...üniversiteden bir öncesi...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "...üniversiteden bir öncesi..."

Transkript

1 ...üniversiteden bir öncesi...

2 Diplomalarımız tüm Avrupa ve Eylem olmadan vizyon bir rüyadır, vizyon olmadan eylem vakit geçirmektir, eyleme sahip bir vizyon ise dünyayı değiştirmektir. Entegre Ülkelerde tanınmaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi Avrupa Komisyonu tarafından AKTS ve Diploma Eki Etiketleriyle Ödüllendirildi. İstanbul Aydın Üniversitesi nin, Avrupa Komisyonu nun AKTS (Avrupa Kredi ve Transfer Sistemi) ve Diploma Eki uygulamalarını mükemmellik düzeyinde hayata geçiren Avrupa üniversitelerine vermiş olduğu AKTS Etiketi (ECTS Label) ve Diploma Eki Etiketi (DS Label) ödülleri için yaptığı başvuru, Komisyon un yaptığı değerlendirme sonucunda kabul edilmiş ve üniversite her iki ödülü de almaya layık görülmüştür.

3 ...üniversiteden bir öncesi... ÖNCESİ VE SONRASIYLA ÜNİVERSİTE

4 4...üniversiteden bir öncesi... Ön Söz Bu kitabın temel amacı öğrenciyi sürekli anlamsız ve sonucu belli olmayan bir eğitim-öğretim sürecinin nesnesi olmaktan kurtarmaktır. Artık öğrencilerin anlamlı ve sonucu öngörülebilir bir sürecin öznesi ve bizzat planlayıcısı olmalarının zamanı gelmiştir. Bu dünyada bir dev var. Bu devin öyle kolları var ki hiç güçlük çekmeden bir lokomotifi kaldırabilir. Bu devin öyle ayakları var ki günde binlerce kilometre koşabilir. Bu devin öyle kanatları var ki bulutlar üzerinde, kuşların çıkamadığı yüksekliklere uçabilir. Bu devin öyle yüzgeçleri var ki su altında balıklardan daha iyi yüzebilir. Bu devin öyle gözleri ve kulakları var ki görülmeyeni görür, başka bir kıtada konuşulanları işitir. Bu dev o kadar güçlüdür ki dağları delip geçer ve doludizgin akıp giden suları durdurur. Bu dev yeryüzünü istediği gibi değiştirir, ormanlar diker, denizleri birleştirir, çölleri sular... Kimdir bu dev? Bu dev İNSANDIR. M. İLİN - E. SEGAL Bu devin eğitimi, geliştirilmesi, danışmanlığı çağımızın en önemli problemlerinden biridir ve bu alanda tam bir kaos söz konusudur. Bu devin evrende yıkıcı mı, yoksa yapıcı mı bir rol oynayacağı muhtemelen yapılacak eğitim-öğretim faaliyetleri ve planlamasının bir sonucu olacaktır.

5 ...üniversiteden bir öncesi... 5 Bugüne kadar ne yazık ki siz üniversite adayları ve üniversite öğrencileri çok ihmal edildiniz. Üniversitelerden yetenek ve isteklerinin yerine daha çok puanına göre tercih yapan; bölümleri, üniversiteyi tanımayan nesiller geldi geçti. Üniversite ve bölümleri iyi tanıyan, kendini ve üniversiteyi yönetmeyi bilen öğrencilere ihtiyacımız var. Bu amaçla yazılmış ve alanında bir ilk olan Üniversite Kullanma Kılavuzu nun siz sevgili öğrencilere hem üniversite öncesinde hem üniversite döneminde hem de üniversite sonrasında yardımcı olmasını diliyoruz.

6 6...üniversiteden bir öncesi... İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM: ÜNİVERSİTEDEN ÖNCE Başarı ve Gevşek Yoğunlaşma... Geleceğin Mesleki Eğilimi... Üniversite ve Bölüm Tercihindeki Standartlar... I. Meslek (Bölüm) Tercihindeki Standartlar... II. Üniversite Tercihindeki Standartlar... Fakülte ve Bölümlerin Kişilikleri II. BÖLÜM: ÜNİVERSİTE DÖNEMİ Bir Kurum Olarak Üniversite... Harvard Üniversitesinde Eğitim... Zekâ ve Akıl... Üniversite Kullanma Kılavuzu... Türkiye de Üniversite Mezunlarının Genel Profili... Üniversite Öğrencisi Neden Geliştirilmelidir?... Üniversitede Bireysel Ar-Ge... Nasıl Uzmanlaşılır?

7 ...üniversiteden bir öncesi Sınıf: Üniversite Öğrencisi Olmak Sınıf: Karar ve Planlama Sınıf: Uygulama ve Yüksek Lisans Sınıf: Gelişimin Uygulamalı Denetimi ve Bilişim Sistemleri III. BÖLÜM: ÜNİVERSİTEDEN SONRA Üniversiteden Sonra Bireysel AR-GE Uzmanlık Neden ve Nasıl Aşılmalıdır?... 67

8 8...üniversiteden bir öncesi... I. BÖLÜM ÜNİVERSİTEDEN ÖNCE

9 ...üniversiteden bir öncesi... 9 BAŞARI VE GEVŞEK YOĞUNLAŞMA Size başarının değil ama başarısızlığın formülünü verebilirim, herkese hoş görünmeye çalışın. Bill COSBY (Sanatçı) Amaçlarımızın kölesi gibiyiz, bunun en önemli nedenlerinden biri toplumun yani bizim dışımızdakilerin bize yüklediği sorumluluklardır. Toplumsal etkiler neredeyse bizim kararlarımızdan önce gelmektedir. Bizler ne yazık ki feodal karakterli baskılar altındayız. Bizdeki birey; kendinde (kendi merkezli) bir iradeye değil, başka bekalar bağlamında bir iradeye sahiptir. Dolayısıyla istekleri kendi merkezli olmaktan uzaktır. Ercan TURAN Hayat zaten zordur, bireysel istek ve amaçlar insana yeterince sorumluluk yükler. Bunlara sosyal çevreyi de eklediğimizde hem yanlış tercihler hem de daha fazla yükle yola çıkarız. Bu nedenle de başarılı olmamız zorlaşır. Bazen çevremizdeki sesleri duymamamız gerekir. Bunu yaparken yeri ve zamanı akılcı belirlersek taşıyacağımız yük daha az olur. Bireysel kararlardan ne kadar uzak yaşarsak o kadar başarısız oluruz. Bu durumda kendimize duyduğumuz saygı ve güven de eksik olacaktır. Bazen Hayır! demeli ve başka insanların bizim adımıza karar vermesine tepki göstermeliyiz.

10 10...üniversiteden bir öncesi... İnsan her belirlediği hedefe, olmazsa olmaz mantığıyla sarılacak güçte bir varlık değildir. Ercan TURAN İnsan, hayat karşısında diğer varlıklar gibi sürekli kararlı yapıda olmak ister. Bunun için çeşitli önlemler alır. Bu önlemler her zaman olasılıklı önlemlerdir, yani istediğimiz gibi gerçekleşemeyebilir. İstenilmeyen bir sonuçla karşılaşıldığında kişinin yıkılmaması için her zaman alternatif planlarının olması, gerçeği nesnel bir bakışla görmeyi bilmesi gerekir. Hayat sanki ya hep ya da hiçten oluşmuşçasına hareket etmemiz akılcı değildir. Çevre etkisinin yanı sıra pratiğe aşırı önem vermemiz bunun nedenlerinden biridir. Çünkü aşırı pratik ve somut bilgi bağımlılığı, beraberinde teorik bilgi eksikliğini getirir. Özellikle insan hakkındaki teorik bilgiyi bilmeyen kişilerin salt pratik bilgiyle kendini veya başkalarını akılcı olarak planlaması ve yönetmesi düşünülemez. Pratik bilgiye olan aşırı düşkünlüğümüzün temelinde de pozitivist-pragmatist felsefe ve bilim ithalatı vardır. Sürekli hızlı, pratik, faydacı olma yarışı, beraberinde her şeyi hızlı yaşayan, zaman algısı bozulan ve teorik bilgi belleği olmayan insanlar hâline gelmemize neden olmuştur. Böylece hayatı ve kendimizi büyük bir fotoğrafta ve genel anlamlarıyla göremiyor, bu durumda da sadece bağnaz duygularımızı besliyoruz. Oysa hayat, amaçlarınızın toplamından farklı anlamlara sahiptir. Biz de amaçlarımızın ötesinde anlamlara sahip varlıklarız. Sınav kaygısı yaşayan öğrencilere bakıldığında, üniversiteyi kazanmayı olmazsa olmaz bir amaç olarak gördükleri tespit edilmiştir. Başarıya gevşek yoğunlaşan öğrencilerde sınav kaygısına ve başarısızlıkla ilgili oluşan psikolojik bozukluklara rastlamak pek mümkün değildir. Başarıya gevşek bağlanma, başarısız olmayı istemek anlamına gelmez. Bir zihinsel rahatlık durumudur, zaten başarı için rahat bir zihinsel kuruluma sahip olmamız gerekir. Rahat bir zihinsel durumun en öncelikli koşulu şunu kabul etmeye bağlıdır:

11 ...üniversiteden bir öncesi Zihin ancak en kötünün varlığını kabul ettiğinde huzura kavuşur. Lin YUTANG İnsan nesnel ve soğukkanlı bir duruşla hayatın karşısında durmayı öğrenmelidir. Bu kadercilikle karıştırılmamalıdır. Bu hayatın gerçekliğiyle kavranmasıdır ve hayat karşısında sağduyulu erdemli bir duruştur. Hiçbir sağduyulu, nesnel, gerçekçi, soğukkanlı insan; hayatını altüst edecek şekilde bazı şeylere olmazsa olmaz mantığıyla ulaşmayı amaçlamaz. Birtakım amaçlara bu şekilde bağlanmak; aslında bir yetersizlik, kararsızlık duygusunun bilinçaltına bastırılmasının sonucu ortaya çıkar. Bu anlamda akılcı ve sağlıklı değildir. İnsan birçok konuda yetersiz ama birçok konuda da yeterlidir. Bu doğal bir durumdur ve olduğu gibi kabul edilmelidir. Bireylerin kendilerini olduğu gibi kabul etmesi gerekir, kısacası Siz neyseniz osunuz. ama bu kendinizi değiştirmeyin demek de değildir. Siz neyseniz ona uygun amaçlar belirleyin ve mutlaka alternatif amaçlarınız da olsun. Tamamen kendi dışında bir varlık olma isteği, insanı istemediği şekillere girmeye zorlar. Hatta diyebiliriz ki olmak istediğiniz şeyi olabilirsiniz de ama bu sizi mutlu etmeyebilir. Örneğin, bir doktor olmak istiyorsunuz ama yeteneğiniz ve diğer kişilik özellikleriniz öğretmenliğe uygun olabilir. Olmazsa olmaz bir şekilde doktor olmayı hedefleyip en sonunda doktor olabilirsiniz ama bu durum başarılı olacağınız ve mutlu olacağınız anlamına gelmez ve büyük olasılıkla sonuç kötü olacaktır. Bu sadece mesleki tercihlerde değil, gerçekçi olmayan tüm isteklerimiz için geçerlidir. Angeli Patri nin bu durumu çok iyi özetleyen aşağıdaki ifadesini düşünmenizi diliyoruz. Hiç kimse, bedeni ve zihninde olduğundan başka biri veya bir şey olmayı özleyen insan kadar sefil olamaz. Angeli PATRİ

12 12...üniversiteden bir öncesi... GELECEĞİN MESLEKİ EĞİLİMİ Yaşam, olgulardaki bilgi ve teknikler; keşiflerdeki artış oranı bağlamında her zamankinden çok daha hızlı ilerliyor. Sürekli değişen bir dünyada yaşama yetisine sahip farklı bir tür insana ihtiyacımız vardır; hakkında daha önceden hiçbir uyarı almadığı durumlardaki değişim karşısında rahat olmayı öğrenmiş bir insana. Böylesi insanları yetiştirebilen toplumlar yaşayacak, yetiştiremeyen toplumlar ise ölecektir. A. MASLOW Artık klasik anlamda mesleklerin daha doğrusu meslek kavramının sonu gelmiştir. Günümüzde teknik iş bölümü dışındaki meslekler tek başına düşünülemeyecek bir duruma gelmiştir. Yani bir fabrika veya üretim tesisinde her bir alandan sorumlu insanlar (mavi yakalılar) olacak ama aynı durum beyaz yakalıların çoğu için geçerli olmayacaktır. Yani bir kaynakçı sadece kaynakçılık yapabilir ama bir mühendis sadece proje çizmeyecektir. İçinde bulunduğumuz zaman dilimi, bilgi ve eğlence çağıdır. Bu çağın formel (biçimsel) ve içeriksel standartları artık belli meslek alanlarını değil, bilgi/bilim alanlarının birleşimini ifade etmektedir. Bu bilgi alanları tek bir bilgiyi değil, bilgiler arası bir durumu işaret et-mektedir. İnsanla bilgi, bilim, doğa, din ve mistisizm artık hiçbir çağda olmadığı kadar iç içedir. Bu açıdan bakıldığında bir uzmanlık alanının diğer bilgi alanlarıyla iç içe olması gerekmektedir. Artık bir psikoloğun ekonomi, sosyoloji, felsefe, tarih, antropoloji, biyoloji, din vb. bilgi/bilim alanları hakkında da yeterli donanıma sahip olması

13 ...üniversiteden bir öncesi gerekmektedir. Aynı şekilde bir mühendisin de ekonomi, sosyoloji, felsefe, tarih, hukuk, psikoloji gibi alanlarda kendini geliştirmesi gerekmektedir. Lütfen şu tehlikeden sakının. Bazı kaynaklarda, gelecekte bazı bölümlerin fazla mezun verecekleri ve bu bölümlerden mezun olanların işsiz kalacağı vurgulanır. Bazı mesleklerin de gelecekte parlayacağı anlatılır. Oysa hangi bölüme giderseniz gidin, gelecek sadece bir bölümden ne aldığınıza bakmayacak. Kendinizi hangi alanlarda geliştirdiğinize bakacaktır ki bu bir bölüm okumanın çok ötesinde olan bir durumdur. Bir hukuk, mühendislik mezunu olup mesleğinizde başarısız olabilirsiniz; az kazanabilirsiniz veya yeterince başarılı olmanıza rağmen mutsuz da olabilirsiniz. Kafanızın bulandırılmasına izin vermeyin; hangi alanda başarılı (seçkin, elit) ve mutlu olacağınıza inanıyorsanız oraya gidin. Hemen hemen tüm eğitim danışmanları ve rehber öğretmenler arkeoloji bölümüne gitmenizi tavsiye etmez. Neden olarak ise mezunların işsizliğini gösterir. Oysa Türkiye deki arkeolojik çalışmalar daha çok Almanlar, İngilizler, Fransızlar tarafından yapılır. Diğer taraftan bakılacak olursa iyi bir hazırlık eğitimi almış arkeologların çoğu, turist rehberliği yapmaktadır ve son derece de başarılıdır. Küreselleşen dünyada, tüm seçkin dünya arkeologları arasına girebileceğine veya iyi bir turist rehberi olacağına inanan herkese arkeoloji tavsiye edilebilir. Sizi işsiz bırakacak, başarısız yapacak hiçbir lisans ve ön lisans bölümü veya üniversite yoktur. Sizi; yanlış yargılarınız, tercihleriniz, dar bakışlılığınız, kendinizi geliştirmemeniz başarısız yapar. Size tavsiyemiz: soğukkanlı olun ve en başarılı olacağınız alanlara eğilin. İnsanların sizi ne yöne ittiğine değil, eğilimlerinizin sizi hangi yöne eğdiğine bakın. Her zaman geneli, büyük fotoğrafı görmeyi istemek gibi bir ısrarcılığınız olsun. Bilgi ve bilimler arası bir formasyondan geçmeyen

14 14...üniversiteden bir öncesi... insanlar; genelin yerine tek tek parçalara, olaylara, masallara takılıp onları gerçek ve doğru bilgi olarak görecektir. Ancak bilgi/bilimler arası formasyondan geçenler, parça bütün ilişkisi bağlamında değerlendirmeler ve verilerle hareket edeceğinden daha sağlam ve analitik düşünebilecektir. Dar uzmanlık alanlarına sıkışıp kalan insanlar; hangi bölüm veya üniversiteden mezun olursa olsunlar, geleceğin insan kaynakları içinde istenmeyecek; bunun yerine bilimler arası hatta bilgiler arası zihinsel donanıma sahip olanlar tercih edilecektir. Bir alanda önce nasıl uzmanlaşacağınız ve daha sonra da bu uzmanlığı aşıp bilgi/bilimler arası bir donanımı nasıl geliştireceğiniz Nasıl Uzmanlaşılır? ve Uzmanlık Neden ve Nasıl Aşılmalıdır? bölümlerinde ayrıntılandırılmıştır.

15 ...üniversiteden bir öncesi ÜNİVERSİTE VE BÖLÜM TERCİHLERİNDEKİ STANDARTLAR İnsan; doğal ve toplumsal dünyasının bir haritasına ihtiyaç duyar, bu harita olmaksızın yönünü şaşırır; amaçlı ve tutarlı biçimde hareket edemez. Ercan TURAN Aristoteles e göre, her varlık bir şey olmak ister. Fizikçiler, kimyacılar ve biyologlar varlığın kararlı yapıya geçmeye çalıştığını dile getirir. Ancak olmak istediğimiz şeyin tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Kararlı yapıya geçmekten anladığımız şeyin ve kararlı olmak için seçtiğimiz yolların doğruluğuna ilişkin evrensel ölçütlerimiz yoktur. Yani, ruhumuzun ne olmak istediğine ve nasıl mutlu olacağına dair evrensel doğrulukta ölçütlere sahip değiliz. Hayata ilişkin hedeflere tam isabetli kararlar vermek çok zordur. Bu karar; durumdan duruma, zamandan zamana, kişiden kişiye değişir. Diğer taraftan işin içine, olmayan bir zaman dilimi olan gelecek koşullarını da eklediğimizde işimiz çok daha fazla zorlaşmaktadır. Hayattaki tercihler karşısında karar vermek hayati önemdedir. Şunu mutlaka duymuşsunuzdur: En kötü karar, kararsızlıktan iyidir. Gerçekten de kararsızlık, istenmeyen, tehlikeli bir durumdur. İnsan, bu aşamayı geçmeye kurulmuş (programlanmış) gibi hareket eder. Sizin kendinize sorduğunuz veya başkasının size sorduğu sorunun cevabını bilmeniz en iyi durumdur, bilmemeniz kötü durumdur, kararsız kalmanız ise en kötü durumdur. Kararsızlık durumu, bilmeme durumundan daha fazla gerilim yaratır insanda. İnsanın en ni-

16 16...üniversiteden bir öncesi... hai amacı mutlu olmaktır, bu onun en belirgin mizacıdır. Kararsızlığı, kuşkuyu, soru işaretini ve belirsizliği bu mizacından dolayı sevmez; bunları hemen sonlandırmak ister. Bir konu hakkında karar verdiğinizde Bu karar doğru veya yanlış da olabilir. bu kararın gereklerini en iyi şekilde yapmaya çalışmanız bir kararlılık göstergesidir. Sonuç ne olursa olsun, süreçten güçlenerek çıkarsınız. Kararlar ve koşullar nasıl olursa olsun bizim her zaman kararlı davranmamız gerekir. I. MESLEK (BÖLÜM) TERCİHİNDEKİ STANDARTLAR Eğitim, hem bireyin hem de devletin yapısını düzeltecek en yetkin yöntemdir. Her birey ruhuna egemen olan yetenek doğrultusunda eğitilmelidir. Platon (Devlet) Meslek tercihi söz konusu olduğunda insan; bir işe başladıktan sonra, yaklaşık olarak 24 ten sonraki yaşlarda, hangi mesleğe uygun olduğuna doğru karar verebiliyor. Oysa biz tercihlerimizi yaşlarında yapmak zorundayız. Bu aradaki fark; bir zaman ve değişim farkıdır ve birçok farklı dinamiği, seçeneği, sakıncası vardır. Şimdi size, mesleki bir karar almadan önce neler yapmanız gerektiğine ilişkin bazı önerilerimiz olacak: Her zaman bütünü (genel fotoğrafı) görmeye çalışın. İlkel zihnimiz çevremizdeki ani değişimlere tepki vermek üzere programlanmıştır. Uzun vadeli, proaktif düşünen ve geneli görmeye çalışan beynimiz daha yeni evrimleşmektedir. Popüler akımlara kapılmadan ve geleceği iyi hesaplayarak tercihlerde bulunmanız önemlidir. Çağın medyasından, danışmanlarından, anne ve babalarından farklı bir bakışla tercih yapmanız gerekir. Çünkü siz

17 ...üniversiteden bir öncesi onların kişiliğini ve zamanını değil, kendi kişiliğinizi ve zamanınızı yaşayacaksınız. Boş zamanlarınızda neler yapmaktan hoşlandığınızı düşünün. Hayatınız boyunca okulda gördüğünüz derslerin hepsi seçmeli olsaydı, hangilerini seçerdiniz. O derslerle bazı mesleklerin temel özelliklerini karşılaştırmanız yararınıza olabilir. Mesleki (kariyerle ilgili) test veya anketlerin hiçbiri size hangi mesleğe uygun olduğunuzu asla göstermez, sizin ne istediğinizi ortaya koyar. Ancak bu isteğinizin ne kadar gerçekçi olduğu bilgisini size vermez. Bu ölçme araçlarının sonuçlarını piyasa bilgisine sahip bir danışmanla beraber yorumlamanız hayati önemdedir. Asla bir test veya anketin sonucuna göre tercihler yapmayın. Yaz tatillerinde bir hafta veya bir ay kadar istediğiniz bir işte çalışın. Böylece iş yerinde katılımlı gözlemler yapmış olacaksınız. Mümkünse gelecekte yapmayı düşündüğünüz meslek alanında çalışın. Örneğin, avukat olmayı düşünüyorsanız bir avukatın bürosunda çalışın, burada kazanacağınız tecrübeler size meslek seçiminde yardımcı olabilir. Hiçbir avukat sizin yardımınızı reddetmeyecektir. Bir alanda çalışmadan isteklerinizin sürekli mi geçici mi olduğunu anlayamazsınız. Benim için en iyi meslek hangisi? diye kendinize sorun. Böylece yolda yürürken, gazete okurken, televizyon izlerken daha fazla meslek gördüğünüzü fark edeceksiniz. Bu durum mesleklere ilişkin bilgi dağarcığınızı genişletecek ve size mesleki farkındalık kazandıracaktır. İnsanların büyük bir bölümü çok önemli bir hata yapar; yeteneklerine göre zor olan hedefler için daha çok çalışır. Bir öğrenci herhangi bir dersten başarısız olduğunda en önemli dersin bu yapamadığı ders olduğunu düşünür. Oysa hayatta en iyi şekilde yapabildiklerimiz üzerinden gidersek belli başarılara imza atabiliriz. Zekâ düzeyi düşük insanlar, başarılı olamadıkları alanları

18 18...üniversiteden bir öncesi... daha önemli görme ve erişemeyecekleri, erişseler de başarılı ve mutlu olamayacakları alanlarda ısrarcı olurlar. Siyaset bilimci Pareto ya göre, her mesleğin elitleri vardır. Hangi alanda elit yani seçkin olacağınıza inanıyorsanız o alanda yoğunlaşın. Başarısız olduğunuz alanlar olabilir, bu durumda kendinizi yetersiz bulmayın çünkü büyük olasılıkla yanlış alanda/bölümdesinizdir. Unutmayın! Aristoteles e göre, her şey bir şey olmak ister. Yalnızca olmak istediğiniz şeyi bulmanız gerekiyor, gerisi inanın çok güzel ve eğlenceli olacaktır. Günümüzde Yapabilirim. den çok En iyilerden olabilirim. demek gerekiyor. Çünkü artık patronlarınız devlet (tüzel kişilikler) değil, özel kişiler olacaktır. Her şeyden önce kendi içsel isteğiniz için en iyilerden olmanız gerekiyor. Aslında olmak istediğiniz şey de budur, bir alanda en iyi olmak Yapacağınız iş muhtemelen şu alanların biri ile veya bazılarının bir arada olması ile ilgili olacaktır: Verileri düzenlemekle, doğrudan insanlarla, sadece nesnelerle, insan/nesneyle ve çok azınız da (üst düzey yöneticiler gibi) bunların tümüyle ilgili çalışacaksınız. Gelecekte bu kategorilerden en çok hangisi veya hangilerinin sizin için çekici olduğunu düşünün. Size uygun çalışma alanına sizi götürecek bölümü tercih etmeye çalışın. Şunu unutmayın ki hiçbir karar bir meslekle tam olarak örtüşmez veya uyuşmaz. Bu nedenle nasıl bir karar alırsanız alın, bazı hayal kırıklıklarına hazırlıklı olun. Diğer taraftan gelişmekte olan bir ülke olduğumuzdan hem kamu sektöründe hem de özel sektörde hayallerinizden çok farklı durumlarla karşılaşacağınızı unutmayın. Doğru veya yanlış bir karar alacaksınız, ikisinin de yıkıcı etkileri olacaktır; her iki durumda da oluşacak yıkıcı etkileri azaltmak için bu kitabı çok iyi anlamaya çalışın.

19 ...üniversiteden bir öncesi II. ÜNİVERSİTE TERCİHİNDEKİ STANDARTLAR Ülkemizde öğrenciler, öğretmenler ve genel olarak veliler de üniversite tercihleri konusunda büyük hatalar yapmaktadır. Yapılan hataların temelinde ise bir üniversitenin seçilecek bölümle paralel bir şekilde nasıl değerlendirileceğinin bilinmemesi vardır. En iyi üniversite, en iyi fakülte, en iyi bölüm gibi başlıkların altını hiçbir bilimsel araştırmaya dayandırmadan kafalarına göre dolduran sözde eğitim danışmanlarına aldanmamanızı diliyoruz. Aşağıdaki önerilerimize göre araştırmanızı kendinize göre yapmanız dışında güvenilir başka bir yolunuzun olmadığını bilmenizi isteriz. Üniversite karşılaştırmaları gibi bir alanda nesnel bir araştırma yapmak için bazı ölçütler (uluslararası bilimsel üretim sayısı karşılaştırmaları) olsa da nesnel bir sonuca ulaşmak tümüyle mümkün değildir. Çünkü çok kötü diye tanımladığınız bir üniversiteden, bazı bölümleri çok iyi olduğu için veya nitelikli birkaç öğretim üyesi ve öğrencisi olduğu için dünya çapında birçok insan da yetişebiliyor. Bize göre, sadece üniversite veya bölüm tercihi yapmak yanlıştır. Doğru olan, üniversite ve bölüm tercihlerinin beraber düşünülerek yapılmasıdır. Bir üniversitenin imajı çok iyi olabilir ama o üniversitede öğrenim göreceğiniz bölüm o üniversitenin kalitesinde olmayabilir. Bu nedenle tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün üniversiteler içinde bazı kriterlere göre karşılaştırmalarını yapmanız sizi doğru sonuca götürebilir. Örneğin; işletme bölümü tercihi yapacaksanız önce hangi üniversitelere gitmek istediğinizin bir listesini çıkarın, sonra da bu üniversitelerdeki işletme bölümlerini şu kriterlere göre karşılaştırın: Öğretim üyelerinin sayısı ile öğrenci sayılarını karşılaştırın. Bir öğretim üyesi başına kaç öğrencinin düştüğüne bakın. Öğretim üyesi başına ne kadar az sayıda öğrenci düşerse o kadar verimli

20 20...üniversiteden bir öncesi... çalışmalar yapılabilir. Öğretim üyelerinin yurt dışı tecrübeleri olup olmadığına, ürettikleri ulusal ve uluslararası çalışmalarına (yayımlarına-projelerine) bakın. Bölümler arasında öğretim üyelerinin sayı ve akademik derecelerini (Kaç tane doktor, yardımcı doçent ve profesör var?) karşılaştırın. Bölümde yabancı dil ve/veya dillerde öğretim yapılıp yapılmadığına dikkat edin. Günümüzde, bir üniversite mezununun herhangi bir yabancı dili konuşamaması, çok önemli ve telafisi zor bir eksikliktir. Yüksek lisans ve doktora programlarının olmasına dikkat edin. Bir bölümün özellikle doktora programının olması, belli bir standardın üzerinde olduğunun göstergesidir. En önemli kalite göstergesidir diyebiliriz. Belirli standartların altındaki bölümlere, doktora programı açma izninin verilmediğini bilmelisiniz. Örneğin, doktora programının açılabilmesi için ilgili programı yürütecek yeterli sayıda ve nitelikte öğretim üyesinin olması gerekir. Bölüm derslerinin yanında, diğer bölümlerdeki seçmeli derslere bakın. Kendi bölüm derslerinizin yanı sıra, kendinizi geliştirmek için başka bölümlerden dersler seçebilmek çok büyük bir avantajdır. Bölümün bilimler arası (disiplinler arası) olması hayati önemdedir. Uzmanlığın dar bakışlılığını aşmanız buna bağlıdır. Bölümlerin sınav mı, yoksa proje mi ağırlıklı olduğuna dikkat edin. Proje ağırlıklı olanları tercih edin. Çünkü projeler sizi belirli alanlarda uzmanlaştıracak ve bölüm içindeki ana bilim dallarından, yeteneklerinize uygun olanıyla buluşmanızda aracı olacaktır. Bir bölüm içinde de farklı alt dallar (bilim dalları) vardır. Öğreniminiz süresi içinde kendinizi bunlardan bazılarına daha yakın göreceksiniz. Bu alanlarda uzmanlaşmanız ileride başarılı

21 olmanız için gerekli bir aşamadır....üniversiteden bir öncesi Bölümde başarılı olmanız durumunda, üniversitede hangi farklı bölümlerde yan dal ve çift ana dal (iki lisans programı) öğrenimi görebileceğinizi araştırın. Örneğin; bir mühendislik bölümünde okuduğunuzda felsefe, psikoloji, hukuk, ekonomi gibi farklı fakülte ve puan türünden olan bölümlerden çift ana dal veya yan dal yapıp yapamayacağınızı mutlaka öğrenin. Bu programlar sizi daha donanımlı kılacaktır. Bölümde öğretimi yapılan zorunlu derslerde öğrencilerin tercihlerinin etkili olup olmadığına dikkat edin. Bazı bölümler duygusal ve maddi ilişkileri olan bölümlerden; sizin gelişiminizi ve iradenizi hiçe sayan dersleri, sizin adınıza seçmiş olabilir. Özellikle zorunlu ve zorunlu seçmeli derslerin neler olduğuna bakın. Öğrenci ders seçiminde mümkün olduğunca özgür davranabilmelidir. Zaten üniversite anlayışına uygun olan da budur. Bölümün yurt dışındaki üniversitelerle ilişkilerine bakın. Her yıl hangi ölçütlerle yurt dışına kaç öğrenci gönderdiğine de dikkat edin. Özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla ilişkilerinin, proje geliştirme ve uygulama çalışmalarının ne düzeyde olduğuna bakın. Bu alanda özellikle vakıf üniversitelerinin verimli çalışmalar yaptığını söyleyebiliriz. Hatta bir çoğunda mezunlarını işe yerleştirme hizmetlerinin olduğunu görebiliriz. Özel üniversitelerimiz eğitici ve uygulamalı öğretime çok iyi derecede adapte olmuştur. Mezunların özel sektörde ve kamu kurumlarında, ne düzeylerde istihdam edildiklerine bakın. Kamu kurumları ve özel sektördeki çalışanların hangi bölümden ve hangi üniversiteden mezun olduğuna bakın. Dünya üniversitelerinin bilimsel üretimleri bakımından karşılaştırıldığı ve bu üretimlerine göre sıralandığı listeyi medyadan

22 22...üniversiteden bir öncesi... biliyorsunuzdur. Bunu tercih yaparken tek başına temel almamalısınız. Bir üniversitenin özellikle tıp ve mühendislik gibi fakülteleri varsa ve öğretim üyesi sayısı çok fazlaysa sıralamaya girmesi daha kolaydır. Bu fakülteleri olmayan, daha az öğretim üyesi olan ama seçeceğiniz işletme bölümünde çok daha kaliteli olan bir üniversite bu sıralamaya giremeyebilir. Karşılaştırmayı; fakülteleri, öğretim üyeleri ve özellikle de enstitüleri aynı sayıda olan üniversiteler arasında yapabilirsiniz. En uygun ölçütlerden birisi de öğretim üyesi başına düşen bilimsel üretim sayısıdır. Bu standartları temel alarak araştırmanızı yapmanız (Bu bilgilere YÖK ve üniversite web sayfalarından ulaşabilirsiniz.), sonuçları birkaç profesyonel danışmanla da yordamanız (konuşmanız, sağlamasını yapmanız) ve sonra size en uygun üniversitedeki bölümü tercih etmeniz yararınıza olabilir. Yukarıda saydığımız başlıklar altında gerekli araştırmayı yapmadan sağlıklı bir tercih yapmanızın çok zor olacağını unutmayın.

23 ...üniversiteden bir öncesi FAKÜLTE VE BÖLÜMLERİN KİŞİLİKLERİ Size hangi kaynak, her bir fakültenin veya bölümün kendine has kişiliği vardır derse yanlış söylemiş olur. Bu bilimsici tavır çok yanlıştır. Fakültelerin ve bölümlerin kişilikleri diye bir şey olmaz, bireylerin kişilikleri olur. İnsanların her zaman, her yerde ve her şeyi kategorize etmek gibi kötü bir alışkanlığı vardır. Bu kategoriler ne kadar dar bir bakışla ve bilgisizce yapılırsa o kadar fazla hata yapılır. Bunlara karşı dikkatli olunmalıdır. Sözde eğitim danışmanları iki farklı şeyi maalesef birbirine karıştırmaktadır: Kişilik ve yetenek. Bunlar karıştırılınca da öğrencilerin tercih yapmaları zorlaşır. Kişilik; doğuştan getirilen ve değişmesi zor olan mizaç (huy) ile sosyal etkinin (karakterin) bireyce yorumlanması, birleştirilmesidir ve bireye özgüdür. Yetenek ise kalıtsal özellikler (zekâ) ile çevre etkisinin etkileşimidir. Yetenek, kişiliğe göre daha fazla kalıtımsal etki altındadır. Bu nedenle de değişimi zor hatta imkânsızdır. Örneğin; 120 zekâ bölümüne sahip bir insanın 160 zekâ bölümüne çıkması imkânsızdır çünkü zekâ üzerinde çevrenin etkisi, kalıtımın etkisine göre çok az etkilidir. Kalıtım sahip olabileceğimiz zekâ aralığını belirler. Asosyal kişiliğe sahip bir insanın değiştirilmesi, zekâ bölümünün değişmesine göre daha kolaydır. Çünkü kişilikte sosyal etki, kalıtıma göre çok fazladır. Tercih yaparken bir fakülte veya bölümün kişiliği değil, gerektirdiği yetenekler baz alınmalıdır. Örneğin, iktisadi idari bilimler fakültesine (İİBF) gitmeyi düşünen herkesin illâki girişimci olması ve sosyal olaylara ilgi duyması gerekmez. Çünkü her İİBF mezununun bu özellikleri kullanması gerekmez. Birçoğu muhasebe, veri girişi veya transferi gibi klasik-geleneksel diye nitelendirdiğimiz işleri yapar. Bir fakülte veya bölüm belli yeteneklere ihtiyaç duyar, standart kişiliklere ihtiyaç duymaz. Bir fakülte veya bölümde, her türlü kişilik-

24 24...üniversiteden bir öncesi... ten insanın olması gerekir; hatta bu durum insanların birbirlerinin yaratıcı yönlerini geliştirmeleri için de bir gerekliliktir. Kısacası, yetenek olarak (zekâ, el becerileri ve bedensel beceriler yönünden) bir fakülteye veya bölüme uygun olduğunuzu düşünüyorsanız ve başarılı olacağınıza inanıyorsanız kişiliğinizi düşünmeyin. Tercih ettiğiniz yere uygun yetenekteyseniz kişiliğiniz nasıl olursa olsun, oraya farklılığınızla katacağınız çok şey vardır. Fakülte ve bölümler yetenek gerektirir, kişilik değil. Her fakülte ve bölümün birbirinden farklı kişiliklerin katkılarına ihtiyacı vardır. Hem akademik alanda hem de iş alanında ihtiyacı vardır.

25 ...üniversiteden bir öncesi II. BÖLÜM ÜNİVERSİTE DÖNEMİ

26 26...üniversiteden bir öncesi... BİR KURUM OLARAK ÜNİVERSİTE Üniversiteler, Türkiye Cumhuriyeti nin yönetsel yapısı içinde, yerinden yönetim esasına göre kurulmuş hizmet kurumlarıdır. Üniversite, bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip; yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluşlar ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur. Üniversiteler özerktir, yani devlet ve tüm toplumsal güçler karşısında bağımsız bir yapıya sahiptir. Üniversitelerimize özerklik hakkı 1946 da verilmiştir. Kendilerine ayrılmış devlet ödemelerinin yanı sıra, kendi yapısı içinde de bazı iktisadi ve akademik birimler açmak gibi bir özgürlük alanına sahiptir. Vakıf üniversiteleri devletten ödenek almaz. Sayın Çoşkun Can Aktan; Özlenen Üniversite, Yaşanan Üniversite adlı kitabında, ideal bir üniversitenin şu özelliklere sahip olması gerektiğini düşünüyor: Akademik özerklik, akademik özgürlük, akademik kalite ve akreditasyon, üniversite sanayi iş birliği, bilimsellik, demokratik yönetim, sosyal sorumluluk, akademik rekabet ve hareketlilik, akademik etik ve akademik liyakat (kalite, yeterlilik). Biz bu sayılanlara şunu eklemek isteriz: Öğrenciler bunları talep edebilmeli, yerinden denetleme ve baskı aracı olabilmelidir. Aksi hâlde üniversitede akılcı, demokratik ve çoğulcu bir yapılanma sağlanamaz. Üniversiteyle ilgili bazı kavramları kısa kısa açıklamak istiyoruz.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ

GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ GEÇMİŞTEN BUGÜNE DOĞUŞ Doğuş markası, eğitime adanmış yarım asra yaklaşan bir anlam ifade etmektedir. Doğuş Üniversitesi eğitimde ilklerin sahibi, yeniliklerin öncüsü olarak, geçmişinden

Detaylı

MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır.

MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır. MESLEK SEÇİMİ MESLEK NEDİR? Meslek, bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi, beceri, ustalık, sevgi ve ilgi isteyen sürekli

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına Başvuru, Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına Başvuru, Yerleştirme ve Kayıt İşlemleri KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI KAPSAMINDA AKADEMİK TAKVİM, AÇILACAK PROGRAMLAR, ALANLAR VE KONTENJANLARA İLİŞKİN UYGULAMA

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı lisansüstü programlara, 20182019 EğitimÖğretim Yılı Güz Yarıyılı için aşağıda belirtilen sayıda ve şartlarda

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA PROGRAM BİLGİLERİ Genel Bilgiler Programın Amacı Kazanılan Derece Kazanılan Derecenin Seviyesi Kazanılan Derecenin Gerekleri ve Kurallar Kayıt Kabul Koşulları Önceki Öğrenmenin

Detaylı

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi 80 EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi Sayın İnşaat Mühendisi Adayı, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu, İMO 40. Dönem Çalışma Programı çerçevesinde İMO Yönetim Kurulu nca İnşaat Mühendisliği Eğitimi

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Enstitülerinin aşağıda kontenjanları belirtilen Anabilim Dallarına 2016-2017 Eğitim- Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için kurum içi ve kurum

Detaylı

ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER

ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitimöğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim

Detaylı

ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ NDEN ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dallarına 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılı Güz döneminde Yüksek Lisans ve Doktora Programları için öğrenci alınacaktır.

Detaylı

Fakültemiz; Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen hızla büyümekte ve kadrolarını genişletmektedir.

Fakültemiz; Fakültemiz yeni kurulmasına rağmen hızla büyümekte ve kadrolarını genişletmektedir. HOŞGELDİNİZ Fakültemiz; Bilimsel tutum ve becerileri kazanmış, mesleki donanım sahibi, içinde bulunduğu eğitimsel süreçlerle ilgili, toplumsal meselelere duyarlı, hür düşünen, demokratik ilkelere bağlı,

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI (07.08.2015) 1) Başvuru Tarihi Başlangıç : 10 Ağustos

Detaylı

ADAYLARIN DİKKATİNE!

ADAYLARIN DİKKATİNE! ADAYLARIN DİKKATİNE! SİSTEME GİRİŞ İÇİN SİSTEME KAYDEDİLDİĞİNİZ E-MAİL ADRESİNİZE ŞİFRE OLUŞTURMA LİNKİ GÖNDERİLECEKTİR. BU LİNK TIKLANARAK YENİ ŞİFRE OLUŞTURULACAK VE BU ŞİFRE İLE BAŞVURU YAPILACAKTIR.

Detaylı

2015-2016 AKADEMİK YILI

2015-2016 AKADEMİK YILI T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 201 2016 AKADEMİK YILI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI KONTENJANLARI HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM Kurumsal İletişim İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler, Reklamcılık,

Detaylı

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanını aşmasına rağmen, tercih yapmayan adaylardan anket çalışmasına katılanların

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ Lisans ve Yüksek Lisans Düzeyinde Eğitim: Lisans Programları Fizik Öğretmenliği (MF-2) Kimya Öğretmenliği (MF-3) Matematik Öğretmenliği (MF-1)

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE TANITIMI Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik

Detaylı

GAZİANTEP EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GAZİANTEP EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç GAZİANTEP EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Gaziantep Üniversitesinde Gaziantep Eğitim

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Meslek Yüksekokulu nun 2013-2014

Detaylı

* Kontenjan açık kaldığı takdirde, 07 Ekim 2010 tarihinde yedek ilanı yapılıp, 08 Ekim 2010 tarihlerinde yedek adayların kayıtları yapılacaktır.

* Kontenjan açık kaldığı takdirde, 07 Ekim 2010 tarihinde yedek ilanı yapılıp, 08 Ekim 2010 tarihlerinde yedek adayların kayıtları yapılacaktır. DUYURU Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelerin Eğitim Fakültesi dışındaki Fakültelerinden, mezun olanlar için 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı açılacaktır.

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Yandal programının amacı, kayıtlı olduğu lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY Not: Bu Yönerge Üniversitemiz Senatosunun 01.06.2011 tarih ve 08 sayılı oturumda alınan 80 sayılı kararla kabul edilmiştir. T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

Programla İlgili Bilgiler

Programla İlgili Bilgiler 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI KAPSAMINDA AKADEMİK TAKVİM, AÇILACAK PROGRAMLAR, ALANLAR, KONTENJANLAR VE DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU 2016-2017 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ Sevgili Adaylar, 2016-2017 eğitim-öğretim güz yarıyılında

Detaylı

3-Diploma programlarına yatay geçiş yerleştirme işlemleri Fakülte/Yüksekokul/Meslek yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı üzerine yapılır.

3-Diploma programlarına yatay geçiş yerleştirme işlemleri Fakülte/Yüksekokul/Meslek yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı üzerine yapılır. Üniversitemiz Fakülte ve Yüksekokullarına; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına

Detaylı

KAZANAN ADAYLARIN KESİN KAYITLARI

KAZANAN ADAYLARIN KESİN KAYITLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün aşağıda adları

Detaylı

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Başvuru Tarihi 01 15 Ocak 2018 Yabancı Dil Sınavı Başvuru

Detaylı

Başvuru Adresi. Başvuru Tarihleri ,00-TL. (Güz Yarıyılı Kesin kayıtta 1.027,00-TL. Bahar yarıyılı kayıt yenilemede 1.027,00-TL.

Başvuru Adresi. Başvuru Tarihleri ,00-TL. (Güz Yarıyılı Kesin kayıtta 1.027,00-TL. Bahar yarıyılı kayıt yenilemede 1.027,00-TL. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖN KAYIT BAŞVURU İLANI Başvuru Adresi Başvuru Tarihleri

Detaylı

BAŞVURULARDA HATA YAPILMAMASI İÇİN İLANIMIZI SON SAYFAYA KADAR LÜTFEN DİKKATLİCE İNCELEYİNİZ

BAŞVURULARDA HATA YAPILMAMASI İÇİN İLANIMIZI SON SAYFAYA KADAR LÜTFEN DİKKATLİCE İNCELEYİNİZ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013 2014 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları ve Başvuru Koşulları Doktora Programları ANABİLİM DALI TÜRÜ / DERECE TC

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yan Dal ve Yaz Dönemi Yönetmeliği uyarınca 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli

Detaylı

İ Ç E R İ K. M i s y o n & V i z y o n. N e d e n İ n g i l i z D i l i v e E d e b i y a t ı B ö l ü m ü?

İ Ç E R İ K. M i s y o n & V i z y o n. N e d e n İ n g i l i z D i l i v e E d e b i y a t ı B ö l ü m ü? A D I Y A M A N Ü N İ V E R S İ T E S İ F E N E D E B İ Y A T F A K Ü L T E Sİ İ N G İ L İ Z D İ L İ V E E D E B İ Y A T I B Ö L Ü M Ü T A N I T I M K İ T A P Ç I Ğ I 2018-2019 İ Ç E R İ K B ö l ü m ü

Detaylı

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -YÖK ÜN YAPTIĞI ANKET SONUÇLANDI - TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -ADAYLARIN %94 Ü DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİ, %6 SI İSE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH EDEBİLECEKLERİNİ BELİRTTİ

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Google Formlar

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Google Formlar 12 yanıt Tüm yanıtları görüntüle Analiz bilgilerini yayınla hhkosal@sakarya.edu.tr Bu formu düzenle Özet 1. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümüne giriş yılınız: 2008 2007 2005

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı lisansüstü programlara, 20172018 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için aşağıda belirtilen sayıda ve şartlarda kadrosuz yüksek

Detaylı

YÜKSEK LİSANS 1/8 İŞLETME

YÜKSEK LİSANS 1/8 İŞLETME KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI YÜKSEK LİSANS İŞLETME TEZLİ KONTENJAN TEZSİZ

Detaylı

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek; on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik; yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir. Konfüçyüs REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin

Detaylı

HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

Öğrenciler 2 yıllık çalışma sürecinde;

Öğrenciler 2 yıllık çalışma sürecinde; Diploma Programı Çerçevesi Diploma programı her kültürün kendisine adapte edebileceği esnek bir program sunarak kendi değerlerini yitirmeyen uluslararası farkındalığa ulaşmış bireyler yetiştirmeyi hedefler.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÜSTÜ KONTENJANLARI VE ANABİLİM DALI VE YÜKSEK DOKTORA Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 10 2 - - Başvurduğu alanda

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

ALES Türü ve Puanı. Yabancı Dil. İstenen Belgeler. YDS veya Eşdeğer Yabancı Dil Sınava girmiş olmak.

ALES Türü ve Puanı. Yabancı Dil. İstenen Belgeler. YDS veya Eşdeğer Yabancı Dil Sınava girmiş olmak. İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı BAHAR Yarıyılı için aşağıda belirtilen Ana Bilim Dallarına karşılarında belirtilen sayıda

Detaylı

-T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

-T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ -T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı nda aşağıda belirtilen Ana Bilim Dallarına

Detaylı

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 29.06.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, 29-Haziran-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında Hafta içi Her gün Saat: 09.30-17.00 saatleri arasında aday öğrenci ve ebeveynlerine açık

Detaylı

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Balıkesir Üniversitesi tarafından yürütülen Pedagojik Formasyon

Detaylı

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI

İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME ÇALIŞMA KOMİSYONU TOPLANTISI TOPLANTI TARİHİ: 10.08.2018 TOPLANTI SAYISI: 2018/5 TOPLANTI SAATİ: 13:30-15:00 KOMİSYON ÜYELERİ; Prof.

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü ne 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı BAHAR Yarıyılı için aşağıda belirtilen Ana Bilim Dallarına karşılarında belirtilen sayıda

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yan Dal ve Yaz Dönemi Yönetmeliği uyarınca 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli

Detaylı

ALES Puan Türü EA SÖZ. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi nin İktisat, İşletme, Maliye, EA SAY EA SÖZ. ALES Puan Türü 60 EA EA SÖZ SAY ALES EA SÖZ

ALES Puan Türü EA SÖZ. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi nin İktisat, İşletme, Maliye, EA SAY EA SÖZ. ALES Puan Türü 60 EA EA SÖZ SAY ALES EA SÖZ T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN, 011-01 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı için aşağıda belirtilen anabilim dallarına bağlı programlara, Yükseklisans ve Doktora öğrencileri alınacaktır. A- SOSYAL

Detaylı

A.Kemal SARUHAN Elektronik ve Haberleşme Müh. Adayı www.alikemalsaruhan.com

A.Kemal SARUHAN Elektronik ve Haberleşme Müh. Adayı www.alikemalsaruhan.com A.Kemal SARUHAN Elektronik ve Haberleşme Müh. Adayı www.alikemalsaruhan.com Sunumda Neler Var Aile ve çevre baskısı, Yoğun çalışma programları, Dershane, okul ve yurt üçgenindeki çember, Uykusuz geçen

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU 2016-2017 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ Sevgili Adaylar, 2016-2017 eğitim-öğretim bahar yarıyılında

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

Başvuru Tarihi 20 Ağustos 03 Eylül Online başvuru yapılacaktır. Başvuru Yeri.

Başvuru Tarihi 20 Ağustos 03 Eylül Online başvuru yapılacaktır. Başvuru Yeri. T.C AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Başvuru Tarihi 20 Ağustos 03 Eylül 2018 Başvuru

Detaylı

KADRO SAYISI ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

KADRO SAYISI ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Başkent Üniversitesinden: DÜZELTME İLANI 07..08 tarihli ve 3068 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Başkent Üniversitesi Fakülte/Meslek Yüksekokullarına Öğretim Görevlileri ve Araştırma Görevlileri Alım

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU 2015-2016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ Sevgili Adaylar,

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU 2015-2016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ Sevgili Adaylar, T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI KILAVUZU 2015-2016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ Sevgili Adaylar, 2015-2016 eğitim-öğretim güz yarıyılında üniversitemizde

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, önlisans

Detaylı

1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir.

1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. Sayfa : 1 / 7 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. 2. KAPSAM Bu yönerge, Koç Üniversitesi (KÜ) diploma programlarına

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARI VE BAŞVURU KOŞULLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÜSTÜ KONTENJANLARI VE Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünün aşağıda adları belirtilen Anabilim Dallarına

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yan Dal ve Yaz Dönemi Yönetmeliği uyarınca 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS KONTENJANI DOKTORA KONTENJANI YABANCI UYRUKLU

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI Program Tanımları İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI Kuruluş: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı 2013 yılından itibaren öğrenci almaya başlamıştır ve henüz mezun vermemiştir. Amaç: İlköğretim

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlanma süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla, okulumuzda sınava hazırlık çalışmaları planlanır ve yürütülür. 9. sınıftan itibaren;

Detaylı

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 9.SINIFLAR YIL SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ 10.SINIF DERS PROGRAMLARI SEÇMELİ DERSLER YÜKSEKÖĞRENİME GEÇİŞ SINAVI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ SINIF GEÇME A-DOĞRUDAN Tüm derslerden

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ TANIM Sularda yaşayan bitki ve hayvanlardan, besin olarak yararlanılabilecek olanların avlanması, üretilmesi, türlerinin iyileştirilmesi, yetiştirilmesi ve depolanması konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER

Detaylı

T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde yer alan lisans ve önlisans düzeyindeki diploma

Detaylı

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Psikoloji bilimi, insanı anlamada bu bütünsel bakış açısını koruyan bir yaklaşım sergiler. Amacı insanı daha iyi anlamak ve ona yardımcı olmaktır. Psikoloji,

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

YÜKSEK LİSANS KONTENJAN 1/8 İŞLETME

YÜKSEK LİSANS KONTENJAN 1/8 İŞLETME KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI YÜKSEK LİSANS İŞLETME KONTENJAN TEZLİ TEZSİZ

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM FAKÜLTESİ MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM FAKÜLTESİ MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM FAKÜLTESİ MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında, Çift Anadal, Yan Dal

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü ne 0304 EğitimÖğretim Yılı GÜZ Yarıyılı için aşağıda belirtilen Ana Bilim Dallarına karşılarında belirtilen sayıda Lisansüstü

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Enstitülerinin aşağıda kontenjanları belirtilen anabilim dallarına 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için yüksek lisans ve doktora

Detaylı

Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürleri Çalıştay Raporu

Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürleri Çalıştay Raporu Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürleri Çalıştay Raporu 30 Kasım 2012, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe-ANKARA Eğitim Bilimleri Enstitülerine Neden İhtiyaç Bulunmaktadır? Yükseköğretim Kanun Taslağında Üniversite

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Enstitülerinin aşağıda kontenjanları belirtilen Anabilim Dallarına 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı için yüksek lisans ve doktora

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS İlk Başvuru (Ön Kayıt) İşlemleri

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS İlk Başvuru (Ön Kayıt) İşlemleri TEZSİZ YÜKSEK LİSANS İlk Başvuru (Ön Kayıt) İşlemleri Başvuru Tarihleri Tezsiz Yüksek Lisans Ön Kayıtların Kabulü ( İnternetten ve Enstitüden) Tezsiz İngilizce Bölümler İçin Yabancı Dil Sınavı Tezsiz Yüksek

Detaylı

Duyurunun başlangıç tarihi: 25 Ağustos 2015 Son Başvuru Tarihi: 08 Eylül 2015

Duyurunun başlangıç tarihi: 25 Ağustos 2015 Son Başvuru Tarihi: 08 Eylül 2015 Duyurunun başlangıç tarihi: 25 Ağustos 2015 Son Başvuru Tarihi: 08 Eylül 2015 T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz aşağıda belirtilen birimlerine 2547 Sayılı Kanun ile Öğretim Üyeliğine

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU. Aralık,2013 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI SON SINIF ÖĞRENCİ ANKET FORMU Sevgili U.Ü.Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Programı Öğrencileri, Aralık,2013 Uludağ Üniversitesi

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN

T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN T.C. NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN Enstitümüz lisansüstü öğretim programlarına 2013 2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için öğrenci alınacaktır. alınacak programlar, kontenjanlar,

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖN KAYIT KOŞULLARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖN KAYIT KOŞULLARI 1 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARA ÖN KAYIT KOŞULLARI ÇOK ÖNEMLİ 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİM BAŞVURULARI HAKKINDA WEB SAYFAMIZDA BULUNAN

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü 205-206 Eğitim - Öğretim yılı Güz yarıyılı için ilgili Anabilim Dallarına aşağıda belirtilen sayıda Kadrosuz Yüksek Lisans

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI TANIM Çalıştığı kurumun tanınmasını, çalışmalarına karşı insanlarda olumlu izlenimler uyandırmasını, çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığını artırmasını sağlamak

Detaylı

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ (DOKTORA, TEZLİ/TEZSİZ ) PROGRAM İLANI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İÇİN; BAŞVURU TARİHLERİ: 06-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM DEĞERLENDİRME ANKETİ Bu anket, bölümümüzdeki öğrencilerin 2015-2016 öğretim bahar yarıyılına ait öğretim sonuçlarının değerlendirilmesi ve sürecin

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ`NDEN

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ`NDEN GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ`NDEN Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına 200 20 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenci alınacaktır. Yüksek Lisans Programı 200-20

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN Başvurular, https://bys.akdeniz.edu.tr/enstitu adresinden ONLINE olarak yapılacaktır. Başvuru Adresi Tel: 0242 227 78 57, 0 242 310 19 18 Fax: 0242 227 78 56 GENEL AÇIKLAMALAR 1 İlan kadrosuzdur. 2 Lisansüstü

Detaylı

BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ!

BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ! EĞİTİMİN ALTIN MARKASINDA BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ! %100 ÖĞRENİM BURSU FIRSATI ANADOLU LİSESİ TEOG PUANINLA SÜRESİZ BURS KAZAN! GELECEĞE GÜÇLÜ BAŞLA! EN İYİSİNİ SEÇ, DOĞRU KARAR VER ŞANSA İHTİYACIN YOK EĞİTİME

Detaylı

Fen Bilimleri Enstitüsü

Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Enstitüsü 2017 1 Enstitümüz Enstitüler, Lisansüstü Eğitim-Öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan birimler olup kanunla kurulurlar ve Enstitüler ana bilim dallarından oluşurlar. Enstitümüz,

Detaylı

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ

ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Üniversitemiz Rektörlüğüne bağlı SOSYAL BĠLĠMLER ENSTĠTÜSÜ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı GÜZ yarıyılında aşağıda belirtilen programlardaki Anabilim ve Bilim Dallarına Yüksek

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN Enstitümüz Lisansüstü Öğretim Programlarına 2009 2010 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için öğrenci alınacaktır. Öğrenci alınacak

Detaylı