istanbulturizmmerkezleri.org ADALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "istanbulturizmmerkezleri.org ADALAR"

Transkript

1 ADALAR

2 KINALIADA BURGAZADA

3 HEYBELİADA BÜYÜKADA SEDEF ADASI

4 294 ADALAR Adaların Kokusu... Asya ve Avrupa Kıtalarının Arasında, Denizin Ortasında Saklanmış Tarih, Kültür ve Doğa Merkezi Prens Adaları nı Keşfetmek İster misiniz? İstanbul un Dünyaya Armağanı: Denizin Ortasındaki Tarihi, Kültürü ve Medeniyetlerin Tarihi Barışını Keşfedin! İslamiyet, Hristiyanlık ve Museviliğin İttifakı! İstanbul u, İstanbul Dışından En Güzel Seyredebileceğiniz, Tarih, Edebiyat ve Doğa nın Buluştuğu Nokta: Adalar! Thomas Allom un, 1838 de Londra da basılan -Türkiye de de Constantinople and its Environts başlığıyla tıpkı basımı yapılan- Konstantinopolis ve Küçük Asya nın Yedi Kilisesi (Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor) adlı eserinde Robert Walsh, Adalar dan bahsederken, bu takımadaların üzerlerindeki çeşitli ağaçlar ve çiçeklerden havaya mis gibi kokular yayıldığını anlatıyor. Adalar da en sevilen ve onu simgeleyen çiçek, mimoza olup, gül, petunya, şebboy, sardunya, yasemin ve karanfiller onu izler.

5 295 Coğrafi ve Jeolojik yapı Adalar ın, IV. Jeolojik zaman başlarındaki bir çöküntü ile Kocaeli Yarımadası ndan ayrılmış kara parçalar olduğu kabul ediliyor. Adalar ın tamamı, 16 km2 yüzölçüme sahip olup, bunun yaklaşık 542 hektarı binalarla kaplı. Diğer kısımlar genelde ormanlık, makilik ve kayalıklardan oluşuyor. Adalar ın en yüksek tepesi, Büyükada nın güneyde 202 metre yükseklikteki Aya Yorgi diğer adıyla Yücetepe. Adalar ın kuşbakışı görünümleri hayli sade. Boyu en uzun ada, 5200 metre ile Büyükada, eni en geniş ada ise 2000 metre ile Heybeliada. İklim İstanbul iklimine benzemekle birlikte, Adalar da Akdeniz iklimi daha baskın. Bu iklime özgü yaz kuraklığı, Adalar ikliminin de önemli bir özelliği. Sıcaklık, İstanbul ortalamalarına göre yüksek. Yazları kurak, kışları ve baharları yağışlı. Ada rüzgarları da İstanbul la benzerlik gösterir. Durgun bir havanın ardından önce güney rüzgarları başlar, onu kuzey rüzgarları izler. Adaların Adları İstanbul un Marmara Denizi ndeki uzantısı Adalar, antik dönemde Takımadalar, Demonisia ; Halkın Adaları olarak anılıyordu. Bizans döneminde ise Adalar da inşa edilmiş olan bazı manastırlara gönderme yapan Papadonisia ; Keşişlerin Manastırı deyimi kullanılmış. Osmanlılar Adalar a, kırmızıya çalan topraklarının renginden yola çıkarak Kızıladalar diyormuş.

6 296 Tarihte Adalar Antik dönemden günümüze gelebilen en önemli bulgu, 1930 yılında Karacabey mevkiindeki Rum Ortodoks Mezarlığı yakınında bulunan ve Büyük İskender in babası Makedonya kralı II. Filip e ait altın sikkeleri ihtiva eden Büyükada Definesi. 207 altın sikkeden ibaret olan buluntu şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi nde. Adaların bilinen tarihi, Bizans ile başlıyor. Batı ve Doğu Roma imparatorluklarının ayrılması ve Hıristiyanlığın giderek yayılması ile Adalar da bazı manastırlar yaptırıldığı biliniyor. Bizans döneminde Konstantinopolis, büyük surlarla korunurken Adalar kaderine terk edilmiş ve sıkça ele geçirilmek istendiğinden, 7. ve 8. yüzyıllardaki Arap istilaları, Latinler in, Venedikliler in ve 1204 te Dördüncü Haçlı Seferi şövalyelerinin İstanbul u yağmalaması sırasında onlar da tahribat görmüş. Türkler in Adalar a gelişi, Bizans İmparatoru Manuel Paleologos dönemine rastlıyor. İstanbul un fethinden yaklaşık bir buçuk ay önce, donanma komutanı Baltaoğlu Süleyman Bey tarafından Adalar fethedilmiş. Adalar, ancak Osmanlı egemenliği altında iken güvenli bir yer olabilmiş.

7 297 Ada İnsanları 2012 yılı verilerine göre Adalar ın nüfusu dür. Bizans döneminde Burgazada, Heybeliada ve Büyükada nın nüfusu Rum balıkçı ve denizci aileleri oluştururken, Kınalıada da Ermeniler çoğunlukta imiş Tanzimat Fermanı ile yabancılara mülk edinme olanağı tanıyan yasal düzenleme sonunda hızla gelişme sürecine giren Adalar a önce Fransızlar sayfiye yeri niyetiyle gelmişler, Türkler in yerleşmesi daha sonra olmuş. Günümüz Adaları nda hala önemli sayılabilecek sayıda Ermeni ve Musevi toplulukları ile Rumlar varsa da nüfusun büyük bölümünü artık Türkler oluşturur. Günümüzde Adalar a Ulaşım Adalar ın ulaşımı coğrafi konumu nedeniyle deniz ve hava yolu ile yapılır. Her gün düzenli olarak Denizcilik İşletmesi Genel Müdürlüğü Şehir Hatları İşletmesine ait vapurlar, Kabataş, Bostancı, Kadıköy ile Adalar arasında yolcu taşımaktadır. Ayrıca, İDO nun deniz otobüsleri ile Kabataş ve Bostancı - Adalar arasında yaz-kış düzenli seferler yapmaktadır. Adalar ilçesinde özel motorlu taşıt yasağı olduğundan, iç ulaşım faytonlar tarafından sağlanmaktadır.

8 298 Adalar ın Tarihi ve Kültürel Dokusu Adalar, doğal ve kültürel varlıklar açısından çok zengin te, birinci derece doğal ve kentsel Sit alanı olarak ilan etmişti. Toplam 899 tescilli tarihi ve eski eser bulunur. Mimari Lale Devri nde Adalar da o dönemde tüm dünyaya egemen olan seçmeci (eklektik), Neo-Barok, Neo-Gotik, Neo-Grek, Ampir ve Neo-Klasik üsluplar yanında Anglo- Sakson karakteri yansıtan ahşap, sütunlu (koloniyal) konak ve köşkler yapılmış. Dönemin yaygın üsluplarına, İngiliz mimarisinden esinlenmiş konak ve köşkler de katılmış. Kültür, Sanat ve Eğitim Kurumları Büyükada da; Şehit Murat Yüksel İlköğretim Okulu, Büyükada İlköğretim Okulu ve Büyükada Özel Rum İlkokulu eğitim-öğretim vermektedir. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi nin hizmetleri de tüm Adalar a yöneliktir. Heybeliada da; Askeri Lise statüsünde olan Deniz Lisesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar Çok Programlı Lisesi, Özel Rum Erkek Lisesi ve Heybeliada İlköğretim Okulu bulunmaktadır. Burgazada ve Kınalıada da da İlköğretim Okulları mevcuttur. İlçede halkın % 98 i okur-yazar durumdadır. İlçede, Kültür Bakanlığı na bağlı Büyükada İlçe Halk Kütüphanesi ve Heybeliada İlçe Halk Kütüphanesi hizmet vermektedir. Türk Edebiyatında Adalar Adalar, özellikle 20. ve 21. yüzyıl Türk Edebiyatı nda büyük bir önem ve değer taşır. Adalar da yaşamış Türk Edebiyatı nın ünlü yazarları: Hüseyin Rahmi Gürpınar, Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Rasim ve Sait Faik Abasıyanık sayılabilir. Yaşamlarının bir bölümünü Adalar da geçirdikten sonra Adalar mezarlıklarına gömülen Şair Tahsin Nahit, yazar ve bestekar Ahmet Rasim Bey, yazar ve tarihçi Ahmet Refik Altınay, dilci ve yazar İbrahim Necmi Dilmen de ünlü isimler arasında. Türk Müziğinde Adalar Adalar müzikte birçok besteciye esin kaynağı olmuş. Necmi Rıza Ahıskan,Yesari Asım Arsoy, Kadri Şençalar, Osman Nihat, Mustafa Nafiz Irmak, Tamburi Mustafa Çavuş, Şükrü Tuna, Teoman Alpay, Türk Müziğine Adalar ile ilgili şarkılar ve türküler armağan etmişler. Adalar için Batı müziğinde eserler vermiş olan kompozitörler de vardır. Dikran Çuhacıyan Efendi nin Proti Polka (Kınalıada Polkası), Constantin Sarafopulo un Büyükada için bestelediği Büyükada Anısı eseri, Prof. Edgar Manas un Prens Adaları adlı piano süiti bunlara örnek. Eğitimci ve müzisyen Horutyan Sironyon, caz kralı olarak bilinen Gregor, Türkiye nin Profesör Panosyan lakaplı ilk dans hocası Ardaş Panosyan da batı müziği alanında eserler yaratırken Adalar ı hep ön plana çıkartmışlar. Adalı şarkıların en klasik ve vaktiyle en beğenilen iki tanesine kulak verebilirsiniz: Hamiyet Yüceses: Ada Sahilllerinde Bekliyorum Hafız Burhan: Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere Adalar da Sağlık Tesisleri Adalar İlçesinde sağlık hizmetleri, Adalarda Toplum Sağlığı Merkezi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi, Büyükada Ek Hizmet Binası, Belediye Sağlık İşleri Bölümü bünyesinde sürdürülmektedir. Kara ve deniz ambulansları mevcut olup, acil durumlarda ve gerektiğinde hastalar İstanbul daki diğer hastanelere gönderilmektedir.

9 299 Telefon numaraları: Büyükada Devlet Hastanesi (216) Büyükada Sağlık Ocağı (216) Heybeliada Sağlık Ocağı (216) Burgazadası Sağlık Ocağı (216) Kınalıada Sağlık Ocağı (216) Bu Rotada Görmeyeceğiniz ve Pek Gidilmeyen Adalar Hakkında Kimi zaman Hayırsız Adalar diye de anılan bu grup adalara vapur seferi olmadığı gibi içinde oturan da yoktur. Biraz da onlar hakkında bilgi paylaşalım: Sivriada - Oxeia Adalar kümesine en uzağı, piramidal görünümlü Sivriada; bir dağın deniz yüzeyinde kalan tepesidir. Eski adı Oxeia olan ada, 1911 yılında İstanbul un başıboş köpeklerinin burada ölüme terk edilmesi nedeniyle Hayırsızada olarak da tanınır. 10. yy dan beri var olduğu tahmin edilen Sivriada Manastırı; adanın günümüze ulaşmış en önemli tarihi kalıntısı. Yassıada - Plati, Platea Adanın topoğrafik yapısı düz ve yassı bir görünümdedir. IV. yüzyıldan itibaren bir sürgün yeri olarak kullanılan Yassıada da ilk yapılan manastır, Doğu Roma nın yılları arasındaki İmparatoru Theofilos dönemindeki Platea Manastırı. Bu adaya sürgüne yollanan Patrik İgnatios da, 860 yılında adanın ortasına bir kilise inşa ettirmiş. Bugün, bu yapılardan geriye kalmış herhangi bir kalıntıya rastlanamamaktadır. Yassıadayı Satın Alan İngiliz Büyükelçisi Osmanlı başkentine İngiliz Büyükelçisi olarak gönderilen Sir William Henry Bulwer- Lytton, 1859 yılında bu adayı beğenip, kendi taşınmaz mülkü olarak satın almış. Lord Bulwer-Lytton, sevgilisi Sisam adası Prensesi Eurydice Aristarchi ile buraya yerleşmişti. Günümüzde Yassıada dendiğinde ilk akla gelenler; Demokrat Partililer in yargılandığı duruşmalar ve Yargıç Salim Başol dur. 27 Mayıs 1960 daki askeri hükümet darbesinden sonra Demokrat Partili eski hükümet mensupları Yassıada da hapsedilerek, adadaki spor salonunda muhakemeleri yapılmıştı. Kaşıkadası- Pita, Tragonesion Burgazadası nın doğusunda, Heybeliada dan 650 metre uzaklıkta, ters çevrilmiş bir kaşığa benzediği için bu adla anılan Kaşıkadası nda basit bir liman ve birkaç bina dışında yapılaşma yoktur. Kaşıkadası nın mülkiyeti 1950 yılında Danon ailesine geçmiş ve sonra Dinçkökler e satılmış. Kamuya kapalı olan adanın doğal görüntüsü korunmuş. Tavşan Adası- Neandros Adalar ın en güneyinde ve İstanbul a 13,5 deniz mili ile en uzak olanıdır. Ağaçsız, çıplak, kayalık bir kara parçasıdır. Haritalardaki resmi adı Balıkçı Adası dır. Tavşanı bol olduğu için Tavşan Adası adı verilmiştir. Aziz Ignatius tarafından 8. yüzyıl ortalarında kurulmuş bir manastıra ev sahipliği yapmaktadır. Bugün tamamen terkedilmiş olan adada manastırdan geriye kalan yalnızca bir harabedir.

10 300 Adalar Rotalarımız Büyükada Birinci Seçenek: Büyükada yı Yürüyerek Keşfetme 1.Tarihi Vapur İskelesi 2.Saat Meydanı ve Sahilde Balıkçı Lokantaları 3.Panagia Kilisesi 4.Aya Dimitri Cemaat Kilisesi 5.San Pasifico Kilisesi 6.Hesed Le Avram Sinagogu 7.Hamidiye Camii 8.Adalar Müzesi Çınar Müze Alanı İkinci Seçenek: Fayton veya Bisikletle Tepeye Çıkıp Sonra İnmek 1.Hristos Manastırı 2.Rum Yetimhanesi 3.Aziz George Koudounas (Aya Yorgi) Manastırı Küçük Tur Rotasında Görebileceğiniz Konaklar ve Köşkler 1.Splendid Palas Hotel 2.Hotel Calypso 3.Büyükada Anadolu Kulübü 4.Surp Asdvadzadzin Kilisesi 5.Çankaya Oteli 6.Agopyan Köşkü 7.Hacopolu Köşkü 8.Mizzi Köşkü 9.Arap İzzet Paşa Köşkü 10.Seferoğlu (Azaryan) Köşkü 11.Con Paşa Köşkü 12.Troçki evi 13.Dil Burnu Orman içi dinlenme alanı 14.Yörük Ali Plajı 15.Lunapark Meydanı Büyük Tur Rotasında Görebileceğiniz Önemli Yapılar 1.Eski Büyükada Sanatoryumu -şimdiki Club Mavi Otel 2.Fethi Okyar Evi ve Korusu 3.Orman Kampı Lunapark Meydanı ndan Merkeze dönüş yolundakiler 1.Aya Nikola Manastırı 2.Adalar Müzesi 3.Aya Nikola Hangar 4.Reşat Nuri Güntekin Evi 5.Sapuncakis Köşkü 6.Vatikan Büyükelçiliği Köşkü 7.Rosolato Köşkü - Şakir Paşa Konağı Birinci Seçenek: Büyükada yı Yürüyerek Keşfetme 1) Tarihi Vapur İskelesi Büyükada ya deniz yoluyla geleceğiniz için ilk göreceğiniz durak Büyükada İskelesi olacak. Bu bina Osmanlı Neo - Klasik akımın Büyükada daki temsilcisi olup 1914 yılında yapılan sekizgen planlı iskelenin mimarı da Mihran Azaryan. 2) Saat Meydanı ve Sahilde Balıkçı Lokantaları İskele den çıktıktan sonra Büyük İskele Caddesi nde yürüdüğünüzde kendinizi Saat Meydanı diye adlandırılan sevimli küçük bir meydanda bulacaksınız. Meydanın ortasındaki Saat Kulesi, solunda ise faytonların bulunduğu Fayton Meydanı nı göreceksiniz. Meydan ve Saat Kulesi Büyükada lılar için bir buluşma ve adanın kentsel belleğinde önemli bir referans noktasıdır. Saat kulesi, 1918 yılında Antoine Sagredo şarap firması tarafından şarap satışı için yaptırılmış de şimdiki görünümünü almış.

11 301 3) Panagia (Meryem Ana) Kilisesi Panagia Kilisesi Fayton Meydanı nın sonunda yer alır. Bu kilise, her yıl 15 Ağustos ta kutlanan Hz. Meryem in Tanrı tarafından cennete alınmasına adanmış. İstanbul da bulunan bütün Rum Ortodoks kiliseleri içinde en güzeli olarak nitelendirilir. 4) Aya Dimitri Cemaat Kilisesi Adını Büyükada nın koruyucu azizi, Aziz Dimitrios tan (Hagios Dimitrios) alır ten beri Adalar daki tüm Rum Ortodoks kiliselerinin bağlı olduğu Prinkiponisa Başpiskoposluğu nun merkezi konumundadır. 5) San Pasifico Kilisesi San Pasifico nun Roma Katolik Kilisesi, Büyükada da Meşrutiyet Mahallesi nde, İskele nin 350 metre kadar güneyinde, Lala Hatun Sokağı ve Yeni Sokak ın kesişiminde yer almaktadır yılları arasında Fransiskenler tarafından inşa edilmiş. 6) Hesed Le Avram Sinagogu Büyükada nın ilk ve tek sinagogu olan Hesed Le Avraam, 2. Abdülhamid döneminde inşa edilmiştir. Arsayı Avram Fresko Efendi bağışlar; bu nedenle sinagoga Hesed Le Avraam ; Avram ın İyiliği adı verilir.

12 * Adalar M * Aya Niko anbuş * Aziz George Koudounas (Aya Yorgi) Manastrı * Yüce Tepe Kır Gazinou Lu Aya Nikola Manastı

13 Dil Burnu Yörük Ali Plajı Club Mavi Otel Seferoğlu Köşkü - Troçki Evi napark Meydanı Mizzi Köşkü Hacopulo Köşkü Fabioto Köşkü rı üzesi la Hangarı Hristtos Manastırı Rum Yetimhanesi Çankaya Oteli Son Pasifico Vatikan Büyükelçiliği Hamidiye Camii * Splendid Palas Otel * Hotel Calypso * Büyükada Anadolu Kulübü * Surp Asdvadzadzin Kilisesi Büyükada İskelesi * Saat Meydanı * Panagia Kilisesi Adalar Müzesi Çınar Müze Alanı Hesed Le Avram Sinagogu Aya Dimitri Kilisesi BÜYÜKADA

14 304 7) Hamidiye Camii Ada Cami Sokağı nda ve iskelenin dört yüz metre güneyinde yer alan Hamidiye Camii, Sultan II. Abdülhamit in emriyle yaptırılmış ve 1895 de ibadete açılmış. 8)Adalar Müzesi Çınar Müze Alanı Adalar Müzesi, Adalar hakkında en ayrıntılı ve sistematik içeriği bünyesinde barındıran bir web yayını olduğu gibi, somut olarak da bu adreste varlık göstermektedir. Müzenin geçici süreli sergilerini ve Adalar Vakfı nın kültür işletmesi olan Adaevi barındırıyor. İkinci Seçenekteki Duraklarımız Yüce Tepe nin aşağı tarafında, doğu sahili üzerinde bir üçüncü manastır daha yer alır. Her üç manastıra da adanın tam ortasında yer alan Lunapark Meydanı ndan kolayca ulaşılabilir. 1) Hristos Manastırı Adanın kuzey zirvesi olan İsa Tepesi nde, Başkalaşım Manastırı (Hagios Sotiros Christou) bulunmaktadır. Manastır, Osmanlı döneminde zor zamanlar yaşadıysa da, bağışlar sayesinde bu zorlukları aşmış.

15 305 2-Rum Yetimhanesi Bu yapı, Avrupa nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük tahta binasıdır. Yapı, burayı kumarhaneye sahip, büyük bir otel olarak kullanmayı planlayan Fransız bir şirket tarafından Mimar Vallaury ye 1898 yılında yaptırılmış. Ancak, Sultan II. Abdülhamit böyle bir tesise izin vermeyi reddetmiş ve otel hiçbir zaman açılmamış. Yetimhane olarak kullanılması şartı ile Fener Rum Patrikhanesi ne bağışlanmış. 3-Aziz George Koudounas - Aya Yorgi Manastırı ve Yücetepe Kır Gazinosu Aziz George Koudounas Manastırı Yüce Tepe de bulunmaktadır. Adanın ortasındaki Lunapark alanından bu manastıra ulaşan bir patika vardır. Söylentiye göre manastır II. Nikophorus un hükümdarlığı sırasında, 963 senesinde kurulmuş. Aziz Koudnouas ın Mucize İkonu ve buraya ziyaretçilerin bıraktığı eşya 23 Nisan günleri kutlanan Aziz George Günü, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce insan manastır yoluna koyulur. Pek çoğu da şafak ayinine katılmak üzere yalın ayak tepeye çıkar çünkü buraya yalınayak yürüyerek gelenlerin yarı hacı olacağına inanılır. Aya Yorgi de tutulan ve ağaçlara ipler ve şeritlerle bağlanan dileklerin gerçekleşeceğine inancı vardır. Ayinin ardından, gelenlerin çoğu, tepenin doruğunda bulunan açık lokantada (Yücetepe Kır Gazinosu), eski takvime göre baharın gelişini geleneksel olarak müjdeleyen günü kutlayarak öğle yemeği yer.

16 306 Büyükada da İken Göreceğiniz Diğer Yapılar Faytonla veya bisikletle yapılan turlarınız boyunca yolunuzun üzerinde pek çok konak ve köşk göreceksiniz. Bunların en önemlilerini kısaca tanıtmak iyi olur: Küçük Tur Rotası Üzerinde Görebilecekleriniz Splendid Palas Hotel 23 Nisan Caddesi nin biraz ilerisinde solda, 1911 de kurulmuş eski Splendid Oteli adanın ayakta kalan en eski ve en büyük otelidir. Otel özgün dönem mobilyaları ve eşyalarıyla birlikte, döneminin zarif bir örneğini günümüze taşır. Web Sitesi: Hotel Calypso Biraz ileride sağda, Anadolu Kulübü girişinde daha önceleri Hotel Calypso olarak bilinen, eski Akasya Oteli. Akasya Otel 1979 da çıkan bir yangında yok olunca aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Büyükada Anadolu Kulübü Anadolu Kulübü, 1906 da Büyükada Yat Kulübü olarak kurulmuş. Günümüzde m2 alan üzerinde; İkiz Köşkler, Sarı Bina, Tarihi Bina ve Yeni Bina olmak üzere beş büyük yapı, Yeni Bina nın arkasında tenis kortu ve lojman, kıyıda olimpik yüzme havuzu, ayrı yaş grupları için iki tane çocuk yüzme havuzu, basketbol sahası ve diskotek yer almaktadır. Atatürk kulübe geldiğinde 25 numaralı odada kalmış, bu oda o zamanki haliyle korunmuş. Web Sitesi: Surp Asdvadzadzin Kilisesi Kadıyoran Caddesi ne girildiğinde solda, Mehmetçik Sokak üzerinde bulunan Surp Asdvadzadzin Kilisesi, 1858 yılında Meryem Ana nın Göğe Yükselişi Yortusu gününde, hayırsever Andon Ağa Apelyan tarafından açılmış.

17 307 Çankaya Oteli Kadıyoran ile Çankaya Caddesi nin kesiştiği küçük meydana bakan iki konaktan biri, eski Çankaya Oteli dir başlarında Marten Agopyan tarafından inşa ettirilmiştir. Büyükada Agopyan Köşkü 1918 tarihlerinde otele çevrilmiş. Kötü bir restorasyon sonucu özelliğini yitirmiştir ve konut olarak kullanılmaktadır. Fabiato Köşkü Fabiato Köşkü; Çankaya Caddesi nde 1878 tarihlerinde yapılmış üç katlı bir köşk. İlk sahibi İtalyan ressam Gemma Giuliana Pavlina hayatının sonuna kadar bu köşkte yaşadı. Birkaç kez el değiştirdikten sonra Büyükada San Pacifico Latin Kilisesi ne bağışlandı. Turing, Ada nın en görkemli ve kâgir bir yapısını; Fabiato Köşkü nü Hazine den kiraladı, harap olan binayı baştanbaşa onardı ve içini donattı ( ). Hacopulo Köşkü Bu köşkü, yıllarında John Hacopulos yaptırmıştır. Günümüzde ise Adalar Kaymakamlık Binası olarak kullanılmaktadır. Mizzi Köşkü Üç katlı, bahçeli, kagir kuleli kırmızı köşk İngiliz uyruklu Maltiz George Mizzi tarafından yaptırılmış; solundaki dört köşeli kulenin tepesine, Mizzi tarafından ikinci bir kule eklenmiştir. Arap İzzet Paşa Köşkü- Troçki Evi İrlanda dan gelen fotoğraf sanatçısı James Hughes, merak edip bu köşke girmiş ve köşkün içini fotoğraflayarak belgelemiş. Bu fotoğraflardan oluşan sergi Troçki nin Hayaletleri başlığıyla Moda da küçük bir galeride sergilenmiş. Troçki, Lenin in ölümünden sonra Stalin le girdiği iktidar mücadelesini kaybeder ve ilk olarak 1929 da İstanbul a sürgüne yollanır. Troçki en güvenilir yer olarak Prinkipo yu (Büyükada) mesken tutar ve 4,5 yıl Büyükada da kalır.

18 308 Seferoğlu (Azaryan) Köşkü Malülgazi Caddesi No:11 Maden Osmanlı diplomatı Manuk Azaryan Efendi; Osmanlı generali ve yazar Zeki Paşa; Türk diplomatı ve yazar Zeki Kemal Kuneralp bu evde yaşamışlar. Ahşap ev, 1986 da bugünkü sahibi tarafından restore ettirilmiştir. Con Paşa Köşkü Eklektik üslupta 1880 de inşa edilmiş, bahçeli ahşap köşk. Mimarı Arhilevs Poliçis. Con Paşa tarafından yaptırılmış olan köşk, döneminin tipik mimari özelliklerini barındırmaktadır. Dil Burnu Orman İçi Dinlenme Alanı Küçük bir ücretle girilen ve denize uzanan çamlarla kaplı burunda yer alan alanda; piknik masaları, kafeterya, yürüyüş yolları ve denize girilebilecek küçük koylar bulunmaktadır. Yörük Ali Plajı Büyükadanın en eski plajı. Yörükali Turistik Tesisleri nde keyifli saatler geçirmek mümkün. Web Sitesi: Lunapark Meydanı Büyükada da Lunapark Meydanı tam bir ayrım noktasıdır. Büyük Tur - Küçük Tur, Yücetepe -İsa Tepesi burada ayrılır. Büyük Tur Yolu Üzerinde Görebilecekleriniz Güzergâh üzerinde eski Büyükada Sanatoryumu ndan dönüştürülen Club Mavi Otel, Fethi Okyar Korusu, burunu dönmeden eski Viranbağ gazinosunun bulunduğu alan görülebilir. Eski Büyükada Sanatoryumu ya da Şimdiki Club Mavi Otel Yörük Ali Plajı nın 200 metre gerisinde, Büyük Tur yolunda yer almaktadır. Club Mavi Büyükada değişik mimaride yapılmış üç binadan oluşur. Web: Fethi Okyar Korusu ve Köşkü Cumhuriyetin kurucularından olan ve bir dönem başbakanlık da yapan Ali Fethi Okyar ın, Halik Koyu nda bulunan köşkü, 1935 yılında inşa edilmiş. Lunapark Meydanı ndan Merkeze Dönüş Yolunda Görecekleriniz...

19 309 Aya Nikola Manastırı Adanın doğu kıyısında. Hem kıyı yolu hem de Yüce Tepe nin zirvesinin aşağısında bulunan meydandan çıkan başka bir yolu kullanarak ulaşılır. Aziz Nikola (Hagios Nikolaos) Manastırı çıkan bir yangında harap olmasının ardından on yedinci yüzyıldan beri terkedilmiş olan Kayra Bizans yerleşkesinin üzerinde bulunur yılında manastır geçici bir süre için bir azınlık okuluna ev sahipliği yapmıştır. Okul faaliyetlerine hâlâ devam etmektedir. Adalar Müzesi - Aya Nikola Hangar Büyükada nın ilk yerleşim yerinde bulunan Aya Nikola Hangar Müze Alanı toplam 1100 m2 lik bir alana sahip. Müzede satış dükkanı, atölyeler, cafe, depo, arşiv ve ofisler bulunuyor. Aya Nikola Hangar Müze Alanı, 10 Eylül 2010 tarihinde eski bir helikopter hangarının 5 ay süren restorasyonuyla açıldı. Web: Reşat Nuri Güntekin Evi Reşat Nuri Güntekin in 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve pek çok romanını yazdığı Büyükada daki evi görülmeye değer yapılardan biri. Sedef Adası nın tam karşısında bulunuyor. Pembe pervazları ve beyaz dış cephesi ile tipik bir hayal evi gibi gözükür gözünüze. Sapuncakis Köşkü (Beyaz Saray) 1904 yapımı Grek tarzında, üç katlı, bahçeli ahşap köşk. Mimarı Periklis Fotiadis ( ). Vatikan Büyükelçiliği (Sarayı) Köşkü Şehbal Sokağı No:17 Maden Bartolomeo Lustiniani tarafından yaptırılmış olan köşk; ilk sahibi bayan Lustiniani tarafından, 1908 yılında Vatikan a armağan edilmiştir. Bahçesinde asırlık servi ağaçları, palmiyeler ve çamlar bulunuyor. Rosolato - Şakir Paşa- Köşkü Osmanlı diplomatı Mehmet Şakir Paşa, Emir Zeid in eşi, ressam Prenses Fahrünissa, ressam Aliye Berger, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınmış yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, seramik sanatçısı Füreya Kılıç Ali, oyuncu Şirin Devrim bu evde yaşamış sanatçı ve ünlülerden...

20 310 Heybeliada; Halki, Halkos, Khalkes Adalar ın Büyükada dan sonra ikinci büyük adası Heybeliada dır te yayınlanan Constantinople adlı kitabında Edwin Grosvenor bu adayı şöyle anlatıyor:...ischia ve Capri Napoli için neyse, Heybeliada, Büyükada ve kardeş adaları Konstantinopolis için daha fazladır... Üç tepeli Heybeliada, doğal güzelliği ve çekiciliğiyle tüm bu adaların en değerlisidir... Heybeliada fayton turlarında 3 farklı rota vardır. Büyük Tur, Aşıklar Turu ve Küçük Tur. Büyük Tur, adanın kuzey kıyılarını izleyerek başlar ve büyük bölümü ormanlık alanda geçer. Büyük Tur yaklaşık 1-1,5 saat sürer. 40 dakika kadar süren Aşıklar Turu, Halki Palas Oteli ni geçtikten sonra orman girişinde yer alan Deniz Lisesi nin bulunduğu yolun üst kısmından devam edilerek yapılır. Bu turda Ortodoks ve Müslüman mezarlıklarını da görürsünüz. Küçük Tur ya da Değirmen Turu ise sahilden dümdüz ilerlenerek çıkılacak dik bir yokuşun sonunda karşılaşılan manzarayı içerir. Heybeliada yı Yürüyerek Keşif Rotası 1) Heybeliada İskelesi - Merkez Vapurunuz daha Heybeliada ya yaklaşırken, bulunduğu tepede hemen göze çarpan Rum Ortodoks Papaz Okulu, Halki Palas Oteli, eski Rum Ticaret Yüksek Okulu ve emektar değirmen sizi karşılayacak. Adaya çıktıktan sonra Heybeliada nın ana meydanındasınız... 2) Bahriye Mektebi- Deniz Lisesi Mekteb-i Bahriye, eskiden yüksek okul, şimdi lise olan askeri yapı te Mektebi Bahriye adıyla kurulan Deniz Lisesi, 1923 te Deniz Harp Okulu, 1985 te ise Deniz Lisesi olmuştur. Detay bilgi için müzenin Web Sayfası nı ziyaret edebilirsiniz. 3) Özel İzin Aldığınız Takdirde, Vaftizci Yahya Manastırı (Panagia Kamariotissa) Vaftizci Yahya Manastırı (Hagios Ioannis Prodromos) adanın ortasında, Değirmen Tepesi nin batı eteğinde konumlanmıştır. Bölge Türk Deniz Lisesi sınırlarına dahildir ve yalnızca özel izinle ziyaret edilebilir. Manastırdan geriye yalnızca Bakire Theotokos a

21 311 adanmış olan mabet kalmıştır. Manastır ve mabet, 1673 de Sadrazamın baş tercümanı olan Nikosios Paniotakis tarafından yeniden yaptırılmıştır ve Panagia Kamariotissa adıyla bilinir. 4) Yesari Asim Arsoy Büstü Deniz Lisesi nin yakınındaki küçük parkta, Biz Heybeli de her gece mehtaba çıkardık başta olmak üzere Adalarla ilgili çok sayıda şarkının bestecisi ünlü Yesari Asım Arsoy un bir büstü vardır. Yesari Asım Arsoy un mezarı da Heybeliada dadır. 5) Heybeliada Çeşmesi 1917 de inşa edilen Heybeliada Çeşmesi, Deniz Lisesi nin yakınındaki küçük parkta mermerden yapılmış, merhum belediye başkanı Recep Koç tarafından Tarihi İstanbul Çeşmeleri Kurtarılmalıdır Kampanyası sırasında 1987 de onarılmıştı. 6) Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi İlk yapım tarihi bilinmeyen Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, bir Bizans kilisesinin yıkıntıları üzerine 1857 yılında bugünkü haliyle inşa edilmiş. Kilise balıkçıların koruyucusu Aya Nikola ya adanmıştır. Yortu günü 6 Aralık tır. 7) İliasko İkiz Evleri Ayyıldız Caddesi No: 123 Sahilde Fayton Durağı nın karşısında, Pişmişoğlu Kirkor Ağa tarafından yaptırılmış olan ikiz ahşap evler, Anadolu Osmanlı mimari geleneklerine göre Haremlik ve Selamlık olarak inşa edilmiştir. 8) Ben Yazkor Sinagogu Ada merkezinin kuzeyinde Kuyu Mahallesi ndeki Orhan Sokağı No. 8 de Heybeliada nın ilk ve tek sinagogu; Ben Yazkor Sinagogu nu göreceksiniz. 9) Rum İlkokulu Heybeli Mektebi Sokağı nda bulunan bu eski ahşap Rum köşkü, ilkokulu olarak hizmet verdikten sonra boşaltılmış. Bina şimdi restorasyon altında. Bizans ve Osmanlı Müzik Araştırmaları ve Kayıt Merkezi olacak. Bkz:

22 Vaftizci Yahya Manastırı (Panagia Kamariotissa) Başkalaşım Manastırı Çam Limanı Heybel Terki Dünya Manastırı

23 Aya Triada Manastırı ve Kilisesi - Ruhban Okulu İliasko İkiz Evleri Merit Halki Palas İsmet İnönü Evi Rum İlkokulu Ben Yazkar Sinegogu Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi Heybeliada Çeşmesi * Heybeliada İskelesi * Bahariye Mektebi Yesari Asım Eroy Büstü Aya Yorgi Manastırı (Uçurum Manastırı) iada Sanatoryumu HEYBELİADA

24 314 10) Aya Triada Manastırı Bizans döneminde Heybeliada daki manastırlardan en ünlüsü, Hagia Triada, diğer adıyla Kutsal Teslis tir. Manastırın Ümit Tepesi üzerindeki arazisi üzerinde, Bizans dönemindeki manastırın izinden gelen ve onunla aynı adı taşıyan Rum Ortodoks ilahiyat okulu yer alır. Bugünkü manastır, Heybeliada nın en göze çarpan yapısıdır, manzaraya tümüyle hakim olur. Yazma kitap koleksiyonlarıyla Hıristiyan dünyasında çok önemli bir yere sahip kütüphanesi vardır. 11) Ruhban Okulu Heybeliada nın tepesine konumlanmış okulun kuruluş tarihi, Bizans devrine kadar uzanıyor. Bahçesi 1960 lı yıllarda yeniden elden geçirilip, bugünkü şeklini alan okulun giriş bölümündeki asırlık zeytin ağaçları ve gül bahçesi aynen korunmuş. 12) Abbas Hilmi Paşa Köşkü Halim Paşa nın kardeşi Prens Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan bir köşk varmış yılında yapılan ve halk arasında Vidalı Köşk diye anılan köşk, günümüzde mevcut değil. Abbas Paşa Sokağı No: 5 Vidaları sökülüp (!) Paşa öldüğünde Mısır a götürülmüş. Yalnızca bahçe duvarının babaları duruyor. Abbas Hilmi Paşa Konağı (Selamlığı) Bu evi de Abbas Paşa, oğlu Prens Said Halim in işyeri olarak yaptırmış. Mimarı Hovsep Aznavur. Paşa yı bu evde ziyaret edenler arasında, Mehmet Akif Ersoy, Ressam Halil Paşa, Recaizade Mahmut Ekrem Bey, Ressam Hoca Ali Rıza, Feyhaman Duran gibi isimler bulunuyor.

25 315 13) İnönü Evi ve Müzesi - Eski Mavromatis Köşkü Eskiden bu köşkün olduğu yerde Kostaki Antopulos Paşa nın ahşap konağı bulunmaktaymış depremi sırasında yıkılan köşkün yerine, 1920 de Mavromatis tarafından bugünkü kagir köşk yaptırılmıştır. Mavromatis in Yunanistan a gitmesi üzerine bina İsmet İnönü ye geçmiş. Bina günümüzde İnönü Vakfı na bağlı bir müze olarak kullanılmaktadır. 14) Merit Halki Palas Oteli Halki Palas ın ilk sahibi, Romanya uyruklu un tüccarı Aristodimos Kozmetos tur. Günümüzdeki otel aslına uygun bir şekilde tekrar inşa edildikten ve yüzme havuzu ve spor salonu gibi birtakım eklentiler yapıldıktan sonraki halidir. 15) Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi Dört katlı ve bahçeli ahşap köşk, ünlü gazeteci, deneme ve roman yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar adına kayıtlı iken herhalde onun ölümünden sonra mülkiyeti varislerine ve sonra da İstanbul Valiliği ne geçmiş. Köşk günümüzde müze olarak kullanılmakta. Milliyet Gazetesi nden Gülüm Dağlı nın bu müze hakkındaki izlenimleri okunmaya değer: Hüseyin Rahmi Gürpınar ın Sihirli Evi Heybeliada da Fayton Turlarında Görebileceğiniz Diğer Yerler Merkezdeki fayton durağından kalkan faytonlarla ada turu yapmak keyiflidir. Bir bölümü Bizans döneminden günümüze ulaşan 5 manastır Büyük Tur güzergahındadır ki, siz onlardan bir kısmını zaten gördünüz bile!

26 316 Terki Dünya Manastırı - Hagios Spyridon Güneybatı sahilinde ve Çam Limanı olarak bilinen, hilal biçimindeki dev koyun batıda kalan ucunu oluşturan burnu üzerine kurulmuştur. Hagios Spyridon, Terk-i Dünya Manastırı, 1868 de, Aziz Spyridon a adanmış bir keşişhane olarak Arsenios adıyla bilinen Trakyalı, genç bir keşiş tarafından açılmıştır. Başkalaşım Manastırı Adanın güneybatı ucundaki Baltacıoğlu Tepesi nin zirvesinde küçük bir manastır daha bulunur te Andonis Tsimas adında bir keşiş tarafından kurulan bu yapı da bir keşişhane olarak ortaya çıkmıştır. Fakat keşişhane Hz. İsa nın Başkalaşımı Manastırı na dönüşmüştür. Çam Limanı Yüzmek ve deniz kenarında çam ağaçlarının altında piknik yapmak isteyen ziyaretçilerce iyi bilinen bir yazlık mekandır. Heybeliada Sanatoryumu Çam Limanı nın doğu burnunu oluşturan Yeşil Burun da deniz üzerinde bir uçuruma kurulmuştur te Prof. Dr. Sever Kamil yönetiminde kurulan sanatoryum, İstanbul un ilk sanatoryumudur. Aya Yorgi Manastırı (Uçurum Manastırı) Güney sahilinde ve ilk yapılışı İstanbul un fethinden önceki tarihlere dayanan manastır, 1863 ve 1945 yıllarında onarımlardan geçmiş. Kudüs Patriği Kirillos, hem manastırı yenilemiş hem de yeni bir kilise inşa ettirmiş.

27 317 Süslü Mezar Aya Yorgi manastırının önündeki yola yakın bir yerde kubbeli, renkli camlı, içindeki yüksek bir kaide üzerinde melek heykeli olan çok güzel özgün bir mezar bulunmaktadır. İngiltere nin Gemlik baş konsolosu Kangelidis in karısına aittir, heykelleri İtalya dan getirtilmiştir yılında yapılmıştır. Müslüman Mezarlığı Mezarlık, 1911 yılında Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı nın son Selanik valilerinden Hacı Ahmet Hulusi Paşa ile Atatürk ün askerlik arkadaşlarından bazılarının mezarları bulunmaktadır. Rum Mezarlığı Rum mezarlığının Azize Barbara ya adanmış, neo-klasik yapıda küçük bir kilisesi de vardır. Müslüman ve Rum Mezarlıkları yan yanadır. Böylece Heybeliada daki turlarımızı da tamamlamış oluyoruz. Dönüşte acıkmış olacaksınız. Vaktiniz varsa önerimiz MAVİ olacak! Vaktiniz azsa Gencay Kafe nin ünlü Papaz Ekmekli tostunu yemeden ayrılmayın deriz:

28 318 Burgaz Adası- Antigoni Burgaz Adası, entelektüel dozu yüksek sakinleri tarafından ada kültürünün en çok özümlendiği bir adadır. Bu ada en çok yazar Sait Faik Abasıyanık bir de Kalpazankaya sı ile özdeşleşmiştir. Adada iç ulaşım yürüyerek, bisikletle ya da faytonla olur. Plajın güneyinde Heybeliada ya doğru uzanan ve ucunda bir fener olan Mezarlık Burnu vardır. Bu burundaki kayayı döndüğünüzde adanın güney kıyılarına, Bayrak Tepesi ne ulaşırsınız. Kıyıdan duvar gibi yükselen bu tepenin üzerinde Hristos Manastırı bulunur. Aynı yönde kıyıdan devam edince Kalpazankaya, Marta Koyu, Kuzeybatı tarafında Aya Yorgi Manastırı bulunmaktadır. 1) İskele ve Merkez Adaya yaklaşırken Aya Yani Kilisesi, Adalar Su Sporları Kulübü ve onun hemen yanındaki Burgazada Su Sporları Kulübü ve İskelelerin yanından kiralanabilen deniz motorlarını görürsünüz. 2) Aya Yani Kilisesi Bir Rum Ortodoks kilisesi olan Yahya Peygamber Kilisesi (Hagios Ioannis Prodromos), Adanın en göze çarpan anıtıdır da yapılan bugünkü kilisenin, Yahya Peygamber Kilisesi nin katholikonunun bulunduğu yere kurulmuş olduğuna inanılmaktadır. 3) Ayazma Kilisenin kuzeydoğusuna giden kestirme bir yol olan Takım Ağa Sokağı nda, deniz otobüsü iskelesinin güneyindeki ilk sokak sahil boyunca takip edildiğinde, ayazmaya ev sahipliği yapan camla örtülmüş bir yapı yer alır. Bunun da, Vaftizci Yahya Kilise ne

29 319 bağlı asıl Bizans manastırının bir parçası olduğuna inanılır. 4) Sait Faik Evi ve Müzesi Çayır Aralığı Sokağı, No.15 te, Dr. Spanudis tarafından yaptırılan Spanudis Köşkü yer alır. Köşk, yılları arasında ünlü yazar Sait Faik Abasıyanık ın evi olmuştur; şimdi müze olarak görev yapar. Web: 5) Aya Yorgi Manastırı Hagios Georgios (Aziz Georgios) Karyptis Rum Ortodoks Manastırı kuzey sahilindedir ve Gönüllü Caddesi takip edilerek ulaşılır. Bugünkü kilise, Simeon Sinyosoğlu tarafından sağlanan bağışla 1897 de yapılmıştır. 6) Hristos Tepesi ve Manastırı Bizans manastırı olan Theokoryphotos (Hz. İsa nın Başkalaşımı), Hristos (İsa) Tepesi nin zirvesinde yer alır. Söylenceye göre, manastır bir antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine kurulmuştur. 7) Katolik Kilisesi Adanın güneydoğu bölümünde Aziz George a adanmış bir Katolik kilisesi bulunuyor. Bu kilise 1938 de yaz okulu ve yazlık mesken olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır. 8) Kalpazankaya Adanın güneybatı noktasındaki Kalpazankaya lokantasına ulaşmak için fayton yolculuğu yapmanız gerek. Yemek İçin Seçenekler Kalpazankaya Kır Gazinosu: Antigoni Alibaba: Barba Yani: Çardak Restaurant:

30 Aya Yorgi Kilisesi Idristos Tepesi ve Mana Kalpazankaya

31 Sait Faik Abasıyanık Evi ve Müzesi Aya Yani Kilisesi Burgazada İskelesi Ayazma (Ayios Ioanis) stırı BURGAZADA

32 322 Kınalıada- Proti 1) İskele ve Merkez Bu adada ya yürüyecek ya da bisiklete bineceksiniz, çünkü diğer üç büyük adanın aksine Kınalıada da fayton yoktur. 2) Rum Ortodoks Kilisesi Sahil yolunda kısa bir mesafede Çınarlı Köşk Sokağı nda Rum Ortodoks Kilisesi var. Kilise 1886 da kurulmuş ve Tanrı nın Kutsal Anasının Doğumuna (Genissa Panagia Theotokou) ithaf edilmiş. Kilisede 7-8 Ekim de Panigiri, bakirenin doğumu yortusu kutlanmaktadır. 3) Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi Adalarda kurulan ilk ve tek Ermeni Gregoryen kilisesi, Narçiçeği Sokağı üzerinde bulunuyor de kurulan ve bugünkü halini 1988 deki yapımdan sonra alan bu kilise, Aydınlatan Aziz Gregory ye ithaf edilmiştir. 4) Kınalıada Camii Kınalıada Cami sahilde iskelenin güneyindedir da Mimar Başar Acarlı tarafından tasarlanan ve Turhan Uyaroğlu ile birlikte yapılan cami, farklı ve modern bir görünüme sahiptir. 5) Köşkler, Konaklar Çoğu sahil yolu üzerinde ve İskele Caddesi nin yan sokaklarında bulunan bazıları Osmanlı döneminden kalan çok sayıda güzel köşk, konak ve yalı var. Sirakyan İkiz Evleri İzkon Sirakyan tarafından 20. yy. başlarında yaptırılmış olan, adanın en zarif ve göz alıcı evlerinden. Papazyan Yalısı 19. yy yapısı bu yalıyı Diran Paşa yaptırmıştır. Orijinal bina 1920 yılında yanmıştır ve daha sonra kagir apartman olarak inşa edilmiş.

33 323 Akasya Caddesi üzerindekiler: Derunyan Evi I, No: yy yılları arasında Nersesyan Ermeni Okulu olarak kullanılmış. Acemyan Evi, No: da üç katlı, bahçeli ahşap evin ilk sahibi Melkon eşi Arşaluys Acemyan mış. binanın konukları arasında Yahya Kemal Beyatlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Riza Tevfik, Halide Edip Adıvar, Refik Halid Karay ve Nazım Hikmet de varmış. Taşcıyan Köşkü 19. yy. sonlarında Mimar Artin Macaryan Kalfa nın yaptığı ahşap bina Proti Otel olarak hizmet vermiş.. Ağasi Evi II Evi Ağasi Ajderhanyan yaptırmıştır. Bu evde kiracı olarak oturan ünlüler arasında Ermeni besteci Gomidas, şair ve yazar Fazıl Ahmet Aykaç bulunuyor. Apraham Ağa Evi Evin bilinen ilk sahibi, Apraham Ağa dır. 19. y.y yapısı olan bina, adanın en eski evlerindendir. İhap Hulusi Görey Köşkü İlk sahibi Abdülvehhab Tatariye olan köşk, ünlü grafik sanatçısı İhap Hulusi Görey tarafından satın alınmış ve mimar Adnan Kuruyazıcı ya inşa ettirilmiştir. Manastır Tepesi Kınalıada Dönüşüm Manastırı Bu yapı Manastır Tepesi nin üstündedir, aynı isimdeki Bizans manastırının yerine kurulmuştur de İstanbul da iş yapan Sakızadalı bir grup zengin Yunanlı tüccar tarafından onarılmış. Özgün katholikondaki Bizans ikonları İstanbul da Rum Ortodoks Patrikhanesi nde korunmaktadır. Kınalıda Plajları Adanın kuzey kıyısında, Kınalıada Su Sporları Kulübü nde ve güney kıyısında, Teos kumsalında yüzme havuzları bulunmaktadır.

34 İhap Hulusi Görey Köşkü Abraham Ağa Evi

35 Agasi Evi II Taşçıyan Köşkü Papazyan Yalısı Kınalıada İskelesi Sirakyan İkiz Evleri Surp Kirkor Lusavoric Ermeni Kilisesi Rum Ortodoks Kilisesi Derunyan Evi I Kınalıada Camii Manastır Tepesi KINALIADA

36 326 Sedef Adası- Antirovithos Sedef benzetmesi toprağının pırıltılı gözükmesinden ve adada yetişen Sedef Otu ndan dolayıdır. Ada, 1850 de Tophane Müşiri Damad Ferid Paşa nın mülkiyetine geçmiş ancak ölümünden sonra bakımsız kalmış ve I. Dünya Savaşı sırasında tüm ağaçları kesilmiş. * Sedef Adası Plajı Web: * Club Ada Sedef Web: * Elio Sedef / İstanbul Web:

YÜRÜYÜŞ VE TEKNE TURLARI

YÜRÜYÜŞ VE TEKNE TURLARI YÜRÜYÜŞ VE TEKNE TURLARI BİZ KİMİZ? Antonina Turizm, 1997 yılından bu yana tam 15 yıldır turizmin hizmetinde olan bir tur operatörüdür. Gerek İstanbul da ve gerekse yurtiçi ve yurtdşında tur organizasyonlarımız

Detaylı

Aksiyon 26 / 25.08.2013 ADALAR - 2. Büyükada

Aksiyon 26 / 25.08.2013 ADALAR - 2. Büyükada Aksiyon 26 / 25.08.2013 ADALAR - 2 Büyükada İçindekiler Adalar... 3 Büyükada... 7 Büyükada Vapur İskelesi... 8 Panayia Kilisesi... 8 Ayios Demetrios Kilisesi... 9 Hased Le Avraam Sinagogu... 9 Hamidiye

Detaylı

Yalova Hakkında Genel Bilgiler

Yalova Hakkında Genel Bilgiler Yalova Hakkında Genel Bilgiler Yalova; Türkiye nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi nin güneydoğu kesiminde Armutlu Yarımadası nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları nın kuzey eteklerinde yer almaktadır.

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar

Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar Galata Turu 06 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Tünel Füniküler Durağı Önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin sonu: Azapkapı Tur bitiş saati:

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

Aksiyon 23 / 26.05.2013 ADALAR - 1. Heybeliada - Burgazadası

Aksiyon 23 / 26.05.2013 ADALAR - 1. Heybeliada - Burgazadası Aksiyon 23 / 26.05.2013 ADALAR - 1 Heybeliada - Burgazadası İçindekiler Adalar... 3 Heybeliada... 6 Trias (ya da Triada) Manastırı (Ruhban Okulu)... 7 Heybeliada Senatoryumu... 8 Deniz Lisesi... 8 Ayios

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK 1 - VALETTA PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 4 saat 55 Varışımız takiben otobüslerimize biniyoruz ve Valetta turumuza başlıyoruz. İlk durağımız Barakka Bahçeleri, burada

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik...

Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik... Atina - Selanik Antik dönemin en önemli kültür şehirlerinden biri Atina ve küçücük evden çıkarak koca bir tarih yazılmasına vesile olan Selanik... Tarih : 11-09-2016-15-09-2016 Şehirler : Atina, Selanik

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

DEMRE DEMRE. Demre Myra Antik Kenti. Dünden Bugüne Antalya

DEMRE DEMRE. Demre Myra Antik Kenti. Dünden Bugüne Antalya D E M R E DEMRE DEMRE Demre Myra Antik Kenti 259 A L T I N C I B Ö L Ü M 260 D E M R E 4. DEMRE 1. Tarihçesi Myra (Demre) her zaman Likya nın en önemli şehirlerinden birisi olarak bilinir. Şehrin M.Ö.5.yy

Detaylı

ŞANLIURFA YI GEZELİM

ŞANLIURFA YI GEZELİM ŞANLIURFA YI GEZELİM 3. Gün: URFA NIN KALBİNDEN GÜNEŞİN BATIŞINA GEZİ TÜRKİYE NİN GURURU ATATÜRK BARAJI Türkiye de ki elektrik üretimini artırmak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ndeki 9 ili kapsayan tarım

Detaylı

Yazan: KUrşat Ekrem Uykucu

Yazan: KUrşat Ekrem Uykucu Yazan: KUrşat Ekrem Uykucu stanbul dan 13-22, Anadolu kıyılarından 4-8 km. uzaktaki adalar grubunda 9 ada vardır. Bunlardan 4 tanesi büyük (Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada), 5 tanesi de küçük (Kaşık,

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA 1 FLORANSA & PİSA PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 9 saat 90 Bu gezimizde İtalya nın en ünlü iki kenti Floransa ve Pisa yı rehberlerimiz eşliğinde keşfedeceğiz. İlk durağımız

Detaylı

Kalkış Varış Uzaklık (Deniz mili) Süre (Dakika) Ücret (TL) Ahırkapı Ahırkapı 1 3 55 Ahırkapı Anadolu Hisarı 6,4 19 162 Ahırkapı Anadolu Kavağı 12,4

Kalkış Varış Uzaklık (Deniz mili) Süre (Dakika) Ücret (TL) Ahırkapı Ahırkapı 1 3 55 Ahırkapı Anadolu Hisarı 6,4 19 162 Ahırkapı Anadolu Kavağı 12,4 Kalkış Varış Uzaklık (Deniz mili) Süre (Dakika) Ücret (TL) Ahırkapı Ahırkapı 1 3 55 Ahırkapı Anadolu Hisarı 6,4 19 162 Ahırkapı Anadolu Kavağı 12,4 37 282 Ahırkapı Arnavutköy 5,1 15 137 Ahırkapı Ayvansaray

Detaylı

AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011

AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011 Bilgi Paylaştıkça Değerlenir AKROPOLİS de ONARIM YÖNTEMLERİ Eylül-2011 Tarihi eserlerin onarım ve güçlendirmesi ile ilgili önemli bilgi ve tecrübe birikimine sahip olan ACIBADEM Restorasyon Mimarlık İnşaat

Detaylı

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI

ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI ANTAKYA SAMANDAĞ GEZİSİ I 25 HAZİRAN 2012 MUSA DAĞI SİMON DAĞI Harbiye de kaldığımız Otelde akşam Antakya mezeleri ile özel tavuk yedik, Antakya mezelerini tattık, sabah kahvaltıdan sonra, özel minibüslerle

Detaylı

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Azar Gasht Maleki Travel Tur Tarihleri : 13 Nisan 15 Nisan 20 Nisan 22 Nisan 27 Nisan 29 Nisan 04 Mayıs 06 Mayıs 11 Mayıs 13 Mayıs Tur Programı:

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler.

2. İstanbul Boğazı 31 kilometre uzunluğundadır. 3. İstanbul Boğazı Asya ve Avrupa yı birbirinden ayırır. 4. İstanbul Boğazını turistler çok severler. İstanbul Boğazı İstanbul Boğazı Karadeniz ve Marmara Denizi ni birbirine bağlar. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayırır. İstanbul u da ikiye böler. Uzunluğu 31 kilometredir. Genişliği ise 700 metre

Detaylı

Yeni Yerler keşfetmek lazım

Yeni Yerler keşfetmek lazım Yeni Yerler keşfetmek lazım Dans, Eğlence Diyorsanız! Rio Sizi Bekliyor Rio Hakkında Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir. Ekvatoral iklimin

Detaylı

ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ

ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ MERKEZDEKİ MÜZELER ŞANLIURFA ARKEOLOJİ MÜZESİ Şanlıurfa'da müze kurma girişimleri 1948 yılında, müzelik eserlerin toplanması ve Atatürk İlkokulu'nda depolanmasıyla başlar ve daha sonra bu eserler Şehit

Detaylı

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL

ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL ANKARA DOĞAL ELEKTRĠK ÜRETĠM VE TĠCARET A.ġ. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DENĠZLĠ ĠLĠ, SARAYKÖY ĠLÇESĠ, TURAN MAHALLESĠ 571 ADA 1 PARSEL 1. Genel Özellikler Denizli ili, Sarayköy ilçesi, Turan mahallesi 571 ada 1 parselde

Detaylı

Medieval Era Evolves Today

Medieval Era Evolves Today ~ NEWSLETTER 4 ~ M.E.E.T. Medieval Era Evolves Today ÇOK TARAFLI OKUL ORTAKLIĞI PROJESİ ~ 2013-2015 ~ 2013-1-RO1-COM06-29653-4 M.E.E.T. Yasal Uyarı "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK (SELÇUK) KALESİ Ayasuluk Tepesi nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale Selçuk İlçesi nin başına konulmuş bir taç gibidir. Görülen kale

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı, 07 Kasım 2014 Cuma günü Restorasyon Teknikleri II dersi kapsamında Ayvansaray, Balat, Fener

Detaylı

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul Dolmabahçe

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

GÜRHAN SÖZER Şehir Plancısı BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 98 PAFTA,1705 ADA,1 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

GÜRHAN SÖZER Şehir Plancısı BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 98 PAFTA,1705 ADA,1 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ GÜRHAN SÖZER Şehir Plancısı BALIKESİR İLİ AYVALIK İLÇESİ,SAKARYA MAHALLESİ 98 PAFTA,1705 ADA,1 PARSELE AİT 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Aralık,2016 1 1-KONUM: Ayvalık

Detaylı

e ait Şimdi bazı adalar daha satışa çıkarıldı. Fiyatları da 8 ile 25 milyon dolar arasında değişiyor.

e ait Şimdi bazı adalar daha satışa çıkarıldı. Fiyatları da 8 ile 25 milyon dolar arasında değişiyor. Çarşamba 20 Ocak 2010 16:31 - Son Güncelleme Çarşamba 20 Ocak 2010 18:13 Türkiye de de tıpkı yabancı ülkelerde olduğu gibi bazı adalar şahıslara ait. Aralarında en ünlüleri Rahmi Koç un Tuzla daki adası

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ (02 Nisan 2017-30 Nisan 2017-06 Mayıs 2017-20 Mayıs 2017) 09.15 Harbiye Radyo Evi önünden hareket 10.00 Balat Fener - Cibali Yahudi, Rum, Ermeni, Türk vatandaşların

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler

Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED): Ekler Teslim Edilen: Hazırlayan: IC-Astaldi JV AECOM Ankara, Türkiye Turkey AECOM-TR-R599-01-00 2 Ağustos 2013 Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dâhil) Projesi için Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

AĞUSTOS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI. 03/08/05 1200 80 0 Uygun değil Aşan. 03/08/05 480 80 0 Uygun Aşmayan. 03/08/05 1500 100 0 Uygun değil Aşan

AĞUSTOS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI. 03/08/05 1200 80 0 Uygun değil Aşan. 03/08/05 480 80 0 Uygun Aşmayan. 03/08/05 1500 100 0 Uygun değil Aşan AĞUSTOS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI Sıra No Numuneyi gönderen Kurum Numunenin Alındığı Nokta Numunenin Geliş Tarihi Toplam Koliform Fekal Koliform DEĞERLENDİRME Fekal KODU (Su Kirliliği Streptekok

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI:

Detaylı

Saffet Emre Tonguç eşliğinde AMALFİ ( Positano & Ravello & Sorrento & Capri & Pompeii & Napoli )

Saffet Emre Tonguç eşliğinde AMALFİ ( Positano & Ravello & Sorrento & Capri & Pompeii & Napoli ) Saffet Emre Tonguç eşliğinde AMALFİ ( Positano & Ravello & Sorrento & Capri & Pompeii & Napoli ) 01 Mayıs 2018 / 4 Gece 5 Gün Yılın en iyi döneminde Saffet Emre Tonguç eşliğinde harika bir gezide Amalfi

Detaylı

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır:

İşte böylesine bir tatil isteyenler içindir Assos. Ve Assos ta yapılacak çok şey vardır: Assos u neden görmeliyim, oraya neden gitmeliyim? diye içinizden soruyorsanız eğer, verilecek cevapların birden fazla olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz: mesela turkuvaz rengi bir deniz, zeytin ağaçları,

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim İSTANBUL YEDİ TEPE Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim Camisi, 6. tepede Mihrimah Sultan

Detaylı

1) SÜMELA MANASTIRI 2) AYASOFYA MÜZESĠ

1) SÜMELA MANASTIRI 2) AYASOFYA MÜZESĠ 1) SÜMELA MANASTIRI Trabzon un Maçka ilçesinde yer alan, tarihiyle ve mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Sümela Manastırı, geniş bir alana yapılmıştır. Kesin olarak yapım tarihi bilinmese de M.S. 365-395

Detaylı

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ 3 GÜN 2 GECE 23-27 NİSAN 2014 İSTANBUL "Orada, Tanrı ve insan, doğa ve sanat hep birlikte, yeryüzünde öylesine mükemmel bir yer

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

Hakkımızda. Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar. İletişim

Hakkımızda. Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar. İletişim Tanıtım Dosyası 1 İçerik Hakkımızda Projeler Endüstriyel Yapılar Okul İnşaatları Otel İnşaatları Konutlar İletişim 2 Hakkımızda 3 4 Tekirdağ Çerkezöy Ribatek Fabrikası Proje Tekirdağ Çerkezköy Ribatek

Detaylı

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL KÜLTÜR A.Ş.'DEN BÜYÜK HİZMET II. ABDÜLHAMİD Kültür A.Ş. Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden hiçbir yerde görmediğiniz fotoğraflar yayınladı. Fotoğraf merakıyla bilinen Sultan II. Abdülhamid dünyanın

Detaylı

"1. İstanbul Adaları Sempozyumu" düzenleniyor

1. İstanbul Adaları Sempozyumu düzenleniyor On5yirmi5.com "1. İstanbul ı Sempozyumu" düzenleniyor İstanbul un incileri, her yönüyle 1. İstanbul ı Sempozyumu nda ele alınacak Yayın Tarihi : 26 Eylül 2013 Perşembe (oluşturma : 11/14/2015) İstanbul

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 0400 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Livorno LİVORNO SAHİLİNDE SATILIK ÖZEL VİLLA Livorno Tirrreno kıyısına

Detaylı

Misafirperverliği çok seviyoruz!!!

Misafirperverliği çok seviyoruz!!! Misafirperverliği çok seviyoruz!!! Neos Marmaras hakkında birkaç şey; Neos Marmaras Sithonia, Halkidiki de 1922den hemen sonra Proponditanın Marmaras adasından gelen mülteciler tarafından kuruldu. Dragoudelis

Detaylı

2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI

2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI 2006 YILI MAYIS AYI DENİZ SUYU ANALİZ SONUÇLARI Sıra No Numunenin alındığı nokta değer) Değer) ne göre) e göre) 1 PENDİK SGB Veterinerlik Önü 80 0 0 uygun uygun 2 PENDİK SGB Pendik Burnu 160 80 0 uygun

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI 1-MEVCUT DOĞAL VE KÜLTÜREL VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İstanbul un Asya tarafında bulunan Üsküdar ilçesinde Altunizade

Detaylı

HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN

HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN Haliç Çevre Analizi HALİÇ HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN - Açılış Aralık 2011 - Leed Gold Sertifika ödüllü - 210 odalı - Haliç in ilk markalı oteli - Arkiparc 12 Türkiye nin en iyi mimari oteli

Detaylı

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları...

TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... TARSUS DA BİR GÜN...BELKİ DE İKİ... Adanalılar...Mersinliler...Gaziantep, Hatay ve Osmaniyeliler...Türkiye nin gezmeyi sever insanları... Hatta Tarsuslular. Dünyanın öbür ucundan gelen Japonlar,Koreliler,Almanlar

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r

H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r H e r Y o l R o m a ya Ç ı k a r İtalya nın başkenti Roma yüzyılların tarihini görmek için dünyada mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehir. İlk gittiğim günden beri hayran olduğum bir şehir. Sizin de

Detaylı

Itria vadisindeki yuvarlak loca:

Itria vadisindeki yuvarlak loca: Gezdikçe Gördükçe İzlen Şen Toker Itria vadisindeki yuvarlak loca: 104 Y uvarlak adı verilen bir yer... ve içinde San Giorgio Kilisesi... İtalya nın güneydoğusunda Puglia bölgesindeki Locorotondo kasabasının

Detaylı

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ 2334 ADA 33 PARSELE AİT 1/1.000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ALAN TANIMI Planlama çalışması gerçekleştirilen alan; İzmir İli,

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 91 92 Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS

Detaylı

olmak istediğin yer Mahall Bomonti İzmir

olmak istediğin yer Mahall Bomonti İzmir olmak istediğin yer Kimi deniz kenarında olmak ister, kimi şehrin ortasında. Kimi tarihle iç içe olmak ister, kimi modern hayatla. Kimi ailesinin yanında olmak ister, kimi işinin başında. Kimi hep sevdikleriyle

Detaylı

Erçal Fındık Otomotiv San. Tic. A.Ş.

Erçal Fındık Otomotiv San. Tic. A.Ş. Erçal Fındık Otomotiv San. Tic. A.Ş. denizi, sahili ve kumsalı ile Samsun'un yeni yaşam merkezi Atakum'da 4-5 Yeni bir yaşama hazır olun... 6-7 Bir Yanım Derya Deniz Karadeniz in kalbinde, şehrin dokusuyla

Detaylı

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU:

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, Bursa İli, Gemlik İlçesi, Kayhan Mahallesi, 877 ada, 182 nolu parsel ile Hamidiye Mahallesi, 112 ada,

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 121 122 Elektrik, Elektronik ve Biyomedikal Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI SINIFLAR

Detaylı

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN EKSTRA TUR PAKETİ 1 - STOCKHOLM ŞEHİR TURU Tur süresi: 4 saat 60 Limandan ayrılıp Stockholm u gezmek üzere yola çıkacağız. Otobüsle Fjallgatan a gidip güzel

Detaylı

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM HALİME GÜNDOĞDU 0510110011 TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BODRUM Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. İlçe günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile anılmaktadır ki bunda Bodrum'un kendine has

Detaylı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı

SURUÇ İLÇEMİZ. Suruç Meydanı SURUÇ İLÇEMİZ Suruç Meydanı Şanlıurfa merkez ilçesine 43 km uzaklıkta olan ilçenin 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 100.912 kişidir. İlçe batısında Birecik, doğusunda Akçakale, kuzeyinde Bozova İlçesi,

Detaylı

GÜNEY İTALYA TURUMUZ HAZIR

GÜNEY İTALYA TURUMUZ HAZIR GÜNEY İTALYA TURUMUZ HAZIR 18-25 Ekim tarihleri arasında Napoli,Pompei, Sorrento, Matera, Lecce, Alberobello ve Bari gibi İtalya'nın en gözde şehirleri ile sahillerini görme fırsatı bulabileceğiniz turumuz

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 133 134 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK ve BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

MANİSA İLİ KIRKAĞAÇ İLÇESİ SARIAĞA MAHALLESİ 16 ADA 5 PARSEL UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1-) PLANLAMA ALANININ TANIMI a.) COĞRAFİ KONUM, NÜFUS ve İDARİ YAPI Kırkağaç, Manisa nın kuzey batısında, İzmir-Bandırma demiryolu üzerindedir. Manisa ya uzaklığı 79 km. dir. Denizden yüksekliği 100 m

Detaylı

PARK VE YEŞİL ALANLAR

PARK VE YEŞİL ALANLAR Park Bahçeler Müdürlüğü Park Bahçeler Müdürlüğü; imar planlarında yeşil alan olarak ayrılmış alanları amacına uygun olarak park, mahalle parkı, orta refüj, meydan ve kavşak düzenlemelerini projelendirerek

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir. Müzeler,

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 0144 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Livorno TOSKANA'DA DENİZE BAKAN SATILIK PRESTİJLİ VİLLA Livorno'da,

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 0110 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Livorno TOSKANA'DA DENİZE BAKAN L ÜKS VİLLA Livorno'da özel bir

Detaylı

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI BULANCAK MERKEZ ĠLÇE KARAR NO :07 KARAR TARĠHĠ :25/08/2010 Giresun İli Mahalli Çevre Kurulu 25/08/2010 Çarşamba günü saat 14:00 de Valilik Toplantı Salonunda Vali Yardımcısı Ahmet YILMAZ Başkanlığında

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

CEHENNEM KAYIKÇISI Daha önceden dünyanın ilk kilisesi St. Piyer i bir çok kez görmüştüm. Burada her 29 Haziran tarihinde ayin yapıldığını, bu tarihte buraya gelen hıristiyanların hacı olduğunu biliyordum.

Detaylı

Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA

Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA Baştanbaşa İspanya MALAGA - RONDA - SEVILLA CORDOBA- GARANADA- MADRİD TOLEDO - GIRONA - FIGUERAS BARSELONA 01.GÜN İSTANBUL MALAGA RONDA - SEVİLLA 29 Ocak Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Türk Havayolları

Detaylı

Kuzguncuk. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974. Çiğdem PAKER, Mimarlık Fakültesi

Kuzguncuk. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974. Çiğdem PAKER, Mimarlık Fakültesi Kuzguncuk Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974 1 Kuzguncuk Madam Agavni Muratyan Yalısı, Plan ve kesit Madam Agavni Muratyan Yalısı,

Detaylı

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU İZMİR İLİ, KONAK İLÇESİ, ALSANCAK MAHALLESİ 2334 ADA 33 PARSELE AİT 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ALAN TANIMI Planlama çalışması gerçekleştirilen alan; İzmir İli, Konak

Detaylı

ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. - 64. TOPLANTI GÜNDEMİ

ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. - 64. TOPLANTI GÜNDEMİ ERZURUM KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU NUN 63. 64. TOPLANTI GÜNDEMİ İLİ : ERZURUM TARİH : 3031/01/2014 Sıra No Karar No İli İlçesi Konusu Pafta Ada Parsel Mülkiyeti Alanı ve Derecesi Nereden Geldiği

Detaylı