KTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ"

Transkript

1 KTÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. Yarıyıl ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (0) Temel bilgiler. Dos. Windows. Kelime işletme. Veri tabanı kullanma. Sunum hazırlama. Grafik uygulamaları-cad. Bilgi ağları kullanma. İnternet. . WWW. HTML programlama. Java MAT 117 Matematik-I (4) Reel ve kompleks sayılar. Fonksiyonlar ve grafikleri. Fonksiyonlarda limit ve süreklilik. Türev. Diferansiyel ve uygulamaları. Diferansiyel yardımıyla yaklaşım teoremleri. Ara değer. Rolle ve ortalama değer teoremleri. Denklemlerin sayısal çözümleri ve newton formülü. Sayı dizileri ve serileri. Kuvvet serileri. Maclaurin ve taylor serileri. Logaritmik fonksiyonlar. Hiperbolik fonksiyonlar. Ters fonksiyonlar. limitlerde belirsiz şekiller. L'hospital kuralı. Riemann integrali. Belirsiz integral ve integrasyon metodları ve fonksiyonları. Fourier serileri. FİZ 121 Fizik-I (3.5) Mekanik. Vektörler ve vektörel cebir. Temel trigonometrik bilgiler. Birim sistemleri. Boyut denklemi ve hata hesabı. Genel bilgiler. Kuvvetlerin toplanması ve denge. Bir kuvvetin momenti ve denge. Kütle merkezi. Dinamik kanunlar ve sürtünme kuvveti. Öteleme hareketi. Bileşik hareket. İş. Güç ve enerji. İmpuls ve momentum. Dönme hareketi ve eylemsizlik momenti. Harmonik hareket. Esneklik. Yoğunluk ve ölçülmesi. Yüzey gerilimi ve kılcallık. Viskozite ve akışkanların hareketi. Termodinamik. sıcaklık ve eşelerli. Termik genleşme. Isı ve kalorimetre. İdeal gaz kanunları. Gerçek gazların davranışları. Maddenin hal değiştirmeleri. Nem. Isının yayılması. İletim. Konveksiyon ve ışıma yoluyla). İzotermik ve adyabatik değişmeler. Termodinamiğin kanunları. Gazların kinetik teorisi. KİM 121 Temel Kimya (3.5) Kimya ve madde. Atom ve molekül kavramı. İyonlar. Atom ve molekül ağırlıkları. Semboller. Kimyasal formüller ve denklemler. Gazlar. Sıvılar katılar. Kimyasal termodinamik. Reaksiyon hızı ve denge. Çözeltiler. Çözünürlük ve iyonik denge. Asid ve baz kavramı. Yükseltgenme ve indirgenme. Stokimetri. Atomun elektronik yapısı. Kimyasal bağlar. Periyodik sistem ve elementler. Elektrokimya. Çekirdek kimyası. Organik kimya ve temel kavramları.

2 YDB 171 İngilizce-I (3) Bu dersin temel amacı. Hazırlık sınıfını başarıyla geçen öğrencilerin İngilizce seviyelerini yükseltmektir. Ders orta-ileri düzeyde ingilizce (upper-intermadiate) programlarını kapsar. END 105 Endüstri Mühendisliğine Giriş (2) Endüstri mühendisliğinin tarihçesi ve tanımı. Çalışma alanları ve diğer bilimlerle ilişkisi. Sistem yaklaşımı. İş etüdü kavramları. Fabrika planlaması. Üretim planlaması. Kalite kontrol. Ergonomi. İş değerlendirme ve yöntemleri. AİTB 191 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I (2) İnkılap kavramları. Türk inkılabını hazırlayan sebepler. Osmanlı imparatorluğunun parçalanması. Osmanlı devletinin savaşa alınması ve savaştığı cepheler. Düzenli ordunun kurulması ve savaş dönemi.

3 2. Yarıyıl END 108 Bilgisayar Programlama (3) Programlama dilleri. Akış diyagramlarının hazırlanması. Sabitler. Değişkenler ve deyimler. Seçici ve tekrarlı yapılar. Diziler. Fonksiyonlar. Alt programlar. Veri tipleri. MAT 118 Matematik-II (4) Matrisler ve determinantlar. Lineer denklem sistemleri ve çözümleri. Vektörel hesap. Uzay koordinatları. Düzlem ve uzayda analitik geometri. Çok değişkenli fonksiyonlar. Limit. Süreklilik. Kısmi türev. Tam diferansiyel. Ortalama değer ve taylor teoremleri. Kapalı fonksiyonlar. Jakobiyen. Bir doğrultuya bağlı türev. Ekstremumlar. Çok katlı integraller. Vektörel fonksiyonlar. Uzay eğrileri frenet formülleri. Eğrilik ve burulma. Eğrisel ve yüzey integralleri. FİZ 122 Fizik-II (3.5) Elektrik ve magnetizma. elektrostatik. Elektrik yükleri ve alanları. Elektriksel potansiyel. Elektrik akım ve elektroliz. Direnç ve ohm kanunu. Sığa ve kondansatörler. Elektriksel iş. Güç ve enerji. Kirchhoff kanunları. Magnetizma. Elektromagnetizma. Hareketli yüklerin magnetik alanları. İndüksiyon. Alternatif akımlar. Optik. ışık kaynakları. Yansıma ve kanunları. Düzlem ve küresel diyoptri. Optik aletler. Dispersiyon ve spektroskopi girişim (interferans). Kırınım (difraksiyon). Polarizasyon. Çift kırılma. MM 106 Bilgisayar Destekli Mühendislik Çizimi (3) Bilgisayar destekli çizim programları ve uygulamaları. Geometrik çizimler. İz düşüm yöntemleri. Görünüş çeşitleri. Kesit görünüşler. Yardımcı görünüşler. Ölçülendirme. Perspektif çizim. Cıvata ve somunlar. Şekil ve konum toleransları. Makine elemanlarının çizimleri. Montaj. YDB 172 İngilizce-II (2) Bu dersin temel amacı hazırlık sınıfını başarıyla geçen öğrencilerin ingilizce seviyelerini yükseltmektir. Ders orta-ileri düzeyde ingilizce (upper-intermadiate) programlarını kapsar. AİTB 192 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II (2) Yeniden düzenleme dönemi. Türkiye cumhuriyetinin dış politikası. Atatürk ilkeleri. Atatürk'ün dayandığı bütünleyici ilkeler. Türk inkılabının ulusal ve evrensel değeri.

4 SEC Sosyal Seçmeli-I (2) Sosyal Seçmeli Dersler-I SEC 102 İletişim Teknikleri (2) Kişilerarası iletişim. Sözlü iletişim. Sözsüz iletişim. Beden dili. Dinleme. Çatışma. Etkili konuşma. Sunum. İmaj. SEC 104 İş Hukuku (2) İş hukuku kavramı. Kaynakları. Gelişimi. Özellikleri. Bireysel ve toplu iş hukuku. İş hukukunun temel kavramları. İşin düzenlenmesi. Esnek çalışma biçimleri. İş sözleşmesi. İşçi ve işverenin borçları. Ücret. İş sağlığı ve güvenliği. İş güvenliği ile görevli mühendis ve teknik elemanlar. Eşit işlem borcu. İşçi buluşları. İş ilişkisinin (iş sözleşmesinin) sona ermesi ve kıdem tazminatı. Davranış Bilimlerine Giriş (2) Sosyal psikolojideki teori ve metotlar. sosyal çevreyi anlama. kişileri algılama. benlik kavramı. tutumlar ve tutum değişikliği. önyargı. sosyal etki. sevgi ve çekicilik. kişisel ilişkiler. yardım etme davranışı. saldırganlık.

