25 Halvete girmek, yalnız kalmak yabancılara karşı olur, dosta karşı değil. Kürk kış içindir, bahar için değil.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "25 Halvete girmek, yalnız kalmak yabancılara karşı olur, dosta karşı değil. Kürk kış içindir, bahar için değil."

Transkript

1 Mesnevî'den Seçmeler İKİNCİ CİLT 10 İlahi feyz ve mana kapısının afeti, şehvet ve nefsani arzular, kötü istekler, kötü özlemlerdir. Yoksa burada (Mesnevi'den duyulan manevi zevkte) şerbet üstüne şerbet içilir. 25 Halvete girmek, yalnız kalmak yabancılara karşı olur, dosta karşı değil. Kürk kış içindir, bahar için değil. 28 Ey hakikat arayan kişi, Hakk dostu mürşit senin gözün gibidir. Onu çerçöpten, tozdan temiz tut. 29 Aklını başına alda, dil süpürgesi ile ona toz kondurma, gözüm gibi olan mürşidine sen çöp ve toz armağan etme. 31 Ruh üzgün ve mahzun olduğu zamanlarda yar ona ayna olur. Ey can aynanın yüzünü nefisle buğulama. 32 Senin nefsinle buğulanıp, yüzünü senden gizlemesin. Seni sana göstermez hale gelmesin. Onun için sana her vakit nefes tutmak. Susmak, yersiz, lüzumsuz söz söylememek gerekir. 45 Ey hakikati arayan kişi! Eğer sen bir İskender isen, hakikat güneşinin doğduğu yere gel, bir arife yaklaş, ondan nur al; sonra nereye gidersen git; artık sen bir ışıksın, bir nursun. 46 Ondan sonra nereye gidersen git, orası Doğu olur, hatta Doğular senin Batı na aşık olur. 47 Yarasaya benzeyen Zahiri Duygun güneşin battığı ışıksız yöne doğru koşmada; İnciler saçan Batını Duygun doğu'ya, güneşe doğru gitmektedir. 48 Bedene ait duygu yolu, şehvet yolu eşeklerin yoludur. Ey aşağı duyguların bineğine binmiş ve eşekler arasına katılmış kişi, insanlığından utan. 49 Senin bildiğin beş duygudan başka beş duygu daha vardır ki, o duygular, kırmızı altına benzer, bu duygular ise bakır gibidir. 50 Mahşer ehlinin pazarında, bakır duyguları, altın duygular diye satın alırlar mı? Bakır duygular, zahiri nefsanî duygularımızın; altın duygularda manevi duygularımızın sembolüdür. 52 Ey duyguları derleyip toplayarak gayb alemine görünen kişi! Sende Hz. Musa gibi düşünce elini gönlünün cebinden çıkarda, etrafa hakikat nuru saç. 56 Ruh bilgi ile akıl ile dosttur. Onun beden denilen gölge varlıkla ne ilgisi vardır? O gölge var ışık, ister Arap olmuş, ister Türk olmuş ne önemi var?

2 57 Ey bu kadar suret ve şekil ile suret ve şekle sığmayan Rab'im! Aklınca, sana şekil veren müşebbihe ( =benzeten) de, şekilden beri olduğuna inanan muvahhid in (=birleyen, Allah'ın bir tek olduğuna inanan) da, seni anlamak hususunda başı dönmüş, şaşırıp kalmıştır. 58 Hikmetine akıl ermez, Allah bazen, aklınca ona şekil veren, onu şekilli tanıyan müşebbih i muvahid haline getirir, bazen de şekiller, muvahhidin yolunu keser onu şaşırtır. 60 Bazen de kendi nakşını, suretini yıkar gider. Bunu da sevgilinin şekilsiz suretsiz bilinmesini sağlamak için yapar. 61 Duygu gözünün mezhebi, yolu Mutezile yoludur. Akıl gözü ise, vuslata ermiştir. Sünni dir, Peygamberin yoludur. 62 Kim duygusuna kapılıp kaldı ise, müteziledir. Ben sünniyim demesi bilgisizliktendir. 64 Kim duygudan dışarı çıkarsa sünni olur. Gören göz, hoş gidişli olan aklın görürü gözüdür. 65 Hayvanın gözü padişahı görebilseydi, öküzde eşekte Allah'ı görürdü. 66 Sende hayvanlarda bulunan nefsanî duygudan başka bir duygu olmasaydı. 67 Âdemoğulları nasıl olurda yücelirlerdi? Mükerrem sayılırlardı? İnsan hayvanlarla ortak duyuları paylaştığı halde, nasıl olurdu da ilahi sırlara mahrem olurdu? 68 Sen şekilden suretten kurtulmadıkça, Allah'a Şekle sığar, şekle sığmaz demen yersizdir, boştur. 69 Şekle sığmaz yahut şekle sığar diye konuşmak tamamıyla iç olmuş, öz kesilmiş, kabuktan, deriden kurtulmuş, manaya ulaşmış kişinin hakkıdır; Başkası konuşamaz. 70 Eğer sen kör isen, köre teklif yoktur. Değilsen yürü git, sabret; sabır darlık anahtarıdır. 71 Çünkü sabır ilacı, hem gözdeki gaflet perdelerini yakar, hem sahibinin gönlünü ferahlatır, göğsünü açar. 72 Gönül aynası dünya sevgisi tozundan, nefsanî arzulardan temizlenir, pak ve saf bir hale gelirse, orada su ve toprak nakışlardan başka şeyler görürsün. 123 Her hangi bir kişi doğru olmayanlarla kendini ölçer, onlarla dost olursa, eksildiğe düşer, aklı şaşırır kalır. 127 Ateşe üzerlik tohumu serper gibi o nefsine düşkün olan kurtların başına ateş saç; çünkü o kurtlar, gönülleri tertemiz, manaları Yusuf gibi güzel olan Hakk dostlarının düşmanıdırlar. 128 İblis sana babasının canı yani Sevgili Evladım der. Böylece o lanetlenmiş şeytan, sözü ile seni kandırmak ister.

3 129 Bu kara yüzlü (şeytan) vaktiyle babana da bu şeytanlığı yaptı. Hz. Âdem'i mat etti. 130 Bu karga suratlı, satranç tahtasının başında gayet çevik ve kurnazdır. Sen onun oyununa yarı uykulu gözlerle bakma, aldanırsın. 131 Çünkü o seni aldatacak çok oyunlar bilir. Boğazına bir çöp gibi takılıp kalır. 132 Onun çöpü boğazında yıllarca kalabilir. O çöp nedir? Mevki, mal ve mülk sevdası. 133 Ey Hakk yolunda kararsız olan kişi; Mal çöptür. Ama sende sevdası oldukça da boğazında durur.. Ab-ı hayat içmene engel olur. 134 Eğer, düzenbaz kurnaz bir kişi seni Hakk'tan alıkoyar, senin yolunu keser, malını çalarsa üzülme; Allah'a şükret; bir yol kesici>'i, başka bir yol kesici alıp götürmüş oluyor. Tehlikeli bir düşmandan kurtulmuş sayılırsın. 472 O aptal kişi, İsa (a.s) gibi bir peygamberi ve hayat bağışlayan bir suyun sahibi olan Ruhullah hazretlerini bulmuş iken Fırsatı kaçırdı da, onun önünde olarak; Ey Ab-ı Hayat Sahibi KÜN (ol) emri ile beni dirilt diye yalvarmadı. 474 Ey Hakk aşıkı! Aklını başına alda, senin köpek nefsinin dirilmesini sakın isteme, çünkü o nefis çoktan beri senin can düşmanındır. 476 Köpek değilsen neden kemiğe aşıksın? Neden sülük gibi kan emiyorsun? 479 Ey başkalarına ağlayan göz, bir müddet otur da birazda kendin için ağla. 160 Bilgin kişinin azığı,, kalemden meydana gelen eserler, kitaplar ve onlarda ki bilgilerdir. Sufinin azığı nedir? Hakk yolunda yürürken bıraktığı ayak izleri. 250 Eşeğin, geceleyin yemi La Havle olursa, gece tespih çeker, gündüzde böyle secdeye kapanır. 251 İnsanların çoğu, insan yiyen canavar gibidir. Onların selam vermelerine pek güvenme, emin olma. 252 Hepsinin gönülleri şeytan yatağıdır. Kendileri de İNSAN ŞEYTANIDIR. O gibi insan şeytanlarının lafına inanma. 253 Dünyada şeytanın aldanışına kanan, dost görünen düşmanın, kendisini büyük göstermesine, hilesine aklanma. 256 Kendine gel de kötü dostun cilvesine aldanma, tuzağı gör, yeryüzünde emin olarak yürüme. 258 Dostunun postunu kasap gibi yüzmek için seni Canım Kardeşim diye aklatır.

4 259 Derini yüzmek için seni kandırır, sana tatlı sözler söyler. Düşmanların sunduğu a1ronu yutanın vay haline. 261 Aklını başına al da, aslan gibi avını kendin avla. Yabancının da, akrabanın da yaltaklanmasına önem verme. 262 Aşağılık kimselerin ağırlamasını, hürmetini, hizmetçinin hürmeti ve hatır sorması bil. Yalnızlık, kimsesizlik adam olmayanların sevgisinden, saygısından değerlidir. 167 Senin aynada apaçık gördüğünü arif senden önce bir kerpiçte görür. 169 Bu beden yaratılmadan önce, onlar ruh âleminde yaşadılar, ömürler sürdüler. Ekmeden önce meyveler devşirdiler Üzüm Kütüğü Yaratılmadan önce, biz sevgilinin yadı ile manevi şaraplar içtik, mest olduk, kendimizden geçtik (İbn-i Faris ; Hamriye Kasidesi) 177 Düşünce geçmişe ve geleceğe bağlıdır,. İnsan bu ikisinden de uzaklaşınca güçlükler çözülür gide. 178 Ruh üzümde şarabı görmüştür. Ruh yoklukta varlığı görmüştür. 180 Kamil insanlar, üzüm yaratılmadan şarap içmişler ve mest olarak coşkunluklar göstermişlerdir. 188 Ayrılık gayrılık hayvani ruhtadır. Ruh-ı insani yani hakikati Muhammediye zaten birdir. 193 Ben bir karınca gibi Hakk'ın nimetleri harmanında dolaşıyorum. Ben hoşum, durumumdan çok memnunum. Fakat kendimden büyük, kendimden ağır olan ilahi emanetin yükünü çekmekteyim. 265 Sen bedenini yağlı ve yemeklerle besledikçe, asıl varlığını, ruhunu, kıymetli cevherini kendi gerçek hakikatini güçlü bulamazsın. 266 Beden miskler içinde olsa da, ölüm gününde onun pis kokusu meydana çıkar. 275 Cehennemi bir huy olan km, kalbinde bulunursa, sen de cehennemin bir cüz'ü olursun. Nereye gidersen cehennemide oraya beraber götürürsün. Aklını başına alda, kini kalbinden at gitsin. Çünkü cüz, küll'ün yanında karar eder. 278 Ey kardeş, sen ancak bir düşünceden ibaretsin.. O'ndan başka neyin varsa kemiktir, kıldır. 280 Eğer gül suyu gibi latif isen, hoş kokuyorsan, insanlar seni başlarına yanaklarına sürerler. Eğer, sidik gibi pis kokuyorsan dışarı atarlar. 283 Ruhlar aleminde, ruhlarımızın tablaları kırılıp ta insanların ruhları bu dünyaya, bu zuhur alemine dökülünce, iyiler ve kötüler bir birine karıştı. 284 Cenabı Hakk, peygamberleri ve kitapları, bu zuhur aleminde bir birine karışan ruhların iyilerini kötülerinden ayırt etmek için gönderdi.

5 292 Nurlu yüzle, günahlarla kararmış yüzü, açığa çıkarıp gösterdiği için, Cenabı hakk kıyamet gününe GUN lakabını vermiştir. 294 Hakikatte, gündüz velilerin sırrıdır. Bildiğimiz gündüz, onların ay gibi parlak gönüllerine göre, bir gölgeden ibarettir. 295 Ey Hakk âşıkları! Siz gündüzü kâmil insanın sırlarının aksi, belirtisi olarak biliniz. Gözleri kapatan gece de, onun hatalarını örtüsüdür. 296 Bu sebepledir ki, Cenabı Hakk Hz. Muhammed (s.a.v) in gönlünün nurunu temsil ettiği için, And olsun kuşluk vaktine diye buyurdu. 296 Bazıları da derler ki, dost bu kuşluk vaktini diledi, sevdi, yemin etti çünkü kuşluk vakti, sevgili peygamberimizin mübarek nurunun aksinden ibarettir. 297 Yoksa fani olan bir şeye yemin etmek, yani şunu bunun hakkı için demek, doğru değildir. Fani olan, gelip geçici olan şeyin Allah Kelamına girmesi layık mıdır? 347 Ey eşsiz, büyük Peygamber! Sen ayı ikiye böl de, yıldızların uğurluluklarından, uğursuzluklarından bahseden ve aslında manadan haberleri olmayanlar bu devrin ay çağı olmadığını, senin çağın olduğunu bilsinler, anlasınlar. 355 Aziz peygamberim! Bu çağ senin çağındır. Cenabı Hakk la konuşan Hz. Musa bile, senin çağında bulunmayı isterdi. 356 Hz. Musa, senin çağında ki parlaklığı ve o çağdaki tecelli sahibinin zuhura geleceğini manen görünce; 357 Ya Rabb'i! demişti. O çağ nasıl bir rahmet çağıdır? Hatta o çağ rahmeti de geçmiştir görüş çağı olmuştur. 358 Allah'ım! Sen Musa'yı zaman denizlerine daldır, dalgalandıkça dalgalandır da, sonra Ahmed'in- yani Hz. Muhammed (s.a.v.) in- devrinde ortaya çıkar. 359 Cenabı Hakk,; Ya Musa! diye buyurdu. Sana o çağı bunu için gösterdim., halvet yolunu bunun için açtım. 360 Çünkü sen kendi çağındasın; Ahmed çağından uzaktasın. Ey Kelim (Ey Musa)! Ayağını topla ki, bu kilim çok uzundur (O devre çok zaman vardır) 361 Ben kerem ve ululuk sahibiyim gönlü mana ile dolu olan kuluma; Tama etsin, ağlasın diye ona, mana ekmeği gösteririm 362 Çocuk uyansın da, yiyecek istesin. Diye annesi bazen onun burnunu okşar ovalar. 363 Çünkü çocuk, açlığının farkında olmaksızın uyur. Anasının memelerindeki süt ise, çocuğa karşı duyduğu sevgiden ötürü annenin göğsünü sıkıştırır, ağrıtır. 364 Ben gizli bir rahmet hazinesi idim. Hidayete ermiş, doğru yolu bulmuş bir ümit halk ederek dünyaya gönderdim.

6 365 Senin canla başla istediğin kerametleri, lütufları sana Allah gösterdi de, onları arzu ettin, elde etmeye çalıştın. 366 Çeşitli milletlerin; Ya Rabb'i! diyerek bir Allah'a inanmaları için Hz. Ahmed (s.a.v) dünyada kaç put kırdı. 367 Hz. Ahmed (s.a.v.) in, çalışıp çabalaması olmasaydı; Ey mümin, sen de ataların gibi puta tapardın. 368 O'nun ümmetler üzerindeki hakkını bilesin. Diye şu başın puta secde etmekten kurtuldu. 369 Eğer bir şey söylemek istiyorsan, bu söz, puta tapınaktan kurtuluşun şükrü olsun da, bu yüzden Allah seni içindeki puta tapmaktan kurtarsın. 370 Peygamber Efendimiz, nasıl senin başım putlara secde etmekten kurtardı ise, sen de çalış, o mübareğin manevi gücü ile gönlünü iç putuna, benliğe takmaktan kurtar. 371 Din şükründe bulunmaktan, yani seni Müslüman yarattığı için Allah'a hamdı ve sena etmekten yüz çeviriyorsun, çünkü dini babandan miras olarak bedava bulmuşsun. 372 Cenabı Hakk buyurur ki,; Ben bir kulumu ağlatırsam, merhametim kabarır coşar, o ağlayan kulum nimetime erişir. 373 Ben bir kuluma isteyeceği bir şeyi vermeyecek isem, o isteği ona vermem. O isteği onun hatırına ve gönlüne getirmem, Fakat bir kulumu da sıkıntıya düşürür, daraltırsam gönlünü açar onu ferahlandırırım. 375 Merhametim, acımanı o hoş ağlayışlara bağlıdır. Bir kulum ağlayacak olursa, Rahmet denizim dalgalanır, coşar, köpürür. 416 Mehtaplı bir gecede, köpeklerden ve onların havlamasından ayın ne korkusu olur? 417 Köpek kendi vazifesini yapar, ay da yüzündeki nurunu yerlere saçar. 421 Hz. İs ölüyü diriltir, Yahudi öfkesinden bıyığını yolar. 422 Köpeğin havlaması, hiç ayın kulağına değer mi? Hele o ay Allah'ın has ayı olursa... Yani Allah'ın has kullarından olursa yarım dinar, pek az bir şeydi ama onun ele geçmesi de çocuğun ağlamasına bağlı idi. 443 Kardeşim! Hikâyede geçen çocuk senin göz çocuğundur. Şunu iyi bil ki, muradına ermen senin ağlamana bağlıdır. 444 Affedilmek, lütuf elbisesi giymek istiyorsan, başındaki göz çocuğunu ağlat, gözyaşı dök. 449 Gözler bozulur, görmez olur diye korkma; İlahi emanet, hakikatın İsa'sı seninledir. Nefsanî arzularına uyup yolunu şaşırma ki, sana hakikati görür iki göz versin.

7 450 Nerede olursan ol, can İsa'sı (Allah) seninle beraberdir. Ondan yardım iste, o çok hoş bir yardımcıdır. Yardımcıların en hayırlısıdır. (Hadid S. A. 4. Nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir.) 451 Fakat et ve kemikten ibaret olan bedenin isteklerini, nefsanî arzularını can İsa'sına arz edip de onun gönlünü incitme. 452 Gönlüne geçim düşüncesini az getir, sen Allah kapısında ol; o kapıda oldukça manevi neşen ölmez; mukadder olan rızkında eksilmez. 455 Bu beden ruhun otağıdır. Yahutta Nuh'un gemisine benzer. 485 Bir kör, iri yarı, güçlü kuvvetli çabuk kızar olsa da, gözü olmadığı içinsen onu bir et parçası bil. 486 Eğer taklitçi kıldan ince, yani manası derin sözler, tarikata ait sırlar söylese de, onun söylediği sözlerin hakikatinden gönlünün, ruhunun haberi bile olmaz. 487 Taklitçi kendi sözünü beğenir de, ondan mest olur. Fakat onun benliğinin verdiği mestlikle, hakikat şarabının verdiği mestlik arasında ne uzun bir yol vardır dere yatağı gibidir, içinden akıp giden suyu asla içmez. Su onun içinden akıp gider; su içenlere nasip olur. 489 Bu sebepledir ki, su dere yatağında durmaz. Çünkü dere yatağı susamış ve su içici değildir. 490 Taklitçi, ney gibi feryat eder, ağlar, inler, ama bu ağlayış kendisi, için değildir de, dinleyici toplamak içindir. 491 O söz söylerken ağlasa bile, o ağlayışı gönülden değildir; onun gözyaşları, kendisine acısınlar, para versinler içindir. 492 Ağlayan o taklitçi, güzel, gönüller yakan sözler söyler, söyler ama onda yanmış yakılmış bir gönül, nefsanî kirlilikten arınmış etek yoktur. 493 Gerçeği bilen hakikatçi ile taklitçi arasında çok fark vardır. Hakikatçi Davut (a.s.) gibidir. Taklitçi ise sesten ibarettir. 494 Hakikatçinin sözünün kaynağı, gönül yanışıdır. Taklitçi ise, eski sözleri Öğrenir de, hep onları tekrar eder durur. 495 Sakın taklitçinin söylediği sözlere aldanma; öküz yükü çeker ses çıkarmaz ama kağnı bir iş yapmadığı halde inim inim inler. 496 Böyle olmakla beraber, taklitçi de sevaptan mahrum kalmaz. Nitekim cenazede ağlayan kadınlara da cenaze gömüldükten sonra hesap sırasında para verirler.

8 497 Kâfire de mümin de Allah der. Fakat ikisinin de Allah'a olan inançları, idrakleri bakımından aralarında çok fark vardır. 498 Bir dilenci ekmek dilenmek için, Allah der. Allah'ın emirlerine tam manası ile uyan dindar kişi ise, can ve gönülden Allah der. 499 Eğer dilenci söylediği sözün, yani Allah adının anlamını hakkıyla bilseydi, her şey ona hiç görünür, kendisinde manevi bir günü! Zenginliği hâsıl olurdu da, dilencilik edip yüzsuyu dökmekten kurtulurdu ekmek dilencisi, saman yemek için Mushaf taşıyan eşek gibi, senelerce Allah der. 501 Dili ile dudağı ile söylediği Allah sözü gönülden doğup parlasaydı, onun bedeni zerre zerre olurdu da, gölge varlığı yok olur giderdi. 502 Şeytanın adı büyü yapanların işine yarar; ey dilenci sende Allah'ın adı ile para kazanmak istiyorsun. 508 Cenab-ı Hakk buyurdu ki; Ey aldanmış kör kişi! Adımın zikir edilmesinden Tür Dağı param parça olmadı mı? (A'raf S. A. 143) 509 Eğer biz Kur'an kitabını dağa indirmiş olsaydık dağ parçalanır, yerinden kopardı; göçer giderdi. (Haşr S. A. 21) 510 Uhut dağı benim büyüklüğümü anlasaydı, param parça olur, gönlü kanla dolardı. 511 Allah'ın mübarek adını babandan, anandan işitmiş olduğun için, gaflet içinde habersizce ona sarılmışsın. 512 Taklide uymadan, Allah'ın adının hakikatinden haber alsan, incelir, erirsin, hatif gibi belirtin bile kalmaz. 517 Ey zengin kişi! Sen toksun; aklını başına alda dertli bir fakirin çarpık ve yanlış hareketine gülme. 520 Zora düşünce, haram olan leş bile yenir; nice bozuk ve düzensiz şeyler zor yüzünden doğru ve düzgün olur. (Bakara S. A. 173, Maide S.A.3) 532 Sufi, cam istediği yemeği çok zor bulur da, o yüzden obur olur. 533 Ancak; Allah'ın nurundan, manevi nimetten doyuncaya kadar yemiş olan sufi başkadır. 0 kapılan çalma, ekmek dilenme ayıbından kurtulmuştur. 534 Fakat su1erin binde biri böyle ilahi nurla dolup, yemeye muhtaç olmaz. Öbürleri onun sayesinde yaşarlar. 569 Gözün, aklın, kulağın arınmasını istiyorsan, gözünü kapayan, aklım örten kulağını tıkayan TAMA perdelerini yırt.

9 570 O sufinin tama yüzünden taklide kapılması aklım körleştirdi de, o yüzden nuru ve nurun lem'alarını, parıltılarını göremedi. 571 Lokma hırsı, zevk ve sefaya düşkünlük, aklın gerçeği düşünmesine engel oldu. 572 Aynada tama olsaydı, iki yüzlülükte bize benzerdi. 573 Eğer terazide tama olsaydı, tarttığı şeylerde gözü kalırdı da onların gerçek halini nasıl olurdu da olduğu gibi dosdoğru söylerdi. 574 Kimde tama varsa onun dili tutuk olur, rahatça konuşamaz. Tamah'ı olan kişinin gönlü ve gözü nasıl olur da parlar? 580 Onun gözünde mevki, altın tamah'ı, gözde biten kıl gibi olur da, ona hakikati gösteremez. 581 Ancak; Hakk aşkıyla gönlü dolmuş, mest olmuş kişi başkadır. Onlara, defineler, hazineler versen hürriyetlerini satmazlar. 582 Daha dünyada iken Hakk'ın cemalini müşahade eden, manen ona kavuşmak mutluluğuna eren kişinin gözüne, bu dünya leş gibi görünür. 583 Fakat o sufi, ilahi aşkın mestliğinden uzak düştüğü için, hırs ve tamah'ından geceleri görmez bir hale gelmişti. 584 Ama hırsından kendisinden geçmiş olan kişi, yüzlerce hikâye dinlerde, yine hırs kulağına bir göz girmez. 588 Allah'ın has kullarını davet ettiği kanaat ziyafetinden uzak kalan kimse, padişah bile olsa, dilenci gibi aç gözlüdür. 653 İnsan da müflisliği anlaşılsın diye dünya zindanın da kalır. 676 Senin kulağın ham bir tama ile dolmuşta, bu yüzden tellalların gür seslerini duymadın. Zaten tama insanı sağır eder, kör eder. Ey delikanlı! 679 Kulakta ve gözde Allah'ın mührü var, bu yüzden insan işitemiyor, duyamıyor. Yoksa şu şekillerde ne perdeler var, ne sesler var. (Bakara 7) 681 Güzel seslerden manevi müjdelerden coşup köpürüşten ve neşeli sözlerden de neyi dilerse kulaklara onu duyurur. 682 Dünya imkânlarla, çarelerle, dermanlarla doludur. Fakat Cenabı hakk lütuf edipte bir pencere açmadıkça senin için hiçbir çare yoktur. 683 Şimdi ondan senin haberin bile yok. Ama ilahi iradeye uygun düşse Allah o çareyi belirtir. 684 Hz. Peygamber buyurmuştur ki: A11ah her dert için bir derman yaratmıştır.

10 685 Fakat onun fermam buyruğu, onun izni olmadıkça derdine dermen olacak şeyin ne rengini görebilirsin, nede kokusunu duyabilirsin. 590 Sen Allah'ın verdiklerine razı olmadıkça, rahat etmek, kurtulmak ümidi ile nereye kaçsan orada karşına bir afet çıkar, bir bela gelir, sana çatar. 591 Dünyanın hiçbir köşesi canavarsız ve tuzaksız değildir. Hakk'ı gönülde bularak ve ona sığınarak, onun manevi huzurunda yaşamaktan başka kurtuluş ve rahat yoktur. 592 Kurtulma çaresi bulunmayan dünya zindanının, ayakbastı parası alınmayan zindan dayağı atılmayan bir köşesi yoktur. 593 Allah'a yemin ederim ki fare deliğine girsen, bir kedi pençesi ile tutulursun. 594 İnsanoğlu hayallere kapılmayı sever, hayalle gelişir; hayalleri güzel ise onunla rahatlar. 595 Yok hayalleri hoşa gitmeyecek olursa, kötü hayallere kapılırsa mum gibi bu ateşle yanar erir gider. 596 Yılanların akreplerin arasında bile olsan Allah seni güzel hayallerle avutursa.,. 597 Yılanlarda akrepler de sana eş dost olur. Çünkü güzel hayalin bakın altın yapan bir kimyası vardır. 598 Sabır, güzel hayallerle tatlılaşır, çünkü hepsinden önce sıkıntıdan kurtuluş hayali gelir, seni rahatlatır. 599 O kurtuluş hayali, içteki imandan ileri gelir. İman zayıflığı, ümitsizlik, iç sıkıntısı verir. 600 Sabır, iman yüzünden baş tacı olur. Çünkü olmayanın imanı yoktur. (Hadis Bir kimsede sabır yoksa onda sağlam imanda yoktur) 601 Hz. Peygamber; gönlünde sabır olmayan kişinin Allah'da imanı yoktur diye buyurdu. 602 Bir kişi senin gözüne yılan gibi soğuk görünür. Fakat yine o adam, bir başkasının nazarında resim gibi güzeldir. 603 Çünkü senin gözüne yılan gibi görünen onun kâfirliğinin, kötü huyunun hayalidir. Onu güzel görene ise, imanının güzel huyunun hayali görünmededir. 604 İnsanda ikilik vardır. İnsanın nefsi küfür ile ruhu da iman ve irfan iledir. Ruhaniyet üstün gelirse; balık, nefsaniyet galebe ederse olta olur. 605 İnsanın yarısı mümin, yarısı ateşe tapandır. Yarısı hırslı, yarısı sabırlıdır. 606 Cenabı Hakk Kur'anı Kerim de: İçinizde kâfirde var, mümin de var diye buyurdu. (Tegabün 2) 607 İnsanın alaca öküz gibi sol tarafı kap kara. Öbür tarafı ise ay gibi aktır.

11 608 Kim insanın çirkin tarafını kötülük tarafını görürse onu sevmez. İyilik tarafını görürse onu beğenir. 609 Yusuf Aleyhisselam kardeşlerinin gözüne çirkin hayvan gibi görünüyordu. Hâlbuki Hz. Yakub'un nazarında o bir huri gibi güzeldi. 610 Kardeşleri onu çekemediler kötü hayale kapıldılar da onu çirkin gördüler. Bu göz; teferruatı, parça buçağı gören fani gözdür. Külliyi (=Bütünü) gören, her şeyde bütünün sıfatını müşahade eden gönül gözü, mana gözü onlarda yoktur. 611 Sen şu bizim başımızda görünen fani gözü, asıl gözümüz olan gönül gözümüzün gölgesi bil. Asil gözümüz, bir şeyi nasıl görürse, fani gözümüzde er-geç onun tarafına döner. 612 Ey insan! Sen bir mekân âlemindesin. Aslım ise mekânsızlık âlemindedir. Sen bu dünya dükkânını kapa da, öbür dükkânı, mana dükkânını aç. 630 Şeytan, cenabı hakk'ka; ey esenlik veren Rabbim! demişti. Beni kıyamete kadar yaşat (Araf 36-38) 635 Gerçekten de bu dünya zindanında hakiki iman azığı azdır. Bu azığı elde edenlerde, şeytan köpeğinin saldırışı yüzünden kıvranıp dururlar. 636 Namazdan, oruçtan yüzlerce iyiliklerden, iyiliklerden elde edilen heyecan ve manevi zevk azığını, şeytan gelir birden alır gider. 637 Ben, şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım, biz onun azgınlığından öldük mahvolduk. 638 Şeytan bir köpektir ama binlerce kişinin içine girer. Şeytan kimin içine girer, kalbine yerleşirse o kimse de şeytan olur. 639 Kim seni Hakk'tan, hakikatten soğutursa, seni ibadetten alıkoyarsa, bil ki şeytan o kişinin içindedir. Onun derisi altına gizlenmiştir. 640 Asıl şeytan, kendisine yardımcı insan şeytanı bulamazsa, hayaline girerde seni vebale sokar. 641 Seni kâh gezip eğlenme, kâh dükkân açıp alış veriş etme, bolca para kazanma, kâh ilim öğrenme, kâh ev bark kurup çoluk çocuk sahibi olma hayallerine düşürür. 642 Bazen kazanç yeri iş yeri düşündürür. Bazen ticarette çok ileri gitme, çok kazanma hırsı verir. Bazen macera peşinde koşturur. Bazen de hâkim olma adaleti yerine getirme isteği verir, 643 Bazen altın gümüş, bazen erkek evlat, güzel kadın sevdasına düşürür. 644 Bazen değirmen, bazen bağ bahçe, bazen bulut, yağmur düşündürür. Bazen neşe, eğlence hayal ettirir. 645 İnsanı bazen insanlarla dostça yaşamaya sevk eder. Bazen de onlarla savaşa iter. Bazen insanı ad, san peşinde koşturur. Bazen de ayıplanmaktan utandırır.

12 646 Bazen koyun sürülerine, yığınlarla kumaşa malik olma arzusu verir. Bazen kıymetli halılar, antika eşyalar düşündürür. 647 Bütün bu isteklerin seni rahatsız edeceğini anla da, bu hayalleri aklından çıkar. Bu lüzumsuz şeyleri, bu fani istekleri gönlünden süpür at. 648 Aklını başına alda, bu hayallerden kurtulmak için hemen La. Havle Ve La Kuvvete İlla Billâhil azim oku. Ama yalnız dille değil canla gönülle oku. 649 Şeytanın müflisliğini, Allah'ımız bize bildirmiştir, her tarafa yaymıştır. 655 Şöyle buyurmuştur O hilecidir, müflistir. Onun ile hiç ortak olma, alış veriş yapma. 656 Alış veriş ederken kar edemezsin: Çünkü o müflistir. Ondan nasıl olurda bir şey elde edeceksin?

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır.

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır. Ciddi olarak Allah a isyan etmekten kaçın. O nun rahmet kapısına devam et. Bütün gücünü ve kuvvetini Allah için harca. Taatında sarfet. Yalvar, ihtiyaçlarını O na arz et. Başını önüne eğ, kork, Hak kın

Detaylı

Azrail in Bir Adama Bakması

Azrail in Bir Adama Bakması Mevlâna (1207 1273) Güçlü bir bellek, çağrışım yeteneği, üretkenlik, olağanüstü görüş ve anlatım gücü, derin duygusallık ve hüzün, her yönüyle İslam kültürüne hâkimiyet... İşte Mevlâna deyince akla gelen

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Ramazan ve Bayram Ramazan Ramazan Allah a yakınlaşmak için yegane bir zaman. Allah dünyada kendisi ve insanlar arasına perdeler koymuş. Bu perdeleri açmak ve aşmak, Allah a yakınlaşmak, onu hissetmek için

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin?

Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? Nasrettin Hoca ya sormuşlar: - Kimsin? - Hiç demiş Hoca, Hiç kimseyim. Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca: - Sen kimsin? - Mutasarrıf demiş adam kabara kabara. - Sonra ne olacaksın? diye

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali Marifet nefsi silmek değil, bilmektir. Hacı Bektaş-ı Veli Nefsin, azgın bir binek atından daha çok şiddetle gemlenmeye muhtaçtır. Hasan Basri Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa,

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

Ömer Turhan. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ömer Turhan. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 03.09.2018 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

Paragraftaki açıklamaya uygun düşen atasözü aşağıdakilerden hangisidir? 1) İnsanlar, dağlar gibi yerlerinden kımıldamayan cansızlar değildir. Arkadaşlar, tanışlar birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsun ve buluşmaları ne kadar güç olursa olsun, günün birinde bir araya

Detaylı

Şeytan Der ki Ey İnsan!..

Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Şeytan Der ki Ey İnsan!.. Dengenin engelidir, şeytanların çengeli, Eûzu besmeledir, çengellerin engeli. KUR ÂN DİYOR Kİ! (Hesapları görülüp) iş bitirilince, şeytan diyecek ki: Şüphesiz Allah size gerçek

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister.

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Yalan Söylemeyen Çocuk Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Annesi: Ey benim gözümün nûru ve gönlümün tâcı evladım, Abdülkâdir

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

YÜKSEL ÖZDEMİR. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

YÜKSEL ÖZDEMİR. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.10.2007 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen

Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen NOGAY Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen NOGAY Çok çok eski zamanlarda, var varken, yok yokken ahmak bir kurt, kapana yakalanmış. Kapana yakalanan

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor.

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Bugün her şeyi sorgulayan genç beyinlere ikna edici cevaplar

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Mevlânâ dan Bilgelik Katreleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Mevlânâ dan Bilgelik Katreleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Üzerindeki bilgelik hırkasından, madde ve mânâ dünyasındaki mutluluğun şifrelerini verir bize Mevlânâ. Onun ilmini ve söylemlerini kâğıtlara, kitaplara, ansiklopedilere sığdıramamakla birlikte, deryada

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır.

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır. Necip Fazık Kısakürek in gençliğe hitabındaki aynı manadır yazımın başlığında ki kim var? 'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

Aşkı Yorgunluktan Koruyan ve Taze Tutan 6 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Aşkı Yorgunluktan Koruyan ve Taze Tutan 6 Kural - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Dünya üzerinde hakkında yazı yazılması en zor konular herkesi yakından ilgilendirenlerdir ve aşk da bunların en önemlilerinden biridir. Çünkü aşk, hemen tüm canlıların ortak paydası olarak hayatımızın

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet...

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... İnsanlar, başlarına bir bela geldiği zaman bağırır, çağırır, Allah ı şikayet eder. Allah a darılır. Her şeye itiraz eder. Hak kı töhmet

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun.

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Otur, hanım otur. Allah aşkına bir otur. Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Allah aşkına bir otur hanım. Sabahtan beri dolaşmaktan ayaklarımın

Detaylı

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ BU AY HANGİ KAVRAMLARI ÖĞRENECEĞİZ? Hızlı-Yavaş Ön-Arka Sağ- Sol BEYİN FIRTINASI YAPALIM Büyüdüğünde hangi mesleği seçeceksin ve nasıl bir yerde yaşayacaksın? Bir gemi olsaydın nerelere giderdin? Neler

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (10) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme

Detaylı

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38

Siz, Kimi Seviyorsunuz? Perşembe, 07 Ekim 2010 07:38 Bütün mesele tam bir sevgi meselesidir. Sevgi kalpte başlar kalpte biter. Sevgi gönlün, kalbin eylemidir. Allah ın bir ismi de Vedud dur. Allah yarattıklarını sever ve bu dünya sevgi ile ayakta durur.

Detaylı

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım.

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. SÛRELERİMİZİ tefekkürle ÖĞRENİYORUZ 1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. Benim adım Eûzü. İsmimin anlamı Sığınırım, yardım isterim. Bir tehlike ile karşılaştığınızda güvenilir

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

DİNLEDİM NEY DEN HASRETİ Pazartesi, 11 Haziran 2012 14:59

DİNLEDİM NEY DEN HASRETİ Pazartesi, 11 Haziran 2012 14:59 İnsan hep bir şeylerin özlemi ile yaşar. İçinde hep bir şeylerin özlemi vardır. Hasret insanoğlunun adeta içine işlemiştir. Biz bezm-i âlemden geldik ve hep oraların hasreti ile yanarız. Biz dünyaya gönderildik

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır.

Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır. KUDDÜS Kelime anlamı itibarıyla kudsi,mukaddes,bütün kusur ve noksanlıklardan uzak,pâk ve temiz olan anlamınadır. Hz.Ali-nin kullandığı altı isimden biridir. Sabah ve akşam namazından sonra 33 defa okunmasının

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci

BÖLÜM: 2. Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar. Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları. Ramazan Bayramı Sevinci Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Orucu Bozan Durumlar Orucun Kişiye ve Topluma Kazandırdıkları Ramazan Bayramı Sevinci Maun Suresi ve Anlamı BÖLÜM: 2 Sosyal hayatımızı

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

Okul Çağı Çocuğunda Sevgi Yetersizliği Çalma Davranışına mı Neden Oluyor? Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:14

Okul Çağı Çocuğunda Sevgi Yetersizliği Çalma Davranışına mı Neden Oluyor? Pazartesi, 02 Eylül 2013 06:14 Hiçbir ihtiyacı olmadığı halde sürekli arkadaşlarının kalem ve silgilerini çalan çocukla yaptığım görüşmede, çocuğun anlattıkları hem çok ilginç hem de Kleptomani Hastalığına çok iyi bir örnektir. Çocuk

Detaylı

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz.

NURULLAH- Evet bu günlük bu kadar çocuklar, az sonra zil çalacak, yavaş yavaş toparlana bilirsiniz. Bozuk Paralar KISA FİLM Yaşar AKSU İLETİŞİM: (+90) 0533 499 0480 (+90) 0536 359 0793 (+90) 0212 244 3423 SAHNE 1. OKUL GENEL DIŞ/GÜN Okulun genel görüntüsünü görürüz. Belki dışarı çıkan birkaç öğrenci

Detaylı

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ع لكمة الطاغوت» باللغة الت ية «مد صالح املنجد رمجة: ممد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

Lütfi ŞAHİN /

Lütfi ŞAHİN / Lütfi ŞAHİN / www.lutfisahininsitesi.com Gel, gel, ne olursan ol yine gel, İster kâfir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel, Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir, Yüz kere tövbeni bozmuş

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı

Dostluk en çok sözlere yansır. Bazı sözlerin ise bizzat kendisi hayatımız boyunca bizlere dost olur. İşte o sözlerden bazıları

Dostluk en çok sözlere yansır. Bazı sözlerin ise bizzat kendisi hayatımız boyunca bizlere dost olur. İşte o sözlerden bazıları On5yirmi5.com Sözlerdeki Dostluk Dostluk en çok sözlere yansır. Bazı sözlerin ise bizzat kendisi hayatımız boyunca bizlere dost olur. İşte o sözlerden bazıları Yayın Tarihi : 19 Eylül 2009 Cumartesi (oluşturma

Detaylı

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ramazan Alkış. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 27.03.2017 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok)

CÜMLE BİLGİSİ. ( Cümle değildir. Anlamı yok) CÜMLE BİLGİSİ Bir duyguyu, düşünceyi, isteği veya haberi anlatan sözcük yada sözcük grubuna cümle denir. Bir söz gurubunun cümle olabilmesi için anlamlı olabilmesi gerekir. Haberi tam olarak anlatamayan

Detaylı

Herkes bir arayış içinde

Herkes bir arayış içinde Euzubillahimineşşeytananirracim Bismillahirrahmanirrahim Herkes bir arayış içinde Ayberk Efendi Berlin 2oo8 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil Azim. Meded ya Sultanul Evliya, meded ya Şeyh Nazım

Detaylı

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk

Günaydın, Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günü parlatan gözler. Havayı yumuşatan nefes. Yüzlere gülücük dağıtan dudaklar. Konuşmadan anlatan kaşlar. Bana şiir yazdırtan o parmaklar. (23.06.2004) M. Mehtap Türk - Günaydın Günaydın...

Detaylı

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var)

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Yazan: Yücel Feyzioğlu Resimleyen: Mert Tugen Ne varmış, ne çokmuş, gece karanlık, güneş yokmuş. Her kasabada kabadayı insanlar varmış.

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

Fakat bazı şeyleri yeyip içmek, insanlara zararlı, hikmet ve ihtiyaca aykırı olduğu için İslam dininde haramdır.

Fakat bazı şeyleri yeyip içmek, insanlara zararlı, hikmet ve ihtiyaca aykırı olduğu için İslam dininde haramdır. Eşyada yenip içilme bakımından asıl olan mubah olmaktır. Bütün eşya, aslında insanların yararlanmaları için yaratılmıştır. Onun için aslında temiz olan, akla ve sağlığa zararlı olmayan bir kısım hayvan

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır?

1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi gerçek anlamlıdır? 1. A. Ağacın kurdu içinde olur. 2. B. Denize düşen yılana sarılır. 3. C. Yalnız taş duvar olmaz. 4. D. Adam, arkadaşından belli olur. 2) Öyle durumlar

Detaylı

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama:

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: Yolun Kenarına Diken Eken Adam Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: - Bu dikenleri sök, insanları

Detaylı

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz?

Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz? DEĞERLER EĞİTİMİ SELAMLAŞMA Selam ne demektir? Selâm, kelime olarak; huzur, barış, sağlık ve iyi dileklerini sunma anlamlarına gelir. Selamlaşmak; insanların karşılıklı olarak birbirlerine sağlık, huzur,

Detaylı

Maksut Genç. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Maksut Genç. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 13.5.2006 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

M14 esnevi den (şirli) r H i k â y ele

M14 esnevi den (şirli) r H i k â y ele 14 Mesnevi den (şiirli) H i k â e y r l e ÖNSÖZ Sevgili Okur, Medeniyetimizin temeli olan değerlerimizi Hz. Mevlâna mızın Mesnevi sinden anlatmaya Adalet kavramıyla devam ediyoruz. Adalet kavramına işaret

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

ÇALIŞMANIN ÖNEMİ ÇALIŞ

ÇALIŞMANIN ÖNEMİ ÇALIŞ ÇALIŞMANIN ÖNEMİ ÇALIŞ Çalışınca Oluyor güçler bir noktada Buluşunca oluyor, Yapamam deme sakın Çalışınca oluyor. Çalışmak zor gelmesin Alışınca oluyor, Planlı,programlı Çalışınca oluyor. Çalışmakla İlgili

Detaylı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı

LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Deneme Sınavı LGS(Liselere Geçiş Sistemi) deneme sınavı arayan birçok öğrenci için güzel bir hizmet Şanlıurfa MEM tarafından veriliyor. LGS deneme sınavı ile 2 Haziran

Detaylı

İSMEK İN USTALARI SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ

İSMEK İN USTALARI SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ İSMEK İN USTALARI ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR ETEM ÇALIŞKAN ETEM ÇALIŞKAN KALİGRAFİ SERGİSİ 10-17 MART 2014 / Dolmabahçe Sanat Galerisi Başkan dan eserlerin hiçbiri zahmetsiz,

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi

Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi Adım Tomas Porec. İlk kez tek boynuzlu bir at gördüğümde sadece sekiz yaşındaydım, bu da tam yirmi yıl önceydi. Küçük bir kasaba olarak düşünmeyi daha çok sevdiğimiz bir dağ köyünde doğup büyüdüm. Uzak

Detaylı

Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf)

Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf) Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz. Ve biz ona şah damarından daha yakınız. (Kur an 50/16 Kaf) Her uzun yol bir adımla başlar. Olmasını istediğimiz her şey uzun

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

Kur ân da Dua Ayetleri

Kur ân da Dua Ayetleri Kur ân da Dua Ayetleri (1) Bizi doğru yola ilet; Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil. (Fatiha Suresi 6-7) (2) (Musa) Cahillerden olmaktan Allah a sığınırım

Detaylı

YUNUS EMRE LER VAR OLDUKÇA Salı, 09 Temmuz 2013 06:17

YUNUS EMRE LER VAR OLDUKÇA Salı, 09 Temmuz 2013 06:17 Dünya yalan kardeşim, dünya yalan! Var mı yalan dünyada baki kalan. Mal da yalan, mülk de yalan. Var biraz da sen oyalan. Diyen Yunus Emre halk tarafından çok sevilen bir mutasavvıftır. Halk onu hep sevmiştir.

Detaylı