Soru sayısının 30 dan 27 ye indiği KPSS 2013 tarih soruları, konulara göre değerlendirildiğinde tespit edilen temel noktalar şunlardır:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Soru sayısının 30 dan 27 ye indiği KPSS 2013 tarih soruları, konulara göre değerlendirildiğinde tespit edilen temel noktalar şunlardır:"

Transkript

1 Branş Analizi tarih tarih soruları incelendiğinde soruların önceki sınavların sorularından daha zor nitelikte hazırlanmadığı görülmüştür. Nisan 2013 te ÖSYM tarafından yapılan basın açıklamasında KPSS tarihin konu kapsamının değiştiği bilgisi sınava girecek adaylar arasında haklı bir huzursuzluk yaratmıştır. Ancak yapılan sınavda görülmüştür ki özellikle Osmanlı siyasi tarihine ilişkin genel birkaç yorum sorusu dışında savaşlardan ve antlaşmalardan hiç soru hazırlanmamıştır. Soru sayısının 30 dan 27 ye indiği KPSS 2013 tarih soruları, konulara göre değerlendirildiğinde tespit edilen temel noktalar şunlardır: İslamiyet öncesi Türk tarihinden gelen soru önceki yıllardaki sorulara paralel olarak hazırlanmış, siyasi tarih yerine kültür tarihinden bilgi düzeyinde bir soru hazırlanmıştır. Türk İslam tarihinden hazırlanan iki sorudan ilki mimari eser adı, ikincisi beylik adı olarak yine önceki yıllardaki sorulara paralel sorular olmuştur. Osmanlı tarihinden hazırlanan sekiz sorudan üçü kültür tarihinden, üçü yenileşmeden, ikisi siyasi tarihten hazırlanmıştır. XX. yüzyıl Türk siyasi tarihinden ise bilgi düzeyinde iki soru hazırlanmıştır. Ardından gelen beş soru Kurtuluş Savaşı konu başlığından hazırlanmıştır. Bu noktada önceki yılların aksine savaşlardan soru hazırlanmamış, bu bölümün zorlayıcı sorusu Lozan Konferansı na giden Türk delegasyonunda yer alan isimler olmuştur. yaklaşımı Atatürk inkılapları konu başlığından yaklaşık beş soru sorulmuştur. Bu konudaki sorular adet olarak önceki yıllardan daha azdır ancak içerik olarak çok da farklı hazırlanmamıştır. Bu bölümde Atatürk ün hayatını anlatan biyografi k eserin adının sorulması Cumhuriyet tarihi kısmında Nutuk tan başka ilk kez bir eser adının sorulması noktasında farklı bir soru olmuştur. Son olarak çağdaş Türk ve Dünya tarihinden dört soru hazırlanmıştır. Bu sorulardan üçü siyasi tarihten, biri ise Demokrat Parti çalışmalarından sorulmuştur. KPSS 2013 tarih soruları arasında en zorlayıcı soru da bu soru( Demokrat Parti çalışmalarından olmayan düzenleme) olmuştur. Aylin ARICAN

2 soruların konulara göre dağılımı tarih KONU BAŞLIĞI SORU SAYISI Anadolu Selçuklu Devleti ve Öncesindeki Türk Devletleri 3 Osmanlı Devleti 8 XX. yüzyıl Türk siyasi tarihi 2 Kurtuluş Savaşı 5 Atatürk İlke ve İnkılapları 5 yaklaşımı Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 4 Toplam 27

3 1. Orta Asya da kurulan ilk Türk devletleriyle ilgili olarak, I. Ülke; töre adı verilen, yazılı olmayan hukuk kurallarına göre yönetilmiştir. II. Toprak, yurt olarak adlandırılmıştır. III. Hükümdara devlet yönetimiyle ilgili konularda yardımcı olmak üzere danışma meclisleri kurulmuştur. yargılarından hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III Bilgiye dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Öncüllerdeki bilgilerin üçü de yani ülkenin töre adı verilen, yazılı olmayan hukuk kurallarına göre yönetilmesi,toprağın yurt olarak adlandırılması ve hükümdara devlet yönetimiyle ilgili konularda yardımcı olmak üzere Kurultay adı verilen danışma meclislerinin kurulması Orta Asya da kurulan ilk Türk devletleriyle ilişkilidir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

4 2. Kayseri deki Gevher Nesibe Hatun, Aksaray daki Alaeddin Keykubat ve Divriği deki Turan Melek adlı Türkiye Selçukluları Dönemi ne ait eserler aşağıdaki yapı türlerinden hangisine girer? A) Kervansaray B) İmarethane C) Darüşşifa D) Medrese E) Külliye Türk- İslam devletleriyle ilgili hazırlanan ikinci soru da bilgiye dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Kayseri deki Gevher Nesibe Hatun, Aksaray daki Alaeddin Keykubat ve Divriği deki Turan Melek adlı Türkiye Selçukluları Dönemi ne ait eserler darüşşifa (Bimarhane) türünde verilen eserler arasında yer almaktadır. Doğru yanıt C seçeneğidir.

5 3. Anadolu da kurulan ilk beyliklerden biri olan ve yılları arasında Erzurum ve çevresinde hüküm süren; Üç Kümbetler ve Mama Hatun Türbesi gibi eserleri günümüze ulaşan beylik aşağıdakilerden hangisidir? A) Danişmentliler B) Saltuklular C) Artuklular D) Mengücekler E) Sökmenliler Anadolu da kurulan ilk beyliklerden biri olan Saltuklular yılları arasında Erzurum ve çevresinde hüküm sürmüş ve günümüze kadar gelen Üç Kümbetler, Mama Hatun Türbesi gibi eserler bırakmışlardır. Doğru yanıt B seçeneğidir.

6 4. Osmanlı Beyliği nin Rumeli ye geçişinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır? A) Bizans İmparatorluğu ndaki taht mücadeleleri B) Karesioğulları Beyliği nin Osmanlı egemenliğine geçmesi C) Karamanoğulları Beyliği nin desteği D) Gaza düşüncesi ile hareket edilmesi E) Uçlarda Bizans İmparatorluğu na en yakın bölgede bulunması Osmanlı Beyliği nin Rumeli ye geçişinde Bizans İmparatorluğu na yakın olunması ve bu imparatorlukta taht mücadeleleri nedeniyle güçlü bir yönetimin olmaması, Karesioğulları Beyliği nin Osmanlı egemenliğine geçmesiyle birlikte Osmanlı Beyliğinin Rumeli ye geçişinde etkili olan bir donanmaya sahip olunması, gaza düşüncesi ve cihat anlayışlarının etkisiyle, kitleleri Rumeli nin fethine daha rahat yönlendirebilme gibi unsurlar etkili olmuştur.anadolu beyliklerinden biri olan Karamanoğulları Anadolu hâkimiyeti noktasında Osmanlı Beyliği ne rakiptir.bu nedenle Rumeli ye geçişte Osmanlı Beyliği ne bir katkısı olmamıştır. Doğru yanıt C seçeneğidir.

7 5. Osmanlı Devleti nin kuruluş ve yükseliş döneminde oluşturduğu kültürde; I. Orta Asya Türklerinin, II. Müslümanların, III. fethedilen yerlerin ahalisinin yaşam tarzı ve inanışlarından hangilerinin etkili olduğu savunulabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III Osmanlı kültürünün bilhassa kuruluş ve yükseliş dönemlerinde oluşmasında Orta Asya Türk kültürünün etkisi İslamiyetin kabulü ile birlikte Müslümanların katkısı ve fethedilen topraklardaki ahalinin yaşam tarzı ve inanışları etkili olmuştur. Doğru yanıt E seçeneğidir.

8 6. Osmanlı Devleti nde Divanıhümayun un üyelerinden reisülküttap, zamanla aşağıdakilerden hangisine dönüşmüştür? A) Hariciye nazırı B) Maarif nazırı C) Maliye nazırı D) Serasker E) Dahiliye nazırı Osmanlı Devleti nde Divanıhümayun un üyelerinden olan reisülküttap 19. yüzyılda Babıali nin kurulmasıyla birlikte dışişlerinden sorumlu bakanlığa (hariciye nazırlığına) dönüşmüştür. Doğru yanıt A seçeneğidir.

9 7. Osmanlı Devleti nde esnaf teşkilatının usta sayısını sınırlı tutmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) İhracatın teşvik edilmesi B) Ürün arzının talebe göre ayarlanması C) Para ekonomisine kısa zamanda geçilmek istenmesi D) Tarım ürünlerinin ön plana çıkarılması E) Askerlik hizmetinin gözetilmesi Yorum gücüne dayalı çözümü gerektiren soru tarzında hazırlanmış bu soruda esnaf teşkilatının usta sayısını sınırlı tutmasında ürün arzının talebe göre ayarlanması düşüncesi etkili olmuştur. Doğru yanıt B seçeneğidir.

10 8. Osmanlı toplumunda uzun yıllar Millet-i Sadıka olarak bilinen Ermeni toplumunun isteklerinin zamanla bir soruna dönüşmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu savunulamaz? A) Avrupa devletlerinin kışkırtmacı politikası B) Fransız ihtilalıyla gelişen milliyetçilik düşüncesi C) Balkanlarda oturan Hristiyan toplulukların bağımsızlıklarını kazanması D) Rusya ve İngiltere nin, Ermenilerle ilgili ıslahat yapılması için Osmanlı Devleti ne baskı yapması E) Osmanlı Devleti nin, Osmanlıcılık fi krini uygulamaya koyması Osmanlı yönetiminde yaşayan Ermenilerin ayaklanmasında Avrupa devletlerinin kışkırtmacı politikaları, Fransız ihtilaliyle gelişen milliyetçilik düşüncesinin Ermenileri harekete geçirmesi,sırp ve Yunan isyanlarının Ermenileri etkilemesi ve harekete geçirmesi ile Rusya ve İngiltere nin, Ermenilerle ilgili ıslahat yapılması için Osmanlı Devleti ne baskı yapması gelişmeleri etkili olmuştur. Osmanlı Devleti Ermeni isyanından daha önce Osmanlıcılık fi krini uygulamaya koymuştur. Osmanlıcılık düşüncesi doğrultusunda atılan ilk somut adım 1839 tarihli Tanzimat Fermanı dır. Doğru yanıt E seçeneğidir.

11 9. Aşağıdaki padişah - gerçekleştirdiği yenilik eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) III. Selim - Nizam-ı Cedid B) II. Mahmut - Sened-i İttifak C) Abdülmecit - Tanzimat Fermanı D) Abdülaziz - Islahat Fermanı E) II. Abdülhamit - Kanunuesasi Padişah yenilik eşleştirmelerine göz atıldığında III. Selim - Nizam-ı Cedid, II. Mahmut - Sened-i İttifak, Abdülmecit - Tanzimat Fermanı ile II. Abdülhamit Kanunuesasi eşleştirmeleri doğrudur. Islahat Fermanı ise 1856 yılında Abdülmecit zamanında ilan edilmiştir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

12 10. II. Mahmut Dönemi nde eğitim alanında gerçekleştirilen yeniliklerden bazıları şunlardır: Medresenin yanında modern askerî ve sivil okullar açıldı. İstanbul da kız ve erkek çocuklara ilköğretim zorunlu hâle getirildi. Yurt dışına öğrenci gönderilmeye devam edildi. Yalnız bu bilgilerle II. Mahmut Dönemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi savunulamaz? A) Okuryazarlık oranında artış olmuştur. B) Eğitimde ikilik ortaya çıkmıştır. C) Karma eğitime geçilmiştir. D) Batıdan yeni yöntem ve kurumlar alınmıştır. E) Orduda yenileşme süreci hızlanmıştır. Soru açıklamasında verilen bilgilerle seçenekler arasında eşleştirmeye dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Soru açıklamasındaki medresenin yanında modern askerî ve sivil okulların açılması bilgisi seçeneklerdeki eğitimde ikiliklerin ortaya çıkması, Batıdan yeni yöntem ve kurumların alınması ve orduda yenileşme sürecinin hızlanması ifadesiyle eşleşmektedir. İstanbul da kız ve erkek çocuklara ilköğretimin zorunlu hâle getirilmesi okuryazarlık oranında artış olduğu ifadesiyle eşleşmektedir. Ancak soru açıklamasındaki bilgilerden karma eğitime geçildiği yönünde bir çıkarımda bulunulamaz. Doğru yanıt C seçeneğidir.

13 11. Osmanlı Devleti nde XIX. yüzyılda savunulan İslamcılık fikriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Devletin bütünlüğünün dinî esaslara uyulmakla sağlanacağı fi krini savunmuştur. B) Din ve ümmet birdir, düşüncesiyle halifelik makamı ön plana çıkarılmıştır. C) Osmanlıcılık fi krinin uygulanamayacağı düşüncesiyle gündeme gelmiştir. D) II. Abdülhamit Dönemi nde devlet politikası hâline gelmiştir. E) I. Meşrutiyet in ilanı ile etkisini yitirmiştir. Osmanlı Devleti nde XIX. yüzyılda Osmanlıcılık fi krinin uygulanamayacağı düşüncesiyle gündeme gelen İslamcılık düşüncesinde devletin bütünlüğünün dinî esaslara uyulmakla sağlanacağı fi kri savunulmuştur. Bu düşüncede din ve ümmet birdir, anlayışıyla halifelik makamı ön plana çıkarılmıştır. II. Abdülhamit Dönemi nde devlet politikası hâline gelen İslamcılığın Meşrutiyet in ilanı ile etkisini yitirdiği bilgisi doğru değildir. Aksine İslamcılık düşüncesi Meşrutiyet in ilanından sonra etkili olmuştur. Doğru yanıt E seçeneğidir.

14 12. Osmanlı Devleti nde XX. yüzyılın başlarında görülen; I. İkinci Meşrutiyet in ilanı, II. Babıali Baskını, III. 31 Mart Vakası olaylarının kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A) I, II, III B) I, III, II C) II, I, III D) III, I, II E) III, II, I Osmanlı Devleti nde XX. yüzyılın başlarında görülen; İkinci Meşrutiyet in ilanı 1908, 31 Mart Vakası 1909, Babıali Baskını, 1913 yılı gelişmeleridir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

15 13. Mondros Ateşkes Anlaşması nın 7. maddesine işlerlik kazandırmak amacıyla; I. Mavri Mira, II. Pontus Rum, III. Hürriyet ve İtilaf, IV. İngiliz Muhipleri kuruluşlarından hangileri, fiilî hareketlerde bulunmuştur? A) I ve II B) II ve IV C) III ve IV D) I, II ve III E) II, III ve IV Mavri Mira Cemiyeti ile Pontus Rum Cemiyeti Rumlar tarafından kurulmuş, Mondros Ateşkes Anlaşması nın 7. maddesine dayanarak Anadolu topraklarını işgal etmek amacıyla faaliyetlerde bulunmuştur. Hürriyet ve İtilaf Partisi ile İngiliz Muhipleri Cemiyeti ise Türkler tarafından kurulan zararlı cemiyetlerdir. Ancak Anadolu yu işgal etmek gibi bir amaç gütmemektedir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

16 14. Mustafa Kemal ve Kongre liderlerinin tutuklanması için Ali Galip in görevlendirilmesi İngilizlerin, Anadolu da kendileri için tehlikeli gördükleri stratejik mevkileri işgal etmesi Ankara Valisi Muhittin Paşa nın, Kongreyi engellemek ve Mustafa Kemal ile arkadaşlarını tutuklamakla görevlendirilmesi Damat Ferit Hükûmeti, bu önlemleri aşağıdaki kongrelerden hangisini engellemek amacıyla uygulamaya koymuştur? A) Erzurum B) Pozantı C) Alaşehir D) Balıkesir E) Sivas Damat Ferit Hükûmeti Sivas Kongresi nin toplanmasını engellemek ve Mustafa Kemal ile Kongre liderlerinin tutuklanmasını sağlamak için Elazığ Valisi Ali Galip i ve Ankara Valisi Muhittin Paşa yı görevlendirmiştir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

17 15. İzmir in Yunan askerleri tarafından işgal edilmesinin öncelikle aşağıdakilerden hangisine neden olduğu savunulabilir? A) Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin birleştirilmesine B) İsmet Paşa nın Batı Cephesi komutanlığına atanmasına C) Redd-i İlhak Cemiyeti nin kurulmasına D) Tekâlif-i Milliye Emirlerinin yayımlanmasına E) Hıyanet-i Vataniye Kanunu nun çıkarılmasına 15 Mayıs 1919 da İzmir in Yunan askerleri tarafından işgal edilmesi üzerine öncelikle işgal edilen yerleri kurtarma amacıyla Redd-i İlhak Cemiyeti kurulmuştur. Doğru yanıt C seçeneğidir.

18 16. TBMM nin birinci döneminde milletvekilleri sekiz ay maaşsız çalışmışlar, bir yıl sonra da 100 lira olan maaşlarının % 20 sini, bütçe açığını kapatmak amacıyla iade etmişlerdir. Bu durumun, aşağıdakilerden hangisini gösterdiği savunulabilir? A) Ülke çıkarlarını her şeyin üstünde gördüklerini B) TBMM nin, farklı düşüncedeki kişilerden oluştuğunu C) Kişisel çıkar ve ideolojilerin ön planda tutulduğunu D) TBMM nin üstünde bir gücün tanınmadığını E) Anayasal düzenin uygulanmaya başladığını Yoruma dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Soru açıklamasında milletvekillerinin yaptığı fedakârlıklardan söz edilmektedir. Bu da gösterir ki ülke çıkarları her şeyin üstünde görülmektedir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

19 17. Aşağıdakilerden hangisi, Yeni Türk Devleti nin kuruluşuna işaret eden gelişme olarak kabul edilebilir? A) Takrir-i Sükûn Kanunu nun çıkarılması B) Halifeliğin kaldırılması C) Başkomutanlık Kanunu nun kabul edilmesi D) TBMM nin açılması E) Tevhid-i Tedrisat Kanunu nun çıkarılması Bir seçeneğin devletin kuruluşunu işaret etmesi için devlete ilişkin kurumsallaşma sürecini vurgulaması gerekir. Seçeneklere göz atıldığında TBMM nin açılması Yeni Türk Devleti nin yönetildiği çatı olması dolayısıyla seçenekler arasında devletin kuruluşuna işaret eden tek seçenektir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

20 Temmuz 1923 te imzalanan Lozan Barış Antlaşması nda Türkiye yi temsil eden delegasyonda yer alan kişiler aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir? A) Kâzım Karabekir Paşa, Refet Bey, İsmet Paşa B) Fevzi Paşa, Rauf Bey, Rıza Nur Bey C) İsmet Paşa, Rıza Nur Bey, Hasan Bey D) Rıza Nur Bey, Bekir Sami Bey, Yusuf Hikmet Bey E) İsmet Paşa, Fevzi Paşa, Rauf Bey 21 Kasım 1922 de toplanan Lozan Konferansı na giden Türk delegasyonunun başkanı Dışişleri Bakanı İsmet Paşa dır.diğer delegeler ise Trabzon milletvekili Hasan Bey ile Sinop milletvekili Rıza Nur Beyler dir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

21 19. Türkiye Cumhuriyeti nde azınlıkların özel hukuk alanına ilişkin farklı konum ve durumlarını sona erdiren yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir? A) Tevhid-i Tedrisat Kanunu B) Takrir-i Sükûn Kanunu C) Türk Medeni Kanunu D) Türk Ceza Kanunu E) Hıyanet-i Vataniye Kanunu Bilgiye dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Türkiye Cumhuriyeti nde azınlıkların özel hukuk alanına ilişkin farklı konum ve durumlarını sona erdiren yasal düzenleme 17 Şubat 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu dur. Doğru yanıt C seçeneğidir.

22 20. Aşağıdakilerden hangisiyle Türkiye Cumhuriyeti nin, ekonomik ve mali bağımsızlığını sınırlandıran engellerden kurtulduğu savunulamaz? A) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kurulmasıyla B) Tekâlif-i Milliye Emirlerinin yayımlanmasıyla C) Kapitülasyonların kaldırılmasıyla D) Düyun-ı Umumiye İdaresinin yetkisinin borçlarla sınırlandırılmasıyla E) Kabotaj Kanunu nun kabul edilmesiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kurulması, kapitülasyonların kaldırılması ve Düyun-ı Umumiye İdaresinin yetkisinin borçlarla sınırlandırılması ve Kabotaj Kanunu nun kabul edilmesi Türkiye nin ekonomik ve mali bağımsızlığını sağlayan gelişmelerdir. Tekâlif-i Milliye Emirlerinin yayımlanması ise Kurtuluş Savaşı nda ordunun ihtiyaçlarının halk tarafından karşılanmasını sağlamak amacına yöneliktir. Kaldı ki 1921 yılında çıkarılan bu emirlerin Türkiye Cumhuriyeti nde diye başlayan bir sorunun gelişmelerinden biri sayılması tarihsel tutarlılık açısından da mümkün değildir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

23 21. Atatürk, vasiyetinde Türkiye İş Bankasında kendisine ait hisse gelirlerinin bir kısmını Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna bırakmıştır. Atatürk ün, bu uygulamayla aşağıdakilerden hangisini amaçladığı savunulamaz? A) Kurumların maddi bağımsızlığını garanti altına almayı B) Bilimsel çalışmalar yapılmasına imkân sağlamayı C) Kurumların, varlıklarını uzun süre koruyabilmelerini D) Millî bilinç oluşumuna yönelik faaliyetleri desteklemeyi E) Kurumları siyasi iktidarın bir parçası hâline getirmeyi Yoruma dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Soru açıklamasında verilen bilgiden seçeneklerdeki kurumların maddi bağımsızlığını garanti altına alma, bilimsel çalışmalar yapılmasına imkân sağlama, kurumların varlıklarını uzun süre koruyabilmelerini sağlama ve millî bilinç oluşumuna yönelik faaliyetleri destekleme ifadelerine ulaşılabilir. Ancak Atatürk ün bu kurumları desteklemesi, kurumları siyasi iktidarın bir parçası hâline getirmek olarak yorumlanamaz. Doğru yanıt E seçeneğidir.

24 22. I. Cumhuriyet Halk Partisi II. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi III. Serbest Cumhuriyet Partisi Yukarıdakilerden hangilerinin kuruluşunda Atatürk ün rolü ve katkısı vardır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III Cumhuriyet Halk Partisi bizzat Atatürk ün çalışmalarıyla kurulmuştur. Serbest Cumhuriyet Partisi Atatürk ün direktifi yle Ali Fethi Bey tarafından kurulmuştur. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi ise Atatürk e muhalif isimler tarafından kurulmuş Türkiye nin ilk muhalefet partisidir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

25 yılından itibaren Türk-İngiliz ilişkileri; I. Almanya, II. İtalya, III. Fransa devletlerinden hangilerinin, Orta Doğu daki siyasi ve ekonomik nüfuzlarını artırma çabalarının etkisi altında gelişmiştir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III Almanya nın ve İtalya nın siyasi birliğini sağladıktan bir süre sonra yayılmacı faaliyetlere başlamaları ve dünya barışını tehdit etmeleri üzerine bu iki devletin saldırgan tutumuna karşılık 1929 yılından itibaren Türk-İngiliz ilişkileri gelişme kaydetmiştir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

26 24. Aşağıdakilerden hangisi, Mustafa Kemal Atatürk ün hayatını anlatan biyografik bir eserdir? A) Ankara B) Tek Adam C) Üç Devirde Bir Adam D) Onlar da Çocuktu E) Türk ün Ateşle İmtihanı Bilgiye dayalı çözümü gerektiren bir soru tarzıdır. Şevket Süreyya Aydemir in eseri olan Tek Adam Mustafa Kemal Atatürk ün hayatını anlatan biyografi k bir eserdir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

27 25. Aşağıdakilerden hangisi, Demokrat Parti Dönemi nde Atatürk ile ilgili olarak yapılan çalışmalardan biri değildir? A) Atatürk ün hazineye devrettiği Atatürk Orman Çiftliği arazisinin parçalanmasını, yasayla önlemek B) Atatürk aleyhine işlenen suçlara ilişkin özel bir yasa çıkarmak C) Anıtkabir i tamamlayarak Atatürk ün naaşını buraya taşımak D) Devlet dairelerine, yalnızca Atatürk ün resminin asılmasını sağlayacak bir genelge yayımlamak D) Atatürk ün öngördüğü üniversiteyi, ona ithafen Erzurum da kurmak TBMM 1937 de Atatürk ün hazineye devrettiği Atatürk Orman Çiftliği arazisinin parçalanmasını önlemek amacıyla yasa çıkarmıştır. Demokrat Parti Dönemi nde 1951 yılında Atatürk aleyhine işlenen suçlara ilişkin özel bir yasa çıkarılmıştır yılında devlet dairelerine, yalnızca Atatürk ün resminin asılmasını sağlayacak bir genelge yayımlanmıştır yılında Anıtkabir tamamlanarak Atatürk ün naaşı buraya taşınmıştır yılında ise Atatürk ün öngördüğü üniversite, ona ithafen Erzurum da kurulmuştur. Doğru yanıt A seçeneğidir.

28 26. İkinci Dünya Savaşı nın ardından; I. Almanya, II. Kore, III. Japonya topraklarının hangilerinde farklı rejimlerle yönetilen iki ayrı devlet kurulmuştur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III İkinci Dünya Savaşı nın ardından Kore 1945 te Yalta Konferansı nda alınan bir kararla Kuzey Kore ve Güney Kore olarak ikiye ayrılmıştır. Almanya da 1949 da Federal Almanya ve Demokratik Almanya olarak ikiye ayrılmıştır. Doğru yanıt D seçeneğidir.

29 li yılların başlarında Kıbrıs ın Yunanistan a bağlanması amacı ile Yorgo Grivas liderliğinde kurulmuş Rum örgütü aşağıdakilerden hangisidir? A) EOKA B) IMRO C) Mavri Mira D) Etniki Eterya E) Pontus 1950 li yılların başlarında Kıbrıs ın Yunanistan a bağlanması amacı ile Yorgo Grivas liderliğinde kurulan örgüt Kıbrıslıların Milli Mücadele Örgütü olan kısa adıyla EOKA dır. Doğru yanıt A seçeneğidir.

8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KAZANIMLAR TEST NO TEST/KONU ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder.. Atatürk ün öğrenim hayatı

Detaylı

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2

1.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR 2.ÜNİTE: MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER 1 2 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ SÜRE.ÜNİTE: BİR KAHRAMAN DOĞUYOR Ay Hafta D.Saati KONULAR Batıya Erken Açılan Kent: Selanik Mustafa Kemal Okulda KAZANIMLAR. Atatürk

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :...

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V TEŞEKKÜR...V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-II Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-II Dersin Kodu 630920 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

*Gazilik ve mareşallik unvanı Sakarya Savaşı *Güney sınırı Fransa-Ankara Ant.1921 *1.İnönü sonrası Londra Konferansı ve Moskova Ant.

*Gazilik ve mareşallik unvanı Sakarya Savaşı *Güney sınırı Fransa-Ankara Ant.1921 *1.İnönü sonrası Londra Konferansı ve Moskova Ant. *Gazilik ve mareşallik unvanı Sakarya Savaşı *Güney sınırı Fransa-Ankara Ant.1921 *1.İnönü sonrası Londra Konferansı ve Moskova Ant. *Tekâlif-i Milliye Ordu gereksinimi için, Sakarya Savaşı ndan önce *1921-TBMM

Detaylı

4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI

4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI 4.DÖNEM DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ 2 Dersin Kodu: OATA204 3 Dersin Türü: ZORUNLU 4 Dersin Seviyesi: ÖNLİSANS 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ 1919-1922 MUSTAFA KEMAL İN SAMSUN A ÇIKIŞI GENELGELER KONGRELER Milli mücadele Hazırlık Dönemi Kronoloji 19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal in Samsun a Çıkışı 28 Ocak 1919 Havza Genelgesi

Detaylı

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Bir Kahraman Doğuyor

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 017-018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF TARİH DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1. 1. XIV. yüzyıl başlarında

Detaylı

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur.

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur. 3. Selçuklularda, I. hükümdarın Tanrı adına insanları yönetmekle görevli olması, KPSS 2009 GK-(3) ülkenin, hanedan üyelerinin ortak malı sayılması, din işlerinin halifeye, dünya işlerinin sultana ait olması

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946)

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM TBMM VII. DÖNEM (1943 1946) I İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX GİRİŞ... 1 Savaş Sürecindeki Türkiye... 2 Savaş Sonrasında Türkiye... 3 Çok Partili Rejime Geçişin Ardındaki Etkenler... 4 Dış Etkenler... 4 İç Etkenler... 4 Muhalefetin Yükselişi...

Detaylı

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK

L 1 S E ... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE ATATURKÇULUK KEMAL KARA ÖNDE YAYINCILIK L 1 S E..... TURKIYE CUMHURiYETi INKILAP TARiHi VE...... ATATURKÇULUK KEMAL KARA Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.05.2006 tarih ve 233 sayılı karan ile 2006-2007 öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii GİRİŞ A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp Türk İnkılâbının Özellikleri Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii GİRİŞ... 1 A-İNKILÂP KAVRAMI 1-İnkılâp... 1 2-Türk İnkılâbının Özellikleri... 2 3-Atatürk ün İnkılâp Anlayışı... 2 B-İNKILÂPLA ALAKALI DİĞER KAVRAMLAR 1-İhtilâl... 4 2-Darbe...

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür TARİH DENEME Serkan Aksoy

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür TARİH DENEME Serkan Aksoy Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür 30 TARİH DENEME Serkan Aksoy Serkan AKSOY KPSS TARİH 30 DENEME ISBN-978-605-318-969-5 Kitapta yer alan

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU

MUSTAFA İPEK HALİLİYE SÜLEYMANİYE İMAM HATİP ORTAOKULU 1. Buna göre İstanbul hükümetinin tutumuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) İşgallere karşı çıkılmıştır. B) Teslimiyetçi bir politika izlenmiştir. C) Bağımsızlığımızdan taviz verilmemiştir.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 05002000 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 8.SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :...

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ

TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ TARİH BÖLÜMÜ DOKTORA DERSLERİ I - GÜZ YARIYILI DERSİN KODU DERSİN ADI KREDİSİ Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı TAR601 Mezopotamya Kültürleri Tarihi I 3 TAR603 Anadolu Kültürleri Tarihi I 3 TAR605 Roma Tarihi

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ. Necdet Utkanlar DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE 50 YILLIK GELİŞME ve GELECEĞE BAKIŞ Necdet Utkanlar ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 MKE Ağır Silah ve Çelik fabrikası, 1932-1937

Detaylı

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I Ön Koşul leri DERS BİLGİLERİ Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl Sorumluları

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

10. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 15.10.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 01 (LGDS - 01) KONU DAĞILIMLARI

10. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 15.10.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 01 (LGDS - 01) KONU DAĞILIMLARI Sözcükte anlam 7 Cümlede anlam 6 Sözcük türleri 2 Ses bilgisi 2 Sözcükte yapı 1 Anlatım bozukluğu 3 Cümlenin ögeleri 2 TÜRKÇE Yazı türleri 2 Cümle vurgusu 1 Fiiller 1 Yazım kuralları 2 Paragraf 6 Şiir

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI 1. Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı

Detaylı

Tablo 11 Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı

Tablo 11 Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Kod Bilim Alanı Koşul No 1179 Açık ve Uzaktan Öğrenme 111 1180 Arkeoloji 111 1181 Atatürk İlkeleri ve Cumhuriyet Tarihi 111 1176 Avrupa Birliği 111 1182 Bankacılık ve Sigortacılık 111 1102 Batı Sanatı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ...

ÖRNEK SORU: 1. Buna göre Millî Mücadele nin başlamasında hangi durumlar etkili olmuştur? Yazınız. ... ÖRNEK SORU: 1 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti açısından, 30 Ekim 1918 de, yenilgiyi kabul ettiğinin tescili niteliğinde olan Mondros Ateşkes Anlaşması yla sona erdi. Ancak anlaşmanın,

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 2015 2016 11. SINIF TARİH DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Öğrencinin Adı-Soyadı: Ödevin Veriliş Tarihi: 20 OCAK 2016 Ödevin Teslim Tarihi: 8 ŞUBAT 2016 1-Damat Ferit Hükümeti

Detaylı

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Zeki DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni T.C. ĠNKILAP TARĠHĠ VE ATATÜRKÇÜLÜK AÇIK UÇLU DENEME SINAVI (I. Dünya Savaşı ndan Erzurum Kongresi ne kadar) sosyalciniz.wordpress.com 1. Gelişen sanayimiz için hem bir hammadde kaynağı hem de uygun bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

ÜNİTE: KURTULUŞ SAVAŞI KONU: Hazırlık Dönemi

ÜNİTE: KURTULUŞ SAVAŞI KONU: Hazırlık Dönemi ÜNİTE: KURTULUŞ SAVAŞI KONU: Hazırlık Dönemi ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ 1. Anadolu ve Trakya da işgallere karşı Türk halkının vatanı kurtarma ve bağımsız yaşama düşüncesinin sonucu olarak oluşturduğu örgütleme

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy

tamamı çözümlü tarih serkan aksoy kpss soru bankası tamamı çözümlü tarih serkan aksoy Serkan Aksoy KPSS Tarih Soru Bankası ISBN 978-605-364-239-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım,

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ 1- I Başkalarının düşüncelerine saygı duymamak. II Trafik kurallarına uymamak. III Kapalı alanlarda sigara içmek. IV Konuşurken nezaket kurallarına uymak. Yukarıda verilen kurallardan hangilerinin yaptırımı

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ Dr. Ahmet ÇELİK acelik@dicle.edu.tr ÖZET: Bu çalışmanın amacı; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vermek

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-04 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-04/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

%50 2) Sayısal Bölüm

%50 2) Sayısal Bölüm TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Genel Yetenek 1) Sözel Bölüm 0 2) Sayısal Bölüm 0 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan

Detaylı

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Sosyal bilgiler öğretmeninin verdiği bu bilgiye dayanarak Mustafa Kemal Paşa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? S-1 Sosyal bilgiler öğretmeni: (ikinci Meşrutiyet in ilanının ardından (Meşrutiyet karşıtı gruplar tarafından çıkarılan 31 Mart Ayaklanması, kurmay başkanlığını Mustafa Kemal in yaptığı Hareket Ordusu

Detaylı

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir?

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? 1)Birinci İnönü Savaşının kazanılmasından sonra halkın TBMM ye ve düzenli orduya güveni artmıştır. Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? A)TBMM seçimlerinin yenilenmesine

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi. İstanbul 18-19 Şubat 2014

ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi. İstanbul 18-19 Şubat 2014 ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Proje Uygulama Eğitimi İstanbul 18-19 Şubat 2014 GÜNDEM Program Tanıtımı ve Genel İşleyiş Programın Genel Yapısı Mevcut Durum Proje Uygulama Süreci

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ...V TEŞEKKÜR...V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

DERS SÜRE VE PERİYOTLARI

DERS SÜRE VE PERİYOTLARI DERS SÜRE VE PERİYOTLARI Okul Öncesi Okul öncesi dönem 4 yaş grubunda dersler 08:30 da başlar ve 12:00 da sona erer. Ana sınıflarda ise dersler 08:00 da başlar, 12:00 da sona erer. Her iki yaş grubunda

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Kitaplar Satış Elemanlığı Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı 2.yıl /4. Dönem Haftalık 4 Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU. Kitaplar Satış Elemanlığı Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı 2.yıl /4. Dönem Haftalık 4 Ders Saati BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8

HOCAİLYAS ORTAOKULU. ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-8 1/11 ÜNİTE 1: Bir Kahraman Doğuyor 1. Batıya Erken Açılan Kent Selanik 1.Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder. 2. Mustafa Kemal Okulda

Detaylı

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR A. İN HAYATI. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini ve içinde bulunduğu toplumun

Detaylı

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Ağustos 28, 2012-12:23:11 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, ön lisans ve lisans programlarına devam eden öğrencilerin Karabük Üniversitesi ndeki

Detaylı

Atatürk ün Hayatı 1881-1938

Atatürk ün Hayatı 1881-1938 Atatürk ün Hayatı 1881-1938 Atatürk ün Soyağacı Atatürk ün Doğduğu Ev Selanik - 1881 Atatürk ün Annesi ve Babası Ali Rıza Efendi Zübeyde Hanım Harp okulundan yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu 11 Ocak 1905

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V TEŞEKKÜR... V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Benim için İnsan Hakları Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi ~ Z o r l u k l a r / G e r e k s i n i m l e r ~ Hasan Ferhat GÜNGÖR 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Madde

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz.

İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR. 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. İNKILAP TARİHİ VİZE BÖLÜMÜ ALTIN SORULAR NotCopy Yayınlarının izni dahilinde paylaşılmıştır Başarılar dileriz 1- Osmanlı da ilk kez yabancı ülkeye seyahat eden padişah kimdir? CEVAP: Abdülaziz. 2- Dil,

Detaylı

SAYFA BELGELER NUMARASI

SAYFA BELGELER NUMARASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... SAYFA BELGELER NUMARASI 1. 27 Ekim 1922 tarihinde İsmet Paşa nın Dışişleri Bakanlığına ve Fevzi Paşa nın Batı Cephesi Komutanlığına atanması... 1 2. İstanbul daki mevcut

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TEOG Tutarlılık. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ Rasyonel sayılar konusu 7.sınıf konusudur. Matematiğin soyut, zor bir ders olduğu düşüncesi toplumda çoğu kişi tarafından savunulan bir bakış açısıdır. Bu durum beraberinde

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

KPSS 2007 GK (1) DENEME 17 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah,

KPSS 2007 GK (1) DENEME 17 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah, KPSS 2007 GK (1) DENEME 3 / 1. SORU 1. İslamiyetten önce Türklerin, I. tarımda sulama kanalları yapma, II. halı kilim dokumacılığı yapma, III. silah, at koşum takımları, süs eşyası imal etme uğraşlarından

Detaylı

SIRA SAYISI: 19 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 19 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 19 Asya Altyapı Yatırım Bankası Kuruluş Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/387) ve Dışişleri Komisyonu

Detaylı

MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneğ

MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneğ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU Temmuz 2012 MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneği gelişmiş,

Detaylı