Örgün eğitimde kurumlarında sınıf veya laboratuarlarda yani öğretme-öğrenme sürecinin olduğu her ortamda kullanılan gerek elektronik gerekse basit

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Örgün eğitimde kurumlarında sınıf veya laboratuarlarda yani öğretme-öğrenme sürecinin olduğu her ortamda kullanılan gerek elektronik gerekse basit"

Transkript

1

2 Örgün eğitimde kurumlarında sınıf veya laboratuarlarda yani öğretme-öğrenme sürecinin olduğu her ortamda kullanılan gerek elektronik gerekse basit malzeme ve kaynakların tümüne öğretim materyali denir.

3 İki-boyutlu görsel materyaller Üç-boyutlu görsel materyaller Yazılı Materyaller Görsel işitsel Materyaller

4

5 İki boyutlu görsel araçlar yazılı analize oranla, durumun nasıl gelişeceğini, bilinmeyenleri bulmayı ya da yeni bilinmeyenleri yaratmayı çok daha açık olarak gösterebilecek bir sistemdir. En klasik düşünceyle, grafikler, tablolar, şemalar ve haritalar yoluyla farklı olaylar durumlar ve kavramlar arasındaki neden-sonuç ilişkilerini belirten mantık ağlarıdır.

6 Değişik bağlantıların kurulmasına yardım eder. Daha kalıcı öğrenme sağlar.

7 HARİTALAR Bilgi H. Kavram H. Zihin H. DİYAGRAMLAR Vee D. Venn D. Scatterplot D. TABLOLAR Normal T. Matris T. ŞEMALAR Örgüt Ş. Akış Ş. GRAFİKLER Pasta G. Çubuk ve Sütun G: Çizgi G. Resimli G RESİMLER Çizilmiş R. Fotoğraf Karikatürler Posterler Afişler

8 İnsanlara, nesnelere ve doğaya ait fotoğrafa benzer görsellerdir. Bir alan gezisi sırasında çekilmiş fotoğraflar, uydu görüntüleri, doğa resimleri gibi farklı görseller öğretim sürecinde rahatlıkla kullanılabilir.

9 Çizimler insanları, nesneleri ve kavramları ifade etmek amacıyla çizgilerin grafiksel olarak düzenlenmesi sonucu ortaya çıkan görsellerdir. Çizimler resimlere göre daha az detay içerirler. Çizimleri bilgisayar destekli oluşturmak amacıyla Photoshop, Fireworks ve Apple Works gibi yazılımlar kullanılabilir.

10 Resim, çizgi, renk ve kelimelerin görsel birleşiminden oluşan materyallere poster denir. İyi bir poster dikkati çekmeli ve mesajı hızlı bir biçimde iletebilmelidir. Poster hazırlamak için PowerPoint veya Print Shop Deluxe gibi yazılımlar kullanılabilir.

11 Özellikle mizah ve yerme amacıyla hazırlanan çizimlerdir. Her yaştaki insanın hemen dikkatini çekerler. Öğretme-öğrenme sürecine mizah katarak ortamdaki gerginliği azaltarak öğrencilerin rahatlamasını sağlar. Öğretim sürecinde ilgi çekmek, düşündürmek, tartışmak gibi farklı işlevleri olabilir.

12 Çizelgeler soyut ilişkilerin görsel oluşumlarıdır. Kronoloji, değişimler ve hiyerarşiler gibi konuları anlatırken kullanılırlar. Tablolar ve akış şemaları olarak da çıkabilirler. Çizelgeler mesajın anlaşılabilirliğini kolaylaştırıcı olmalıdır. Zaman çizelgeleri, sınıflandırma tabloları örnek verilebilir.

13 Sayısal verilerin görsel olarak sunulması için grafikler kullanılır. Veriler arasındaki ilişkileri ve değişimleri göstermek için kullanılır. Verilerin tablo ile verilmesinden daha etkilidir. Birçok bilgisayar programında grafik oluşturulabilir (örn: Microsoft Excel)

14 Karşılaştırma Miktar Eğilimler

15

16

17

18

19 A B C D

20 Araçlar Tanım Özellikler Zihin Haritası Düşünerek ve bilinçli çağrışımları ve yaratıcı düşünceleri oluştururken kullanılan araçlardır. Düzenli ve kağıda geçirilmiş beyin fırtınası tekniğidir. Zihin haritası kendi içinde şu anki araştırmalara göre altıya ayrılmaktadır Konu ile ilgili neler çağrışıyorsa onları haritanladırır, Konu ile ilgili zihnimizde ne varsa bunu kağıda dökmemizi sağlar, Harita yapılırken tüm yönlere açılım yapılabilir, Sınıflamalardan veya kategorilerden seçim yapılmaz, Bir merkeze ana fikir yazılarak tüm yönlere doğru ağlar kurarak ana fikir geliştirilir, Resim, renk ve şekil kullanılır, Kavram Haritası Bilgi Haritası Kavramların ve bu kavramlar arasındaki ilişkilerin grafiksel teknikle sunulmasıdır. Bir metindeki önemli sözel bilgilerin ve bu bilgiler arasındaki ilişkilerin çerçeve bağ-çerçeve şeklinde şematik gösterme olarak gösterilmesi Kavramları ve kavramlar arası ilişkeleri haritalandırır, Konuya göre değişik yapılar gösterebilir, Hiyerarşik bir yapı izler, En genel, birincil ve ikincil ve bağlantılı kavramlar temel özelliğidir, Yatay, dikey ve çapraz oklar kullanılabilir, Okların yönleri mutlaka belirtilir, Renk veya şekil kullanılabilir, Öğrenilecek bilgiyi haritalandırır, Bilgi haritasının görsel yapısı ilk bakışta önemli miktarda bilgi sunar, Kavramlar ve alt kavramların yanı sıra tanım, diğer önemli bilgiler, özellikler ve örnekler bu haritada yer alabilirler, Daha çok şemaya benzerler,

21 Kavram haritası tek bir kavramın aynı kategorideki diğer kavramlarla ilişkisini belirten somut grafiklerdir. Kavramlar arasındaki ilişkileri anlatan gösterimlerdir. Çember veya kutu içerisinde yer alan kavram ve fikirler hiyerarşik bir şekilde yapılandırılır. Kavramlar arasındaki ilişkiler bir çizgi ile belirtilir.

22 Kaynak:

23 Konu, Anahtar sözcükler, Akla gelen her şey, Bağlantılar, Grafikler, Ana kümelerin organizasyonu, Gözden geçirme. Yer Kabuğu Dünya Yuvarlak Kabuk Büyük Deprem

24 Bir metindeki önemli sözel bilgilerin ve bu bilgiler arasındaki ilişkilerin şematik olarak gösterilme biçimidir.

25

26

27 Önceden hazırlanır Ekonomik Farklı araç-gereç gerektirmez (tek başına kullanılabilir) Kolay kullanılır Tüm konu ve seviyelere uygundur Karmaşık konuları basitleştirir

28 Dayanıklılık: Genellikle kağıt oldukları için çabuk zarar görebilirler. Saklama: kullanılmadıkları zaman saklamak güç olabilir. Boyut: Görselin boyutu tüm sınıf tarafından görülemeyecek kadar küçük olabilir. İki boyutluluk: Üç boyutlu kavramları anlatmak istediğimizde sınırlı kalabilir.

29 Karmaşık bir konuyu basitleştirmek gerekiyorsa Kavramlar arası ilişkileri belirtmek isteniyorsa Derse dikkat çekmek isteniyorsa Yaratıcılığı teşvik etmek planlanıyorsa Sürecin anlatılması bekleniyorsa kullanılabilir

30

31 Gerçek Nesneler Modeller Maketler Çokluortam Takımları

32

33 Gerçek hayatta fazla deneyim kazanılmamış konuları anlatmak için öncelikle somut kavramları ve nesneleri kullanmak gerekir. Öğretimde en çok yararlanılan araçlar gerçek eşyalar ve modellerdir. Örneğin, öğretmenler toplama, çıkarma gibi basit matematik işlemlerinin öğretiminde fasulye, portakal, elma gibi nesnelerden; insan kulağının iç ve dış yapısını göstermek için plastik bir kulak modelinden, resim dersinde çizim alıştırmaları için çiçek, manzara, saksı gibi gerçek eşyalardan yararlanırlar.

34 Gerçek eşyalar; Somut ve kalıcı öğrenmeler sağlar Genellemeyi kolaylaştırır Bireysel olarak eğitim sağlar.

35 Modeller; bir gerçek eşyanın üç boyutlu temsillerdir. Özellikle gerçek nesnelerin kullanılamayacağı durumlarda tercih edilir. Boyut, şekil veya renkle belirtilen işlevleri anlatmak için uygulamalarda ve laboratuar ortamında kullanılabilir. Bir model temsil ettiği nesne ile aynı boyutta olabileceği gibi daha küçük veya daha büyük de olabilir.

36

37 Ne zaman kullanmalı Üçüncü boyut Şekil İç yapı Renk Uygulama gerektiğinde

38 Öğretmen eşya ve modelleri sınıfa getirmeden önce denemelidir.

39

40 Maketler, karmaşık sistemleri basitleştirerek anlatmak için tasarlanır. Bazen gerçek bir aracın nasıl çalıştığını anlatmak için gerçekten çalışan maketler kullanılır.

41

42 Çokluortam takımı bir konuya ilişkin birden fazla araç türü içeren öğretme-öğrenme materyalleri bütünüdür. Çoklu ortam takımları gerçek nesne, model ve maketlerden oluşur. Ayrıca CD, DVD, ses kasetleri, resimler, tepegöz asetatları, çalışma yaprakları, kitapçıklar, slaytlar, haritalar ve grafikler gibi farklı materyalleri de içerebilirler.

43 İlgi çekicidir Somut nesnelerin yardımıyla problem çözme ve rol oynama gibi farklı grup etkinlikleri gerçekleştirilebilir Gerçeklik sağlayarak yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlar.

44 Maliyeti yüksek olabilir. Saklaması ve kullanılmak istendiğinde bulunması güç olabilir. Hazırlanması (bulma, toplama ve üretme aşamaları) zaman alabilir. Kolay hasar görebilir.

45

46 Öğretim ortamının en vazgeçilmez ögeleri yazılı materyallerdir. Tüm ders kitapları, ders notları, hikaye ve romanlar, kitapçıklar, broşürler, çalışma/araştırma kitapları, kılavuzlar, çalışma yaprakları ve dergiler yazılı materyal kapsamına girmektedir. Yazılı materyallerin hazırlanması sırasında yazıl materyal tasarımı ile ilgili ilkelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

47

48

49 Özellikle işitmeye dayalı öğretim gerektiren konularda yaygın olarak işitsel araç ve gereçler kullanılır. Bu tür araç gereçlerin çeşitleri ve kalitesi gelişen teknoloji ile artmıştır. Radyo ve Kaset/CD/Mp3 Çalar örnek olarak verilebilir.

50 Özellikle işitmeye dayalı öğretim yapılan dil eğitimi ve müzik eğitimi gibi alanlarda daha yaygın olarak kullanılırlar. Radyo mp3 çalarlara ek olarak günümüzde birçok özelliği bir arada bulunduran bilgisayarlar ve telefonlar da işitsel materyallerin kullanımında tercih edilebilmektedir. Bir metni seslendirmek istiyorsak, deneyimleri ve gözlemleri kaydetmek istiyorsak, sözel örnekleri çeşitlendirmek istiyorsak işitsel materyaller tercih edilebilir.

51

52 Hem görme hem de işitme duyuları aynı anda hitap eden materyalleri içermektedir. TV/Video Oynatıcı/Bilgisayar-Projeksiyon sistemi vb. gibi materyaller bu gruba örnek olarak verilebilir.

53

54 Avantajları: Hareket Süreç Güvenli gözlem Beceri öğrenme Dramatizasyon Duyuşsal Öğrenme Problem çözme Ortak tecrübe oluşturma

55 Sınırlılıkları: Sabit Adım Hareketsizlik

56 Tepegöz projektörleri; metin, çizim, grafik ve resim gibi önceden saydam bir materyal üzerine renkli ya da siyah - beyaz olarak hazırlanmış bilgilerin ekrana büyütülerek yansıtılması için ya da ders sırasında doğrudan üzerine yazılıp çizilerek ve gerektiğinde silinerek saydam bir yazı tahtası gibi kullanılabilen çok yönlü bir araçtır.

57 2000 yılı öncesinde öğretimde en fazla kullanılan öğretim materyallerinden biri olan tepegözün kullanımında bilgisayarın yaygınlaşması ile çok büyük bir azalma görülmüştür.

58 Slaytlar (dia); 35 mm lik fotoğraf makinesiyle çekilmiş pozitif filmin banyo edilerek teker teker yansıtılmak üzere kesilip plastik veya karton çerçevelere yerleştirilmesiyle elde edilen küçük, saydam fotoğraflardır. Gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde bu slaytların yerini bilgisayarda yapılan slaytlar almıştır.

59 Kullanımı ve Avantajları: Tanıtım, hatırlatma,gözden geçirme, ilgi uyandırma, dikkat çekme Aşamalar Küçük-büyük, orijinal Grup eğitimleri Üretimi kolay, maliyeti düşük Kolay taşınır ve saklanır

60 Kullanımı ve Avantajları: İstenildiğinde çoğaltılır Yeniden düzenlenebilir Basit ifadeler Ses bantları ile senkronize hale getirilebilir Yansıtma zamanı ayarlanabilir Farklı ders ve öğretim amaçlarına uygun

61 Kullanımına Yönelik Öneriler Başlık Görsel çeşitlilik Kısa ve öz Kısa açıklama Zemin-Şekil zıtlığı Önceden planlama Senaryoya uygun Fon müziği Konuşma üslubu Siyah slayt başlangıç-bitiş Uzaktan kumanda Süre < =20dk., Doğru sıra ve yerleştirme Slayt sayısı <=50

62 Kara/Yeşil Tahta Elektronik Beyaz Tahta Bülten Tahtaları Kumaş Tahtaları Manyetik Tahtalar Kağıt Tahtaları

63

64

65 Kullanımına Yönelik Öneriler: Kapsamlı içerik dersten önce hazırlanmalı Yazı ve yerleşim önceden düzenlenmeli Önceden yazılanlar kapatılmalı Konuşurken sınıfa dönülmeli Değişik sunu teknikleri kullanılmalı Yazılar temiz ve anlaşılır

66 Kullanımına Yönelik Öneriler: Öğretmenin göreceği çizgiler kullanılmalı Renkli tebeşir/kalem Yazıların önü kapanmamalı Işık için gerekli tedbirler alınmalı Pergel, cetvel vb. kullanılmalı Karton ya da tahtalardan yararlanılmalı

67 Kullanımı: o Kolay ve çok amaçlıdır o Yazı tahtaları o Kağıtlar önceden hazırlanabilir o İlerisi için saklanabilir

68

Duyu Organlarına Göre Araç-Gereçler

Duyu Organlarına Göre Araç-Gereçler Duyu Organlarına Göre Araç-Gereçler Görsel İşitsel Görsel ve İşitsel Etkileşimli 1. Görsel Araçlar Dikkati çekmek Sunumu basitleştirmek Düşünmeyi canlandırmak Anahtar noktaları vurgulamak İstatistik verileri

Detaylı

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Öğretim Materyalleri Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Yazılı materyaller (Kitaplar) Ders Kitapları Öğretmen Kitapları Alıştırma Kitapları Kaynak Kitaplar (?????) Hikaye, masal ve romanlar Yazılı Materyaller

Detaylı

Görsel Araç-Gereç ve Materyaller

Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Görsel Araç-Gereç ve Materyaller İki-Boyutlu Görsel Materyaller Resimler Grafikler Çizimler Çizelgeler Posterler Kavram Haritaları Karikatürler Üç-Boyutlu Görsel Materyaller Gerçek Nesneler Modeller Maketler

Detaylı

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ.

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ. ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ Ne Öğretilecek? Nasıl Öğretilecek? ÖĞRETİM ANALİZİ ANALİZ TASARIM VE GELİŞTİRME DEĞERLENDİRME Öğretim

Detaylı

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ PERFORMANS ÇALIŞMASI VE PROJE İLE İLGİLİ MADDELER Tanımlar MADDE 4- () Bu Yönetmelikte geçen; ö) Öğrenme Kazanımları: Herhangi bir öğrenme sürecinin

Detaylı

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ Rasyonel sayılar konusu 7.sınıf konusudur. Matematiğin soyut, zor bir ders olduğu düşüncesi toplumda çoğu kişi tarafından savunulan bir bakış açısıdır. Bu durum beraberinde

Detaylı

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı)

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) 1. Matematiksel Modelleme ve Problem Çözme Matematiksel modelleme, hayatın her alanındaki problemlerin doğasındaki ilişkileri çok daha

Detaylı

BÖLÜM 7 MATERYAL ÇEŞİTLERİ Öğretim ortamında kullanılabilecek araçlar ve materyal çeşitleri

BÖLÜM 7 MATERYAL ÇEŞİTLERİ Öğretim ortamında kullanılabilecek araçlar ve materyal çeşitleri BÖLÜM 7 MATERYAL ÇEŞİTLERİ Öğretim ortamında kullanılabilecek araçlar ve materyal çeşitleri Kaynak: Selvi, K. (2012) Görsel Araç-Gereç ve Materyaller İki-Boyutlu Görsel Materyaller Resimler Grafikler

Detaylı

2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler. Evrim Erbilgin

2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler. Evrim Erbilgin 2005 Matematik Programı ve Matematiksel Beceriler Evrim Erbilgin Okuma ve Tartışma Giriş, programın vizyonu, ve programın yaklaşımı bölümlerini okuyun. Grup arkadaşlarınızla birlikte aşağıdaki soruları

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ

KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ FATİH PROJESİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ EYLÜL-2015 EBA nedir? Farklı, zengin ve eğitici içerikleri barındırmaktadır. Eğitim Bilişim Ağı (EBA); sınıf seviyelerine uygun, güvenilir

Detaylı

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Nakış ile ilgili hangi bilgi, beceri,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2013 1 EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 1.KURUMUN ADI : 2.KURUMUN ADRESİ : 3.KURUCUNUN ADI : 4.PROGRAMIN

Detaylı

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin

Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3. Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin Ekle Menüsü İşlevleri ÜNİTE 3 Ekle Menüsü Çizimler Grafikler Bağlantılar Metin Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Microsoft Excel hakkında temel işlemler öğrenildikten sonra grafik nasıl oluşturulur, çizim

Detaylı

BİLİŞİM TEKNİK RESMİ DERSİ TEMEL TEKNİK RESİM 40/32 MESLEKİ ÇİZİMLER 40/32

BİLİŞİM TEKNİK RESMİ DERSİ TEMEL TEKNİK RESİM 40/32 MESLEKİ ÇİZİMLER 40/32 BİLİŞİM TEKNİK RESMİ DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ TEMEL TEKNİK RESİM 40/32 MESLEKİ ÇİZİMLER 40/32 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK/DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL SÜRE DERSİN AMACI DERSİN TANIMI DERSİN

Detaylı

Süreklilik Göstergesi. Kavram Haritaları. Etkileşim Göstergesi. Problem/Çözüm Göstergesi Karşılaştırma Matrisi. (Anlam Çözümleme Tablosu)

Süreklilik Göstergesi. Kavram Haritaları. Etkileşim Göstergesi. Problem/Çözüm Göstergesi Karşılaştırma Matrisi. (Anlam Çözümleme Tablosu) Kavram Haritaları Hiyerarşik KH Hiyerarşik Olmayan KH ( Ağ, Örümcek Harita) Zincir KH Sınıflandırma Haritası Vee Diyagramları Neden-Sonuç Diyagramları Balık Kılçığı Döngü Göstergesi Olay Zinciri Dizileri

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

Projelerle Öğretme. Modül 1

Projelerle Öğretme. Modül 1 Modül 1 Projelerle Öğretme Bu Defter Intel Öğretmen Programı Çevrimiçi Temel Kursu kapsamında kullanılacaktır. Tüm kurs boyunca, düşüncelerinizi çevrimiçi araçlara ya da bu deftere kayıt edebilirsiniz.

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, fen bilgisi konularıyla (fizik, kimya, biyoloji) ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Fen bilgisi konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Dramaturji Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA VE C++ İstanbul Teknik Üniversitesi 1.1 Dersin Amacı: GİRİŞ Nesneye Dayalı Programlama (Object-Oriented Programming) ve Üretken Programlama (Generic Programming) yöntemlerini

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Ders Adı Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) Ders Kodu COMPE 104 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 3 0 0

Detaylı

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü Tepegöz ÖĞRETĠM ARAÇLARI VE ETKĠLĠ KULLANIMI Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com o Üzerinde hareketli bir parça taşıyan büyük bir kutu olan tepegöz basit bir araçtır.

Detaylı

MESLEK RESİM DERSİ. Birleştirme elemanları ve hareket ileten elemanların resmini çizmek. Meslek Resim 1

MESLEK RESİM DERSİ. Birleştirme elemanları ve hareket ileten elemanların resmini çizmek. Meslek Resim 1 MESLEK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Meslek Resim 1 Meslek Resim 2 Meslek Resim 3 Kazandırılan Yeterlikler Birleştirme elemanları ve hareket ileten elemanların resmini çizmek Resim üzerine gerekli işaretleri

Detaylı

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri)

YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER (Modern Öğretim Araç-Gereçleri) Yansıtılan görsel materyaller, durağan resimlerin bir ekranda büyütülerek gösteriminden oluşan medya biçimleridir. 1 2 Modern Öğretim Araç-Gereçleri

Detaylı

Öğretim Materyal Türleri

Öğretim Materyal Türleri Öğretim Materyal Türleri 45 1 Eğitimde görsel işitsel araçların önemi O Çabuk ve kalıcı öğrenmeyi sağlarlar O Daha fazla duyu organına hitab ederler O Daha verimli eğitim-öğretim için öğretmene yardımcı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ÖZEL KURSLAR ÇERÇEVE PROGRAMI ANKARA 2005 GENEL AÇIKLAMALAR Çerçeve program; özel kurs açmak isteyen kişi/kuruluşların uygulamak istedikleri

Detaylı

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN Ders Yazılımlarını Değerlendirme Yaklaşımları Seher ÖZCAN Konular Ders Yazılımları Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirmede Yöntem ve Yaklaşımlar l Eğitim Yazılımlarının Değerlendirilmesi Genel Motivasyon

Detaylı

Bilgisayarda özgün takı tasarımı yapmak

Bilgisayarda özgün takı tasarımı yapmak BİLGİSAYARDA TAKI TASARIMI DERSİ Dersin Modülleri Bilgisayarda Temel Takı Tasarımı Bilgisayarda Özgün Takı Tasarımı Kazandırılan Yeterlikler Bilgisayar tasarım programları ile temel takı tasarımları yapmak

Detaylı

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet ÇOBAN Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, SİVAS ÖZET: Bu araştırma, Matematik

Detaylı

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri)

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) Klasik Öğretim Araç-Gereçleri Gerçek nesneler Modeller Alan gezileri Yazılı/Basılı materyaller Resimler ve Grafikler Şemalar Çizgi Resimler

Detaylı

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Kısa Özet. Tasarım Hakkında Ne Biliyorsunuz? Tasarım Amacı Nedir?

Tasarım Raporu. Grup İsmi. Kısa Özet. Tasarım Hakkında Ne Biliyorsunuz? Tasarım Amacı Nedir? Grup İsmi Tasarım Raporu Fatmanur UYSAL Kısa Özet Tasarım raporumda öncelikle amacımı belirledim. Otomasyonumun ana taslağını nasıl oluşturduğumu ve bu süreçte neler yaptığıma karar verdim. Otomasyonumun

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim - 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Programlarında İklim Değişikliği

Eğitim ve Öğretim Programlarında İklim Değişikliği Eğitim ve Öğretim Programlarında İklim Değişikliği Doç. Dr. Mükerrem ŞAHİN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi www.iklimicindegisin.org UNESCO tarafından hazırlanmış olan prototip öğretim programı kapsamında

Detaylı

Güvenli Annelik Eğitim/Danışmanlık Materyalleri

Güvenli Annelik Eğitim/Danışmanlık Materyalleri Güvenli Annelik Eğitim/Danışmanlık Materyalleri Sağlık çalışanları, güvenli annelik eğitim/danışmanlık hizmeti verirken eğitim materyallerine ihtiyaç duymaktadırlar. Güvenli Annelik Eğitim Seti içinde

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili hangi

Detaylı

ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara okul öncesi çağlarında kitapları tanıtma

ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara okul öncesi çağlarında kitapları tanıtma ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÇOCUK VE KİTAP ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ NİSAN- 2008 ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara

Detaylı

DOKUMA HAZIRLIK VE DOKUMA MAKİNELERİ-2 DERSİ

DOKUMA HAZIRLIK VE DOKUMA MAKİNELERİ-2 DERSİ DOKUMA HAZIRLIK VE DOKUMA MAKİNELERİ-2 DERSİ Dersin Modülleri Dar Dokuma Havlu Dokuma Kadife Dokuma Halı Dokuma Kazandırılan Yeterlikler Dar dokuma yapmak Havlu kumaş dokumak Kadife kumaş dokumak Halı

Detaylı

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ TANIM Deniz araçları üretiminde; imalatı yapılacak yapı elemanlarının donatımının, tesisat donatım elemanlarının imalat ve montaj resimleri ile standart sembollerini ilgili standartlara göre bilgisayar

Detaylı

GÖZLEM 19.04.2011. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II. 1. Gözlem. 2. Gözlem Türleri. 3. Gözlem Formu. 4.

GÖZLEM 19.04.2011. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II. 1. Gözlem. 2. Gözlem Türleri. 3. Gözlem Formu. 4. Dersin İçeriği ve Akış NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II GÖZLEM 1. Gözlem 2. Gözlem Türleri 3. Gözlem Formu 4. Sonuç 1 2 Neden Gözlem? Neden Gözlem? Bireylerin yaptıkları ile söyledikleri arasında

Detaylı

ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE SEÇİMİ

ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE SEÇİMİ ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE SEÇİMİ Bu derste... Daha etkili, başarılı, kalıcı öğretim için Eğitim Teknolojisi uygulamalarının amacını, Eğitim Teknolojisi ile ilgili MEB birimlerini, Öğretim araç-gereci

Detaylı

PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ. Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı. Pnömatik Bakım Onarım Yapmak

PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ. Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı. Pnömatik Bakım Onarım Yapmak PNÖMATİK BAKIM ONARIM DERSİ Dersin Modülleri Pnömatik Devre Elemanlarının Bakımı Katalog Okuma Kazandırılan Yeterlikler Pnömatik Bakım Onarım Yapmak Katalog Okumak 1 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK

Detaylı

DOSYALAMA ARŞİVLEME DERSİ. Gelen giden belge akışını sağlamak

DOSYALAMA ARŞİVLEME DERSİ. Gelen giden belge akışını sağlamak DOSYALAMA ARŞİVLEME DERSİ Dersin Modülleri Belge Akışı Kazandırılan Yeterlikler Gelen giden belge akışını sağlamak Dosyalama Sistemi Dosyalama sistemini oluşturmak Arşivleme Sistemi Arşivleme sistemini

Detaylı

Raster Tabanlı Dijital Sunum Teknikleri (GTM102) Ders Detayları

Raster Tabanlı Dijital Sunum Teknikleri (GTM102) Ders Detayları Raster Tabanlı Dijital Sunum Teknikleri (GTM102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Raster Tabanlı Dijital Sunum Teknikleri GTM102 Bahar 1 2

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I STAT 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

TEKNE RESMİ DERSİ. Tekne İç Dekorasyonu 1. Tekne iç dekorasyon donatım elemanlarını çizmek. Tekne İç Dekorasyonu 2

TEKNE RESMİ DERSİ. Tekne İç Dekorasyonu 1. Tekne iç dekorasyon donatım elemanlarını çizmek. Tekne İç Dekorasyonu 2 TEKNE RESMİ DERSİ Dersin Modülleri Tekne Kaplama Resmi Dümen Resmi Tekne Yerleştirme Resmi Kazandırılan Yeterlikler Tekne kaplama resimleri çizmek Dümen resimlerini çizmek Tekne yerleştirme resimleri çizmek

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

Eğitimde Bilgisayarların Etkili Kullanımı

Eğitimde Bilgisayarların Etkili Kullanımı Eğitimde Bilgisayarların Etkili Kullanımı Yazar Prof.Dr. Şefik YAŞAR ÜNİTE 7 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; eğitimde bilgisayarlardan hangi amaçlarla yararlanılabileceğini kavrayabilecek, tek bilgisayarın

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Belgesel Sinema Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/06/2013 Toplantı Sayısı : 364 Karar Sayısı : 3093 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3093- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Yönergesi

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLİ KUKLA YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLİ KUKLA YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ İPLİ KUKLA YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE BİREYSELEŞTİRİLMİŞ ÜNİTE VE TÜM HİZMET PLANI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE UZUN DÖNEMLİ AMAÇ KISA DÖNEMLİ AMAÇ ÖĞRETİMSEL AMAÇLAR İLEŞİTİM 1, Sözcükleri doğru kullanır. 1. Söylenen sözcüğü tekrar eder.

Detaylı

Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler

Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler 1 Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi (4) üncü fıkrasında yer alan Millî

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Özel Öğretim Yöntemleri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KÜTÜPHANELERİ STANDART YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KÜTÜPHANELERİ STANDART YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KÜTÜPHANELERİ STANDART YÖNERGESİ Tebliğler Dergisi : KASIM 2006/2590 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu Dök. No: AUZEF-SS-2.2-04 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 1. Amaç... 1 2. Kapsam... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 3. Sorumlular... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 4. Tanımlar...

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

Sizin İçin Yunanca (A0 - A1 - A2) kitaplarının sunduğu yeni yaklaşımlar:

Sizin İçin Yunanca (A0 - A1 - A2) kitaplarının sunduğu yeni yaklaşımlar: GİRİŞ (A0 - A1 - A2) kitapları: Çağdaş Yunan dilini alfabeden başlayarak öğrenenler. Çağdaş Yunan dilini öğrenen ancak, anlamakta, yazmakta, vurgulamakta ve telaffuz etmekte bazı zorluklar yaşayan öğrencilerin

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hazırlayan Doç. Dr. Adnan BOYACI İÇİNDEKİLER GİRİŞ EĞİTİM ÖĞRENME DAVRANIŞ FORMAL VE İNFORMAL EĞİTİM ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KÜLTÜR KÜLTÜRLENME Giriş Öğrenmemi engelleyen

Detaylı

DEPOLAMA DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

DEPOLAMA DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler DEPOLAMA DERSİ Dersin Modülleri Depolama Yöntemleri Depo-Stok Takibi Kazandırılan Yeterlikler Depolama yapmak Depo-stok takibi yapmak DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN OKUTULACAĞI DÖNEM

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

Bilgi Edinme Amaçlı Okuma (İngilizce) (KAM 331) Ders Detayları

Bilgi Edinme Amaçlı Okuma (İngilizce) (KAM 331) Ders Detayları Bilgi Edinme Amaçlı Okuma (İngilizce) (KAM 331) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgi Edinme Amaçlı Okuma (İngilizce) KAM 331 Bahar 4 0 0

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı M A T E R Y A L T Ü R L E R İ D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z Neden materyal? Çoklu öğrenme ortamı sağlar. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı

Detaylı

SİYER DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SİYER DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SİYER DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri öğretmenlerimizin

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ABD ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI KILAVUZU

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ABD ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI KILAVUZU BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ EREĞLİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ ABD ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI KILAVUZU EYLÜL 2012 Bu ders öğretmen adayının bizzat öğretmenlik formasyonunu edinebilmesi

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

GRAFİK TEMELLERİ. Grafik ve Animasyon. Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

GRAFİK TEMELLERİ. Grafik ve Animasyon. Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni GRAFİK TEMELLERİ Grafik ve Animasyon Coşkun CANLI Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2 Grafik Nedir? Grafik, görüntünün bir yüzey üzerinde temsil edilmesidir. Fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, haritalar

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ DÜNYANIN İŞLEYİŞİ. (10 Şubat 2014-21 Mart 2014)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ DÜNYANIN İŞLEYİŞİ. (10 Şubat 2014-21 Mart 2014) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ DÜNYANIN İŞLEYİŞİ (10 Şubat 2014-21 Mart 2014) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 10 Şubat 2014-21 Ocak 2014 tarihleri arasında işlediğimiz dördüncü

Detaylı

Tekrar

Tekrar İŞLEM KAVRAMI Tekrar Kazanımlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulöncesi eğitim dönemi için işlem kavramı için belirlenen kazanımlar ve göstergeler şunlardır. Kazanım 16. Nesneleri

Detaylı

YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇERÇEVE KURS PROGRAMI

YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇERÇEVE KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇERÇEVE KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER YAYGIN EĞİTİM KURSLARI ÇERÇEVE PROGRAMI... 1 1. GENEL AÇIKLAMALAR...

Detaylı

Temel Tasarım II (EÜT 102) Ders Detayları

Temel Tasarım II (EÜT 102) Ders Detayları Temel Tasarım II (EÜT 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Temel Tasarım II EÜT 102 Bahar 4 6 0 7 9 Ön Koşul Ders(ler)i EÜT 101 Temel Tasarım

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 28.04.2016 1

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 28.04.2016 1 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 28.04.2016 1 28.04.2016 2 28.04.2016 3 Amaç Yükseköğretim kurumlarında, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı ön lisans, lisans ve

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Temel Bilgisayar Kullanımı Derslerinde Öğretici Tutumunun Öğrenmeye Etkisi

Temel Bilgisayar Kullanımı Derslerinde Öğretici Tutumunun Öğrenmeye Etkisi Temel Bilgisayar Kullanımı Derslerinde Öğretici Tutumunun Öğrenmeye Etkisi Mustafa Böyükata, Yusuf Pandır ve Sait Yılmaz Erciyes Üniversitesi, Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi, 66100 Yozgat Özet Bu bildiride

Detaylı

TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ

TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ TEMEL KALIP ÇİZİMLERİ Kalıp: Üretimi yapılacak giysinin üç boyutlu vücut formunu ve istenilen model özelliğinin içeren kağıda hazırlanmış şeklidir. Bu işlem elde hazırlanabileceği gibi bilgisayarda da

Detaylı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı

Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı Eğitimde Materyal Tasarımı ve Kullanımı M A T E R Y A L S E Ç M E V E G E L I Ş T I R M E S Ü R E C I D R. M. B E T Ü L Y I L M A Z Etkili İletişim İçin Ortak yaşantı alanı oluşturma Mesajı anlaşılır şekilde

Detaylı

Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları

Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları Disiplinlerarası Medya Uygulamaları (SGT 428) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Disiplinlerarası Medya Uygulamaları SGT 428 Güz 1 2 0 2 5 Ön

Detaylı

AHŞAPTA ÖZEL ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ DERSİ

AHŞAPTA ÖZEL ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ DERSİ AHŞAPTA ÖZEL ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Seri Üretimde Vernikleme Üst Yüzeyde Özel İşlemler Kazandırılan Yeterlikler Seri üretimde vernikleme yapmak Üst yüzeyde özel işlemler yapmak DERS

Detaylı

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku (KAM 427) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku KAM 427 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

AVRASYA UNIVERSITY. Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X ) Uzaktan

Detaylı

Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde

Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde MICROSOFT OFFICE Sunu: Belli bir konunun resim, grafik, metin, ses ve görüntüler kullanılarak giriş, gelişme, sonuç bölümleriyle sıralı ve düzenli bir şekilde anlatılmasına sunu denir. Sunuyu sınıfa ya

Detaylı

Web Grafik Tasarımı-II (SGT 326) Ders Detayları

Web Grafik Tasarımı-II (SGT 326) Ders Detayları Web Grafik Tasarımı-II (SGT 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Web Grafik Tasarımı-II SGT 326 Bahar 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

1. Bölüm: Ağı Keşfetme

1. Bölüm: Ağı Keşfetme 1. Bölüm: Ağı Keşfetme CCNA 1 - Ağlara Giriş Yrd.Doç.Dr. Ersan Okatan v 1.0 Presentation_ID 2014 Cisco Systems, Inc. Tüm hakları saklıdır. 1 1. Bölüm: Hedefler Öğrenciler aşağıdakileri yapabilecek: Birden

Detaylı

3. ÜNİTE TEKNİK RESİMDE KULLANILAN ÇİZGİ VE YAZILAR

3. ÜNİTE TEKNİK RESİMDE KULLANILAN ÇİZGİ VE YAZILAR 3. ÜNİTE TEKNİK RESİMDE KULLANILAN ÇİZGİ VE YAZILAR 1. Çizgiler Çeşitleri ve Özellikleri Kullanıldığı Yerler 2. Yazılar Standart Yazılar Eğik Yazılar KONULAR BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Teknik Resimde

Detaylı

Öğretim Yılı. Temel Eğitim

Öğretim Yılı. Temel Eğitim Öğretim Yılı Temel Eğitim ve lise döneminde öğretim yılı 1 Eylül de başlar, 30 Haziran da sona erer ve iki döneme ayrılır. 1. Dönem Eylül-Ocak, 2. Dönem Şubat-Haziran olarak düzenlenir. Dönemler arasında,

Detaylı

DIŞ MEKÂN DOĞRAMASI DERSİ

DIŞ MEKÂN DOĞRAMASI DERSİ DIŞ MEKÂN DOĞRAMASI DERSİ Dersin Modülleri Bahçe Mobilyası Ahşap Çatı- Teras Mekân Doğraması Kazandırılan Yeterlikler Bahçe mobilyası Ahşap çatı- teras Mekân doğraması DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN

Detaylı

Öğretim Araç ve Gereçleri, Önemi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman

Öğretim Araç ve Gereçleri, Önemi. Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Öğretim Araç ve Gereçleri, Önemi Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Karmaşığa Basitten Dale nin Yaşantı Konisi Soyuta Somuttan Az sayıda duyu organı Çok sayıda Başkalarının yardımıyla Kendi kendine Sözel sembollerle

Detaylı

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014 Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı Çağrı Mektubu Yirmi birinci yüzyılda eğitim programlarının öğrencilere çok yönlü, soyut, eleştirel, yaratıcı, bağımsız düşünme, problem çözme, etkili iletişim becerileri

Detaylı

TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ

TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ Dersin Modülleri Temel Elektrik ve Elektronik 1 Temel Elektrik ve Elektronik 2 Kazandırılan Yeterlikler Temel elektrik ve elektronik işlemlerini yapmak Temel elektrik

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ELBİSE DİKİMİ MODÜL PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ELBİSE DİKİMİ MODÜL PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN ELBİSE DİKİMİ MODÜL PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK Sosyal dünyayı inşa etme İlk izlenimler gerçekten o kadar önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz?

Detaylı