HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YENİ TÜRK YAZI DİLLERİ KIRGIZ TÜRKÇESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YENİ TÜRK YAZI DİLLERİ KIRGIZ TÜRKÇESİ"

Transkript

1 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YENİ TÜRK YAZI DİLLERİ KIRGIZ TÜRKÇESİ Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN

2 YENİ TÜRK YAZI DİLLERİ Güz dönemindeki dersimizde Türklük bilimi (Türkoloji) araştırmalarında Türk dilinin yaşayan kolları dil, lehçe, şive gibi çeşitli terimlerle adlandırıldığını,

3 Geçmişte Köktürk, Uygur, Karahanlı, Harezm, Eski Anadolu, Osmanlı, Çağatay gibi Türk dilinin tarihsel dönemlerine ait yazı dilleri; gelişmelerini tamamlayarak zamanla yerlerini yeni Türk yazı dillerine bıraktığını, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim programlarında yer alan tarihsel Türk yazı dilleri ile ilgili derslerde bu dönemlerin çeşitli dil özellikleri incelenmekte, tarihsel eserleri dil ve edebiyat açılarından işlenmekte olduğunu,

4 Günümüzde Türkiye Türkçesi ile birlikte Azerbaycan, Başkurt, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar, Türkmen vb. Türk soylu halkların yirmi yazı dili bulunduğunu, Derslerimizde günümüzün Türk yazı dilleri ele alınacağını; bu yazı dilleriyle oluşmuş edebî metinler üzerinde durulacağını, Dersimizin adındaki yeni sözünün günümüzün Türk yazı dillerini ifade etmekte olduğunu belirtmiştik

5 Güz döneminde işlediğimiz konular: 1 Dil, lehçe, şive kavramları 2 Yazı dili ve ağız terimleri 3 Yeni Türk yazı dillerinin yayılma alanları

6 4 Yeni Türk yazı dillerinin ve ağızlarının tasnifi 5 Azerbaycan Türkçesi 6 Azerbaycan Türkçesinin genel özellikleri

7 7 8 9 Azerbaycan Türkçesinin yazımında kullanılan alfabeler Azerbaycan edebiyatı metinleri üzerinde ses, yapı ve anlam bilgisi çalışmaları Azerbaycan edebiyatı metinlerinin incelenmesi

8 Dersimizin bahar dönemi kapsamı Bahar döneminde Kırgızları ve Kırgız Türkçesini ele alacağız. Kırgızların geçmişi, sosyal ve kültürel hayatı, dilleri ve edebiyatları dersimizin kapsamını oluşturmaktadır.

9 Kırgızlar en eski kaynaklarımızdan bu yana adları bilinen Türk soylu halklardan biridir. Eski Türkçe dönemi diye adlandırdığımız Kağanlıklar çağında 841. yılında yönetime geçmişlerdir.

10 Dilleri Kıpçak (Kuzeybatı) Türk yazı dilleri grubunda yer almaktadır. XX. Yüzyıl öncesine kadar konuşma dili olarak kullanılan, konuşma dilinin doğallığı ile gelişen ve XX. Yüzyıl başlarında yazı dili hâline gelen bir dile sahiptirler. Konuşma dili döneminde zengin bir sözlü edebiyat oluşmuştur. Bu edebiyat içerisinde Manas gibi büyük bir destan dünya kültürüne miras kalmıştır. Bu gelenek, dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov u yetiştirmiştir.

11 İşte bu sebeplerle bu yarı yılda Kırgızları, Kırgız Türkçesini ve edebiyatını yakından tanımaya çalışacağız.

12 Konu başlıkları: 1 Dersimizin amacı ve kapsamı; çıktıları 2 Tarihte ve bugün Kırgızlar 3 Kırgız Edebiyatı

13 4 Kırgız Türkçesinin Genel Özellikleri 5 Kırgız Alfabesi 6 Metinler üzerinde çalışma

14 Kazandıracakları Bu dersi tamamladığınızda: Kırgız Türkçesinin genel Türk dili içerisindeki yerini, Yaşadığı tarihsel gelişimi, Kırgız Türkçesinin ses bilgisi, yapı bilgisi özellikleri ile söz varlığının kapsamını, Kırgız edebiyatının gelişimini ve niteliklerini kazanacaksınız.

15 Kırgız Türkçesinin yazımında kullanılan alfabeyle metin okuma, Kırgız Türkçesiyle yazılan metinleri anlama ve yorumlama, Kırgız Türkçesi söz varlığındaki sözcükleri ses ve yapı bakımından inceleyebilme, bu özellikleri Türkiye Türkçesiyle karşılaştırma niteliklerini kazanacak,

16 Bu dersi tamamladığınızda: Kırgızları, dillerini ve edebiyatını, Kırgız sözlü edebiyat ürünlerini tanıyacak, böylece Kırgızlar ve kültürleri konusunda genel bilgiye sahip olacaksınız.

17 Bu dersi başarabilmeniz için: Önceki yıllarda aldığınız Türkiye Türkçesi, Orhon Türkçesi Uygur Türkçesi, Yeni Türk Yazı Dilleri (Güz Dönemi) derslerini başarmış ve bu derslerde verilen bilgilerle donanmış olmanız gerekmektedir.

18 Bu yarıyılda bir ara sınavına girecek ve bir ödev hazırlayacaksınız. Başarı notuna dönem sonu sınavının katkısı %60, ara sınavının katkısı ise %40 tır.

19 Hülya Kasapoğlu Çengel, KIRGIZ TÜRKÇESİ GRAMERİ Ses ve Şekil Bilgisi, Akçağ Yayınları, Ankara, 2005 K. K. Yudahin, KIRGIZ SÖZLÜĞÜ, Çev. Abdullah Taymas, Türk Dil Kurumu Yayını, Ankara, 2011

20

21 En eski Türk halklarından biri olan Kırgızlar, bugün çoğunlukla Kırgızistan Cumhuriyeti nde,

22 seyrek olarak da Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan Cumhuriyetlerinde, Afganistan, Hindistan, Pakistan ve Çin de yaşamaktadırlar.

23 Çeşitli dönemlerde meydana gelen göçler sonucu, az sayıda da olsa Türkiye ye yerleşmiş olan Kırgızlar bulunmaktadır.

24 Tanrı Dağları, Turfan Vadisi, Çin (2005) Bugünkü Kırgız Türklerinin ataları, iki bin yıl önce Tanrı Dağları nda (Tiyanşan) yaşıyorlardı. Çin kaynaklarında Kırgızlar hakkında verilen bilgiler, M.Ö. II. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

25 M.Ö. I.-II. yüzyıllarda Tanrı Dağları nın doğusunda Çin kaynaklarının Kien-Kun adını verdikleri bağımsız bir devlet kurmuşlar; M.Ö yılları arasında Hunlara bağlı olarak, bu birleşik devletlerin batısındaki Usun birliğini meydana getirmişlerdir. Milattan sonra birlik dağılmış, boylar, önce Kök-Türk sonra da Karluk, Kara- Hıtay ve Moğol hâkimiyetleri altına girmişlerdir.

26 Çin kaynakları VI. yüzyılın sonlarından itibaren Kırgızları Hakas adıyla anmaya başlarlar. Asya nın kuzeydoğusunda bir devlet kuran Hakasları, Çinliler; uzun boylu, sarı saçlı, al yanaklı, mavi gözlü ve uygar bir kavim olarak tanımlarlar. Göktanrı inancındaki olan bu insanlar, hayvancılık ve tarım ile geçiniyor, altını ve demiri işliyorlardı.

27 Orhon Yazıtları nda Kırgızlar, yukarı Yenisey de, Kem ve Kemçik bölgesinde, Kögmen (Sayan) dağlarının kuzeyinde oturan bir boy olarak anlatılmaktadır.

28 Kâşgarlı Mahmut, Divanü Lugati t-türk te Kırgızların en doğuda yaşayan Türk boyu olduğunu yazmaktadır.

29 Kırgızlar, 758 de Kök-Türklerin yerine geçen Uygurların egemenliğini tanımışlarsa da 841 yılında Uygur hanedanını devletin başından uzaklaştırarak egemenliklerini ilan etmişler; Moğolistan ve Tanrı Dağları nın tamamını ele geçirerek devletin sınırlarını genişletmişlerdir.

30 XIII. yüzyıldaki Moğol istilasına kadar parlak bir uygarlık süren Kırgızlar, kanlı savaşlar sonucunda 1207 de Moğol egemenliğini kabul etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Cengiz Han ın ikinci oğlu Çağatay ulusuna tabi olurlar.

31 Ancak, Moğolların egemenliği altında geçen yıllarda da Kırgızların, Moğollara bağlılık andı içmedikleri ve kendi önderliklerinde Oyrat boyları birliğini kurarak yeniden egemenliklerinin kazanmak için harekete geçtikleri görülür.

32 Kuzeydeki Kırgızlar, bir yandan Moğollara karşı egemenliklerini kazanma mücadelesi vermişlerdir. Issık-Köl ün uzaydan görünüşü Sibirya da ilerlemekte olan Ruslara karşı da yaklaşık bir yüzyıl süren direnişte bulunmuşlardır. Kırgızlar, Isık-Köl bölgesine (bugünkü Kırgızistan Cumhuriyeti) XVI. yüzyılda yerleşmiştir.

33 XVII. yüzyıl ortalarında Kırgızların artık kendi hanları yoktu. İki kola ayrılmış olan Kırgızlar kendi reisleri tarafından yönetiliyorlardı. Ancak, bu reisler han unvanını taşımıyorlardı te Kırgız topraklarını Kalmuklar işgal edince bazı Kırgızlar Doğu Türkistan a göçer. XVII. yüzyılda Müslüman olmağa başladılar. XIX. yüzyıl başlarında Hokand Hanlığının saldırısına uğrayıp vergiye bağlandılar.

34 Hive Hanlığı Buhara Emirliği Hokant Hanlığı XIX. yüzyılda Çarlık Rusya sının egemenliği altına girmeye başladılar da Hokand Hanlığının Fergana Vilayeti adıyla Çarlık Rusyası na katılınca Kırgızlar Rus yönetimine dâhil oldular Ekim Devrimi nden sonra 1924 te özerkliklerini ilan ettiler.

35 1926 da Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu da ise cumhuriyet, Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını aldı yılında ise cumhuriyetin adı Kırgızistan Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Kırgızistan Cumhuriyeti, bugün Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İş Birliği Örgütü ve Türk Konseyi üyesidir.

36 Bugünkü Kırgızistan Cumhuriyeti, doğu boylamı ile kuzey enlemi arasında Orta Asya nın güneydoğu bölgesindeki dağlık alanda kurulmuştur.

37 Kuzey ve kuzeybatısında Kazakistan Cumhuriyeti, güneybatısında Özbekistan Cumhuriyeti, güneyinde Tacikistan Cumhuriyeti bulunmaktadır. Güneydoğuda Tanrı Dağları nın bir parçası olan Kokşaalatoo, Çin ile olan sınırı belirler.

38 Başkenti Bişkek (<Pişpek), yüzölçümü km 2, nüfusu ise 1999 nüfus sayımına göre dür. En son 2009 tahminlerine göre nüfusun e yükseldiği belirtilmektedir.

39 Nüfusun çoğunluğunu Kırgızlar ve Ruslar oluşturur. Ayrıca Özbekler, Kazaklar, Ukraynalılar ve Almanlardan meydana gelen küçük azınlıklar da vardır. Kırgızlar %52,4 oranındadır. Bu nüfusun %98 i ana dilini bilmektedir. Genel nüfus içerisinde diğer milliyetlerin dağılımı şöyledir: Rus %21.5; Özbek %12.9; Ukraynalı %2.5; Alman %2.4; Diğer %8.3 (Koreli, Dungan, Uygur, Ahıskalı).

40 Kırgızistan ın yanı sıra diğer ülkelerde yaşayanlarla birlikte Kırgız Türkçesi konuşurlarının toplam sayısının 2010 yılı verilerine göre yaklaşık dur. Bu nüfusun yaklaşık i Kırgızistan dadır. Çin de , Tacikistan Kırgızca konuşuru vardır. Ayrıca Afganistan, Kazakistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna da da az sayıda Kırgızca konuşuru olduğu belirlenmiştir.

41 Kırgızlar, zengin bir halk edebiyatına sahiptirler. Ancak, bu edebiyat yakın zamana kadar şifahi edebiyat şeklinde devam etmiştir. Şekil ve muhteva bakımından çok zengin olan şifahi halk edebiyatı, özellikle kahraman destanları (comok), türküler (ır), çoban türküleri (şırıldaŋ), atasözleri (makal-lakap), bilmeceler (tabışmak) ve hikâye çeşitleriyle dikkati çeker.

42 Halk hikâyeleri ve destanlar arasında aşk hikâyelerinden çok kahramanlık hikâye ve destanları görülür. Nazım türleri tek başına değildir, müzik ile birlikte söylenir. Halk şairi olan akınlar, Anadolu Türk halk edebiyatında örneklerini gördüğümüz âşıklardır.

43 Şifahi edebiyatın çoğunluğunu ırlar meydana getirir. Ancak bunlar da konularına ve nazım türüne bağlı olarak çeşitli adlar alır. Sadece kadınların söylediği çoban ırları bekbekey, saksakey olarak da adlandırılır. Defin merasimlerinde koşoklar (ağıt) söylenir.

44 Defin sırasında söylenen bu koşoklar kısadır. Ancak yas günlerinde ve cenazenin defninden sonra söylenen koşoklar oldukça uzundur. Koşoklar aynı zamanda gelinin baba evinden çıkması sırasında da gelinin annesi ve arkadaşları tarafından söylenen ağıtların da adıdır.

45 Kırgızların hayatında ırların önemli bir yeri vardır. Günlük hayatın her anında, her oyunda ve her fırsatta ır söylenir. Bu ırlar yerine ve konusuna göre farklıdır. Aşk ırları, çeşitli oyunların ırları, ninniler günlük hayatta en çok söylenenleridir. Kırgızlar şikâyetlerini de ırlarla dile getirirler.

46 Bu ırlara arman adı verilir. Armanlarda toplum hayatı, politik hayat ve şahsi meselelerle ilgili istekler ve yakınmalar terennüm edilir. Kız çocuklarının salıncakta sallanırken söyledikleri ırların bile özel adı vardır. Bu ırlara selkinçek adı verilir.

47 Akın şiirlerinin birçok türü vardır. Methiyelere maktoo veya arnoo; taşlamalara kordoo; iki kişi arasındaki atışmalara aytış, aytışuu veya semerden; daha fazla kişinin atışmasına da alımsabak denir.

48 Hiç şüphesiz Kırgız sözlü edebiyatı denince akla gelen ilk eser Manas Destanı dır. Manas Destanı dünya edebiyatının en önemli destanlarındandır.

49 Kırgızlar Manas Destanı na çok önem verirler ve her fırsatta destandan parçalar okurlar. Destanı bilmeyen Kırgız yok gibidir. Ancak Manas Destanı nı tam olarak baştan sona makamıyla akınlar söyler. Manas Destanı nı okuyan bu akınlara Manasçı adı verilir.

50 Destan üç koldan ibarettir: Manas, Manas ın oğlu Semetey ve Manas ın torunu Seytek. W. Radloff Proben de Manas tan parçalara yer vermiştir. Ancak destanın derleme işi yakın zamanda tamamlanmış ve destan ciltler halinde yayımlanmıştır.

51 Kırgız masalları (ertek) Anadolu Türk masalları ile pek çok benzerlikler gösterir. Kazak ve Kırgız masallarının ortak kahramanı Eldar Köse, Keloğlan dan başkası değildir. Nasrettin Hoca nın fıkraları da Kırgızlar arasında olduğu gibi bütün Türk dünyasında Ependi/Efendi gibi adlarla anılarak anlatılır.

52 Kırgızların yazılı edebiyatları yakın zamanda gelişmiştir. Kırgız Türkçesiyle yayımlanmış ilk eser Moldo Kılıç ın 1911 de yazdığı Zilzala Deprem adlı eserdir.

53 Tanınmış Kırgız şair ve yazarlarından bazıları şunlardır: Arslanbek, Kalıgul, Bılık-ooz, Moldo Kılıç, Kalmurza, Toktogol, Sagınbay, Isak, Tokombay, Turusbek, Bokonbayev, Elebay, Sadıkbek, Malik, Bayalın, Namat, Kırbaş, Campurçın, Baytemirov, Cantöşev.

54 Kırgız edebiyatının dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov dur. Romanları hemen hemen bütün dünya dillerine çevrilmiş olan Aytmatov, Kırgız edebiyatının en tanınmış yazarı olmuştur.

55 Romanlarında, zengin Kırgız halk edebiyatı motiflerinden ustaca yararlanan Aytmatov un eserleri, Türkiye de de yayımlanmıştır. Eserlerinden bazıları şunlardır: Cemile, Gün Uzar Yüzyıl Olur, Selvi Boylum, Gülsarı, Beyaz Gemi, Kıyamet, Kassandra Damgası, Dağlar Devrildiğinde, Dişi Kurdun Rüyaları

56 Aytmatov un eserleri Türkçede de yayımlanmıştır.

57 Tölögön Kasımbekov, Kasım Tınıstanov, Süyörkul Turgunbayev Kırgız edebiyatının tanınmış diğer isimlerindendir.

58 Kırgız Türkçesi, Kuzeybatı Türkçesi olarak da adlandırılan Kıpçak yazı grubunda yer alır. Kırgız Türkçesinin yanı sıra Kuzeybatı Türk yazı dilleri ve lehçeleri grubunda Tatar, Başkurt, Kazak, Karakalpak, Kumuk, Karaçay-Balkar, Nogay, Karay, Kırgız yazı dilleri bulunmaktadır.

59 Kırgız Türkçesinin bugün kuzey ve güney olmak üzere iki ağzı vardır. Kuzey ağzında Kazak Türkçesinin, güney ağzında ise Özbek Türkçesinin etkileri açık bir biçimde görülür. Kırgızistan yönetim birimleri

60 Kırgızlar önce Arap, sonra Latin kaynaklı alfabeleri kullanmışlardır yılında ise Kiril alfabesine geçmişlerdir. Kırgızistan da yeniden Latin alfabesine geçiş yolunda çalışmalar yürütülmektedir. Kırgızistan Cumhuriyetinde bugün kullanılmakta olan Kiril harflerinin abecemizle karşılaştırmalı biçimleri şöyledir:

61 Kırgız Alfabesi Türk Alfabesi Hem şekil hem karşıladığı ses bakımından aynı olan harfler A a O o К к Т т М м a o k t m

62 Şekil bakımından aynı olan ancak karşıladığı ses farklı olan harfler В в v Е е (ön seste) ye, (iç seste) e Н н n P p r С с s У у u

63 Türk alfabesinde bulunmayan harfler Б б Г г Д д Ё ё Ж ж b g d yo c 3 з z И и Й й i y

64 Л л Ң ң Ө ө П п Ф ф X x Ц ц Ч ч Ш ш l ŋ ö p f h ts ç ş

65 Щ щ Ы ы Ъ ъ Ь ь Э э Ү ү Ю ю Я я şç ı sertleştirme işareti yumuşatma işareti e ü уu ya

66 1) KT de bulunan ünlüler şunlardır: /a/, /e/, /ı/, /i/, /o/, /ö/, /u/, /ü/. 2) AT, ET deki bazı birincil ünlü uzunlukları KT de korunmuştur: bārı «hepsi, bütünü», cā «yay», cū- «yıkamak» vs. Ancak bazı ünsüzlerin düşmesi sonucunda uzun ünlüler ve diftonglar meydana gelebilir. Bu olay özellikle bazı seslerin erimesi ve bazı ses gruplarının büzülmesi sonucu ortaya çıkar.

67 Yazıda bu uzunluklar çift ünlü yazılışıyla gösterilir: ET tag > too «dağ»; ET ogul > uul «oğul»; ET agız > ooz «ağız»; ET ulug > uluu «ulu», ET +lig, +lug > KT +luu, +DUU. Ör. urmattuu «hürmetli». Harf çevriminde biz de birincil ve ikincil ünlü uzunluklarını çift ünlü harf yazarak göstereceğiz.

68 3) Küçük ünlü (düzlük yuvarlaklık) uyumu son derece güçlüdür. Türkiye Türkçesinde ilk hecesinde yuvarlak ünlü bulunan kelimelerin sonraki ünlüleri düz geniş (/a/,/e/) veya yuvarlak dar (/u/,/ü/) olur ve ilk hecenin dışında /o/ ve /ö/ ünlüleri bulunmaz. Ancak KT de /o/, /ö/ ünlüleri bu yönden kelimedeki ünlülere tam bir uyum gösterir: tölöbödüm «ödemedim»; orto «orta»; bolso «olsa»; köçmön «göçmen»; bolġon «olan».

69 4) Eski Türkçe ön ses /y/ Kırgız Türkçesinde /c/ olarak değişmiştir: col «yol»; cat-«yat-»; carış «yarış»; calġan «yalan». 5)KT de /f/ ünsüzü bulunmaz. Henüz ölçünlü (standart) yazı dili haline gelmediği dönemlerde KT ye giren bu ünsüzün yer aldığı yabancı kaynaklı kelimelerde /f/ > /p/ ve /f/ > /b/ değişimi görülür: pakültet «fakülte»; payda «fayda»; sapar «sefer, yolculuk»; sap «saf, sıra».

70 6) /h/ ünsüzü de KT de bulunmaz. Henüz ölçünlü yazı dili haline gelmediği dönemlerde KT ye giren yabancı kaynaklı kelimelerde /h/ düşer veya /h/ > /k/ değişmesi olur: kalık «halk»; kalıs «halis»; öküm «hüküm»; esep«hesap»; baa «paha»; kızmat «hizmet».

71 7) Ötümsüz ünsüzlerden sonra gelen /l/, /m/, /n/ ünsüzleri /t/, /p/, /t/ ye dönüşür (/l/ > /t/ ; /m/ > /p/ ; /n/ > /t/ ): maalımattar «malumatlar»; tarıhtı «tarihi». Bu ses olayının etkisiyle olumsuzluk ekinin Kırgız Türkçesinde /m/ li şekli yoktur. Ek her zaman /b/ li veya /p/ li şekildedir: çıkpayt «çıkmıyor, çıkmaz»

72 8) Ötümlü ünsüzlerden sonra gelen /l/, /m/, /n/ ünsüzleri /d/, /b/, /d/ ye dönüşür (/l/ > /d/ ; /m/ > /b/ ; /n/ > /d/ ): Kırgızdar «Kırgızlar»; barba «varma»; közümdü «gözümü». 9) Büyük ünlü (kalınlık incelik) uyumu son derece güçlüdür. Yabancı kaynaklı sözcükler bile uyuma bağlıdır: kımbattuu «kıymetli»; kitep «kitap».

73 10) Kelime başında /r/, /l/ ünsüzleri bulunmaz. Bu ünsüzlerle başlayan kelimelerin ön sesinde ünlü türemesi olayı görülür: Orus «Rus»; ırakmat «rahmet (KT de teşekkür anlamındadır.)» ıraazı «razı», ılayık «layık» Arapça vakit sözünde ise /v/ > /b/ değişiminin ardından ünlü türemesi yaşanır: ubakıt

74 11) Arapça alıntılardaki /a/ /e/ arasındaki ses, KT de /a/ olarak gelişmiştir: daraca, adabiyat, salamat, adep 12) Arapça alıntılardaki /î/ sesi /iy/ veya /ıy/ ses öbeğine değişir: ilmiy, natıyca, adabiy 13) Arapça, Farsça alıntılardaki ön ses /h/ düşebilir: her > ar, hukuk > ukuk, hava > aba

75 14) Eski Türkçe iç ses /d/ KT de /y/ olarak değişmiştir: adıg > ayuu, adak > ayak 15) Eski Türkçe ön ses /ḳ/ gibi ön ses /k/ de korunmuştur: kel-, keç-, kün 16) Eski Türkçe ön ses /t/ korunmuştur: til, tiz, tüş, too

76 17) Eski Türkçe ön ses /b/ kimi sözlerde korunmuştur: baş, ber-, bar, bar-, bol- Geniz /n/ sinin bulunduğu sözlerde ise /m/ ye değişir: men, min-, miŋ, murun, muŋ Geniz /n/ si bulunmayan sözlerde de örnekseme yoluyla /m/ ye değiştiği görülür: maşak, muzoo

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI. 1. Sınıf

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI. 1. Sınıf HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. Sınıf Zorunlu Dersler Listesi Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik T P K AKTS TDE 111-01

Detaylı

YENİ UYGUR ALFABESİ. Hazırlayan: İsa SARI / Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ders Notları / / Sayfa: 2/5

YENİ UYGUR ALFABESİ. Hazırlayan: İsa SARI / Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ders Notları /  / Sayfa: 2/5 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ - I DERS NOTLARI 3. Sınıf - 1. Dönem İsa SARI www.isa-sari.com YENİ UYGUR ALFABESİ Kiril Lâtin Büyük Küçük Büyük Küçük A a A a Б б B b В в V v Г г G

Detaylı

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR!

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! KIRGIZİSTAN İNŞAAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA OŞ SIRACÜDDİN SAKIP ÜNİVERSİTE YURDU PROJEMİZ * Fergana Vadisi Türklerin İslam ı ilk kabul ettikleri, ilk Müslüman Türk devletlerinin

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

İ İ İ ü ü ğ ş İş ç ç ş ğ ğ ü İ ü ü ü ü ğ ş ş ğ ç ş ş ö ğ ö ü ş ö ö ş ğ ğ ğ ş ç ş ç ğ ç ğ ş ç ğ ç ş ş İ ç ç ş ç ş ğ ö çü ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ş ç ç İ ç ş ş ğ

İ İ İ ü ü ğ ş İş ç ç ş ğ ğ ü İ ü ü ü ü ğ ş ş ğ ç ş ş ö ğ ö ü ş ö ö ş ğ ğ ğ ş ç ş ç ğ ç ğ ş ç ğ ç ş ş İ ç ç ş ç ş ğ ö çü ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ş ç ç İ ç ş ş ğ şi İ İ Ğ Ş İ ş Ü İ Ü İ İ ş ç ç ş İ ş üşü ğ ş ç ü ö ğ ş ş ş ç ş ö ş ş ş ş ş ö üş ş ç ş ş ğ ü ş ç ü ü ö ş ş ş ş ş ş ç ş ü ş ş ü ğ ö ö ç İ ö ü ş ö ğ ç ş ğ ö ü ğ ş ç ş ğ ş ş ş ş ş ğ ü ç ş ç «ş ğ ş ş ş Ö ç

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OSMANLI TÜRKÇESİ III Ders No : 0020110020 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI Güzel Sanatlarda Edebiyatın Yeri KAZANIMLAR. Bilim ile güzel sanatların farklılığını belirler.. İnsan etkinliklerinin güzel sanatlar içindeki yerini belirler.. Güzel sanatların

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ 1) Türk Devletlerinde en çok kullanılan unvan--------------------------------------- 2) İslam Öncesinde yaşayan en eski topluluk----------------------------------------- 3)

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Atıf AKGÜN

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Atıf AKGÜN ÖZGEÇMİŞ Atıf AKGÜN EĞİTİM Derece Program Üniversite Yıl Lisans Türkçe Öğretmenliği Dokuz Eylül Üniversitesi 2002-2006 Bütünleşik Doktora Türk Dünyası Edebiyatları Ege Üniversitesi 2006-2012 İŞ TECRÜBESİ

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Hukuku Genel Hükümler I HUK 107 1 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Türkiye deri ve

Detaylı

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF

ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF ORTA ASYA TÜRK TARİHİ PDF Orta Asya Tarihi adlı eser Anadolu Üniversitesinin ders kitabıdır ve Ahmet Taşağıl gibi birçok değerli isim tarafından kaleme alınmıştır. PDF formatını bu adresten indirebilirsiniz.

Detaylı

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS

I. ULUSLAR ARASI AHLAT-AVRASYA KÜLTÜR VE SANAT SEMPOZYUMU 23-25 AĞUSTOS 2012 AHLAT - BİTLİS Van Gölü nün hemen kuzeybatı kıyısında yer alan Ahlat, sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarıyla, Türk-İslam medeniyetinin en önemli tarihsel yerleşim merkezleri arasında bulunmaktadır. Ahlat çevresinde

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Hafta 7

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Hafta 7 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ I Hafta 7 Okutman Engin ÖMEROĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan bu ders

Detaylı

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 393

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 393 TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 393 Moğol Yazısının Tarihî Gelişimi ve Moğolların Kullandıkları Alfabeler Historical Development of Mongolian Script and Alphabets Which Were Used by Mongols Feyzi ERSOY

Detaylı

1. GÜN 13 AĞUSTOS 2013, SALI

1. GÜN 13 AĞUSTOS 2013, SALI Türk Dilbiliminde Tanımlama ve Belgeleme Lisans Üstü Öğrencileri İçin Yaz Okulu 13-23 Ağustos 2013 HÜ, Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 1. GÜN 13 AĞUSTOS 2013, SALI SAAT

Detaylı

Büyük göç adı verilen bu göç sonrasında çeşitli devletler kurdular. Bunlar:

Büyük göç adı verilen bu göç sonrasında çeşitli devletler kurdular. Bunlar: Ünite 3 Orta Asya Türk Tarihi Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı Tarihin en eski ve devamlı topluluklarından olan Türkler, yaklaşık dört bin yıllık geçmişleri boyunca Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında birçok

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TASAVUF METİNLERİ İLH 319 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

TATAR DİLİNİN AÇIKLAMALI SÖZLÜĞÜ

TATAR DİLİNİN AÇIKLAMALI SÖZLÜĞÜ TATAR DİLİNİN AÇIKLAMALI SÖZLÜĞÜ Muna YÜCEOL ÖZEZEN Tatar Tiliniñ Añlatmalı Süzligi, (Baş Redaktör: F. Ë. Ganiyev), Tatarstan Respublikası Fenner Akadimiyası G. İbrahimov İsimindëgi Til, Ëdëbiyat Hëm Sëngat

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI-I

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI-I ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI-I EDB405U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1. ÜNİTE Çağdaş Türk Edebiyatlarının Oluşum Süreci ve Gelişim

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ BÖLÜMÜ 2006 2007 TÜRK DİLİ DERS İÇERİĞİ ÇALIŞTAYI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ BÖLÜMÜ 2006 2007 TÜRK DİLİ DERS İÇERİĞİ ÇALIŞTAYI 1 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ BÖLÜMÜ 2006 2007 TÜRK DİLİ DERS İÇERİĞİ ÇALIŞTAYI Türkçeyi doğru ve güzel kullanabilme yeteneği kazandırabilmek; öğretimde birleştirici ve bütünleştirici bir dil olarak

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 İletişim Adı 02 İnsan, İletişim ve Dil - Dilin İşlevleri 03 Dil - Kültür İlişkisi 04 Dillerin Sınıflandırılması 05 Türk Dilinin Tarihî Gelişimi 06 Türkçenin Ses Özellikleri - I (Ünlüler)

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2012-2013 Bahar Dönemi Seçmeli Derslerine İlişkin Duyuru

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2012-2013 Bahar Dönemi Seçmeli Derslerine İlişkin Duyuru Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2012-2013 Bahar Dönemi Seçmeli Derslerine İlişkin Duyuru Genel Bilgiler 1-2012-2013 Öğretim yılı Bahar Dönemi nde alınabilecek seçmeli dersler, güz döneminde alınabilenlere

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu nun Çin Halk Cumhuriyeti ne yaptığı ziyaretin değerlendirilmesi Tarih : 21.01.2013 sağlamıştır. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, hem gezi öncesinde,

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Eğitim Sosyolojisi Dersin Kodu EGT 209 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS Kredisi 3 Haftalık Ders

Detaylı

öğretmen sözcüğü, bütün ünlüleri ince olduğu için kurala uyar, asker sözcüğü a kalın e ince ünlü olduğundan kurala uymaz.

öğretmen sözcüğü, bütün ünlüleri ince olduğu için kurala uyar, asker sözcüğü a kalın e ince ünlü olduğundan kurala uymaz. SES BİLGİSİ Her dilde olduğu gibi, dilimizde de sesler ünlü ve ünsüz olmak üzere iki grupta incelenir. Bir sözcükte ünlüler arasında olduğu gibi ünsüzler arasında da bazı özellikler, hatta ünlülerle ünsüzler

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Hukuku Genel Hükümler II HUK 104 2 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 SOSYAL BİLGİLER Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ZORUNLU DERSLER BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL 1 YDİ 101

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim - 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına 23 Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 1. Edebi Türler Batı Etkisinde Gelişen Türk - Batı nın Türk Öğrenci: na - Türkçe yayınlanan ilk 2. Edebi

Detaylı

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335 TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335 Özkul Çobanoğlu, Türk Dünyası Ortak Atasözleri Sözlüğü, AKM Yayınları, Ankara 2004, 511+VIII s. Özkul Çobanoğlu, Dictionary Of Common Proverbs Of Turkish World Mehmet

Detaylı

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır.

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında Başarı Notunun Değerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar Karadeniz Teknik Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim-öğretim,

Detaylı

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU**

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER. Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER Bülent ÖZMEN* ve Murat NURLU** *Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi e-mail: bulentozmen@gazi.edu.tr ** Afet İşleri Genel Müdürlüğü,

Detaylı

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016

İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016 İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ İLHAN ÇOLAK TOSYA / 2016 ÜNİTE 1 İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ ORTA ASYANIN YERİ TÜRK ADININ ANLAMI ORTA ASYA DAN GÖÇLER İLK TÜRK DEVLETLERİ KAVİMLER GÖÇÜ DİĞER TÜRK DEVLETLERİ

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

Güney Azerbaycan 1.Forumu Ankara'da Düzenlendi دوشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۱۷

Güney Azerbaycan 1.Forumu Ankara'da Düzenlendi دوشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۱ ساعت ۲۱:۱۷ AZOH: 12-13 Mayıs Tarihlerşnde Uluslararası Güney Azerbaycan 1.Forumu Ankara da Düzenlendi.Yoğun Katılımın gözlendiği Forum,İran tarafından engellenmek istendi.ancak katılımcıların üstün çabaları ile Bütün

Detaylı

D25 TDE 103 Kompozisyon- I Okt. M. Medeni Doğan. D25 TDE 105 Türkiye Türkçesi I Yrd. Doç. Dr Sinan UYĞUR

D25 TDE 103 Kompozisyon- I Okt. M. Medeni Doğan. D25 TDE 105 Türkiye Türkçesi I Yrd. Doç. Dr Sinan UYĞUR 08.00-08.45 ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1. SINIF PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 102 Güzel Sanatlar (Resim) 1. ve 2. Öğr. birlikte 09:00 09:45 102 Güzel

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM DEMİRTAŞ İZMİR TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1885 yılında kurulmuş ve şu anda 75 bin üyesi olan, İzmir in en köklü ve en güçlü meslek kuruluşunun Başkanı olarak Güzel İzmir e hoş geldiniz

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT)

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTELERDE OKUYAN TÜRK ASILLI ÖĞRENCİLERİN OKUMA ALIŞKANLIKLARINA YÖNELİK ANKET ÇALIŞMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTELERDE OKUYAN TÜRK ASILLI ÖĞRENCİLERİN OKUMA ALIŞKANLIKLARINA YÖNELİK ANKET ÇALIŞMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TÜRKİYE DEKİ ÜNİVERSİTELERDE OKUYAN TÜRK ASILLI ÖĞRENCİLERİN OKUMA ALIŞKANLIKLARINA YÖNELİK ANKET ÇALIŞMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Türkana HÜSEYNOVA Bu anket; Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan,

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ (DOKTORA, TEZLİ/TEZSİZ ) PROGRAM İLANI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İÇİN; BAŞVURU TARİHLERİ: 01-05 Ağustos 2016 tarihleri arasında

Detaylı

AH ÇĬBEK ARIĞ HAKAS TÜRKLERİNİN KIZ ALP YİĞİTLİK DESTANI

AH ÇĬBEK ARIĞ HAKAS TÜRKLERİNİN KIZ ALP YİĞİTLİK DESTANI AH ÇĬBEK ARIĞ HAKAS TÜRKLERİNİN KIZ ALP YİĞİTLİK DESTANI Davletov, Timur B. (2015), Ah Çĭbek Arığ Hakas Türklerinin Kız Alp Yiğitlik Destanı, Ankara: TÜRKSOY Yayınları, 346 s., ISBN: 978-975-7213-47-5.

Detaylı

KAZAKİSTAN ÜLKE PROFİLİ

KAZAKİSTAN ÜLKE PROFİLİ KAZAKİSTAN ÜLKE PROFİLİ Pınar Öksüz Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü Ocak 2010 1. GENEL BİLGİLER Resmi adı : Kazakistan Cumhuriyeti Başkenti : Astana Yüzölçümü : 2,724,900 km 2 Nüfusu : 15,399,437 (Temmuz

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. tan ım lam ak denir. ya nlış ye rine 0 sim gesi kullan ılır.

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. tan ım lam ak denir. ya nlış ye rine 0 sim gesi kullan ılır. Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlam ı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler.,,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE BİREYSELEŞTİRİLMİŞ ÜNİTE VE TÜM HİZMET PLANI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE UZUN DÖNEMLİ AMAÇ KISA DÖNEMLİ AMAÇ ÖĞRETİMSEL AMAÇLAR İLEŞİTİM 1, Sözcükleri doğru kullanır. 1. Söylenen sözcüğü tekrar eder.

Detaylı

а а а а а мэкъэзещ ünlü a a а б б б б мэкъэзэращ ünsüz b b b в в мэкъэзэращ ünsüz v v v г г г г мэкъэзэращ ünsüz g g гỳ гỳ IуыпшIэ макъ dudaksı gù

а а а а а мэкъэзещ ünlü a a а б б б б мэкъэзэращ ünsüz b b b в в мэкъэзэращ ünsüz v v v г г г г мэкъэзэращ ünsüz g g гỳ гỳ IуыпшIэ макъ dudaksı gù а а а а а мэкъэзещ ünlü a a а â (-) мэкъэзещ ünlü â б б б б б мэкъэзэращ ünsüz b b b в в в в в мэкъэзэращ ünsüz v v v г г г г г мэкъэзэращ ünsüz g g g гỳ гỳ IуыпшIэ макъ dudaksı gù г г г г г мэкъэзэращ

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BENF30NUK* Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :70677404-105.04/67388 04/09/2015 Konu :Haftalık Ders Programları

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Üniversite Tarafından İstenen İhtisas Alanı ve Aranan Şartlar. Görevlendirme Yapılacak Ülke. Görevlendirme Yapılacak Üniversite

Üniversite Tarafından İstenen İhtisas Alanı ve Aranan Şartlar. Görevlendirme Yapılacak Ülke. Görevlendirme Yapılacak Üniversite Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Projesi Kapsamında 06-07 Öğretim Yılında Öğretim Elemanı Görevlendirmesi Yapılacak Ülke ve Üniversiteler ile Öğretim Elemanında Aranan Şartlar Tablosu No Görevlendirme Yapılacak

Detaylı

Drama ve Performans (ELIT 336) Ders Detayları

Drama ve Performans (ELIT 336) Ders Detayları Drama ve Performans (ELIT 336) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Drama ve Performans ELIT 336 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin

Detaylı

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir:

Ders 2: Su Miktarı Hesabı. Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su miktarının hesaplanması için aşağıdaki veriler gereklidir: Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT), Kanpur, Mühendislik Fakültesi, Su ve Atıksu Mühendisliği Dersi, 2 Ders 2: Su Miktarı Hesabı Su Miktarı Hesabı Su temin şeması tasarımında kentsel kullanım amaçlı su

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.531 29/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Çağdaş Türk Lehçerleri ve Edebiyatları Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Çağdaş

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Dramaturji Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ ALIMI

2015-2016 GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ ALIMI 2015-2016 GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ ALIMI TEZLİ YÜKSEK LİSANS ÖZEL ŞARTLAR ANABİLİM DALI BİLİM DALI ÖZEL ŞARTLAR Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi ve Denetimi Eğitimde Programları ve Öğretimi n Sosyal

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

ZfWT Vol. 5, No. 1 (2013)

ZfWT Vol. 5, No. 1 (2013) ZfWT Vol. 5, No. 1 (2013) Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks SUNUŞ Türklük Bilimi dairesi içerisine giren bütün konularda (dil, edebiyat, halk bilimi, tarih, coğrafya, eğitim

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS Beden Eğitimi ve Oyun Öğretimi

Detaylı

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI DERSİN TANIMI VE UYGULAMASI Ders ismi Ders kodu Dönem Teori+Pratik Kredi AKTS ÇocukEdebiyatı SNF204 4. 2+0

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Öteki dersi ilk kez alıyorum ve genellikle hoşlanılmayan bir ders : mantık.

Öteki dersi ilk kez alıyorum ve genellikle hoşlanılmayan bir ders : mantık. Bu hafta üniversite açıldı. Felsefe Bölümü'nden iki ders alıyorum ve ikisi haftada 12 saat tutuyor. Benim durumumdaki bir insan için biraz fazla aslında ama bir derse (Felsefeye Giriş) dönemde de girmiştim,

Detaylı

10. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 15.10.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 01 (LGDS - 01) KONU DAĞILIMLARI

10. SINIF. NET ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 15.10.2009 TARİHLİ GENEL DEĞERLENDİRME SINAVI - 01 (LGDS - 01) KONU DAĞILIMLARI Sözcükte anlam 7 Cümlede anlam 6 Sözcük türleri 2 Ses bilgisi 2 Sözcükte yapı 1 Anlatım bozukluğu 3 Cümlenin ögeleri 2 TÜRKÇE Yazı türleri 2 Cümle vurgusu 1 Fiiller 1 Yazım kuralları 2 Paragraf 6 Şiir

Detaylı

Ders I Kırgız Türkçesi Genel Bilgi

Ders I Kırgız Türkçesi Genel Bilgi Ders I Kırgız Türkçesi Genel Bilgi Kırgız Türkçesi 1, Kırgızistan Cumhuriyeti nin devlet dili, dünyada sayısı üç buçuk milyondan fazla olduğu tespit edilen Kırgız Türklerinin konuştuğu dil. Bu bilgi, genelde

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA IV KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KISALTMALAR GİRİŞ A) TASAVVUFA GENEL BİR BAKIŞ a) Tasavvuf Nedir? b) Tasavvufun Kökeni c) Tasavvufun Kaynakları d) Tasavvufun Kurumsallaşması-Yayılması e) Tasavvuf Teorileri f) Tarikatların

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/06/2013 Toplantı Sayısı : 364 Karar Sayısı : 3093 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3093- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Yönergesi

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 402 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ORTADOĞU SİYASETİ SPRI 02 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM PLANI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI. I. Yarıyıl II.

EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM PLANI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI. I. Yarıyıl II. EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ 2015-2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM PLANI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL I. Yarıyıl II. Yarıyıl SBÖ101 Sosyal Bilgilerin Temelleri SBÖ102 Genel Fiziki

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 33, OCAK - 2016, S.96-113 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyright 2016

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 33, OCAK - 2016, S.96-113 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyright 2016 MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 33, OCAK - 2016, S.96-113 İSTANBUL ISSN:1303-2429 E-ISSN 2147-7825 copyright 2016 http://www.marmaracografya.com ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TÜRK DÜNYASI COĞRAFYASINA İLİŞKİN

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Kitaplar Satış Elemanlığı Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı 2.yıl /4. Dönem Haftalık 4 Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU. Kitaplar Satış Elemanlığı Kırtasiye ve Kitap Satış Elemanlığı 2.yıl /4. Dönem Haftalık 4 Ders Saati BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız

b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız 1 b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız Bölünebilme Kuralları b Asal Sayılar, Asal Çarpanlar,

Detaylı

05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU

05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 05 AĞUSTOS 2012 ORTABAĞ-ULUDERE (ŞIRNAK) DEPREMİ BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü Aktif Tektonik Araştırmaları

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Özel Öğretim Yöntemleri1 YDA 211 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları

Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları Çeviri II (ELIT 206) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çeviri II ELIT 206 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Çeviri I Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları

Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Sağlık Politikaları ve Planlaması (HAS 502) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Politikaları ve Planlaması HAS 502 Bahar 3 0 0 3 7.5 Ön

Detaylı

AKSARAY TSO AKSARAY TSO

AKSARAY TSO AKSARAY TSO 31.07.2016 TEMMUZ AYI E-BÜLTENİ AKSARAY TSO AKSARAY TSO İÇİNDEKİLER ATSO ÜYELERİNE YÜKSEK LİSANS FIRSATI DEV ORGANİZASYONA SAYILI GÜNLER KALDI KOÇAŞ DEVLETİMİZ, İŞ DÜNYASININ ARKASINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Detaylı

1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190.

1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190. YAYIMLANMIŞ MAKALELER (Kerime Üstünova) 1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190. 2. Üstünova, Kerime (1997), Dede

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ Öğrenci Konseyi ve Öğrenci Kulüpleri Yönergesi Amaç ve Kapsam Madde 1 Öğrenci Konseyi; a) Üniversitenin çağdaş bir eğitim kurumu olarak gelişmesine katkıda bulunmak,

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Sayı 43 Tarih 30.05.2014 Kurulda Gör. Tarihi 28/05/2014 Önceki Kararın Tarih ve Sayısı 06/05/2011-45 Konu: Uluslararası Bakalorya Programı-I

Detaylı