5 3. Yarıyıl MAT 205 Diferansiyel Denklemler (4) Diferansiyel denklem tanımı. Teşkili ve çözümleri. Birinci dereceden diferansiyel denklemler. Yüksek dereceden diferansiyel denklemler. Diferansiyel denklem sistemleri. Lineer olmayan diferansiyel denklemler. Kısmi diferansiyel denklemlere giriş. Değişkenlere ayırma metodu ile çözüm. Lineer uzaylar ve lineer dönüşümler. Normlu uzaylar. Lineer dönüşüm olarak matrisler. Özvektörler. Özdeğerler ve uygulamaları MM 203 Mühendislik Mekaniği (3) Statiğin temel ilkeleri. Skaler ve vektörel büyüklükler, vektörel işlemler. Maddesel noktanın dengesi ve rijit cisimlerin dengesi. Ağırlık merkezi ve atalet momentleri. Düzlem kafes sistemler. Sürtünme. İç kuvvetler. Gerilme ve şekil değiştirme kavramları. Eksenel yükleme. Burulma. Eğilme. Burkulma. MM 205 Malzeme Bilimi (2.5) Malzemelerin sınıflandırılması. Mekanik ve fiziksel özellikleri. Metalik malzemeler. Demir ve çelik üretimi. Isıl işlemler. Plastikler. Seramikler. Kompozit malzemeler. Malzeme seçimi ve standartlar. İKT 201 Ekonomi (3) Temel ekonomik kavramlar. Üretim faktörleri. Üretim teorisi. Tüketim teorisi. Piyasa mekanizmasi. Arz ve talep. Makro ekonomik kavramlar. TDB 209 Türk Dili-I (2) Dilin tanımı nitelikleri ve toplumsal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri. kültür ilişkisi. Yeryüzündeki diller. Türkçenin diller arasındaki yeri. Türkçenin gelişme dönemleri. Türkçenin bugünkü durumu. Düşünme. Okuma. Anlama. dil ve anlatım. Türkçe anlatımının yapı özellikleri. END 201 Mühendislik İstatistiği-I (3) Kümeler ve olasılık. Olasılık hesapları. Rastgele değişkenler ve dağılımlar. Beklenen değer ve varyans. Moment türetme fonksiyonları. Örnekleme dağılımları.

6 SEC Sosyal Seçmeli-II (2) Sosyal Seçmeli Dersler-II Bilim Ve Uygarlık Tarihi (2) Bilim ve bilimsel yöntem. Bilgi edinme ihtiyacı. Bilim felsefesi. İlk uygarlıklar ve eski çağda bilim. Orta çağda bilim. Rönesansta bilim. Yeni çağda bilim. Sanayi devrimi ve bilim. Modern çağda bilim. Endüstri mühendisliğinin bilim tarihi içindeki yeri. SEC 203 Mühendislik Etiği (2) Etik kavramı ve insan hayatında etiğin önemi. Etik teorileri. Etik standartları ve evrensel prensipler. Etiğin temel prensipleri. Etik modeller. Uygulamada etik. Mühendislik etiğinin tanımı. Mühendislikte dürüstlük ve sorumluluk. Topluma karşı sorumluluk. Mühendislik uygulamalarının toplumsal ve sosyal boyutu. Doğaya ve çevreye karşı sorumluluk. Mesleğe ve meslektaşlara karşı sorumluluk. İşçi ve müşterilere karşı sorumluluk. Endüstri mühendisliğinde etik prensipler. Yasal düzenlemeler. Halkla İlişkiler (2) Halk ilişkilerinin teorik kaynaklarına, kapsam ve ilkelerine yönelik giriş. Araştırma problemleri. Amaçların belirlenmesi. Kitlelerin teşhis edilmesi. Mesajların tasarlanması. İletişim kanallarının seçimi ve tüm örgüt tiplerinin sonuçlarının değerlendirilmesi.

7 4. Yarıyıl END 260 Mühendislik Matematiği (3) Matrisler, Temel Özellikler ve Özel Matrisler (Alt üçgen, üst üçgen, diyagonal matrisler), Elemanter satır-sütun işlemleri, Determinantlar ve Özellikleri, Doğrusal Denklem Sistemleri ve Matris-Vektör Gösterimi, Gauss Eliminasyon Yöntemi, Vektör uzayları, Doğrusal bağımlılık- bağımsızlık, Doğrusal dönüşümler, Doğrusal dönüşümlerin matrisi, İç Çarpım uzayları ve diklik özellikleri, Gram-Schmidt işlemi, Özdeğer ve Özvektörler, Simetrik matrisler ve kuadratik formlar. END 204 Maliyet Analizi (3) Temel kavramlar. Hammadde maliyeti. İşçilik maliyeti. Genel üretim giderleri. Maliyet dağıtımları. Sipariş maliyet yönetimi. Birleşik üretimde maliyet. Standart maliyet sistemi. Kar fonksiyonu. Ürün karlılık analizi MM 204 Üretim Yöntemleri (2.5) Döküm. Model hazırlama. Döküm yöntemleri. Ergitme fırınları. Kaynak ve kaynak çeşitleri. Lehimleme. Soğuk ve sıcak şekil verme. Ekstrüzyon. Sacların şekillendirilmesi. Talaş kaldırma işlemi. Kesme takımları. Takım tezgahları. Kesme zamanları. Kesme ve tahrik gücü. TDB 210 Türk Dili-II (2) Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması. Kompozisyonla ilgili kurallar. Kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması. Türkçe' de isim ve fiil çekimleri. Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulanması. Zarfların ve edatların Türkçe' de kullanış şekilleri. END 202 Mühendislik İstatistiği-II (3) Veri Düzenleme. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri. İstatistiksel tahmin. Hipotez testleri. Tekli ve çoklu regresyon. Korelasyon. Varyans Analizi. Endüstri mühendisliği ile ilgili uygulamalar. SEC Teknik Seçmeli-I (3) SEC Sosyal Seçmeli-III (2)

8 Teknik Seçmeli Dersler-I Web Tasarımı ve Programlama (3) Web tasarımı ve programlama. Html. Asp. Php Veri Yapılarına Giriş (3) Diziler. Listeler. Yinelemeli fonksiyonlar. Arama ve sıralama algoritmaları. Kuyruklar. SEC 202 Teknoloji Yönetimi (3) Teknoloji yönetimi ile ilgili temel kavramlar. Proje bazında teknoloji seçimi. Teknoloji transferi yolları (lisans anlaşmaları. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları. vb.). Sınaî mülkiyet hakları (patent. Faydalı model. Endüstriyel tasarım. Vb.) Teknoloji üretimi ve Ar-Ge çalışmaları. Teknoparklar. Ülke deneyimleri. Bilim ve teknoloji politikaları. Sosyal Seçmeli Dersler-III Endüstriyel Psikoloji (2) Dünyada ve Türkiye'de sanayileşme sürecinde ortaya çıkan problemler ve çalışanların yabancılaşması sürecinin psikolojik ve toplumsal boyutları ile ele alınması. İşletme Bilgisi (2) İşletme. İşletmecilik. Girişimci ve yönetici. İşletmelerin sınıflandırması. İşletmenin masrafları. İşletmenin gelirleri. İşletme büyüklüğü. İşletme kapasitesi. İşletmenin kuruluş çalışmaları. Kuruluş yeri seçimi. Yatırım projeleri. Yönetim fonksiyonu. Üretim fonksiyonu. Pazarlama fonksiyonu. Finans fonksiyonu. İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonu. Muhasebe fonksiyonu. Halkla ilişkiler fonksiyonu. Araştırma-Geliştirme fonksiyonu. Yönetim ve Organizasyon (2) Yönetim. Yöneticilik ve karar verme. Yöneticilik ve planlama. Amaçlara göre yönetim. Klasik organizasyon teorisi. Neo-klasik organizasyon teorisi. Sistem yaklaşımı. Durumsallık yaklaşımı. Toplam kalite yönetimi. Müşteri tatmini. Kalite kontrol çemberleri. Kalite güvence sistemi. Standardizasyon.

9 5. Yarıyıl END Yöneylem Araştırması-I (3) Doğrusal programlamaya giriş. Modelleme. Grafik çözüm. Simpleks ve dual simpleks metodu. Dualite ve duyarlılık analizi. Ulaştırma ve atama problemleri. END Üretim Planlama ve Kontrol-I (2) Üretim sistemlerinde üretim planlama. Ürün tasarımı. Üretim planlama süreçleri. Tahmin sistemi. Kapasite planlaması. Ana üretim planlaması. Üretim çizelgelemesi. Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) END Sistem Analizi ve Tasarımı (3) Sistem düşüncesi. Sistem yaklaşımı. Genel sistem kuramı. Sistem yaklaşımının aşamaları. Sistem yapısı. Sistem analizi ve karar verme süreci. Sistem analizinde kullanılan araçlar. Yönetim bilişim sistemleri. Sistem denetimi ve örnek olaylar. END Mühendislik Ekonomisi (3) Ekonomik karar analizi. Faiz ve ekonomik eş değeri. Efektif faiz kavramı. Yatırım değerlendirme teknikleri. Duyarlılık analizi. Amortisman. Enflasyonlu ortamda değerlendirme analizi. Vergilendirilmiş gelir üzerinden değerlendirme analizi. END İş Etüdü (3) İş etüdü tanımı. Akış organizasyonu. Zaman etüdü. Metot etüdü. Akış analizi. Metot geliştirmede 6 basamak yöntemi. İş örneklemesi. Sentetik hareket zaman sistemleri. SEC Teknik Seçmeli-II (3) SEC Sosyal Seçmeli-IV (2) Teknik Seçmeli Dersler-II

10 E-Ticaret (3) E-ticaretin teorisi ve pratiği. Ağ piyasasında e-ticaret prensipleri nasıl uygulanır. E-ticaret stratejisi. E-ticaret iş modelleri. Müşteri ilişkileri yönetimi. Risk sermayesi. Kuluçka finansmanı. Dijital medya. İçerik yönetimi. Vergi. Telif hakları. Güvenlik. E-ticaret ve kümeleme. Karlılık. Türkiye'de e- ticaret ve e-ticaretin geleceği. Dış ticarete yön veren e-ticaret siteleri. E-ticaret teşvikleri. Finansman Yönetimi (3) Finansman ile ilgili temel kavramlar. Finansmanda ödeme akışı ve hedefler. Sermaye ihtiyacı ve kaynağı. Finansal tabloların analizi. Bilanço ve gelir tablosu analizleri. Sermaye maliyetleri. Sermaye yönetimi. Hazır değerlerin ve alacakların yönetimi. Stokların yönetimi. Mali borçların yönetimi. Sayısal Çözümleme (3) Matematiksel model kavramı. Yaklaşımlar ve hatalar. Denklemlerin kökleri. Lineer cebirsel denklem sistemleri. Eğri uyumlama. Sayısal türev ve sayısal integral. Adi diferansiyel denklemlerin sayısal yöntemlerle çözümü. MATLAB programlamaya giriş. Sayısal yöntemlerin MATLAB uygulamaları. Sosyal Seçmeli Dersler-IV Marka Yönetimi (2) Marka yapılandırma ve yönetimi. Marka satın alma. Marka genişleme stratejileri. Marka statüsü. Marka yönetiminin tarihsel evrimi. Marka yönetimi ve stratejik yönetim. Marka yönetiminde pazarlama bilgisi. Marka denkliği. Marka kimliği ve marka imajı. Marka çağrışımları ve konumlandırma ilişkisi. Markaya yönelik bütünleşik iletişim ve planlama. Reklam ve halkla ilişkiler. Kişisel satış. Satış geliştirme ve diğer pazarlama iletişimi öğeleri. Pazarlama (2) Pazarlamanın konusu, kapsamı. Stratejik pazarlama. Pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırması. Nihai ve endüstriyel tüketici davranışları ve pazarları. Pazar bölümlendirme. Hedef pazar seçimi ve talep tahminleri. Mamul. Fiyatlandırma. Tutundurma. Dağıtım. Organizasyon. Uygulama ve denetim. Uluslararası pazarlama. Hizmet pazarlaması. Doğrudan pazarlama ve internette pazarlama.

11 Girişimcilik (2) Bu derste girişimcilik yaklaşımları, süreci ve sorumlulukları üzerinde durulacaktır.

12 6. Yarıyıl END Yöneylem Araştırması-II (3) Tamsayılı programlama ve çözüm teknikleri (dal-sinir ve kesirli kesme algoritmaları). Diğer şebeke modelleri. En az yayılan ağaç. En kısa yol. Maksimum akış. Network simpleks. Dogrusal olmayan programlama. END Üretim Planlama ve Kontrol-II (2) Üretim kaynakları planlaması (MRPII). İşletme kaynakları planlaması (ERP). Tam zamanında üretim (JIT). Stok kontrol. END Ergonomi (3) Ergonominin tanımı ve amaçları. Anotomi ve vücut mekanizmaları. Antropometri ve ilkeleri. İnsanmakina sistemleri. Çalışma yerlerinin düzenlenmesinde ergonominin uygulanması. Fiziksel ve çevresel koşulların çalışanlara etkisi. Ofis ergonomisi. END Tesis Tasarımı ve Planlama (3) Temel kavramlar. Tesis tasarım süreci. Kuruluş yeri seçimi model ve teknikleri. İş yeri düzenleme model ve teknikleri. Bilgisayar destekli iş yeri düzenleme algoritmaları END Benzetim (3) Benzetim tanımı ve kullanılan temel kavramlar. Benzetimde aşamalar. Benzetimde kullanılan istatistik- olasılık kavramlarının incelenmesi. Süreksiz sistemlerin benzetim modellerinin tasarımı. Benzetim dilleri. Benzetim modellerinin programlanması. Geçerlilik analizi. Çıktı analizi. SEC Teknik Seçmeli-III (3) Sec Sosyal Seçmeli-V (2) Teknik Seçmeli Dersler-III

13 Proje Yönetimine Giriş (3) Proje yönetiminde tanımlar. Projelerin sınıflandırılması. Proje planlaması. Proje yönetiminde organizasyon yapıları. CPM ve PERT metotları. Proje tamamlanma zamanının hesaplanması ve kritik yolun bulunması. Kaynak dağıtımı. Kritik yolun hızlandırılmış proje maliyetinin ve istenen t tamamlanma zamanında proje maliyetinin bulunmasında LP modeli. Bilgisayar uygulamaları. Zaman maliyet analizleri. Sayısal Karar Verme (3) Karar verme. Karar verme prosesi. Çok ölçütlü karar verme yöntemleri (AHP, ANP. TOPSİS. Electre vb.) Hizmet Sistemleri Yönetimi (3) Hizmet sistemlerinin yapısı. Hizmet sistemlerinin tasarımı ve işleyiş şekli. Kapasite planlaması. Bütünleşik planlama ve çizelgeleme. Hizmet sistemlerinde kalite. Sosyal seçmeli dersler-v İnsan Kaynakları Yönetimi (2) İnsan kaynakları yönetimi ve önemi. İş analizi ve tasarımı. İnsan kaynakları planlaması. Personel ihtiyacı belirleme yöntemleri. Performans değerlendirme. Kariyer planlama. Ücret yönetimi. İş güvenliği. İsçi işveren ilişkileri. Verimlilik Analizi (2) Verimlilik ve ilgili kavramlar. Verimliliğin önemi. İşletmelerde verimliliği etkileyen faktörler. Verimlilik analizi. Üretim ve hizmet sistemlerinde verimlilik yaklaşımları. Verimlilik artırma yöntemleri. Verimlilik yönetimi. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı (2) İş güvenliği ve işçi sağlığının önemi ve tarihsel gelişimi. İş kazalarının sosyal ve ekonomik önemi. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının nedenleri ve alınabilecek önlemler. İş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler. İşverenin ve çalışanın yasal sorumlulukları. Hukuksal yaptırımlar. İş güvenliği denetimi. Türkiye de ve dünyada iş güvenliği denetimi.

14 7. Yarıyıl END Yöneylem Araştırması-III (3) Deterministik ve stokastik dinamik programlama. Stokastik sürece giriş. Kuyruk modelleri. Markov süreçleri. Oyun teorisi. END Üretim Sistemleri (3) Hücresel imalat sistemleri, Grup teknolojisi. Esnek imalat sistemleri. BDT-BDÜ,BBÜ. END Tasarım Projesi (2) SEC Teknik Seçmeli-IV (3) SEC Teknik Seçmeli-V (3) MSL 401 Mesleki deneyim-i (0) Teknik seçmeli dersler-iv Kalite Yönetimi (3) Kalite, Toplam Kalite ve Toplam Kalite yönetimi tanımları. Kalite uzmanlarının görüşleri. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi. ISO Çevre Yönetim sistemi. ISO Gıda Güvenliği Yönetim sistemi. Kalite Belgeleme. Üretim Dağıtım Sistemleri (3) Matematiksel ve diğer modern analitik teknikler kullanımıyla üretim ve dağıtım sistemlerinin analizi. Tasarımı ve planlaması. Bütünleşik üretim-dağıtım sistemleri uygulamaları. Makina ve araç çizelgeleme. Tesis sayısı ve yerleşimi. Yükleme. Boşaltma. Depolama ve dağıtım ile ilgili konular.

15 Tahmin Teknikleri (3) Karar vermede tahminin rolü. Kalitatif ve kantitatif tahmin metotları. Hareketli ortalamalar ve üstel düzeltme. Diğer tahmin metotları. Endüstri Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları (3) Endüstri mühendisliğinde kullanılan paket programların tanıtımı. Statistica. Minitab. SPSS. MRP programları. Çizelgeleme programları ve uygulamaları. Teknik seçmeli dersler-v Veri Madenciliğine Giriş (3) Veri madenciliğinin tanımı ve temelleri. Veri ambarları ve OLAP. Veri önişleme. Veri madenciliği öğrenme algoritmaları. Veri madenciliği uygulamaları. Enerji Yönetimi (3) Enerji ekonomisi yöntemleri. Endüstride enerji ekonomisi uygulamaları. Enerji kaynakları. Türkiye de enerji dönüşümü ve kullanımı. Enerji politikası. Enerji yönetimi. Enerji talep tahmin teknikleri Ürün Tasarımı (3) Ürün geliştirme prosesi ve organizasyonu. Ürün planlama. Müşteri isteklerinin belirlenmesi. Ürün spesifikasyonları. Konsept oluşturma. Konsept seçimi ve testi. Ürün mimarisi. Endüstriyel tasarım. Prototiplendirme. Ürün geliştirme ekonomisi. Proje yönetimi. Özel konular (üretim için tasarım. Sağlam tasarım. Patent araştırması).

16 8. Yarıyıl END Tedarik Zinciri Yönetimi (3) Lojistik ve lojistik yönetimi. Tedarik. Üretim ve dağıtım lojistiği kavramları. Tedarik zinciri yönetimi ve bileşenleri. Tedarik zinciri ve lojistik ilişkisi. Tedarik zinciri integrasyonu olarak lojistik ve ulaşım. Lojistik ağı tasarımı. Envanter yönetimi.dağıtım sistemlerinin yapısı ve dağıtım stratejileri. Lojistik stratejileri. Lojistik planlama. Lojistik problemlerine çözüm yaklaşımları ve uygulamalar. Lojistikte dış kaynak kullanımı. Üçüncü ve dördüncü parti lojistik. Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde bilişim teknolojisinin yeri ve önemi. Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik örnek olayları. END Kalite Kontrol (3) Kalite kontrolün tanımı. Tarihçesi ve gelişimi. Kabul örneklemesi. Örnekleme planları. Kabul örneklemesinde karakteristik eğriler. Standart örnekleme planları. İstatistiksel süreç kontrolü. Kontrol diyagramları. Kalite maliyetleri. Tolerans tipleri ve kalite iyileştirme. TEZ 400 Bitirme Çalışması (2) Teknik seçmeli-vi (3) Teknik seçmeli-vii (3) MSL 402 Mesleki Deneyim-II (0) Teknik seçmeli dersler-vi Üretim Bilgi Sistemleri (3) Üretim sistemlerinde bilgisayarın rolü ve veri tabanı oluşturulması. İmalat kaynakları planlaması (MRPII). Tam zamanında üretimde bilgi sistemi. Kurum kaynakları planlaması (ERP). Tedarik zinciri yönetimi (SCM).vb.

17 Grup Teknolojisi (3) GT nin tarihçesi. GT de sınıflandırma ve kodlama sistemleri. GT de hücre tasarımı. GT de parça aileleri. GT de benzerlik katsayılarıyla makine(tezgah) gruplarının oluşturması. GT de derecelendirilmiş sıra algoritmasıyla makine ve tezgah gruplarının oluşturulması. GT de üretim planlama modelleri. GT de parti miktarlarının belirlenmesi. GT de hücre ve tezgah yükleme. GT de grup ve iş çizelgeleme. İmalat Teknolojisi (3) İmalat tekniği ve talaş kaldırma yöntemleri sistematiği. İş parçalarının değerlendirilmesi. Yüzey pürüz durumu. Genel talaş kaldırma bilgisi. Takım açılarının özellikleri. Talaş kaldırma işlemi. Tornalama, Frezeleme, Matkapla delme, Planyalama, Broşlama işlemleri. Kullanılan takımlar. Takım malzemeleri ve özellikleri. Taşlama. Honlama. Lepleme yöntemleri. Özel imalat teknikleri. Çizelgeleme (3) Çizelgeleme teorisi. Model özellikleri. Tek, paralel ve çok makineli çizelgeleme problemleri için genel amaçlı çözüm yaklaşımları (optimizasyon ve sezgiseller). Özel çizelgeleme problemleri (erken ve geç tamamlanma ceza fonksiyonlarının incelenmesi). Araç rotalama ve çizelgeleme. Teknik seçmeli dersler-vii Yönetim Bilişim Sistemleri (2) Yönetim bilişim sistemlerine giriş. Elektronik veri hareketi sistemleri. Ofis otomasyon sistemleri. Yönetim raporlama sistemleri. Yapay zeka destekli bilgi sistemleri. Yapay Zekaya Giriş (3) Yapay zeka kavramları. Habersiz ve haberli arattırma. Kör (blind) arama. Sezgisel arama. Oyun tasarımı. Bilgilendirme ve sorgulama. Öğrenme teorisi. Öğrenme çeşitleri. Yapay sinir ağları. Bilgi ifade şekilleri. Şematik devre. Kalıp eşleştirme. Belirsizlik. Olasılık. Planlama. Grafiksel plan. Markov karar alma süreci. Doğal dil işlemi. Görüntü. Alçak seviye görüntü ve sınıflama. İleri yapay zeka uygulamaları. Öğrenme. Görüntü algılama. Doğal dil kavramı. Belirsizlik durumunda sorgulama.

18 Malzeme Yönetimi (3) Malzeme yönetimine giriş. Malzeme yönetiminin üretimde ve yönetimdekiyeri ve görevleri. Envanter yönetiminin temel kavramları. Stok ve envanter. Stok çeşitleri. Envanter maliyetleri. Envanter yönetim sistemleri ve stok kontrol sistemleri. Satın alma yönetimi. Envanter yönetiminde analitik yöntemler. Montaj Hattı Dengeleme (3) Montaj hatları hakkında geniş bilgi vermek ve bu hatlarda oluşan mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan yöntemleri öğretmek.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op.

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI. Ders Kodu Ders Adı (Türkçe) Müf.No T P K AKTS Tip Op. 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2017 2 0 2 2 Z ENM 101 MATEMATİK-I 2017 4 0 6 6 Z ENM 103 FİZİK-I

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 4 6 ENM 102 Matematik II 4 0 4 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2015-2016 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön şart* Ders Kodu Ders Adı T P K ECTS Ön

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI T.C. ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 2016-2017 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM PLANI I. YARIYIL II. YARIYIL ENM 101 Matematik I 4 0 6 6 ENM 102 Matematik II 4 0 6 6 ENM 103 Fizik

Detaylı

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Endüstri Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 2015 Müfredatı 1 2 ENM106 EKONOMİ 1 2 0 3 ENM109 Teknik Resim 2 2 ENM107 Genel Kimya 2 2 ENM105

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi FAKÜLTESİ SÖKE İŞLETME. BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

Adnan Menderes Üniversitesi FAKÜLTESİ SÖKE İŞLETME. BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Adnan Menderes Üniversitesi SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ BÖLÜMLER ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ SÖKE İŞLETME FAKÜLTESİ ULUSLARARASI TİCARET VE İŞLETMECİLİK BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ZORUNLU DERSLER IE 201 - Operasyon Modelleme Karar vermedeki belirsizlik rolü de dahil olmak üzere işletme kararlarının matematiksel

Detaylı

ISLYLU1700 Uzmanlık Alan Dersi (Zorunlu) 4 0 0 6

ISLYLU1700 Uzmanlık Alan Dersi (Zorunlu) 4 0 0 6 TEZLİ YÜKSEKLİSANS Birinci Dönem ISLYLU1700 ISLYL 543 Uygulamalı İstatistiğe Giriş I (Zorunlu) 3 0 3 6 Toplam 16 0 12 30 ISLYL 503 Yönetim Düşüncesinin Evrimi 3 0 3 6 ISLYL 505 Örgütsel Davranış 3 0 3

Detaylı

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl

1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl 1.Yarıyıl 1 ENG 101 YABANCI DİL 1 4 0 0 2 Zorunlu 2 FİZ-103 FİZİK-I 4 0 0 6 Zorunlu 3 FİZ-156 FİZİK LABORATUVARI 0 0 2 2 Zorunlu 4 İMM-151 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM 3 1 0 4 Zorunlu 5 İMM-153 ÖLÇME

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI BİRİNCİ YIL DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İMALAT MÜHENDİSLİĞİ DERS PROGRAMI I. YARIYIL HAZIRLIK DERSLERİ BHT101 BİLİMSEL HAZIRLIK Matematik 7 0 7 7 Fizik 5 0 5 5 Kimya 3 0 3 3 15 0 15 15 II. YARIYIL HAZIRLIK

Detaylı

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2

tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-2 .11.16 tarih ve 163 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki- HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BOLOGNA LİSANS EĞİTİM PROGRAMI GÜZ 1. YARIYIL. YARIYIL BAHAR Dersin Kodu Dersin

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0).

BEDEN EĞİTİMİ I: Haftalık ders 1 saattir (T-0 ) (U-l) (K-0). I.SINIF-1.YARIYIL TÜRK DİLİ I : Haftalık ders 2 saattir (T-2 ) (U-0) (K-2). Ders İçeriği; % 10 Dil, Diller ve Türk Dili, % 15 Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle % 25 Kelime Türleri % 25 Anlatım Öğeleri ve Anlatım

Detaylı

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ENF 101 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Z 1 Ulaştırma Mühendisliği Ders Planı 2014-2015 / Güz Dönemi Girişli Öğrenciler 1. YARIYIL AİB 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 2 2 0 0 3 Z 1 TDB 101 Türk Dili 1 2 0 0 3 Z 1 YDB 101 Yabancı Dil 1 2 0

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERSLERİ I. YARIYIL Adı Teori Uygulama KSU MT101 Analiz I 6 4 2 5 7 MT107 Soyut Matematik I 4 4 0 4 5 MT109 Analitik Geometri I 4 4 0 4 5 FZ173 Fizik I 4 4 0 4 4 OZ101 Türk Dili I 2 2 0 2 2 OZ121 Ingilizce I 2

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 SAYILAR 11 Bölüm 2 KÜMELER 31 Bölüm 3 FONKSİYONLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 11 1.1. Sayı Kümeleri 12 1.1.1.Doğal Sayılar Kümesi 12 1.1.2.Tam Sayılar Kümesi 13 1.1.3.Rasyonel Sayılar Kümesi 14 1.1.4. İrrasyonel Sayılar Kümesi 16 1.1.5. Gerçel

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/19 İçerik Yöneylem Araştırmasının Dalları Kullanım Alanları Yöneylem Araştırmasında Bazı Yöntemler Doğrusal (Lineer) Programlama, Oyun Teorisi, Dinamik Programlama, Tam Sayılı

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF

MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016/2017 ÖĞRETİM YILI 1. YARIYIL FİNAL SINAVI PROGRAMI 1. SINIF BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. SINIF 2 Ocak Pazartesi 3 Ocak Salı 4 Ocak Çarşamba 5 Ocak Perşembe 6 Ocak Cuma Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Fransızca I Sınıf: 118-222 Kimya I Sınıf: 118-231-314 BİLGİSAYAR

Detaylı

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ULM 103 Bilgisayar Kullanımına Giriş Z 1. MAT 101 Matematik Z 1

TDB 101 Türk Dili Z 1. YDB 101 Yabancı Dil Z 1. ULM 103 Bilgisayar Kullanımına Giriş Z 1. MAT 101 Matematik Z 1 Ulaştırma Mühendisliği Ders Planı 2018-2019 / Güz Dönemi Sonrası 1. YARIYIL AİB 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi 1 2 0 0 3 Z 1 TDB 101 Türk Dili 1 2 0 0 3 Z 1 YDB 101 Yabancı Dil 1 2 0 2 3 Z 1 ULM

Detaylı

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 257 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 0.04.017 tarih ve 57 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Ö ĞRETİM PRO GRAMI TABLO SU Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Lisans Programı GÜZ BAHAR DERSİN KO DU VE ADI T P K AKTS ** DERSİN KO DU VE ADI

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

Murat Kaya / Rehber Öğretmen www.psikorehberim.com 1

Murat Kaya / Rehber Öğretmen www.psikorehberim.com 1 MATEMATİK Sayılar 9 6 7 6 9 8 9 7 8 6 8 9 6 4 5 Üslü-Köklü İfadeler 4 5 4 2 2 1 1 3 2 4 2 4 2 4 2 Oran ve Orantı 1-3 1 1 1 2-1 2 1 1-1 1 Çarpanlara Ayırma 3 3 2 3 1 3-3 1 1 4 4 4 4 1 Denklemler-Problem

Detaylı

Bucak İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Yılından İtibaren Uygulanacak Yeni Öğretim Planı

Bucak İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Yılından İtibaren Uygulanacak Yeni Öğretim Planı Bucak İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 2018-2019 Öğretim Yılından İtibaren Uygulanacak Yeni Öğretim Planı 1. YARIYIL 18101 Genel İşletme Z Girer 3+0 3,0 5 18103 Genel Muhasebe Z Girer 3+0 3,0 5 18105 Genel

Detaylı

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB.

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ İŞL1101 ZORUNLU 4 0 0 4 6 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İŞL1103 ZORUNLU 3 0 0 3 5 İŞ ETİĞİ VE SOSYAL SORUMLULUK İŞL1105 ZORUNLU 2 0 0 2 5 İKTİSADA

Detaylı

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office

Alanya Alaaddin Keykubat UniversityInternational Relations Office Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 2016 Müfredatı 1 BLG109 Üniversite'de Yaşam Kültürü ve Bilgisayar Mühendisliğine İntibak 1

Detaylı

SINAV TARİHİ SINAV SAATİ

SINAV TARİHİ SINAV SAATİ İŞLETME MÜH 1. SINIF DERS Öğretim Elemanı Mühendislik Etiği ETK102 25.03.2017 09.30 TUR110,TUR111 M. E. ÖNER Malzeme Bilimi MLZ102 25.03.2017 11.30 TUR110,TUR111 Lineer Cebir MAT108 27.03.2017 17.30 TUR110,TUR111

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİFT ANADAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 13 MM 105

Detaylı

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ 0-0 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI D.Kodu.Sınıf l.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS D.Kodu.Sınıf ll.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1. YIL GÜZ YARIYILI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1. YIL GÜZ YARIYILI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1. YIL GÜZ YARIYILI Adı Teorik Uyg Lab Ön Şart (ler) ve Notu 1203101 14 Endüstri Mühendisliğine Giriş 2 0 0 2 4 1203102 Matematik-1 4 2 0 5 8 1203103 Fizik-1 2

Detaylı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı

Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı Tablo 5.1. Sekiz Yarıyıllık Lisans Eğitim-Öğretim Planı HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL Ders

Detaylı

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN

ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN ADALET BAKANLIĞI 2017 YILI UNVAN DEĞĠġĠKLĠĞĠ SINAV KONULARI (Bu bölümde görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine iliģkin konulardaki sorular yer almakta olup soru sayısı 50 dir) 1- MAKĠNE MÜHENDĠSĠ

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YANDAL 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I. YARIYIL MM 101 GENEL MATEMATİK-I- 3 0 4 4 MM 103 LİNEER CEBİR 2 0 4 4 MM 105 FİZİK-I

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ YAZ OKULU DERS İÇERİGİ. Bölümü Dersin Kodu ve Adı T P K AKTS Bir Dönemde Okutulan Ders Saati MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1 Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2 Fonksiyonlar,

Detaylı

Askeri Bilimlere Giriş 3 45 3 Askerî Coğrafya 2 30 2 Türk Dili ve Kompozisyon-I Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I

Askeri Bilimlere Giriş 3 45 3 Askerî Coğrafya 2 30 2 Türk Dili ve Kompozisyon-I Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I KARA HARP OKULU AKADEMİK EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMLARI Birinci sınıf- Mühendislik Bilimleri: Askeri Bilimlere Giriş Askerî Coğrafya Türk Dili ve Kompozisyon-I Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I Türk Dili

Detaylı

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS PROGRAMI (II.Öğretim) 101 İktisada Giriş I 2 0 2 4 102 İktisada Giriş II 2 0 2 4 103 Genel Muhasebe I 2 0 2 4 104 Genel Muhasebe II 2 0 2 4 105

Detaylı

DERS SEÇİM KILAVUZU. Sınıf Dönemi Kodu Adı Sınıf Dönemi Kodu Adı. Nesne Yönelimli Programlama. Yazılım Tasarımı ve Mimarisi

DERS SEÇİM KILAVUZU. Sınıf Dönemi Kodu Adı Sınıf Dönemi Kodu Adı. Nesne Yönelimli Programlama. Yazılım Tasarımı ve Mimarisi DERS SEÇİM KILAVUZU 1. Ön Koşul Talep Edilen Dersler Hakkında i. Bölümümüze Yüksek Öğrenim Kurumları yerleştirme sınavı ile gelen Öğrenciler için Tablo 1 de verilmiş olan ve bölümümüz ders planında yer

Detaylı

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme 1. Yarıyıl Dersleri IKT1203 İKTİSADA GİRİŞ Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1001 İŞLETME I Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1401 İŞLETME MATEMATİĞİ I Zorunlu 3 0.00 0 5.00

Detaylı

Şube Sayısı. Şube Sayısı T P K AKTS T P K AKTS. 2 MTK 302 Kısmi Diferansiyel

Şube Sayısı. Şube Sayısı T P K AKTS T P K AKTS. 2 MTK 302 Kısmi Diferansiyel 11.12.2014 tarih ve 714 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı (Ders dili İngilizce olan şubeler dosyanın

Detaylı

Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Dersler Tablosu

Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Dersler Tablosu Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Dersler Tablosu Zorunlu Dersler Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Toplam AKTS IENG540 Optimizasyon Modelleri ve Algoritmalar 3 0 3 8 IENG560 Olasılıksal Analiz

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI GÜZ YARIYILI BAHAR YARIYILI 30 30 1. YIL GÜZ YARIYILI 1203110

Detaylı

Anlatım-sunum-laboratuar

Anlatım-sunum-laboratuar MM 301 ÜRETİM YÖNTEMLERİ - I 2+1/2,5 AKTS Kredisi:3 -laboratuar 1 saat laboratuar Talaşlı imalat ve takım tezgahları. Modeller, maçalar, kalıp tasarımı, döküm yöntemleri, ergitme ve döküm, döküm malzemeleri.

Detaylı

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri

Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri Dış Ticaret Programı(METEB) Ders İçerikleri TDB 103 Türk Dili I Dil, diller ve Türk dili Dil bilgisi, sözcük, cümle Kelime Türleri Anlatımın öğeleri ve anlatım türleri Düzgün ve etkili konuşmanın temel

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Fakültesi Dekanlığı İstatistik Bölümü 017-018 Eğitim-Öğretim Yılı Normal Öğretim Güz Ve Bahar Yarıyıllarda Okutulacak Dersler 1. SINIF I.YARIYIL AKTS Adı 7011 Matematik

Detaylı

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ Endüstri Mühendisliği Bölümü Lisans Öğretim Planı (Türkçe) - 8 YARIYILLIK LİSANS MÜFREDATI I. SEMESTER MAT111 Matematik I Calculus I 4 0 4 5 FİZ101 Fizik I Physics I 3

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 017 Müfredatı 1 0 TDB101 Türk Dili 1 11 MAK109 Fizik 1 1 180 MAK10 Makina Mühendisliğine Giriş 88 MAK101

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf SAĞLIK YÖNETİMİ II AKTS Kredisi 5 Hasta hakları, sorumlulukları, Sağlık İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi Hasta ve Çalışan Güvenliği

Detaylı

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011

Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik MDB1031 İleri İngilizce I MAT1071 Matematik KIM1170 Genel Kimya GIM1011 1.Yıl - Güz Yarıyılı Ders Planı (2013) FIZ1001 Fizik 1 3 0 2 4 5 MDB1031 İleri İngilizce I 3 0 0 3 3 MAT1071 Matematik 1 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya 3 0 2 4 5 GIM1011 Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL

OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL OKÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. SINIF I. YARIYIL ISL 101 İKTİSADA GİRİŞ 1 2 0 2 4 ISL 103 İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ 1 3 0 3 4 ISL 105 GENEL MUHASEBE 1 3 0 3 5 ISL

Detaylı

MAK1002 STATİK Zorunlu YAD112 YABANCI DİL II (ALMANCA) Zorunlu

MAK1002 STATİK Zorunlu YAD112 YABANCI DİL II (ALMANCA) Zorunlu Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği 1. Yarıyıl Dersleri MAT1071 MATEMATİK I Zorunlu 3 2.00 0 6.00 MAK1005 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Zorunlu 2 0.00 1 4.00 MAK1001 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNTİBAK ÇİZELGESİ 2010-2011 1.SINIF / GÜZ DÖNEMİ

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNTİBAK ÇİZELGESİ 2010-2011 1.SINIF / GÜZ DÖNEMİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNTİBAK ÇİZELGESİ 2010-2011 1.SINIF / GÜZ DÖNEMİ Bu ders 1. Sınıf güz döneminden 2. Sınıf güz dönemine alınmıştır. gerektiği halde alamayan öğrenciler 2010-2011 öğretim yılı

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI I. YARIYIL OREM1004 Genel Botanik 3 5 OREM1005 Genel Kimya 3 4 OREM1006 Matematik I 3 3 OREM1001 Genel Fizik I 3 4 OREM100 Teknik Resim 3 4 ODAI0001 Atatürk

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ. Tüm Ders Kodları Havuzu POLİMER MÜHENDİSLİĞİ EABD LİSANSÜSTÜ DERSLERİ PLM501 Polimer Mühendisliği (3+0) 3 6 Zorunlu PLM502 Polimerlerin Şekillendirilmesi (3+0) 3 6 Zorunlu PLM503 Polimerizasyon Yöntemleri PLM504 İletken Polimerler

Detaylı

Doç.Dr. MURAT ALPER BAŞARAN Okutman REMZİYE BETÜL TARLACI Öğr.Gör.

Doç.Dr. MURAT ALPER BAŞARAN Okutman REMZİYE BETÜL TARLACI Öğr.Gör. İŞLETME MÜH. 1. SINIF MAT 102 Matematik II 07.05.2018 09.00 MEHMET DİKİCİ D104 MAT 108 Lineer Cebir 08.05.2018 13.30 Doç.Dr. MURAT ALPER BAŞARAN - ATA 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 09.05.2018

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI YILLIK EĞİTİM PLANI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMLARI LIK EĞİTİM PLANI (2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerlidir.) I. ve II. YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS TEK15001 MATEMATİK

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1. YIL GÜZ YARIYILI 1203101 Endüstri Mühendisliğine Giriş 2 0 0 2 4 1203102 Matematik-1

Detaylı

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. SINIF EĞİTİM - ÖĞRETİM PROGRAMI 1. YIL 1. DÖNEM BİL 103 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 2 0 2 3 Z BİL 113 Bilgisayar

Detaylı

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI

FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI FİZİK BÖLÜMÜ 2018 MÜFREDATI 1. YARIYIL FIZ1111 Fizik 1 Meslek Dersi 6 4 2 0 5 9 MAT1071 Matematik 1 Temel Bilimler 5 3 2 0 4 6 KIM1170 Genel Kimya Temel Bilimler 5 3 0 2 4 5 FIZ1121 Mesleki İngilizce 1

Detaylı

SINIF DERS KONU SORU SAYISI

SINIF DERS KONU SORU SAYISI TÜRKÇE 9. SINIF TEMEL MATEMATİK TOPLAM 0 Tarih Bilimine Giriş 6 İlkçağ Uygarlıkları 8 İslamiyet Öncesi Türk Tarihi 9 Doğa ve İnsan 1 Harita Bilgisi 2 Yerkürenin Şekli ve Hareketleri 3 İklim Bilgisi 3 Yerin

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Mühendisliği (Örgün Öğretim) Diploma Programı 01 Müfredatı 1 0 TDB101 Türk Dili 1 989 MAT1 Matematik I 1 17 MAK10 Temel Bilgisayar ve Algoritma 1

Detaylı

9. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 10.12.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 03 (GDS - 03) KONU DAĞILIMLARI

9. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 10.12.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 03 (GDS - 03) KONU DAĞILIMLARI Paragraf 4 Sözcükte Anlam 3 Edebi Türler 1 Noktalama 2 Dillerin Sınıflandırılması 1 Şiir Bilgisi 9 İletişim 1 Dilin İşlevleri 2 Ses Olayları 1 Dil Dışı Göstergeler 1 TÜRKÇE Yazım Kuralları 2 Dil ve Kültür

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Ġntibak Durumu

Ders Kodu Dersin Adı Dersin Ġntibak Durumu ENDÜSTRĠ SĠSTEMLERĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ĠNTĠBAK ÇĠZELGESĠ 2010-2011 1.SINIF / GÜZ DÖNEMĠ IUE100 Akademik ve Sosyal Oryantasyon CS 115 Programlamaya Giriş I Bu ders 1. Sınıf güz döneminden 2. Sınıf güz

Detaylı

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek Yaklaşık Ağırlığı 1) Sözel Bölüm 0 2) Sayısal Bölüm 0 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (MF) DAF NO DERS 2. T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar M2 1 Çarpanlara Ayırma F2 1 Vektör - Kuvvet B 1

2014 / 2015 LYS HAFTA İÇİ KURS TAKVİMİ (MF) DAF NO DERS 2. T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar M2 1 Çarpanlara Ayırma F2 1 Vektör - Kuvvet B 1 TÜRKÇE MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ FİZİK 1 FİZİK 2 EKİM 2014 545 60 60 90 78 45 50 1 Çarşamba ARİFE 2 Perşembe KİMYA BİYOLOJİ REHBERLİK 3 Cuma TATİL 85 72 5 KURBAN BAYR. 4 Cumartesi TATİL 1.GÜN KURBAN

Detaylı

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ

1. SINIF 1.YARIYIL DERSİN ADI T+U+L KREDİ SEYDİŞEHİR AHMET CENGİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI VE KREDİLERİ NORMAL ÖĞRETİM 1. SINIF 1.YARIYIL 0370020008 Bilgisayar Destekli Teknik

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek

TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek TABLO-1 KPSS DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMLARI Yaklaşık Ağırlığı Genel Yetenek Yaklaşık Ağırlığı 1) Sözel Bölüm %50 2) Sayısal Bölüm %50 Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım

Detaylı

Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS Dilbilim I Dilbilim II Dil Edinimi Özel

Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS Dilbilim I Dilbilim II Dil Edinimi Özel Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS 1101303 Dilbilim I 1101404 Dilbilim II 1101408 Dil Edinimi 1101410 Özel Öğretim Yöntemleri I 2 2 3 5 1101503 Özel Öğretim Yöntemleri II 2 2 3 5 1101723

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. Yarıyıl DERSLERİ 1804111 Genel Hukuk Bilgisi 2 0 0 2 2 2 Zorunlu Hukuk kurallarının özellikleri ve diğer sosyal

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS MATEMATİK-II FEB-121 1/ 2. YY 5+0+0 5 5 Dersin Dili Dersin Seviyesi : Türkçe

Detaylı

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil

I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ) 2012 %25 DERS PLANI. Ders Saati İle İlgili Komisyon Görüşü Uygun Uygun Değil EK-1 Muafiyet Formu Açıklama: un ders saatini muafiyet için uygun görmemesi durumunda dersin içeriğinin uygunluk kontrolüne gerek bulunmamaktadır. Öğrenci No: Sayfa 1/4 I. YARIYIL (1. SINIF GÜZ DÖNEMİ)

Detaylı

3. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S Dil T+U Saat Kredi AKTS BBP 209

3. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S Dil T+U Saat Kredi AKTS BBP 209 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Planı MYO 101 İLETİŞİM VE ETİK

Detaylı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Sağlık Kurumları İşletmeciliği SKI701 1 3 + 0 8 İşletme ile ilgili temel

Detaylı

Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS Dilbilim I Dilbilim II Dil Edinimi Özel

Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS Dilbilim I Dilbilim II Dil Edinimi Özel Eğitim Fakültesi DERSİN KODU DERSİN ADI T U K AKTS 1101303 Dilbilim I 1101404 Dilbilim II 1101408 Dil Edinimi 1101410 Özel Öğretim Yöntemleri I 2 2 3 5 1101503 Özel Öğretim Yöntemleri II 2 2 3 5 1101723

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (ETÜ- İİBF) İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PROGRAMI

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (ETÜ- İİBF) İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PROGRAMI ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ (ETÜ- İİBF) İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PROGRAMI I. SINIF I. YARIYIL II. YARIYIL İŞL101 Muhasebe I 3 0 3 6 İŞL102 Muhasebe II 3 0 3 6 İŞL103

Detaylı

MÜHENDİSLİK YÖNETİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Birinci ve İkinci Yarıyıl Dersin

MÜHENDİSLİK YÖNETİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Birinci ve İkinci Yarıyıl Dersin MÜHENDİSLİK YÖNETİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Birinci ve İkinci Yarıyıl Dersin Dersin adı T U K Kodu Mühendislikte Yönetim ve Organizasyon 3 0 3 Mühendislik Uygulamalarında Finansal Yönetim 3 0 3 Yönetimde

Detaylı

İKİNCİ ÖĞRETİM İŞLETME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

İKİNCİ ÖĞRETİM İŞLETME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İKİNCİ ÖĞRETİM İŞLETME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: İşletme PROGRAMIN TANIMI: İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programı, kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları

Detaylı

OREM1004 Genel Botanik Z. OREM1005 Genel Kimya Z. OREM73495 Mathematics I Z. OREM73497 General Physıcs I Z

OREM1004 Genel Botanik Z. OREM1005 Genel Kimya Z. OREM73495 Mathematics I Z. OREM73497 General Physıcs I Z ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 016-017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYIL OREM1004 Genel Botanik 3 5 OREM1005 Genel Kimya 3 4 OREM73495 Mathematics I 3 3 OREM73497 General Physıcs I 3 4 OREM100

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS III.YARI II.YARI I.YARI 1. SINIF GÜZ YARII ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 MUF16101

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 ( yılı ve sonrasında birinci MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ENSTİTÜSÜ / YÜKSEKOKULU BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ /ABD LİSANS PROGRAMI - 1 (2016-17 yılı ve sonrasında birinci sınıfa başlayan öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Dönem

Detaylı

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI Dersin Kodu Kredisi Dersin Niteliği İŞL 601 Pazarlama Teorileri 3 Zorunlu İŞL 603 Finansman Teorisi 3 Zorunlu İŞL 605 Uluslararası

Detaylı

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (MF) 545 T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar G 1 Doğruda Açılar K 1 Kimyanın Gelişimi B 1

2014 / 2015 LYS HAFTA SONU KURS TAKVİMİ (MF) 545 T 1 Sözcük Anlamı M1 1 Temel Kavramlar G 1 Doğruda Açılar K 1 Kimyanın Gelişimi B 1 TÜRKÇE MATEMATİK 1 MATEMATİK 2 GEOMETRİ FİZİK 1 FİZİK 2 KİMYA 545 60 60 90 78 45 50 85 BİYOLOJİ REHBERLİK 72 5 1 Cuma Ağustos 2014 2 Cumartesi 3 Pazar 4 Pazartesi SINAVLAR DERSLER DAĞILIMLARI 5 Salı 1.

Detaylı

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS

1. SINIF GÜZ YARIYILI Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN KODU DERSİN ADI Z/S T U L TOPLAM KREDİ AKTS 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI ADI Z/S T U L KREDİ AKTS UNV13101 TÜRK DİLİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13103 ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ-I Z 2 0 0 2 2 2 UNV13105 İNGİLİZCE-I Z 4 0 0 4 4 4 UNV13107 TEMEL BİLGİ

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ANALİZ I Ders No : 0310250035 : 4 Pratik : 2 Kredi : 5 ECTS : 8 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Zorunlu

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Müfredat I. Yarıyıl Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Kredi AKTS Güz 3 3 6 Dili Seviyesi Yüksek Lisans Türü Zorunlu Amacı Öğrencilerin bilim ve bilim felsefesi konusunda

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 1 MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017/2018 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Not 1 : Fransızca Hazırlık sınıfından gelen ve Fransızca seviye tespit sınavında başarısız olan

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 16 ARALIK 2016 TOPLANTI SAYISI : 13 KARAR 11: Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; İşletme Bölümü nün 8 yarıyıllık ders planında

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı