Buket YAKMACI-GÜZEL Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, OFMAE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Buket YAKMACI-GÜZEL Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, OFMAE"

Transkript

1 Buket YAKMACI-GÜZEL Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, OFMAE

2

3

4

5 - alternatif kavramsallaştırmalar/alternative conceptions (Gilbert & Swift, 1985; Taber, 2001), - naif kavramsallaştırmalar/naive conceptions (Caramaza, McCloskey & Green, 1981), - çocukların bilimi/children s science (Gilbert, Osborne & Fensham 1982), - ön kavramsallaştırmalar/preconceptions (Ausubel, 1968), - alternatif bakışlar/alternative frameworks, (Driver & Easley, 1978), vb. terimler de kullanılmıştır.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Bu araştırma projesi kimyada sıklıkla karşılaşılan kavram yanılgılarına aday kimya öğretmenlerinin dikkatini çekmek, kavram yanılgılarının belirlenmesi ve düzeltilmesi konularında aday kimya öğretmenlerinin farkındalıklarını arttırmak ve bilgi-becerilerini geliştirmek amacıyla başlatılmıştır.

20 - 2 yıllık bir zaman dilimi, - 3 faz - - Her faz kendinden sonra gelecek faz için bir hazırlık niteliğinde olmuş, bir önceki fazda üretilen soru/etkinlik/materyaller, arkadan gelen fazın başlangıç noktası olarak kullanılmış ve daha sonra geliştirilecek etkinlikler/ders planları için bir temel ve örnek oluşturmuştur.

21 Her fazda farklı öğretmen adayı grupları ile çalışılmıştır.

22 Katılımcılar, çalışmanın yapıldığı zaman diliminde, Kimya Öğretmenliği Programı na kayıtlı ve araştırmacının vermiş olduğu dersleri almakta olan son sınıf öğrencileri olmuştur.

23 1. fazda, 17 öğretmen adayı ile çalışılmış, literatürde geçen 17 kavram yanılgısı seçilerek bu kavram yanılgılarını ortaya çıkarabilecek sorular üretilmeye çalışılmıştır.

24 2. fazın katılımcıları, yeni 22 öğretmen adayı olmuş, bu katılımcılardan 20 si 3. fazda da yer alırken, 2 tanesi çalışmadan ayrılmış ve çalışmaya 2 yeni öğretmen adayı katılmıştır. Böylece 2. ve 3. fazların katılımcı sayısı toplam 22 öğretmen adayı olmuştur.

25 2. fazda, katılımcı öğretmen adayları çiftler halinde 11 farklı kavram yanılgısını düzeltmek amacıyla ders planları geliştirmiş, bunları birbirlerine sunarak tartışmış ve yeniden düzenlemiş ama gerçek sınıflarda uygulamamışlardır.

26 3. fazda ise katılımcılar, bir önceki fazda geliştirilen planlardan da yararlanarak bireysel olarak ders planları geliştirmiş, ardından bunları sınıf arkadaşlarıyla sınıfta paylaşıp tartışmış, son olarak da gerçek sınıflarda (10., 11., veya 12. sınıflarda) uygulamış ve derslerinin düzeltmeyi hedefledikleri kavram yanılgısının düzeltilmesinde ne kadar etkili olduğunu değerlendirme fırsatı bulmuşlardır.

27 Bu sunumda, projenin 3. fazının sonunda toplanan verilerin analiz bulguları paylaşılacaktır.

28 Araştırma soruları 1) Yapılan çalışmaların, projenin 3. fazına katılan kimya öğretmen adaylarının, kimyada karşılaşılan kavram yanılgılarına farkındalık ve anlayış geliştirme üzerindeki etkileri neler olmuştur? 2) Yapılan çalışmaların, projenin 3. fazına katılan kimya öğretmen adaylarının lise öğrencilerinin kavram yanılgılarını düzeltmedeki başarıları üzerindeki etkileri nasıl olmuştur?

29 Öğretmen adayları ile yapılan çalışmalar Yapılan ilk toplantıda, sürecin aktif katılım, tartışma, dönüt alıp-verme, grup çalışması, işbirliği ve etkileşim gerektirdiği vurgulanmış, yaparak ve yaşayarak teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesinin hedeflendiği ifade edilmiştir.

30 İlk 4 hafta, öğretmen adaylarının kavram yanılgıları, kimyadaki kavram yanılgıları, kavram yanılgılarının sebepleri ve özellikleri, kavram yanılgılarının ortaya çıkarılması, kavramsal değişim modelleri, vb. konulara vurgu yapan okuma materyallerini okumaları istenmiş, bu okumaların ardından sınıfta bu materyallerde yer alan örnekler incelenmiş ve tartışılmış, birçok kimya kavram yanılgısı irdelenmiş ve ele alınmış ve sonrasında öğretmen adaylarına üzerinde çalışacakları kavram yanılgıları dağıtılmıştır.

31 Ardından öğretmen adaylarının 2. fazda çiftler halinde, 3. fazda ise bireysel çalışarak kendilerine verilen kavram yanılgıları ile ilgili ders planları geliştirmeleri istenmiştir. Belirli aralıklarla, üretilen ders planları teker teker ele alınmış, üzerinde tartışmalar (hem sınıf içi tartışma, hem de araştırmacıöğretmen adayı karşılıklı) yapılmış ve bu tartışmaların sonunda ders planları tekrar tekrar düzenlenmiştir.

32 3. fazda ders planları hazırlanırken 2. fazda hazırlanan ders planlarından da yararlanılmış, bu sırada ders planları hazırlanırken Tahminde Bulunma- Gözlem Yapma-Açıklama stratejisi temel alınmıştır.

33 1) Öğrencilerin bir olayın ya da durumun sonucunun ne olacağını tahmin etmeleri ve bu tahminlerinin sebeplerini açıklamaları istenir, - 2) Öğrencilere bu olayın ya da durumun sonucunu gözlemleme şansı verilir, - 3) Gözlemden önce yaptıkları tahminlerle yaptıkları gözlemler arasındaki farklılık ve uyuşmazlıkları görmeleri, sebeplerini anlamaları ve açıklamaları sağlanır. (White ve Gunstone, 1992)

34 3. fazda, sınıfta tartışılarak düzenlenen ve uygulamaya hazır hale gelen ders planları gerçek sınıflarda öğretmen adayları tarafından uygulanmış ve bu uygulamaların çoğu araştırmacı tarafından izlenmiş ya da izlenemeyen az sayıda dersin kamera kaydı alınmıştır. Uygulamalar İstanbul ilindeki 9 farklı okulda ve 22 farklı sınıfta gerçekleştirilmiş, yaklaşık 300 öğrenci bu derslerin hedef kitlesini oluşturmuştur.

35 Bütün bu yapılanlarla, aday öğretmenlerin kendi ürünlerini kendilerinin üretmelerini teşvik ederek, bunları sahiplenmeleri (Ogborn, 2002) amaçlanmıştır. Bireysel çalışma, grup çalışmaları, işbirliği ve etkileşimle geçen 2 ayın sonunda, öğretmen adayları sahiplendikleri ve uygulamaya hazır hissettikleri ders planları üretmişlerdir.

36 No Üzerinde çalışılan kavram yanılgısı Öğr. adayı no 1 Bir molekül tartılabilecek ağırlıktadır. Ö1 (E) 2 Maddeleri oluşturan atomlar ve/veya moleküller, oluşturdukları madde ile aynı fiziksel özellikleri taşırlar, örneğin ısıtıldığında bakır tel uzuyorsa, bu sırada teli oluşturan bakır atomları da uzamaktadırlar. Ö2 (K), Ö3 (E) 3 Gazlar katı hallerinden daha düşük kütleye sahiptir. Ö4 (K), Ö5 (K), Ö6 (E) 4 Bütün kovalent bağlarda bağı yapan elektronların eşit oranda paylaşımı söz konusudur. Ö7 (K), Ö8 (K) 5 Kimyasal formüllerdeki alt simgeler sadece kimyasal denklemlerin denkleştirilmesi sırasında kullanılırlar (işe yararlar); atomların birbirleriyle nasıl birleştiği ve bileşik oluşturduğunu simgelemezler. 6 Geri dönüşümlü (çift yönlü) kimyasal reaksiyonlarda, geri reaksiyonun başlaması için ileri reaksiyonun tamamlanması gerekir. 7 Kimyasal dengeye ulaşıldığında, ürünlerin konsantrasyonları girenlerin konsantrasyonlarına eşitlenir. Ö9 (E), Ö10 (E) Ö11 (K), Ö12 (E) Ö13 (E), Ö14 (E) 8 Kimyasal denge statik (durağan) bir durumdur, yani denge oluştuğunda reaksiyon durur. Ö15 (K), Ö16 (K), Ö17 (E) 9 Bir asidin (ya da bazın) kuvveti ve konsantrasyonu aynı şeyi ifade etmektedir. Ö18 (K), Ö19 (K), Ö20 (E) 10 Yükseltgenme ve indirgenme olayları birbirlerinden bağımsız olarak tek başlarına gerçekleşebilir. 11 Kimyasal pillerde anot ve katodu belirleyen şey, yarı-hücrelerin yerleşimidir (Sol taraf her zaman anot, sağ taraf her zaman katottur). Ö21 (E) Ö22 (K) 22

37 Tek grup sadece son-test yarı-deneysel desen (Campbell & Stanley, 1963)

38 1) Öğretmen adaylarının sürecin sonunda yazdıkları öz-değerlendirme raporları (bu raporları yazarken öğretmen adaylarının raporlarına aşağıdaki sorulara cevaplarını da entegre etmelerinin beklendiği belirtilmiştir)

39 Soru 1: Bu çalışma sırasında kavram yanılgıları ve özelliklerine dair öğrendiğiniz en önemli şey/şeyler ne/neler oldu? Soru 2: Hazırladığınız ders planı sizi tatmin etti mi? Bu planın size verilen kavram yanılgısını ortadan kaldırmada etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Yeterince etkili olmadığını düşünüyorsanız, neler bunda rol oynamış olabilir? Soru 3: Bu dersten önce sizde de var olduğunu ve bu dersle birlikte düzeldiğini düşündüğünüz kavram yanılgısı/yanılgıları fark ettiniz mi? Eğer olduysa nelerdir?

40 Verilerin toplanması 2) Lise öğrencilerinin, derslerin öncesinde ve sonrasında öğretmen adaylarının geliştirdiği (ilgili kavram yanılgısına sahip olunup olunmadığını belirlemek için) soru ya da sorulara verdikleri cevaplar

41 Sonuçlar -1 1.araştırma sorusu Yapılan çalışmaların, projenin 3. fazına katılan kimya öğretmen adaylarının, kimyada karşılaşılan kavram yanılgılarına farkındalık ve anlayışlarını geliştirme üzerindeki etkileri neler olmuştur?

42 No Yanıt kategorileri Kişi sayısı 1 Kavram yanılgıları değişime çok dirençlidir 10 2 Kavram yanılgılarını ortadan kaldırmak çok zordur ve bu yüzden de özel çaba 9 gerektirir 3 Kavram yanılgılarını düzeltebilmek için özel stratejiler kullanmak gerekir 8 4 Kavram yanılgıları daha sonraki öğrenmeleri olumsuz etkiler 5 5 Kavram yanılgıları çok çeşitli olabilir 3 6 Kavram yanılgılarının kökleri çok derinlerde olabilir 3 7 Sahip oldukları kavram yanılgıları bilimsel gerçeklikle örtüşmese de, öğrencilere anlamlı gelmektedir 8 Kavram yanılgıları gizli kalabilir 2 9 Kavram yanılgıları kartopu gibidir, eğer düzeltilmezlerse genişlerler 1 3

43

44 6 öğretmen adayı hazırladıkları planın oldukça etkili olduğunu, 16 öğretmen adayı ise yeterince etkili olmadığını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Hazırladıkları ders planları ile ilgili problemler ve etkili olmama sebeplerine dair öğretmen adaylarının algıları ise aşağıdaki gibidir.

45 No Yanıt kategorileri Kişi sayısı 1 Yaptığım açıklamalar ve yönlendirmeler yetersiz kaldı 5 2 Öğrencilerin çoğu öğretmeye çalıştığım konuya dair önkoşul bilgi ve becerilere 5 sahip değildi, bu beni zorladı, planımı aksattı 3 Planladıklarımı yapmam için zaman yeterli değildi 3 4 Sınıf yönetiminde sıkıntılar yaşadım 3 5 Öğrencilerin çoğunda bana verilen kavram yanılgısı başlangıçta da yoktu 2 6 Kullandığım animasyonlar yeterince kaliteli değildi 1 7 Gözlem aşamasında animasyon kullanmak yerine gerçek bir gösterim deneyi yapmak daha etkili olabilirdi 8 İyi bir ders planı hazırlayamadım 1 9 Bana verilen kavram yanılgısının düzeltilmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum 1 10 Öğrenciler derse yeterince istekli ve motive değillerdi 1 1

46

47 18 öğretmen adayı bu ders boyunca üzerinde çalışılan kavram yanılgılarından en az birine kendisinin de sahip olduğunu fark ettiğini ve süreç içinde bunları düzelttiğini düşündüğünü ifade etmiştir.

48 No Kavram yanılgısı Kişi sayısı 3 Bir asidin (ya da bazın) kuvveti ve konsantrasyonu aynı şeyi ifade etmektedir. 6 4 Maddeleri oluşturan atomlar ve/veya moleküller, oluşturdukları madde ile aynı fiziksel özellikleri taşırlar, örneğin ısıtıldığında bakır tel uzuyorsa, bu sırada teli oluşturan bakır atomları da uzamaktadırlar. 6 Kimyasal denge statik (durağan) bir durumdur, yani denge oluştuğunda reaksiyon durur. 2 Kimyasal dengeye ulaşıldığında, ürünlerin konsantrasyonları girenlerin konsantrasyonlarına eşitlenir. 1 Geri dönüşümlü (çift yönlü) kimyasal reaksiyonlarda, geri reaksiyonun başlaması için ileri reaksiyonun tamamlanması gerekir. 5 Kimyasal formüllerdeki alt simgeler sadece kimyasal denklemlerin denkleştirilmesi sırasında kullanılırlar (işe yararlar); atomların birbirleriyle nasıl birleştiği ve bileşik oluşturduğunu simgelemezler

49 Sonuçlar araştırma sorusu Yapılan çalışmaların, projenin 3. fazına katılan kimya öğretmen adaylarının lise öğrencilerinin kavram yanılgılarını düzeltmedeki başarıları üzerindeki etkileri nasıl olmuştur?

50 Öncelikle her öğretmen adayı kendi hazırladığı ve uyguladığı ön ve son ölçüm sorularına lise öğrencilerinin verdiği cevapları değerlendirmiştir.

51 Ardından araştırmacı, yapılan bu değerlendirmeleri kontrol etmiş ve hemfikir olunmayan noktalar öğretmen adayı ile gözden geçirilmiştir. Verilen cevapların doğruluğuna ilişkin son karara bu süreç sonunda varılmıştır.

52 Son adım olarak araştırmacı, tüm öğretmen adaylarının değerlendirmelerini düzenlemiş ve birleştirmiştir. Bu süreçte uygulanan prosedürde, önce doğru, kısmen doğru ve yanlış cevaplar sayılmış, sonra doğru cevap yüzdelerindeki artışlar her bir öğretmen adayının dersi için teker teker hesaplanmıştır.

53 No Ö1 Yanıt kategorisi Yanlış Doğru İlk ölçüm Son ölçüm Değişimin yönü 76% 24% 13% 87% Yüzde artış Etkililik + 63% OE Ö2 Eksik veri Ö3 Ö4 Yanlış Doğru Yanlış Doğru 60% 40% 65% 35% 10% 90% 20% 80% + 50% KE + 45% KE Ö5 Eksik veri Ö6 Yanlış Doğru 80% 20% 53% 47% + 27% KE Ö7 Yanlış Kısmen doğru Doğru 20% 80% 0% 0% 17% 83% + 83% OE Ö8 Yanlış Kısmen doğru Doğru 0% 100% 0% 0% 21% 79% + 79% OE Ö9 Yanlış Doğru 82% 18% 26% 74% + 56% KE Ö10 Eksik veri Ö11 Yanlış Kısmen doğru Doğru 20% 65% 15% 0% 45% 55% + 40% KE

54 No Ö12 Ö13 Yanıt kategorisi Yanlış Doğru Yanlış Doğru İlk ölçüm Son ölçüm Değişimin yönü 100% 0% 48% 52% 38% 62% 20% 80% Yüzde artış Etkililik + 62% OE + 28% KE Ö14 Eksik veri Ö15 Ö16 Yanlış Doğru Yanlış Doğru 100% 0% 56% 44% 25% 75% 27% 73% + 75% OE + 29% KE Ö17 Eksik veri Ö18 Ö19 Ö20 Yanlış Doğru Yanlış Doğru Yanlış Doğru 44% 56% 100% 0% 90% 10% 17% 83% 80% 20% 15% 85% + 27% KE + 20% ED + 75% OE Ö21 Eksik veri Ö22 Yanlış Kısmen doğru Doğru 68% 32% 0% 0% 45% 55% + 55% KE

55 Artış miktarı: - %60 dan büyük olduğunda yapılan ders oldukça etkili (OE), - %25 ile %60 arasında olduğunda kısmen etkili (KE), - %25 ten küçük olduğunda etkili değil (ED) sayılmıştır.

56

57

58

59 Allen, M. (2010). Misconceptions in primary science. England: Open University Press. Ausubel, D. (1968). Educational psychology: A cognitive view. New York: Holt, Rinehart and Winston. Banerjee, A. C. & Power, C. N. (1991). The development of modules for the teaching of chemical equilibrium. International Journal of Science Education, 13, Campbell, D. T. & Stanley, J. C. (1963). Experimental and Quasi-Experimental Designs for Research. Chicago: Rand McNally. Caramaza, A., McCloskey, M., & Green, B. (1981). Naïve beliefs in sophisticated subjects: Misconceptions about the trajectories of objects. Cognition, 9, Çalık, M. and Ayas, A. (2005a). A comparison of level of understanding of grade 8 students and science student teachers related to selected chemistry concepts. Journal of Research in Science Teaching, 42(6), Driver, R. (1989). Students conceptions and the learning of science. International Journal of Science Education. 11, Driver, R., & Easley, J. (1978). Pupils and paradigms: A review of literature related to concept development in adolescent science students. Studies in Science Education, 5, Garnett, P. J., Garnett, P. J., & Hackling, M.W. (1995). Students. alternative conceptions in chemistry: A review of research and implications for teaching and learning. Studies in Science Education, 25, Gilbert, J. K., Osborne, R. J., & Fensham, P. J. (1982). Children s science and its consequences for teaching. Science Education. 66, Gilbert, J. K., & Swift, D. J. (1985). Towards a Lakatosian analysis of the Piagetian and alternative conceptions research programs. Science Education, 69, Günay, A. (2006). Effects of guided and semi-guided investigations on sixth grade students conceptualization levels, Basılmamış yüksek lisans tezi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.

60 Hackling, M. W. & Garnett, P. J. (1986). Chemical equilibrium: Learning difficulties and teaching strategies, Australian Science Teachers Journal, 31, Johnstone, A. H. (1982). Macro- and micro-chemistry. School Science Review, 64, Kruse, R. A., & Roehrig, G. H. (2005). A comparison study: Assessing teachers conceptions with the chemistry concepts inventory, Journal of Chemical Education, 82(8), Ogborn, J. (2002). Ownership and transformation: Teachers using curriculum innovation. Physics Education, 37(2), Penick, J.E., and Yager, R. E. (1988). Science teacher eduation: A program with a theoretical and pragmatic rationale. Journal of Teacher Education, 39(6), Pınarbaşı, T. and Canpolat, N. (2003). Students understanding of solution chemistry concepts. Journal of Chemical Education, 80(11), Shulman, L. S. (1987). Knowledge and teaching: Foundations of new reform. Harvard Educational Review, 57, Taber, K. (2002) Chemical misconceptions: Prevention, diagnosis and Cure, Vol: 1. Theoretical background. Royal Society of Chemistry: London, UK. Yezierski, E. J., & Birk, J. P. (2006). Misconceptions about the particulate nature of matter: Using animations to close the gender gap, Journal of Chemical Education, 83(6), White, R. & Gunstone, R. (1992). Probing Understanding, Graphicraft, Hong Kong.

61

62 - Driver, R., Guesne, E., & Tiberghien, A. (1985). Children s ideas in science. (Chapter 1: Children s Ideas and learning of science). Philedelphia: Open University Press. - Garnett, P. J., Garnett, P. J., & Hackling, M.W. (1995). Students. alternative conceptions in chemistry: A review of research and implications for teaching and learning. Studies in Science Education, 25, Kruse, R. A., & Roehrig, G. H. (2005). A comparison study: Assessing teachers conceptions with the chemistry concepts inventory, Journal of Chemical Education, 82(8), Liew, C. W. (1995). A predict-observe-explain teaching sequence for learning about students understanding of heat and expansion of liquids, Australian Science Teachers Journal, 41(1), Posner, G.J., Strike, K. A., Hewson, P. W. and Gertzog, W. A. (1982). Accommodation of scientific conception: Toward a theory of conceptual change. Science Education, 66, Stepans, J. (1996). Targeting students misconceptions: Physical science concepts using the conceptual change model. Idea Factory: Florida, USA. - Taber, K. (2002) Chemical misconceptions: Prevention, diagnosis and Cure, Vol: 1. Theoretical background. Royal Society of Chemistry: London, UK. - White, R. & Gunstone, R. (1992). Probing Understanding, (Chapter 3: Prediction-Observation- Explanation). London: Falmer Press. - Zirbel, E. L. (2006). Teaching to promote deep understanding and instigate conceptual change. Bulletin of the American Astronomical Society, 1-25.

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANLAR ALEMİ VE SINIFLANDIRILMASI KAVRAMLARIYLA İLGİLİ ALTERNATİF GÖRÜŞLERİ

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANLAR ALEMİ VE SINIFLANDIRILMASI KAVRAMLARIYLA İLGİLİ ALTERNATİF GÖRÜŞLERİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANLAR ALEMİ VE SINIFLANDIRILMASI KAVRAMLARIYLA İLGİLİ ALTERNATİF GÖRÜŞLERİ Musa DİKMENLİ 1, Osman ÇARDAK 2, Lütfullah TÜRKMEN 3 1 Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, OFMAE

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ NEWTON UN HAREKET KANUNLARI İLE İLGİLİ KAVRAMSAL ANLAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ NEWTON UN HAREKET KANUNLARI İLE İLGİLİ KAVRAMSAL ANLAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ NEWTON UN HAREKET KANUNLARI İLE İLGİLİ KAVRAMSAL ANLAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Araş. Gör. Dr. Ayberk Bostan Sarıoğlan Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FİZİK LABORATUVARINA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FİZİK LABORATUVARINA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FİZİK LABORATUVARINA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Ersin Karademir Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ekarademir@ogu.edu.tr Doç. Dr. M.

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR

Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Doç. Dr. Mustafa SÖZBİLİR Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı 25240-Erzurum sozbilir@atauni.edu.tr http://mustafasozbilir.wordpress.com İÇERİK 1 Kişisel Bilgiler

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİYOLOJİ LABORATUARLARINDA MİKROSKOP ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ ALTERNATİF KAVRAMLARI Musa DİKMENLİ 1, Lütfullah TÜRKMEN 2, Osman ÇARDAK 3 1 Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Haluk ÖZMEN, Gökhan DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS. KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi, OFMA Eğitimi Bölümü Akçaabat TRABZON

Haluk ÖZMEN, Gökhan DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS. KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi, OFMA Eğitimi Bölümü Akçaabat TRABZON LİSE 2 ÖĞRENCİLERİNİN MOL KAVRAMI ve KİMYASAL HESAPLAMALARLA İLGİLİ ANLAMA SEVİYELERİ ve PROBLEM ÇÖZME YETERLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Haluk ÖZMEN, Gökhan DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Necmettin ÖZEL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğr. Grv. İbrahim KARAGÖZ Abant İzzet Baysal Üniversitesi MESLEK YÜKSEKOKULLARININ KENDİ ALANLARINDA GEREKSİNİM DUYULAN BECERİYİ SAĞLAMA VE İŞ ÖRGÜTLERİNİN DE BUNDAN YARARLANMA YETERLİKLERİ: BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU STAJYER ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yard.

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU, Alipaşa AYAS, Bayram COŞTU KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Öğretmenlik Uygulaması YDA 412 8 2+6 5 8 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

BENZEŞIM (ANALOJI) YÖNTEMI KULLANARAK LIsE 2. SINIF ÖGRENCILERININ KIMYASAL DENGE KONUSUNDAKI KAVRAM YANıLGıLARıNIN GIDERILMESI

BENZEŞIM (ANALOJI) YÖNTEMI KULLANARAK LIsE 2. SINIF ÖGRENCILERININ KIMYASAL DENGE KONUSUNDAKI KAVRAM YANıLGıLARıNIN GIDERILMESI Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 20: 26-32 [2oo1J [ BENZEŞIM (ANALOJI) YÖNTEMI KULLANARAK LIsE 2 SINIF ÖGRENCILERININ KIMYASAL DENGE KONUSUNDAKI KAVRAM YANıLGıLARıNIN GIDERILMESI THE USE

Detaylı

Eğitim ve Bilim/Education and Science, Cilt/Vol. 26, Sayi/No. 122, Ekim/October, 2001:

Eğitim ve Bilim/Education and Science, Cilt/Vol. 26, Sayi/No. 122, Ekim/October, 2001: GELENEKSEL ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN ODTÜ ÖĞRENCİLERİNİN MEKANİK DERSİNDEKİ KAVRAM YANILGILARINA ETKİSİ THE EFFECT OF TRADITIONAL LECTURING ON METU STUDENTS' MISCONCEPTIONS IN A MECHANICS COURSE Dr. Ali ERYILMAZ

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN FAZ DENGELERİ KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI

KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN FAZ DENGELERİ KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN FAZ DENGELERİ KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI Nursen AZİZOĞLU 1, Mahir ALKAN 2 1 ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA 2 BAÜ, Necatibey Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZÜNME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR HAKKINDAKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZÜNME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR HAKKINDAKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇÖZÜNME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR HAKKINDAKİ BİLGİLERİNİN İNCELENMESİ Filiz Kara Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü, Samsun, Türkiye filiz.kara@omu.edu.tr

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAM YANILGILARINI GİDERMEDE TAHMİN ET - GÖZLE - AÇIKLA STRATEJİSİNİN ETKİSİ: ASİT - BAZ ÖRNEĞİ Hakan ÖZDEMİR 1 Sacit KÖSE 2 Kadir BİLEN 3 1 Pamukkale Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir:

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir: Genel Ders Yapılarından Birinin Seçilmesi Bir dersin ana temelini dersin amaçları belirler. Bu amaçlar doğrultusunda dersi küçük parçalara ayırarak sunarsınız. Her parça öğrenme tecrübeleri, etkinlikleri,

Detaylı

KONYA İLİ LİSE ÖĞRENCİLERİNDE OSMOZ VE DİFÜZYON KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI

KONYA İLİ LİSE ÖĞRENCİLERİNDE OSMOZ VE DİFÜZYON KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI KONYA İLİ LİSE ÖĞRENCİLERİNDE OSMOZ VE DİFÜZYON KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI Muhsin KONUK 1, Selda KILIÇ 2 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, AFYON 2 Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY *

DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY * * DETERMINING THE CURRENT AND FUTURE OPINIONS OF THE STUDENTS IN SECONDARY EDUCATION ON NANOBIOTECHNOLOGY * KARATAY yunussevis1907@hotmail.com, fatihdogan@comu.edu.tr, ramazankaratay@gmail.com ÖZET i (n=273)

Detaylı

KAVRAM HARİTALARININ ÖĞRENCİ TUTUMLARINI BELİRLEMEDE KULLANILMASI: MATEMATİK VE FİZİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ KONU ALANLARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

KAVRAM HARİTALARININ ÖĞRENCİ TUTUMLARINI BELİRLEMEDE KULLANILMASI: MATEMATİK VE FİZİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ KONU ALANLARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ KAVRAM HARİTALARININ ÖĞRENCİ TUTUMLARINI BELİRLEMEDE KULLANILMASI: MATEMATİK VE FİZİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ KONU ALANLARI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ Ahmet İlhan ŞEN, S. Aslı ÖZGÜN-KOCA Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi YDA 302 6 2+2 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE DAYALI AVRUPA KREDİ TRANSFER SİSTEMİ (AKTS) HESAPLAMA KILAVUZU BOLOGNA KOORDİNATÖRLÜĞÜ 1 ÖĞRENCĠ Ġġ YÜKÜNE DAYALI AKTS HESAPLAMA KILAVUZU GĠRĠġ Bologna Süreci nde

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ Haluk ÖZMEN 1 Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU 1 Serkan SEVİM 2 Alipaşa AYAS 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Bölümü

Detaylı

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI Selen SENCAR, Ali ERYILMAZ ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA ÖZET: Fizik eğitimi alanında son yıllarda

Detaylı

ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ

ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI ARAŞTIRMA YAKLAŞIM - DESEN ve YÖNTEMLERİ NİCEL NİTEL KARMA Mustafa SÖZBİLİR 2 Nicel, Nitel ve Karma Araştırma Nicel Araştırma Nitel Araştırma Nicel araştırma Nitel araştırma NİCEL:

Detaylı

Oyun Programlama Dersi. Nergiz Ercil Çağıltay

Oyun Programlama Dersi. Nergiz Ercil Çağıltay Oyun Programlama Dersi Nergiz Ercil Çağıltay BÖLÜM 1 Oyun Programlamaya Neden Oyun? Fiziksel ve Zihinsel Gelişim Fizik Tedavi Mesleki gelişim Mühendislik Eğitimi Yazılım Müh. Programı İlgili Alanlar Kullanılan

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Suat ÜNAL, Haluk ÖZMEN, Gökhan DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Ders Anlatım Föyü Nedir?

Ders Anlatım Föyü Nedir? www.bilgiyoluyayincilik.com www.dersanlatimfoyleri.com Ders Anlatım Föyü Nedir? Bir konunun anlatılması ve öğrenilmesi için gereken bilgileri ve adımları içeren en küçük yapıdaki kitapçıktır. Her föy bir

Detaylı

7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı

7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı 7. Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı ve Çözünme Kazanım Kontrol Sınavı 1- Bir katyona ait atom parçacıkları ve sayısını gösteren sütun grafiği aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir? Öğretmen: Çocuklar bu

Detaylı

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ Hasan Şahin KIZILCIK, Bilal GÜNEŞ Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, O.F.M.A.E. Bölümü, Fizik Eğitimi

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Müşteri İlişkileri Yönetimi IE 517 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ SICAKLIK VE ISI KONUSU ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Rabia KALEM, Zafer TANEL, Halil ÇALLICA Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Fizik

Detaylı

1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015)

1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015) ( 1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI

RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ MATEMATİK 7. SINIF RASYONEL SAYILAR DERS PLANI RASYONEL SAYILARIN MÜFREDATTAKİ YERİ Rasyonel sayılar konusu 7.sınıf konusudur. Matematiğin soyut, zor bir ders olduğu düşüncesi toplumda çoğu kişi tarafından savunulan bir bakış açısıdır. Bu durum beraberinde

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROKİMYA KONUSUNDAKİ KAVRAMLARI ANLAMALARINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI GÖSTERİ YÖNTEMİNİN ETKİSİ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROKİMYA KONUSUNDAKİ KAVRAMLARI ANLAMALARINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI GÖSTERİ YÖNTEMİNİN ETKİSİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ELEKTROKİMYA KONUSUNDAKİ KAVRAMLARI ANLAMALARINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMINA DAYALI GÖSTERİ YÖNTEMİNİN ETKİSİ Ebru GEDİK 1, Hamide ERTEPINAR 2, Ömer GEBAN 1 1 Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MİTOZ BÖLÜNME KONUSUNDAKİ BİLGİLERİNİN ÇİZİM YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MİTOZ BÖLÜNME KONUSUNDAKİ BİLGİLERİNİN ÇİZİM YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MİTOZ BÖLÜNME KONUSUNDAKİ BİLGİLERİNİN ÇİZİM YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Gonca Harman Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı, Samsun,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Özel Öğretim Yöntemleri 2 YDA 212 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Özel Öğretim Yöntemleri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca

Detaylı

Reklam Kampanyası (PR 402) Ders Detayları

Reklam Kampanyası (PR 402) Ders Detayları Reklam Kampanyası (PR 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Reklam Kampanyası PR 402 Bahar 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Analiz Raporu. Analiz aşamasında projenin içeriği belirlenir. Çözeceğimiz problemin büyük bir problem olup olmadığını değerlendirmek,

Analiz Raporu. Analiz aşamasında projenin içeriği belirlenir. Çözeceğimiz problemin büyük bir problem olup olmadığını değerlendirmek, Analiz Raporu Kısa Özet Sürücü Kursu Otomasyonu Projesi, sürücü kursundaki hocaların ders saatlerini, tarihini ve ders başına aldığı ücretleri görebileceği, kurs sahibinin gelir ve giderleri görebilmeleri

Detaylı

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Astronomi Kavramları Hakkındaki Kavramsal Anlamaları **

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Astronomi Kavramları Hakkındaki Kavramsal Anlamaları ** Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Fen Bilimleri Öğretimi Dergisi Cilt: 2 Sayı: 1, Haziran 2013 http://fead.org.tr/dergi Sınıf Öğretmeni Adaylarının Astronomi Kavramları Hakkındaki Kavramsal Anlamaları

Detaylı

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Hüseyin KÜÇÜKÖZER Doğum Tarihi: 23 Ekim 1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans OFMAE / Fizik Eğitimi Balıkesir Üniversitesi 1995

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 AYHAN KARAMAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 57000 SİNOP Telefon : 3682715526-2079 E-posta : akaraman@sinop.edu.tr

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMĐŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMĐŞ Adı Soyadı: Yeşim Özek Kaloti Doğum Tarihi: 1969 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Đngilizce DĐCLE ÜNĐVERSĐTESĐ 1988-1992 Öğretmenliği Y. Lisans TESOL University of Stirling

Detaylı

Farklı bir çevrimiçi öğrenme

Farklı bir çevrimiçi öğrenme Farklı bir çevrimiçi öğrenme Gerçek öğretmenler Canlı dersler Oxford un kaliteli içeriği Çocuklar, yetişkinler ve profesyonel iş adamları için çevrimiçi İngilizce dersleri Yenilikçi her zaman, her yerde

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : SAFİYE ASLAN Doğum Tarihi : 15/05/1979 E-posta : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya

Detaylı

SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR

SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KARŞILAŞILAN YANILGILAR Hülya DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS, Gökhan DEMİRCİOĞLU KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Söğütlü-Akçaabat

Detaylı

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Reklam Tasarımı PR 401 Güz 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

TRABZON EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER 2016 BAŞVURU FORMU

TRABZON EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER 2016 BAŞVURU FORMU TRABZON EĞİTİMDE İYİ ÖRNEKLER 2016 BAŞVURU FORMU 1. Üç bölümden oluşan başvuru formunu Times New Roman 12 punto ile elektronik ortamda madde numaraları altında yer alan boşlukları, açıklamaları dikkate

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI

ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI 1 XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI Yezdan Boz Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ.

ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI. Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ 10.03.2012 ÖĞRETİM ANALİZİ. ÖĞRETİMİN ANALİZİ VE PLANLAMASI Öğretim Araç-Gereçlerinin Öğretimdeki Yeri ve Önemi ÖĞRETİM ANALİZİ Ne Öğretilecek? Nasıl Öğretilecek? ÖĞRETİM ANALİZİ ANALİZ TASARIM VE GELİŞTİRME DEĞERLENDİRME Öğretim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sınıf Öğretmenliği Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2001

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sınıf Öğretmenliği Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2001 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ali ARSLAN Doğum Tarihi: 10/06/1980 Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sınıf Öğretmenliği Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2001 Y. Lisans

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1. İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları 1 İngilizce Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları İbrahim Üstünalp Mersin Üniversitesi İngilizce Öğretmen Adaylarının

Detaylı

Tekrar

Tekrar İŞLEM KAVRAMI Tekrar Kazanımlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulöncesi eğitim dönemi için işlem kavramı için belirlenen kazanımlar ve göstergeler şunlardır. Kazanım 16. Nesneleri

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta : SAFİYE ASLAN : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya Öğretmenliği/ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Detaylı

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ - 24 ARALIK 2015. Sene başında akademik takvimde de paylaşıldığı üzere 31 Aralık ve 1 Ocak günleri okulumuz tatildir.

HAFTALIK VELİ BÜLTENİ - 24 ARALIK 2015. Sene başında akademik takvimde de paylaşıldığı üzere 31 Aralık ve 1 Ocak günleri okulumuz tatildir. HAFTALIK VELİ BÜLTENİ - 24 ARALIK 2015 YÖNETİM KURULU TOPLANTIMIZ Sayın Rektörümüzün başkanlığında bu yılın ilk Üst Yönetim Kurulu toplantısı geçtiğimiz Salı günü okulumuzda yapıldı. İlkokul, Ortaokul

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007 ÖZGEÇMİŞ 1. AdıSoyadı: Rukiye Didem Taylan 2. DoğumTarihi: 25 Temmuz 1984 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. ÖgrenimDurumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 1001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MME 1001 Dersi Veren Birim: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dersin Orjinal Adı: INTRODUCTION TO MATERIALS ENGINEERING Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans,

Detaylı

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1

D. MESLEKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ VE MÜZAKERE EDİLECEK KONULAR TABLO-1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Seçmeli Arapça Dersi i, İmam Hatip Ortaokulu ve Anadolu İmam Hatip Liselerindeki Branşlardaki İçin HAZİRAN 2016 DÖNEMİ

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ Bilimsel Araştırma Problemlere güvenilir çözümler aramak amacıyla planlı ve sistemli olarak, verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor

Detaylı

Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları

Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri (ETI412) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Avrupa Birliği Çalışmaları ve Çeviri ETI412 Bahar 2 2 0 3 5

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ)

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ) SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI (SAMSUN İLİ ÖRNEĞİ) *Mualla BOLAT, *Merve SÖZEN, *Cumhur TÜRK *Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Araştırma- Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Algılarının İncelenmesi **

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Araştırma- Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Algılarının İncelenmesi ** http://dergi.amasya.edu.tr Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 5(1), 233-247, 2016 Özgün araştırma makalesi Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Araştırma- Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Algılarının İncelenmesi

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARININ LİSE 1 VE 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİMYA DERSİ BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

KİMYA ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARININ LİSE 1 VE 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİMYA DERSİ BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ KİMYA ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARININ LİSE 1 VE 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİMYA DERSİ BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ İbrahim BİLGİN, Esen UZUNTİRYAKİ, Ömer GEBAN ODTÜ, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI*

HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI* Hacettepe Üniversitesı Eğıtim Fakültesi Dergisi 21 : 59-65 [2001] HIzMET ÖNCESI SINIF ÖGRETMENLERININ FEN EGITIMINDE ISI VE sıcaklıkla ILGILI KAVRAM YANILGILARI* PRIMARY SCHOOL PRESERVICE TEACHERS' MISCONCEPTIONS

Detaylı

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş INT 110 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ Dr. Ahmet ÇELİK acelik@dicle.edu.tr ÖZET: Bu çalışmanın amacı; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vermek

Detaylı

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı : Nail İLHAN Doğum Yeri ve Tarihi : Osmaniye- 1981 Bölüm: İlköğretim Bölümü E-Posta: naililhan @ gmail.com naililhan @ kilis.edu.tr Website: http://atauni.academia.edu/naililhan

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 Yılı Sunulan Hizmeti Değerlendirme Anket Raporu OCAK 2014 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları

İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları İleri Trafik Mühendisliği (CE 535) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İleri Trafik Mühendisliği CE 535 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Bulunmuyor

Detaylı

Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim

Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim Denetim Mesleğinde İnovasyon & Yeni Nesil Denetim Mart, 2016 İsmail Önder Ünal KPMG Türkiye Denetim, Şirket Ortağı 1 İnovasyon 2 İnovasyon: Yeni fikirleri değer yaratan çıktılara dönüştürme süreci 3 Geçmiş

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ Ayşe SAVRAN 1, Jale ÇAKIROĞLU 2, Özlem ÖZKAN 2 1 Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bil. ABD, DENİZLİ

Detaylı

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47.

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47. ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: AYŞE AYPAY Doğum Tarihi: 24 02 1969 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Psikoloji Bölümü Ankara Üniversitesi 1989 Y. Lisans

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ İsmail ÖNDER * ve Şenol BEŞOLUK ** * Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim - 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL. Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990. Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi 1995

ÖZGEÇMİŞ DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL. Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990. Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi 1995 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Dilek ÇELİKLER Doğum Tarihi : 15.10.1967 Unvanı : Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu : DERECE ALAN ÜNİVERSİTE YIL Lisans Kimya Atatürk Üniversitesi 1990 Yüksek Lisans Kimya Kafkas Üniversitesi

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ MEZUNLARI İKÜ ULUSLARARASI TİCARET EĞİTİMİNİ DEĞERLENDİRME ANKETİ RAPORU

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ MEZUNLARI İKÜ ULUSLARARASI TİCARET EĞİTİMİNİ DEĞERLENDİRME ANKETİ RAPORU T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ MEZUNLARI İKÜ ULUSLARARASI TİCARET EĞİTİMİNİ DEĞERLENDİRME ANKETİ RAPORU 2015-2016 Akademik yılında Uluslararası Ticaret Bölümünden mezun olacak

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Bülteni Yıl: 3 Sayı: 13 Mart 2016 İAÜ SHMYO Diş Protez Öğrencilerine Cad-CamEğitimi 29 Şubat 2016 - İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014

Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı 2014 Giresun Eğitimde İyi Örnekler Çalıştayı Çağrı Mektubu Yirmi birinci yüzyılda eğitim programlarının öğrencilere çok yönlü, soyut, eleştirel, yaratıcı, bağımsız düşünme, problem çözme, etkili iletişim becerileri

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları

Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) (COMPE 104) Ders Detayları Ders Adı Temel Bilgisayar Bilimi (Çevrimiçi) Ders Kodu COMPE 104 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bahar 3 0 0

Detaylı

DENGELİ EĞİTİM İÇİN NASIL BİR DENGE EĞİTİMİ OLMALI?

DENGELİ EĞİTİM İÇİN NASIL BİR DENGE EĞİTİMİ OLMALI? DENGELİ EĞİTİM İÇİN NASIL BİR DENGE EĞİTİMİ OLMALI? M. Şahin BÜLBÜL ODTÜ Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Ankara, msahinbulbul@gmail.com Belkıs GARİP ODTÜ Eğitim

Detaylı

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Evliya Çelebi Yerleşkesi (3100) KÜTAHYA Doğum Yeri ve Yılı: Isparta/Yalvaç Cep Telefonu: Telefon:765031-58 E-posta:

Detaylı

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları

Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Siyaset Bilimine Giriş (INT 110) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş INT 110 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha

Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha 5.HAFTA Nicel araştırmalar altında yer alan deneysel olmayan araştırmaların bir alt sınıfında yer alır. Nedensel karşılaştırma, ortaya çıkmış ya da daha önceden gerçekleşmiş bir durumun ya da olayın nedenlerini,

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Çağdaş İşletmecilik MGMT 501 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği

Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği 24 Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği Yrd. Doç. Dr. D. Beste CEVIK, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim

Detaylı

LİSE 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇOKLU ZEKA ALANLARININ TESPİTİ VE FİZİK EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

LİSE 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇOKLU ZEKA ALANLARININ TESPİTİ VE FİZİK EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ LİSE 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇOKLU ZEKA ALANLARININ TESPİTİ VE FİZİK EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Deniz GÜRÇAY 1, Ali ERYILMAZ 2 1 Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, Beytepe/ANKARA 2 ODTÜ,

Detaylı