömürgesi olduğu için Fransızca çok yaygın olarak kullanılıyor. Ülke ticaretine Fransa, Lübnan ve Çin hâkim. Nüfusun %98 i Müslüman. Müslümanların ekonomik durumları çok zayıf. Eğitimin paralı ve okul sayısının çok az olduğu Mali de ilköğretim süresi altı yıl. İnsanlar ekonomik durumları iyi olmadığı için çocuklarını okutamıyor. Mali Afrika nın en büyük üçüncü altın üreticisi. Ancak bir tezat olarak dünyanın en fakir beşinci ülkesi. Dış güçlerin desteğinde yapılan askerî darbeler nedeniyle ülke yöneticileri, iç meselelerle ilgilenemiyor. Yaşlılarda katarakt, çocuklarda ise göbek fıtığı çok yaygın. Bu hastalıkların nedenleri hem insan sağlığını tehdit eden yaşam şartları hem de sağlık hizmetlerinin yetersiz olması. Bamako da sadece bir tane acil poliklinik mevcut. Şehirde 50 kişinin çalıştığı bir pil fabrikası var, burası şehrin en büyük fabrikasıymış. Ülkede tarım, hayvancılık ve balıkçılık yapılıyor. Fransızların teşvikiyle halkın genellikle pamuk tarımı yaptığını ve elde edilen ürünün düşük fiyatlarla yine Fransızlar tarafından satın alındığını söylüyorlar. Ancak son yıllarda pirinç ve mısır tarımı da yapılmaya başlanmış. Büyük bir camide kıldığımız bayram namazından sonra güzel bir haber alıyoruz: Mali ye gelirken aktarma sırasında kaybettiğimiz valizimiz bulunmuş. Valizin bulunmasına çok seviniyoruz; çünkü çocuklara dağıtacağımız balon, şeker vb. hediyeler o valizdeydi. Kurban kesimlerinin tamamlanmasının ardından bayramın ikinci günü etlerin dağıtımı yapmak üzere Bamako nun çeşitli bölgelerine gidiyoruz. İnsanlara Allah rızası için bir şeyler vermek ve onları mutlu etmek hepimizi fazlasıyla sevindiriyor.

14 12 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Kamerun Gözlerdeki Işığa Kapılıyoruz Nida Kırömeroğlu 15. yüzyılda Portekizliler buraya gelen ilk Batılılarmış ve bu kara parçasına kendi dillerinde ıstakoz anlamına gelen Kamerun adını vermişler. Douala da İHH nın partner kurumunun faaliyetleri hakkında bilgi alıyoruz. Daha sonra İHH aracılığıyla yaptırılan Şerefoğlu Camii ne doğru yola koyuluyoruz. Burada göreceğimiz diğer şehirlerde olduğu gibi ana yolların dışında kalan güzergâhlarda asfaltlanmış yol yok. Derin çukurlardan müteşekkil yollarda ağır aksak bir kağnı gibi hoplaya zıplaya ilerliyoruz. Yol yorgunluğumuz İmam Hamadou ve yardımcısı Davud Abbas ın sıcak karşılamasıyla yok oluyor. Nijer kökenli ikinci imam caminin bahçesinden havuç ebatlarında birkaç kök söküyor. Bu odunsu bitkinin etrafındaki kabuğu soyduktan sonra bize ikram ediyor. Maniyök dedikleri bu bitkinin tadı çiğ kestaneyi andırıyor. İkramların ardından Bursa belediyesinin İHH aracılığıyla yaptırdığı Osman Gazi Camii ni ziyaret ediyoruz. Bizi bölgenin Sultan ı karşılıyor. Ülkede her bölgede kanaat önderi olarak tanımlayabileceğimiz Sultan denilen şahsiyetler bulunuyor. Bu kişiler insanlar arasında vuku bulan sorunları çözmekte görev alıyorlar. Bayram namazı için herkes akın akın Yagoua nın en geniş alanına gidiyor. Alana vardığımızda mahşeri bir kalabalıkla karşılaşıyoruz. Müslümanlar en güzel, en temiz elbiselerini giymiş. Namazdan sonra bayramlaşıyoruz, birbirimize sarılıyoruz. Çocuklar için getirdiğimiz hediyeleri dağıtıyoruz; onların sevincine, gözlerindeki ışığa kaptırıyoruz kendimizi. Daha sonra kurbanların kesileceği bölgeye hareket ediyoruz. Bölge Ramazan dan sonra bir sel felaketi yaşamış. Çad sınırına 7 kilometre mesafede. Beş ayrı yerde yapılan kesimlerde, önceden belirlenmiş ailelere kurban paylarını dağıtıyoruz. Kurban eti dağıtılanlar arasında farklı inançlara mensup ihtiyaç sahipleri de var. Ayrım gözetmeksizin yapılıyor dağıtımlar. Arkadaşlar bölgedeki jandarma, polis, belediye ve 160 mahkûmun bulunduğu hapishane için de kurbanlık ayırmış. Kurbanlıkları vermek için gittiğimizde hem jandarma, hem polis, hem hapishane müdürü tarafından hoş bir yakınlıkla karşılanıyoruz. Bölgedeki tüm faaliyetlerimizi takip eden devletin en büyük TV kuruluşu Kanal 2 yaşadıklarımızı kayıt düşüyor.

15 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 13 Sierra Leone Mazlumun Sesine Kulak Verenler Hacı Bayram Şahin Batı Afrika da 7 milyonluk, dünyanın en fakir ülkelerinden birine Sierra Leone ye gidiyoruz. Ülke halkının %60 ı Müslüman. Sierra Leone de her beş çocuktan üçü beş yaşına gelmeden ölüyor. Batı nın tüm misyoner teşkilatları orada, kişi başına düşün kilise sayısı Batı dan fazla yılları arasında yaşanan iç savaş ülkeyi ekonomik olarak çökertmiş. Binlerce sakat insan var; özellikle isyancılar tarafından iki eli birden kesilmiş çok sayıda insan. Başkente günde sadece birkaç saat elektrik veriliyor. Veriliyor verilmesine de çoğu evde ne elektrik tesisatı ne su tesisatı var. Dünyanın en değerli elmas madenleri, altın madenleri bu ülkede bulunuyor ama Batılı beyaz adam bu madenlerin imtiyazını almış, sömürmeye devam ediyor. Sierra Leone de 700 hisse kurban keseceğiz, yetimlerle hediyeleşeceğiz. İlk olarak altı yıldır tanıdığımız, çalışmalarına destek verdiğimiz, Evanjelist bir rahipken İslam la şereflenmiş Musa kardeşimizin kurmuş olduğu derneği ziyarete gidiyoruz. Musa, kayıtlı yaklaşık kişinin Müslüman olmasına sebep olmuş, bunların 500 e yakını papaz. Onunla birlikte ülkenin en ücra köylerine kadar gidiyoruz. Kabilelerde kurban keseceğiz. Musa yı her yerde tanıyorlar. Bizim jeeple beş saatte gittiğimiz yerlere o motosikletle gidiyor. Yol o kadar sapa ki şoförümüz bile isyan ediyor. Sonunda kesimleri yapacağımız bölgeye geliyoruz ve 350 hisse kurbanımızı kesiyoruz. Buradaki bazı köylerde camiler harap, kiliseler mamur. Bu duruma üzülüyoruz, daha iyileri yapılmalı diyoruz. Bir sonraki durağımız başkentin en yoksul bölgelerinden biri. Burada insanlar teneke barakalarda yaşıyorlar; su, elektrik, tuvalet, banyo hiçbir şey yok. Bir taraf bataklık, bir taraf çöplük. Ama Allah ın dinini her yerde yaşamak mümkün. Bu mahallede yedi yıldır desteklediğimiz yaklaşık 200 fakir çocuğun okuduğu medreseyi ziyaret ediyoruz. Hayırseverlerimizin yardımları ile yapımına başlanan Kur an kursunun inşaatını geziyoruz. Kızlı erkekli 200 çocuk okuyacak burada. Müsterih olun Türkiyeli kardeşler. İHH sadece kurban eti dağıtan bir kuruluş değil, bu ülkede sizin desteğinizle 420 yetime bakıyor, medreseler açıyor, yetimhaneleri destekliyor. Dönerken yeni başlar gibi bismillah diyoruz.

16 14 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Somali İHH Projeleri Somali ye Hayat Veriyor Yüksel Keleş Somali deyiz. Yollar perişan, evler harabe, savaştan dolayı kurşun isabet etmemiş hemen hiçbir ev yok. İlk iş olarak kesilecek 700 hayvanın beslendiği alana gidip kurbanlıkları görüyoruz. Ardından İHH nın yaptırdığı 400 ü yatılı öğrenci kapasiteli yetim kompleksini ziyaret ediyoruz. Kompleks, içerisinde Kur an kursu, ilkokul, ortaokul, lise, medrese, mescit ve spor sahalarını barındırıyor. İşçiler durmadan, bıkmadan, usanmadan birkaç ay içerisinde kompleksi tamamlamaya çalışıyor. İkinci gün yetim öğrencilere hediyeler dağıtmak üzere içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise bulunan yine İHH nın finanse ettiği civarında öğrenciye hizmet veren Fecr Okulu na gidiyoruz. Daha sonra Zemzem Vakfı nın İHH ile birlikte finanse ettiği Arafat Hastanesi ni ziyaret ediyoruz yılları arasında burada katarakt hastası ameliyat edilmiş. Ardından İHH nın yetim aileleri için satın alıp hibe ettiği dükkânları görmeye gidiyoruz. Tarım projesi kapsamında az su ile nasıl tarım yapılması gerektiğini öğrenmek için Türkiye ye gelip eğitim alan öğrencileri, açılan okulları, yetimhaneleri, kompleksleri gördüğümüzde bu ülke insanı için kalıcı çözümler üretildiğini anlıyoruz. İHH nın buradaki bir diğer hizmeti de su kuyuları; İHH 30 u Mogadişu da olmak üzere Somali de toplam su kuyusu açmış.

17 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 15 Bayram namazının ardından iki gruba ayrılıyoruz. Dört arkadaşımız İHH nın yaptırdığı mescidin açılışına gidiyor. Diğer dört arkadaşımızla kurban kesim alanına varıyoruz. İlk kurbanı biz kesiyoruz, sonra kasaplar kesime başlıyor. İkindiden sonra kesilmiş ve poşetlenmiş kurban etlerimizi kamyonlara taşırken Somalili kardeşlerimizin hep bir ağızdan söyledikleri neşeli şarkılara biz de eşlik ediyoruz. Etleri dağıtmak üzere kompleksin yanında kurulmuş olan kampa gidiyoruz. Son gün gittiğimiz kamp oldukça sıkıntılı. 700 den fazla kişinin yaşadığı bu kampa bizden başka hiçbir yardım kuruluşunun uğramadığını öğreniyoruz. Burada insanlar kendi imkânlarıyla yaptıkları naylon evlerde kalıyor. Evlerin içi bomboş, yerde serili hiçbir şey yok. Sadece toprak ve toprağın bir köşesinde bir minder... Kampa en yakın su kuyusu bir kilometre mesafede. Evin önünde ateş var, ateşin üzerinde bir tencere, tencerede yemek var diye düşünüp kapağını açtığımızda kaynayan sudan başka bir şey görmüyoruz. Kampın içindeki bir bakkaldan -bakkal dediysek içinde 5-6 biber, 8-10 patates, 8-10 soğan, 10 paket makarnadan başka bir şey yok- makarnaların hepsini alıp kampta dolaşırken rastgele dağıtıyoruz. Makarna uzattığımız bir teyze daha önce kendisine vermiş olduğumuz makarnayı göstererek komşusuna vermemizi istiyor. Bu yoklukta, bu sefalette kardeşini, komşusunu düşünen insanların ülkesi Somali. Kardeşi açken tok yatmayanların ülkesi. Somali de açlık var, sefalet var, yokluk var, savaş var; ama bir o kadar da umut var, iman var, inanç var.

18 16 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Moritanya Gül Yüzlü Güler Yüzlü İnsanlar Ülkesi Zekeriya Çelik Sabah namazı için otelimizin yakınındaki camiye gidiyoruz. Burası küçük bir yer; takribi bir evin üç odası kadar. Burada namaza herkes büyük kıymet veriyor ve namaz hayatlarının her yerinde. Namaz çıkışı ekibimizden Aydın arkadaşımızın ayakkabılarını bulamıyoruz. Oradaki kardeşler bu duruma çok üzülüyor. İsmi Bilal mi, değil mi bilmem ama orada nice Bilaller gördüm; işte o Bilallerden biri üzüntülü bir yüzle, sahip olduğu tek terliğini arkadaşımıza uzatıyor, bir taraftan da özür diliyor. İHH nın buradaki partner kuruluşu Cemaati Hayriyye yi ziyaret ediyoruz. Ziyaretimiz sırasında İHH nın Moritanya da baktığı yetimler için tutulan arşiv kayıtlarını kontrol ediyoruz. Her dosyayı yerinde ve düzenli görmek bizleri mutlu ediyor. Elhamdülillah emanetler yerine ulaşıyor. Bayram namazını Tevbe Camii inde kıldıktan sonra cemaatle bayramlaşıp vakit kaybetmeden kurban keseceğimiz alana gidiyoruz. Kesimlerin tamamlanmasından sonra dağıtım için Haysu Kujum a yol alıyoruz. Cemaati Hayriyye deki arkadaşlar hiçbir karmaşa olmasın diye belirledikleri ihtiyaç sahiplerine önceden küçük kartlar vermiş. Çok kalabalık olmasına rağmen dağıtımları düzenli bir şekilde yapıyoruz. Dağıtımlarımıza Ümmü l-kura mahallesinde devam etmek üzere oraya hareket ediyoruz. Tek odalı minik evlerin bulunduğu mahalledeki okulun bahçesinde kurban paylarını ihtiyaç sahiplerine teslim ediyoruz. Moritanya da öğrenci ve öğretmen olmak ayrıca önemli. Çölün ortasında, sıcakta, çöl çocukları 8 yıl, 10 yıl hatta 14 yıl şevk ve azimle Kur an a sarılıyor, binlerce hadis ezberliyor. Çadırda, o sıcakta ders veren öğretmenler tek göz odalarda kalıyor. Her şeyleri bu tek odanın içinde. Bu yılki bayramımızı bayram eden gül yüzlü, güler yüzlü, siyah inci tanesi Moritanyalı kardeşlerimizi hiç unutmayacağız. Hele onların bize öğrettiği Namaz her yerde, her mekânda ve tam zamanında huşu içinde kılınır. ilkesini hep hatırlayacağız.

19 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 17 Tanzanya Yol Çağırdığında... Murat Yılmaz Zanzibar yeşil ve mavinin bir araya gelebildiği nadide coğrafyalardan. 1,5 milyonluk nüfusunun neredeyse tamamı Müslüman. İnsanları güzel, ikram sever. Her köyün bir camisi, mümkünse medresesi var. Uzun yıllar köle ticaretinin merkezi olan Zanzibar, şimdilerde misyonerlerin uğrak yerlerinden maalesef. Gördüğümüz kilise, okul ve klinikler, otel girişlerindeki İnciller, Evanjelist ve Katolik öncülerin gölgeleri sadece. Bayram namazını Zanzibar ın merkezinde kılıyoruz. Bayramda sevinmek, sevindirmek var. Çocuk ve bayramı ayırmanız mümkün değil zira. Uzun beyaz entarileri, mis kokulu yeşil, beyaz takkeleriyle çocuklar gözlerimizin nuru. Kazule, Mahanda, Donge, Tumbatu Jongove, Tumbatu Kichangani, Bambwini, Klimani Tazari, Kidati, Kendva, Nyange, Mkokotoni, Darusselam, Pemba ve Bogomoto Hepsi bizim kasabalarımız, şehirlerimiz, adalarımız. 700 hisse kurbanımızı Rabbimizin adını anarak tekbirlerle O na doğru bir yol tutmak için kurban ediyoruz. Bu kurbanlarımızdan yaklaşık aile istifade ediyor. Bir küçük tebessüm ve dua ilacımız oluyor; gönüllerimiz bayram ediyor. Yürekleriyle verenden de, tebessümle alandan da Rabbim razı olsun inşallah. Tumbatu, Zanzibar ın kuzeybatısında nüfuslu küçük bir ada. İnsanlar balıkçılıkla geçiniyor. Kurban paylarında onların da hakkı var. 100 yıllık yelkenli bir balıkçı teknesine ulaşmak için yarı belimize kadar ıslanmamız gerekiyor. Kesilip parçalanmış etler bir bir taşınıyor. Sonrasında bu küçük tekneye bin yıllık sevgimizle 43 kişi sığışıyor ve tekbirlerle yol alıyoruz. 45 dakika kadar bazen mavi, bazen turkuazlaşan okyanus sularında ilerliyoruz. Sahilde defleriyle en sıcak ilahileri bizler için söyleyen gençler ve sevinçle hoplayan çocuklarımız var. Hep birlikte çıplak ayak Tumbatu nun içlerine kadar yürüyoruz. Hediyelerimizi veriyor, sevindiriyoruz kardeşlerimizi. Bizleri serin bir dua ayırıyor; Bizleri unutmayın, yine gelin! diyorlar. Geleceğiz elbette. Bayramda Türkiye deki hayırsever kardeşlerimizin hamisi bulundukları 360 yetim çocuğumuzla buluşma, bayramlaşma ve kurban hediyeleriyle sevinme, sevindirme fırsatını da veriyor Rabbimiz bizlere. Onları kucaklamak, başlarını okşamak ve minik bir buse ile gönüllerini almak da bizler için en büyük hediye oluyor. Rabbim çocuklarımızı ve kardeşlerimizi her türlü kötülükten korusun inşallah.

20 18 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012

21 KURBAN RAPORU 2012 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI 19

22 20 İHH İNSANİ YARDIM VAKFI KURBAN RAPORU 2012 Afganistan Kurban: Kardeşliğin En Güzel Nişanesi Abdullah Sabit Tuna Kabil Havaalanı na indiğimizde farklı bir ülkeye geldiğimizi hemen fark ediyoruz. Güneş gözlüklü, kalıplı, ciddi beyaz adamlar var etrafta. Yabancılar Hem de çok. Bunlar Amerikan askerleri. Hollywood filmlerinden fırlamış, sanki özel bir operasyondaymış ciddiyetiyle etraflarını süzen, zaman zaman yerel polise el işaretleri ile bir şeyler söylemeye çalışan ve işlerini bitirdikten sonra ağır çekimde son bir kez etraflarını süzdükten sonra hızlıca zırhlı araçlarına binen yabancılar Savaş burada hayatın bir parçası gibi Görünürde herhangi bir sıcak çatışmaya rastlamıyorsunuz ancak gittiğiniz lokantadan girdiğiniz çarşıya kadar her yerde eli silahlı askerleri veya özel güvenlikleri görebiliyorsunuz. Akşam güneş battığında her taraf karanlığa bürünüyor. Evlerdeki ışıkları saymazsanız neredeyse ışık yok hiçbir yerde. Öğrendiğimize göre şehre belli saatler arasında elektrik veriliyor, onun haricinde elektrik ya yok ya da jeneratörler çalışıyor. İlk akşamdan bütün planları yapıp kimlerin hangi bölgelere gideceğini kararlaştırıyoruz. Kurbanlar birbirine oldukça uzak bölgelerde kesileceğinden ekiplere bölünerek yola koyulacağız. Gece yarısı isminin Rubabi olduğunu öğrendiğimiz çok şirin bir köye varıyoruz. Sabahleyin çok daha güzel olduğunu göreceğimiz bu köyde Ferit Ağabey in ailesi yaşıyor. O ve ailesi bizleri rahat ettirmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyorlar. Bayram sabahı erkenden yola çıkıyoruz. Kurbanların kesileceği köye ulaştığımızda Karadeniz in köylerini andıran bir manzara ile karşılaşıyoruz. Evler dağların içlerine gizlenmiş gibi. Köy halkı bayram namazının ardından kurban kesimlerinin yapılacağı dağ yamacına doğru toplanmaya başlamış. Çocuk yaşlı herkesin yüzünde tatlı bir tebessüm. Hemen işe koyuluyoruz. Hayvanlar kesiliyor, namazlar kılınıyor, etler taksim edildikten sonra poşetlere doldurulup önceden dağıtılan fişler karşılığında sahiplerine ulaştırılıyor. Ertesi gün yeni bir sefere daha çıkıyoruz. Bu kez daha merkezî bir kasabaya gidiyoruz. Yine tatlı bir koşuşturmaca; tekbirler, tevhidler dillerden eksik olmuyor. Kurbanlar kesiliyor, taksimler yapılıyor ve yine emanetler sahiplerine ulaştırılıyor. Kardeşliğimizin nişanesi olarak tebessüm ediyor, bayramlaşıyor ve birbirimize sarılıyoruz.

Yardım kuruluşlarının kurban bedelleri

Yardım kuruluşlarının kurban bedelleri On5yirmi5.com Yardım kuruluşlarının kurban bedelleri 2015 yılında pek çok yardım kuruluşu dünyanın pek çok yerindeki ihtiyaç sahiplerine kurban eti ulaştıracak. Peki hangi yardım kuruluşu, kurban kesimi

Detaylı

Kurban Allah a yakınlaşmanın adıdır. Sahip olduklarımızın Allah yolunda feda edilmesidir, teslimiyettir, teşekkürdür.

Kurban Allah a yakınlaşmanın adıdır. Sahip olduklarımızın Allah yolunda feda edilmesidir, teslimiyettir, teşekkürdür. Kurban Allah a yakınlaşmanın adıdır. Sahip olduklarımızın Allah yolunda feda edilmesidir, teslimiyettir, teşekkürdür. Kurbanlarınız Afrika da Bayram Olsun. Kurbanlarınızı Afrika nın en ücra yerlerine

Detaylı

Sadakataşı Derneği, kurulduğu 2010 yılından bu yana yardımsever insanımızın yaptığı bağışları, medeniyetimizin paylaşmayı tavsiye eden

Sadakataşı Derneği, kurulduğu 2010 yılından bu yana yardımsever insanımızın yaptığı bağışları, medeniyetimizin paylaşmayı tavsiye eden Sadakataşı Derneği, kurulduğu 2010 yılından bu yana yardımsever insanımızın yaptığı bağışları, medeniyetimizin paylaşmayı tavsiye eden sadakataşlarından aldığı ilhamla, ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırıyor.

Detaylı

İHH'dan Yetimlerin Yüzünü Güldürecek Proje

İHH'dan Yetimlerin Yüzünü Güldürecek Proje On5yirmi5.com İHH'dan Yetimlerin Yüzünü Güldürecek Proje İHH İnsani Yardım Vakfı düzenlediği Yetim Dayanışma Günleri kapsamında hazırladığı 120 proje ile 23 ülkedeki yetimlerin yüzünü güldürecek. Yayın

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 ve ye göre dış ticaret Miktar Euro 690710 ABD 1.019 74 0 0 1.880 1.707 690790 ABD 3.197.164 190.462 0 0 1.422.439 1.299.514 Euro 690810 ABD 78.284 3.850 1.848 118 43.314 38.735 5.575 5.168 690890 ABD 178.045.692

Detaylı

Rabb'in için Namaz kıl, Kurban kes!

Rabb'in için Namaz kıl, Kurban kes! Rabb'in için Namaz kıl, Kurban kes! Kevser Sûresi 2 Kurban sevabınıza yoksulların, gariplerin, sahipsizlerin, yetimlerin, aç ve hasta olanların, seslerini duyuramayan daha nice Mağdur ve Mazlumların duasını

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve ye göre dış ticaret İhracat İhracat İhracat 690721 ABD 205.907.319 10.016.491 545.647 26.090 61.237.372 54.367.866 442.498 388.194 690722 ABD 3.805.776 224.607 67.890 3.140 1.177.009 1.052.756 82.674

Detaylı

KURBAN BEDELI 100 Euro

KURBAN BEDELI 100 Euro Kurban sevabınıza yoksulların, gariplerin, sahipsizlerin, yetimlerin, aç ve hasta olanların, seslerini duyuramayan daha nice Mağdur ve Mazlumların duasını da ekleyin! KURBAN BEDELI 100 Euro İSLAM TOPLUMU

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI. Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI. Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI Kurban Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim. Yurtiçinde Kestirmek İsteyenler İçin Kurban Bedeli 550TL

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 690721 ABD 121.201.978 5.919.468 183.351 9.561 36.358.373 33.291.590 60.931 55.611 690722 ABD 2.013.654 112.572 67.890 3.140 654.446 609.369 82.674 78.128 690723 ABD 2.805.625 204.888 17.952 1.700 1.092.601

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu

Değerli S. Arabistan Cidde Uluslararası Türk Okulu Uzun yıllar boyunca baskıcı rejimler ve zorba yönetimlere sahne olan çift başlı kartalların ülkesi Arnavutluk, şimdi yeniden ayağa kalkmaya çalışıyor. Özellikle dini ve kültürel açıdan büyük bir yıkımın

Detaylı

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİMİ

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİMİ 1 VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİMİ Değerli Kardeşlerimiz, Öncelikle kurban bayramınızı tebrik eder, hayırlı ve uğurlu olmasını yüce Allah tan niyaz ederiz. Bilindiği gibi hâli vakti yerinde olan mü minlerin

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var VİZE TABLOSU Pasaport Vize Tablosu MAVİ YEŞİL GRİ KIRMIZI ÜLKE UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK MAHSUS DAMGALI A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var ALMANYA

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9889 1326 11215 480 21 501 4155 291 4446 TOPLAM 14524 1638 16162

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (02.11.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11721 1545 13266 1591 74 1665 4187 400 4587 TOPLAM

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9845 1322 11167 477 20 497 4000 285 4285 TOPLAM 14323 1627 15950

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (28.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11936 1512 13448 1527 76 1603 4154 356 4510 TOPLAM

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8906 1233 10139 435 20 455 3977 286 4263 TOPLAM 13318 1539 14857

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10106 1386 11492 519 21 540 4610 297 4907 TOPLAM 15232

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (23.07.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8612 1206 9818 413 20 433 3474 267 3741 TOPLAM

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10197 1374 11571 520 20 540 4624 292 4916 TOPLAM 15341

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9857 1324 11181 478 20 498 4033 285 4318 TOPLAM 14368 1629 15997

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10079 1343 11422 517 21 538 4588 282 4870 TOPLAM 15184

Detaylı

KATARAKT. Siz görürseniz onlar da görecek...

KATARAKT. Siz görürseniz onlar da görecek... KATARAKT Siz görürseniz onlar da görecek... 1 Katarakt Türkiye de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Afrika kıtasında yaşın yanı sıra kötü beslenme,

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10063 1343 11406 515 21 568 4563 285 4848 TOPLAM 15141

Detaylı

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün)

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Rejim Tablosu ÜLKE ÇİPLİ (UMUMA MAHSUS) PASAPORT YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT GRİ (HİZMET) PASAPORT LACİVERT (DİPLOMATİK) PASAPORT A.B.D AFGANİSTAN ALMANYA ANDORRA ANGOLA ANTİGUA-BARBUDA ANTİLLER ARJANTİN

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 521.361.708,54 519.945.727,22-0,27 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 308.690.215,23 226.634.279,98-26,58 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (12.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11816 1486 13302 1533 75 1608 4056 297 4353 TOPLAM

Detaylı

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU

DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU DOĞU AFRİKA KURAKLIK ACİL YARDIM ÇALIŞMALARI RAPORU - TEMMUZ, KASIM 2011 - Son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşayan Doğu Afrika da 12 milyonu aşkın insan açlık ve susuzlukla karşı karşıya. Bugüne kadar

Detaylı

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ Ocak Eylül 2015 Dönemi Ev Tekstili Genel İhracatı 2015 Ocak - Eylül Dönemi KG M² USD EURO TL TOPLAM EV TEKSTİLİ İHRACATI 227.814.574 274.117.940

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10270 1346 11616 539 19 558 4627 284 4911 TOPLAM 15436

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ YILLAR PROJE SAYISI PROJE BEDELİ ($) KÜMÜLATİF PROJE BEDELİ ($) ORTALAMA PROJE BEDELİ ($) 2002 ve Öncesi 2.425 49.709.990.160

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

MEDRESE VE İSLAM KÜLTÜR MERKEZİ İNŞA PROJESİ- VİETNAM

MEDRESE VE İSLAM KÜLTÜR MERKEZİ İNŞA PROJESİ- VİETNAM MEDRESE VE İSLAM KÜLTÜR MERKEZİ İNŞA PROJESİ- VİETNAM İHH Projeler Birimi ARALIK 2013 PROJENİN KONUSU Bu proje, Vietnam ın Hochiminh City bölgesinde 639,98 metrekare büyüklüğünde 3 katlı bir Medrese ve

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı

TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı RAMAZAN 2013 KENYA TEMEL GÖSTERGELER Coğrafi yapı Güneyinde Tanzanya, batısında Uganda, kuzeybatısında Sudan, kuzeyinde Etiyopya ve doğusunda Somali olan bir doğu Afrika ülkesidir. Hint Okyanusu na kıyısı

Detaylı

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Oğuzhan KAYA TKHK Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı khk.kaynakgelistirme@saglik.gov.tr www.tkhk.gov.tr Slayt1/28 Bakanlığımızın 2013-2017

Detaylı

TİCARİ İLİŞKİLER DURUM İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA AVRUPA BİRLİĞİ >>

TİCARİ İLİŞKİLER DURUM İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA AVRUPA BİRLİĞİ >> AVRUPA BİRLİĞİ >> Hazırlayan: Mustafa BAYBURTLU (TOBB AB Daire Başkanı) İKÖ ÜLKELERİ ARASINDA TİCARİ İLİŞKİLER VE EKONOMİK DURUM İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin ekonomik yapıları, ekonomik

Detaylı

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ)

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) TUZ 1 IRAK 3.665.673 4.904.225 33,79 TUZ 2 ROMANYA 882.243 1.341.776 52,09 TUZ 3 RUSYA FEDERASYONU 733.563 920.885 25,54 TUZ 4 KUZEY KIBRIS TÜRK CU 786.773 651.917-17,14 TUZ 5 MENEMEN DERİ SR.BLG. 476.010

Detaylı

Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi

Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi Suriye'den Mekke'ye: Suriyeli üç hacı adayının hikâyesi Savaşın başından bu yana yedinci hac dönemi yaklaşırken hac ibadetini yerine getirmeyi çok isteyen, farklı şehirlerde yaşayan üç Suriyelinin hikayesi.

Detaylı

Değerli Çekmeköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri

Değerli Çekmeköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri Tarihi boyunca bağımsızlığını koruyabilmiş ve Afrika Kıtası'nın Avrupa devletlerince sömürge yapılamamış tek ülkesi olan Etiyopya (Habeşistan) dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden biri olarak biliniyor.

Detaylı

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017)

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) UİB Ar-Ge Şubesi 1 Eylül 2017 Sayfa 1 / 15 İÇİNDEKİLER AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ... AĞUSTOS 2017

Detaylı

ihh ArAKAn FAALİYET RAPORU AĞUSTOS 2012

ihh ArAKAn FAALİYET RAPORU AĞUSTOS 2012 ihh ArAKAn FAALİYET RAPORU AĞUSTOS 2012 İHH ArA k A n FAAlİyet raporu AĞUSTOS 2012 1 BÖLGE HAKKINDA GENEL BİLGİ Arakan da hâlihazırda yaşanan olaylar 28 Mayıs ta Ramri kasabasında Budist Rakhine bir kadının

Detaylı

2013-Aralık Un İhracat Rakamları

2013-Aralık Un İhracat Rakamları 25 Şubat 2014 2013-Aralık Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) Almanya 554 239 İngiltere 38.279 16.518 Bulgaristan 2.000 1.080 Mısır 396.000 222.948 Sudan 8.614.530 4.622.432

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA Son güncelleme: 28.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

2013-Aralık Un İhracat Rakamları

2013-Aralık Un İhracat Rakamları 4 Eylül 2014 2013-Aralık Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) Almanya 554 239 İngiltere 38.279 16.518 Bulgaristan 2.000 1.080 Mısır 396.000 222.948 Sudan 8.614.530 4.622.432

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ ALIMI ULUS VE ULUSLARARASI SINAVLAR ÜLKE SINAV ADI MİNİMUM PUAN

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ ALIMI ULUS VE ULUSLARARASI SINAVLAR ÜLKE SINAV ADI MİNİMUM PUAN TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ ALIMI ULUS VE ULUSLARARASI SINAVLAR ÜLKE SINAV ADI MİNİMUM PUAN Uluslararası SAT 1 1000 Uluslararası GCE (General Certificate Examination) A Level 2 courses

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Son güncelleme: 29.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

2016 SURİYE BÜLTENİ 1

2016 SURİYE BÜLTENİ 1 2016 SURİYE BÜLTENİ 1 www.hayratyardim.org Hayrat Yardım Suriye de ne yapıyor? 2011 yılında başlayıp günümüzde hala devam etmekte olan Suriye Savaşı nda yüzbinlerce kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları İÇİNDEKİLER 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları 3 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları çelik borular İthalat-İhracat

Detaylı

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi.

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi. 8,000 m 2 FUAR ALANI 291 KATILIMCI 77 YERLİ KATILIMCI 214 ULUSLARARASI KATILIMCI 37 MEDYA ORTAĞI 7,637 MEDYA ORTAĞI IPS (INTERNATIONAL PROPERTY SHOW) 2013, Dubai Arazi ve İskan Departmanı nın katkılarıyla

Detaylı

İHH. Yetim Çalışmaları. İHH İnsani Yardım Vakfı

İHH. Yetim Çalışmaları. İHH İnsani Yardım Vakfı İHH İnsani Yardım Vakfı Yetim Çalışmaları [ yetim ] İHH İnsani Yardım Vakfı kurulduğu günden bu yana savaş, işgal, doğal afet ve yoksulluk bölgeleri başta olmak üzere dünyanın her yerindeki ihtiyaç sahiplerine

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ 4

Detaylı

SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA

SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA SU KANALI PROJESİ - ETİYOPYA İHH Projeler Birimi PROJENİN KONUSU Bu proje, Etiyopya nın Bale bölgesine bağlı olan Selke Deyu köyünün kuruluşundan bu yana temiz su ihtiyacını karşılayamamasından dolayı

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - HOLLANDA

Yurtdışı temsilciliklerimiz - HOLLANDA 1. esky.com.tr 2. Seyahat Rehberi Seyahat Rehberi Son güncelleme: 28.01.2015 Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

ihh 6. ULUSLARARASI ÇOCUK BULUŞMASI RAPORU

ihh 6. ULUSLARARASI ÇOCUK BULUŞMASI RAPORU ihh 6. ULUSLARARASI ÇOCUK BULUŞMASI RAPORU 18 EKiM 2014 Uluslararası Çocuk Buluşması, İHH İnsani Yardım Vakfı nın dünyanın farklı coğrafyalarında gerçekleştirdiği yetim çalışmalarını Türkiye halkına anlatmak

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

www.elbirdernegi.org www.elbirdernegi.org El-bir Konya dan Dünyaya Yayılan. Iyilik Hareketinin Adıdır Hakkımızda ELBİR Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; ayrım yapmaksızın ülkesinde uğradığı zulüm ve sıkıntılar

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - İRAN. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 28.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage

Yurtdışı temsilciliklerimiz - İRAN. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 28.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Son güncelleme: 28.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

BAŞKAN YAVUZ, TUZLA BELEDİYE BAŞKANI DR.ŞADİ YAZICI, EŞİ

BAŞKAN YAVUZ, TUZLA BELEDİYE BAŞKANI DR.ŞADİ YAZICI, EŞİ BAŞKAN YAVUZ, TUZLA BELEDİYE BAŞKANI DR.ŞADİ YAZICI, EŞİ DR.FATMA YAZICI YI KIRIKHAN DA AĞIRLADI BAŞKAN YAVUZ, TUZLA BELEDİYE BAŞKANI DR.ŞADİ YAZICI, EŞİ DR.FATMA YAZICI VE TUZLA BELEDİYESİNDEN GELEN KONUKLARINI

Detaylı

SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX

SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX 3. ELEX FUARI 25-28 EYLÜL 2014 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL FUAR MERKEZİ NDE SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ BULUŞMASINA İMZA ATTI 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında organize edilen ve

Detaylı

YABANCI TERÖRİST BİLGİ NOTU TUTUKLU GAZETECİLER. Bilgi Notu

YABANCI TERÖRİST BİLGİ NOTU TUTUKLU GAZETECİLER. Bilgi Notu YABANCI TERÖRİST TUTUKLU GAZETECİLER SAVAŞÇILAR HAKKINDA (YTS) Bilgi Notu BİLGİ NOTU Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını,. DÜNYADA VE TÜRKİYE DE İNSANİ YOKSULLUK İnsani yoksulluk (human poverty), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 GELECEK İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 SARIKONAKLAR İŞ TÜRKĠYE MERKEZİ C. BLOK ĠÇĠN D.16 BÜYÜME AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE ÖNGÖRÜLERĠ 02123528795-02123528796 2025 www.turksae.com Nüfus,

Detaylı

2013-Haziran Un İhracat Rakamları

2013-Haziran Un İhracat Rakamları 2 Ağustos 2013 2013-Haziran Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) İngiltere 10.147 4.410 Arnavutluk 360.000 126.000 Rusya Federasyonu 200.000 83.000 Azerbaycan 176.000 82.754

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AZERBAYCAN

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AZERBAYCAN Son güncelleme: 28.01.2015 1. esky.com.tr 2. Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check-in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yurtdışı temsilciliklerimiz

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ SUNUM PLANI Hizmet Sektörünün Desteklenmesi Vizyonu Dünya da ve Türkiye de Sağlık Turizmi Film, Bilişim ve Eğitim Sektörlerine

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen

Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen Medya Kit 2015 1 HAKKINDA Dünya ekmek, makarna ve bisküvi sanayi ile bu sanayiye hizmet veren makine sanayinin güvenilir bilgi kaynağı ve iletişim mecrası olmayı hedefleyen BBM DERGISI; Dünya ekmek, makarna

Detaylı

TÜRK DÜNYASINI TANIYALIM

TÜRK DÜNYASINI TANIYALIM TÜRK DÜNYASINI TANIYALIM Türk Dünyası, Türk milletine mensup bireylerin yaşamlarını sürdürdüğü ve kültürlerini yaşattığı coğrafi mekânın tümünü ifade eder. Bu coğrafi mekân içerisinde Türkiye, Malkar Özerk,

Detaylı

KASIM BÜLTEN EYLÜL 2017

KASIM BÜLTEN EYLÜL 2017 KASIM BÜLTEN EYLÜL 2017 BİR EDEP DERYASI; BURKİNA FASOLU SÜFYAN Burkina Faso'da Kur'an-ı Kerim ile alakalı filmimizi çekiyoruz. Süfyan'ı oyuncu olarak seçtik. Bir sahnede yemek yemesi gerekiyordu Süfyan'ın.

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Niğde Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Okan Aktaş Toplulukta Görev almak bir İletişimci olarak bana çok faydalı oluyor

Niğde Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Okan Aktaş Toplulukta Görev almak bir İletişimci olarak bana çok faydalı oluyor Niğde Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Okan Aktaş Toplulukta Görev almak bir İletişimci olarak bana çok faydalı oluyor SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda

Detaylı

ERASMUS + YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI 2015-2016 DÖNEMİ "ORTA ASYA" BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE

ERASMUS + YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI 2015-2016 DÖNEMİ ORTA ASYA BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE "ASYA" BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2015 1 TR01 KA107 021130 Hindistan 30.249,50 Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2015 1 TR01 KA107 021130 Nepal 5.044,92 Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

UKBA. e Bülten TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE UKBA DERNEĞİ AMERİKA DA SOHBET MECLİSLERİ KURDU KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ

UKBA. e Bülten TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE UKBA DERNEĞİ AMERİKA DA SOHBET MECLİSLERİ KURDU KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ UKBA e Bülten UKBA - ULUSLARARASI KARDEŞLİK BARIŞ VE AHLÂK DERNEĞİ YAYIN ORGANI EYLÜL - ARALIK 2012 SAYI / 1 TACİKİSTAN DAN TÜRKİYE YE KARDEŞLERİMİZLE PİKNİKTEYİZ ŞEMSEDDİN BEKTAŞOĞLU İLE HİNDİSTAN DAYIZ

Detaylı

kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek.

kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek. Dünyayı saran her türlü kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek. Bu Ramazan da kendinize bir İYİLİK YAPIN İnsanlığımızdan, kardeşliğimizden habersiz, onuruyla,

Detaylı

DAMLA PROJESİ HATAY PROGRAMI HAKKINDA BASINDA ÇIKAN HABERLER

DAMLA PROJESİ HATAY PROGRAMI HAKKINDA BASINDA ÇIKAN HABERLER DAMLA PROJESİ HATAY PROGRAMI HAKKINDA BASINDA ÇIKAN HABERLER "DAMLA" HATAY DA GÖNÜLLERE DOLUYOR Gençlik ve Spor Bakanlığı nın sosyal sorumluluk projelerinden "Damla Projesi" kapsamında gönüllü gençler

Detaylı

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%)

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%) TABLO 5. 6. DEMOGRAFİK GÖSTERGELER Ülkeler Yıllık artıș 1970-90 1990- Kaba ölüm 1970 1970 1970 Afganistan 11437 4009 0.4 4.2 26 22 51 48 38 43 6.8 23 2.9 6.1 Arnavutluk 1069 278 2.2-0.4 8 5 33 18 67 74

Detaylı

Iron Butt Reports - 09 July 2011

Iron Butt Reports - 09 July 2011 İstanbul (Kağıthane) Bolu Çankırı Yozgat Sivas Erzincan Bayburt Artvin Rize Trabzon 1.767 Km Henüz yola çıkmadan önce Kağıthane deki evin önünde sanırım saat 02:20 civarı. Yola çıkmanın heyecanı ile yanlızca

Detaylı

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014

1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 1- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Seferihisar da Toplanacak!- 03.09.2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu ve Değerlendirme Toplantısı, Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği alanında Türkiye'nin en

Detaylı

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017 Son güncelleme: 07.03.2017 Türkiye den Vize İstemeyen ler - Vizesiz ler Haritası 2017 Bu sayfada Türkiye'den vize istemeyen, vizesiz ülkelerin 2017 yılı itibariyle güncel listesini ve haritasını bulabilirsiniz.

Detaylı

MÜSİAD İFTARI ŞANLIURFA

MÜSİAD İFTARI ŞANLIURFA MÜSİAD İFTARI ŞANLIURFA 16.06.2017 Sayın Milletvekillerim, Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım Sayın Mardin Şube Başkanım, Değerli MÜSİAD Üyeleri ve MÜSİAD Dostları, Değerli Basın Mensupları, Şanlıurfa

Detaylı

CAMİ İNŞA PROJESİ ÇAD ( 200 M² )

CAMİ İNŞA PROJESİ ÇAD ( 200 M² ) CAMİ İNŞA PROJESİ ÇAD ( 200 M² ) İHH Projeler Birimi PROJENİN KONUSU Bu proje, Çad ın başkenti N'Djamena'daki Diguel semtinde 200 m² büyüklüğünde bir cami ve imam evi inşa edilmesini kapsamaktadır. ÇAD

Detaylı

/ hakinsaniyardim

/ hakinsaniyardim / hakinsaniyardim 0212 212 51 51 www.hakinsaniyardim.org.tr 2 www.hakinsaniyardim.org.tr www.hakinsaniyardim.org.tr 3 HAK İNSANİ YARDIM DERNEĞİ; ülkemizde ve dünyada sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış,

Detaylı