Düşler Akademisi engelsiz yaşam yolculuğu serüvenine devam ediyor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Düşler Akademisi engelsiz yaşam yolculuğu serüvenine devam ediyor"

Transkript

1

2

3 Düşler Akademisi engelsiz yaşam yolculuğu serüvenine devam ediyor Düşler Akademisi nin eğitim programı, ilk dönemini geride bıraktı. Eğitim programının ikinci dönemi 10 Şubat ta açılıyor. Ankara, Şubat 2014 Engellilik Konusuna Doğru Yaklaşım eğitimleri 8 Şubat ta Düşler Akademisi nin Beşiktaş Şubesi nde, 9 Şubat ta ise Batı Ataşehir şubesinde düzenlenecek. Program akışı, yer, saat ve kayıt bilgileri tan takip edilebilir. Düşler Akademisi Kaş ta Düşler Akademisi nin Antalya Kaş taki merkezi 2014 baharında açılıyor. Akademinin Kaş taki merkezi ile ilgili son bilgileri öğrenmek ve destek olmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz:

4 GEF destekli enerji verimliliği projeleri 5. Ulusal Enerji Verimliliği Fuarı nda tanıtıldı Türkiye de enerji verimliliği seferberliğinin önemli ayaklarından biri olan Ulusal Enerji Verimliliği Fuar ında GEF desteği ile yürütülen enerji verimliliği projelerinin tanıtıldığı stand, büyük ilgi gördü. Ankara, Şubat Ulusal Enerji Verimliliği Fuarı, Ocak ayı başında İstanbul da düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından UNDP ile birlikte GEF (Küresel Çevre Fonu) desteği ile yürütülen "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması", "Binalarda Enerji Verimliliğini Artırılması" ve "Enerji Verimli Cihazların Piyasa Dönüşümü" projelerinin tanıtıldığı stand büyük ilgi çekti. Projelerin tanıtıldığı stand ile kamu kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından vatandaşa kadar geniş bir kesime ulaşılmış oldu. Ayrıca fuarda, GEF destekli projelerin tanıtıldığı bir yan etkinlik de düzenlendi. Enerji verimliliği için çözüm önerileri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen fuar, her yıl Ocak ayının ikinci haftası olarak belirlenen Enerji Verimliliği Haftası nda düzenleniyor. Sektörün tüm temsilcilerinin ve uzmanlarının bir araya geldiği fuar, Türkiye deki ve dünyadaki gelişmelerin izlenebilmesi, sorunların ve üretilen çözüm önerilerinin değerlendirilmesi bakımından çok önemli bir platform oluşturuyor.

5 Foça nın yüzü Deniz ve Kıyı Koruma Alanı ile gülüyor Denizel değerlerin korunmasıyla Foça Deniz ve Kıyı Koruma Alanı nın (DKKA) yıllık değeri 59,5 milyon TL ye ulaştı. Ankara, Şubat 2014 Türkiye nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Foça Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi nde hem ekosistem hem de ekonomik gelişim açısından çok önemli başarılar elde edildi. Akdeniz fokunun yaşadığı ender alanlardan olan Foça da proje kapsamında pek çok önemli çalışmalar yapıldı. Denizel biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik bu çalışmalarla, balıkçılık konusunda Foça ya yıllık 9,5 milyon TL ekonomik değer sağlandı. Yıllık ekonomik değer yaklaşık 60 milyon TL Foça da denizel değerlerin korunmasıyla, ekonomik değerler de artış gösterdi. Bu sayede Foça DKKA, yıllık 59,5 milyon TL ekonomik değer üretir hale geldi. Bu miktar içerisinde balık 10 milyon TL, karbon tutma 655 bin TL, erozyon kontrolü 8,5 milyon TL, atık su arıtımı 1,5 milyon TL ve turizm/rekreasyon 39 milyon TL tutuyor.

6 Deniz ve Kıyı Koruma Alanı nın Ayvalık a katkısı yıllık 81 milyon TL Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, 16 sı koruma altında olmak üzere 671 tür deniz canlısına yaşama, beslenme ve üreme alanı sağlıyor. Ayvalık ta denizel değerlerin korunmasıyla elde edilen yıllık ekonomik gelir ise 81 milyon TL. Ankara, Şubat 2014 Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) arasında yer alıyor. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı nda proje kapsamında koruma altına alınan denizel değerler, aynı zamanda ekonomik değerlerin de korunmasını sağlıyor. Ayvalık Adaları DKKA; turizm/ rekreasyondan 72 milyon TL, balıkçılıktan 410 bin TL, atık su arıtımından 7 milyon TL, erozyon kontrolünden 643 bin TL, karbon tutmadan 1,2 milyon TL ve deniz börülcesinden 270 bin TL olmak üzere toplamda 81 milyon TL yıllık gelir üretiyor. Deniz çayırlarının inanılmaz katkısı Proje kapsamında korumaya alınan alanda da bulunan, Akdeniz havzasına endemik olan ve kıyısal alanda yaşayan deniz çayırları (Posidonia oceanica), kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleri ile Ayvalık a yıllık 2 milyon TL kadar destek hizmet sağlıyor.

7 Enerji verimliliği ile ilgili beş proje destekleniyor Türkiye de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi (EVÜ dp) kapsamında başlatılan Hibe Programı na yapılan proje başvurularının idari ve teknik değerlendirmesi tamamlandı. Ankara, Şubat 2014 Bu değerlendirmelerin sonucunda başarılı bulunan ve Hibe Programı bütçesindeki kısıtlamalar da dikkate alınarak, hibe desteğinden yararlanması uygun bulunan araştırma projelerinin listesi, başvuru sahibi üniversitelerin alfabetik sıralamasına göre aşağıdaki gibi. Hibe Programımıza ilgi gösteren ve başvuruda bulunan bütün üniversitelerimize teşekkür ederiz. Başvuru sahibi ANKARA ÜNİVERSİTESİ Proje başlığı Ankara Elektrikli Ev Aletleri Teknolojilerinde Enerji Verimliliği Araştırma Merkezi BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ İklim Değişikliği ve Ev Aletleri İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AYDINEnerji verimliliği ve Elektrikli Ev Aletlerinin Kullanım Verimliliğinin Artırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği Farkındalığı ve İklim Değişikliği ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ Türkiye de Enerji Verimli Televizyon Teknolojilerinin Bilinçlendirme ve Dönüşüm Projesi

8 Engelsiz Yaşam projesine iki ödül Engelsiz Yaşam projesi, Otomotiv Distribütörleri Derneği Satış ve İletişim Ödülleri nde Jüri Özel ödülünü ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği nin Gönülden Ödüller etkinliğinde En Başarılı Gönüllülük Projesi ödülünü aldı. Ankara, Şubat 2014 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNDP nin desteğiyle Peugeot Türkiye tarafından 2013 yılında başlatılan Engelsiz Yaşam projesi, otomotiv sektörünün önemli ve tek ödül programı Otomotiv Distribütörleri Derneği Satış ve İletişim Ödülleri 2013 Gladyatörü nü kazanan projelerden biri oldu. Engelsiz Yaşam projesine bir diğer ödül de Özel Sektör Gönüllüler Derneği tarafından verildi. Özel sektördeki gönüllülük çalışmalarını destekleyerek yaygınlaşmasını sağlamak ve toplumda fark yaratan iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla Özel Sektör Gönüllüler Derneği tarafından 2007 yılından bu yana verilen Gönülden Ödüller de Engelsiz Yaşam projesi, En Başarılı Gönüllülük projesi oldu. Engellilerin hayata uyumları ve gönüllülük "Engelsiz Yaşam" projesi, engellilere yönelik konuların yönetiminin iş modellerinde yer almasını, yönetim ve çalışanlar ile paydaşları tarafından benimsenmesini ve uygulanmasını sağlamayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın desteği, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNDP işbirliği ile engellilerin hayata uyumları konusunda güçlü adımlar atıldı.

9 UNDP Raporu: Önemli ilerlemelere rağmen eşitsizlikler giderek artıyor UNDP Başkanı Helen Clark tarafından açıklanan rapora göre, eşitsizliklerin sürdürülebilir olarak azaltılması için yeniden dağıtım politikaları ve sosyal normların değişmesi ile desteklenen kapsayıcı büyüme modellerine ihtiyaç var. Ankara, Şubat 2014 Fotoğraf: UNDP/Dylan Lowthian Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1 i toplam gelirin yüzde 40 ına sahipken en yoksul yüzde 50, toplam gelirin sadece yüzde 1 ine sahip. Küresel Ayrışma: Gelişmekte olan ülkelerdeki eşitsizlikle yüzleşmek başlıklı rapora göre, eşitsizlikler eğer göz ardı edilirse, kalkınmanın temellerini ve ulusal ve sosyal barışı sarsabilir. Bugünün eşitsizlik düzeyi adaletsiz ve Küresel Ayrışma raporunda gösterildiği gibi, insani gelişmeyi sekteye uğratıyor ifadesini kullanan UNDP Başkanı Helen Clark, Rapor, hem ülke içinde hem ülkelerarası düzeyde bizleri ayrıştıran eşitsizliklerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırıyor ve eşitsizliklerin artmasının kaçınılmaz olmadığını iddia ediyor, dedi. Eşitsizlik gelir dağılımının da ötesine gidiyor Nüfus büyüklüğüne uyum sağlayan gelir eşitsizliği, gelişmekte olan ülkelerde yılları arasında yüzde 11 arttı. Gelişmekte olan ülkelerde hanehalklarının önemli bir kısmı, diğer bir deyişle bu ülkelerdeki nüfusun yüzde 75 inden fazlası, gelir dağılımının 1990 yılına göre daha eşitsiz olduğu toplumlarda yaşıyor. Fakat yüksek ve sürekli eşitsizlik, gelir dağılımının da ötesine gidiyor. Pek çok gelişmekte olan ülkelerde, anne ölüm oranları düşüyor. Fakat kırsal bölgelerde yaşayan kadınların doğum sırasında ölüm oranları, şehirlerde yaşayanlara oranla üç kat daha fazla. Kadınların, iş gücüne katılma oranları artıyor. Ancak kadınlar, güvencesi olmayan işlerde orantısız olarak ve siyasi karar alıcılar arasında yetersiz temsil ediliyorlar. Dahası, kadınlar erkeklerden çok daha az para kazanıyorlar. Gelişmekte olan ülkelerden toplanan verilere göre, refah düzeyi en düşük kesimden olan çocukların 5 yaşından önce

10 hayatını kaybetme olasılığı, refah düzeyi en yüksek kesimde doğan çocuklara oranla 3 kat daha fazla. Sosyal koruma artık daha çok insana ulaşıyor, ancak engelli bireyler ortalama harcamalardan 5 kat daha fazla sağlık harcamaları yapmak zorunda kalıyor. Eşitsizlikler kalkınmayı sekteye uğratıyor Giderek artan eşitsizlikler, ekonomik gelişmeyi aksatıyor, demokratik yaşamı zayıflatıyor ve sosyal bütünlüğe zarar veriyor. Böylece eşitsizlikler, kalkınmayı sekteye uğratıyor. Gelir dağılımının düzenlenmesi eşitsizliğin azaltılması için çok önemli olsa da, bununla birlikte daha kapsayıcı büyüme modellerinin de benimsenmesi gerekiyor. Yoksulların ve düşük gelirli hanelerin gelirinin ortalamadan daha hızlı artması ve böylece eşitsizliklerin sürdürülebilir olarak azaltılması, 2015 sonrası kalkınma gündemi için de çok önemli bir konu. Gelişmekte olan ülkelerde, 2015 yılına kadar aşırı yoksulluğun yarı yarıya azaltılmasını hedefleyen birinci Binyıl Kalkınma Hedefine ulaşılması için ekonomik büyüme çok önemli. Fakat yüksek milli gelir seviyesi ve hızlı ekonomik büyüme, her zaman eğitimde, sağlıkta ve diğer alanlarda eşitsizliklerin azalması anlamına gelmiyor. Küresel eşitsizlik eğilimleri analiz edildi Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan küresel bir diyalogla, dünya çapında yaklaşık 2 milyar kişiye ulaşıldı. Bireyler artık kendi hayatlarını etkileyecek kararların alımı sürecinde söz sahibi olmayı talep ediyor. Bireyler, özellikle daha yoksul ve dışlanmış kesimlerin maruz kaldığı ve giderek artan eşitsizliklere ve güvensizliklere dikkat çekiyor. Rapor, küresel eşitsizlik eğilimlerini analiz ederken bu eşitsizliklerin nedenlerini ve kapsamını, etkilerini ve nasıl azaltılabileceğini ortaya koyuyor. Politika yapıcıların eşitsizlikle ilgili görüşlerini toplayan araştırmanın paylaşıldığı raporda, gelişmekte olan ülkelerde eşitsizlikle mücadele etmek için kapsayıcı bir politika çerçevesi çiziliyor.

11 Türkiye deki öğrenciler için yeni bir yarışma: Su ile ilgili projeler için yenilikçi fikirler Her Damla Değer Katar projesi, su ile ilgili yenilikçi fikirlere para ödülünün verileceği Su Ödülleri yarışmasını başlattı. Ankara, Şubat 2014 Yarışmaya, Türkiye deki üniversitelerde kayıtlı yüksek lisans öğrencileri veya doktora öğrencileri katılabiliyor. Yarışma için son başvuru tarihi 10 Mart Toplumların suya erişimi ve sanitasyon ihtiyacına karşılık verebilecek, iklim değişikliğine uyum sağlamaya yardımcı olacak ve suyun bilinçli tüketimi konusunda farkındalık yaratabilecek yeni fikirler bu yarışmada ödüllendirilecek. İyi tasarlanmış proje fikirlerinin, başvuru rehberinde belirtildiği gibi açıkça belirtilmesi gerekiyor. Ödüller en iyi proje fikirlerine verilecek. Verilen ödüllerin, projelerin uygulanmasını fonlaması beklenmiyor. Başvuru koşulları ve detaylı bilgi için tıklayınız.

12 BM, yerel sürdürülebilir kalkınma çözümlerini ödüllendiriyor Birleşmiş Milletler liderliğinde bir araya gelen Ekvator Girişimi, yerelde sürdürülebilir kalkınmayı ön plana çıkaran yenilikleri 2014 Ekvator Ödülleri ne başvurmaya davet ediyor. Başvurular Türkçe olarak da yapılabiliyor. Ankara, Şubat 2014 Ekvator Girişimi, gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla mücadele ederken çevreyi koruyan toplum temelli girişimleri ödüllendirmek istiyor. 146 ülkeden kabul edilen başvurular 22 Mart 2014 tarihine kadar yapılabilecek. Başvurular Türkçe olarak da yapılabiliyor. Türkçe başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız. Pek çok konuda kalkınma projeleri ödüllendiriliyor Büyük etki yaratabilecek yerel çevre ve kalkınma çözümleri arıyoruz diyen UNDP Başkanı Helen Clark, Dünyanın çeşitli yerlerinden topluluklar çevre, iklim, yoksullukla mücadele konularında ilham verici çözümler üretiyorlar ve biz bu çabaları tüm dünyaya duyurmak istiyoruz, dedi. Geçtiğimiz 12 yıl boyunca Ekvator Ödülleri, 60 farklı ülkeden projeye verildi. Bu ödüllerin içinde korunan bölgeler, tarım ve hayvancılık kooperatifleri, vahşi hayatı koruma girişimleri, yerel su komiteleri, toplum tarafından korunan ormanlar, yerel düzeyde yönetilen deniz alanları ve tohum bankaları yer aldı. Ekvator ödülü, Gisele Bündchen ve Edward Norton gibi ünlülerin yanı sıra, eski Norveç Devlet Başkanı Gro Harlem Brundtland ve Kosta Rika eski Devlet Başkanı Oscar Arias, Ted Turner ve Richard Branson gibi hayırseverler ve Nobel ödüllü kişiler tarafından destekleniyor. Bu yılın teması: İklim değişikliği için yerel çözümler Ekvator Girişimi bireysel başarıları değil, kolektif hareketleri ödüllendiriyor Ekvator Ödülü, dünyanın dört bir tarafından 25 toplum temelli kuruluşa verilecek. Kazananlar, nakit para ödülü alırken, kazananların arasından seçilecek beş kuruluş özel ödülün sahibi olacak. Ekvator ödülünün bu yılki teması iklim değişikliği için yerel çözümler.

13 Kazananların, Eylül ayında New York ta yapılacak BM Genel Kurulu na ve İklim Zirvesi ne katılması sağlanacak. Ekvator Girişimi BM yi, hükümetleri, sivil toplum örgütlerini ve iş dünyasını bir araya getiriyor ve insanlık, doğa ve güçlü toplumlar için yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirmeyi amaçlıyor.

14 'Yeni nesil fikirbazlar' aranıyor: Üniversiteler arası fikir üretme kampları Gençlerin yenilikçilik becerilerini geliştiren ve iş fikirleri üretmelerini destekleyen fikir üretme kampları İstanbul, İzmir ve Eskişehir de başlatıldı. Ankara, Şubat 2014 Yeni Nesil Fikirbazlar Aranıyor sloganıyla başlayan fikir üretme kampları Türkiye genelinde fikir üretme frekansının artmasını desteklemeyi amaçlıyor. 34 iş fikri üretildi İstanbul, İzmir ve Eskişehir deki üniversiteler arasında yapılan fikir üretme kamplarında gençler, odun dışı orman ürünleri, evsel atıkların geri dönüşümü, ev/hane için enerji verimliliğinin artırılması, e-kamu hizmetlerinin etkinleştirilmesi, engellilerin toplumsal hayata katılımı, gençlerin üniversite hayatına uyumu gibi alanlardaki sosyal sorunlara iş fikri çözümleri ürettiler. 243 gencin katılımıyla yapılan kamplarda toplam 34 iş fikri üretildi. Intel tarafından dünya genelinde uygulanan fikir üretme kampları Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kalkınma Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Intel ortaklığında Teknoloji ve Girişimcilik adlı proje ile ilk olarak 2012 yılında Türkiye de düzenlendi. Fikir üretme kampları, 2013 yılından itibaren Uluslararası Girişimcilik Merkezi ile geliştirilen işbirliği kapsamında ülke genelinde yaygınlaştırılıyor. Uluslararası Girişimcilik Merkezi nedir? Uluslararası Girişimcilik Merkezi, UNDP, TC Kalkınma Bakanlığı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından Türkiye de inovasyon odaklı bir girişimcilik ekosisteminin yapılandırılması için hayata geçirilen 5 yıllık bir proje. Girişimciliği ekosistem buluşmaları, araştırmalar ve kapasite gelişimi ile destekleyen proje, Türkiye genelinde etkin 70 den fazla ilgili kurumun katkıları ve işbirlikleri ile çalışmalarını sürdürüyor.

15

16 UNDP Başkanı: Eşitsizlikle mücadele, yoksullukla mücadelenin anahtarıdır UNDP Başkanı Helen Clark, London School of Economics te verdiği Uluslararası Kalkınma dersinde eşitsizliğin ülkelerin kalkınmasına engel oluşturduğunu ve buna rağmen bu konuda çok az ilerleme kaydedildiğini söyledi. Ankara, Şubat 2014 Helen Clark: Ekonomik dışlanma, siyasi dışlanma ile birleşince tehlikeli bir karışım meydana getiriyor. Son yıllarda şahit olduğumuz ayaklanmalar da bunu gösteriyor. Buna rağmen farklı biçimlerdeki eşitsizlikle mücadele için çok az bir gelişme gösterildi, dedi. Helen Clark sözlerine şöyle devam etti: Kanıtlar gösteriyor ki, gelir eşitsizliği uzun vadede büyümeyi engelliyor. Daha zayıf sağlık göstergelerine, siyasi istikrarsızlığa, daha fazla şiddete ve sosyal birliğin bozulmasına neden oluyor. Aynı zamanda gelir eşitsizliği, etkili reformlar için gereken kolektif karar alma kapasitesine de zarar veriyor. Küresel gelir eşitsizliği hala çok yüksek. Dünya nüfusunun yüzde 8 i toplam gelirin yarısına sahipken, nüfusun yüzde 92 si toplam gelirin ancak diğer yarısını kazanabiliyor. Oxfam International tarafından yayımlanan rapora göre, dünyanın en zengin 85 kişisi, dünya nüfusunun daha yoksul olan yarısı ile aynı servete sahip. Helen Clark, Bu dağılım, hem adaletsiz olduğu hem de kalkınmayı sekteye uğrattığı için küresel sivil toplum tarafından kabul edilemez görülüyor, dedi. etti. Sadece sağlık, eğitim ve gelir konularında ülkelerin başarılarını değil bunların dağılımlarını da hesaba katan Eşitsizliğe uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi nin göz önüne alan 2013 İnsani Gelişme Raporu, eşitsizlik nedeniyle insani gelişmenin yüzde 23 oranında kayba uğradığını belirtiyor. Helen Clark, yalnızca sosyal politikalarla değil, aynı zamanda kapsayıcı ve iş olanaklarını artıran bir büyüme ve ticaretten finansa pek çok alanda, iklim değişikliği de gözetilerek daha adil uluslararası kurallarla eşitsizliğin azaltılabileceğini söyledi. Clark, uluslararası topluluk tarafından oluşturulan yeni 2015 sonrası kalkınma hedeflerinin ve dünyanın dört bir tarafındaki insanların isteklerinin dikkate alınmasının, eşitsizlikle mücadelede ve kalkınmanın sağlanmasında etkili

17 olabileceğini söyledi. Önümüzdeki 15 yıl için küresel sürdürülebilir kalkınma gündemi belirlenecek. Bu süreçte, insani gelişme sağlanırken yoksulluğun her boyutuyla giderilmesi, eşitliğe ulaşılması, doğanın sınırları içinde yaşamın sağlanması için kararlı atılımlara ihtiyacımız var. Helen Clark ın LSE de yaptığı konuşmasının tam metni için tıklayın.

18 PODCAST 90 6 OCAK sonrası kalkınma gündeminde bilgi ve iletişim teknolojileri Helen Clark, UNDP Başkanı play PODCAST 90 UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız ün ilk programı bu ve 90. kez Yeni Ufuklar da sizlerle birlikteyiz. Bu bölümde 2015 sonrası kalkınma gündeminin oluşturulması sürecindeki son durumdan ve bu süreçte bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolünden bahsedeceğiz. Konuğumuz da UNDP Başkanı Helen Clark yılının ortalarında başlayan 2015 sonrası kalkınma gündeminin belirlenme süreci devam ediyor. Bu süreç, dünyanın dört bir yanındaki bireylerin katkılarıyla yeni küresel kalkınma gündeminin önceliklerini saptamayı amaçlıyor. UNDP Başkanı Helen Clark, geçtiğimiz aylarda verdiği bir röportajda 2015 sonrası kalkınma gündemin oluşturulmasına ilişkin istişare sürecindeki son durumu şöyle değerlendiriyordu: Helen Clark: Bu çok büyük bir deneyimdi çünkü sizin de hatırlayacağınız üzere, Binyıl Kalkınma Hedefleri böyle bir istişare süreci sonunda hazırlanmamıştı. Yine de Binyıl Kalkınma Hedefleri büyük bir ilgi gördü. Hedefler ile ilgili raporlar hazırlandı, ülkeler hedefleri gerçekleştirmeye çalıştı ve kalkınma ortakları Binyıl Kalkınma Hedeflerini destekledi. Fakat Binyıl Kalkınma Hedefleri nin süresinin dolduğu 2015 yılına yaklaşıyoruz. Buradaki önemli soru şu: Binyıl Kalkınma Hedefleri nin oluşturulduğu 2000 yılına geri dönüp hedefleri önceki gibi mi belirleyeceğiz, yoksa bireyleri bir amaç etrafında bir araya getirecek ve birleştirecek yeni bir küresel kalkınma gündemi mi oluşturacağız? Bireylere fikirlerini sorduğumuz çevrimiçi anketler yaptık. Bunun yanında ulusal istişareler yapıldı. Eşitsizlik, sağlık, eğitim, çatışma, barış ve kalkınma, çevresel sürdürülebilirlik gibi tematik alanlarda istişareler yaptık. Dünyanın dört bir yanından geniş bir katılım ile yapılan bu istişarelerle, daha önce hiçbir BM faaliyetinde görülmeyen benzersiz bir sürece tanık olduk. UNDP Türkiye: Şu ana kadar ulusal istişareler ve gıda güvenliği, temiz suya erişim ve yönetişim gibi 11 tematik alanda yapılan küresel istişare toplantıları

19 ile 2015 sonrası kalkınma gündemi sürecine, 88 ülkeden 300 binden fazla birey dâhil oldu. Helen Clark, daha çok bireyin sesinin duyulması için yapılan bu istişarelere kaç kişinin yer almasını hedeflediklerini şöyle anlatıyor: Helen Clark: Ulusal istişare toplantıları düzenledik, hükümetler ulusal istişare toplantılarını düzenleme hususunda oldukça hevesliydi. Yaklaşık 100 ülkede bu toplantıları yaptık. İstişare toplantılarında hükümet yetkilileri de vardı, sivil toplum temsilcileri de. Bazıları 1 milyon kişiye ulaşabilir miyiz? sorusuna Belki ulaşamayız diyorlar ama bence ulaşacağız. UNDP Türkiye: Bu haftaki programımızla ilgili soru ve görüşlerinizi Twitter üzerinden #yeniufuklar etiketiyle bizlerle paylaşabilirsiniz sonrası kalkınma gündeminin saptanması sürecinin en önemli aracı bilgi ve iletişim teknolojileri oldu. Konusunda uzman kişileri bir araya getiren İstediğimiz Gelecek 2015 internet platformu üzerinden çevrimiçi tartışmalar yapıldı. Ayrıca, yaklaşık 1 milyon kişi, çeşitli dijital araçlar, telefon mesajı ve 700 den fazla sivil toplum ortağı ağı yoluyla çevrimiçi ankete katıldı. Siz de 2015 sonrası kalkınma gündemi için önceliklerinizi belirtebilirsiniz ve çevrimiçi ankete katılmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Helen Clark, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu süreçte oynadığı rolden şöyle bahsediyor: Helen Clark: Öncelikle, şunu söylemeliyim: Kâğıt ve kalem de bu anketin doldurulmasında çok önemliydi. İnternete erişimi olmayan bireylerden toplanacak veri, kâğıt ve kalemle toplandı ve böylece onların da sesi, küresel istişarelerin bir parçası oldu. Ayrıca 2015 sonrası kalkınma gündemi istişarelerinde bilgi ve iletişim teknolojileri çok önemli bir rol oynadı. Belki bir telefon ya da bir sesli mesaj ile dünyanın dört bir yanından pek çok birey ankete katıldı. İnternete erişimi olmayanlar için sadece bir cep telefonu mesajı da yeterli oldu. Her şeye rağmen, sesinizi duyuracak ve diğer insanlara ulaşacak pek çok araç bulabilirsiniz. UNDP Türkiye: internet sitesinde çevrimiçi hazırlanan dünya haritası üzerinde anketin sonuçları görülebiliyor ve anket sonuçları ülke, bölge, cinsiyet, eğitim seviyesi veya yaş bazında harita üzerinde sınıflandırılabiliyor. Büyük bir kısmı tamamlanan 2015 sonrası kalkınma gündemi sürecinde bundan sonra atılacak adımları UNDP Başkanı şöyle özetliyor: Helen Clark: Daha çok bireyin sesinin duyurulması için çevrimiçi platform açık tutulacak. Aynı zamanda ulusal istişareler ve diğer istişareler yapılmaya devam edilecek. Fakat sürecin önemli bir aşaması tamamlandı. BM Genel Sekreteri nin oluşturduğu Üst Düzey Panel de raporunu sundu. Şimdiye kadar yapılanlar tüm bu sürecin ilk aşaması olarak görülebilir çünkü şimdi süreç Birleşmiş Milletler Genel Kurulu na taşındı. Haziran 2012 de yapılan Rio+20 Zirvesi nde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine çalışacak bir Çalışma Grubu kurması istenmişti. Çalışma Grubu kuruldu ve çalışmalarına başladı. Birçok üye ülke bu grupta temsil ediliyor. Çalışma Grubu, Eylül 2014 te raporunu sunacak. Raporun sunulmasıyla birlikte, Birlemiş Milletler in 193 üye ülkesi yeni hedeflerin belirlenmesi için müzakerelere başlayacak. Tüm bu sürecin sonunda üye ülkeler yeni kalkınma gündemini müzakere edecek. Bu nedenle Birleşik Krallık hükümeti, vatandaşlarının yeni kalkınma gündemi hakkındaki düşüncelerini öğrenmeli; Benin, Nijerya hükümetleri ve Brezilya hükümeti, vatandaşlarının yeni kalkınma gündemi hakkındaki düşüncelerini öğrenmeli. Hükümetinizin bu müzakerelerde neler söylemesini istiyorsunuz? Bu nedenle yapılan bu istişareler çok önemli. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: Peki, yapılan bu kapsamlı ve geniş katılımlı küresel istişarelerden çıkan veriler nasıl kullanılabilir? Bireylerin istişarelerde belirttiği ve kendileri için önem arz eden kalkınma konuları ile ilgili daha çok çalışma

20 yapılması için bu istişareler nasıl bir fayda sağlayabilir? Yeniden, Helen Clark Helen Clark: Bu istişarelerde elde edilen tüm verilere çevrimiçi yollarla erişilebilir. Bireyler bu verileri kullanabilir ve analiz edebilirler. Bu nedenle savunu gruplarının istedikleri veriyi bulabilmeleri ve kullanabilmeleri mümkün. Bu verilerle bir ülkede kaç kişinin bir konuda ya da başka bir konuda neler söylediği görülebilir. Özetlemek gerekirse, bu istişarelerin şaşırtıcı tarafı şu: Çevrimiçi anketin dürüst ve açık bir hükümet maddesi en çok işaretlenen üçüncü madde oldu. Bu madde bireyler için gerçekten çok önemli. Yönetişimin rolü, daha demokratik, hesap sorulabilir, sorumlu, şeffaf ve dürüst hükümet konusunu geleneksel yollarla spesifik kalkınma belgeleri üzerinden müzakere etmek biraz zordu. Ama bireyler bu konunun önemine dikkat çekiyorlar. Ben bunun kolayca kenara atılabilir bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bir ülkede kalkınmanın devam edebilmesi için yönetişimin kalitesi çok önemli. Eşitlikçi mi, adil mi, bir gruba ayrıcalık tanırken diğerlerini marjinalleştiriyor mu? Bu yüzden bu seslerin duyulması, rapor edilmesi, bilginin senin, benim, onun ülkesine ulaşması sadece iyi yönde kullanılabilir. Bu da her konuda hükümetleri teşvik edici nitelik taşır. UNDP Türkiye: UNDP Başkanı Helen Clark ın, geçtiğimiz aylarda İngiliz the Guardian gazetesine verdiği röportajındaki bu sözleriyle Yeni Ufuklar ın bu haftalık da sonuna gelmiş oluyoruz.bu bölümde 2015 sonrası kalkınma gündeminin oluşturulması sürecindeki son durumdan ve bu süreçte bilgi ve iletişim teknolojilerinin rolünden bahsettik. Bu programla ilgili soru ve görüşlerinizi Twitter üzerinden #yeniufuklar etiketiyle bizlerle paylaşabilirsiniz. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu - Radyo İlef te hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, 50 ye yakın ilde Polis Radyosundan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından, Kıbrıs ta MYCY radyosundan ve podcast formatında itunes ve Soundcloud üzerinden ayrıca tr.undp.org adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle hoşçakalın! Kaynak: Helen Clark Röportajı, 25 Temmuz 2013, the Guardian Global Development Professionals Network Fotoğraf: Dylan Lowthian Seslendirmeler için Nihan Cabbaroğlu'na teşekkür ederiz.

21 PODCAST OCAK 2014 Deniz ve kıyı koruma alanlarına neden ihtiyacımız var? Gülden Atkın Gençoğlu, Türkiye nin Korunan Alanlar Sisteminin Güçlendirilmesi: Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının Sürdürülebilirliğinin Kolaylaştırılması Projesi Sorumlusu play UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar programıyla karşınızdayız. Bu bölümde biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayan deniz ve kıyı koruma alanları hakkında konuşacağız ve konuğum da Türkiye nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemlerinin Güçlendirilmesi projesinin Sorumlusu sayın Gülden Atkın Gençoğlu. Hoşgeldiniz. Gülden Atkın Gençoğlu: Hoşbulduk. UNDP Türkiye: Bu projenin detaylarına döneceğiz ama ilk olarak şunu sormak istiyorum, deniz ve kıyı koruma alanı ne anlama geliyor? Gülden Atkın Gençoğlu: Deniz ve kıyı koruma alanı en basit ve kısaca tabiriyle doğal, tarihi ve kültürel özelliklerinin korunduğu deniz ve kıyı koruma alanlarıdır. Bu koruma yasalar altında yöre halkının ve paydaşların katılımı ve desteğiyle yapılır. Burada Türkiye deki yasal durum ile ilgili bir parantez açmak istiyorum. Türkiye de mevzuatta tanımlanmış farklı koruma statüleri var. Örneğin en aşina olduğumuz özel çevre koruma bölgeleri ve milli parklar gibi. Ancak buna rağmen, deniz ve kıyı koruma alanları mevzuatta tanımlanmamış. Bu nedenle uygulamada, deniz ve kıyı alanı içeren tüm koruma alanlarını deniz ve kıyı koruma alanları olarak görüyoruz. UNDP Türkiye: Deniz ve kıyı varsa ve korunan alan ise deniz kıyı koruma alanı olarak kabul ediyoruz. Türkiye de farklı isimler veya statüler altında, farklı bakanlıklarca yönetilen 31 adet deniz ve kıyı koruma alanı var. Aslında bu şu anlama geliyor, Türkiye kıyılarının yüzde 4 ü korunuyor değil mi? Gülden Atkın Gençoğlu: Evet. UNDP Türkiye: Türkiye nin deniz ve kıyı koruma alanları sitemlerinin güçlendirilmesi ismini taşıyor sizin projeniz ve bu proje kapsamında Fethiye ve Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, Köyceğiz-Dalyan, Datça- Bozburun, Gökova, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı nda

22 çalışıyorsunuz, devam ediyorsunuz. Peki deniz ve kıyı koruma alanlarına niye ihtiyaç duyuyoruz? Gerçekten bir fayda sağlıyor mu bu uygulama? Deniz kıyı koruma alanlarının faydası neler? Bunlardan biraz bahsedelim. Gülden Atkın Gençoğlu: Aslında iyi tasarlanan ve iyi yönetilen deniz ve kıyı koruma alanlarına ihtiyacımız var çünkü bu alanlar barındırdıkları doğal kaynakları ile yöre halkına sosyal, kültürel, ekonomik refahına katkı sağlıyor. UNDP Türkiye: Sadece denizin veya kıyının kendisine değil, oradaki yaşama da katkı sağlıyor. Gülden Atkın Gençoğlu: Kesinlikle. Ve sizin bahsetmiş olduğunuz gibi, bu Türkiye kıyılarının deniz ve kıyı koruma alanları Türkiye kıyılarının yüzde 4 ünü temsil ediyor. Bu temsiliyet yeterli olmasa da aslında Türkiye kıyılarında 27 ilimizde yaşayan 30 milyon kişiyi düşündüğümüz zaman aslında bu alanların ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. UNDP Türkiye: Aslında gayet kalabalık olan bir yerden bahsediyoruz. Türkiye nin kıyılarında yaklaşık 30 milyon insanın bulunduğu göz önüne alınırsa, oradaki örneğin daha sonra ölçeklendirilip büyütülmesi, başka bir yerde uygulanması açısından önem taşıyor olabilir. Az önce şundan bahsettik, sosyal ve kültürel anlamda da etkileri var ama aslında en önemlisi belki öne çıkan, ekosistem hizmeti konusu. Yani deniz ve kıyı koruma alanları sayesinde oradaki, oranın canlılarına habitatına sağlanan katkı değil mi ilk öne çıkan nokta? Gülden Atkın Gençoğlu: Kesinlikle. Bunu aslında örneklerle anlatabilirim en iyi deniz ve kıyı koruma alanları, deniz canlılarını koruyor. Örneğin deniz çayırları, kum köpekbalığı, deniz kaplumbağası, orfoz, tepeli karabatak, yunus ve Akdeniz foku gibi küresel öneme sahip canlıların neslinin devamını sağlıyor. Aslında bu, aynı zamanda bu alanların sağlıklı kalması ve sağladıkları hizmetlerin de sizin bahsetmiş olduğunuz gibi ekosistemin devamı demek. Ayrıca Foça için Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi için Akdeniz foku, köyceğiz- Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi için deniz kaplumbağası çok büyük öneme sahip. Bu alanların tanınır olmasını sağlamak için en önemli etken. UNDP Türkiye: Aslında bu programın doksan küsur haftadır yapıyoruz yeni ufuklar programını ve ilk programda da sizin henüz bu aşamaya gelmemişti, yeni bir projeydi, yine sizin projenizi konuşmuştuk. O zaman Kum Köpekbalıkları hakkında konuşmuştuk. Arşivden bakmam mümkün. Adresi verelim; tr.undp.org adresinden veya yeniufuklar.info adresinden podcast arşivimize ulaşılabiliyor. Bu bölümde konuştuğumuz konuya katkıda bulunmak isteyenler, Twitter üzerinden #yeniufuklar etiketiyle görüşlerini ve düşüncelerini bizlerle paylaşabilirler. Hemen bir not da ben aktarayım, doğanın hiçbir ücret talep etmeden sağladığı hizmetlere ekosistem hizmeti diyoruz. Az önce bahsetmiştiniz ve genellikle Doğada bunu korumak bizim ne işimize yarıyor ki? sorusuna yanıt vermemizi sağlayan güzel bir hizmet bu. Ama elbette sadece bununla sınırlı kalmıyor, sosyal kültürel ekonomik refaha katkıları var değil mi bu alanların? Gülden Atkın Gençoğlu: Tabii ki. İklim değişikliğiyle mücadele, erozyonun kontrolü, doğal arıtma sağlamasının aksine, deniz koruma alanlarının ekonomik faydaları var. Bunlar geçim kaynağı, en önemli faydası geçim kaynağı sağlaması. Bu alanlarda yaşayan insanların çoğu balıkçılık ile geçiniyor. Aynı zamanda stoklarını koruyarak sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmamızı sağlıyor. Deniz ve turizm rekreasyon faaliyetleri yöre halkı için en önemli ve en büyük gelir kaynağı. Bu alanlar ziyaretçi akınlarına uğruyor bunun en önemli nedeni ise temiz deniz kıyıları, sessiz olması ve kitle turizmi olmaması. Yine doğal, tarihi ve kültürel özellikleriyle farklı turizm seçenekleri

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ HAKKINDA HER ŞEY KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 7 Ocak 2015 İstanbul, Sabancı Center Sayın Konuklar, Değerli Basın Mensupları,

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI 26 Kasım 2014 İstanbul, Sabancı Center TÜSİAD İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye de

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

Türkiye nin Gizli Yoksulları 1

Türkiye nin Gizli Yoksulları 1 PLATFORM NOTU'14 / P-1 Yayınlanma Tarihi: 11.03.2014 * Türkiye nin Gizli ları 1 Thomas Masterson, Emel Memiş Ajit Zacharias YÖNETİCİ ÖZETİ luk ölçümü ve analizine yeni bir yaklaşım getiren iki boyutlu

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Küresel İzleme Raporu Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Raporu na göre; iyi bir yönetişim ile okula kayıt oranları artabilir,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ 52 EKONOMİK FORUM

AVRUPA BİRLİĞİ 52 EKONOMİK FORUM 2015 TE KÜÇÜK TASARRUF 52 EKONOMİK FORUM Çisel İLERİ İKV Proje Müdürü EV ALETLERI MERCEĞINDE AB vatandaşları için 1 Ocak 2015 itibarıyla enerji verimliliğinde yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemde pişirme

Detaylı

tepav Ocak2013 N201307 TÜRKİYE DE YOLSUZLUK ALGISI ÜZERİNE NOTLAR DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Ocak2013 N201307 TÜRKİYE DE YOLSUZLUK ALGISI ÜZERİNE NOTLAR DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Ocak01 N0 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Evren AYDOĞAN 1 Araştırmacı, Yönetişim Çalışmaları Uluslararası Şeffaflık Örgütü nün- Transparency International (TI), Yolsuzluk

Detaylı

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm 2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm kesimlerinde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TANITIM KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TEK DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI NA hemen bugün katılın! KENTLER FARK YARATIR Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor ve kent sakinleri, dünyanın enerji kaynaklı

Detaylı

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor.

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor. Ekonomi İyileşiyor, İşsizlik Artıyor Hande UZUNOĞLU Şubat ayında Türkiye İstatistik Kurumu nun yayınladığı hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarının ardından işsizlik yine Türkiye nin gündemine yerleşti.

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ Daha iyi bir yaşam için Sürdürülebilirlik yolculuğumuzun uzun olduğunu biliyor ve biz, bu yolu paydaşlarımız ile beraber yürüyerek öncelikli alanlarımızı güçlendiriyoruz.

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ

BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ BANDIRMA AB YOLUNDA PROJESİ ANKET SONUÇLARI DEĞERLENDİRMESİ İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile Bandırma Ticaret Odası (BTO) tarafından Bandırma da faaliyet gösteren işletmelerin AB uyum sürecinde müktesebata

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL 9. KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL Gelecek on yılda dünyayı bekleyen

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR?

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Haziran 2010 SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Proje Koordinatörleri: İndeks Araştırma Ekibi Simge Şahin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Giriş:

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

EYLÜL - EKİM BÜLTENİ

EYLÜL - EKİM BÜLTENİ EYLÜL - EKİM BÜLTENİ İSTANBUL GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEĞİ Mecidiyeköy Mahallesi Şehit Er Cihan Namlı Caddesi No: 39/8 Şişli/İstanbul 1 GBİ ARTIK BM KÜRESEL İŞBİRLİĞİ AĞI ÜYESİ! DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE FESTİVAL

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK. Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü

ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK. Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü Küreselleşmenin etkisi Devlet bir çok sosyal alandan çekilmiştir Küresel ekonomi sürecinde özelleştirmeler ile eşitsizlik,

Detaylı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri. Özel Sektör Katılımı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri. Özel Sektör Katılımı 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri Özel Sektör Katılımı Genel Bilgi Binyıl Kalkınma Hedefleri nin sonuna yaklaşırken, hedef olan 2015 yılı sonrasında ve önümüzdeki on yıllarda Türkiye toplumunun

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi:

Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Özlem İkinci Dr, Bilimsel Programlar Başuzmanı, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi Doğayla Uyumlu Yaşamın Adresi: Ekolojik Köyler Büyük şehirlerde yaşayan pek çok kişinin hayalidir köy yaşamı. Gürültüden

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Burçun İmir Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Allianz da sürdürülebilirliğin kanıtı, 126 yıllık tarih Aylin Somersan Coqui Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye CEO Sürdürülebilirilik,

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

Bu yıl 2.si düzenlenen Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu nda Akbank adına sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bu yıl 2.si düzenlenen Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu nda Akbank adına sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Sayın Bakan, Değerli Konuklar, Bu yıl 2.si düzenlenen Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu nda Akbank adına sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Forumun Türkiye hakkındaki genel

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

IFLA İnternet Bildirgesi

IFLA İnternet Bildirgesi IFLA İnternet Bildirgesi Bilgiye engelsiz erişim özgürlük, eşitlik, küresel anlayış ve barış için temeldir. Bu nedenle, Kütüphane Dernekleri Uluslararası Federasyonu (IFLA) belirtir ki: Düşünce özgürlüğü,

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25 Hakan Aytekin KPMG Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlığı Bölüm Başkanı, Şirket Ortağı 2016 Akis Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., KPMG International Cooperative'in üyesi bir Türk

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

TÜSİAD Gençlik Platformu

TÜSİAD Gençlik Platformu TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik üniversite gençliği ile iş dünyasını sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedefi etrafında bir araya getiren ve Türkiye nin geleceğini şekillendiren

Detaylı

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek Selçuk SERTESEN 19 Şubat 2016 10. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu Küresel gündem karmaşıklaşıyor

Detaylı

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme

PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Aralık 2010 PISA 2009 Sonuçlarına İlişkin Bir Değerlendirme Türkiye puanını

Detaylı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı

Tarımda inovasyon küresel ölçekte stratejik değer kazandı Tarımda Ar-Ge ve tarımda inovasyon konularını ele alalım. Türkiye, yakın zamana kadar tarım ürünlerinde kendine yeten bir ülke konumunda bulunuyordu. Son yıllarda tarım ürünleri ithalatındaki artış, bu

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI HASAN ORTAÇ İL AB PROJE KOORDİNATÖRÜ UŞAK VALİLİĞİ AB KOORDİNASYON MERKEZİ ERASMUS+ ÖZEL EYLEMLER (Grundtvig, Erasmus, Comenius, Leonardo) (Bireylerin Öğrenme

Detaylı

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI

ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI ULUSLARARASI ŞEFFAFLIK DERNEĞI Uluslararası Şeffaflık Derneği, siyasette, kamu yönetiminde, ihale süreçlerinde ve iş dünyasında şeffaflığı teşvik etmek için kamu, sivil toplum, özel sektör ve medyadan

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013

HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 HIV/AIDS KÜRESEL ÖZET 2013 2012 sonu itibariyle: Dünyanın bir çok bölgesinde AIDS e karşı yanıtta başarı kaydedildi. Bununla birlikte bazı bölgeler ve bazı ülkeler küresel HIV hedeflerine ve taahhütlerine

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi

Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi Ana Ana mesajlar mesajlar Aralık Aralık 2011 2011 EŞİTLİK? Eşit? Son 20 yılda üniversiteye kaydolan kadın sayısı 7 kat arttı 2009 da kadınların %51 i yükseköğretim öğrencisi. buna rağmen 35 milyon kız

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık Hazine Müstaşarlığı

Detaylı

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi İŞ REHBERLERİ TEKNİK REHBERLER Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK REHBERLERİ YARIŞMA JÜRİSİ VE PANELİSTLER TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!..

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN

KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN 2016 TEMMUZ AĞUSTOS - SEKTÖREL KALKINMANIN SÜREKLİLİĞİ KALİTELİ BEŞERİ SERMAYE İLE MÜMKÜN Bilişim teknolojilerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması bilgi akışını hızlandırdı. Bunun sonucunda da yoğun bilgi

Detaylı

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Basın Bülteni 16 Mayıs 2017 TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye deki Gençlerin

Detaylı

Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler...

Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler... TÜRKONFED BAŞKANI TARKAN KADOOĞLU TKYD KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ KONUŞMA METNİ 14 Ocak 2016 Değerli misafirler, Kıymetli iş insanları... Basınımızın değerli temsilcileri... Hanımefendiler... Beyefendiler...

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık (Tarım Reformu

Detaylı

We create chemistry. Kurumsal stratejimiz

We create chemistry. Kurumsal stratejimiz We create chemistry Kurumsal stratejimiz BASF nin hikayesi Kuruluş yılımız olan 1865 ten bu yana dünyamızla birlikte onun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için değişiyor ve gelişiyoruz. Şirket olarak sürdürülebilir

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2013

Dünya Nüfus Günü, 2013 Sayı: 13663 Dünya Nüfus Günü, 2013 11 Temmuz 2013 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü nün bu yılki teması Ergen Gebeliği olarak belirlendi Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 yılından itibaren özel günlerde (8 Mart

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE

DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE DENİZİN SİHİRLİ YÜZÜNÜ KEŞFEDEN PROJE SORUMLU BALIKÇILIK PROJESİ DENİZ KORUMA ALANLARI TÜRKİYE DE SORUMLU BALIKÇILIĞA GEÇİŞ DENİZ AMATÖR BALIKÇI, GELENEKSEL KIYI BALIKÇISI, RESTORAN VE TÜKETİCİLERLE EL

Detaylı

Yeni Destek Mekanizmaları

Yeni Destek Mekanizmaları Yeni Destek Mekanizmaları Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Prof. Dr. Şemsettin TÜRKÖZ BİDEB Başkan V. 28 Haziran 2012 Ankara Sunum Planı Yeni Destek Mekanizmaları Sanayiye Entegre Lisans

Detaylı

Araştırma Notu 12/124

Araştırma Notu 12/124 Araştırma Notu 12/124 05.01.2012 YENİLENEBİLİR ENERJİ HABERLERİNDE REGÜLASYON ve FİNANSMAN ÖNE ÇIKIYOR Barış Gençer Baykan Yönetici Özeti Yenilenebilir enerjiler, gerek fosil yakıtların tükeneceği öngörüsü

Detaylı

Avrupa Birliği Desteklerine Yönelik Süreçlerin Yönetimi

Avrupa Birliği Desteklerine Yönelik Süreçlerin Yönetimi II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ Avrupa Birliği Desteklerine Yönelik Süreçlerin Yönetimi HEKSAGON MUHENDİSLİK ve TASARIM A.Ş. ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ DESTEKLİ YENİLİK MODELİ SUNUM

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Görev Tanım Belgesi 1. Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli (HLP) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından oluşturulacak olup 2015

Detaylı

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları

7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları 7.ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler(SSH) Araştırmaları Seda GÖKSU AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Sunum Planı 7.ÇP SSH Araştırma Alanı 7.ÇP SSH alanı projelerine nasıl ortak olabilirim?

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Mayıs 2011 de, girişimcilerin toplumun ekonomik ve refah gelişiminin sürdürülebilir olmasındaki en önemli oyuncular olduğu inancıyla hayata geçirdiğimiz Girişim Fabrikası

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI 22 Mart 2016 İstanbul, Sheraton Hotel&Convention Center

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUHARREM YILMAZ IN PISA 2012 SONUÇLARI:YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ BAŞLIKLI OECD RAPORUNUN TÜRKİYE LANSMANI AÇILIŞ KONUŞMASI 08 Mayıs 2014 TÜSİAD Genel Merkezi, İstanbul

Detaylı

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır.

Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal Girişimler, Sosyal bir amaçla kurulur ve faaliyet gösterir, Ekonomik faaliyetler yürütür, Elde ettikleri karı sosyal amaçları için kullanır. Sosyal girişimler, çoğunlukla ürün ve hizmetler yaratırken

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın!

Detaylı

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Vodafone, Dünyanın Vodafone En dünyanın Büyük en Mobil büyük mobil Şirketidir iletişim şirketidir. VODAFONE VOice + DAta + telefone 1985 te İngiltere nin ilk cep

Detaylı

Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti

Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti BASIN BÜLTENİ Fintech Istanbul 5. Buluşması: Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti 2016 yılında kurulan ve Türkiye de Fintech ekosisteminin sağlam bir temel üzerine kurulması için çalışmalar yapan

Detaylı

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR.

Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR. Türkiye de Erken Çocukluk Gelişimi ve Binyıl Kalkınma Hedefleri Yolunda Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yıldız YAPAR 12 Ekim 2010 Sunuş Planı Erken Çocukluk Gelişimi (EÇG) Nedir? Binyıl

Detaylı