TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ...2 MİLLİYET GAZETESİ...5 SABAH GAZETESİ...9 RADİKAL GAZETESİ...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ 16.03.12 1 HÜRRİYET GAZETESİ...2 MİLLİYET GAZETESİ...5 SABAH GAZETESİ...9 RADİKAL GAZETESİ..."

Transkript

1 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ...2 Türk bankalarına Moody s darbesi Oh olsun demeyelim AB nin geleceği bizi ilgilendiriyor Giderler arttı, bütçe 2.6 milyar TL açık verdi Bayraktar: Vatandaş riskli binasını kendisi yıkmazsa biz yıkacağız Savunmada ilk 100 e girecek, havada fırsatı kaçırmayacak MİLLİYET GAZETESİ...5 IMF Yunanistan'a krediyi onayladı GOLDMAN BU KEZ KENDİSİ YOLUNDU : 2.2 MİLYAR $ THY biraz fazla hızlı mı büyüyor? Otomobilde vergi müjdesi Güngör Uras... Asansör üretiyoruz ama markalarımızı parlatamadık SABAH GAZETESİ...9 Milyonluk jetle akaryakıt vurgunu Belediye tahvili geliyor 270 milyar dolarlık yastık altı operasyonu Doğuş'tan yeni medya yatırımı RADİKAL GAZETESİ...11 Motorinin de yolu 5 liraya çıkıyor Türkiye'nin itici gücü Anadolu'da! HABERTÜRK GAZETESİ...14 BES'te devrim gibi karar Vatandaş krizi umursamıyor! Emisyon hacmi arttı DÜNYA GAZETESİ...17 Ege ve Karadeniz'e açılabiliriz İşsizlik yükselişe geçti OSMAN AROLAT... Yeni pazar ve müşteri keşfetme başarısı TEVFİK GÜNGÖR... Sanayi İstanbul dan nereye gider?

2 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ Türk bankalarına Moody s darbesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 13 Türk finansal kurumunun kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye aldığını duyurdu. Moodys'den yapılan açıklamada bu kararın gerekçesi olarak bu kuruluşların kredi değerlendirmelerinin Türkiye'nin kredi notunun üzerinde olmasını gösterdi. Moody's tarafından notları izlemeye alınan bankalar ve finans kurumları şöyle: Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Anadolubank, HSBC Bank ve Export Credit Bank of Turkey. Oh olsun demeyelim AB nin geleceği bizi ilgilendiriyor Avrupa Birliği nin (AB) önde gelen ülkelerindeki işadamlarıyla biraraya geldiklerini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bir süre önce katıldığımız uluslararası toplantıda görüşme imkanı bulduğumuz işadamları, kendileri için bir şey yapmamızı istediler. Bizim yöneticilerimizle, hükümet üyelerimizle biraz konuşsanız, biraz anlatsanız. Türkiye de neler yaptığınızı, konulara nasıl yaklaştığınızı biraz paylaşsanız dediler. Bu bizim için gerçekten önemli dedi. Ali Babacan, bunların sevindirici olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: Hemen yanı başımızdaki ülkelerde ekonomilerde işler bu noktalara geldiyse, ihracatımızın yüzde 45 ini yaptığımız, finans kanallarıyla yoğun bağlarımızın olduğu Avrupa nın geleceğinin bizi çok çok yakından ilgilendirdiğini vurgulamak istiyorum. Ne halleri varsa görsünler, iyi oldu, bizi o kadar uğraştırdılar üye yapmadılar, şimdi de başlarına bunlar geldi, oh olsun diye tavır içine asla girmememiz gerekiyor. Biz Avrupa yız bir şey olmaz AVRUPA nın yaşadıklarını itibarlı bir firma örneğiyle açıklayan Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: İtibarlı firma düşünün, bankalarda kredisi sonuna kadar açık. O itibara güvenip de hesap kitapta yanılmaya başlarsa sadece sözle giden itibar bir süre sonra kesintiye uğrayabilir. İşte Avrupa nın yaşadığı böyle. Biz Avrupa yız bize bir şey olmaz. Milli gelirimizin yüze 60 ı borç nedir ki, derken ciddi itibar kaybı piyasalarda başladı. 25 ülkenin yaptığı anlaşma her ülke için hedefler gösterip belli sürede bütçe açıklarını yüzde 3 e indirmekle ilgili. Biz yüzde 1.4 lük açıkla tamamladık. Borç stokunu yüzde 39 la kapatmış olacağız. Giderler arttı, bütçe 2.6 milyar TL açık verdi Merkezi yönetim bütçesi, faiz ve faiz dışı giderlerdeki artışa karşın vergi geliri tahsilatındaki sınırlı yükselişe bağlı olarak şubat ayında 2.6 milyar lira açık verdi. Geçen yılın aynı ayında bütçe 988 milyon lira fazla vermişti. Maliye Bakanlığı ndan yapılan açıklamaya göre, faiz dışı fazla (FDF) Şubat ta yüzde 16.6 azalarak 6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Şubatta giderler yüzde 28 artarak milyar lira olurken, faiz hariç giderlerde yüzde 23.8, faiz giderlerinde ise yüzde 39.6 düzeyinde artış meydana geldi.

3 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Şubatta faiz hariç giderler 21.5 milyar lira, faiz giderleri de 8.6 milyar lira oldu. Verilere göre şubatta bütçe gelirleri yüzde 12.1 artarak 27.5 milyar lira, vergi gelirleri de yüzde 7.8 artışla 22.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesi ocak-şubat döneminde 900 milyon lira açık verdi. İki ayda bütçe giderleri yüzde 22.7 artarak 56.5 milyar liraya, gelirleri de yüzde 15.7 artarak 55.6 milyar lira olarak gerçekleşti. Bayraktar: Vatandaş riskli binasını kendisi yıkmazsa biz yıkacağız Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel dönüşüm kapsamına alınan riskli alanlardaki binaları vatandaş kendi yıkmazsa biz yıkacağız mesajını verdi. Bayraktar, kentsel dönüşüm tasarısının Meclis Genel Kurulu ndaki görüşmelerinde, kentsel dönüşüm konusunda beklemeye tahammüllerinin olmadığını açıkladı. Türkiye de bir çok riskli konutun bulunduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu: Vatandaşın kendi binasını kendisinin yıkması ve yapması öncelikli hedefimiz. Bu yolla yıkım sağlanamazsa mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından tahliye ve yıkım işlemi yapılacak veya yaptırılacaktır. Bina sahiplerince veya idarece yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapılar Bakanlıkça da yıktırılabilecek. Kanunun özünde, anlaşma usulü esas. Yeniden yapımda da hissedarların 2/3 le karar verecekleri ve kendilerinin yapması esas alınmıştır. Afet dönüşümü yapmak mecburiyeti varsa kamulaştırma ve acele kamulaştırma yoluna gidilecektir. Savunmada ilk 100 e girecek, havada fırsatı kaçırmayacak Türkiye de F-16 savaş uçağı üretimiyle adını duyuran ve 850 milyon dolar ciroya ulaşarak dünyanın ilk 100 savunma şirketi arasına girmeye hazırlanan TAI-TUSAŞ halka açılıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nda (İMKB) gonga kadar geçecek süreyi 10 ile 12 hafta arası hesaplıyoruz diyen TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, şirketin bu süreçte şeffaf hale geleceğini söyledi. Airbus un önümüzdeki günlerde 8-10 milyar dolarlık iş paketini alt yüklenicilere dağıtacağını ifade eden Dörtkaşlı, Bu 30 yılda bir gelecek bir fırsat. Buradan iş payı almaya talibiz. Biz en az 4-5 milyar dolarlık işi hedefliyoruz dedi. Dörtkaşlı şunları söyledi: Hedef 1 milyar dolar TAI nin yılları arasında ortalama cirosu milyon dolar idi. Hisselerin millileştirilmesi ve TAI ile TUSAŞ ın birleştirilmesinin ardından her yıl ciroyu yaklaşık yüzde 50 artırdık de 92 milyon dolarla başlayıp, 2010 da 572 milyon dolara getirdik. Bu yıl gelir hesaplama yöntemlerimiz değişti. Solo TUSAŞ 761 milyon dolar, konsolide 848 milyon dolara ulaştık yılında 528 milyon dolar ihracat, 160 milyon dolar karımız var yılı hedefimiz 1 milyar dolar ciroyu aşmak. Savunma firmaları ilk 100 listesine bu yıl gireceğimizi düşünüyoruz. Geçen yıl kenarından dönmüştük.

4 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Halka açılacağız Halka açılma konusunda adım adım kararlar alınarak ve prensipler belirlenerek hazırlıklar sürüyor. Bağımsız denetleme raporlarının hazırlanması ve ana sözleşme tadilatlarının yapılması gibi bazı hukuki süreçlerin üzerinde çalışıyoruz. İş yatırım, aracı kurum olarak seçildi. Piyasa durumlarına göre işlemler tamamlanıp beklemeye geçilecek. Nihai kararı müteakip düğmeye basılması ile İMKB de gonga kadar geçecek süre 10 ile 12 hafta arası olarak hesaplanıyor. Bu arada hem Airbus hem Boeing e sivil uçak için üretim yapıyoruz. Airbus 8-10 milyar dolarlık iş paketini önümüzdeki günlerde alt yüklenicilere dağıtacak. Bu 30 yılda bir gelecek bir fırsat. Fırsat kaçtı mı bir daha gelmesi için 30 yıl beklemek gerek. Buradan iş payı almaya talibiz.

5 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ MİLLİYET GAZETESİ IMF Yunanistan'a krediyi onayladı Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan a 28 milyar avroluk kredi desteğini onayladı. IMF den yapılan açıklamada, Fonun icra kurulunun, Yunanistan a ikinci kurtarma paketi kapsamında 28 milyar avro kredi sağlanmasını onayladığı bildirildi. Açıklamada, kredinin 1,65 milyar avroluk kısmının hemen serbest bırakılacağı belirtildi. IMF nin Yunanistan için onayladığı 28 milyar avro kredi desteği, AB ve IMF tarafından Yunanistan için hazırlanan 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketinin bir parçasını oluşturuyor. GOLDMAN BU KEZ KENDİSİ YOLUNDU : 2.2 MİLYAR $ ABD li dev yatırım bankası Goldman Sachs ın üst düzey bir yöneticisinin New York Times gazetesine çok sert bir makale yazarak Goldman ın zehirli ve zararlı uygulamalarını anlatması bankaya pahalıya patladı Greg Smith adlı yöneticinin istifasını vermeden önce birçok Goldman Sachs çalışanının müşterilerini kukla olarak gördüğünü ve müşterilerini yolmaktan bahsettiğini açıklaması Goldman hisselerinde deprem yarattı. New York Borsası nda işlem gören Goldman hisseleri önceki gün yüzde 3.4 değer kaybederek bankanın değerini 2.2 milyar dolar düşürdü. Bloomberg Haber Ajansı, bu düşüşün Goldman ın da yer aldığı 81 şirketli Standard & Poor s 500 Financials endeksindeki en büyük 3 üncü değer kaybı olarak kayda geçtiğini yazdı. 12 yıl Goldman Sachs ta çalışan Greg Smith Beni hasta ediyorlar diyerek hem istifasını sunmuş, hem de Goldman Sachs ın müşterileri sağmak üzerine çalıştığını iddia eden bir makale kaleme almıştı. Goldman CEO su Lloyd Blankfein i bankayı kötü yönetmekle suçlayan Smith e bankadan Aynı fikirde değiliz yanıtı geldi. Goldman Sachs, mortgage konusunda yatırımcıları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle 550 milyon dolar ceza ödemişti. Vegas taki fuhuş örneği Greg Smith in makalesi Wall Street te ana gündem maddesi oldu. T2 Partners adlı hedge fonun kurucusu Whitney Tilson, Goldman ın müşterilerinin çıkarını göz ardı eder biçimde kâr peşinde koşmasının, Goldman çalışanlarının müşterileri hakkında saygısız yorumlarda bulunmasının bence artık haber değeri yok. Bu Las Vegas ta fuhuş yapılıyor başlıklı bir haber yapmak gibi... yorumunda bulundu. THY biraz fazla hızlı mı büyüyor? THY, ABD'li New York Times'ın internet sitesinde yayımlanan bir habere konu oldu. THY'nin son 10 yıldaki büyümesine dikkat çekilen haberde, bu büyüme hızının ekonomistlerin kafalarında 'soru işareti' yarattığı yazıldı. ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Türk Hava Yolları'nın (THY), ''hızlı büyüme politikasını'' koruduğunu, Avrupa ve Ortadoğu'daki diğer havayolları içinde tek bir havaalanından (İstanbul) en çok güzergaha direkt (aktarmasız) uçan havayolunun THY olduğunu yazdı.

6 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Gazetenin internet sitesinde çıkan haberde, THY'nın İstanbul'dan dünyada tam 189 farklı güzergaha uçan havayolu olduğunun altını çizerek THY'nın, bu rakamla Lufthansa'yı da geride bıraktığını yazdı. THY'nın sadece hızlı şekilde güzergah sayısını artırmayıp aynı zamanda yolcu sayısını da yükselttiğine dikkati çeken gazete, 2010'a kadarki son 10 yıllık dönemde THY'nın taşıdığı yolcu sayısını da üçe katladığını, bunda özellikle Kuzey Amerika ve Asya'ya artan uçuşlarının büyük rol oynadığını belirtti. THY'nın üyesi bulunduğu Star Alliance'ın iş geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Horst Findeisen gazeteye telefonla yaptığı açıklamada, ''Türkiye, halen büyümenin olduğu bir bölgede bulunuyor ve talebi karşılamak için de güzergahlar geliştiriyor'' dediği belirtildi. Türkiye'de 43 havaalanı bulunduğuna ve THY'nın müşterilerinin neredeyse yarısının ülke içinde seyahat ettiğine de değinilen yazıda, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in, ''Bizim Körfez ülkelerinin havayollarında olmayan, güçlü bir iç pazarımız var'' dediği de kaydedildi. Gazeteye konuşan THY üst düzey yetkililerinden Ali Genç'in de Türkiye'nin Avrupa'ya yakın olması nedeniyle, THY'nın, işletmesi daha az pahalı olan ve az yolcuyla da kar getirebilen daha dar gövdeli uçaklarının, Avrupa'daki küçük pazarlar da dahil, tüm pazarlara erişebilmesini sağladığını söylediği de kaydedildi. 'BİRAZ FAZLA MI BÜYÜYOR?' Haberde Türkiye'de hükümetin THY'nın gelişmesine destek verdiği, THY'nın 2006'da özelleştirildiği ve THY'nın 2012'de Sabiha Gökçen Havaalanı'nda 372 bin metrekarelik yeni büyük bir hizmet tesisi açacağı da bildirildi. Gazete, bazı havayolu ekonomistlerinin kafalarında, ''THY acaba biraz fazla hızlı mı büyüyor?'' sorusunun yer aldığını da yazdı. Otomobilde vergi müjdesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, süreç içerisinde otomobilin özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacağını belirterek, "Günlük ihtiyaçlardan biri haline gelecektir. Bunun üzerindeki vergi yükleri de süreç içerisinde azalacak" dedi. Ergün, Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 34. Olağan Genel Kurul'unda, bugünün Türkiye'sini herhangi bir yönden geçmişin Türkiye'si ile kıyaslamanın mümkün olmadığını kaydetti. Bakan Ergün, 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 15'lik bir artış ile 910 bin 867 adetlik iç pazar büyüklüğüne ulaşıldığını anımsatarak, 600 bine ulaşan yurt içi otomobil pazarının yüzde 70'lik kısmını ise ithal araçların oluşturduğunu ifade etti. "Otomobil lüks olmaktan çıkacak" Bu tabloyu değiştirmek için, Türkiye'de daha fazla binek otomobil üretilmesini sağlanması ve bunun da ötesinde kendi otomobil markasını oluşturmak gerektiğini belirten Ergün, şunları kaydetti: "2012 yılında özellikle gelişmiş AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların da etkisi ile otomotiv pazarında bir miktar daralma yaşanacak. Sanayimizin, ihracatın yoğun olduğu bu bölgelerdeki dalgalanmayı gelişmekte olan yeni pazarlardaki iş hacimlerini artırarak dengeleyebileceğimizi düşünüyorum. Elbette bazı pazarlarımız daralabilir ama yeni heyecanlı, pazarlar var. Otomobil konusuna bizim kadar doymamış pazarlar var.

7 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Otomobil süreç içerisinde özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacaktır. Günlük ihtiyaçlardan biri haline gelecektir. Bunun üzerindeki vergi yükleri de süreç içerisinde azalacak. Türkiye bütçesinin imkanları geliştikçe bazı alanlardaki vergiler azalacaktır. Vergiler kademeli olarak biraz azaldığında ya da alternatif değişim modelleri geliştiğinde Türkiye kendi içinde daha büyük potansiyel enerjiye sahip otomotiv sektörü açısından. Bunun kinetik enerjiye dönüştüğünü o zaman gördüğümüzde şimdiden bu hazırlığı yapanlar kazanır. Yapmayanlar kazanmaz. O potansiyeli görüp yeni markaya yeni tasarımı ortaya koyanlar kazanacaktır. Bu potansiyeli de görmekte fayda var." Nihat Ergün, 2012 yılının zor bir yıl olacağının açık olduğunu dile getirerek, Türkiye ekonomisi 2009 gibi bir süreçten güçlenerek çıktığını, 2012 yılındaki bazı zorlukların içinden de güçlenerek çıkacak kabiliyete sahip bulunduğunu anlattı. Ergün, "Bu nedenle, 2012 yılının risklerinin farkında olmalı, ancak bu süreçte orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmeliyiz. Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacak ise bunun aşağı yukarı 75 milyar doları otomotiv sektörüne ait olacaktır" dedi. Güngör Uras... Asansör üretiyoruz ama markalarımızı parlatamadık Bizim markalaşmış, markası içeride dışarıda tanınan asansör ve yürüyen merdiven firmalarımız neden yok? Neden yüksek katlı binalarda ve alışveriş merkezlerinde kurulu asansör ve yürüyen merdivenler genelde Otis, Thyssen Krup, Kone, Schindler gibi yabancı markaları taşıyor? Merak ettim. Sordum, soruşturdum. Oysa biz, asansör de yürüyen merdiven de yapabiliyormuşuz. Bunları yapabilen firmalarımızın sayısı çokmuş ama marka yaratma becerisini gösterememişiz. Bugüne kadar bize anlatıldığına göre, 1872 yılında New York ta bir binanın içine Elisha Otis in ilk yolcu asansörünü kurması çok katlı binaların inşasını başlattı. İlk yürüyen merdiveni 1892 yılında Amerikalı Jesse W.Reno yaptı. Merdiven Otis tesislerinde geliştirildi yılından sonra kullanılmaya başlandı. Türkiye de çok sayıda bina yapılıyor. Şimdilerde çoğu çok katlı. Az katlılara da çok katlılara da asansör takılıyor. Türkiye de büyük bir asansör ve yürüyen merdiven pazarı var. Çok sayıda alışveriş merkezi var. Alışveriş merkezleri ve insan trafiğinin yoğun olduğu tesislere yürüyen merdiven yapılıyor. Pazar büyük Böyle bir pazar başka ülkelerde yok. Asya ülkeleri hariç dünyada inşaat sektöründe durgunluk var. Bana anlatıldığına göre dünyanın asansör firmaları bu nedenle Türk pazarına ağızları sulanarak bakıyor. Sektör adına kamuoyu yaratmak yönünde ciddi çalışmalarının olduğunu Asansör Sektörel Gelişim Platformu Raporu ndan aldığım bilgilere göre, şimdilerde Türkiye de çalışır durumda 250 bin asansör varmış yılına kadar yılda 8 bin asansör talebi varken yıllık talep 20 bine yükselmiş. Yürüyen merdiven talebi yılda 400 adetmiş. Yılda 102 milyon dolarlık asansör ithalatı harcamamız varmış. Gelelim bizim ülkedeki duruma... Türkiye de asansör montaj ve bakımı yapan 2.500, asansör parçaları üreten 800 firma var.

8 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Bir asansörde 10 bin farklı parça olurmuş. En önemli (gözle görünen) parçalar ray, halat, motor, kumanda panosu, fren tertibatı ve regülatörmüş... Bu işin teknolojisi makine-motor ve fren tertibatı ile hız regülatöründe imiş. Bizim yerli üretim makine-motor ve hız regülatörlerinin teknolojisi gereken yüksek hızlı asansörleri yapabilmek adına yeterli olmadığı için, bizdeki asansör firmaları yerli girdilerle genelde en çok 2 m/sn ye hızda (saniyede 2 m. tırmanan) asansörleri yapabiliyormuş... Hız ve güvenlik önemli İthal girdi kullanarak katlı binalara 3-4 m/sn hızlarda güvenli asansörler yapabilen yerli üreticilerimiz de varmış. Yüksek hızlı asansörleri yapmak için gerekli insan, iş gücü ve mühendislik bilgisine sahip olmamıza rağmen, teknolojik yetersizliklerden dolayı çok yüksek katlı bina ve gökdelenlerin pazarını yabancı menşeli firmalara kaptırıyormuşuz. Günümüzde katlı binalarda en az 3-4 m/sn hızla işleyen asansörler gerekiyormuş. Tayvan da Taipei de yapılan 106 katlı binadaki asansör zeminden çatıya 30 saniyede çıkabiliyormuş. Markaları kamuoyunca yeteri kadar bilinmese de alçak katlı binaların asansör ihtiyacını ithal asansör kalitesi ve güvenliğinde inşa eden, anahtar teslimi yerli üretim yapan gerçek anlamda kurumsallaşmış en az 50 dolayında yerli marka asansör firmamız varmış. Yürüyen merdivenlerde de yerli üreticilerimiz yüzde yüz yerli üretim gerçekleştirebiliyormuş. Yerli asansör üreticisi firmaların 2011 yılı ihracat gelirleri 90 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

9 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ SABAH GAZETESİ Milyonluk jetle akaryakıt vurgunu İşadamlarına jet uçak kiralayan 5 özel havayolu şirketi 120 milyonluk akaryakıt vurgunu yaptı. İhrakiye lisansları iptal edilen şirketlere vergi incelemesi başlatılacak Havacılık sektörünün gelişmesiyle birlikte mantar gibi çoğalan şirketler hileye başvurmaya başladı. İşadamlarına milyonluk jetleri kiralayan 5 şirket akaryakıt vurgunuyla devleti zarara uğrattı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Devlet Hava Meydanları İşlemesi (DHMİ) ile yaptığı soruşturmada özel uçak kiralayan 5 özel havayolu şirketinin bugüne kadar piyasa değeri 120 milyon TL'yi aşan yaklaşık 30 bin ton akaryakıt kaçakçılığı yaptığını tespit etti. Uluslararası hava kuralları gereği hava ve deniz araçlarına akaryakıtlar vergisiz satılıyor. Bu taşıtlara akaryakıt satılması için "ihrakiye" lisansı alınması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl istasyonlarda jet yakıtı satıldığını tespit eden kurum, özel havayolu şirketleri ve ihrakiye lisansı sahiplerini mercek altına aldı. Şirketlerin "özel uçaklara sattık" dediği faturalar incelendi. UÇAĞA DEĞİL POMPAYA Şirketlerden alınan bilgiler DHMİ'nin kayıtları ile karşılaştırıldı. TÜPRAŞ ve Gümrük Müsteşarlığı'ndan alınan veriler ışığında bahsedilen yakıtın özel uçaklara satılmadığı hatta havalimanına hiç girmediği ortaya çıktı. İncelemeyi derinleştiren EPDK, ihrakiye lisansına sahip 5 şirketin yakıtları "uçaklara satılıyor" olarak gösterdiğini ancak bayiler aracılığıyla tüketiciye sattığını tespit etti. 70 MİLYON KAR İhrakiye lisansı kapsamında uçak jeti vergisiz satılıyor. Bu nedenle jet yakıtı pompada litre başına 2.5 TL'ye yakın kâr sağlıyor. Benzinin litresi 4.35 TL'ye satılırken jet yakıt ÖTV'siz yaklaşık 1.60 TL. Bu nedenle jet yakıtlı benzin karışımından oldukça büyük kâr elde ediliyor. 5 şirketin kayıtsız satışı ise toplamda 30 bin tona ulaşıyor. Bu miktarın piyasa değeri ise 120 milyon TL'yi aşıyor. Rafineriden ÖTV'siz alınan bu ürünün benzin gibi satılması durumunda ise kâr pastası 70 milyon TL'yi aşıyor. CEZA KESİLDİ 5 şirketin ihrakiye lisansı iptal edilirken EPDK ceza işlenmesi kararı aldı. Ayrıca şirketlerin devleti uğrattığı vergi kaybı nedeniyle Maliye Bakanlığı incelemesi ve adli soruşturma da açılacak. EPDK geçtiğimiz aylarda ilginç bir karara imza atarak akaryakıt bayilerinde jet yakıtı ve fueloil satışını yasaklamıştı. Belediye tahvili geliyor Mahalli idareler ile bağlı kuruluşları ve iktisadi teşebbüsleri yurtiçi piyasalarda tahvil ihracı yapabilecek. Konuyla ilgili yönetmelik dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, yurtiçi piyasalarda yapılacak tahvil ihraçları Hazine'nin iznine tabi olacak ancak izin verilmesi Hazine garantisi sağlandığı anlamına gelmeyecek. Başvurunun yapılacağı tarih itibarıyla Hazine'ye vadesi gelmiş yükümlülüklerinden ödenmemiş borcu bulunan ihraççı başvuruda bulunamayacak. İhraççı iznin verildiği tarihten itibaren bir yıllık sürede ihracı gerçekleştirecek.

10 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ milyar dolarlık yastık altı operasyonu Hazine yastık altındaki 270 milyar $'lık servetin gün yüzüne çıkarılması için kolları sıvadı. Altınların bankalarda tasarrufu cazip hale getirilecek Hazine Müsteşarlığı, yastık altındaki 270 milyar dolarlık serveti ekonomiye kazandırmak için Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve kuyumculuk sektörünün önde gelen kuruluşları ile masaya oturdu. Öneriler ve yapılacak düzenlemeler tartışıldı. Yapılacak düzenlemelerle yatırım amaçlı alınan altının bankalarda tasarruf edilmesi cazip hale getirilecek. Dünyada geçerliliği olan 24 ayar gram altın uygulaması teşvik edilecek. Gram altın uygulamasına devlet bankaları da katılabilecek. İlk kez Kuveyt Türk Bankası-İstanbul Altın Rafinerisi işbirliği ile başlayan gram altın hesabı uygulaması yaygınlaşacak. Altınını bankada değerlendirene kâr payı verilecek. Munzam karşılıkların yüzde 10'unun altın olarak tutulması kararı değiştirilerek oran yükseltilebilecek. Tasarruf Mevduat ve Sigorta Fonu'nun bankalar için verdiği 50 bin liralık teminat altın mevduatı için bin liraya çıkarılabilecek. Böylece, evde hırsızlık tehlikesine karşı altın, bankada sigorta olacak. Bankalar arası altına dayalı havale işlemi yapılacak. İKİ BANKA DAHA YOLDA Kuveyt Türk'ün ardından iki banka daha gram altın piyasasına girmeye hazırlanıyor. Mart ayının sonunda adını açıklaması beklenen bankalar da tasarruf sahiplerine alternatif yatırım imkanı sunacak Altın, ATM'lerden de temin edilebilecek. Doğuş'tan yeni medya yatırımı Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Pazarlama Müdürlüğü'nden 2009'da ayrılan Selin Billi, Hedef Medya adlı şirketini eski patronu olan Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk'e satıyor Son dönemde gıdadan spor merkezlerine kadar birçok alana yatırım yapan Doğuş Grubu'nun son ilgisi dijital reklam pazarına oldu. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, interaktif reklam pazarının en büyük oyuncularından Hedef Medya ile masaya oturdu. Şahenk, 1992'de kurulan Hedef Medya Tanıtım İnteraktif Pazarlama şirketini devralmak için görüşmelere başladı. 2 milyon TL sermayeli Hedef Medya'yı ilginç kılan ise ortakları. PAZARLAMA MÜDÜRÜYDÜ 2 milyon TL sermayeli şirketin yönetiminde Altuğ İnci, Itri Osman Tufanoğlu ve sosyetenin ünlü ismi Selin Billi. Bodrum-Türkbükü'ndeki Fidel Otel'in sahibi olan Osman Billi'nin kızı olan Selin Billi, Ferit Şahenk'in devralmak istediği Hedef Medya adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. 2009'a kadar Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in bankası Garanti'de Ödeme Sistemleri Pazarlama Müdürü olarak çalışan Selin Billi, anlaşma sağlanırsa eski patronuna şirketini de satmış olacak. Dev markalarla çalışıyor Medya planlama ve satın almadan mail çözümlemeye, raporlama ve analizden yaratıcı tasarıma kadar birçok alanda hizmet veren Hedef Medya'nın müşterileri arasında Pfizer, Bosch, Ritz Carlton, HP, Eti, Toshiba, Samsung, Vestel, Suzuki, Roche, Citroen, Daihatsu, Denizbank, Albarakatürk, TAV gibi firmalar bulunuyor.

11 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ RADİKAL GAZETESİ Motorinin de yolu 5 liraya çıkıyor Motorinin 4 liraya çıkmasıyla psikolojik sınır aşıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu motorinin de 5 liraya yükselmesinden endişelenerek senaryo hazırladı. Benzine gelen zammın ardından motorine de zam geldi. Son zamla motorinin litresi 12 kuruş zamlandı ve 4 lira 1 kuruşa yükseldi. Böylece psikolojik sınır da aşıldı. Benzine gelen zammın aslında yeterli olmadığı ve kısa bir süre içinde tekrar zamlanacağı da konuşulmaya başlandı. Bunun üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) motorinle ilgili 5 TL senaryosu üzerinde çalışmaya başladı. EPDK uzmanları motorinin ne zaman 5 TL ye çıkacağına ilişkin bir senaryo oluşturdu. 7 farklı senaryo çıkaran uzmanlara göre eğer petrol yüzde 25, kur da yüzde 22,9 artarsa motorin 5 TL ye çıkacak. Eğer döviz kuru hiç artmaz ve petrol yüzde 53,6 artarsa motorin 5 TL yi bulacak. Şu an brent petrolün fiyatı 127 dolar. Motorinle benzin arasındaki fark azaldı Son zammın ardından benzin 5 TL ye ilerliyor. Geçmişte benzinle arasında önemli fark bulunan motorinde de 4 liralık sınır aşıldı. Yapılan zamla birlikte motorinin satış fiyatı Ankara da 4,00 ile 4,07, İstanbul da ise 4,01 ile 4,08 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başladı. Zamla motorinin litre fiyatı 4 lirayı aşarken, benzin ile motorin arasındaki fark 50 kuruşa kadar indi. EPDK NIN SENARYOLARI EN KÖTÜMSER SENARYOLAR: Bu senaryoda sadece döviz kurunun arttığı düşünülüyor. Kur yüzde 53,6 arttığında motorin 5 liraya çıkıyor. Bu durumda doların 2.7 liraya kadar çıkması gerekiyor. Ancak Merkez Bankası doların artışına izin vermiyor. Çok büyük bir kriz olması halinde ancak doların bu kadar yükselmesi beklenebilir. Yine ham petrolün yüzde 5 ve döviz kurunun yüzde 46,3 artması halinde yine motorin 5 TL ye çıkacak. Kötümser senaryolar: Akdeniz fiyatlarının yüzde 10, döviz kurunun da yüzde 39,6 arttığı senaryo ile petrolün yüzde 15 ve döviz kurunun yüzde 33,6 arttığı senaryo. Olası senaryolar: Türkiye nin içinde olduğu Akdeniz grubu ülkeleri İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan. Bu ülkelerde hem seçim hem de ekonomik kriz var. Petrol fiyatının artma ihtimali yüksek. Petrolün yüzde 25 artması ve kurun da yüzde 22,9 oranında artması halinde motorin 5 TL ye ulaşıyor. Yani petrolün litresinin 1.63 ten 2 liraya döviz kurunun da 2.2 liranın üstüne çıkması gerekiyor. Dövİz kurunun hiç artmadığı senaryo: Türkiye petrolde Akdeniz piyasasındaki fiyatları baz alıyor. Bu ülkeler İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan. Bu ülkelerde seçim ve ekonomik kriz var. Ayrıca İran ile ilgili riskler çok yüksek. Döviz kurunun hiç artmadığı ancak petrolün yüzde 53,6 oranında arttığı bir senaryoda ise motorin yine 5 lirayı buluyor.

12 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Türkiye'nin itici gücü Anadolu'da! CNN Türk'ün 'Anadolu'da Yarın Toplantıları'nı Gaziantep'te açan Yalçındağ "Türkiye'yi yarına taşıyacak güç Anadolu'da" diye konuştu. Bir ülke sahip olduğu yarınlar kadar zengindir diyerek Türkiye yi il il gezmek için yola çıkan CNN Türk ün Anadolu da Yarın Toplantıları nın ilk durağı Gaziantep oldu. Bir haftadır birçok programın çekimlerini de Antep te gerçekleştiren CNN Türk Gaziantep te Yarın Zirvesi ile de Antep halkını bakanlar ve iş dünyasının tanınmış isimleri ile buluşturdu. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye nin büyüdükçe dünyada önemli bir güç haline geldiğini belirterek, bu ekonomik kalkınmaya bir bütün olarak tüm bölge ve illerin katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Anadolu toplantılarına üç yıl ara verdikten sonra yeniden başladıklarını ifade eden Yalçındağ, Anadolu nun sesini daha yüksek duyurmayı hedeflediklerini vurguladı. Türkiye nin gerçek potansiyelini ortaya çıkaracak itici gücün Anadolu da olduğuna dikkat çeken Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yerel kültürü, yerel değerleri ve zenginlikleri küresel bilgiler ve küresel kaynaklar ile birleştiren ülkeler değer yaratır. Türkiye yi yarına taşıyacak gücün Anadolu da olduğu inancıyla yola çıktık diye konuştu. Zirveye katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, bir marka şehir olarak Gaziantep in Türkiye ekonomisinde önemli rol üstlendiğine dikkat çekti. Türkiye nin bugün 10 yıl öncesi ile mukayese edilemeyecek kadar güçlü bir durumda olduğunu belirten Çağlayan, Gaziantep in bu hedeflerde önemli yer tuttuğunu söyledi. Çağlayan, Antep in ihracatını sekiz yılda sekize katladığına dikkat çekerek Ama sadece ekonomik zenginlik yetmez, yarınlar için demokratik zenginlik gerekli. Arap ülkelerinde yaşanan tüm sıkıntılar da demokratik zenginlik eksikliğinden kaynaklanıyor dedi. Kendisi de Gaziantepli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, sosyal politikaların bu kadar öne çıktığı bugünlerde, ekonomiden önce toplumun güçlenmesi gerektiğinin, o zaman tüm rakamların değişeceğinin altını çizdi. 5 milyar dolar ihracatı var Etkinliğe ev sahipliği yapan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da, Gaziantep ekonomisi ile ilgili şu rakamları paylaştı: Sanayi bölgesi 5012 işletmesi, 180 bin çalışanı ile 5 milyar dolar ihracat yapıyor. En fazla ihracat yapan altıncı iliz. Dünya halı ihracatının yüzde 80 ini gerçekleştiriyoruz. Ayakkabı- terlikte üretim merkeziyiz hedefimiz, 350 bin çalışan ile 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek. Bu hedefler için Gaziantep in desteklenmesini istiyoruz. Yeni teşvik sisteminden de en iyi şekilde faydalanmayı arzuluyoruz. Türkiye yi anlama haritası Zirvede bir sunum yapan Ipsos KMG Yönetim Kurulu Başkanı Vural Çakır, iki yılda bir gerçekleştirdikleri Türkiye yi Anlama araştırmasının 2011 sonuçlarının ön lansmanını Antep te gerçekleştirdi. 34 ilden 15 bin kişi ile görüşüldüğünü belirten Çakır, en büyük değişimin tutunamayan yoksullarda gerçekleştiğini ve 1,9 milyon kişinin de alt sınıftan orta sınıfa kaydığını söyledi. Kümeler 2009 (%) 2011 (%) Yeni muhafazakârlar 35 35,5 Devlete, ekonomiye ve orduya güvenleri çok yüksek. Kadınların eşlerinin rızasıyla çalışmasını destekliyorlar. Alışveriş eğilimi en yüksek olan kesim. Geleneksel orta sınıf 21,3 21,8 Ekonomiden memnunlar ama siyasete güvenleri az. Kadının iş hayatında aktif yer almasını desteklemiyorlar. İnternet kısıtlamasından memnunlar. Geleneksel milliyetçiler 14,3 15,9

13 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Ekonomi ve siyasetten memnun değiller. Orduya güvenleri çok yüksek, Kürtçe eğitime karşılar. Kamuda başörtüsünü destekliyorlar. Tepkili modernler 13,0 13,5 Kadınlar ağırlıkta. Devlete ve siyasete en güvensiz kesim, ekonomik gidişattan rahatsızlar. Tutunamayan yoksullar 16,4 13,3 Büyük ölçüde Anadolu kırsalındalar. Tüm sıcak tartışmalara kayıtsızlar. Devlete, siyasete, ekonomiye ve orduya güvenleri çok düşük. Tüketimin büyük oranda dışındalar.

14 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HABERTÜRK GAZETESİ BES'te devrim gibi karar İşte Bireysel Emeklilik Sistemi'nde beklenen değişimler... Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Tamamen değiştirdik dediği bireysel emeklilik sisteminde (BES) değişikliğin temelinde vergi avantajının genele yayılması ve sistemden kısmi çıkışa 'cezasız' izin verilmesi olduğu öğrenildi. Mevcut uygulamada 10 yıl içinde sistemden çıkışta toplam birikim üzerinden yüzde 15, 56 yaşını doldurmadan 10 yıl sonunda çıkması durumunda da yüzde 10 stopaj ödemek zorunda olan tasarruf sahibinin, yeni dönemde mazeret göstererek birikiminin yüzde gibi bir kısmını 'cezasız' olarak çekebileceği ifade edildi. Bu uygulama ile insanların BES'e girerken daha cesur hareket etmeleri hedefleniyor. Ancak, tasarruf sahibinin 'kısmi çıkış' yapabilmesi için parayı sağlık, çocuğunun eğitimi gibi kritik şeyler için harcayacağını ve bu para dışında başka bir imkânının olmadığını ispat etmesi gerekecek. VERGİ AVANTAJI GENELE YAYILACAK BES'e önemli bir hamle yaptıracağı öngörülen bir başka değişiklik ise mevcut uygulamada sadece Gelir Vergisi ne tabi olanların yararlandığı ve yıllık maksimum asgari ücret tutarında olan vergi iadesi. Bu avantaj yeni dönemde ev hanımı ve esnaf gibi bütün kesimlere verilecek. Ancak vergi iadesi olarak verilen para, tasarruf sahibinin BES hesabında oluşturulacak bir alt hesapta tutulacak. Bu arada biriken parayı emeklilik hakkını almadan kullanabilmek için de belli bir kriter konulacak. Mevcut uygulamada yıllık asgari ücret kadar olan vergi avantajının, tasarrufa teşvik için Bakanlar Kurulu kararıyla 2 katına çıkarılması ve BES'e, hayat sigortası ve sağlık sigortasında verilen teşvik dışında bir teşvik verilmesi de bekleniyor. İŞTE BEKLENEN DEĞİŞİKLİKLER Vergi avantajı genele yayılacak. Elde edilen vergi avantajı tasarruf sahibinin hesabında bir alt hesap açılarak tutulacak. Geçerli mazereti olanlar birikimin belli bir tutarını % 15 vergi ödemeden çekebilecek. Böylece, İhtiyaç anında paramı vergisiz çekemiyorum diyen ve sisteme girmekte çekingen davrananların önü açılacak. Sınırlı araçlara yatırım yapabilen BES fonlarının altın, gayrimenkul yatırım fonu, anapara korumalı fon gibi araçlara yatırım yapmasının önü açılacak. Uzun vadeli mevduat ve bono gibi yatırım yapan BES fonlarına stopaj indirimi sağlanarak sistem teşvik edilecek. Fonların yatırım alanı genişleyecek Yeni dönemde BES fonlarının yatırım alanı da genişleyecek. Mevcut durumda DİBS'ler, hisse senetleri ve mevduat gibi sınırlı yatırım alanı bulunan BES fonlarının, yeni dönemde altın fonları, gayrimenkul yatırım fonları, anapara garantili fonlar gibi alanlara da yatırım yapmasının önünün açılması bekleniyor. Uzun vadeli bono alan veya mevduat yapan fonlara da stopaj avantajı getirilmesi düşünülüyor.

15 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Vatandaş krizi umursamıyor! Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Şubat ayında Ocak ayına göre yüzde 1,1 oranında arttı Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Şubat ayında Ocak ayına göre yüzde 1,1 oranında arttı. Ocak'ta 92,2 olan endeks, Şubat ayında 93,2 değerine yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi'nin 2012 yılı Şubat ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Tüketici Güven Endeksi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında arttı. Ocak ayında 92,2 olan endeks, Şubat ayında 93,2 değerine çıktı. Tüketici Güven Endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerin iyileşmesinden kaynaklanıyor. Şubat'ta bir önceki aya kıyasla satın alma gücünde; mevcut dönemin 6 ay öncesine göre yüzde 0,6, gelecek 6 aylık dönemde ise yüzde 1,4 artış öngörüldü. Katılımcılar, gelecek 3 ayda genel ekonomik durumun yüzde 1,2, iş bulma olanaklarının gelecek 6 aylık dönemde yüzde 0,3 oranında artmasını bekliyor. Anket ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi'nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında aylar itibariyle tüketici güven endeksi değerleri şöyle: AYLAR Ocak 79,2 91,3 92,2 Şubat 81,9 93,6 93,2 Mart 84,7 93,4 Nisan 85,8 93,5 Mayıs 86,6 92,9 Haziran 88,0 96,4 Temmuz 87,5 94,8 Ağustos 87,4 91,7

16 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Eylül 90,4 93,7 Ekim 89,0 89,7 Kasım 91,3 91,0 Aralık 91,0 92,0 Emisyon hacmi arttı Piyasadaki kağıt para miktarını gösteren emisyon hacmi dün, bir önceki güne göre, 575 milyon 525,41 bin lira arttı Piyasadaki kağıt para miktarını gösteren emisyon hacmi dün, bir önceki güne göre, 575 milyon 525,41 bin lira artarak, 53 milyar 597 milyon 949,14 bin lira oldu. Merkez Bankası verilerine göre, emisyon hacmi 14 Mart Çarşamba günü 53 milyar 22 milyon 423,73 bin lira düzeyindeydi. Bu arada, dün interbank işlemleriyle piyasadan 80 milyon 554 bin lira çekilirken, açık piyasa işlemleriyle 99 milyon 635 bin lira piyasaya verildi.

17 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ DÜNYA GAZETESİ Ege ve Karadeniz'e açılabiliriz Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Karadeniz ve Ege'de çimento tesisi kurabileceklerini açıkladı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Karadeniz'de bir çimento tesisi kurabileceklerini, Ege'de de satın alma ya da tesis kurmaya gidebileceklerini söyledi. Reuters'ın sorusunu yanıtlayan Özdemir, "Bu bölgelerde bizim genişleme alanımız var. Karadeniz'de limana yakın bir yerlerde bir tesis kurabiliriz. Ege'de ise satın alma da olabilir yeni bir tesis kurma da olabilir. Görüşmelerimiz oluyor" dedi. Batı ve doğu şirketlerini tek bir çatı altında toplayıp bu şirketlerin toplamda 1 milyar lira ciroya ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Özdemir, "Çimentoda başka halka açılmalar için her zaman hazırız, ancak önce bu işlemi gerçekleştirmek istiyoruz. Sonrasında halka açılma da olabilir" diye konuştu. Limak Holding bünyesinde, Kurtalan, Ergani, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis, Mardin, Ankara, Balıkesir, Trakya, Ambarlı çimento fabrikaları bulunuyor. İşsizlik yükselişe geçti Türkiye genelinde işsiz sayısı Aralık 2011 döneminde önceki yılın aynı dönemine göre 353 bin kişi azalarak 2 milyon 576 bin kişi, işsizlik oranı da 1.6 puan düşüşle yüzde 9.8 oldu. İşsiz sayısı ve işsizlik oranında, 2011'in son çeyreğinde, önceki yılın aynı döneminin altında seyretmekle birlikte aylık bazda yükseliş süreci yaşandığı belirlendi. 2011'in son çeyreğinde işsiz sayısı 178 bin kişi, işsizlik oranı da 1 puan artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hane halkı İş gücü Anketi'nin2011 yılı ortalaması değerlerinden sonra, kasım-aralık-ocak aylarını kapsayan "Aralık 2011" dönemine ait sonuçları da açıkladı. Aralık 2011 döneminde işsizlik sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 353 bin kişi azalarak 2 milyon 576 bin kişi, işsizlik oranı da 1.6 puan düşüşle yüzde 9.8 oldu. Önceki yılla karşılaştırmada kentsel yerlerde işsizlik oranının 2 puanlık azalışla yüzde 11.5, kırsal yerlerde ise 0.7 puanlık azalışla yüzde 6.5 olduğu belirlendi. Aylık seyir yukarı yönlü Ancak, aylık bazda ise işsiz sayısı ve işsizlik oranının üç aydır yükselişte olduğu gözlendi. Geçen yıl ocak ayında 3 milyon 44 bin kişi olan işsiz sayısı izleyen dönemde sürekli azalarak eylül ayında 2 milyon 398 bin kişiye kadar indikten sonra yeniden artışa geçerek, ekimde 2 milyon 454 bin, kasımda 2 milyon 429 bin, aralıkta 2 milyon 576 bin kişiye çıktı. Böylece üç ayda işsiz sayısı 178 bin kişi arttı. Geçen yılın ilk ayındaki yüzde 11.9'luk düzeyinden eylülde yüzde 8.8'e kadar inen işsizlik oranı da ekimde yüzde 9.1'e çıktı; kasımda bu düzeyi koruyan oran, aralıkta ise yüzde 9.8'e yükseldi. Son aydaki 0.7 puanlık artışla, üç aylık dönemde işsizlik oranındaki toplam artış 1 puana ulaştı.

18 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Tarım dışı istihdam 997 bin kişi arttı Hane halkı İş gücü Anketi'ne göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus 2011 yılı Aralık döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 218 bin kişilik bir artışla 72 milyon 925 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 1 milyon 193 bin kişi artarak 54 milyon 122 bin kişiye ulaştı. Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık artışla yüzde 48,5 olarak gerçekleşti. Anılan dönemlerin karşılaştırmasında erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.1 puanlık artışla yüzde 70.4, kadınlarda ise 0.2 puanlık artışla yüzde 27.4 olarak gerçekleşti. Aralık 2011 döneminde istihdam edilenlerin sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 13 bin kişi artarak 23 milyon 678 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 16 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 997 bin kişi artış gösterdi. Aralık 2011 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 23.6'sı tarım, yüzde 19.8'i sanayi, yüzde 6.4'ü inşaat, yüzde 50,1'i ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payı değişmezken, hizmetler sektörünün payının 1.6 puan arttığı, buna karşılık tarım sektörünün payının 1 puan, sanayi sektörünün payının ise 0.7 puan azaldığı belirlendi. 458 bin kişi işten ayrıldı Aralık 2011 döneminde 1 milyon 649 bin kişi işe yeni başladı ya da iş değiştirdi. Bu sayı da toplam istihdamın yüzde 7'sini oluşturdu. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 28.7'sinin yaş grubunda olduğu bildirildi. Aralık döneminde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 20,2'si "sanayi", yüzde 38'i "hizmetler", yüzde 22,4'ü "inşaat" sektöründe, yüzde 19,4'ü ise "tarım" sektöründe işbaşı yaptı. Mevcut işsizlerin yüzde 17.8 oranındaki 458 bin kişilik bölümünü ise bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. Mevsim etkisi hariç işsizlik yüzde 9.3 Aralık 2011 döneminde, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise istihdam edilenlerin sayısında önceki döneme göre 123 bin kişilik, işsiz sayısında ise 7 bin kişilik azalış yaşandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı önceki döneme göre 0.3 puanlık azalışla yüzde 49.5, istihdam oranı 0.4 puanlık azalışla yüzde 44.8, işsizlik oranı ise değişmeyerek yüzde 9.3 seviyesinde gerçekleşmiştir. İş gücü dışındakilerin yarısı 8 yıldan önce işten ayrılmış Bu arada iş gücüne dahil olmayan nüfusun yüzde 51.8'inin daha önce bir işte çalışmış olduğu belirlendi. Aralık 2011 dönemi itibariyle iş gücü dışında olup, daha önce bir işte çalışanların yüzde 17.7'sinin "tarım", yüzde 10,4'ünün "sanayi", yüzde 3,4'ünün "inşaat", yüzde 20,3'ünün "hizmetler" sektöründe çalışmış olduğu bildirildi. İş gücüne dahil olmayan nüfusun yüzde 48,2'sini ise 8 yıldan önce işinden ayrılmışlar oluşturdu.

19 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ OSMAN AROLAT... Yeni pazar ve müşteri keşfetme başarısı Osmanbey ve Laleli li tekstil-konfeksiyoncularının dernek yöneticileri Bavul ticareti nde Afrika pazarında önemli bir gelişme yaşadıklarını, Türkiye ye gelip tekstil-konfeksiyon alanların içerisinde Nijerya, Somali ve Sudanlıların sayıların hızla arttığını açıklıyorlar. Resmi ticarette de artış olduğunu söylüyorlar yılı Ocak ayı tekstil konfeksiyon ihracat rakamları da tekstil konfeksiyon üreticilerinin bazı pazarlarda uğradıkları kaybı, yeni pazarlara yönelerek ve yeni müşteri edinerek başarılı bir şekilde azalttıklarını ortaya koyuyor. Afrika pazarındaki gelişme de bu açıdan geleneksel Avrupa pazarlarındaki gerilemenin bir bölümünü karşılayıcı bir sonuç yaratıyor. Aynı şekilde Rusya pazarındaki Bavul ticareti gerilemesinin bir bölümü de Afrikalılarca kapatılıyor yılı Ocak ayı tekstil ve konfeksiyon ihracat verileri, önemli pazarlarda gerilemeyi ortaya koyarken, Afrika dahil yeni pazarlarda artışların bu gerilemenin oranını düşürdüğünü gösteriyor. Hazır giyim-konfeksiyon ihracatında ilk onda yer alan ülkelerin 9 u Avrupa ülkeleri, biri ise Amerika. Bu ülkelere 2011 Ocak ayı ihracatımız 1 milyar 57 milyar dolarken, 2012 Ocak ayında yüzde 9 gerileyerek 945 milyon dolara gerilemiş durumda. Tekstil ihracatında da ilk on içersinde Amerika ve İran dışında 8 Avrupalı ülke yer alıyor ve geçen yılın ocak ayında 341 milyon dolarlık ilk on ülkeye ihracatımız, bu yılın ocak ayında yüzde 6.5 gerileme ile 319 milyon dolara inmiş durumda. Afrika ülkelerine ihracatımızda ise önemli artış oranları gözleniyor. Türkiye konfeksiyon ihracatında ilk 20 içersindeki Libya ya konfeksiyon ihracatımız geçen yıl ocak ayına göre yüzde 152 artışla 12 milyon 819 bin dolara, Cezayir e ihracatımız yüzde 158 artışla 11milyon 289 bin dolara, Suudi Arabistan a ihracatımız da yüzde 75 artışla 11 milyon 289 bin dolara yükselerek büyük artış gösterdiğini görüyoruz. İlk 50 içersinde yer alan Afrika ülkelerine ihracatlarımızda geçen yıl ocak ayına göre yine artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Tunus a resmi konfeksiyon ihracatımız yüzde 81 artarak 4.6 milyon dolara, Ürdün e ihracatımız yüzde 109 artışla 1 milyon 907 bin dolara yükselmiş durumda. Tekstil ihracatı alanında da yine Afrika ülkelerine resmi ihracat rakamlarında yüksek artışlar olduğunu görüyoruz. Ayrıca, OSİAD ve LASİAD yöneticileri bavul ticaretinde de önemli artışlar olduğunu bilgisini veriyorlar Oysa, toplam hazır giyim konfeksiyon ihracatımız 2012 Ocak ayında bir yıl öncesine göre yüzde 4.2 kayıpla aylık milyar dolar seviyesinin altına inerek 980 milyon dolara gerilemiş durumda. Toplam tekstil ihracatımızda yüzde 3.5 gerileyerek 39 milyon 195 bin dolarda kalmış. Bu rakamlar henüz geleneksel Avrupa pazarındaki ülkelere ihracatımızın altında kalsa da, o alandaki gerilemeyi tam karşılamasa da Afrika ülkelerine tekstilkonfeksiyon ihracatımızda çok hızlı artışlar olduğunu ortaya koyuyor Türk tekstil-konfeksiyon üreticilerimiz geleneksel Avrupa pazarlarında daralma ve olumsuzluklar yaşarlarken, bir yandan bu pazarda tutunmak için yeni çalışmalar yapıp, en az kayba uğrarlarken, bir yandan da Afrika gibi pazarlarda önemli gelişmeler elde ediyorlar. Ortaya çıkan Ocak 2012 tekstilkonfeksiyon ihracat tablosu da bunu doğruluyor. Sektör temsilcileri eski pazarda ez az kayıpla tutunurken, yeni pazarlar elde edip yeni müşteriler ediniyorlar

20 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ TEVFİK GÜNGÖR... Sanayi İstanbul dan nereye gider? AKP hükümeti sanayi tesislerini İstanbul dışına çıkartmaya karar verdi. İstanbul finans, ticaret, kültür ve turizm ağırlıklı bir merkez olsun isteniyor. Büyükşehir Belediyesi nin bu doğrultuda 1/ ölçekli bir plan da hazırladığı, belirtiliyor. İstanbul Sanayi Odası yönetimi bu konudaki çalışmaların üyelerini endişelendirdiğini ifade ediyor. İstanbul Sanayi Odası nın düzenlediği Meslek Komiteleri toplantısında İstanbul sanayisinin geleceği tartışıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş ın da hazır bulunduğu toplantıda İSO Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul da kurulu sanayin büyüklüğünü hatırlattı.. İstanbul da 2011 yılında istihdam edilen 4.2 milyon kişiden 1.7 milyonu sanayi sektöründe. Türkiye genelinde istihdamın % 28.3 ü sanayi sektöründe. İstanbul da bu oran % 40 dolayında.. Türkiye deki sanayi kuruluşlarının % 38 i İstanbul da bulunuyor. Türkiye de ciddi sanayi yatırımları İstanbul da başladı. Ekonomik büyüklükteki sanayi tesisleri İstanbul da kuruldu gelişti. Zamanla İstanbul büyüdükçe sanayi kuruluşları şehir içinde kaldığından taşınma zorunluluğu ortaya çıktı. Arçelik ten Otosan a, ilaç fabrikalarından dokuma tesislerine çok sayıda kuruluş şehir dışına taşındı. Ama bir süre sonra şehir dışına taşınan bu kuruluşların çevreleri gene konutlar ile doldu. Yeni bir taşınma gündeme geldi. İyi de şimdilerde nereler şehir, nereler şehir dışı? Bir yanda Trakya, öte yanda İzmit ten Düzce ye, Bolu ya, Bartın a, Eskişehir e kadar sanayi için ayrılan alanlar şimdi konut alanı haline geldi. Sorun ciddi planlamanın olamaması. Sanayi konutu çekiyor. Hava alanı yapılıyor, çevresi konut doluyor. Konut sahipleri bu hava alanı buradan kaldırılsın diyor. Otoyol yapılıyor. Çevresi konut doluyor. Otoyol trafiği kaldıramaz hale geliyor. Bu tür karmaşalarda devamlı olarak şehir planlamasından söz edilir. Planlar yapılır mı yapılmaz mı bilinmez ama bir ise yaramaz. Başka ülkeler ne yapıyor ise bizim de benzerini yapmamız beklenir ama, önemli olan plana uyma disiplini. Bizden daha fazla sanayileşen, toprakları bizden daha az olan ülkeler, sanayi ile konut alanlarını kesin olarak ayırmayı beceriyor. Sanayiin de konut alanının da genişlemesine izin verecek düzenlemeler yapılabiliyor. İstanbul da bir çok sanayi kuruluşu gönüllü olarak şehri terk ediyor. Çünkü arazileri değer kazanıyor. Arazi rantı, sanayin taşıma giderlerini kat kat karşılıyor. Sorun İstanbul dan çıkacak sanayin nereye gideceği? İstanbul çevresindeki sanayi bölgelerinin, sitelerin ne olacağı? İstanbul a en yakın nerede yer var? Önce bu tespiti yapmamız lazım.

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde 1 16-31 Temmuz 2012 SAYI: 41 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu İşsizlikte Belirgin Düşüş 2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELER

EKONOMİK GÖSTERGELER EKONOMİK GÖSTERGELER 1. özel SEKTÖRÜN YURTDIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİLER 2. HANE HALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ 3. KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIN GELİŞİMİ 4. SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ Dr. Adem KORKMAZ 1. ÖZEL SEKTÖRÜN

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Aralık ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -7,5 Milyar doların üzerinde -8,322 milyar dolar olarak geldi. 2013 yılı cari işlemler açığı bir önceki yıla göre

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE NİSAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE KASIM 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ekim 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,66 7,80 12,58 2,57 Yıllık Ort. 5,93 9,53 10,26 7,80 Aylık

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor

Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor AYLIK RAPOR Enflasyon arttı, ihracat yavaşlıyor İlk dört ayda enflasyon MB nin sene sonu hedefine yaklaştı. İhracatta düşüş sürüyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine

Detaylı

Sanayi üretimi azaldı

Sanayi üretimi azaldı GÖSTERGELER PROJEKSİYON CARİ İŞLEMLER DENGESİ: Merkez Bankası nın ödemeler dengesi verilerine göre Eylül ayında oluşan fazlayla birlikte, Eylül ayı itibariyle 12 aylık cari işlemler dengesi 46 milyar 58

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

2 TEMMUZARAL I K

2 TEMMUZARAL I K 4 TEMMUZ-ARALIK 2 8 2 TEMMUZARAL I K 2 0 1 2 2TEMMUZARAL I K MART2 0 1 2 4 2 2 2 2012y ı l ı Oc a k, Ş uba ta y l a r ı nday a pı l mı ş t ı r. 223 Dör dünc ü 2011y ı l ı bi r i nc i y a r ı s ı i l e2011y

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EKİM 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018 BUSİAD Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.06.2018 1 ENFLASYON Nisan 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %1,87 olarak gerçekleştiği ve %10,23 olan yıllık enflasyonun %10,85 düzeyine düştüğü görül müştü. Mayıs

Detaylı

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor AYLIK RAPOR Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor Mevsimsellik ve geçişkenlik nedeniyle yıllık enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açıkta daralma devam ediyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün 15.01.2019 Türkiye ve Dünya Göstergeleri Kapanış Gün Ay Aylık Değişim Ocak 2018'e Göre Değişim Dolar/TL 5,444 5,4637 5,3401 1,9% 43,60% Euro/TL 6,2483 6,2702 6,0758 2,8% 37,17% BİST 100 92,054 91,196 91,387

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 4 Nisan 2016, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 13 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 19 Aralık 2016, Sayı: 49. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 19 Aralık 2016, Sayı: 49. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 49 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI Perakende satış hacmi, temmuzda aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 7,1 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EKİM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2012 yılı ikinci çeyreğe ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Bir Ayında %4,8 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi AYLIK RAPOR İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi Ocak ayında başlıca pazarlara ihracat geriledi, enflasyonda gerileme beklentisi ile Merkez Bankası politika faizini indirdi. EKONOMİK VE SEKTÖREL

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE OCAK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Türkiye ye doğrudan sermaye yatırımı Aralık 2016 da yaklaşık 2 milyar dolar ile son. Türkiye nin cari işlemler açığının. Merkezi yönetim bütçesinde,

Türkiye ye doğrudan sermaye yatırımı Aralık 2016 da yaklaşık 2 milyar dolar ile son. Türkiye nin cari işlemler açığının. Merkezi yönetim bütçesinde, GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsiz sayısı 590 bin kişi daha arttı H aziran ayından bu yana yüzde 11 in üzerinde seyreden ve Ekim ayında yüzde 11,8 ile Mart 2010 dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan işsizlik

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - KASIM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018 BUSİAD Hazırlayan: Doç.Dr.Metin 05.08.2018 1 ENFLASYON ENFLASYON AÇIKLAMASI ve AYLIK MAKROEKONOMİK DEĞERLENDİRME Haziran 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %2,61 olarak gerçekleştiği ve %12,15 olan

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU. Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU.  Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme. TÜRKİYE EKONOMİSİ İşsizlik artışa geçti. TÜİK Temmuz ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,3 e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,1 olarak gerçekleşti.

Detaylı

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Temmuz ayı içerisinde Dünya Bankası Türkiye

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri Nisan 2015 Konya Ekonomik Verileri Dış Ticaret İHRACAT BİLGİLERİ Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması İHRACAT 1000 $ Nisan 14 Nisan 15 Değişim % Ocak-Nisan 14 Ocak-Nisan 15 Değişim % Konya 140.853

Detaylı

109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR

109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR -1- 109 MİLYAR DOLARLIK YABANCI PORTFÖYÜ VAR Yabancıların, 8 Haziran itibariyle Türkiye de 53 milyar 130 milyon dolarlık hisse senedi, 38 milyar 398 milyon dolar devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve 407

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2014 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

2017 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 217 OCAK-HAZİRAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

ŞUBAT 2016. Sanayi Üretim Endeksi 2015 Kasım ayında 130 seviyesinde gerçekleşerek yıllık bazda %3,6 artış kaydetti. Endeksin bu

ŞUBAT 2016. Sanayi Üretim Endeksi 2015 Kasım ayında 130 seviyesinde gerçekleşerek yıllık bazda %3,6 artış kaydetti. Endeksin bu ŞUBAT 1 yılını 1, seviyesin- bitiren Reel Kesim 1de Güven Endeksi (RKGE), yeni yılın ilk ayında 13,3 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde endeksin gelişiminde, mal stok miktarı, son 3 aya dair sipariş miktarı

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ekim ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi 2,9 Milyar dolar eksiyken, veri beklentilere paralel 2,89 milyar dolar açık olarak geldi. Ocak-Ekim arasındaki 2013 cari

Detaylı

2015 TEMMUZ TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 23 Temmuz 2015

2015 TEMMUZ TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 23 Temmuz 2015 2015 TEMMUZ TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 23 Temmuz 2015 Temmuz 2015 Tüketici Güven Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 23 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ... 2 İTHALAT

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Para Piyasası Likit Emeklilik Yatırım Fonu(KAMU) Emeklilik Yatırım Fonu nun

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2008-31.12.2008 dönemine ilişkin

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ 113,3 101,4 72,4. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ 113,3 101,4 72,4. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ O C A K 17 Kasım ayında 1,7 seviyesinde kaydedilen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Aralık ta 98, düzeyine gerileyerek 1 yılında ilk kez kötümser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, gelecek

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 14 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Cari açıkta düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nın (TCMB) açıkladığı Ağustos ayı ödemeler dengesi rakamlarına göre cari işlemler açığı, bir önceki

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Eylül ayı dış ticaret verileri; TİM Ekim ihracat verileri değerlendirilmiştir. i 1 2012 de Türkiye

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

2015 ARALIK TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Aralık 2015

2015 ARALIK TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Aralık 2015 2015 ARALIK TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 21 Aralık 2015 Aralık 2015 Tüketici Güven Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 21 Aralık 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 14 18 EYLÜL 2015 TARIMDAKİ BÜYÜME İŞSİZLİĞİ GERİLETTİ Tarım sektörü son 10 yılın 8 inde büyüyerek yakaladığı istikrarı, 2015 yılında da sürdürürken yarattığı istihdamla toplam işsizlik

Detaylı