nasıl daha çok verimli Bir tebessümün de mi yok! oluruz Tebessüm gı- da ve el işi kermesine Tebessüm Gür-Der Kuran Ehli olmak Tebessüm

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "nasıl daha çok verimli Bir tebessümün de mi yok! oluruz Tebessüm gı- da ve el işi kermesine Tebessüm Gür-Der Kuran Ehli olmak Tebessüm"

Transkript

1 Kıymetli okuyucularımız, Tebessüm Dergimizle Tekrar beraberiz Bir tebessümün de mi yok! serlevhası ile çıkmıştık yola. Tebessüm yürüyüşümüz dergimizin ikinci sayısında devam ediyor. Gürpınar Kuran Kursumuzdan yayılan sevgi ve muhabbet haleleri hem ülkemizde hem de yurtdışında hizmet eden kardeşlerimiz tarafından makes buldu. Olumlu intibalar aldık. Azerbaycandan Kazakistana, Gürcistandan Kırıma, Rusyadan Afrikaya kadar sınırları olmayan bir dünyada bir küçük kıvılcım mesabesindeki Tebessüm ümüz yankı buldu. Biz tebessüm dedik. Tebessüm edelim dedik. Hizmetimizde herkese bir sadaka-i cariye olsun diye tebessüm edelim dedik. Güler yüzün, tatlı sözün halledemeyeceği bir sorun yoktur düsturuna inandık. Gür Pınarımızdan gül devşirdik hizmet yüklü heybemize. Ülkeler geçtik, ülkelerden gelen kardeşlerimizi misafir ettik gönül köşkümüze. Biz. Dert sahibi olunursa engeller aşılır, Bir insana değer verir ve ona yatırım yaparsanız o insan sizindir. düsturuna inandık. Bu sayımızda en temel değerimiz ve kursumuzun da var olmasının altında yatan yegane gaye Kuran Eğitimi ni kapak konusu yaptık. Tabii bu çerçevede Kuran ikliminde yaşamanın ve Kuran ile hayatımızı düzenlemenin önemine değindik. Yaz kursumuza iştirak eden öğrencilerimize nasıl daha çok verimli oluruz un derdinde olduk. Gençliğin derin bir ahlaki bunalıma düştüğü çağımızda bir genç kızımızın elinden tutmayı kendimize görev bildik. Ve yaz kursumuzda kısa ama muhtevası geniş programlarla eğitim verdik. Ayrıca, kursumuzda düzenlenen gıda ve el işi kermesine büyük ilgi vardı. Dergimizin iç sayfalarında ayrıntılarını okuyacağınız bu geleneksel faaliyetimiz güzel buluşmalara, kaynaşmalara ve tanışmalara vesile oldu. Hem öğrencilerimiz hem de dışarıdan iştirak eden hanımların ortak buluşma noktası oldu Gür-Der in tertib ettiği kermes. Birbirinden güzel yazılarla tekrar karşınıza çıkıyoruz. Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendinin Kuran Ehli olmak yazısı gönüllerimizde kuran sevdasının tekrar filizlenmesine vesile olacak. İnanıyoruz ki, Tebessüm dergimiz her birimizin yüzünde sadaka mahiyetli tebessümlerimizin minhacı olacak. Her tebessüm edişimizde Tebessüm dergimiz aklımıza gelecek. Bir gönül kazanmak için, İnsana değer vermek için ve gönüller fethetmek için Her yüzde, her an tebessüm olsun istiyoruz. Tebessümünüz eksik olmasın. Tekrar yeni sayımızda buluşmak ümidiyle... Şefika Kaya Meriç

2 Zeykep Nalbant GŸrpınar Denilince 3 GŸrpınar Yaz Kur«an Kursu 4 GŸrpınar Denilince 6 Ayşe Erbalcı Hasbihal 8 Şefika Kaya Meriç Kur«a-ı Kerimi GŸzel Okuma Hassasiyeti 10 Ahmet Ziylan Ršportaj Ayşe Pehlivan Farklı Aılardan Kur«an Kursları 22 Hilal Küçük Kur«an-ı Tanımak 24 Rabia Yelimlibağ Sadrımın Nuru En Değerlim 26 Osman Nûri Topbaş Kur«n Ehli Olmak 16 Neslihan Nur Türk Nasıl Yanılsın? 27 Hatice Şahin TebessŸm Niye Sadakadır? Semre Eser Fatma Zehra Esen Kur«an-ı Kerim... Fatma Akkoyun 114 Kutlu Mektup 30 Dilek Derya Ekinci Hayat Kuran«da Başlar 31 Sıdıka Eren Bekle Beni Dost 32 Fatma Zehra Esen Selçuk Esen ağ Aan Sevda SAHİBİ: GÜR-DER adına sahibi Adnan Saraçoğlu Yazı İşleri Müdürü: Salih Zeki Meriç YAYIN KURULU: Şefika Kaya Meriç, Hilal Küçük, Tuba Doğramacı, Rabia Yelimlibağ, Bilge Türkmen, Dilek Ekinci, Kübra Topal, Feyza Yazar Grafik-Mizanpaj: Altınolukgrafik / Bilal İlkay Baskı, Cilt: Erkam Matbaası Tel:(0212) Organize Sanayi Bölgesi, Turgut Özal Caddesi No: 117/2-A-D İkitelli/İstanbul Tel: (0212) Faks: (0212) Posta Çeki: Altınoluk İrtibat Adresimiz: Dereağzı Mah. Halaskargazi Cad. Gürpınar Kız Kur an Kursu Gürpınar-Beylikdüzü/İSTANBUL Tel:

3 Gürpınar dan Damlalar Zeynep Nalbant Abdullah bin Ömer -radıyallâhu anhumâ- pek mânidar bir şekilde der ki: Namaz kılmaktan yay gibi olsanız, oruç tutmaktan da çivi gibi kalsanız, haramları terk etmedikçe Allah ibadetlerinizi kabul etmez. SARAYA DAVET Sultan Abdülmecid, adından hep övgüyle ve saygıyla söz edilen Mesnevihan Hüsam Efendi ile tanışmak ister; fakat Hüsam Efendi kabul etmez; bütün davetleri geri çevirir. Aradan zaman geçer, günün birinde Beşiktaş taraflarına yolu düşen Hüsam Efendi yi padişahın bu iş için görevlendirdiği biri yol üzerinde durdurur ve şu dörtlüğü okur: Efendimiz bizi gönderdi, çok selam ediyor, Görüşmek istiyorum, kendi istemez mi? diyor. Uzun değil ki saray, işte dört adımlık yer; Hemen dönün gidelim, hiç düşünmeyin bu sefer! Hüsam Efendi, bu kâfiyeli davete yine aynı usul ile cevap verir: Ben ellibeş senedir teptiğim yegâne yolun, Henüz sonundan uzakken, tükendi gitti ömür; Tutup bir de geri döndüm mü, yandığım gündür! Recep Allah ın ayı, Şâban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır. Hadis-i Şerif ORUÇLU MUSUNUZ, DEĞİL MİSİNİZ? Senusi Hazretleri, Allah korkusunun fazlalığı kendisinin devamlı Allah tarafından gözetilme şuuru ve tefekkür halinde olmak gibi sebeplerden dünyada sanki hapiste gibiydi. O günlerini bir gün oruçlu bir gün oruçsuz geçirirdi. Kendisini bir şey verilince yer, verilmezse talep etmezdi. Oruçlu olduğu bazı günlerde, -Oruçlu musunuz yoksa değil misiniz? Diye sorulunca; -Ne oruçluyum ne de değilim derdi. Oruca niyetli olduğu için oruçlu. değilim diyemezdi. Ama kendini hakiki oruç tutanlardan oruç ıbadetinin hakkını verenlerden saymadığı için oruçluyum da diyemezdi, soranlar böyle söylemesindeki inceliği anlamayıp: -Oruçlu olup olmadığınızı bilmiyor musunuz? diyenlere cevap vermez sadece tebessüm ederdi. İstediklerini söyleyenlerin, istemediklerini duymaya alışkın olmaları gerekir. Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstediklerini söyleyenlerin, istemediklerini duymaya alışkın olmaları gerekir. Prof. Dr. Nevzat Tarhan NECİP FAZIL VE GEÇMİŞİ Bir gün Necip Fazıl, bir üniversitede konferansa katılmış... Çıkıp her zamanki gibi Allah ve din kavramı hakkında konuşmuş... Konuşması bittikten sonra, onunla karşıt görüşlü olan bir Profesör, Necip Fazıl a Siz önceden çıkıp farklı şeyler söylerdiniz, şimdi ise o sözlerinize çelişen şeyler söylüyorsunuz... Yazdığınız şiirler hala ezberimdedir... bu ne demek oluyor? Necip Fazıl ın cevabı meleklere parmak ısırtacak bir cevap olur Benin geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri sadece köpekler kurcalar.

4 G RPINAR KIZ KURAN KURSU YAZ KURSUMUZDA NELER YAPIYORUZ? Çok güzel bir yaz tatiline ne dersiniz? Şehrin gürültüsünden uzak. Nezih bir ortamda. Güleryüzlü insanlarla. Ve unutulmaz dostluklar için... Bu ifadeler bir tatil yeri, bir yazlık ya da bir tatil kampanyası için değil elbette. İstanbul un stresinden uzak bir semtte; Gürpınarda faaliyet gösteren Kız Kuran Kursumuz da yaz kursuna katılan öğrencilerimize sağlanan tatil keyfinde bir kurs programından bahsediyoruz. Bu yaz tecrübeli öğretmen kadromuz ve rehber hocalarımız ile dolu dolu bir program yaptık. Kursumuza gelen öğrencilerimizle bu yaz tatili çok neşeli, eğlenceli ve faydalı geçti. İki dönemden oluşturduk yaz programımızı. Beşer haftalık kısa, öz ama içeriği zengin prgramlarla dolu iki dönem. Neler mi yaptık? Kısa ve sıkılmadan iştirak edebilecekleri dersler; Kuran-ı Kerim İbadet Siyer İtikad Ahlak Dersi ve Peygamberler Tarihi. Bu derslerimizin yanında öğrencilerimizin kişisel becerilerinin gelişimi için birbirinden güzel programlar hazırladık. Ahşap boyama / Kurdela işi Musiki / Edebiyat Sahabe hayatları Karakalem çalışmaları ve Tiyatro. Ayrıca öğrencilerimizin sağıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için sportif aktiviteler, sosyal faaliyetler. 21 Haziran-23 Temmuz ve 26 Temmuz-27 Ağustos tarihleri arasında yaz kurslarımıza. Her iki dönem için ayrı ayrı ikiyüzü aşkın öğrencimiz iştirak etti. Öğrencilerimizle, Öğretmenlerimizle, velilelirimle personelimizle ve idaremizle bir gönül birlikteliği içerisinde hafızalarda hep iyi ve örnek davranışlarla hatırlanacak hoş bir sada bıraktığımıza inanıyoruz. Umuyoruz ki, bu yaz kursuna iştirak eden her bir öğrencimiz sevgi heybesine bir gül katarak ayrıldı buradan. Gürpınar ın serinliğini, savrulan gönüllere taşımak için. Umutsuz bakışlara umut olmak için. Gönül sermayesine bir demet muhabbetle ayrıldı buradan. Yeni yazlarda, yeni yüzlerle ve yep yeni yüreklerle buluşmak için gönül sermayelerine muhabbet damlaları katarak ayrıldılar buradan.

5 Grafiklerle Gürpınar Kız Kur an Kursu

6 Gürpınar Denilince Gürpınar Denilince; Allah a doğru giden bir köprü, beni selamete ulaştıracak, Allah a yaklaştıracak, Peygambere dost eyleyecek bir vesile geliyor aklıma. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Çok iyi bir okulda okuyabiliriz, diplomamız çok işe yarayabilir tamam ama benim ahiret diplomasına ihtiyacım var. Her zaman dünya için değil, ahiret için de çalışmaya geldim, ahirette meyvesini verecek ağacımın fidanını dikmeye geldim. Emine Alanbay Gürpınar Denilince; Aklıma Kur an ve Edep geliyor. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Kur an ı öğrenmeye geldim. Allah a layık kul olmak için geldim. Allah razı olsun burada öğretiyorlar. Aynur Kaya Gürpınar Denilince; Her köşesinden sevgi, muhabbet taşan ilahi bir yuva. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Alllah ın kelamını öğrenmek ve hayatıma yön verecek bilgiler elde etmek istiyorum. Kübranur Yılmaz Gürpınar Denilince; Bu mekan tavsiyelerin ötesinde gelip yaşanılması gereken özel bir yer. Topluluktaki rahmete önem veriliyor. Mü minlerin birbirine olan bağları böyle topluluklarda gelişiyor.gerçek hayata atılmadan önce burada hayat dersleri almak ayrı bir güzel.. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Gerçekten dini bir eğitime ihtiyacım vardı. Burada sadece ders yapılmıyor, öğretmenlerle olan diyalogumuz en önemlisi bizi anlamaları gerçekten buranın güzelliğini ortaya koyuyor. İyi ki gelmişim. Buraya tek geldim, bir dahaki gelişimde yanımda bir topluluk getireceğim ki benim buradan aldığım tadı tatsınlar.

7 Gürpınar Denilince; Aklıma Allah inancını ruhuyla benimsemiş, dini sorumlulukları kanına işlemiş, insanlıkları ve sevgilerini her yönden belli eden güzel, nazik ve akıllı hocalarla dolu, sorumluluk sahibi öğrencilerin bulunduğu bir ev geliyor. Dayanışma geliyor. Yardımlaşma geliyor. En içten duygularımızı dualarla birleştirdiğimiz,allah aşkını hissettiğimiz bir yer geliyor. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Allah ve Peygamber aşkını yaşamak, kardeşlerimi yakından tanımak için canıma bir sevgi daha katmak için geliyorum. En başta Allah rızası için geliyorum. Merve Hilal Akyürek Gürpınar Denilince; Aklıma gelen ilk şey sıcacık bir yuvada birbirini tanımayan bir çok insanın nasıl bir arada ve kenetlenmiş bir şekilde yaşadığı. Müthiş bir şey bu. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Kuzenlerim geçen sene buraya geldiler ve çok beğendiler. Ben de kendimi din adına geliştirmek için buraya geldim. Merve Seğmen Gürpınar Denilince; Aklıma sıcak bir ortam, her yerde tebessümün olduğu bir yer geliyor. Başta istemeyerek geldim, Allah izin verirse lise bitince 1 yıl okumak için geleceğim inşallah. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü;babam istedi,onu kırmamak için geldim.fakat şimdi kendi isteğimle kalıyorum. Ayşe Zeynep Kaplan Gürpınar Denilince; Dostluk,paylaşma, sevgi ve mutlu yorgunluklar geliyor aklıma.. İlahiler, hocaların, ablaların sevecen davranışları geliyor aklıma. Bize çok şefkatle davranıyorlar. İlk geldiğimde şikayet ediyordum birkaç şeyden, fakat düşününce şikayet edilecek bir şey olmadığını anladım. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Gelmeden önce tereddüt ediyordum ama şimdi iyi ki gelmişim diyorum.bilmediğim o kadar çok şey varmış ki,onları öğrenmek müthiş bir duygu... Halime Ağaçlı Gürpınar Denilince; İman yolu üzerinde kenetlenmiş dostluklar geliyor aklıma. Her doğan güneşle kalplerimizde ışıldayan sıcak tebessümler, öğrenmeye aç talebelerin ışıltılı bakışları geliyor aklıma. Gürpınar Kız Kur an Kursuna geldim çünkü; Allah ın Rahmetine,dini bilgilere ihtiyacımız var. Henüz açmamış tomurcuk dallarımızı Gürpınar ın sularıyla büyütmeli, insanların insanlığı unuttuğu bu dünyada kulluğumuzu hatırlamalıyız. Allah ın nuruyla nurlanmak, Peygamberimizin şefaatine nail olabilmek için bu ilim pınarına geldik. Elif Geyik

8 Ayşe Erbalcı Hasbihal İnsanoğlunun zamanda yolculuğu devam ediyor. Hem de dur durak bilmeden koşuyoruz. Yolculuk nereye? Ömür denen takvim yaprakları birer birer eksiliyor hayatımızdan. Çeşitli vesilelerle bir an ara verip geçmişe baktığımızda dostlarımızla bir hasbihal ettiğimizde, hayatın geçmişe ait izlerine murakabe etmek fırsatı doğuyor insana. İşte bu duygu ve düşüncelerle kaleme alıyorum bu yazıyı. Hatıralar vardır acı tatlı. Hatırlanan dostlar vardır, güzellikler vardır. Bazen bir fotoğraf karesi insanı farklı düşüncelere, duygulara götürür. İşte o anı yaşamak ve bir resimle tespit etmek kalıcı bir belge sunar insana. Yada bir yolculukta, gemide, uçakta aşina bir yüz ile karşılaşır, sizi bir yerden tanıyorum ama.. çıkaramadım diye başlarız söze. Bir yolculuk, tarih şeridi üzerinde bir birliktelik. Bizim için olduğu kadar karşımızdakinin hayatında da önemli izler bırakan bir zaman dilimi. Demek ki boşa geçmemiş zaman. Hatırlanmak ve sevgi ile yad edilmek çok güzel. Yaşam sona erdiğinde rahmetle anılmak da güzel. Gürpınar Kur an kursundaki vazifemiz esnasında pek çok öğrencimiz oldu. Çeşitli etkinliklerde onların anneleriyle, velileriyle de tanıştık. Bir lahza durup düşünürken pek çok hatıralar canlandı hafızamda. Kur an-ı Kerim i doğru okumak için başlayan eğitim sürecini hafız olarak tamamlayan öğrencilerimiz oldu. Hafızlık merasimleri tertip edildi onlar için. Taç giydirerek uğurladık. Kursa geldiği gün, belki ailesini ikna ederek geri kurstan alınırım düşüncesiyle, tüm günü ağlamakla geçiren, ama ayrılıp giderken kursu ve arkadaşlarının özlemi içerisinde daha fazla göz yaşı döken öğrencilerimiz oldu. Türkiye mizin değişik illerinden gelenlerin yanı sıra, ailesi yurt dışında yaşayan, yada yabancı ülkeden gelen talebelerimiz vardı. Hep birlikte kutladık Mevlit Kandilini, Miraç Kandilini, Ellerimiz birlikte semaya yöneldi. Dualarımız, yüreğinin sesiyle masum çocuklarımızın dualarıyla Rabbimize ulaştı. Bizimle birlikte onları bize emanet eden velilerinin de dualarını hep hissettik. Mezun olup giden öğrencilerimizin tekrar ziyaretlerinde kurumumuzda geçen günleri hep güzelliklerle yad ettiklerini öğrendik. Me-

9 zuniyetten sonra da gittikleri yerlerde eğitim gönüllüleri olarak aşkla, şevkle bilgilerini diğerleri ile paylaştıklarını duyduk, mutlu olduk. Kursumuzda pek çok toplantı. Seminer, piyes organize edildi. Mevlana, İbrahim Ethem, Ömer bin Abdülaziz, İmam-ı Azam, Rabia-tül Adeviye gibi (k.s.) büyüklerimizin hayatları ibretle temsil edildi. Gençlerimiz onların örnek şahsiyetlerinden ve maneviyatlarından istifade ettiler. Duyguları duygularımıza karıştı. Öğrencilerimizin velileri de bu piyesleri izleme fırsatı buldu. Göz yaşları ve dualarımız birlikte çağladı. Doğruyu anlatmak kadar, doğru örnek olmak da önemliydi. Üsve-i Hasene, en güzel örnek Peygamber Efendimizin hayatını işledik derslerimizde. Sakal-ı Şerifi ile şereflendik mescidimizde. Dinimizin emir ve yasaklarını öğrendik fıkıh ve akaid derslerimizde. Kerim kitabımızın meal ve tefsiriyle anlam kazandı hayatımız. Vahyin ışığında bir hayat inşa edilmesi için gayret gösterdik. Olmazsa olmazları vurguladık; insan, hayatın, olayların, gidişatın farkında olmalı. Farkı fark etmeli fark ettiğini de fark ettirmeli bazen düsturu ile hareket ettik Bunlar yaşanırken, öğrencilerimizin genç yaşta olmalarının ruh hali ile kurallara teslimiyette bazen gecikmelerine göz yumduk. Bu mekanda yaşamakla birlikte aile ortamından ayrı kalmanın özlemini duymak, uykuların en tatlı olduğu gençlik döneminde daha fazla uyuyabilme talebiyle yakınmalarını, nöbetteki sorumluluk idraki içinde olmakla birlikte kaytarmalarını, hafta sonu kursa dönüşlerinde birkaç saat gecikmeleri kazanç saymalarını, hafif bir rahatsızlığı bahane ederek derslere girmek istememelerini de yıllar sonra hatırlandığında tebessüm ettirecek anılar zenginliği olarak gördük. Bireyi eğitim sürecine almak, gelişimlerini etkileyecek programları hazırlamak, hazırlanan programları en verimli şekilde uygulamak, bir diğeri için iyi olanı istemek ve birlikte hareket edilen bir ortamda rol ve sorumluluk vermek, acaba daha fazla neler yapabilirim sorusunu kendimize sorarak, inşallah daha iyisi temennisiyle geçen zamanı değerlendirmek hatırımda kalanlar dünden bu güne uzayan bir yolculugun benim dünyamdaki yansımalarından bir bölüm tam bir hasbihal. Varlığımız yerindeyken sıhhatimiz elimizden alınmamışken koşturabiliyorken ve henüz zamanımız varken gayret etmeli dostlar Bir düşünür diyor ki: Ömür dediğin üç gündür. Dün geldi, geçti. Yarın meçhul. O halde ömür bir gündür. Şu dünya adlı gül bahçesinden sana getirebileceğimiz kaç gülümüzün olduğunun hesabını yapanlardan eyle bizi. Ya Rab! Hatıralar vardır acı tatlı. Hatırlanan dostlar vardır, güzellikler vardır. Bazen bir fotoğraf karesi insanı farklı düşüncelere, duygulara götürür. İşte o anı yaşamak ve bir resimle tespit etmek kalıcı bir belge sunar insana. Yada bir yolculukta, gemide, uçakta aşina bir yüz ile karşılaşır, sizi bir yerden tanıyorum ama.. çıkaramadım diye başlarız söze. Bir yolculuk, tarih şeridi üzerinde bir birliktelik. Bizim için olduğu kadar karşımızdakinin hayatında da önemli izler bırakan bir zaman dilimi. Demek ki boşa geçmemiş zaman. Hatırlanmak ve sevgi ile yad edilmek çok güzel. Yaşam sona erdiğinde rahmetle anılmak da güzel.

10 Şefika Kaya Meriç Kur an-ı Kerimi Güzel Okuma Hassasiyeti İnsan ruhu, güzel olandan, ahenkten, içinde derinliği olan sesten ve musikiden lezzet alıyor. Kainatın yaratılışındaki ilahi tertip ve düzen de ona ve onu yaratana hayran bırakıyor. Ruhun temiz kalması da ayrı bir çaba istiyor. İslamın hayat düsturunu insanlığa en güzel şekilde ifade eden Kuran-ı Kerim, muhtevası itibariyle insanlığa kurtuluş reçetesi sunmaktadır. Kuran-ı Kerim, Efendimizin yirmi üç yıllık nebevi hayatında İslam İnsanı nın yetişmesi için ayet ayet, sure sure inerek eşi benzeri olmayan bir asr-ı saadet insan modeli oluşturmuştur. Kuranın ana hatlarıyla ve mana itibariyle anlaşılması ve hayata tatbik edilmesi İslamın bizlerden istediği en birinci husustur. Bunun için müslüman, Kuranı, onu izah eden diğer İslami İlimlerle anlama gayretinde olmalıdır. Kuran okurken onun muhtevasına en büyük derinliği katan şey, onu okuyanın niyeti ve ihlasıdır. Bu, ses güzelliğinin bütünüyle önemsiz ve nağmenin de gereksiz olduğu manasına gelmez. Güzel bir ses ve hoş bir nağme halis niyete daha bir derinlik katar, mana ve muhtevanın enginliğini ortaya koyar. Muhtelif hadis kitaplarında, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğu rivayet ediliyor: Kur an-ı Kerim i sesinizle güzelleştirin. ya da Sesinizi Kur an okuyarak güzelleştirin. şeklinde de ifade ediliyor. Aslında her iki ifade de olabilir. Çünkü, Kur an ın kendine göre bir güzelliği vardır ve güzel bir sesle, üslubuna uygun olarak okuma o güzelliği ortaya çıkarma adına bir vesiledir. Kur an okuma hususunda tahkik, tedvir ve hadr olmak üzere üç usulden bahsedilir: Açık açık, tâne tâne, harfleri ve kelimeleri birbirinden ayırarak, Arapça bilen birinin okunan kısmın ma nasını zihninde takip edebileceği şekilde, aşr-ı şeriflerde olduğu gibi okumak; tahkik. Namazlar ve mukabelelerdeki gibi biraz daha hareketli ama orta süratte okumak; tedvir. Daha da hareketli ve çabuk okumak ise hadr dır. Bu usullerden hangisiyle olursa olsun, mevcut güzelliğini ortaya koyacak şekilde, kendi musikisiyle ve ölçülü olarak seslendirme, Kur an ı başkalarına sevdirme, onların vicdanında Allah kelamına karşı saygı uyandırma açısından önemlidir. Bu manada Kur an ı sesle güzelleştirme aslında onun kendi güzelliğini ortaya koymak demektir. Kuranın kendi güzelliği O nun hem mana olarak hem de lafzi olarak mucize olmasından ileri gelmektedir. Kuranın lafzi olarak mucize olduğunu şu ayetlerden anlamaktayız: De ki: Andolsun, eğer insanlar ve cinler şu Kur an ın bir benzerini getirmek üzere toplansalar, yine onun benzerini getiremezler. Birbirlerine arka olup yardım etseler de bunu yapamazlar. (el-isrâ, 17/88). Yoksa onu uydurdu mu diyorlar? De ki: Öyleyse siz de onun benzeri on uydurulmuş sure getirin; eğer doğru iseniz Allah tan başka, çağırabildiklerinizi de (yardıma) çağırın (da bunu yapın)! (Hûd, l l/13) Yoksa onu uydurdu mu diyorlar? Deki: Eğer doğru iseniz haydi onun benzeri bir sure getirin ve Allah tan başka çağırabildiklerinizi de çağırın! (Yûnus 10/38) 10

11 Kuran ın lafzi güzelliği ve O nu okumanın estetik lüzumuna baktığımız zaman onun hakkını vererek okumanın en başta gelen vazifelerimizden birisi olduğunu görüyoruz. Peki Kuran okurken hakkını vermek nasıl olur? Bu sorunun cevabına Peygamber efendimizin hayatından bazı örnekler vermeye çalışalım: Hz. Peygamber (s.a) bir gece Âişe validemizi bekliyordu. Fakat Hz. Âişe geç geldiler. Rasûlullah Hz. Âişe ye Seni geciktiren nedir? diye sorunca, Hz. Âişe Ey Allah ın Rasûlü! Ben bir kişinin okuyuşunu dinliyordum ki, ondan daha güzelini işitmedim. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a) kalktı, gidip o kişiyi uzun uzun dinledi ve sonra dönüp gelerek şöyle dedi: Bu okuyan kişi Ebû Huzeyfe nin âzâdlısı Sâlim dir. Ümmetimden Sâlim gibilerini çıkaran Allah a hamdederim. buyurdu. ( İmam Ahmed, Nesâî, Tirmizî, İbn Mâce) Yine Hz. Peygamber (s.a.v.), bir gece beraberinde Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer olduğu halde Abdullah b. Mes ud u dinledi. Abdullah b. Mes ud u dinlerken uzun uzun durup beklediler. Sonra Rasûlullah (s.a) şöyle buyurdu: Kim Kur an ı indiği gibi taze bir şekilde okumak istiyorsa İbn Ümmi Abd in kıraatiyle okusun. (Müslim ve Buharî) Hz. Peygamber (s.a) bir defasında İbn Mes ud a şöyle demiştir -Bana Kur ân oku. -Ey Allah ın Rasûlü! Ben mi sana Kur ân okuyacağım? Halbuki Kur ân sana inmiştir? -Ben, Kur an ı başkasından dinlemeyi severim. Bunun üzerine İbn Mes ud Kur ân okudu, Rasûlullah m gözlerinden yaşlar akmaya başladı. (Müslim ve Buharî) Hz. Peygamber (s.a) bir ara Ebû Musa el- Eş arî yi dinledikten sonra şöyle buyurmuştur: Sana Âl-i Davud un mizmarlarından verilmiş... (Nesâî,) Rasûlullah ın bu sitayişini işiten Ebû Musa dedi ki: Ey Allah ın Rasülü! Eğer senin dinlediğini bilseydim daha güzel okurdum. Hz. Ömer, Ebû Musa el-eş arî ye Rabbimizi bize hatırlat der, bunun üzerine Ebû Musa, Hz. Ömer in nezdinde Kur ân okur. O kadar uzun okur ki, nerede ise, namazın vakti geçer. Bunun üzerine ashâbdan birisi Ey emîrel mü minîn! Namaz, namaz diye hatırlatır. Hz. Ömer de Acaba biz namazda değil miyiz? diye karşılık vererek Allah Teâlâ nın şu ayetine işâret eder: Muhakkak ki, Allah ı zikretmek daha büyüktür. (Ankebût/45) Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur: Allah Kitabı ndan tek bir ayeti cân-ü gönülden Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur: Allah Kitabı ndan tek bir ayeti cân-ü gönülden dinleyen kimse için, o ayet kıyâmet gününde bir nur oluverir. dinleyen kimse için, o ayet kıyâmet gününde bir nur oluverir. Günümüzde özellikle camiilerde, mescitlerde ve insanların toplu olarak iştirak ettiği organizasyonlarda Kuran okuyan insanların, hocaların okuyuşlarına ayrıca önem göstermesi gerekiyor. Kuran ın Allah kelamı olmasına yaraşır bir şekilde okunması dinleyiciler üzerinde farklı bir tesir oluşturacaktır. Ülkemizde binlerce camii ve bu camiilerde görev yapan imamlar ve müezzinler var. Bir Peygamber makamı olan imamlık makamı ve bir o kadar da önem arzden müezzinlik makamı Kuranı Kerim Tilavetini en güzel şekilde ifa edilen bir makam olmalıdır. Kuran-ı Kerimin en güzel bir şekilde tilavet edilmesi bu işi vazife olarak yapan insanların dikkat etmesi gereken bir husustur. Diğer taraftan sesini Kuranla, Ezanla güzelleştiren ve Kuran hadimi olmayı hayatına gaye edinen hafızlara, hocalara da ayrı bir iltifat içinde olmak gerekiyor. Güzel ses, Allahın insana verdiği bir nimettir. Bu istidat insana doğuştan verilir ve diğer insanlardan bu yönü ile ayırır. Güzel ses nimetinin farkında olup onu Kuran ile işleyerek asli fonksiyonuna kavuşturmak ise Allahın verdiği bu kabiliyeti doğru yönde kullanmaktır. Nitekim Kuran ın batıni güzelliğine ulaşmak için onu takdim etme durumunda olanlar zahiri olarak en mükemmel şekilde takdim etme durumundadırlar. Bu manada Hazreti peygamber (s.a) efendimizin hayatında da çok defa kuranın güzel okunması ile ilgili hassasiyetini ortaya koyan hadiseler yaşanmıştır. Güzel olanı da çirkin olanı da yaratan Allahtır. Ancak bir işin hakkını vererek yapmak veya yapmamak o işi yapan insanın hassasiyeti ile alakalıdır. Kuran-ı Kerimin en mükemmel şekilde tilavet edilmesi Kuran ın ilahi bir kelam olması münasebetiyle bir bakıma zorunluluktur. Bunun örneklerini Efendimizin Ashabındandan güzel Kuran okuyanlara Kuran okutmasından anlamaktayız. Gönüllerimize sürur veren ilahi bir sestir o. Eğer tadına varılacak kıvama gelirse insan, hiç bir şeyden alamayacağı hazzı alır. Güzel bir Kuran okuyuş, insanın iç alemine tesir eder. Kendine çeker ve kendisinde fena kılar. Kuran ın varlığı bir mucizedir ve Kuran ın âciz bırakan bir güzelliği vardır. Bu güzellik hem muhteva olarak hem de zahiri olarak aciz bırakan bir güzelliktir. Onun hakkını vererek okumak, okuyan insana güzellik kazandırır. Kuran-ı kerimin Efendimizin en büyük mucizesi olması, ona ait ne varsa her şeyin apayrı bir güzelliği olması demektir. 11

12 Röportaj Sayın Ahmet Ziylan Beyle Her işte başarılı olmanın yolu: İlgi, Bilgi, Sevgi... Ahmet Ziylan Türkiye nin önde gelen sanayici ve iş adamlarından. Ayakkabı ve deri sektöründe yurtiçi ve yurtdışında faaliyet göstermektedir. Bir çok hayır faaliyetine öncülük eden Ahmet Ziylan Gürpınar Kur an Kursu nun ve bir çok hayır kurumunun yapımında öncülük etmiştir. Tebessüm: Efendim sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Ahmet Ziylan: Evet. Teşekkür ederim, öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için yılında Gaziantep de, Mahmut Ziylan ın oğlu olarak dünyaya geldim. Okul çağından sonra muhtelif işlerde çıraklık yaptım senesinden bu yana da ayakkabı üzerine, çeşitli sanayi dallarında, iş veren olarak çalışıyorum. Bu arada hamdolsun işlerimiz büyüdü, gelişti. Yanımızda iki-üç bin çalışanımız oldu yılında İstanbul a geldik. Gaziantep te de yaptığımız işlerden hep, herkesin memnuniyetini kazandık. İşimizin iyi olduğu zamanlar oldu; olmadığı zamanlar oldu. Hep bunlar hava nın durumu (iklimi) gibi. Güneşli, güzel bahar günleri oldu, kış günleri gibi çetin geçen durumlar da oldu. Çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalarak buraya kadar geldik. Şimdi 5 seneden beri kendi işlerimden de ayrıldım. Hayır işleriyle meşgul oluyorum. İşte böyle hayatımızı devam ettiriyoruz. Tebessüm: Evet. Ahmet Amca, insanın hayatta başarılı olması için birinci derece nasıl bir yol izlemesi lazım? Ahmet Ziylan: Hayatta başarılı olmayı birkaç kelime ile özetleyecek olursak; Birincisi dürüstlük, ikincisi ise müteşebbis olmak yani girişimcilik diyebiliriz. Niçin dürüstlük? Çünkü Efendimiz (s.a.v.) in ilk ismi, ilk özelliği Emin di. Muhammed ül Emin dediler (O) nun ismine. Emin, kendisine güvenilir, Emin; O ne söylüyorsa inanılır demektir. Müslümanlarda memnun olmadığımız bir şey var; Tembellik. Emin insan olacaksın, ama eğer tembelsen, çalışmıyorsan hiçbir işe yaramaz. Çalışkan ve fedakar olmak gerek. Bunların yanı sıra adaletli olmak gerek. Tatlı sözlü, güler yüzlü, 12

13 cömert olmak gerek. Paylaşmayı bilmek gerek. Eğer yaptığın işi, ne iş yapıyorsan yap, düşünerek, en iyi şekilde yapmak için yaparsan, nasıl daha iyi yaparım? nasıl daha faydalı olurum?, nasıl herkesi daha memnun ederim? düşüncesiyle yaparsan, kendiliğinden başarı gelir. Aslında işin Allah (C.C.) ın rızası gözetilerek yapılması lazım. Yoksa maddi başarının da bir kıymeti yoktur. Tebessüm: Efendim sorumuzun devamı olarak şunu sormak istiyoruz: Meslek hayatınızdaki başarının püf noktalarından bahseder misiniz? Ahmet Ziylan: Elbette. Meslek hayatımda eğer bir başarı elde etmişsek, bunu püf noktaları kısaca şunlar. Benim kanaatimce, başta dürüst olmalı. Bir de beraber çalıştığınız insanları iyi seçmeniz gerekiyor. Çünkü siz başarılı bir insan olabilirsiniz. Ancak sizin ekibiniz veya ortağınız tembel bir insan ise o zaman başarı elde etmek zorlaşıyor. Çalışma ilgi yi, ilgi bilgiyi getiriyor. Hele hele bilinçli çalışma olursa daha iyi. Bir diğer husus ise; çalışırken başkalarını düşünmek gerekiyor. İnsan kazandığını kendi nefsi için, kendi istekleri için değil, çevresine, vatanına, milletine faydalı olmak için kazanması lazım. Bencil bir düşünce ile kazanılan malın bereketi de olmuyor. Bir işi yaparken bilinçli olmak çok önemli. Neyi nasıl yapacağınızı iyi hesap etmeniz lazım. Gözü kapalı bir işe girmek demek, iş adamı için intihardır. Ölçeceksin, biçeceksin hesabını kitabını iyi yapacaksın. Tecrübeli kişilerle istişare edeceksin. İstişareli işlerde Allah da yardımcı olur. Bir örnek verecek olursak; Silivri de bir gün bir araziye bakıyorduk, satın alacaktık. Karpuz tarlasıydı. Karpuzlar küçük bir top kadar olmuş, büyümemiş. Adam diyor ki: - Eğer yağmur yağsaydı buradan ben 5 milyon liralık karpuz satardım, yağmur yağmadı, karpuzlar büyümedi. Ben dedim ki: - Pekala kardeşim, hiç verimli sene olmadı mı? - Oldu. - Peki, paran bol olduğu sene buraya bir kuyu kazdırmak aklına gelmedi mi? - Geldi ama işte yine yağış olur dedik, yapmadık. - Eğer sen buraya kuyu kazdırsaydın kaça kazdırırdın? - O zamanın parasıyla söylüyorum, sene evvelki bir hikaye bu, belki de 500 liraya kazdırırdın. Kuyuya bir su motoru alırdın, motorun yoksa bile, bir günlüğüne kiralar, yağmur yağmış gibi sulardın. Niye öyle yapmadın? Şansım böyle, yağmur yağmadı diye şimdi dertleniyorsun. Yani işinde tedbir şart. Nasıl yaparsam güzel olur? Aynı gün, 200 metre ötede başka bir tarla gördük. Tarladaki adam aynen bizim ifade ettiğimiz gibi yapmıştı. Bir kuyu açtırmış, tarlayı sulamış, karpuzları iri ve hayatından da şikayet etmiyordu. İş hayatımızda hep böyle. Birincisi, nasıl daha iyi ürün elde edebilirim? İkincisi, başkasına nasıl faydalı olurum? düşüncesi ile hareket etmek gerek. Biz genelde ayakkabıcı olduğumuz için, ayakkabıcılıkta da nasıl yaparsa yapsın, ne olursa olsun düşüncesine gidersen, hiçbir zaman hayatta muvaffak olamazsın. Bir terzi düşünün. Ismarlama elbise dikiyor, prova yapıyor. Sen aynanın önündesin. Sana soruyor: - Nasıl olmuş? Güzel, ütülü bir elbise. Sende fazla bir şey anlamıyorsun. - Çok güzel olmuş, eline sağlık diyorsun. Ama terzi hatayı görüyor. Yapan o olduğu için, yakanın birisi çekiyor veya kolun bir tarafında hata var. Sökülüp takılması bir gün sürer, tekrar yapması yarım gününü alacak. Nasıl olsa teşekkür ediyor. İşten de anlamıyor. Böyle düşündüğü anda, bana hiç dokunmasın, alsın gitsin dediği anda kaybetti. Terzi o hatasını düzeltmedi ve adam da elbiseyi aldı gitti. Ne oldu? gün sonra onun ütüsü gitti, çeken tarafı, hatalı tarafı ortaya çıktı. Anlayan biri de gördü. - Ya senin bu elbiseyi kim dikti? Bak burasında hata var. Allah Allah! Aynada şurasına, burasına bakarken hatayı gördü. Gördüğü gibi de teşekkür ettiği terziye, bundan sonra ne kendi gider, ne de bir başkası. O zaman terzi işini kaybeder. O gider, bu gider, ondan sonra da, benim şansım yok, bana müşteri gelmiyor diye başlar ağlamaya. İş hayatın da böyledir. Muvaffakiyetin başı, önce yaptığın işi kendin için yapacaksın, kendin beğeneceksin. Sonra müşteri memnuniyeti ön planda olacak. Müşteri memnun olursa devamlı gelir. İş hayatında kesinlikle ne olursa olsun yalan söylemeyeceksin. Bu gün, yarın demeyeceksin. Söz verdiğin zamanda işini bitireceksin. Kusura bakma uğraşamadım da filan. Ne oldu? Sözünde durmadın. Yalan söylediğin için ne oldu? İslamiyet in tamamen reddettiği hatayı yaptın. Yani İslamiyet in istediği ile senin işin aynı değil. Yalan söylemeni istemiyor İslamiyet. Sözünde durmanı istiyor. İşi düzgün yapmanı istiyor ama hiyanet etmeni istemiyor. İşte başarı da budur. Tebessüm: Başarının sırrı daha çok İslami değerlere verdiğiniz hassasiyetle herhalde yakalanabiliyor. Peki bu hassasiyeti gösterdiği halde -az öncede- cümlenizin arasında geçmişti; başarısız olan bir kimseye ne tavsiye edebilirsiniz? Yani gayret ediyor, çalışıyor ama buna rağmen iş hayatında bir başarı elde edemiyor. 13

14 Ahmet Ziylan: Biz iş hayatında bir sıralama yaparız. İşte başarılı olman için reçete; İlgi, Bilgi, Sevgi. Bunlar olunca, ondan sonra da Sabır, Sebat. En son da Kanaat deriz. İşte başarısız olduğunu düşünen insan, kanaat kelimesini unutmamaması lazım. Demek ki benim rızkım bu kadarmış diyerek kanaat etmesi lazım. Bütün tedbirleri alacaksın, gereken her şeyi yapacaksın, sonra da neticeye kanaat edeceksin. Sıhhatim yerinde, yediklerimi hazmediyorum, konuşuyorum, yürüyorum, gidiyorum, geliyorum, tüm ihtiyaçlarımı görüyorum, en büyük zenginlik bu değil mi? Bizim Gaziantep te küçük bir ayakkabı dükkanımız (mağaza) vardı. Ortağım orayı çalıştırıyordu. Ben de günde bir-iki defa ziyaret ederdim. Benim çalıştığım yere yakındı ve ben de ayrı bir iş yerinde imalat yapıyordum. Bir gün geldim ki, adam bir sinir içerisinde. -Ne o ortak, öyle sinirli bir halin var dedim. -Sus ortağım. dedi. Bugün müşterilerde bir terslik var, saat 3 oldu daha siftah edemedik. Nasıl sinirlenmeyeyim. Anladım ki bizim ortak duruma kanaat etmiyor. Acayip sinirlenmiş. Ben otururken yeni bir müşteri geldi. Müşteri, şu öyle mi? bu böyle mi? dedi. Zaten önyargılı, bugün tüm işler ters gidiyor, yani kendine bütün müşteriler ters gibi geliyor. Kendisi de müşteriye ters konuşmalar yaptı, ters hareketler yaptı. Müşteri de yine çıkıp gitti. -Gördün mü? dedi bana. Kendindeki hatayı görmüyor, bu güncel olayda kendine kızmak yerine, şükredip serinlik olsa, ancak farkında değil. Oysa ki kendi kaçırdı müşteriyi. Oturttum kendini. Dedim: -Hele birer çay getir, içelim. Biraz nasihat ettikten sonra, ona önceden başımızdan geçen bir olayı hatırlattım. Ortak, sen bir işyerinde çalışıyordun. Kalfalık yapıyordun. Ben de filanca (başka bir) yerde çalışıyordum. Evimiz aynı semtte olduğundan hep beraber gidip geliyorduk. Bir gün eve giderken sen bana: -Ya Ahmet usta, cebimde hiç para yok, hanım da akşam eve gelirken ekmek al, evde hiç ekmek yok dedi. Sende bana dedin ki kendi ustamdan 5 lira istedim. Vallahi oğlum kuruş para yok yanımda dedi veremedi. Bende bunun için üzülme usta. bende 5 lira var, al 2.5 lirasını sana borç vereyim ekmek al, bende kalanı ile idare ederim. nasıl olsa benim bir sıkıntım yok dediğimde sanki hazine bulmuş gibi sevinmiştin. O gün evde ekmek yoktu. Bugün evinde ekmek var. Bütün erzaklar var. Bugün alış-veriş yapmasan da olur. Cebinde paran var. Müşterinin tersi gelmiş diye sinirleniyorsun. Niye şükretmiyorsun? Şöyle bir düşündü hakikaten doğru dedi. O günleri düşündüm de Allah o günleri tekrar bizlere göstermesin. Ne çileli günlerdi. O gün çalışmasak evde açız, ama bugün 3 ayda çalışmasak yiyeceğimiz, ekmeğimiz, her şeyimiz var. Müşteri bugün gelmedi diye sıkıntı ediyoruz diye hemen teselli oldu. Derken yeni bir müşteri geldi. Müşteriye tatlı dil, güler yüzle hürmet edince, bu sefer müşteriye ayakkabıyı sattı. Şeytanın ayağını kırdı. Eğer şükretmesini bilmeyip kanaat etmezsen bütün stres sendedir. Hem sıhhatini bozarsın, hem işini bozarsın. Kanaat başarının ilk basamağıdır. Tebessüm: Bugün siz ülkemizin önde gelen iş adamlarındansınız. Bir iş adamı olarak çocuklarımızın eğitimi konusunda ne gibi düşünceleriniz var? Ahmet Ziylan: Eğitim deyince eğitimi ikiye ayırıyorum ben; Biri ahiret için, biri de dünyalık için eğitim. Herkes dünyalık için eğitime daha çok önem veriyor. Mesela bir Kuran Kursu yapıyoruz. Talebeden aylık belki lira ücret alınıyor. Bu da hafta sonları hariç, ayda 20 gün, günde 3 öğün yemek çıkarılıyor, bunun için 10 TL yeterli ise 200 TL ediyor. Bir de elektrik, doğalgaz, su vs gibi ihtiyaçlar var. Tüm hizmetler bu paralarla karşılanıyor. Ancak bu miktarı bile, bazı insanlar vermekten kaçınıyor. Ama bakıyorum aynı kişi, diğer bir okulda ayda 1-2 milyon vererek çocuğunu okutuyor. Bir İngilizce kursu için dünyanın parasını veriyor. Bir diğeri, üniversiteyi kazansın diye kursa dünyanın parasını veriyor. Buraya gelince 300 lira için ben vermezsem olmaz mı diyor. Çocuklarımıza iyi bir gelecek için, dünyasını kurtarmak için, iyi bir eğitim verilmesine asla karşı değilim. Yalnız ahıretini kurtaracak ve her iki dünyada saadete eriştirecek manevi eğitime de Biz iş hayatında bir sıralama yaparız. İşte başarılı olman için reçete; İlgi, Bilgi, Sevgi. Bunlar olunca, ondan sonra da Sabır, Sebat. En son da Kanaat deriz.

15 yatırım yapılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. İnsan çocuğunun eğitimini düşünürken dengeyi koruması lazım. Çocuğun dünyalığını kazanacağım diye ahiretini mahvetmemesi lazım. Durumu müsait olmayanlar için Bir talebe de sen okut kampanyası ile gönüllü, hayırsever insanların bağışları ile burslar temin edilmektedir. Dernek ve Vakfımız bu konuda destek vermektedir. Bu vesile ile katkıda bulunan, burslarıyla, zekatlarıyla bize güç veren bay-bayan herkese teşekkür ederim. Tebessüm: Çok aile çocuklarını gelişen dünyada İslama yakınlaştırmak noktasında zorluklar çekiyor.. Bunda ne gibi sebepler etkin oluyor sizce? Ahmet Ziylan: Bana göre bunu arka planında insanın doymayan nefsi arzuları var. Nefsi tahrik edici şeyler var. Anne ve babaların, çocuklarını olumsuz ortamlardan, bazı basın, televizyon ve internetin zehirlerinden, kötü arkadaş çevresi edinmelerinden koruması lazım. Hiç emniyet yok. Siz çocuğunuzu evden dışarı çıkardığınız zaman, bin bir türlü tehlikeler onu bekliyor. Bir de çocuğun gençlik, taşkınlık çağları eklenince, o yavruyu tutmak zor oluyor. Çocuklarımıza dinimizi öğretmeliyiz. Yüce Allah ı, Resullullah ı öğretmeliyiz. Dünya saadeti ve mutluluğunun da buradan geçtiğini bilmeliyiz. Eğitim çok önemli. Çocuklarımızı ve gençlerimizi rahatlıkla göndere bileceğimiz, onların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek modern eğitim yuvalarına ihtiyaç var. İşte Kur an kursumuz bu mesuliyet duygusu ile hareket ediyor. Hoca hanımlar ve eğitmenler ellerinden geldiği kadar, bir abla şefkatiyle onlara sahip çıkıyorlar. Burada herkese görev düşüyor. Öğretmenine, müdürüne, anneye, babaya... herkese. Tebessüm: Son olarak Kuran Kursundaki öğrencilerimize, kız talebelerimize, Allah yolunda ilim alan talebelerimize tavsiyelerinizi alabilir miyiz? Ahmet Ziylan: Kuran Kursundaki talebelerimiz... Cenabı Allah onları seviyor ki Kuran Kursuna gelmelerini nasip etmiş. Çünkü Kuran Kursuna gelmeleri ve gitmeleri arasında çocuklar, sağ olsun hoca hanımlardan, önce muhabbeti öğreniyorlar, merhameti öğreniyorlar, temizliği öğreniyorlar, edebi öğreniyorlar. Şimdi toplum diyoruz ya, televizyondan kopup hiç görmedikleri şeyleri arkadaşlarıyla bir arada, her biri birbirinden kültür elde ediyor elhamdülillah. Belki iki-üç aylık bir dönemde Kur an-ı Kerim i, İslam ı tam manasıyla öğrenemezler ama, mayasını alıyorlar. Onun için bu kızlarımızın, gençlerimizin çok hamd etmelerini istiyorum. Neden? Cenab-ı Allah böyle bir yere gelmelerini nasip ettiği için. Belki şimdi farkında olamayacaklar. Belki bu sıcakta zulüm gibi gelecek onlara. Artık ilerde bunun öyle faydalarını görecekler ki. Burada faydasını gördükleri gibi gelecekte de hayatlarına yansıyacak. Bu faydaları ahrette de bulacaklar. Çünkü, bildiğim kadarıyla, hoca hanımlar her şeyi öğretiyorlar. Sadece Kur an-ı Kerim i yüzünden okumayı değil, yatmayı kalkmayı, dua etmeyi, ibadetini, günlük hayatta nasıl iyi bir Müslüman olunur? her şeyi öğretiyorlar. Yani bir annede ne vasıflar olması lazımsa bunun temeli atılıyor. Bu talebeler buradan gittikten sonra hocasını unutmasın, kursunu unutmasın, sevgisini unutmasın, buradan giderken ağlayarak gitsin. Ben buradan böyle bir yerden ayrılıyorum diye. Oh!! Kurtuldum diye gitmesin. Kalbine işlesin. Ondan sonra, o nasıl olsa sevgi ve muhabbetle devam eder. İşte bu mayayı çalmak. Hocalarımıza bunları tavsiye ediyoruz. Kızlarımızda böyle bir kursa geldikleri için mutlu olsunlar, şükretsinler. Tebessüm: Allah razı olsun Ahmet Amca. Kıymetli zamanınızı bize ayırdığınız için Ahmet Ziylan: Faydalı olabildiysek ne mutlu. Tarih olarak haziranın son günlerindeyiz. Gaziantep te de bir kız kur an kursumuz var. 200 kızımız eğitime başladılar. Kursları yaptırmak güzel bir şey, fakat eğitim verecek hocalarımız olmazsa hiçbir şey olmaz. Tesis de lazım, yöneticiler de. Hocalarımızın ilk önce iyi eğitimli ve inançlı olması lazım. Eğer bunu bir para kazanma (aylık ) için yapıyorlarsa çok yazık olur. Evet aylık alacak, belki içinden bir çorba içecek, bu düşünce için yapıyorsa iyi, Allah rızası için yapmıyorsa çok yazık olur. Herkes ne yapıyorsa Allah rızasını gözetecek. Tebessüm: Zamanınızı bize ayırdığınızı için Teşekkür ederiz. Bunları okuyucularımızla da paylaşacağız. Eğer şükretmesini bilmeyip kanaat etmezsen bütün stres sendedir. Hem sıhhatini bozarsın, hem işini bozarsın. Kanaat başarının ilk basamağıdır. 15

16 Kur ân Ehli Olmak Kur ân âyetleri, 23 senelik nebevî hayatı ilmek ilmek dokuyan ilâhî mesajlar sûretinde peyderpey nâzil olmuştur. Her nâzil olduğunda da Allah Rasûlü r Efendimiz i ve O nun can yoldaşları olan ashâb-ı güzîni, bâzen târifsiz bir sürûra, bâzen dehşete ve her hâlükârda takvâya sevk etmiştir. Allah Teâlâ dan gelen bu mesajlarla, mü minlerin mâneviyatları takviye olmuş, azimleri artmış, gönüllerindeki îman muhabbeti ve heyecanı zirveleşmiştir. Sahâbe efendilerimiz için vahyin nüzûlü, gökten inen ve tadına doyum olmayan, ilâhî bir ziyâfet sofrasıydı. Ne zaman bir âyet nâzil olduğunu duysalar, hemen o ilâhî ziyâfete iştiyakla koşar, büyük bir heyecan içinde; Acaba Cenâb-ı Hakk ın rızâsı nerededir? suâlinin cevabını, yeni gelen tâlimatlardan öğrenmeye çalışırlardı. Abdullah ibn-i Mes ûd t anlatıyor: Bir sahâbî, (akşam) evine geldiğinde hanımı ona ilk önce şu iki suâli sorardı: «Bugün Kur an dan kaç âyet nâzil oldu?» «Allah Rasûlü r Efendimiz in hadislerinden ne kadar ezberledin?..» (Abdülhamîd Keşk, Fî Rihâbi t-tefsîr, I, 26) Vahyin Sevdâlıları Sahâbe-i kirâm, vahy-i ilâhî ile o kadar hemhâl idiler ki, Efendimiz in ebediyete irtihâlinden sonraki en büyük kederlerinden biri de, vahyin kesilmesi olmuştu. Şu hâdise, bunun çok mânidar bir misâlidir: Ümmü Eymen t, Peygamber Efendimiz in dadısıydı. Efendimiz r yüksek vefâ duygusu sebebiyle onu ziyâret eder, hâl-hatırını sorar ve ona değer verirdi. Efendimiz in vefâtından sonra Hazret-i Ebû Bekir, Hazret-i Ömer e: Kalk, Allah Rasûlü nün yakını olan Ümmü Eymen e gidelim, Rasûlullâh ın yaptığı gibi, biz de onu ziyâret edelim. dedi. Yanına vardıklarında Ümmü Eymen -radıyallâhu anhâ- ağlamaya başladı. Onlar, bu ziyaretleriyle Allah Rasûlü nü hatırlatarak acısını tazelediklerini ve bu sebeple Ümmü Eymen in ağladığını düşündüler. Ardından: Niçin ağlıyorsun? Allah katındaki nîmetlerin Efendimiz için çok daha hayırlı olduğunu bilmiyor musun? dediler. Ümmü Eymen: Ben onun için ağlamıyorum. Allah katındaki nîmetlerin, Nebiyy-i Ekrem r Efendimiz için daha hayırlı olduğunu elbette biliyorum. Ben asıl, vahyin kesilmiş olmasından dolayı ağlıyorum. dedi. Vahy-i ilâhî hasretiyle dolu bu sözleriyle, Hazreti Ebû Bekir ve Hazret-i Ömer i de duygulandırdı. Onlar da Ümmü Eymen le birlikte ağladılar. (Müslim, Fedâilü s-sahâbe, 103) Sahâbe-i kirâmın Kur ân-ı Kerîm e duydukları muhabbet, böylesine müstesnâ idi. Onlar, Kur ân ın kıymetini, nasıl okunması gerektiğini ve nasıl hürmet edileceğini bizzat Efendimiz den görerek öğrenmişlerdi. Bu sebeple de Kur ân dan apayrı bir istifâde hâlindeydiler. Kur ân-ı Kerîm i çokça okur; onu okumadıkları ve sayfalarına bakmadıkları bir günün geçmesini istemezlerdi. Günlerine Kur ân ile başlar, göz rahatsızlığı olanlara da Mushaf-ı Şerîf e bakmayı tavsiye ederlerdi. 1 Hazret-i Ömer d bir gece Kur ân-ı Kerîm okuyamamıştı. Ertesi gün Allah Rasûlü r ona: Ey Hattâb oğlu, Allah Teâlâ senin hakkında bir âyet indirdi. buyurdu ve: 16

17 «(Tefekkür ederek) ibret almak veya şükretmek isteyenler için gece ile gündüzü peş peşe getiren O dur.» (el-furkân, 62) âyet-i kerimesini tilâvet eyledi. Sonra da şöyle buyurdu: Geceleyin kaçırdığın nâfile ibadetleri gündüz; gündüz kaçırdıklarını da geceleyin yerine getir. (Râzî, XXIV, 93, el-furkân, 62 tefsirinde) AlLÂH IN YAKINLARI: EHL-İ KUR ÂN Rasûlullah r : Şüphesiz insanlardan Allâh a yakın olanlar vardır! buyurmuştu. Ashâb-ı kirâm: Ey Allâh ın Rasûlü! Onlar kimlerdir? diye sorunca Efendimiz r : Onlar Kur ân ehli, Allah ehli ve Allâh ın has kullarıdır! cevabını verdi. (İbn-i Mâce, Mukaddime, 16) Hiç şüphesiz ki Kâinâtın Hâlıkı Allah Teâlâ ya yakınlıktan daha büyük bir şeref ve bahtiyarlık yoktur. Bu bahtiyarlığa lâyık olabilmek, Kur ân a ehil olmaya bağlıdır. Yani Kur ân ı doğru okumayı bilmek, onun mânâ iklîmine girmek, tefekkür ve tahassüs derinliği içinde gereken ibretleri alarak onun gösterdiği istikâmette yürümekle mümkündür. Böyle bir kemâlât ile Kur ân ehli olabilen mü minlere, Cenâb-ı Hakk ın müstesnâ lutuf ve ihsanları vardır. Nitekim Hak dostu Mahmud Sâmi Ramazanoğlu -ks-, Adana da bu vasıfta vefât etmiş bir hâfızın, 30 sene sonra yol geçme zarûreti sebebiyle nakil için kabrinin açıldığını, ancak o kimsenin cesedinin hiç bozulmamış olduğunu, üstelik kefeninin dahî pırıl pırıl durduğunu, bizzat müşâhede ettiklerini nakletmişlerdir. Nitekim hadîs-i şerîfte buyrulduğu üzere Cenâb-ı Hak, gerçek Kur ân ehlinin cesedini yememesini yeryüzüne vahyetmiştir. 3 İşte Kur ân-ı Kerîm, ilâhî tâlimatlarına göre yaşayanların dilinde ve gönlünde bambaşka letâfet, zarâfet, incelik, güzellik ve feyizler tecellî ettirdiği Rahmân ve Rahîm olan Allâh ın adıyla. Yaratan Rabbi nin adıyla oku!.. (el-alak,1) gibi, kabirde, mahşerde ve mîzanda da huzur ve saâdet bahşeder. Muhyiddîn-i Arabî -t- şöyle nasihat eder: Kur ân ı çok okumalı ve mânâsını düşünmelisin. Okurken Allâh ın sevdiği kullarını vasıflandırdığı güzel sıfatlara dikkat et ve onlarla vasıflan! Kur ân da zemmettiği, Allâh ın gazabına uğrayanların vasıflandığı o mezmum sıfat ve huyları da gör ve onlardan kaçın! Çünkü Allah, kitabında bunları ancak amel etmen ve gereğini yapman için, indirip zikretmiştir. Onun için Kur ân okunduğunda, muhtevâsını iyi anlaman için, Kur ân la ol! Yani Kur ân dan gereken feyz ve rûhâniyeti tahsil için, onu okurken kalbin gâfil olmaması gerekir. Kur ân, asıl kalple okunur. Gözün vazifesi, kalbe bir nevî gözlük olabilmektir. Avâm-havâs bütün mü minler aynı rahle önünde diz çöküp Kur ân okurlar, fakat herkes kendi kalbî durumuna göre ondan bir nasîb alır. Cenâb-ı Hak, Kur ân-ı Kerîm husûsunda gaflete düşenlerle, onun feyzinden güzelce istifâde edenleri şöyle beyan buyurur: Sonra Kitâb ı, kullarımız arasından seçtiğimiz kimselere verdik. İnsanlardan kimi kendisine zulmeder, kimi ortadadır, kimi de Allâh ın izniyle hayırlarda öne geçmek için yarışır. İşte büyük fazîlet budur. (Fâtır, 32) Yani insanların kimisi Kur ân okuduğu hâlde, okuduğu boğazından aşağı inmez, kalbinde akis bulmaz ve amellerine yansımaz. Böylece nefsine zulmeder, en büyük nîmeti ziyân eder. Kimisi orta yoldadır, kâh amel eder, kâh ihmâl eder. Kimisi de Kur ân ın feyz ve rûhâniyetiyle hayırlarda mesafe kat eder. Kur ân dan lâyıkıyla feyiz-yâb olabilmek için, bedenî temizlik kadar kalbî temizliğe de riâyet edilmelidir. Aksi hâlde kalbî hastalıklar, insanın Kur ân la doğru bir şekilde buluşmasına mânî olur. Bu sebepledir ki Hazret-i Osman t: Eğer gönüller mânevî kirlerden (nefsânî musîbetlerden ve kalbî marazlardan) temiz olsaydı, Kur ân ın zevkine aslâ doyamazdı. buyurmuştur. Hak dostu Mevlânâ Hazretleri de şöyle der: Kur ân ın mânâsını, ancak hevâ ve hevesini ateşe 17

18 Unutmamak gerekir ki, Kur ân-ı Kerîm, bir fânînin eseri değil, Kâinâtın Halıkı nın kullarını dünyâ ve âhiret saâdetine erdirmek için lutfettiği hidâyet rehberidir. Bu yüzden Kur ân-ı Kerîm den lâyıkıyla istifâde için Mushaf-ı Şerîf in kapağı, hürmet, tâzim ve edep duygularıyla açılmalı, onu insanlara Rahmân olan Cenâb-ı Hakk ın öğrettiği şuuruyla ve yeni nâzil oluyormuşçasına bir şevk ve iştiyakla okunmalıdır. Ashâb-ı kirâm, ne zaman bir âyet nâzil olduğunu duysalar, hemen o ilâhî ziyâfete iştiyakla koşar, büyük bir heyecan içinde; Acaba Cenâb-ı Hakk ın rızâsı nerededir? suâlinin cevabını, yeni gelen tâlimatlardan öğrenmeye çalışırlardı. verip kül etmiş, böylece Kur ân ın önünde eriyip kurban olmuş ve rûhu Kur ân kesilmiş kimseler anlar. Yani Kur ân-ı Kerîm, kesâfetten arınmış ve nûrâniyete bürünmüş bir gönle sırlarını beyan eder. Bu yüzden, takvâ ölçüleriyle kalbi zarifleştirip Kur ân a o hissiyatla yönelmelidir. Zira Cenâb-ı Hak: Allah tan korkun (takvâ üzere olun!) Allah (size bilmediğinizi) öğretir!.. (el-bakara, 282) buyurmuştur. KUR ÂN A KARŞI MES ÛLİYETİMİZ Kur ân-ı Kerîm, kaynağı Cenâb-ı Hak olan dört semâvî kitabın sonuncusudur. Rüşdünü ikmâl etmiş insanlığa Rabb imizin son çağrısı ve son mesajlarıdır. Hak Teâlâ, gönderdiği kitaplardan yalnızca Kur ân-ı Kerîm i kıyâmete kadar koruyacağını taahhüd etmiştir. Bu sebeple bir harfi bile değişmeden aslını koruyan tek ilâhî kitap, Kur ân-ı Kerîm dir. Bu noktada bizim asıl meselemiz, Cenâb-ı Hakk ın bu taahhüdüne ne kadar vesîle olabildiğimizdir. Hâlimizi bir gözden geçirmeliyiz: Kur ân-ı Kerîm ile ne kadar ünsiyetimiz var? Onu ne kadar duygu derinliği içinde okuyabiliyoruz? Peygamber Efendimiz in ve ashâbın Kur ân-ı Kerîm karşısında duyduğu heyecanı ne kadar duyabiliyoruz? Kur ân-ı Kerîm i hayatımızın her safhasına intikal ettirebiliyor muyuz? Âile hayatında, komşuluk ve kul haklarında, ticârî hayatta, onu ne kadar kendimize kıstas alıyoruz? Kendimizi zamanın ve toplumun akışından ne kadar mes ûl görüyoruz? Yavrularımıza esas tahsil olan Cenâb-ı Hakk ı tanıma tahsilini verebiliyor muyuz? Kur ân ı gönüllere taşıma, onunla istikâmetleri düzeltme husûsunda ne kadar gayret içindeyiz? Unutmayalım ki iki cihan saâdeti, ilâhî bir emânet olan evlâtlarımızı Kur ân kültüründen nasiplendirmekle mümkündür. En merhametli anne-baba, evlâdını Kur ân terbiyesiyle asıl istikbal olan âhirete hazırlayan anne-babadır. İnsanın, evlâdına verebileceği en büyük hediye, güzel bir terbiyedir. Kur ân ın engin mânâ kevserinden kendisi tatmadığı için evlâdına da tattıramayan anne-babalar büyük bir vebal altındadırlar. Zira mânevî tahsil husûsunda câhil bırakılan, Kur ân ve Sünnet in rûhâniyetiyle terbiye edilmeyen evlâtlar, kıyâmet günü anne-babalarından dâvâcı olacaklardır. İbn-i Ömer t der ki: Evlâdını iyi terbiye et. Zira bundan mes ulsün. «Terbiyesiyle ilgili olarak ne yaptın, neler öğrettin?» diye hesaba çekileceksin. 18

19 Hadîs-i şerîfte de şöyle buyrulur: Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin: Peygamber sevgisi, Ehl-i Beyt sevgisi ve Kur ân kıraati... Çünkü hamele-i Kur ân (Kur ân ı öğrenen, öğreten ve bu yolda hizmet edenler), hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde, peygamberler ve Hak dostları ile birlikte Arş ın gölgesindedirler. (Münâvî, Feyzü l-kadîr, I, 226) Dolayısıyla evlâtlarına Kur ân rûhâniyetiyle güzel bir terbiye verebilmek, sâlih mü minlerin en mühim meselelerinden biridir. Nitekim devrin siyâsî çalkantıları içerisinde zindana düşmüş olan Emevîlere, 2. Abbâsî halîfesi Ebû Câfer Mansur: Zindanda size en zor gelen şey nedir? diye sordurur. Onlar da: Çocuklarımızın terbiyesinden mahrum kaldık. cevâbını verirler. 4 Dolayısıyla fırsat elden gitmeden evlâtlarımızı Kur ân ın feyz ve rûhâniyetiyle yetiştiremezsek, yarın kabrimizde ağır bir nedâmetle baş başa kalacağımızı unutmamalıyız. Bunun için de evlâtlarımızla vaktinde güzelce alâkadar olmalı, onların tertemiz yüreklerine Allah ve Peygamber sevgisini, Kur ân ve Sünnet kültürünü aşılamalıyız. Mârifetin iltifâta tâbî olduğu gerçeğinden hareketle, yavrularımızda mânevî güzelliklerin neşv ü nemâ bulması için onları hediye ve iltifatlarla teşvik etmeliyiz. İmam Mâlik Hazretleri der ki: Ben her hadis ezberlediğimde, babam bir hediye verirdi. Öyle bir zaman geldi ki, babam hediye vermese bile hadis ezberlemek bende bir lezzet hâline geldi. İmam Ebû Hanîfe de, oğlu Hammâd Fâtiha Sûresi ni öğrendiğinde, hocasına beş yüz dirhem vermişti. O zaman bir koç, bir dirheme satın alınıyordu. Hocası bu cömertliği fazla buldu. Çünkü çocuk yalnızca Fâtiha Sûresi ni öğrenmişti. Bunun üzerine Ebû Hanîfe Hazretleri şöyle dedi: Yavruma öğrettiğin sûreyi küçük görme! Eğer yanımda bundan daha fazlası olsaydı, Kur ân a hakkıyla hürmet edebilmek için onu sana hediye ederdim. 5 Selahaddîn-i Eyyûbî de, kışlada dolaşırken babasının önünde Kur ân okuyan bir çocuğa rastlamıştı. Çocuğun okuyuşunu beğendi ve ona yaklaşarak kendi yiyeceğinden bir parça verdi. Ayrıca kendisine âit olan tarlanın bir kısmını o çocuk ve babası için vakfetti. 6 Bütün bunlar, anne-babalar için evlât terbiyesinde örnek alınması gereken güzel numûnelerdir. Kur ân eğitimi için bilhassa yaz tatilleri de iyi değerlendirilmelidir. Evlâtlarımızı Kur ân kurslarına veya camilere göndermekle yetinmemeli, annebabalar olarak onların durumunu dikkatle takip etmeliyiz. Kur ân kültürünün ne seviyede, îtikad ve fıkıh bilgisinin ne durumda olduğunu sık sık kontrol etmeli, gösterdiğimiz alâka ile onları dâimâ teşvik etmeliyiz. Ne mutlu evlâtlarını Kur ân ın feyz ve rûhâniyeti içinde yetiştirerek Kur ân ın ve Rasûlullah r Efendimiz in şefâatine nâil olan anne-babalara!.. Rabbimiz, Kur ân dan nasipsizlik sebebiyle harâbelere dönen kasvetli kalplerin ağır yükünü taşımaktan bizleri muhafaza buyursun. Cümlemizi, Kur ân ın şifâ, hidâyet ve rahmetiyle buluşup huzur içinde vuslat-ı ilâhîye koşan bahtiyar kullarından eylesin Âmîn! Dipnotlar: 1) Bkz. Heysemî, VII, ) Vâkıdî, Meğâzî, Beyrut 1989, III, ) Bkz. Deylemî, I, 284/1112; Ali el-müttakî, I, 555/ ) İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte, I, ) Ebû Gudde, Fethu Bâbi l-inâye, s. 19; Muhammed Nûr Süveyd, Peygamberimizin Sünnetinde Çocuk Eğitimi, s ) Bundârî, Ebû l-feth Ali, en-nevâdiru s-sultâniye (Sîretü Salâhuddîn), s. 9; Muhammed Nûr Süveyd, a.g.e, s Altınoluk Dergisi, Haziran, Sayı: 280, Sayfa: 032 Kur ân âyetleri; tarihî karanlıklara ışık tutan, çözülmez muammâları açan, dünya ve âhiret hayatının huzur ve saâdet baharını yaşatan mûcizeler ülkesidir. 19

20 Ayşe Pehlivan FARKLI AÇILARDAN Kur an Kursları Başlamak her zaman yeni bir ümit, yeni bir enerjidir. Ben de bu yazı vesilesiyle okuyuculara merhaba diyorum. Yazıyor olmayı büyük bir fırsat, okuyor olmayı büyük bir zenginlik olarak görüyorum. Zira Allah oku diye emir vermiş ve yazıya yemin etmiştir. Yazmak; bir yanıyla tarihe belge kazandırmak, bir yanıyla tecrübelerin paylaşımına zemin hazırlamak, bir yanıyla da zamana vurmadan silgiyi, yazıyla zaptedin bilgiyi ifadesinin gereğini yapmaktır. Okumaya başladığımızda büyümeye başlamışız demektir. Büyümeye başlamak, daha çok insana daha çok noktada faydalı olmak demektir. Hayatımız boyunca hep tercihlerimiz olacak. Elimizdeki imkanları ya hayırdan yana kullanır, ya da ziyan ederiz. Bilgimizi ya paylaşır daha çok insanın faydalanmasına imkân sağlar ya da kendimizde saklar, israf olmasına zemin hazırlarız. Tecrübelerimizi ya diğerlerine anlatır, onların acı çekmelerine engel olur, ya da düşe kalka kendilerinin öğrenmelerini izleriz. Gürpınar Kur an Kursu kurucularının, destekçilerinin, idaresinin ve öğretmenlerinin ilmin önemine inanarak harekete geçtiklerini biliyorum. Bilmeli insanlar diye çıktıkları yolculukta, bu güne gelindi. İçinde bir sürü güzellik saklı olan, birçok insanın değişimine zemin hazırlayan eğitim müessesi hayata geçirildi. 20

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun da acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): - Yavrum ne oldu, niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Çocuk da: - Efendim, namaza gidiyorum.

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun.

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Otur, hanım otur. Allah aşkına bir otur. Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Allah aşkına bir otur hanım. Sabahtan beri dolaşmaktan ayaklarımın

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR

TV LERDEKİ PROGRAMLARA ÇIKANLAR KURAN OKUMASINI BİLMİYOR Site İsmi : Zaman 53 Tarih: 10.05.2012 Site Adresi : www.zaman53.com Haber Linki : http://www.zaman53.com/haber/14544/camilerin-ayaga-kalkmasi-lazim.html ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Ramazan ve Bayram Ramazan Ramazan Allah a yakınlaşmak için yegane bir zaman. Allah dünyada kendisi ve insanlar arasına perdeler koymuş. Bu perdeleri açmak ve aşmak, Allah a yakınlaşmak, onu hissetmek için

Detaylı

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın

İnanıyorum ki biraz daha gayret ederek planlı ve düzenli bir çalışmayla çok daha başarılı olacaksın 4. sınıf öğretmenlerinin karne görüşleri şu şekildedir: Sevgili Nehir Nur, Bal arısı gibi çalışkan ve üretken bir öğrencisin güzel kızım. Aldığın her görevi başarıyla ve ciddiyetle yerine getirdin. Her

Detaylı

Selman DEVECİOĞLU. Gönül Gözü

Selman DEVECİOĞLU. Gönül Gözü Selman DEVECİOĞLU Gönül Gözü SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER BİRİMİ YAYINLARI Yayın No: 4 Editör Prof. Dr. Recep Toparlı Baskı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Matbaası Kapak ve İç Düzen Sivas Cumhuriyet

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31 Dünya bilimde altın çağını yaşarken insanlıkta yerlerde sürünüyor. Hayâ kalmamış, saygı kalmamış, sevgi kalmamış, büyüğe hürmet kalmamış. Hayatımızda ne eksik biliyor musunuz? Edeb. Edebe hiç önem vermiyoruz.

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm:

Efendim, öğrendiklerimin ikincisi; çok kimseyi, nefsin şehvetleri peşinde koşuyor gördüm. Şu âyet-i kerimenin mealini düşündüm: Hatim-i Esam hazretleri, hocası Şakik-i Belhi hazretlerinin yanında 33 sene kalır, ilim tahsil eder. Hocası, bu zaman içinde ne öğrendiğini sorduğu zaman, sekiz şey öğrendiğini söyler ve bunları hocasına

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

tarafından yazıldı. Pazartesi, 13 Ağustos :33 - Son Güncelleme Pazartesi, 13 Ağustos :52

tarafından yazıldı. Pazartesi, 13 Ağustos :33 - Son Güncelleme Pazartesi, 13 Ağustos :52 ASİLDER in organize ettiği ve çok sayıda genç üyemizin katılımı ile 2-16 Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleşen ASİLDER Umre Organizasyonumuz güzel bir şekilde tamamlanmıştır. Rabbim, bu güzel organizasyona

Detaylı

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama:

Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: Yolun Kenarına Diken Eken Adam Adamın biri bir yolun kenarına dikenler ekmiş. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başlamış. Gelip geçenler, adama: - Bu dikenleri sök, insanları

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya

Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Budist Leyko dan Müslüman Leyla ya Hiroşima da büyüdüm. Ailem ve çevrem Budist ti. Evimizde küçük bir Buda Heykeli vardı ve Buda nın önünde eğilerek ona ibadet ederdik. Bazı özel günlerde de evimizdeki

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti

Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti İnanç odaklı bir firma olarak biz, Hz. Allah ın ve Resulullah Efendimiz in (s.a.v.) misafirlerine hizmet etme şuuruna sahibiz 29 yıllık tecrübemiz ve yüksek ilmi değerlerle

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz

Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz Hocam Prof. Dr. Nejat Göyünç ü Anmak Üzerine Birkaç Basit Söz PROF. DR. 133 Prof. Dr. Alaattin AKÖZ SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Hiç unutmadım ki! Akademik olarak hem yüksek lisans, hem de doktora

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

Aynı kökün "kesmek", "kısaltmak" anlamı da vardır.

Aynı kökün kesmek, kısaltmak anlamı da vardır. Kıssa, bir haberi nakletme, bir olayı anlatma hikâye etmek. Bu Arapça'da kassa kelimesiyle ifade edilir. Anlatılan hikâye ve olaya da "kıssa" denilir. Buhâri, bab başlıklarında "kıssa"yı "olay" anlamında

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 169 VEFA VE CÖMERTLİK ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 5523 15 2 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR?

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? KİŞİSEL GELİŞİM NASIL BAŞLAR? Kişisel gelişim, insanın gelişimi merak etmesi, yeni insanlar tanıması, gazetede güzel yazı yazan veya kitap yazmış insanları merak ederek onları tanımak, sadece yazılarından

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

Dünyayı Değiştiren İnsanlar

Dünyayı Değiştiren İnsanlar Dünyayı Değiştiren İnsanlar Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim,

Detaylı

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi;

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; 1) Güçlük içinde ve çok zor durumda olan insanın, 2) Savaş altındaki insanın

Detaylı

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Melih Güler. - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 11.9.2011 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz

Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz Sayın Başkanım, Sayın Müdürüm, Protokolümüzün Değerli Mensupları, Çok kıymetli Hocalarım, Değerli Öğrenci Arkadaşlarım, Velilerimiz ve Özellikle Canım Annem 1 Üniversite tercihlerini yaptığımız zaman,

Detaylı

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

SORU-- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? İşitme Engelliler Milli Hentbol Takımının en genç oyuncusu Mustafa SEMİZ : Planlı çalışarak, disiplinli çalışarak zamanını ve gününü ayarlayarak nerede ve ne zaman is yapacağıma ayarlarım ondan sonra Her

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

Sevgili dostum, Can dostum,

Sevgili dostum, Can dostum, Sevgili dostum, Her insanı hayatta tek ve yegâne yapan bir öz benliği, insanın kendine has bir kişiliği vardır. Buna edebiyatımızda, günlük yaşantımızda ve dini inançlarımızda çeşitli adlar vermişlerdir.

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı

Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı On5yirmi5.com Diyanet'in yaz Kur'an kursları bugün başladı Türkiye ve İstanbul çapında verilecek olan Yaz Kur an Kursu eğitimlerini İstanbul Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman ile konuştuk Yayın Tarihi : 15

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup da ne olacak? Burada bir İmam Hatipli olarak soruya mı üzüleyim yoksa soru sorana mı?

Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup da ne olacak? Burada bir İmam Hatipli olarak soruya mı üzüleyim yoksa soru sorana mı? Bir TEOG tercih danışmanlığını daha geride bıraktık. TEOG tercih danışmanlığında karşılaştığım sorular içinde bana en ilginç geleni de İmam Hatip ile ilgili sorulardı. Hocam: İmam Hatip Lisesi ni okuyup

Detaylı

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf

http://www.ilkyar.org.tr/izlenimler/140717%20nasil%20destek%20olabilirsiniz.pdf ilk yar'larımızın sevgili dostları, ilkyar desteklerinizle giderek büyüyen bir aile olarak varlığını sürdürüyor. Yeni yeni ilk yar'larımızla tanışırken bir taraftan fedakar gönüllülerimizi, ve bir zamanlar

Detaylı

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri

Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri 1 Kızla İlk Buluşmada Nasıl Sohbet Edilir? Hızlı Bağ Kurma Teknikleri Bugün kızla tanışma anında değil de, flört süreci içinde olduğumuz bir kızla nasıl konuşmamız gerektiğini dilim döndüğünce anlatmaya

Detaylı

Ümmü Rumân (r.a) Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül :32

Ümmü Rumân (r.a) Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül :32 Ümmü Rumân radıyallahu anhâ Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin kayınvâlidesi olma şerefine eren bahtiyar bir hanım sahâbi... Hazreti Âişe radıyallahu anhâ annemizin biricik annesi... Hz.

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti)

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) KURAN YOLU- DERS 3 (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) Mübin : Açık ve Açıklayan. Kur an ın sıfatlarındandır. Kur an sadece

Detaylı

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN

2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN 2016 YILI 1. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAAZIN VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 1.01.2016 Cuma Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Mermerler Camii SORUMLU

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda Bir gün sormuşlar Ermişlerden birine: Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır? Bakın göstereyim demiş Ermiş. Önce sevgiyi dilden gönle indirememiş olanları çağırarak onlara

Detaylı

Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din

Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din Güncelleme talebine uygulamalı model önerilerimiz: Aliya nın Camisi nde - Uzman Cemil Paslı Kişisel S Şerif Mardin in tespitiyle bu coğrafyada en etkili faktör : Din Dinin ağırlık ve çekim merkezi camii.

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü) T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Sayı Konu : 28941822-814-E.60422 : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. 21.05.2018 E. ^ Z ı ^.^ ^ A L İ L İ Ğ İ N E (İl Müftülüğü) Başkanlığımız yayınlarını tanıtmak,

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler

GÜNAH ve İSTİĞFAR. Israr etmek kişiyi nasıl etkiler GÜNAH ve İSTİĞFAR Israr etmek kişiyi nasıl etkiler Peygamber (s.a.v) Efendimizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Hiçbir küçük günah yoktur ki, ısrarla işlenilmeye devam edildiği halde büyümesin. Ve

Detaylı

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır.

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır. Necip Fazık Kısakürek in gençliğe hitabındaki aynı manadır yazımın başlığında ki kim var? 'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

Yine yapmak istediklerimizden birisi olan, spesifik sektörlerde, belki daha az, ama daha etkin iş adamları seyahatlerini önemsiyoruz ve buna

Yine yapmak istediklerimizden birisi olan, spesifik sektörlerde, belki daha az, ama daha etkin iş adamları seyahatlerini önemsiyoruz ve buna MÜSİAD Cidde Temsilcisi Tanıtımı ve Türk Suud İş Forumu 23.05.2015 TC Cidde Başkonsolosu Fikret Özel, Cidde Tic Odası Başkan Yardımcısı, Mazeen Baterjee Türk-Suud İş Konseyi Başkanı, Mazan Ragap, Cidde

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

Beykoz Yerel Basını: Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ - Özgün Haber

Beykoz Yerel Basını: Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ - Özgün Haber Beykoz Yerel Basını: "Yılın Öğretmen Çifti, Adife& Bayram YILDIZ" Tüm Ülkede kutlanan Öğretmenler Günü Beykoz'da da coşkuyla kutlanırken, bu özel günde öğretmenlerimiz için çeşitli etkinlikler ve ziyaretler

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK (MAZERET) SINAVI 14 ARALIK 2013 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK (MZERET) SINVI 14 RLIK 2013 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Biz herşeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer suresi, 49. ayet) Güneş ve ay bir hesaba göre hareket eder.

Detaylı

KIZ ÇOCUKLARI ÜVEY EVLAT MI? Çarşamba, 01 Ağustos :45

KIZ ÇOCUKLARI ÜVEY EVLAT MI? Çarşamba, 01 Ağustos :45 Biz üç kardeşiz ve ben evin tek kızıyım. Her şey güzel güzel giderken ne zaman evlendik çocuk sahibi olmaya başladık, o zaman anne babamın abilerimi kayırdıklarına şahit olmaya başladım. Babamın durumu

Detaylı

Başarı Testi. Kazanan: Ağlamak yerine ÇALIŞIR. Kaybeden: Çalışmak yerine AĞLAR. Kazanan: KAFASINI çalıştırır. Kaybeden: ÇENESİNİ çalıştırır

Başarı Testi. Kazanan: Ağlamak yerine ÇALIŞIR. Kaybeden: Çalışmak yerine AĞLAR. Kazanan: KAFASINI çalıştırır. Kaybeden: ÇENESİNİ çalıştırır Başarı Testi Kazanan: Ağlamak yerine ÇALIŞIR. Kaybeden: Çalışmak yerine AĞLAR. Kazanan: KAFASINI çalıştırır. Kaybeden: ÇENESİNİ çalıştırır Kazanan: Her sorunda bir ÇÖZÜM görür. Kaybeden: Her çözümde bir

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PDR ÖĞRENCİSİ AHMET İSA SOYLAMIŞ RECEP YAZICIOĞLU BENİM İÇİN ÖRNEK ŞAHSİYETTİR.YAPTIĞIN İŞİ ADAM GİBİ YAPMAYI VE GELİŞİMİN ÖNEMİNİ ONUN HAYATINDA ÖĞRENDİM SORU-Bize kısaca kendinizi

Detaylı

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR?

NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? Asiye Türkan NİÇİN EVLENMEDEN ÖNCE İNSANIN KENDİNİ TANIMASI ÇOK ÖNEMLİDİR? YA DA KENDİNİ TANIMAK NEDİR? İNSAN NEDEN EVLENİR? İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen Bu nice okumaktır.

Detaylı

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister.

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Yalan Söylemeyen Çocuk Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Annesi: Ey benim gözümün nûru ve gönlümün tâcı evladım, Abdülkâdir

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ. I. BÖLÜM Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11 İslâm Dini nin Bazı Özellikleri... IGMG Islamische Gemeinschaft Millî Görüş e. V. İslam Toplumu Millî Görüş Eğitim Başkanlığı İÇİNDEKİLER Ders Kitapları Serisi Takdim... 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... 11 Dinin Çeşitleri... 11

Detaylı