COBLATION II RADYOFREKANS

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "COBLATION II RADYOFREKANS"

Transkript

1 KBB ve Coblation

2 COBLATION II RADYOFREKANS CERRAHİ SİSTEMİ

3 Coblator II, Kulak Burun Boğaz (KBB) cerrahisinde kullanım m için i in dizayn edilmiş,, Bipolar, Radyofrekans (RF) elektrocerrahi sistemidir Sistem aşağıa ğıdaki parçalardan alardan oluşur: ur: 1) Elektrocerrahi radyofrekans kontrolörü 2) Tekrar kullanılabilen, labilen, steril olmayan bir GüçG Kablosu 3) Tekrar kullanılabilen, labilen, steril olmayan bir Ayak Kontrolü 4) Tekrar kullanılabilen, labilen, steril olmayan bir Akış Kontrol Valf Ünitesi 5) Tekrar kullanılabilen, labilen, steril olmayan bir Akış Kontrol Kablosu ve 6) Tek kullanıml mlık, steril Wand

4 ArthroCare KBB Hastalar için i in Dünya D Çapında Tıbbi Çözümler Sunmaktadır. Coblation Yumuşak Dokunun Kolateral Dokuda Minimum Hasar ile Diseksiyonu Tuzlu su çözeltisi ve hücresel sıvılar aktif ve pasif elektrotlar arasındaki boşlukta bir elektrik iletkeni olarak rolünü oynar. RF enerjisi sodyum moleküllerini uyarır ve parlak turuncu ışık olarak görünen, yüksek konsantrasyonlu, iyonize bir alan oluşturur. İyonize parçacıklar organik molekül bağlarını kırmak için yeterli enerjiye sahiptirler, böylece düşük sıcaklıkta (40-70 C) dokunun kesilebilmesi ve koagülasyonu sağlanır. Coblation veya Kontrollü Kesme, yumuşak dokunun kesilip çıkarılması için özel patentli bir işlemdir.

5 Kullanım m Alanları Coblator II, kulak burun boğaz (KBB) cerrahisinde, yumuşak dokunun alınmas nması, rezeke edilmesi,koagülasyonu lasyonu ve kan damarlarının n hemostazı için in kullanılır.

6 Çalışma Prensibi Coblator II Sistemi kontrolörü steril ve bir kez kullanılan lan Wandların n distal ucunda yer alan elektrot elemanlarına na RF enerjisi verecek şekilde tasarlanmış ıştır. Elektrot elemanı ile geliş elektrodu arasından geçen en akım, bölgesel bir enerji alanı sağlar. Bu düzen d sonucunda, çevre doku üzerine hasarı minimal olan kontrollü bir enerji sağlan lanır. monopolar sistemlerde cihaz ucunda sadece bir aktif elektrot vardır. r. Akım, aktif elektrottan hastanın vücudundan geçerek, erek, hastanın n vücuduna v tutturulan dönüş pad ine gider. Bu, hastanın n vücudundan v ve çevre dokudan önemli miktarda daha fazla enerjinin geçmesine neden olur.

7 Coblator II Sistemi RF enerjisini, tedavi edilecek dokuya yakın n veya onunla temasta olan iletken bir sıvı s (normal tuz çözeltisi gibi) içinden i inden geçirerek çalışır. İletken sıvıs aktif ve dönüşd elektrod elemanları arasında ince bir tabaka oluşturur. Coblate modunda, yeterli enerji uygulandığı ığında, iletken sıvı, s, enerji yüklenmiy klenmiş partiküller içeren buhar tabakasına (plazma) dönüşür. d Yüksek enerji yükly klü parçac acıklar doku ile temasa geçince, molekülerin lerin ayrış ışması ile dokunun parçalara alara ayrılmas lmasına sebep olur.

8 Konvansiyonel elektrocerrahi yöntemlerine y kıyasla, k bu tarzdaki operasyon, tedavi edilen bölgede, b görece g daha düşük k sıcakls caklığa a sebep olur, böylece, b çevredeki tedavi uygulanmayan kolateral termal hasar sınırls rlı olur. Aktif elektrod(lar) ve hedef doku arasında düşük d k voltaj uygulandığı ığında cihazın n fonksiyonu farklı olur. Bu durumda, elektrik alanı,, plazma tabakası oluşumu umu için i in gerekli olan sınırın s n altındad ndadır, ve dirençli doku ısısı ortaya çıkar Bu mod daha çok termal etki gerektiği zaman faydalıdır, örn. Kan damarının n veya diğer vasküler dokuların n koagülasyonu için. i in. Uygun voltaj ayarı,, kullanılan lan Wand ın n dizaynına, na, doku tipine, ve doku için i in istenen etkiye göre g değişir. ir.

9 Coblation ve Klasik Elektro trokoter YöntemiY Etki mekanizması Sıcaklık Coblation Moleküler ler ayrış ışma doku diseksiyonu iyonize plazma alanı ile sağlan lanır 40 o C - 70 o C Konvansiyonel Elektrokoter Tek. Hücresel yırty rtılma doku içine i ine elektrik arkı ile 400 o C o C Penetrasyon derinliği Minimum Derin Çevre doku hasarı Minimum Büyük

10 Bakım Sigorta değiştirilmesinin haricinde, Kontrolörün kullanıcının n bakım m yapmasını gerektiren bir parças ası yoktur. Tutarlı çıkışış seviyeleri sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir ve saat kristalleri, voltaj referansları ve sabit rezistanslar ile kalibre edilmiştir. Cihaz içinde i inde içi ayarlama YOKTUR ve entegre kalibrasyon yöntemleri y nedeniyle, yılly llık k bakım m kontrolü gerekmez. Coblator II sistem kontrolörü içinde inde dahili bir yazılım m YOKTUR.

11 Bipolar sistem Basit kullanım Daha iyi hemostaz için i in ayarlanabilir koagulasyon Cerrahın n rahat kullanımı için in hafif kablo sistemi Ayak pedalı ile tüm t m fonksiyonların n kontrolü Tonsillektomi ve UPPP için i in serum fizyolojik soğutma sistemi Disposable ekonomik problar ArthroCare ENT Coblator II Surgery Sistemi otorinolaringolojiye yeni bir kontrol ve fonksiyonellik getirmektedir. Patentlenmiş Coblation teknolojisi kullanarak, ArthroCare ENT sistemi moleküler ler disintegrasyon metoduyla dokuları küçültür. Doku koagulasyonu için, i in, termal enerjiyi bipolar olarak dağı ğıtan yeni ayarlanabilir koagulasyon ile lokalize edilmiş terapi hızlh zlı ve etkili bir şekilde yapılmaktad lmaktadır.

12 Minimal İnvaziv KBB Cerrahisi Türbin Küçültme Ani doku küçülmesi Daha az kabuk ve yara Submukozal girişim ile Horlama/OSAS Minimal invaziv Lokal aneztezi Gevşek dokunun hacminin azaltılması Tonsillektomi Daha az ağrı Hızlı iyileşme Daha hızla normal hayata dönüş

13 Turbin (Konka) KüçüK üçültme Minimum ağrıa ve minimum yara, hastanın n toleransını artırır. İnce uçu ile giriş daha kontrollü ve daha doğru Hastane ameliyathane veya Muayenehane için i in ideal prosedür. r.

14 Turbin (Konka) KüçüK üçültme

15 1. Adım:Topik anestetik Lidocain Hydrochloride + Naphazoline 34mg/ml + 0.7mg/ml 2. Adım: Anestetik uygulama

16 Türbinde Kanal AçmaA Türbin büyüklb klüğüne göre 2 veya 3 kanal Açılan kanal lezyonları üst üste binmemeli Bir miktar hacim azalması derhal fark edilir.

17 Olgu 1 Pre-OP Op sonrası 1-2 gün n sonra 1 hafta Sonra 3-44 hafta Sonra

18 Olgu: 2

19 Türbin KüçüK üçültme Ameliyatı takiben 1 hafta içinde nasal obstrüksiyonda % 50 ye kadar azalma. Takip eden 3, 6 ve 12 aylara kadar küçülme devam eder Hastanın rahatlaması zaman ile artar 3,6 ve 12. aylardaki VAS skorları, hasta semptomlarının sürekli daha iyiye gittiğini göstermektedir. Bäck LJJ, Hytönen ML, Malmberg HO, Ylikoski JS. Submucosal bipolar radiofrequency thermal ablation of inferior turbinates: A long-term follow-up with subjective and objective assessment. The Laryngoscope 2002; 112:

20 Yumuşak Damak Uygulaması Horlama için i in Minimal İnvaziv Tedavi Prosedürün n hızlh zlı olması,, hasta rahatsızl zlığını ve hekimin yorulmasını minimuma indirir. İnce giriş noktası tam doğruluk ve kontrol sağlar Muayenehane için i in ideal bir prosedür. r.

21 CAUP Coblation Assisted Upper-Airway Procedures (Coblation ile Üst Solunum Yolu Prosedürleri) rleri) Horlama ve Orta dereceli TıkayT kayıcı Uyku Apnesi Çok Basamaklı tedavi konsepti; klinik ihtiyaca göre, g hastada basamaklardan biri, bir kısmı veya hepsi seçilebilir. Flex 55 Plasma Wand kullanılır CAUP = anterior-posterior pillarlar ların n insizyonu ve yumuşak damakta kanal açma, a uvulanın n rezeksiyonu ve kanal açılmasa lması, pillarda kanal açma a ve eğer e er gerekiyorsa tonsilde kanal açılmasa lması. Prosedür r alt türbinlerde t kanal açılmasa lması ile de birleştirilebilir. Palat insizyonu Palatta yukarıya doğru kanal açma Uvular Rezeksiyon & Kanal açma Pillarda küçültme Tonsilde kanal açma

22 Snoring / OSAS

23 Post-op op program Paraset etemol, antibiyoti otikler? Buzlu su ve buz emme 24 Saat sıcak s içecek i yok İlk gece 45 derece açılıa yatılmal lmalı Şişme olabilir, tehlikesi yok

24 CAUP 8 Aylık k Takip (PSG testi) % 89.8 horlama iyileşmesi %87.8% Tıkayıcı apne iyileşmesi AHI de azalma % 50 den fazla Oksijen satürasyonu Artışı (SaO2) Magne Tvinnereim, MD, PhD, Norway

25 Yumuşak Damak Tedavisi Orta derecedeki yan etkilerin kolayca iyileşmesi nedeniyle, hastanın prosedüre re toleransı daha yüksektir. Hastanın n semptomlarında önemli azalma ve eşlerin e daha rahat etmesi. Uvulanın n ucundan sellanın tabanına na olan mesafede post-op op 3 ayda önemli azalma Bäck LJJ, Tervahartiala PO, Piilonen AK, Partinen MM, Ylikoski JS. Bipolar Radiofrequency Thermal Ablation of the Soft Palate in Habitual Snorers without Significant Desaturations Assessed by Magnetic Resonance Imaging. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2002:166:

26 Coblation UVPP (Coblation Uvulapalatoplasty)

27 100 ü Aşkın n Vakada UVP Coblation Takibi Hızlı Diğer yöntemler y kadar etkin Kanamasız Dokularda yanma yok Burundan sıvıs gelmesi yok (No nasal regurgitation) Fazla skarlaşma(yara) ve stenöz z (daralma) yok Çok daha az ağrıa

28 PPP yi Takiben AğrıA Rombaux Rombaux,, Laryngoscope, 113:2169 (PPP = Palatopharyngoplasty) UPPP LAUP Coblation Laser-Assisted Uvulo-Palato-Plasty (LAUP) Uvulo-Palato-Pharyngo-Plasty (UPPP)

29 Coblation Tonsillektomi Hastanın n post-op op sürecini s çok önemli ölçüde geliştirir Elektrokotere göre post-op ağrı daha az Elektrokotere göre normal beslenmeye dönüş çok daha hızlı

30 Başar arılı Coblation Tonsillektomisi için i in İpuçları Pediatrik vakalar ile başlamal lamalı Görüş alanı iyi olmalı Tuzlu su akışı full açıka Tonsile güçg üçlü bir medial traksiyon (çekme)( uygulanır Alt kutuptan başlamal lamalı Ablation (kesme) için i in wandın n kenarı dokuya değmeli, ucu tonsile dönük d k olmalı Doku çok hafif bir dokunma ile okşan anır Kısa enerji dalgaları halinde çalıştırılır. r. Diseksiyonu (kesmeyi) peritonsillar alan içinde i inde yapmalı Acele etmeyiniz Kanamanın n hemen başı şında, beklemeden koagule edilmeli Wandın n ucu kanama noktasına na tamamen düz d z olarak bastırılır 300 mm operasyon mikroskobu Coblationa hakim ve başar arılı oluş,, uygulama sayısına bağlıdır.

31 Coblation ile Tonsillektomi

32 Arter Kanaması

33 Pediatrik k Vakalarda Karşı şılaştırmalı Ağrı Çalışması Sonuçlar ları 10 Mean Pain Scores 9 8 Coblatiom Dissection 7 Pain Score Coblatiom 5,3 3,3 3,3 2,6 2,2 1,7 1,1 1 1 Dissection 6,4 6,6 7,2 8,6 8,7 7,7 6,6 5,6 4,3 Day 1) Temple RH & MS Timms: Paediatric coblation tonsillectomy. Int J Pediatric Otorhinolaryngology 2001; 61:195-8

34 Yetişkinlerde Karşı şılaştırmalı Ağrı Çalışması 10 Yetişkin kin: Bir taraf bıçaklb aklı & diğer taraf coblation Adult Pain Scores Pain Score Coblation Dissection Day Coblation Dissection 1) Temple RH & MS Timms: Coblation tonsillectomy: a double blind randomized controlled study. The Journal of Laryngology & Otology June 2002, Vol 116 pp450-52

35 Geç dönem Kanama YETİŞKİN - ÇOCUK Tonsillectomy Hastaneye Tekrar Yatış Coblation Dissection ÇOCUK % 4.77% Coblation Dissection yetişkin % 8.81% *) Belloso A, Chidambaram A, Morar P, Timms MS: Coblation Tonsillectomy Vs Dissection Tonsillectomy: Postoperative Hemorrhage. The Laryngoscope 2003; 113 (11):

36 Sekonder Kanama Coblation Dissection (Bıçak) TOTAL % Coblation % 6.85 % P< Dissection Tonsillecomy Re-admission

37 Tonsillar fossa bulguları & normal diete e dönüşd 9.. GÜN: G İyileşme derecesi Coblation Tüm m fossalar iyileşti Klasik Elektrokoter Geniş Yaralı Alanlar Normal diyete dönme (gün n sayısı) 2.4 1) 7.6 1) Temple RH & MS Timms: Paediatric coblation tonsillectomy. Int J Pediatric Otorhinolaryngology 2001; 61:195-8

38 Tonsillothomy Avantajlar Net bir doku miktarının çıkarılması Kolay Ameliyatta daha az kanama Post-op ağrı ve kanama daha az Normal diyet ve aktiviteye dönüş daha hızlı Dezavantajlar Lemfatik doku (tonsil) yerinde kalır Tonsilin tekrar büyüme ve enfeksiyonu mümkün. % 3-5 normal dir! Prosedür, total tonsillektomiden daha uzun zaman alabilir.

39 Tonsillothomy

40 Coblation ile KBB de Diğer Uygulamalar Adenoidectom tomy SMILE (Submucosal Minimally Invasive Lingual Excision) Lingual Tonsillectomy Laryngeal papillomata Subglottic Stenosis Juvenile Angiofibroma Polyps Rhinophyma Head & Neck Tumor resection Etc...

41 Adenoidectomy Kansız Choanal adenoidlere ulaşılabilir Öztaki tüpünde termal veya fiziksel hasar yok Operasyon alanına optimal görüş alanı sağlanır

42

43 Coblation Adnoidectomy üzerinde Bir Hekimim GörüşleriG Kansız Hızlı tecrübe ile daha hızlh zlı Ekstra enstrümanlara gerek yok Enfeksiyon / Koku olmaz Antibiyotik yok Hassas ve tam doğru uygulama choanal & öztaki yastıkçıklar kları Öztaki hasarı yok

44 SMILE, Parsiyel Glossektomi veya Dil Kökünde Hacimsel Küçültülme Coblation / KBB de diğer uygulamalar

45 SMILE (Submucosal Minimailly Invasive Lingual Excision)

46 Lingual Tonsillectomy

47 Lingual Tonsillectomy

48 Laryngeal papillomata

49 Viral benin tümör Ender görülür, g USA de 1/100,000 (Bishai 2000) Potansiyel hayati tehlike arz eder Ciddi fonksiyonel sakatlık soluk borusu + ses Sıklıkla kla nüks n olur, tekrarlanan prosedürler rler gerektirir Yara dokusu riski Güncel trend,, konservatik onservatif temizleme Gold standard bir teknik mevcut değil Laryngeal papillomata

50 Laryngeal papillomata Pre Op Post Op 3 aylık

51 Subglottic Stenosis Zor bir problemdir ve re- stenozizasyon yaygınd ndır. Coblation potansiyel olarak daha az kolateral hasar verir, böylece re-sten stenöz z riskini azaltır.(hen r.(henüz z ispatlanmış değil). Kansız z bölge b olması minimal invaziv operasyon için in uygun. Gerekli enstrümanlar: Laryngeal wand, 400 mm lensli operasyon mikroskobu

52 Juvenile Angiofibroma

53 Post-op op Süreci Pansuman /Tampon gerekmez Erken Taburcu Olunur Takip Kontrol GörüntG ntüsü Temiz

54 Rhinophyma Rhinophyma Yunanca burun anlamındaki "rhis" ve büyüme anlamındaki "phyma" dan türeyen bir terimdir. Rhinophyma,tipik olarak 40 ila 60 yaşındaki erkekleri etkileyen bir hastalıktır. İngiliz ve İrlanda soyundan gelenlerde daha çok görülür.

55 Baş & Boyun Tümor Rezeksiyonu Neden, Küçük k T1 T2 tümörlerinet Coblation uygulanır r? İyi görüşg alanı sağlar Kanama kontrolü iyidir. Tam ve doğru yapılır. Yanma kalınt ntısı az Çevre dokulara kolateral hasar az Post-op op ağrıda a daha az ağrıa ihtimali

56 Baş & Boyun Tümor Rezeksiyonu

57 Baş & Boyun Tümor Rezeksiyonu Stephen G. Langton BDS, MBChB,, FDSRCS, FRCS, Royal Blackburn Hospital United Kingdom 10 Vaka 6 Squamous cell carcinoma (SCC) / Dil 4 Squamous cell carcinoma (SCC) / AğıA ğız z tabanı Ağızdan veya çenenin ayrılmas lması ile ile uygulandı Büyüklük k : 8 inde > 5mm ; 2 sinde 3-4mm Görünebilirlik 10 vakada da mükemmelm SONUÇ: Çalışılan vakalarda mükemmel m görüşg sağlayan yanlış ışsız z bir yöntemy

58 Polipler

59 Ve diğer endikasyonlar Tonsillar Carcinoma Palatoplasty Turbinectomy Tongue Tie (Dil Bağı ğı) Giant Myomas of the Uterus Thyroid

60 ArthroCare KBB Ürünleri Coblator II SistemiS İçerik A) Ana Kontrol Ünitesi (Cihaz) B) Patient cable (şimdi entegre) C) Akış Kontrol Ünitesi D) Ayak Kontrol Plazma Wandlar ları Kanal AçıcıA Wandlar ReFlex Ultra 45 ReFlex Ultra 55 Ablation/Diseksiyon Wandlar ları EVac70 Xtra PROcise

61

62

63

Radyo frekans cerrahi

Radyo frekans cerrahi ATMOS RS 221 ENT Radyo frekans cerrahi MAKSIMUM HASSASIYET ATMOS RS 221 ENT Radyo frekans cerrahi: horlama tedavisi, bademcik ameliyati, koagülasyon, diger bir çok KBB uygulamasi için KBB cerrahide radyo

Detaylı

NORA-MED Týbbi Ürünler Ýnþ. Ýth. Ýhr. San. ve Tic. Ltd. Þti. Coblator II Surgery System COBLATION: Minimum aðrý, hýzlý iyileþme, daha iyi sonuç Neden Bipolar Sistem? Bipolar sistemde koter uygulamalarýnda

Detaylı

VIO S. Klinik veya uzman hekim ameliyathanesi için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI

VIO S. Klinik veya uzman hekim ameliyathanesi için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI VIO S Klinik veya uzman hekim ameliyathanesi için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI VIO 300 S ve VIO 200 S: Kullanıcı ihtiyacına göre mükemmelleştirilmiş yüksek frekans cerrahi. Erbe, VIO

Detaylı

Birlikte daha iyiyiz. En kritik anları kontrol ediyoruz.

Birlikte daha iyiyiz. En kritik anları kontrol ediyoruz. Birlikte daha iyiyiz. En kritik anları kontrol ediyoruz. ELEKTROKOTER CİHAZLARI ELEKTROKOTER CİHAZLARI ELEKTROKOTER CİHAZLARI Üzümcü marka EK-410 ve EK-250 model elektrokoter cihazları 400 W ve 250 W maksimum

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

VIO D. Cerrahi ve endoskopik girişimler için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI

VIO D. Cerrahi ve endoskopik girişimler için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI VIO D Cerrahi ve endoskopik girişimler için yüksek frekans cerrahi sistemi HF-ELEKTROCERRAHI VIO 300 D ve VIO 200 D: kullanıcı ihtiyacına göre ükemmelleştirilmiş yüksek frekans cerrahi. Erbe, VIO yüksek

Detaylı

A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2

A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2 A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2 APC 2: Argon Pl azma Koagül asyon Sistemi. Argon Pl azma Koagül asyon (APC) ile etkin hemostaz ve devitalizasyon bir başarı hik ayesi. APC kanama

Detaylı

Deomed Medikal Yay nc l k

Deomed Medikal Yay nc l k Deomed Medikal Yay nc l k Horlama ve Obstrüktif Uyku Apnesi Editör / Prof. Dr. Cemal Cingi 44 Yazar kat l m yla 16.5 x 23.5 cm, XIV+434 Sayfa 162 Resim ve fiekil, 25 Tablo ISBN 978-975-8882-23-6 Deomed,

Detaylı

Perkütan Lazer Disk Sistemi

Perkütan Lazer Disk Sistemi Perkütan Lazer Disk Sistemi Atatürk Üniversitesi Ata Teknokent Binası B Blok No: 74 / 12 Turkey / ERZURUM Tel: +90 442 234 20 50 Fax:+90 234 40 10 Perkütan Lazer Disk Dekompresyonu Perkütan Lazer Disk

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

OSAS DA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI: ÜST SOLUNUM YOLU CERRAHİSİ

OSAS DA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI: ÜST SOLUNUM YOLU CERRAHİSİ OSAS DA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI: ÜST SOLUNUM YOLU CERRAHİSİ Prof. Dr. K. Murat Özcan Erişkinlerde Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) tanısı konulduktan sonra, hastaya hangi tedavinin uygun olduğu kararını

Detaylı

Güvenlik filtreli steril FiAPC probu. Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU

Güvenlik filtreli steril FiAPC probu. Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU Güvenlik filtreli steril FiAPC probu Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU FiAPC girişimsel endoskopide güvenlik Argon Plazma Koagülasyonu endoskopide kanamaların koagülasyonu

Detaylı

Termal Welding Sistemi ile Tonsillektomi Sonrası Ağrı Değerlendirilmesi

Termal Welding Sistemi ile Tonsillektomi Sonrası Ağrı Değerlendirilmesi ARAŞTIRMA YAZISI Kulak Burun Boğaz Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi Cilt: 2 Sayı: 2 Nisan 2011 Termal Welding Sistemi ile Tonsillektomi Sonrası Ağrı Değerlendirilmesi Elif Ayanoğlu Aksoy

Detaylı

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi

X-Wave. Akustik Dalga Terapisi X-Wave Akustik Dalga Terapisi sales@btlnet.com www.btlnet.com All rights reserved. Although every care has been taken to provide accurate and up-to-date information, no responsibility can be accepted for

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

APC 2. Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON

APC 2. Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON APC 2 Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON Argon Plazma Koagülasyon (APC) ile etkin hemostaz ve devitalizasyon bir başarı hikayesi. APC kanama ve doku abnormalitesi devitalizasyonlarının

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme

Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme REFLEX Robot Teknolojisi ACE Aktif Soğutma Teknolojisi İnce Kartuş Tasarımı Uzatılmış Kullanım Ömrü Yüz ve Vücut İşlemleri Ameliyatsız Yüz Gerdirme ve Vücut Şekillendirme Teknik Veri Genel Özellikler Voltaj

Detaylı

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi

HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI. Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi HORLAMA VE TIKAYICI UYKU APNESĠ HASTALIĞI Prof. Dr. Ali Vefa YÜCETÜRK Celal Bayar Ün. Tıp Fak. KBB AD Öğretim Üyesi TANIM Horlama ve buna eşlik eden solunum düzensizlikleri ile karakterize klinik tablolardır.

Detaylı

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi.

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. 1) Daha yüksek ısı verimliliği: Isı borusunun ileri ısı iletme tarzı, mükemmel seçici, emici kaplama ve yüksek vakumlu ısı korunması ile eksiksiz

Detaylı

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü

Enfeksiyon Kontrolünde Uzman. Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Düşük Isı H2O2 Gaz Plazma Sterilizatörü Söz... Üstün kaliteli plazma sterilizatörü Renosem Hakkında RENOSEM, enfeksiyon önleme, mikrobiyal azalma sonucunu getiren yenilikçi Düşük Isılı Plazma Sterilizatörü

Detaylı

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014

Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Hazırlayan Oya SAĞIR Bahçelievler Aile Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi 2014 Sedasyon Uygulamaları Günübirlik Anestezi Sonrası Derlenme Safhaları Modifiye Aldrete Skoru Nedir ve Nerede Kullanılır? Modifiye

Detaylı

RADIOFREQUENCY ABLATION OF THE SOFT PALATE FOR THE TREATMENT OF SNORING AND MILD OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA SYNDROME

RADIOFREQUENCY ABLATION OF THE SOFT PALATE FOR THE TREATMENT OF SNORING AND MILD OBSTRUCTIVE SLEEP APNEA SYNDROME KLİNİK ÇALIŞMA HORLAMA VE HAFİF OBSTRÜKTİF UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİNDE RADYOFREKANS İLE YUMUŞAK DAMAK ABLASYONU Dr. Cem SAKA, Dr. Gökhan KURAN, Dr. Mustafa SAĞIT, Dr. İstemihan AKIN, Dr. Erkan VURALKAN,

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : OKUL NUMARASI :. STAJ DÖNEMİ :. STAJ YAPTIĞI KURUM :. ÖĞRENCİNİN

Detaylı

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi 2010 2011 Hayata ETKİN Bakış LED'li ameliyat lambaları inovatif aydınlatma teknolojileriyle, tüm dünyada cerrahi ekiplerin tercih ettikleri aydınlatma modeli haline gelmiştir. Etkin Tıbbi Cihazlar tarafından

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon

VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI. Endovenöz Radyofrekans Ablasyon VARİS TEDAVİSİNDE KONFORUN YENİ ADI Endovenöz Radyofrekans Ablasyon Varis ve venöz yetersizlik toplumda en sık görülen belki de bu nedenle kanıksanabilen ciddi bir hastalıktır.venöz yetersizliğin ana nedeni

Detaylı

RF ile Yaş Silme Teknolojisi

RF ile Yaş Silme Teknolojisi İ YE N RF ile Yaş Silme Teknolojisi RF ile Yaş Silme Teknolojisi Pellevé ile çok yönlülüğü yeniden keşfedin Pelleve sizi gençleştirmek için çalışır. Kusursuz bir güvenlik ve ispatlanmış kayıtlı sonuçlar...

Detaylı

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ

Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ Emilebilir, Mikro gözenekli Doğal Epitelyum Eşdeğeri Sentetik Yanık ve Yara Tedavi Ürünü UYGULAMA VİDEOSU LİTERATÜR GEÇİCİ DERİ EŞDEĞERİ SUPRATHEL Geçici Deri Eşdeğeri İle Yenilikçi Yanık ve Yara Tedavisi

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Derin İnfiltratif Endometriozis Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Peritoneal Ovarian Derin infiltratif Anterior Mesane Posterior P1-Uterosakral ligament P2-Vajinal

Detaylı

Baha Bone Anchored Hearing Aid

Baha Bone Anchored Hearing Aid Baha Bone Anchored Hearing Aid Prof. Per-Ingvar Brånemark 1950 lerde mikroskop altında kemiğin iyileşmesiyle ilgili araştırmalar yaptı. Kemik iliğinin yardımıyla kemiğin kendini yenilediğini gözlemledi.

Detaylı

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR Doç Dr Ahmet Kale Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği SINGLE PORT OPERASYONLAR Yirmibirinci yüzyıldaki önemli gelişmelerden

Detaylı

Beyin Omurlik Damarlarının Cerrahi Tedavisi

Beyin Omurlik Damarlarının Cerrahi Tedavisi Beyin Omurlik Damarlarının Cerrahi Tedavisi (Nörovasküler Cerrahi) BR.HLİ.015 Sinir sisteminin damar hastalıkları ve bunların cerrahi tedavisi beyin ve sinir cerrahisinin spesifik ve zorlu bir alanını

Detaylı

İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi

İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi Giriş-Amaç RLS (rekürren laringeal sinir) paralizisi

Detaylı

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları

Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSS Enfeksiyonları Nozokomiyal SSSİ En ciddi nozokomiyal enfeksiyonlardan biri Morbidite ve mortalite yüksektir. Nozokomiyal SSSİ Tüm HE %0.4 ünden sorumlu. En sık görülen formları: Bakteriyel

Detaylı

Fibrilasyonun Cerrahi Tedavisi

Fibrilasyonun Cerrahi Tedavisi Atriyal Fibrilasyonun Cerrahi Tedavisi IGK Akademisi Toplantısı 10 Haziran 2011 Prof. Dr.Belhhan Akpınar Florence Nightingale Hastanesi Şişli-Istanbul AF ve Kardiyak Cerrahi girişimler Mitral cerrahisi

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 250 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 250 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara Genel Önlemler Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara OSAS tedavisinde altın standart tedavi yöntemi PAP tedavisidir. Yaşam tarzı değişikliği Obezite Alkol Sigara Egzersiz(aşırı yorgunluk!!!)

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ

KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM ÖZCAN ERDEMLİ KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ YOĞUN BAKIM dizayn ÖZCAN ERDEMLİ Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakımı seviye 3 yoğun bakımdır. Özel ekibi, özel donanımı olan ve temel gereksinimlerini kendi içinde sağlayabilen

Detaylı

ÇOCUK TONSİLLEKTOMİLERİNDE BİPOLAR KOTER DİSEKSİYON VE KLASİK DİSEKSİYON TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

ÇOCUK TONSİLLEKTOMİLERİNDE BİPOLAR KOTER DİSEKSİYON VE KLASİK DİSEKSİYON TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KLİNİK ÇALIŞMA / ORIGINAL ARTICLE ÇOCUK TONSİLLEKTOMİLERİNDE BİPOLAR KOTER DİSEKSİYON VE KLASİK DİSEKSİYON TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mahmut ÖZKIRIŞ 1 1 Özel Kayseri Tekden Hastenesi, Kulak Burun

Detaylı

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde

Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde Artroskopi nedir? Artroskopi, ortopedik cerrahların eklem içini görerek tanı koydukları ve gerektiğinde çeşitli tedavileri uyguladıkları bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi sözcüğü latince arthro (eklem)

Detaylı

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR

MEDİKAL LAMBALAR. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. Birlikte daha iyiyiz. MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR MEDİKAL LAMBALAR Birlikte daha iyiyiz. En zorlu tedavilere ışık tutuyoruz. AMELİYATHANE TAVAN LAMBALARI IP 5 4 < DUO LED CC DUO LED X1 DUO LED X2 DUO LED X3 S.K.: 22.1001 S.K.: 22.1002

Detaylı

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ Yüksek voltajlı atımlı akım YVAA İkiz tepe uyarı (atım) paketlerinden oluşan monofazik akımdır. Uygulanan voltaj 100 volttan fazladır (150-500 V). Düşük

Detaylı

ASPİRATÖR CİHAZLARI... HASTABAŞI MONİTÖRLERİ... HOLTERLER... TURNİKE SİSTEMLERİ... ELEKTROKOTER CİHAZLARI... 8 FETAL MONİTÖRLER...

ASPİRATÖR CİHAZLARI... HASTABAŞI MONİTÖRLERİ... HOLTERLER... TURNİKE SİSTEMLERİ... ELEKTROKOTER CİHAZLARI... 8 FETAL MONİTÖRLER... 1 2 İçerik 4 ASPİRATÖR CİHAZLARI... HASTABAŞI MONİTÖRLERİ... HOLTERLER... TURNİKE SİSTEMLERİ... ELEKTROKOTER CİHAZLARI... FETAL MONİTÖRLER... LARİNGOSKOP SETLER... TANI SETLERİ... 5-6 - - 12 3 Aspiratör

Detaylı

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ : 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği Kalıcı Yara Kapatma Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 5.Hafta (13-17 / 10 / 2014) 1.KALICI YARA KAPATMA YÖNTEMLERİ 2.)YARA KAPATMADA GEÇİCİ ÖRTÜLER 3.)DESTEK SAĞLAYAN YÖNTEMLER Slayt No: 7

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 150 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 150 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

Yeni nesil su sayacı SmartFlow. SmartFlow Yeni nesil su sayacı

Yeni nesil su sayacı SmartFlow. SmartFlow Yeni nesil su sayacı Yeni nesil su sayacı SmartFlow SmartFlow Yeni nesil su sayacı Yeni nesil su sayacı SmartFlow SmartFlow Yeni nesil su sayacı Yeni nesil su sayacı: Dünya çapında bir ihtiyaç karşılanıyor SmartFlow un eşsiz

Detaylı

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. Dokunmatik

Detaylı

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN BURUN ANATOMİSİ BURUN FİZYOLOJİSİ Burun fonksiyonları Nefes alma Normal nefes alma yolu nazal solunum Yenidoğanlar mutlak burun solunumu yapar (bilateral koanal atrezi

Detaylı

Tıkayıcı uyku apne sendromunda dil kökü radyofrekansı sonrası komplikasyonlarımız

Tıkayıcı uyku apne sendromunda dil kökü radyofrekansı sonrası komplikasyonlarımız TKBB & BBCD 2011 doi: 10.5152/tao.2011.13 ARAfiTIRMA / RESEARCH ARTICLE Tıkayıcı uyku apne sendromunda dil kökü radyofrekansı sonrası komplikasyonlarımız Ş. Civelek, M. Özçelik, İ. E. Emre, D. Dizdar,

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Elektrikli ev aletleri için konforlu ray sistemi: Fırınlar için Quadro

Elektrikli ev aletleri için konforlu ray sistemi: Fırınlar için Quadro Elektrikli ev aletleri için konforlu ray sistemi: Fırınlar için Quadro Elektrikli ev aletleri için konforlu ray sistemleri. 2 Hettich, mükemmel mutfağı yeniden tanımlıyor: Mutfak mobilyalarından ankastre

Detaylı

Saç Ekimi BR.HLİ.050

Saç Ekimi BR.HLİ.050 Saç Ekimi Saçlarınızda ciddi bir azalma mı söz konusu? Saçlı bölgenin giderek azaldığını hissetmenizin yanı sıra çevrenizde de fark edilmeye mi başlandı? Bazıları dalga mı geçiyor? Hiç canınızı sıkmayın.

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

ürüne genel bakış Yetişkin Tedavi Çözümleri

ürüne genel bakış Yetişkin Tedavi Çözümleri ürüne genel bakış Yetişkin Tedavi Çözümleri F&P 850 Sistemi ile Doğal Dengeyi Geri Getirin Fisher & Paykel Healthcare doğal dengeyi geri getiren kapsamlı ürün grubuyla hasta ve klinisyen tedavisini geliştirmeyi

Detaylı

Her zaman odak noktası BABYTHERM

Her zaman odak noktası BABYTHERM MT-752-2002 Her zaman odak noktası BABYTHERM 02 Optimum sıcaklık MT-1779-2003 03 Böylece küçük hastalarınız rahat eder Dräger'den BabyTherm bebek ısıtıcı sistemlerin en son jenerasyonu açık bakımda yeni

Detaylı

Tahribatsız Muayene Yöntemleri

Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız muayene; malzemelerin fiziki yapısını ve kullanılabilirliğini bozmadan içyapısında ve yüzeyinde bulunan süreksizliklerin tespit edilmesidir. Tahribatsız muayene

Detaylı

Piksel. RF Mikro İğne & RF Fraksional

Piksel. RF Mikro İğne & RF Fraksional Piksel RF Mikro İğne & RF Fraksional RF enerjisi iletmek için özel olarak tasarlanmış olan doğrudan her iki epidermis veya dermis katmanına RF mikro tarafından etkili modeli kollajen modu ( invaziv ) veya

Detaylı

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları İnmemiş Testis ve İnguinal Herni PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları DR.CEVPER ERSÖZ ÜROLOJİ ANABİ L İ M DALI Vaka 1 18 aylık, erkek çocuk Ailesi sağ yumurtalığının yukarıda olduğunu ifade ediyor

Detaylı

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1700 KULLANMA KLAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP ı. GÜVENLİK BİLGİSİ Ölçü aleti ile servis ya da çalışma yapmadan önce aşağıdaki güvenlik bilgilerini dikkatle okuyunuz.

Detaylı

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU

TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU TES Dijital Toprak direnci ölçer TES-1605 KULLANMA KLAVUZU TES ELECTRICAL ELECTRONIC CORP ı. GÜVENLİK BİLGİSİ Ölçü aleti ile servis ya da çalışma yapmadan önce aşağıdaki güvenlik bilgilerini dikkatle okuyunuz.

Detaylı

Elektrikli tuz veya karabiber değirmeni. Kullanım Kılavuzu. Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 63030AB6X6INGNSB

Elektrikli tuz veya karabiber değirmeni. Kullanım Kılavuzu. Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 63030AB6X6INGNSB Elektrikli tuz veya karabiber değirmeni Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 63030AB6X6INGNSB Değerli Müşterimiz! Seramik öğütücülü yeni değirmeniniz tuz kristallerini ya da karabiber tanelerini

Detaylı

Bizi çekici kýlan, etrafýmýza karþý ilk imajýmýzý belirleyen, elbetteki saðlýklý bir gülümsemedir. Bu sebeple, doðal diþlerin kaybý, kiþinin kendisini toplumdan izole etmesi ya da toplum içinde tedirgin

Detaylı

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI

2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI 2.Hafta GÖZ,KULAK, BURUN PREPARATLARI Göze uygulanan başlıca dozaj şekilleri; -Göz damlaları -Çözeltiler -Jel oluşturan çözeltiler -Süspansiyonlar -Kullanılacağı zaman sulandırılan tozlar -Yarı-katı dozaj

Detaylı

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma.

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. RFA Temel Mekanizma Pozitif Negatif iyonlar iyonlar elektrod elektrod yönüne yönüne

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi)

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi) Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi (Nöro-Onkolojik Cerrahi) BR.HLİ.018 Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanan ya

Detaylı

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ

ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ ORTOPEDİK PROTEZ ENFEKSİYONLARINDA SONİKASYON DENEYİMİ Dr. Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enf. Hast. ve Klin. Mikr. AD 17 Mayıs 2016 Prostetik eklem ameliyatları yaşlı popülasyonun artışına

Detaylı

HT 200. LCD li Oda Termostat Kontrolleri. Kullanım

HT 200. LCD li Oda Termostat Kontrolleri. Kullanım HT 200 LCD li Oda Termostat Kontrolleri HT 200 kablolu oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas sıcaklık ölçme

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

Omurga Girişimleri. Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk. Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD

Omurga Girişimleri. Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk. Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD Omurga Girişimleri Nöroradyolojide Yeni Bir Ufuk Dr. Osman KIZILKILIÇ İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji AD-Nöroradyoloji BD ENDİKASYONLAR VERTEBRA DİSKOPATİ DEJENERATİF VERTEBROPLASTİ

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

PEDİATRİK HASTALARDA KONVANSİYONEL SOĞUK BIÇAK TONSİLLEKTOMİ İLE COBLATİON TONSİLLEKTOMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

PEDİATRİK HASTALARDA KONVANSİYONEL SOĞUK BIÇAK TONSİLLEKTOMİ İLE COBLATİON TONSİLLEKTOMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI KLİNİK ÇALIŞMA PEDİATRİK HASTALARDA KONVANSİYONEL SOĞUK BIÇAK TONSİLLEKTOMİ İLE COBLATİON TONSİLLEKTOMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Ozan Seymen SEZEN 1, Dr. Elif Esra YASUL 2, Dr. Utku KUBİLAY 1, Dr. Hande

Detaylı

kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan

kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan PVAC, MASC ve MAAC kateterleri ile ablasyon Dr. Emin Evren Özcan PVAC, MASC ve MAAC kateterleri Phased RF (Faz Kaymalı) Ablasyon Teknolojisi Çok elektrotlu ablasyon kateterleri Tüm yada seçilen elektrotlardan

Detaylı

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ RİSK GRUPLARINA GÖRE TEDAVİ-TAKİP Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Ü Tıp Fak Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 35.Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıKongresi 15-19 Mayıs 2013-Antalya

Detaylı

KARACİĞER NAKLİNDE AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ. Hem. Kezban ORMAN Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

KARACİĞER NAKLİNDE AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ. Hem. Kezban ORMAN Akdeniz Üniversitesi Hastanesi KARACİĞER NAKLİNDE AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİ Hem. Kezban ORMAN Akdeniz Üniversitesi Hastanesi SUNUM İÇERİĞİ 1. Tanım 2. Tarihçe 3. Karaciğer Transplantasyon Türleri * Canlı Vericili * Kadavra Vericili 4.

Detaylı

A5. Babademez MA, Tuncay KS, Zaim M, Acar B, Karaşen RM, Hashimato Tiroiditidis and Tiroid Gland Anomalies, J Craniofac Surg, 21(6):1807-9 (2010).

A5. Babademez MA, Tuncay KS, Zaim M, Acar B, Karaşen RM, Hashimato Tiroiditidis and Tiroid Gland Anomalies, J Craniofac Surg, 21(6):1807-9 (2010). BİLİMSEL ETKİNLİKLER A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler : A1. Babademez MA, Yorubulut M, Yurekli MF, Gunbey E, Baysal S, Acar B, Karasen RM. Comparison of minimally invasive techniques

Detaylı

Horlama hastalığı umutsuz değil

Horlama hastalığı umutsuz değil Horlama hastalığı umutsuz değil Normal erişkin insanların en az %45'i zaman zaman horlamaktadır. %25'i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ-HİPERBARİK OKSİJEN KABİNİ

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ-HİPERBARİK OKSİJEN KABİNİ MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU HASTABAŞI MONİTÖRÜ- KABİNİ BMM. Sümeyye NALBAT Ağustos 2015 HASTABAŞI MONİTÖRÜ Yetki Grubu: Fizyolojik

Detaylı

CERRAHİ Üreteropelvik Bileşke Darlığı (UPD) Abdurrahman Önen FEBPS, FAAP-U, FEAPU

CERRAHİ Üreteropelvik Bileşke Darlığı (UPD) Abdurrahman Önen FEBPS, FAAP-U, FEAPU CERRAHİ Üreteropelvik Bileşke Darlığı (UPD) Abdurrahman Önen FEBPS, FAAP-U, FEAPU Türk Üroloji Akademisi, 26 Şubat 2016, Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Cerrahi UPD (problemler) 1 UPD şiddeti nedir? 2

Detaylı

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor.

Kepçe kulak ameliyatında yapılan temelde kulak şeklini değiştirmek. Bu yukarıda saydığım iki sorun için ayrı ayrı müdahaleler yapılıyor. Kepçe kulak genellikle olması gerekenden daha büyük kulak olarak algılanır. Hâlbuki çok doğru değil. Kepçe kulakları olan bir insan ile normal kulakları olan bir insanın aslında kulak büyüklüğü olarak

Detaylı

Biyomekatronik Sistemler. Kemik Uzatma Sistemleri. Erhan AKDOĞAN, Ph.D.

Biyomekatronik Sistemler. Kemik Uzatma Sistemleri. Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Biyomekatronik Sistemler Kemik Uzatma Sistemleri Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Biyomekatronik Sistemler Mekatronik Mühendisliği Sunum İçeriği: Kemik Kanseri Risk Faktörleri Belirtileri Teşhis

Detaylı

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD

Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon. Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Ameliyathane Ortamı Ekip Üyeleri ve Organizasyon Prof Dr. Hasan Besim Genel Cerrahi AD Hasta cerrahi bir tedavi uygulanacağı zaman ameliyathane ekibi tedaviyi tümü ile devralır Operasyon sırasınca hastanın

Detaylı

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR

ALAN ETKİLİ TRANSİSTÖR ALAN ETKİLİ TRANİTÖR Y.oç.r.A.Faruk BAKAN FET (Alan Etkili Transistör) gerilim kontrollu ve üç uçlu bir elemandır. FET in uçları G (Kapı), (rain) ve (Kaynak) olarak tanımlanır. FET in yapısı ve sembolü

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER & EKSTRAKORPOREAL ŞOK DALGA TEDAVİSİ (HIL + ESWT) İKİ BENZERSİZ TEDAVİ YÖNTEMİ TEK KOMBİNE CİHAZDA

YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER & EKSTRAKORPOREAL ŞOK DALGA TEDAVİSİ (HIL + ESWT) İKİ BENZERSİZ TEDAVİ YÖNTEMİ TEK KOMBİNE CİHAZDA YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER & EKSTRAKORPOREAL ŞOK DALGA TEDAVİSİ (HIL + ESWT) İKİ BENZERSİZ TEDAVİ YÖNTEMİ TEK KOMBİNE CİHAZDA Türkiye info@btlturkiye.com www.btlturkiye.com Her hakkı saklıdır. Bu katalog

Detaylı

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ

OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK FEMORAL BLOK YÖNTEMİ OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİ İÇİN YÜKSEK TORAKAL EPİDURAL ANESTEZİ VE FEMORAL BLOK YÖNTEMİ A.DOSTBİL*, H.BAŞEL**, Ö.TEKİN***, M.ÇELİK*, A.AHISKALIOĞLU*, AF.ERDEM* *ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara

Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara Dahiliye Konsültasyonu için Altın Öneriler: En Sık Görülen On Olgu Örneği Asıl Deniz alt Güney başlık Duman stilini düzenlemek için tıklatın Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Olgu 1 28 yaşında erkek Ortopedi

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25

Administrator tarafından yazıldı. Cumartesi, 16 Haziran :16 - Son Güncelleme Cumartesi, 16 Haziran :25 Tırnak batması nedir? Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması denir. Genellikle ayaklarda ve birinci parmakta görülür. Tırnak batmasının

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Boğaz Hastalıkları (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı