MAKSİMUM HİJYEN VE STERİLİZASYON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MAKSİMUM HİJYEN VE STERİLİZASYON"

Transkript

1 MAKSİMUM HİJYEN VE STERİLİZASYON

2 HİJYEN ALAN ÜRÜNLERİMİZ NANOGEN AIR HAVA STERİLİZASYON ÜNİTESİ LABORATORY AIR LABORATORY UNIT INSULATORY UNIT NEGATİF BASINÇ DEKONTAMİNASYON ÜNİTESİ RADYOLOJİ ALANLARI ŞUA DEKONTAMİNASYON CİHAZI FITNESS AIR LAMINAR FLOW ÜNİTELERİ HEPA FİLTRE KUTULARI MENFEZ DİFÜZÖR VE ANEMOSTADLAR MERKEZİ HİJYENİK KLİMA SANTRALLERİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI FABRİKASYON HAVA KANALLARI KONDENSER GRUPLARI TASARIM Cengiz TAŞDEMİR

3 HASTANE İKLİMLENDİRMESİ GENEL BAKIŞ Hastane iklimlendirmesinde havalandırma sistemleri klasik iklimlendirme sistemi tasarımından karmaşık ve risk faktörü daha fazladır. Klasik iklimlendirme sisteminde iki parametre yani sıcaklık ve nem önemli iken Hastane iklimlendirmesinde, sıcaklık, nem, canlı ve cansız kirleticiler, taze hava, egzost havası, hava akış yönleri ve hava basıncı gibi parametrelerin dikkate alınması gerekmektedir. Sağlık alanında temiz odaların sınıflandırmasında başvurulan ana ölçü, ortam havasındaki taneciklerin büyüklüğü ve miktarıdır. Havada bulunmasına izin verilebilecek tanecik çapı ne kadar küçük ve konsantrasyonu ne kadar az olursa, temiz odaların standardı o derece yüksek olur. Temiz oda partikül ve mikroorganizma sayısının, sıcaklığının, nem oranının, taze hava miktarının, ortam hava basıncının, hava hareketlerinin ve buna benzer parametrelerin kontrol altında tutulduğu kapalı ortamlardır.

4 TSE EN ISO STANDARTLARI ve HAVA STERİLİZASYON ÜNİTELERİ Tüm dünya ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından da kabul edilen TEMİZ ODALAR VE BU ODALARLA BİRLİKTE KONTROLEDİLEN ORTAMLAR için yazılmış TSE EN ISO Standartları, Temiz Odaların tasarımı, kurulumu, kullanımını ve işletilmesini belirlemiştir. Buna göre ; TSE EN ISO Temiz Oda Tanımı: Partiküllerin oda içerisine giriş, burada oluşumu, alıkonması en az sınıra indirgenecek şekilde yapılan, kullanılan hava ile taşınan partiküllerin konsantrasyonunun ve ilgili diğer parametrelerin örneğin; sıcaklık, nem ve basıncın gerektiği gibi kontrol edildiği oda. (Kaynak: TSE EN ISO /2 Tarifler/2.1 Genel/2.1. Temiz odalar) Hastanelerde kullanılan TSE EN ISO Standartlarında Temiz Odaların C.L.I. N tarafından belirlenen sınıflandırılması aşağıdaki gibidir. (Le Comite de Lutte contre les Infections Nosocomiales-C.L.I.N-Fransa Ulusal Nozokomial Mikroplu Hastalıklara Karşı Mücadele Komitesi)

5 HAVA STERİLİZASYON ÜNİTESİ ÇALIŞMA PRENSİBİ Hava Sterilizasyon ünitesi, dış ortamdan aldığı ( %30 -% 100 ) ayarlanabilir taze havayı G-4 filtrelerden geçirerek, ortam havasıyla karıştırır. Karışım Hava F-7 filtreden geçerek ihtiyaca göre soğutma, nem alma, ısıtma işlemlerine tabi tutarak konfor şartlarına ulaşır. Fanla basınçlandırılan hava içerisindeki mikroorganizmaların DNA yapıları ULTRA- VIOLE lambalarıyla bozulur. Sirkülasyon havası, H-13, H14 üzerinden geçerken 0,3mm boyutundaki partiküllerin %99,97 si tutulur. Hava sterilize ve konfor şartlarını yakalamış olarak ortama bırakılır. Enfeksiyon riskinin minimuma indirilmesinin yanı sıra sıcaklık, nem ve oda basıncının ayarlanması ile hava konforu sağlar.

6 Hava Sterilizasyon Üniteleri Kullanım Alanları Laminer Flow Uygulamaları Hiperaseptik Ameliyathaneler Aseptik Ameliyathaneler Yoğun Bakım Üniteleri Radyoloji Üniteleri Laboratuvarlar Postoperatif Odalar Onkoloji Kliniği Travmatoloji Servisleri Adli Tıp ve Otopsi Salonları Tüp Bebek Üniteleri Uyandırma Servisleri Kadın Doğum Üniteleri Hemodiyaliz Üniteleri Steril Koridorlar Negatif Basınç Odaları İlaç Hazırlama Odaları Prematüre Servisleri Çocuk Yoğum Bakım Üniteleri Organ Trasplantasyon Merkezleri Da Vinci Robot Ameliyathaneleri Temiz Oda

7 1. DİREKT ÜFLEME YÖNTEMİ Tavan yüksekliği 3.5 metreden daha düşük olan alanlarda kullanılmaktadır. Söz konusu alanlarda tavan yüksekliği düşük olduğundan ortamın kanallı sistemle hijyenik hale getirilmesi mümkün olmamaktadır. Bu tip alanlarda ancak, paket tip hijyenik klima cihazı mahal içerisine uygun bir alana konumlandırılarak ortamın hijyenliği sağlanmaktadır. Bu durumda da ortamın fizik şartlarının iyileştirilmesi süretiyle ilgili mahal temiz oda tanımındaki tüm validasyon kriterlerini sağlamaktadır.

8 2. TAVAN TİPİ HEPA FİLTRELERİ İLE FARKLI NOKTALARDAN ÜFLEME YÖNTEMİ Tavan yüksekliği müsait olan ameliyathane, yoğun bakım üniteleri ve diğer hijyenik alanlarda kullanılır. Bu yöntemde Paket Hijyenik Klima Cihazı hijyen yapılacak oda dışına konumlandırılır. Buradan tavan arasında uygulanacak kanal sistemi ile tavana yerleştirilecek olan hepa filtrelerden üfleme yapılmak kaydı ile ilgili mahal hijyen duruma getirilir. Bu yöntemle oda fiziki koşulları düzeltilmiş olması şartıyla tüm temiz oda Validasyon kriterleri sağlanır.

9 Laminar Flow Uygulamaları Laminarflow ünitesi: Havanın düzgün ve sakin akmasını sağlayan sistemdir. Bu sistemde Yüksek verimlilikte süzme yapabilen Hepafiltreler kullanılır. Ameliyathanelere bu gazların konsantrasyonunu düşürmek için partikül ve mikroorganizmalardan arındırılmış temiz ve taze hava verilmesi gerekir. Ameliyathane masası ve çevresinde Laminar akış sistemi koruma alanı yaratılarak Minimum enfeksiyon riski ve steril ortam sağlanır. Hava dağıtım sistemi ameliyathanedeki hava kalitesi için önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda laminar akışı sağlayacak veya ortamda en az türbülansı oluşturacak hava dağıtım cihazları geliştirilmiştir. Hava dağıtıcıları ortamdan daha düşük sıcaklıktaki havayı ameliyat bölgesine vererek kirli havanın egzost menfezlerine doğru yer değiştirmesini sağlar ayrıca içerdikleri HEPA filtreleri ile mikrop ve partikülleri tutarak ameliyat bölgesine verilmesini engeller. Laminar hava akışını bozan dış etkenler temiz havanın oda havası ile karışmasına neden olmakta ve ameliyat alanındaki mikrop ve partikül konsantrasyonunu hızla artırmaktadır. Narkoz, anestezi gazlar, kimyasal maddeler, kokular ve benzeri etkileyici maddeler ameliyat ekibini etkileyebilir. Ameliyathanelerde havalandırma ve iklimlendirme için parametreler Sıcaklık Nem oranı Taze hava miktarı Partikül ve mikro-organizma sayısı Ortam hava basıncı Hava hareketi Ameliyathane nem oranı, ameliyat ekibinin konforu açısından önemlidir. Özellikle ameliyathanelerde yüksek nem oranı ameliyat ekibini rahatsız etmektedir. Ameliyathanelerde nem oranı konfor şartlarında ve istenildiğinde ayarlanabilir olması gerekmektedir.

10 AMELİYATHANELERDE PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMALARIN ÖNEMİ Enfeksiyon oranı hava içindeki mikro-organizma ve partikül ile orantılıdır. Temiz oda teknolojisi kullanılarak partikül ve mikro-organizma sayısı azaltılabilir. Ortamdaki partikül ve mikro-organizma sayısını istenilen seviyelerde tutmak için partikülden arındırılmış, mikro-organizma içermeyen havanın verilmesi şarttır. Ameliyathanelerde hava akışını sağlamak: 15 ~20 Pa iki ortam arasındaki basınç farkı yeterlidir, ortamlar arası hava akışını sağlar. Ameliyathanelerde duvar, döşeme ve tavandaki ısı kaybı veya kazancı minimum olmalı Kışın sistem soğutma konumunda çalışacak Çizgisel akışlarda, üfleme ve ortam sıcaklıkları arasında sıcaklık farkı yüksek olmamalı, ısı yükleri ne kadar az olursa o kadar sıcaklık farkı daha azdır. ΔT= 2~3 C Üfleme hızı havanın tabana kadar düşmesini sağlayacak, ancak türbülans yaratacak hızlardan kaçınacaktır. Klima santralı servisi durumunda diğer ameliyathaneler etkilenmez Asma tavanda az ekipman

11 AVANTAJLARI Laminer Flow Uygulamalarında Doğru Tercih Elektronik Sıcaklık Kontrolü Elektronik Nem Kontrolü (Nemlendirme-Nem Alma) Elektronik Fan Basınç Kontrolü Bütün Kontrollerin İzlendiği LCD veya Uzaktan Kumandalı Kontrol Paneli Ortam Havasının Pozitif Basınçlandırması Elektronik Olarak Filtrelerin Tıkanıklık ve Kaçak Kontrolü Kullanım Kolaylığı Modern Tasarım Hızlı, Kaliteli ISO Standartlarında Teknik Servis Hizmeti Hızlı, Kolay Kurulum ve Devreye Alma Kısa Sürede Bakım ve Servis İmkanı Yedek Parça ve Servis Garantisi Düşük Enerji Tüketimi Ortam Taze Hava İhtiyacının Karşılanması DÜŞÜK İNŞAAT VE MONTAJ MALİYETİ HIZLI VE KOLAY KURULUM SAĞLIKLI HİJYEN YAŞAM DESTEĞİ ENERJİ TASARRUFU UV Lamba Teknolojisinin Önemi HEPA Filtre tek başına çözüm olarak düşünülmez. Ultraviole ışınları, UV Lambanın etrafında geçen mikroorganizmaların hücre zarlarından kolayca geçerek hücrelerin DNA yapısını tahrip eder ve zararsız hale getirir. Ultra-Viole Lambaların çevresinden geçen hava UV ışınlarına maruz kalarak mikroorganizmalardan %99,9 oranında steril edilmiş olur ve hava içerisinde mikrobiyolojik oluşum kontrol altına alınabilmektedir.

12 HEPA FİLTRE Steril ortamların yaratılmasında kullandığımız Hepa filtrelerimiz ileri teknoloji ile üretilmekte olup, Nükleer-Biyolojik- Kimyasal tehditlere karşı kullanılan filtrelerdir. Bu yüzden piyasadaki diğer muadillerinden çok daha fazla testten geçmekte ve daha yüksek kalitede filtre malzemesi kullanılmaktadır. Birim yüzey alanda daha temiz ve daha fazla hava geçirebilme özelliğine sahiptir. Filtre süzücü malzemesi ile dış çerçeveyi yapıştırmakta kullanılan özel yapıştırıcımız sayesinde, filtre üzerinde tutulan bakterilerin bir müddet sonra oluşturduğu zararlı gazları da absorbe etmektedir. H13, H14, ULPA 15 ve ULPA 17 sınıflarında çeşitli ebat ve özelliklerde paslanmaz ve alüminyum çerçeveli olmak üzere üretim yapılmaktadır. F7 SINIFI (%80-85) KASET FİLTRE: En 779 Standartlarında NON-KANSOREJEN %100 sentetik malzemeden üretilen filtrelerimiz ön filtreden sonra kullanılmakta olup, HEPA filtrenin yükünü azaltıp ömrünü arttırmaktadır. Filtre malzememiz 4 ayrı tabakadan oluşup statik elektrik yüklüdür. Bu özelliğinden dolayı olası deformasyonlarda bile üzerindeki partikülleri bırakmaz. G4 SINIFI (%40-45)KASET FİLTRE En779 standartlarında üretilen ön filtremiz sistemlerimize gelen ilk havayı karıştırmakta olup, termobonded (ısı ile yapıştırma) sistemi ile üretilmektedir.%100 sentetik elyaftır. Yüksek hava geçirgenliği ve yüksek toz tutma kapasitesine karşılık düşük basınçlarda çalışmaya başlar. bu: sistemin bakım masraflarını azaltmaktadır.

13 HAVA STERİLİZASYON ÜNİTELERİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI Risk Seviyesi ISO Sınıfı Toplam Çevrim Sayısı Taze Hava Çevrim Sayısı Cihaz Debi Maksimum Alan Hava Akışı Hepa Filtre Sıcaklık Bağıl Nem Oda Basınç Farkı 4 Çok Yüksek Enfeksiyon Riski ISO HA 40/50 HA 60/ m3/h m3/h 50 m2 60 m2 Laminar Akım HA 80/ m3/h 80 m2 HA 120/ m3/h 100 m2 HA 15/ m3/h 20 m2 Direkt Üfleme H13, H 14 ULPA C ile 26 C arası % 40 ile % 65 arası Pascal 3 Yüksek Enfeksiyon Riski IS HA 25/ m3/h 35 m2 Direkt Üfleme HA 40/ m3/h 40 m2 Kanallı Sistem HA 60/ m3/h 50 m2 Kanallı Sistem HA 80/ m3/h 60 m2 Kanallı Sistem H 13, H C ile 26 C arası % 40 ile 6-10 Pascal % 70 arası HA 120/ m3/h 70 m2 Kanallı Sistem HA 15/ m3/h 40 m2 Direkt Üfleme 2 Orta Enfeksiyon Riski IS HA 25/ m3/h 65 m2 Direkt Üfleme HA 40/ m3/h 100 m2 Kanallı Sistem HA 60/ m3/h 150 m2 Kanallı Sistem HA 80/ m3/h 200 m2 Kanallı Sistem H 13, H14 20 C ile 26 C arası % 40 ile 5-6 Pascal % 70 arası HA 120/ m3/h 240 m2 Kanallı Sistem HAVA STERİLİZASYON CİHAZLARI TEKNİK ÖZELLİKLERİ STERILISATION UNIT TECHNICAL SPESIFICATIONS TEKNİK ÖZELLİKLER TECHNICAL SPECIFICATIONS Hava Debisi Supply Air Flow Taze Hava Debisi (Ayarlanabilir %100 'e kadar) Fresh Air Flow (Adjustable up to %100) Dönüş Hava Debisi Recycled Air Flow HA 15/20 HA 25/30 M O D E L L E R HA 40/50 M O D E L S HA 60/70 HA 80/100 HA 120/ m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h m3/h Fan Basıncı Air Pressure Pa Pa Pa Pa Pa Pa Fan Çapı Fan Diameter DD 10/8 DDM 10/10 DDM 10/12 2 x DDM 10/10 2 x DDM 10/10 3 x DDM 10/10 Soğutma Kapasitesi Cooling Capacity 7-12 kw kw kw kw kw kw. Elektrikli Isıtıcı Kapasitesi Electrical Heater Capacity 7-12 kw kw kw kw kw kw. Nemlendirici Kapasitesi Humidifier Capacity 4 kg./h 4 kg./h 8 kg./h 12 kg./h 20 kg./h 26 kg./h Toplam Elektrik Gücü Total Electrical Power kw kw kw kw kw kw. Ses Seviyesi 60 db. 60 db. db. Noise Level db. db. db. UV Lamba UV Lamp 2 x 15 Watt 2 x 15 Watt 3 x 15 Watt 3 x 15 Watt 4 x 15 Watt 4 x 15 Watt Ağırlık Weight 150 kg. 200 kg. 240 kg. 290 kg. 340 kg. 390 kg. En x Yükseklik x Genişlik Lenght x High x Width (mm.) 600 x 900 x x 1000 x x 1150 x x 1600 x x 2000 x x 2300 x 2200 Hepa Filtre /H13-H14 Blowing Air Fİlter 1 x 610x305x292 1 x 610x610x292 1 x 610x610x292 Tavan Hepası Hepa of Ceiling Tavan Hepası Hepa of Ceiling Tavan Hepası Hepa of Ceiling Dönüş Hava Filtresi /F7 Return Air Fİlter 1 x 592x592x45 1 x 592x592x45 1 x 592x592x90 1 x 592x592x90 1 x 592x287x90 2 x 592x592x90 1 x 592x287x90 3 x 592x592x90 Taze Hava Filtresi / G4 Fresh Air Filter Uygulama Alanları Applications 1 x 592x287x45 Direkt Üfleme veya Hava Kanallı Uygulama Direct Blow or Duct System 1 x 592x287x45 1 x 592x592x45 Direkt Üfleme veya Hava Kanallı Uygulama Direct Blow or Duct System Direkt Üfleme veya Hava Kanallı Uygulama Direct Blow or Duct System 1 x 592x592x45 1 x 592x287x45 Hava Kanallı Uygulama Duct System 2 x 592x287x45 3 x 592x592x45 Hava Kanallı Uygulama Duct System Hava Kanallı Uygulama Duct System

14 HİJYENİK KLİMA SİSTEMİ -MERKEZİ SİSTEM ENERJİ VERİMLİLİĞİ KARŞILAŞTIRMA TABLOSU CİHAZ TİPİ SAATLİK ENERJİ TÜKETİMİ (KWH) ADET GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ GÜNLÜK ENERJİ TÜKETİMİ AYLIK ENERJİ TÜKETİMİ YILLIK ENERJİ TÜKETİMİ KW / GÜN TL KW / AY TL KW / YIL TL YILLIK ORTALAMA TÜKETİM (TL) ENERJİ TASARRUFU % ASEPTİZÖR ( YAZ DÖNEMİ ) ,00 TL ,00 TL ,00 TL ASEPTİZÖR ( KIŞ DÖNEMİ ) ,00 TL ,00 TL ,00 TL MERKEZİ SİSTEM ( YAZ DÖNEMİ ) ,00 TL ,00 TL ,00 TL MERKEZİ SİSTEM ( KIŞ DÖNEMİ ) ,00 TL ,00 TL ,00 TL ,00 TL ,00 TL 62,5 % *Elektrik Fiyatı 0,3 TL/KW Chilller gruplarının kış dönemi çalıştırılması durumu ** 7 Adet Ameliyathane, 1 adet Steril koridor ve 6 yataklı Yoğun Bakım Ünitesi için Örnek Aseptizör ve Merkezi Santral Sistemi enerji verimliliği karşılaştırma tablosudur. HİJYEN CİHAZLAR KARŞILAŞTIRMA TABLOSU NORMAL KLİMA SANTRALİ MERKEZİ KLİMA SANTRALİ HİJYEN KLİMA SANTRALLERİ PAKET HİJYEN KLİMA SANTRALLERİ ASEPTİZÖR DİREKT ÜFLEMEK HEPA KUTULU BİYOKSİJEN ETKİLİ ASEPTİZÖRLER HEPA KUTULU VEYA LAMİNARFLOW YÜKSEK KAPASİTELİ ASEPTİZÖRLER KABATOZ İNCETOZ 0,3 mm ÜSTÜ PARTİKÜLLER BAKTERİLER MANTARLAR GAZLAR KOKULAR 0,3-0,1 ARASI MİKRO ORGANİZMALAR ( ISO 5 ) 0,1-0,03 ARASI MİKRO ORGANİZMALAR - VİRÜSLERİ TUTAR engeller engellemez

15 SAĞLIK KURULUŞLARI BÜNYESİNDEKİ RİSK SEVİYELERİ DOĞRULTUSUNDA TEKNİK PERFORMANSLAR Risk Oranı İnsansız ve Donanımlı Durumda Sağlanması Gereken Şartlar TSE EN ISO Partikül Sınıfı 4 ISO ISO6 ISO7 ISO7 ISO8 Hava Isısı 16 C ile 26 C arası 19 C ile 26 C arası 19 C ile 26 C arası Nem Oranı Oda Fark Basıncı Hava Akışı Hava Sirkülasyon Oranı % 45 ile %65 arası Pascal Laminer Akım 50 Defa/Saat % 45 ile %65 arası Pascal % 45 ile %65 arası Pascal 1 Temiz Oda sınıfına Girmeyen Mekanlar Laminer veya Karışık Akım Laminer veya Karışık Akım Defa/Saat Defa/Saat ISO SINIFLANDIRMA SAYISI N TEMİZ ODALAR VE TEMİZ BÖLGELERİN SEÇİLMİŞ, HAVA İLE TAŞINAN PARTİKÜLDEN TEMİZLİĞİNİN SINIFLARI Aşağıda gösterilmiş değerlendirmeye alınan boyutlardan daha büyük ve eşit partiküller için en yüksek konsantrasyon düzeyleri (partikül /m3/h ) 0,1 µm 0,2 µm 0,3 µm 0,5 µm 1 µm 5 µm ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf ISO Sınıf Not: Ölçme işlemi ile ilgili belirsizlikler, sınıflandırma düzeyinin tayini için üçten fazla sayıda olmayan önemli şekiller kullanılarak gösterilen konstrasyon verisini gerektirir.

16 PAKET HİJYEN KLİMA SİSTEMİ - MERKEZİ SİSTEM KARŞILAŞTIRMA TABLOSU AÇIKLAMA PAKET TİP HİJYENİK KLİMA SANTRALİ MERKEZİ SİSTEMLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ Paket Hijyen Klima %30 taze hava kullanılır. %70 terbiye edilmiş havayı tekrar kullanır. Çünkü, ihtiyaç olan O2 bu miktarla yeterince sağlanmaktadır. Bu nedenle enerji maliyetleri %90 daha düşüktür. Merkezi sistemler %100 taze hava ile çalışırlar bu nedenle enerji maliyetleri %90 lara varan yüksek fark oluştururlar. HAVA KANALLARI Hava kanalları minumum boyutlarda olduğundan maliyeti düşüktür. İnşaat işleri çok azdır. Kanal temizlği çok kolaydır. Kanallar küçük olduğundan buradaki akışkanı yönlendirmek için çok az enerji gerekir. Kanallar galvaniz ise eskimesi ve paslanması durumunda kolay değiştirilebilir. genelde kısa kanallar olduğundan paslanmaz yapılır ve cihaz ömrü gibi uzun olur. Merkezi sistemlerde hava kanalları devasa yapılarda olup, maliyet aşırı yüksektir. İnşaat işleri çok fazladır. Kanal temizliği imkansızdır. Sistem sürekli çalışmaz ise bağıl nem dolayısı ile kanal içi çeperleri mantarlar, sporlar ve her türlü mikroorganizmalar ile kaplanır. Kanallar çok uzun ve geniş olduğundan buradaki yüksek miktardaki akışkanı yönlendirmek için yüksek miktarda enerji harcaması gerekir. Kanallar yüksek miktarda olduğundan genelde galvaniz olur, galvaniz kanallar da ortalama 3 yılda paslanmalar oluşur, 3 yıldan sonra ise daha hızlı bir şekilde yıpranma gösterdiğinden tamiri zor ve maliyetlidir. LAMİNAR FLOW Laminar flow olarak optimum şekilde çalışır, minumum enerji ve filtre harcar. Laminar flow uygulamalarında Hepa ömürleri 1 yıl hatta bazı durumlarda 2 yıla kadar çıkabilmektedir. Laminar flow da çok sayıda hepa kullanıldığında maliyeti çok düşecektir. ( Örneğin Laminar Flow Ünitesinde 6 adet filtre var ise 2 yılda değiştiğini varsayarsak 6 adet filtre ihtiyacı vardır. ) çok sayıda hepa kullanılırsa maliyeti çok düşecektir. Merkezi sistemler uzakta olduğu için Laminar Flow içindeki birçok Hepa veya Ultra Filtrenin basıncını yenmek için maksimum güçte çalışacağından enerji maliyeti yüksektir. %100 taze hava ile çalıştığından maksimum 6 ayda filtreler aynı alan için 18 adet filtre gerekmektedir. Kanalların uzun olması ve temizlenen havanın tamamen dışarı atılması her seferinde tüm havanın değişmesi filtrelerin kısa zamanda dolmasına sebep olabilir. Eski tip santral ve hava kanalları mevcut ise bu değişim 4 aya hatta 3 aya kadar düşebilir, filtre sayısı 40 adete ulaşabilir bu durum inanılmaz bir kayıp demektir. NEMLENDİRME Ortam nem ayarını yapabilmekte Ortam nem ayarı yapamaz FİLTRE ÖMRÜ Filtre ömrü 3 kat uzundur %70 daha fazla havayı dışarıdan aldığından ve filtrelerden geçirdiğinden filtre ömürleri 3 kat azalmaktadır. CiHAZ ÖMRÜ VE BAŞKA MAHALE TAŞINMASI FİZİKİ YAPISI Paket hijyen cihazlarının ömrü yıldır, gerektiğinde başka bölgelere taşınabilir, hijyen olan her alanda kullanılabilir. Çok az yer kaplarlar ( örneğin ameliyathane koridoru geniş ise oraya konularak kısa bir kanalla tavandan getirilip 4 hepa bax ile mahale mükemmel bir şekilde yerleştirilir. Merkezi santrallerin ömürleri çok uzun değildir, galvaniz veya sacdan yapılmış iseler ömürleri 10 yıldır. Bulunduğu yere göre projelendirildiğinden başka yerlere taşınamazlar, hantal yapılardır. Merkezi sistemler çok yer kapladığı için genelde hijyen bölgenin çok uzağına yerleştirilirler dolayısı ile taze hava uzun yol dolaşırken bir çok kayıplara uğrar. Isınmış ise soğur, soğumuş ise mahale gelinceye kadar ısınır, tüm bunlar kayıplardır. Çünkü ısı kaybını tolere etmek için gerektiğinde fazla derecede ısıtma ve soğutma yapılır. KURULUM KURULUM ARIZA DURUMU Direkt üfleme kurulumu 1 gün Kanallı üfleme kurulumu 1-3 gün Her türlü ortama kurulabilir. Paket Hijyen Klima her hijyen bölümü için ayrı tasarlandığından arıza halinde yanlızca arızalı cihazın çalıştığı bölüm etkilenir ve arıza kısa zamanda giderilir. Cihaz Mekotronik ve Monoblok olduğundan arıza olan bölümü çok kısa zamanda bulunur ve giderilir. Haftalar Tavan yüksekliği kurtarmayan mahaller için kullanılamaz. Merkezi santraller birçok hijyen alana hitap ettiği için arıza halinde bütün bölümlerde hizmet durur, arızalar kolay giderilemez. UV SİSTEM Paket Hijyen Klima Cihazlarında UV (Ultra Viyole) Sistem vardır. ( Akışkan bütün filtrasyon sisteminden geçtikten sonra Hepalara yakalanmayan 0.03 mikrondan küçük virüslerin DNA yapılarını bozarak etkisiz hale getirir ) YOK

17 LABORATORY AIR LABORATORY AIR Laboratuvar ortamında ihtiyaç olan taze havayı sağlamak, ortam için gerekli iklimlendirmeyi yapmak ve ortamda oluşan zararlı gazların büyük bir kısmının inaktive etmek ve aynı zamanda laboratuvarların nem miktarının da ayarlamak için kullanılan cihazlardır. Laboratory Air cihazları kirli havayı dışarı atıp laboratuvar unıt cihazı ile eşgüdümlü çalıştırılabilir. Biyolojik arıtma teknolojisi ile ortama negatif iyon yüklemesi yaparak ortamdaki kötü koku ve gazları inaktive eder. Ayriyeten Laboratuvar Air sahip olduğu oksidasyon sistemi ile koku gaz ve mikroorganizmaları yok eder. UV sistemi ise virüslerin DNA larını parçalar ve bulaşıcı hastalıkları önler.

18 LABORATORY AIR ÖZELLİKLER 1. Sistem 3 kademe filtre sisteminden oluşmaktadır. kabatoz (G4) ince toz (F6-7) HEPA ( H10 ) 2. Sistemde 2 adet UV lamba mevcuttur ( 254 nm 2x15 watt ) 3. Sistemde 4 adet biyolojik hava artırma ünitesi kullanılmaktadır. 4. Sistemde 1 adet 3-8 kg/h nemlendirme ünitesi mevcuttur. Ve nem oranı istenildiği gibi %40-60 ayarlanabilmektedir. 5. Laboratuvar ortamındaki gazların inaktive edilebilmesi için oksidasyon teknolojisi kullanılmaktadır. 6. Nem alma sırasında soğutma bataryası aktif olup, elektrikli ısıtıcı rezistans devreye girerek sıcaklık değerlerinin istenilen değerden aşağıya düşmesini önlemektedir. 7. Cihazda kullanılan tüm kablolar yangına dayanıklı halogen free özelliktedir. 8. Voltaj dalgalanmasına karşı sistemi koruyacak şekilde faz koruma rölesi ile donatılmıştır. 9. Cihaz debisi m3/h tür. ( laboratuvar büyüklüğüne göre değişir ) 10. Fan basınç debisi pa aralığındadır. 11. Sıcaklık ve nem değerleri cihaz üzerinden gösterge panelinden ayarlanabilmektedir. 12. Cihaz dışarıdan taze hava almaktadır. Taze hava miktarı ayarlanabilmektedir. 13. Cihaz 220 Wolt 50 Hz. ile çalışmaktadır.

19 LABORATORY UNIT LABORATUAR ÜNİTELERİ Patoloji laboratuvarlarında kullanılan kimyasal çeşidinin fazla olması ve bu kimyasalların birçoğunun havadan ağır olması yüzünden, bağımsız bir havalandırma sisteminin varlığı, tüm patoloji laboratuvarlarında hayati önem arz etmektedir. Makroskopi kabini, çalışma tezgâhı vb çalışma alanlarının, doku saklama dolabı, arşiv dolabı gibi saklama alanlarının, doku takip, boyama, kapama, doku gömme gibi laboratuvar cihazlarının, çalışma tezgahlarının ve ayrıca genel laboratuvar ortamının etkin şekilde havalandırılması, laboratuvar çalışanlarının sağlığı ve güvenliği açısından bir zorunluluktur. Havalandırma sistemi, bu kadar önemli bir konu olmasına rağmen, laboratuvarların birçoğunda hala tam anlamıyla çözülememiş bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Patoloji laboratuvarlarının havalandırma sorunlarını iki başlıkta toplamak mümkündür: Havalandırmanın hiç olmaması Yanlış ve/veya eksik havalandırma sistemlerinin kurulu olması

20 Doğru Bir Havalandırma Sisteminin Temel Noktaları Patoloji laboratuvarlarında, belli noktaların göz önünde bulundurulması ile kurulacak havalandırma sistemleri sayesinde,kokusuz çalışma ortamları yaratmak mümkündür. Bunun için; Havalandırmanın, Merkezi Havalandırma Sistemi Yoluyla Yapılması: EOHSS (Environmental & Occupational Health & Safety Services) tavsiyesine göre havalandırma sistemi çalışma alanın dışında olmalıdır. Fakat, mevcut laboratuvarların birçoğunda, cihaz ve ekipmanlara takılan fan sistemleri ve bu fanlara bağlı karbon filtreler ile havalandırma sorunu çözülmeye çalışılmakta, ama çeşitli sebeplerle başarılı sonuçlar elde edilememektedir.

21 Merkezi Havalandırmanın Bağımsız Olması: Sıkça yapılan hatalardan biri, laboratuvardaki cihaz ve ekipmanların havalandırmasının, hastanenin genel havalandırma kanallarına bağlanmasıdır. Her havalandırma çözümü, farklı sorunlara çözüm getirme amacıyla tasarlandığı için birbirinden ayrı çözümlere sahip olması gereken genel hastane havalandırma sistemi ile laboratuvara özel havalandırma sistemlerini tek çatı altında toplamak sorunların çözümünde yetersiz kalacaktır. Ḳaldı ki laboratuvarın havalandırma sisteminin genel havalandırma sistemine bağlanması olası bir arıza, aksaklık durumunda laboratuvardan çekilen kirli havanın, hastanenin diğer bölümlerine yayılmasına yol açabilir. Bu yüzden, patoloji laboratuvarı için, genel hastane merkezi havalandırmasından bağımsız, laboratuvarın kendisine özel bir bağımsız havalandırma sistemi dizaynı yapılması daha iyi sonuç verecektir Üfleme ve Vakumlamanın Doğru Noktalardan Yapılması: Patoloji laboratuvarında kullanılan kimyasalların, çoğunlukla havadan ağır olması yüzünden, vakumlamanın çalışma ve/veya zemin hizasından yapılması ve temiz hava girişinin tavandan yapılması gerekmektedir. Ancak bu durum, çoğu zaman dikkate alınmamakta ve hem vakumlama hem de üfleme tavandan gerçekleştirilmektedir. Normal bir odanın havalandırılması için doğru olan tavandan yapılacak vakumlama ve üfleme, patoloji laboratuvarına uygulandığında, çalışan sağlığını tehlikeye atmaktadır.

22 Laboratuvar Ünitesi Laboratuvarlarda toplanan zehirli gazları dışarı atmak için üretilmiştir. Ünite zehirli gazları dışarı atarken zararlı oluşumları absorbe ederek dışarıya O2 ve su buharı olarak atılır. Ünitenin en önemli özelliği filtrasyon sistemi ile zehirli gazları süzmesidir. Laboratuvar Ünitesinin Teknik Özellikleri Sistem iç ünite ve dış ünite olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Sistemin ses düzeyi 50 Db yi geçmemektedir. Ünite özel filtrasyon sayesinde formaldehit, xylene gibi zehirli gazları bünyesinde tutabilmekte ve dışarıya su buharı ve O2 vermektedir. Ünitenin dış ünitesi 4000m³/h debiye sahip olmaktadır. Hava dışarı atış sistemi içeriye dış etkenler dolayısı ile ( yağmur fırtına vs ) zararlı etki oluşmayacak şekilde atış bacası bulunmaktadır. Hava emiş ölçümünde menfez bulunmaktadır. Hava atış bölümünde menfez ve gergin İnce tel vardır.. Acil durumlar için tek tuş ile açma kapama ( on-off ) anahtarı vardır. Akış hızı istenildiği gibi ayarlanabilmelidir. Hız seviyesi 0 dan 4000m³/h debiye ayarlanabilmektedir. Ünite monofaze 220 Wolt 50 herz ile çalışmaktadır. Ünite 2 adet monoblok sızdırmaz bölümden oluşmaktadır. 1. Kademe ve 2. Kademe filtreler 3 ayda bir, diğer özel filtre 1 veya 2 yılda bir değiştirileceğinden, İlk ikisi vidalı özel filtrasyon perçinli olarak monte edilmektedir. Oda içerisindeki basıncın kontrolü için mahal dışına analog balans kontrol ünitesi bulunup buradan kontrol edilmektedir.

23 Laboratuvar Ünitesi Filtreleri Laboratuvar ünitesi filtrelerinin gaz moleküllerini tutma özelliği vardır. Yüzeyindeki milyonlarca gözenek sayesinde bu işlem gerçekleştirilmektedir. Ve bu zehirli kokulu gazlar etkisiz hale getirilir. Laboratuvar ünitesi filtrelerinin tabi ki her gazı yakalama oranı farklıdır. Bazı gazları iyi tutabilmekle birlikte bazı gazlarda bu etki daha azdır. Bilhassa laboratuvar gazlarına etkisi oldukça iyidir. ETKİLİ OLDUĞU GAZLAR VE ETKİ DERECELERİ Formaldehit Çok iyi Diclorocthylene Çok iyi Dsinfectans Çok iyi Xylene Çok iyi Diclorocthylene eter- Çok iyi Ethyl Acetale Çok iyi Adetic acid Çok iyi Dicloro propune Çok iyi Ethyl aceylic Çok iyi Acetic anhydride Çok iyi Doethyl Cotone Çok iyi Ethyl alcahol Çok iyi Aceyelic acid Çok iyi Dimothylalinine Çok iyi Ethyl benzene Çok iyi Acryleonitrile Çok iyi Dimothyl Sülfate Çok iyi Ethyl bromide Çok iyi Benzene Çok iyi Dioxane Çok iyi Ethyl slicate Çok iyi Butyeric acid Çok iyi Aniline Çok iyi Butlylacetate Çok iyi Caprylic acid Çok iyi Antiseptics Çok iyi Butlycholoride Çok iyi Carbon disulfide Çok iyi Amgl acetate Çok iyi Butly cellosolve Çok iyi Cholor picrin Çok iyi Adhesites Çok iyi Carbontetraciheride Çok iyi Creosote Çok iyi Amyl Alkahol Çok iyi Charred materiali Çok iyi Creosol Çok iyi Butanone Çok iyi Choloroform Çok iyi Croton Aldehyede Çok iyi Cholor butadie Çok iyi

24 INSULATOR UNIT Negatif Basınç Üniteleri; INSULATORY UNIT NEGATİF BASINÇ ÜNİTELERİ YOĞUN BAKIMLARDA İZOLASYON ODALARI İzolasyon odalarında negatif basınç oluşturmak üzere tasarlanmıştır. odadaki havayı negatif basınca düşürürken dışarı atmış olduğu havayı HEPA filtreden geçirir. Böylece 0,3 mikrondan büyük bakteriler HEPA filtrede tutulur, 0,3 mikron boyutundan küçük olan bakteri ve virüsler ise cihaz içerisinde bulunan oksidasyon sistemi ile inaktive eder. Böylelikle cihaz ortamı negatif basınçta tutar ve dışarı atılan havayı bulaşıcı hastalıklardan temizler. INSULATOR UNIT NEGATİF BASINÇ ÜNİTESİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ Sistem negatif basınç oluşumu analog olarak devamlı kontrol edilmesi için oda duvarına veya oda dışına monte edilebilir. Sistem fanı m³/h debiye sahip olup ve buradaki akış hızı ayarlanabilir Bakterileri tutabilmesi için H13 Hepa filtreye sahip olup ve sızdırmaz şekilde monte edilebilir. Fan hızı sonsuz ayarlanabilir. İzolasyon ünitesi gerektiği zamanlarda taşınabilir özelliktedir. Bulaşıcı hastalıklara sebebiyet veren virüsleri yok eden biyoksijen sistem ile oksidasyon yapabilme özelliğine sahiptir. Negatif Basınç göstergesi oda dışına monte edilip, ortamdaki basınç buradan kontrol edilebilmektedir. Cihaz monofaze çalışmaktadır. 220 volt, 50 Hertz (Hz) ve montajı kolaydır. Hava dışarı atış sistemi içeriye dış etkenler dolayısı ile ( yağmur, fırtına vs.) zararlı etki olmayacak şekilde atış bacası mevcuttur. Hava emiş bölümünde panjur vardır. İzolasyon ünitesi taşınırken veya montajda sızdırmazlık bozulmaması için monoblok üretilmektedir.

25 NEGATİF BASINÇ DEKONTAMİNASYON ÜNİTESİ YOĞUN BAKIMLARDA İZOLASYON ODALARI Negatif Basınç Dekontaminasyon Üniteleri; İzolasyon odalarında ısıtma-soğutma işlemi yaparak ortamı hijyenik bir hale getirmek ve ortamda negatif basınç oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Odadaki havayı negatif basınca düşürürken dışarı atmış olduğu havayı HEPA filtreden geçirir. Böylece 0,3 mikrondan büyük bakteriler HEPA filtrede tutulur, 0,3 mikron boyutundan küçük olan bakteri ve virüsler ise cihaz içerisinde bulunan oksidasyon sistemi ile inaktive eder. Böylelikle cihaz ortamı negatif basınçta tutar ve dışarı atılan havayı bulaşıcı hastalıklardan temizler.

26 NEGATİF BASINÇLI İZOLASYON ODALARI FİZİKİ ÖZELLİKLERİ İzolasyon odasına geçişler, giriş ve çıkışlar aşamalı olmalı, izolasyon odalarının diğer mekanlar ile direkt ilişkisi olmamalı, mutlaka ikinci bir kapısı ve girişi olmalıdır. İzolasyon odasının her iki giriş bölümünde de otomatik kapı olmalıdır. (Yarı sızdırmaz özellikte) İzolasyon odasında ilk giriş alanında el yıkamak için fotoselli lavabo, önlük giyilip çıkarılması için askılık, temiz ve kirli malzemelerin konulması için dolap ve çöp kovası olmalıdır. Duvar, tavan ve yer kaplaması için antibakteriyel boya veya kaplama malzemesi kullanılmalıdır. Bu kaplama malzemeleri dış etkilere, dezenfeksiyon maddelerine dayanıklı, çizilmez, leke tutmaz, kırılmaz ve genleşmez olmalıdır. Yüzeyler aralık kalmaksızın kaplanmalı, yer birleşimi (süpürgelik detayı) köşeli olmamalı ve aynı özelliklerde malzemeden olmalıdır. Duvarlarda kolon veya dekoratif amaçlı girinti çıkıntılar en aza indirgenmeli, el veya paspas girmeyen noktalar kesinlikle olmamalıdır. İzolasyon odasının dış ortam ile ilişkisi olmamalı, kullanılan pencerelerin amacı sadece gün ışığı olmalıdır. Pencereler kesinlike açılır tipte olmamalıdır. Açılır tip pencere var ise yapılacak tadilat sonrası mutlaka açılamaz şekilde dizayn edilmelidir. Yoğun bakım veya izolasyon odaları ile hasta yataklarının bulunduğu alan içerisinde kesinlikle tuvalet bulunmamalıdır. İzolayon odasında hasta yatak başında; az 12 çıkışlı elektrik paneli (6 sı 220 Volt UPS, 6 sı 220 Volt şebeke olacak şekilde) en az 2 basınçlı hava çıkışı (4 bar basınçta), 3 oksijen çıkışı ve 3 vakum sistemi bulunmalıdır. Medikal gaz tesisatında kullanılan bakır borular EN13448 standartlarında üretilmiş solar tipte olmalıdır.

27 İZOLASYON ODASINDA BULUNMASI GEREKEN DİĞER EKİPMANLAR ; 3 gazlı medikal gaz vana kutusu, 4 adet topraklama nodu, 1 adet monitör sehpası, 1 adet 3 gazlı alarm paneli, 1 adet flowmetre, 2 adet vakum regülatörü, 2 adet basınçlı hava abone fişi, 2 adet ray tipi kavanoz (Aspirasyon kavanozu), 2 adet serum askılığı. İzolasyon odalarında havayı steril hale getiren ve şartlandıran, oda sıcaklığını C, bağıl nemi ise %40-60 civarlarında tutabilen ve bir saatte ki hava değişimi sayısı en az 12 çevrim olacak şekilde sağlayabilen hijyen klima sistemleri kullanılmalıdır. İzolasyon odasın da negatif basıncı sağlamak için ilave bir fan ya da sistem sayesinde içeriye verilen steril hava basıncından daha fazlasını hepa filtre ve oksidasyon sisteminden geçirerek dış ortama atacak bir dizayn yapılmalıdır. Hijyenik klima cihazının filtre verimliliği her 3 ayda bir partikül sayımı yapılarak sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Üretici firmanın önerilerine uyularak her üç ayda bir kaba ve toz filtreleri, her bir yılda bir de hepa filtreleri değiştirilmeli, düzenli ve koruyucu bakım yapılmalıdır. Bu bakım işlemleri hastane personeline değil konusunda uzman yetkili teknik personele yaptırılmalıdır. Hijyenik klima cihazının filtre değişim ve partikül ölçüm işlemleri ile cihazın periyodik bakımlarının yüklenici firma tarafından yapılması teknik şartnameye konulmalıdır.

28 İZOLASYON ODALARININ MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ Hijyen biliminde Enfekte olmuş hastaların bulunduğu alan kontamine olmuş ( kirlenmiş ) alandır. hijyen mühendisleri ( biyomedikal, makina ) bu alanı temizlemek için saatte 12 defa minimum değişim planlamalıdır. Sirkülasyon havası asla kullanılmadığı gibi dışarı atılan hava hepa filtreden geçirilmedir. Hatta mümkünse hepa dan geçme ihtimali olan boyuttaki virüsler içinde önlem alınmalıdır. İzolasyon odası havası 5 dakikada bir değişmeli bu değişime göre ısı nem dengesi bozulmamalıdır. İzolasyon Odası sıcaklığı 24 göre ayarlanmalıdır. Her izolasyon odası mutlaka tek yataklı olmalıdır. Dış koridorlara veya diğer yan mahellere hava yoluyla bulaşımı engellemek için izolasyon odaları duvarları sızdırmaz olmalıdır. Mutlak bir akış ihtimaline karşı olmak üzere negatif basınç oluşturmalı ve bu kontrol edilmelidir. İzolasyon ünitelerinde negatif basıncı devamlı kontrol edilecek mekanizma bulunmalıdır. Bununla ilgili olarak negatif basınç sağlayan İzolasyon Üniteleri kullanılmalıdır. İzolasyon Ünitelerinde hepa filtrelerin belli zamanda değiştirilmesi mutlaka sağlanmalıdır. İzolasyon odası görevlerince negatif basınç devamlı kontrol edilmelidir.

29 BULAŞMAYA DAYALI ÖNLEMLER Standart Önlemler İle Bulaşımın Engellenemeyeceği Yüksek Bulaşıcı Özelliği Olan Bir Patojenle Enfekte Olan Hastalar İçin Uygulanan, Standart Önlemlerde Devam Eder. Bu Önlemler ; 1. Hasta Odasının Giriş Kapısına Yakın Bir Dolapta Maske, Eldiven, El Antiseptiği Başlık Vs. Olmalıdır. 2. Oda Kapısına İzolasyon Bilgi Açıklama Kartı Olmalıdır. Gerekli Detaylar Burada Yazılmalıdır. 3. Oda Girişinde Standart Önlemlere Uyulmalıdır. 4. İzolasyondaki Hastanın Dosyasına, İzolasyon Başlangıç Tahmin Yatış Tarihleri Yazılmalıdır. Çizelge Oluşturulmalı Buradaki Kararları Enfeksiyon Komitesi Başkanı Belirler. 5. İzolasyon Odası Atıkları Atık Torbası Ve Atık Kovasına Atılmalıdır. 6. İzolasyon Odası Havası Çok Önemlidir. İzolasyon Ünitesi Kullanılarak Hava Değişim Saatte 6-12 Arasında Değişmelidir. 7. İzolasyon Odası %100 Taze Hava İle Havalandırılmalıdır. Dışarı Atılan Hava H13 veya H14 Filtrelerinden Geçirilmelidir. 8. Hepa filtrelerden Geçebilecek Boyuttaki Virüsler İçin Artı Önlemler Alınmalıdır. 9. İzolasyon Odası Ortam Basıncı Dijital Olarak Kontrol Edilmelidir. Negatif (-) Basınç Devamlı Görülmelidir.

30 SOLUNUM İZOLASYON ODALARI Solunum Yoluyla Bulaşan Hastalıklar Önlem Olarak Solunum İzolasyon Odaları Kurulur. 3 Mikrometre den Küçük Partiküller Havada Dolaşımı İle Bulaşan Enfeksiyonlar İçin Özel Havalandırma Sistemi Ve İzolasyon Ünitelerine İhtiyaç Vardır. Kontrol Altında Tutulması Gereken Bir Negatif Basınç Oluşturulur ve Kontrol Edilir Ortamı Devamlı Olarak Negatif Basınç Altında Tutulur. Bu Sistemi İzolasyon Ünitesi Sağlar. Solunumu İzolasyon Gerektiren Enfeksiyonlar; 1. Kızamık 2. Varisella 3. Sars 4. Tüberküloz 5. Viral Hemorajik Ateş 6. Ebola 7. Kırım Kongo 8. Marburg Hastalıkları Bu Hastalıklardan Herhangi Biri Tespit Edildiğinde Hasta Derhal Solunum İzolasyon Ünitesine Alınır. Ve İzolasyon Ünitesi Çalıştırılarak Negatif Basınç Sağlanır. Hava Değişim 6-12 Arasında Ayarlanır. Negatif Basıncın Oluştuğu Gözlemlenir Ve Dijital Olarak Takip Edilmelidir. Hasta Odada İken Kapılar Devamlı Kapalı Olmalı Aksi Takdirde Negatif Basınç Değişebilir.

31 DAMLACIK İZOLASYON ODALARI 5 Micrometre den Büyük Partiküller Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlar İçin Damlacık İzolasyon Odaları Planlanmalıdır. Bulaşmaya Neden Olan Partiküllerin Yayılma Mesafesi Maksimum 2 mt dir. Çünkü Partiküller Ağır Olduklarından Havada Asılı Duramazlar. Bulaşma Konuşma, Hapşırma, Öksürme, Aksırma ve Aspirasyon Gibi Olaylarda Oluşur. Enfekte Kişiden Yukarıdaki Şekillerde Duyarlı Kişiye Geçer. Oral Konjonktiva Veya Nazar Mukozaya Yerleşir Ve Hastalık Yapar. Hastalıkları; 1. İnvazin Haemophilus İnfluenza Tip B İnfeksiyonları (Menenjit, Pnömani, Epiglottit Sepsis ) 2. İnvazin Neisseria Menengitis İnfeksiyonları ( Menengit, Pnömani, Sepsis) 3. Difteri ( Faringeal) Boğmaca Mycoplasma Pneumonia, Pnömonik Veba 4. Viral Solunum Yolu Enfeksiyonları Adenovirus, Parvovirus 19 Kızamıkçık (Rubella) Kabakulak Bu Enfeksiyonların Bulaştığı Bir Hasta Tespit Edildiğinde Derhal İzolasyon Odasına Yerleştirilmelidir. TEMAS İZOLASYON ODALARI Direkt Veya İndirekt Temas Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonların Oluşturduğu Hastalar İçin Planlanan İzolasyon Odalarıdır. Hastalıkları 1. Çoklu Antibiyotik Direnci Taşıyan Bakteriler İle Enfeksiyon Veya Kolonizasyon; Vre, Esbl, Mrsa, Psuedomanas, Aeroginosa, Acinetobacter 2. Enterik İnfeksiyonlar; Escherichia Coli, Shigella Hepatit A, Clastridium, Diffcilemage Rotavirüs İnfeksiyonları 3. Bulaşıcı Cilt İnfeksiyonları; Cilt Difterisi, Herpes, Simplex Enfeksiyonu, İmpetigo, Pedikülosiz Scabies, Açık Abset, Stafiokok Fronkülozo Olan Çocuklar, Zoster Enfeksiyonu 4. Viral Hemorajik Konjenktivit 5. Viral Hemorajik Ateş; EBOLA, Lavsa, Marburg, Kırım Kongo

32 Yukarıdaki Enfeksiyonlardan Herhangi Birine Bulaşan Hasta Derhal İzolasyon Odasına Alınır. Standart Önlemler Alınarak Tedavi Çalışması Yapılır. İzolasyon Olarak Kullanılan Cihazlar Başka Hastalarda Kullanılmamalıdır. Enfeksiyon Komitesi Kararları Doğrultusunda Oda Belli Aralıklarla Dezenfeksiyona Tabi Tutulmalı Hasta Taburcu Olduktan Sonra İyi Bir Dezenfeksiyon Yapılmalıdır. PEDİATRİ YOĞUN BAKIM 1. Ortam Isısı ºC Olmalıdır. 2. Nem %30-60 Olmalıdır. 3. Her Bebek İçin Ayrılacak Alan m² Olacaktır 4. Her Hasta Başı Ünitesinde 3 Adet Hava 3.O 2 3 Vakum Prizi Olmalıdır. En Az 20 Adet Elektrik Prizi Olmalıdır. 5. Ünite İçi Hava Değişimi 6 Devir/Saat Olmalıdır Yatakta Bir Negatif Basınç ( İzolasyon) Odası Olmalıdır. 7. Lavabolar İçin Her 4 Yatak İçin Bir Lavabo Olmalıdır. 8. Yeni Doğan Yoğum Bakım Ünitesi lük Işık Şiddeti Arasında Ayarlanabilir Olmalıdır. 9. Ünite İçindeki D.B Olmalıdır. 10. İki Yatak Arasındaki Mesafe 250 Cm Olmalıdır. 11. Tek Odalı Yoğun Bakımlarda Bebek Yatağı Yanında Minimum 1.20 Cm Boşluk Olmalıdır. 12. Tüm Elektrik Prizleri UPS Bağlanmalıdır. 13. Her Yatak Başında Veri İletişimi Sağlayan Data Hatları Olmalıdır. 14. Hasta Başı Üniteleri, Cihazlar, Ek Malzeme Ve Hasta Dosyaları İçin Ek Raflar İçermelidir. 15. Duvarlar, Tavanlar Ve Döşemeler Hava Geçirmemelidir. 16. Negatif Basınç Odalarında Otomatik Kapı Olmalıdır. 17. Negatif Basınç Odalarında Gözlem Penceresi Ve Acil İletişim Sistemi Olmalıdır.

33 RADYOLOJİ ALANLARI ŞUA DEKONTAMİNASYON CİHAZI RADYOLOJİ ALANLARI ŞUA DEKONTAMİNASYON CİHAZI TIBBİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ Cihazın soğutma kapasitesi minimum btu/h (15 kw.) dır. Cihazın ısıtma kapasitesi minimum btu/h (15 kw.) dır. Cihazın üfleme hava debisi en az m³/h olmalıdır. (En fazla 50 m2. bir alan için) Cihaz negatif veya pozitif basınç modunda çalıştırılabilmelmektedir. resirküle havasını kesinlikle kullanamaz ve egzoz havası direkt olarak dış ortama filtrelendikten sonra atılmaktadır. Negatif basınç modunda resirküle hava kullanılmayacağından dolayı cihazın taze hava debisi m3/h olarak üretilmektedir. Ancak cihaz istenildiğinde pozitif basınç konumunda da çalıştırılabilmektedir. Cihazın bulunduğu ortamın pozitif ya da negatif basıncı mahal dışına konulacak ayrı bir gösterge ile sürekli olarak izlenebilmektedir. Cihaz+16 C ile +30 C arasında ki değerleri, -10 C ila +40 C dış ortam sıcaklıklarında sağlayabilmektedir. Sistem çalıştırıldıktan sonraki ilk bir saat içerisinde 0,3-0,5mikron düzeyinde, %99 oranında ki partikülleridekontaminasyon ve %97 oranında ki partikülleri ise biodekontaminasyon yapabilecek özelliğe sahiptir. (En fazla 50 m2. bir alan için)

34 Cihaz da meydana gelebilecek arızalar da sesli veya ışıklı uyarı düzeneğine sahip olup, kullanıcı kaynaklı arızaları ekran üzerinden resetlenebilmektedir. Örneğin; Kullanıcı kirli filtre alarmını resetleyebilmeli ancak kompresör arızası teknik servisi ilgilendiren bir durum olduğu için resetleyememelidir. Cihaz, kablosuz uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmektedir. Cihazın, ekranında ısı hassasiyeti en az 1 C aralıklarla ayarlanabilmektedir. Cihaz üzerinde ki hissedici sensör sayesinde filtre tıkanıklıklarında ikaz edici bir düzeneğe sahiptir. Sistem de dışarıdan alınan taze hava için G sınıfı kaba toz filtre ve ayrı bir fan sistemi kullanılmaktadır. Bu fanın hızı kullanıcı tarafından cihaz üzerinden ayarlanabilmekte ve en az m3/h taze hava verilebilmektedir. Nihai olarak cihazın üfleme havasında Hepa filtre H13 veya H14 kullanılmaktadır. Cihazın soğutma ünitesi (evaparatör), cihaz kabini içerinde oluşturulmuş olan özel yuvası üzerine monte edilmektedir. Cihaz içerisinden geçen havanın tamamı ( taze hava ve dönüş havası ) evaparatör üzerinden geçmektedir. Cihazın iç yapısı sızdırmaz özelliktedir. Cihaz maksimum devirde çalıştığı zaman bile 1 metre mesafeden yapılan ses ölçümlerinde 64 db. ses seviyesini aşmamaktadır. Cihaz tek düğme ile açılıp kapanabilmekte ve acil durumlar için durdurma düzeneği (emergency button) mevcuttur. Cihazların drenaj tavası ve damla tutucuları paslanmaz sacdan imal edilmektedir. Cihazın bünyesinde en az 11W. lık 4 adet ultraviyole (UV) lamba bulunmalıdır. Mahal içerisine veya dış ortama gönderilen hava sürekli olarak ultraviyole ışıktan geçilerek ayrıca sterilize edilmektedir. Cihazlar 400Volt + N + 3 faz ve 50 Hz. elektriksel değerlerde çalışmaktadır.

35 FITNESS AIR FITNESS AIR En güzel spor doğada, orman, göl ve nehir kıyılarında yapılır. Çünkü buradaki hava negatif iyonlar ve O2 seviyesi yüksek olduğundan kolay nefes alıp verme sağlar. Ortamda tozlu kirli mikroplu hava olmadığından vücudumuz zinde ve mutlu sağlıklı olur. Vücudumuzun formda sağlıklı zinde olması için spor yapmak şarttır. Şehrin gürültüsü içinde sokaklarda ve caddelerde olamayacağı için spor salonları ve fitness salonları kullanılmaktadır. Air teknolojisi ile Temiz, sağlıklı doğal havada yemyeşil ormanlarda, nehir, göl ve deniz kıyısındaki muhteşem ortam Fitness salonlarına taşınmaktadır. Fitness Air Cihazları ; 3 kademeli filtrasyon sistemi ile tüm tozları, mikropları, bakterileri tutmakta UV sistemi ile virüsleri yok ederken biyolojik hava arıtma teknolojisi ile de küf, mantar, rutubet, kötü kokuları yok etmektedir. Parçalanmış molekül filtrasyonu sayesinde havadaki bulunan tüm zararlı moleküllerin içerisinden H atomunu çekerek DNA sını parçalar ve yapısını bozarak in aktive (zararsız) eder. Doğada, yemyeşil ormanlarda olduğu gibi temiz bir hava solumamızı sağlar.

36 FITNESS AIR İN FAYDALARI 1. Kaba, ince tozları engeller. 2. Bakterileri engeller. 3. Tüm mikroorganizmaları tuttuğu için bakterilerin yapacağı bulaşıcı hastalıkları engeller. 4. UV teknolojisi sayesinde virüsleri yok eder. 5. Negatif (-) iyon yüklemesi dolayısıyla vücut direncini arttırır. 6. Kötü kokuları ( sigara, amonyak, ter vs.) yok eder. 7. Temiz ve sağlıklı bir hava solumamızı sağlar. 8. Astım ve alerjen hastalığını %65 geriletir. 9. Cildimizin daha genç ve canlı kalmasını sağlar. 10. Yorgunluk ve bitkinlik etkilerini azaltır. 11. Küf ve mantarları yok eder. 12. Fitness solanlarında salgın hastalıkların yayılmasını engeller ( grip tüberküloz vs.) 13. Salondaki sıcaklık değerlerin istenildiği seviyede tutar, kışın ısıtır, yazın soğutur. 14. Salondaki nem düzeyini ayarlar nem eksik ise nemlendirir fazla ise nem alma sistemi devreye girip nemi azaltır ve istenilen seviyeye getirir. 15. Oksidasyon teknolojisi sayesinde ulaşılmayan noktalardaki mikroorganizmaları ( bakteri, virüs, mantar vs.) in aktive eder çoğalmalarını engeller. 16. Salondaki negatif iyon seviyesini deniz kıyısı ve ormanlardaki seviyeye getirerek hijyenli bir ortam sağlar.

37 FITNESS AIR TEKNİK ÖZELLİKLERİ 1. Cihaz debileri fitness salonları büyüklüğüne göre seçilir m m3 arasında değişir. 2. Soğutma kapasiteleri 14 KW 30 KW arasındadır. 3. Isıtma kapasiteleri 14KW - 30 KW arasındadır. 4. Cihaz monoblok olarak üretilir. 5. Hassas ve nem kontrollü cihazlardır. 6. Sistem tavan otomatik çalışır. Sessiz ve titreşimsiz. 7. Kullanılan gazlar R407C veya R kademeli filtreden oluşur, kaba ve toz filtreler 4 ayda bir defa, hepa filtreler 1 yılda değişir. 9. Kondenser grupları mahal dışında bir alana yerleştirilir. Bakır borulu alüminyum kanatlıdır. 10. Cihaz bünyesinde 3-8kg/h kapasiteli nemlendirici ünitesi mevcuttur. Buharlaştırıcı tank ve elektrotları ile selenoid valf basınç kontrol ve otomatik su besleme tertibatı ile irtibatlandırılmıştır. 11. Fitness Air cihazı biyolojik arıtma sistemine sahiptir. 12. Cihaz bulaşıcı hastalıklara sebebiyet veren virüsleri in aktive etmek için 254 mm dalga boyunda 2 adet 2x15 kw UV sistemine sahiptir. 13. Cihaz oksidasyon sistemine sahiptir. Ortamdaki dolaşan mikroorganizmaların çoğalmasını önler ve onları yok eder. Kirli havayı ve kokuları in aktive eder.

38 FITNESSLARDA HAVA KULLAMINI Bir insanın hava kullanımı harcadığı performansa göre değişmektedir. İstirahat eden bir insan saatte 360 lt/h hava kullanır. Yürüyen ve çalışan bir insan 720lt/h ile 1000 lt/h hava kullanır. Fitness salonlarında koşan veya spor yapan bir insan ise 3000 lt/h ile 6000 lt/h arasında hava kullanmaktadır. Yukarıdaki birimleri m3 değerinde çevirir isek; İstirahat eden insan saatte 0,36 m3/h Yürüyen veya çalışan insan saatte 0,7 m3/ile 1m3/h Fitness salonlarında saatte 3m3/h ile 6m3/h arasında hava kullanmaktadır. Fitness salonlarında bulunan, örneğin 100 kişinin harcayacağı hava miktarı 300 m3 ile 600 m3/h arasındadır. Harcanacak O2 miktarı ise 60m3/h ile 120m3/h arasındadır. Fitness Air cihazları salonlara min m3/h taze hava vererek ihtiyaç olan miktarın 10 katını tedarik etmektedir. Dışarıdan alınan bu taze hava 3 kademeli filtrasyon sisteminden geçirilmektedir. Fitness Air, Fıtness salonlarındaki tüm bakteri, toz ve mikroorganizmalardan arındırılmayı sağlamaktadır. Ayrıca cihazda UV teknolojisi ile hepalardan geçen virüsleri yok etmektedir. Fitness Air ortam nemini istenildiği seviyede ayarlayabilmektedir ( %40-60 )

39 Cihazın sahip olduğu biyolojik arıtma teknolojisi negatif ve pozitif iyon döngülerini sağlayarak statik elektriğin ortaya çıkmasına sahip olan aşırı pozitif ve negatif elektrik yük birikimini önler. Ortama hidrojen ve oksijen moleküllerini ayırarak ortaya çıkan milyonlarca negatif ve pozitif yüklü iyonlar açığa çıkar. Ve bunlarda ortamdaki küf, mantar, kötü kokuları yok eder. İyon miktarı deniz kıyısı ve ormanlardaki seviyede oluşur. Spor yaparken kan dolaşımımız ve nefes alıp verişimiz hızlanır. Temiz, sağlıklı ve doğal havada spor yapmak için gerekli ortamdaki fitness air sağlanır. Fitness Air sayesinde spor salonları sağlıklı, ferah, bol oksijenli, rutubetsiz, her türlü mikroorganizmalardan, virüslerden arınmış muhteşem doğal bir sistem oluşturur. Fitness Air Şelale kıyılarında, ormanlarda ve kazdağlarında ki şartları spor salonlarında sağlayan teknolojilerdir.

40 Laminar flow üniteleri Laminar flow sistemin hepadan geçen 0.3 mikrondan küçük mikroorganizmaların inaktive edilmesini sağlayan teknolojidir. Biyoksidasyon ünitesi hepadan sonra akış hızı 0.5 m/sn lere kadar düşen akışkanı,laminizatöre varmadan laminar box havuzunda konuşlandırılarak son inaktivasyonu gerçekleştirir. Biyokidasyon sisteminin havuzda oluşturduğu Plazma 4 bileşenden oluşmaktadır. Hidroperokside, Süperokside iyon, Hidrokside iyon, Low level ozonide iyon dan oluşan ve tamamen canlı dostu olan bu agresif bileşenler hava ile sürüklenerek temiz odaya ulaşırlar, burada havada yüzeyde ulaşılamayan en zor noktalara bile ulaşarak oradaki tüm mikroorganizmaları oksidasyonla inaktive ederler ve akabinde oksijen ve hidrojene dönüşürler.

41 Hepa filtre kutuları HEPA FİLTRE KUTUSU Paslanmaz metalden veya elektrostatik toz boyalı metalden imal edilmektedir. Yandan veya üstten hava girişli olarak imal edilmektedir. Contalı, sızdırmaz özellikli, test kanallı olarak imal edilmektedir. Filtrelerin kolay değiştirilmesi için klips sistemlerine sahiptir. MONTAJ KASASI Paslanmaz metalden veya elektrostatik toz boyalı metalden imal edilmektedir. Klima santrallerinde filtre montaj aparatlı olarak kullanılmaktadır. Standart ve özel ölçülerde üretilmektedir.gelişmiş klips sistemi sayesinde filtreleri kolayca montajı ve çıkarma işlemi gerçekleştirilmektedir.

42 Menfez difüzör ve anemostatlar Dağıtıcı Menfezler Toplayıcı Menfezler Türbülanslı Menfezler Ferforje Menfez Kare Petekli Menfez Lineer Menfez

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI OPAUVION TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI Opauvion; hastane operasyon alanlarında, ilaçların muhafaza edildiği depolarda ve sterilizasyona ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanılmak

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak isimlendirilmektir. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ

PLC HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ HAVAC HAVUZ TİP NEM ALMA SANTRALLERİ Gelişen yaşam şartlarının doğurduğu özel ortamlardan biride kapalı yüzme havuzlarıdır. Bu havuzlar yüzme sporun yaz kış aralıksız devam etmesini sağlamaktadır. Buna

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR

BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR BİREBİR KASET TİPİ KLİMALAR TEKNOLOJİ Geniş Üfleme Ağzı Estetik Dizayn Düşük Ses Seviyesi Hava Üfleme Kontrolü Otomatik Yükseklik Ayarı Daha uzak atış mesafesi Ölü hacim bırakmama Homojen ısı dağılımı

Detaylı

AP Hücreli Aspiratörler

AP Hücreli Aspiratörler AP Hücreli Aspiratörler AP-EKO Ekonomik Tip Hücreli Aspiratör AP-EKO serisi hücreli aspiratörleri, ısıtma ve soğutma istenmeyen yerlerde, ortam havasını tazelemek için veya tahliye etmek için, düşük veya

Detaylı

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi

Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi Soğutma 400 kw a kadar Kapasitesi 50-400kW EC ADYABATİK EC FAN Canovate Dolaylı Adyabatik Soğutma Sistemi -IAC Serisi Canovate Veri Merkezi Klima Santrali Çözümleri Canovate IAC serisi İndirekt Adyabatik

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü Damla Zülfikar Özet Temiz Oda Nedir? Hava Akış Miktarının ve Yönünün Kontrolü Fark Basınç Kontrolü Nerelerde Gerekir? Hastaneler İlaç ve Kritik Üretim Tesisleri Laboratuvarlar

Detaylı

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ AMİNER FO AVAANDIRMA SİSTEMERİ Türkiye de aminer flow dizayn ve imalatında bir ilk olan GÖNKA sürekli yaptığı AR-GE çalışmaları ile dünya standartlarını takip ederek, ameliyathane gereksinimlerini karşılayacak

Detaylı

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları

Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları Doğal tazeliğinde ürünler, doğal serinliğinde mekanlar... hassas kontrollü klima cihazları bizim öykümüz çevreye duyduğumuz sorumluluk öyküsü Her geçen gün enerji verimliliğinin öneminin arttığı çağımızda,

Detaylı

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Free Joint DC Inverter Viessmann İle tek dış üniteye 5 adede kadar iç ünite kombinasyonu yapabilir, değişken debili soğutucu akışkan teknolojisi ile bireysel iklimlendirmenin

Detaylı

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan Doğu İklimlendirme,

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri

AP-FC-GDT. Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AP-FC-GDT Gizli Döşeme Tipi Fan Coil Üniteleri AIRPLUS AP-FC-GDT merkezi sistemlerin kurulu olduğu yapılarda bireysel kullanımlı mahallerin iklimlendirme

Detaylı

HASTANE AMELİYATHANE VE YOĞUNBAKIMLARDA MODÜLER HİJYEN KLİMA TEKNOLOJİSİ VE ENERJİ MALİYETLERİ

HASTANE AMELİYATHANE VE YOĞUNBAKIMLARDA MODÜLER HİJYEN KLİMA TEKNOLOJİSİ VE ENERJİ MALİYETLERİ Hijyen Bilimci Makine Mühendisi Cengiz TAŞDEMİR HASTANE AMELİYATHANE VE YOĞUNBAKIMLARDA MODÜLER HİJYEN KLİMA TEKNOLOJİSİ VE ENERJİ MALİYETLERİ ÖZET: Bu makalede ameliyathane ve yoğun bakımlarda gelişen

Detaylı

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri.

KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ. İklimlendirme Sistemleri. KFC DİK TİP KLİMA SANTRALLERİ İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TURİZM SEKTÖRÜ, EĞİTİM KURUMLARI, ÖZEL PROSES SİSTEMLER, ENDÜSTRİYEL TESİSLER İklimlendirme Sistemleri KFC KFC 3 H:1.80 m Her

Detaylı

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI

KSC HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI HÜCRE KONSTRUKSİYON YAPISI Klima santralleri, kullanım alanları olarak oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Bu alanlardan bazıları oteller,hastaneler,alışveriş merkezleri, büyük spor salonları, iş merkezleri

Detaylı

NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV

NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV NEM ALMA CİHAZI TTK 100 E 1500 TL + %16 KDV Nem alma kapasitesi, 30 C / %80 bağıl nemde: 30 litre / 24saat Uygun olduğu maks. oda büyüklüğü: 90 m² / 225 m³ Çalışma aralığı, sıcaklık: 5 ila 35 C Çalışma

Detaylı

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI Konfor Endüstriyel

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları 1 İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Teknopool... 1 Otomasyon... 2 Projelendirme... 3 Bileşenler... 4 BY ISITMA SOĞUTMA KLİMA HAVALANDIRMA SAN TİC. A.Ş. tescilli

Detaylı

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Klimalar

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Klimalar Klimalar ELEGNT YENİ NESİL INVERTER Serisi Duvar Tipi Split Klimalar 7 Yıl Garanti Yeni Nesil Inverter Yüksek Verime Sahip R410 Gazlı Yeni Sezonsal Verimlilik Standartlarına Göre Soğutmada ve Isıtmada

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Hem enerji ekonomisinin sağlanması, hem de iç hava kalitesinin arttırılabilmesi için ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları yüksek verimli ve yıllarca sorunsuz çalışabilecek

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ GENEL ÖZELLİKLER KOMPAKT üniteleri kompakt tasarımı sayesinde daha az yer kaplar. Tüm aksesuarlarını üzerinde bulunduran tak/çalıştır

Detaylı

ANKA FAN. Pervane Adedi: 6 Kanat Çapı: 1240 mm Motor: 1.5 HP 1.10 KW EnxBoy: Kapasite : m3/h

ANKA FAN. Pervane Adedi: 6 Kanat Çapı: 1240 mm Motor: 1.5 HP 1.10 KW EnxBoy: Kapasite : m3/h FAN SİSTEMİ ANKA FAN Havalandırma Fan (140 140 cm) Tünel ve geçiş havalandırmalarında kullanılan yüksek kapasiteli egzoz fanlardır. Kümeslerin soğutulmasında ve istenilen hava hızının elde edilmesi amacı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ GENEL ÖZELLİKLER KOMPAKT üniteleri kompakt tasarımı sayesinde daha az yer kaplar. Tüm aksesuarlarını üzerinde bulunduran tak/çalıştır

Detaylı

DPE - DIŞ HAVA PANJURLARI

DPE - DIŞ HAVA PANJURLARI DPE DIŞ HAVA PANJURU DPE Dış Hava Panjurları havalandırma ve klima sistemlerinde tercihen dış ortama açılan hava atış ve emiş ağızlarında duvar montajı uygulamalarında kullanılmak üzere dizayn edilmiştir.

Detaylı

J.1.SPLİT KLİMANIN ANA PARÇALARI VE GÖREVLERİ

J.1.SPLİT KLİMANIN ANA PARÇALARI VE GÖREVLERİ J.KLİMALAR Günümüzde pek çok insanın yaşamının önemli bir bölümü kapalı mekanlarda geçmektedir. Bu mekanlar gerek hacim, gerekse barındırdıkları insan sayısı olarak büyük boyutlara ulaşmışlardır. Fuar,

Detaylı

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 200 FWB Orta Statik Basınçlı Fancoil FWB04AAT FWEC1A FWEC2A FWEC3A Tüm boyutlarda ünite yüksekliği yalnızca 240 mm dir 3, 4 veya 6 sıralı

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI ENERGY SAVING SOLUTION PROVIDER FOR COOLING SYSTEMS SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE ÇÖZÜM SAĞLAYICINIZ Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI www.klimexs.com

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz aktivitelerinden kaynaklı

Detaylı

Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA

Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA KULLANMA KILAVUZU Cihazı kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatli bir şekilde okuyunuz ve daha sonra başvurmak üzere saklayınız. Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Detaylı

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini

Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Hava kanallı termal güneş panelli - Isı geri kazanımlı, Destek ısıtmalı, tam otomatik Meyve - Sebze Kurutma Kabini PSM 8Mini Meyve ve sebzeler mevsiminde ziyan olmasın diye tasarlandı Hızlı ve sağlıklı

Detaylı

PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE

PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE PAYLAŞILABİLİR SERİNLİK WIDE DEK Serisi Yüksek Statik Basınç Diamond klimalar yüksek tavanlarda bile, 160Pa basınç ve yüksek hacimli hava üfleme kapasitesiyle çalışır. Bu sayede şartlandırılmış hava, ortamın

Detaylı

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI

ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI ÇATI TİPİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Fonksiyonu İç ortamlarda nem, koku ve partikül içeren düşük kaliteli havayı tahliye ederken koşullandırılmış taze havayı ortama transfer eder. Egzost havasının ısısını

Detaylı

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01

DÖKÜM FIRINI (22 Lt.) ERC-01 Döküm Fırını Tamir ve İmalatı Sağlık Bakanlığı Onaylı Toz Maskeleri Toz ve Çapak Gözlükleri İş Güvenliği Malzemeleri Santrifüj Bakın ve Onarımı Her Türlü Kumlama Bakım ve Onarımı www.sertekniklab.com DÖKÜM

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir.

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir. Masvent, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, uzmanlaşmış kadrosu ve modern makina parkuruyla yürüttüğü imalatlarıyla havalandırma sektöründe başarıyla hizmet vermektedir. Firmamız; Klima Santralleri,

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali memnuniyet üretir Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz

Detaylı

Hava Terminal Üniteleri UNAT SERİSİ

Hava Terminal Üniteleri UNAT SERİSİ UNAT SERİSİ UNAT Serisi Yüksek Basınçlı Hava Terminal Ünitesi 8,4 kw - 31,5 kw 26,5 kw 88 kw 150 Pa a kadar geniş aralıkta cihaz dışı statik basınçta çalışma imkânı Cihaz gövdesi ses ve ısıya karşı izole

Detaylı

ISI SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU

ISI SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU ISI SİSTEMLERİ ÜRÜN KATALOĞU www.gufo.com.tr 5 SERAMİK PLAKALI RADYANT ISITICI Restaurant Cafe Otel ve Teraslar Gufo Serisi Isıtıcılar Restaurant, cafe, otel ve ofislerin kış bahçelerinde, sigara içme

Detaylı

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI HÜCRELİ ASPİRATÖRLER MBS Hücreli Aspiratör MBS Hücreli Aspiratörler 500 m³/h ile 100.000 m³/h debiler arasında değişik boyutta standart

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

AP-HRT. Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

AP-HRT. Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT serisi; %100 taze havalı, toplam soğutma kapasitesi aralığı 29 kw - 117 kw olan 7 adet ısı geri kazanım modüllü

Detaylı

EcoWave DUVAR TİPİ SPLİT KLİMA

EcoWave DUVAR TİPİ SPLİT KLİMA EcoWave DUVAR TİPİ SPLİT KLİMA Doğadan Gelen Esinti... İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TERMODİNAMİK İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Doğadan Gelen Esinti... İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Çevre Dostu Enerji Tasarruflu Akıllı

Detaylı

"İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." KANAL TİPİ ISITICILAR

İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.. KANAL TİPİ ISITICILAR "İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." Y U V A R L A K K A N A L T İ P İ I S I T I C I L A R K A S E T T İ P İ I S I T I C I L A R 2 0 1 9 KANAL TİPİ ISITICILAR HAKKIMIZDA Logosundaki dört daire bilim, teknoloji,

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

PLUG FANLI ASPİRATÖRLER

PLUG FANLI ASPİRATÖRLER Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

HAVA ve KOKU YÖNETİMİ. YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ. www.aomturkiye.com

HAVA ve KOKU YÖNETİMİ. YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ. www.aomturkiye.com HAVA ve KOKU YÖNETİMİ YAĞ BUHARI ve DUMAN KONTROLÜ www.aomturkiye.com Mutfak davlumbazı içinde paslanmaz çelikten yapılan filtreler emiş kanallarına doğru hareket eden alevlere karşı bir bariyer görevi

Detaylı

Donmuş muhafaza odaları 7-8 m³

Donmuş muhafaza odaları 7-8 m³ Electrolux, soğuk odalarla ilgili geniş bir ürün yelpazesine sahiptir, çok farklı boyutları vardır. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+8 C) panel kalınlığı

Detaylı

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV Serisi risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV SERİSİ ENERJİ GERİ KAZANIMLI HAVALANDIRMA ÜNİTELERİ yaşam mahallerinin taze hava

Detaylı

ISITICI SERPANTİNLİ HAVA PERDELERİ GENEL TİP 2011.01

ISITICI SERPANTİNLİ HAVA PERDELERİ GENEL TİP 2011.01 ISITICI SERPANTİNLİ HAVA PERDELERİ GENEL TİP 2011.01 HAVA PERDELERİ Yaz sıcağı Kışın sıcak hava Kış soğuğu Egsoz gazları Temiz hava Toz Duman Kokular Yazın soğuk hava Sinekler, böcekler Hava Perdesi Nedir?

Detaylı

Hastane Teknik Yönetimi

Hastane Teknik Yönetimi Hastane Teknik Yönetimi işletme kontrol bakım çözüm renovasyon M. Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Düşüncenin doğruluğu, pratik

Detaylı

Hava Perdeleri 2010.1

Hava Perdeleri 2010.1 Hava Perdeleri 2010.1 en kaliteli ve en iyi fiyatlı ne varsa hepsi bir arada burada... Yaz sıcağı Kışın sıcak hava Kış soğuğu Egsoz gazları Temiz hava Toz Duman Kokular Yazın soğuk hava Sinekler, böcekler

Detaylı

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş. HTL TEMİZ ODA UYGULAMALARI BİYOGÜVENLİK KABİNLERİ Çeker ocaklar : Çeker ocaklar Biyogüvenlik kabini değildir. Kimyasal korunma amacıyla kullanılır. Radyoaktif malzeme ile çalışılabilen modeller vardır.

Detaylı

ORGANİZE SERİNLİK TEAM

ORGANİZE SERİNLİK TEAM ORGANİZE SERİNLİK TEAM CSH Serisi 360 Hava Üfleme Teknolojisi Standart kaset tipi klimalardan farklı olarak, Diamond Electric kaset tipi split klimalar özel dizaynı ile 8 noktadan 360 derece kesintisiz

Detaylı

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI

GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENE ÜRÜN KATALOĞU MBS KLİMA ISITMA SOĞUTMA HAVALANDIRMA EKİPMANLARI GENEL ÜRÜN KATALOĞU ... HAKKIMIZDA MBS Klima Isıtma Soğutma Havalandırma Ekipmanları 2008 yılında Dudullu / Ümraniye İstanbul da Faaliyete

Detaylı

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI www.eserteknik.com GRANÜL (KIRIK) BUZ MAKİNESİ Balıkçılar ve fırınlar

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

Donmuş muhafaza odaları 8-10 m³

Donmuş muhafaza odaları 8-10 m³ Electrolux, soğuk odalarla ilgili geniş bir ürün yelpazesine sahiptir, çok farklı boyutları vardır. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+8 C) panel kalınlığı

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar,

Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar, Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar, Ortak kullanımda oldukları için binlerce kullanıcı tarafından dokunulmakta, Raflarda okuyucuları beklerken tozlara maruz kalmakta, Sayfa kenarlarında

Detaylı

Konveyörlü Tip WTM140

Konveyörlü Tip WTM140 serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama, tezgahaltı, giyotin tip, konveyörlü,

Detaylı

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri MAKALE Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri Tespiti İnaktivasyonu Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) www.ct.tc cengiz@ct.tc Hijyen ortamın sağlanması için titizlikle

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Soğutma Kapasitesi : 18.000 -.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi :.000-52.000 Btu/h Salon Tipi Klimalar Soğutma Kapasitesi : 24.000 -.000

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 2010 DEMK-V Serisi Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 DEMK-V SERİSİ VİLLA TİPİ ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

NİTRON CONDENSE Yoğuşmalı Kombi

NİTRON CONDENSE Yoğuşmalı Kombi DemirDöküm NİTRON CONDENSE Yoğuşmalı Kombi Şık ve Fonksiyonel Tasarım DemirDöküm Nitron Condense Tabii ki! Üstün Özellikler Tasarruf Farklı Kapasite Seçenekleri 24 ve 28 kw kapasite seçenekleri ile hem

Detaylı

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 Modern Klima Isı Pompası Teknik Yayınlar 2014/5 MCAC-RTSM-2014-1 Tri-Thermal İçindekiler 1. Bölüm Genel Bilgiler... 1 2. Bölüm Teknik Özellikler ve Performans...

Detaylı

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Klimalar

İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Klimalar İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Klimalar İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ ELEGNT YENİ NESİL INVERTER Serisi Duvar Tipi Split Klimalar 7 Yıl Garanti Yeni Nesil Inverter Yüksek Verime Sahip R410 Gazlı Yeni Sezonsal Verimlilik

Detaylı

Soğuk odalar (-2º) 3-6 m³

Soğuk odalar (-2º) 3-6 m³ Electrolux, soğuk odalarla ilgili geniş bir ürün yelpazesine sahiptir, çok farklı boyutları vardır. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+8 C) panel kalınlığı

Detaylı

ATIK HAVA TEMİZLEME SANTRALİ

ATIK HAVA TEMİZLEME SANTRALİ Havanızı Yıkayın! İç içe girmiş şehir yaşantısı bireylerin birbirleriyle etkileşimini arttırmıştır. Kalabalık nüfusun bir sonucu olarak insanlar kısıtlı alanlarda yaşamaya çalışmaktadır. Temiz hava ve

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Enerjiyi Ziyan Etmeyelim! Hayatın her alanına hitap eden teknolojik gelişmeler iklimlendirme sektörünü de etkisi altına alarak devam etmektedir. Dünya genelinde enerji kaynaklarının hızla azalması var

Detaylı

Soğuk odalar -2/+2º - 8,4/10 m³

Soğuk odalar -2/+2º - 8,4/10 m³ Electrolux, çok farklı boyutlarda geniş bir soğuk oda ürün yelpazesine sahiptir. Tropik koşullarda (+43 C ortam sıcaklığında) çalışmaya uygundurlar. Soğuk odaların (-2 /+2 C) panel kalınlığı 60 mm dir;

Detaylı

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli

Konveyörlü Tip WTCS140 - elektrikli Electrolux Bulaşık Yıkama Sistemleri serisi, bulaşık yıkama işleminde yüksek verimlilik, tasarruf ve ergonomi konularında yüksek beklentileri bulunan profesyoneller için üretilir. Ürün serisi bardak yıkama,

Detaylı

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİSİ VARIABLE REFRIGERANT FLOW Sistemin Temel Elemanları 1. İÇ ÜNİTELER

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı