Piyasalardaki çöküşün anlamı- tam olarak neden bahsediyoruz?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Piyasalardaki çöküşün anlamı- tam olarak neden bahsediyoruz?"

Transkript

1 Haftanın Ortası Güncel konularla her Çarşamba Petrol fiyatları ile başlayan emtia fiyatlarındaki büyük çöküşe, gelişmekte olan piyasa kurları kadar son bir kaç gündür hisse senetleri ve tahvillerin de eklenmesi, olayların arkasındaki ekonomik dinamiklere odaklanmayı gerektiriyor. Çin den dünyaya yayılan yavaşlama dalgaları ve beklenen Fed faiz artış süreci sert hareketlerin arkasındaki nedenler; ancak merkez Çin ve Asya ülkelerindeki fazla kapasite sorunu. Çin in devalüasyon kararını açıkladığı 11 Ağustos tan bu yana küresel hisse senedi piyasalarında yaklaşık 5 trilyon doların panik havası eşliğinde erimesi, Fed in Eylül toplantısından faiz artışını kaldırmışa benziyor. Yarın başlayacak Jackson Hole toplantılarında Fed Başkan Yardımcısı Fischer dan istenen güvercin bir yaklaşımla ABD ekonomisindeki gidişat hakkında yorumlar yapması. Piyasalardaki çöküşün anlamı- tam olarak neden bahsediyoruz? Geçen sene petrol fiyatları ile belirginleşen ve son aylarda iyice sertleşen emtia fiyatlarındaki büyük çöküşe, gelişmekte olan piyasa kurları kadar son bir kaç gündür küresel hisse senetleri piyasalarının ve tahvillerin de eklenmesi, olayların arkasındaki ekonomik dinamiklere Grafik 1: Çin ve Doğrudan Yatırım Seviyesi odaklanmayı gerektiriyor. Evet Çin den dünyaya yayılan yavaşlama dalgalarına Fed faiz artış sürecinin de beklendiği üzere 2015 sonlarına doğru eklenmesi ana neden; ancak bu iki ana dinamiğin merkezindeki nedenleri öne çıkartmak gerek. Her şeyden önce problemi basitçe tanımlamak gerekiyor. Problemin merkezinde, son 30 yılda ortalama %10 büyüyen İsteklerin aksine, önümüzdeki birkaç ay içinde Fed den faiz artışı gelmesi halen büyük bir olasılık. Fed in dünyanın dikkatini çekmeye çalıştığı nokta ilk faiz artışının ne zaman başlayacağından çok, sıfırdan %3,75 seviyesine yükselmesi beklenen Fed faizinin bu seviyeye gelmesinin yıllar alacağı. Bu süre içinde, Fed faiz artışlarını dünya ve ABD ekonomisinin seyrine göre istediği tempoda yavaşlatma veya hızlandırma hakkını saklı tutuyor. 1 Kaynak: UNCTAD, Egeli & Co.

2 Çin in önderliğinde, Çin den gelen talebe bağlı olarak, başta yine Çin olmakla birlikte; Asya daki birçok ekonomide genel olarak dolarla borçlanılarak yapılan sermaye yatırımları nedeniyle üretim kapasite fazlalarının önemli seviyelere erişmesi var. Fazla kapasite sorununun çözümü için de akla gelen hemen iki yöntem var. Bunlardan ilki, verimsiz işletmelerin batmasına izin verilmesi ve bu sayede fazla üretim kapasitesinin eritilmesi. Doğal olarak, sosyo -ekonomik patlamaların iktidarlarını sarsacağını bilen hükümetlerin ilk tercihleri, kapasite fazlalıklarını bu şekilde eritmek olmuyor. sorunlu. Çünkü küresel anlamda ekonomik büyüme hızında sorun var; ABD ekonomisi toparlanma yönünde en önde gidiyor olsa da küresel ölçekte büyümenin halen kırılgan bir zeminde olduğu gerçeği var. Gelişmekte olan ülkelerde ise, kur devalüasyonları kendi aralarında ticareti tetiklemeyeceği gibi kur savaşları riskini beraberinde taşıyor. Ki zaten, küresel ekonominin bulunduğu alan kur avantajı üzerinden anlamlı bir ihracat avantajı yakalamaya engel. Hatta eklemek lazım, Türkiye de son iki yılda dolar karşında %50 den fazla değer kaybeden TL ye karşın, ihracat tarafında bir sıçrama elde etmekten çok uzak. Üstelik devalüasyonlar dolar bazlı borç Grafik 2: Dolara Karşı Yuan yükünü de ağırlaştırarak, zaten iç talep üzerinde başka yönden de bir baskı oluşturarak, büyümeyi aşağı doğru itiyor. Çin örneğine geri dönersek, para birimini dolara endekslediği için doların değer kazanma sürecinde rekabet gücü aşınan Çin ekonomisinin büyük resimde problemleri, en basit anlatımıyla, şirket karlarının düşmeye başlamasının hisse senedi piyasasında yarattığı-tetiklediği - deprem sonrasında; son dönemlerde borç para ile hisse senedi yatırımı yapmış küçük yatırımcıların da beraberinde aşağıya çekilmesine neden oldu. Çin ekonomisi ise zaten GSMH sinin %238 ine varan bir rakam ile büyük bir borç yükü Diğer yöntem ise Gelişmekte Olan Piyasaların (GOP) yerel para birimlerini ucuzlatarak, ihraç konusu malların fiyatlarını düşürmeleri ve başka ülkelerdeki pazarlardan pay kaparak, kendi ekonomilerini canlandırmaları. Tabi bu madde mevcut konjonktür içinde oldukça 2 Kaynak: BGM, Egeli & Co.

3 altında. Üstelik bu borcun karşılığında teminat olarak ağırlıkla emlak piyasasındaki varlıklar kullanılmış durumda ve hem emlak fiyatlarındaki düşüş, hem de yuanın devam etmesi beklenen değer kaybı ekonomiyi iki yönlü ağır bir baskının altına sokmakta. Sırf bu nedenlerle bile, Çin hisse senedi piyasasında son dönemlerde yaşanan şok düşüşler, söz konusu ekonomideki balonu patlatma riski taşıyor. Sırf bu nedenle Çin li otoritereler, çeşitli yöntemlerle hisse senedi piyasasındaki tepetaklak gidişi durdurmaya çalıştı son aylarda. En son adım olarak da bu hafta başında, belediyelerin elinde bulunan emeklilik fonlarının hisse senedi almalarının önündeki engeller kaldırılarak, piyasaya destek atılmaya çalışıldı; ancak bu konuda fazla mesafe alabilmiş de değiller. Sonuç olarak da, Çin li yetkililerin çabalarının çok fazla etkili olmadığını gören yabancı yatırımcılar yavaş yavaş Çin i terk etmeye başladılar. Yuan üzerinde muazzam bir baskı oluşturan bu hareket ile, Çin Merkez Bankası dolar satıp yuan toplamak zorunda kaldı. Rezervleri bir sene önceki seviyesi olan 4 trilyon dolardan Temmuz itibarıyla 3,5 milyar dolara gerilerken, piyasasındaki yuan azlığı sonucunda faizlerin yükselmesi Çin hisse senetlerini aşağıya çeken başka bir faktör olarak çalıştı. Çin hükümeti şimdi bu resmi tersine döndürmenin yolları peşinde keza eğer bu eğilimi geri çeviremezse, Çin hisse senedi piyasası daha da hızla düşüşe geçebileceği gibi, yuandaki değer kaybı da kısa bir sürede çift hanelere ulaşma riski ile karşı karşıya. Yuanda devalüasyonun devam etmesi, şimdiden bu harekete eklenmiş, ülkelerin çoğalarak bu trene binmesi, eninde Grafik 3: Gelişmekte Olan Piyasa kurları 2009 dan beri en düşük seviyede Kaynak: Bloomberg, Egeli & Co. 3

4 sonunda dolar bazında borcun ödenemez hale gelme riskini barındırıyor. Baştaki soruyu hatırlarsak, Çin ve Asya merkezli, hatta gelişmekte olan piyasalarında içine alır şekilde gelişen küresel düşük kapasite karşısında fazla kapasite sorununun çözümü için, bilinen her iki yol da aslında aynı yere varıyor. İster baştan, ister devalüasyonlar yoluyla, sonuçta verimsiz işletmelerin batmasına izin verilmesi ve bu sayede fazla üretim kapasitesinin eritilmesi ile gelişmiş ekonomilerin söz konusu ülkelere verdikleri borçlar risk altına girmiş oluyor. Özetle, günlerdir yaşanan hisse senedi piyasalarında sert düşüşlerin ardında esasında bu olgu yatıyor. Ancak buna, başta petrol fiyatındaki seyir olmak üzere emtia fiyatlarındaki genel gidişat ile beraber bakmak gerek. Emtia fiyatlarındaki düşüşü anlamaya çalışırken, petrol fiyatının dinamiklerine biraz daha yakından bakmak gerekiyor. Keza, temel olarak emtia fiyatlarındaki düşüşün ardında, Çin önderliğinde gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlamanın talebi düşürmesi ve düşük tutmaya devam edeceği beklentisi var. Ancak, petrol söz konusu olduğunda resme bir de katlanarak artan arz fazlasının yarattığı ve petrolün fiyatındaki düşüşü hızlandıran bir diğer faktör ekleniyor. ABD li kaya gazı üreticilerinin yoğun bir şekilde boyunca üretim artırmaları, Suudi Arabistan ın değişen küresel talebe paralel OPEC içinde arz ayarlayıcı yükü artık taşımayacağını geçen Aralık ta ilan edişi ve tabi İran ın arzuyla yeniden petrol piyasasına geri Grafik 4: Ham Petrol Fiyatı- WTI 4 Kaynak: Invest.com, Egeli & Co.

5 dönme isteği, Mohammed El- Erian ın tabiriyle, petrolde uzun sürmesi beklenen yeni normal dönemini başlatan yapısal faktörler. Şiddetle düşen emtia fiyatları, hızlanan devalüasyonlar ve yavaşlayan gelişmekte olan ekonomiler ekseninde, gelişmiş ekonomiler çerçevesinde endişeler şimdi son sene içinde GOP lara yönelen batı sermayesinin ne oranda geri alınabileceği üzerinde yoğunlaşıyor. Düşen emtia fiyatları Türkiye gibi enerji ithal eden ülkelere fayda sağlayacak olsa da, dünya ticareti açısından bu avantaj henüz fırsat anlamına pek gelemiyor. Çünkü, doların artışıyla ve GOP larda ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla, petrol fiyatlarındaki düşüş henüz dünya ticaretine kaldıraç olma noktasından uzak. Üstelik emtia fiyatlarında devam eden gerileme, enflasyonu da aşağıya çekerken, Çin hariç birçok merkez bankasının elinde yeni bir tur krizle başa çıkabilecek araç kalmamış oluyor. Batılı ülkeler için de yeni bir tur borç sarmalı riski yaratan bu durum, yeni bir büyük dış şok riskini de beraberinde taşıyor. Peki bu şekil zincirleme bir fazla kapasite döngüsünü Çin engelleyebilir mi? Çinli otoritelerin ve Çin Merkez Bankası nın atabileceği yeni adımlar mevcut. Bu anlamda, piyasalar şimdiden iki seçeneği yüksek sele dillendirmeye Grafik 5: Bloomberg Emtia Fiyatları Endeksi 2000 li yılların dibinde başladılar. Bunlardan ilki, Çin in dev bir mali teşvik paketi açıklaması ve diğeri de ABD, AB ve Japonya nın da resme dahil olarak yeni bir tur parasal genişleme adımı atması. ABD tarafında Fed parasal genişlemeyi durduralı bir sene olmuşken ve hatta Eylül pas geçilerek Aralık ta bir faiz artışına hazırlanırken, parasal genişlemeye eklenmesi biraz zor görünüyor. Diğer yandan AB, Çin ve Japonya için bunu söylemek mümkün değil ve önümüzdeki aylarda bu tür adımlar Fed faiz artışları eşliğinde atılabilir. Tabi bu yaratılacak paranın ABD tarafına kaçma riski de oldukça büyük. Kısaca, atılabilecek adımlar belli olsa da, önemli riskleri de beraberinde içerdiklerinden, bu tür adımların hemen gelmesini beklemek çok gerçekçi değil. Kaynak: Bloomberg, Egeli & Co. Gerçekçi olan, küresel finansal piyasalarda son bir hafta içinde yaşanan sert hareketlerin benzer şekilde devam edebileceği. Piyasalardaki ana eğilim ise, başta Çin olmak üzere majör adımların olmadığı ortamda pek değişecek gibi görünmüyor. Sert 5

6 düşüşler, sert toparlanmalar eşliğinde yüksek bir oynaklık önümüzdeki dönemin ana karakteri olacak. Kurlar da, faiz oranları da elbette bu dalgalanmaların odağında yer alacak. Tüm bunlar da elbette ekonomik istikrar anlamında işlerin zorlaşacağını anlatmalı hepimize. Bu anlamda, yine başta Çin olmak üzere, AB, Japonya ve işler iyice terse dönerse ABD tarafından bile beklenebilecek mali ve/veya parasal destek önlemlerinin işe yarar olup olamayacağını tartışmak, anlamak çok önemli hale gelecek. Çinli yetkililerin, ekonomideki kötü gidişatı durdurmak için başka adımlar da atacağı artık yatırımcılar tarafından beklenen bir gelişme ve olumlu da yansıyacaktır. Çin Merkez Bankası nın hemen ilk etapta, 3,9 trilyon dolara yükselmiş banka mevduatlarına uygulanan rezerv karşılık oranını indirerek likidite açlığı içindeki piyasayı doyurması ve sene sonuna kadar kademeli olarak mevcut %4,85 te bulunan gösterge faizi %4 e indirmesi bekleniyor. Ancak temel soru, bu adımların Çin ekonomisinde sürdürülebilir bir büyüme temposu yakalamaya yetip yetmeyeceği zaten. Bu da genel olarak küresel ekonomi hakkında da endişeleri beraberinde taşımakta elbette. Bu çerçevede Çinli otoritelerin piyasaları sakinleştirecek beklenen adımları haricinde, üç ana başlıkta da çaba gösterdiklerini dünyaya göstermeleri gerekiyor. Bir tanesi, nispeten kısa vadeli fonlarını uzun vadeli yatırımlara yöneltmiş Çin bankacılık sektörü. Diğer, sermayesine göre borç oranı yüksek Çinli şirketlerin sermaye ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı. Son olarak ve belki de en önemlisi de, kaynakların büyük ölçüde Çin devletine ait oluşuna karşı Çinli şirketlerin likidite sıkıntısının yarattığı dengesizliğin, yapısal değişim çerçevesinde, merkezi devlet esasında nasıl çözüleceği. Keza, son zamanlarda Çin ekonomisinde yaşananların gösterdiği, Çin devletinin Grafik 6: Dolar Endeksi Grafik 7: 10 Yıllık ABD Tahvil Faizi Kaynak: ICE, Bloomberg, Egeli & Co. 6

7 ekonomiyi borçlandırma yoluyla yönetmesinin yolunun artık tıkanmış olduğu. Yerine, özel sektöre gerekli araçların sağlanarak küresel ekonomiye uyum sağlamalarının yolunun açılması önemli görünüyor. Ki bu da ekonomik olmaktan çok, şu aşamada alınması zor görünen, politik bir karar. Çin de resmi büyüme hızı %7 olarak açıklanırken, ekonomistlerin bunu %5 civarında buluyor olmaları bile başlı başına Çin de merkezileşmenin aksi yönünde adımların kolay kolay atılamayacağını anlatıyor. Bu tehditler eşliğinde Fed faiz artıracak mı? Çin in devalüasyon kararını açıkladığı 11 Ağustos tan bu yana küresel hisse senedi piyasalarında yaklaşık 5 trilyon doların panik havası eşliğinde erimesi, Fed in Eylül toplantısından faiz artışını kaldırmışa benziyor. Ancak, beklentiler halen Aralık için gündemde yerini korumakta. Aralık ayında Fed in faiz artırması, dolar endeksini hızla 105 seviyesine doğru yöneltebilecek; hatta önümüzdeki yıl için konuşulan seviyeler 120 civarında. Buna rağmen, havadaki panik, dolar endeksindeki ralliyi yavaşlatıp, eurodaki açık pozisyonların kapatılması ile Euro/dolar paritesinin 1.15 lere yönelmesine ve tabi hisse senedinden kaçan paranın uzun vadeli ABD tahvillerine yönelmesiyle faizlerin yeniden %2,1 seviyelerine gerilemesiyle sonuçlandı. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomiler açısından büyük dalgalanmalar söz konusu kısaca. Yarın, ABD de meşhur Jackson Hole, resmi adıyla Ekonomi Politikası Sempozyumu toplantıları başlayacak. Mayıs ayında Fed, Başkan Yellen ın söz konusu toplantıya katılmayacağını açıklamıştı; çünkü Yellen Fed in para politikasında atması beklenen adımlar hakkında Para Kurulu toplantıları dışında spekülasyon yapılmasını istemiyor. Toplantıda Yellen ın yerine, daha önce enflasyonun halen düşük olduğu vurgusu yapan Başkan Yardımcısı Stanley Fisher ın Cumartesi günü yapacağı açıklamalar izlenecek. Muhtemelen de Fischer ın açıklamalarından sonra Eylül de faiz artışı bekleyen pek fazla kişi kalmayacak. Fed zaten pek de şahin bir söyleme girmeden faiz artışının kapısını aralamıştı ama piyasalarda yaşanan paniğin ardından, Fisher dan, ama esasta Yellen dan istenen; daha güvercin bir yaklaşımla ABD ekonomisindeki gidişat hakkında yorumlar yapması. Keza, zaten alevlenen sermaye kaçışları, Fed in faiz artırmasıyla daha yakıcı bir dinamik yaratacak. Fisher dan piyasaları sakinleştirecek açıklamalar gelebilir; ancak son dönemeçte ABD ekonomisi hakkında yeni veri seti gelmeden Yellen ın şimdilik böylesi bir mesaj vermesi pek beklenmiyor. Son günlerde çıkan makalelerin çoğu da ABD merkez bankasını faiz artırmayı Aralık ayının da ötesine, 2016 ya ertelemeye çağırarak büyük bir yanlıştan dönülmesi gereğine işaret ediyor. IMF ve Dünya Bankası da Haziran 7

8 ayında benzer çağrılar yapmıştı. Çin de beklenen yavaşlamanın umulandan daha sert gerçekleşiyor olması ve bunun yaratabileceği zincirleme olumsuz etkilerin Fed tarafından göz ardı edilmemesi gerektiği üzerine birçok yorum okumak mümkün. Üstelik Eylül 1996 da ABD ekonomisinde işsizlik düşerken ve henüz enflasyon artmaya başlamamışken, ardından Asya ve Rusya krizlerini tetikleyen Fed faiz artışında, o zaman Fed in üyesi olarak faiz artışını savunan Yellen ın, şimdi Banka nın Başkanı oluşunun da altı çiziliyor bu makalelerde. Son bir senede Yellen ın yaptığı açıklamalara göz gezdirildiğinde ise, önceliklerin başka yerlerde olabileceği görülebilir. ABD ekonomisi için 1990 larla bugün arasında benzerlikler kurmak mümkün. Her iki durumda da ABD de işsizlik düşerken, enflasyon baskısı henüzizlenmiyor. Ancak, önemli bir fark var iki dönem arasında. O da, Greenspan dönemine denk gelen 1990 ların başında emek piyasasındaki verimlilik artışları ile ABD de enflasyon baskı altındaydı; bugün ise verimlilik artışlarının sıfıra yakın seyretmesi, güçlü dolar ve düşük petrol fiyatı sayesinde enflasyonu yükselmeyen ABD ekonomisini risk altında bırakıyor. Diğer yandan, Çin ve Asya ekonomileri bugün, dönemine göre çok farklı bir noktada bulunuyor. Her şeyden önce, o dönemde Fed faiz artışına paralel söz konusu ekonomileri cari açık nedeniyle zora sokan kur çıpaları, yerini çoktan serbest kur sistemine bırakmış ve bu sayede döviz rezervleri artmış; sonrası yaşanan bankacılık krizleri de sağlam bankacılık sistemleriyle yer değiştirmiş bulunuyor. Grafik 8: Fed Politika Faizi 8 Özetle, evet, Çin de sert iniş riskinin etrafında şekillenen sert sermaye kaçışları Fed faiz artışının önüne çıkan en elle tutulur engellerin başında geliyor. Yine de, piyasalarda yoğunlaşan isteklerin aksine, önümüzdeki birkaç ay içinde son yedi senedir faizleri sıfır civarında tutan Fed den faiz artışı gelmesi halen büyük bir olasılık. Fed faiz artırdığında ise, bu hiçbir zaman tereyağından kıl çeker gibi olmuyor. Fed in dünyanın dikkatini çekmeye çalıştığı nokta ilk faiz artışının ne zaman başlayacağından çok, sıfırdan %3,75 seviyesine yükselmesi beklenen Fed faizinin bu seviyeye gelmesinin yıllar alacağı. Bu süre içinde, Fed faiz artışlarını dünya ve ABD Kaynak: Bloomberg, Egeli & Co.

9 ekonomisinin seyrine göre istediği tempoda yavaşlatma veya hızlandırma hakkını saklı tutuyor. Yeni normal kavramıyla tanışalı uzunca bir zaman olsa da, bu dönemin yeni normali de, aylardır altı çizildiği üzere Fed faiz artışına paralel, kur hareketlerinin daha da sertleşmesi, faizlerin yükselmesi, GOP larda FX riski taşıyanların baskı altında kalması, kolay para ile zirveden zirveye koşan hisse senedi piyasalarında depremler ve yine Çin dahil GOP larda yeni gerçek, düşük büyüme dönemine adım atılması. Tabi bir de bu resme eklenecek jeopolitik risklerin yüksekliği de atlanmamalı; özellikle Türkiye söz konusu olduğunda. Keza, her ne kadar Ekonomi Bakanımız Zeybekçi, TL nin mevcut değerinin ekonomik verilerle örtüşmediğini, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde durduğunu ve TL nin yeniden değer kazanacağını söylese de; tekrarlanacağı kesinleşen seçimler nedeniyle, dünya ekonomisindeki bu gelişmelere karşı oyun kurabilecek ekip henüz gündemini seçimlerden öteye odaklayabilmiş değil. Bu da değişen devran eşliğinde artan küresel risk denizi ortasında Türkiye yi daha savunmasız bir hale getiriyor. İletişim: Güldem Atabay Şanlı Direktör, Araştırma ve Strateji Bu doküman Egeli & Co. Portföy Yönetim A.S. ( Egeli & Co. Mersis No: ) tarafından hazırlanmıştır. Egeli & Co. SPK düzenlemelerine tabi ve SPK tarafından düzenlenen yetki belgesine sahip, kendine değer yaratmaya adamış bağımsız bir portföy yönetim şirketidir. (Yetki belgeleri: PYŞ /PY.34 YD.14/638). Portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmeti veren Egeli & Co yılından bu yana, dürüst ve seçkin yaklaşımı ile yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılara, aile şirketlerine ve özel bireysel portföylere hizmet etmektedir. Başarısı, yatırımcıları için yurtiçi ve yurtdışında geliştirdiği finansal ürünler ile değer yaratma becerisinden gelmektedir. Egeli & Co. yu diğerlerinden ayıran fark alternatif varlık sınıflarına ve yatırım temalarına odaklanmasıdır. Egeli & Co. Türk sermaye piyasalarındaki alternatif yatırım temaları alanında bulunan geniş bilgi, tecrübe ve geçmiş performansı ile yatırımcıları için uzun vadeli yatırımlarla önemli getiriler yaratmaktadır. YASAL UYARI: İşbu araştırma raporu, ticari iletişim ve ticari elektronik ileti olmayıp sadece ekonomik konjonktür ile ilgili bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bu rapor ve yorumlardaki yazılar, bilgiler ve grafikler, ulaşılabilen kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil, suret ve nam altında olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan, yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. Bu belgedeki bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliği hakkında gerekli özeni göstermekle birlikte bu bilgilerin güvenirliliği, doğruluğu, güncelliği ve eksiksizliği hakkında hiçbir garanti vermemektedir. (Varsa) Yürürlükteki herhangi bir yasa veya düzenleme ile sorumluluğun sınırlandırması ölçüde tasarruf olarak, Egeli & Co., yöneticileri, çalışanları, temsilcileri ve ajansları bu belgenin içeriği, hatası veya eksiklerinden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan (ihmal olup olmadığı ya da başka bir şekilde olursa da) ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı sorumlu tutulamaz. Herhangi bir şirket, sektör, hisse veya yatırım için detaylı ve tam bir analiz değildir. Egeli & Co. her an, hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu bilgileri, tavsiyeleri değiştirebilir ve/ veya ortadan kaldırabilir. Bu rapor hangi amaçla olursa olsun çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz. 9

Piyasalardaki çöküşün anlamıtam olarak neden bahsediyoruz?

Piyasalardaki çöküşün anlamıtam olarak neden bahsediyoruz? Haftanın Ortası Güncel konularla her Çarşamba Petrol fiyatları ile başlayan emtia fiyatlarındaki büyük çöküşe, gelişmekte olan piyasa kurları kadar son bir kaç gündür hisse senetleri ve tahvillerin de

Detaylı

ABD 4. çeyrek bilanço dönemi geçtiğimiz Çarşamba gecesi seans sonrasında Hewlett-Packard (HPQ.US) açıklaması ile sona erdi.

ABD 4. çeyrek bilanço dönemi geçtiğimiz Çarşamba gecesi seans sonrasında Hewlett-Packard (HPQ.US) açıklaması ile sona erdi. ABD 4. Çeyrek Bilanço Dönemi 2 ABD 4. çeyrek bilanço dönemi geçtiğimiz Çarşamba gecesi seans sonrasında Hewlett-Packard (HPQ.US) açıklaması ile sona erdi. Sonuçlara geçmeden önce, 13 Ocak tarihli notumuzda

Detaylı

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/7/215-31/7/216 % 25 2 15 1 5-5 1,26 9,43 9,59 9,74 1,4 1,45

Detaylı

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 KOBİ Perspektifi Gelir Tarafını Etkileyecek Makroekonomik Göstergeler Maliyet Kalemlerini Etkileyecek Ekonomik ve Finansal Gelişmeler 2010 Ç1 2010 Ç2 2010 Ç3 2010

Detaylı

Merkez Bankası Gecelik Borçlanma Faizi (%)

Merkez Bankası Gecelik Borçlanma Faizi (%) GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2006 YILI İLK 9 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu ABD Merkez Bankası FED, 2004 yılında başladığı ve bu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 30 Mayıs 2016, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 30 Mayıs 2016, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Temmuz. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Temmuz. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 04 Temmuz N Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU İngiltere de enflasyon ve resesyon çıkmazı Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Francois Villeroy de Galhau son açıklamasında Brexit e değinerek, İngiltere

Detaylı

AKBANK Ekonomi Sunumu. Ocak 2016

AKBANK Ekonomi Sunumu. Ocak 2016 AKBANK Ekonomi Sunumu Ocak 2016 2016 görünüm Gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama Zayıf küresel ticaret hacmi Çin belirsizliği Uzun süreli düşük emtia fiyat seyri ve emtia ihraç eden ülkelerdeki düşük talebin

Detaylı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar Ekonomik Gündem ABD tarafından açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla Dolar endeksi gün içinde 94.37 seviyesine kadar gerileme kaydetti. Fakat Fed üyesi Dudley nin, ekonomik takvimde

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

Teknik Bülten. 30 Aralık 2015 Çarşamba

Teknik Bülten. 30 Aralık 2015 Çarşamba DÜNDEN KALANLAR... ABD de Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında önceki aya kıyasla 3,9 puan artışla 96.5 oldu. Kredi notu yüksek Euro Bölgesi ülkelerinin hazine tahvilleri, Pazartesi günü petrole gelen

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mart 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 25 Mart 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 25 Mart 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

Foreks Günlük Bülten 04 Eylül 2015

Foreks Günlük Bülten 04 Eylül 2015 Foreks Bülten 04 Eylül 2015 Dün ABD de hizmet sektörünün görünümü adına önemli bir veri olan ISM İmalat Dışı Endeksi 2010 ortalarından süregelen yükselişine beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı datası

Detaylı

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 9,00% (Önceki: 9,50%)

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: 9,00% (Önceki: 9,50%) TCMB Faiz Kararına Doğru (18.07.2016) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçları 19 Temmuz Salı günü açıklanıyor. TCMB en son toplantıda politika faizini değiştirmemiş,

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 30 Mayıs 2016 Pazartesi

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 30 Mayıs 2016 Pazartesi Günlük Bülten 30 Mayıs 2016 Pazartesi Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Bülten Piyasa Gündemi İçindekiler Cuma günü piyasalar Yellen ın yaptığı konuşmayı takip etti. Hafta boyunca Fed yetkililerinden gelen

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Alternatif Altın Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2015 31.12.2015 dönemine ilişkin

Detaylı

Dün Yapılan Net Alım Satımlar

Dün Yapılan Net Alım Satımlar AtaOnline_Günlük_Bülten Endeks'te dip bulundu, şimdi tepki bekleniyor. BIST: Endeks hafta başından bu yana genel olarak güne satıcılı başlayıp daha sonra günün ikinci yarısında hafif pozitif veya yatay

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL EURUSD ALTIN GBPUSD USDTRY Euro Bölgesi nde negatif enflasyon Euro Bölgesi enflasyon oranı yüzde 2 lik hedefin

Detaylı

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ?

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? Sermaye piyasası, ekonomide finansal sistemi

Detaylı

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00

Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 Polonya 2014 Ekonomi Raporu 2015-08-11 14:36:00 2 Polonya Ekonomisinin Rekabet Gücü, Büyüme Oranları ve Yatırım Politikaları 2008 2009 Küresel Ekonomik Krizi Polonya GSYİH nın büyüme hızında kayda değer

Detaylı

Nisan. Detaylı Enstrüman Analizi Brent Petrol

Nisan. Detaylı Enstrüman Analizi Brent Petrol 04 Nisan Detaylı Enstrüman Analizi Brent Petrol Doha dan Uzlaşma Çıkması Zor Görülüyor 17 Nisan Doha toplantısı yaklaştıkça arz kısıntısı yönünde piyasaları tatmin edecek bir sonuç çıkmayacağı görüşü ağırlık

Detaylı

Teknik Bülten. 09 Şubat 2016 Salı

Teknik Bülten. 09 Şubat 2016 Salı Güne Başlarken... ABD hisse senetlerinde ikinci güne taşınan satışlar sonucu S&P 500 Endeksi 22 ayın en düşük seviyesine indi. Dolar, finans piyasalarında kargaşaya bağlı olarak, yen ve euro karşısında

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu

2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu 2013 Yılında Yabancıların Gayrimenkul Alımı Yüzde 15,7 Artarak 3,0 Milyar Dolar Oldu Türkiye de inşaat ve inşaat malzemeleri sektörüne talep yönü ile destek olacak bir gelişme mütekabiliyet yasasının çıkarılması

Detaylı

Haftaya Bakış 645 26.01.2015. MB faiz indirimi kararı ile Türkiye pozitif ayrıştı

Haftaya Bakış 645 26.01.2015. MB faiz indirimi kararı ile Türkiye pozitif ayrıştı Haftaya Bakış 645 26.01.2015 MB faiz indirimi kararı ile Türkiye pozitif ayrıştı MSCI Türkiye endeki geçtiğimiz hafta MSCI Dünya ve MSCI GOÜ endeksinin %1,6 ve %0,1 üzerinde performans gösterdi. BIST100

Detaylı

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak)

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak) 6. Kamu Maliyesi Merkezi Yönetim bütçe açığı, 214 yılının ilk üç çeyreği itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış göstermiş ve bu gelişmede faiz dışı harcamalarda gözlenen yüksek artış

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Temmuz 2013, No: 64 i Bu sayıda; TÜİK Mayıs Ayı Dış Ticaret Verileri; TİM Haziran İhracat Verisi; 2013 İlk Üç Ay Dış Borç Verisi; 2013 Haziran Enflasyon Verisi

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İKİNCİ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.04.2004-30.06.2004 dönemine

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

Yurt içinde ise Konut Satış İstatistikleri ve TCMB Finansal Hizmetler Güven Endeksi rakamları açıklanacak.

Yurt içinde ise Konut Satış İstatistikleri ve TCMB Finansal Hizmetler Güven Endeksi rakamları açıklanacak. Ekonomik Gündem Hafta ortasında ekonomik takvim gündemi yine çok yoğun. Avrupa seansında takip edilecek en önemli veriler sırasıyla, Fransa Tüketim Harcamaları, Fransa 3. Çeyrek GSYH, İngiltere 3. Çeyrek

Detaylı

AVRUPA ÇORAP PAZARINDA FİYATLAR DÜŞÜYOR

AVRUPA ÇORAP PAZARINDA FİYATLAR DÜŞÜYOR AVRUPA ÇORAP PAZARINDA FİYATLAR DÜŞÜYOR Mithat Aracı, Da Kong Türkiye Temsilciliği ÇORAPLAND Kasım-Aralık 2014 Son zamanlarda kime işler nasıl gidiyor diye sorsam, işler iyi ancak para kazanamıyoruz cevabımı

Detaylı

Uluslararası gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü. Kasım 2013

Uluslararası gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü. Kasım 2013 Uluslararası gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü Kasım 2013 Sunum Küresel gelişmeler Türkiye ekonomisindeki gelişmeler Bankacılık sektörü Finansal tüketicinin korunması ile ilgili çalışmalar

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Temmuz 2016, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji. Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Temmuz 2016, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji. Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Makro Ekonomi ve Strateji - Brexit Türkiye yi nasıl etkiler? Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr.

Detaylı

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ 20 Mart 2012

GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ 20 Mart 2012 GÜNLÜK YATIRIM BÜLTENİ 2 Mart 212 PİYASALARA BAKIŞ 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, Bu hafta ABD de iyileşme yönünde sinyal vermesi beklenen konut verileri ön planda yer alıyor. Bugün açıklanacak konut rakamlarında

Detaylı

Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar. Temmuz 2011

Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar. Temmuz 2011 Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar Temmuz 2011 Görünüm Küresel ekonomide toparlanma sürüyor: Gelişmiş ülkelerdeki borç yükünün yarattığı kırılganlık sebebiyle toparlanma yavaş seyrederken, gelişmekte

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 18 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU OPEC uzun vadeli fiyat beklentisini açıkladı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) uzun dönem için petrol fiyatı öngörüsünü yayımladı. Meydana gelecek

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR? 1 DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR? Dr. Mustafa Bulut Yeminli mali Müşavir İzmir 09.10.2015 2 GİRİŞ: Bu çalışmada Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD EURUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL TCMB indirime devam ediyor Mart ayından bu yana gecelik borç verme faizinde 225

Detaylı

Yurtiçinde ise bugün TÜİK Sektörel Güven Endekslerini açıklıyor. TCMB ise Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak.

Yurtiçinde ise bugün TÜİK Sektörel Güven Endekslerini açıklıyor. TCMB ise Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak. Ekonomik Gündem Haftanın ilk işlem günündeki ekonomik takvime baktığımızda Avrupa seansında Almanya IFO İş Dünyası Güven Endeksi, IFO Cari Koşullar endeksi ve Beklentiler Endeks, İngiltere Ocak ayı CBI

Detaylı

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER 09.07.2014 FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER Genel Bakış EUR/USD ( Euro / Dolar ) Teknik Analiz GBP/USD ( Sterlin / Dolar ) Teknik Analiz USD/TRY ( Dolar / Lira ) Teknik Analiz XAU/USD ( Altın / Dolar )

Detaylı

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Haziran. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 14 Haziran N Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU Brexit referandumu yaklaştıkça risk iştahı geriliyor İngiltere de Brexit referandumuna yönelik anketlerin sonuncusu yayınlandı. Anket sonucuna göre halkın

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Bakanlar Kurulu Sunumu Erdem Başçı Başkan Nisan 2011 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz Sonrasında Toparlanma II. III. Kriz Sonrasında Para Politikaları Uygulanan Politikaların

Detaylı

Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.09.

Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.09. I.GENEL BİLGİ Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.09.2012 DÖNEMİ) Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. nin kurucu, HSBC

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD USDTRY BRENT PETROL EURUSD ALTIN

Günlük Yorum. IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı. Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD USDTRY BRENT PETROL EURUSD ALTIN Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD USDTRY BRENT PETROL EURUSD ALTIN Başarısız Darbe Girişimi Türk Lirasını Vurdu Yurtiçi piyasalarda darbe girişiminin

Detaylı

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN DEĞERLENDİRMELER İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN BEKLENTİLER

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN DEĞERLENDİRMELER İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN BEKLENTİLER DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN DEĞERLENDİRMELER İLE İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN BEKLENTİLER EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 9 MART 2016 DÜNYA EKONOMİSİ DÜNYA EKONOMİSİ 2016 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Temmuz da %3,82 lik düşüş göstererek 73.377 den kapandı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %8,21,

Detaylı

FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. STANDART EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015

FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. STANDART EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015 FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. STANDART EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015 I - Fon Bilgileri İçtüzük Ticaret Siciline Tescil Tarihi : 25.09.2013 İzahname Ticaret Sicili Tescil Tarihi : 18

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 25 Mayıs 2016 Çarşamba

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 25 Mayıs 2016 Çarşamba Günlük Bülten 25 Mayıs 2016 Çarşamba Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Bülten Piyasa Gündemi İçindekiler Küresel piyasalar Fed beklentileri ile birlikte yön bulmaya devam ediyor. Fed yetkililerinin yaptıkları

Detaylı

SABAH BÜLTENİ. Piyasalarda Çin Etkisi Sürüyor. 11 Ocak 2016-8:30 GENEL GÜN ÖZETİ. Merkez döviz teminat oranını yükseltti

SABAH BÜLTENİ. Piyasalarda Çin Etkisi Sürüyor. 11 Ocak 2016-8:30 GENEL GÜN ÖZETİ. Merkez döviz teminat oranını yükseltti SABAH BÜLTENİ Piyasalarda Çin Etkisi Sürüyor 11 Ocak 2016-8:30 GENEL GÜN ÖZETİ Merkez döviz teminat oranını yükseltti Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların Bankalararası Para Piyasası ndaki

Detaylı

Haftanın Odağında. Güncel konularla her hafta. 16 Şubat ABD ekonomisinde sırada borç ve bütçe sorunu var

Haftanın Odağında. Güncel konularla her hafta. 16 Şubat ABD ekonomisinde sırada borç ve bütçe sorunu var Haftanın Odağında Güncel konularla her hafta İlginç bir şekilde, ABD ekonomisi ile ilgili iyimserliğini koruyanlar arasında Trump ın vergi düzenlemelerinin, altyapı harcamalarının yaratacağı bütçe açığının,

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR Bu rapor Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

TEB HOLDİNG A.Ş. 2012 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

TEB HOLDİNG A.Ş. 2012 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU TEB HOLDİNG A.Ş. 2012 YILI 1. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2012 31.03.2012 Şirketin Ticaret Ünvanı Genel Müdürlük Adresi : TEB Holding A.Ş. : TEB Kampüs C Blok Saray

Detaylı

ASYA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KATILIM ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU

ASYA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KATILIM ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖY BİLGİLERİ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka Arz Tarihi 05.06.2012 Portföy Yöneticileri 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyle Serdar Vatansever, Maruf Ceylan, Serap Özübek

Detaylı

Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.06.2012 DÖNEMİ)

Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.06.2012 DÖNEMİ) Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU (01.01.2012-30.06.2012 DÖNEMİ) I.GENEL BİLGİ Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. nin kurucu, HSBC Portföy Yönetimi

Detaylı

Teknik Bülten. 15 Ağustos 2016 Pazartesi

Teknik Bülten. 15 Ağustos 2016 Pazartesi Güne Başlarken Euro bölgesinde Sanayi üretimi haziranda, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 artış kaydetti. Geçen ay sanayi üretiminde yüzde 1,2 düşüş yaşanmıştı. Japonya, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0.2

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2010 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu ABD ekonomisindeki büyümenin ikinci çeyrekte %1.7 olarak

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Table of Contents. Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla

GÜNLÜK BÜLTEN. Table of Contents. Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla Table of Contents Error! Table not allowed in footnote, endnote, header, footer, comment, or text box. GÜNLÜK BÜLTEN Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla

Detaylı

Aralık. Detaylı Enstrüman Analizi USD/CAD

Aralık. Detaylı Enstrüman Analizi USD/CAD 09 Aralık Detaylı Enstrüman Analizi USD/CAD Çin ve petrol fiyatlarındaki düşüş Kanada ekonomisini vuruyor Son dönemin en çok konuşulan sorunlarından olan Çin deki ekonomik yavaşlama ve düşük petrol fiyatları,

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 3 Şubat 2010

GÜNE BAŞLARKEN 3 Şubat 2010 GÜNE BAŞLARKEN 3 Şubat 2010...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, dünkü spot kapanışa göre kayda

Detaylı

ASYA EMEKLİLİK ve HAYAT A.Ş. ALTIN KATILIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR

ASYA EMEKLİLİK ve HAYAT A.Ş. ALTIN KATILIM EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPOR ASYA EMEKLİLİK ve HAYAT A.Ş. 6 AYLIK RAPOR Bu rapor ASYA EMEKLİLİK ve HAYAT A.Ş. Altın Katılım Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2016-30.06.2016 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon Kurulu tarafından hazırlanan

Detaylı

Günlük Teknik Analiz Bülteni 25.03.2016

Günlük Teknik Analiz Bülteni 25.03.2016 Endeksler Değişim (%) BIST 100 Endeksi BIST 100 81.358 1,21 Destekler Dirençler DESTEKLER BIST 30 100.285 1,29 Sınai 82.724 1,00 I 80.800 III 83.500 Mali 104.997 1,79 II 79.600 II 82.800 Hizmetler 59.441-0,21

Detaylı

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 4 Temmuz 2016 Pazartesi

Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 4 Temmuz 2016 Pazartesi Günlük Bülten 4 Temmuz 2016 Pazartesi Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Piyasa Gündemi Bülten Cuma günü ABD verileri ISM imalat verisi beklentinin üzerinde 53,2 gerçekleşirken, ISM fiyat endeksi, inşaat

Detaylı

FX MONİTÖR 10.12.2015

FX MONİTÖR 10.12.2015 FX MONİTÖR 10.12.2015 TÜRKİYE Dün yurt içinde sakin bir veri gündemi bulunurken, TCMB Başkanı Erdem Başçı nın açıklamaları öne çıktı. Başçı, cari açığın enflasyon hedefi önünde engel olmaktan çıktığını

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 18 Eylül 2014 17.09.2014 Açılış Kapanış % EUR 1,29593 1,28643 0,73 ALTIN 1235,28 1223,24 0,97 TRY 2,20271 2,22355 0,94 EURTRY 2,85495 2,86103 0,21 JPY 107,121 108,369 1,16 GBP 1,62768

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

Global Piyasalarda Son Durum

Global Piyasalarda Son Durum Haftalık Yatırım Tavsiye Bülteni 29 Haziran 2016 1H Getiri 1A Getiri YBB Getiri Brexit referandumunda piyasalar açısından korkulan senaryo gerçekleşti ve vatandaşların yüzde %52 si Avrupa Birliği nden

Detaylı

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı.

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. 3 Haziran 2015 BASIN ÖZETİ Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. Otomobil Pazarı %46, Hafif Ticari Araç Pazarı %79 Arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı,

Detaylı

FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015

FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015 FİBA EMEKLiLiK VE HAYAT A.Ş. LİKİT ESNEK EMEKLiLiK YATIRIM FONU FAALİYET RAPORU 31.12.2015 I - Fon Bilgileri İçtüzük Ticaret Siciline Tescil Tarihi : 25.09.2013 İzahname Ticaret Sicili Tescil Tarihi :

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Haftanın son işlem gününde, Avrupa seansında Euro bölgesinden takip edilecek önemli bir veri bulunmamakta. ABD seansında ise ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu kuşkusuz günün en önemle izlenecek

Detaylı

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0%

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0% GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2006 YILI İLK 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu 2002 yılında başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde başlayan

Detaylı

VARANT BÜLTENİ 01.04.2016

VARANT BÜLTENİ 01.04.2016 VARANT BÜLTENİ 01.04.2016 Piyasalar Beş haftadır devam eden hızlı yükselişin ardından piyasalarda yorgunluk emareleri görülüyor. Dünya borsaları Avrupa dan başlayarak dünyaya yayılan kar satışlarıyla ikinci

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 26 Ekim 2009

GÜNE BAŞLARKEN 26 Ekim 2009 GÜNE BAŞLARKEN 26 Ekim 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı bir

Detaylı

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER

FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER 03.06.2014 FOREKS GÜNLÜK BÜLTEN İÇİNDEKİLER Genel Bakış EUR/USD ( Euro / Dolar ) Teknik Analiz GBP/USD ( Sterlin / Dolar ) Teknik Analiz USD/TRY ( Dolar / Lira ) Teknik Analiz XAU/USD ( Altın / Dolar )

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 TÜFE Ağustos ayında aylık %0,09 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) üzerinde gerçekleşti. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,54 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

Özet; 1) TL Opsiyonlarında Son Durum 2) Kur Normalleşiyor 3) Tarihlere Göre Kur Oynaklığı 4) Döviz Opsiyonlarını Kullanarak Kur Tahmini

Özet; 1) TL Opsiyonlarında Son Durum 2) Kur Normalleşiyor 3) Tarihlere Göre Kur Oynaklığı 4) Döviz Opsiyonlarını Kullanarak Kur Tahmini Türk Lirası Normalleşiyor 11.08.2016 Yakın dönemde Dolar/TL paritesini yukarı taşıyan çok sayıda gelişme yaşandı. Bu gelişmeleri bir kenara bırakarak, piyasa katılımcılarının bu gelişmelerden karşısında

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016

ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016 ORTA VADELİ PROGRAM (2016-2018) 11 Ocak 2016 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2 Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme, kriz sonrasında kriz öncesi döneme göre düşük seyretmektedir. 5 4,7 4 3,8 3,2 3 2 2002-2007 Ortalama

Detaylı

RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009

RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009 EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009 ENDER YORGANCILAR EBSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ 8 Haziran 2009 TÜRKİYE NİN DIŞARDAN SATIN ALDIĞI ÜRÜNLERİN TOPLAM BEDELİ YANİ

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 9 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Yılın üçüncü çeyreğinde dünya ekonomisinde büyüme kaygılarının

Detaylı

AKBANK 2015 Yılı Takvimi

AKBANK 2015 Yılı Takvimi AKBANK 2015 Yılı Takvimi Ocak 2015 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma 1 2 TR İmalat Sanayi PMI Endeksi (Aralık) Euro Bölgesi İmalat PMI (final, Aralık) ABD ISM İmalat Sanayi Endeksi (Aralık) 5 6 7 8

Detaylı

Teknik Seviyeler 29.12.2015 10:06. Endeks 100

Teknik Seviyeler 29.12.2015 10:06. Endeks 100 29.12.2015 10:06 Teknik Seviyeler Endeks 100 DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış, Perf. ve İş Geliştirme Blm. +90 212 348 51 93 İSTANBUL Yabancı yatırımcılar nezdinde işlem

Detaylı

TÜRK EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN BEKLENTİLER GAZİ ERÇEL. BAŞKAN Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

TÜRK EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN BEKLENTİLER GAZİ ERÇEL. BAŞKAN Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TÜRK EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER VE PARA POLİTİKASINA İLİŞKİN BEKLENTİLER GAZİ ERÇEL BAŞKAN Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 13 Eylül 2000 DEIK Semineri, Londra Konuşmama, ana ekonomik hedeflerimiz

Detaylı

SABAH BÜLTENİ. Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr

SABAH BÜLTENİ. Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr SABAH BÜLTENİ Yeni Haftada Küresel Piyasalarda Neler Bekleniyor? 1 Ağustos 2016 Saat 08:30 arastirma@destekmenkul.com.tr KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının kararlarıyla

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Aralık 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 1 1 1 8 6 83,8 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 91,2 7,8 73,6 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat, İstihdam)

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

VARANT BÜLTENİ 02.11.2015

VARANT BÜLTENİ 02.11.2015 VARANT BÜLTENİ 02.11.2015 Piyasalar Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısındaki bozulma ve devam eden politik belirsizlikler nedeniyle Türkiye piyasaları en kötü performans gösteren piyasalar arasında

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Ocak 16 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 1 1 1 8 6 91,2 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 7,8 73,6 98,1 14,5 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

Gündem ULUSLARARASI PİYASALAR. Dünya Borsaları

Gündem ULUSLARARASI PİYASALAR. Dünya Borsaları ULUSLARARASI PİYASALAR ABD borsaları dün petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve şirket bilançolarından bulduğu destek ile %1'in üzerinde yükseliş gerçekleştirdi. S&P 500 endeksi %1.41, Dow Jones endeksi

Detaylı

Fatih TOMAKĠN Yurtiçi Sermaye Piyasaları Uzman. Tel : 0216 250 53 06 Faks : 0216 634 17 00 TÜĠK BÜLTENĠ

Fatih TOMAKĠN Yurtiçi Sermaye Piyasaları Uzman. Tel : 0216 250 53 06 Faks : 0216 634 17 00  TÜĠK BÜLTENĠ 2013 yılı GSYİH büyüme verileri beklentilere paralel %4 olarak geldi. Büyüme orta vadeli plan hedefinin üzerinde gerçekleşti. OVP de 2013 yılı için öngörülen büyüme %3,6 düzeyindeydi. 2013 yılı büyüm verileri

Detaylı

Biz seçimlere kitlendik; dünya ekonomiye. Son yılların en önemli genel seçimine günler kala, Türkiye nin gündemi elbette seçim sonuçlarına odaklı.

Biz seçimlere kitlendik; dünya ekonomiye. Son yılların en önemli genel seçimine günler kala, Türkiye nin gündemi elbette seçim sonuçlarına odaklı. Haftanın Ortası Güncel konularla her Çarşamba Son yılların en önemli genel seçimine günler kala, Türkiye nin gündemi elbette seçim sonuçlarına odaklı. Bu heyecanlı gerisayım içinde biz politikayla yatıp

Detaylı

1 OCAK- 31 ARALIK 2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR

1 OCAK- 31 ARALIK 2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR 1 OCAK- 31 ARALIK 2015 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

Detaylı

Türkiye de bu hafta ekonomik veri anlamında sakin geçecek. Cuma günü 1.Çeyrek büyüme oranı takip edilmesi gerekir.

Türkiye de bu hafta ekonomik veri anlamında sakin geçecek. Cuma günü 1.Çeyrek büyüme oranı takip edilmesi gerekir. HAFTAYA BAŞLANGIÇ TÜRKİYE Türkiye de bu hafta ekonomik veri anlamında sakin geçecek. Cuma günü 1.Çeyrek büyüme oranı takip edilmesi gerekir. ABD ABD de FED Başkanı Yellen in Ekonomiye dair bir basın toplantısı

Detaylı

Mart. Detaylı Enstrüman Analizi GBP/USD ve Brent Petrol

Mart. Detaylı Enstrüman Analizi GBP/USD ve Brent Petrol 16 Mart Detaylı Enstrüman Analizi GBP/USD ve Brent Petrol Sterlin hareketi güçlü Dolar a yenik düştü İngiltere Merkez Bankası nın (BoE) politika faizini yüzde 0,50 seviyesinde, varlık alımlarını da 375

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Table of Contents. Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla

GÜNLÜK BÜLTEN. Table of Contents. Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla Table of Contents Error! Table not allowed in footnote, endnote, header, footer, comment, or text box. GÜNLÜK BÜLTEN Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş. ve Yapı Kredi Menkul Değerler A.Ş. nin Katkılarıyla

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİ. FED in faiz artırımı sürecine yönelik zamanlamayı fiyatlandırmakla güçlük çeken küresel piyasalar,

DÜNYA EKONOMİSİ. FED in faiz artırımı sürecine yönelik zamanlamayı fiyatlandırmakla güçlük çeken küresel piyasalar, AĞUSTOS 2015 DÜNYA EKONOMİSİ 2015 yılının Ağustos ayında; küresel ekonomiye olan güvensizlik ortamının sürdüğü ve buna bağlı olarak riskten kaçınma eğiliminin artış gösterdiği görülmektedir. 2008 krizi

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı