METAVERİ YÖNETİM İŞLEMLERİ ULUSAL COĞRAFİ VERİ PORTALI (GEOPORTAL)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "METAVERİ YÖNETİM İŞLEMLERİ ULUSAL COĞRAFİ VERİ PORTALI (GEOPORTAL)"

Transkript

1 METAVERİ YÖNETİM İŞLEMLERİ ULUSAL COĞRAFİ VERİ PORTALI (GEOPORTAL) COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ COĞRAFİ BİLGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI METAVERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2 Sunum İçeriği 1. Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkındaki Yönetmelik 2. Metaveri Yönetimi 2.1.Tanım 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları 2.3.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) Projesi Kapsamında Metaveri Bileşenleri 2.4.TUCBS-INSPIRE-ISO19115 Standartları Karşılaştırılması 2.5.Metaveri Yönetim Editörü 3. Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) 3.1.Amaç 3.2.Geoportal

3 1.Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkındaki Yönetmelik tarihinde Resmi Gazetede sayı ile yayınlanarak yürürlüğe giren Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkında Yönetmelik in Metaveri ile ilgili 8. Maddesinin 3. Fıkrasında Kurum ve kuruluşlar, üreticisi oldukları coğrafi verilerin, coğrafi veri setlerinin ve coğrafi veri servislerinin metaverisinin tam, güncel ve doğru olmasını sağlarlar denilmektedir. Geçiş hükümleri ile ilgili Geçici Maddesinin 1. Fıkrasında ise; Sorumlu kurumlar, temel veri temaları kapsamında kalan ve bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce üretilmiş olan coğrafi verileri, coğrafi veri setlerini ve bunlara ait metaverileri üç yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak uyumlaştırmak zorundadırlar. denilerek bu işlemler için aynı maddenin 2. Fıkrasında Sorumlu kurumlar, tematik veri temaları kapsamında kalan ve bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce üretilmiş olan coğrafi verileri, coğrafi veri setlerini ve bunlara ait metaverileri dört yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak uyumlaştırmak zorundadırlar denilmektedir.

4 2.1.Tanım Metadata ya da metaveri, üst veri; bir kaynağın ya da verinin öğelerini tanımlayan bilgilerdir. Kısaca veri hakkında veri/bilgi olarak özetlenebilir. Metaveri, coğrafi veri hakkındaki tanımlayıcı bilgidir. Coğrafi verinin kullanım amacına uygunluğu hakkında kullanıcıya bilgi sunar. Böylece kullanıcılar, hem veriyi kullanmadan önce, verinin amacına uygun olup olmadığına karar verirler, hem de verinin kullanımı esnasında veri hakkında bilgi sahibi olurlar. Ayrıca kullanım sonrası, bu verilere dayalı olarak verdikleri kararların doğruluğu ve güvenirliğini irdeleyebilirler.

5 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları Adres, Arazi Örtüsü, Bina, Hidrografya, İdari Birim, Jeodezik Altyapı, Ortofoto, Tapu ve Kadastro, Topografya, Ulaşım olmak üzere 10 grupta tanımlanmaktadır.

6 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları Adres ; herhangi bir toprak parçası veya binanın coğrafi konumu ve işlevi açısından tanımlanmasıdır. Coğrafi yer isimlerini de içermektedir. Adres tanımlaması adres bileşenleri ile ifade edilmekte ve yerel düzeydeki numarataj bilgisi ile ilişkilidir. Arazi Örtüsü; yapılaşmış alanlar, tarımsal alanlar, ormanlar ve yarı doğal alanlar, sulak ve ıslak alanlar ve su kütlelerinin oluşturduğu yer yüzeyinin fiziksel ve biyolojik örtüsüdür. Arazi Örtüsü temasında hedeflenen, arazi yüzeyinin gerçek dokusuyla tanımlanarak sahip olduğu temel özelliklerin detaylarla ifade edilebilmesidir.

7 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları Bina; Yapı; karada ve suda, daimi veya geçici, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ve bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve hareketli tesislerdir. Ayrıca bu tema kapsamındaki bina ise; kendi başına kullanabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan sanayi, eğitim ve diğer kullanımlar için tasarlanmış yapılar olarak tanımlanmıştır. Hidrografya; göl, akarsu, havza ve bunlar ilgili tüm coğrafi nesneleri kapsamaktadır. Kıyı bölgeleri bu veri teması kapsamına girmekte olup bunun yanında denizler ise bu tema dışında tutulmuştur. Hidrografik verilerin birlikte çalışılabilirliğini ve paylaşımını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

8 Metaveri Yönetimi 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları İdari Birim; ilgili idari yönetim biriminin sorumluluk alanlarını belirleyen, idari birim sınırlarından oluşan, bir ülkenin veya ilgili bölgenin daha etkili yönetilebilmesi için ortaya çıkmış kavramlar olarak düşünülmektedir. Türkiye de mevcut idari birim yapısı temel alındığında merkezi ve yerel yönetimleri temsil eden idari birim veri yapısı ve kurumların sorunluluk alanlarını ifade etmektedir. Jeodezik Altyapı; Referans koordinat ve coğrafi grid sistemleri, Jeodezik Altyapı teması kapsamındadır. Referans Koordinat Sistemi, coğrafi verilerin ortak referans ve koordinat sisteminde tanımlanması için jeodezik yatay ve düşey datumu baz alan yükseklik, enlem, boylam ve/veya (x, y, z) koordinatlar kümesi gibi geometrik tek anlamlı sistemdir. Coğrafi Grid Sistemi, X ve Y olmak üzere 2 eksende tanımlanmış, belirli şekil ve grid hücre büyüklüğüne sahip, ortak orijin noktalarına ve standartlaştırılmış konuma sahip indeks-harita matrisi veya pafta bölümlemesidir.

9 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları Ortofoto; Uçak ve benzeri hava araçları ile uydulardan alınan görüntülerin geometrik bozukluklarının giderilerek düzeltilmiş harita altlıklarıdır. Bunun yanında çevresel gözlemleme, haritalama, madencilik işlemlerinde de vazgeçilmez unsurlardır. Tapu Kadastro; kadastrosu tamamlanan ve yeryüzünde mülkiyet hakkına sahip en küçük homojen birim olan kadastro parseli ve taşınmaz malları mekânsal olarak ifade eder. Bu taşınmaz mallar için tapu kütüğünde tescil edilen mülkiyet ve diğer haklara ait bilgileri içerir.

10 2.2.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Birincil Coğrafi Veri Temaları Topografya; Kara, kıyı kenar ve su kütlelerini kapsayan yükseklikleriyle tanımlanan sayısal yükseklik modelidir. Yeryüzünün üç boyutlu, gerçek topografyasını ifade etmekte, birçok haritacılık ve coğrafi bilgi sistem uygulamasında temel veri olarak kullanılabilir. Ulaşım; karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile ilişkili ulaşım ağlarının ve detayların yönetimi için bütünleşik bir yapı sağlar. Ulaşımı temsil eden coğrafi veri, ulaşım ağlarım ve ağ kesişim noktaları ve benzeri ilişkili veri/bilgi içermektedir.

11 2.3.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Metaveri Bileşenleri 2012 yılında, hazırlanan TUCBS projesinde prensip olarak; ISO temel alınarak ve INSPIRE metaveri bileşenlerine uyumluluk hedeflenmiştir. Türkiye de gerçekleştirilen çalışmalarda kabul görmüş ve uygulanmış metaveri bileşenleri eklenmiştir. TUCBS paydaşlarına yapılan metaveri gereksinim analizlerinde, başka bir kurumun coğrafi verisi hakkında ihtiyaç duyulan metaveri bilgileri sorulduğunda; 47 kurum, verinin projeksiyon ve koordinat sistemi bilgisine, 41 kurum, verinin kimlik bilgisine, 38 kurum, verinin kalite bilgisine, 33 kurum, veri organizasyonu bilgisine ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir.

12 2.3.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Metaveri Bileşenleri Bu yaklaşımlar da dikkate alınarak, coğrafi veri kullanıcısının ihtiyacı olan coğrafi veri setlerine ve servislerine ulaşması, bilgi edinmesi ve kullanmasında, TUCBS projesi kapsamında metaveri bileşenleri; 9 ana başlıkta 23 ü zorunlu toplam 39 adet metaveri bileşeni ile tanımlamıştır. 1. Veri Kimliği, 2. Sınıflandırma, 3. Anahtar Kelime, 4. Coğrafi Konum, 5. Veri Standardı ve Referans Bilgileri, 6. Zamansal Referans, 7. Coğrafi Veri Kalitesi ve Geçerlilik, 8. Veri Kullanım Hakkı / Dağıtımı, 9. Metaveri Referans Bilgileri.

13 2.3.Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri(TUCBS) Projesi Kapsamında Metaveri Bileşenleri Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında başlatılan çalışmalar doğrultusunda Aralık 2015 tarihi itibariyle Metaveri Profil Bileşenleri hazırlanarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla tarihinde paylaşılmıştır. Kurumların üreticisi oldukları coğrafi verilere ait metaveri bilgilerinin ilk etapta var/yok şeklinde analiz edilmesi, Coğrafi veri üreticisi kamu kurum ve kuruluşlarının güncel durumunun tespit edilmesi, Kamu kurum ve kuruluşlarıyla Metaveri Yönetim Editörüne metaveri bilgilerinin aktarılması için belirlenen sürecin planlı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmesi ile ilgili yol haritasının belirlenmesi, Coğrafi veri üreten kamu kurum ve kuruluşlarının Ulusal Coğrafi Veri Portalı(Geoportal) aracılığıyla metaveri bilgilerinin yayınlanmasının sağlanarak; tekrarlı üretimlerin önlenmesi.

14 2.4.TUCBS-INSPIRE-ISO Standartları Karşılaştırılması TUCBS metaveri bileşenleri; veri kimliği, sınıflandırma, anahtar kelime coğrafi konum, veri standardı ve referans bilgileri, zamansal referans, coğrafi veri kalitesi ve geçerlilik, veri kullanım hakkı/dağıtımı ve metaveri referans bilgileri olmak üzere 9 ana başlıkta tanımlanmıştır. INSPIRE çalışmaları kapsamında, Avrupa Birliği üye ülkelerinin coğrafi veri setleri ve servislerine ait üretmesi gereken metaveri elementleri 2008 yılında kabul edilen metaveri esaslarında belirlenmiştir. INSPIRE Geoportala erişildiğinde, mevcut verinin bu esaslara göre belirlenmiş metaveri bileşenlerine erişilebilir veya veri seti/servisi eklendiğinde bu elementlere göre metaveri elementleri tanımlanabilir. INSPIRE metaveri bileşenleri; verinin kimliği, konumsal veri ve servisleri, sınıflandırma, anahtar kelime, coğrafi konum, zamansal referans, kalite ve geçerlilik, uygunluk, erişim ve kullanım koşulları, kamu erişiminde kısıtlamalar, konumsal veri setlerinin ve servislerinin kurulum, yönetim ve bakımından sorumlu kuruluşlar ve metaverinin metaverisi olmak üzere 11 adet ana başlıkta tanımlandığı görülmektedir.

15 2.4.TUCBS-INSPIRE-ISO Standartları Karşılaştırılması ISO19115-Konumsal veri setleri ile ilgili metaveri tanımlarının standardını belirler. 12 adet temel metaveri sınıfında yaklaşık olarak 300 öznitelik içermektedir. Bunlardan zorunlu ve bazı durumlarda kullanılması zorunlu olanlar ISO Ana Metaveri Sınıfı tablosunda, TUCBS ve INSPIRE metaveri bileşenleri ile kıyaslanarak da ikinci bir tabloda gösterilmektedir. ISO Ana Metaveri Sınıfı Metaveri Elementleri Elementlerin Kullanım durumu Metaveri dili Metaveri karakter grubu Metaveri dosya kimliği Metaveri standart versiyonu Metaveri tarihi Metaveri iletişim noktası Veri seti başlığı Veri seti referans tarihi Veri seti dili Veri seti konu kategorisi Soyut veri seti tanımı Veri setinin coğrafi konumu Veri setinin konumsal çözünürlüğü Veri seti sınırları ek bilgisi Veri seti standart ismi Veri kökeni Çevrimiçi kaynak Dağıtım formatı Referans sistemi Konumsal gösterim tipi C C O O M M M M M M M C O O O O O O O O

16 2.4.TUCBS-INSPIRE Metaveri Bileşenlerinin ISO ile karşılaştırılması METAVERİ BİLEŞENLERİ TUCBS METAVERİ BİLEŞENLERİ INPIRE METAVERİ BİLEŞENLERİ ISO Verinin Kimliği Veri Kaynağının Adı Resource Title M(Zorunlu) Veri Kaynağının Özeti Resource abstract M Veri Kaynağının Tipi Resource Type Veri Kaynağı Hakkında Detaylı Bilgi Resource Locator O(İsteğeBağlı) Veri Seti Tanımlayıcısı Unique resource identifier İlişkili Veri Kaynağı Coupled resource Telif hakkı sahibi Veri Kaynağının Dili Resource language M Sınıflandırma Veri Setinin Kullanım Amacı Topic Category M Servis Tipi Classification of spatial data services Anahtar Kelime Anahtar Sözcükler Keyword value Tanımlı Anahtar Kelimeler Originating controlled vocabulary Coğrafi Konum Coğrafi Sınırlar Geographic Bounding Box C(Bazı durumlarda kullanılması zorunlu) Coğrafi Grid Bölgesi Veri Standardı ve Referans Bilgileri Temel Standardı Conformity Specification Uygunluk Derecesi Conformity Degree Ölçek-Uygulama Düzeyi Spatial Resolution O Referans Sistemi O Konumsal Sunum Tipi O Zamansal Bilgi Yayımlanma Tarihi Date of publication M Güncelleme Tarihi Date of last revision M Üretim Tarihi Date of creation M Güncelleme Aralığı Temporal extent O Coğrafi Veri Kalitesi ve Geçerlilik Veri Kökeni Lineage O Tematik Doğruluğu Mantıksal Tutarlılık Konumsal Doğruluk Veri Erişim ve Kullanım Koşulları Conditions applying to Access and use Kamu Erişim Kısıtlamamları Limitations on public access Veri Setinin Formatı O Veri Sorumlusu Responsible party Veri Sorumlusunun Rolü Responsible party role Metaveri Referans Bilgileri Metaveri Tarihi Metadata date M Metaverinin Güncellendiği Tarih Metaveri Sorumlusu Metadata point of contact M Metaveri Standart Adı ve Sürümü O Metaveri Dili Metadata Language C Metaveri Karakter Seti C Metaveri Dosya Tanımlayıcısı C

17 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında tamamlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Coğrafi Veri Portalı Metaveri Yönetim Editörü metaveri bileşenleri; 1. Metaveri 2. Kimlik Bilgisi 3. Sınıflandırma 4. Anahtar Kelimeler 5. Konumsal 6. Zaman 7. Kalite ve Doğruluk 8. Kütük 9. Sınırlamalar 10. Kurumsal

18 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Uygulama içerisinde test amaçlı 726 adet metaveri bilgisi yer almaktadır. Toplantı sonrasında metaveri ekleme işlemleri için elektronik posta adreslerinize iletilecek kullanıcı ve şifre ile Metaveri Yönetim Editörü Modülünden giriş yaparak kurum metaveri bilgilerinin eklenilmesi mümkün olacaktır. Metaveri Yönetim Editörü Giriş Ekranı Metaveri Yönetim Paneli

19 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Yönetim Paneli Kullanıcı Girişi-Metaveri İşlemleri

20 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Metaveri

21 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Kimlik Bilgisi

22 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Sınıflandırma

23 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Anahtar Kelimeler

24 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Konumsal

25 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Zaman

26 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Kalite ve Doğruluk

27 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Kütük

28 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Sınırlamalar

29 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Kurumsal

30 2.5.Metaveri Yönetim Editörü ( ) Metaveri Örneği-Görünüm

31 3.Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) ( 3.1.Amaç Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) uygulaması web adresi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sunucularında çalışmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından adresinden metaveri yönetim editörü için kullanıcılara tanımlanan kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlanabilir. Geoportal uygulaması; Metaveri yönetim editörü aracılığıyla sisteme eklenen metaverilerden Sistem Yöneticisi tarafından onaylanarak yayına alınan metaveri bilgilerini görüntülemeye yarayan arayüz ekranıdır. Uygulama içerisinde sol ekranda yer alan arama kriterleri menüsü ile; adres penceresi, anahtar kelime, illere göre, katalog listesine göre ve detaylı arama seçenekleri ile metaveri arama işlemleri gerçekleştirilmektedir.

32 3.1.Amaç 3.Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) ( Önceki koordinat, sonraki koordinat yakınlaşma, uzaklaşma, navigasyon, tüm Türkiye, coğrafi koordinata git, ölçüm araçları, özel grid oluştur, grid katmanını kapat, kuş gözü harita, kuzey oku, katalog, baskı ölçeğine göre ön izleme ayarları, projeksiyon seçimi, tema seçimi dil seçimi ve uygulama hakkında yardım alabileceğiniz adresine yönlendiren yardım menüleri gibi menülere metaveri yönetim editörü için tanımlanan kullanıcı adı ve şifre ile kullanıcı girişi yaparak erişim sağlayabilir ve kurumların metaveri bilgilerini (pdf, xml, tablo) görüntüleyebilirsiniz.

33 3.2.Geoportal 3.Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) (

34 3.2.GEOPORTAL 3.Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) (

35 3.2.GEOPORTAL Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) (

36 Zeynep KOÇ Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Daire Başkanlığı Metaveri Şube Müdürü V. Sorularınız için Teşekkür Ederim

1. Metaveri. 1.1. Giriş. 1.2. Eşleştirme ve Tanımlama

1. Metaveri. 1.1. Giriş. 1.2. Eşleştirme ve Tanımlama 1. Metaveri 1.1. Giriş Yönetmelik EC No:1205/2008 ve directive 2007/2/EC mekânsal veri setleri, konumsal veri setleri ve konumsal veri servisleri için metaverinin oluşturulması ve işletilmesi ile ilgili

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) HARİTA UYGULAMALARI DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 15.07.2013

Detaylı

COĞRAFİ VERİ SETLERİ VE SERVİSLERİNİN TANIMLANMASINDA METAVERİ KULLANIMI

COĞRAFİ VERİ SETLERİ VE SERVİSLERİNİN TANIMLANMASINDA METAVERİ KULLANIMI Co rafyac lar Derne i Y ll k Kongresi Bildiriler Kitab 19-21 Haziran 2013, Fatih Üniversitesi, stanbul COĞRAFİ VERİ SETLERİ VE SERVİSLERİNİN TANIMLANMASINDA METAVERİ KULLANIMI ÖZET Arif Çağdaş AYDINOĞLU

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Çalışmaları

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Çalışmaları Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Çalışmaları Türkiye Coğrafi Veri Altyapısı Kurulması Türkiye Coğrafi Veri Altyapısının Kurulması e-dönüşüm Türkiye eylem 47, 36, ve 75 Bu problemleri aşmak üzere

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARI BELİRLENMESİ PROJESİ:

TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARI BELİRLENMESİ PROJESİ: TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARI BELİRLENMESİ PROJESİ: TUCBS METAVERİ İLKE VE ESASLARININ BELİRLENMESİ Yüklenici Alt yüklenici Aralık 2012 - 2 - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi

Detaylı

DÜNYA CBS GÜNÜ 2015 ETKİNLİKLERİ COĞRAFİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE AKILLI KENTLERE DOĞRU ZİRVESİ

DÜNYA CBS GÜNÜ 2015 ETKİNLİKLERİ COĞRAFİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE AKILLI KENTLERE DOĞRU ZİRVESİ DÜNYA CBS GÜNÜ 2015 ETKİNLİKLERİ COĞRAFİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İLE AKILLI KENTLERE DOĞRU ZİRVESİ CBS Bilgi sistemlerindeki Taşınmaz Verilerinin Üretiminde Harita Mühendisi ve Harita Özel Sektörünün Yeri

Detaylı

İnceleme!Değerlendirme!Raporu!

İnceleme!Değerlendirme!Raporu! TÜRKİYE DEKİMEVCUTGEO1PORTALLAR İncelemeDeğerlendirmeRaporu Mayıs2013 BuRaporTÜBİTAK111Y281NoluAraştırmaProjesi KapsamındaHazırlanmıştır. 1" Türkiye deki*mevcut*geo2portallar*inceleme*değerlendirme*raporu

Detaylı

TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ PORTALI. Yard. Doç. Dr. Mehmet Fatih DÖKER

TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ PORTALI. Yard. Doç. Dr. Mehmet Fatih DÖKER TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ PORTALI Yard. Doç. Dr. Mehmet Fatih DÖKER PROJE KONUSU Türkiye'de Kent Bilgi Sistemleri (KBS), ilgili yerel yönetim uygulamalarında kullanılacak standartları tanımlayan teknik

Detaylı

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KORUNAN ALANLARDA PLANLAMA SÜRECİ

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KORUNAN ALANLARDA PLANLAMA SÜRECİ TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KORUNAN ALANLARDA PLANLAMA SÜRECİ 06 Kasım 2014, İstanbul 1 YETKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA 644 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE

Detaylı

Temel Haritacılık Bilgisi. Taha Sözgen İzmir, 2015

Temel Haritacılık Bilgisi. Taha Sözgen İzmir, 2015 1 Temel Haritacılık Bilgisi Taha Sözgen İzmir, 2015 2 İçerik Tarihçe Harita Türleri Topoğrafya Haritaları Hidrografya Haritaları Ortofoto Haritaları Ölçek Kavramı Bir Haritada Bulunması Gerekenler Küresel

Detaylı

3. Aşağıda belirtilen takvime uygun olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi, 30 Mart 2016 Sistemin açılması

3. Aşağıda belirtilen takvime uygun olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi, 30 Mart 2016 Sistemin açılması EK-1 a. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince Kurum Standartları Sistemi Uygulama Öncesi Tamamlanması Gereken Çalışmalar 1. Kurum Standartları Sisteminin amacına uygun olarak işlemesini sağlamak üzere sistemin

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI

AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI AKILLI ŞEHİRLERİN BİLİŞİM ve VERİ ALTYAPISI TEMEL GÖREVLER PAYLAŞILABİLİR VERİ ERİŞİLEBİLİR VERİ 2/65 COĞRAFİ VERİNİN ÖNEMİ e-devletin 5N+1K sı: Anlama Bilgi Birikimi Bilgi Veri Haritalama Entegrasyon

Detaylı

BULUT KENT BİLGİ SİSTEMİ

BULUT KENT BİLGİ SİSTEMİ BULUT KENT BİLGİ SİSTEMİ KASIM 2015 KENT BİLGİ SİSTEMİ Güncel veri Hızlı Karar Veriye hızlı erişim Yönetim Organizasyonu Hizmet Kalitesi Yardım! Hızlı Hizmet Gelir Takibi Sorun Tespiti Tasarruf KENT BİLGİ

Detaylı

TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ PROJESİ: KAVRAMSAL MODEL BİLEŞENLERİ 2- METAVERİ UYGULAMA ESASLARI

TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ PROJESİ: KAVRAMSAL MODEL BİLEŞENLERİ 2- METAVERİ UYGULAMA ESASLARI TÜRKİYE KENT BİLGİ SİSTEMİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ PROJESİ: KAVRAMSAL MODEL BİLEŞENLERİ 2- METAVERİ UYGULAMA ESASLARI Yüklenici Alt yüklenici Temmuz 2012 - 1 - İçindekiler 1 Amaç... 4 2 Kapsam...

Detaylı

1.Standart Referans Sistemleri, Gridler ve Ölçü Birimleri

1.Standart Referans Sistemleri, Gridler ve Ölçü Birimleri 1.Standart Referans Sistemleri, Gridler ve Ölçü Birimleri Tema ayrımlı özel durumlar ve / veya ek gereksinimler, Bölüm 1.2 'de tanımlanan referans sistemleri, alt bölümde yer alan ölçü birimleri ve coğrafi

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları

MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları 18 19 Kasım 2015, ATO Congresium, Ankara MTA Genel Müdürlüğü Tarafından Yürütülen TUCBS ve INSPIRE Standartları Çalışmaları Dr. Engin Öncü SÜMER, Dr. Erol TİMUR, Yıldız NURLU, Pemra KUMTEPE ve Dr. Türkan

Detaylı

TÜRKİYE DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS)

TÜRKİYE DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS) TÜRKİYE DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS) Türkiye'de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi (TEFBİS), Türkiye'de eğitim için yapılan

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER Ahmet Ceyhan Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA MERKEZ BEYDAĞI KENTSEL YENİLEME (GECEKONDU DÖNÜŞÜM) PROJESİ Proje 05.05.2008 tarihinde

Detaylı

TUCBS VE INSPIRE TEKNİK MİMARİSİ

TUCBS VE INSPIRE TEKNİK MİMARİSİ TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11 15 Mayıs 2009, Ankara TUCBS VE INSPIRE TEKNİK MİMARİSİ H. Akıncı 1, Ç. Cömert 2 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi,

Detaylı

SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMAL ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI H.ALPER KÖŞGER ÇEVRE MÜHENDİSİ

SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMAL ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI H.ALPER KÖŞGER ÇEVRE MÜHENDİSİ SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMAL ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI H.ALPER KÖŞGER ÇEVRE MÜHENDİSİ İÇME VE KULLANMA SUYU İZLEME ÇALIŞMALARI İÇME VE KULLANMA SUYU İZLEME ÇALIŞMALARI ÜZME SUYU İZLEME ÇALIŞMALARI

Detaylı

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3 Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel hakkında temel işlemler öğrenildikten sonra grafik nasıl oluşturulur, çizim

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KENT BİLGİ SİSTEMLERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI 09-10-11 Temmuz 2012 İstanbul T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Yüklenici - Alt Yüklenici kbsgml GML

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Projesi ile İlişkisi Süleyman S. BİRHAN Uygulama ve Koordinasyon Daire Başkanı

Detaylı

İMAR PLANLARININ UYGULANMASI VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ

İMAR PLANLARININ UYGULANMASI VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ İMAR PLANLARININ UYGULANMASI VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ İmar Uygulama Yöntemleri İmar planlarında görülen yol, meydan, park, otopark, yeşil alan, çocuk bahçesi gibi kamu yararına ayrılması düşünülen alanlar

Detaylı

1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ

1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ 1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ İÇİNDEKİLER: 1. VERİ TANIMI 2. VERİ KATMANLARI 3. PROJEKSİYON BİLGİLERİ 4. VERİ KAYNAKLARI 5. VERİ GÜNCELLİĞİ 6. METAVERİ ÜRETİM TARİHİ

Detaylı

Kentsel Alanlarda Yüksek Çözünürlüklü Ortofoto Üretimi

Kentsel Alanlarda Yüksek Çözünürlüklü Ortofoto Üretimi Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Kentsel Alanlarda Yüksek Çözünürlüklü Ortofoto Üretimi Coğrafi Bilgi Dairesi Başkanı CBSGM Faaliyetleri Adres Arazi Örtüsü Bina Hidrografya İdari Birim Jeodezik

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/181-1 İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARINA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 24) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 167) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 26 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : İlişkili

Detaylı

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A 1.1 2014/I TANIM Harita mühendisi veya teknikerinin denetiminde, yeryüzünün tümünü veya belirli bir kısmını, coğrafi yapısını, imar, bayındırlık durumunu dikkate alarak arazide gerekli ölçme işlemlerini yapan, hesaplayan

Detaylı

SUNUM KAPSAMI INSPIRE PROJESİ TEMEL BİLGİLERİ

SUNUM KAPSAMI INSPIRE PROJESİ TEMEL BİLGİLERİ SUNUM KAPSAMI 1. TUCBS ÖN ANALİZ FORMUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİMİZ 2. BAKANLIĞIMIZIN TUCBS KAPSAMINDA SORUMLULUKLARI 3. TAŞRA BİRİMLERİNİN (VALİLİK-İL ÖZEL İDARE) YÜRÜTTÜKLERİ CBS PROJE BİLGİLERİ (NİSAN-2008

Detaylı

İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ

İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR SEFERİHİSAR DOĞANBEY TERMAL TURİZM MERKEZİ TEVSİİ GÜMÜLDÜR KESİMİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU DEĞİŞİKLİĞİ Gerekçeli

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi

Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi Dr. Emin BANK NETCAD Kurumsal Temsilcisi emin.bank@netcad.com.tr DÜNYA CBS GÜNÜ Dünya, Yaşam Olduğunu Bildiğimiz Tek Gezegen Sorunlar? Artan Nüfus? Azalan Kaynaklar? İklim Değişikliği? Çarpık Kentleşme?

Detaylı

BAŞARSOFT GEOMARKET UYGULAMASI BAŞARSOFT GEOFINANS

BAŞARSOFT GEOMARKET UYGULAMASI BAŞARSOFT GEOFINANS BAŞARSOFT GEOMARKET UYGULAMASI BAŞARSOFT GEOFINANS Dağıtık alanda hizmet veren sektörlerde sık sorulan bazı sorular Markalarına göre rakiplerim nerede? En yakın rakibim nerede? En yakın Acentam/Şubem/Bayim

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.00/588 Y.ŞAŞMAZ Toplantı Tarihi ve No : 22.04.

Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.00/588 Y.ŞAŞMAZ Toplantı Tarihi ve No : 22.04. Kültür ve Turizm Bakanlığından: KARABÜK KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 74.00/588 Y.ŞAŞMAZ Toplantı Tarihi ve No : 22.04.2016-185 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No : 22.04.2016-3029 SAFRANBOLU

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 12 Kasım 2004 CUMA Sayı : 25641 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: 17 EKİM 2008 TARİH 277027 SAYILI YÖNETMELİKLE

Detaylı

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ Hanife Meltem YILDIZ, Zeynep ERDOĞAN, Elif Simay ENGİN, Fatma ÖZDEMİR, Mervenur AYDEMİR Strateji Raporu BBY 352 İçerik Yönetimi 26 MART 2016 Amaç BBY 352 İçerik Yönetimi dersi kapsamında

Detaylı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı

Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Taşkın Tehlike Haritalandırma Çalışmaları için bir Rehber ve Genel Şartname İhtiyacı Doç. Dr. İsmail Haltaş İnşaat Mühendisliği, Zirve Üniversitesi, Gaziantep, TÜRKİYE IMO Taşkın ve Heyelan Sempozyumu,

Detaylı

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulamaları 1 UYGULAMA HAKKINDA Uygulama Milli Emlak Genel Müdürlüğü için İstanbul ilinin Fatih, Beykoz ve Çatalca ilçeleri

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Veri İşçiliği Projesi

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Veri İşçiliği Projesi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Veri İşçiliği Projesi 1 Projenin Amacı ve Kapsamı Projenin Amacı Bakanlığımız bünyesinde çok çeşitli seviyelerde üretilen coğrafi

Detaylı

Tüm bu problemler verilerin dijital bir sunucuda tutulması ihtiyacını oluşturdu. İhtiyacı karşılamak amaçlı hastane otomasyonu geliştirildi.

Tüm bu problemler verilerin dijital bir sunucuda tutulması ihtiyacını oluşturdu. İhtiyacı karşılamak amaçlı hastane otomasyonu geliştirildi. ANALİZ Konu ve Özet Öncelikle projenin amaçları ve ihtiyaçları belirlendi. Amaca yönelik ihtiyaç analizinde ki eksikler giderildi. Proje maliyet zaman ve kullanım açısından analiz edildi. Kullanıcıya en

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (TUCBS) VE BB LER İÇIN COĞRAFİ VERİ ALTYAPISI

TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (TUCBS) VE BB LER İÇIN COĞRAFİ VERİ ALTYAPISI TÜRKİYE ULUSAL COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (TUCBS) VE BB LER İÇIN COĞRAFİ VERİ ALTYAPISI T. Yomralıoğlu 1, A. Ç. Aydınoğlu 2 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, 34469, Maslak, İstanbul,

Detaylı

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ

TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİ MEKÂNSAL GAYRİMENKUL SİSTEMİ (MEGSİS) YER KONTROL NOKTALARI DOKÜMANI Sürüm: 0.1 Revizyon Bilgileri Revizyon No: Revizyon Tarihi Revizyonu Yapan Revizyon Nedeni 0.1 14.01.2013

Detaylı

Sayfa Düzeni İşlevleri ÜNİTE 4. Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Sayfa Düzeni İşlevleri ÜNİTE 4. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Sayfa Düzeni İşlevleri ÜNİTE 4 Sayfa Düzeni Menüsü Temalar Sayfa Yapısı Sığdırmak için Ölçeklendir Sayfa Seçenekleri Yerleştir Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel hakkında temel işlemler öğrenildikten

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın DİLA YÜCESOY tarafından

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. PLANLAMA AMAÇ ve İLKELERİ... 3 II. HEDEFLER, ALT HEDEFLER VE STRATEJİLER... 7 II. 1. ÇEVRESEL HEDEFLER... 7 II.1.1. Su Kaynaklarının Korunmasına İlişkin Hedefler...8 II.1.1.1.

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYET VE PROJELERİ 1- BELEDİYEMİZ TEKNİK BİRİMLERİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU COĞRAFİ VERİLERİN BENTLEY CBS EKLENTİSİ İLE SUNULMASI: İhtiyaç duyulan coğrafi verilerin

Detaylı

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı ( Kurul Kararı ), 16.04.2016

Detaylı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR T.C. BAŞBAKANLIK AFET ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ve ZARAR AZALTMA DAİRESİ BİLGİ İŞLEM CBS GRUBU İLLERE GÖRE AFETZEDE SAYISI DAĞILIMI

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ İş Analizi Raporu MAYIS/ 2013 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Süreç Yönetimi Sistemi İş Analizi Raporu Sonuçları * Raporun Tüm Hakkı

Detaylı

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI

DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ DERS PROGRAMI OLUŞTURMA VE ÖĞRETİM ELEMANI GÜN-SAAT AYARLARI OCAK, 2016 ISPARTA 1. GİRİŞ Kampüslerde öğrenci sayısının artması, yeni bölümlerin kurulması veya ders planlarının

Detaylı

1. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM

1. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ 1. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM 1.1. Giriş Ekranları İş yazılım tarafından Kamu Denetçiliği

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Afet Yönetiminde Teknoloji Kullanımı, 12, Bilkent Otel, Ankara 1 CBS Genel Müdürlüğü Amaçlarımız ve Görevlerimiz Amacımız; ihtiyaç

Detaylı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ Bu broşür; iç kontrolle ilgili farkındalık sağlamak, iç kontrolün ne

Detaylı

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI

BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI BEÜ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME UYGULAMA II DERSİ İŞ PROGRAMI Dersin Amacı: Yersel yöntemlerle ve GNSS Tekniğiyle halihazır harita alımına esas olmak üzere C3 dereceden nokta sıklaştırması yapmak.

Detaylı

COĞRAFİ VERİ SERVİS HAVUZUNUN OLUŞTURULMASI VE AFETLER

COĞRAFİ VERİ SERVİS HAVUZUNUN OLUŞTURULMASI VE AFETLER COĞRAFİ VERİ SERVİS HAVUZUNUN OLUŞTURULMASI VE AFETLER ÖZET: Akın Kısa 1, Güleç Gencer Alır 2, Erdem Özer 2 1 Daire Başkanı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Ankara 2 ÇŞB Uzmanı, Coğrafi Bilgi

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanı Genel Konumu

Şekil 1: Planlama Alanı Genel Konumu GAZİANTEP İLİ, ŞEHİTKAMİL İLÇESİ, İNCİLİPINAR MAHALLESİ, 636 ADA 37, 42 VE 44 PARSELLERE İLİŞKİN 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Kapak dahil 8 sayfa PLANLAMA ALANININ

Detaylı

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Coğrafi Bilgi Sistemleri Birimi CBS Web Uygulaması 8.MapInfo Kullanıcılar Konferansı 6 Kasım 2013 - ANKARA 1 UYGULAMA HAKKINDA Uygulama Milli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1 Lütfen Dikkat! Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 5 6 www.kuzka.org.tr Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1. TEKNİK DESTEK PROGRAMI 1.1. Giriş Türkiye de kalkınma ajanslarının kuruluş süreci

Detaylı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 15 Mart 2007, İstanbul Gündem Teknik Açıklık Yönetimi Nedir, Ne Değildir Teknik Açıklık Yönetimi İçin Varlık

Detaylı

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ITU Faculty of Civil Engineering Department of Geomatics Engineering http://web.itu.edu.tr/tahsin

Detaylı

WORDPAD. Hızlı erişim araç çubuğu ve dosya menüsü. Kayıt, yazdırma ve sayfa yapısına yönelik işlemlerin

WORDPAD. Hızlı erişim araç çubuğu ve dosya menüsü. Kayıt, yazdırma ve sayfa yapısına yönelik işlemlerin Donatılar-WordPad WORDPAD WordPad Windows 7 işletim sistemi ile birlikte gelen bir kelime işlemci programıdır WordPad programı not defterinden daha gelişmiş özelliklere sahiptir ve oldukça kullanışlıdır.

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EMLAK VE İSTİMLÂK DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ ESASLARI İŞ TEFTİŞİ NEDİR? Çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasının DEVLET tarafından İZLENMESİ, DENETLENMESİ ve TEFTİŞ EDİLMESİDİR. İŞ TEFTİŞ KURULU İDARİ

Detaylı

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Politikaları ve Planlaması HAS 502 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

TÜRKİYE JEOLOJİ VERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ VE JEOLOJİ VERİ TEMASININ HAZIRLANMASI

TÜRKİYE JEOLOJİ VERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ VE JEOLOJİ VERİ TEMASININ HAZIRLANMASI TÜRKİYE JEOLOJİ VERİ STANDARTLARININ BELİRLENMESİ VE JEOLOJİ VERİ TEMASININ HAZIRLANMASI Özlem Esengin 1, Gülseren Baysal 2, Ezgi Çankaya 3, Ahmet Yücel 4 1-4 Çevre ve Şehircilik, Coğrafi Bilgi Sistemleri

Detaylı

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır RASTER SAYISALLAŞTIRMA Raster ve Dönüşüm Đşlemleri başlıklı dersimizde elimizde resim olarak, hatta çıktısı alınmış bir kağıt olarak bulunan bir harita ya da paftanın Netcad ortamına aktarılarak koordinat

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ EYLÜL-2015 EBA nedir? Farklı, zengin ve eğitici içerikleri barındırmaktadır. Eğitim Bilişim Ağı (EBA); sınıf seviyelerine uygun, güvenilir

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları

EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları EGE SERBEST BÖLGESİ KULLANICI FİRMALAR İÇİN ATIK VE ATIK SU YÖNETİMİ EL KİTABI Bu kitapçık, Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Yayın Sorumlusu: ESBAŞ

Detaylı

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI I. Kapsam, Yasal Dayanak ve Amaç: Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI Bu Görev ve Çalışma Esasları Pegasus Hava Taşımacılığı

Detaylı

PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ

PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ PEYNiRDE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Peynirde Gıda Güvenilirliği Projesi Avrupa Birliği Leonardo da Vinci Eğitim Programı Yenilik Transferi Projesi -Mesleki eğitim ve öğretimi geliştirmek ve teşvik etmek, -Hedef

Detaylı

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi

Model ERP Tedarik Zinciri Yönetimi. Satınalma Yönetimi Günümüzde rekabet avantajı elde etmek için bilişim teknolojilerinden maksimum oranda faydalanmak gerekiyor. Model ERP çözümü, birçok sektörün ortak aklını temsil eden, açık kaynak kodlu, %80 hazır işleyişlerin

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1: a) Bu yönergenin amacı, Tunceli Üniversitesi bünyesinde bulunan bilimsel dergilerin

Detaylı

SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ AFET YÖNETİM MERKEZİNİN KURULMASI İHBARLAR VE İŞLEYİŞ AFETİN ETKİLERİ SONUÇ VE ÖNERİLER

SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ AFET YÖNETİM MERKEZİNİN KURULMASI İHBARLAR VE İŞLEYİŞ AFETİN ETKİLERİ SONUÇ VE ÖNERİLER 67. TÜRKİYE JEOLOJİ KURULTAYI 1 4-1 8 N İ S A N 2 0 1 4 A N K A R A 9 TEMMUZ 2012 DE SAMSUN DA YAŞANAN BÖLGESEL AFETLERİN YÖNETİMİ Aytek ERSAN, Levent UÇARLI, Emre ÇOŞKUNLU, Yusuf AYSU, Kıvanç ÇALIŞKAN,

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. KURUMSAL YÖNETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik,

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

SAE INTERNATIONAL SAE DIGITAL LIBRARY USER GUIDE

SAE INTERNATIONAL SAE DIGITAL LIBRARY USER GUIDE SAE INTERNATIONAL SAE DIGITAL LIBRARY USER GUIDE Digital Library User Guide 12/18/2014 SAE Digital Library e erişmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. SAE Digital Library ana sayfasına giriş yapınız

Detaylı

KAMU YÖNETİMİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ULUSAL BİLGİ SİSTEMİ VERİ TABANI TASARIMI

KAMU YÖNETİMİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ULUSAL BİLGİ SİSTEMİ VERİ TABANI TASARIMI İçindekiler ÖNSÖZ SUNUŞ GİRİŞ KAMU YÖNETİMİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI I 1 - GİRİŞ 1 2 - TÜRKİYE SÜRECİ 3 3 - İDARİ YAPILANMA 4 4 - MEVZUAT YAPILANMASI 4 5 - PERSONEL YAPILANMASI 5 6 - KAMU YÖNETİMİNİN

Detaylı

TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL ALIŞ/SATIŞ RAPORU

TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL ALIŞ/SATIŞ RAPORU TÜRKİYE İÇİN BÖLGESEL ALIŞ/SATIŞ RAPORU Amaç ve Fayda Yayın Tarihi Kategori Ürün Grubu Programa eklenen Türkiye İçin Bölgesel Alış/Satış Raporu ile, gerçekleşen alış veya satış hareketlerinin bölgelere

Detaylı

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir.

Fotogrametri Anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmektedir. FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Fotogrametri eski Yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+Çizim+Ölçme) kelimelerinden Eski Yunancadan bati dillerine giren Fotogrametri sözcüğü 3 kök sözcükten oluşur. Photos(ışık)

Detaylı

13.3. Kentleşme ve Planlama Komitesi 41. çalışma döneminde sürdürülen kentleşme ve planlama çalışmaları, Çalışma Raporumuzun 9. Kentleşme ve Planlama

13.3. Kentleşme ve Planlama Komitesi 41. çalışma döneminde sürdürülen kentleşme ve planlama çalışmaları, Çalışma Raporumuzun 9. Kentleşme ve Planlama 13.3. Kentleşme ve Planlama Komitesi 41. çalışma döneminde sürdürülen kentleşme ve planlama çalışmaları, Çalışma Raporumuzun 9. Kentleşme ve Planlama Sorunlarına Yönelik Çalışmalar başlığı altında yer

Detaylı

MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ

MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ MAPINFO PRO TEMEL VE İLERİ SEVİYE EĞİTİM İÇERİĞİ Başarsoft Bilgi Teknolojileri A.Ş. Web site: http://www.basarsoft.com.tr Kontak mail: egitim@basarsoft.com.tr Ankara Merkez Adres Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf

Detaylı

2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı

2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı 2.Uluslarası Özel Atık Zirvesi https://twitter.com/tubisad_dernek Adana/2016 Türkiye de AEEE Uygulamaları ve TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluş Katkısı TÜBİSAD 1979 yılında kurulmuştur. 200 den fazla kurumsal

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3. HAFTA

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3. HAFTA 3. HAFTA 1 İMAR KANUNU (1)(2) Kanun Numarası : 3194 Kabul Tarihi : 3/5/1985 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 9/5/1985 Sayı : 18749 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 378 (1) Bu Kanunda,

Detaylı

DÜNYA BANKASI PROJE UYGULAYICISI BİRİMLER İÇİN UYGULAMA DESTEK ÇALIŞTAYI MALİ YÖNETİM OTURUMU

DÜNYA BANKASI PROJE UYGULAYICISI BİRİMLER İÇİN UYGULAMA DESTEK ÇALIŞTAYI MALİ YÖNETİM OTURUMU DÜNYA BANKASI PROJE UYGULAYICISI BİRİMLER İÇİN UYGULAMA DESTEK ÇALIŞTAYI MALİ YÖNETİM OTURUMU DÜNYA BANKASI FİNANSMANLI PROJELERDE MALİ YÖNETİM UYGULAMALARI MALİ RAPORLAR MALİ RAPORLAR; PROJE MALİ YÖNETİM

Detaylı

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İLE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YAZIŞMA SİSTEMİ 2016 İçindekiler 1. AMAÇ VE KAPSAM... 2 2. YÖNTEM...

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ () ÖZEL SEKTÖR UYGULAMALARI & YASAL DÜZENLEMELER Kurumsal Risk Yönetimi TAV Havalimanları Holding İş Modeli TAV Havalimanları Holding Faaliyetleri Hizmet Şirketleri Havalimanı İşletmeciliği

Detaylı

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması,

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması, Projenin Amacı DSİ Genel Müdürlüğünde, Bölge Vaziyet Planı çalışmaları kapsamında üretilen ve mevcut DSİ faaliyetlerini içeren CBS veri setleri ile CBS Veritabanının incelenerek yine mevcut CBS donanım,

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 SÜREÇ Nedir? Kaynakların kullanılarak, girdilerin çıktılara dönüştüğü sıralı faaliyetler bütünüdür. SÜREÇLER 3 Çeşittir Müşteri Odaklı Süreçler ANA Süreçler Destek Süreçler

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

15 SAY Gıda Mühendisliği lisans mezunu olmak.

15 SAY Gıda Mühendisliği lisans mezunu olmak. Kontenjan ALES Puan T.C. UġAK ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü 06-07 Öğretim Yılı Güz Yarıyılında üstü programlara alınacak öğrenci kontenjanları, yatay geçiş kontenjanları,

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı

POTANSĐYEL YELĐ. MUSTAFA ÇALIŞKAN Makina Yüksek Mühendisi EĐE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür V.

POTANSĐYEL YELĐ. MUSTAFA ÇALIŞKAN Makina Yüksek Mühendisi EĐE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür V. EGE BÖLGESB LGESĐ RÜZGAR POTANSĐYEL YELĐ MUSTAFA ÇALIŞKAN Makina Yüksek Mühendisi EĐE - Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şubesi Müdür V. TÜRKĐYE RÜZGAR ENERJĐSĐ POTANSĐYEL ATLASI (REPA) NEDĐR? REPA, orta-ölçekli

Detaylı

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP)

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Son ürün talebi bağımsız ve oldukça kararlıdır. Fakat aynı anda birden fazla değişik ürün üretilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan malzeme miktarları

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı