Tek Tıp-Tek Tek Sağlık-Tek Dünya Yaklaşımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tek Tıp-Tek Tek Sağlık-Tek Dünya Yaklaşımı"

Transkript

1 Tek Tıp-Tek Tek Sağlık-Tek Dünya Yaklaşımı Prof Dr Arif ALTINTAŞ 4. Ankara Tıp Biyokimya Günleri 21 Nisan 2011

2 Tek Tıp-Tek Tek Sağlık-Tek Dünya Yaklaşımı Sürekli değişen bir dünyada bulaşıcı ve salgın hastalıkları kontrol etmede bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Yaban hayatı ile evcil hayvan ve insan arasında hastalıkların potansiyel hareketleri ve vahşi hayat nüfusu insanda koruma toplumu olma düşüncesini gündeme getirmiştir. "İnsan, evcil hayvan ve vahşi yaşam sağlığı ve zoonotik hastalık ilişkisini tanımak sağlıklı bir çevre biyoçeşitlik ve ekosistem ile mümkündür. İnsan Sağlığı Evcil hayvan Sağlığı Yaban hayatı ve Ekosistem Sağlığı

3 Tarihçe 19. Yüzyılda Virchow, Osler, McFaddyean ve diğerleri; insan ve veteriner hekimliği arasında ilişki kurmuşlar ve karşılaştırmalı hekimlik ten söz etmişlerdir. Rudollff Viirchow Ben sadece şunu bilirim ki; veteriner tıbbı ile insan tıbbı arasında bir ayrım yoktur, olmamalıdır da zaten, bir alanda elde edilen deneyim diğer alanın gelişmesini destekleyecektir demiştir.

4 Tarihçe 20.Yüzyıl İnsan ve hayvan hastalıkları, büyük ölçüde ayrı varlıklar olarak tedavi edilmiş, ve Doktorlar ve veteriner hekimler bağımsız hareket etmişlerdir. Zoonotik hastalıklar ve onların insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkileri entegre bir şekilde düşünülmemiştir.

5 Tarihçe 21. Yüzyıl: Veteriner Epidemiyolojinin babası kabul edilen Calvin W. Schwabe Zoonotik hastalıklara karşı Beşeri Tıp/Veteriner Tıp ortak yaklaşımının Tek Tıp sözcüğü ile ifade edilmesini teklif etmiştir.

6 Tek Tıp Tek Sağlık Yaklaşımı Beşeri ve Veteriner Tıbbının birlikte hareket etmesini ister Yaklaşım Doktorlar, veteriner hekimler, diş hekimleri, hemşireler ve diğer sağlık personeli ve çevre ile ilgili disiplinler arasındaki işbirliği hareketidir.

7 Tek Tıp-Tek Tek Sağlık-Tek Dünya Yaklaşımı Yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanların, hayvanların ve çevrenin optimal sağlığına ulaştırılması için ilgili disiplinlerin birlikte çalışması, İşbirliği aracılığı ile de Dünya Sağlığı nın korunmasıdır.

8 Tek Tıp Tek Sağlık Özellikle ortak alanlarda Beşeri Tıp ile Veteriner Tıbbı arasında işbirliği Fizyoloji, patoloji, epidemiyoloji vb alanlarda bilginin birikimi ve ortak kullanımı İnsanlarda, evcil ve vahşi hayvanlarda zoonotik hastalıklarla ilgili eşzamanlı yapılan faaliyetlerdir. İnsan Sağlığı Hayvan Sağlığı Yaban hayatı Ve Ekosistem Sağlığı Sağlık Bilimlerinde Disiplinlerarası Araştırma Alanı

9 Sağlık nedir? DSÖ ne göre; yalnızca hasta ya da sakat olmama durumu değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden de tam bir iyilik halidir.

10 Tek Sağlık Sadece hastalıkta değil, birey, toplum ve ekosistem düzeylerinde de sağlık düşüncesinin gelişimini temsil eden küresel bir Tek Sağlık için Tek Tıp Yaklaşımıdır.

11 Tek Sağlık: Hayvanlar Sağlıklı Hayvanlar Sağlıklı Toplum demektir. Toplum Hayvan Sahipleri, Bakıcılar

12 Hayvan Sağlığı Güvenli ve yüksek kalitede gıdaya ancak sağlıklı hayvanlarla ulaşılır. Sağlıklı hayvanlar ise, Veteriner hizmetlerinin iyi uygulanması ile mümkündür.

13 Veteriner Hekimler Hayvanlar ile Halk arasında köprüdürler ve Halkın sağlığından da sorumludurlar (=Veteriner Halk Sağlığı)

14 Dünya Sağlık Örgütü ne göre Veteriner Halk Sağlığı Veteriner tıp biliminin iyi bir anlayış ve uygulama ile bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal iyiliklerine yapılan katkının bütünü dür.

15 Vet + Tıp = Halk Sağlığı Veteriner Halk Sağlığı + Beşeri Halk Sağlığı Küresel Halk Sağlığı (Tek sağlık)

16 Tek Sağlık Küresel sağlığı geliştirmek adına, Veteriner hekimliği ve İnsan hekimliği arasında bütünleyici bir yaklaşımdır.

17 Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği, Veteriner hekimleri görev ve misyonları nedeniyle baş aktör olarak tanımladıkları bir Tek Sağlık yaklaşımını benimsemişler ve 2011 i Dünya Veteriner Yılı olarak ilan etmişlerdir.

18 Ülkemizde de 2011 Dünya Veteriner Yılı çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

19 AB - Hayvan Sağlığı Stratejisinde; Tek Sağlık Yaklaşımı benimsenmiş ve Hayvan sağlığı, Hayvan refahı, Gıda güvenliği ve Halk sağlığı hedeflenmiştir.

20 Ülkemizde de TVHB ve TTB 2009 yılında ortak bir deklarasyon ile Tek Dünya-Tek Sağlık Yaklaşımı nın önemini halka duyurmuşlar ve zoonotik hastalıklar gibi ortak alanlarda ortak hareket etme anlayışını ortaya koymuşlardır.

21 Yayınlar Konferanslar - Toplantılar Zoonotik hastalıklar, özellikle kuş gribi, KKKA, bruselloz, ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Sorunun muhataplarınca Türkiye de Zoonotik Hastalıklarla ilgili son 5 yılda 4 kongre, 3 sempozyum, 1 çalıştay düzenlenmiş ve konunun önemi ulusal ve uluslar arası boyutta paylaşılmıştır.

22 Tek Tıp Tek Sağlık Yaklaşımı - Çalışmalar ve Toplantılar İsviçre Tropikal Enstitüsünün Başkanı Veteriner Hekim Prof Dr Jakop Zinsstag ın hem insan sağlığı hem hayvan sağlığı hem de Çevre Sağlığı ile ilgili Çad da yürütmüş olduğu Tek Tıp Yaklaşımı na örnek olacak çalışmalardandır.

23 Sığır vebasının küresel kontrolü Tek Sağlığın uygulamadaki klasik örneğidir

24 Tek Sağlık, Tek Dünya, Tek Gelecek "Sığır vebasının eradikasyonu, Doğu Afrika için, inanılmaz bir dönüm noktası olmuştur Çünkü bu olay, Gıda Güvenliğini ve ekonomiyi güçlendirmiştir"

25 Tek Sağlık Tek Tıp Yaklaşımı Çalışma Konferans ve Toplantılar Veteriner Hekimler ile İnsan Hekimlerini bir araya getiren Pets People and Pathogens konulu konferans (4 Aralık Rode Island - ABD) Paraziter Hastalıklar ve Zoonozlar konusunda Veteriner Hekimler ile İnsan Hekimlerinin bir arada çalıştığı CAPC (Companian Animal Parasite Council) (Ekim Boston-ABD)

26 Tek Dünya-Tek Tıp-Tek Tek Sağlık Temmuz, 2008 Vancouver, British Columbia Canada. İnsanlar Zoonozlar Hayvanlar Vektörler

27 Uluslararası Tek Sağlık Kongresi Tek sağlık ile ilgili olarak Şubat 2011 tarihlerinde Avustralya da 1 inci Uluslararası Tek Sağlık Kongresi düzenlenmiştir. Tek Sağlık konularında oturumlar düzenlenmiş ve tartışılmıştır. Kongre bilgilerine linkinden, Kongre programına ise am_21nov10.pdf linkinden ulaşılabilir.

28 Yayınlar - Konferanslar - Toplantılar Tek Tıp Tek Patoloji Veteriner ve İnsan Patolojistlerce hazırlanmıştır. Cardiff ve ark, Lab Invest, 2008; 88:18 Tek Tıp Tek Sağlık Eğitimi Tek Tıp Tek Sağlık Eğitimi Kahn ve ark, Am J Med, 2008; 121:169

29 Yayınlar Konferanslar Toplantılar Tek Tıp Zoonotik hastalıklara karşı Doktorlar ile Veteriner Hekimler arasında yakın işbirliği Khan ve ark, Vet Ital 2007, 43:5 Sağlık sistemlerini güçlendirmek için İnsan ve Hayvan Sağlığı arasındaki işbirliği potansiyeli Zinsstag ve ark, Lancet 2005; 366:2142

30 Günümüzde salgın hastalıkların görülme riskini yükselten nedir? Yirminci yüzyılın hızlı küresel ticareti ve turizm (Otostop yapan patojenler) Zoonozlar (insan ve hayvan sağlığını etkileyebilir) Doğal ilişkiler içinde değişen insan davranışları İklim değişikliği Yeni patojenlere maruz kalma, Ekosistemde denge bozukluğu ve vahşi hayat (İnsan nüfus artışları; vahşi hayata maruz kalma, afetler vb) Patojen gelişimi Küresel iklim değişimi, Küresel gıda hareketi

31 Bu günün patojenleri dünyada epizootiklerin ortalama inkübasyon süresinden daha hızlı taşınabilmektedir. Egzotik hayvanlarda Yıllık küresel ticaret: 4 milyon kuş, sürüngen primat

32 İnsanları infekte eden yaklaşık 1415 patojen var (virus, prion, bakteri, riketsia, mantar, protozoa, helmint..) Bunların 868 i (%61) zoonotiktir. Bunların da %33 ü insana bulaştıktan sonra tekrar insandan insana geçebilmektedir. Son yıllarda yeniden önem kazanan 177 patojenin 130 u (%73) zoonotiktir. Biyoterörist amaçlı kullanılan etkenlerin %80 i zoonotik patojenlerdir. Toplam patojenlerin %80 i hayvansal kaynaklıdır. Bu patojenlerin ve zoonozların insan ve hayvan sağlığına etkisinde genel ekolojik faktörlerin rolü büyüktür ve önemlidir. Hayvansal patojenlerin Zoonotik gücü

33 Zoonotik Hastalıklar Omurgalı hayvanlar ve insanlar arasında doğal olarak geçiş yapabilen hastalıklar ve infeksiyonlardır (WHO, 1959). Brusellozis

34 Zoonotik Hastalıklar Dünyada; Kuduz, Şarbon, Bruselloz, Tüberküloz, SARS, Kuş gribi, Tularemi, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Delidana, Leptospiroz, Bartonella, Veba, Leişmanyoz, Kist hidatik başta olmak üzere 40 tan fazla Zoonotik Hastalık Hayvan sağlığını, Gıda sağlığını ve İnsan Sağlığını tehdit etmektedir.

35 Yaklaşımın Temel Hedefi Değişen bir Dünya da Bulaşıcı ve Pandemik Hastalıkların Tespiti, Önlenmesi, Kontrolu ve Eradikasyonu yaklaşımın temel hedefidir.

36 İşbirliği = Veteriner hekimliği + İnsan Hekimliğine Zoonozlar hayvan ve insan sağlığını etkiler, Veterinerler erken uyarı sistemidir, Bilgi alış-verişi verişi: hastalığı tanıma, kontrol yolları, risk analizleri, eğitim-öğretim. Tüm türlerde sağlık sorunlarının çözümüne ilişkin sektörler arası ortak ve aktarılabilir bilgi ilişkisinin kurulması ihtiyaç duyar

37 Yaklaşımdan Beklenenler Tıp, Veteriner Hekimliği ve Halk Sağlığı Eğitim kurumlarının eğitimdeki entegrasyonu Profesyonel yayınlar, konferanslar ve sağlık örgütleri arasında iletişimin geliştirilmesi Türler arası hastalık aktarımları üzerinde araştırmaların yapılması Türler arası hastalıkların kontrolünde ve önlenmesinde yeni teşhis yöntemlerinin, ilaçların ve aşıların değerlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda Sektörler arasında işbirliğinin sağlanması

38 Yaklaşımdan Beklenenler İnsan hekimleri, veteriner hekimler ile diğer tüm sağlık bilimleri arasındaki işbirliğinin hayvan ve insan sağlığının gereksinimlerinin geliştirilmesi, Veteriner tıbbı, insan tıbbı ve halk sağlığı okulları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi Özellikle ortak alanlarda eğitim-öğretim ve araştırma merkezlerinin kurulması.

39 Yaklaşımdan Beklenenler Eğitim çalışmaları: Halk Sağlığı Okulları, Tıp Fakülteleri nin ve Veteriner Fakülteleri nin eğitimi ile ilgili olarak entegrasyon çalışmalarının geliştirilmesi. Örnek: ABD de Veteriner Okullarında eğitimlerinin belirli dönemlerinde hem Veteriner Hekimlik hem de Halk Sağlığı alanında master diploması (DVM/MPH) imkanı ve programlara olan ilgide artış sağlanmıştır.

40 Eğitim: Tek Sağlık Bilimi (One Health Science) Edinburgh Royal (Dick) Veteriner Yüksek Okulu 2011 yılından itibaren yeni bir MSc alanı geliştiriyor Tek Sağlık Edinburgh Üniv. Vet Okulu - İskoçya

41 İşbirliğinde Engeller Eğitim-Öğretim Zoonozların çevrebilimi (ekoloji) konusu tıbbi eğitimde birazcık ihmal ediliyor. Yasama Vet ve Tıp ortak alanında hizmet üretecek ve Tek Sağlık Yaklaşımı na uygun birimlerin kurulması veya mevcutların güçlendirilmesi, sektörler arası alanda araştırma ve akademik kariyer yapmanın, uzmanlık yapmanın önünü açan bir yasal düzenleme Günlük yaşamda ortak faaliyet eksikliği Hastaneler, araştırma enstitüleri, üniversiteler, devletin yapısında ortak alanlar güçlendirilmeli ve yetkileri genişletilmeli. İlgiden çatışma: Ekonomik güçsüzlüğe karşı halk sağlığı Kim ilgili, kim değil, gibi basit fikirlerden kurtulmak, ortak alanları tespit etmek ve genişletmek gerekiyor Başarısızlık sahiplenilmez, başkasına yüklenir. İnsan Sağlığı Evcil hayvan Sağlığı Yaban hayatı ve Ekosistem Sağlığı

42 Sonuç İnsanın ve hayvanın içiçe yaşadığı gerçeğinden hareketle ulusal ve küresel sağlığın korunabilmesi için insan ve veteriner tıbbının bir araya gelmesini ve birlikte hareket etmesini, kısacası Tek Tıp - Tek Sağlık - Tek Dünya Yaklaşımı nı kaçınılmaz kılmaktadır.

43 Sonuç Hayvan sağlığının korunması, gıda kalitesi ve güvenliği, zoonozlarla mücadele, biyolojik araştırmalar gibi birçok konuda hizmet veren Veteriner Hekimliği mesleği Beşeri Hekimliğin gelişmesinde de büyük katkılar sağlamaktadır.

44 Sonuç Bu gün hala varlık gücüne rağmen, Tek Tıp ya da karşılaştırmalı tıp Türkiye de ve Dünyada cılız bir destek görmektedir. Arzulanan düzeye ulaşmada, her şeye rağmen ümitler artarak devam edecektir.

45 Beşeri Tıp ve Veteriner Tıp ın ilerlemesi, teknolojilerin ve araştırma sonuçlarının bir araya getirilerek yoğurulmasına Tek Tıp olmasına bağlıdır. Bu yaklaşım ile amaçlanan; İnsan ve hayvan sağlığının korunmasında, insan ve hayvan refahının sağlanmasında ortak strateji belirlenmesi, ortak ve aktarılabilir bir bilgi ilişkisinin kurulması ve salgın hastalıklarla mücadelede birlikte hareket edilmesi, Sektörler arasındaki ortak alanın özelliklerden yararlanılması, Ortak araştırma alanlarında uzman yetiştirilmesi, akademik kariyer yapılması ve ortak araştırma sonuçlarının sahaya aktarılması. İnsan Sağlığı Hayvan Sağlığı Yaban hayatı ve Ekosistem Sağlığı Sağlık Bilimlerinde Disiplinlerarası Araştırma Alanı

46 O halde Yaklaşımı Kucakla Tek Dünya Tek Sağlık Tek Tıp

47 Çok Ses Tek Yürek = Biyokimya (Yeni bir Yaklaşım) Biz de Biyokimyacılar olarak Çok Ses Tek Yürek Yaklaşımından söz edebiliriz sanırım. Biyokimya Bilim alanında birden çok meslek görev almakta fakat yürekler tek yürek olarak => Biyokimya için çarpmaktadır Biyokimyanın evrensel boyuttaki başarısında şüphesiz bu mesleklerin her birinin önemli katkıları söz konusudur.

48 Bütün ( Tek Sağlık ya da Tek Yürek ) parçaların toplamından daha değerlidir Biyokimya disiplinler arası bir uzmanlık alanıdır Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Biyokimya ve Klinik Biyokimya laboratuarlarında, kimyager, biyokimyager, eczacı, biyolog, veteriner hekim gibi farklı meslek temsilcileri birlikte çalışmakta ve aldıkları eğitimle alana zenginlik kazandırmakta ve birbirlerine pozitif katkıda bulunmaktadırlar.

49 O halde Yeni Yaklaşımı Kucakla Çok Ses Tek Yürek Tek Hedef = Biyokimya

50 Kaynaklar 1. Critical needs for Research in Veterinary Science, The National Academies Press, Washington, D.C. 2. American Veterinary Association, One Health: A new Professional Imperative, One Health Initiative Task Force: Final Report July 15, CDC-Lonnie KING-Global Animal Health initiative: The Way Forward Veterinary and Public Health Collaboration 2007 USA. 4. Robert A. Cook, William B. Karesh, and Steven A. Osofsky, Wildlife Conservation Society, Bronx, New York, USA 5. United Nations Population Division, World Population Prospects: The 2006 Revision. 6. Daszak et al Science. 287: TVHB Setbir ve Tarım ve Köyişleri Bak. (2008). Uluslararası Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Kongresi Bildiri Kitabı 8. FVE Erişim: Erişim:

51

TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ. Prof.Dr. Ender YARSAN. Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum

TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ. Prof.Dr. Ender YARSAN. Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum TEK SAĞLIK TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ Halk Sağlığı Uygulamalarında Veteriner Hekimliği Hizmetlerinin Rolü Sempozyum Prof.Dr. Ender YARSAN Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi II. Başkanı

Detaylı

Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi

Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi Veteriner Parazitoloji de Tek Sağlık -Türkiye Perspektifi Prof. Dr. Sami ŞİMŞEK Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı, Elazığ Tek Tıp/Tek Sağlık? Tek Tıp/Tek Sağlık-One Health

Detaylı

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ)

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA ZOONOTİK HASTALIKLARA BAKIŞ (SAĞLIK BAKANLIĞI PERSPEKTİFİ) Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 1 SAĞLIK BAKANLIĞINDA ZOONOTİK HASTALIKLAR İLE İLGİLİ YAPILANMA

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI SAĞLIK BAKANLIĞI BAKIŞ AÇISI İLE «TEK SAĞLIK» UYGULAMALARI Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Halk Sağlığı Uygulamalarında Veterinerlik Hizmetlerinin Rolü Sempozyumu Ankara,

Detaylı

One World. One Health. One Medicine. KAYNAK:CDC- Dr.Roger K.MAHR-One World,One Health,One MedicineAVMA-2007-USA

One World. One Health. One Medicine. KAYNAK:CDC- Dr.Roger K.MAHR-One World,One Health,One MedicineAVMA-2007-USA DÜNYA DAKİ GELİŞMELER IŞIĞINDA TEK TIP TEK SAĞLIK KONSEPTİ Adnan SERPEN Arzu TEMİZYÜREK Veteriner Hekim Veteriner Hekim İZMİR VETERİNER HEKİMLER ODASI VETERİNER HALK SAĞLIĞI ÇALIŞMA GRUBU E. Ü. Tıp Fakültesi

Detaylı

Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları. Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D.

Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları. Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Türkiye den Yaban Hayatında Tek Sağlık Verileri ve Sonuçları Mehmet Ali Öktem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Tek Sağlık İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması için

Detaylı

ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ

ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ ZOONOTİK HASTALIKLARDA TEK SAĞLIK YAKLAŞIMI VE ÖNEMİ KUDUZ ÖRNEĞİ Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı T.C. Sağlık Türkiye T.C. Bakanlığı Halk Sağlık Sağlığı Bakanlığı Kurumu Zoonotik

Detaylı

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI

VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL STRATEJİLERİ EYLEM PLANI VETERİNER HEKİMLİK ALANINDA ANTİMİKROBİYEL DİRENÇ İZLEME ve KONTROL GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VETERİNER SAĞLIK ÜRÜNLERİ ve HALK SAĞLIĞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI A Veteriner Hekimlik Alanında Antimikrobiyel

Detaylı

TÜRKİYE VETERİNER FAKÜLTELERİNDE YENİ BİR VİZYON YABAN HAYATI VE EKOLOJİ ANABİLİM DALI

TÜRKİYE VETERİNER FAKÜLTELERİNDE YENİ BİR VİZYON YABAN HAYATI VE EKOLOJİ ANABİLİM DALI TÜRKİYE VETERİNER FAKÜLTELERİNDE YENİ BİR VİZYON YABAN HAYATI VE EKOLOJİ ANABİLİM DALI ÖZET: Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emine

Detaylı

Gelecek Önerileri. İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik. Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD

Gelecek Önerileri. İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik. Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD İnsan, Hayvan ve Çevre Sağlığı Risklerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Yönelik Gelecek Önerileri Prof. Banu Çakır, MD, MPH, PhD HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı R Salonu, 16 Haziran 2015 Tek sağlık

Detaylı

28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya Bilimine,

28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya Bilimine, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? Çünkü dünyada KUDUZ aşısını ilk bulan büyük bilim insanı Louis PASTEUR (27 Aralık 1822-28 Eylül 1895) 123 yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya

Detaylı

AKTÜEL HEKİMLİK BİR KONSEPT MİDİR? Tıp, insan sağlığının. sürdürülmesi ya da bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi

AKTÜEL HEKİMLİK BİR KONSEPT MİDİR? Tıp, insan sağlığının. sürdürülmesi ya da bozulan sağlığın yeniden düzeltilmesi AKTÜEL Adnan SERPEN* HEKİMLİK BİR KONSEPT MİDİR? Hepimizin bildiği gibi çok eski bir tarihe dayanan tıp, Merriam-Webster tarafından; sağlığın korunması ve hastalığın giderilmesi, yatıştırılması veya önlenmesi

Detaylı

ZOONOTİK HASTALIKLARIN VETERİNER HEKİMLİK BOYUTU

ZOONOTİK HASTALIKLARIN VETERİNER HEKİMLİK BOYUTU 9 ZOONOTİK HASTALIKLARIN VETERİNER HEKİMLİK BOYUTU Dr. Bekir YAMAN Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bugün dünyada 250 den fazla zoonoz karekterli hastalıktan bahsedilmektedir.

Detaylı

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6

PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI. Haftalık Ders. Öğrenci Kredisi 2 +2 3 6 PARAZİTOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DOKTORA DERS PLANI Enstitü Zorunlu Dersleri Dersin SZR 601* Dersin Adı Bilim Etiği ve Tarihi Haftalık Ders ZORUNLU Saati OLDUĞU (K+U) LİSANSÜSTÜ PROGRAM DOKTORA

Detaylı

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir.

GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. GENEL HEDEFLERİN BELİRLENMESİ Her konuda olduğu gibi zoonotik hastalıkların kontrolünde de öncelikle genel hedeflerin belirlenmesi gerekir. Bunun için de sırasıyla; Kontrol için temel gereksinimlerin temini,

Detaylı

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Alanının Gelişimi ve Geleceği

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Alanının Gelişimi ve Geleceği İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Alanının Gelişimi ve Geleceği Prof. Dr. Haluk ERAKSOY İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim

Detaylı

Zoonotik Tüberküloz (1)

Zoonotik Tüberküloz (1) Zoonotik Tüberküloz (1) (Dünya Akciğer Sağlğı Kongresi öncesi Londra da yapılan toplantının sonuçları) Besin ve hayvan kaynaklı tüberküloza (zoonotik TB) ye karşı ilk kez mücadele çağrısı yapıldı. 30.09.2016

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM DERSLERİ 1. SINIF I. YARIYIL Adı Teorik Pratik Kredi AKTS TÜD101 Türk Dili I 2-2 1 AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2-2 1 YAD101 İngilizce

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

BİTİRME SINAVI SORULARI /Çarşamba

BİTİRME SINAVI SORULARI /Çarşamba Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı (I ve II. Öğretim) 2015-2016 Eğitim-Öğretim Bayar Yarıyılı MESLEKİ UYGULAMA-II DERSİ İÇİN MİKROBİYOLOJİ (Bakteriyoloji, Mikoloji, Parazitoloji, Viroloji ve Seroloji)

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Değerli Meslektaşlarımız,

Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Meslektaşlarımız, Zoonotik hastalıklar ekolojik değişim, küresel ısınma ve artan insan ve hayvan hareketleri ile gıda alışverişinin sonucu olarak tüm dünyada bir sorun oluşturmaya devam etmektedir.

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü 05.05.2014 ILO Türkiye Ofisi Genel Bakış Birbirini tamamlayan 3 temel alanda ILO rolü ve araçları Politika yapımı ve savunuculuk o o ILO Sözleşmeleri

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Basına Yansıyanlar: Veteriner Halk Sağlığının Değerlendirilmesi

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Basına Yansıyanlar: Veteriner Halk Sağlığının Değerlendirilmesi 35 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 30 (2011), 1: 35-39 Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Basına Yansıyanlar: Veteriner Halk Sağlığının Değerlendirilmesi Şule OSMANAĞAOĞLU 1 Sezer ERER 2 Türel

Detaylı

Birleşmiş Milletler. Sivil Toplum Konuşuyor Toplantısı Gerçekleştirildi. Tüberküloz a Son Mücadelesinde

Birleşmiş Milletler. Sivil Toplum Konuşuyor Toplantısı Gerçekleştirildi. Tüberküloz a Son Mücadelesinde Birleşmiş Milletler Tüberküloz a Son Mücadelesinde Sivil Toplum Konuşuyor Toplantısı Gerçekleştirildi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 26 Eylül 2018 tarihinde New York ta devlet başkanları düzeyinde tarihinde

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ DERS MÜFREDATI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ DERS MÜFREDATI II. YARIYIL I. YARIYIL KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ MÜFREDATI ADI T U K AKTS VETERİNER ZORUNLU LER VET101 Anatomi I 3 4 5 9 VET103 Histoloji

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Dr. Ebru AYDIN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Uzm.Dr. Sühendan ADIGÜZEL Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA, ÇALIŞAN SAĞLIĞI İLE

Detaylı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ Uzm. Vet. Hekim Tayfun İDE* Uzm. Vet. Hekim A.Sarper BOZKURT* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

Detaylı

VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64

VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64 TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ VETERİNERLİK TEMEL ALAN KODU: 64 ANKARA 13 OCAK 2011 İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM: ÖĞRENİM ALANLARI VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ...2 1.1. ISCED

Detaylı

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI 1. SINIF, 1. YARIYIL 08:30-09:15 HİSTOLOJİ I MEDİKAL BİYOLOJİ ANATOMİ I FİZYOLOJİ I 09:25-10:10 HİSTOLOJİ I MEDİKAL BİYOLOJİ BİLGİSAYAR MEDİKAL KİMYA BİLGİSAYAR MEDİKAL KİMYA ANATOMİ I ANATOMİ I ANATOMİ

Detaylı

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Hastalık ve Sağlık İnsanoğlu varoluşundan bu yana sonsuza dek yaşama isteği ile güdülenmiştir. Söz konusu güdü insanları,

Detaylı

Seyahat Tıbbı Epidemiyolojisi ve Bilgi Kaynakları

Seyahat Tıbbı Epidemiyolojisi ve Bilgi Kaynakları Seyahat Tıbbı Epidemiyolojisi ve Bilgi Kaynakları Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, SB İzmir Atatürk EAH, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Günümüzde

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI Dr. Mehmet Ali Torunoğlu Kurum Başkan Yardımcısı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi, 12 Kanser Savaş Daire Başkanlığı

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ DERS MÜFREDATI

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ DERS MÜFREDATI ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ DERS MÜFREDATI DÖNEM TÜRÜ KODU DERSLER T U K AKTS Ön Koşul Açıklama Bölüm AbD. 01. VET 101 Anatomi I 3 4 5 9 313-314 Temel

Detaylı

Veteriner Hekim Öğrenci Diyaloğu 2-5 Mayıs Ankara. Dr. Mustafa ALTUNTAġ Uzman Veteriner Hekim

Veteriner Hekim Öğrenci Diyaloğu 2-5 Mayıs Ankara. Dr. Mustafa ALTUNTAġ Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekim Öğrenci Diyaloğu 2-5 Mayıs Ankara Dr. Mustafa ALTUNTAġ Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekim; Kimdir? Veteriner Hekim; 6343 Sayılı Yasa Veteriner Fakültesi Diploması olanlar Veteriner Fakültelerinden

Detaylı

7. HAFTA. Global sağlık politikaları-1 Global sağlık nedir? Global aktörler? Global hastalıklar? Global sağlığı geliştirme politikaları

7. HAFTA. Global sağlık politikaları-1 Global sağlık nedir? Global aktörler? Global hastalıklar? Global sağlığı geliştirme politikaları 7. HAFTA Global sağlık politikaları-1 Global sağlık nedir? Global aktörler? Global hastalıklar? Global sağlığı geliştirme politikaları Yasemin Akbulut-Sağlık Kurumları Yönetimi GLOBAL SAĞLIK 2 POLİTİKALARI-1

Detaylı

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri

Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler. Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri. Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Hastalıkların Oluşmasında Rol Oynayan Faktörler Enfeksiyon Hastalıklarının Genel Belirtileri Enfeksiyon Hastalıklarında Görülen Ateş Tipleri Dolaşım Sistemi Belirtileri Solunum Sistemi Belirtileri Sindirim

Detaylı

VI. ULUSLARARASI BİYOMÜHENDİSLİK KONGRESİ (BEC2013) XIX. ULUSLARARASI BİYOMEDİKAL BİLİM VE TEKNOLOJİLER SEMPOZYUMU (BIOMED2013) Sponsorluk Dosyası

VI. ULUSLARARASI BİYOMÜHENDİSLİK KONGRESİ (BEC2013) XIX. ULUSLARARASI BİYOMEDİKAL BİLİM VE TEKNOLOJİLER SEMPOZYUMU (BIOMED2013) Sponsorluk Dosyası VI. ULUSLARARASI BİYOMÜHENDİSLİK KONGRESİ (BEC2013) XIX. ULUSLARARASI BİYOMEDİKAL BİLİM VE TEKNOLOJİLER SEMPOZYUMU (BIOMED2013) Sponsorluk Dosyası 12-15 Kasım 2013 Bölümümüz Hakkında Ege Üniversitesi,

Detaylı

Zoonotik hastalıkların önlenmesi, halk sağlığı tedbirleri bakımından ilk sıradadır. Dünya genelinde yeni ortaya çıkan hastalıkların dörtte üçünün

Zoonotik hastalıkların önlenmesi, halk sağlığı tedbirleri bakımından ilk sıradadır. Dünya genelinde yeni ortaya çıkan hastalıkların dörtte üçünün Hayvanlarla insanlar arasında 200 den fazla ortak hastalık mevcut olup bunların bir kısmı direk temasla bir kısmı hayvansal ürünler aracılığı ile bulaşabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol Merkezi CDC nin

Detaylı

AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Cilt: 79 Sayı: 2 Yıl: 2008

AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Cilt: 79 Sayı: 2 Yıl: 2008 AKTÜEL VETERİNER HEKİMLER EYLEMDE! Veteriner hekimler ağır eğitim ve çalışma şartlarına rağmen, emsal meslek mensuplarına göre özlük hakları yönünden en mağdur edilen meslek grubu olmuşlardır. Bu durum

Detaylı

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI ( )

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI ( ) ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ STRATEJİK EYLEM PLANI (2018-2023) Prof. Dr. Selçuk KILIÇ T.C. Sağlık Bakanlığı Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı Antimikrobiyal Direnç

Detaylı

TIPTA HALK SAĞLIĞI UZMANLIĞI ve GELECEK SEÇENEKLERİ/BEKLENTİLERİ/ÖNGÖRÜLERİ

TIPTA HALK SAĞLIĞI UZMANLIĞI ve GELECEK SEÇENEKLERİ/BEKLENTİLERİ/ÖNGÖRÜLERİ TIPTA HALK SAĞLIĞI UZMANLIĞI ve GELECEK SEÇENEKLERİ/BEKLENTİLERİ/ÖNGÖRÜLERİ Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı Anabilim Dalı Prof. Dr. Nusret Fişek Eğitim Salonu Şubat 2017, Ankara Canlı yayın için: http://www.halksagligi.hacettepe.edu.tr/canliyayın/canliyayin.php

Detaylı

Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sorumluluk Uyulması gerekli davranış (hukuk) kurallarına aykırı düşmenin hesabını verme durumudur. Sorumluluk Klinik Laboratuvardaki sorumluluklar

Detaylı

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ 4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ Bu kapanış bildirgesinde yer alan aşağıdaki maddeler 4.Gıda Güvenliği Kongresinin çeşitli oturumlarında ve panellerinde dile getirilen ortak görüşlerin özetlenmesiyle

Detaylı

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ);

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); SAĞLIK KAVRAMI SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. şeklinde tanımlamıştır. SAĞLIK KAVRAMI

Detaylı

Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde Yeni Yönelimler

Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde Yeni Yönelimler Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde Yeni Yönelimler Mustafa Vatansever, GPE Başkanı Alper Büyükakkuş, GPE Sekreteri Kevser Vatansever, GPE Yönetim Kurulu Üyesi AMAÇ GP/AH uzmanlık eğitiminde son yıllarda

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

MİLLİ EĞİTİMDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ. Rafet ARIKAN, Yasin Dursun SARI Atılım Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İncek, Ankara

MİLLİ EĞİTİMDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ. Rafet ARIKAN, Yasin Dursun SARI Atılım Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İncek, Ankara MİLLİ EĞİTİMDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ Rafet ARIKAN, Yasin Dursun SARI Atılım Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İncek, Ankara 1. Genel 2. Genel Eğitim Amacı 3. İSG Eğitim Amacı 4. AB Ülkelerinde

Detaylı

A1. Osmanağaoğlu Ş., Kalkan M., Menteş Gürler A., Sardoğan M. E., A Study on

A1. Osmanağaoğlu Ş., Kalkan M., Menteş Gürler A., Sardoğan M. E., A Study on A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler : A1. Osmanağaoğlu Ş., Kalkan M., Menteş Gürler A., Sardoğan M. E., A Study on Determining the Opinion of Veterinarians on Continuing Education,

Detaylı

677 mh Kulak hast. 299 (%44.2) 1202 mh Enfeksiyon 378 (%31.4)

677 mh Kulak hast. 299 (%44.2) 1202 mh Enfeksiyon 378 (%31.4) Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği - 11 10 2008 -Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları

Detaylı

11.15-12.00 Genetik (T) Anatomi I (T) Seçmeli Ders (T) Anatomi I (U- Grup I) Medikal Kimya (U)

11.15-12.00 Genetik (T) Anatomi I (T) Seçmeli Ders (T) Anatomi I (U- Grup I) Medikal Kimya (U) 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı (Ders Geçme) 8.15-9.00 AİIT I (T) Anatomi I (U- Grup I) 9.15-10.00 Medikal Fizik (T) Anatomi I (T) AİIT I (T) Anatomi I (U- Grup I) 10.15-11.00

Detaylı

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Dr. Mustafa Bahadır Sucaklı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 12 Kasım 2013 Antalya 1 Akut Sağlık Olaylarına Cevap İnceleme ve risk değerlendirmesi İnceleme

Detaylı

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir.

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. . Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. Biyolojik Çeşitlilik ise; Populasyonların gen havuzlarındaki gen çeşitliliği

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI VETERİNER FAKÜLTESİ / VETERİNER EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI VETERİNER FAKÜLTESİ / VETERİNER EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI VETERİNER FAKÜLTESİ / VETERİNER EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Kısaltmalar: PSDS: Paketten Seçilecek Ders Sayısı PSKM: Paketten Seçilecek Kredi Miktarı Ders Kodu Ders

Detaylı

GERİATRİ DR. HÜSEYİN DORUK

GERİATRİ DR. HÜSEYİN DORUK GERİATRİ DR. HÜSEYİN DORUK Master Yoda: 900 yıl 546 yıl Jean Louise Calment 122 yaş Tanrılar yaşlandıkça hayatı daha mutsuz ve hoş olmayan bir hale getirerek ne kadar merhametli olduklarını gösteriyor.

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ DERS PROGRAMI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ DERS PROGRAMI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ PROGRAMI VET101 Anatomi I 3 4 5 9 VET103 Histoloji I 2 2 3 5 VET105 Veteriner Hekimlik Tarihi 1-1 2 VET107 Medikal

Detaylı

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir.

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir. TANIM Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir. A- GÖREVLER Biyologların görevleri araştırmacı ve uygulamacı olmalarına göre

Detaylı

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ

BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ BULAŞICI HASTALIKLARA GİRİŞ Öğr. Gör. Blm. Uzm. F. Özlem ÖZTÜRK AHE 206 Enfeksiyon Hastalıkları Hemşireliği SUNU PLANI Enfeksiyon, enfeksiyon hastalığı kavramı Epidemiyoloji ve kullanılan kavramlar Sürveyans

Detaylı

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI

VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI VETERİNER MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI VETERİNER MİKROBİYOLOJİ DOKTORA PROGRAMI (Program Kodu: 5361) Sıra No Dersin Kodu GÜZ YARIYILI Dersin Adı Z/S T U K AKTS 1. 5361101 Genel Mikrobiyoloji I 2. 5361102

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR.

HASTANE ENFEKSİYONLARI KAÇINILMAZDIR. SADECE BİR KISMI ÖNLENEBİLİR. Hastalar hastaneye başvurduktan sonra gelişen ve başvuru anında inkübasyon döneminde olmayan veya hastanede gelişmesine rağmen bazen taburcu olduktan sonra ortaya çıkabilen infeksiyonlar Genellikle hastaneye

Detaylı

Sağlık Nedir? Sağlık Tanımı Sağlık Hizmetleri Türk Sağlık Sistemi. Sağlık tipleri. Sağlık Nedir? Tıbbi Model. Sağlık Modelleri 19/11/2015

Sağlık Nedir? Sağlık Tanımı Sağlık Hizmetleri Türk Sağlık Sistemi. Sağlık tipleri. Sağlık Nedir? Tıbbi Model. Sağlık Modelleri 19/11/2015 Sağlık Tanımı Türk Sağlık Sistemi Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Sağlık Nedir? Sağlık negatif yönden hastalığın yokluğu şeklinde tanımlanmaktadır. Pozitif yönden sağlık; bireylerin hayata katılabilme yetenekleri,

Detaylı

DÖNEM TÜRÜ KODU DERSLER T U K AKTS Açıklama Bölüm AbD. 1 0 1 3 Temel bilimler 15. 2 0 2 2 5-i Dersi. 2 0 2 1 Alan Dışı

DÖNEM TÜRÜ KODU DERSLER T U K AKTS Açıklama Bölüm AbD. 1 0 1 3 Temel bilimler 15. 2 0 2 2 5-i Dersi. 2 0 2 1 Alan Dışı 01 VET 101 Anatomi I 3 4 5 9 Temel bilimler 11 01 VET 103 Histoloji I 2 2 3 5 Temel bilimler 14 01 VET 105 Veteriner Hekimliği Giriş ve Tarihi 1 0 1 3 Temel bilimler 15 01 VET 107 Medikal Biyoloji 1 0

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UYGULADIĞI EĞİTİM, ULUSAL TIP EĞİTİMİ AKREDİTASYON KURULU (UTEAK) TARAFINDAN AKREDİTE EDİLEN ÜLKEMİZDEKİ SAYILI TIP FAKÜLTELERİNDEN BİRİSİ http://tip.marmara.edu.tr

Detaylı

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi (224 Sayılı Yasa ) Doç.Dr.Melikşah ERTEM İdeal Bir Örgütün İlkeleri Eşitlik Sürekli hizmet Entegre hizmet Katılımcı hizmet Öncelikli hizmet Ekip hizmeti Kademeli hizmet İdeal

Detaylı

Tıp ve Diş Hekimliği Öğrenci ve Hekimlerinin Biyokimyaya Bakışı

Tıp ve Diş Hekimliği Öğrenci ve Hekimlerinin Biyokimyaya Bakışı Tıp Eğitimi Dünyası Sayı: 11 Nisan 2003 14 Tıp ve Diş Hekimliği Öğrenci ve Hekimlerinin Biyokimyaya Bakışı Cemil Çelik*, Ramazan Amanvermez*, Dilek Gelmez Beker*, Gülden Başkol* Multidisipliner bir bilim

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ Müge ÜNAL Ağız ve diş sağlığı sektörü muayenehaneler, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, diş poliklinikleri, diş protez laboratuarları ve diş depolarından oluşan oldukça geniş

Detaylı

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ

ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ 2018 FARKINDALIK AKTİVİTELERİ Prof. Dr. Çiğdem Kayacan STK ve kanun yapıcılar bir arada Multidisipliner yaklaşım Amaç Kanıta dayalı tedavi yaklaşımı Halk ve sağlık çalışanı farkındalığı

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ. BİTİRME SINAVI SORULARI /Pazartesi

MİKROBİYOLOJİ. BİTİRME SINAVI SORULARI /Pazartesi Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı (I ve II. Öğretim) 2018-2019 Eğitim-Öğretim Bayar Yarıyılı MESLEKİ UYGULAMA-II Dersi İçin MİKROBİYOLOJİ (Bakteriyoloji, Mikoloji, Parazitoloji, Viroloji ve Seroloji)

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi)

Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi) RTESİ 09.01.2016 CUMA 08.01.2016 07.01.2016 06.01.2016 05.01.2016 04.01.2016 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi) 09.15-10.00 Rasyon Hazır. Tek. (seç) Histoloji-I

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI

SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI Kaynak: Sağlık İşletmeleri Yönetimi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Yrd. Doç. Dr. Oğuz IŞIK *Geçmiş

Detaylı

Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme

Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme Dr. Tuba TURUNÇ Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji EKMUD Çukurova

Detaylı

AKUT HALK SAĞLIĞI OLAYLARI HIZLI RĠSK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI 23-24 Eylül 2013

AKUT HALK SAĞLIĞI OLAYLARI HIZLI RĠSK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI 23-24 Eylül 2013 AKUT HALK SAĞLIĞI OLAYLARI HIZLI RĠSK DEĞERLENDĠRĠLMESĠ ÇALIġTAYI 23-24 Eylül 2013 Dr. Semra YILMAZ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire BaĢkanı VETERĠNER SAĞLIK ÜRÜNLERĠ VE HALK SAĞLIĞI DAĠRE

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Kürşat Tigen İLAÇLAR Hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi veya vücudun herhangi bir faaliyetini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal, bitkisel, biyolojik kaynaklı ürünler

Detaylı

TEK SAĞLIK İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN

TEK SAĞLIK İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN TEK SAĞLIK İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN D i l e k A S L A N H Ü T F H a l k S a ğ l ı ğ ı A n a b i l i m D a l ı 1 6. 6. 2 0 1 5, A n k a r a d i a s l a n. d r @ g m a i l. c o m Sağlık kavramı 1. Birey 1.

Detaylı

Hekim-İlaç Firması İlişkilerinin Rasyonel Farmakoterapiye Etkisi (Yrd.Doç.Dr. Hasan AKKOÇ)

Hekim-İlaç Firması İlişkilerinin Rasyonel Farmakoterapiye Etkisi (Yrd.Doç.Dr. Hasan AKKOÇ) Hekim-İlaç Firması İlişkilerinin Rasyonel Farmakoterapiye Etkisi (Yrd.Doç.Dr. Hasan AKKOÇ) İlaç Sanayi İngiltere de sağlık sisteminin olağan uygulamaları içerisine kendini vazgeçilemez şekilde yerleştirmiştir.

Detaylı

12-15 Kasım 2013 Kuşadası Sponsorluk Dosyası

12-15 Kasım 2013 Kuşadası Sponsorluk Dosyası BEC2013 BIOMED2013 12-15 Kasım 2013 Kuşadası Sponsorluk Dosyası Ege Üniversitesi, 2000-2001 yılında, devlet üniversiteleri mühendislik fakülteleri içinde Türkiye de ilk kez Biyomühendislik Lisans Programı

Detaylı

T.C. İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ Rektörlük. Sayı : E Konu : Mesleki Eğitim Kongresi: Sağlık

T.C. İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ Rektörlük. Sayı : E Konu : Mesleki Eğitim Kongresi: Sağlık T.C. İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ Rektörlük Sayı : 31675095-051.01-E.1800017186 04.04.2018 Konu : Mesleki Eğitim Kongresi: Sağlık DAĞITIM YERLERİNE Üniversitemiz Plato Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü

Detaylı

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI AB UYUM SÜRECİNDE ; TÜRKİYE HAYVANCILIĞININ BAŞLICA SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (Rapor) Türkiye de 24 Ocak 1980 den bu yana uygulanan yanlış politikalar sonucu

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi)

Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi) CUMARTESİ 07.01.2017 CUMA 06.01.2017 05.01.2017 04.01.2017 03.01.2017 02.01.2017 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı GÜZ DÖNEMİ Final Sınav Programı (A ve B Şubesi) 09.15-10.00 Rasyon Hazır. Tek. 10.15-11.00

Detaylı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Türkiye Halk Sağlığı Halk Genel Sağlığı Müdürlüğü Kurumu Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı Doç. Dr. Serap SÜZÜK YILDIZ Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı, PhD SB

Detaylı

YYÜ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI I. YARIYIL (GÜZ) DÖNEMİ FİNAL TAKVİMİ SIRA TARİH SAAT DERSİN ADI SINIF SINAV YERİ

YYÜ VETERİNER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI I. YARIYIL (GÜZ) DÖNEMİ FİNAL TAKVİMİ SIRA TARİH SAAT DERSİN ADI SINIF SINAV YERİ YYÜ VETERİNER FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI I. YARIYIL (GÜZ) DÖNEMİ FİNAL TAKVİMİ SIRA TARİH SAAT DERSİN ADI SINIF SINAV YERİ 1 9 OCAK 9.00-10.00 MEDİKAL KİMYA 9 OCAK 2 10.15-11.15 GENEL FARMAKOLOJİ

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT ECON 367 8 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Jeopolitik POLS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Jeopolitik POLS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Jeopolitik POLS 411 7-8 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

Davet. Doç. Dr. Şaban GÜRCAN Simpozyum Başkanı

Davet. Doç. Dr. Şaban GÜRCAN Simpozyum Başkanı Davet Değerli Meslektaşlarımız, Tularemi son yıllarda Türkiye de yeniden önem kazanan ve bildirimi artan hastalıklardan biri olarak dikkati çekmektedir. Sağlık Bakanlığı nın bu hastalığı bildirimi zorunlu

Detaylı

Kuş Gribi İle Mücadelede Türkiye deki Alt Yapı ve Yapısal Sorunlar Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kuş Gribi Paneli

Kuş Gribi İle Mücadelede Türkiye deki Alt Yapı ve Yapısal Sorunlar Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kuş Gribi Paneli Kuş Gribi İle Mücadelede Türkiye deki Alt Yapı ve Yapısal Sorunlar Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kuş Gribi Paneli 19.01.2006 Dr.Mustafa Altuntaş Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MAR-AHEK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUŞ AMACI Marmara Aile Hekimliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAR-AHEK- EAU Merkezi) kurulma amacı, Tıp Fakültesi öğrencilerinin,

Detaylı

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ

3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ 22-25 Kasım 2016 ANTALYA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye de Veteriner Tıbbi Ürünlerin Mevcut Durumu,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Kontrolü Daire Başkanlığı Zoonoz ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürlüğü SAĞLIK BAKANLIĞI VE TULAREMİ Dr. Ramazan

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr ÇEVRESEL FAKTÖRLERDEN KAYNAKLANAN ZOONOZ HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Veteriner Hekim İZMİ ZMİR VETERİ VETERİNER HEKİ HEKİMLER ODASI VETERİ VETERİNER HALK SAĞ SAĞLIĞ LIĞI ÇALIŞ ALIŞMA GRUBU ÜYESİ YESİ

Detaylı

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği 21.Yüzyılın sağlık krizi: DİYABET Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI

SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE İŞYERİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖNEMİ ROLÜ KURSU 4 MAYIS 2014 İSTANBUL VII. ULUSLARARASI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KONFERANSI SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI Uzm.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü BRUSELLOZİS (Dünyadaki ve Ülkemizdeki durum; Yapılan Çalışmalar) Dr. Vet. Hekim Ramazan UZUN Vet. Hekim İbrahim KÖŞKER Vet. Hekim Ahmet SAFRAN

Detaylı

1972 Dünya Miras Sözleşmesi

1972 Dünya Miras Sözleşmesi 1972 Dünya Miras Sözleşmesi Dünyada kültürel ve çevresel açıdan evrensel üstün değer taşıyan tarihsel alan ve doğal bölgelerin korunması Dünya Miras Listesi 745 Kültürel 188 Doğal 29 Karma (Doğal ve kültürel)

Detaylı

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ Prof. Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Atatürk EAH Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Ege ve Enfeksiyonlar Ege bölgesinde

Detaylı

Yurtdışı Kontenjan Teklifi ALES. Yatay Geçiş. Puan Türü. Yüksek Lisans. Yüksek Lisans. Sağlıyor. Doktora. Doktora

Yurtdışı Kontenjan Teklifi ALES. Yatay Geçiş. Puan Türü. Yüksek Lisans. Yüksek Lisans. Sağlıyor. Doktora. Doktora ENSTİTÜ ADI: SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ANABİLİM DALI ADI PROGRAMIN ADI Genel Kontenjan Teklifi Yatay Geçiş Yurtdışı Kontenjan Teklifi Yatay Geçiş ALES Asgari Öğretim Üyesi Şartını sağlayıp sağlamadığı

Detaylı

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN TANIM Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve (zoonozlarla) hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan

Detaylı