İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Hz. Muhammed (sav)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Hz. Muhammed (sav)"

Transkript

1 10. SINIFLAR GENEL DEĞERLENDĠRME TESTĠ 1. Haccın farzı olan vakfenin yapıldığı mübârek yerin adı nedir? a) Mina b) Arafat c) Mekke d) Medine e) Kabe 2. Allah ın rızası için yapılan her türlü iyi, güzel iģ ve davranıģa (amele) ne a)salih amel b)fayda c)amel d)güzel iş e)ibadet 3. Allah Teâlâ yı görür gibi ibâdet etmeye ne a)ibadet b) İstek c) İhsan d) Değer e) Basiret 4. Hacer-i Esved in bulunduğu köģeden baģlayarak Kâbe sola alınarak etrafında yedi defâ dönmeye ne a) Sa y b) Dönme c) Dolaşma d) Şavt e) Tavaf 5. Namaza Kâbe ye doğru yönelerek durmaya ne a) Vakit b) Niyet c) Kıyam d) İstikbal-i kıble e) Kıraat 6. Namazda elleri dizlere koyup eğilmeye ne a) Rüku b) Sücut c) Secde d) Kıraat e) Son oturuş 7. Namazda rükûdan sonra alnı ve burnu yere koymaya a) Rüku b) Niyet c) Secde d) Kıraat e) Son oturuş 8. Peygamberlerin peygamberliklerini ispatlama için gösterdikleri olağan üstü olaylara ne a) Olay b) Dua c) Tevekkül d) Mucize e) Sihir 9. AĢağıdakilerden hangisinden kurban olmaz? a) Deve b) Deve kuşu c) Sığır d) Keçi e) Manda 10. AkĢam namazı vakti ile birlikte, oruç açmaya ne a) Niyet b) İftar c) Vakit d) Tan e) İmsak 11. Mîkât denilen yerde hacca veya umreye niyet ederek, peģtemal gibi dikiģsiz iki parça örtüyü giymek ve telbiye getirmek sûretiyle, daha önce mubah (serbest) olan bâzı Ģeyleri kendine haram kılmak yâni bunları yapmaktan sakınmaya ne a) Mubah b) Mekruh c) Tavaf d) İhram e)t elbiye 12. Namazda bir müddet ayakta durmaya ne a) Vakit b) Niyet c) Kıraat d) Kıble e) Kıyam 13. Kıyam esnasında namaz kılanın kendi iģitecek kadar Kur andan en az bir uzun ayet veya üç kısa ayet okumasına ne a) Vakit b) Niyet c) Kıraat d) Kıble e) Kıyam 14. Namazın farzlarından olup bedende, elbisede ve namaz kılınacak yerde necaset bulunmamaya ne a) Setr-i avret b) İstikbal-i kıble c) Necasetten taharet d) Hadesten taharet e) Niyet 15. Mükellef olan yâni akıllı ve ergenlik, evlenme yaģına eriģmiģ bir kimsenin namazda haram olan yerlerini örtmesine ne a) Setr-i avret b) İstikbal-i kıble c) Necasetten taharet d) Hadesten taharet e) Niyet 16. AĢağıdakilerden hangisi namazın dıģındaki farzlarından biri değildir? a) Vakit b) Kıble c) Örtünmek d) Kıyam e) Niyet 17. Zekat aģağıdakilerden hangisine verilmez? İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Hz. Muhammed (sav) a) Anne-baba b) Fakirler c) İlim öğrenenler d) Yolda kalmışlar e) Düşkünler 18. AĢağıdakilerden hangisi haccın farzlarındandır? a) Mubah b) Mekruh c) Sa y d) Tavaf e)telbiye 19. AĢağıdakilerden hangisi kurban çeģitlerinden biri değildir? a) Adak kurbanı b) Kurban Bayramı ve Hacda kesilen kurban c) Nafile (şükür) Kurbanı d) Akika kurbanı e) Bağış kurbanı 20. Kurbanla ilgili aģağıdaki bilgilerden hangisi yanlıģtır? A)Kurban eti üçe bölünür ve 3/1 fakirlere dağıtılır. B)Kurban derisi hayır kurumlarına verilmelidir. C) Kurbanın derisi ve kafasını kesen kişiye kesim ücreti olarak verebiliriz. D)Kurban koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsi hayvanlardan olur. 21. Allah cc. emretmiģ olduğu ibadetlerde bazı özel durumlarda insanlara çeģitli kolaylıklar sağlamıģtır. AĢağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir? A) Yolculukta olanlar namazlarını kılmayabilirler B) Yolculukta olanlar cuma namazından sorumlu olmazlar C) Su yoksa teyemmüm yapılır D) Hastalıkta oruç ertelenebilir 22. AĢağıda kurban kesimi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıģtır? A) Koyun: en fazla 1kişi kesebilir B) Keçi: en fazla 1 kişi kesebilir C) Deve: en fazla 7 kişi kesebilir D) İnek: en fazla 6 kişi kesebilir 23. AĢağıdakilerden hangisi hac ibadetinin sosyal faydalarından biri değildir.? A)İnsanların eşitliğine katkı sağlar B) Kardeşliği ve Şefkatli olmayı öğretir C)Zorluklara sabretmeyi öğretir D)Yabancı dil öğretir 24. Kur an-ı Kerim de Salih Amel olarak belirtilen davranıģ aģağıdakilerden hangisi değildir? A) Para kazanmak için Ticaret yapma B) Anne babaya saygılı olma C) Malını başkalarıyla paylaşma D)Toplum yararına hizmet etme 25. Sübhane Rabbiyel azim namazın neresinde söylenir? A) Sücut B)Kıyam C) Rüku D)Kade-i ahire 26. AĢağıdakilerden hangisi Peygamberlere ait olmayan bir özelliktir? A)Günah işlemezler B)Güvenilir insanlardır C)Nurani varlıklardır D)Allahın emrini insanlara anlatırlar 27. Takdir ne ise o olur, ben üzerime düģeni yaptım. Diyen bir kimse, Ġslam a göre aģağıdakilerden hangisine uygun davranmıģtır? A)Tefekkür B)Tövbe

2 C)Tasavvuf D)Tevekkül 28. AĢağıda ve farz olarak rek at sayıları verilmiģ olan namazlardan hangisinin sıralaması yanlıģtır? A) Öğle Namazı: 4+4+2=10 B) İkindi Namazı: 4+4=8 C) Akşam Namazı: 3+3=6 D) Yatsı Namazı : 4+4+2= Bir müslümanın Dinen zengin sayılıp zekat vermesi için gerekli oranda mala sahip olması gerekir. Dinen zengin sayılma miktarı olarak bilinen miktar aģağıdakilerden hangisidir? A)Nisab Miktarı B)Sadaka Miktarı C)Fitre Miktarı D)İhsan Miktarı I- Azrail a)sorgu melekleri II- Münker Nekir b)tabiat olaylarını idare eder III-Mikail c)ölüm meleğidir 30. AĢağıdakilerden hangisinde doğru eģleģtirme verilmiģtir? a)i- c II- b III- a b) I-c II- a III- b c) I-a II-c III- b d)i-b II-a III-b e)i-a II-c III- a 31. AĢağıdakilerden hangisi kader inancının insana sağladığı faydalar arasında gösterilemez? a) Kadere inanan insan yalnızlık, umutsuzluk, çaresizlik gibi korku ve duyguların mahkûmu olmaz. b) Kadere inanan insan felâket anında soğukkanlı, sabırlı, dirençli ve iyimser olur. c) Kadere inanan insan kendisini olayların akışına bırakır, hiçbir şey yapmadan başına gelecekleri bekler. d) Kadere inanan insan haksızlığa göz yummaz, cimri, kibirli ve bencil olmaz, dünya hayatının geçici olduğunu bilir. e) Kadere inanan insan tüm evrenin Allah tarafından yaratıldığını bilir. Varlıklara karşı güçlü bir sorumluluk duygusu içinde olur. 32. Dua ile ilgili olarak aģağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Dua dili Arapçadır. Başka dille yapılan duanın kabul edilmeme ihtimali büyüktür. B) Dua ederken seci yapmak, kafiyeye benzer uyumlu kelimeler kullanmak gereklidir. C) Duanın kabul olması için Allah'ın bir veli kulunu, evliyadan birini vesile yapmalıdır. D) Sadece sözle dua olmaz. Sebeplere yapışmak, yani fiille dua yapmak da şarttır. E) Dualarımızı kabul olması için özellikle kandil gecelerinde yapmalıyız 33. Bir öğrencinin gerektiği kadar dersine çalıģtıktan ve sınav için hazırlığını tamamladıktan sonra gerisini Cenab-ı Allah a havale etmesi, Allah ın baģarıyı yaratması için beklemesi aģağıdakilerden hangisine bir misal olarak verilebilir? A) İrade B) Kader C) Tevekkül D) Tevfiz E)Tefekkür I. Hz. Musa Tevrat II. Hz. Davud Zebur III. Hz. İsa İncil 34. Yukarıdaki eģleģtirmelerden hangisi / hangileri doğrudur? A) Yalnız III B) Yalnız I C) Yalnız II D) I ve III E) I-II-III 35. Peygamberlerin akıllı ve zekî olmaları nı belirten sıfatları aģağıdakilerden hangisidir? A) Emânet B) İsmet C) Fetânet D) Sıdk E)Tebliğ 36. Peygamberlerden kendilerine kitap verilenlere aģağıdaki isimlerden hangisi kullanılır?. a)nebi b)enbiya c) Habibullah d) Resul e)veli 37. ġemada soru iģaretli yerlere namazların kılınıģ sırasına göre aģağıdakilerden hangisi gelmelidir? Sabah Öğle Ġkindi Akşam Yatsı Vitir Ġlk? 4? Farz 2 4 4? 4 - Son -? - 2? - Vacip Toplam A B C D E AĢağıdakilerden hangisi namazın dıģındaki Ģartlarından değildir? A) Kıbleye dönmek B) Son oturuş C) Niyet etmek D) Abdest almak E)Vaktin girmesi 39. Kunut duaları aģağıdaki namazların hangisinde okunur? A) Vitir namazında B) Yatsı namazında C) Sabah namazında D) Teravih namazında E) Sabah namazında I. Fâtiha II. Sübhâneke III. Tahiyyât IV. Zamm-ı Sûre 40. Öğle namazı farzının üçüncü rekâtında yukarıdakilerden hangileri vardır? a) I, II, III, IV b) I ve IV c) I, II, IV d) I ve II e) Yalnız I 41. Bir kimsenin yaptığı ibadete bakarak o kimsenin hangi dine mensup olduğunu anlayabiliriz ifadesini aģağıdakilerden hangisini desteklemek için kullanmak daha doğru olur? a) İbadetini yapan kişi ahlaklı olmalıdır b) İbadet inancın göstergesidir c) Ahlak ibadetin meyvesidir d) İbadet bireyseldir e) İbadet inancın destekçisidir 42. Asli ihtiyaçları dıģında eline fazladan 85 gr altın değerinde para geçen bir kimse zekâtını ne zaman vermelidir? a) Ele geçen paranın üzerinden bir yıl geçtikten sonra b) İlk Ramazan ayında vermelidir c) 6 Ay içinde vermelidir d) Hemen vermelidir e) 1 Ay içinde vermelidir 43. Zekat vermek isteyen birisi ilk önce aģağıdakilerden hangisine zekat vermesi daha uygundur? a) Babasına b) Fakir komşusuna c) Öğrenciye d) Fakir kardeşine e) Dedesine 44. ĠyileĢmesi imkânsız hastalıklardan ötürü oruç tutmayanlar ne yapmalıdır? A-Zekat verirler B-Fidye verirler

3 Sabah Öğle İkindi Akşam Yatsı Vitir C-Fitre verirler D-Sadaka verirler E)oruç tutarlar 45. AĢağıdakilerden hangisi tövbe kelimesinin bir açıklaması olamaz? a) Tövbe günahlardan arınmaktır. b) Tövbe günah ve hatalardan kurtuluştur. c) Tövbe bir pişmanlıktır. d) Tövbe sadece büyük günahlar için yapılır. e) Tövbe hatalarımızı onarmaktır 46. Din öğretmeni sözlüye kaldırdığı AyĢe ye kimler zekât verir? Diye sorar.ayģe nin yanıtı ne olmalıdır? a)temiz olan b)nisap miktarı mala sahip olan c)yolcu olan d)kuran bilen e)evli olan 47. Cemaat (topluluk) olmadan kılınamayan ve hutbe okunma Ģartı olan namazlar, aģağıdaki eģleģtirmelerin hangisinde doğru olarak verilmiģtir? A) Bayram - Cuma B) Teravih - Cuma C) Cenaze - Bayram D) Teravih - Cenaze E)Teravih-Bayram İrem: Zekat kişinin huzurlu olmasını sağlar Yeliz: Şefkat duygusunu geliştirir Berkay: Cömertlik duygularını geliştirir. 48. Zekat hakkında hangisi veya hangileri doğru söylüyor? a)irem b)yeliz c)irem- Yeliz d)berkay e)irem- Yeliz -Berkay 49. Kainatta mükemmel bir nizam ve intizam görünüyor. Bitkilerin yeşermesi, canlıların yaşaması, vücudumuza aldığımız gıdaların dağılımı hiçbir karışıklığa meydan verilmeden olmaktadır. Elma her zaman elma ağacında ve aynı şekilde çıkmaktadır. Evrendeki yıldızların varlığı ve dönüşü çok ince hesaplarla olmaktadır. Bu durum, özellikle hangi inanç esasının kanıtıdır? a)meleklere iman b) Kitaplara iman c) Allah'a iman d) Peygamberlere iman e) Ahirete iman 50. AĢağıdakilerden hangisi namazın içindeki farzlardan değildir? A)Kıyam B)Son oturuş C)Niyet D)Rüku E)Kıraat 51. Ramazan gecelerinde yatsı namazından sonra kılınan ve -i müekkede olan namaz hangisidir? a) Teravih Namazı b) Vitir c)sabah Namazı d)kuşluk Namazı e)teheccüd Namazı 52. AĢağıdakilerden hangisi, Allah tarafından Mikail meleğine verilen görevlerden biri değildir? A) Yağmur ve karın yağması B) Yiyeceklerin oluşması C) Kıyamet gününü başlatmak D) Doğa olaylarının düzenlenmesi E) İklimlerdeki değişikliklerin düzenlenmesi 53. Ailedeki her bir fert için ayrı ayrı Ramazan ayı içerisinde bayram sabahı namazdan öncesine kadar verilmesi gereken yardım aģağıdakilerden hangisidir? A) Fıtır sadakası B) Fidye C) Zekat D) Oruç sadakası E)Sadaka 54, ġemada soru iģaretli yerlere namazların kılınıģ sırasına göre aģağıdakilerden hangisi gelmelidir? İlk ? - Farz? 4 4? 4 - Son -? Vacip ? Toplam A) B) C) D) E) Bismillahirrahmanirrahim cümlesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? A) Allah tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed onun elçisidir B) Allah kendisini öveni işitir. C) Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Allah a sığınırım. D) Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla E) Şeytanın şerrinden Allaha sığınır onun adıyla başlarım 56. AĢağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıģtır? A) Namazın şartlarından birini terk etmek namazı bozar B) Namaz her türlü kötülükten alıkoyar C) Niyet etmek namazın şartlarından biridir D) Bütün namazların cemaatle kılınması zorunludur E) Namaz insanı temiz olmaya alıştırır 57. Hayri Bey, yaşlı, şeker hastası bir kişidir. Aslı Hanım ise geçirdiği kaza nedeniyle bir süre altı saatte bir ilaç almak zorundadır. Makbule Hanım sürekli kalp rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanmaktadır. Galip Bey ise İzmir den Erzurum a yolculuk edecektir. Bu durumda orucunu tutamayan bu dört kiģiden hangileri oruçlarını kaza etmeli, hangileri fidye ödemelidir? A) Hayri Bey fitre ödemeli diğerleri kaza etmelidir. B) Aslı Hanım ile Galip Bey fidye ödemeli, diğerleri kaza etmelidir. C) Galip Bey kaza etmeli, diğerleri fidye ödemelidir. D) Hayri Bey ile Makbule Hanım fidye ödemeli, diğerleri kaza etmelidir E) Hayri Bey ile Makbule Hanım kaza etmeli, diğerleri fidye ödemelidir 58. AĢağıdakilerden hangisi ahirete inanan insanın özelliklerinden biri değildir? A) Allah'ın yasakladığı kötülüklerden uzak durur. B) Yok olup gitme endişesi taşımaz. C) Allaha karşı kulluğunu kabullenmez D) Sorumluluk duygusuna sahiptir E) Ölmekten korkmaz

4 59. AĢağıdaki sözlerden hangisi dua için söylendiğinde yanlıģ olur? A) Dua kulun Allah ile iletişim yollarından biridir. B) Dua bir ibadettir. C) Dua kişinin gönüllüce içini Allah a açmasıdır. D) İnsanın içini Allah bildiği için dinimizce dua etmek gereksiz kabul edilir. E) Dua etmek kişiye gönül huzuru verir 60. Zebur aģağıdaki peygamberlerden hangisine gönderilmiģtir? A) Hz Davud B) Hz.Musa C) Hz.İsa D) Hz.Süleyman E)Hz.Yusuf 61. Kendisine kitap verilen peygamberlere.. ; kitap verilmeyenlere ise denir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangileri gelmelidir? A) resul halife B) nebi resul C) resul nebi D) nebi halife E) Veli-Nebi 62. AĢağıdakilerden hangisi Kur an-da ismi geçen Peygamber değildir? a-)hz. Lut b-)hz. Yunus c-)hz. Yahya d-)hz. Ebu Bekir e-)hz. Hud 63. Osman Amca o gün erkenden kalktı. Her gün yaptığı gibi kelime-i şahadet getirdi. Ramazan dolayısıyla sahurunu yaptı. Daha sonra orucuna niyetlendi. Abdest aldı ve ezanın okunmasına az kala camiye gitti, orada sabah namazını kıldı. Evine döndü ve Kur an okudu. Sonra bankaya giderek bir yıl önce vefat etmiş olan kuzeninin mağdur ailesine bu yılki zekatına karşılık gelen miktarda para gönderdi. Osman Amca nın o gün yaptıklarını göz önüne aldığımızda Ġslam ın Ģartlarından kaçını yerine getirmiģ olur? A) 4 B) 2 C) 3 D) 1 E)5 64. Kadıköy Camiin de vaaz vermekte olan Osman Demirci Hoca ya : - Hocam, At nalını evimizin kapısına asarsak uğur getirir mi? diye sormuşlar. - Zannetmiyorum, demiş hoca. O nallardan her atta dört tane var ama, bütün gün kamçı yemekten kurtulamıyorlar. Yukarıda verilen olayda verilmek istenen ana mesaj aşağıdaki şıkların hangisinde belirtilmiģtir? A- Atlar nal olmadan yürüyemezler. B- Evimizde mutlaka at nalı bulundurmalıyız. C- Nalcılık hocaların değil nalbantların işidir. D- Her ata dört tane nal takılır. E- At nalı vb. şeylerin bize herhangi bir yararı yoktur. 65. Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz? a-) Kulağın içine yağ damlatmak, b-) Kan aldırmak c-) Buruna ilaç çekmek. d-) Ağız dolusu kusmak e-) Akşam vakti girmediği halde, akşam oldu zannederek iftar etmek. 66. AĢağıdakilerden hangisi iman ile ibadet arası iliģkisi için söylenemez? A) İmansız ibadet olmaz. B) İman, ibadete yönlendirir. C) İbadet imanı korur, güçlendirir. D) İbadetsiz iman tehlikededir. E) İbadetsiz iman olmaz. 67. AĢağıdakilerden hangisi Hz.Muhammed in peygamberlik özelliklerinden biri değildir? A) Kur an ı açıklamak B) İnsanları uyarmak C) Allah tan aldığı vahyi insanlara iletmek D) İnsanları inanmaya zorlamak E) Bütün insanlığa rahmet olarak gönderilmek 68. Peygamberimizle ilgili aģağıda verilen cümlelerden hangisi yanlıģtır? A) Hz. Muhammed son peygamberdir. B) Hz. Muhammed insanlara rahmet olarak gönderilmiştir. C) Hz. Muhammed Kur an-ı Kerim i açıklamakla görevlidir. D) Peygamberimiz, vahyi tebliğ etmesinin karşılığında şahsi bir çıkar beklememiştir. E) Peygamberimiz zor kullanarak bir çok kişinin Müslüman olmasını sağlamıştır. 69. AĢağıdakilerden hangisi Peygamber Efendimizin insanları uyarırken uyguladığı metotlar arasında yer almaz? A) Zorlama B) Müjdeleme C) Tatlı dilli olma D) Kolaylaştırma E) Öğüt verme 70. AĢağıdakilerden hangisi Allah la iletiģim kurma yollarından biri değildir? A) Dua B) Hadis okuma C) Tövbe D) İbadet E) Kur an okuma 71. AĢağıdakilerden hangisi Allah ın yaratma sıfatıdır? A) Tekvin B) İlim C) Basar D) Kıyam bi nefsihi E) Beka 72.AĢağıdakilerden hangisi Allah ın tek olması anlamına gelen sıfatıdır? A) Beka B) Kıdem C) Vahdaniyet D) Vücut E) Kıyam bi nefsihi 1.) AĢağıdakilerden hangisi peygamberlerin özelliklerinden değildir? A)Sıdk B)Emanet C)Keramet D)İsmet E)Tebliğ 2.) AĢağıda meleklerle ilgili bir konuģma verilmiģtir.hangisi veya hangileri doğrudur? Ġlyas:Cebrail peygamberlere vahiy getirir Ġclal:mikail.ölüm meleğidir Nisa:münker nekir sorgu meleğidir Hacer:Azrail,tabiat olayları ile ilgilenir a)ilyas,nisa,ahmet b)nisa,hacer, c) İlyas,iclal d)iclal,nisa,hacer e) İlyas,nisa

5 3.) ġemada soru iģareti bulunan yerlere namazların kılınıģ sırası, sırasıyla aģağıdakilerden hangisidir? A B C D E ) Bismillahirrahmanirrahim cümlesinin anlamı aģağıdakilerden hangisidir? A)Allah tan başka ilah yoktur.hz. Muhammed onun elçisidir B)Allah kendisini öveni işitir. C)Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Allah a sığınırım. D)Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla E) Şeytanın şerrinden Allaha sığınır onun adıyla başlarım 5.) Ailedeki her bir fert için ayrı ayrı Ramazan ayı içerisinde bayram sabahı namazdan öncesine kadar verilmesi gereken yardım aģağıdakilerden hangisidir? A) Fıtır sadakası B) Fidye C) Zekat D) Oruç sadakası E)Sadaka 6.) Hacer ül-esved in bulunduğu yerden ya da onun hizasından baģlayıp Kâbe nin etrafında yedi kez dönmeye ne A)Vakfe B)Sa y C)İhram D)Şavt E)Tavaf 7.) AĢağıdakilerden hangisi ahirete inanan insanın özelliklerinden biri değildir? A)Allah'ın yasakladığı kötülüklerden uzak durur. B)Yok olup gitme endişesi taşımaz. C)Allaha karşı kulluğunu kabullenmez D) Sorumluluk duygusuna sahiptir E)Ölmekten korkmaz 8.) Zebur aģağıdaki peygamberlerden hangisine gönderilmiģtir? A) Hz İsa B) Hz.Musa C) Hz.Davut D) Hz.Süleyman E)Hz.Yusuf 9.) Allah c.c. emretmiģ olduğu ibadetlerde bazı özel durumlarda insanlara çeģitli kolaylıklar sağlamıģtır. AĢağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir? Sabah Öğle Ġkind Akşa Yat Vitir i m sı Ġlk Farz?? 4? 4 - Son - 2-2? - Vacip ? Toplam A)Yolculuta dört rekatlı farz namazlar iki rekat kılınır B)Yolculukta olanlar cuma namazından sorumlu olmazlar C)Su yoksa teyemmüm yapılır D)Hastalıkta oruç ertelenebilir E) Yolculukta olanlar namazlarını kazaya bırakırlar 10.) AĢağıdakilerden hangisi orucun faydaları arasında gösterilmez? A) İradeyi güçlendirir B)Nimetlerin kıymetini anlamamızı sağlar C)Yardımlaşma duygusunu geliştirir. D) Tasarruf sağlar E) Sağlığa faydalıdır 11.) Sübhane Rabbiyel Âl namazın neresinde söylenir? A)Rüku B)Kıyam C)Secde D)Kade-i ahire E)Kıraat 12.) AĢağıdakilerden hangisi bir peygamber değildir? A)Hz. Salih B)Hz. Elyesa C)Hz. Zülkifl D)Hz. İlyas E)Hz. Musab 13.) AĢağıdaki eģleģtirmelerden hangisi doğrudur? A- Cebrail Vahiy Meleği B-Münker Nekir-Yazıcı melekler C- Mikail Sur Meleği D-İsrafil Ölüm Meleği E- Azrail Tabiat Meleği 14.) Kul, kendi tarafından olmak üzere, Rabbi ile aģağıdaki yöntemlerden hangisi ile iletiģim kurmaz? A) Tövbe B) Dua C) İbâdet D) Vahiy E)Kur anokumak 15.) Hangisi Kuran-ı Kerim için söylenemez? A)Bütün zamanlara ve mekanlara hitap eder B)Evrenseldir C) Millî bir kitaptır D) İnsanlığa bir rehberdir E) Son ilahi kitaptır 16.) Kıyamet günü insanların toplanacakları yerin adı nedir? A) Sırat B) Mahşer C) A raf D) Mizan E) Kabir 17.) I-Hz.Adem II-Hz.Ali III-Hz.İdris IV-Hz.Aişe Hangileri peygamberdir? A-I,II B-II,IV C- I-IV D-III-IV E-I-III 18.) Peygamberlerden kendilerine kitap verilenlere aģağıdaki isimlerden hangisi kullanılır?. a)nebi b)enbiya c) Habibullah d) Rasul e)veli 19.) ĠyileĢmesi imkansız hastalıklardan ötürü oruç tutmayanlar ne yapmalıdır? A-Zekat verirler B-Fidye verirler C-Fitre verirler D-Sadaka verirler E)oruç tutarlar 20.) Zekat aģağıdakilerden hangisine verilmez? A) Fakirlere B) Borçlulara C) Düşkünlere D) Yolda kalmışlara E) Anne-Baba 21.) Peygamberler günahsızdırlar, en zeki insanlardır,çok doğru insanlarıdır AĢağıdakilerden hangisi yukarıdaki sıfatlara göre dizilmiģtir. A) Fetanet, İsmet, Tebliğ B) İsmet, Fetanet, Sıdk

6 C) Tebliğ, Fetanet, İsmet D) Tebliğ,İsmet,Fetanet E) Sıdk, Emanet, Tebliğ 22.) Cemaat (topluluk) olmadan kılınamayan ve hutbe okunma Ģartı olan namazlar, aģağıdaki eģleģtirmelerin hangisinde doğru olarak verilmiģtir? A) Bayram - Cuma B) Teravih - Cuma C) Cenaze - Bayram D) Teravih - Cenaze E)Teravih-Bayram 23.) AĢağıdaki ifadelerden hangisi yanlıģtır. A- Cebrail: Peygamberlere vahiy getiren melek B- Azrail: İnsanların ruhlarını kabzeden melek C- İsrafil: Sura üfürmekle görevli melek D- Mikail: İnsanları kaza ve beladan koruyan melek E- Münker venekir: Kabirdeki sorgu ile görevli melek 24.) AĢağıdaki namazlardan hangisinde ilk iki rekattan sonraki rekatlarda ek sure okunmaz? A) Üç ve dört rekatlı farz namazlarda B) Vitir namazında C) Dört rekatlı namazlarda D) Teravih namazında E) Bayram namazında 25.) Namazda son oturuşta hangi duaları okuruz? A) Sübhaneke-Tahıyyat-Salli Barik B)Sübhaneke-Tahıyyat-Rabbena C)Tahıyyat-Salli-Barik-Rabbena D)Tahıyyat-Sübhaneke-Rabbena E) Fatiha-tahiyyat-salli-barik-Rabbena 26.) Akıllı olmak--- Hür olmak Ergenlik çağına girmiģ olmak Sağlıklı olmak--- Yol güvenliği bulunmak Ġbadet için gerekli maddi gücü bulunmak Verilen Ģartların tamamı aģağıdaki ibadetlerden hangisini yerine getirmek için gereklidir? A- Namaz B- Oruç C- Hac D- Zekat E-Kurban 27.) Hac ibadeti yılın hangi günlerinde yapılır? A) Arife günü ile kurban bayramının 4 günü boyunca B) Kurban bayramının ilk 3 günü boyunca C) Ramazan bayramı ile kurban bayramı arasında D)Arife günü ile kurban bayramının ilk 3 günü boyunca E) Arife günü ile Kurban bayramının ilk günü 28.) Din öğretmeni sözlüye kaldırdığı AyĢe ye kimler zekat verir? diye sorar. AyĢe nin yanıtı ne olmalıdır ki puan alabilsin? a) Temiz olan b) Nisap miktarı mala sahip olan c) Yolcu olan d) Kuran bilen e) Evli olan 29.) Kurban ile ilgili hangisi yanlıģtır? a)yaklaşmak anlamına gelir. b)vacip bir görevdir. c)küçükbaşı 3,büyükbaşı 7 kişi kesebilir. d)kurban,hz. İbrahim anısına kesilir. e)amaç Allah a yaklaşmaktır. 30.) AĢağıdakilerden hangisi farz olan ibadetlerden biridir? a-anne ve babaya saygı göstermek b-vitir namazı c-teravih namazı d-bayram namazı e- Sünnet namazları Hayatta başarılı olmak için üç şey la CEVAP ANAHTARI 1 B 21 A 41 B 61 C 2 A 22 D 42 A 62 D 3 C 23 D 43 D 63 A 4 E 24 A 44 B 64 E 5 D 25 C 45 D 65 B 6 A 26 C 46 B 66 E 7 C 27 D 47 A 67 D 8 D 28 C 48 E 68 E 9 B 29 A 49 C 69 A 10 B 30 B 50 C 70 B 11 D 31 C 51 A 71 A 12 E 32 D 52 C 72 C 13 C 33 C 53 A 14 C 34 E 54 B 15 A 35 C 55 D 16 D 36 D 56 D 17 A 37 E 57 D 18 D 38 B 58 C 19 E 39 A 59 D 20 B 40 E 60 A

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır.

NAMAZ. 2 Namaz kimlere farzdır? Ergenlik çağına gelmiş, akıllı ve Müslüman olan herkese farzdır. NAMAZ 1 Namazın önemi ve faydaları nelerdir? 1. İslam ın şartlarından biridir. 2. Kulu, Allah a yaklaştırır. 3. Cemaatle kılınması, birlik ve beraberliği pekiştirir. 4. Sorumluluk bilincini geliştirir.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERNDİRME VE SINAV HİZMETRİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 2016-2017 SINIF DEĞERNDİRME SINAVI - 1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Adı ve Soyadı

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri... IGMG Islamische Gemeinschaft Millî Görüş e. V. İslam Toplumu Millî Görüş Eğitim Başkanlığı İÇİNDEKİLER Ders Kitapları Serisi Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir?

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir? DİN KÜLTÜRÜ 6. SINIF 1. ÜNİTE TEST 1 1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri a)hz. İbrahim b)hz. Yunus c)hz. Şit d)hz. Adem 2- Varlıklar hakkında düşünerek Allah ın varlığına ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İMAM HATİP ORTAOKULU TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; 5, 6,7 ve 8.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata

Detaylı

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296

DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 DENİZ BİNBOĞA 6- D 296 ÖNSÖZ Bu kitap namaz hakkında bilgi sahibi olmak isteyen çocuklar ve büyük yaştaki insanlar için güzel bir bilgi kaynağıdır. Kitapta namaz hakkında her bilgi yer almaktadır. İnternet

Detaylı

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları

İçindekiler. Günlük namazlar. Cemaatle namaz. Cuma namazı. Bayram namazı. Cenaze namazı. Teravih namazı. Namazın insana kazandırdıkları Ön Söz Bu dergide namaz ibadetinden bahsedilmektedir. Namaz ibadetinin bize kazandırdıklarını, nasıl namaz kılacağımızı, namazın içindeki ve dışındaki şartları vb. gibi konuları özetlemektedir. Dergi kolay

Detaylı

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR.

HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar üzerindeki hakkıdır. (Al-i

Detaylı

İMAN İBADET AHLAK. SALİH AMEL İyi, güzel, faydalı, iyi bir niyet ile yapılmış olan iş ve davranışlardır.

İMAN İBADET AHLAK. SALİH AMEL İyi, güzel, faydalı, iyi bir niyet ile yapılmış olan iş ve davranışlardır. İMAN İBADET AHLAK Allah a çağıran, salih amelde bulunan ve: Gerçekten ben Müslümanlardanım diyenden daha güzel sözlü kimdir? (Fussilet, 41/33) Bizim katımızda sizi (bize) yaklaştıracak olan, ne mallarınız,

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI HAFTA 1 6 DİN, İMAN VE İNSAN 2 6 ALLAH-İNSAN VE ÂLEM İLİŞKİSİ 3 6 ALLAH A İMAN 4 6 MELEKLERE İMAN 5 6 KİTAPLARA İMAN 6 6 PEYGAMBERLERE İMAN 7 6 AHİRETE İMAN 8 6 KADER VE KAZAYA İMAN 1. Dinin İnsan Hayatındaki

Detaylı

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır.

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Lise 2. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Video Ders Anlatımları Oruç Hac ve Zekat Video Ders Anlatımı 2.2. Oruç İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090

İÇİNDEKİLER. Sayfa. http://d-nb.info/860392090 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz: Bu kitabı niçin yazdım? 11 1. İslam'dan önceki Arabistan 13 1.1. İlk müslümanlar 13 1.2. Dünyanın en eski kutsal yeri: Kabe.... 16 1.3. İslam'dan'önceki Arabistan 17 1.4. Muhammed'ten

Detaylı

İBADET 1 İBADET NEDİR?

İBADET 1 İBADET NEDİR? İBADET 1 İBADET NEDİR? Allah ın rızasını kazanmak ve ona yakın olmak için Allah tarafından emredilen Peygamberimiz tarafından uygulamalı olarak gösterilen namaz, oruç, hac gibi davranışlara denir. Ayrıca

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1 TEMEL KAVRAMLARI 1. İNANÇ A. ALLAH İNANCI Tevhit: Bütün kâinatın yaratıcısı olan Allah ın bir tek ilah olduğuna, onun ne zatında, ne fiillerinde, hiçbir ortağı olmadığına

Detaylı

PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?...

PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?... PEYGAMBERLERE İMAN... 96 Peygamberler Seçkin insanlardır... 100 Peygamberlerin Sayısı... 101 Peygamberler Arasında Derece Farkı Var Mıdır?... 102 Dinsel Ve Tarihsel Bir Tespit...103 Vahiy Nedir?... 105

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI

TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI S.NO TEPEBAŞI İLÇESİ 2016 YILI RAZAMAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN TARİH ADI SOYADI UNVANI YERİ VAKTİ KONUSU Tepebaşı Camii 1 05.06.2016 29 Şaban Nalbant Camii Rahman Camii Ramazan'a

Detaylı

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ

HAC ve UMRE. Memduh ÇELMELİ HAC UMRE Memduh ÇELMELİ HAC-UMRE: AYET HADİSLER Şüphesiz insanlar için kurulan ilk mabet, Mekke deki çok mübarek bütün âlemlere hidayet kaynağı olan ev (Kâbe) dir. ( Âl-i İmrân suresi, 96) ) «Gücü yetenlerin

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Teravih Namazı. Namazı Bozan Durumlar. Namazın İnsana Kazandırdıkları. Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Teravih Namazı Namazı Bozan Durumlar Namazın İnsana Kazandırdıkları Kunut Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 o Teravih namazı ramazan ayında kılınır. o Yatsı namazının son

Detaylı

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar

Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina 1 Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Mekke deki Önemli Ziyaret Mekânları

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANTLAYACAĞNZ TOPLAM SORU SAYS 20 DİR. ÖNERİLEN YANTLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADR. 1) Annemize Babamıza 3) İnsanda yardımlaşma, cömertlik, insan sevgisi

Detaylı

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik

İmama Sonradan Yetişen Namazları Nasıl Kılar? Cumartesi, 16 Ocak :02. Müdrik Müdrik Müdrik "idrak etmiş, yetişmiş, kavuşmuş" gibi anlamlara gelir. İlmihal ıstılahında, namazı tamamen imamla birlikte kılan kimseye müdrik denir. İmama en geç birinci rek atın rükûunda yetişen kimse

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir.

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. Zekât Terim Olarak İse; Dinen zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez malının ya da parasının belli bir miktarını Allah

Detaylı

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir?

5. Peygamberimizin Medine'ye hicret ettikten sonra yaptırdığı caminin adı nedir? 1. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Din Kültürü. Aşağıdakilerden hangisi dinin faydalarından biri değildir? Düşünmeyi öğretir Hayata anlam katar Sabretmeyi öğretir Herkesten yardım istemeyi öğretir Özgür olmayı öğretir. Peygamberimizin Medine'ye

Detaylı

5.SINIF 2. SINAV ÖNCESİ SORU BANKASI 11-Aşağıdaki ibadetlerden hangisi sadece mal ile yapılır? a) Namaz b) Zekat c) Dua d) Hac

5.SINIF 2. SINAV ÖNCESİ SORU BANKASI 11-Aşağıdaki ibadetlerden hangisi sadece mal ile yapılır? a) Namaz b) Zekat c) Dua d) Hac 1-Allah'ın emirlerini yerine getirip, kulluk yapmaya ne denir? a) Namaz b) İbadet c) Niyet d) Secde 2-Allah a karşı kulluk görevini yerine getirmek için, onun emir ve yasaklarına uygun yapılan iş ve davranışlara

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR..

NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. NAMAZ NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR.. Namaz, kelime olarak dilimize Farsçadan geçmiştir. Arapçası salat tır. Salat; dua etmek, hayır duada bulunmak,ibadet yapmak, bağışlanma dilemek ve rahmet gibi anlamlara gelir.

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergenlik çağına gelmiş olmak. Hür olmak. Nisap miktarı mal yada paraya sahip olmak. Yolcu olmamak. DEVE En az 5 yaşını doldurmuş olmalı.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak

Detaylı

6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI Peygamber ve peygamberlere iman Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri Peygamberlerin nitelikleri Peygamberlere gelen mesajların ortak amacı KAZANIMLAR

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak ve

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp

, diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp 1) Sabah Namazı Sabah namazının iki rekat sünnetini kılmak için: "Niyet ettim bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya ", diye niyet edilir. Hemen eller yukarıya kaldırılıp "A llahu Ekber" diye tekbir

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 8.Sınıf 2.Ünite Test :1 8.Sınıf Test 3

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 8.Sınıf 2.Ünite Test :1 8.Sınıf Test 3 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 8.Sınıf 2.Ünite Test :1 8.Sınıf Test 3 I-Arafatta vakfe II-İhram III-Kurban kesme 1- Hac esnasında yapılanları düşünerek, yukarıdakilerin yapılış sırası aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Din Kültürü 10. Sınıf 1. Ünite Test-1

Din Kültürü 10. Sınıf 1. Ünite Test-1 Din Kültürü 10. Sınıf 1. Ünite Test-1 1- Allah yarattığı varlıkları gözetendir. O, yarattığı varlıkları korur, rızıklarını verir. Yukarıda verilen bilgiler, Allah'ın güzel isimlerinden hangisini açıklamaktadır?

Detaylı

2. Peygamberimiz bir arada yaşamak zorunda olan insanları neye benzetmiştir? a) Ormana b) Bir vücudun organlarına c) Yıldızlara d) Orduya

2. Peygamberimiz bir arada yaşamak zorunda olan insanları neye benzetmiştir? a) Ormana b) Bir vücudun organlarına c) Yıldızlara d) Orduya A: ZEKÂT VE SADAKA 1. İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı. 1. Aşağıdakilerden hangisi sadaka verme sebebimiz olmalıdır? a) İnsanlar arasında mertebemizin yükselmesi b) Kazaya ve belaya karşı korunmak

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

ZEKAT, HAC VE KURBAN İBADETİ

ZEKAT, HAC VE KURBAN İBADETİ ZEKAT, HAC VE KURBAN İBADETİ 1. İnsanın paylaşma ve Yardımlaşma ihtiyacı - İnsanın yeme, içme, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçları vardır. - İnsan temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz. Başka

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERS NOTLARI 10-1

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERS NOTLARI 10-1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERS NOTLARI 10-1 Yüce Allah ın varlığının ve birliğinin delilleri; Evrende hiçbir şey başıboş, anlamsız ve amaçsız değildir. Her varlık birbiriyle uyum içerisinde, büyük bir

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 14 RLIK 2013 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Güneş ve ay bir hesaba göre hareket eder.

Detaylı

HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR

HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR HAC ÖNCESİ DİNİ HAZIRLIKLAR HAC YÜCE ALLAH IN (c.c) EMRİDİR. Hac Allah Teala nın (c.c) emri, İslam ın beş temel şartından biridir: Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe yi tavaf etmesi Allah ın insanlar

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar. Başlıca İbadetler. Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar. Başlıca İbadetler. Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: İbadet nedir? niçin yapılır? İbadetler ile ilgili kavramlar Başlıca İbadetler Camiyi Tanıyalım BÖLÜM: 1 İbadet, Arapça kökenli bir kelime İbadetin sözlük anlamı: Kulluk

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Ramazan Ayı ve Önemi. Ramazan Orucu. Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar. Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Ramazan Ayı ve Önemi Ramazan Orucu Ramazan Ayı ve Oruçla İlgili Kavramlar Muharrem Orucu BÖLÜM: 1 Günleri, geceleri, haftaları ya da ayları değerli kılan, bu zamanlarda

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

BİLGE EĞİTİM DERNEĞİ FIKIH SINAVI 03 TEMMUZ 2011

BİLGE EĞİTİM DERNEĞİ FIKIH SINAVI 03 TEMMUZ 2011 1. Müşrik kime denir? A. Đslam dininin bir kısmını veya tamamını inkâr eden kimse. B. Müslüman olduktan sonra dinden çıkan kimse. C. Allah a ortak koşan kimse. D. Đslam dininin tamamına kalbiyle inanan,

Detaylı

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I

Ü N İ T E L E N D İ R İ L M İ Ş Y I L L I K D E R S P L A N I Ş U B A T 25.02.203 / 0.03.203 8.02.203 / 22.02.203 Tel : 0 26 39 59 38 Faks : 0 26 334 96 96 http://pamem.meb.k2.tr ÖĞRETİM YILI : 202 / 203 İN ADI : DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI ÖĞRETMENLERİ : YAVUZ

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ

EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI 8. SINIF DĠN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BĠLGĠSĠ DERSĠ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIġMA TAKVĠMĠNE GÖRE DAĞILIM ÇĠZELGESĠ KASIM EKĠM EYLÜL Öğrenme Alanı: ĠNANÇ. ÜNĠTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle TanıĢma, Dersin Amacı ve ĠĢleniĢ ġekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste iģlenecek konular ve ders iģleme teknikleri hakkında

Detaylı

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ

Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ 2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları 2 " Diyanet Đlmihali 1. Cilt" Diyanet Đlmihali 1. Cilt (200 den 300 e) KADAR OLAN SAYFALARIN SORU CEVAP ŞEKLĐNDE ÖZETĐ S1- Abdesti bozan durumlardan üç tanesini

Detaylı

BİLGE EĞİTİM DERNEĞİ FIKIH SINAVI 03 TEMMUZ 2011

BİLGE EĞİTİM DERNEĞİ FIKIH SINAVI 03 TEMMUZ 2011 1. Peygamber Efendimizi görmüş olan ve iman üzerine ölmüş olan Müslümanlar kimlerdir? 4. Hac veya Umre yapmak için niyet edip ihrama giren kimseye bazı şeyler haram olur. A) Havariler B) Sahabeler C) Tabiinler

Detaylı

HAC SEMİNERİ 2 HOŞGELDİNİZ

HAC SEMİNERİ 2 HOŞGELDİNİZ HAC SEMİNERİ 2 HOŞGELDİNİZ ARAFAT Hz. Adem İle Hz. Havva Validemizin yeryüzünde ilk buluştuklar tukları,, kavuştuklar tukları yerdir. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesini söyledis ylediği yerdir. Orada

Detaylı

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI

KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI KABA DEĞERLENDİRME FORMLARININ DOLDURULMASI BEP için hazırlanmış olan kaba değerlendirme formları öğrencinin performansını almak için hazırlanmış ve öğrencinin öncellikli gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur.

Detaylı

İTİKAT ( İNANÇ ) 1 KELİME- İ TEVHİD

İTİKAT ( İNANÇ ) 1 KELİME- İ TEVHİD KELİME- İ TEVHİD Allah tan başka ilah yoktur, Muhammed, Allah ın elçisidir. İTİKAT ( İNANÇ ) 1 TEVHİD: Allah ın bir ve tek olduğuna inanmak demektir. İnsanlar inanarak Kelime-i Tevhid i söylerlerse Mümin

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 28 KASIM 2013 Saat: 12.00 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Kimsesiz ve yaşlı bir kadın olan Fatma Hanım, kendisine yardımcı olanlara eytullah a yüz sür evladım! diye

Detaylı

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii VAAZIN 2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii PEYGAMBERİMİZİN

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 dinkulturuahlakbilgisi.com Ramazan ve Oruç Hazırlayan: Memduh ÇELMELİ İzmir / 2016 Ramazan 11 Ayın Sultanıdır Kur an Ayıdır Oruç Ayıdır Rahmet Ayıdır Kur an ın indirildiği aydır. Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI 1 İsmail İPEK İl Müftüsü Sultan Bayezit Camii 5.6.2016 Pazar Yatsı Rahmet Ayı Ramazan 2 Mehmet BUŞKUN Vaiz Sultan Bayezit Camii 6.6.2016 Pazartesi Öğle Rahmet Ayı Ramazan 3 Adem AYRANCI Müftü Yardımcısı

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

Yardımlaşma Kurumlarımız. Hac Nedir ve Niçin Yapılır? Hac ve Umre İle İlgili Kavramlar. Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi

Yardımlaşma Kurumlarımız. Hac Nedir ve Niçin Yapılır? Hac ve Umre İle İlgili Kavramlar. Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Yardımlaşma Kurumlarımız Hac Nedir ve Niçin Yapılır? Hac ve Umre İle İlgili Kavramlar Haccın İnsan Davranışları Üzerindeki Etkisi Kurban Nedir ve Niçin Kesilir? BÖLÜM:

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI

2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2015 YILI İKİNCİ DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- İRŞAT PROGRAMI VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 2.4.2015 PerşembeÖğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Huzurevi Mescidi

Detaylı

Yazar Rehnüma Cumartesi, 20 Kasım 2010 11:00 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Kasım 2010 11:09

Yazar Rehnüma Cumartesi, 20 Kasım 2010 11:00 - Son Güncelleme Cumartesi, 20 Kasım 2010 11:09 VEDA (Sader) TAVAFI Mekke den ayrılmayı isteyince, yedi şavt olarak, remil ve sa y olmaksızın tavafı sader (ved a tavafı) yapar. Bu, Mekke de mukim olmayanlara vaciptir. Sonra zemzemden içer, sonra Kabe

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : İBADET : 2 / İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) SINIF 5 ÜNİTE 2

5.SINIF SINIF : 5 ÖĞRENME ALANI : İBADET : 2 / İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) SINIF 5 ÜNİTE 2 MATERYAL TÜRÜ : ETKİNLİK (HAYDİ HİKAYENİ ANLAT BAKALIM) 2 TEK- NİKLER DEĞERLEN- DİRME ÖĞ- RETMENİN ADI- 15 dakika İbadetin ve ibadetle ilgili kavramların anlamlarını yorumlar. İbadetlerle ilgili kavramlar

Detaylı

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir.

Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Korku Namazı KORKU NAMAZI Korku Namazı ve Sebebi Bu namazın, düşman veya yırtıcı hayvan karşısında, boğul-veya yangın endişesinden dolayı kılınması caizdir. Nasıl Kılınacağı i ; İnsanlar tek (ve aynı)

Detaylı

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

2016 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI TARİH GÜN VAKİT ADI-SOYADI UNVANI VAAZIN VERİLECEĞİ YER VAAZIN KONUSU AHMET ERDEM İL MÜFTÜSÜ ALİPAŞA CAMİİ Oruçlunun Dikkat Etmesi Gereken Hususlar ÜNAL TAN İL MÜF. YARD. ŞEHİTLER CAMİİ Oruçlunun Dikkat

Detaylı

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 1.01.2016 Cuma Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Mermerler Camii SORUMLU

Detaylı

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi [Ünite Çalışma Kitapçığı] 8 1. ÜNİTE : ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ 2. ÜNİTE: KAZA VE KADER Alperen ÇELİK Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni 2013 KAVRAMLAR KAZANIMLAR 2.

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

8. SINIF 3. OTURUM A. Bu metni aşağıdaki ayetlerden hangisi destekler?

8. SINIF 3. OTURUM A. Bu metni aşağıdaki ayetlerden hangisi destekler? 1. Üzerinde yaşadığımız dünyanın da içinde bulunduğu güneş sistemi, kendilerine takdir edilmiş bir yörüngede hareket eder. Dünyamız, ne diğer gezegenlere çarpar, ne de onlardan uzaklaşır. Yeryüzünde de

Detaylı

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN

MERSİN İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 YILI RAMAZAN AYI VAAZ VE İRŞAT PROGRAMI VAİZİN VAİZİN TARİHİ VAKTİ ADI VE SOYADI UNVANI İLÇESİ YERİ KONUSU İbrahim KADIOĞLU İl Müftü Yard. Akdeniz Ulu Camii 17 Haziran 2015 Çarşamba 18 Haziran 2015 Perşembe 19 Haziran 2015 Cuma Yunus GÜRER İl Vaizi

Detaylı

5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ 5.SINIF TÜRKÇE ÖDEVİ ??? ????? ???? ???? Besinler

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir

Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir Hac, sözlükte yönelmek, ziyaret etmek anlamına gelir HAC İBADETİ NEDİR Hac ibadeti; İslamın şartlarından beşincisi olup, Kameri aylardan Zilhicce ayında İslam kurallarına uygun şekilde ihram denilen örtüye

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ H A C 1. Aşağıdakilerden hangisi hac görevini yaparken yapılması zorunlu olan görevlerden biri değildir? a) İhrama girmek b) Tavaf etmek c) Şeytan taşlamak d) Telbiye getirmek

Detaylı

İNANCIM DERSİ SINAV SORULARI

İNANCIM DERSİ SINAV SORULARI 1.DÜZEY İNANCIM DERSİ SINAV SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi din kelimesinin anlamlarından biri değildir? A) Mükafat Ceza B) Yol C) Hesap D) Yaratıcı 2. Aşağıda din hakkında söylenenlerden hangisi yanlıştır?

Detaylı

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir.

6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. 6. SINIF 2. ÜNİTE NAMAZ İBADETİ ( Sorular çeşitli kitap, dergi ve Din Kültürü öğretmenlerin internette yayınladıkları sorulardan düzenlenmiştir. ) S T E R A V İ H C B D D F E E Z A N S R T Z Aşağıdakilerden

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 İslam dininin ikinci emri aşağıdakilerden hangisidir?

Yarışma Sınavı. 5 İslam dininin ikinci emri aşağıdakilerden hangisidir? 1 Hangi ibadet sabretmeyi en çok öğretir? ) oruç B ) hac C ) zekat D ) namaz E ) sadakat 5 İslam dininin ikinci emri aşağıdakilerden hangisidir? ) oku B ) insanlara emret C ) yaz D ) giyisilerini temiz

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI

ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI Sıra No ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2016 YILI 1. DÖNEM (OCAK-ŞUBAT-MART) VAAZ VE İRŞAD PROGRAMI VAAZ EDENİN VAAZIN ADI SOYADI ÜNVANI YERİ TARİHİ GÜNÜ VAKTİ KONUSU Dr. İbrahim ÖZLER İlçe Müftüsü

Detaylı

ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI

ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI ŞUHUT MÜFTÜLÜĞÜ 2014 YILI II. DÖNEM (NİSAN-MAYIS-HAZİRAN) VA'Z VE İRŞAD PROGRAMI AY S.N ADI VE SOYADI ÜNVANI VAAZ YAPACAĞI YER TARİHİ GÜNÜ VAKTİ Ana Konu Alt Konu Vaaz Konusu 1 H.Basri DÜZDAŞ Müezzin-Kayyım

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

Peygamber ve Peygamberlere İman

Peygamber ve Peygamberlere İman Peygamber ve Peygamberlere İman İslam da inanç esaslarından biri de peygamberlere inanmaktır. Allah ın sözlerini bizlere ulaştıran peygamberlere inanmak, Allah a imanın gereğidir. Peygamber, Allah tarafından

Detaylı