Gazlı araçlar üzerinde çalışma. Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi. Araç gazı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gazlı araçlar üzerinde çalışma. Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi. Araç gazı"

Transkript

1 Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi Gazlı araçlar, araç gazıyla çalışan araçların genel adıdır. Araç gazı biyogazdan, doğal gazdan veya bunların birleşiminden oluşur. Bu belge, CNG (Basınçlı Doğal Gaz) ve (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) araç gazlarıyla çalışan araçları kapsamaktadır. Araç gazı UYARI! Araç gazı her ikisi de başlıca malzeme olarak metandan yapılmış olan natürel gazlar ve biyogazlardır. Metan son derece yanıcıdır ve çok dikkatli kullanılmalıdır. CNG: Doğal gaz yüksek basınç altında saklanır. Doğal gaz yüksek basınçta bile gaz evresindedir. LNG: Çok düşük sıcaklıkta saklanır ve CNG'den çok daha yüksek enerji yoğunluğu vardır. Doğal gaz -162 C'ye soğutulduğunda gaz halden sıvı hale geçer ve sıvı buharlaştırılarak doğal gaz olarak kullanılır. Çöp toplama kamyonları tipik gazla çalışan araçlardır ÖNEMLİ! Tankların yeri değiştirilmemelidir, tankların pozisyonu araç sertifikasında mevcuttur. Not: Rölanti devirde egzoz gazı sıcaklığı dizel araçlara kıyasla gazlı araçlarda daha yüksektir. Bileşenleri egzoz sisteminin çok yakınına yerleştirmeyin. Daha fazla bilgiye, Sıcak bileşenlerle ilişkili olarak yangın riski başlıklı belgeden ulaşılabilir. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 1 (11)

2 Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi Gaz depolarını içeren gaz sistemi yetkili olmayan veya bu iş için eğitim almamış kişiler tarafından modifiye edilmemelidir. Gaz sistemine zarar gelmesini önlemek için, tüm işler büyük bir itina ile yapılmalıdır. Araç gazı normalde kokusuzdur, ancak bazen bir koku verici madde eklenebilir. Koku verici maddeler gaz karışımı patlayabilir vaziyete gelmeden önce gaz sistemindeki kaçakları algılamayı kolaylaştırır. Riskler Metan çok kolay tutuşabilir, hatta bazı durumlarda insandan gelen statik elektrik ile ateşlenebilir. Metan havadan hafiftir bu nedenle yükselir. Bu nedenle tüm tesisi iyice havalandırdığınızdan emin olun. Metan neredeyse görünmez bir alevle yanar bu nedenle daha dikkatli olmak gerekir. Gaz, havayla %5-15 oranında karıştığında yanar. Gaz yayılır ve yanıcı bir karışım oluşturursa, patlama riski vardır. Zehirli olmayan ancak havayla veya oksijenden ağır doygun %50 karışımda hafif olacak gazda zehirlenme tehlikesi vardır. Gaz halojenler, azot oksitler ve asetilen ile temasta patlayabilir. CNG gaz sistemi yüksek basınç altındadır. Basınç 200 bar'a (15 C) erişebilir. LNG gaz sisteminin 16 bar'a kadar bir basıncı ve -160 C'ye kadar sıcaklığı bulunur. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 2 (11)

3 Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi Not: Gazla çalışırken çok sayıda güvenlik uyarısının olmasının nedeni, 3 ana neden bağlıdır: Gazların yanıcı olmaları CNG gaz sistemdeki yüksek basınç LNG tanklarındaki kriyojenik sıvı (sıcaklığı -160 C altındaki sıvı). Basınç tankları daima özellikle sıcaklık değişimleri ve dış hava etkileri durumunda artan bir risk taşıyabilirler ve gazın yanıcılığı ile birleştiğinde, riskler daha da artar. Yangın önleme şartları Her ülkede uygulanan yönetmelik ve talimatları her zaman uygulayınız. ÖNEMLİ! Örneğin tank boşaltma veya bileşen yenileme gibi işlemler ile gaz tanklarıyla çalışmadan evvel çalışmanın nasıl ilerleyeceğine karar vermek için Scania bayisi ile iletişime geçin. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 3 (11)

4 Gazlı araçlarla ilgili genel bilgi Güvenlik önlemleri Araç gazı kullanırken geçerli yerel düzenlemelere uyun. Örneğin: Ulusal sağlık ve işyerinde güvenlik yasaları Basınçlı kaplarla çalışırken geçerli olan düzenlemeler Patlayıcılar için düzenlemeler Atölye havalandırma sistemindeki elektrikli parçalar sınıflandırma planına uygun hale getirilmelidir. Havalandırma yanmaz olmalıdır. Gaz tanklarının yakınında sigara içmek yasaktır. Isı ve kıvılcım çıkaran kaynak, taşlama ve diğer metal işleri aracın yakınında yapılmamalıdır. Şasi üstündeki kaynak çalışmaları sadece depolardan çok uzak yerlerde gerçekleştirilmelidir. Belgedeki iş tanımına bakınız. Açık işlemin yapılması zorunlu olduğu yerlerde yalnızca kıvılcıma dayanıklı veya özel elektrikli araçlar kullanın. Yangın durumunda aracı servisin dışına götürün. Gaz tankları güvenli bir yere alınmalıdır. Araçtaki kapatma valflarının yerini tüm servis personeline bildirin. Her gaz tankını ayrı ayrı kapatın. Yanan bir gaz alevini asla söndürmeye kalkmayın. Bunun yerine, gaz akışını kesmeye çalışınız ve bu alevden ateşlenebilecek maddeleri uzaklaştırınız. 1 2 Akülerde, gaz depolarındaki basıncı gösteren bir basınç göstergei (2) ve yakıt akışı için bir manuel vana (1) vardır :70-01 Yayım 4.1 tr-tr 4 (11)

5 Atölyede yapılacak işler için prosedürler Atölyede yapılacak işler için prosedürler ÖNEMLİ! Aşağıdaki eylemler gazlı motora sahip bir araç üzerinde çalışıldığında daima gerçekleştirilmelidir. Araç atölyeye girmeden önce: 1. Aracı atölyeye almadan hemen önce asla yakıt ikmali yapmayın. Bu, soğuk derecelerinde gaz basıncı ısı arttıkça artacağından özellikle önemlidir (yalnızca CNG tankına uygulanır). 2. Görsel kontrol gerçekleştirip, ölçüm aygıtı ile sızıntıların olup olmadığını denetleyin 1. Ölçüm aygıtının ölçüm aygıtı talimatlarına uygun olarak kalibre edildiğinden emin olun. 3. Gaz tanklarındaki gaz beslemesini kapatın. CNG tanklarının 8 vanası bulunur (her silindirde bir tane) ve LNG tanklarının bir vanası bulunur (tank başına bir tane). Durana kadar motor rölantisini bırakarak yakıt sistemini boşaltın. UYARI! Motor, bu yöntemi kullanarak durduğunda sistemde 10 barlık bir basınç kalır. CNG gaz tanklarındaki gaz beslemesini kapatın Bu alet Scania bayisinden satın alınabilir. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 5 (11)

6 Atölyede yapılacak işler için prosedürler Araç atölyeye sokulduğunda: 1. Gaz panelindeki manometrenin 0'ı gösterdiğini kontrol edin. 2. Ölçüm aleti kullanarak ilave bir sızıntı tespiti gerçekleştirin. 3. Yakıt sisteminin gaz içermediğini belirten bir mesajı aracın ön camının iç tarafına yerleştirin. 4. Yetkisiz kişilerin araca yaklaşmaması için aracın hemen etrafındaki alanı kordon altına alın. 5. Aracın bulunduğu servis alanının girişine bir uyarı işareti koyun. Yangın çıkması durumunda itfaiye personeli binada yanıcı gaz içeren basınç tanklarının bulunduğu konusunda bilgilendirilmelidir. 6. Yakıt sistemindeki bileşenleri çıkarırken veya sökerken aşağıdakileri göz önünde bulundurun: Araca güç gelmeyecek şekilde akü bağlantısını kesin. Yakıt hattında hala az miktarda gaz kalmış olabileceğini unutmayın. Bileşenleri büyük bir özenle sökün. 7. LNG deposundaki basınç gaz ve ortam sıcaklığı arasındaki fark sebebiyle artar. Basıncın 16 barı aşmadığından emin olun. Basınç bu değeri aşarsa, arıza süresinin birkaç gününde olur, güvenlik valfi açılır ve gaz havalandırma borusuyla sistemin dışına akar. Gazın atölyenin dışına çıkmasını sağlayın Gaz tahliyesi 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 6 (11)

7 Gazlı araçlar üzerinde çalışma Üstyapı üzerinde çalışma UYARI! Hiçbir koşul altında üstyapı gaz hatları braketlerinde sabitlenmemelidir. LNG deposunu doldurma: 1. Basınç uygulama hortumu 2. Dönüş hortumu Gaz sistemi bileşenleri daha çok kamyonun ön kısmında bulunurlar ve tüm işler çok itinalı ve gaz sistemi modifiye edilmeden yapılmalıdır. Gaz sistemi braketleri sadece ilgili yetkililer tarafından özel olarak onaylandıklarından dolayı modifiye edilmemelidir. Gaz sisteminin yakınında matkapla delik açarken çok dikkatli davranın. Üstyapı gaz sistemindeki valflara erişimi engellememelidir. Herhangi bir valfin ve bağlantının üzerini kapatmayın ve bunların yakınlarında herhangi bir sıcak parça bulunmasına izin vermeyin. Üstyapı ve alt koruma depo ünitesine erişimi engellenmemelidir. Üstyapıyı ayırmaya gerek kalmadan, depoların kontrol için basit şekilde sökülmesine izin veren şekilde bir üstyapı olmalıdır. Çalışma gaz sisteminin yakınında yapıldığından, üstyapıyı takarken sadece kıvılcım çıkarmayan aletler kullanılmalıdır. Koruyucu mahfazaları modifiye ederken bu belgedeki talimatları takip edin. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 7 (11)

8 CNG depoları için koruyucu mahfazalar Koruyucu mahfazanın üst kısmı şasinin üst kenarı üzerinden 110 mm çıkıntı yapar. Koruyucu mahfazalar sadece UN/ECE Direktifi R110 gereklilikleri ile uyumlu şekilde modifiye edilebilir. Koruyucu mahfazalar depoları ve bileşenlerini su, tuz, kum, UV ışınları ve aşındırıcı ve korozif sıvılara karşı korumaktadır. Teknik nedenler ve güvenlik nedenlerinden dolayı gerekli olan koruyucu mahfazalar. Örneğin valfları korur. Yasal gerekliliklerden dolayı gerekli olan koruyucu mahfazalar. Örneğin yıkılma, uçan taşlar, su ve UV ışınlarına karşı korur. Güvenliğin artması için koruyucu mahfaza. Mahfaza ağlı materyalden yapılabilir ve üstyapının koruma sağlayacağı düşünülüyorsa tamamen kaldırılabilir. Modifkasyona izin verilmez. UN/ECE Yönerge R110 karşılanıyorsa modifikasyona izin verilir. Modifikasyona izin verilir. Önden ve üstten görünen koruyucu mahfazalar Arkadan ve alttan görünen koruyucu mahfazalar 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 8 (11)

9 Kaynak yapma Yukarıda açıklanan güvenlik düzenlemelerinin tümüne gaz deposuyla donatılmış bir araçta kaynak yapılırken uyulmalıdır. Gaz depoları ve yakıt sistemleri tamamen boşaltılmalıdır. Aşağıdaki tavsiyeler kıvılcım çıkaran veya yoğun ısı yaratan çalışmalar için geçerlidir: Kaynak işlemi gaz depolarının yakınında yapılmamalıdır. İzin verilen minimum güvenlik aralığı depolardan 1 metredir ve bu tip çalışmalar sırasında bu mesafe daima korunmalıdır. Örneğin arka çıkıntı üzerinde çalışırken, aşağıdaki talimatların yerine getirilmesinin genellikle güvenli olduğu kabul edilir. Gaz depoları (mahfazalar, valflar vs dahil) çalışma nedeniyle ısınmamalı, herhangi bir şekilde ısınmadan etkilenmemeli veya zarar görmemelidir. Depolar kaynak sıçraması gibi etkilere maruz kalmamalıdır. Çalışma, havada yüksek oranda gaz birikmesi riskini en aza indirgemek için dışarıda gerçekleştirilmelidir. Isıyla veya örneğin kaynak gazı gibi bir karışımla karıştığında gaz patlayabileceğinden, havada gaz bulunması riski veya depolardan kaçak olması riski bulunmamalıdır. Çoğu durumda, kaynak gazı ısıdan daha fazla tehlike teşkil eder. Çalışma sırasında yakıt sistemin hiçbir bölümü modifiye edilmemelidir. Her koşulda depoları daima koruma altına alın. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 9 (11)

10 Gaz depoları Çıkartılacaklarsa depoların tamamen sızdırmaz olduklarından emin olun. Depoları yerel yönetmeliklere ve düzenlemelere uygun olarak saklayın ve bunlara uygun şekilde kullanın. Sıcağa (>60 C) ve büyük sıcaklık değişikliklerine karşı koruyun. Araç gazı içeren tanklar havalandırması düzgün yapılmış bir yerde ateş kaynaklarından uzakta saklanmalıdır. Gazlı motora sahip bir araç üzerinde çalışırken, gaz beslemesi daima gaz tanklarından manüel olarak kapatılmalıdır. Doğal gaz ve biyogaz tipi araç gazları, motor otomatik lambda kontrolünü kullanarak karışıma otomatik olarak adapte olduğundan, her oranda karıştırılabilir. Gaz hatları Gaz hatları, üstyapının yapılması sırasında takılan diğer bileşenlerden uzak tutulmalı ve bunlara sürtünmemelidir. Hatlar yeniden döşenmemeli, uzatılmamalı, kısaltılmamalı veya başka herhangi bir şekilde modifiye edilmemelidir. Gaz sistemindeki bileşenlerde hasar belirtileri varsa, derhal yetkili personel tarafından yenilenmeleri gerekir. Basınçlı hatlar ve bileşenleri için braketler ve ataşmanlar patlama riski olduğundan dolayı sıkılmamalı veya gevşetilmemelidir. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 10 (11)

11 Boya Sadece gaz sisteminin metal kısımları boyanabilir. Kapatma valflarının ve çeşitli işaretlerin üzeri boya ile boyanmamalıdır. Gaz hatları yerel düzenlemelre uygun şekilde etiketlenmelidir. Boyanın 60 C'den yüksek bir sıcaklıkta kurutulması gerekiyorsa, boyamadan önce aşağıdakileri yapın. Depoları çıkartın Sistemdeki atıl gazı boşaltın 1 gaz Egzoz sistemi UYARI! Egzoz sistemi bütün gaz sistemi parçalarından en az 100 mm uzaktan geçirilmelidir. Egzoz sistemi gaz sistemine 200 mm'den daha yakın olacak şekilde yerleştirilmişse, bir ısı kalkanı kullanılmalıdır. Ayrıca üstyapı imalatçısı tarafından takılan ısı kaynakları için de geçerlidir. Isı kalkanları ile ilgili daha fazla bilgi, Sıcak bileşenlerle bağlantılı olarak yangın riski başlıklı belgede mevcuttur. Susutucu ataşmanı modifiye edilmemelidir. Susturucu ile turboşarj arasındaki hatlar uzatılmamalıdır. 1. Çevresiyle kimyasal olarak reaksiyona girmeyen gaz. 03:70-01 Yayım 4.1 tr-tr 11 (11)

Gazlı araçlar üzerinde çalışma. Genel bilgiler

Gazlı araçlar üzerinde çalışma. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Gazlı araçlar, araç gazıyla çalışan araçların genel adıdır. Araç gazı biyogazdan, doğal gazdan veya bunların birleşiminden oluşur. Doğal gaz ve biyogaz tipi araç gazları,

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI!

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI!

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

Hibrid araçlarla çalışma. Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler

Hibrid araçlarla çalışma. Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Scania'nın hibrid araçları içten yanmalı motor ve elektrikli motordan oluşan paralel

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel Genel Genel İndirgeyici katalitik konvertörü vanadyum pentoksit içerir. Vanadyum pentoksit sağlık için tehlike teşkil edebilir. İndirgeyici katalitik konvertörü susturucuya takılır ve normal kullanım ve

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar.

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar. TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar Yazılı talimatlar SÜRÜCÜ İÇİN YAZILI TALİMATLAR SÜRÜCÜ TARAFINDAN ANŞILACAK BİR DİLDE TAŞIMACILIĞIN

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU www.fogmaker.com Art. No. 8012-011 Edition 2.1 1 Genel açıklama Bu otobüs, motor bölmesi ve olası ayrı ısıtma alanları için tam otomatik bir yangın söndürme sistemi ile donatılmıştır.

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi COALTAR BOYA Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz.

Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü dikkatle okuyunuz. AKINLAR ŞÖMİNE... yeni ısı kaynağı... Değerli Müşterimiz, AKINLAR Şömine haznesini tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Kendi emniyetiniz ve şöminenizi doğru kullanabilmeniz için lütfen bu broşürü

Detaylı

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi Açıklama Açıklama Bu belgenin amacı üstyapı montajının araç ömrü süresince yüksek kalite ve minimum bedensel yaralanma ile maddi hasar sağlayacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat 29.07.2015 Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat YAZILI TALİMAT Tehlike veya bir kaza durumunda araç personelinin nasıl hareket

Detaylı

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler Genel bilgiler Araçlar ve dahili sistemler yol güvenliği, çevresel etki gibi yasal gereksinimleri karşılamak için belgelenmiştir. Genel bilgiler Bileşen, birkaç sertifika bölgesinden etkilenebilir. Egzoz

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

Çevreye zararlı akışkanlar ve maddeler. Genel

Çevreye zararlı akışkanlar ve maddeler. Genel Aşağıdaki liste ön işlem süresince kamyondan çıkarılan yağlara, sıvılara ve parçalara rehber niteliğindedir. Hacimler yaklaşıktır. Ortam Zararlı akışkanlarla çalışırken kaplardakileri dökmekten kaçının.

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi EPOKSİ ASTAR Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi Genel Genel Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kaynak işlemleri kaynak bölgesi etrafındaki yapıda çatlak oluşma ihtimalini artırdığından

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Kullanma kılavuzu. Kuru tip ısıtıcı Air Top Evo 40 Air Top Evo 55

Kullanma kılavuzu. Kuru tip ısıtıcı Air Top Evo 40 Air Top Evo 55 TR Kullanma kılavuzu Kuru tip ısıtıcı Air Top Evo 40 Air Top Evo 55 1 1 Bu doküman hakkında 1.1 Dokümanın amacı Bu kullanma kılavuzu ürünün bir parçasıdır ve kullanıcı için cihazın güvenli kullanımı için

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

ALKAN 590T KILAVUZ. İçindekiler. [Cilt 1, Sayı 1] 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ (PBX)

ALKAN 590T KILAVUZ. İçindekiler. [Cilt 1, Sayı 1] 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ (PBX) 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ 444 5 168 (PBX) [Cilt 1, Sayı 1] ALKAN 590T KILAVUZ İçindekiler ALKAN KILAVUZ 590T S Serisi Paslanmaz Regülatör İçindekiler 1.1 Uygulama 1.2 Önsöz 1.2 Teknik Veriler 2 1.3 Malzemeler

Detaylı

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI MODEL RTM 0125 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. UÇ KOVANI 2. ÇALIŞTIRMA TETİĞİ 3. HAVA GİRİŞİ 4. BASINÇ AYARLAYICI 5. SAĞ SOL BUTONU TEKNİK VERİLER Hız Maks.

Detaylı

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii iii iv LK-1900AN Serisini daha güvenli şekilde kullanmak için alınması

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

D06F. Kurulum Kılavuzu. Basınç Düşürme Vanası

D06F. Kurulum Kılavuzu. Basınç Düşürme Vanası D06F Kurulum Kılavuzu Basınç Düşürme Vanası Güvenlik Kılavuzu: 1. Kurulum talimatlarına uyunuz. 2. Cihazı: Kullanım amacına uygun olarak İyi durumda iken Güvenliğe ve tehlike riskine ilişkin yapılması

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız!

VIESMANN. Kullanma Kılavuzu VITOTROL 200. Sistem işleticisi için. Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda. 5580 516 TR 3/2006 Lütfen saklayınız! Kullanma Kılavuzu Sistem işleticisi için VIESMANN Bir ısıtma devresi için uzaktan kumanda VITOTROL 200 3/2006 Lütfen saklayınız! Emniyet uyarıları Emniyetiniz için Cana ve mala gelebilecek zarar ve tehlikeleri

Detaylı

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS 70 / 8 / 100 / 10 / 200 / 20 / / 30 / 400 00 / 600 / 700 / 800 / 900 / 1000 Form No: 12-KLV-011 REV:00 ÖNSÖZ Değerli Müşterimiz; Ürünümüzü tercih

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız.

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız. Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Tüm ülkelerin kara yollarında sürülen araçlar için yasal gereklilikleri vardır. AB kapsamında bunlar

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Scania, yumuşak veya esnek bir malzemeden yapılmış parçaların boyanmamasını önerir. Lastik hidrolik hortumları ve yumuşak plastik

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGIN YANGINDA İŞYERİ GÜVENLİĞİ PERSONEL GÜVENLİĞİ HASTA GÜVENLİĞİ EVRAK GÜVENLİĞİ MALZEME GÜVENLİĞİ 2 YANGIN

Detaylı

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/TEŞEBBÜS TANITIMI Ürün tipi : Keten takviyeli Sızdırmazlık Macunu Ticari Adı : STEEL WHİTE Üretici : Adabey Kimya Doğalgaz Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Üretici Adres :Öz

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-350 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA A1 AKRİLİK Su bazlı akrilik dış cephe boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Krom 6+ Test Kiti ÜRÜN KODU: CB5125 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür.

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür. Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com

TEL : +90 (212) 639 00 99 PBX FAX : +90 (212) 639 54 90. WEB : www.emartmakine.com. E-MAIL : info@emartmakine.com KULLANIM KILAVUZU 1) ÜRETİCİ VE SERVİS İRTİBAT BİLGİSİ 2) KULLANIM ALANLARI VE KULLANIM AMACI 3) MONTAJ TALİMATLARI 4) GÜVENLİK ÖNLEMLERİ 5) ÇALIŞTIRMA TALİMATLARI 6) BAKIM VE TEMİZLİK 7) PERİYODİK BAKIM

Detaylı

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama Genel Genel Mesela forkliftle yükleme yapılırken ağırlığın dışarıdan görünümü genelde istenerek kamyon sürücüsünün platforma ne kadar kargo yüklendiğini görebilmesi sağlanır. Ağırlık birkaç yolla görüntülenebilir.

Detaylı

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu 2013 ALKAN GAZ ALETLERİ 444 5 168 (PBX) 640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu İçindekiler 640 Serisi Santral Regülatörleri İçindekiler 1.1 Uygulama 1.2 Önsöz 1.2 Teknik Veriler 2 1.3 Malzemeler 3 1.4

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Güç çıkışı nispeten yüksek olduğunda HPI ve PDE sistemli araçlar hareketsiz olarak kullanıldığında geri dönüş

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

Güç üretim birimine ait olan bu kullanım kılavuzu KAMA jeneratör setiniz hakkında tatmin edici ve güvenli bütün temel bilgileri vermektedir.

Güç üretim birimine ait olan bu kullanım kılavuzu KAMA jeneratör setiniz hakkında tatmin edici ve güvenli bütün temel bilgileri vermektedir. ÖNSÖZ KAMA ürünü aldığınız için tebrikler, teşekkür ederiz; Amacımız müşterimizin memnuniyetini kazanacağımız yüksek kalite jeneratörleri sağlamaktır. Eminiz ki tercihinizin bedelini alacaksınız. Güç üretim

Detaylı

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise;

Kadar artar. Artan bu hacmi depolayacak açık genleşme deposunun hacmi ise; 7. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 7.1

Detaylı

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Hidrojen-Azot Gaz Karışımı Kimyasal Formülü : H 2 + N 2 Kullanım Alanı : Genel Endüstriyel Firma Tanımı : Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Bazen üstyapı parçalarına yer açmak için bir veya birkaç yakıt deposunun taşınması gerekebilir. VARNING!

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan. 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan. 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Önemli genel kullanım tavsiyeleri Teknik cihazlar,

Detaylı

STIHL AP 100, 200, 300, 300 S. Emniyet kuralları

STIHL AP 100, 200, 300, 300 S. Emniyet kuralları { STIHL AP 100, 200, 300, 300 S Emniyet kuralları türkçe Içindekiler Orijinal kullanma talimatının tercümesi 1 Emniyet kuralları.................................... 1 1.1 İkaz sembolleri......................................

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR

Kullanma Kılavuzu FM456 FM457. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon Modülü FM456 FM457 Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 7 747 017 682-2008/03 TR Içindekiler 1 Emniyet....................................... 3 1.1 Kullanım Kılavuzu

Detaylı

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 Montaja başlamadan önce bu kılavuzu dikkatlice

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Hedef grup Scania üstyapı bilgileri öncelikle üstyapı üreticilerini hedeflemekte ve Scania kamyon şasisi ve komple kamyonlar üzerindeki tüm üstyapı imalatı ve dönüştürmeler için geçerlidir. Kriterler Scania

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni Yasal Süreç İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği: RG 09.12.2003/25311

Detaylı

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Üstyapı merkezi elektrik ünitesi, üstyapı fonksiyonlarını aracın elektrik sistemine bağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Üstyapı merkezi elektrik

Detaylı

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu

MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu MHJ HÝDROFOR Kullaným Kýlavuzu Kitap Revizyon Tarihi: 160905 Kitap Baský Tarihi: 160905 Revizyon No: 3 ÝÇÝNDEKÝLER 05 06 07 08 09 11 12 13 13 14 15 16 17 18 Giriþ Genel Uyarýlar Garanti ve Servis Genel

Detaylı

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A.

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1 BÖLÜM 1 GENEL Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1 A. Kapsam 1. Bu kurallar, basınçlı kapların ve ısı değiştiricilerinin tip testlerinin

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi Amaç Akaryakıt Taşıma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Emniyetli Sürüş Teknikleri Uyku ve

Detaylı

ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ŞARJLI MATKAP MODEL RTM306 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU 4 6 7 1 2 5 3 CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. UÇ TUTUCU 2. AYDINLATMA IŞIĞI 3. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 4. TORK KONTROL 5. YÖN DEĞİŞTİRME 6. ŞARJ SEVİYE IŞIĞI

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Pimlerin, sinyallerin ve

Detaylı

HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU

HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU HFC227ea/FM-200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOĞU HFC227ea/FM-200 GAZLI OTOMATİK YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ DİKİŞLİ SİLİNDİR ÇELİK ÇEKME SİLİNDİR 1 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ SİLİNDİRLERİ

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı