Homojen Zeminlerde Deprem Ve Yer Alt Suyunun ev Güvenlik Say s na Etkisinin Janbu Yöntemi le ncelenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Homojen Zeminlerde Deprem Ve Yer Alt Suyunun ev Güvenlik Say s na Etkisinin Janbu Yöntemi le ncelenmesi"

Transkript

1 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon Homojen Zeminlerde Deprem Ve Yer Alt Suyunun ev Güvenlik Saysna Etkisinin Janbu Yöntemi le ncelenmesi Ör.Gör. Tülin ÇETN, Doç.Dr. Yusuf ERZN Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu Belediye Fidanlk Tesisleri Turgutlu MANSA, 0 (236) / 3, tulin.cetin@cbu.edu.tr Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi naat Mühendislii Bölümü Muradiye Kampüsü MANSA, 0 (236) , yusuf.erzin@cbu.edu.tr ÖZET Bu çalmada, 2/ ev eimine sahip ve 0 m. yüksekliindeki bir homojen zeminin, deprem etkisi altnda ve yer alt suyu bulunmas veya bulunmamas durumundaki davranlar incelenmitir. Seçilen zemin kayma dayanm parametreleri, ev geometrisi, yer alt suyu tablas geometrisi ile farkl deprem etkisi parametreleri (pik deprem ivmesi, evin deprem merkezine olan uzakl ve tekrarl yükleme çevrim says) hazrlanan ev stabilitesi hesaplama yazlmna veri olarak girilmitir. Daha sonra, Basitletirilmi Janbu yöntemine göre hesaplanan sonuçlar incelenmitir. Bulunan sonuçlar neticesinde, seçilen evin farkl deprem etkileri ve yer alt suyu bulunmas veya bulunmamas durumlarndaki stabilite durumlar incelenmitir. ev stabilitesi, Basitletirilmi Janbu, deprem etkisi, yer alt suyu. Investigation Of The Effects Of Earthquake And Ground Water On Homogeneous Slopes To Slope Stability Safety Factors With Janbu Method ABSTRACT In this study, under the earthquake and having underground water or not, the behavior of the homogenous soil with the slope of 2/ and 0 m. height was investigated. Chosen shear strength parameters, the slope geometry, the underground water geometry and different earthquake effect parameters (peak earthquake acceleration value, the distance to the center of the earthquake and the number of cycles for cyclic loading were used as inputs to the slope stability calculation software prepared. Afterwards The results were obtained by using the Simplified Janbu method and examined. With determined results, the situations under different earthquake parameters and having underground water or not the stability was investigated. Slope stability, Simplified Janbu, earthquake effect, underground water. GR Zemin mekaniinin önemli konularndan biri olan ev stabilitesi analizinde, ev güvenlik says (Gs) aratrlmaktadr. Çeitli yöntemlerle ev güvenlik says hesaplanrken, analizlerinde hem zemini hem de karlalabilecek zemin koullarn göz önüne almak gerekmektedir. ev stabilite analizlerinde gerçek hayat yanstan durumlarda, yer alt suyu

2 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon bulunmas ve deprem etkisinin göz önüne alnmas önemli bir yer tutmaktadr. Bu nedenle bu çalmada, gerçek hayat yanstan durumlar göz önüne alnmtr. ev güvenlik saysnn kolaylkla hesaplanabilmesi ve farkl koullarda ald deerlerin karlatrlabilmesi için, bir ev stabilite analizi program hazrlanmtr. (Çetin, 200) Bu programla çeitli durumlardaki ev güvenlik saylar incelenmi ve sonuçlar, bildirinin yazarlar tarafndan çeitli sempozyumlarda sunulmutur. lk olarak farkl ev eimlerindeki homojen zeminlerin kayma dayanm parametre deiimlerinin ev stabilitesine etkisi Basitletirilmi Bishop yöntemi kullanlarak incelenmitir (Çetin vd., 200). Ardndan, deprem etkisi altndaki üç farkl eimdeki evde Basitletirilmi Bishop ve Basitletirilmi Janbu yöntemleri kullanlarak elde edilen ev güvenlik saylar karlatrlmtr (Çetin vd., 20), sveç Dilim Yöntemiyle ev güvenlik says hesabnda zemin parametrelerinin kritik kayma merkezlerinin yerlerine etkisi incelenmitir (Çetin vd., 20). Son olarak deprem etkisi altndaki yapay evleri ev güvenlik saylarnn hesaplanmasnda yapay sinir alarnn kullanm aratrlmtr (Erzin vd., 20) Bu çalmada 2/ ev eimine sahip ve 0 m. yüksekliindeki bir homojen zeminin, deprem etkisi altnda ve yer alt suyu bulunmas veya bulunmamas durumundaki davranlar incelenmitir. ev güvenlik says hesabnda, Basitletirilmi Janbu metodu tercih edilmitir. Bu özelliklere sahip zeminlerin ev güvenlik katsays hesabnda bu metotla ilgili çalma denk gelmemitir. Hazrlanan ev stabilite analizi program ile zemin parametreleri ile incelenen yer alt suyu varl ve deprem parametreleri alternatifli olarak denenmitir. Elde edilen sonuçlar grafiklere dönütürülerek incelenmi ve bu çalma oluturulmutur. ev güvenlik says hesabnda kullanlan metodlar arasnda limit denge metodlar, önemli bir yer tutmaktadr. (Cheng vd, 2007) Bu metodlarda bir kayma yüzeyi esas alnr ve bu yüzey üzerinde kalan zeminin stabilitesi limit denge metodlar ile incelenir. Kullanlabilecek limit denge metodlarndan biri de, Basitletirilmi Janbu metodu (Janbu, 973) dur. 2. BASTLETRLM JANBU YÖNTEM Janbu, 956 da her biçimde kayma yüzeyine uygulanabilen ve kuvvet dengesi koullarn salayan çözümü gelitirmitir. Bu yöntemde 3 bilinmeyen ve 3 denklemle hesap yaplmakta olup 968 de gözden geçirilerek Janbu Genel Yöntemi ad verilmitir. Çözümde ayrntlar azaltarak 973 te Janbu Basit Yöntemi gelitirmitir. Günümüzde hala bu yöntem yaygn olarak kullanlmaktadr. Bu yöntem temelde Bishop yöntemine (Bishop, 955) benzer olup, en belirgin farkll herhangi bir kayma yüzeyine uygulanabilmesidir. Dilime etkiyen kuvvetler ekil. de görülebilir. ekil. Janbu yönteminde dilime etkiyen kuvvetler

3 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon Basitletirilmi Janbu yöntemi ile hesapta, Gs0 hesaplamaya balarken kabul edilen ev güvenlik says, Gs düzeltilmi ev güvenlik says, Gs_hes hesaplanan ilk ev güvenlik says, c zeminin efektif kohezyon deeri, efektif içsel sürtünme açs, l dilim alt yüzünün uzunluu, W dilimin statik arl, u boluk basnc ve f0 düzeltme faktörü olmak üzere ev güvenlik says (3) formülü ile hesaplanmaktadr. m tan tan G S 0 n cos m (2) G G S _ HES c b W u b tan n W tan S f 0 G S _ HES (4) () (3) 4 te yer alan f0 düzeltme faktörü, kabul edilen kayma yüzeyinin geometrik büyüklüklerine ve zeminin türüne (granüler, kohezyonlu, granüler kohezyonlu siltli zemin) baldr. Gs denklemin her iki tarafnda da yer aldndan, en klasik çözüm yöntemi iterasyon yöntemidir. Gs, Gs0 olarak bir ilk deer alnr ve bu yeni deer kullanlarak eitliin sa taraf yeniden hesaplanr. Bulunan deer ile ilk kabul edilen deer arasndaki fark 0.00 gibi bir deere geldii zaman, bulunan sonuç ev güvenlik says olarak kabul edilir. ev kesitinde deprem nedeni ile ortaya çkacak olan tekrarl kayma gerilmelerinin boluk suyu basncnda meydana getirecei art ve ev güvenlik saysnda meydana getirecei deiiklik, deprem özelliklerine ve evdeki zemin tabakalarnn zemin özelliklerine baldr. Seed ve Idriss (97), deprem srasnda oluacak ilave boluk suyu basnc art oran (u) için tekrarl yüklemenin çevrim saysna (N), pik deprem ivmesi katsaysna (ap), ev yüksekliine (H) ve kayma mukavemeti açsna (') bal olarak 5 teki eitlii vermilerdir :,95 LogN 0,08 0,65 a 0,0075 H u 0 p cot (5) Ancak 5 ten de görülecei üzere ev yükseklii H n boluk suyu basnc artndaki etkisi az olduundan ihmal edilebilir. Bu durumda eitlik u ekilde olacaktr : u 0,6 a p cot ' log N (6) Depremde oluacak en büyük ivme deeri (ap), evin yer ald bölgenin deprem merkezine uzaklna (R) ve deprem magnitüdüne (M) baldr. 0,868M 0,7M,09 a p 0,059 e R 0,0606 e (7) Deprem ivmesi bilindikten sonra ev güvenlik says hesabnda, hareket ettirici kuvvetlerin yer ald ksma arlkla çarplarak ilave edilmektedir.

4 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon DepremEtkisi a p W (8) Kar koyucu kuvvetler G s = (9) Hareket ettirici kuvvetler + a p *W 2.. EV STABLTE YAZILIMI Bu çalmada homojen bir zeminde, deprem etkisinin ve yer alt suyu varlnn ev stabilitesine etkisi incelenmitir. Bu amaçla, gelitirilen ev stabilitesi yazlm, ev stabilitesindeki güvenlik saylarnn hzl ve güvenilir bir ekilde hesaplanabilmesi için kullanlmtr. (Çetin, 200) 2.2. ÇALIMADA KULLANILAN PARAMETRELER Çalmada 0 m. yüksekliinde ve 2/ ev eimine sahip bir ev geometrisi seçilmitir. Zemin parametreleri ' = 35, c = 20 kn/m2 ve = 20 kn/m3 olarak kabul edilmitir. Çalmada 4 ayr durum incelenmitir : Zeminde yer alt suyu olmamas ve deprem etkisinin bulunmamas, yer alt suyunun olmas ve deprem etkisinin bulunmamas, yer alt suyunun olmamas ve deprem etkisinin bulunmas ile hem yer alt suyunun olmas hem de deprem etkisinin bulunmas durumlar. Yer alt suyunun bulunmas durumunda, yer alt suyu tabakasnn yeri ekil.2 de gösterilmektedir. ekil 2. Çalmada kullanlan ev geometrisi ncelenen depremli durumlarda, deprem magnitüdü (M) 6, 7, ve 8, deprem merkezinin eve olan uzakl (R) 5, 0, 20, 50 ve 00 km, yer alt suyu varsa tekrarl yükleme çevrim says (N) 5, 0, 20 ve 40 olarak alnmlardr. Elde edilen sonuçlar grafiklere dönütürülmütür. Bu grafikler ekil 3-8 arasnda görülebilir. ekil.3 te yer alt suyunun bulunmad ve deprem etkisinin aratrld duruma ait olan grafik bulunmaktadr. Grafikten görülecei üzere, deprem merkezinden uzaklatkça ev güvenlik saysnn artt, R=50 km ve sonrasnda art hznn azalarak, neredeyse ayn olduu görülmektedir. Deprem merkezinden uzaklatkça depremin ev üzerindeki etkisi azalmaktadr. Depremin iddeti arttkça, ev güvenlik says deeri azalmaktadr. Farkl M deerleri için, R nin Gs üzerindeki etkisinin ayn olduu görülmektedir. ekil.4 te yer alt suyu bulunduunda N=5 iken, deprem etkisinin aratrld duruma ait R- G s sonuçlar olan grafik bulunmaktadr.

5 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon ,8 2,6 evgüvenlikkatsaysg s 2,4 2,2 2,8,6 M=6 M=7 M= evin depremmerkezineuzakl(r)km ekil 3. R-G s grafii 2 evgüvenlikkatsaysg s,8,6 M=6 M=7 M=8 0, evin depremmerkezineuzakl(r)km ekil 4. N=5 iken R-G s grafii Yer alt suyun mevcudiyedi durumunda R nin Gs üzerindeki etkisinin, yer alt suyunun olmad durumdaki ile ayn olduu görülmektedir. Deprem merkezinden uzaklatkça depremin ev üzerindeki etkisi azalmaktadr. Depremin iddeti arttkça, ev güvenlik says deeri azalmaktadr.

6 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon ekil.4 ve ekil.3 ile karlatrldnda, yer alt suyu olmamas durumunda ev güvenlik says deerinin daha yüksek sonuç verdii görülmektedir. Yer alt suyunun mevcudiyedi, deprem sözkonusu olduunda ev güvenlii açsndan olumsuz bir etki yapmaktadr. ekil.5 teki grafikte, ekil.3 te yer alan grafie benzer ekilde yer alt suyunun bulunmad ve deprem etkisinin aratrld durum gösterilmektedir. 2,5 evgüvenlikkatsaysg s 2,3 2,,9,7,5 R=5 R=0 R=20 R=50 R=00,3, Depremmagnitüdü (M) ekil 5. M-G s grafii Sonuçlarda dier grafikte olduu gibi, deprem merkezinden uzaklatkça ev güvenlik saysnn artt görülmektedir. R nin deeri arttkça, ev güvenlik saysndaki deiim miktarnn azald, buradan yola çkarak deprem merkezinden uzaklatkça depremin ev üzerindeki etkisi azald anlalmaktadr. Depremin iddeti arttkça, ev güvenlik says deeri azalmaktadr. ekil.6 da yer alt suyu bulunduunda N=5 iken, deprem etkisinin aratrld duruma ait M- G s sonuçlar olan grafik bulunmaktadr. Yer alt suyun mevcudiyedi durumunda M nin Gs üzerindeki etkisinin, yer alt suyunun olmad durumdaki ile ayn olduu görülmektedir. Deprem merkezinden uzaklatkça depremin ev üzerindeki etkisi azalmaktadr. Depremin iddeti arttkça, ev güvenlik says deeri azalmaktadr. ekil.6, ekil.5 ile karlatrldnda, yer alt suyu olmamas durumunda ev güvenlik says deerinin daha yüksek sonuç verdii, yer alt suyu varsa deprem olmas durumunda ev güvenlii açsndan olumsuz bir etki yapt görülmektedir. evde yer alt suyunun varlnda, R=5 iken tekrarl yükleme çevrim saysnn etkileri ekil.7 de incelenmektedir.

7 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon ,8 evgüvenlikkatsaysg s,6 R=5km R=0km R=20km R=50km R=00km 0, Depremmagnitüdü (M) ekil 6. N=5 iken M-G s grafii,3 evgüvenlikkatsaysg s, 0,9 M=6 M=7 M=8 0,8 0, TekrarlYüklemeÇevrimSays(N) ekil 7. R=5 km iken N-G s grafii

8 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon,3 evgüvenlikkatsaysg s, 0,9 N=5 N=0 N=20 N=40 0,8 0, DepremMagnitüdü(M) ekil 8. R=5 km iken M-G s grafii N nin artan deerleri için, ev güvenlik says deerlerinin dütüü, ancak azalma hznn düük olduu, deprem merkezinden uzaklatkça Gs deerinin sabitletii görülmektedir. evde yer alt suyunun varlnda, R=5 iken farkl N deerlerinde M nin ev güvenlik says deerine etkileri ekil.8 de incelenmektedir. Tüm sonuçlar incelendiinde, N deeri arttkça ev güvenlik says deerinin azald, bununla birlikte deprem merkezinden uzaklaldnda Gs deki azalmann az olduu gözlemlenmektedir. 4. SONUÇLAR Bu çalma ile, yer alt suyu mevcudiyedi ve deprem durumlarnda ev güvenlik katsaysnn hangi snrlar arasnda deitii görülebilmektedir. Sonuçlar, ev güvenlii üzerinde çalanlar için ön bir bilgi verecektir. Elde edilen sonuçlar incelendiinde, yer alt suyu mevcudiyetinin ev güvenlik says üzerindeki olumsuz etkisi açkça görülmektedir. Yer alt suyu olmas durumunda ev güvenlik says, yer alt suyu olmamas durumundakine göre daha küçük çkmaktadr. Buradan da görülecei üzere, yapay evlerin oluturulmas srasnda zeminden yer alt suyunun uzaklatrlmas, evin güvenliinin ve stabilitesinin salanmas açsndan çok önemli olduu açktr. Deprem olmas durumunda, ev güvenlik saylar azalmaktadr. Depremin iddetinin artmas, ev güvenlik saylarn daha da azaltmaktadr. Ancak deprem merkez üssünün evden uzaklamas ile, deprem etkisi azalmaktadr. Tekrarl çevrim saysnn artmasnn, dier deprem parametrelerine göre ev güvenlik saysn daha az etkiledii görülmütür. evlerde hem yer alt suyunun mevcudiyeti hem de deprem etkisinin bulunmas, en kötü durum olarak görülmektedir.

9 Takn ve Heyelan Sempozyumu / Ekim 203, Trabzon KAYNAKLAR Bishop, A. W., (955) The Use of the Slip Circle in the Stability Analysis of Slopes, Geotechnique, Vol 5, No., pp 7-7. Çetin, T. (200). ev Stabilite Analizleri çin Bilgisayar Programnn Gelitirilmesi ve Analiz Yöntemlerinin Karlatrlmas, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Manisa. Çetin, T., Erzin, Y., (200). Farkl ev Eimlerindeki Homojen Zeminlerin Kayma Dayanm Parametre Deiimlerinin ev Stabilitesine Etkisi, Zemin Mekanii ve Temel Mühendislii 3. Ulusal Kongresi, stanbul. Çetin, T., Erzin, Y., (20). Comparison of Simplified Bishop and Simplified Janbu Methods in the Determination of the Factor of Safety of Three Different Slopes Subjected to Earthquake Forces, 2. Uluslararas Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu, Aydn. Çetin, T., Erzin, Y., (20). sveç Dilim Yöntemiyle Kritik Güvenlik Katsays Hesabnda, Zemin Parametrelerinin Kritik Kayma Merkezlerinin Yerlerine Etkisi, 4. Geoteknik Semp., Adana. Cheng, Y.M., Lansivaara, T., Wei, W.B. (2007). Two-dimensional Slope Stability Analysis By Limit Equilibrium And Strength Reduction Methods. Erzin, Y., Çetin, T., (20). The Use of Neural Networks for The Prediction of The Critical Factor of Safety of An Artificial Slope Subjected to Earthquake Forces, Scientia Iranica, Pages Janbu, N. (973). Slope Stability Computations, Embankment Dam Engineering - Casagrande Volume, R.C. Hirschfeld and S.J. Poulos, eds., John Wiley and Sons, New York, pp Seed, H.B., Idriss, I.M. (97). Simplified Procedure for Evaluating Soil Liquefaction Potential, Journal Soil Mechanics and Foundations Division, ASCE, Volume 97(9), pp

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1987-1992 Lisans Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2001-2004 Y. Lisans

Detaylı

Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Say s n n Pratik Ba nt larla Tahmin Edilmesi

Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Say s n n Pratik Ba nt larla Tahmin Edilmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / - Ekim, Trabzon - - Homojen Sonlu evlerde Kritik Güvenlik Saysnn Pratik Bantlarla Tahmin Edilmesi Prof. Dr. Özcan TAN, Ar.Gör..Hakk ERKAN, Ar.Gör. Yavuz YENGNAR Selçuk Üniversitesi

Detaylı

16.07.2012 11. ŞEV DURAYLILIĞI

16.07.2012 11. ŞEV DURAYLILIĞI 11. ŞEV DURAYLILIĞI ŞEV DURAYLILIĞI (Slope Stability) Şev: Düzensiz veya belirli bir geometriye sahip eğimli yüzeydir. Şevler Düzensiz bir geometriye sahip doğal şevler (yamaç) Belirli bir geometriye sahip

Detaylı

SIKI TIRILMI DOLGULARDA D NAM K KUVVETLER N STAB L TEYE ETK S N N NCELENMES ÖZET

SIKI TIRILMI DOLGULARDA D NAM K KUVVETLER N STAB L TEYE ETK S N N NCELENMES ÖZET SIKI TIRILMI DOLGULARDA D NAM K KUVVETLER N STAB L TEYE ETK S N N NCELENMES Murat OLGUN Ar. Gör. Selçuk Üniversitesi Müh.-Mim. Fak. n aat Müh. Bölümü Konya/Türkiye M. Hilmi ACAR Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis*

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* BİLGİSAYAR PROGRAMLARI YARDIMIYLA ŞEV DURAYLILIK ANALİZLERİ * Software Aided Slope Stability Analysis* Mustafa Özgür KESKİN Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Ahmet M. KILIÇ Maden Mühendisliği Anabilim Dalı

Detaylı

DEPREM KUVVETLERİ ETKİSİ ALTINDAKİ ŞEVLERİN STABİLİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ. Murat OLGUN 1, M. Hilmi ACAR 2

DEPREM KUVVETLERİ ETKİSİ ALTINDAKİ ŞEVLERİN STABİLİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ. Murat OLGUN 1, M. Hilmi ACAR 2 S.Ü. Müh. Mim. Fak. Derg., c.24, s.2, 29 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.24, n.2, 29 DEPREM KUVVETLERİ ETKİSİ ALTINDAKİ ŞEVLERİN STABİLİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Murat OLGUN 1, M. Hilmi

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi

Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yüzeysel Temellerin Sayısal Analizinde Zemin Özelliklerindeki Değişimin Etkisi Yrd. Doç. Dr. Banu Yağcı Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Balıkesir byagci@balikesir.edu.tr Özet Geoteknik

Detaylı

Olas l ksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel De i kenli in Etkisi

Olas l ksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel De i kenli in Etkisi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 221 - Olaslksal ev Stabilitesi Analizlerinde Yerel Deikenliin Etkisi H. Gören, E. Tekin, S. O. Akba, Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, naat

Detaylı

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU MUSTAFA UĞURLU MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ MERSİN HAZİRAN - 2015 BOR KATKILI

Detaylı

LİMİT DENGE ANALİZİ (Deterministik Yaklaşım)

LİMİT DENGE ANALİZİ (Deterministik Yaklaşım) 11. ŞEV DURAYLILIĞI ŞEV DURAYLILIĞI (Slope Stability) Şev: Düzensiz veya belirli bir geometriye sahip eğimli yüzeydir. Şevler Düzensiz bir geometriye sahip doğal şevler (yamaç) Belirli bir geometriye sahip

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

Şev stabilitesinin iki ve üç boyutlu modeller ile incelenmesi

Şev stabilitesinin iki ve üç boyutlu modeller ile incelenmesi Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cilt: mühendislik 6, 1, 1-8 3-9 dergisi Haziran 2015 Şev stabilitesinin iki ve üç boyutlu modeller ile incelenmesi Taha TAŞKIRAN 1, Veysel Süleyman YAVUZ 2, Mehmet

Detaylı

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET

Taş, Yaman ve Kayran. Altan KAYRAN. akayran@metu.edu.tr ÖZET HAVA TAŞITLARINA UYGULANAN GÜÇLENDİRİLMİŞ, SİLİNDİRİK BİR DIŞ DEPONUN YAPISAL ANALİZİ Caner TAŞ ASELSAN, MST Mekanik Tasarım Müdürlüğü, Macunköy 06370, ANKARA, tas@aselsan.com.tr Yavuz YAMAN Orta Doğu

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

ZEMİN SINIFLARI VE DEPREM BÖLGELERİNİN BİNA YATAY YÜKLERİNE ETKİSİ. Özgür MURATOĞLU 1 Ömer ÖZKAN 2, muratogluozgur@hotmail.com, ozkan@karaelmas.edu.

ZEMİN SINIFLARI VE DEPREM BÖLGELERİNİN BİNA YATAY YÜKLERİNE ETKİSİ. Özgür MURATOĞLU 1 Ömer ÖZKAN 2, muratogluozgur@hotmail.com, ozkan@karaelmas.edu. ZEMİN SINIFLARI VE DEPREM BÖLGELERİNİN BİNA YATAY YÜKLERİNE ETKİSİ Özgür MURATOĞLU 1 Ömer ÖZKAN 2, muratogluozgur@hotmail.com, ozkan@karaelmas.edu.tr ÖZ: Son yıllarda yaşamış olduğumuz depremler neticesinde

Detaylı

AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ

AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ AYNI ÇALIŞMA ŞARTLARINDA ÜÇ FARKLI SOĞUTMA SİSTEMİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ Bayram KILIÇ Arzu ŞENCAN ŞAHİN Osman İPEK ÖZET Bu çalışmada, aynı çalışma şartlarında çalışan tek kademeli soğutma

Detaylı

Tabii Yamaçlar n Stabilitesi çin Zemin ncelemeleri

Tabii Yamaçlar n Stabilitesi çin Zemin ncelemeleri Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 293 - Tabii Yamaçlarn Stabilitesi çin Zemin ncelemeleri Doç.Dr. A. Ouz Tan TÜ naat Fakültesi, Ayazaa-34744-stanbul, (212) 285 37 39, oguztan@itu.edu.tr

Detaylı

OSD Basın Bülteni. 09 Ocak 2014 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR

OSD Basın Bülteni. 09 Ocak 2014 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR OSD Basın Bülteni OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ 9 Ocak 214 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR Aralık Ocak-Aralık KONULAR 212 213 (%) 212 213 (%) 86.944 83.166-4 1.72.978 1.125.534 5 Üretim Otomobil 44.78 5.935 14 577.296

Detaylı

Deprem Kaynakl ev Deplasmanlar n Hesaplayan Basitle tirilmi Yöntemlerin ncelenmesi

Deprem Kaynakl ev Deplasmanlar n Hesaplayan Basitle tirilmi Yöntemlerin ncelenmesi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 213, Trabzon - 113 - Deprem Kaynakl ev Deplasmanlarn Hesaplayan Basitletirilmi Yöntemlerin ncelenmesi Hasan Emre Demirci 1, Musaffa Ayen Lav 2 1 hasanemredemirci@gmail.com,

Detaylı

2004 Üniversitesi Y. Lisans İnşaat Mühendisliği İzmir Yüksek 2008 Teknoloji Enstitüsü Doktora İnşaat Mühendisliği Ege Üniversitesi 2015

2004 Üniversitesi Y. Lisans İnşaat Mühendisliği İzmir Yüksek 2008 Teknoloji Enstitüsü Doktora İnşaat Mühendisliği Ege Üniversitesi 2015 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Eyyüb KARAKAN 2. Doğum Tarihi: 23.06.1980 3. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Çukurova 2004 Üniversitesi Y. Lisans İzmir Yüksek

Detaylı

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Faaliyet Alanları. 22 Aralık 2014. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 22 Aralık 214 Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 214 eğitim yılında doldurulmuş olan Bölümü Değerlendirme Anket Formları Raporu. Öğrencilerin staj yaptıkları firmaların doldurduğu

Detaylı

ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS

ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS Alper KIYAK -1, Hatice ERGÜVEN -1, Can KARAVUL -1 Posta Adresi: 1- Sakarya Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

Kimyasal Ankrajların Kesme Yükleri Altında Maksimum Kapasitesini Etkileyen Parametreler

Kimyasal Ankrajların Kesme Yükleri Altında Maksimum Kapasitesini Etkileyen Parametreler S Ü L E Y M A N D E M İ R E L Ü N İ V E R S İ T E S İ T E K N İ K B İ L İ M L E R M E S L E K Y Ü K S E K O K U L U S U L E Y M A N D E M I R E L U N I V E R S I T Y T E C H N I C A L S C I E N C E S V

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ 1-Plastik deformasyonun (Şekil değiştirmenin) esasları 2-Plastik Şekillendirme Teknikleri -Döverek şekillendirme -Basma ve çekme şartlarında şekillendirme 3-Sac Metal Kalıpçılığı

Detaylı

RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, KONYA

RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, KONYA Selçuk Üniversitesi ISSN 130/6178 Journal of Technical-Online Volume, Number:-006 Cilt, Sayı:-006 Özet RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

ŞEVLERİN STABİLİTESİNİN DEPREM YÜKLERİ ALTINDA İNCELENMESİ

ŞEVLERİN STABİLİTESİNİN DEPREM YÜKLERİ ALTINDA İNCELENMESİ ÖZET: ŞEVLERİN STABİLİTESİNİN DEPREM YÜKLERİ ALTINDA İNCELENMESİ E.GÜLER, G.YILMAZ 2 ve İ.BOZBEY 3 Öğr.Gör., Sivrihisar MYO, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir 2 Prof.Dr., Porsuk MYO, Anadolu

Detaylı

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI Yaylar enerji depolayan elemanlardır. Basma yaylarında, malzemenin elastik bölgesinde kalmak şartiyle, yayın ekseni doğrultusunda etkiyen

Detaylı

SERT KİLLERDE TEKRARLI DEPREM YÜKLERİ ALTINDA KAZIK-ZEMİN ETKİLEŞİMİNİN MODELLENMESİ : P-Y EĞRİLERİ

SERT KİLLERDE TEKRARLI DEPREM YÜKLERİ ALTINDA KAZIK-ZEMİN ETKİLEŞİMİNİN MODELLENMESİ : P-Y EĞRİLERİ SERT KİLLERDE TEKRARLI DEPREM YÜKLERİ ALTINDA KAZIK-ZEMİN ETKİLEŞİMİNİN MODELLENMESİ : P-Y EĞRİLERİ ÖZET: Dr.Özgür Kuruoğlu 1, Atilla Horoz 2 ve Dr.Orhan Erol 3 1 İnşaat Yük. Mühendisi, Yüksel Proje Uluslararası

Detaylı

BURULMA DÜZENSİZLİĞİ OLAN YAPILARDA ZEMİN SINIFININ KOLONLARIN DAVRANIŞLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

BURULMA DÜZENSİZLİĞİ OLAN YAPILARDA ZEMİN SINIFININ KOLONLARIN DAVRANIŞLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ ISSN:136-3111 e-journal of New World Sciences Academy 29, Volume: 4, Number: 2, Article Number: 1A14 ENGINEERING SCIENCES Received: October 28 Accepted: March 29 Series : 1A ISSN : 138-7231 29 www.newwsa.com

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARI ÖZEL YETENEK SINAVLARINDA ÖSS VE AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANLARININ YERLEŞTİRME PUANINA ETKİSİ

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARI ÖZEL YETENEK SINAVLARINDA ÖSS VE AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANLARININ YERLEŞTİRME PUANINA ETKİSİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARI ÖZEL YETENEK SINAVLARINDA ÖSS VE AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

Zemin fiziksel parametreleri ile zemin yatak katsayıları arasındaki bağlantı ve zemin yapı etkileşiminde uygulama

Zemin fiziksel parametreleri ile zemin yatak katsayıları arasındaki bağlantı ve zemin yapı etkileşiminde uygulama Zemin fiziksel parametreleri ile zemin yatak katsayıları arasındaki bağlantı ve zemin yapı etkileşiminde uygulama Relation between soil physical parameters and modulus of subgrade reaction and application

Detaylı

Diferansiyel Denklemler (MATH 276) Ders Detayları

Diferansiyel Denklemler (MATH 276) Ders Detayları Diferansiyel Denklemler (MATH 276) Ders Detayları Ders Adı Diferansiyel Denklemler Ders Kodu MATH 276 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 4 0 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Math

Detaylı

Burulma düzensizliğinin çok katlı sürekli tablalı kirişsiz ve kirişli döşemeli yapılara etkisinin incelenmesi

Burulma düzensizliğinin çok katlı sürekli tablalı kirişsiz ve kirişli döşemeli yapılara etkisinin incelenmesi 73 Burulma düzensizliğinin çok katlı sürekli tablalı kirişsiz ve kirişli döşemeli yapılara etkisinin incelenmesi Sibel SAĞLIYAN 1, Burak YÖN 2, Erkut SAYIN 2 1 Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler MYO, Elazığ

Detaylı

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k

Amaç Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan belirtisiz (Fuzzy) kümelerin ve belirtisiz istatistiğin matematik kaygısı ve tutumun belirlenmesinde k Matematik Kaygısının Belirlenmesinde Belirtisiz İstatistiğin Kullanılması Doç. Dr. Necla Turanlı Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi OFMA Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı turanli@hacettepe.edu.tr

Detaylı

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

YAMAÇTA GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kozmetik yöntemler Yüzeyi Örtme, Çatlakları Doldurma, Dondurma Yamaç Geometrisini Değiştirme Kazı, Dolgu, Kademelendirme Suyun

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları

Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları Statik ve Mukavemet (MECE 203) Ders Detayları Ders Adı Statik ve Mukavemet Ders Kodu MECE 203 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güz 2 0 2 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i PHYS 101 Fizik

Detaylı

KAYMA DAĐRESĐ GÖÇME MEKANĐZMASI ĐÇĐN PLASTĐK STABĐLĐTE ÇÖZÜMÜ A PLASTIC STABILITY SOLUTION FOR SLIP CIRCLE FAILURE MECHANISM

KAYMA DAĐRESĐ GÖÇME MEKANĐZMASI ĐÇĐN PLASTĐK STABĐLĐTE ÇÖZÜMÜ A PLASTIC STABILITY SOLUTION FOR SLIP CIRCLE FAILURE MECHANISM Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XXI, S.2, 2008 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XXI, No:2, 2008 Makalenin Geliş Tarihi : 21.02.2008 Makalenin Kabul Tarihi : 13.06.2008

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ

HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ 12. ULUSAL MAKNA TEORS SEMPOZYUMU Erciyes Üniversitesi, Kayseri 09-11 Haziran 2005 HAREKETL BASINÇ YÜKLEMES ALTINDAK HDROLK SLNDRN DNAMK ANALZ Kutlay AKSÖZ, Hira KARAGÜLLE ve Zeki KIRAL Dokuz Eylül Üniversitesi,

Detaylı

NUMERICAL ANALYSIS USING FINITE ELEMENT METHOD; example OF

NUMERICAL ANALYSIS USING FINITE ELEMENT METHOD; example OF ANKARA - TURKIYE sonlu elemanlara dayalı SAYISAL ANALİZ; TEMEL altı zemin İyİleştİrme örneği NUMERICAL ANALYSIS USING FINITE ELEMENT METHOD; example OF SOIL IMPROVED under foundatıon *Yrd. Doç. Dr. Ayşe

Detaylı

MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu

MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu MAK585 Dinamik Sistemlerin Modellenmesi ve Simülasyonu 06-Bahar Dönemi Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Prof.Dr. Selim Sivrioğlu s.selim@gtu.edu.tr.03.06 Hareket denklemi: Enerji Metodu

Detaylı

Do u Karadeniz deki iddetli Ya lar ve Ta k n Debilerine Uyan Da l mlar n Analizi

Do u Karadeniz deki iddetli Ya lar ve Ta k n Debilerine Uyan Da l mlar n Analizi Takn ve Heyelan Sempozyumu / 4-6 Ekim 013, Trabzon - 377 - Dou Karadeniz deki iddetli Yalar ve Takn Debilerine Uyan Dalmlarn Analizi Prof. Dr. Ömer YÜKSEK (1), Ara. Gör. Tuçe ANILAN (), Yük. n. Müh. Uur

Detaylı

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS MÜFREDATI (1) FAKÜLTESİ : MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (2) BÖLÜMÜ : İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ (3) SINIFI : 1.

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSANS YERLETRME SINAVI MATEMATK TEST SORU KTAPÇII 9 HAZRAN 00. ( )( + ) + ( )( ) = 0 eitliini salayan gerçel saylarnn toplam kaçtr?. ( )( ) < 0 eitsizliinin gerçel saylardaki çözüm kümesi aadaki açk aralklarn

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Statik İtme Analizi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği

Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Statik İtme Analizi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği Farklı Zemin Koşullarındaki Betonarme Yapıların Davranışının Statik İtme Analizi ile İncelenmesi: 8 Katlı Çerçeve Örneği * Gökhan Dok, Hakan Öztürk, Aydın Demir Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği

Detaylı

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Taksimat dairesi; pinyon dişli mil ile birlikte imâl edildiği durumda, kabaca taksimat dairesi çapı, Pinyon mile takıldığında taksimat dairesi çapı Pinyon feder ile

Detaylı

DENEY RAPORU. Viskozitenin Ölçülmesi ve Sıcaklıkla Deiiminin ncelenmesi (5 No lu Deney)

DENEY RAPORU. Viskozitenin Ölçülmesi ve Sıcaklıkla Deiiminin ncelenmesi (5 No lu Deney) M.Hilmi EREN 04-98 - 3636 Fizikokimya III Lab. 2.Deney Grubu DENEY RAPORU DENEY ADI Viskozienin Ölçülmesi ve Sıcaklıkla Deiiminin ncelenmesi (5 No lu Deney) DENEY TARH 3 Mar 2003 Pazaresi AMAÇ Oswald viskozimeresi

Detaylı

Harita Projeksiyonları

Harita Projeksiyonları Harita Projeksiyonları Bölüm 4: Konik Projeksiyonlar Doç.Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Koni en genel projeksiyon yüzeyidir. Koninin yüksekliği sıfır alınırsa düzlem, sonsuz alınırsa silindir elde edilir. Genel

Detaylı

THE FACTORS AFFECTING TORSIONAL IRREGULARITY IN MULTI-STOREY STRUCTURES

THE FACTORS AFFECTING TORSIONAL IRREGULARITY IN MULTI-STOREY STRUCTURES Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliğine Etki Eden Faktörler C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN 1305-1385 C.B.U. Journal of Science 4.1 (008) 31 36 4.1 (008) 31 36 ÇOK KATLI YAPILARDA BURULMA DÜZENSİZLİĞİNE

Detaylı

HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI

HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI 37 HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI Fatih KÖMÜRCÜ Cavit Nail KUBALI ÖZET Bu çalışmada, hidrolik silindirlerde kullanılan sızdırmazlık elemanlarının test yöntemi ve bunların

Detaylı

1- Düz ( düzlem ) Ayna

1- Düz ( düzlem ) Ayna AYNALAR VE KULLANIM ALANLARI Düz aynada ışık ışınları düzgün olarak yansımaya uğrar. Bunun sonucunda düz ayna çok parlak görünür ve düz aynada cisimlerin çok net görüntüsü oluşur. Düz ayna önünde duran

Detaylı

Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 5, (2), 2015. Başlık: Zemin sıvılaşma potansiyelinin bulanık mantık ile modellenmesi

Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 5, (2), 2015. Başlık: Zemin sıvılaşma potansiyelinin bulanık mantık ile modellenmesi 1 Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 5, (2), 2015 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Başlık: Zemin sıvılaşma potansiyelinin bulanık mantık ile modellenmesi Yayın türü: Araştırma makalesi Anahtar kelimeler: Zemin

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn

3 1 x 2 ( ) 2 = E) f( x) ... Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln göstermek üzere, sigortal saysnn SORU : Aada tanm verilen f fonksiyonlarndan hangisi denklemini her R için salar? f + = f t dt integral e A) f = e B) f = e C) f D) f = E) f = e ( ) = e ( ) SORU : Bir sigorta portföyünde, t poliçe yln

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 8, Say: 3, 2006 OYLAMA YÖNTEMNE DAYALI AIRLIKLANDIRMA LE GRUP KARARININ OLUTURULMASI

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 8, Say: 3, 2006 OYLAMA YÖNTEMNE DAYALI AIRLIKLANDIRMA LE GRUP KARARININ OLUTURULMASI Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 8, Say: 3, 2006 OYLAMA YÖNTEMNE DAYALI AIRLIKLANDIRMA LE GRUP KARARININ OLUTURULMASI Onur ÖZVER( * ÖZET Organizasyonlarda karar vericiler

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING DESIGN OF ANCHORED SHEET PILES Özcan TAN Selim ALTUN M. Tarık DLAVER. Hakkı ERKAN Assoc. Prof. Dr. Asst. Prof. Dr. Civil Engineer (MSc) Research Asst. Selçuk Univ.

Detaylı

Çılgın Yıldızlar. Soru:

Çılgın Yıldızlar. Soru: Çılgın Yıldızlar Ayşe'nin dört adet plastik yıldızı vardır. Her yıldızın büyüklüğü, rengi, kenar kalınlığı ve köşe sayısı farklıdır. Ayşe, yıldızlarını bu özelliklerine göre sıralamayı seviyor. Örneğin,

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BURKULMA HESABI Doç.Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 305 Makine Elemanları-Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Burkulmanın tanımı Burkulmanın hangi durumlarda

Detaylı

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 YAZ OKULU DERS İÇERİĞİ. (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri)

FEN FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 2015-2016 YAZ OKULU DERS İÇERİĞİ. (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) Bölümü Dersin Kodu ve Adı K MAT101 Genel I (Mühendislik Fakültesi Bütün Bölümler, Fen Fakültesi Kimya ve Astronomi Bölümleri) 1- Kümeler, reel sayılar, bir denklem veya eşitsizliğin grafiği 2- Fonksiyonlar,

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Ta k n Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etraf nda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Ara t r lmas

Ta k n Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etraf nda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Ara t r lmas Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 443 - Takn Hidrografi Pik Debilerinin Köprü Orta Ayaklar Etrafnda Meydana Gelen Nihai Oyulmalara Etkisinin Deneysel Olarak Aratrlmas M. ükrü Güney

Detaylı

KENT KARAYOLLARINDA KAPAS TEN N BULANIK MANTIK LE MODELLENMES CAPACITY MODELLING OF URBAN HIGHWAYS BY FUZZY LOGIC

KENT KARAYOLLARINDA KAPAS TEN N BULANIK MANTIK LE MODELLENMES CAPACITY MODELLING OF URBAN HIGHWAYS BY FUZZY LOGIC Say 24, Nisan 2011 Kent Karayollarnda Kapasitenin Bulank Mantk le Modellenmesi N.Bargan,.ahinolu KENT KARAYOLLARINDA KAPASTENN BULANIK MANTIK LE MODELLENMES Nuran BAIRGAN 1, lker AHNOLU 2 1 Dumlupnar Üniversitesi,

Detaylı

7. TOPRAĞIN DAYANIMI DAYANIM

7. TOPRAĞIN DAYANIMI DAYANIM 7. TOPRAĞIN DAYANIMI DAYANIM Dayanım bir malzemenin yenilmeye karşı gösterdiği dirençtir. Gerilme-deformasyon ilişkisinin üst sınırıdır. 1 Toprak Zeminin Yenilmesi Temel Kavramlar Makaslama Dayanımı: Toprağın

Detaylı

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas.

Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. XIV. Ulusal Eitim ilimleri Kongresi Pamukkale Üniversitesi Eitim Fakültesi 28 30 Eylül 2005 DEN&ZL& Ölçek Geli,tirme Çal.,malar.nda Kapsam Geçerlii için Kapsam Geçerlik &ndekslerinin Kullan.lmas. Dr. Halil

Detaylı

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

EV STABLTES ANALZNDE GER HESAP YÖNTEM KULLANILARAK BR VAKA ANALZ: GÖKTÜRK KAYMASI

EV STABLTES ANALZNDE GER HESAP YÖNTEM KULLANILARAK BR VAKA ANALZ: GÖKTÜRK KAYMASI Zemin Mekanii ve Temel Mühendislii Onüçüncü Ulusal Kongresi 30 Eylül - 1 Ekim 2010, stanbul Kültür Üniversitesi, stanbul EV STABLTES ANALZNDE GER HESAP YÖNTEM KULLANILARAK BR VAKA ANALZ: GÖKTÜRK KAYMASI

Detaylı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Geomembran Kaplamalı Kaya Dolgu Bir Barajın Sismik Şev Deformasyonu Tahmini

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Geomembran Kaplamalı Kaya Dolgu Bir Barajın Sismik Şev Deformasyonu Tahmini Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) 025601 (638-645) DOI: 10.5578/fmbd.57310 AKU J. Sci.

Detaylı

HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ

HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ Balkesir Üniversitesi Mühendislik- Mimarlk Fakültesi, IV. Mühendislik-Mimarlk Sempozyumu, 11-13 Eylül 2002. HDROLK SLNDR DNAMK ANALZ Zeki Kral 1, Hira Karagülle 2 ve Kutlay Aksöz 3 ÖZET -Hidrolik ve pnömatik

Detaylı

BOZÜYÜK, YEDİLER YERLEŞİM ALANI KAYMASININ STABİLİTE ANALİZİ

BOZÜYÜK, YEDİLER YERLEŞİM ALANI KAYMASININ STABİLİTE ANALİZİ Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XVIII, S.2, 2003 Eng.&Arch.Fac.Osmangazi University, Vol.XVIII, No: 2, 2003 BOZÜYÜK, YEDİLER YERLEŞİM ALANI KAYMASININ STABİLİTE ANALİZİ Gülgün YILMAZ 1, Emre

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES

T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES T.C. ÇANAKKALE ONSEK Z MART ÜN VERS TES Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl Tel: (286) 218452 Faks: (286) 218451 E-posta: strateji@comu.edu.tr http://strateji.comu.edu.tr/

Detaylı

ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar

ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar Takn ve Heyelan Sempozyumu / 24-26 Ekim 2013, Trabzon - 107 - ev Stabilizasyonunda Blok Polistiren Köpük Uygulamalar Doç. Dr. smail Hakk Aksoy TÜ naat Fakültesi, naat Mühendislii Bölümü, Maslak stanbul,

Detaylı

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar

kili ve Çoklu Kar³la³trmalar kili ve Çoklu Kar³la³trmalar Birdal eno lu ükrü Acta³ çindekiler 1 Giri³ 2 3 4 5 6 7 Bu bölümde, (2.1) modelinde, H 0 : µ 1 = µ 2 = = µ a = µ (1) ³eklinde ifade edilen sfr hipotezinin reddedilmesi durumunda,

Detaylı

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ

SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ SERTLİK ÖLÇME DENEYLERİ Sertlik nedir? Sertlik genel anlamda, malzemelerin kesmeye, çizilmeye, aşınmaya veya kendisine batırılmaya çalışılan cisimlere karşı göstermiş oldukları kalıcı şekil değiştirme

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS

Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ABD YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALI KODU : 81109 01.Yarıyıl Dersleri Ders Kodu INS735* 02.Yarıyıl Dersleri Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Kodu Ders

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK

RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK Selçuk-Teknik Dergisi ISSN 130-6178 Journal of Selcuk-Technic Cilt, Sayı:-006 Volume, Number:-006 RCRCR KAVRAMA MEKANİZMASININ KİNEMATİK ANALİZİ Koray KAVLAK Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi,

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

Talaşlı İmalat ve Takım Tezgahları

Talaşlı İmalat ve Takım Tezgahları Talaşlı İmalat ve Takım Tezgahları İmalat Yöntemleri İmalat Yöntemleri Talaşlı Talaşsız Direk şekil verme Bağlama Mekanik Özel Döküm Kaynak Tornalama Ekstrüzyon Kalıcı şekil verme Lehim Frezeleme Telerozyon

Detaylı

TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA VE ŞEV STABİLİTESİ POTANSİYELİ

TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA VE ŞEV STABİLİTESİ POTANSİYELİ Altıncı Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 16-20 Ekim 2007, İstanbul Sixth National Conference on Earthquake Engineering, 16-20 October 2007, Istanbul, Turkey TARİHİ YARIMADA(İSTANBUL) NIN SIVILAŞMA

Detaylı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ Arş.Gör. EMRE ÖZEL 2015 İş Etüdü Nedir? İş Etüdü, işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını sağlamak (gelişme olanağı yaratabilmek) amacıyla, üretim

Detaylı

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ

17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ ULUSAL DEPREM İZLEME MERKEZİ 17-28 Ekim 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ- SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Ön Değerlendirme Raporu 28 Ekim 2005 17-28 EKİM 2005 SIĞACIK KÖRFEZİ-SEFERİHİSAR (İZMİR) DEPREMLERİ Bölgede

Detaylı

Excel VBA ile Ankrajlı ve Ankrajsız İKSA Yapısı Tasarımı

Excel VBA ile Ankrajlı ve Ankrajsız İKSA Yapısı Tasarımı Akademik Bilişim 10 - XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 10-12 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi Excel VBA ile Ankrajlı ve Ankrajsız İKSA Yapısı Tasarımı Pamukkale Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği,

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler

Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler Prof. Dr. Günay Özmen Bilsar A.Ş. gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Perdeye Saplanan Kirişler Doç. Dr. Kutlu Darılmaz İTÜ İnşaat Fakültesi kdarilmaz@ins.itu.edu.tr Şekil 1 - Tipik kat kalıp planı

Detaylı

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması

RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLMESİ HAKKINDA ESASLAR 4-DBYBHY (2007)ve RBTE(2013) Karşılaştırılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü RİSKLİ BİNALARIN TESPİT

Detaylı

DÜŞÜK PLASTĐSĐTELĐ KĐLLERĐN ÖNKONSOLĐDASYON BASINCININ ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE BELĐRLENMESĐ

DÜŞÜK PLASTĐSĐTELĐ KĐLLERĐN ÖNKONSOLĐDASYON BASINCININ ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE BELĐRLENMESĐ Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Onbirinci Ulusal Kongresi 7-8 Eylül 2006, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon DÜŞÜK PLASTĐSĐTELĐ KĐLLERĐN ÖNKONSOLĐDASYON BASINCININ ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE BELĐRLENMESĐ

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİR ÜLKE BİR BAYRAK TESTİ 1- I Başkalarının düşüncelerine saygı duymamak. II Trafik kurallarına uymamak. III Kapalı alanlarda sigara içmek. IV Konuşurken nezaket kurallarına uymak. Yukarıda verilen kurallardan hangilerinin yaptırımı

Detaylı

POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI

POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI 4-6 Ekim 25 DEÜ İZMİR ÖZET: POLİPROPİLEN FİBERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ KUM ZEMİNLERİN DİNAMİK ETKİ ALTINDA BOŞLUK SUYU BASINCI DAVRANIŞI Eyyüb KARAKAN Selim ALTUN 2 ve Tuğba ESKİŞAR 3 Yrd. Doç. Dr., İnşaat

Detaylı

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ

ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİN HESAPLANMASI PROSEDÜRÜ Doküman No: P.LAB.5.4.6.01 Rev.No/Tarih : 00/- Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 1.0. AMAÇ VE KAPSAM Çevre Analizleri Laboratuarında TS EN ISO/IEC 17025:2005 Deney ve Kalibrasyon Laboratuarlarının

Detaylı

SOLIDWORKS SIMILATION İLE TASARIM ÇALIŞMASI (DESIGN STUDY) OLUŞTURMA

SOLIDWORKS SIMILATION İLE TASARIM ÇALIŞMASI (DESIGN STUDY) OLUŞTURMA SOLIDWORKS SIMILATION İLE TASARIM ÇALIŞMASI (DESIGN STUDY) OLUŞTURMA Aşağıda ölçüleri ile verilen Sketch i oluşturunuz. 100 mm lik Ekstürüzyon mesafesi ile katı model oluşturunuz. (Features-->Extruded

Detaylı