T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI. Yargı Reformu Stratejisi. nisan 2015

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI. Yargı Reformu Stratejisi. nisan 2015"

Transkript

1 T.C. T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI Yargı Reformu Stratejisi nisan 2015

2 NEDEN YARGI REFORMU?

3 Güven veren bir adalet sistemi için... İnsan odaklı bir adalet sistemi için...

4 Milletimizin memnuniyetini esas alan bir yargı için... Yargı bağımsızlığı ve özellikle tarafsızlığı daha da güçlendirilecek.

5 Yargıdaki hesap verebilirlik ve şeffaflık artırılacak. Yargının daha etkin çalışması sağlanacak.

6 Yargılamalar makul sürede sonuçlanacak Özgürlükleri koruyan ve geliştiren bir yaklaşımı hakim kılacağız.

7 YARGIDA ÇOK BAŞLILIĞI GİDERİYORUZ Yargıdaki çok başlılığı kamuoyunun tartışmasına açıyoruz. Oluşacak konsensus neticesi gerekli adımları atacağız.

8 YARGININ HESAP VEREBİLİRLİĞİ VE ŞEFFAFLIĞINI ARTIRIYORUZ... HSYK nın oluşumu ve yapısı uluslararası uygulamalar çerçevesinde tartışılacak. Türkiye tecrübesini dikkate alan yeni yaklaşımlar geliştireceğiz. Etik ilkeler yargı mensupları tarafından ilk defa belirlenecek.

9 Tüm mahkeme ve savcılıklar yıllık faaliyet raporları hazırlayacaklar. Düzenli aralıklarla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapacağız. Kamuoyunun doğru ve hızlı bilgilendirilmesi için adliyelerde basın büroları kuruyoruz. Şeffaflığı güçlendirmek için yüksek mahkeme kararlarını herkesin erişimine açıyoruz.

10 VATANDAŞLARIN ADALETE ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ Hukuki Himaye Sigortası nı genişletiyoruz. Devlet desteği vermek suretiyle hukuki himaye sigortası nı teşvik edeceğiz. Ücretsiz avukatlık uygulamasını içeren adli yardım sistemini genişletip kolaylaştırıyoruz

11 Toplum yararına (Pro-Bono) hukuk hizmeti başlıyor. Avukatların gönüllü olarak ücretsiz hukuk hizmeti vermesi uygulamasını hayata geçireceğiz. Hukuk Kliniği uygulamasını başlatıyoruz. Bu yolla hukuk öğrencileri uygulamada rol üstlenip gönüllü olarak vatandaşlarımıza hizmet sunacaklar.

12 MAĞDUR HAKLARINI GÜÇLENDİRİYORUZ Ceza adaleti sistemimizde yeni yaklaşımımız mağdur odaklı dır. Mağdur hakları güçlendirilecek, Tekrarlanan mağduriyet olmaması için etkin bir takip sistemi kuracağız ve mağdurlara özgü uygulamalar geliştireceğiz.

13 Eski hükümlülere sağladığımız kamuda istihdam imkanı gibi bazı uygulamaları mağdurlara da tanıyacağız. Ağır şiddet mağduru kişilerin zararlarını sorumlulara rücu edilmek suretiyle devletimiz ödeyecektir.

14 AVUKATLIK MÜESSESESİNİ VE SAVUNMAYI GÜÇLENDİRİYORUZ Savunmanın güçlendirilmesi için adımlar atacağız. Avukatlık Kanunu nu yenileyeceğiz.

15 NOTERLİK SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ Noterlere bazı çekişmesiz yargı işlerini vererek vatandaşlarımızın iş ve işlemlerini hızlandıracağız. Bu sayede yargının iş yükü de azalacak. Taşınmaz aynına ilişkin haklarda bazı işlemlerinin noterler tarafından da yapılabilmesi için mevzuatta yeni düzenlemeler öngörmekteyiz.

16 BİLİRKİŞİLİK MÜESSESESİNİ TAMAMEN REFORMA TABİ TUTACAĞIZ Bilirkişilikte yeni kurumsal yapılanmaya gidiyoruz. Sistemin kalite standartlarını oluşturacağız ve denetim sistemini kuracağız. Bilirkişilik uygulaması yargısal süreçlere ilişkin maliyeti artırmaktadır. Bunu da çözüme kavuşturacağız.

17 YENİ ADALET SARAYLARI YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ Yapımı süren inşaatlar tamamlandığında kapalı alan miktarı 6 milyon metrekareyi geçecektir. Başta il merkezleri ile büyük ilçelerimiz olmak üzere ülke genelinde tüm adliye binalarını yenilemiş olacağız.

18 ADALET VERİ BANKASI KURUYORUZ Adalet istatistiklerine ilişkin kapasitenin geliştirilmesi önceliklerimiz arasındadır. Bu istatistikler adalet alanındaki politikaların sağlıklı bir temele dayandırılmasını da temin edecektir.

19 YARGIDA E-ADALET HİZMETLERİNİ DAHA DA ETKİN HALE GETİRİYORUZ Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) uygulaması ile uzaktan ifade alma yöntemi yaygınlaştırılacaktır. Devletin diğer kurumlarının UYAP ile tam entegrasyonunu sağlayacağız.

20 İSTİNAF MAHKEMELERİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ 2014 yılı sonu itibariyle 15 ilde bölge adliye mahkemesi, 8 yerde de bölge idare mahkemesi kurduk. İstinaf Mahkemeleri ile daha hızlı ve etkili yargılama sistemi hayata geçecek. Yüksek yargıdaki iş yükü son bulacak ve yüksek mahkemeler asli işlevlerine kavuşacak.

21 İCRA İFLAS SİSTEMİNİ YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ İcra dairelerinin teşkilat yapısı yeniden düzenleyeceğiz. İcra takiplerinin büyük çoğunluğunu oluşturan abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan alacaklar için alternatif tahsil usulünü geliştireceğiz.

22 ADLİYELERDE VATANDAŞLARIMIZIN İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ Adliyelere danışma masaları ve ön bürolar kurarak vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştıracak uygulamalar geliştiriyoruz.

23 HAKİM-SAVCI AÇIĞINI KAPATIYORUZ Makul sürede yargılama için hakim ve savcı sayısını Avrupa ortalamasına getiriyoruz. Adliyelerin personel ihtiyacını tamamen karşılıyoruz.

24 İDEAL YARGILAMA SÜRELERİNİ BELİRLİYORUZ Her bir dava türüne yönelik ideal görülme sürelerini belirliyoruz. Vatandaşlarımız davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı hakkında artık fikir sahibi olacak. İdeal yargılama sürelerini aşan davalar için denetim ve uyarı sistemi getiriyoruz.

25 KORUYUCU HUKUK UYGULAMALARINI GELİŞTİRİYORUZ eğitim ve öğretim yılında Hukuk ve Adalet dersini ortaöğretim mevzuatına kazandırdık. Önümüzdeki süreçte bu dersin uygulamasını daha da etkinleştireceğiz.

26 ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİ GELİŞTİRİYORUZ

27 Önümüzdeki dönemde uzlaşma uygulamasının kapsamını genişleteceğiz. Artık vatandaşlarımız bir kısım hukuki uyuşmazlıklarını dava yoluna gitmeden arabulucuya başvurarak çözebiliyorlar. Sicile kayıtlı arabulucu sayısını artıracağız. Bazı uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk çözüm yolunu getireceğiz

28 İstanbul a Uluslararası Tahkim Merkezi kurduk. Bu merkez ile ticari nitelikli uyuşmazlıklara artık daha hızlı bir çözüm sunulacaktır. Zorunlu hakem heyetinin uygulanabileceği uyuşmazlık alanlarını genişleteceğiz.

29 YURTDIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZIN HAKLARINI KORUYORUZ Uluslararası adli yardımlaşma faaliyetlerinin etkin yürütülmesi amacıyla adli müşavirler görevlendirilmiştir. Önümüzdeki süreçte bu uygulamayı yaygınlaştıracağız. Adli işbirliği anlaşması yaptığımız ülke sayısı artırılacaktır.

30 YARGIDA MESLEKİ YETKİNLİĞİ ARTIYORUZ Hukuk eğitimindeki sorunların çözümünü ulusal politika haline getirmiş bulunmaktayız. Yargı mensuplarının hizmet içi eğitimine önem veriyoruz.

31 KADINLAR, ÇOCUKLAR VE ENGELLİLERİN HUKUKİ SORUNLARINA YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

32 Çocuk adalet sisteminde çocuğun etkin korunması ve çocuğun yüksek yararı ilkesi doğrultusunda gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz. Savcılıklarda kurulan çocuk bürolarını güçlendireceğiz.

33 Aile içi şiddetle mücadelede koruma ve savunmanın etkinliğinin artırılmasını en üst düzeyde sağlayacağız. Yapısal değişikliklerle engellilerin adliye ve ceza infaz kurumlarında karşılaştıkları sorunları gidereceğiz.

34 CEZA İNFAZ SİSTEMİNDE MODERNİZASYONA DEVAM EDİYORUZ

35 Ceza infaz kurumlarının fiziki alt yapısının modernizasyonuna devam edeceğiz. Çocukların cezasının infazına yönelik eğitimevleri açtık ve yaygınlaştıracağız. Çocuklar için oluşturduğumuz Bireyselleştirilmiş İyileştirme Sistemi ni etkin biçimde uygulayacağız.

36 Ceza infaz kurumlarında ilk defa psikososyal destek ve müdahale programları geliştirdik. Hükümlü ve tutuklular, meslek ve sanat öğrenerek infaz sonrası topluma kazandırılıyorlar. Aynı zamanda gelir elde ediyorlar. Bu sistemi daha da geliştireceğiz. Ceza infaz sisteminde denetimli serbestlik uygulamasını alternatif bir infaz yöntemi olarak etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

37 YARGISAL UYGULAMALARDAN KAYNAKLANAN MAĞDURİYETLERİ GİDERİYORUZ İnsan Hakları Tazminat Komisyonu ile AİHM gündeminde bulunan dosya sayısında önemli bir düşüş yaşanmıştır. İnsan hakları konusunda tüm devlet kurumlarının koordinasyon halinde hassasiyetle çalışmasını sağlayacağız.

38 ......

39

40

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR

FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR FASIL 23 YARGI VE TEMEL HAKLAR Öncelik 23.1 Yargının verimliliği, etkinliği ve işlevselliğinin arttırılması 1 Mevzuat Uyum Takvimi Tablo 23.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu

Detaylı

HUKUK VE ADALET DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (Ortaokul 6, 7 veya 8. Sınıf)

HUKUK VE ADALET DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (Ortaokul 6, 7 veya 8. Sınıf) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK VE ADALET DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (Ortaokul 6, 7 veya 8. Sınıf) Ankara - 2017 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü HUKUK VE ADALET DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C.

T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C. T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C. YARGI REFORMU Stratejisi Taslağı (Amaç ve Hedefler) Eylül-2012 GİRİŞ Bilindiği üzere Ülkemiz, 1999 yılında gerçekleştirilen Avrupa Birliği Helsinki

Detaylı

SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI

SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI 01 ÖNLEMEYE YÖNELİK TEDBİRLER 01 Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanında, açıklık ve şeffaflığa ilişkin uygulamaların

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EKONOMİ HUKUKU TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Koordinatörü Doç. Dr. Murat BATI 0232 246 49 49 / 236 murat.bati@izmir.edu.tr Enstitü Sekreterliği Elif BADAKAL ESENOĞLU 0232 246 49 49 / 143 elif.badakal@izmir.edu.tr

Detaylı

R A P O R BĠRĠNCĠ BÖLÜM DOĞRUDAN SORUMLU OLDUĞUMUZ AMAÇ VE HEDEFLER

R A P O R BĠRĠNCĠ BÖLÜM DOĞRUDAN SORUMLU OLDUĞUMUZ AMAÇ VE HEDEFLER R A P O R KONU Adalet Bakanlığı (Yeni) Stratejik Planında (2015-2019) Başkanlığımıza verilen görev ve sorumluluklar hakkındadır. BĠRĠNCĠ BÖLÜM DOĞRUDAN SORUMLU OLDUĞUMUZ AMAÇ VE HEDEFLER AMAÇ 3 ORGANĠZASYON

Detaylı

ADALET HİZMETLERİNDEKİ GELİŞMELER

ADALET HİZMETLERİNDEKİ GELİŞMELER 2013 Sayı 21 ADALET ADALET HİZMETLERİNDEKİ GELİŞMELER (2002-2013) SIFIR SORUNLU VE GÜVEN VEREN BİR ADALET SİSTEMİ İÇİN ADIM ADIM ADALET REFORMU Adaletin, sadece bireylerin huzuru ve güvenliği için değil,

Detaylı

yönünde eleştiriler bulunduğunun anımsatılması üzerine,

yönünde eleştiriler bulunduğunun anımsatılması üzerine, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargıya arabuluculuk sistemi getirilmesi konusunda, ''Arabuluculuk sistemi, yargının iş yükünü azaltmak için düşünülmüş yollardan bir tanesidir'' TBMM Adalet Komisyonu gündeminde

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

AYLIK FAALĠYET RAPORU (01/01/2012-31/01/2012) ĠÇĠNDEKĠLER

AYLIK FAALĠYET RAPORU (01/01/2012-31/01/2012) ĠÇĠNDEKĠLER T.C. ADALET BAKANLIĞI KANUNLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 09/02/2012 AYLIK FAALĠYET RAPORU (01/01/2012-31/01/2012) ĠÇĠNDEKĠLER 1- MEVZUAT... 3 1.1- KANUNLAR... 3 1.1.1-6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu... 3

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması Yard. Doç. Dr. Çiğdem YAZICI TIKTIK Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arabuluculukta Gizliliğin Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Kaynak : http://www.alternatifhaber.at/ 2013-12-02 3. Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 30 Kasım-1

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BİLGİ NOTU TÜRKİYE'DE MAHKEME YÖNETİMİ SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Geri Plan: Mahkeme Yönetimi Sisteminin

Detaylı

//2016 Yılı Performans Programı

//2016 Yılı Performans Programı //2016 Yılı Performans Programı T.C. 2016 Yılı Performans Programı 2 Hükümet, memlekette yasayı egemen kılmak ve adaleti iyi dağıtmakla görevlidir. Bu itibarla adalet işi pek önemlidir. Bu sebeple adalet

Detaylı

YARGILAMA HUKUKUNA İLİŞKİN İLKELER ve İSPAT HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR (150 DAKİKA) Giriş

YARGILAMA HUKUKUNA İLİŞKİN İLKELER ve İSPAT HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR (150 DAKİKA) Giriş YARGILAMA HUKUKUNA İLİŞKİN İLKELER ve İSPAT HUKUKUNA İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR (150 DAKİKA) Giriş (20 Dakika) Türk yargı teşkilatı Genel Husular Cumhuriyet Başsavcılıkları İlk Derece Mahkemeleri o Hukuk

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

DERS 01 E- Dönüşüm Sürecinde Ulusal Yargı Ağı Projesi

DERS 01 E- Dönüşüm Sürecinde Ulusal Yargı Ağı Projesi DERS 01 E- Dönüşüm Sürecinde Ulusal Yargı Ağı E-Dönüşüm Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri hayatın birçok alanına girmiş durumdadır. Artık gerçek ve tüzel kişiler ile devletler kendilerini bilgi

Detaylı

R A P O R BİRİNCİ BÖLÜM BAKANLIK STRATEJİK PLANI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

R A P O R BİRİNCİ BÖLÜM BAKANLIK STRATEJİK PLANI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER R A P O R KONU Adalet Bakanlığı (Yeni) Stratejik Planının (2015-2019) ve Stratejik Planda Başkanlığımıza verilen görev ve sorumlulukların incelenmesidir. BİRİNCİ BÖLÜM BAKANLIK STRATEJİK PLANI İLE İLGİLİ

Detaylı

ADALET MESLEK ELEMANI

ADALET MESLEK ELEMANI TANIM Adli yargı ve infaz kurumlarında hakim ve savcılara yardımcı eleman olarak çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Vatandaşların başvurularını kaydeder, - Bu başvuruları mahkemelere iletir, - Yargıçların

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 22 ARALIK 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016

ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2 Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme, kriz sonrasında kriz öncesi döneme göre düşük seyretmektedir. 5 4,7 4 3,8 3,2 3 2 2002-2007 Ortalama

Detaylı

F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ VERGİ UYUŞMAZLIKLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI EĞİTİMİ

F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ VERGİ UYUŞMAZLIKLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI EĞİTİMİ F A R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ VERGİ UYUŞMAZLIKLARI VE İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Devlet kamu harcamalarını karşılamak üzere, egemenlik gücüne dayalı olarak tek taraflı iradesini kullanarak, karşılıksız

Detaylı

KISALTMALAR. : Avrupa Birliği. : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi. : Askeri Yüksek Đdare Mahkemesi. : Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu

KISALTMALAR. : Avrupa Birliği. : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi. : Askeri Yüksek Đdare Mahkemesi. : Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu LTMALAR AB AĐHM AYĐM HSYK HUMK MEB MSB TAA TBB TBMM TNB UYAP YÖK : Avrupa Birliği : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi : Askeri Yüksek Đdare Mahkemesi : Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu : Hukuk Usulü Muhakemeleri

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR Başvuru no. 41257/04 Sabahattin Engin AKKAYA ve Diğerleri / Türkiye ve 2 diğer başvuru (bk. ekli liste) Başkan Valeriu Griţco

Detaylı

KISALTMALAR. : Avrupa Birliği. : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi. : Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu. : Milli Eğitim Bakanlığı

KISALTMALAR. : Avrupa Birliği. : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi. : Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu. : Milli Eğitim Bakanlığı KISALTMALAR AB AĐHM HSYK MEB MSB TAA TBB TBMM UYAP YÖK : Avrupa Birliği : Avrupa Đnsan Hakları Mahkemesi : Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu : Milli Eğitim Bakanlığı : Milli Savunma Bakanlığı : Türkiye

Detaylı

AVUKATLAR VE HUKUKÇULAR İÇİN ADLİ BİLİŞİM EĞİTİMİ

AVUKATLAR VE HUKUKÇULAR İÇİN ADLİ BİLİŞİM EĞİTİMİ AVUKATLAR VE HUKUKÇULAR İÇİN ADLİ BİLİŞİM EĞİTİMİ EĞİTİMİN ADI Avukatlar ve Hukukçular İçin Adli Bilişim EĞİTİMİN AMACI Adli bilişim çok disiplinli ve uygulamalı bir bilim dalıdır ve ayrıca bu alandaki

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZEKERE TOPLANTISI RAPORU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZEKERE TOPLANTISI RAPORU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZEKERE TOPLANTISI RAPORU TOPLANTI YERİ : Konya Dedeman Otel TOPLANTI TARİHİ : 22-23 Eylül 2012 GRUP ADI KONU : 3. Grup : Taşınmaz Hukuku GRUP BAŞKANI : KÂTİP

Detaylı

Adalet Bakanliği. Stratejik Plani (2010-2014)

Adalet Bakanliği. Stratejik Plani (2010-2014) Adalet Bakanliği Stratejik Plani (2010-2014) İstİklal, İstİkbal, hürriyet her şey adaletle kaimdir. Atatürk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde (15 Aralık 1930) Hükümet, memlekette yasayı egemen

Detaylı

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ETİK KOMİSYONU HAKKINDA GENEL BİLGİ 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca kabul edilen

Detaylı

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ DERS PROGRAMI

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ DERS PROGRAMI TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ DERS PROGRAMI Eğitimin Tarihleri 01-02-03-04 Mart 2018 Eğitimin Süresi Eğitmenler 18 saat teorik + 6 saat pratik = 24 DERS SAATİ (4 GÜN) (Teorik)

Detaylı

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ PROGRAMI Ekim 2017/21-22 Ekim 2017

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ PROGRAMI Ekim 2017/21-22 Ekim 2017 1.ders - - - TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ PROGRAMI 14-15 Ekim 2017/21-22 Ekim 2017 14 Ekim 2017/ 1.GÜN Giriş, Türk Yargı Teşkilatı, o Genel Hususlar o Cumhuriyet Başsavcılıkları

Detaylı

ANAYASA YARGISINDA MAHKEME KAVRAMI

ANAYASA YARGISINDA MAHKEME KAVRAMI Dr. Kemal BAŞLAR Uluslararası Hukuk Öğretim Üyesi ANAYASA YARGISINDA MAHKEME KAVRAMI Ankara - 2005 Anayasa Yargısında Mahkeme Kavramı ISBN:975-6349-17-4 YAZAR Dr. Kemal BAŞLAR kbaslar@yahoo.com 1. Baskı

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK EĞİTİM PROGRAMI. - TÜRK YARGI TEŞKILATI (15 dk) CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARI

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK EĞİTİM PROGRAMI. - TÜRK YARGI TEŞKILATI (15 dk) CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARI 1.GÜN DERS DERS İÇERİĞİ 09.30-10.20 - DERSE GİRİŞ (20 dk) - TÜRK YARGI TEŞKILATI (15 dk) GENEL HUSUSLAR CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARI İLK DERECE MAHKEMELERİ * Hukuk Mahkemeleri *Ceza Mahkemeleri *İdare/vergi

Detaylı

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ

GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ GAZĠOSMANPAġA ÜNĠVERSĠTESĠ PROJE DESTEK OFĠSĠ KOORDĠNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde kurulan Proje

Detaylı

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR 5Resmi Yazışmalar AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR Baromuz, havaalanlarında avukat kimlik belgesinin bazı havayolu şirketlerince geçerli kimlik olarak kabul edilmediğinin

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Adalet Meslek Etiği Dersleri Ders: Adalet Meslek Etiği Dersin Kodu: ADA105 Dersin Sorumlu Öğretim Elemanı: Yrd. Doç. Dr. Hakan FURTUN Kredisi:

Detaylı

1. BÖLÜM HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU BİRİNCİ KISIM:

1. BÖLÜM HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU BİRİNCİ KISIM: İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz 7 İçindekiler 9 Kısaltmalar Cetveli 15 Hukuk Muhakemeleri Kanununun Genel Gerekçesi 19 6100 sayılı HMK ile 1086 sayılı HUMK Maddeleri Karşılaştırma Tablosu 33 HMK nu Değiştiren

Detaylı

Uyuşmazlıklar bir arabulucu eşliğinde, daha kısa sürede daha masrafsız ve iki tarafın da memnun ayrılacağı şeklinde çözüme kavuşturulabilir

Uyuşmazlıklar bir arabulucu eşliğinde, daha kısa sürede daha masrafsız ve iki tarafın da memnun ayrılacağı şeklinde çözüme kavuşturulabilir Uzun zamandır hazırlıkları süren Adalete Daha İyi Erişim Projesi yakında eğitim programlarıyla duyurulacak. Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu'nun taraf olduğu Avrupa Birliği destekli

Detaylı

KARADAĞ SUNUMU Natalija FILIPOVIC

KARADAĞ SUNUMU Natalija FILIPOVIC VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yeni Teknolojiler ve Bunların Yargıda Uygulanmaları Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar Yüksek

Detaylı

HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38

HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ () TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ HUKUK TEMEL ALAN KODU: 38 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...2 1.1.ISCED 97 (FOET

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Hukuku Genel Hükümler II HUK 104 2 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

Abonelik Sözleşmesine İlişkin Teklif Yasalaştı

Abonelik Sözleşmesine İlişkin Teklif Yasalaştı www.mevzuattakip.com.tr Abonelik Sözleşmesine İlişkin Teklif Yasalaştı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda

Detaylı

Aralık Sonu. Adalet Bakanlığı (S), Türkiye Barolar. Barolar, Hukuk Fakülteleri, İlgili STK lar. Aralık Sonu. (S), Maliye Bakanlığı, Türkiye Barolar

Aralık Sonu. Adalet Bakanlığı (S), Türkiye Barolar. Barolar, Hukuk Fakülteleri, İlgili STK lar. Aralık Sonu. (S), Maliye Bakanlığı, Türkiye Barolar 2014 YILI PROGRAMI ADALET BAKANLIĞI NIN SORUMLU / İLGİLİ OLDUĞU POLİTİKA VE TEDBİRLER Onuncu Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Programın 2014 yılına ait uygulama dilimi niteliğinde olan ve Yüksek Planlama

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

FARKINDALIK EĞİTİMİ VERGİ İNCELEMESİNDE USUL VE ESASLAR VE VERGİ UYUŞMAZLIKLARININ DAVA YOLUYLA ÇÖZÜMÜ

FARKINDALIK EĞİTİMİ VERGİ İNCELEMESİNDE USUL VE ESASLAR VE VERGİ UYUŞMAZLIKLARININ DAVA YOLUYLA ÇÖZÜMÜ FARKINDALIK EĞİTİMİ VERGİ İNCELEMESİNDE USUL VE ESASLAR VE VERGİ UYUŞMAZLIKLARININ İSMMMO AKADEMİ BAŞKANI NDAN Devlet kamu harcamalarını karşılamak üzere, egemenlik gücüne dayalı olarak tek taraflı iradesini

Detaylı

KARE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. MÜŞTERİ ŞİKAYET YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ. Ekim 2015 Ver. 02. Tarih: / /2015 Sayı: 2015/ Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.

KARE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. MÜŞTERİ ŞİKAYET YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ. Ekim 2015 Ver. 02. Tarih: / /2015 Sayı: 2015/ Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. KARE PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. MÜŞTERİ ŞİKAYET YÖNETİMİ Ekim 2015 Ver. 02 Tarih: / /2015 Sayı: 2015/ Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır. İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ:... 3 2. KAPSAM:... 3 3. TANIMLAR VE KISALTMALAR:...

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU T.C. PAZARCIK KAYMAKAMLIĞI Cengiz Topel İlkokulu Müdürlüğü CENGİZ TOPEL İLKOKULU 2015-2019 STRATEJİK PLAN 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6 AYLIK İZLEME DEĞERLENDİRME FAALİYET RAPORU Cengiz Topel İlkokulu

Detaylı

Partilerin 1 Kasım 2015 Seçim Beyannamelerinde Mahalli İdareler: Adalet ve Kalkınma Partisi

Partilerin 1 Kasım 2015 Seçim Beyannamelerinde Mahalli İdareler: Adalet ve Kalkınma Partisi www.mevzuattakip.com.tr Partilerin 1 Kasım 2015 Seçim Beyannamelerinde Mahalli İdareler: Adalet ve Kalkınma Partisi 1 Kasım 2015 seçimleri için partiler seçim beyannamelerini açıkladılar. Adalet ve Kalkınma

Detaylı

AKOFiS. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS. Halkla İlişkiler Başkanlığı Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da İcra Edilmemesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana

Detaylı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı 1 3 4 2003 Yılında Başlamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 Yılında Ülkemize Özgü Bir Uygulama Olan Performansa Dayalı ek Ödeme sistemi Geliştirilmiş, İkinci Bir Aşama Olarak da Bu Sisteme 2005 Yılında

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Seda ÖZMUMCU. Uzak Doğu da Arabuluculuk Anlayışı ile Türk Hukuk Sisteminde Arabuluculuk Kurumuna Genel Bir Bakış

Yard. Doç. Dr. Seda ÖZMUMCU. Uzak Doğu da Arabuluculuk Anlayışı ile Türk Hukuk Sisteminde Arabuluculuk Kurumuna Genel Bir Bakış Yard. Doç. Dr. Seda ÖZMUMCU Uzak Doğu da Arabuluculuk Anlayışı ile Türk Hukuk Sisteminde Arabuluculuk Kurumuna Genel Bir Bakış İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

GÖREVDE YÜKSELME SINAV KONULARI [Bu bölümde unvanların görevleriyle ilgili konulardaki sorular yer almakta olup Soru sayısı 60 tır.

GÖREVDE YÜKSELME SINAV KONULARI [Bu bölümde unvanların görevleriyle ilgili konulardaki sorular yer almakta olup Soru sayısı 60 tır. GÖREVDE YÜKSELME SINAV KONULARI [Bu bölümde unvanların görevleriyle ilgili konulardaki sorular yer almakta olup Soru sayısı 60 tır.] I) YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ KABULÜ HAKKINDA KANUN (3 soru) b) BAKANLIK GENELGELERİ

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Kamu Maliyesi ve Vergi Hukuku Law 472 8 3 3 2

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Kamu Maliyesi ve Vergi Hukuku Law 472 8 3 3 2 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Kamu Maliyesi ve Vergi Hukuku Law 472 8 3 3 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Lisans

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/77. 6545 Sayılı Kanunla Vergi Yargılamasına ve Ticaret Mahkemelerine İlişkin Getirilen Yenilikler DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Nurol Maslak Plaza Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. A ve B Blok No:255-257 Kat:5 Maslak/İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60

Detaylı

MAHKEME YÖNETİM SİSTEMİNE DESTEK PROJESİ KAPSAMINDA ALMANYA

MAHKEME YÖNETİM SİSTEMİNE DESTEK PROJESİ KAPSAMINDA ALMANYA MAHKEME YÖNETİM SİSTEMİNE DESTEK PROJESİ KAPSAMINDA ALMANYA ÇALIŞMA ZİYARETİ RAPORU Çalışma Ziyareti Tarihi : 09-13 Haziran 2008 Yerler : Köln, Bonn, Bad Münstereifel Çalışma Kapsamında Ziyaret Edilen

Detaylı

25-26 HAZİRAN 2013/ANKARA KADINLARIN EV İÇİ ŞİDDETTEN KORUNMASI MATRA PROJESİ ÇALIŞTAYI ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI

25-26 HAZİRAN 2013/ANKARA KADINLARIN EV İÇİ ŞİDDETTEN KORUNMASI MATRA PROJESİ ÇALIŞTAYI ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI 25-26 HAZİRAN 2013/ANKARA KADINLARIN EV İÇİ ŞİDDETTEN KORUNMASI MATRA PROJESİ ÇALIŞTAYI ÇALIŞMA GRUBU SONUÇLARI 25-26 Haziran 2013 Tarihlerinde, Hollanda Hükümeti tarafından desteklenen ve Adalet Akademisi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 02 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku KAM 427 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ)

Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ) Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ) Ömer Faruk IŞIKLI Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme, Şükrü Bilgiç, Vadi Yayınları, Ankara, Ekim 2012, 352 sayfa Yazar Hakkında Bilgiç,

Detaylı

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik AYLIK TOPLANTI İŞ MAHKEMELERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK SİSTEMİ: 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ve TARTIŞMALAR Prof. Dr. Tekin Akgeyik

Detaylı

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU İLE Yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, tarafların serbestçe tasarruf edebilecekleri iş ve işlemlerden

Detaylı

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Seçmeli Arapça Dersi i, İmam Hatip Ortaokulu ve Anadolu İmam Hatip Liselerindeki Branşlardaki İçin HAZİRAN 2016 DÖNEMİ

Detaylı

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI ARABULUCULUK GENEL GÖRÜNÜMÜ 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22.06.2012 tarihli ve 28331 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29651 YÖNETMELİK Türkiye Adalet Akademisinden: AVUKATLIK MESLEĞİNDEN ADLÎ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLIĞI İLE İDARÎ YARGI HÂKİM ADAYLIĞINA ATANANLARIN MESLEK ÖNCESİ

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 4 Ekim 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2017-2019) 4 Ekim 2016 İçindekiler 1. Dünya Ekonomisi 2. Orta Vadeli Programın Temel Amaçları ve Büyüme Stratejisi 3. Orta Vadeli Programın (2017-2019) Temel Makroekonomik Büyüklükleri

Detaylı

Çocuklarımızın etraflarındaki dünyayı keşfedebilmeleri için eğitim ortamımızı, canlı, renkli ve bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarladık.

Çocuklarımızın etraflarındaki dünyayı keşfedebilmeleri için eğitim ortamımızı, canlı, renkli ve bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarladık. ANAOKULU Tohum için güneş, su ve toprak ne kadar önemliyse, çocuk için de eğitim o kadar önemlidir. Çapa Koleji Anaokulu geleceği parlak, ışık saçan çocuklar yetiştirmek için, modern eğitim anlayışı ile

Detaylı

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ İçindekiler Sunuş...VII Önsöz... IX İçindekiler...XIII

Detaylı

Ankara Barosu Başkanı Av. Vedat Ahsen Çoşarın Konuşması - Arabulucu.com. Yazar Administrator Çarşamba, 09 Aralık 2009 01:22

Ankara Barosu Başkanı Av. Vedat Ahsen Çoşarın Konuşması - Arabulucu.com. Yazar Administrator Çarşamba, 09 Aralık 2009 01:22 Konya Ticaret Odası ev sahipliğinde 8-9 Aralık 2009 tarihlerinde Düzenlenen, Türkiye'de Ticari ve Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk konulu Kongrenin ilk gününde, Ankara Barosu Başkanı Av. Vedat Ahsen

Detaylı

SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ:

SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ: SORULAR VE CEVAP İSTATİSTİKLERİ: 1) Gümrük Müşavirini kısaca tanımlar mısınız? a. Dış ticaret ve gümrük işlemlerini yapan kişiler b. Dış ticaretteki bürokratik sorunları çözen kişiler c. Dış ticaret işlemlerinde

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ 2014 MALİ YILI BİLGİ EDİNME BİRİMİ FAALİYET RAPORU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ EDİNME BİRİMİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER BİRİM YÖNRETİCİSİNİN SUNUŞU 2 I-GENEL BİLGİLER..3 A-Misyon

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Hukuku Genel Hükümler I HUK 107 1 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

SORU 296 : UYAP Bilişim Sistemi Bilirkişi

SORU 296 : UYAP Bilişim Sistemi Bilirkişi Bilirkişi portalı; bilirkişilerin adliyeye gitmeden dosyaları inceleyip, raporlarını portal üzerinden hazırlayarak teslim ettikleri ve yine bu portal üzerinden ücretlerinin hesaplanarak tahsil edilebildiği,

Detaylı

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRK HUKUK SİSTEMİ İdari Yargı Adli Yargı Askeri Yargı Sayıştay Anayasa Mahkemesi İDARİ YARGI SİSTEMİ İdarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan davaların görüşüldüğü,

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015

TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015 TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015 Karşılaşılan sınamalar ortak olup bu doğrultudaki müdahalelerin de koordine edilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği (AB) ve müzakere masasındaki aday ülke Türkiye,

Detaylı

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ PERFORMANS ÇALIŞMASI VE PROJE İLE İLGİLİ MADDELER Tanımlar MADDE 4- () Bu Yönetmelikte geçen; ö) Öğrenme Kazanımları: Herhangi bir öğrenme sürecinin

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

Yazar Administrator Çarşamba, 16 Eylül 2015 15:28 - Son Güncelleme Çarşamba, 16 Eylül 2015 15:29

Yazar Administrator Çarşamba, 16 Eylül 2015 15:28 - Son Güncelleme Çarşamba, 16 Eylül 2015 15:29 Aile Ve Hukuk Arabuluculuğuna İlişkin Tavsiye Kararın Daha Etkili Uygulanmasına Yönelik Rehber İlke - A Strazburg, 7 Aralık 2007 CEPEJ(2007)14 Avrupa Adaletin Etkililiği Komisyonu (CEPEJ) AİLE VE HUKUK

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKULLAR HAYAT OLSUN PROJESİ OKULLAR HAYAT OLSUN TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TÜRKİYE CUMHURİYETİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ VE KATILIMCI

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 20 Mart 2009 ĐÇĐNDEKĐLER Ara Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

TMO İÇ KONTROL SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU. Dr. Serkan YENAL İç Kontrol Şube Müdürü

TMO İÇ KONTROL SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU. Dr. Serkan YENAL İç Kontrol Şube Müdürü TMO İÇ KONTROL SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Dr. Serkan YENAL İç Kontrol Şube Müdürü İÇ KONTROL SİSTEMİ 2 KİT LERDE YAŞANAN SORUNLAR İş süreçlerinin belirsizliği Sistem Eksikliği İş yükünün Birimler ve

Detaylı

05.11.2013. Değerlendirilmek üzere CMK Yürütme Kurulu'na gönderilmesine O.B.K.V.

05.11.2013. Değerlendirilmek üzere CMK Yürütme Kurulu'na gönderilmesine O.B.K.V. 05.11.2013 Gelir Dairesi Başkanlığı'nın 04.11.2013 tarihli 29988 gelen evrak sayılı, Menemen Vergi Dairesi Komisyonu'nda görev yapacak üye isteminin bildirimine Gelir Dairesi Başkanlığı'nın 04.11.2013

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS ÇocukEdebiyatı SNF204 4. 2+0

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi 1 Dokuzuncu Hafta Ünite 1 devam 2 Yargı Harçları-1 Devletin harca konu ettiği kamu

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı