ÇD20 ODUN KÖMÜRÜ VE ODUN PELETLERİNİN YANMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇD20 ODUN KÖMÜRÜ VE ODUN PELETLERİNİN YANMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ"

Transkript

1 ÇD20 ODUN KÖMÜRÜ VE ODUN PELETLERİNİN YANMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Melek YILGIN, Neslihan DEVECİ DURANAY Fırat üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 23279, Elazığ. ÖZET Sera gazı etkisinin başlıca kaynağı olan CO 2 emisyonunu azaltmak için odun gibi yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanmıştır ve fosil yakıtların yerini alması için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada kavak odununun piroliz sunucu elde edilen char ile orijinal odundan hazırlanan peletin karıştırmalı ve sabit yatakta yanma davranışının incelenmesi amaçlandı. Sabit yatak yakma deneyleri 973 K sıcaklığa ön ısıtılmış boru fırın içine yerleştirilen elek sepet içinde gerçekleştirildi. Karıştırmalı yatak yakma deneyleri fırın içinde sepetin devir/dk hızla döndürülmesiyle yapıldı. Uçucu madde yanma süresi karıştırmalı sistemde piroliz sıcaklığı ile artarken sabit yatak sistemimde azalmıştır. Karbon yanma süresi artan piroliz sıcaklığı ile sabit yakma sisteminde belirgin bir değişme göstermezken karıştırmalı sistemde düştüğü tespit edildi. Kavak odunu charının karbon yanma hızı tanenin küçük olmasından dolayı hareketli ve sabit sistemde belirgin bir davranış göstermemiştir. Anahtar kelimeler: Piroliz, odun, pelet, yanma, char 1.GİRİŞ Biyokütle, özellikle odun, en önemli enerji kaynaklarından biridir. Tipik biyokütle kaynakları; odun, tarımsal atıklar enerji üretilen tohumlar ve şehir atıklarıdır. Biyokütledeki enerji, oksitlenebilen organik kütledeki karbon ve hidrojen atomları ile bağlantılı kimyasal enerjidir. Biyokütle enerjisi çevre dostu ve yenilenebilir olmasından dolayı günümüzde oldukça dikkat çekicidir [1,2,3,4]. Odun dünyadaki en eski hammaddedir ve hala geniş kullanım alanına sahiptir. Ayrıca %85 e kadar uçucu madde ihtiva ettiğinden dolayı katı yakıtlar içinde en fazla gaz ürün odundan elde edilir [5]. Odun gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasındaki artış sera gazının etkisinin önemli nedenlerinden biri olan CO 2 problemini çözmek içindir. Bu avantajından dolayı günümüzde fosil yakıtlar biyokütle ile yer değiştirmektedir [6]. Odun veya biyokütleden enerji üretimi için değişik yöntemler uygulanmıştır. Bunlar; buhar ve elektrik üretimi için direkt yakılarak, gaz yakıta dönüştürülerek ve hızlı piroliz ile sıvı yakıt haline getirilerek kullanılabilir [7]. Piroliz herhangi bir gazlaştırma işleminin ilk basamağıdır. Bu basamakta katı yakıtlar ara bir ürün olan char a dönüşürler. Bir katı yakıtın pirolizi sonucunda oluşan katı ürünün(char) reaktivitesi ve verimi işlem şartlarından çok fazla etkilenmektedir. Bu yüzden araştırılan konular arasında katı ürünün gazlaşma kinetiği oldukça önemlidir. Çünkü gazlaştırıcının boyutlarının belirlenmesi ve işlem şartları üzerinde etkilidir [1,8]. Odunun pirolizi sonucunda elde edilen odun kömürünün kullanım alanı oldukça geniştir. Yakıt olarak geniş kullanım alanı bulan odun kömürü (char) metalürjide de kullanılmaktadır.

2 2 Son zamanlarda sıkıştırılmış biyokütlenin, özellikle pelet halinde, kullanımı üzerinde pek çok çalışma sürdürülmektedir [3,4]. Çevre standartlarına uygun şekilde hazırlanan biyokütle peletleri Avrupa nın pek çok ülkesinde evsel ve endüstriyel amaçla kullanılmaktadır [4]. Sunulan çalışmada bölgemizde oldukça bol bulunan kavak odununun piroliz sunucu elde edilen odun kömürü ile orijinal odundan hazırlanan peletin yanma davranışı incelendi. Sıkıştırılmış biyokütlenin kalitesi önemli ölçüde etkileyen aşınma davranışını araştırmak amacıyla, yakma çalışmaları sabit ve hareketli sistemlerde gerçekleştirilerek sonuçlar karşılaştırıldı. 2. DENEYSEL ÇALIŞMA 2.1. Numunenin Hazırlanması Yakma deneylerinde kullanılan peletler kavak odunundan hazırlandı. Bunun için 105 C de kurutulan kavak odunu talaşı öğütüldü, elendi, -100 mesh boyutundaki taneler ayrıldı ve peletler bu boyuttaki tanelerden hazırlandı. Yüksek basınç altında (10 ton) 13 mm çapında, 6 mm yüksekliğinde ve 0,8 ± 0,05 g ağırlığında silindirik peletler yapıldı. Char ise kavak odunundan hazırlanmış peletlerin 673, 773, 873 K de pirolizinden elde edildi Deneyin yapılışı Yakma deneyleri iki farklı şekilde gerçekleştirildi. İlk olarak hazırlanan odun ve odun kömürü peletlerinin sabit yakma siteminde yanma davranışları incelendi. İkinci bölümde ise aynı şartlarda hazırlanmış peletlerin hareketli yakma sisteminde yanma davranışı incelendi. Her iki yakma deneyi Şekil 1 de verilen sistemde, 700 C ye ön ısıtılmış boru fırın içine yerleştirilen elek sepet içinde gerçekleştirildi.hareketli sistem yakma deneyleri fırın içinde sepetin devir/dk hızla döndürülmesiyle yapıldı. Deneyler süresince fırın içindeki hava vakum pompası ile 0.45 m 3 /st hızla çekilerek, sisteme taze havanın girişi ve oluşan baca gazını ortamdan uzaklaştırılması sağlandı. Peletin yanması esnasında, uçucu madde ayrılma ve yanma, karbon yanma süreleri ve ağırlık değişimi kaydedildi. Ağırlık değişimi verileri kullanılarak karbon yanma periyodunda yanma hızı hesaplandı. Uçucu madde tayini ASTM E872 standardına göre ve kül tayinleri ASTM D 1102 standardına göre yapıldı. Isı değerleri JULIUS PETERS I BERLIN adyabatik kalorimetre cihazı ile belirlendi. Şekil 1. 1.Sepet, 2.taşıyıcı çubuk, 3.dişli sistemi, 4.motor, 5.kelepçe, 6.taşıyıcı levha, 7.ayna, 8.potansiyometre, 9.batarya, 10.terazi, 11.taşıyıcı sistemi, 12.fırın, 13.kuvarz yünü, 14.saç kapak, 15.soğutma kabı, 16.U borusu, 17.akış ölçer, 18.vakum pompası.

3 3 3.SONUÇLAR Orijinal kavak odunu ve farklı sıcaklıklarda hazırlanan charların proximate analiz ve ısıl değerleri Tablo 1 de verilmektedir. Piroliz sıcaklığı arttıkça sabit karbon oranı artarken, uçucu madde düşmüştür. Bu beklenen bir durumdur, piroliz sıcaklığı arttıkça taneyi terk eden uçucu bileşenin miktarı da artmaktadır. Dolayısıyla %4 olan kül oranı %27,3 kadar yükselmektedir. Isıl değer ise artan piroliz başlangıç sıcaklığı ile artış göstermiştir. Tablo 1. Kavak odunu ve farklı sıcaklıklarda kavak odununun pirolizi sonucu elde edilen charların proximate analizleri ve ısıl değerleri. Sabit karbon* Uçucu madde * Kül * (db) Isıl değer Yakıt (daf) (daf) (Mj.kg -1,daf) Kavak odunu 25,00 75,00 3,88 18,48 Char (673K) 58,89 41,11 10,10 27,44 Char (773K) 66,62 33,37 10,00 29,81 Char (873K) 62,65 27,34 27, *Ağırlıkça yüzde değer Kavak odunu ve piroliz sonrası elde edilen charının karıştırmalı ve sabit yatak yakma sistemlerinde uçucu madde ve karbon yanma süreleri Şekil 2 ve Tablo 2 de verilmektedir. Yapılan yakma deneyleri sonucunda odun kömürünün hareketli sistemde uçucu madde yanma süresinin piroliz sıcaklığı ile doğru orantılı olarak arttığı, sabit yatak sisteminde ise azaldığı gözlendi. Ayrıca sabit ve hareketli sistem karşılaştırıldığında uçucu madde yanma süresinin hareketli sistemde daha uzun sürdüğü belirlendi. Piroliz esnasında tanenin büzülmesi sonucu ayrılamayan uçucu bileşenlerin, yanma sırasında dışarıdan uygulanan tahribat ile daha kolay peleti terk ettiği söylenebilir. Tablo 2 de verilen kavak odunu peleti ise her iki sistemde de daha fazla uçucu madde içerdiği için daha uzun uçucu madde yanma süresine sahip olduğu tespit edildi. Şekil 2. Piroliz sıcaklığının uçucu madde ve karbon yanma sürelerine etkisi

4 4 Piroliz sıcaklığı arttıkça her iki sistemde de karbon yanma süresinde düşüş gözlendi. Bu davranış artan piroliz sıcaklığı peletten daha fazla uçucu bileşen ayrılmasından kaynaklanmaktadır. Orijinal peletin ise her iki sistemde daha kısa sürede ve hızlı yanması bu durumu açıklamaktadır. Şekil 3 de orijinal kavak odunu peleti ve üç farklı sıcaklıkta pirolizi sonucu elde edilen charlarının sabit ve karıştırmalı yakma sistemlerinde yakılması esnasında tane kütlesinin zamanla değişimi verilmektedir. Tablo 3 de verilen karbon yanma hızları Şekil 3 deki grafiklerin eğimlerinden hesaplanmıştır. Hesaplama için kullanılan değerler uçucu madde yanmasının sona erdiği noktadan itibaren alınmıştır. Tablo 2. Orijinal kavak odunu peletinin uçucu madde ve karbon yanma süreleri Uçucu madde yanma süresi (s) Karbon yanma süresi (s) Sabit yatak Karıştırmalı yatak Şekil 3. Kavak odunu ve farklı sıcaklıklarda kavak odununun pirolizi sonucu elde edilen charların yanmaları esnasında tane kütlelerinin zamanla değişimi.

5 5 Tablo 3. Orijinal kavak odunu peleti ve farklı sıcaklıklarda kavak odununun pirolizi sonucu elde edilen charların karbon yanma hızı Karbon yanma hızı (g/g.s) Piroliz sıcaklığı (K) Sabit yatak Karıştırmalı yatak 673 0,85 1, ,60 1, ,73 1,16 Pelet 3,33 1,18 Tablo 3 de artan piroliz sıcaklığı ile karıştırmalı sistemde karbon yanma hızında belirgin bir değişiklik görülmezken sabit yatak yakma sisteminde karbon yanma hızı artmıştır. Sabit yatak yakma sisteminde tane etrafında oluşan kül oksijenin tane içine difüzyonuna karşı direnç oluşturduğundan dolayı karbon yanmasının tamamlanmadığını düşündürmektedir. Sabit yakma sisteminde daha uzun karbon yanma süresine karşın yanma hızının yüksek olması arasındaki zıtlık tane çevresinden uzaklaştırılamayan külden kaynaklanmaktadır. Karıştırmalı sistemde ise tane etrafında oluşan kül uzaklaştırıldığından, tane yüzeyi sürekli yenilenmektedir. Bu yüzden karbon yanması tam olarak gerçekleşmektedir. Fakat karbon yanma süresinin sabit yatakta tespit edilenden düşük olmasına rağmen (Şekil 2) karbon yanma hızının düşük olması tanenin küçük olmasından kaynaklanmaktadır. Karıştırmalı yakma sistemi belirli büyüklükten sonra daha verimli olarak kullanılabilmektedir. Çünkü karıştırmalı yakma sistemlerinde amaç sadece külü uzaklaştırmak değil aynı zamanda tanenin mukavemetini azaltarak yüzeyinde çatlaklar oluşmasını ve parçalanmasını sağlayarak yüzeyin artırılmasına katkıda bulunmaktır. Fakat küçük tanelerde bunu sağlamak zordur. Çünkü tane sistem ile birlikte dönerek (merkez kaç kuvveti ile) karıştırmanın etkisinin azalmasına, hatta tanenin soğumasına ve daha yavaş yanmasına neden olmaktadır [9]. Orijinal kavak odunu peletinin sabit yatak yakma sistemimde daha hızlı yandığı tespit edildi. Bu durum tane içinde kalan uçucu bileşiklerin yanma reaksiyonunu katalizlemesinden kaynaklanmaktadır [10]. 4.KAYNAKLAR [1] Chen G., Yu Q., Sjöström K, Reactivity of Char from Pyrplysis of Brich Wood, Journal of Analytical and applied Pyrolysis,40-41, [2] Oman j., Tacer M., Tuma M., Overfeed Fixed-bed Combustion of Wood,Bioresource Technology, 67, [3] Öhman M., Boman C., Hedman H., Nordin A., Boström D., Slagging Tendencies of Wood Pellet ash During Combustion in Residential Pellet Burners, Biomass & Bioenergy, 27, [4] Obenberger I., Thek G., Physical Charaterisation and Chemical Composition of Densified Biomass fuels with Regard to Their Combustion Behaviour, Biomass & Bioenergy, 27, [5] Hastaoglu, M.A., Berruti, F., A Gas- Solid Reaction Model for Flash Wood Pyrolysisi,Fuel, 68, [6] Brunc C., Peters B., Nussbaumer T., Modelling Wood Combustion Under Fixed Bed Conditions, Fuel, 82, [7] Bridgewater A.V., Meier D., Radlein D., An overvier of Fast Pyrolysis of Biomass, Organic Geochemistry, 30, [8] Bryden K.M.,Ragland K.W., Rutland C.J., Modeling Thermally Thick Pyrolysis of Wood, Biomass & Bioenergy, 22, 41-53, [9] Duranay N., Kömürün Karıştırmalı Şartlarda Yakılması, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,2000. [10] Davıdson J.F., flection on Fluidized Combustion a Lesson For the Future, Institute of Energy- Combustion and Emissions Control,

MOBİLYA FABRİKASI ATIK TOZUNUN PİROLİZ ÜRÜN VERİMLERİ ÜZERİNE AZOT AKIŞ HIZI VE PELET BÜYÜKLÜĞÜNÜN ETKİSİ

MOBİLYA FABRİKASI ATIK TOZUNUN PİROLİZ ÜRÜN VERİMLERİ ÜZERİNE AZOT AKIŞ HIZI VE PELET BÜYÜKLÜĞÜNÜN ETKİSİ MOBİLYA FABRİKASI ATIK TOZUNUN PİROLİZ ÜRÜN VERİMLERİ ÜZERİNE AZOT AKIŞ HIZI VE PELET BÜYÜKLÜĞÜNÜN ETKİSİ Şeyda TAŞAR a*, Neslihan DURANAY a a Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Müh., Elazığ,

Detaylı

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ

Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Prof. Dr. Durmuş KAYA Öğr. Gör. Muharrem EYİDOĞAN Arş. Gör. Enes KILINÇ Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri Birimi durmuskaya@hotmail.com, dkaya@karabuk.edu.tr Sunum içeriği Karabük üniversitesi

Detaylı

YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN ODUN KARIŞIMLARININ BİRLİKTE PİROLİZİ

YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN ODUN KARIŞIMLARININ BİRLİKTE PİROLİZİ YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN ODUN KARIŞIMLARININ BİRLİKTE PİROLİZİ Tuba ERŞEN*, Dursun PEHLİVAN Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Elazığ, 23119 *Fırat Üniversitesi,

Detaylı

BİYO KÜTLEDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

BİYO KÜTLEDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ BİYO KÜTLEDEN ÜRETİLEN AKTİF KARBONUN ADSORPSİYON KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ ÖZET Dilem ARTAR a, Şule YAĞMUR a, Neslihan DURANAY a,*, Filiz KAR a a Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Müh. Böl.,Elazığ,

Detaylı

ÇD08 FARKLI BİYOKÜTLE TÜRLERİNİN SABİT YATAKTA PİROLİZİ

ÇD08 FARKLI BİYOKÜTLE TÜRLERİNİN SABİT YATAKTA PİROLİZİ ÇD08 FARKLI BİYOKÜTLE TÜRLERİNİN SABİT YATAKTA PİROLİZİ Neslihan DEVECİ DURANAY, Melek YILGIN Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, 23279, ELAZIĞ nduranay@firat.edu.tr, myilgin@firat.edu.tr

Detaylı

Çan Linyitinin Hareketli Koşullardaki Yanmasının İncelenmesi

Çan Linyitinin Hareketli Koşullardaki Yanmasının İncelenmesi Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der. Science and Eng. J. of Fırat Univ. 17 (3), 525-532, 2005 17 (3), 525-532, 2005 Çan Linyitinin Hareketli Koşullardaki Yanmasının İncelenmesi Neslihan DURANAY ve Dursun

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Esin APAYDIN, Ayşe E. PÜTÜN Anadolu Üniversitesi, İki Eylül Kampüsü, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur.

Hidrojen doğada serbest halde bulunmaz, bileşikler halinde bulunur. En çok bilinen bileşiği ise sudur. HİDROJEN Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementi olup, renksiz, kokusuz, havadan 14.4 kez daha hafif

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

ÇAM VE KAVAK AĞACI ODUNLARININ SABİT YATAKTA ANİ PİROLİZİ

ÇAM VE KAVAK AĞACI ODUNLARININ SABİT YATAKTA ANİ PİROLİZİ ÇAM VE KAVAK AĞACI ODUNLARININ SABİT YATAKTA ANİ PİROLİZİ Gülbahar OKAY, Şeyda TAŞAR, Melek YILGIN, Neslihan DEVECİ DURANAY Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, 23119,ELAZIĞ

Detaylı

ODUN PELETLERİNİN SABİT YATAKTA YAVAŞ PİROLİZİ

ODUN PELETLERİNİN SABİT YATAKTA YAVAŞ PİROLİZİ ODUN PELETLERİNİN SABİT YATAKTA YAVAŞ PİROLİZİ Esra GÖK, Şeyda TAŞAR, Melek YILGIN, Neslihan DEVECİ DURANAY Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, 23279, ELAZIĞ esragok33@windowslive.com;sydtasar@firat.edu.tr;myilgin@firat.edu.tr;

Detaylı

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir.

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir. 1) Biyokütle Dönüşüm Teknolojileri Doğrudan yakma (Direct combustion) Piroliz (Pyrolysis) Gazlaştırma (Gasification) Karbonizasyon (Carbonization) Havasız çürütme, Metanasyon (Anaerobic digestion) Fermantasyon

Detaylı

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, i, Kimya Mühendisliği) i) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011 KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA 1. GİRİŞ İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I HİDROSİKLON İLE SINIFLANDIRMA Hidrosiklon, hidrolik sınıflandırıcıda yerçekimiyle gerçekleşen

Detaylı

ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU

ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU MEHTAP GÖRGÜN ERŞAN, İLKAY ÜNAL* Cumhuriyet Üni. Kimya Müh. Böl., 58140-Sivas, mersan@cumhuriyet.edu.tr; *iunal@cumhuriyet.edu.tr ÖZET Bu çalışmada, yüksek

Detaylı

Kangal Linyitinin Elma Kabuğu İle Birlikte Sabit Yatakta Yakılması

Kangal Linyitinin Elma Kabuğu İle Birlikte Sabit Yatakta Yakılması Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 19 (3), 389-396, 2007 19 (3), 389-396, 2007 Kangal Linyitinin Elma Kabuğu İle Birlikte Sabit Yatakta Yakılması Melek YILGIN Fırat

Detaylı

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç

8. Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Sıvılarda ve Gazlarda Basınç Sıvılar bulundukları kabın her yerine aynı basıncı uygulamazlar. Katılar zemine basınç uygularken sıvılar kabın her yerine basınç uygularlar. Sıvı basıncı, kapta bulunan sıvının hacmine, kabın şekline

Detaylı

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ

SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ SCROLL VE PİSTONLU TİP SOĞUTMA KOMPRESÖRLERİNİN KAPASİTE VE VERİMLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI İLE DEĞİŞİMİ Emirhan BAYIR / Serhan KÜÇÜKA DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği

Detaylı

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ G.Ö. ÇAKAL*, S. ÖZKAR**, İ. EROĞLU* * Kimya Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik

Detaylı

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı:

3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: 3-İRİ AGREGADA ÖZGÜL AĞIRLIK VE SU EMME ORANI TAYİNİ Deneyin Amacı: İri agreganı, birim hacimdeki ağırlığını tespit etmektir. Agreganın birim hacimdeki ağırlığının miktarının bilinmesi betonun kullanım

Detaylı

Bu bildiride, Hibrid teknolojisi, kömürden akaryakıt ve hidrojen üretim teknolojileri incelenmekte ve öneriler sunulmaktadır.

Bu bildiride, Hibrid teknolojisi, kömürden akaryakıt ve hidrojen üretim teknolojileri incelenmekte ve öneriler sunulmaktadır. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ENERJİDE TEMİZ KÖMÜR Güven ÖNAL, Zeki DOĞAN İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü 34469 Maslak İstanbul onalg@itu.edu.tr

Detaylı

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ

TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ TAVLAMA KOŞULLARININ ÖĞÜTME PERFORMANSI VE UNA ETKİLERİ H Ü S A M E T T İ N A L İ Ç A Ğ L A R G E N E L M Ü D Ü R Y A R D I M C I S I G E N Ç D E Ğ I R M E N A. Ş. TAVLAMA Tavlama; tanenin nem düzeyini

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALĠZĠ VE GRANÜLOMETRĠ EĞRĠSĠ AMAÇ: ĠnĢaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

ÇD07 BUĞDAY SAPI SABİT YATAK PİROLİZİNİNİNCELENMESİ VE SIVI ÜRÜNÜN KARAKTERİZASYONU

ÇD07 BUĞDAY SAPI SABİT YATAK PİROLİZİNİNİNCELENMESİ VE SIVI ÜRÜNÜN KARAKTERİZASYONU 1 ÇD07 BUĞDAY SAPI SABİT YATAK PİROLİZİNİNİNCELENMESİ VE SIVI ÜRÜNÜN KARAKTERİZASYONU M. Aslı DERMAN, Funda ATEŞ Anadolu Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, İki Eylül

Detaylı

FFT FAN ve FİLTRE TEKNOLOJİLERİ Yılmaz ÜNAL 2015

FFT FAN ve FİLTRE TEKNOLOJİLERİ Yılmaz ÜNAL 2015 Yılmaz ÜNAL 2015 (Literatür-Patent Taraması) Seminerler, Patentler Makaleler, Kitaplar, Konu ile ilgili teoriler, Endüstride uygulaması yapılan tesisler, (Literatür-Patent Taraması) (Teknik Ziyaret)

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM satilmisbasan@hitit.edu.tr

Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM satilmisbasan@hitit.edu.tr POLİMER-ALÇI-ÇİMENTO KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ SATILMIŞ BASAN, ZEKIYE KARADENIZ, SEMIN BAYRAK Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 19030,ÇORUM

Detaylı

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ MENŞELİ NAYLON İPLİK İTHALATINDA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN BAŞVURUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ İÇİNDEKİLER 1. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER... 3 1.1. BAŞVURU

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ 1-Plastik deformasyonun (Şekil değiştirmenin) esasları 2-Plastik Şekillendirme Teknikleri -Döverek şekillendirme -Basma ve çekme şartlarında şekillendirme 3-Sac Metal Kalıpçılığı

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Doç.Dr.Gülnur TARHAN ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi,Tıbbi Mikrobiyoloji AnabilimDalı ENFEKSİYON HASTALIKLARI İnsanlık tarihinin başlangıcından

Detaylı

Soru No 1 2 3 4 5 Puan 15 15 20 20 30 Program Çıktısı 1 1,3 1,3 1,3 1,3,10

Soru No 1 2 3 4 5 Puan 15 15 20 20 30 Program Çıktısı 1 1,3 1,3 1,3 1,3,10 Öğrenci Numarası İmza Program Adı ve Soyadı NÖ İÖ SORU 1. ANADOLU enerji şirketi bir rüzgar santrali kurmayı planlamaktadır. Tesisin kurulacağı bölgedeki hava hızı 10 m/s dir. Tasarlanan rüzgar türbininden

Detaylı

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt 13.04.2017 - İTÜ 11.04.2017 2 Kombine Çevrim Santraller Temel amaç elektrik üretimidir En son teknolojilerle ulaşılan çevrim verimi %62 civarındadır.

Detaylı

ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI

ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI Duygu ÖZTAN a, Y. Mert SÖNMEZ a, Duygu UYSAL a, Özkan Murat DOĞAN a, Ufuk GÜNDÜZ ZAFER a, Mustafa ÖZDİNGİŞ b, Selahaddin ANAÇ b, Bekir Zühtü UYSAL a,* a Gazi Üniversitesi,

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ BASINÇLA KALIPLAMA (Compresssion moulding)ile İŞLEME TEKNİĞİ BASINÇLI KALIPLAMA NEDİR? Granül veya toz haldeki reçine ısıtılmış kalıba konur,basınç uygulanır katılaşması

Detaylı

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız

RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ. Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO ÇAMUR KURUTMA VE YAKMA ÇÖZÜMLERİ Çamur bertaraf çözümlerimizi 2 bölüme ayırmaktayız RANTEKO KURUTMA-YAKMA TEKNOLOJİSİ KURUTMA TEKNOLOJİSİ Buss-SMS-Canzler Çamur Kurutma Yatay İnce Film Kurutucu

Detaylı

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI

KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI KONU MOTORLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKĠLERĠ VE BU ETKĠLERĠN AZALTILMASI HAVA Etrafımızı saran gaz karışımıdır ( Atmosfer). Kuru Temiz hava içerisinde yaklaģık olarak ; - %78 Azot - %21 Oksijen - %0,03 Karbondioksit

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı

MALZEME BİLGİSİ. Atomların Yapısı MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomların Yapısı 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (- yüklü) Basit

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM Klasik Şapa Göre 30 Kat Daha Yalıtkan Yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan PERSAN ın tescilli ürünü olan Termoşap, tesviye

Detaylı

AyDo Flame Safe 1 / 8

AyDo Flame Safe 1 / 8 AyDo Flame Safe 1 / 8 Gözlem Test sırasında, AyDo Flame Safe Üç Aksiyonlu Koruyucu nun davranışlarını, ürün ve performansını gözlemleyerek izledik. Kırmızı Kuzey Çamı Alev önünde 1 dakika sonra uygulama

Detaylı

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir.

+ 1. ) transfer edilir. Seri. Isı T h T c sıcaklık farkı nedeniyle üç direnç boyunca ( dirençler için Q ısı transfer miktarı aşağıdaki gibidir. GİRİŞ Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli ısı değiştiricileri, karışımlı ısı

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Sayı: 92 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

WEBER MINING. Boşluk doldurma Havalandırma Sağlamlaştırma Su kontrolü. Yüksek kaliteli dolgu ve enjeksiyon ürünlerimizin başlıca kullanım alanları

WEBER MINING. Boşluk doldurma Havalandırma Sağlamlaştırma Su kontrolü. Yüksek kaliteli dolgu ve enjeksiyon ürünlerimizin başlıca kullanım alanları WEBER MINING 1960 yılında Adolphe WEBER tarafından kurulmuş olan WEBER MINING, Rouhling-Fransa da bulunan ileri teknoloji ile donatılmış tesislerinde verimlilik ve güvenlik odaklı kimyasal ürünlerin imalatını

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Sayı: 91 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com

1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER. info@motifair.com 1. ENDÜSTRİYEL KİRLETİCİLER Problem: Endüstride çeşitli çalışma prosesleri kirliliklere sebep olur. Bunlar: Tozlar Dumanlar Yağ buharları Gazlar Sakatlanmalar: İnsan vücudu çeşitli zararlı kirliliklere

Detaylı

4 th International Advanced Technologies Symposium September 28 30, 2005 Konya / Türkiye

4 th International Advanced Technologies Symposium September 28 30, 2005 Konya / Türkiye 4 th International Advanced Technologies Symposium September 28 30, 2005 Konya / Türkiye VAKUM UYGULANAN BETONLARDA YOĞUNLUĞUN RADYOAKTİF YÖNTEMLE TAYİNİ Serkan SUBAŞI 1 Osman ŞİMŞEK 2 Emre SANCAK 3 1

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI - II

KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI - II KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI - II TEMEL KÖMÜR ANALİZLERİ DENEY FÖYÜ Arş. Gör. Gediz UĞUZ OMU KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SAMSUN 1. KÖMÜR HAKKINDA BİLGİLER 1.1. Kömür Tanımı Kömür, bileşiminde başlıca

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü lisans dersi

Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü lisans dersi Çevre Biyolojisi II BYL 118 Hacettepe Üniv. Biyoloji Bölümü lisans dersi Enerji, Yenilenebilir ve Yenilenemez enerji kaynakları Çağatay Tavşanoğlu Hacettepe Üniv., Biyoloji Böl., Ekoloji Anabilim Dalı

Detaylı

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1

EĞİTİMİN İÇERİĞİ 29.06.2016 1 EĞİTİMİN İÇERİĞİ 1. Genel Böcek Şeması 2. Hamam Böceklerinin Yaşam Döngüsü 3. En Önemli Türleri 4. Alman Hamam Böceği 5. Doğu Hamam Böceği 6. Amerikan Hamam Böceği 7. Üç türün Biyolojik Verileri 8. Hamam

Detaylı

Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi

Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü KMS216 Petrol ve Petrol Kimyası Doç. Dr. M. Ferdi FELLAH 1 2 3 4 5 6 Oktan Sayısı Teknik anlamıyla,

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

CEVRE DOSTU PELET SOBA ISITMA SİSTEMLERİ

CEVRE DOSTU PELET SOBA ISITMA SİSTEMLERİ Sınce 1993 CEVRE DOSTU PELET SOBA ISITMA SİSTEMLERİ SALİM YILMAZ DELEN DESAN İMALAT.MONTAJ.TİÇ. 1430 SOKAK - NO: 25 DOĞANLAR / İZMİR TEL: +90 0232 479 74 57 FAX: +90 0232 479 59 78 www.peletsoba.com www.peletsoba.com

Detaylı

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI Sebahat Akın Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Balıkesir sakin@balikesir.edu.tr ÖZET Dünyada fosil yakıtların tükenmekte

Detaylı

UV IŞINLARI ETKİSİYLE LİNYİTLERDEN MİNERAL MADDE ve KÜKÜRDÜN UZAKLAŞTIRILMASI

UV IŞINLARI ETKİSİYLE LİNYİTLERDEN MİNERAL MADDE ve KÜKÜRDÜN UZAKLAŞTIRILMASI UV IŞINLARI ETKİSİYLE LİNYİTLERDEN MİNERAL MADDE ve KÜKÜRDÜN UZAKLAŞTIRILMASI * F. KARACAN, ** T. TOĞRUL * Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, MAT Dairesi Başkanlığı, Yakıt Analizleri Birimi, Söğütözü-Ankara,

Detaylı

BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 2002 BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şükriye ÜLKÜ * Sunay ÖMEROĞLU Özet: Bu çalışmada bobin

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ METALİK MALZEMELERİN ÇEKME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Bahar Dönemi 1. AMAÇ Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altında elastik ve plastik

Detaylı

POLĐETĐLEN ESASLI ISI YALITIM MALZEMELERĐNĐN FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ*

POLĐETĐLEN ESASLI ISI YALITIM MALZEMELERĐNĐN FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ* POLĐETĐLEN ESASLI ISI YALITIM MALZEMELERĐNĐN FĐZĐKSEL ÖZELLĐKLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ* Derya Burcu ÖZKAN, Abdülkadir EDREMĐT, Ahmet KOYUN ÖZET Yalıtım malzemelerine uygulanan test metodları malzemelerin fiziksel

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

EUPHORBİA RİGİDA NIN SU BUHARI ORTAMINDA PİROLİZİ: ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU VE KATI ÜRÜNÜN KİMYASAL AKTİVASYONU

EUPHORBİA RİGİDA NIN SU BUHARI ORTAMINDA PİROLİZİ: ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU VE KATI ÜRÜNÜN KİMYASAL AKTİVASYONU EUPHORBİA RİGİDA NIN SU BUHARI ORTAMINDA PİROLİZİ: ÜRÜNLERİN KARAKTERİZASYONU VE KATI ÜRÜNÜN KİMYASAL AKTİVASYONU Esin APAYDIN VAROL 1, Yeliz ERÜLKEN 2 1 Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi,

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

Üstel modeli, iki tarafın doğal logaritması alınarak aşağıdaki gibi yazılabilir.

Üstel modeli, iki tarafın doğal logaritması alınarak aşağıdaki gibi yazılabilir. 5. FONKSİYON KALIPLARI VE KUKLA DEĞİŞKENLER 5.1. Fonksiyon Kalıpları Bölüm 4.1 de doğrusal bir modelin katsayılarının yorumu ele alınmıştır. Bu bölümde farklı fonksiyon kalıpları olması durumunda katsayıların

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100E PD SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa MCS100E PD A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T 15267 14181 certified certified Sipariş bilgileri Tip MCS100E PD Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ ÇALIŞMA YAPRAĞI REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER YASEMĐN KONMAZ 20338575 Çalışma Yaprağı Ders Anlatımı: REAKSĐYON HIZINA ETKĐ EDEN FAKTÖRLER: 1.Reaktif Maddelerin

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A SERA ISI POMPALARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A SERA ISI POMPALARI YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A SERA ISI POMPALARI ENERJİ SİSTEMLERİ A.Ş. İsmindeki (Can-inovate) inovasyon ruhu ile hareket eden şirketimiz, 1965 yılından beri elektronik, IT, haberleşme, enerji, inşaat,

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

TAM SAYILARLA İŞLEMLER

TAM SAYILARLA İŞLEMLER TAM SAYILARLA İŞLEMLER 5 4 3 2 1 1 TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında meteorolojik gözlemler, hava tahminleri ve iklim değişiklikleri

Detaylı

TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ

TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ TOA06 SÜRÜKLENME KANALLI TAŞKIN YATAKLARDA MİNİMUM TAŞKINLAŞMA HIZININ BELİRLENMESİ T. Algül, B. Algül, Ö. M. Doğan, B. Z. Uysal Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü

Detaylı

YAPI VE YAPI MALZEMESİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI

YAPI VE YAPI MALZEMESİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI YAPI VE YAPI MALZEMESİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI 1) 2 adet pres Resim 23 de beton basınç dayanımlarının, beton kalite ve sınıflarının belirlenmesinde kullanılan standart basınç deney cihazları Burada

Detaylı

«Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process»

«Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process» «Atık Alfaset Kumunun Yaş Kalıplama Prosesinde Kullanılabilirliğinin İncelenmesi» «Usability of Waste Alfaset Sand In Green Sand Moulding Process» Emre ÇAYLAN a Onur Er a Samet ŞAHİNER a Erkan DALAY a

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi

Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz Kullanımı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Aslı İşler, Enerji Ekonomisi Derneği Filiz Karaosmanoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi 29 Mayıs 2013 İÇERİK Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Doğalgaz ve

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi

Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Dişli çarklarda ana ölçülerin seçimi Taksimat dairesi; pinyon dişli mil ile birlikte imâl edildiği durumda, kabaca taksimat dairesi çapı, Pinyon mile takıldığında taksimat dairesi çapı Pinyon feder ile

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 4 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ

PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ Özge ÇEPELİOĞULLAR a, Murat KILIÇ b, Ayşe E. PÜTÜN b,* a İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul, 34469 b

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÇEVREYE ETKİLERİ HÜSEYİN ILHAN YENIŞEHIR METEOROLOJI MÜDÜRLÜĞÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÇEVREYE ETKİLERİ HÜSEYİN ILHAN YENIŞEHIR METEOROLOJI MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÇEVREYE ETKİLERİ HÜSEYİN ILHAN YENIŞEHIR METEOROLOJI MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMA Giriş: İklim değişikliği ve küresel ısınma dünyamızın geleceği ve yaşam için en önemli

Detaylı

TABANLI DENEY UYGULAMASI

TABANLI DENEY UYGULAMASI KĐMYA EĞĐE ĞĐTĐMĐNDE PROJE TABANLI DENEY UYGULAMASI DERS SORUMLUSU: PROF.DR. ĐNCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN ORAY COSKUN PROJE HEDEF SORUSU SOLUDUĞUMUZ HAVADAKĐ SO2 VARLIĞININ TESBĐTĐ VE SO2 NĐN KÜRESEL ISINMAYA

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Emisyon Ticaret Sistemi ve Örnek Uygulamaları Ankara, 18.01.2016 Küresel Karbon Bütçesi Küresel ortalama sıcaklıklarda bugün itibariyle

Detaylı

Atıklardan Enerji Üretiminin Karbon Emisyonu Azaltımı Bakımından Önemi

Atıklardan Enerji Üretiminin Karbon Emisyonu Azaltımı Bakımından Önemi Atıklardan Enerji Üretiminin Karbon Emisyonu Azaltımı Bakımından Önemi Oğuz CA 1 RECYDIA A.Ş., Kemal paşa cad. o:4 Işıkkent, 35070, İzmir. E-posta: oguzcan@recydia.com Özet 2012 Yılı ve sonrası dönem Dünya

Detaylı

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr

Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN SAĞLIK VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr YAĞ Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri içerdikleri yağ asitlerinin

Detaylı

MANTARI SERTLEŞTİRİLMİŞ R260 KALİTE RAYLARIN AŞINMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

MANTARI SERTLEŞTİRİLMİŞ R260 KALİTE RAYLARIN AŞINMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ 2. Uluslar arası Raylı Sistemler Mühendisliği Sempozyumu (ISERSE 13), 9-11 Ekim 2013, Karabük, Türkiye MANTARI SERTLEŞTİRİLMİŞ R260 KALİTE RAYLARIN AŞINMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ömer ONAT a, Ayberk

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017494 Faks: 0232 3017498 E-Mail: abayram@deu.edu.tr

Detaylı