GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ"

Transkript

1 GÜNEŞ ENERJİSİ DENEY FÖYÜ 1. Deneyin Amacı: Güneş pilleri hakkında bilgi sahibi olmak Fotovoltaik modüllerin seri ve paralel bağlı olma durumlarında akım-voltaj karakteristiklerinin ölçülmesi 2. Güneş enerjisi ve uygulamaları 2.1. Giriş İnsanoğlunun, güneş enerjisinden faydalanma fikri çok eskilere dayanmaktadır. Archimedes in (M.Ö. 214) odakları yüzlerce metre mesafede olan iç bükey aynalar ile, Romalı komutan Marcellus un Sirokuzayı iki sene kuşatma altında tutan gemilerini yakması olmuştur. Socrates ( M.Ö ) konutların ısıl dengesi ve ısınması için güneş enerjsinden faydalanması ilk öneri getiren bilim adamıdır. Xenophon s Memorable adlı eserinden alınan prensip şöyledir. Binaların güney duvarlarını, kış güneşini alacak şekilde daha yüksek, kuzey duvarlarını da soğuk rüzgarlara maruz kalmaması için alçak yapmak en iyi bir düzenlemedir. Güneş enerjisi ile çalışan ilk su pompası Salama de Caus un ( ) merceği icadı ile olmuştur de Ericsson güneş enerjisinden buhar elde ederek makine işletmiş, 19. Yüzyılın başında güneş ışınlarındaki ısı şiddetini ölçen bir alet é Actıometeré Sır John Herschel tarafından bulunmuştur. Bu konuda ilk kitap 1903 de Charlos Pope tarafından ngilizce olarak yazılmıştır: A Solar Heat It s Practical Applications. ilk büyük sempozyum 1954 de Yeni Delhi de yapılmıştır. Bunun yanında, 1954 de Bell laboratuarında gerçekleştirilen güneş pilleri, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren aygıtlar olarak giderek yaygın kullanım alanları bulmuşlardır. Güneş pillerininin ilk büyük ölçekli uygulama alanı, uzay çalışmalarında olmuştur. Uzay araçlarına enerji sağlamada bu piller en uygun gereç olmuşlardır. Önceleri küçük ölçeklerde çeşitli yerlerde kullanılan güneş pilleri giderek daha geniş kullanım alanlarına yayılmışlardır. Yaygın kullanımla birlikte bu pillerin verimleri artmış ve fiyatları da oldukça düşmüştür Güneş Pilleri Güneş pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddelerdir. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 cm² civarında, kalınlıkları ise 0,2-0,4 mm arasındadır. Bu pillerin seri ve paralel bağlanmaları ile yüksek güce sahip Güneş Panelleri elde edilmektedir. Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir. Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir. Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilir, bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı verilir.

2 Kristaline Paneller: Endüstriyel olarak kullanılan en yaygın panellerdir. Yaklaşık 90 yıl ömürleri vardır. Monokristal ve polikristal olarak vardır. Mono Kristalin : Kalite ve verimlilik açısından mono kristalin güneş pilleri yüksek verimli mono kristalin hücrelerden oluşmuşlardır. Bu Paneller aynı gücü üreten Polikristalin Panellere göre %1-2 daha küçük alana sahiptir. Buna karşın üretiminde kullanılan teknoloji sebebiyle üretim süreci uzun sürmektedir. Yine de Mono kristalin güneş pilleri uzun vadeli yatırım için en iyi seçenektir. Güneş pilinin mono kristalin olması demek tüm hücrenin sadece kristalinden oluşması ve materyalin atomal yapısının homojen olması demektir. Doğada bulunan tüm kristalin bileşimler aslında polikristalindir, sadece elmas neredeyse mükemmel mono kristalin özelliğe sahiptir. Polikristalin : Kalite ve verimlilik açısından polikristalın güneş pilleri mono kristalin olanlardan biraz daha düşük verimli hücreler ile üretilmiştir. Ancak buna rağmen kullanım alanı daha yaygındır. Bunun en büyük nedeni ise daha kolay ulaşılabilir ve buna bağlı olarak daha uygun fiyatla bulunabilmesidir. Bu nedenle verimlilik/maliyet oranını hayli yüksektir. Polikristalın demek materyalin mono kristaline göre tek kristalinden oluşmaması, yani materyalin tam olarak homojen olmaması demektir İnce film: Işık yutma oranı yüksek olan bu hücreler, düşük verimlilikleri nedeni ile pazar payının küçük bir bölümünü oluştururlar. İnce film fotovoltaik malzeme genellikle çok kristalli malzemelerdir. Başka bir değişle ince film yarı-iletken malzeme, büyüklükleri bir milimetrenin binde birinden milyonda birine değin değişen damarlardan oluşmaktadır. Bu panellerin verimlilik oranları %7-14 arasında değişmektedir Esnek Panel: Geleneksel güneş panellerine alternatif olarak, özellikle çatı uygulamaları için geliştirilmiş bir teknolojidir. PV konstrüksiyonlarının çatıya entegresinin zor olduğu uygulamalarda çatı izolasyonuna zarar vermeden monte edilebilir. Birçok uygulamada enerji üretiminin yanında çatı membranı olarak da kullanılabilir. Kristal ve ince film hücrelerden oluşan güneş paneli çeşitleri mevcuttur. İnce film hücrelerden oluşan panellerin en önemli özelliği esnek olması ve serme tipte uygulanabilmesidir. Herhangi bir konstrüksiyon ihtiyacı yoktur. Ayrıca kristal yapılı güneş panellerine göre ağırlık dağılımında avantaj sağlar. Cam içermediği için kırılma tehlikesi yoktur. En büyük özelliği ise taşınabilir olmasıdır. 3. Deney seti ve kullanılan alet ve malzemeler: Fotovoltaik modül 36 adet monojristalin güneş pili hücresinden oluşmakta olup toplam yüzey alanı m 2 dir. Deney seti aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.

3 Şekil 1: Deney seti 4. Deneyin Yapılışı 4.1 Seri bağlı ölçümler Seri bağlı güneş pillerine ait ölçümlerde, fotovoltaik modüller ayarlanabilir dirence ve ölçme ünitesine aşağıdaki devre şemasına göre bağlanır. Şekil 2: Seri bağlı güneş modülü için devre diagramı

4 İlk olarak kısa devre akımını ölçmek için, kapalı devre yük direnci olmaksızın Şekil 3a da gösterildiği gibi oluşturulur. Kısa devre akımı ölçme ünitesindeki göstergeden okunarak Tablo 1 e yazılır. Daha sonra, voltaj ölçümüne ait kablolar Şekil 3b de gösterildiği gibi direk olarak birbirine seri bağlı güneş pili modüllerine bağlanarak açık devre voltajı okunur. Şekil 3. Seri bağlı güneş pili modüllerinin ölçümleri a) kısa devre akımı için b) açıkı devre voltajı için. Tablo 1 deki uç değerleri akım ve voltaj değerlerini bulduktan sonra, ayarlanabilir direnç ve sabit direnç bağlantıları kullanılarak Tablo 1 deki değerler elde edilir (Şekil 4). Şekil 4. Sabit dirençleri ve ayarlanabilir rezistansı kullanarak muhtelif ölçümler yapılması Deneyde ışık kaynağı olarak herbirinin gücü 1 kw olan 8 adet halojen spot lamba kullanılmıştır. Aydınlatma kaynağının güneş paneline uzaklığı yaklaşık 1.3 m dir. Spot lambalar ayarlanarak güneş paneli üzerinde homojen bir aydınlatma elde edilmeye çalışılmıştır. Ölçümlerde ortalama ışık şiddeti 460 W/m 2 ve ortalama modül sıcaklığı 62 o C dir Paralel bağlı ölçümler Paralel bağlı deneylerde, güneş modüllerinin bütün pozitif uçları ve negatif uçları birbirine bağlanır. Bu durumda, toplam voltaj bir güneş modülünün voltajına eşittir. Toplam akım ise her bir modülden geçen akımların toplamına eşittir. Paralel bağlı güneş modüllerine ait ölçümlerde, fotovoltaik modüller ayarlanabilir dirence ve ölçme ünitesine Şekil 5 teki devre şemasına göre bağlanır.

5 Şekil 5: Paralel bağlı güneş modülleri için devre şeması Kısa devre akımını ölçmek için, kapalı devre yük direnci olmaksızın Şekil 6a da gösterildiği gibi oluşturulur. Kısa devre akımı ölçme ünitesindeki göstergeden okunarak Tablo 2 ye yazılır. Daha sonra, voltaj ölçümüne ait kablolar Şekil 6b de gösterildiği gibi direk olarak birbirine seri bağlı güneş pili modüllerine bağlanarak açık devre voltajı okunur. Şekil 6. Parale bağlı güneş pili modüllerinin ölçümleri a) kısa devre akımı için b) açıkı devre voltajı için. Tablo 2 deki uç değerleri akım ve voltaj değerlerini bulduktan sonra, ayarlanabilir direnç kullanılarak Tablo 2 deki diğer akım ve voltaj değerleri elde edilir. Ölçümlerde ortalama ışık şiddeti 460 W/m 2 ve ortalama modül sıcaklığı 62 o C dir 5. Ölçümler ve hesaplamalar Seri bağlı modüllere ait veriler Tablo 1, paralel bağlı modüllere ait ölçümler Tablo 2 ye yazılırak güneş panelinin gücü hesaplanır.

6 Tablo 1: Seri bağlı modüllere ait ölçümler ve elektrik gücü Tavsiye edilen ölçüm değerleri Ölçülen değerler Voltaj Akım Güç Voltaj Akım Güç U(V) I (A) P (W) U(V) I (A) P (W) 0 2,4 9,7 2,3 14,2 2,2 16,9 2,1 23,5 2 28,4 1,9 31,4 1,8 32,4 1,7 32,6 1,6 33,1 1,5 33,4 1,4 33,8 1,3 34 1,2 34,2 1,1 34,5 1 35,2 0,7 35,3 0,6 36,3 0 Tablo 2: Paralel bağlı modüllere ait ölçümler ve elektrik gücü Tavsiye edilen ölçüm değerleri Ölçülen değerler Voltaj Akım Güç Voltaj Akım Güç U(V) I (A) P (W) U(V) I (A) P (W) 0,8 5,2 5,1 5 9,6 4,5 12,5 4,3 14,8 4,1 15,8 3,4 16,3 2,8 16,7 2,3 16,9 2 17,1 1, Elektrik gücü; P el = U. I

7 Güneş panelinin toplam verimi; η = P el P R Burada, P R güneş paneline gelen toplam ışınım olup değeri ışık şiddetiyle güneş panelinin toplam alanının çarpımına eşittir. P R = R. A R, ışık şiddetidir. Güneş panelinin toplam alanı (A) m 2 dir. 6. Sonuçların yorumlanması Tablo 1 ve 2 yi doldurup, elektrik gücünü ve verimi hesaplayınız. Seri ve paralel bağlı güneş panellerinin her biri için; akım-voltaj (I-U) değişimini ve elektrik gücü-voltaj (P-U) değişimini aynı grafik üzerinde çiziniz. Maksimum elektrik gücünü grafik üzerinde gösteriniz. Seri ve paralel bağlı güneş pillerine ait sonuçları aşağıdaki gibi bir tablo yaparak yorumlayınız. Işık şiddeti R, kw/m 2 Tablo 3: Deney sonuçların karşılaştırılması Seri devre Deney koşulları Panel sıcaklığı T, o C Eğim açısı, derece Sonuçlar Maksimum güçün elde edildiği voltaj değeri, V Maksimum güçün elde edildiği akım değeri, A Maksimum güç, W Verim, % Paralel devre 7. Kaynaklar Rapor hazırlarken kullandığınız kaynakları mutlaka belirtiniz.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI

13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 13. ÜNİTE ÖLÇÜ ALETLERİNİN DEVREYE BAĞLANMASI 1. Ampermetre 2. Voltmetre 3. Watmetre 4. Sayaç KONULAR BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? Ölçü aletlerinin devreye bağlanması hakkında bilgi sahibi olacak, Ampermetrenin

Detaylı

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI

10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI 10. ÜNİTE DİRENÇ BAĞLANTILARI VE KİRCHOFF KANUNLARI KONULAR 1. SERİ DEVRE ÖZELLİKLERİ 2. SERİ BAĞLAMA, KİRŞOFUN GERİLİMLER KANUNU 3. PARALEL DEVRE ÖZELLİKLERİ 4. PARALEL BAĞLAMA, KİRŞOF UN AKIMLAR KANUNU

Detaylı

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ)

ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II DENEY 4 REGÜLE DEVRELERİ (GERİLİM REGÜLATÖRLERİ) Deneyi Yapanlar Grubu

Detaylı

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI

ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI ELE 201L DEVRE ANALİZİ LABORATUVARI Deney 3 Süperpozisyon İlkesi ve Thevenin Eşdeğer Devreleri İMZA KAĞIDI (Bu sayfa laboratuvarın sonunda asistanlara teslim edilmelidir) Ön-Çalışma Lab Saatin Başında

Detaylı

ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ VE PERFORMANS ANALĠZĠ

ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ VE PERFORMANS ANALĠZĠ ġebeke BAĞLANTILI FOTOVOLTAĠK ELEKTRĠK ÜRETĠM SĠSTEMLERĠNĠN GÜÇ KALĠTESĠNE ETKĠLERĠ VE PERFORMANS ANALĠZĠ Selma Erkurt 1, Engin Özdemir 2, Ġsmail Murat Koç 3, Ahmet AktaĢ 4, Koray Erhan 5 1,2,3,4,5 Kocaeli

Detaylı

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI

Online teknik sayfa GME700 EKSTRAKTIF GAZ ANALIZ CIHAZLARI Online teknik sayfa A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi--

ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6. --Thevenin Eşdeğer Devresi-- ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY: 6 --Thevenin Eşdeğer Devresi-- 3 Nisan 2013 DENEYİN AMACI Deneyin amacı iki terminal arasındaki gerilim ve akım ölçümlerini yaparak, Thevenin eşdeğer devresini elde etmektir.

Detaylı

DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ

DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ Dersin Modülleri YG Tesis Proje ve Şemaları Ölçü Transformatörleri Endüstriyel Sayaçlar Direk Tipi Trafo Ölçüm Panoları Kompanzasyon Sistemi AG Dağıtım ve Kompanzasyon Panoları

Detaylı

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi

1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi 1 - Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi Güneş dünyamızın en büyük enerji kaynağıdır. Tüm canlılar yiyecek ve ısınma gibi gereksinimlerini doğrudan ve dolaylı yollardan güneşten sağlamaktadır. Ancak Đnsanlar

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELM222 DEVRE TEORİSİ II LABORATUVARI DENEY 1: KONDANSATÖR KARAKTERİSTİĞİNİN İNCELENMESİ Öğrencinin Numarası : Adı Soyadı : Deney Arkadaşının Numarası

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ RMAA LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI SABİT SICAKLIK ANEMOMETRESİ İLE HIZ ÖLÇÜMÜ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM

Detaylı

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ

16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 16. ÜNİTE YALITKANLIK DİRENCİNİN ÖLÇÜLMESİ 1. Yalıtkanlık ve Önemi KONULAR 2. Yalıtkanlık Direncinin Ölçülmesi 16.1.Yalıtkanlık ve Önemi 16.1.1.Toprak ve Yalıtkanlık Direnci Ölçen Aletler Büyük yalıtkanlık

Detaylı

TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ

TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK DERSİ Dersin Modülleri Temel Elektrik ve Elektronik 1 Temel Elektrik ve Elektronik 2 Kazandırılan Yeterlikler Temel elektrik ve elektronik işlemlerini yapmak Temel elektrik

Detaylı

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI FARKLI TİP AYDINLATMA AYGITLARININ HARMONİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EMRE GÖÇMEN 115171010@kocaeli.edu.tr ŞULE ÖZDEMİR sozaslan@kocaeli.edu.tr Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM309 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI DİCLE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM39 SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUARI Deney No Deneyin Adı Deney Grubu Deneyi Yapanın Numarası Adı Soyadı İmzası Deneyin

Detaylı

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

3. Bölüm. DA-DA Çevirici Devreler (DC Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABALCI AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 3. Bölüm DA-DA Çevirici Devreler (D Konvertörler) Doç. Dr. Ersan KABA AEK-207 GÜNEŞ ENERJİSİ İE EEKTRİK ÜRETİMİ Dönüştürücü Devreler Gücün DA-DA dönüştürülmesi anahtarlamalı tip güç konvertörleri ile yapılır.

Detaylı

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri

DEN 322. Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri DEN 3 Gaz Türbini Karakteristikleri ve Kombine tahrik sistemleri Gaz Türbinleri Rolls Royce WR Gaz Türbini Büyük hacim kaplayan ve ağır buhar türbini tesislerine göre gaz türbinlerinin yapısı basittir.

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

G1-M1 (Koruma Rölesi)

G1-M1 (Koruma Rölesi) G1-M1 (Koruma Rölesi) G1 ve M1 serisi koruma rölelerinin basit bir şekilde tanımlanması G1 ve M1 serisi Koruma röleleri, elektriksel değerleri ölçen ve arızaları algılayan bir otomasyon cihazıdır. Yenilenen

Detaylı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Laboratuvarı Deney No: 5-6 Deneyin Adı: Senkron Makine Deneyleri Öğrencinin Adı Soyadı : Numarası : Tarih: 1 Teorik Bilgi

Detaylı

2.1.2. Devre çeşitleri Elektrik devreleri, devreden geçen akımın, alıcıdan geçmesine göre; açık devre,kapalı devre ve kısa devre olarak adlandırılır.

2.1.2. Devre çeşitleri Elektrik devreleri, devreden geçen akımın, alıcıdan geçmesine göre; açık devre,kapalı devre ve kısa devre olarak adlandırılır. Elektrik Devreleri Üreteçten çıkan akımın alıcı üzerinden geçerek tekrar üretece ulaşması için izlediği yola elektrik devresi denir. Elektrik enerjisi ile çalışan herhangi bir aygıtın çalıştırılabilmesi

Detaylı

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER:

SANDWICH PANELLER SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ TEKNİK ÖZELLİKLER: SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ Sanayi yapılarının tasarımlarına ; yapı özellikleri, kullanım fonksiyonları ve üretecekleri ürünleri dikkate alarak sanayicilerle

Detaylı

Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ

Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ Türkiye ve Çukurova Bölgesinin Güneş Enerjisi Kullanma Potansiyeli ve Elektrik Üretimi Malzeme Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Mustafa GÜNEŞ mgunes@adanabtu.edu.tr Başlıca Elektrİk Enerjİsİ Üretİm KaynaklarI

Detaylı

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir.

DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY NO: 9 MOSFET Lİ KUVVETLENDİRİCİLER DENEYİN AMACI: Bu deneyde MOS kuvvetlendiricilerden ortak kaynaklı ve ortak akaçlı devreler incelenecektir. DENEY MALZEMELERİ MOSFET: 1x4007 Kondansatör: 3x1 µf,

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ Emirhan BAYIR / Serhan KÜÇÜKA DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar

Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar Panel Radyatörler Dekoratif Radyatörler Havlupanlar Aksesuarlar Yalın Düşünce Coşkunöz Holding şirketlerinin tamamında olduğu gibi COPA olarak bizler, değer zincirimizdeki israfları yok etme sorumluluğu

Detaylı

Ürün görünümü ve Ölçüler. için dalgıç pompa,santrafüj pompa,inline pompa,foseptik pompa ve tüm AC380V(50Hz)trifaze 1-10 Hp direk kalkışlı

Ürün görünümü ve Ölçüler. için dalgıç pompa,santrafüj pompa,inline pompa,foseptik pompa ve tüm AC380V(50Hz)trifaze 1-10 Hp direk kalkışlı LTS 1 Teknolojık değişiklikler nedeniyle,üretici Firma önceden haber vermeden değişiklikler yapabilir. Akıllı ve kolay pompa kontrol ünitesi LTS 1 modeli;otomatik seviye kontrolü,basınç şalteri kontrolü

Detaylı

AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ)

AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ) AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ (AKIM TERAZİSİ) AMAÇ: 1. Bu deneyde, düzgün ve statik bir manyetik B alanında I elektrik akımını taşıyan tele etkiyen bir kuvvet olduğunu gözlemlemek

Detaylı

5/21/2015. Transistörler

5/21/2015. Transistörler Transistörler İki polarmalı yüzey temaslı transistörler, teknik ifadelerde BJT ( Bipolar Junction Transistör) olarak adlandırılmaktadır. Transistör birçok elektronik devrede uygulama bulan işaret yükseltme

Detaylı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 Seviye Alarm Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

Proses Örnekleme Yöntemleri

Proses Örnekleme Yöntemleri Proses Örnekleme Yöntemleri Sistemi temsil eden doğru örneğin alınması yanı sıra doğru örnekleme için aşağıdakilerin sağlanmış olması gerekir. 1. Numune alımı ve taşınmasının güvenli olması 2. Doğru şartlarda

Detaylı

YAPI ELEMANI OLARAK FV KULLANIMI VE AYDINLATMA; İLKÖĞRETİM YAPISI ÖRNEĞİ

YAPI ELEMANI OLARAK FV KULLANIMI VE AYDINLATMA; İLKÖĞRETİM YAPISI ÖRNEĞİ YAPI ELEMANI OLARAK FV KULLANIMI VE AYDINLATMA; İLKÖĞRETİM YAPISI ÖRNEĞİ Kasım ÇELİK 1 Rengin ÜNVER 2 1 Çukurova Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 01330, Sarıçam, Adana 2 Yıldız

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article. Güneş Enerjili Sulamanın Tarım Sektöründe Uygulaması

Araştırma Makalesi / Research Article. Güneş Enerjili Sulamanın Tarım Sektöründe Uygulaması BEÜ Fen Bilimleri Dergisi BEU Journal of Science 3(2), 142-153, 2014 3(2), 142-153, 2014 Araştırma Makalesi / Research Article Güneş Enerjili Sulamanın Tarım Sektöründe Uygulaması Mustafa ATMACA *1, Gökhan

Detaylı

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ Sertlik nedir? Sertlik genel anlamda, malzemelerin kesmeye, çizilmeye, aşınmaya veya kendisine batırılmaya çalışılan cisimlere karşı göstermiş oldukları kalıcı şekil değiştirme

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU ASENKRON VE SENKRON MAKİNALAR ELEKTRİK VE ENERJİ. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU ASENKRON VE SENKRON MAKİNALAR ELEKTRİK VE ENERJİ. Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) DERS BİLGİ

Detaylı

AYDINLATMA ARMATÜRLERİ (Aygıtlar)

AYDINLATMA ARMATÜRLERİ (Aygıtlar) EBT 544 Enerji Verimli Aydınlatma Teknolojileri AYDINLATMA ARMATÜRLERİ (Aygıtlar) Prof. Dr. Sermin Onaygil İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı 2015 / 2016 Bahar yarıyılı Armatürler

Detaylı

ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEMEL UYGULAMALARI DERSİ

ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEMEL UYGULAMALARI DERSİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEMEL UYGULAMALARI DERSİ Dersin Modülleri Temel Elektrik-Elektronik Devre Çizimleri Temel Elektrik-Elektronik Devreler Temel Elektrik Bağlantıları Elektriksel Ölçme Temel Elektrik-Elektronik

Detaylı

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ

TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ TESTONE TTS 125-3300 TRAFO TEST SİSTEMİ ULTRA HASSAS KULLANICI DOSTU SİZ BAĞLANTILARI YAPIN GERİSİ TAM OTOMATİK SİSTEM KONSEPTİ TTS 125-330 Trafo Test Sistemi, dağıtım trafoların YÜKTE - BOŞTA kayıplarının

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: -----------------------------------------------------------------------------

ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: ----------------------------------------------------------------------------- ELEKTRİK TESİSATLARINDA ENERJİ TASARRUFU: ----------------------------------------------------------------------------- Son zamanlarda, elektrik tesisatlarında canlıya ve mala karşı alınan zorunlu önlemler

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

Selectomat SL Lider Kalite - Mükemmel Fiyat

Selectomat SL Lider Kalite - Mükemmel Fiyat Selectomat SL Lider Kalite - Mükemmel Fiyat Ömür boyu güvenilirlik Başarılı kaynak kontrolü Global hızlı servis MMM. İnsan sağlığını korur. Selectomat SL Lider Kalite - Mükemmel Fiyat MMM, hastane sterilizasyon

Detaylı

KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. www.kalyoncuenerji.com

KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. www.kalyoncuenerji.com KALYONCU ENERJİ ENERJİ YATIRIMLARINIZIN GÜVENCESİYİZ.. KALYONCU ENERJİ LTD. ŞTİ. KALYONCU Enerji, güneş enerjisi çözümleri konusunda da uzman ve profesyonel çözümler sunmaktadır. Solar enerji sistemlerinde

Detaylı

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... 1 Dr. Can Fuat GÜRLESEL Bursa ili genelinde faaliyet gösteren ilk 250 büyük firmanın tespitine yönelik 2004 araştırması sonuçlanmıştır. Sonuçlar; araştırmanın künyesi,

Detaylı

DÜZ KESİMLER İÇİN CAM KESME ALETLERİ

DÜZ KESİMLER İÇİN CAM KESME ALETLERİ DÜZ KESİMLER İÇİN CAM KESME ALETLERİ ÖNERİLER: -Kullanmadığınız zaman takımlarınızı yatay bir yüzeye yatırın. -Takımlarınızı temiz tutun, kesme yağlarını takımlardan ve vantuz lastiklerinden silerek temizleyin.

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER

MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER MALATYA BATTALGAZİ METEM ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA DERSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER Bu derse giren arkadaşlarımızın ders işlenirken öğrencilerine yaptırabilecekleri dört adet deney hazırladık. Arkadaşlarımızın

Detaylı

HİZMETLERİMİZ CE İŞARETLEMESİ LABORATUVAR HİZMETLERİ ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK TESTLERİ ELEKTRİKSEL GÜVENLİK TESTLERİ ÇEVRESEL TESTLER RİSK ANALİZLERİ

HİZMETLERİMİZ CE İŞARETLEMESİ LABORATUVAR HİZMETLERİ ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK TESTLERİ ELEKTRİKSEL GÜVENLİK TESTLERİ ÇEVRESEL TESTLER RİSK ANALİZLERİ EGE TEST CENTER, Egetest Center Elektrik Elektronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ünvanıyla 03.03.2016 tarihinde kurulmuştur. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İZTEKGEB)'nde faaliyetlerine başlayan

Detaylı

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Taksimat dairesi; pinyon dişli mil ile birlikte imâl edildiği durumda, kabaca taksimat dairesi çapı, Pinyon mile takıldığında taksimat dairesi çapı Pinyon feder ile

Detaylı

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATİK-MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK-MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ Çekme deneyi test numunesi Çekme deney cihazı Elastik Kısımda gerilme: σ=eε Çekme deneyinin amacı; malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını

Detaylı

17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER

17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER 17. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER KONULAR 1. ÇALIŞMA PRENSİBİ VE SEMBOLLERİ 2. TRANSFORMATÖRLERİN YAPISI VE ÇEŞİTLERİ 17.1 ÇALIŞMA PRENSİBİ VE SEMBOLLERİ Transformatörler, elektromanyetik indüksiyonla enerjiyi

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Doç.Dr.Gülnur TARHAN ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi,Tıbbi Mikrobiyoloji AnabilimDalı ENFEKSİYON HASTALIKLARI İnsanlık tarihinin başlangıcından

Detaylı

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri

Bölüm 12 PWM Demodülatörleri Bölüm 12 Demodülatörleri 12.1 AMAÇ 1. Darbe Genişlik Demodülatörünün çalışma prensibinin anlaşılması. 2. Çarpım detektörü kullanarak bir darbe genişlik demodülatörünün gerçekleştirilmesi. 12.2 TEMEL KAVRAMLARIN

Detaylı

Çekiciler. Çekiciler hakkında genel bilgi. Tavsiyeler. Aks mesafesi

Çekiciler. Çekiciler hakkında genel bilgi. Tavsiyeler. Aks mesafesi Çekiciler hakkında genel bilgi Çekiciler hakkında genel bilgi Çekiciler yarı-römorkları çekmeye yönelik tasarlanmıştır ve bu nedenle kolayca römorkları değiştirmeyi mümkün kılmak için beşinci tekerlek

Detaylı

FOTOVOLTAİK SİSTEM DENEY FÖYÜ

FOTOVOLTAİK SİSTEM DENEY FÖYÜ T.C. KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ENERJĠ SĠSTEMLERĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ FOTOVOLTAİK SİSTEM DENEY FÖYÜ Ders: Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ders Sorumlusu: Doç. Dr. İsmail Polat Eylül

Detaylı

Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi

Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi Ölçme Hataları ve Belirsizlik Analizi Yeryüzünde, ister bir kenar ister bir açı birkaç kez ölçüldüğünde her ölçü değeri arasında az çok farkların olduğu görülür. Yapılan her ölçünün sonucunu aynı bulmak

Detaylı

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EKİ 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Balıkesir byagci@balikesir.edu.tr Özet Geoteknik

Detaylı

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI

FOTOVOLTAIK HÜCRELERIN YAPıSı VE ÇALıŞMA PRENSIPLERI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI DOĞRUDAN ELEKTRIK ÜRETIMI Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretmek için güneş hücreleri (fotovoltaik hücreler) kullanılır. Güneş hücreleri yüzeylerine gelen güneş

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 7 Çözümler 17 Nisan 2002 Problem 7.1 İdeal transformatör. (Giancoli 29-42) Transformatörün birincil (giriş) sargısına bağlanmış bir voltmetrenin

Detaylı

1. ÇEKME DENEYİ 1.1. DENEYİN AMACI

1. ÇEKME DENEYİ 1.1. DENEYİN AMACI 1. ÇEKME DENEYİ 1.1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - Fizik Bölümü Fizik 8.02 Ödev # 1 6 Şubat 2002. Kendinize bir iyilik yapın ve derslere hazırlanın! Derste anlatılmadan önce, konuları okumanızı şiddetle öneririz. Derslerden

Detaylı

KAĞIT İNCELİĞİNDE GERÇEK DOĞAL TAŞ

KAĞIT İNCELİĞİNDE GERÇEK DOĞAL TAŞ KAĞIT İNCELİĞİNDE GERÇEK DOĞAL TAŞ KAĞIT İNCELİĞİNDE GERÇEK DOĞAL TAŞ UYGULAMA ALANLARI Duvar Kaplamaları Şömine Kaplaması Banyolar Aydınlatma Dış Cephe Kaplamaları Mobilyalar Kapılar Zemin Kaplamaları

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi Geliştirilmesi Projesi Ahmet Duran Şahin* Sevinç Sırdaş* Ahmet Öztopal* Ercan İzgi** Mustafa Kemal Kaymak* Bihter Yerli* *İTÜ, Meteoroloji Müh. Böl., sahind@itu.edu.tr

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ

3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ 3. ÜNİTE ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ KONULAR 1. Direnç-Bobin Seri Devresi (R-L Seri Devresi) 2. Direnç-Kondansatör Seri Devresi (R-C Seri Devresi) 3. Direnç-Bobin-Kondansatör Seri Devresi (R-L- C Seri Devresi)

Detaylı

TRECÜMAN ÜNİTESİ. Genel Özellikler :

TRECÜMAN ÜNİTESİ. Genel Özellikler : TU-01 TRECÜMAN ÜNİTESİ Genel Özellikler : Dayanıklı Metal Kasa Sayısal Sistem Kontrolü Arkadan aydınlatmalı 2 x 16 karakterli LCD ekran 16 Butonlu dayanıklı Membrane Switch Klavye 2 çıkış kanalı, (A /

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 4. HAFTA İçindekiler 2. Nesil Güneş Pilleri İnce Tabaka Amorf Silikon (A-Si:H) Güneş Hücreleri Cdte Ve Cuınse2 ("CIS") Temelli

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/33 nin Gereği ve Önemi Ölçekler Ölçek Çeşitleri Elemanları Ölçü Çizgisi Ölçü Rakamı Ölçü Sınır Çizgisi Açı ve Yay Ölçüleri Yay si

Detaylı

Setüstü Kapalı Ateş Gazlı Ocaklar

Setüstü Kapalı Ateş Gazlı Ocaklar 700XP serisi, en üst düzeyde performans, güvenilirlik, enerji tasarrufu, güvenlik standartları ve ergonomik operasyonu garantilemek üzere tasarlanmış 100'den fazla modelden oluşur. Bu kavramlar modülerlik,

Detaylı

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ

6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ AMAÇLAR 6. DİRENÇ ÖLÇME YÖNTEMLERİ VE WHEATSTONE KÖPRÜSÜ 1. Değeri bilinmeyen dirençleri voltmetreampermetre yöntemi ve Wheatstone Köprüsü yöntemi ile ölçmeyi öğrenmek 2. Hangi yöntemin hangi koşullar

Detaylı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı

RC Osilatörler. Şekil 3.26 - Temel Osilatör Blok Diyagramı RC Osilatörler Kendi kendine sinyal üreten devrelere "osilatör" denir. Böyle devrelere dışarıdan herhangi bir sinyal uygulanmaz. Çıkışlarında sinüsoidal, kare, dikdörtgen, testere dişi gibi sinyaller meydana

Detaylı

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik

CUTEC etkisi: -Yüksek verimlilik -Yüksek Işlem güvenliği -Yüksek Yaşam - H7 Kalite Delik CUTEC araç uzmanı CUTEC IsoG yüksek hassasiyetli CNC taşlama makinesi S20 onun araçlarını biler. S20 uygulama alanı çok klasik araç taşlama ek ötesine ulaşır. Medikal, havacılık ve S20 üretilmektedir karmaşık

Detaylı

ISITMA Fiyat Listesi 2016. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir.

ISITMA Fiyat Listesi 2016. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir. ISITMA Fiyat Listesi 2016 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerlidir. ISITMA Fiyat Listesi 01.01.2016 1 Lago E8 Kazan Kontrol Paneli Lago SG Solar Kontrol Paneli Sayfa 4 6 Arda ÜLGEN 2 ISITMA Fiyat Listesi

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ YENİLEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUAR YRD. DOÇ. DR. BEDRİ KEKEZOĞLU DENEY 1 GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ 1. GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ Dünyamızın en büyük enerji kaynağı olan

Detaylı

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER

DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER DENEY NO : 6 DİYOTLU DALGA ŞEKİLLENDİRİCİLER Bu deneyde, diyotun bir dalga şekillendirici olarak çalışmasını görmek ve regülatör, kırpıcı, kenetleyici devrelerin çalışmasını öğrenmek amaçlanmıştır. I-

Detaylı

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ ULUSAL DEPREM İZLEME MERKEZİ 17-28 Ekim 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ- SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Ön Değerlendirme Raporu 28 Ekim 2005 17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Bölgede

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR DENEYSEL UYGULAMALARI

HİDROLİK MAKİNALAR DENEYSEL UYGULAMALARI HİDROLİK MAKİNALAR DENEYSEL UYGULAMALARI 1.GİRİŞ Su türbinleri, sudan enerji alarak, hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren akım makinalarıdır. Hidroelektrik santrallerinde kullanılan su türbinleri

Detaylı

Güvenliğinizi şansa bırakmayın! ANALOG VE DİJİTAL ÖLÇÜ ALETLERİ

Güvenliğinizi şansa bırakmayın! ANALOG VE DİJİTAL ÖLÇÜ ALETLERİ Güvenliğinizi şansa bırakmayın! ANALOG VE DİJİTAL ÖLÇÜ ALETLERİ ISO 9001 : 2008 İçindekiler Analog Ölçü Aletleri... 1 Analog Ölçü Aletleri Teknik Özellikler... Analog Tip Döner Demirli Ampermetreler...

Detaylı

ÖZET. Doktora Tezi. Levent YALÇIN. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı. DanıĢman: Prof. Dr.

ÖZET. Doktora Tezi. Levent YALÇIN. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı. DanıĢman: Prof. Dr. ÖZET Doktora Tezi ANKARA ÜNĠVERSĠTESĠ ZĠRAAT FAKÜLTESĠ HAYMANA ARAġTIRMA VE UYGULAMA ÇĠFTLĠĞĠ NĠN GÜNEġ ENERJĠSĠ POTANSĠYELĠNĠN BELĠRLENMESĠ VE GÜNEġ ENERJĠSĠNDEN YARARLANABĠLME OLANAKLARI Levent YALÇIN

Detaylı

lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı PROFESSIONAL LAUNDRY Özellikler ve faydalar Ana özellikler

lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı PROFESSIONAL LAUNDRY Özellikler ve faydalar Ana özellikler PROSSIONAL LAUNRY lagoon Advanced Care Başlangıç set Kuru temizleme işlemi için mükemmel bir tamamlayıcı Özellikler ve faydalar Müşterinizi kaybetmeyin %100 doğal deterjanlar ve özel programlar sayesinde

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Yanal kafes. FLEXCREEL Rund FLEXCREEL. İki sistemin avantajlarını kombine eder. Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik

Yanal kafes. FLEXCREEL Rund FLEXCREEL. İki sistemin avantajlarını kombine eder. Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik MEMMINGER-IRO yanal kafes: Bireysel bobin alımı ADVANCED KNITTING TECHNOLOGY Yanal kafes FLEXCREEL FLEXCREEL Rund Size ait makine parkının tümü için daha fazla etkinlik İki sistemin avantajlarını kombine

Detaylı

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin

İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin İletkeni Değiştir Ampulün Parlaklığı Değişsin DERS: Fen ve Teknoloji SINIF: 6 ÜNİTE: Yaşamımızda Elektrik KONU: - İletkeni Değiştir, Ampulün Parlaklığı Değişsin ETKİNLİK TÜRÜ: Laboratuvar deneyi, 5E Öğrenme

Detaylı

GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN

GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN GÜNEŞ ENERJĐSĐYLE HĐDROJEN ÜRETĐMĐ Kim. Müh. Serdar ŞAHĐN / Serkan KESKĐN 1. GĐRĐŞ Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretilmesi işlemi, çeşitli alanlarda uygulanmıştır. Fakat güneş enerjisinin depolanması

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

Fronius CL Fronius MIX konseptli FV merkezi inverter. www.neoenerji.com

Fronius CL Fronius MIX konseptli FV merkezi inverter. www.neoenerji.com Fronius CL Fronius MIX konseptli FV merkezi inverter Modüler sistem. Maksimum randıman. Fronius CL, yüksek randımanlı güç elektroniği ile 15 adede kadar özdeș güç ünitesinden olușan benzersiz modüler sistem

Detaylı

Alçak Tavan Aydınlatma Armatürleri Saver Elegant HLB 150

Alçak Tavan Aydınlatma Armatürleri Saver Elegant HLB 150 Alçak Tavan Aydınlatma Armatürleri Saver Elegant HLB 50 Her işletmenin ve sektörün farklı aydınlatma ihtiyaçları ve uyulması gereken aydınlatma standartları vardır. Yoğun pazar araştırması ve Ar-Ge faaliyetlerinden

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı