20-21 Mart 2014 MALATYA. Editör

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "20-21 Mart 2014 MALATYA. Editör"

Transkript

1

2 20-21 Mart 2014 MALATYA Editör MALATYA

3 Değerli Katılımcılar, Coğrafi yapısı nedeniyle yeryüzünde floristik zenginlik açısından önemli bir yere sahip olan Türkiye, Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden de dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Eski çağlardan beri halk ilacı ve baharat olarak halk tarafından kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler, taşıdığı ekonomik değer nedeniyle gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisi için de öneme sahiptir. İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Mart 2014 tarihlerinde düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi Çalıştayı kitabımızda, tıbbi ve aromatik bitkilerin eski çağlardan beri önemi, ormancılık, tıp ve eczacılık alanlarında ticari ve halk arasında kullanımı, günümüzdeki durumu, ekonomik değeri, mevzuatı, geleceği gibi konularda birbirinden değerli bildiriler yer almaktadır. Çalıştay, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olması vesilesiyle Eczacılık Fakültesi nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi ne fidan dikimi etkinliği ile ayrı bir anlam kazanmaktadır. Bahçemizin kuruluş aşamasında bize fidanlarıyla destek sağlayan ve üniversitemizle çeşitli konularda çalışma halinde bulunan Elazığ Orman Bölge Müdürü Sayın Ziya POLAT a şükranlarımı sunar, iki kurum arasındaki bu verimli işbirliğinin uzun yılar boyu devam etmesini temenni ederim. Başta toplantının üniversitemizde yapılmasına imkan veren Sayın rektörümüz Prof. Dr. Cemil ÇELİK olmak üzere çalıştayın hazırlanmasında özveri ile çalışan meslekdaşlarıma, maddi ve manevi olarak destekleyen tüm kişi ve kuruluşlara, kıymetli vakitlerini ayırıp çalıştayımıza konuşmacı olarak katılarak bizleri onurlandıran bilim insanlarımıza, uzmanlarımıza ve dinleyici olarak gelen değerli konuklarımıza teşekkür eder, kayısı çiçeklerinin açtığı şu günlerde Malatya mızda sizleri ağırlamaktan onur duyar, saygılar sunarım.

4 İnsanoğlu tarihin ilk çağlarından beri bitkilerden çeşitli şekillerde yararlanmaktadır. Başta gıda, tıp ve kozmetik sektörü olmak üzere pek çok alanda hammadde olarak kullanılmakta olan sekonder matabolitler, yani bitkilerin savunma, adaptasyon, neslin devamı için ürettiği doğal bileşikler, gelişen teknolojiye paralel olarak sentetik halde imal edilmiş ve ekonomik yönden uygun olması nedeniyle yıllardır kullanılmıştır. Ancak son yıllarda sentetiklerin yan etkilerinin bilincine varılması ve bunların doğada uzun süre yok olmayıp çevre kirliliğine yol açması nedeniyle halk doğal bitkisel ürünlere yönelmiştir. Türkiye nin çok zengin tıbbi ve aromatik bitki kaynaklarına sahip olmasına rağmen ilaç sanayimiz, sağlık ürünlerinin %70 ini ihraç etmektedir. Ülkemizden bitkiler hammadde halinde yurt dışına gitmekte ve bize işlenmiş, standardize edilmiş ve bitmiş ürün halinde kat kat fiyatla geri gelmektedir. Tıbbi ve Aromatik bitkilerle ilgili çalışmalar öncelik verilmesi gereken konulardan olmalıdır. Bilinçsiz ve aşırı miktarda doğadan bitki toplanması bazı türlerin neslini tehdit etmektedir. Ayrıca coğrafi şartlara bağlı olarak içerdikleri etken madde miktar ve içerikleri değişiklik gösterebilmektedir. Bunların hepsi ürün kalite ve standardına etki eden faktörlerdir. Hem biyolojik zenginliklerimizi korumak hem de ihtiyaçlara cevap verebilecek etkili ürün elde edebilmek için bitkilerimizin kültüre alınması ve doğru olarak işlenmesi gerekmektedir. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber konunun hassasiyeti ve önemine dikkat çekmek için düzenlediğimiz Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi başlıklı çalıştayın konuya ilgi duyan herkese fayda sağlamasını dilerim.

5 Dünya nüfusundaki artışve teknolojik gelişmeler insanların ihtiyaçlarındada çeşitlilik ve artışa neden olmuştur. Yapay kimyasal maddelerin canlılar üzerinde çeşitli zararları olduğunun belirlenmesi doğal ürünlere olan talebi artırmıştır. Bunların sonucunda doğal bitkilerin en önemli yayılış alanı olan ormanlara ve ormanlardan elde edilen çeşitli ürünlere olan ilgide ve bu ürünlerin ekonomik değerinde önemli artışlar gözlenmiştir. Ormanlarımızdan elde edilen Odun Dışı Orman Ürünleri (ODOÜ) günümüzde en az odun hammaddesi kadar değerli ve hatta bazı bölgelerimiz için yer yer daha kıymetli duruma geçmektedir. ODOÜ bugün ülkemiz ormancılığı için en önemli ihracat kalemleri arasında yer almaktadır. Ülkemiz ormanlarının hemen hemen her tarafında bulunan, orman köylüsünün ekonomisine az yada çok katkı sağlayan odun dışı orman ürünlerinden koruyarak sürdürülebilir bir şekilde yararlanmak gerekir. Bu nedenle ODOÜ nden faydalanma planlanmasının bir an önce ve doğru bir şekilde yapılması gerekir. Bu bağlamda üniversitelere, orman teşkilatına, orman köylüsüne, bu işin ticaret ile uğraşanlara ve diğer paydaşlara önemli görevler düşmektedir. ODOÜ nin alt gruplarından biri olan Odun Dışı Bitkisel Ürünler (ODBÜ) eczacılıkta Tıbbi ve Aromatik bitkiler olarak bilinmektedir. En önemli yayılışını ormanlık alanlarda gösteren bu bitkiler; gıda, ilaç, boya sanayi ve endüstrinin farklı kolları olmak üzere değişik kullanım alanlarına sahiptir. Tamamen doğal olan yada organik üründe diyebileceğimiz bu bitki türleri ve de bu bitkilerin organlarından elde edilen çeşitli ürünler genellikle her yıl kendisini yenilemekte, yani her yıl hasat imkânı vermektedir. Ormancılığımız açısından pek çok işlevi ve ekonomik değeri olan ODBÜ ile ilgili olarak İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından birlikte düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi Çalıştayına emeği geçen herkese çok teşekkür eder, kitapta yer alan bildirilerin ormancılık ve eczacılık camiasına faydalı olmasını temenni ederim.

6 Düzenleme Kurulu 6 Çalıştay Programı...7 Türkiye'nin Önemli Tıbbi ve Aromatik Odun Dışı Orman Ürünleri, K. Hüsnü Can BAŞER Odun Dışı Bitkisel Orman Ürünlerinin Önemi ve Kullanım Alanları, Nihat GÜLDAŞ, A. Sermin ÖZER 27 Odun Dışı Orman Ürünlerinde Toplama Standardı, Kerim GÜNEY Tarımsal Ormancılık ve Gıda Ormanları Örneği, Ömer Naci KAYA...66 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Potansiyel Dağılım Haritalaması Neden Önemlidir? Nasıl Gerçekleştirilmelidir? Kürşad ÖZKAN Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Kalite, Ekrem SEZİK Odun Dışı Bitkisel Orman Ürünlerinin Ekonomiye Kazandırılması: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Yolları, Mustafa Fehmi TÜRKER..107 Halk İlacından İlaç Geliştirilmesinde Saha ve Deneysel Çalışma Tasarımının Önemi, Erdem YEŞİLADA...141

7 Prof. Dr. Cemil ÇELİK (İnönü Üniversitesi Rektörü) İbrahim ÇİFTÇİ (Orman Genel Müdürü) Prof. Dr. İsmail ÖZDEMİR (İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan V.) Ziya POLAT (Elazığ Orman Bölge Müdürü) Yrd. Doç. Dr. Narin SADIKOĞLU (İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi) Ziya POLAT (Elazığ Orman Bölge Müdürü) Hüseyin DİNÇER (Elazığ Orman Bölge Müdürü Yardımcısı) Arzu BİLİCİ (Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü) Nihat GÜLDAŞ (Güneydoğu Anadolu Orm. Arş. Ens. Müdürlüğü) Prof. Dr. Kadir BATÇIOĞLLU (İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yrd.) Doç. Dr. Turan ARABACI (İnönü Üniv. Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik ABD Bşk.) Yrd. Doç. Dr. Narin SADIKOĞLU (İnönü Üniv. Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD Bşk.) Arş. Gör. M. Sina İÇEN (İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi)

8 08:00-09:00 Kayıt 09:00-10:00 Açılış 10:00-10:45 I. Oturum 10:45-11:15 Kahve Arası 11:15-13:15 II. Oturum 13:30-14:30 Öğle Yemeği 14:30-16:30 III. Oturum 09:00-11:00 IV. Oturum 11:00-11:30 Kahve Arası 11:30-12:15 V. Oturum 12:15-12:45 Kapanış 13:00-14:30 Öğle Yemeği 14:30-16:30 Fidan Dikimi

9 Prof.Dr. K. Hüsnü Can BAŞER Bahçeşehir Üniversitesi, Teknoloji Transfer Ofisi, Beşiktaş, İstanbul Türkiye 42 derece kuzey ve 36 derece kuzey meridyenleri arasında yer alan, Asya ve Avrupa da toprakları bulunan büyük bir ülkedir. Yüzölçümü yaklaşık kilometre kare olup yaklaşık 80 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Batıdan doğuya deniz seviyesi ile >5137 metre (Ağrı dağı) arasında yükselti gösterir ve Akdeniz, kara ve okyanusya (Rize) iklimlerinin etkisi altındadır. Kuzey de Karadeniz kıyıları boyunca Avrupa-Sibirya; batı ve güney de Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinin kıyıları boyunca Akdeniz; iç ve doğu Anadolu da İran-Turan bitki coğrafyası bölgelerinin kesişme noktasında olduğu için Türkiye Florası zengin ve çeşitlidir. Türkiye Florasında 9000 i aşkın tür e dahil i aşkın çiçekli bitki taksonu bulunmaktadır. Bu rakam Avrupa nın (Rusya hariç) tamamında kaydedilmiş tür sayısından yaklaşık 2000 daha azdır. Yani, bu haliyle Türkiye Florası bir kıta florası niteliğine sahiptir. Flora nın %30 unu aşkın kısmını endemik bitkiler oluşturur. 1/3 ü aromatik bitkilerden ibarettir ve Yaklaşık 1000 kadar bitki türü halk tıbbında kullanılmaktadır (1). Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası müteveffa Prof. Dr. P.H. Davis tarafından dokuz cilt ve bir ek cilt halinde yılları arasında Edinburg da basılmıştır (2, 3). 11. cilt yani 2. ek cilt ise Prof. Dr. Adil Güner, Prof. Dr. Tuna Ekim, Prof. Dr. Neriman Özhatay ve Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer editörlüğünde 2000 yılında yine Edinburg da yayınlanmıştır (4).

10 Türkiye nin zengin florası çok sayıda odundışı orman ürününün ticarete kazandırılması yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Ülkemiz yılda en az 100 milyon dolar değerinde tıbbi ve aromatik bitki ihracatı yapmaktadır. Yıllar itibariyle ihracat gelirlerimiz ve ürün kalitemiz sürekli bir artış içindedir. Bu makalede Türkiye nin bazı önemli tıbbi ve aromatik odun dışı orman ürünleri hakkında kısa bilgiler verilecektir. Kekik, defne ve adaçayı nın yıllık ihracat toplamları Tablo 1 de verilmiştir. Yıllar itibariyle Türkiye nin kekik, defne ve adaçayı ihracat toplamları Kekik+defne+adaçayı ve yıl Yıllık ihracat (milyon $) Birim ihraç değeri ($/kg) Kekik ülkemizin en önemli yabani bitkisel ürünüdür. Ülkemiz dünyanın en büyük kekik üreticisidir (5) yılında kuru kekik ihracatımız en yüksek değer olan ton a karşılık 40 milyon dolara, birim ihraç değeri ise 2.9 $/kg a ulaşmıştır. Bu değer 2005 yılında 10.4 milyon kg a karşılık 17.9 milyon dolardı. Birim ihraç değeri ise 1.7 $/kg idi. Yılda ton u aşkın kekik ülkemizde tarımsal üretimle üretilmekte ve en az 1000 ton kekik yurt içinde tüketilmektedir. Kalanı ya ihraç edilmekte ya da uçucu yağ üretiminde kullanılmaktadır. Türkiye nin yıllık kekik yağı ihracatı tahminen >20 ton civarındadır de 1.5 milyon dolarlık kekik yağı ihracatı yapılmıştır (Tablo 2).

11 Tablo 2 ve 3 de Türkiye nin kekik ihracatı ile tarımsal üretim rakamları verilmektedir. Türkiye nin kekik ihracatı Ton ABD Doları Birim İhraç değeri ($/kg) Türkiye nin kekik tarımsal üretim rakamları 2009* ** *Ünal Karık (2011) **Mustafa Öztürk (2013) Kekik, uçucu yağında timol ve karvakrol isimli birbiriyle izomerik monoterpenik fenoller taşıdığı için benzer kokuya sahip bitki türlerine verilen genel isimdir. Lamiaceae (Labiatae) familyasına dahil Origanum, Thymus, Thymbra, Coridothymus ve Satureja türlerine ülkemizde kekik adı verilir. Türkiye nin kekik ihracatının büyük kısmını aşağıdaki beş tür oluşturur. Bunlar önem sırasına göre 1. Origanum onites (Türk kekiği, İzmir kekiği, bilyalı kekik)

12 2. Origanum vulgare subsp. hirtum (Sin. Origanum heracleoticum) (Yunan kekiği, İstanbul kekiği) 3. Origanum minutiflorum (Yayla kekiği, toka kekiği, Sütçüler kekiği) [Endemik] 4. Origanum dubium ( sin. O. majorana) (Beyaz kekik, Alanya kekiği) (6) 5. Origanum syriacum var. bevanii (İsrail kekiği, Suriye kekiği, Tarsus kekiği) Ülkemizde yöresel olarak kullanılan ve bir kısmı ihraç edilen diğer kekik türleri şunlardır: Thymbra spicata, T. sintenisii (Sivri kekik, karakekik, karabaş kekik) Coridothymus capitatus [Tımari, İspanyol kekiği (Spanish oregano)] savory) Satureja cuneifolia, S. hortensis, S. montana (Zahter, Satureja spicigera (Trabzon kekiği) Kuzey doğu Anadolu da toplanır ve tüketilir. Thymus türleri, T. kotschyanus (Bitlis kekiği) hariç ihraç edilmez, sadece yetiştikleri yörelerde çay olarak içilir. Origanum onites Ege bölgesinde başarıyla ekilmekte ve organik tarımı da yapılmaktadır. Avrupa Farmakopesinde kekik (Origani herba) monografı bulunmaktadır. Buna göre Origanum onites ve O. vulgare subsp. hirtum veya karışımları Avrupa Farmakopesinin ofisinal kekik türleridir. Kuru drog en az %2.5 uçucu yağ içermeli bunun da en az %60 ı karvakrol ve timol den ibaret olmalıdır (7).

13 Kekik yağı, kekiklerin kurutulmuş toprak üstü kısımlarının buhar distilasyonuna tabi tutulmasıyla elde edilen bir uçucu yağdır. Yağın alınmasından sonra kalan sulu kısım kekik suyu dur. Çok acı olan kekik suyu bazı firmalarca %20-50 oranında suyla seyreltildikten sonra 1-5 L lik plastik veya cam şişeler içinde ticarete sevkedilir. Kekik suyu berrak olmalı, üzerinde yağ damlaları bulunmamalıdır. Bulanık veya yağlı kekik suları bir tülbent üzerine koyulan pamuktan süzülerek berraklaştırılmalıdır. Aksi takdirde, kekik suyunun rengi pembeleşir veya kararır ve özelliğini kaybeder. Kekik suyunun içerdiği %1.2 tamamen suda çözünmüş uçucu yağ içinde ana bileşikler olarak karvakrol (ca. %70) ve tabiatta nadir bulunan ve kekik yağında bulunmayan p- mentendiol ler (ca. %10) bulunur (8) (Şekil 1). Kekik suyunun bileşimindeki başlıca bileşikler Kekik suyu Ege bölgesinde köy mutfaklarında dahice hazırlanmış çok basit imbiklerde üretilmektedir. Bunun için ateş üzerine yerleştirilmiş bir tencere içerisine kekik, su ve bir saçayak üzerine oturtulmuş kavanoz koyulur. Tencerenin kapağı ters çevrilir ve yayvan kısma buzlu su ilave edilir. Kaynama başlayınca soğuk yüzeye çarpan buharlar sıvılaşır ve kavanozda toplanır. İşlem bitince kavanoz çıkartılır. Üstte yüzen uçucu yağ bir kaşıkla alınıp küçük bir şişeye aktarılır. Su ise kekik suyudur (Şekil 1). Kekik suyu halk tıbbında genel olarak hastalıklardan koruyucu (profilaktik), sindirim sistemi regülatörü, antiülser, hazmettirici, antidiyabetik, lipit düşürücü olarak kullanılır.

14 Köy tipi kekik suyu imbik düzeneği Türk halk tıbbında kekik bilhassa sindirim sistemi rahatsızlıkları için kullanılır. Yapılan bilimsel çalışmalarda kekik, kekik yağı, kekik suyu ve karvakrol ün aşağıdaki biyolojik etkileri saptanmıştır (9). Sindirim sistemi kasılmalarını önler, koleretik etkilidir. suyu) etkili) Tansiyon düşürücü (uçucu yağ); tansiyon arttırıcı (kekik Mikrop öldürücü Antitümör Yara iyileştirici Antigenotoksik, antimutajenik Antioksidan, serbest radikal süpürücü etkili Ağrı kesici ve iltihapları önleyici Spazm çözücü ACE inhibitörü (Alzheimer hastalığında etkili) Antielastaz (Kronik akciğer yetmezliği ve anfizeme karşı

15 Karaciğer koruyucu/antihepatotoksik; karaciğerde iskemi tahribatını önleyici Leishmannia, Trypanosoma, Plasmodium gibi parazitlere karşı antiparaziter Böcek öldürücü Balarısı hastalıklarında etkili Gıda koruyucu, yem katkısı Bir Akdeniz bitkisi olan Salvia fruticosa (sin. S. triloba) (Lamiaceae) nın kurutulmuş yaprakları bitkisel çay olarak veya uçucu yağ üretimi için kullanılır itibariyle Türkiye den 5.9 milyon dolar karşılığı 1490 ton kuru adaçayı yaprağı ihraç edilmiştir. Türkiye de yılda yaklaşık kg adaçayı uçucu yağı üretilmektedir (1). Salvia tomentosa (sin. S. grandiflora) ve S. aramiensis in kurutulmuş yaprakları da Türkiye de aynı amaçlarla kullanılmaktadır. Salvia officinalis (Tıbbi adaçayı) Türkiye nin doğal bitkisi olmayıp, ihracat amacıyla tarımı yapılmaktadır. S. officinalis ten elde edilen adaçayı esansının ağızdan alındığında kısa süreli hafıza kayıplarını önlediği gösterilmiştir. Günlük doz g dır. Adaçayı antiseptik, gaz söktürücü, spazm çözücü, ter kesici, ağız ve dişeti iltihaplarını iyileştirici, menopoz şikayetlerini önleyici, kan şekerini düşürücü, gençlerde davranış ve zeka performansını arttırıcı olup Alzheimer da yararlı bir bitkidir. Rahim kaslarını uyardığı ve süt salgılamasını azalttığı için hamile ve lohusaların kullanması sakıncalıdır. Tıbbi adaçayının günlük dozu 4-6 g kuru yapraktır. Çay olarak alınır.

16 Türkiye de Sideritis (Lamiaceae) türlerinin çiçek başakları çay olarak kullanılır. Türkiye florasında 40 dan fazla Sideritis türü kayıtlıdır. Türkiye İspanya ile birlikte Sideritis cinsinin 2 önemli gen kaynağıdır. İspanya ve çevresinde Sideritis seksiyonuna dahil 69 tür ve 100 takson; Türkiye de ise Empedoclia ve Hesiodia seksiyonlarına dahil 46 tür ve 55 takson bulunmaktadır (1). Endemik olan S. congesta, S. caesarea, S. stricta gibi türler hem yurt içinde satılmakta hem de ihraç edilmektedir. Çiçek durumları farklı, hafif ve hoş bir aromaya sahiptir. Bu aroma bir çiçek durumunun sıcak suya 1 dakika kadar daldırılmasıyla ekstre edilebilir. Grubumuzca yapılan çalışmalarda Sideritis türlerinin antistres etkiye sahip olduğu bulunmuştur (10). Ülkemizden yılda yaklaşık 50 ton kadar Sideritis çiçek durumları toplanmakta ve 15 ton kadarı ihraç edilmektedir. Uçucu yağı L-Karvon ca zengin Mentha spicata (Bahçe nanesi, spearmint), Mentolce zengin Mentha x piperita (Tıbbi nane, kara nane, Peppermint) ve Mentha arvensis var. piperascens (M. canadensis) (Japon nanesi, Japanese mint) ticari nane türleridir. Türkiye de nane olarak yetiştirilen ve kullanılan Mentha spicata dır. Mentha x piperita az miktarda ve ihracat amacıyla yetiştirilmektedir. Pulegonca zengin Mentha pulegium (Pennyroyal, Filiskin, Yarpuz) Türkiye nin yabani bitkisidir. Doğadan toplanmakta ve az miktarda yağ üretimi yapılmaktadır. Osmanlılar zamanında çok miktarda üretildiğine dair bilgiler mevcuttur yılında, Türkiye aniden 3 ton filiskin yağı ihraç edince yaptığımız araştırma sonucunda bitki materyalinin M.pulegium değil Micromeria fruticosa subsp. brachycalyx ve subsp. barbata (Lamiaceae) [Mergüş] olduğu ortaya çıktı. Her iki türün de yağında filiskin yağının ana maddesi olan pulegon bulunmaktadır. Ancak, bu üretim daha sonra yapılmamıştır.

17 Türkiye de yetişen yabani nane türlerinin uçucu yağları araştırılmıştır (11, 12). Türkiye nin nane ihracatı yıllar itibariyle şöyle gerçekleşme rakamları Tablo 4 te verilmiştir. Türkiye nin kuru nane ihracatı Laurus nobilis (Lauraceae) in meyve ve yapraklarından yağ elde edilir (13). Meyveler: Ezilen meyveler suda kaynatılır ve üstte yüzen aromatik sabit yağ alınarak öncelikle sabun yapımında kullanılır. Defne sabunu tıbbi sabun olarak kepeğe karşı ve saçı güçlendirmek amacıyla kullanılır. Yapraklar: Kurutulmuş yapraklar çeşni olarak kullanılır. Yaprakların damıtılmasıyla elde edilen uçucu yağ gıda tatlandırmada ve parfümeride kullanılır. Türkiye 2012 de $30 milyon karşılığı ton kuru yaprak ihraç etmiştir deki ihracat $ 26.1 milyon karşılığı 9354 ton kuru yaprak daki ihraç değerleri, 8891 ton a karşılık $25.6 milyon idi. Ayrıca yılda yaklaşık ton defne meyvesi yağı (Tehnel yağı, gar yağı) ihraç edilmektedir. Defne yaprağı yağının yıllık üretim miktarı yaklaşık 1 tondur.

18 Ham sığala yağı Türkiyenin güney batı köşesinde Liquidambar orientalis (Hamamelidaceae) [Günlük ağacı] ten elde edilir. Ağaç gövdeleri yaralanarak tatlı kokulu bir balzamın oluşması sağlanır. Gövdeden özel kazıma aletleriyle sıyrılan balzam bulaşmış kabuk ve odun sıyrıkları suda kaynatılır. Balzam dibe çökerken, odun sıyrıkları ve kabuk suda yüzer. Ayrılan odunsu materyal buhur olarak yakılır. Ham balzam saflaştırıldıktan sonra parfümeride ve sinamik asit ve esterlerinin üretimi için kullanılır. Ham balzamdan halk tıbbında yara iyi edici olarak yararlanılır. Sığala yağının Türkiye den ihracatı farklılık gösterir: 1994 te, $ karşılığı 19.6 ton ihraç edilmişken, 1999 da, sadece $3.817 karşılığı 266 kg sığala yağı ihracatı yapılmıştır. Meyan kökü yabani yetişen Glycyrrhiza glabra (Leguminosae) [Meyan, Biyan] dan elde edilir. Halen ham drog olarak bilhassa tütün, şekerleme, alkolsüz içecek ve ilaç sanayilerinde kullanılmak üzere ihraç edilmektedir. Ülkemizde meyan ekstresi [meyan balı] üreten iki fabrika muhtelif sebeplerden ötürü kapanmıştır. Halen sadece Gaziantep te bir fabrika vardır. Meyan kökü ve ekstresi mide ülseri ve öksürüğe karşı kullanılır. Türkiyenin Adana ve Hatay bölgelerinde üretilen meyan şerbeti yaz aylarında serinletici olarak içilir.

19 1997 de, Türkiye $ 1.5 milyon karşılığı ton meyan kökü ihraç etmiştir te bu rakam dolar karşılığı 522 ton a, 2009 da 311 ton a karşılık $ a düşmüş, 2012 de 434 ton a karşılık $ olarak gerçekleşmiştir. Çöven kökü (White soapwort) ülkemizde yabani yetişen Gypsophila Caryophyllaceae) türlerinden elde edilir. Genellikle G. arrostii kökleri kullanılırken, son yıllarda Doğu Anadolu dan toplanan G. bicolor (Van çöveni) ve G. graminifolia da kullanıma girmiştir. Köklerin sulu ekstresi Türkiye de Helva yapımında kullanılır. Bu nedenle drog genellikle yurt içinde tüketilir. Yine de yılda yaklaşık 200 ton çöven kökü ihraç edilmektedir yılı ihracatı $ karşılığı 199 ton olmuştur de $ karşılığı 240 ton çöven kökü ihraç edilmiştir. Köklerden yurt dışında yangın söndürücü köpük yapımı ile ilaç ve kozmetik sanayilerinde kullanılan ham saponin üretimi için yararlanılır. Salep, Orchidaceae familyasına dahil toprak orkidelerinin yumrularından elde edilir. Orchis, Ophrys, Platanthera, Serapias, vs. türlerinin sert yumruları toplanır, yıkanır ve ya bir ipe geçirilir ya da kevgire yerleştirildikten sonra enzimlerini öldürmek için bir müddet kaynar suda tutulur. Yumrular taş gibi sertleşinceye kadar güneşte kurutulur. Öğütülüp toz haline getirilen salep süt ile kaynatılarak bilhassa kışın içilen salep hazırlanır. Yazın salep ünlü Maraş dondurmasının hazırlanmasında kullanılır. Salep veren bitkiler orman ve çayırlarda yetişir. Çoğu ülkelerde nesli tükenmekte olduğundan doğadan toplanması yasaktır.

20 Türkiye den ihracatı yasak olduğu halde, salep tozu adı altında ihracat listelerinde yer almaktadır. Yurtiçi tüketimi yüksek olduğu için çok miktarda yumru toplanmaktadır. Kültürü başarılamamıştır. Zira, tohumlarının çimlenebilmesi için toprakta bir mikromantarın varlığı gereklidir. Bu nedenle sadece doğadan toplanma opsiyonunun bulunması çevreci kişi ve kuruluşları rahatsız etmektedir. ANCAK, sürdürülebilir bir şekilde hasat edilme yolu vardır. Bitkinin bir sert, diğeri yumuşak 2 yumrusu bulunur. Bitki sökülmek üzere köklendikten sonra sadece sert yumru kopartılıp, bitki hemen toprağa gömülürse, yaşamını sürdürür ve hem tohum döker hem de ertesi yıl yeni bir sert yumru verir. Bu örnek, basit bir eğitimle bile bitkinin neslinin korunabileceğini göstermektedir. Ülkemizde yetişen Tilia argentea (Gümüşi ıhlamur), T. rubra (Kafkas ıhlamuru), T. platyphyllos (Yaz ıhlamuru, büyük yapraklı ıhlamur) ile yetiştiği şüpheli olan bir Avrupa bitkisi T. cordata ( Kış ıhlamuru, küçük yapraklı ıhlamur) nun çiçekli brakteleri kurutulduktan sonra çay olarak kullanılır, satışa arzedilir veya ihraç edilir. Türkiye nin ıhlamur ihracatı Türkiye nin diğer önemli tıbbi ve aromatik bitkilerinin ihracat rakamları Tablo 6 da verilmiştir.

21 Türkiye nin diğer önemli tıbbi ve aromatik bitkilerinin ihracatı Keçiboynuzu Kimyon Rezene/Ardıç Mahlep Anason Ihlamur Biberiye Sumak Çörekotu Kişniş Keten tohumu Safran Haşhaş tohumu Baharat karışımları Diğer baharatlar Diğer Tıbbi ve aromatik bitkiler * * Anadolu da tıbbi ve aromatik bitki kullanımı ve ticareti çok eski devirlere dayanmaktadır. Hitit imparatorluğu döneminde kullanılan tıbbi bitkilerin listesi Tablo 7 de görülebilir.

22 bitkiler (14) Hitit imparatorluğu döneminde kullanılan tıbbi Abies cilicica Abietis resina Köknar Cilician fir Agropyron repens Graminis rhizoma Ayrık Couch grass Allium cepa Allii cepae bulbus Soğan Onion Allium sativum Allii sativi bulbus Sarımsak Garlic Amygdalus communis Anethum graveolens Amygdali semen Badem Almond Anethi fructus Dereotu Dill Armeniaca vulgaris Armeniacae semen Zerdali Wild apricot Buxus sempervirens Buxi folia Şimşir Box Cannabis sativa Cannabis herba ve fructus Kenevir Hemp Carum carvi Carvi fructus Keraviye Caraway Cedrus libani Cedri pix Sedir Cedar Coriandrum sativum Coriandri fructus Kişniş Coriander Cornus mas Corni fructus Kızılcık Cornelian cherry Crocus sativus Croci stigmata Safran Saffron Cuminum cyminum Cumini fructus Kimyon Cumin Cupressus sempervirens Echinophora tenuifolia Foeniculum vulgare Cupressi fructus Selvi Cypress Echinophorae herba Çörtük Echinophora Foeniculi fructus Rezene Fennel Glycyrrhiza glabra Liquiritiae radix Meyan Liquorice Gypsophila sp. Gypsophilae radix Çöven Soapwort Hyoscyamus niger Hyoscyami folia Banotu Henbane Juniperus oxycedrus Juniperi fructus Ardıç Juniper

23 Laurus nobilis Lauri fructus Defne Bay laurel Lupinus albus Lupini semen Tirmis Lupin Mandragora autumnalis Mandragorae radix Adamotu Mandrake Mentha sp. Menthae folium Nane Mint Myrtus communis Myrti fructus ve folia Mersin Myrtle Olea europea Olivae oleum Zeytin Olive Papaver somniferum Papaveris semen ve Opium Haşhaş Opium poppy Peganum harmala Pegani semen Üzerlik Peganum Plantago sp. Plantaginis folia Sinirli ot Plantago Punica granatum Granati fructus Nar Pomegranate Quercus infectoria Q.ithaburensis Rhamnus catharticus Quercinae gallae Querci semen Rhamni cathartici fructus Meşe mazısı Meşe palamutu Akdiken Ruta graveolens Rutae herba Sedefotu Rue Oak gall Valonea Yellow berry Salix sp. Salicis cortex Söğüt Willow Sesamum indicum Sesami oleum Susam Sesame Solanum nigrum Solani nigri herba İt üzümü Hound's berry Tamarix sp. Tamaricis folia Ilgın Tamarix Thymus sp. Thymi herba Kekik Thyme Veratrum album Veratri albi rhizoma Aksırık otu White hellebore Zizyphus jujuba Jujubae fructus Hünnap Jujube bitkiler Türkiye de yetişip ilaç yapımında kullanılan

24 Acı badem* (sabit yağ, uçucu yağ) Acı biber* (oleorezin, tentür) Acı çiğdem (kolşisin) Acı nane*(yaprak, ekstre, uçucu yağ) Adaçayı (yaprak, ekstre, uçucu yağ) Alıç (yaprak, çiçek, meyva) Anason* (meyva, uçucu yağ) Ardıç (katran) Ardıç (meyva) At kestanesi (essin) Bahçe nanesi* (yaprak) Banotu (Hiyosin) Belladonna (yaprak, tentür, ekstre, şurup, alkaloit, atropin) Biberiye (yaprak, uçucu yağ) Böğürtlen (sıvı ekstre) Buğday* (ekstre) Çam* (terementi, uçucu yağ) Çay* (teobromin, kafein) Çoban üzümü (meyva) Çörekotu* (tohum) Defne (uçucu yağ) Ebegümeci (yaprak) Filiskin (herba) Gelincik (çiçek) Gül* (distilat, uçucu yağ) Haşhaş* (morfin, papaverin, kodein) Hatmi (yaprak, ekstre) Hint yağı* (sabit yağ) Prunus amygdalus Capsicum frutescens Colchicum speciosum Mentha piperita Salvia fruticosa Crataegus monogyna, C.oxyacantha Pimpinella anisum Juniperus oxycedrus Juniperus communis Aesculus hippocastanum Mentha spicata Datura stramonium, D. metel Atropa belladonna Rosmarinus officinalis Rubus fruticosus Triticum sativum Pinus brutia, P. sylvestris Thea sinensis Vaccinium myrtillus Nigella sativa Laurus nobilis Malva sylvestris Mentha pulegium Papaver rhoeas Rosa damascena Papaver somniferum Althaea officinalis Ricinus communis

25 Ihlamur (çiçek) İstanbul kekiği (herba) Karnıyarık otu (tohum, tohum kılıfı) Kekik* (herba, uçucu yağ) Kırmızı biber* (oleorezin) Kimyon* (meyva) Kişniş* (meyva) Lavandin* (çiçek, uçucu yağ) Lavanta* (çiçek, uçucu yağ) Limon* (uçucu yağ) Meyan (kök, ekstre) Narenciye* (meyva kabuğu, hesperidin) Nevruz çiçeği, aynısafa (çiçek) Oğulotu (yaprak, tentür, uçucu yağ) Ökseotu (yaprak, ekstre) Öksürük otu (yaprak) Ölmez çiçek (çiçek) Papatya (çiçek, ekstre, uçucu yağ) Porsuk ağacı (taksol) Portakal* (kabuk tentürü ve uçucu yağ) Rezene* (meyva, ekstre) Sarımsak* (allisin, ekstre) Sığır kuyruğu (çiçek, ekstre) Soya* (sabit yağ) Süpürge otu (çiçek) Şerbetçiotu* (kozalak) Şevketi bostan (sıvı ekstre) Tekesakalı (çiçek) Tilia platyphyllos, T.rubra, T.argentea Origanum vulgare subsp.hirtum Plantago psyllium Origanum onites, O.dubium, O.minutiflorum, O.syriacum var. bevanii Capsicum annuum Cuminum cyminum Coriandrum sativum Lavandula angustifolia x latifolia Lavandula angustifolia Citrus limon Glycyrrhiza glabra Citrus meyvaları Calendula officinalis Melissa officinalis Viscum album Tussilago farfara Helichrysum plicatum Matricaria chamomilla Taxus baccata Citrus sinensis Foeniculum vulgare Allium sativum Verbascum thapsiforme Soja hispida Calluna vulgaris Humulus lupulus Scolymus hispanicus Spiraea ulmaria (= Filipendula ulmaria)

26 Turunç* (çiçek) Tütün* (nikotin) Yünlü yüksükotu (digoksin) Zeytin* (Sabit yağ) Citrus aurantium Nicotiana tabacum Digitalis lanata Olea europea *Tarım ürünü K.H.C. Baser, Aromatic Biodiversity Among the Flowering plant taxa of Turkey, Pure Appl.Chem., 74 (4) (2002). P.H. Davis (Ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vols 1-9, Edinburgh University Press, UK ( ). P.H. Davis, R. Miller, K. Tan (Eds.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 10, Edinburgh University Press, UK (1988). A.Guner, N.Ozhatay, T.Ekim, K.H.C.Baser (eds.), Flora of Turkey and East Aegean Islands, Vol.11, Edinburgh University Press, UK (2000). K.H.C.Baser, The Turkish Origanum Species, In: Oregano, The Genera Origanum and Lippia, S.E.Kintzios (Ed.), Taylor and Francis, UK (2002). B. Lukas, R. Samuel, E. Mader, K.H.C. Baser, H. Duman, J. Novak, Complex evolutionary relationships in the Origanum L. section Majorana Benth. (Lamiaceae), Botanical J. Linnean Soc. 171, (2013). European Pharmacopoeia, 5th edition, Council of Europe, Council of Europe, Strasbourg, p (2004). S.Aydın, K.H.C.Başer, Y.Öztürk, The Chemistry and Pharmacology of Origanum (Kekik) Water, in Essential Oils: Basic and Applied Research, Proceeding of the 27th International Symposium on Essential Oils, 8-11 September 1996, Vienna, Austria, Ch.Franz, A.Mathe and G.Buchbauer (Eds.), p (1997). KHC Baser, Biological and Pharmacological Activities of Carvacrol and Carvacrol Bearing Essential Oils, Current Pharmaceutical Design, 14, (2008). Y.Ozturk, S.Aydin, N.Ozturk, K.H.C.Baser, Effects of Extracts from Certain Sideritis species on Swimming Performance in Mice, Phytother. Res., 10, (1996). K.H.C.Baser, M.Kurkcuoglu, G.Tarımcılar, G.Kaynak, Essential Oils of Mentha species from Northern Turkey, J.Essent. Oil Res., 11, (1999). K.H.C. Baser, M. Kurkcuoglu, B. Demirci, T. Ozek, G. Tarimcilar, Essential oils of Mentha species from Marmara region of Turkey, J. Essent. Oil Res., 24(3) (2012). H.Tanriverdi, T.Ozek, S.H.Beis, K.H.C.Baser, Composition of Essential Oils of Turkish Laurel Leaves and Berries, Essays for Science:

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI Proje Koordinatörü Proje Sorumlusu Danışman Proje No :Vet.Hek. Ahu KAYALARLI ACARTÜRK : Zir. Müh. Adem BÜYÜKHAN

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

unalkarik@gmail.com YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS

unalkarik@gmail.com YABANCI DİL BİLGİSİ Yabancı Dil / Derecesi KPDS ÜDS TOEFL IELTS KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Ünvan Dr. Ünal KARIK Mühendis Dahili 451 E-mail Doğum Tarihi - Yeri unalkarik@gmail.com 16.07.1973-ERZİNCAN EĞİTİM BİLGİLERİ Doktora Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Tarla

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

TARĠFE BEDELĠ CETVELLERĠ-1 ODUN DIġI ÜRÜNLER

TARĠFE BEDELĠ CETVELLERĠ-1 ODUN DIġI ÜRÜNLER TARĠFE BEDELĠ CETVELLERĠ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,00 2 ġimģir(odun) Ton 3,30 3 Süpürge Çalısı Ton 0,30 A 4 KamıĢ Adet 0,01 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,40 6 Diğer Çalılar Ton 0,40 7 Delice(Yabani

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Geçmiş dönemdeki Ormancılık anlayışı; Ormancılık sektörünün GSMH daki payı; %0,5 %3 Odun Dışı Orman Ürünü Nedir? ODOÜ lerin önemi; Ekonomik Sosyal Kültürel Ekolojik Faydalanan

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI Türkiye nin bitkisel zenginliği Ülkemizde 12.500 farklı bitki türü bulunuyor. Bu bitkilerin 4.000 tanesi yaklaşık 1/3 ü endemik (ülkemize

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Ülkemizdeki Ormancılık anlayışı; 20. yy. dan sonra Hızlı nüfus artışı Teknolojik gelişmeler Kişi başına düşen gelir düzeyinin artması Eğitim düzeyinin yükselmesi Toplumların değer

Detaylı

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir DEFNE Latince ismi : Laurus nobilis Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir Defne Bitkisi: Anavatanı Asya olan Defne,

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı:

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı: Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/01/20-31//20 T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.55 0.5500 11,420.00 KG 6,281.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.51 0.63 0.5588 1,477,243.00 KG 825,411.14 21 ARPA MTS 0.45 0.73

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR Prof. Dr. GÜLÇİN SALTAN İŞCAN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Soğuk algınlığı Virüslerin neden olduğu rinit,

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

UÇUCU YAĞLAR. Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Hazırlayan Songül BEKTAŞOĞLU 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi UÇUCU YAĞLAR Üretim Türkiye de uçucu yağ üretiminin büyük kısmını gülyağı oluşturmaktadır.

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 5.3. Tarımsal Ormancılıkta Kullanılabilecek Bazı Önemli Odunsu Çok Yıllık Bitkiler ve Özellikleri 1. KAVAK (Populus ssp.) Daha sonraki yıllarda

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ S.NO ÜRÜN ADI BİRİM DİZİ ADETİ 1 ACIBADEM YAĞI 20CC 12 2 ADAÇAYI YAĞI 20CC 12 3 AHUDUDU AROMASI 20CC 12 4 ALABALIK YAĞI

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanılan kısımları; yaprak, çiçek, tohum, kök, kabuk vb. gibi organlardır ve bunların içlerindeki etkili bileşikler nedeniyle hastalıkları tedavi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.74 0.7388 21,560.00 KG 15,928.40 2 ARPA MTS 0.47 0.75 0.5951 11,301,552.00 KG 6,725,850.62 1252 ARPA OFİS-A 0.61 0.62 0.6164 952,720.00

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

Gümüşhane Yöresinde Yetişen Bazı Önemli Odun Dışı Orman Ürünleri ve Kullanım Miktarları

Gümüşhane Yöresinde Yetişen Bazı Önemli Odun Dışı Orman Ürünleri ve Kullanım Miktarları 3 2 3 GÜFBED/GUSTIJ (2013) 3 (2): 40-48 Research/Araştırma Gümüşhane Yöresinde Yetişen Bazı Önemli Odun Dışı Orman Ürünleri ve Kullanım Miktarları M. Said FİDAN 1,*, Ayşe ÖZ 1, Hakan ADANUR 1, Bülent TURAN

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 23 ARPA YEMLİK MTS 0.62 0.70 0.6379,2,340.00 KG 772,660.05 6 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.82 0.7504 30,830.00 KG 233,246.60 26 ARPA YEMLİK ı:,005,906.65 42 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri BÖLÜM 6 Artvin in Ballı Bitkileri Özgür EMİNAĞAOĞLU, Hayal AKYILDIRIM BEĞEN, Güven AKSU Ballı bitkiler, balarısının bal üretmek için ziyaret ettiği çiçekli bitkilerdir. Arılar çiçeklerden polen taneleri

Detaylı

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası

Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası. Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Antibakteriyel bitkiler, Akneye iyi gelen bitkiler ve dahası Ağrılı Adet Ezan Çiçeği Kullanımı: Tohum yağı genç kızlara 4 gr günde yetişkinlere

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 11,270. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/203 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.58 0.5750 9,600.00 KG,270.00 ARPA MTS 0.49 0.73 0.5836,207,733.00 KG 6,540,880.60 3258 ARPA TTS 0.55 0.77 0.6230 4,694,597.00 KG

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/08/2017. Tarih: Sayı: 8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2017 T.C. Sayfa: 1-13 ARPA MTS 0.69 0.91 0.423 2,745,03.00 KG 2,312,112.9 265 ARPA TTS 0.5 0.7 0.52 354,500.00 KG 304,240.30 ARPA YEMLİK ı: 2,616,353.2 273 ARPA ı 2,616,353.2

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli 0/0/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: - 2 ARPA MTS 0.70.5 0.888 8,403,77.00 KG 7,462,885.58 633 ARPA TTS 0.84.9 0.934,845,430.00 KG,723,733.67 46 ARPA YEMLİK ı: 9,86,69.25 679 ARPA ı 9,86,69.25 679

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM Mesut Uyanık 1*, Ş. Metin Kara 2, Bilal Gürbüz 1, Yasin Özgen 1 1 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Dışkapı-Ankara 2 Ordu Üniversitesi,

Detaylı

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Küçük Ölçekli Botanik Bahçesi Oluşturulması ve Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRÜF ORMANI

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRÜF ORMANI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRÜF ORMANI EYLEM PLANI 2014-2018 O R M A N G E N E L M Ü D Ü R L Ü Ğ Ü T R Ü F O R M A N I E Y L E M P L A N I 2 0 1 4-2 0 1 8 Orman Genel Müdürlüğümüzün

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI İKTİSADÎ ARAŞTIRMALAR VAKFI ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI SEMİNER İSTANBUL, 1998 DOÇ.DR. NASİP DEMİRKUŞ: Sayın Vali'm, Sayın İktisadi Araştırmalar Vakfı Yetkilileri, Saygıdeğer Misafirler, Değerli

Detaylı

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN EKONOMİK ÖNEMİ

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN EKONOMİK ÖNEMİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN EKONOMİK ÖNEMİ Ahmet MERT 1 Erdal Dağıstan 2 amert@mku.edu.tr edagistan@mku.edu.tr 1 M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2 M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

TIBBĐ VE AROMATĐK BĐTKĐLERĐN YETĐŞTĐRĐLMESĐ

TIBBĐ VE AROMATĐK BĐTKĐLERĐN YETĐŞTĐRĐLMESĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE TIBBĐ VE AROMATĐK BĐTKĐLERĐN YETĐŞTĐRĐLMESĐ Harun YILMAZ 1 Gülçin KÜÇÜKÖZCÜ 1 Ebru TERZĐ 1 1 Pazaryeri Meslek Yüksekokulu

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

BİTKİSEL ÜRÜNLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Hazırlayan Özgür BALCI Bitkisel Ürünler Şube Müdürü

BİTKİSEL ÜRÜNLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Hazırlayan Özgür BALCI Bitkisel Ürünler Şube Müdürü BİTKİSEL ÜRÜNLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Hazırlayan Özgür BALCI Bitkisel Ürünler Şube Müdürü ODUN DIŞI BİTKİSEL ÜRÜNLER ÖNEM KAZANABİLECEK ODOÜ LER 10 8 1800 7 5 1800-1950 4 Bugün 2 Gelecek ORMANIN FONKSİYONLARINDAKİ

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2007/50 İstanbul, 30 Mayıs 2007 KONU : Bazı Mallara Uygulanacak

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN 2014 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretiminin % 6,5 düşüşle 59,6 milyon ton, Sebze üretiminin % artışla 28,7 milyon ton,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Doğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Ülkemizin en yüksek ve engebeli bölgesidir.

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR -2- Gıda Sektöründe En Güçlü İllerden Biri Olan BALIKESİR Tüm Ülkeye ve Dünyaya Açılıyor Balıkesir birçok gıda üretiminde gerçekten Türkiye yi Doyuran il olma özelliğini

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44, HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 1.82 1.82 1.8169 221.00 KG 401.54 1 ARPA YEMLİK ı: 401.54 1 ARPA ı 401.54 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.20 2.60 0.2195 1,832,758.00 KG 402,241.91

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.87.00 0.8806 3,500.00 KG 99,950.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.89.00 0.956 347,550.00 KG 38,202.20 ARPA YEMLİK ı: 48,52.20 4 ARPA ı 48,52.20 4 MISIR MISIR

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.75 0.85 0.876 49,060.00 KG 2,870.00 9 ARPA YEMLİK TTS 0.84 0.98 0.9060 2,905.00 KG 9,989.38 8 ARPA YEMLİK ı: 33,859.38 7 ARPA TOHUMLUK ARPA TOHUMLUK

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 6,390.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇAVDAR , KG 6,390. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-23 ARPA YEMLİK MTS 0.58 0.74 0.6641 911,590.00 KG 605,363.61 30 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.80 0.7451 459,175.00 KG 342,5.65 37 ARPA YEMLİK ı: 947,489.26 67 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR ÖDEMİŞ İLÇESİNDE PATATES ÜRETİMİ, KOŞULLAR ve SORUNLAR GİRİŞ Solanaceae familyasına ait olduğu bilinen patatesin Güney Amerika`nın And Dağları nda doğal olarak yetiştiği; 16. yüzyılın ikinci yarısında

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/05/206-3/05/206 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.7 0.85 0.7790 20,260.00 KG 56,78.60 ARPA YEMLİK ı: 56,78.60 ARPA ı 56,78.60 MISIR MISIR MISIR CİN İHR,075.20 KG MISIR CİN TTS.75

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 T.C. Sayfa: 1-23 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.81 0.7723 503,240.00 KG 388,650.16 19 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.85 0.7407 272,790.00 KG 202,047.20 14 ARPA YEMLİK ı: 590,697.36 33

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31//2016 T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.40 0.81 0.7151 1,557,885.00 KG 1,113,993.91 26 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.83 0.7188 354,916.34 KG 255,4.27 8 ARPA YEMLİK TTS-GT 0.77 0.78

Detaylı

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL ÖZET Tekirdağ İlinde bulunan iğde bitkisinin farklı kullanım alanlarını bulmak ve bu sayede ekonomiye katkı sağlamak amaçlanmıştır.sanayide İğde bitkisinin meyvesi,çiçeği,çekirdeğinin

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.85 0.872,620.00 KG 9,496.00 2 ARPA YEMLİK ı: 9,496.00 2 ARPA ı 9,496.00 2 MISIR MISIR MISIR YEMLİK MTS 0.66 0.85 0.7336 83,4.79 KG 34,554.35

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 2-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/01/2016 Şube Adı: Sayfa: 2-15 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/206-3/0/206 T.C. Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.80 0.6279 432,590.00 KG 27,6.00 7 ARPA YEMLİK TTS 0.62.45 0.676 57,438.00 KG 06,436.69 4 ARPA (BALYA) MTS 0.34 0.40 0.3599

Detaylı

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: Sayfa: 2-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. BURDUR TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: Sayfa: 2-10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2015-30/0/2015 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.85 0.6829 1,19,859.00 KG 785,255.92 26 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.76 0.750 62,85.00 KG 8,51.21 1 ARPA YEMLİK ı: 1,303,23.13

Detaylı