BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER"

Transkript

1 BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı

2 GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR Yaşayan örnekleri bulunan Gymnospermae sınıfları ve karakteristik özellikleri: Cycadinae Sınıfı Ginkgoinae Sınıfı Coniferae Sınıfı Gnetinae Sınıfı

3 CUPRESSACEAE FAMILYASıNıN GENEL ÖZELLIKLERI Servigiller familyasının 29 kadar cinsi (17 cinsi monotipik) ve familyanın dünya üzerinde yaşayan 133 türü vardır. Son yapılan düzeltmelerle gerek morfolojik ve gerekse de genetik özellikler göz önünde tutularak Taxodiaceae familyası da bu familyanın içine alınmıştır. Ancak eski tarihli literatürlerde Taxodiaceae ve Cupressaceae familyaları ayrı ayrı ele alınmaktadır. Cupressaceae familyası Coniferae sınıfının en fazla cinse sahip olan familyasıdır. Cupressaceae familyası Coniferae sınıfı içinde Antarktika hariç tüm kuzey ve güney yarım kürede yayılış yapan tek familyadır.

4 Çoğunluğu bir cinsli bir evcikli (monoik) veya ardıçlarda olduğu gibi bir cinsli 2 evciklidirler. Dişi çiçekler ise kozalak halindedir. Karpeller bazı cinslerde üst-üste kapanırken, bazılarında yan kenarlarıyla kapanmışlardır. Kozalaklar bazı taksonlarda olgunlaştığında dağılır, bazılarında dağılmaz. Her bir kozalağın 1-20 adet tohumu vardır. Tohumlar genellikle kanatlıdır. Tohumu 2-3 kanatlı olan taksonlar da vardır. Tohumlar çimlendiğinde 2-5 adet çimlenme yaprağı-kotiledon (Taxodium da bu sayı 9) oluştururlar. Erkek çiçekler bazı cinslerde tek-tek, bazı cinslerde ise kurul halinde bulunur. Erkek çiçek etaminlerinin her birinde 2-9 adet çiçek tozu torbası bulunur.

5 Taxodiaceae familyası daha önce ayrı bir familya olarak ele alındığından burada daha önce işlenmiş olan cinslere ve taksonlara yer verilmeyecektir. Genellikle boylu (bazı Juniperus taksonları dışında), birinci sınıf orman ağacıdırlar. Bazı Juniperus taksonları bodur ya da sürünücü formdadırlar. Yapraklar herdem yeşil veya bazı cinslerde dökülür. İğne ya da pul yaprak formundadırlar. Genç sürgünler, genellikle çapraz şekilde karşılıklı dizilen ya da sarmal dizilen pul formundaki yapraklar tarafından örtülmüştür. Bunun yanında yanda bulunan kenar yapraklar ile alt ve üstte yer alan yüzey yapraklar birbirlerinden farklıdırlar. Yüzey ve kenar yapraklar hem büyüklük hem de form olarak da farklıdırlar. Yüzey yaprak Kenar-yan yapraklar

6 Gövde kabuğu; daha önce ele alınan Taxodiaceae familyasında olduğu gibi uzunlamasına şeritler halinde (tıpkı Asma gövdesi gibi) yol-yol çatlaklıdır. Son düzeltmelerle birlikte familya, 29 cins ve 142 türle temsil edilmektedir. 7 Alt Familyaya aşağıdaki gibi ayrılmaktadır: 1. Alt Familya: Cunninghamhioideae 7. Alt Familya Cupressoideae Cunninghamia Thuja 2. Alt Familya: Taiwanioideae Thujopsis Taiwania Fokienia 3. Alt Familya: Athrotaxidoideae Chamaecyparis Athrotaxis Calocedrus 4. Alt Familya: Sequoioideae Tetraclinis Sequoia Sequoiadendron Metasequoia Microbiota Platycladus Xanthocyparis 5. Alt Familya: Taxodioideae Cupressus Taxodium Glyptostrobus Cryptomeria 6. Alt Familya: Callitroideae Callitris Neocallitropsis Widdringtonia Diselma Austrocedrus Pilgerodendron Actinostrobus Fitzroya Libocedrus Papuacedrus Juniperus

7 THUJA GENEL ÖZELLIKLERI Çin, Formoza, Japonya ve Kuzey Amerika da boylu ağaç ya da çalı halinde yetişen Kuzey Amerika da 2 türü, Doğu Asya da 3 türle, toplam 5 türle temsil edilen bir cinstir. Thuja koraiensis (Kore Mazısı) Thuja occidentalis (Batı Mazısı) Thuja standishii (Japon Mazısı) Thuja plicata (Boylu Mazı) Thuja sutchuenensis (Çin Mazısı) Süs bitkisi olarak çok yaygın bir şekilde park ve bahçelerde kullanılan mazılar farklı form, yaprak rengi sergilemektedirler. Bu cinsin türleri ve kültür formları genellikle çit bitkisi olarak ve kıymetli kültür formları ise soliter olarak peyzajda kullanılmaktadır.

8 Mazılar, her dem yeşil, boylu ağaç ya da çalılardır. En boylusu Washington daki 53 m. boyundaki mazıdır. Sürgünler basık, pul yapraklar küçük, karşılıklı-çapraz olup, sürgünlerin geniş yüzünde düz ve bunların sırt kısmında küresel yağ bezeleri vardır. Yanlarda bulunan pul yapraklar kayık gibi katlanmış ve sürgünleri kavramıştır. Bir cinsli bir evciklidir. Dişi çiçekler yan sürgün uçlarında kozalak formu oluştururlar. Kozalaklar küçük, derimsi, 4-6 çift karpelden oluşurlar. Her bir karpelin koltuğunda 2-3 adet tohum tomurcuğu bulunur. Kozalak 1 yılda olgunlaşır. Tohumlar mercimek formunda, yassı ve kanatlıdır.

9 Thuja plicata- Boylu Mazı Familyası: Cupressaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın batısında, Büyük Okyanus sahillerinde, Kaliforniya nın kuzeyinde, Kanada da doğal yayılışa sahip mazıdır. Habitusu: Vatanında m. boylanır. Piramidal tepelidir. Yaprak Özellikleri: Pul yaprakların sırt kısmındaki yağ bezeleri belirgin değildir, ya da yoktur. Yapraklar ovuşturulunca kuvvetli aromatik koku verir. Primer yapraklar iğne yaprak şeklindedir. Sürgün Özellikleri: Sürgüncükleri (yan sürgünleri) çok uzun, seyrek ve birbirine paralel olarak gelişir. Sürgüncüklerin alt yüzünde açık gri renkli, kelebeği andıran stoma lekeleri vardır. Bunlar çıplak gözle değil büyüteçle görülürler. Kozalak Özellikleri: Kozalak 5-6 çift puldan oluşmuştur. Bunlar olgunlaşınca deri gibi sertleşir. Pullardan sadece 3 çifti üreyimlidir. Tohum Özellikleri: Her bir üreyimli pulun koltuğunda 2-3 tane tohum vardır. Tohumlar kanatlı ve üzeri reçinelidir.

10 Hem önemli bir orman ağacı, hem de dekoratif bir süs bitkisidir. Düzenlemelerde canlı çit bitkisi olarak kullanıldığı gibi, soliter olarak da kullanılan kültür formlarına sahiptir. Önemli kültür formları: T. p. Atrovirens T. p. Excelsa T. p. Fastigiata T. p. Zebrina

11 Thuja plicata 1 Sürgün Yaprakların arka yüzü Çiçek

12 Habitus Gövde kabuğu 1 Kozalak

13 Thuja plicata Excelsa Peyzajda Kullanılan Önemli Kültür Formları: Thuja plicata Hillieri Thuja plicata Zebrina Thuja plicata Atrovirens

14 Thuja occidentalis- Batı Mazısı Familyası: Cupressaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın doğusunda, Güney Kanada dan, Virginia ya kadar yayılış yapar. Habitusu: m. kadar boylanan mazı türüdür. Gençlikte dar piramit tepeli, sık dallı, çok gövdeli bir ağaçtır. İleri yaşlarda tepe bozulur, dallar aşağı sarkar, ancak dal uçları yukarı doğru dönüktür. Gövde kabuğu ince-boyuna çatlaklıdır. Kırmızımtırakgri kahverengindedir, liflidir. Yaprak Özellikleri: Sürgünlerin geniş yüzlerinde yer alan pul yaprakların sırt kısmında çıkıntılı halde küresel formlu yağ bezeleri vardır (Platycladus orientalis te bu yağ bezeleri çıkıntılı değil, derin bir yarık-çukur içerisindedir). Sürgün Özellikleri: Genç sürgünlerin üst yüzleri mat, koyu yeşil, alt yüzleri açık yeşildir. Sürgünlerin alt yüzünde beyazımsı çizgiler yoktur. Kışın sürgünler kahverengi-yeşile dönüşür. Zehirlidir.

15 o Thuja occidentalis- Batı Mazısı Çiçek Özellikleri: Erkek çiçekler 3 çift etamin pulundan oluşur. Kısa sürgünlerin ucunda, dikine duran, fakat sonraları aşağı doğru sarkan yumurta formunda küçük kozalak şeklindedir. Kozalak Özellikleri: Dişi çiçekler, kiremitvari dizilmiş 4-5 çift (8-10 adet) deri gibi sert puldan oluşan 7-10 mm. uzunlukta bir kozalak formundadır. Bu kozalak 1 yılda olgunlaşır. Kozalak pullarının ucu yuvarlakçadır, sırt kısmında sivri bir çıkıntı (mahmuz) her zaman bulunmaz. Üreyimli pul sayısı 4 tür. Bunların da her birinin altında 2 tane tohum bulunur. Tohum Özellikleri: Tohumlar basık formlu, kanatlıdır. Yan sürgünler Thuja plicata ya nazaran daha kısadır. Odunu hafif, yumuşak, sarı-yeşil renkte, kokuludur. Odunu; kazık, direk, gemi ve ev inşaatında kullanılır, yaprakları gemicilikte iskorpit hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılır. Sığ-yayvan köklü ağaçlardır.

16 Park-bahçe düzenlemelerinde çit bitkisi olarak kıymetlidir. Pek çok kültür formu ise soliter yada küçük grup oluşturmada, dikkat çekici objeler olarak kullanılmaya uygundurlar. Önemli kültür formları: Sütun Formlu Kültürler; T. o. Columbia, T. o. Columna, T. o. Fastigiata, T. o. Rosenthalii T. o. Fastigiata : Konik ya da sütun formludur ve pul yaprakları yeşildir. T. o. Rheingold : Konik ya da geniş tepeli çalıdır. Pul yaprakları koyu altın sarısı renktedir. Geniş Konik Formlu Büyüyenler; T. o. Bodmeri, T. o. Ellwangeriana, T. o. Ellwangeriana Aurea, T. o. Europe Gold, T. o. Holmstrup, T. o. Smaragd, T. o. Sunkist, T. o. Wareana Alçak Büyüyen Çalılar; T. o. Danica, T. o. Globosa, T. o. Hoveyi, T. o. Recurva Nana, T. o. Umbraculifera T. o. Filiformis : Yavaş büyüyen, çok kompakt bir çalıdır. Sürgünler ince, aşağıya sarkık mazı kültivarıdır.

17 Thuja occidentalis Sürgün Yaprak Gövde Kabuğu

18 Thuja occidentalis Kozalak Olgunlaşmamış Kozalak Habitus Erkek Çiçek

19 PLATYCLADUS GENEL ÖZELLIKLERI Monotipiktir. Bu nedenle monotipik olan Platycladus orientalis (Doğu Mazısı) nın özellikleri sıralanacaktır. Platycladus orientalis (Doğu Mazısı) (Syn: Thuja orientalis, Biota orientalis)

20 Platycladus orientalis- Doğu Mazısı Familyası: Cupressaceae Vatanı: Vatanı Kore, Mançurya, Kuzey ve Batı Çin dir. Habitusu: Vatanında m. boy yapabilen, ancak Avrupa da ve ülkemizde 5-10 m. boylanan küçük bir ağaçtır. Oval veya geniş piramidal formlu, bol dallıdır. Ana dallar ve birincil derecedeki sürgünler düşey düzlemde yer alırlar. Yaprak Özellikleri: Sürgünlerin üst yüzündeki pul yaprakların sırtlarında çizgi halinde bir girinti ve bu girintinin içerisinde yağ bezesi vardır. Sürgün Özellikleri: Sürgünler dikey bir düzeyde dallanmıştır. Yapraklı dal ve dalcıklar kitap sayfası gibi birbirine dik yönde paralel dururlar. Vertikal bir düzlemde yayılma gösteren sürgüncüklerin her iki yüzü aynı renkte yani yeşil veya sarımsıyeşildir. Alt yüzlerinde beyaz-gri stoma çizgileri yoktur. Ana sürgünler yuvarlakçadır. Genç sürgünler ovuşturulduğunda hafif reçine kokar.

21 Platycladus orientalis- Doğu Mazısı Kozalak Özellikleri: Kozalakları Thuja occidentalis ve Thuja plicata ya nazaran daha büyüktür. Kozalak 1-2 cm. uzunlukta, olgunlaşmadan önce mavi-yeşil, dumanlı ve buğulu, etlidir. Olgunlaştığında ise kahverengi, odunsu ve serttir. Odunlaşan kozalak pullarının sırt kısmında uçları çengel gibi geriye kıvrık halde (çengel-diken gibi) mahmuzlar vardır. Herbir kozalak 6-8 adet puldan oluşur, alttaki pullar genellikle üreyimsizdir. Üreyimli olan kozalak pullarından her birinin altında 2 veya 3 adet tohum bulunur. Tohum Özellikleri: Tohumlar 5-6 mm. uzunlukta, kanatsız ve dip kısmında açık renkli bir benek vardır. Platycladus orientalis in sürgünlerinin düşey düzlemde yer alması, kozalağın odunsu karpellere sahip olması ve karpellerin de çengel biçiminde mahmuza sahip olması, tohumların kanatsız olması ile T. plicata ve T. occidentalis ten ayrılır.

22 Platycladus orientalis Yaprak Sürgün Erkek Çiçek Dişi Çiçek Gövde Kabuğu

23 Platycladus orientalis Olgunlaşmamış kozalak Kozalak Habitus

24

25 Kayalık, kurak yamaçlarda, kireçli topraklarda, hafif kumlu, balçık topraklarda çok iyi gelişen Platycladus orientalis; budamaya elverişlidir. Çelik ve tohumdan rahatlıkla yetiştirilir. Düzenlemelerde soliter veya küçük gruplar (3-5 li) halinde kullanılabileceği gibi çit amaçlı olarak da kullanılabilir. Parkçılıkta kullanılan önemli kültivarları; P. o. Elegantissima, P. o. Semperaurea, P. o. Stricta, P. o. Aurea dır.

26 CALOCEDRUS (SU SEDIRI) GENEL ÖZELLIKLERI Kuzey Amerika nın batısında, Kalifornia, Meksika, Çin ve Tayvan da yayılış yapan 3 türle temsil edilir. Görünüşleri bakımından Thuja, Thujopsis ve Chamaecyparis lere benzeyen, boylu, herdem yeşil, orman ağaçlarıdır. Tepe sürgünü Chamaecyparis lerin aksine sarkık değil, yukarı doğru yönelmiştir. Gövde kabukları ince, uzun şeritler halinde çatlaklıdır. Sürgünler ince, narin ve çatallanma (ikinci derecede çatallanma) yapar. Yapraklar pul yaprak halinde (Thuja lara benzer), ancak yanda duran katlanmış yapraklarla, yüzeyde bulunan yassı pul yaprakların uçları hemen hemen aynı hizada olup, dip kısımları uzundur ve sürgüne sıkıca temas eder. Yanlarda bulunan katlanmış pul yapraklar birbiriyle hiç temas etmezler.

27 Kozalaklar uzun yumurta biçiminde, 4-6 puldan oluşur, ancak bunlardan sadece iki (2)si üreyimlidir. Üreyimli pulların her birinin 1-2 tohumu vardır. Kozalaklar 1 yılda olgunlaşır, kozalak pullarının sırt kısmında, ucun hemen aşağısında bir diken bulunur. Tohumlar farklı büyüklükte 2 kanada sahiptirler. Önemli türleri; C. decurrens C. plumosa C. macrolepis

28 Calocedrus decurrens- Kaliforniya Su Sediri (syn: Libocedrus decurrens) Familyası: Cupressaceae Vatanı: Kuzey Amerika nın batısında, Kaliforniya nın dağlık bölgelerinde m. yükseltilerde doğal yayılış yapar. Habitusu: Dar piramit formlu, yurdunda 50 m. boylanabilen, herdem yeşil, boylu ağaçtır. Gövde kabuğu kırmızımsı esmer renkli, uzunlamasına yarılmış, dalları yassı, seyrek, kısa ve yukarı doğru kıvrıktır. Yaprak Özellikleri: Yapraklar pul yaprak formunda, 2-3 mm uzunluktadır. Kenar ve orta yaprak uçları bir hizada, parlak yeşil renkte, sivri uçlu ve batıcıdır. Sürgün Özellikleri: Sürgünler basık, her iki yüzü de koyu yeşil renkli, çift çatallanma yapar. Kozalak Özellikleri: Kozalak 2-3 cm. uzunlukta, 1 cm. çapındadır. Kozalaklar aşağı sarkıktır. Kozalak pullarının arka taraflarında kısa, geriye kıvrılmış mahmuzlar vardır. Tohum Özellikleri: Tohumlar uzun ve çift kanatlıdır.

29 Calocedrus decurrens Kozalak Yaprak Meyveler Çiçek Tohum

30 Calocedrus decurrens Gövde Kabuğu Olgunlaşmamış kozalak Kozalak Yaprak

31 Calocedrus decurrens Habitus Gövde Kabuğu

32

33 Dekoratif bir süs bitkisi olarak düzenlemelerde soliter kullanıma uygundur. İstanbul un bazı park ve bahçelerinde, Boğaziçi korularında muhtelif yaşlarda güzel örneklerine rastlanır. Karadeniz sahil mıntıkaları için son derece uygundur. Önemli kültür formları; Calocedrus decurrens Aureovariegata : yaprakları sarı alacalı. Calocedrus decurrens Columnaris : Dar sütün formlu bir ağaçtır. Calocedrus decurrens Compacta : Yoğun dallanan bir çalı formudur.

34 THUJOPSIS GENEL ÖZELLIKLERI Japonya da yetişen tek bir türü günümüze kadar gelmiştir. Bu nedenle monotipik olan Thujopsis dolabrata (Balta Yapraklı Japon Mazısı) nın özellikleri sıralanacaktır.

35 Thujopsis dolabrata- Balta Yapraklı Japon Mazısı Familyası: Cupressaceae Vatanı: Vatanı Orta Japonya da m.lerde saf ya da karışık ormanlar kurar. Habitusu: Çoğunlukla 5-10 m. bazen de m. boylanan, vatanı dışında da 5-6 m. boylanan, herdem yeşil ağaç formundadır. Gövdesi genellikle dipten dallanır. Kabukları ince, kırmızı-kahverengidir. Yaşlanınca grileşir ve boyuna ince çatlaklı olur. Dallar gövdeye çevrel ya da gelişi-güzel dizilir. Tomurcuk Özellikleri: Terminal tomurcuklar belirgin, sivri uçlu pullarla örtülüdür. Yan sürgünlerdeki tomurcuklar küçük ve yuvarlaktır. Yaprak Özellikleri: Pul yapraklar 4-6 mm. Uzunlukta olup, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzlerinde geniş stoma lekeleri vardır. Pul yaprakların sırtlarında yağ bezeleri yoktur. Sürgün kenarındaki pul yapraklar kayık şeklinde, uçları sivri ve hafifçe öne doğru bükülmüştür.

36 Thujopsis dolabrata- Balta Yapraklı Japon Mazısı Kozalak Özellikleri: Kozalaklar 6-10 puldan oluşur, Kozalak pullarının uç kısmında mahmuz gibi dikenler vardır. Tohum Özellikleri: Tohumlar basık, dar kanatlı, ve reçine bezelidir. Odunları hafif, yumuşak, kokulu, reçinesizdir. Yavaş büyürler, kışlara duyarlı değildir. Genellikle çelikle nadiren tohumla da üretilirler. Yarı gölge ağacıdırlar. Düzenlemelerde soliter kullanıma uygundurlar. Görünüş bakımından Thuja lara benzerler. Ancak daha geniş ve basık sürgünleri, daha büyük ve alt yüzleri geniş, gayet belirgin beyaz lekeli pul yaprakları, küre şeklindeki kozalakların pul sayısının az olması, fakat her bir üreyimli kozalak pulunun altında çok sayıda (3-5 adet) tohum bulunması ile Mazılardan ayrılırlar. Mazılarda her üreyimli pulda 2-3 tohum bulunur.

37 Thujopsis dolabrata Yaprak Sürgün Çiçek Çiçek tomurcuğu

38 Thujopsis dolabrata Gövde Kabuğu Meyve Habitus

39 Thujopsis dolabrata nın düzenlemelerde kullanılan kültür formları; var. hondai, Kuzey Japonya da 30 m. kadar boylanan, boylu orman ağacıdır. Sık dallanan, yaprakları ana türe nazaran daha küçük ve daha düz-yassıdır. 'Nana, yavaş büyüyen, ancak 1 m. kadar boylanan, sürgünleri ana türden daha dekoratiftir. 'Variegata, Sürgün uçlarındaki yapraklar neredeyse beyazdır.

40 Platycladus orientalis= Doğu Mazısı: Sürgünler dikey bir düzeyde dallanmıştır. Sürgüncüklerin her iki yüzü de aynı renkte olup yeşil ya da sarımsı yeşildir. Sürgünlerin üst yüzeyindeki pul yaprakları sırtlarında çizgi halinde bir girinti ve bu girintinin içerisinde yağ bezesi vardır. Alt yüzlerinde beyaz stoma çizgileri yoktur. Ana sürgünler yuvarlakçadır. Kozalak pulları olgunlaştığında odunlaşır, serttir ve kozalak pullarının sırtlarında geriye doğru kıvrılmış halde 6 adet mahmuz(boynuz) bulunur. Kozalakları diğer mazı türlerinden büyüktür. Platycladus orientalis: Yaprağın altındaki yağ bezeleri çizgi şeklinde, kozalak pulları odunlaşmış karpellerden oluşur ve pul yapraklar boyut olarak diğer 2 mazı türünden daha küçüktür. Thuja occidentalis= Batı Mazısı: Sürgünler yatay yönde uzanır. Sürgüncüklerin her iki yüzü aynıdır. Ana sürgünler yassıdır. Yassı sürgüncüklerin üst yüzlerindeki pul yaprakların arka kısımlarında çıkık halde küresel formda yağ bezeleri vardır. Kozalak pulları (4-5 çift) deri gibi yumuşaktır ve kenarlarında küçük sivri uçlar bulunur. Kozalak 7-10 mm. uzunluktadır.t. occidentalis te yağ bezesi nokta şeklinde Thuja plicata= Boylu Mazı: Ana sürgünler yuvarlakçadır. Sürgüncüklerin alt yüzlerinde stoma çizgileri vardır. Pul yapraklar oğuşturulunca keskin pis koku verir. Yaprakların uçları sivridir. Ana sürgün üzerindeki yapraklar seyrek dizilir ve sivri uçları vardır, ve de uzundurlar. Kozalak pulları (5-6 çift) deri gibi yumuşaktır. Kozalak mm. uzunluktadır Thuja plicata: yaprağın alt yüzünde kelebeği andıran beyaz-gri stoma çizgileri vardır. Kozalağı T. occidentalis e çok benzer ancak pul sayısı daha fazla, 8-12 adet. Kozalak pulları derimsi yumuşak. Thuja plicata Zebrina =Altınsarısı Çizgili Boylu Mazı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitkilerin Genel Morfolojik

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

Araucaria Arokaryalar

Araucaria Arokaryalar ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir.

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. TAXACEAE Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. Sürgünler gövdeye düzensiz dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Yapraklarında reçine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ Ankara 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Dentes Decidui Dişlenme (Dentisyon) Dönemleri Süt dişleri dönemi Karışık dişlenme dönemi Daimi dişler dönemi Süt Dişleri Dönemi Karışık Dişlenme Dönemi Ece Çal

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

PİYASADA YANLIŞ YA DA EKSİK ADLANDIRI- LAN SÜS BİTKİLERİ-3 : DOĞU MAZISI

PİYASADA YANLIŞ YA DA EKSİK ADLANDIRI- LAN SÜS BİTKİLERİ-3 : DOĞU MAZISI PROF. DR. Alaeddin BOBAT Kocaeli Üniversitesi Arslanbey MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü PİYASADA YANLIŞ YA DA EKSİK ADLANDIRI- LAN SÜS BİTKİLERİ-3 : DOĞU MAZISI Platycladus orientalis (L.) Franco

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov. Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.tr BİTKİLER I. İlkel Bitkiler (Thallophyta) * Algler, mantarlar,

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 16.03.2015

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Sakarya Üniversitesi İbreliler G i n k g o b i l o b a ( M a b e t A ğ a c ı ) Ginkgo

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

Mineral Maddeler (1)

Mineral Maddeler (1) Mineral Maddeler Mineral Maddeler (1) Mineral maddeler topraktan kökler yoluyla su ile birlikte suda erimiş olarak ve çok azı da havadan alınan besin maddeleridir. C, O ve H; havadan CO 2 olarak ve sudan

Detaylı

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

Abies alba Mill. (Akgöknar)

Abies alba Mill. (Akgöknar) DIŞ MEKAN BİTKİLERİ AĞAÇLAR Abies alba Mill. (Akgöknar) Acacia cyanophylla Lindl. (Kıbrıs Akasyası) Acacia dealbata Link.(Gümüşiakasya,Mimoza) Baklagiller (Fabaceaer) familyasından 15 m'ye kadar boylanan

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK PİNACEAE FAMİLYASI ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.05.2015

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

(GYMNOSPERMAE) DERS NOTLARI. Derleyen

(GYMNOSPERMAE) DERS NOTLARI. Derleyen I (GYMNOSPERMAE) DERS NOTLARI Derleyen 2011 üksek organizasyonlu Gymnospermler Angiospermler (Çiçekli Bitkiler) Lycophytes (Lycopodlarclubmosses) Bryophytes Yosunlar) Endüstri bölümler, ders l ad verilmektedir.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.03.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı CANLILAR BİTKİLER ALEMİ (Plantae)

Detaylı

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE Cycas Yalancı Sago Palmiyeleri Tropik Asya, Avustralya ve çevre adalarında doğal olarak yetişir. 16 türü bulunmaktadır. Gövde sütun şeklinde, dallanmaz. Uzaktan

Detaylı