RHINOCEROS Dakikada Rhinoceros 3.0 Öğreniyorum El Kitabı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RHINOCEROS 3.0. 19 Dakikada Rhinoceros 3.0 Öğreniyorum El Kitabı"

Transkript

1 RHINOCEROS Dakikada Rhinoceros 3.0 Öğreniyorum El Kitabı Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN Selah Mak.ve Gem.End.Tic.A.Ş.

2 Sayfa No Rhinoceros Giriş Rhinoceros programı, açıldığında aşağıdaki şekildeki ekran karşınıza gelecektir. Komut Satırı Üst Toolbar lar Sol Toolbar lar Çalışma Alanı Tabaka Ayarları Parça Ayarları Alt Menüler 1.1. Dosyaların Açılması Komut satırının üstündeki, ana menüdeki File / Open diyerek veya Üst Toolbar ın en üst sırasında, soldan ikinci düğmeye tıklayarak önceden kaydedilmiş bir dosyayı açabilirsiniz. Dosya Tipi

3 Sayfa No. 2 Dosya tipi seçildikten sonra, ekranda sadece o tipten dosyalar görünecektir Dosya Tipleri Dosya tiplerinden genel olarak kullanabileceğimiz bazılarını sıralarsak, 3DM ; Rhino 3d Model dosyası, 3DS ; 3D Studio Max dosyası, IGES ; International Graphics Exchange dosyası, DWG ; AutoCAD in DXF kurallarına uymayan normal drawing dosyaları, DXF ; AutoCAD in Drawing Exchange File, standart dosya değişim uzantısı Dosyaların Kapatılması Dosyalar, File / Exit ile kapatılır. Ancak bu seçeneğin, programı tamamen kapatacağı unutulmamalıdır. Dosyalar kapatılacağında, Save changes to #dosya adı#? şeklinde sorulan soruya, yapılmış olan değişikliklerin dosyaya işlenmesi isteniyorsa, Evet, dosya değiştirilmeden kapatılmak isteniyorsa Hayır şeklinde yanıt verilmelidir. Kapatmaktan vazgeçildiyse, Cancel tıklanarak programa geri dönülür Programın Ayarlarının Yapılması Program ayarları, File / Properties e tıklanarak yapılır. Dikkat edilmesi gereken en temel ayarlar: - Units alt başlığında; Model Units, Milimetre (veya el ile koordinatlar hangi birimde girilecek ise o birim) olarak seçilmiş olmalıdır. - Grid alt başlığında, çalışma alanının kılavuz çizgilerinin ölçüleri belirlenmelidir.

4 Sayfa No. 3 - Colors alt başlığında; çalışma alanındaki her elemanın standart renkleri tayin edilir. Arka plana siyah renk verilerek, AutoCAD benzeri çalışılabilir. - General alt başlığında; Never Repeat These Commands boşaltılarak, AutoCAD deki gibi Erase, Undo gibi komutların da tekrarlanabilir hale gelmesi sağlanabilir. - Keyboard alt başlığında; klavye üzerindekısyol tuşları oluşturulabilir. Bunlar, kişinin tercihine göre değişebilecek olup, kullanım rahatlığı açısından önem taşırlar. - Aliases alt başlığında; kişiye özel komutlar hazırlanarak, programda kullanım rahatlığı sağlanabilir. Rhinoceros, toolbar lardaki düğmelere tıklayarak çalıştığı gibi, komut satırına komutların yazılmasıyla da kullanılabilir ve bu kullanımda, her bir çizgi için uzun uzun _Lines veya benzeri şekilde her bir dikdörtgen için _Rectangle yazmakla uğraşmamak için, bunların yerine L, REC gibi kısa komutlar oluşturulur. Yukarıda örneği görüdüğü gibi, her bir Alias ın hangi Command macro yerine geçtiği tanımlanmıştır. Bu tanımlar, Export vasıtasıyla Txt dosyalarına aktarılabilir ve Import ile geri çağrılabilirler. Not: Bu CD de bulunan Alias.txt dosyasını Import ederek, AutoCAD benzeri komut tanımlarıyla, hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

5 Sayfa No Menü ve Toolbarların Belirlenmesi ve Kullanımı Menülerdeki düğmelerin temel olarak üçer fonksiyonları bulunur. - Üzerlerine doğrudan sol fare tuşuyla tıklanırsa, o düğmenin en belirgin özelliği aktif hale gelir. - Sağ alt köşesinde ufak beyaz ok bulunan düğmelere, fare sol tuşu ile üzerine basılı tutulursa veya sağ tuşu ile tıklanırsa (bu ancak sağ tuşa ayrı bir komut tanımlanmamışsa geçerli olur), bir alt menüleri ortaya çıkacaktır. Örneğin, çember çizmek için tıklanan düğmenin alt menüsünde, değişik türden çember çizme yöntemlerine giden farklı düğmeler belirecektir. - Bir diğer ihtimal ise, çift komut tanımlı düğmelerdir. Bu düğmelerin üzerinde durulup, henüz tıklanmadığında, yardımcı bilgi aşağıdaki gibi görünecektir. Bu bilgilerde, eğer fare sol tuşuyla tıklanırsa yahut sağ tuşuyla tıklanırsa, hangi komutun çalışacağı belirtilir. Bir düğme hem çift fonksiyonlu hem de sol tuş ile üzerine basıldığında alt menüsü açılacak şekilde olabilir. Programda hazır bulunan toolbar lar, en üstlerindeki veya sol taraflarındaki, beyaz çizgilerden tutularak taşınabilir. Taşınan ve yerinden oynatılan toolbarların sağ üst köşesinde x belirecektir. Buna tıklanarak o toolbar (gereksiz görüldüğü taktirde) kapatılabilir. Tools / Toolbar Layout... a tıklandığı taktirde, bütün Toolbarlar listelenecek, ekranda görüntülenmek istenenlerin işaretlenmesi beklenecektir. Bu sayede, kapatılan toolbarlar tekrar tekrar açılıp kapanabilir ve gereksiz görülen toolbarların kapatılmasıyla çalışma alanı genişletilebilir.

6 Sayfa No. 5 Not: Denemek amaçlı, ana menülerin üzerlerine basılı tutarak, düğmelere tıklayarak vs. alt menüler incelenebilir, böylece, hangi komutların nerelerde oldukları ile ilgili aşinalık sağlanabilir. 2. Tiriz (Spline) Eğrileri ve Özellikleri Genel Rhinoceros, AutoCAD vb. programları; MS Paint, Adobe Photoshop gibi programlardan ayıran en temel özellik, bu programların piksel lerin boyanması ve ekranda görüntülenmesi şeklinde değil, koordinatları belli vektörlerin görüntülenmesi şeklinde çalışıyor olmasıdır. Bu durumda eğri çizgiler, matematiksel olarak ifade edilmelidir ki yerleri, doğrultuları vs. kesin olsun. Bunun en temel yolu uluslararası kabul görmüş; Spline, B-Spline, NURBS (ki bu B-Spline ın genişletilmiş bir şeklidir) gibi eğri tipleri kullanılmasıdır. Bu konularda detaylı bilgiler, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Yrd. Doç. Ebru N. Sarıöz ün ders notlarında (İnternette, adresinden ulaşılabilmektedir.) veya Prof. Dr. Ömer Gören in el yazısı ders notlarında (Fakülteden temin edilebilir.) bulunmaktadır. Rhinoceros programı, NURBS (Non-uniform rational B-Spline) türü eğrilerin ve yüzeylerin kullanımı için ideal bir programdır. Detaylı bilgi ders notlarında bulunmak üzere, bu eğri/yüzeyler, kontrol poligonları (bir tür mıknatıs görevi gören noktaların oluşturduğu ağ-yapı) ile temsil edilmekte, düzgün yüzeylerin elde edilmesini sağlamakta ve IGES gibi dünya standardı bir dosya değişim formatı tarafından tanınması ile ANSYS, Maxsurf gibi programla bir arada çalışılabilmesine imkan tanımaktadır. Not: Bu notların devamında NURBS ile ilgili temel bilginin edinildiği kabul edilecektir.

7 Sayfa No Rhinoceros Kullanımı Çizim Özellikleri Rhinoceros, interaktif olarak kullanılan bir çizim programıdır. Bunun en belirgin göstergesi olarak, çizim ekranında, Perspective dışında farenin sağ tuşuyla ekrana basılı tutarak, fareyi hareket ettirmek suretiyle ekranda 2-B gezinilebilir (Pan) ve perspektif ekranında benzer şekilde 3-B olarak gezinilir (3-B). Bunun dışında, komutlarla çalışılmaya başlandıktan sonra, bir ekranda, sağ tuşa tek sefer tıklanmasıyla, en son çalışılan komut tekrar çalıştırılabilir. Not: Bu notlarda, karışıklığı önlemek amacıyla, programda ingilizce olarak geçen kelimeler, tanımları verildikten sonra, ingilizce halleriyle kullanılacaktır. 3.1 Viewport Ekran Ayarları Modelin, görüntülendiği ana ekranın her bir parçasına viewport denmekle birlikte, program standart olarak, bir üst, bir sağ, bir karşı ve bir perspektif olmak üzere dört viewport ile açılmaktadır. Bu sayı menüsünden değiştirilebildiği gibi, viewportların ekranda kapladığı alanlar, köşelerinden tutarak çekmek vasıtasıyla ayalanabilir.

8 Sayfa No. 7 Bir viewportun sol üst köşesindeki ismine sağ tuşla tıklayarak yukarıdaki menüye ulaşılır. Burada dikkat edilecek önemli unsurlardan bazıları aşağıdaki gibidir. - Set View, alt menüsünden, o görüntünün izometrik veya doğrudan hangi görüntü olduğu belirlenir. - Kısayol tuşları da görünen; Wireframe, Shaded, Ghosted vs. görüntüleme şekilleri seçilerek, ekranda modelin o viewportta nasıl görüntüleneceği seçilir. Programın hızlı çalışması açısından, wireframe ( çizgilerden oluşan ve yüzeylerin özel bir şekilde görüntülenmediği) modu tercih edilmelidir, bunun yanısıra biraz fikir vermesi açısından, Shaded, ve shaded da görünmeyen kısımları görebilmek için transparan olarak modeli gösteren ghosted görüntüleme şekilleri de kullanılabilir. Fakat, işlem tamamlandıktan sonra, wireframe e dönülmesi önerilir. (1) (2) Birinci ok ile gösterilen kısımdaki üç düğme, standart sayıda (1,3 veya 4) viewport ayarlanmasını, diğer ok ile gösterilen düğme ise el ile yeni bir viewport eklenmesini sağlamaktadır. Her bir viewportun sol köşedeki ismine çift tıklayarak, ekranda sadece o viewportun görünmesi sağlanabilir, aynı şekilde diğer viewportlar tekrar çift tıklanarak geri getirilir. Ayrıca, programda bir komut çalışırken de bu özellik kullanılabilir. Bu sebeple, çok (3 veya4) viewport ile çalışarak, gerektiğinde, tek viewportlara gidipgelerek çalışılması uygun bir yöntem olur. 3.2 Tabakalar (Layer) ile Çalışmak Ana ekranda, sağ alt tarafta bulunan Layerlar kısmı, tıpkı Parça özellikleri kısmı gibi, istendiği taktirde, sürekli sağ altta aktif halde veya istenmediği zaman görünmez halde (ekran yerinden tasarruf amaçlı) kullanılabilir. Tabakalar, topolojik veya benzeri

9 Sayfa No. 8 bir alakası olan, parçaların özelliklerini her seferinde ayarlamamak için, ortak ayarları kullanmalarını sağlayan, resmin için istendiği zaman saklanabilen, kilitlenebilen katmanlardır. Fakat bir parçanın bir layerda olması o parçanın, o layerın özelliklerini ille de kullanacağı anlamına gelmez. Parçalara ayrıca bir sonraki kısımda bahsedileceği gibi özel olarak ayarlar verilebilir. Örneğin, bir yatın modeli yapılacağında, tekne bir layer, güverteler bir layer, perdeler bir layer, elemanlar bir layer, camlar, kapılar vb. bir layer şeklinde layerlar halinde model oluşturulabilir. Böylece, bir kere ayarlandıktan sonra fazla değişmeyecek tekne layer ı görüntülenmeyerek, gereksiz program zorlanması ortadan kaldırılabilir. Bu ve benzeri şekilde, layerlarla çalışmak çok sayıda avantaj sağlayacaktır. Yukarıdaki balıkçı teknesi modelinde; tekne, güverte, vinç ve üstyapı layerları açıktır. Aşağıdaki resimde, örnek olarak, üstyapı layerları kapatılacak olup, geriye kalan layerlar açılacaktır. Not: Görüntüler, belirgin olması için, Shaded view olarak alınmıştır.

10 Sayfa No Parçaların Özellikleri Parçaların özelliklerini, iki ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar, nesne (object) ve malzeme (material) ayarlarıdır. - Nesne ayarları, ekranda çalışırken, çizme işlemi devam ettiği sürece, o parçanın hangi layerda ve ne renkte olduğunun ayarıdır. Önceki kısımlarda bahsi geçtiği gibi, parçanın layer inin seçilmesi, o layerin standart rengini parçaya atar ve parçanın renginin belli olması için yeterlidir. Ancak, parça topolojik olarak uygun bir grupla layerlaştırılmışsa ama farklı bir renge atanmak isteniyorsa, bu durumda, Color (renk) ByLayer dan farklı bir renk seçilerek, Layer ın renk ayarı yok sayılır. Ancak buradaki rengin sadece, model ekranındaki renk olduğu ve malzeme özellikleriyle alakası olmadığı unutulmamalıdır. Yani, nesne özelliklerinde yeşil olan bir parça, malzemesi ayrıca seçilmediği sürece, sadece çizim ekranında yeşildir ve render resmi alındığında, beyaz mat renkte olacaktır. - İkinci özellik türü, malzeme özellikleri dir ve nesne özelliklerinin tersine, maddenin resmi alındığında nasıl görüneceğinin tercihidir. Aynı şekilde, bu ayarlar, ekranda modelin üzerinde bir değişikliğe sebebiyet vermeyecek sadece render alındığında, parçanın malzemesini belirleyecektir. - Malzeme özellikleri kendi içinde en genel haliyle üç çeşittir: Birincisi Layer, yani madde bulunduğu layerın malzeme özelliklerini taşır. İkincisi Plug-in, yani özel bir malzeme eklentisi programa önceden yüklenmişse, bunu çağırır. Browse tıklanarak, malzemeye ahşaptan, suya kadar çok çeşitli malzeme özellikleri verilebileceği görülür. Üçüncüsü ise Basic tir. Yani temel renklere sahip, matlığı ve seffaflığı el ile belirlenen temel malzemedir. Parçalara temel (basic) malzemelerle renk verilerek, basit ama görsel olan çıktılar alınabilir ve bu durumda, çok özellikli malzemelerle alınacak çıktılardan, çok önemli miktarlarda zaman tasarrufu yapılmış olacaktır. 3.4 Rhinoceros ile Çizgi Çizmek ve Alt menülerin kullanımı Rhinoceros programında çizgi çizebilmek için, öncelikle hangi bakış açısından bakılacağı tespit edilmeli ve o viewporta çift tıklanarak aktif hale getirilmelidir. Sonrasında, sol taraftaki ilk menü sütununun ikinci düğmesine sağ fare tuşuyla (Line Segments) veya sol fare tuşuyla (Polyline) tıklanarak komut başlatılır. Rhinoceros ta komutlar başlatıldıktan sonra yukarıdaki komut satırında, devam etmek için gerekli talimatlar görünecektir. Başlangıç noktasına ve bitiş noktasına tıkladıktan sonra komut otomatik olarak kapanacaktır. Rhinoceros ta üç farklı çizgi komutu bulunur. Bunlardan Line, tek bir başlangıç noktası ve bitiş noktası olan doğru parçasıdır. Line Segments, tek bir komutla arka arkaya Line çizmeye yarayan bir komuttur. Çizgiler çizildikten sonra seçilirlerse görülecektir ki, her bir çizgi ayrı bir nesnedir. Polyline ise Line Segments gibi tek seferde çizilir ve farklı olarak, seçildiğinde tek parça olduğu görülür. Polyline ın noktalarını çizerken, dönüp dolaştıktan sonra, başlangıç noktasına tekrar tıklanırsa, komutun otomatik olarak kapandığı görülür ve bu şekildeki polylinelara kapalı (closed) adı verilir.

11 Sayfa No. 10 Çizgilerle ilgili temel komutlar aşağıdakilerdir: L: Line (veya Line Segments olarak Alias tanımlanabilir.) (bkz. Bölüm 1.4) PL: Polyline Diğer tüm eğri çeşitleri için Line düğmesine sol tuşla basılı tutup, inceleyebilirsiniz. Bir çizgiyi çizerken, istenen noktaları seçmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan ilki fare ile resmin üzerindeki herhangi bir yere tıklamaktır. Bu durumda, üç boyutlu uzayda öz kararı bir noktadan çizgi geçmiş olur. Yine göz kararı olmasına rağmen, alt menüde Snap özelliği aktif ise, milimetrik olarak tamsayı koordinatlı bir noktaya çizgi ulaşacaktır. Snap özelliği F9 kısayol tuşuyla aktif hale getirilebilir ve kapatılabilir. Çizginin geçtiği noktayı belirlemenin bir diğer yolu, üç boyutlu koordinatı, aralarına virgül koyarak el ile ekrana girmektir. (Örn. 0,0,0 veya 1.23,3.13,4.9) Örnekte görüldüğü gibi, program ondalık sayı ayrımını nokta ile yapmaktadır. Çizgi çizmenin bir diğer yolu, başlangıç noktası belli ise, eksenlere paralel olarak elle girilecek bir miktar kadar bir yönde ilerlemek şeklinde olur. Örneğin, bir noktaya tıklandıktan sonra el ile 300 yazılıp tıklanırsa, ve sonrasında fare ile 300 mm ilerlenecek doğrultuya tıklanırsa, çizgi o doğrultuda 300 mm ileride son bulacaktır. Şekilde görülen beyaz kısım, doğrultunun doğru görünmesi için olup, 300 mm kadarlık kısım koyu renkte ayırt edilmiştir. Çizgi çizerken, bir diğer kolaylık ise daha önceden çizilmiş çizgi ve yüzeylerin noktalarından hiza almak veya doğrudan onlara tıklamaktır. Programın bu noktaları

12 Sayfa No. 11 tam olarak tanıyabilmesi için, hangi türden noktaların tanınacağı aşağıda Osnap ayarlarından belirlenmelidir. Buradaki özellikleri kısaca açıklamak gerekirse, End: Başlangıç ve bitiş noktaları, Near: Çizgiler üzerindeki herhangi noktalar, Point: Ekranda salt nokta olarak bulunan öğeler, Mid: Çizgi ve yüzeylerin orta noktaları, Cen: Çember ve yayların merkez noktaları, Int: Birden çok çizgi ve yüzeylerin kesişim noktaları, Perp: Başlanmış olan çizginin ilgili elemana dik uzantısı, Tan: Çember ve yaylara teğet uzantıları, Quad: Çember ve yay öğelerinin çeyrek sınırları, Knot: Eğri ve çizgilerin düğüm noktaları. Osnap ve Snap dışında alt menüde iki düğme daha bulunmaktadır. Ortho düğmesi seçili olduğunda çizim ortogonal devam edecektir. Yani bir çizgi çizilmeye başlandıktan sonra, bir sonraki noktası (Osnap ile başka bir doğrunun bir noktası yakalanmadığı sürece) 90 derece ve katları bir doğrultuda gitmesine izin verilir. Ara açılarda hareket kısıtlıdır. Bu özelliğe hızlıca erişmek ve kaldırmak için kısayol tuşu F8 dir. Planar düğmesi ise adı üzerinde Düzlemsel çalışmak içindir. Yine Ortho da olduğu gibi, Osnap ile yakalanmadığı sürece, başlanan çizgi aynı iki boyutlu düzlemde çizilmeye devam edecektir. Örneğin, Top viewportunda (yani x-y düzleminde ve belirli bir sabit z değerinde) başlayan bir eğri aynı z değerini koruyarak, x-y düzleminde iki boyutlu olarak çizilmeye devam edecektir. 3.5 Spline ve Benzeri Eğrilerin Çizilmesi Soldan ikinci menünün ikinci düğmesi eğri düğmesidir. Bu düğmeye sol tuşla tek sefer tıklandığı taktirde, bir B-Spline eğrisi kontrol noktaları tıklanmak suretiyle, aynı bir önceki kısımda çizgi çizerken yapıldığı gibi eğri çizilebilir. B-spline eğrisi kontrol noktalarını birer mıknatıs gibi kullanıyor olup, noktalar tam eğri üzerinde olmayacaktır. Eğrinin tam olarak tıklanan (veya el ile girilen) noktalardan geçmesi istendiği taktirde, eğriler alt menüsünde Curve Interpolate Points düğmesine tıklanmalıdır.

13 Sayfa No. 12 Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: SPL: Curve Interpolate Points (AutoCAD deki spline ile aynı mantıkla çalışır.) CRV: Curve 3.6 Dikdörtgen, Elips, Çember ve Yayların Çizilmesi Rhinoceros programında dikdörtgen, elips, çember ve yayların çizilmesi, önceki kısımlarda değinildiği gibi, sadece doğru komutun tercih edilmesi ve komut satırında istenen verilerin, istendiği sırayla verilmesinden ibarettir. En temel Circle komutuna tıklandığında, öncelikle merkez noktası sonrasında çemberin yarıçapı istenecek ve komut sonlanacaktır. Temel olarak Arc komutunda ise, merkez nokta ve yarıçap değerinden ziyade, herhangi üç noktadan, yalnızca bir yay parçasının geçebileceği gerçeği kullanılır. Üç noktaya arka arkaya tıklanarak, yay çizilir. Rectangle komutunda, çizilmek istenen dörtgenin iki çapraz köşesine tıklanır ve komut sonlandırılır. Ellipse komutunda, elipsin önce merkezine, sonra iki doğrultudaki yarıçap değerlerine tıklanır ve elips çizilir. Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: A: Arc C: Circle EL: Ellipse REC: Rectangle Diğer benzeri komutlar için, sol ana menüdeki 3. ve 4. düğmelerin alt menüleri ile, soldan ikinci menüdeki 3. ve 4. düğmelerin alt menüleri incelenmelidir. Komut tanımları Alias tanımlama kısmında yapılarak, çizimde sık kullanılacağı öngörülen komutlara kısa isimler verilebilir. 3.7 Parçaların Ötelenmesi, Kopyalanması ve Dizi Haline Getirilmesi Çizimi yapan kişi, aynı parçayı tekrar tekrar çizmek yerine, varolduğu bir noktadan diğerine bunu taşıyabilir veya kopyalayabilir. Bunun içinkomut çalıştırıldıktan sonra, ötelenecek/kopyalanacak parçaların seçilmesi istenecektir. Sonrasında komutun referans noktası ve hedef noktaları seçilerek, üç boyutlu uzayda, bu iki noktanın her doğrultudaki uzaklığı kadar, parçaların her noktası, çizgisi ve yüzeyi de ötelenecek/kopyalanacaktır. Bir parça eşit aralıklarla kopyalanmak istendiğinde, o parça Array komutu ile, her iki doğrultuda adeti ve mesafesi seçilerek, o mesafe kadar aralıkla ve o adette kopyalanır. Parçaları ötelemenin, en başta değinilmesi gereken en temel yolu, o parça seçili iken, o parçanın üzerindeki bir noktaya basılı tutarak, parçayı hareketli hale getirmek ve istenen noktaya sürekleyerek bırakmaktır. Fakat bu yol yine göz kararı, milimetrik çalışmaktan uzak bir yol olduğu için tercih edilmez.

14 Sayfa No. 13 Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: M: Move CO: Copy AR: Array 3.8 Parçaların Ölçeklenmesi, Döndürülmesi ve Aynalanması Scale komutu ile parçalar 1/2/3 boyutlu olarak, istendiği taktirde belli bir ölçek katsayısı kadar veya bir referans uzunluğuna orantılı başka bir uzunluk kadar ölçeklenebilir. Komut çalıştırıldıktan sonra, parçalar seçilecek, referans noktası seçilecek, a) Oran el ile girilecek b) Referans doğrultusu ve sonrasında hedef uzunluk kadar noktaya tıklanacaktır. Aşağıdaki resimlerde 1,2 ve 3 boyutlu ölçeklerin farkı görülmektedir. (1B) (2B) (3B) Rotate komutu, aynı şekilde çalışmakla beraber, bu komutta ölçekleme miktarı yerine döndürme miktarı derece cinsinden belirlenmeli veya yine referans doğrultusuna hedef doğrultusu arasında kalan dönme miktarı belirlenmelidir. Mirror komutu, parçanın ayna görüntüsünün oluşturulmasını sağlar. Komut çalıştırıldıktan sonra, ayna doğrultusu seçilmelidir. Sonrasında, ilk parçaların silinip silinmeyeceği sorulur. Bu soruya Y(es) veya N(o) şeklinde verilecek cevapla komut son bulur. Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: MI: Mirror MI3: Mirror3D SC: Scale3D SC1: Scale1D SC2: Scale 2D RO: Rotate RO3: Rotate3D 3.9 Parçaların Trim/Splitlenmesi ve Bu Komutların Olası Zararları Rhinoceros ta parçalar genel haliyle dört şekilde düşünülebilir. Bunlar a) tek parça eğri veya çizgiler (curve, line, arc segment vs.), b) Birden çok çizginin bir araya

15 Sayfa No. 14 gelmesi (polyline), c) Tek parça olan yüzeyler (surface) ve son olarak d) Birden çok yüzeyin bir arada çalıştığı parçalar (polysurface). Trim ve split komutları bir parçayı birden fazla parçaya ayrırır. Ayrılan kısım yok edilecekse buna Trim denir, İki ayrı parça olarak ayrı ayrı kullanılacaksa Split adı verilir. Bu komutlardaki temel kural; çizgilerin, çizgilerle veya yüzeylerle; yüzeylerin ise kesen yüzeylerle veya tam olarak bünyesinde bulunan ve iki parçaya ayırmaya yarayacak çizgilerle trim/split edilebileceğidir. (Örn. bir kesici çizgi, bir yüzeyi trimlemeyemez.) Komut çalıştıktan sonra, öncelikle kesici yüzey (komut bitince hiçbir değişime uğramamış olacaktır) seçilir ve devam edilir. Sonra kesilecek yüzeyler seçilir. Sonrasında kesilecek yüzeyin, kesici yüzeyin hangi tarafında kalan kısmı kesilecek o seçilir ve komut tamamlanır. Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: TR: Trim SP: Split Bu komutların kötü yanı, yüzeylere uygulandıklarında, o yüzeylerin esasında gerçekten trimlenmemiş olup, sadece kaybolan kısmının görüntülenmiyor olduğudur. Bunun anlamı, trim edilen yüzeyin kontrol noktaları incelendiğinde, aynen duruyor oldukları gözlenir, fakat trimli kısmın sadece görsel olarak ekrandan ayrıldığı görülür. Bu sebeple, bir yüzeyin işi nihayilendirilmeden önce trim yapılmamalıdır. Aksi taktirde, bir hata durumunda, yüzey komple baştan modellenmek zorunda kalabilir Yazı Türleri Yazılar, ikiye kısımda incelenir. Birincisi, yazı görünümüne sahip gerçek nesneler oluşturan Textobject komutudur. Bu yazılar,sonradan düzenlenemez, çünkü yazıldığı andan itibaren, çizgiler ve yüzeylerden oluşuyor olacaktır. Diğeri ise, Text komutundan gelen, görsel amaçlı, gerçek bir parça olmayan ve dolayısıyla resim renderlenecek olsa görünmeyecek olan basit yazı türüdür. Bu yazılar, istendiği zaman tıklanarak düzenlenebilir, değiştirilebilir.

16 Sayfa No Öçülendirme ve Analiz Çizilen model ile ilgili analizler, çeşitli şekillerde olabilir. Bu, bir yüzeyin eğriliğinin incelenmesi olabilir veya herhangi bir parçanın çeşitli ölçülerinin kontrol edilmesi olabilir. Bunun için kullanılabilecek en genel alt menü, sol taraftaki ikinci ana menünün en son düğmesine basılı tutmak suretiyle elde edilebilir. Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: DI: Distance LEN: Length AA: Area VOL: Volume Ölçülendirme ise, bu yapılan analizlerin görsel amaçlı ölçülendirilmesidir. Bu ölçüler, modelin renderi alındığında görünmeyecek olup, çizim ekranında kolaylık sağlarlar. Yazıcı çıktısı alınacağında, viewportun görüntüsü baskı alınacak şeklinde seçildiğinde, çıktıda görünecektir. Bu komutların menüsüne ulaşmak için, üst menülerin en yukarısındakinde, sondan bir önceki düğmeye sol fare tuşuyla basılı tutulmalıdır. Temel olarak aşağıdaki komut tanımları kullanılabilir: DIM: Dimension DA: DimAligned (90 derece olmayan açılı ölçü) DR: DimRadius (Yarıçap ölçüsü) 3.12 Çizgilerin Düzenlenmesi Varolan bir NURBS çizgi veya yüzeyin kontrol noktaları, NURBS tanımında olduğu üzere, yüzeyin matematiksel olarak nereden geçtiğini belirleyen ancak o çizgi veya yüzeyin tam üzerinde bulunmayan noktalarıdır. Bu noktaları görüntülemek için Pon komutu kullanılır. Daha sonra bu noktalar istendiği taktirde fare yardımıyla tutulup çekilerek yaklaşık olarak oynatılabilir veya o noktalar adeta birer cisimmiş gibi seçilip yukarıda anlatılan öteleme (MOVE) yöntemiyle matematiksel olarak da yer değişimine tabi tutulabilir. Her komuttan kaçmaya yaradığı gibi, bu noktalarla da işiniz bittiği taktirde ESC tuşuna basarak görünmemelerini sağlayabilirsiniz.

17 Sayfa No Çalışma Düzlemi Rhinoceros programında önceden tanımlı Top, Front vb. çalışma düzlemleri yerine, yine dik kartezyen 3 boyutlu olmak üzere kullanıcı tarafından ayarlanacak, orijin ve çalışma düzeleminde çalışılabilir. Çalışma düzlemi, Rhinoceros ta z=0 olan x-y düzlemi anlamında kullanılmaktadır. Tools / Toolbar Layout a tıklanarak, menüler ayarlanabilir. Burada, Set Cplane menüsü etkin hale getirilmelidir. En çok kullanılan düğmeleri tanıtmak gerekirse; İlk düğme, orijin noktasının yerini, halihazırdaki koordinat takımına göre yeniden belirlemekte kullanılır. Tanıtıldıktan sonra, 3-B koordinatlar, yeni eksen takımına göre girilmelidir. Diğer düğmeler, eksen takımını döndürmeye, taşımaya vs. yaramaktadır. Yukarı düğmelerden soldan 8 nci sıradaki Set Cplane by 3 Points, 3 nokta ile yeni çalışma düzleminin belirlenmesidir. Buna göre, yeni eksen takımının x-y düzlemini oluşturacak 3 nokta (aynı doğru üzerindeki 3 nokta olmamalıdır) halihazırdaki koordinat eksenine göre belirtilmelidir. İki farklı çalışma düzleminde aynı parçanın görünüşü yukarıdaki gibidir.

18 Sayfa No Yüzeylerin Oluşturulması Rhinoceros, 3-B NURBS yüzey programıdır. Bu programda yüzey oluşturmanın aşağıdaki gibi çeşitli yolları vardır. Yukarıdaki menüde görünen düğmeleri incelersek; 5.1 Üç veya dört noktadan yüzey oluşturulması Menüde en sol üstteki düğmedir. Koordinat ekseninde, yüzeyi oluşturan 3 veya 4 nokta girilerek, yüzey oluşturulur. 3 noktadan oluşan yüzey, tam düzlemdir. Dört noktadan oluşan yüzey ise, köşe noktalarını lineer olarak birleştiren, geri kalan yüzeyi de uygun şekilde oluşturan yüzeydir. 5.2 Üç veya dört çizgiden yüzey oluşturulması Menüde yukarıda soldan ikinci düğmedir. Bir yüzeyin kenar kısımlarını oluşturan 3 veya 4 parça çizgi, en uygun biçimde yüzey hazırlanmasını sağlar. 5.3 Dikdörtgen Yüzey PLN komutu ile de çalıştırılabilen, herhangi düzlemsel bir dörtgenin çizilmesi ve içinin dolu olarak yüzey oluşturmasına yarayan, menüde yukarıda soldan 4. sıradaki düğmedir.

19 Sayfa No Loft Menüde yukarıda soldan altıncı düğmedir. Daha önceden kesit resimleri çizilmiş olan parçalarda, Loft komutuyla bu parçaların arasından yüzey geçmesi sağlanmaktadır. İstenen kesitlerden tam olarak geçen, 3. derece NURB eğrisi çizilmektedir. 5.5 Sweep1 ve Sweep2 Menüde alt taraftaki ilk düğmelerdir. Kesit resimleri çizilmiş, bunların bir kesit resminden diğerine nasıl geçileceğinin belirtileceği durumlarda, Sweep1 ve Sweep2 komutları kullanılır. Rail Curve gidiş yolu anlamında kullanılmaktadır. Kesit resimleri de seçildikten sonra, yüzey oluşturulur. 5.6 Diğer Yüzey Oluşturma Yöntemleri Menüdeki diğer yüzey oluşturma yöntemlerini deneyerek kolayca kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin mantığı iki veya daha çok eğriyi, kesit veya yol kabul ederek bunların en uygun ilişkilendirilecekleri şekli tespit ederek uygulamaktır. Önemli Not: Bu notlarda, bahsi geçen komut tanımları, Rhinoceros un standart komut tanımlarından farklılıklar gösterebilir. Komutlar Aliases.txt dosyasındaki komut tanımlarıdır ve her komut ayrıca kullanıcı tarafından ayarlanabilir. Bu ayarlar yukarıda 1.4. kısmında açıklanmıştır. Bu notlar amatörce hazırlanmış olup, izinsizce kullanımı, kopyalanması, hatta içinden bilgi araklanıp, kaynak göstermeden kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Faydalı olması dileğiyle.

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI 3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI Computer Aided Drafting/Design kelimelerinin baş harfleri olan CAD in Türkçe karşılığı BDÇ Bilgisayar Destekli Çizim veya BDT Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

döşeme hesap aksı kütleleri deprem hesaplarında kullanılmaz. Dikdörtgen döşeme

döşeme hesap aksı kütleleri deprem hesaplarında kullanılmaz. Dikdörtgen döşeme DÖŞEME ÇİZİMİ StatiCAD-Yigma programında döşemeler üzerlerindeki yükün ve zati ağırlıkların duvarlara aktarımı için kullanılırlar. Döşeme hesap aksları ise betonarme döşemelerin donatı hesaplarının yapılmasını

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Perspektif Çizimler...

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

MAYA ile 3D Modelleme

MAYA ile 3D Modelleme KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR GRAFİKLERİ LABORATUARI MAYA ile 3D Modelleme 1. Giriş 3D oyunlar ve animasyonlar Bilgisayar Grafiklerinin günümüzde en yaygın uygulama

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır.

Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. 04. Projelendirme Bu bölümde modeli projelendirmeye yönelik AutoCAD den dosya almak, kesit oluşturmak, ölçülendirme ve yazı yazma komutları ele alınacaktır. AutoCAD den Dosya Almak Çok sık bir şekilde

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama 1 25.11.2014 Emre ERDEM Dr. Fatih BARUTÇU Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının Adı Genel Amacı

Detaylı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 5. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK AutoCAD e e giriş Koordinat sistemi Çalışma alanının n boyutlandırılmas lması line komutu

Detaylı

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi

NETCAD GIS. Dr. Cemal Sevindi NETCAD GIS Dr. Cemal Sevindi NETCAD Kullanıcı Karşılama Ekranı NETCAD Araç Çubukları NETCAD Araç Çubukları ve Özellikleri Yazılımın ekranının en üst kısmında Windows standart tanım çubuğu bulunmaktadır.

Detaylı

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir.

10. Döşeme Aracı. Döşemeler katları birbirinden ayıran yapı elemanlarıdır. Döşeme Aracı Araç Kutusu üzerinde simgesi ile temsil edilmektedir. 10. Döşeme Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Döşeme oluşturmak Döşeme kotu ve kalınlığını tanımlamak Döşeme şeklini değiştirmek Döşeme üzerine boşluk açmak Farklı şekillerden döşeme yaratmak Döşeme geçerli

Detaylı

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu. TEKNİK RESİM 9. Hafta Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.tr/~akgulme İçerik İleri seviye komutlar Offset Array Mirror Measure Divide

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH Bu uygulamada SolidWorks ile iki boyutlu çizim (sketch) ile ilgili komutlara değinilecek ve uygulamaları gösterilecektir. SolidWorks ile yeni doküman

Detaylı

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları 11 SOLIDWORKS E GİRİŞ MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları kullanım zamanı geldiğinde bilgisayarın

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA kesit programı çizim programı Visual Basic V5.0 dilinde yazılmıştır. Programın amacı, kullanıcının istediği NACA kesitinin çizimini çok

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 2D Çizim Oluşturma Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 1. DÜZ ÇĐZGĐ (LINE) ÇĐZME Line komutu, ekran üzerinde girilen iki nokta arasında çizgi çizmek amacıyla kullanılmaktadır. Erişimi

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Autocad 2015 Genel Görünümü

Autocad 2015 Genel Görünümü 1 Ücretsiz Autocad indirmek için Autocad 2015 Education Version için, http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad Autocad 2015 Genel Görünümü 2 DURUM ÇUBUĞU SNAP (Kenetleme) İşaretleyicinin

Detaylı

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1.

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Uzaydaki cisimlerin eksiksiz bir anlatımı için, ana boyutlarıyla birlikte parçanın bitmiş hallerinden ve üzerindeki işlemlerle birlikte diğer

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler Kesit Görünüşler Bir parçanın içkısmında bulunan delikleri, boşlukları belirtmek ve ölçülendirebilmek için hayali olarak kesildiği farzedilerek çizilen görünüştür. geometrisi bulunan parçalar daha kolay

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak

3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX Ortamında AutoCAD Dosyaları ile Çalışmak 3DS MAX, başka AutoCAD olmak üzere birçok CAD yazılımına ait modelin daha esnek 3D modelleme, render ve animasyon için transfer edilebileceği bir ortam

Detaylı

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 Tüm hakları saklıdır. ECDL vakfı yazılı onayı olmaksızın bu döküman veya herhangi bir bölümü değiştiriemez. Bu tarz bir talep

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ

TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ TEMEL ÇĐZĐM VE OBJE OLUŞTURMA ĐŞLEMLERĐ Nokta At Đşlemleri Yeni bir Netcad projesi açarak Çiz/Nokta At\Değiştir komutunu verin. Bu komutu verdiğinizde ekranın altındaki komut satırında NOKTAYI GÖSTER cümlesi

Detaylı

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır.

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Resim-2: Dosya Menüsü -12- 1-YENİ ÇALIŞMA SAYFASI OLUŞTURMA Photoshop programı çalıştırıldığında diğer resim

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME Katı model elde etmek için kullanılan yöntemler arasında Süpürme (Sweep) ve Loft önemli bir yere sahiptir. Birçok makine parçasının modellenmesinde

Detaylı

25. SEM2015 programı kullanımı

25. SEM2015 programı kullanımı 25. SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Program kısaca tanıtılacak, sonraki bölümlerde bu program ile

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA AUTOCAD Nedir? AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır. AutoDesk Ltd. İsviçre şirketinin

Detaylı

MAXSURF 11. 22 Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN. aliozen@gmail.com

MAXSURF 11. 22 Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı. Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN. aliozen@gmail.com MAXSURF 11 22 Dakikada Maxsurf 11 Öğreniyorum El Kitabı Hazırlayan: Gemi İnş. ve Gemi Mak.Müh.Ali ÖZEN aliozen@gmail.com 1. Maxsurf Giriş Sayfa No. 1 1.1 Programa Genel Bakış Maxsurf programı, açıldığında

Detaylı

Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak

Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak Spline ve Poligon Modelleme Örnekleri Mimari elemanlar oluşturmak Döşeme ve Duvar Çalışmaya Grid ayarları 50x50 cm olacak şekilde başlanır. Döşeme yandaki ayarlarla oluşturulur. Modify panelinden bu elemana

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1 SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1.MENÜ: Menü çubuğunda 8 farklı ayar butonu bulunur. Bunlar File, Edit, View, Camera, Draw, Tools, Window, Help. 2.VİEWS(GÖRÜNÜMLER):Çizim yaparken zaman zaman ekrandaki bakış açımızı

Detaylı

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR)

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TOOLPATH > MODIFY > START TOOLPATH EDITOR komutuyla veya aşağıdaki araç çubuğunun ilk tuşuyla takım yolu düzenlemesi açılır. Takım yolunu siler. Takım yolunun

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Simülasyon Tanımlama Öncesi 1. Yeni bir proje oluşturmak için menü çubuğu üzerinden Dosya > Çözümağı

Detaylı

Programın Tanıtımı 2-4- 1-3- 8-9- 10-11- 12- 13-

Programın Tanıtımı 2-4- 1-3- 8-9- 10-11- 12- 13- ISIS VERİ YÖNETİMİ Programın Tanıtımı 1-3- 2-4- 6-7- 5-8- 9-10- 11-12- 13-1- Bu bölüme aranacak sorgu için 2 tarih arası bilgi gün / ay / yıl / saat / dakika cinsinden girilir. 2- Arama kriterlerinden

Detaylı

FGA Mimarlık 1 of 52

FGA Mimarlık 1 of 52 FGA Mimarlık 1 of 52 FGA Mimarlık 2 of 52 FGA Mimarlık 3 of 52 FGA Mimarlık 4 of 52 FGA Mimarlık 5 of 52 FGA Mimarlık 6 of 52 FGA Mimarlık 7 of 52 FGA Mimarlık 8 of 52 FGA Mimarlık 9 of 52 FGA Mimarlık

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 14.HAFTA Hesap Tabloları Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ Bu

Detaylı

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant Mastercam Temrinleri Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü M Nalbant 2006 1 Temrin 1 Bu temrinde, Şekil 13.11 de görüldüğü gibi 4 yay ve 4 çizgi oluşturmak

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz

Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz Mücavir İşlemlerinin NETCAT ile Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz NETCAD İLE MÜCAVİR ONAMA 1. Yeni bir proje açılır. Proje > yeni 2. Proje > özellikler menüsünden projenin projeksiyonu, datumu ve dilim nosu

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF. Kavaliyer Kabinet Militer

Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF. Kavaliyer Kabinet Militer Perspektif Perspektifler Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF ksonometrik perspektif Paralel perspektif Eğik perspektif

Detaylı

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ

TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ MALİYE SGB..net TAŞINIR MAL KAYIT VE TAKİP MODÜLÜ 1 Taşınır Mal Yönetimi Taşınır Mal Yönetimi ile ilgili işlemlere Kaynak Yönetimi menüsü altındaki Taşınır Mal alt menüsünden ulaşıyoruz. Bu menünün seçenekleri

Detaylı

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2 0.08 M A 0.06 A C M42 X 1.5-6g 9.6 8X 45 9.4 0.1 M B M 6.6 6.1 20.00-20.13 C A 0.14 BÇİZİM KAĞITLARI ve ANTETLER 9.6 31.8 9.4 31.6 25.5 B 0.1 25.4 44.60 44.45 8X 7.9-8.1 0.14 M A C M 86 Çizim kağıdı Standard

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37.

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37. 3 Araç Çubuğu Draw ARC Kayar menü DrawArc Yay Çizimi Komut Satırı arc Belirlenen bir koordinata istenilen ölçü ve konumda saatin tersi yönünde yay çizen bir komuttur. Arc la ilgili parametreler Şekil 3.36.

Detaylı

SEM2015 programı kullanımı

SEM2015 programı kullanımı SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Çözebileceği sistemler: Düzlem/uzay kafes: Evet Düzlem/uzay çerçeve:

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

RESİM KAĞIDI ÖLÇEK VE ÖLÇÜLENDİRME

RESİM KAĞIDI ÖLÇEK VE ÖLÇÜLENDİRME İMM-122 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Prof. Dr. Muammer Nalbant RESİM KAĞIDI ÖLÇEK VE ÖLÇÜLENDİRME Muammer Nalbant 2015 1 ÖLÇEK VE ÖLÇÜLENDİRME Teknik resmi çizilen parçanın resim üzerindeki çizim ölçüsünün,

Detaylı

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA:

LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: BÖLÜM 13 LAYOUT ORTAMINDA ÇALIŞMA: Daha önce projesini capture ortamında hazırlamış olduğumuz diyot devresini layout ortamında açalım. Karşımıza aşağıdaki şekil gelir(şekil 13.1.). Şekil 13.1. Diyot Devresi

Detaylı

EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler

EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler 3D Stoktan Kaba Frezeleme EZ-CAM V20 ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri, yüklenmiş olan 3D formlu stok (kütük) modeli üzerinden kaba frezeleme işlemi yapılabilmesi.

Detaylı

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir.

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. Gerektiği yerlerde eğri nokataları Move aracıyla taşınarak

Detaylı

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları

Page 1. İz Düşüm Çeşitleri ve Metotları 4. İz Düşümler TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Kullandığımız bir çok eşya ve makineyi veya bunlara ait parçaların imal edilebilmesi için şekillerini ifade eden resimlerinin

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı