GRUPLARARASI İLİŞKİLER. Doç.Dr.Hacer HARLAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GRUPLARARASI İLİŞKİLER. Doç.Dr.Hacer HARLAK"

Transkript

1 GRUPLARARASI İLİŞKİLER

2 GRUPLARARASI DAVRANIŞ İki veya daha fazla sayıdaki sosyal grubun birer ya da daha fazla sayıdaki temsilcisi arasında etkileşimi içeren her türlü davranış (?!) İnsanların kendilerinin ve diğerlerinin ayrı sosyal grupların üyeleri olarak tanımasından etkilenen her türlü algı, biliş ve davranıştır.

3 GRUPLARARASI İLİŞKİLERE DAİR AÇIKLAMALAR Göreli yoksunluk ve sosyal kargaşa Gerçekçi Çatışma Kuramı Sosyal Kimlik Kuramı

4 Göreli yoksunluk ve sosyal kargaşalar (Staufer ve ark 1949; Davis 1959) The American Soldier (Stouffer ve ark.,1949) Farklı rütbelerdeki askerlerin doyum ve yoksunluk duyguları arasındaki zıtlıkları Askerlerin yoksunluk duyguları, rütbelerine değil, kendilerini diğer askerlerle kıyasladıklarında göreli olarak algıladıkları yoksunluğa bağlı.

5 Göreli yoksunluk (GY) nedir? GY kişinin kendi grubu içinde diğer kişilerle ya da dış gruptaki (kendisinin üyesi olmadığı ya da kendi grubuna karşı olan gruptaki) kişilerle kendini kıyaslamasının sonucunda ortaya çıkar (Davis, 1959). GY, kişinin kendi durumunu ya kendisi ile aynı grupta olan bir kişiyi ya da üyesi olmadığı dış gruptan başka birisini kendisine kıyasla daha olumlu değerlendirdiğinde yaşadığı bir duygudur.

6 GY un iki biçimi: (Runciman, 1966) Egoistçe GY Bireyin diğer benzer bireylere kıyasla hissettiği yoksunluk duygusu. Kardeşçe GY Kendisine benzemeyen diğeri veya diğer grubun üyeleriyle kıyaslamadan kaynaklanan yoksunluk duygusu.

7 Bencilce yoksunluk (İç gruba kıyasla kişisel durum) Daha iyi Daha kötü Kardeşçe yoksunluk (Dış gruba kıyasla kişisel durum) Daha iyi Daha kötü Çift taraflı memnun Kardeşçe yoksun Bencilce yoksun Çift taraflı yoksun Göreli yoksunluğun türleri (Stephan ve Stephan, 1996, s.147)

8 Gruplararası Kollektif Saldırganlık (Berkowitz, 1972) Göreli yoksunluk Engellenme Nahoş çevresel koşullar (örn. Isı) engellenmeyi kışkırtır Bireysel saldırgan hareketler Bireysel saldırgan hareketler saldırgan uyaranlar ile kızıştırılır (örn polis) Saldırganlık daha yayılır ve baskın tepki kabul edilir. Saldırganlık sosyal kolaylaştırma süreçleri yoluyla hızla yayılır Kollektif şiddet AYAKLANMA

9 GERÇEKÇİ ÇATIŞMA KURAMI (Sherif, 1966)

10 Gerçekçi çatışma kuramı Gruplararası çatışmalar-önyargı ilişkisi M.Sherif (1956; 1958) Bireylerin özelliklerinden hareketle gruplararası ilişkileri açıklayamayız; etnosentrizmin kaynağı gruplararası ilişkilerin doğasındadır. M.Sherif bir dizi alan deneyi yaparak kuramını oluşturmuştur.

11 Gerçekçi Çatışma Kuramı (Sherif, 1966) Bireyler ve gruplar arasındaki hedef ilişkilerin doğası, gruplararası ve bireylerarası ilişkilerin doğasını belirler.

12 Bireylerarası ilişkilerin türü Gerçekçi Çatışma Kuramı Sherif (1966) Hedef İlişkiler Başarılması için karşılıklı bağımlılık gerektiren ortak hedefler Karşılıklı olarak birbirini dışlayan hedefler Kişilerarası işbirliği Kişilerarası rekabet Kişilerarası ilişkiler Grup oluşumu Dayanışma Kişilerarası çatışma, grup dayanışmasının azalması Grubun çökmesi Gruplararası ilişkiler Gruplararası işbirliği Gruplararası uyum Gruplararası rekabet Gruplararası çatışma

13 SOSYAL KİMLİK KURAMI (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979)

14 Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Araştırmalara göre gruplararası ilişkilerde etnosentrik tutumlar ve rekabet çok kolay ortaya çıkar ama çatışmayı çözmek zordur. 1. Gruplararası ilişkiler, karşılıklı bağımlılık gerektirmese de, 2. Açıkça rekabetçi olmayan gruplararası ilişki koşulları bulunsa da, 3. Açıkça işbirliği olmayan kişilerarası ilişki koşullarında da etnosentrizm var.

15 Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Belirli bir gruba aidiyet düzeyinin yapay ve belirsiz olduğu durumlarda bile insanlar iç grup lehine değerlendirmeler yapmaktadırlar. Neden? İnsanlar benlik kavramını olumlamak, yani, olumlu bir sosyal kimlik geliştirmek için, kendi ait oldukları sosyal gruplar lehine değerlendirmeler yapar ve tarafgir davranırlar.

16 Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Toplum, birbirine güç ve statü ilişkileri açısından bağlı farklı sosyal gruplar halinde hiyerarşik olarak yapılanmıştır. Sosyal kategoriler, üyelerine bir sosyal kimlik sağlar. Sosyal kimlik bireysel kimlik Sosyal kimlik, grup üyeliğinden kaynaklanan benlik tanımının bir parçasıdır.

17 Sosyal Kimlik Kuramı Sosyal kimlik, grup davranışı ile ilgilidir. Yani, Etnosentrizm, içgrup tarafgirliği, gruplararası farklılaşma, içgrup normlarına uyma, kendini, dışgrupları ve iç grup arkadaşlarını ilgili grup stereotipi ile algılama ile.

18 ÖNYARGILAR VE GRUPLARARASI İLİŞKİLER

19 Önyargının doğası ve boyutları Önyargı, sosyal bir kavramdır. Çünkü, sosyal gruplara yöneliktir. Üyesi olduğumuz gruplar içinde gelişir. Gruplararası ilişkilerin tarihsel koşulları ile ilişkilidir.

20 Önyargı nedir? Herhangi bir gruptan kişiye sadece o gruba ait olması nedeniyle gösterilen muhalif ya da düşmanca bir tutumdur" (Allport, 1954) Bir gruba veya üyelerine yönelik haklılığı kanıtlanmamış bir tutumdur

21 Önyargı bir tutumdur. Bilişsel Bir dizi inanç Duygusal Güçlü olumsuz duygular Davranışsal Olumsuz davranış veya davranış niyeti

22 Önyargı-davranış ilişkisi Önyargının davranışa dönüşmesi: ayrımcılık (discrimination) herhangi bir kişinin önyargılı olduğu kişi ya da gruplara yönelik olarak gösterdiği olumsuz davranıştır.

23 Ayrımcılık olmadan önyargı olabilir mi? Her önyargının davranış yönü var ama her zaman gösterilmez (?!). Önyargı olsa da davranış olmayabilir ama... Ayrımcılık varsa önyargı vardır.

24 En hafiften şiddetliye doğru ayrımcı davranışlar (Allport, 1954) 1. Karşı olmayı ifade etme 2. Uzak durma 3. Ayrımcılık 4. Fiziksel saldırı 5. Yok etme Genocide.

25 Önyargı-davranış ilişkisi Önyargının şiddeti davranışa nasıl dönüşeceğini belirler. Önyargı herhangi bir şekilde bir kez davranışa dönüştükten sonra, bireyin daha şiddetli başka ayrımcı davranışlar yapması kolaylaşır.

26 Bazı önyargı kategorileri Cinsiyet, etnik grup, yaş, cinsel tercih, fiziksel ve ruhsal hastalıklarla ilgili önyargılar vardır. Cinsiyetçilik (sexism) Yaşçılık (Ageism) Irkçılık (racism)

27 IRKÇILIK Kişinin diğer -bazı- ırkların kendi ırkından daha aşağı olduğuna dair sahip olduğu bir inanç" Irk etnik grup Irkçılık etnosentrizm Kurumsal ırkçılık Kültürel ırkçılık Sembolik ırkçılık

28 ÖNYARGILARI AÇIKLAMAYA ÇALIŞAN KURAMLAR Engellenme-Saldırganlık (günah keçisi) Kuramı (Dollard ve diğ., 1939) Otoriteryen Kişilik Kuramı (Adorno ve diğ., 1950) Dogmatik kişilik kuramı (Rokeach, 1960) Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978)

29 1. Engellenme-Saldırganlık Kuramı ve Günah Keçisi Anlayışı Dollard ve arkadaşları,1939 Saldırgan davranış, daima engellenme sonucudur. Engellenme "psişik enerji" engellenme kaynağını ortadan kaldırma isteği ulaşılamazsa, saldırgan enerji boşaltılamaz + fırsatı bulduğunda patlamaya hazır bir şekilde sistemin içinde kalır. Bu saldırgan enerji fırsat buldukça (önyargılı olunan) dış gruplara yönelir.

30 Engellenme-Saldırganlık Kuramı Katarsis Engellenme sonucu tahrik edilen saldırganlığı zararlı olmayan, ilgisiz, başka etkinliklerle (örn. spor yapma) azaltma Yer değiştirme Engellenmelerle karşılaşıldığında yaşanan saldırganlık duygusu, gerçek hedefe yönelemediği takdirde, kişi gerçek engellenme kaynağı ile ilgisi olmayan yeni hedefler bulup, asıl hedef yerine saldırganlığını ona yöneltir. Bu hedefler çoğunlukla toplumdaki çeşitli gruplar olur.

31 Günah Keçisi Anlayışı Çocukluk dönemi boyunca aile içinde engellenmeler yaşamış kişi, yetişkinlik yıllarında azınlık gruplarına karşı şiddet gösterebilir. Özellikle ekonomik açıdan sıkıntılar yaşanan toplumlarda, toplum içindeki belli gruplar sıkıntının sorumlusu olarak görülür.

32 2. Otoriteryen Kişilik kuramı Adorno, Frenkel-Brunswik, Levinson ve Sanford, 1950 Psikoanalitik + Marksist yaklaşım Otoriter kişiliğe sahip olanlar otoriteye ve otorite figürlerine karşı saygı duyar, onlara itaat ederler. Statü ve hiyerarşiyi çok önemserler ve öfke ve hınçlarını zayıf kişilerden (gruplardan) çıkarmaya çalışırlar. Belirsizliğe tahammül edemezler. Başkalarıyla yakınlık kurmada sorun yaşarlar. Bu tür kişiliklerin oluşmasında çocukluklarında sert ve baskıcı ana-babaya (özellikle babaya) sahip olma ve otoriteye koşulsuz itaatin baskı ile sağlandığı aile ortamının bulunduğu kabul edilir. Bu kişiler sağ ideolojiye sahiptir ve Yahudilere (ve kendi grubunun dışındakilere) karşı önyargılıdır.

33 3. Dogmatik Kişilik Kuramı Rokeach, 1960 Otoriteryen Kişilik Kuramı: sağ ideolojiyi benimseyen kişiler daha katı, önyargılı ve değişime kapalı bir düşünce yapısına sahiptir. Dogmatik kişilik kuramı: bu tür düşünce tarzı sadece sağa özgü değildir! Önemli olan, ideolojinin sağ ya da sol olması değil, düşünce biçiminin katılığıdır. Adorno ve ark. nın F Ölçeği ile ölçtüğü otoriteryenizm, yalnızca hoşgörüsüzlüğe ilişkin genelleşmiş bir sendromun özel bir halidir.

34 Dogmatik Kişilik Kuramı Dar kafalılık (closed mind) veya dogmatik kişilik özellikleri: farklı inanç sistemlerinin birbirinden soyutlama, yeni enformasyon ışığında bu inançları değiştirmeye direnç, inançların doğruluğunu kanıtlamak için otoriteye başvurma. Yani, dar kafalı birey, önceden varolan kalıplara uymayan fikirleri kabul etmek zor; otoritenin standartlarına güvenmek gerek der.

35 4. SOSYAL KİMLİK KURAMI Sosyal kategorilendirme ve stereotipleme Sosyal kategorilendirme sürecinin sosyal kimlik açısından bir sonucu, kişinin kendi grubu ve diğerleri (kişi ya da grup) arasında algı ve davranış düzeyinde farklılık yaratması. Yani, kişinin kendisinin ait olduğu iç grup "biz" ve diğerinin ait olduğu dış grup, "onlar" arasındaki farklılaşma.

36 KOLLEKTİF DAVRANIŞ VE KİTLE

37 Kollektif davranış ve kitle Kitle, kalabalık, güruh, topluluk Kişi sayısı az ya da çok Örgütlü ya da kendiliğinden Güdüleyici Odak noktası

38 Kollektif davranış Aynı yerde, aynı zamanda bulunan çok sayıda insanın çabucak alevlenen güçlü duygularla ve çoğunlukla sosyal normları çiğneme biçiminde davrandığı durumlar.

39 Kollektif davranış ve kitle İlk kuramlar LeBon Kitle ruhu Freud bilinç, süperego kontrolü yok McDougall içgüdüsel duyguların (özellikle korku ve öfke) bireylerin birbiri için uyaran olmasıyla harekete geçmesi

40 LeBon a göre kitlelerin ilkel ve homojen davranışlarının nedeni: 1. Üyeler anonimdir ve bu yüzden eylemleri için kişisel sorumluluklarını kaybederler. 2. Fikirler ve duygular bulaşma (contagion) süreci yolu ile çabucak ve tahmin edilemez şekilde yayılır. 3. Bilinçsiz antisosyal güdüler (geçmişe ait vahşilik) salıverilir.

41 Bireylik yitimi ve kendinin farkında olma İnsanlar kitle içindeyken içtepisel, saldırgan ve bencil olabilir çünkü, Toplum içinde uygar, eşsiz (unique) bireyler olarak tanımlanırken, kitle içinde kısıtlama ortadan kalkar.

42 Bireylik yitimi Festinger ve ark., 1952 Zimbardo, 1970 Büyük bir grup içinde olmak insanlara, eylemlerinin sonuçları için duyacağı sorumluluğa nüfuz eden bir anonimlik perdesi sağlar. Bu, bir kimlik kaybına yolaçar. Davranış, içtepisel, akıldışı, gerileyen ve bastırılamaz hale gelir. Kişisel kontrol yok olur.

43 Beliren Norm Kuramı Turner, 1974 Turner ve Killian, 1957 Kitlenin ayrı yanı, onun davranışı düzenleyen hiçbir formel örgütlenmesi veya kurulu normunun olmamasıdır. Kitle davranışını açıklamak, kitle içinde bir normun nasıl ortaya çıktığını açıklamaktır.

44 Hiçbir birliktelik tarihi olmayan bireyler bir anda toplanır. Dolayısıyla önceden mevcut norm yok Ayırdedici davranışlar veya ayırdedici bireylerin davranışı üstü kapalı olarak norm gibi algılanır Normatif etki, uymamaya karşı baskı yaratarak görünür hale gelir Çoğunluğun ataleti normun zımnen teyidi olarak yorumlanır Kollektif davranış Beliren Norm Kuramı

45 Sosyal Kimlik Kuramı Sosyal kimlik ve kendini kategorilendirme kuramlarının kitle davranışına uygulanması Reicher, 1982; 1984; Kitle davranışı gruplararası bir olgudur. Doğrudan ya da simgesel bir gruplararası karşılaşma. Kitle içindeki insanlar kitlenin sağladığı kimliği kabul eder. Kişisel kimlikten bir kitlenin üyesi olarak ortak sosyal kimliğe doğru bir değişme olur.

46 Sosyal Kimlik Kuramı Bir kollektif eylemde, Bir grubun üyeleri spesifik bir amaçla biraraya gelir ya da kendini birarada bulur. Genel grup normları mevcut olabilir. Kitle olayının kendine özgü bağlamında da başka normlar vardır. Kitle içinde merkezi durumdaki kişiye bakılarak davranışlar ayarlanır. Kendini kategorilendirme, bağlama bağlı hareket normlarına konformite yaratır.

47 GRUPLARARASI İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME

48 GRUPLARARASI İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME Farklı kuramların önerileri Kişilik kuramları Çocuk yetiştirme tutumlarını değiştirmeli Engellenme-saldırganlık engellenmeyi önle + beklentileri düşür + insanları engelleyici ortamlardan uzaklaştır + engellenmeyi zararsız boşaltan etkinlikler Gerçekçi çatışma kuramı üst hedefler + işbirliği + birbirini dışlayan hedeflerden uzak dur. Sosyal kimlik kuramı Stereotipler zıt ve uçta olmasın + meşru ve şiddet içermeyen gruplararası rekabet

49 GRUPLARARASI İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME Propaganda ve eğitim Okul eğitiminde humanist ahlak vurgusu Gruplararası temas Belli koşullarda!!! 3 konu önemli Benzerlik Genelleme Çokkültürlü bağlamlarda temas politikası

50 GRUPLARARASI İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME Üst hedefler Başarı şart!!! İletişim Pazarlık, arabuluculuk, hakem kararı Uzlaşma İki aşamalı: Bir taraftan uzlaşma niyeti ve davet İmtiyaz tanıma karşı tarafta karşılıklılık baskısı

51 En kötü barış, en haklı savaştan daha iyidir. CICERO

Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20

Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20 Londra yanıyor! Londra'nın kuzeyindeki Tottenham semtinde başlayan olaylar üçüncü gününde tüm kente yayıldı 09 Ağustos 2011 Salı, 00:37:20 İngiltere'nin başkenti Londra'da polisin bir kişiyi öldürmesi

Detaylı

Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979)

Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel, 1978; Tajfel ve Turner, 1979) Araştırmalara göre gruplararası ilişkilerde etnosentrik tutumlar ve rekabet çok kolay ortaya çıkar ama çatışmayı çözmek zordur. 1. Gruplararası

Detaylı

GRUP? Farklı gruplar. komite Amatör radyocular, akademisyenler

GRUP? Farklı gruplar. komite Amatör radyocular, akademisyenler GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi mi çalışır?

Detaylı

kavramının inşa edilmesi

kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer

Detaylı

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi B E N L İ K kavramının inşa edilmesi sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer öyle değilseniz siz bu farklı benlerinizi nasıl bütünleştiriyorsunuz?)

Detaylı

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK

Sosyal dünyayı inşa etme. SBÖ115 Sosyal Psikoloji - Prof.Dr. Hacer HARLAK Sosyal dünyayı inşa etme İlk izlenimler gerçekten o kadar önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz?

Detaylı

Benlik güdüleri. Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler.

Benlik güdüleri. Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler. Benlik güdüleri Kendini değerlendirme ve doğrula(t)ma (Swann, 1983) İnsanlar mevcut benlik kavramlarını doğrulamak, geçerlemek ve sürdürmek isterler. Benlik güdüleri Kendini kayırma Kendini olumlama kuramı

Detaylı

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson Kişilik Gelişimi S.Freud E.Erikson Kişilik Bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde

Detaylı

İlişkilerin Önemi 1. Çekicilik ve İlişki Gelişimi 19 İÇİNDEKİLER. İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3

İlişkilerin Önemi 1. Çekicilik ve İlişki Gelişimi 19 İÇİNDEKİLER. İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3 İÇİNDEKİLER Ön Söz xiii İlişkilerin Önemi 1 İlişkilerin Önemi Hakkında Ne Biliyoruz? 2 Ait Olma Gereksinimi 3 Bağlanma 4 Bağlanmaların Kaybı 6 Yalnızlık 8 Çağdaş İlişkiler 9 Araştırma Yöntemleri 11 Katılımcı

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. SOSYAL PSİKOLOJİ- Prof.Dr.Hacer HARLAK

GRUP SÜREÇLERİ. SOSYAL PSİKOLOJİ- Prof.Dr.Hacer HARLAK GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? ??? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi

Detaylı

ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U)

ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ÖRGÜT KURAMI (İŞL302U) KISA ÖZET-2013-

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK

GRUP SÜREÇLERİ. Doç.Dr.Hacer HARLAK GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi mi çalışır?

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

SOSYAL KİMLİK. Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel ve Turner, 1979) Sosyal ve Kişisel kimlik

SOSYAL KİMLİK. Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel ve Turner, 1979) Sosyal ve Kişisel kimlik SOSYAL KİMLİK Sosyal Kimlik Kuramı (Tajfel ve Turner, 1979) Sosyal ve Kişisel kimlik Kişisel kimlik benliği kendine özgü kişisel ilişkiler ve özellikler açısından tanımlanan yönü Sosyal Kimlik benliği

Detaylı

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ Bilimsel Araştırma Problemlere güvenilir çözümler aramak amacıyla planlı ve sistemli olarak, verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ

ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ Öfke, insanın doğasında var olan temel duygulardan biridir. Kişinin çevresinde olup biten olaylara ya da kendisine yönelik

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR EĞİTİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Hazırlayan Doç. Dr. Adnan BOYACI İÇİNDEKİLER GİRİŞ EĞİTİM ÖĞRENME DAVRANIŞ FORMAL VE İNFORMAL EĞİTİM ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KÜLTÜR KÜLTÜRLENME Giriş Öğrenmemi engelleyen

Detaylı

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir. İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır. İnsan yalnızca varlığın sürdürebilme gereksinimiyle yaşamaz.

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sosyal Psikoloji-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ)

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) Bebek doğuştan getirdiği duyusal özellikleriyle kendisini dış dünyada ayırt etme çabasındadır.çevreye duyular arasındaki etkileşim Dönemin özelliğidir. Duyu motor dönem altı aşamaya

Detaylı

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS PSY 501 İleri Düzey Araştırma Yöntemleri ve İstatistik (2+2+0) 3 Kredi / 7 AKTS İleri regresyon yöntemlerinin derinlemesine kavranması. Basit doğrusal regresyon, çoklu doğrusal regresyon, etkileşimler,

Detaylı

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi. Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I

B E N L İ K. kavramının inşa edilmesi. Ben kimim? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Sosyal Psikoloji I B E N L İ K kavramının inşa edilmesi Ben kimim? sorular sorular - sorular Siz diğerlerinden farklı mısınız, yoksa benzer mi? Herkes için aynı kişi misiniz? (Eğer öyle değilseniz siz bu farklı benlerinizi

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

Türkçe Basım İçin Önsöz

Türkçe Basım İçin Önsöz Türkçe Basım İçin Önsöz Kitabın birinci bölümünde çalışmanın insan yaşamındaki rolüne ilişkin felsefi sorunlara odaklandım. Marx ın felsefesinin temel ve özgün niteliklerinden birisinin, insanların aslen

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Professional Styles 22-May-2013'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2011 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki

Detaylı

BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI...

BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI... içindekiler... TABLOLAR LİSTESİ... ÖNSÖZ... GİRİŞ... BÖLÜM I - KONU VE METOD... A. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE AMACI... B. ÇALIŞMANIN KAPSAM VE PLANI... vi i xxvi i 1 C. ARAŞTIRMANIN VARSAYIMLARI... D. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. PSİ353 SOS. PSİ. I - Prof.Dr. Hacer HARLAK

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. PSİ353 SOS. PSİ. I - Prof.Dr. Hacer HARLAK SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek.

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek. 1.TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin felsefesi ve temel ilkelerini tanıtmak. Yönetim ve yönetimin fonksiyonları Değişim Yönetim anlayışında değişim TKY'nin tanımı Kalite kavramı TKY'nin tarihçesi

Detaylı

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisi ve başkaları için standartlarının yüksekliğini ifade etmektedir. Mükemmeliyetçi

Detaylı

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM Dr. Zehra Arıkan DSÖ 10-19 yaş arası olarak tanımladığı ergenler, dünyadaki her beş kişiden birini oluşturur; ergenlerin yaklaşık %85 i gelişmemiş ülkelerde yaşar. Türkiye

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

SALDIRGANLIK. PSİ351 - PSİ362 - Doç.Dr.Hacer HARLAK

SALDIRGANLIK. PSİ351 - PSİ362 - Doç.Dr.Hacer HARLAK SALDIRGANLIK sorular- sorular- sorular Diğerlerine zarar verme eğilimiyle mi doğuyoruz? Eğer öğrenilmişse, insanın yaşam tarzının kaçınılmaz bir parçası ve kontrol edilmesi imkansız bir şey mi? Yakın ilişkilerde

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Akran Zorbalığı

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Akran Zorbalığı Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Akran Zorbalığı Akran Zorbalığı Nedir? «Bir çocuğun, diğer çocuk ya da çocuklar tarafından hedef seçilerek, sürekli rahatsız

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK KISA ÖZET

Detaylı

MEDYADA ETNİK TEMSİL ÖRNEĞİ

MEDYADA ETNİK TEMSİL ÖRNEĞİ MEDYADA ETNİK TEMSİL ÖRNEĞİ Mustafa Ekici TRT Kurdî Kanal Koordinatörü EBU HAMZA EL MISRİ Ben kimim? sorusu, bütün kimlik tanımlarının çıkış noktasını oluşturmaktadır. Kişi, bu sorunun cevabını toplumsallaşma

Detaylı

GERMENCİK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SOSYAL ETKİ ANALİZİ PROJESİ ARAŞTIRMA RAPORU

GERMENCİK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SOSYAL ETKİ ANALİZİ PROJESİ ARAŞTIRMA RAPORU GERMENCİK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SOSYAL ETKİ ANALİZİ PROJESİ ARAŞTIRMA RAPORU 15 / 04 / 2015 GERMENCİK BELEDİYESİ Camikebir Mahallesi Hüseyin Çondur Sokak No: 2 Germencik / Aydın Telefon : +90 (256) 563 01

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. RPD208 - Doç.Dr.Hacer HARLAK

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş. RPD208 - Doç.Dr.Hacer HARLAK SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

Grup sosyalleşmesi. Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965):

Grup sosyalleşmesi. Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965): Grup sosyalleşmesi Küçük grupların gelişimindeki beş evre: (Tuckman, 1965): 1. Oluşum (Forming) 2. Fırtına (Storming) 3. Norm oluşturma (Norming) 4. İcraat/performans (Performing) 5. Dağılma (Adjourning)

Detaylı

Avrupa Birliği Maddi Hukuku

Avrupa Birliği Maddi Hukuku Avrupa Birliği Maddi Hukuku AB İç Pazarının Gelişimi -5. Ders- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı 2012-2013 Güz Dönemi Yrd. Doç. Dr. İlke GÖÇMEN Bütünleşmenin Farklı Aşamaları Serbest

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler

Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler 1 Taslak Ders Kitaplarının İncelenmesinde, Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi (4) üncü fıkrasında yer alan Millî

Detaylı

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Toplumsal Cinsiyet Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Cinsiyet (sex): kadın ya da erkek olmanın biyolojik yönünü ifade eder ve biyolojik bir yapıya karşılık gelir. Cinsiyet demografik bir kategoridir. Cins?

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11. Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.2011 Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı nda planlama ve uygulama düzeyleri Stratejik

Detaylı

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL (Bu bölüm büyük ölçüde Ziya Bursalıoğlu nun Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış kitabının Bir Örgüt Olarak Okul bölümünden alınmıştır). ÖRGÜT BOYUTLARI Örgütün dört boyutu (Bursalıoğlu,

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

ZEKÂ TANIMLARI. Zekânın tanımına ilişkin psikologlar ve akademisyenler, zekâyı oluşturan yeteneklerden yola çıkarak pek çok farklı tanım yapmışlardır.

ZEKÂ TANIMLARI. Zekânın tanımına ilişkin psikologlar ve akademisyenler, zekâyı oluşturan yeteneklerden yola çıkarak pek çok farklı tanım yapmışlardır. ZEKÂ TANIMLARI Düşüncenin nasıl oluştuğu, beynin insan davranışlarını hangi mekanizmayla nasıl gerçekleştirdiği; öğrenme, algılama, karar verme, akılda tutma, problem çözme, iletişim kurma, yaratıcılık,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı 02/12/2011 OSMANİYE Devlet adamlarından biri Konfüçyüs e sordu; İnsanları nasıl

Detaylı

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK

???? Doç.Dr.Hacer HARLAK ???? TUTUMLAR ve ilişkili kavramlar Tutum terimi Tutum attitude Lat. Aptus eyleme uygun ve hazır Bir bireye atfedilen ve onun bir psikolojik obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. PSİ353 SOSYAL PSİKOLOJİ II- Prof.Dr.Hacer HARLAK

GRUP SÜREÇLERİ. PSİ353 SOSYAL PSİKOLOJİ II- Prof.Dr.Hacer HARLAK GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? ??? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene...

Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 1 Yaşamak güzel! Güzel yaşayana, Güzel düşünene... 2 Bu kitabı, sosyal paylaşım sitesi Facebook ta zaman içinde paylaştığım fikirlerimi biraraya getirerek hazırladım. Sosyal Medya, toplumun daha fazla

Detaylı

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı

Detaylı

SOSYAL ETKĠ. Uyma (Conformity)

SOSYAL ETKĠ. Uyma (Conformity) SOSYAL ETKĠ Uyma (Conformity) Sosyal etki deneyleri Sherif Grup normunun oluşması deneyi (1935; 1936) Asch Uyma deneyi (1951; 1952) Milgram İtaat deneyi (1965) Grup normunun oluşması deneyi Sherif, 1935;

Detaylı

TEMEL ANTRENMAN DÖNEMİNDE SÜRAT VE SÜRATİN GELİŞİMİ. Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ Türkiye Hentbol Federasyonu Eğitim Kurulu Üyesi

TEMEL ANTRENMAN DÖNEMİNDE SÜRAT VE SÜRATİN GELİŞİMİ. Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ Türkiye Hentbol Federasyonu Eğitim Kurulu Üyesi TEMEL ANTRENMAN DÖNEMİNDE SÜRAT VE SÜRATİN GELİŞİMİ Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ Türkiye Hentbol Federasyonu Eğitim Kurulu Üyesi Genel Yaklaşım Prensipleri Antrenman ilkeleri, sporsal antrenmana ait üst düzeyde

Detaylı

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ?

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? Sermaye piyasası, ekonomide finansal sistemi

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın Araçları ÜNİTE:2 Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 İstihdam, İşsizlik, Ücretler ve Çalışma Koşulları ÜNİTE:4 Gelir Dağılımı

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

Gruplar-Uyma. Prof. Dr. Turgut Göksu. Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1

Gruplar-Uyma. Prof. Dr. Turgut Göksu. Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1 Gruplar-Uyma Prof. Dr. Turgut Göksu Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1 GRUP Etkileşim halinde olan, ortak amaçları, ortak normları bulunan ve kendilerini grup olarak hisseden insanların oluşturdukları topluluktur.

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? CEZA HUKUKU SUÇ Suçun Unsurları Suçun Türleri CEZA Ceza Hukukunun İlkeleri Cezai Sorumluluk CEZA HUKUKU "Ceza hukuku, devletin organlarınca suç sayılan

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 3204-1. Belirli ekonomik sorunların çozumüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir? ikıiso GiRiş 5. şağıdakilerden hangisi ekonomik

Detaylı

GRUP SÜREÇLERİ. SBÖ115 SOSYAL PSİKOLOJİ - Prof.Dr.Hacer HARLAK

GRUP SÜREÇLERİ. SBÖ115 SOSYAL PSİKOLOJİ - Prof.Dr.Hacer HARLAK GRUP SÜREÇLERİ ??? Bir insan topluluğu ne zaman bir grup haline gelir? Verilen görevleri bir dinleyici önünde mi yoksa yalnızken mi daha iyi yaparız? ??? Gruplar bireylerden daha çok mu ya da daha iyi

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SİYASET SOSYOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak. 22.Nisan.2013 UKK-Antalya

ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak. 22.Nisan.2013 UKK-Antalya ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak 22.Nisan.2013 UKK-Antalya Onkolojide çalışanlarla ilgili araştırmalar ne diyor? Onkoloji hemşireliğinin ayırıcı özelliği? Onkolojide çalışan hemşire olarak,.. Problemler

Detaylı

Risk Yönetiminin Geliştirilmesi

Risk Yönetiminin Geliştirilmesi Risk Yönetiminin Geliştirilmesi Üniversiteler Türkiye, 12 Mayıs 2016 Konu başlıkları Yönetimin güçlendirilmesi Sağlanması gereken temel unsurlar Risk yönetimi Stratejik ve operasyonel riskler Risk örnekleri

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

BÖLÜM 2 Biyolojik Başlangıçlar 52

BÖLÜM 2 Biyolojik Başlangıçlar 52 içindekiler KISIM 1 YAŞAM BOYU BAKIŞ AÇISI 2 BÖLÜM 1 Giriş 4 1 Yaşam Boyu Bakış Açısı 6 Yaşam Boyu Gelişimi İncelemenin Önemi 6 Yaşam Boyu Bakış Açısı nın Özellikleri 7 Bazı Çağdaş Konular 9 2 Gelişim

Detaylı

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN

Ders Yazılımlarını. Seher ÖZCAN Ders Yazılımlarını Değerlendirme Yaklaşımları Seher ÖZCAN Konular Ders Yazılımları Değerlendirme Yaklaşımları Değerlendirmede Yöntem ve Yaklaşımlar l Eğitim Yazılımlarının Değerlendirilmesi Genel Motivasyon

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

BENLIK. PSİ 353 Sosyal Psikoloji - Prof. Dr. Hacer HARLAK

BENLIK. PSİ 353 Sosyal Psikoloji - Prof. Dr. Hacer HARLAK 1 BENLIK Benlik (self) nedir? 2 Kişinin kendi hakkındaki temsillerinin bir bütünüdür. Kendilik/Öz Kişilik, kalıtım ve beden yapısı gibi doğuştan gelen özelliklerle çevre ve eğitim gibi sonradan edinilen

Detaylı

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı)

Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) Matematiksel Beceriler (Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı) 1. Matematiksel Modelleme ve Problem Çözme Matematiksel modelleme, hayatın her alanındaki problemlerin doğasındaki ilişkileri çok daha

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III BÖLÜM 1 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KONUSU VE GELİŞİMİ 1.1.Sosyal Psikolojinin Konusu ve Alanı 1.2.Sosyal Psikolojinin Bilim Olarak Ortaya Çıkışı 1.3.Sosyal Psikolojinin Gelişimi BÖLÜM 2

Detaylı

ADDIE Tasarım Modeli Analiz Basamağı

ADDIE Tasarım Modeli Analiz Basamağı ADDIE Tasarım Modeli Analiz Basamağı İhtiyaç Analizi Problem ; Sinemada çalışan görevlilerin sorunları belirlenmiştir. Sinema da yerlerde dolu ve boş bulamama sıkıntısı Önce den rezervasyon yapamama Olması

Detaylı

34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ

34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ 34. ÖĞRENCİ KONSEYİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokuluna kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

Kızgınlığın ve Öfkenin Esaret Zincirlerinden Kurtulun! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Kızgınlığın ve Öfkenin Esaret Zincirlerinden Kurtulun! - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Herhangi bir şekilde kızgınlığınızı ve öfkenizi dizginlemekte zorluk çekiyorsanız, öfke ve kızgınlığınıza karşı zaferleriniz mağlubiyetlerinizden az ise, bu iki tehlike karşısında doğru stratejilerle hareket

Detaylı

Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür.

Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür. Mükemmeliyetçilik Bir Hastalık mı? Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür. Hayal kırıklığı yaşarlar Baskıcı ve işgalci aileler

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U)

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ (SOS110U) KISA ÖZET-2013

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. KURUMSAL YÖNETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik,

Detaylı

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Avrupa Konseyi 1974 yılından beri toplanan Avrupa Konseyi, üye ülke devlet ve hükümet başkanlarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı nı bir araya getirir. Zirve olarak adlandırılan söz konusu toplantılarda liderler

Detaylı

BÖLÜM I... 1 GİRİŞ...

BÖLÜM I... 1 GİRİŞ... BÖLÜM I... 1 GİRİŞ... 1 Tablo I.1 Pamukkale ÖÇKB sine İlişkin İstatistikî Bilgiler... 6 Tablo I.2. Örneklem ve Nüfus Değişim Oranları... 6 Tablo I.3. İstatistikî Bilgiler Sayısı... 7 BÖLÜM II... 9 GENEL

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı