ÖLÇÜLENDİRME (DİMENSİON) VE ÇEKME MENÜLER (Pull-Down menüler)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖLÇÜLENDİRME (DİMENSİON) VE ÇEKME MENÜLER (Pull-Down menüler)"

Transkript

1 ÖLÇÜLENDİRME (DİMENSİON) VE ÇEKME MENÜLER (Pull-Down menüler)

2 ÖLÇÜLENDİRME- DİMENSİON Komut girişi : dimaligned Aligned Dimension : Tıklanılan iki nokta arasının, açıyı da hesaba katarak ölçüsünün alınmasını sağlar. Eğimli çizgilerin gerçek uzunluğunu vermektedir. Komut çalıştırılır, obje üzerinde iki nokta tanımlanır ve çekilen yönde, istenilen yere tıklanarak ölçü yerleştirilebilir. Ölçü alınırken, komut satırına aşağıdaki seçenekler gelmektedir. Mtext (m enter) : Ölçü yazsının, yazı düzenleme penceresiyle değiştirilmesini sağlar. Text (t enter) : Ölçü yazısının, imleç yanında açılan pencere ile düzenlemesini sağlar. Angle (a enter) : Ölçü yazısının tanımlanan açı kadar döndürülmesini sağlar.

3 Önce çizimde kullanılacak ölçülendirme tipleri için ayrı ayrı stiller tanımlanması önerilir. Bunun için simgesine tıklanır. NEW düğmesine tıklanıp yeni stil için bir isim girilir: CONTINUE düğmesi seçilerek stil tanımlaması yapılacak iletişim kutusuna geçilir. Burada girilen

4 Burada girilen değerler etkileşimli olarak önizleme alanında gözükür. Böylece hangi işlemin neye yol açtığı görülebilir. LINES: Kısmında ölçülendirme çizgisine ait olan değerler belirlenir. SYMBOLS AND ARROWS: Çizgilerin uçlarında kullanılacak ok vb. sembol türleriyle ilgili düzenleme yaptırır. TEXT: Hangi yazı tipinin kullanılacağı tanımlanır. Buraya varolan bir yazı stili varsa çağrılabilir veya yeni baştan da oluşturulabilir. FIT: Yeterli alan olmadığında yazı ve ok vb. ifadeleri uzantı çizgileri dışına atmaya veya içine kesin olarak sığdırmaya yarar. PRIMARY UNITS: Ölçülendirme tipi ve hassasiyetini belirler.

5 Yatay ve düşey doğrusal ölçülendirme yapar. Açılı doğrusal ölçülendirme yapar. Yay ölçüsü verir. Eğrisel formlarda çevre ölçüsü vermek için kullanılabilir. Noktaların X ve Y koordinatlarını verir. X ve Y hangisi isteniyorsa alt komutları arasında seçim yapılır. Daire ve yay için yarıçap ölçüsü vermek için kullanılır. Bir yay veya daire ölçüsünü zig zaglı vermeye yarar. Çap ölçüsü verir. Açı ölçüsü yerleştirir. Seçilen geometrinin bir kenarından bir bütün halinde hızlı bir şekilde ölçülendirme yapar. Ölçülendirme stili ayarlarında Baseline çeneği ile ayarlanır. En son ölçü alınmış yeri referans alarak ölçülendirme yapmanızı sağlar. İlk olarak bir basamağı şekildeki gibi LINEAR ile ölçülendirin. Daha sonra Baseline ölçülendirmeye tıklayın. Komut otomatik olarak ilk noktayı bulacak sizden ikinci noktayı seçmenizi isteyecektir. Doğrusal ölçülendirmelerde ölçülendirmenin takip eden noktalar seçilerek devam etmesini sağlar. Ölçülendirmenin devam yönü son tıklanan nokta neredeyse oradan olur. Bu yön değiştirilmek istenirse bu düğme işaretlendikten sonra klavyede S tuşuna basılır ve devam edilmek istenen tarafa yakın tıklanır Çizimlere açıklama ilave etmek ve merdiven çizgisi yapmak için kullanılır. Daire ve yayın merkezini işaretler. Ölçülendirme stilinina adını gösterir. NOT: Verilen bir ölçü kendi ölçülen değeri dışında başka bir değere EXPLODE ile patlatılıp yeni bir yazı yazarak değiştirilebilir.

6 ÇEKME MENÜLER

7 File Menüsü File menüsü Autocad in dosya yönetim merkezidir.her türlü dosya işlemi burada yapılır. New: Create New Drawing diyalog kutusu ile yeni bir çizim dosyası açabiliyoruz. Open: Select File diyalog kutusu ile daha önceden bilgisaya kaydetmiş olduğumuz dwg, dxf ve dwt uzantılı dosyaları (çizimleri) açabiliyoruz. Save: Çizimimizi bilgisayara veya diskete kaydedebiliyoruz. Save As: Save Drawing As diyalog kutusu ile hazırlamış olduğumuz çizimizi istediğimiz bir uzantıda ve sürümde bilgisayara veya diskete kaydedebiliyoruz. Export: Export Data diyalog kutusu ile hazırlamış olduğumuz çizimimizi diğer çizim ve uygulama programlarında kullanmak üzere değişik uzantılarda kayıt edebiliyoruz. Printer Setup: Preferences diyalog kutusunun Printer sekmesi ile printer tanıtımı ve ilgili ayarlarını yapabiliyoruz. Print Preview: Çıktı almadan önce çizimimizin baskıda (çıktıda) nasıl gürüneceğini inceleyebiliyoruz. Print: Print/Plot Configuration diyalog kutusu ile baskı(çıktı) ayarlarını yapabiliyoruz. Drawing Utilities: Bozuk çizimlerin tamiri,,hata kontrolu,çizimde kullanmadığımız katman, blok, çizgi tipi, yazı tipi ve ölçülendirme tipi gibi maddelerinin temizliğini yapabiliyoruz. Exit: Autocad ten çıkıyoruz(save etmeyi unutmuyoruz!!!).

8 Edit Edit menüsü Autocad in düzenleme araçlarını içerir.windows programlarına aşina olanlarının sık sık kullandıkları araçların Autocad teki uygulamalarıdır. Undo: Çizimde yapmış olduğumuz işlemleri istediğimiz kadar geri alabiliyoruz, yani bir bakıma silebiliyoruz. Redo: Undo ile geri aldığımız işlemi redo ile yeniden getirebiliyoruz fakat bunu sadece bir işlem için yapabiliyoruz. Cut: İstediğimiz çizim öğesini veya öğelerini başka bir alana kopyalamak (yapıştırmak) için kesebiliyoruz (silebiliyoruz). Copy: Kopyalamak (yapıştırmak) istediğimiz çizim öğesini (nesne) ve öğelerini seçiyoruz. Copy Link: Görüş alanımızdaki çizimleri otomatik olarak kopya hafızasına alıyor. Paste: Kopyalamak için seçilmiş olan çizim öğesi (nesne) veya öğelerini istediğimiz yere yapıştırıyoruz (kopyalıyoruz). Paste Special: Paste Special diyalog kutusu ile değişik yapılarda yapıştırma işlemi yapabiliyoruz. Clear: İstediğimiz çizim öğesini veya öğelerini silebiliyoruz.

9 View View menüsü Autocad in çizim görünümlerinin ayarlandığı ve işlendiği bir alandır. Redraw: Ekrandaki çizimler yeniden çizilir ve varsa blipler (küçük artılar) temizlenir. Regen: Redraw ile aynı işleve sahiptir ayrıca ilgili verileride yeniler (günceller) ve Redraw dan biraz daha uzun sürer. Zoom: Çizimimize uzaktan veya yakından bakmak gibi çeşitli araçlar sunar. Pan: Çizimizde istenilen yönlerde ve mesafelerde kaydırma yapılabilir. Aerial View: Çizimize Autocad ekranında açılan minik bir Aerial View ekran ile istenilen zoom oranlarında ve pan degerlerinde kuşbakışı bakabiliriz Model Space(Tiled): Güncel çalışma(tekli görünüm) alanımızdır. Model Space(Floating): Çizimimizin birden fazla görünüşünü ekrana yerleştirebileceğimiz görünüm alanıdır. Paper Space: Model Space lerin oluşturulduğunu ve görüntülendiği alandır. Tiled Viewports: Ekran çalışma alanımızı istediğimiz biçimde, çeşitli ekran alanlarına ayırabileceğimiz kısımdır. Floating Viewports: Paper Space çalışma alanında ekranı bölgelendirebileceğimiz kısımdır. Named Views: View Control diyalog kutusu ile çizimizdeki çeşitli bakış açılarını isimlendirip, düzenliyebileceğimiz bir kısımdır. 3D Viewpoint: Çalışma alanımıza 3-boyutlu olarak istenilen yön ve açılarda bakabileceğimiz kısımdır. 3D Dynamic View: Persfektif görüntüde 3-boyutlu açıda gerekli ayarlamaları (kamera, döndürme gibi) yapabileceğimiz bir kısımdır. Hide: 3-Boyutlu çizimimizde görünmemesi gereken çizgileri gizler. Shade: 3-Boyutlu çizimimizde, çizimize çeşitli değerlerde gölgelendirme yapabiliyoruz. Render: 3-Boyutlu çizimimizde çeşitli renk ve desen tonlarında kaplanmış görüntüler elde edebiliyoruz.içerdiği çeşitli araçlar sayesinde çizimize malzemeler katabiliyor, sahne ve ışık ayarları yapabiliyoruz. Bitmap arka planlar ekleyebileceğimiz gibi bitki, insan gibi araçlarlada çalışabiliyoruz. Display: Özel görüntü ayarlarını yapabiliyoruz.autocad in yazı modunu aktif hale getirebiliyoruz. Toolbars: Toolbars diyalog kutusu ile çalışma alanımıza istediğimiz araç çubuklarını getirebildiğimiz gibi gereksiz olan araç çubuklarınıda kaldırabiliyoruz. Ayrıca kendimize ait çeşitli özel araç çubukları ve butonlar imal edebiliyoruz.

10 Insert Insert menüsü Autocad ortamında ürettiğimiz çizim blokları ve çizimler ile başka platformlarda üretilen çizimlerin Autocad ortamında değerlendirilmesini içerir. Insert: Insert diyalog kutusu ile daha önceden üretilmiş olan çizim blokları ile dosyaları Autocad ortamına indiriliyor (çok kullanılan bir ifadeyle insert ediliyor). External Referance: Bu kısımda çoklu çizimler için ortak bir çizimn dosyasının (tamamen ortak noktalardan oluşturulmuş) oluşturulması ve kullanılmasını içeriyor. 3D Studio: 3D Studio File Import diyalog kutusu ile.3ds uzantılı dosyalar Autocad ortamına aktarılıyor. ACISSolid: Select ACIS File diyalog kutusu ile.sat uzantılı dosyalar Autocad ortamında açılıp görüntülenebiliyor. Drawing Exchange Binary: Select DXB File diyalog kutusu ile.dxb uzantılı dosyalar Autocad ortamına açılabliyor. Windows Metafile: Import WMF diyalog kutusu ile Windows tabanlı resim dosyaları grafik ortamına alınabiliyor. Encapsulated Post Script: Select PostScript File diyalog kutusu ile.eps ve.ps uzantılı yazı dosyaları işlenebiliyor. OLE Object: Insert Object diyalog kutusu ile başta yazı ve resim dosyaları olmak üzere birbirinden çok farklı formatta dosya Autocad ortamına aktarabiliyoruz. (Fakat öncelikle bu formatı destekleyen programlarda hazırlanıyor).

11 Format Format menüsü Autocad te çalışma araçlarımız için gerekli ayarlamaların yapıldığı ve verilerin girildiği alandır. Layer: Layer Linetype Properties diyalog kutusu ile katman oluşturma, oluşturulan katmanlara çeşitli özellikler aktarma, katman silme, dondurma, kapatma, açma gibi birçok işlemler yapılabiliyor. Color: Renk paleti ile istenilen renk güncelleniyor. Linetype: Layer Linetype Properties diyalog kutusu ile yeni çizgi tipleri sisteme yüklenebiliyor veya silinebiliyor. Text Style: Text Style diyalog kutusu ile yeni yazı tipleri oluşturabiliyor,sisteme değişik yazı tipleri atanabiliyor ve var olan yazı tiplerinde çeşitli değişiklikler yapılabiliyor. Dimension Style: Dimension Styles diyalog kutusu ile çeşitli ölçülendirme sitilleri hazılanabiliyor ve ilgili ölçülendirme ayarları yapılabiliyor. Point Style: Point Style diyalog kutusu ile değişik noktalar kullanılabiliyor ve bunların boyutları ayarlanabiliyor. Multiline Style: Multiline Styles diyalog kutusu ile yeni çoklu çizim sitilleri hazırlanabiliyor ve istenilen özelliklerde ayarlamalar yapılabiliyor. Units: Units Control diyalog kutusu ile Autocad ortamında kullanmak istediğimiz birim tarzını istediğimiz özelliklerde ayarlayıp,değiştirebiliyoruz. Thicknees: Çizim kalınlığı veriyor veya istediğimiz değerde değişiklik yapabiliyoruz. Drawing Limits: Çizim limit değerlerini sol-alt ve sağ-üst olmak üzere giriyoruz. Rename:Rename diyalog kutusu ile çizimde kullandığımız nesnelerin (katmanların, blokların,...) isimlerini değiştirebiliyoruz.

12 Tools Tools menüsü, Autocad in sistem değerlerini, araçlarını ve Autocad için hazırlanmış özelleştirme programlarının yüklenme araçlarını içerir. Spelling: Autucad in sözlük aracıdır. Inguiry: Autocad sorgu,ölçüm ve hesap araçlarını içerir. Alan, hacim, mesafe, kütle hesabı ve çizim ile ilgili sorgulama komutlarını barındırıyor. Load Application: Load AutoLISP, ADS and Files diyalog kutusu ile Autocad için hazırlanmış özel programlar yüklenir. Lisp dosyaları basit bir yapı içerir ve Autocad in kendi içerisindeki birçok eksik yönünü giderdiği gibi var olan özelliklerini kuvvetlendirir. Run Script: Select Script File diyalog kutusu ile Autocad için hazırlanmış script dosyaları yüklenir. Display Image: Bitmap resimler, tif ve tga uzantılı resimler görüntülenir ve ayrıca Autocad ortamında bmp, tif ve tga uzantısında çizim kaydı yapılabilir. External Database: Autocad ortamında bir veritabanı hazırlanıp, dış veritabanları kullanılabilinir. Object Snap Settings: Osnap Settings diyalog kutusu ile nesne yakalama modları ayarlanıyor. Drawing Aids: Drawing Aids diyalog kutusu ile Bazı Autocad çizim yardımcı sistem değerlerini ayarlayabiliyoruz. Bunlar ızgara modu, yakalama modu ve diğer sistem modlarıdır. UCS: Autocad in koordinat sistemi ile ilgili bazı ayarları içerir. Grips: Grips diyalog kutusu ile grip ayarları yapılıyor. Selection: Object Selection Settings diyalog kutusu ile çizim seçim elemanlarının çeşitli özellikleri ayarlanıyor. Object Group: Object Grouping diyalog kutusu ile çizim içinde kolaylık sağlaması amacıyla gerekirse gruplandırma yapılabiliyor. Tablet: Bilgisayar ile birlikte bir Tablet aracı kullanılıcaksa gerekli sistem ve tanıtma ayarları yapılıyor. Customize Menus: Menu Customization diyalog kutusu ile özel olarak hazırlanmış harici Autocad menüleri yükleniyor ayrıca gereksiz menülerde silinebiliyor. Preferences: Preferences diyalog kutusu ile Autocad programının ana sistem değişkenleri düzenlenebiliyor. Atomatik save süresi, save uzantısı,dosya tanıtımları, printer ayarları, görsel ayarlar, kişisel ayarlar, render kalite ayarları gibi.

13 Draw Draw menüsü Autocad in her türlü çizim elemanlarını, 2-boyutlu ve 3-boyutlu çizim araçlarını, yazı ve tarama fonksiyonlarını içerir. Line: Çizgi çizer. Ray: Bir nokta referansı boyunca çizgiler(ışınım) çizer. Construction Line: Bir doğrultu boyunca referans çizgisi çizer. Multiline: Et kalınlıklı çizgi çizer. Polyline: Birbirine bağımlı(bütünleşik) bir çizgi grubu çizer. 3D Polyline: 3-Boyutlu çalışma için bütünleşik çizgi grubu çizer. Polygon: Çokgen çizer (3 kenardan, 1025 kenara kadar). Rectangle: Dikdörtgen çizer. Arc: Yay çizer. Circle: Daire çizer. Donut: Katı dolgulu daire çizer. Spline: Birbirine bağımlı eğriler çizer. Ellipse: Elips çizer. Block: Blok yapar ve onları nitelendirir. Point: Nokta yapar ayrıca çizimlerde nokta ile ilgili çeşitli uygulamalar yapar (bölme,ölçme gibi). Hatch: Çizimler için tarama yapar. Boundary: Tarama için sınır hazırlar. Region: Çizimlerden bir bölge oluşturur. Text: Autocad ortamında yazı yazılmasını sağlar. Surfaces: 3-Boyutlu yüzeyler oluşturur. Solids: 3-Boyutlu katı cisimler oluşturur ve onlar ile ilgili işlemler yapar.

14

AutoCAD 2000 Menü Açıklamaları

AutoCAD 2000 Menü Açıklamaları AutoCAD 2000 Menü Açıklamaları ÇEKME MENÜLER (Pull-Down menüler) Autocad 2000 de yedi adet çekme menü vardır. Ancak özelleştirme araçları ile çok değişik fonksiyonlara sahip yüzlerce menü hazırlama imkânına

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 7. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK Geçen en ders Ölçülendirme Ölçülendirme düzenlemed Katman oluşturma Dosya şablonu oluşturma

Detaylı

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar.

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BÖLÜM 11 11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden

Detaylı

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama 1 25.11.2014 Emre ERDEM Dr. Fatih BARUTÇU Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının Adı Genel Amacı

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

DERS-2. A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı

DERS-2. A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı DERS-2 A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı Yazı stilinin ayarlanması Text Style diyalog penceresi Yazı fontlarının seçimi Yazı stillerinin görüntülendiği pencere Yazının yüksekliği

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI 3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI Computer Aided Drafting/Design kelimelerinin baş harfleri olan CAD in Türkçe karşılığı BDÇ Bilgisayar Destekli Çizim veya BDT Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU İleri Düzeyde Metal İşleme Gemi Yapımı Gemi İnşa

DERS BİLGİ FORMU İleri Düzeyde Metal İşleme Gemi Yapımı Gemi İnşa Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA AUTOCAD Nedir? AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır. AutoDesk Ltd. İsviçre şirketinin

Detaylı

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır.

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır. İKİ BOYUTLU ÇİZİM DRAW MENÜSÜ KOMUTLARI Line: Çizgi çizmek için line simgesine tıklanır.ekran üzerinde bir nokta işaretlenir.mouse ile yön belirtilerek ikinci nokta belirlenir ve komuttan çıkılır. Açılı

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI 2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI Eksen layerini aktif layer yaparak aşağıdaki gibi herhangi uzunlukta bir düşey bir de yatay eksen çizgileri çizelim. Düşey ekseni, offset komutu ile

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Perspektif Çizimler...

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Katmanlarla Çalışma...

Detaylı

AutoCAD Temrini (giriş seviyesi)

AutoCAD Temrini (giriş seviyesi) AutoCAD Temrini (giriş seviyesi) Konular 1. Giriş 1. Çalışma ortamı: Çizim alanı, Menüler, Araç çubukları, Düğmeler. 2. Etkileşim: Bir komut nasıl icra edilir. 2. Çizim oluştur 3. Hazırlık: Katman ve ölçülendirme

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ

ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS DE LAYOUT ĐŞLEMLERĐ ArcGIS de harita sayısallaştırma ve diğer işlemler kadar layout işlemleri de oldukça önemlidir. Bu işlemler hazırlanan haritanın görsel hale getirilmesi, ölçek, yön oku ve lejant

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 5. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK AutoCAD e e giriş Koordinat sistemi Çalışma alanının n boyutlandırılmas lması line komutu

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi AutoCAD en yaygın kullanılan çizim programıdır. Çok geniş çeşitlilikte bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu notlar AutoCAD in mimarlık alanında kullanımına

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 MICROSOFT WORD 2002 Microsoft Word 2002, bir kelime işlem programı olup, Microsoft Office XP bileşenidir. Word 2002 programı kullanılarak, mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK Katı modeli çizilen bir objenin bize sağladığı avantajlar görsellik yanında parçanın iki boyutlu görünüşlerini de birkaç dakika içinde çizilmesini sağlamasıdır.

Detaylı

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ

LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ BÖLÜM 12 LAYOUT ORTAMINA GİRİŞ Capture ortamında dizayn ettiğimiz devreyi Layout ortamına tanıttıktan sonra artık Layout ortamında işlem yapma sırası gelir. Daha önce anlattığımız voltaj bölücü devresinin

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

Konu 05: Projelendirme Komutları

Konu 05: Projelendirme Komutları Konu05:ProjelendirmeKomutları YAZIYAZMAK AutoCAD deyazıseçenekleriteksatırdanmeydanagelenveyaçoksatırlıolmaküzereikifarklı şekildemeydanagetirilebilir.ancakyazıyıoluşturmadanönceyazınınstilininmeydana

Detaylı

AUTOCAD 2D UYGULAMA AUTOCAD 2013. Uygulama Süresi: 5 dk. Uygulama Seviyesi: Zor. Eğitmen / Bölüm Başkan Yrd. Ali İhsan DEĞİRMENCİ TAMAMLANMIŞ GÖRSEL

AUTOCAD 2D UYGULAMA AUTOCAD 2013. Uygulama Süresi: 5 dk. Uygulama Seviyesi: Zor. Eğitmen / Bölüm Başkan Yrd. Ali İhsan DEĞİRMENCİ TAMAMLANMIŞ GÖRSEL AUTOCAD 2013 Uygulama Süresi: 5 dk. Uygulama Seviyesi: Zor Eğitmen / Bölüm Başkan Yrd. Ali İhsan DEĞİRMENCİ TAMAMLANMIŞ GÖRSEL Dimension Styles Kaydetme ve Farklı Dosyalara Taşıma 1. Dimension Styles Oluşturma

Detaylı

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır.

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. autocad 2d Simge Adı Kullanım Alanı LİNE Çizgi çizmek için kullanılır. CONSTRUCTION LINE Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. POLYLINE Yay oluşturmak için kullanılır. ARC Yay

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2000

Microsoft PowerPoint 2000 Microsoft PowerPoint 2000 PowerPoint yazı, çizim, grafik, ses, video gibi unsurlar ile desteklenebilen sunular hazırlanmasına, slayt gösterileri yapılmasına imkan veren bir programdır. PowerPoint programı

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu. TEKNİK RESİM 9. Hafta Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.tr/~akgulme İçerik İleri seviye komutlar Offset Array Mirror Measure Divide

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

Çizim Alanı Sınırlama

Çizim Alanı Sınırlama Çizim Alanı Sınırlama Çizim nesnesi/nesneleri her zaman AutoCad in bağımsız çizim alanı içerisinde çizilmeyebilirler. Çizilen nesne daha sonradan kağıt ortamına aktarılacaksa (plot) muhakkak kağıt alanı

Detaylı

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Değişiklik (modify) komutları Elle yapılan çizimlerde mevcut elemanlarda değişiklik yapmak son derece zor ve zaman alıcıdır. Bilgisayar destekli çizim programlarında

Detaylı

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi

Ara Yüz ve Paneller. Erlang Penceresi Ara Yüz ve Paneller Erlang Penceresi Wings3D başladığında iki programın başlatıldığını göreceksinizdir. Bu programlardan biri Erlang programıdır. Erlang ı bir işletim sistemi olarak düşünebiliriz. Wings3D

Detaylı

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 Tüm hakları saklıdır. ECDL vakfı yazılı onayı olmaksızın bu döküman veya herhangi bir bölümü değiştiriemez. Bu tarz bir talep

Detaylı

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ

SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ SKETCHUP PROGRAMI ARAÇLAR VE GÖREVLERİ Sketchup programı, üç boyutlu çizimler yapmamızı sağlayan bir programdır. Line (Çizgi) Aracı; çalışma ekranında düz çizgi oluşturmaya yarar. Select (Seçim) aracı;

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI

CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI CAPTİVATE İLE ETKİLİ SUNUM HAZIRLAMA ADOBE CAPTİVATE CS5 PROGRAMI DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Captivate programı e-öğrenme içeriklerini hazırlamak için uygun bir programdır? 2. Captivate programında açılan

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

21. Yazı ve Etiket Araçları

21. Yazı ve Etiket Araçları 21. Yazı ve Etiket Araçları Bu Konuda Öğrenilecekler: Yazı aracı geçerli ayarları ile çalışmak Çizimlere metin eklemek Mevcut bir metni düzenlemek Metin görüntülenme ayarlarını değiştirmek Metin içerisinde

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37.

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37. 3 Araç Çubuğu Draw ARC Kayar menü DrawArc Yay Çizimi Komut Satırı arc Belirlenen bir koordinata istenilen ölçü ve konumda saatin tersi yönünde yay çizen bir komuttur. Arc la ilgili parametreler Şekil 3.36.

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (ArcGIS-SQL) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü 2014 2015 Güz Yarıyılı Uygulama 2 ArcGIS Yazılımı ile Mekânsal

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU

NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA PROFİL AİLE GEOMETRİSİ HESAP PROGRAMI KULLANMA KILAVUZU NACA kesit programı çizim programı Visual Basic V5.0 dilinde yazılmıştır. Programın amacı, kullanıcının istediği NACA kesitinin çizimini çok

Detaylı

10/5/2016. Grafik nedir? Işık Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

10/5/2016. Grafik nedir? Işık Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Işık Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Grafik nedir? Yazılı veya resimsel sunumun yazılı veya çizili veya oyma hali, Görsel araçlar yoluyla bilginin tanımı ve tanıtımı. İletişim nedir? CE171T Bilgisayar

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA ÖLÇÜLENDİRME Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Extension Line Sınır

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği 11. Kiriş Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği Kirişler döşeme ve duvarlardan gelen yükleri düzgün

Detaylı

07. Pencere ve Kapı Araçları

07. Pencere ve Kapı Araçları 07. Pencere ve Kapı Araçları Bu Konuda Öğrenilecekler: Pencere/kapı geçerli ayarları ile çalışmak Pencere/kapı geometri metotları ile çalışmak Pencere/kapı yapılandırma metotları ile çalışmak Köşe pencereleri

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 2010 (2+1) Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu Doç.Dr. Ali Gül Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya Dr. Öğr. Üyesi Sadık Can Girgin HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

MICROSOFT WORD Şekil 1

MICROSOFT WORD Şekil 1 MICROSOFT WORD 2000 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, çok gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2002

MICROSOFT EXCEL 2002 MICROSOFT EXCEL 2002 Microsoft Excel, verileri hesaplama, yenileme, depolama, grafik hazırlama, sıralama, tablo gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan bir hesap programıdır.excel dosyalarında verilerin

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 2 Microsoft Word, bir kelime işlem programı olup, gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere

Detaylı