Bölüm 9: Seçme ve maskeleme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bölüm 9: Seçme ve maskeleme"

Transkript

1 261 Bölüm 9: Görüntünün bazı parçalarına değişiklik uygulamak istiyorsanız önce o parçaları oluşturan pikselleri seçmeniz gerekir. Adobe Photoshop CS4'te pikselleri, Seçim araçlarını kullanarak veya maske üzerinde boyama yapıp maskeyi seçim olarak yükleyerek seçersiniz. Photoshop'ta vektör nesnelerini seçmek ve bunlarla çalışmak için kalem, seçim ve şekil araçlarını kullanırsınız. Bu bölümde piksel seçme araçları ve teknikleri anlatılmaktadır. Seçim yapma Piksel seçme hakkında Seçim görüntünüzün bir ya da daha çok kısmını yalıtır. Belirli alanları seçerek, görüntünüzün bu bölümlerini düzenleyebilir ve efekt ve filtre uygulayabilir ve seçili olmayan alanları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Photoshop, raster ve vektör verileri seçimi yapmak için ayrı araç kümeleri sağlar. Örneğin pikselleri seçmek için seçim çerçevesi araçlarını ya da kement araçlarını kullanabilirsiniz. Tüm pikselleri seçmek, seçimi kaldırmak ya da yeniden seçmek için Seçim menüsündeki komutları kullanabilirsiniz. Vektör verilerini seçmek için, yol olarak adlandırılan anahatlar üreten kalem ya da şekil araçlarını kullanabilirsiniz. Yolları seçimlere ya da seçimleri yollara dönüştürebilirsiniz. Seçimler kopyalanabilir, taşınabilir ve yapıştırılabilir ya da bir alfa kanalında kaydedilebilir ve saklanabilir. Alfa kanalları görüntüleri maske olarak adlandırılan gri tonlamalı görüntüler halinde saklar. Maske seçimin tersi gibidir: görüntünün seçili olmayan kısmını kaplar ve yapılacak düzenlemelere ya da değişikliklere kaşı korur. Alfa kanalını görüntüye yükleyerek, saklanmış bir maskeyi yeniden seçime dönüştürebilirsiniz. Not: Görüntünün tamamındaki ya da seçili bir alandaki belirli renkleri ya da renk aralıklarını seçmek için Renk Aralığı komutunu kullanabilirsiniz. Ayrıca bkz. Maskeler ve alfa kanalları hakkında sayfa 284 Alfa kanalı maskeleri oluşturun ve düzenleyin sayfa 288 Yolları seçim kenarlıklarına dönüştürün sayfa 400 Seçim araçları galerisi sayfa 20 Piksel seçin, seçimi kaldırın ve yeniden seçin Katmandaki tüm görülebilir pikselleri seçebilir ya da seçili piksellerin seçimini kaldırabilirsiniz. Araç beklendiği şekilde çalışmıyorsa gizli bir seçiminiz olabilir. Seçimi Kaldır komutunu kullanın ve aracı yeniden deneyin. Tuval sınırları içinde kalan katmandaki tüm pikselleri seçme 1 Katmanlar panelinde katmanı seçin. 2 Seç > Tümü'nü seçin.

2 262 Seçim kaldırma Aşağıdakilerden birini yapın: Seç > Seçimi Kaldır'ı seçin. Dikdörtgen Seçim Çerçevesi aracını, Oval Seçim Çerçevesi aracını ya da Kement aracını kullanıyorsanız, görüntüde seçili alanın dışındaki herhangi bir yeri tıklatın. En son yaptığınız seçimi yeniden yapın Seç > Yeniden Seç'i seçin. Seçim çerçevesi araçlarını kullanarak seçin Seçim çerçevesi araçları dikdörtgenler, ovaller ve 1 piksellik satır ve sütunlar seçmenizi sağlar. 1 Seçim çerçevesi aracı seçin: Dikdörtgen Seçim Çerçevesi Dikdörtgen seçer (ya da Shift tuşuyla kullanıldığında kare seçer). Oval Seçim Çerçevesi Oval seçer (ya da Shift tuşuyla kullanıldığında daire seçer). Tek Satır ya da Tek Sütun Seçim Çerçevesi Aracı Kenarlığı 1 piksellik satır ya da sütun olarak tanımlar. 2 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin. A B C D Seçim seçenekleri A. Yeni B. Ekle C. Çıkart D. Kesiştir 3 Seçenekler çubuğunda geçiş yumuşatma ayarı belirleyin. Oval Seçim aracı için kenarları yumuşatmayı açın veya kapatın. Bkz. Seçimlerin kenarlarını yumuşatma sayfa Dikdörtgen Seçim aracı ya da Oval Seçim aracı için seçenekler çubuğuna bir stil seçin. Normal Seçim çerçevesinin oranlarını sürükleyerek belirler. Sabit Oran En boy oranını belirler. En boy oranının değerlerini girin (ondalık değerler geçerlidir). Örneğin eni boyunun iki katı olan bir seçim çerçevesi çizmek için en değerini 2 boy değerini 1 olarak girin. Sabit Boyut Seçim çerçevesinin eni ve boyu için hazır değerleri girer. Piksel değerlerini tam sayı olarak girin. Piksele ek olarak (px), en ve boy değerlerine inç (in) ya da santimetre (cm) gibi belirli birimler de girebilirsiniz. 5 Seçiminizi kılavuzlara, ızgaralara, dilimlere ya da belge sınırlarına hizalamak için seçiminizi yapıştırmak üzere aşağıdakilerden birini yapın. Görünüm > Yapış'ı seçin ya da Görünüm > Buna Yapış'ı seçin ve alt menüden bir komut seçin. Seçim çerçevesi seçimi, belge sınırına ya da Buna Yapış alt menüsünde denetlenen çeşitli Photoshop Ekstralarına yapışabilir. 6 Seçim yapmak için aşağıdakilerden birini yapın: Dikdörtgen Seçim aracı ya da Oval Seçim aracıyla seçmek istediğiniz alanın üzerinde sürükleyin. Seçim çerçevesini kare ya da daireyle sınırlamak için, sürüklerken Shift tuşunu basılı tutun (seçimin şeklini korumak için önce fare tuşunu sonra Shift tuşunu serbest bırakın).

3 263 Seçim çerçevesini merkezinden sürüklemek için, sürüklemeye başladıktan sonra Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun. Seçim çerçevesini görüntünün köşesinden sürükleme (solda) ve sürüklerken Alt/Option tuşuna basarak görüntünün merkezinden sürükleme Tek Satır da Tek Sütun Seçim Çerçevesi aracıyla, seçmek istediğiniz alanın yanında tıklatın ve seçim çerçevesi aracını tam konumuna sürükleyin. Seçim çerçevesi görünmüyorsa görüntünüzün büyütme oranını artırın. Dikdörtgen ya da oval seçim çerçevesini yeniden konumlandırmak için önce seçim kenarlığını oluşturmak üzere fare tuşunu basılı tutarak sürükleyin. Sonra boşluk tuşunu basılı tutarak sürüklemeye devam edin. Boşluk çubuğunu serbest bırakın ancak, seçim kenarlığını ayarlamaya devam etmeniz gerekiyorsa fare düğmesini basılı tutun. Kement aracıyla seçme Kement aracı, seçim kenarlığının serbest formlu parçalarını çizmek için kullanışlıdır. 1 Kement aracını seçin ve seçenekleri belirleyin. 2 Serbest el seçim kenarlığı çizmek için sürükleyin. 3 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin. A B C D Seçim seçenekleri A. Yeni B. Ekle C. Çıkart D. Kesiştir 4 (İsteğe bağlı) Seçenekler çubuğunda geçiş yumuşatma ve kenar yumuşatmayı ayarlayın. Bkz. Seçimlerin kenarlarını yumuşatma sayfa Başka hiçbir piksel seçili değilken düz kenarlı bir seçim kenarlığı çizmek için Alt (Windows) tuşuna ya da Option (Mac OS) tuşuna basın ve parçaların başlaması ve bitmesi gereken yerleri tıklatın. Serbest el ve düz kenarlı parçalar çizme arasında geçiş yapabilirsiniz. 6 En son çizilen parçaları silmek için, istenilen parçanın sıkılaştırma noktalarını silene kadar Sil tuşunu basılı tutun. 7 Seçim kenarlığını kapatmak için Alt (Windows) tuşu ya da Option (Mac OS) tuşu basılı değilken fareyi serbest bırakın. 8 (İsteğe bağlı) Seçim sınırlarını daha fazla ayarlamak veya seçimi farklı arka planlar önünde ya da maske olarak görüntülemek için Kanarları İncelt'i tıklatın. Bkz. Seçim kenarlarını inceltme sayfa 273. Çokgen Kement aracıyla seçin Çokgen Kement aracı, seçim kenarlığının düz kenarlı parçalarını çizmek için kullanışlıdır. 1 Çokgen Kement aracını seçin ve seçenekleri belirleyin.

4 264 2 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin. A B C D Seçim seçenekleri A. Yeni B. Ekle C. Çıkart D. Kesiştir 3 (İsteğe bağlı) Seçenekler çubuğunda geçiş yumuşatma ve kenar yumuşatmayı ayarlayın. Bkz. Seçimlerin kenarlarını yumuşatma sayfa Başlangıç noktasını ayarlamak için görüntünün içinde tıklatın. 5 Aşağıdakilerden birini veya daha fazlasını yapın: Düz bir parça çizmek için, işaretçiyi ilk düz parçanın bitmesini istediğiniz yere getirin ve tıklatın. Sonraki parçaların bitiş noktalarını ayarlamak için tıklatmaya devam edin. 45 derecenin katlarında bir düz çizgi çizmek için, sonraki parçayı tıklatmak üzere ilerlerken Shift tuşunu basılı tutun. Serbest elle parça çizmek için Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve sürükleyin. Bitirdiğinizde Alt ya da Option tuşunu ve fare düğmesini serbest bırakın. En son çizilen düz parçaları silmek için Sil tuşuna basın. 6 Seçim kenarlığını kapatın: Çokgen Kement aracı işaretçisini başlama noktasının üstüne getirin (işaretçinin yanında kapalı bir daire görünür) ve tıklatın. İşaretçi başlama noktasının üstünde değilse, Çokgen Kement aracı işaretçisini çift tıklatın ya da Ctrl tuşu basılıyken (Windows) ya da Command tuşu basılıyken (Mac OS) tıklatın. 7 (İsteğe bağlı) Seçim sınırlarını daha fazla ayarlamak veya seçimi farklı arka planlar önünde ya da maske olarak görüntülemek için Kanarları İncelt'i tıklatın. Bkz. Seçim kenarlarını inceltme sayfa 273. Mıknatıslı Kement aracıyla seçin Mıknatıslı Kement aracını kullanırken kenarlık, görüntüdeki tanımlı alanların kenarlarına yapışır. Mıknatıslı Kement Aracı kanal başına 32 bitlik görüntüler için kullanılamaz. Mıknatıslı Kement Aracı, özellikle yüksek kontrastlı arka planlara yerleştirilmiş karmaşık kenarlı nesneleri hızla seçmek için kullanışlıdır. 1 Mıknatıslı Kement aracını seçin. 2 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin. A B C D Seçim seçenekleri A. Yeni B. Ekle C. Çıkart D. Kesiştir 3 (İsteğe bağlı) Seçenekler çubuğunda geçiş yumuşatma ve kenar yumuşatmayı ayarlayın. Bkz. Seçimlerin kenarlarını yumuşatma sayfa 274.

5 265 4 Şu seçeneklerden herhangi birini ayarlayın: Genişlik Algılama genişliğini belirlemek üzere Genişlik için bir piksel değeri girin. Mıknatıslı Kement aracı yalnızca işaretçiden itibaren belirlenen mesafe içinde olan kenarları algılar. Kement işaretçisini kement genişliğini gösterecek şekilde değiştirmek için Caps Lock tuşuna basın. İşaretçiyi, araç seçili ancak kullanımda değilken değiştirebilirsiniz. Mıknatıslı Kement kenar genişliğini 1 piksel arttırmak için sağ köşeli paranteze (]), 1 piksel azaltmak için sol köşeli paranteze ([) basın. Kontrast Kementin görüntüdeki kenarlara hassasiyetini belirlemek üzere Kontrast için %1 - %100 arasında bir değer girin. Yüksek bir değer yalnızca çevresiyle keskin bir kontrast oluşturan kenarları, düşük bir değer daha düşük kontrastlı kenarları algılar. Sıklık Kementin sıkıştırma noktalarını ayarlama hızını belirlemek üzere Sıklık için 0 ve 100 arasında bir değer girin. Yüksek bir değer seçim kenarlığını yerine daha hızlı bağlar. Kenarları belirgin şekilde tanımlanmış bir görüntüde, daha yüksek bir genişlik ve daha yüksek bir kenar kontrastı deneyin ve kenarlığı kabaca izleyin. Kenarları yumuşak bir görüntüde, daha düşük bir genişlik ve daha düşük bir kenar kontrastı deneyin ve kenarlığı tam olarak izleyin. Stilus Basıncı Stilus tabletiyle çalışıyorsanız Stilus Basıncı seçeneğini seçin veya seçimini kaldırın. Bu seçenek işaretliyken stilus basıncının artması kenar genişliğini azaltır. 5 İlk birleşme noktasını oluşturmak için görüntüyü tıklatın. Sıkılaştırma noktaları seçim kenarlığını yerine bağlar. 6 Serbest elle parça çizmek için fare düğmesini serbest bırakın ya da basılı tutun ve sonra işaretçiyi izlemek istediğiniz kenar boyunca taşıyın. Seçim kenarlığının en yeni parçası etkin durumda kalır. İşaretçiyi hareket ettirirken etkin parça, seçenekler çubuğunda ayarlanan algılama genişliğine göre görüntüdeki en güçlü kenara yapışır. Mıknatıslı Kement aracı önceki parçaları bağlamak için seçim kenarlığına düzenli aralıklarla sıkılaştırma noktaları ekler. 7 Kenarlık istenilen kenara yapışmazsa elle sıkılaştırma noktası eklemek için bir kez tıklatın. Kenarı izlemeye devam edin ve sıkılaştırma noktalarını gereken şekilde ekleyin. Sıkılaştırma noktaları seçim kenarlıklarını kenarlara bağlar. 8 Geçici olarak diğer kement aracına geçmek için aşağıdakilerden birini yapın: Kement aracını etkinleştirmek için Alt (Windows) tuşuna ya da Option (Mac OS) tuşuna basın ve fare düğmesi basılı olarak sürükleyin. Çokgen Kement aracını etkinleştirmek için Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve tıklatın. 9 En son çizilen parçaları ve sıkılaştırma noktalarını silmek için istenilen parçaya ait sıkılaştırma noktalarını silene kadar Sil tuşunu basılı tutun.

6 Seçim kenarlığını kapatın: Serbest el Mıknatıslı parça içeren bir kenarlığı kapatmak için çift tıklatın ya da Enter veya Return tuşuna basın. Düz parça içeren bir kenarlığı kapatmak için Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basın ve çift tıklatın. Kenarlığı kapatmak için başlatma noktasının üstüne sürükleyin ve tıklatın. 11 (İsteğe bağlı) Seçim sınırlarını daha fazla ayarlamak veya seçimi farklı arka planlar önünde ya da maske olarak görüntülemek için Kanarları İncelt'i tıklatın. Bkz. Seçim kenarlarını inceltme sayfa 273. Hızlı Seçim aracıyla seçin Ayarlanabilir yuvarlak fırça ucuyla seçimi hemen "boyamak" için Hızlı Seçim aracını kullanabilirsiniz. Sürüklemenizle birlikte seçim dışa doğru genişleyip otomatik olarak görüntüde tanımlanan kenarları bulur ve izler. 1 Hızlı Seçim aracını seçin. 2 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin: Yeni, Ekle veya Çıkar. Hiçbir şey seçili değilse Yeni varsayılan seçenektir. Başlangıç seçimi yapıldıktan sonra seçenek otomatik olarak Ekle'ye dönüşür. 3 Hızlı Seçim aracı fırça ucu boyutunu değiştirmek için seçenekler çubuğundaki Fırça menüsünü tıklatın ve piksel cinsinden bir boyut yazın veya Çap sürgüsünü taşıyın. Fırça ucu boyutunu kalem baskısı veya stilus tekerine duyarlı hale getirmek için Boyut açılan menüsü seçeneklerini kullanın. Seçim oluştururken, Hızlı Seçim aracı fırça ucu boyutu için sağ köşeli paranteze (]), azaltmak için de sol köşeli paranteze ([) basın. 4 Hızlı Seçim seçeneklerini belirleyin. Tüm Katmanları Örnekle Geçerli olarak seçili katman yerine tüm katmanları temel alan seçimi oluşturur. Otomatik Geliştir Seçim sınırında kabalığı ve bloke olmayı azaltır. Otomatik Geliştir işlevi, seçimi görüntü kenarlarında daha ileriye doğru akıtır ve Kenarı İncelt iletişim kutusundaki Düzgünleştir, Kontrast ve Yarıçap seçenekleriyle elle uygulayabileceğiniz kenar inceltmelerden bazılarını uygular. 5 Görüntünün seçmek istediğiniz alanın içini boyayın. Boyadığınızda seçim de büyür. Güncelleştirme yavaşsa, seçimdeki çalışmanın tamamlanmasına gereken süre için sürüklemeye devam edin. Şeklin kenarlarına yakın boyadığınızda seçim alanı şekil kenarının konturlarını izlemek için uzar. Seçimi uzatmak için Hızlı Seçim aracıyla boyama

7 267 Sürüklemeyi bırakıp alan yakınlarını tıklatır veya sürüklerseniz seçim yeni alanı da kapsayacak şekilde büyür. seçimden çıkartmak için seçenekler çubuğundaki Çıkart seçeneğini tıklatıp varolan seçimi sürükleyin. Ekleme ve çıkartma modları arasında geçici olarak geçiş yapmak için Alt (Windows) veya Option (Mac) tuşunu basılı tutun. Araç imlecini değiştirmek için Düzen > Tercihler > İmleçler > Boyama İmleçleri (Windows) veya Photoshop > Tercihler > İmleçler > Boyama İmleçleri'ni (Mac OS) seçin. Normal Fırça Ucu, seçim modunu göstermek için artı veya eksi işaretli standart Hızlı Seçim imlecini gösterir. 6 (İsteğe bağlı) Seçim sınırlarını daha fazla ayarlamak veya seçimi farklı arka planlar önünde ya da maske olarak görüntülemek için Kanarları İncelt'i tıklatın. Bkz. Seçim kenarlarını inceltme sayfa 273. Sihirli Değnek aracıyla seçin Sihirli Değnek aracı tutarlı şekilde renklendirilmiş bir alanı (örneğin kırmızı bir çiçek), o alanın anahattını izlemek zorunda kalmadan seçmenizi sağlar. Sihirli Değnek aracının seçimi için, tıklattığınız piksele benzerliği temel alarak bir renk aralığı ya da tolerans belirlersiniz. Sihirli Değnek aracını Bitmap modundaki bir görüntüde ya da kanal başına 32 bitlik görüntülerde kullanamazsınız. 1 Sihirli Değnek aracını seçin. 2 Seçenekler çubuğunda seçim seçeneklerinden birini belirleyin. Sihirli Değnek aracının işaretçisi seçilen seçeneğe bağlı olarak değişir. A B C D Seçim seçenekleri A. Yeni B. Ekle C. Çıkart D. Kesiştir 3 Seçenekler çubuğunda aşağıdakilerden herhangi birini belirleyin: Tolerans Seçilen piksellerin benzerliğini ya da farklılığını belirler. Piksel cinsinden arasında bir değer girin. Düşük bir değer, tıklattığınız piksele çok benzeyen birkaç renk seçer. Yüksek bir değer daha geniş bir renk aralığı seçer. Yumuşatılmış Daha düzgün kenarlı bir seçim oluşturur. Bitişik Yalnızca aynı renkleri kullanan bitişik alanları seçer. Aksi durumda, görüntünün tümünde aynı renkleri kullanan tüm pikseller seçilir. Tüm Katmanları Örnekle Renkleri, tüm görünür katmanlardan gelen verileri kullanarak seçer. Aksi durumda, Sihirli Değnek aracı yalnızca etkin katmandaki renkleri seçer. 4 Görüntüde, seçmek istediğiniz rengi tıklatın. Bitişik seçiliyse, tolerans aralığındaki tüm bitişik pikseller seçilir. Aksi durumda, tolerans aralığındaki tüm pikseller seçilir. 5 (İsteğe bağlı) Seçim sınırlarını daha fazla ayarlamak veya seçimi farklı arka planlar önünde ya da maske olarak görüntülemek için Kanarları İncelt'i tıklatın. Bkz. Seçim kenarlarını inceltme sayfa 273.

8 268 Renk aralığı seçme Renk Aralığı komutu, varolan bir seçimde ya da görüntünün tümünde belirlenen bir rengi ya da renk aralığını seçer. Seçimi değiştirmek istiyorsanız, bu komutu uygulamadan önce tüm seçimleri kaldırdığınızdan emin olun. Renk Aralığı komutu kanal başına 32 bitlik görüntüler için kullanılamaz. Varolan bir seçimi arıtmak için, bir renk altkümesi seçmek üzere Renk Aralığı komutunu tekrar tekrar kullanın. Örneğin mavi renkli bir seçimdeki yeşil alanları seçmek için Renk Aralığı iletişim kutusunda Maviler'i seçin ve Tamam'ı tıklatın. Daha sonra Renk Aralığı iletişim kutusunu yeniden açın ve Yeşiller'i seçin. (Sonuçlar keskindir çünkü bu teknik bir renk karışımındaki renklerin parçalarını seçer.) 1 Seç > Renk Aralığı'nı seçin. Katman maskesini inceltmek için Renk Aralığı'nı da kullanabilirsiniz. Bkz. Maske opaklığını değiştirme veya kenarları inceltme sayfa Seç menüsünden Örneklenmiş Renkler aracını seçin. Seç menüsünden ayrıca bir renk ya da ton aralığı seçebilirsiniz ancak seçimi ayarlayamazsınız. Gamut Dışı seçeneği yalnızca RGB ve Lab görüntülerinde kullanılabilir. (gamut dışı renk, proses renk bastırma kullanılarak bastırılamayan bir RGB ya da Lab rengidir.) Görüntüde birden fazla renk aralığı seçecekseniz, daha doğru bir seçim oluşturmak için Yerel Renk Kümelerini seçin. 3 Görüntüleme seçeneklerinden birini belirleyin: Seçim Görüntüde örneklediğiniz renklerin sonucunda oluşturulan seçimin önizlemesini sağlar. Beyaz alanlar seçili piksellerdir, siyah alanlar seçili olmayanlar ve gri alanlar ise kısmen seçili olanlardır. Görüntü Tüm görüntünün önizlemesini sağlar. Örneğin görüntünün ekranda olmayan bir bölümünden örnekleme yapmak isteyebilirsiniz. Renk Aralığı iletişim kutusunda Görüntü ve Seçim önizlemeleri arasında geçiş yapmak için Ctrl tuşuna (Windows) ya da Command (Mac OS) tuşuna basın. 4 Damlalık işaretçisini görüntünün ya da önizleme alanının üstüne getirin ve dahil edilmesini istediğiniz renkleri örneklemek için tıklatın.

9 269 Örnekleme rengi 5 Seçilen renklerin aralığını Belirsizlik kaydırıcısını kullanarak ya da bir değer girerek ayarlayın. Belirsizlik ayarları, seçimde hangi genişlikte bir renk aralığı olacağını denetler ve kısmen seçili piksellerin (seçim önizleme alanındaki gri alanlar) miktarını artırır ya da azaltır. Renk aralığını sınırlamak için düşük, artırmak için yüksek bir Belirsizlik değeri belirleyin. Belirsizliği artırmak seçimi genişletir Yerel Renk Kümelerini seçerseniz, bir rengin maskeye dahil edilecek örnek noktalardan ne kadar uzak veya bu noktalara ne kadar yakın olacağını kontrol etmek için Aralık kaydırıcısını kullanın. Örneğin, görüntünüzde hem ön planda hem de arka planda sarı çiçek yaması var, ancak siz sadece ön plandaki çiçekleri seçmek istiyorsunuz. Ön plandaki renkleri örnekleyin ve Aralık değerini arka plandaki benzer renkli çiçekler seçilmeyecek şekilde daraltın. 6 Seçimi ayarlayın: Renk eklemek için artı damlalığı seçin ve önizleme alanının ya da görüntünün içinde tıklatın. Renk çıkarmak için eksi damlalığı seçin ve önizleme alanının ya da görüntünün içinde tıklatın. Artı damlalığı geçici olarak etkinleştirmek için Shift tuşunu basılı tutun. Eksi damlalığı etkinleştirmek için Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun. 7 Seçimi görüntü penceresinde önizlemek üzere Seçim Önizleme için bir seçenek belirleyin. 8 Orijinal seçime dönmek için Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutup Sıfırla'yı tıklatın.

10 270 9 Renk Aralığı ayarlarını kaydetmek ve yüklemek için, geçerli ayarları kaydetmek ve yeniden kullanmak üzere Renk Aralığı iletişim kutusundaki Kaydet ve Yükle düğmelerini kullanın. Not: "%50'den fazla piksel seçilmedi" iletisini görürseniz, seçim kenarlığı görünmeyecektir. Örneğin görüntü yeterince yüksek doygunlukta kırmızı ton içermediği halde Seç menüsünden Kırmızılar renk seçeneğini belirlemiş olabilirsiniz. Seçim yapmayla ilgili video için bkz. Piksel seçimlerini ayarlama Seçimi taşıma, gizleme ya da ters çevirme Seçim kenarlığını görüntüde taşıyabilir, gizleyebilir ve seçimi görüntünün daha önce seçilmemiş olan kısmı seçilecek şekilde ters çevirebilirsiniz. Not: Seçim kenarlığını değil de seçimin kendisini taşımak için Taşıma aracını kullanın. Bkz. Seçimi taşıyın sayfa 276. Ayrıca bkz. Dönüşüm uygulama sayfa 227 Ekstralar'ı gösterme veya gizleme sayfa 40 Seçim kenarlığını taşıyın 1 Herhangi bir seçim aracını kullanarak seçenekler çubuğundan Yeni Seçim'i seçin ve işaretçiyi seçim kenarlığının içine konumlandırın. Seçimi taşıyabileceğinizi belirtmek için işaretçi değişerek şeklini alır. 2 Görüntünün farklı bir alanını çevrelemek için kenarlığı sürükleyin. Seçim kenarlığını tuval sınırlarının kısmen dışına sürükleyebilirsiniz. Tekrar geri sürüklediğinizde orijinal kenarlık bozulmamış şekilde görünür. Seçim kenarlığını başka bir görüntü penceresine de sürükleyebilirsiniz. Orijinal seçim kenarlığı (solda) ve taşınmış seçim kenarlığı (sağda) Seçim kenarlığının şeklini değiştirmek için geometrik dönüşümler de uygulayabilirsiniz. Seçimin hareketlerini denetleyin Yönü 45 derecenin katlarıyla sınırlamak için sürüklemeye başlayın ve sürüklemeye devam ederken Shift tuşunu basılı tutun. Seçimi 1 piksellik aralıklarla taşımak için ok tuşlarını kullanın. Seçimi 10 piksellik aralıklarla taşımak için Shift tuşunu basılı tutun ve ok tuşlarını kullanın.

11 271 Seçim kenarlıklarını gizleyin ya da gösterin Aşağıdakilerden birini yapın: Görünüm > Ekstralar'ı seçin. Bu komut seçim kenarlarını, ızgaraları, kılavuzları, hedef yolları, dilimleri, ek açıklamaları, katman kenarlıklarını, sayımı ve akilli kılavuzu gösterir. Görünüm > Göster > Seçim Kenarları'nı seçin. Bu, seçim kenarlarının görünümünü değiştirir ve yalnızca geçerli seçimi etkiler. Farklı bir seçim yaptığınızda seçim kenarları yeniden görünür. Görüntünün seçili olmayan kısımlarını seçme Seç > Ters Çevir'i seçin. Bu seçeneği, düz renkli bir arka plana yerleştirilmiş bir nesneyi seçmek için kullanabilirsiniz. Sihirli Değnek aracını kullanarak arka planı seçin ve sonra seçimi ters çevirin. Seçimleri elle ayarlayın Varolan piksel seçimlerine ekleme ya da çıkarma yapmak için seçim araçlarını kullanabilirsiniz. Seçime elle ekleme ya da çıkarma yapmadan önce, seçenekler çubuğunda geçiş yumuşatma ve kenar yumuşatma değerlerini, orijinal seçimde kullanılanlarla aynı değerlere ayarlamak isteyebilirsiniz. Seçime ekleme veya ek alan seçme 1 Seçim yapın. 2 Herhangi bir seçim aracını kullanarak aşağıdakilerden birini yapın: Seçenekler çubuğunda Seçime Ekle'yi seçin ve seçime eklemek için sürükleyin. Shift tuşunu basılı tutun ve seçime eklemek için sürükleyin. Seçime eklerken işaretçinin yanında bir artı işareti görünür. Seçimden çıkarma 1 Seçim yapın. 2 Herhangi bir seçim aracını kullanarak aşağıdakilerden birini yapın: Seçenekler çubuğunda Seçimden Çıkar'ı seçin ve diğer seçimlerle kesiştirmek için sürükleyin. Alt (Windows) tuşunu ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve başka bir seçimi çıkarmak için sürükleyin. Seçimden çıkarırken işaretçinin yanında bir eksi işareti görünür. Yalnızca diğer seçimlerin kesiştiği alanı seçme 1 Seçim yapın. 2 Herhangi bir seçim aracını kullanarak aşağıdakilerden birini yapın: Seçenekler çubuğunda Seçimle Kesiştir'i seçin ve sürükleyin. Alt+Shift (Windows) ya da Option+Shift (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve seçmek istediğiniz orijinal seçimin üzerinde sürükleyin. Kesişen bir alanı seçerken işaretçinin yanında bir "x" görünür.

12 272 Kesişen seçimler Seçimi belirli sayıda piksel kadar genişletme ya da daraltma 1 Seçim yapmak için bir seçim aracını kullanın. 2 Seç > Değiştir > Genişlet ya da Daralt'ı seçin. 3 Genişletme Miktarı ya da Daraltma Miktar için arasında bir piksel değeri girin ve Tamam'ı tıklatın. Kenarlık, belirlenen piksel sayısı kadar genişler ya da daralır. Seçim kenarlığının tuval kenarı boyunca yer alan hiçbir parçası etkilenmez. Seçim kenarlığının çevresinde seçim oluşturun Kenarlık komutu varolan bir seçim kenarlığının içinde ve dışında bir piksel genişliği seçmenizi sağlar. Bu komut, görüntü alanının kendisi yerine alanın çevresindeki kenarlığı ya da bir piksel grubunu seçmeniz gerektiğinde, örneğin yapıştırılan bir nesnenin etrafındaki hale efektini temizlemek için kullanışlıdır. Orijinal seçim (solda) ve Kenarlık komutundan sonra: 5 piksel (sağda) 1 Seçim yapmak için bir seçim aracını kullanın. 2 Seç > Değiştir > Kenarlık'ı seçin. 3 Yeni seçimin kenarlık genişliği için piksel arasında bir değer girin ve Tamam'ı tıklatın. Yeni seçim orijinal olarak seçilen alanı çerçeveler ve orijinal seçim kenarlığında ortalanır. Örneğin 20 piksellik bir kenarlık genişliği, orijinal seçimin içinde 10 ve dışında 10 piksellik yeni, yumuşak kenarlı bir seçim oluşturur. Seçimi, benzer renkli alanları içerecek şekilde genişletme Aşağıdakilerden birini yapın: Sihirli değnek seçeneklerinde belirlenen tolerans aralığında kalan tüm bitişik pikselleri dahil etmek için Seç > Büyüt öğelerini belirleyin. Tolerans aralığında bulunan ve yalnızca bitişik olanları değil tüm görüntüdeki pikselleri dahil etmek için Seç > Benzer'i seçin. Seçimi belli aralıklarla artırmak için komutlardan herhangi birini bir defadan fazla seçin.

13 273 Not: Büyüt ve Benzer komutlarını Bitmap modundaki görüntülerde ya da kanal başına 32 bitlik görüntülerde kullanamazsınız. Renk tabanlı seçimlerdeki ayrık pikselleri temizleme 1 Seç > Değiştir > Düzgünleştir'i seçin. 2 Örnek Yarıçap için arasında bir piksel değeri girin ve Tamam'ı tıklatın. Seçimdeki her piksel için Photoshop o pikselin çevresindeki belirttiğiniz yarıçap ayarına kadar olan pikselleri inceler. Bu çevreleyen piksellerin yarısından fazlası seçilmişse piksel seçimde kalır ve çevresindeki seçilmemiş pikseller seçime eklenir. Çevreleyen piksellerin yarısından azı seçilmişse piksel seçimden kaldırılır. Genel etki olarak, seçimdeki lekeli görünümü ve düz keskin köşeleri ve pürüzlü çizgileri azaltmayı amaçlar. Seçim kenarlarını inceltme Kenarı İncelt seçeneği seçimin kenar kalitesini artırır ve kolay düzenleme için farklı arka planlar önünde seçimi görüntülemenizi sağlar. Katman maskesini inceltmek için Kenarı İncelt de kullanabilirsiniz. Bkz. Maske opaklığını değiştirme veya kenarları inceltme sayfa Herhangi bir seçim aracıyla seçim oluşturun. 2 Seçim aracı seçenekleri çubuğunda Kenarı İncelti tıklatın veya seçimi ayarlamak için Seç > Kenarı İncelt'i seçin: Yarıçap İçinde kenar inceltmenin oluştuğu seçim sınırı çevresindeki bölgenin boyutunu saptar. Kısa saç, kürk veya bulanık sınırlar gibi yumuşak geçişli veya ince ayrıntılı alanlarda daha doğru seçim sınırı oluşturmak için yarıçapı arttırın. Kontrast Seçim kenarlarını netleştirir ve belirsiz dışlayıcıları kaldırır. Kontrastı artırma yüksek Yarıçap ayarının seçim kenarlarına yakın neden olduğu aşırı paraziti kaldırabilir. Düzgünleştir Daha yumuşak bir anahat oluşturarak seçim sınırındaki sıra dışı alanları ("tepeler ve vadiler") azaltır. Bir değer girin veya sürgüyü arasında hareket ettirin. Geçiş Yumuşatma Yumuşak kenarlı seçim ve çevreleyen pikseller arasında bir geçiş oluşturur. Kenarın geçiş yumuşatma genişliğini piksel arasında tanımlamak için bir değer girin veya sürgüyü hareket ettirin. Daralt/Genişlet Seçim sınırını daraltır veya genişletir. Miktarı saptamak için değer girin veya genişleten sürgüyü 0-100, daraltan sürgüyü de arasında ayarlayın. Yumuşak kenarlı seçimlere belirsiz ayarlamalar yapmak için çok kullanışlıdır. Seçimin daraltılması seçim kenarlarından istenmeyen arka plan renklerini kaldırmaya yardımcı olabilir. Seçili nesne renklerinin arka plandan farklı olduğu görüntüler için Yarıçap'ı azaltmayı, keskin kenarlara Kontrast uygulamayı, sonra da Daralt/Genişlet sürgüsünü ayarlamayı deneyin. Gri tonlu veya seçili nesne renkleriyle arka planın çok benzer olduğu görüntüler için önce yumuşatmayı, ardından Geçiş Yumuşatma ve Daralt/Genişlet seçeneklerini deneyin. 3 Görünüm modlarını değiştirmek için Seçim Görünümü simgesini tıklatın. Modlarla ilgili bilgileri görüntülemek için Açıklama'yı tıklatın. Kenar inceltme önizlemesini açmak veya kapatmak için Önizleme'yi seçin ya da seçimini kaldırın. Seçimi ayarlarken yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için Yakınlaştırma aracını tıklatın. Görüntüyü yeniden konumlandırmak için El aracını kullanın.

14 274 Maske rengi veya opaklığını değiştirmek için Hızlı Maske önizleme modu simgesini çift tıklatın. 4 Seçim ayarlarınızı kaydetmek için Tamam'ı tıklatın. Seçimlerin kenarlarını yumuşatma Seçimin sert kenarlarını, kenar yumuşatma ve geçiş yumuşatmayla düzleştirebilirsiniz. Kenar Yumuşatma Seçimin pürüzlü kenarlarını, kenar pikseller ve arka plan pikseller arasında renk geçişini yumuşatarak düzleştirin. Yalnızca kenar pikselleri değiştiği için hiçbir ayrıntı kaybedilmez. Kenar yumuşatma, bileşik görüntüler oluşturmak için seçimleri keserken, kopyalarken ve yapıştırırken kullanışlıdır. Kenar yumuşatma Kement aracı, Çokgen Kement aracı, Mıknatıslı Kement aracı, Oval Seçim Çerçevesi aracı ve Sihirli Değnek aracıyla kullanılabilir. (Seçenekler çubuğunu görüntülemek için bir araç seçin.) Not: Bu seçeneği, bu araçları kullanmadan önce belirlemelisiniz. Seçim yapıldıktan sonra kenar yumuşatma ekleyemezsiniz. Geçiş Yumuşatma Seçim ve çevreleyen pikseller arasında bir geçiş sınırı oluşturarak kenarları bulanıklaştırır. Bu bulanıklaştırma, seçimin kenarında biraz ayrıntı kaybına neden olabilir. Geçiş yumuşatmayı Seçim Çerçevesi araçları, Kement aracı, Çokgen Kement aracı ya da Mıknatıslı Kement aracı için, o aracı kullanırken tanımlayabilirsiniz ya da varolan bir seçime geçiş yumuşatma ekleyebilirsiniz. Not: Geçiş yumuşatma yalnızca seçimi taşıdıktan, kestikten, kopyaladıktan ya da doldurduktan sonra görünür. Kenar yumuşatma kullanarak piksel seçin 1 Kement aracı, Çokgen Kement aracı, Mıknatıslı Kement aracı, Oval Seçim Çerçevesi aracı ya da Sihirli Değnek aracını seçin. 2 Seçenekler çubuğunda Kenar Yumuşatma'yı seçin. Seçim aracı için geçiş yumuşatma uygulanmış kenar tanımlama 1 Kement ya da seçim çerçevesi araçlarından herhangi birini seçin. 2 Seçenekler çubuğunda bir Geçiş Yumuşatma değeri girin. Bu değer geçiş yumuşatma uygulanmış kenarın genişliğini tanımlar ve piksel arasında olabilir. Varolan bir seçim için geçiş yumuşatma uygulanmış bir kenar tanımlayın 1 Seç > Değiştir > Geçiş Yumuşatma'yı seçin. 2 Geçiş Yumuşatma Yarıçapı için bir değer girin ve Tamam'ı tıklatın Not: Geniş bir geçiş yumuşatma yarıçapıyla yapılan küçük bir seçim, kenarları görülemeyecek ve bu nedenle seçilemeyecek kadar belirsiz olabilir. "%50'den fazla piksel seçilmedi" iletisini görürseniz, geçiş yumuşatma yarıçapını küçültün ya da seçimin boyutunu büyütün. Veya maskeyi geçerli ayarıyla kabul etmek ve kenarları göremeyeceğiniz bir seçim oluşturmak için Tamam'ı tıklatın.

15 275 A B Geçiş yumuşatma uygulanmamış ve uygulanmış seçim. A. Geçiş yumuşatma uygulanmamış seçim, aynı seçimin desenle doldurulmuş hali B. Geçiş yumuşatma uygulanmış seçim, aynı seçimin desenle doldurulmuş hali Seçimden bordür piksellerini kaldırma Kenar yumuşatma uygulanmış bir seçimi taşıdığınızda ya da yapıştırdığınızda, seçim kenarlığını çevreleyen piksellerden bazıları seçime dahil edilir. Bu, yapıştırılan seçimin çevresinde bordür ya da hale oluşmasına neden olabilir. Örtüleme komutları istenmeyen pikselleri düzenlemenizi sağlar: Bordür Kaldır komutu, tüm bordür piksellerinin rengini, seçimin kenarından içerde bulunan ve arka plan rengini içermeyen piksellerin rengiyle değiştirir. Siyah Örtüyü Kaldır ve Beyaz Örtüyü Kaldır komutları, bir seçime beyaz ya da siyah arka planda kenar yumuşatma uygulandığında ve bu seçimi farklı bir arka plana yapıştırmak istediğinizde kullanışlıdır. Örneğin, beyaz bir arka planda bulunan kenar yumuşatma uygulanmış siyah metnin kenarlarında, renkli bir arka planda görülebilecek gri pikseller vardır. Ayrıca bir katmandaki bazı alanları kaldırmak ya da saydamlaştırmak için Katman Stilleri iletişim kutusundaki Gelişmiş Karıştırma kaydırıcılarını kullanarak da bordür alanlarını kaldırabilirsiniz. Bu durumda, siyah ya da beyaz alanları saydamlaştırmış olursunuz. Kaydırıcıları ayırmak için Alt tuşu (Windows) ya da Option tuşu (Mac OS) basılıyken kaydırıcıları tıklatın; kaydırıcıları ayırmak bordür piksellerini kaldırmanızı ve düz bir kenar elde etmenizi sağlar. Seçimdeki bordürü azaltın 1 Katman > Örtüleme > Bordür Kaldır'ı seçin. 2 Değiştirilecek piksellerin aranacağı alanı belirlemek için Genişlik kutusuna bir değer girin. Çoğu zaman 1 ya da 2 piksellik bir mesafe yeterlidir. 3 Tamam'ı tıklatın. Seçimden örtüyü kaldırın Katman > Örtüleme > Siyah Örtüyü Kaldır ya da Katman > Örtüleme > Beyaz Örtüyü Kaldır'ı seçin.

16 276 Seçilen pikselleri taşıma ve kopyalama Seçimi taşıyın 1 Taşıma aracını seçin. 2 İşaretçiyi seçim kenarlığının içinde taşıyın ve seçimi yeni bir konuma sürükleyin. Birden fazla alan seçtiyseniz, sürüklerken hepsi taşınır. Orijinal seçim (solda) ve seçim Taşıma aracıyla taşındıktan sonra (sağda) Seçimleri kopyalayın Seçimleri görüntülerin içinde ya da arasında taşırken kopyalamak için Taşıma aracını kullanabilirsiniz ya da Kopyalama, Birleştirilmiş Kopyala, Kes ve Yapıştır komutlarını kullanarak seçimleri kopyalayabilir ve taşıyabilirsiniz. Taşıma aracıyla sürüklemek bellekten tasarruf sağlar çünkü pano Kopyala, Birleştirilmiş Kopyala, Kes ve Yapıştır komutlarında olduğu gibi kullanılmaz. Kopyala Etkin katmandaki seçili alanı kopyalar Birleştirilmiş Kopyala Seçili alandaki tüm görünür katmanları birleştirilmiş halde kopyalar. Yapıştır Kesilmiş ya da kopyalanmış bir seçimi görüntünün başka bir bölümüne ya da başka bir görüntüye yeni bir katman olarak kopyalar. Seçiminiz varsa, Yapıştır komutu kopyalanan seçimi geçerli seçimin üzerine kopyalar. Etkin bir seçim yoksa, Yapıştır komutu kopyalanan seçimi görüntüleme alanının ortasına kopyalar. İçine Yapıştır Kesilmiş ya da kopyalanmış bir seçimi aynı görüntüdeki ya da farklı bir görüntüdeki başka bir seçimin içine kopyalar. Kaynak seçim yeni bir katmana yapıştırılır ve hedef seçim kenarlığı bir katman maskesine dönüştürülür. Seçim ya da katman farklı çözünürlüklerdeki görüntüler arasında yapıştırıldığında, yapıştırılan veriler piksel boyutlarını korur. Bu, yapıştırılan bölümün yeni görüntüde orantısız görünmesine neden olabilir. Kopyalamadan ve yapıştırmadan önce kaynak ve hedef görüntüleri aynı çözünürlüğe getirmek için Görüntü Boyutu komutunu kullanın ya da yapıştırılan içeriği yeniden boyutlandırmak için Serbest Dönüştürme komutunu kullanın. Dosyayla (ya da içe aktarılan verilerle) ilişkili renk yönetimi ayarlarınıza ve renk profiline bağlı olarak, dosyadaki (ya da içe aktarılan verilerdeki) renk bilgilerinin nasıl işleneceğini belirlemeniz istenebilir. Ayrıca bkz. Katman ve vektörel maskeler hakkında sayfa 336 Renk yönetimini ayarlama sayfa 138 Seçimi kopyalayın 1 Kopyalamak istediğiniz alanı seçin. 2 Düzen > Kopyala ya da Düzen > Birleştirilmiş Kopyala'yı seçin.

17 277 Seçimi sürüklerken kopyalama 1 Taşıma aracını seçin ya da Taşıma aracını etkinleştirmek için Ctrl (Windows) ya da Command (Mac OS) tuşunu basılı tutun. 2 Alt (Windows) ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve kopyalamak ve taşımak istediğiniz seçimi sürükleyin. Görüntülerin arasında kopyalarken, seçimi etkin görüntü penceresinden hedef görüntü penceresine sürükleyin. Hiçbir seçim yapılmamışsa etkin katmanın tamamı kopyalanır. Seçimi başka bir görüntü penceresinin üzerinde sürüklerken, seçimi bırakabileceğinizi belirtmek için pencere bir kenarlıkla vurgulanır. Seçimi başka bir görüntünün içine sürükleme Görüntüdeki seçimin birden fazla kopyasını oluşturma 1 Taşıma aracını seçin ya da Taşıma aracını etkinleştirmek için Ctrl (Windows) ya da Command (Mac OS) tuşunu basılı tutun. 2 Seçimi kopyalayın: Alt (Windows) ya da Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve seçimi sürükleyin. Seçimi kopyalamak ve çoğaltılmış kopyayı 1 piksel kaydırmak için Alt ya da Option tuşunu basılı tutun ve bir ok tuşuna basın. Seçimi kopyalamak ve çoğaltılmış kopyayı 10 piksel kaydırmak için Alt+Shift (Windows) ya da Option+Shift (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve bir ok tuşuna basın. Alt ya da Option tuşunu basılı tuttuğunuz sürece ok tuşuna her basışınızda seçimin bir kopyası oluşturulur ve son olarak çoğaltılan kopyadan belirlenen mesafe kadar kaydırılır. Bu durumda kopyalama aynı katmana yapılır. Seçimi diğerine yapıştırma 1 Görüntünün yapıştırmak istediğiniz parçasını kesin ya da kopyalayın. 2 Görüntüde, seçimi içine yapıştırmak istediğiniz parçayı seçin. Kaynak seçim ve hedef seçim aynı görüntüde olabilir ya da iki farklı Photoshop görüntüsünde olabilir. 3 Düzen > İçine Yapıştır'ı seçin. Kaynak seçimin içeriği hedef seçimin içinde görünür. İçine Yapıştır işlemi görüntüye bir katman ve bir katman maskesi ekler. Katmanlar panelinde, yeni katman, katman maskesi minik resminin yanında, yapıştırılan seçimin katman küçük resmini içerir. Katman maskesi içine yapıştırdığınız seçime bağlıdır: seçim maskelenmemiştir (beyaz), katmanın geri kalanı maskelenmiştir (siyah). Katman ve katman maskesi bağlantılı değildir, diğer bir deyişle her birini ayrı ayrı taşıyabilirsiniz.

18 278 A B C D E İçine Yapıştır komutunu kullanma A. Pencere bölmeleri seçili B. Kopyalanan görüntü C. İçine Yapıştır komutu D. Katmanlar panelindeki katman minik resimleri ve katman maskesi E. Yapıştırılan görüntünün yeniden konumlandırılmış hali 4 Taşıma aracını seçin ya da Taşıma aracını etkinleştirmek için Ctrl (Windows) ya da Command (Mac OS) tuşunu basılı tutun. Sonra istediğiniz parça maskenin içinden görünene kadar kaynak içeriğini sürükleyin. 5 Alttaki görüntünün ne kadarının görünür olacağını belirlemek için Katmanlar panelinde katman maskesi minik resmini tıklatın, bir boyama aracı seçin ve maskeyi düzenleyin: Katmanın altındaki görüntüyü daha fazla gizlemek için maskeyi siyaha boyayın. Katmanın altındaki görüntüyü daha fazla göstermek için maskeyi beyaza boyayın. Katmanın altındaki görüntüyü kısmen göstermek için maskeyi griye boyayın. 6 Sonuçlarınız istediğiniz gibi olduğunda yeni katmanı ve katman maskesini alttaki katmanla birleştirmek ve değişiklikleri kalıcı yapmak için Düzen > Aşağıda Birleştir'i seçebilirsiniz. Uygulamalar arasında kopyalama Seçimleri Photoshop'tan kopyalamak ve diğer uygulamalara yapıştırmak ya da diğer uygulamalardaki resimleri Photoshop'a kopyalamak için Kes, Kopyala ya da Yapıştır komutlarını kullanabilirsiniz. Kesilen ya da kopyalanan seçim, başka bir seçimi kesene ya da kopyalayana kadar panoda kalır. Sürükleyip bırakarak Photoshop ve Illustrator arasında da resim kopyalayabilirsiniz. Bazı durumlarda panonun içeriği raster görüntüye dönüştürülür. Vektör resmi rasterleştirileceği zaman Photoshop sizi uyarır. Not: Görüntü, yapıştıracağınız dosyanın çözünürlüğünde rasterleştirilir. Vektör Akıllı Nesneleri rasterleştirilmez.

19 279 Ayrıca bkz. Akıllı Nesneler Hakkında sayfa 327 Dosya formatları ve sıkıştırma hakkında sayfa 480 Seçimden bordür piksellerini kaldırma sayfa 275 Başka bir uygulamadan PostScript resmi yapıştırma 1 Destekleyen uygulamada, resmi seçin ve Düzen > Kopyala'yı seçin. 2 Seçimi içine yapıştıracağınız görüntüyü seçin. 3 Düzen > Yapıştır'ı seçin. 4 Yapıştır iletişim kutusunda aşağıdaki Farklı Yapıştır seçenekleri arasından seçim yapın: Akıllı Nesne Resmi yeni bir katmana akıllı nesne olarak yerleştirir. Pikseller Resmi yapıştırıldığında rasterleştirir. Rasterleştirme işlemi, matematiksel olarak tanımlanan vektör resmini piksellere dönüştürür. Yollar Kopyayı Yollar paneline yol olarak yapıştırır. Illustrator'dan kopyalarken, önce bunu anahatlara dönüştürmeniz gerekir. Şekil Katmanı Yolu vektörel maske olarak kullanan yeni bir şekil katmanı oluşturur. Not: Adobe Illustrator'dan resim kopyalarken, Illustrator'daki varsayılan pano tercihleri Photoshop'taki Yapıştır iletişim kutusunun görünmesini engelleyebilir. Resmi Photoshop'a yapıştırdığınızda Yapıştır seçeneklerinin görünmesini istiyorsanız Illustrator'daki Tercihler iletişim kutusunun Dosya İşleme ve Pano alanında AICB'yi seçin. 5 Önceki adımda Piksel Olarak Yapıştır'ı seçtiyseniz, seçimin kenarları ve çevreleyen pikseller arasında düz bir geçiş sağlamak için seçenekler çubuğunda Kenar Yumuşatma'yı seçebilirsiniz. Not: Verileri birleştirdiyseniz ve rasterleştirilmiş verileri yeniden ayıklamaya çalışıyorsanız Örtüleme komutlarını kullanabilirsiniz. Photoshop'tan çıkarken pano içeriğini kaydetme 1 Aşağıdakilerden birini yapın: (Windows) Düzen > Tercihler > Genel'i seçin. (Mac OS) Photoshop > Tercihler > Genel'i seçin. 2 Photoshop'tan çıkarken panodaki tüm Photoshop içeriğini kaydetmek için Panoyu Dışa Aktar'ı seçin. Sürükleyip bırakarak resim kopyalayın Aşağıdakilerden birini yapın: Bir ya da daha fazla Illustrator nesnesini Photoshop'ta açık bir görüntüye sürükleyin. Bu, görüntüde bir vektör Akıllı Nesne katmanı oluşturur. İçeriği düzenlemek üzere Illustrator'da yeniden açmak için Katman > Akıllı Nesneler > İçerik Düzenle'yi seçin. Vektörü Photoshop'a yol olarak kopyalamak için, Illustrator'dan sürüklerken Ctrl (Windows) ya da Command (Mac OS) tuşunu basılı tutun. Photoshop'ta seçili olan katmanın içeriğini Illustrator'a kopyalamak için, içeriği Photoshop penceresinden Illustrator belgesine sürüklemek üzere Taşıma aracını kullanın.

20 280 Nesneleri silme ve ayıklama Fotoğraftan nesne kaldırma (kesme) 1 Katmanlar panelinde kaldırmak istediğiniz nesneyi içeren katmanı seçin. 2 Seçim aracını kullanarak, kaldırmak istediğiniz nesneyi seçin. 3 Seçimi arıtmak istiyorsanız araç kutusundaki Hızlı Maske Modu düğmesini tıklatın. Photoshop görüntünün seçili olmayan alanlarını yarı saydam bir renkle kaplar. Seçenekler çubuğunda bir fırça ve uygun bir fırça boyutu seçin. Maskeyi eklemek için siyahla boyayın; görüntünün daha fazlasını açığa çıkarmak için beyazla boyayın. 4 Seçili nesneyi kaldırmak için Düzen > Kes'i seçin. Seçili piksellerin seçimini kaldırın Düzen > Temizle'yi seçin ya da Geri (Windows) ya da Sil (Mac OS) tuşuna basın. Seçimi panoya kesmek için Düzen > Kes'i seçin. Katmanlar panelinde Saydamlığı Kilitle seçeneği seçiliyken arka plandaki ya da katmandaki seçimin silinmesi, orijinal konumu arka plan rengiyle değiştirir. Saydamlığı Kilitle seçili olmayan bir katmandaki seçimi silmek orijinal alanı katman saydamlığıyla değiştirir. Kanallar Kanallar hakkında Kanallar farklı tipte bilgi saklayan gri tonlamalı görüntülerdir: Renk bilgisi kanalları yeni bir görüntü açtığınızda otomatik olarak oluşturulur. Görüntünün renk modu, oluşturulan renk kanalı sayısını belirler. Örneğin bir RGB görüntüde her renk için bir kanal (kırmızı, yeşil ve mavi) ve bunlara ek olarak görüntüyü düzenlemek için kullanılan bileşik bir kanal vardır. Alfa kanalları seçimleri gri tonlamalı görüntüler olarak saklar. Görüntünün parçalarını değiştirmenizi ya da korumanızı sağlayan maskeleri oluşturmak ve saklamak için alfa kanalları ekleyebilirsiniz. Spot renk kanalları spot renkli mürekkeplerle bastırmak için ek kalıplar belirler. Görüntüde en fazla 56 kanal bulunabilir. Tüm yeni kanallar, orijinal görüntüyle aynı boyutlara ve aynı sayıda piksele sahiptir. Kanal için gerekli dosya boyutu kanaldaki piksel bilgilerine bağlıdır. TIFF ve Photoshop formatları da dahil belli dosya formatları kanal bilgilerini sıkıştırır ve boş alan kazandırabilir. Alfa kanalları ve katmanlar da dahil olmak üzere, sıkıştırılmamış bir dosyanın boyutu, açılır menüden Belge Boyutları'nı seçtiğinizde pencerenin en altındaki durum çubuğundaki en sağda görünen değerdir. Not: Dosyayı görüntünün renk modunu destekleyen bir formatta kaydederseniz renk kanalları korunur. Alfa kanalları yalnızca, dosyayı Photoshop, PDF, TIFF, PSB ya da ham formatlarında kaydettiğinizde korunur. DCS 2.0 formatı yalnızca spot kanalları korur. Başka formatlarda kaydetmek kanal bilgilerinin atılmasına neden olabilir. Ayrıca bkz. Spor renkler hakkında sayfa 514 Maskeler ve alfa kanalları hakkında sayfa 284

Photoshop CS3 Araçlar hakkında

Photoshop CS3 Araçlar hakkında Photoshop CS3 Araçlar hakkında Photoshop'u başlattığınızda, Araçlar paleti ekranın sol tarafında gösterilir. Araçlar paletindeki bazı araçların bağlama duyarı seçenekler çubuğunda gösterilen seçenekleri

Detaylı

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar

Grafik Tasarım Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. Photoshop CS5. 1.1 Araçlar Photoshop CS5 1.1 Araçlar Photoshop'u başlattığınızda, Araçlar paleti ekranın sol tarafında gösterilir. Araçlar paletindeki bazı araçların bağlama duyarı seçenekler çubuğunda gösterilen seçenekleri vardır.

Detaylı

Grafik Tasarım Serkan AKSU 1 Katmanlar. 1.1 Katmanları düzenleme. 1.2 Video katmanları

Grafik Tasarım Serkan AKSU  1 Katmanlar. 1.1 Katmanları düzenleme. 1.2 Video katmanları 1 Katmanlar Photoshop katmanları üst üste yığılı asetatlara benzer. Katmanın saydam alanlarından alttaki katmanları görebilirsiniz. Katmandaki içeriği yerleştirmek için katmanı yığındaki asetat tabakasını

Detaylı

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından

Paint. , Tüm Programlar, Donatılar ve ardından Donatılar-Paint Paint Paint, çizimler oluşturmak ve dijital resimleri düzenlemek için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır. Paint i, farklı dosya biçimlerini kullanarak resim dosyalarını kaydetmek

Detaylı

Bölüm 12: Çizim. Vektör grafikleri çizme. Şekiller ve yollar çizme. Çizim modları

Bölüm 12: Çizim. Vektör grafikleri çizme. Şekiller ve yollar çizme. Çizim modları 378 Bölüm 12: araçları (Kalem ve şekil araçları) vektör şekilleri oluşturmanıza ve düzenlemenize olanak verir. Şekillerle, şekil katmanlarında ve yollar olarak çalışabilirsiniz; ayrıca boyama araçlarıyla

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

Araç kutusuna genel bakış

Araç kutusuna genel bakış 19 İşaretçiyi bunun üzerine getirerek araç hakkında bilgi görüntüleyebilirsiniz. Aracın adı, işaretçinin altında bir araç ipucunda gösterilir.i Araç kutusuna genel bakış A B C D F G E A Seçim araçları

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımında veri girme, veri seçme, satır ve sütun işlemlerini yapabileceksiniz.

Detaylı

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER İlgili bölümü göstermesi için içindekiler tablosundaki bir başlığı tıklayın 1. GİRİŞ... 3 2. TRAVELLING ZOOM ÖZELLİĞİ... 5 3. CHAT AND SHOW FOTOĞRAF/VİDEO/MÜZİK

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

Bölüm 7: Renk ve ton ayarlamaları

Bölüm 7: Renk ve ton ayarlamaları 158 Bölüm 7: Photoshop CS4, renk ve ton düzeltmeleri ile ayarlamalarını gerçekleştirmek için çok çeşitli araçlar sağlar. Histogramları ve piksel değerlerini görüntüleme Histogramlar hakkında Histogram

Detaylı

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR İÇİNDEKİLER A ) MICROSOFT OFFICE POWERPOİNT 2007 PROGRAMI GENEL 1 Microsoft Office Powerpoint 2007 Programına Giriş.1 Powerpoint 2007 Ekranı.1

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır.

Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Photoshop programında dosyalar üzerinde işlem yaparken genellikle dosya menüsünden yararlanılır. Resim-2: Dosya Menüsü -12- 1-YENİ ÇALIŞMA SAYFASI OLUŞTURMA Photoshop programı çalıştırıldığında diğer resim

Detaylı

[ Excel e Giriş ] ÇALIŞMA EKRANI

[ Excel e Giriş ] ÇALIŞMA EKRANI [ Excel e Giriş ] Microsoft Excel programı, Windows altında çalışan bir tablo işlemcisidir. Bu tablo üzerinde yazmış olduğunuz rakamlar, kelimeler ve tarih gibi bir takım veriler üzerinde, işinize uygun

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması

Yazılım Arayüzünün Tanıtılması İçindekiler Yazılım arayüzünün tanıtılması Sunu tasarımı ilkeleri Sunu şablonlarını kullanma Slayt işlemleri (Yeni slayt ekleme, slaytı çoğaltma kopyalama taşıma, slayta metin ekleme) Slaytlar arası geçişler

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18

Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 Animasyon Teknikleri, Ses ve Video İşlemleri 1 / 18 4. SEMBOLLER Animasyon yazılımı çizilen şekilleri veya çalışma içerisine aktarılan şekilleri sembollere dönüştürerek kütüphanede saklayabilir. Kütüphanede

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

Bölüm 10: Katmanlar. Katman Temelleri. Katmanlar hakkında

Bölüm 10: Katmanlar. Katman Temelleri. Katmanlar hakkında 294 Bölüm 10:, birçok görüntü oluşturma iş akışının yapı taşlarıdır. Basit görüntü ayarlamaları yapıyorsanız katmanlarla çalışmanıza gerek olmayabilir, ancak katmanlar verimli çalışmanıza yardım eder ve

Detaylı

Çizim Yapma. Renk. Boyama

Çizim Yapma. Renk. Boyama Çalışma Alanı Çalışma alanıyla ilgili temel bilgiler Çalışma alanını özelleştirme Araçlar Araç galerileri Güvenli Mod Dilimleme ve kesme aracı galerisi Birden çok çalışma yüzeyi oluşturma Çökmeden sonra

Detaylı

MS-OFFICE EXCEL 2003

MS-OFFICE EXCEL 2003 MS-OFFICE EXCEL 2003 İnternetten indirilmiş ders notları düzenlenmiştir. Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır. Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için kullanılır. Microsoft

Detaylı

MS-OFFICE EXCEL 2003 21.05.2014. Formül çubuğu: Yapacağımız hesaplama için kullanacağımız formülü yazdığımız yer.

MS-OFFICE EXCEL 2003 21.05.2014. Formül çubuğu: Yapacağımız hesaplama için kullanacağımız formülü yazdığımız yer. SÜTUN 21.05.2014 MS-OFFICE EXCEL 2003 İnternetten indirilmiş ders notları düzenlenmiştir. Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır. Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Access 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

MICROSOFT OFFICE PUBLISHER. MS Publisher bir masaüstü yayıncılık programıdır.

MICROSOFT OFFICE PUBLISHER. MS Publisher bir masaüstü yayıncılık programıdır. MICROSOFT OFFICE PUBLISHER. MS Publisher bir masaüstü yayıncılık programıdır. Publisher afişler, bültenler, broşürler, web siteleri, kartvizitler, kartpostallar, tebrik kartları ve daha fazlasıyla ilgili

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Çoklu Ortam Uygulamaları FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Gwenview Gwenview uygulama yazılımı,genel resim göstericisi ve temel fotoğraf düzenleyicisidir. Resim ve Fotoğraf Gösterici ve aynı zamanda

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 17 Nisan 2017 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir.

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir. 12 DÜZEN TABLOLARI Microsoft Office FrontPage 2003 programında düzen tabloları ve hücrelerini kullanarak, profesyonel görünümlü Web sayfası düzenleri oluşturabilirsiniz. Düzen tablosu, sayfa düzeni için

Detaylı

Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar.

Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar. 20 Sayfanızın dilinin Türkçe (istenirse değiştirilebilir.) olduğunu gösterir. Not Sayfanın dilini ayarlamak, Microsoft FrontPage'in doğru yazım denetimi sözlüğünü otomatik olarak yüklemesini de sağlar.

Detaylı

PAINT İ KULLANMA PAINT'TE ŞEKİLLER

PAINT İ KULLANMA PAINT'TE ŞEKİLLER PAINT İ KULLANMA Paint, boş bir çizim alanında ya da varolan resimlerde çizimler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir Windows işletim sistemi özelliğidir. Paint'te kullandığınız araçların çoğu Paint

Detaylı

ECDL ImageMaker Müfredat

ECDL ImageMaker Müfredat ECDL ImageMaker Müfredat Test Hedefleri: ECDL ImageMaker testi bir görüntü işleme uygulaması kullanarak Adayın yetkin olmasını ve sayısal görüntülerin altında yatan ana kavramların bazılarını anlamasını

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

11.MICROSOFT PUBLISHER KULLANIMI

11.MICROSOFT PUBLISHER KULLANIMI 11.MICROSOFT PUBLISHER KULLANIMI Publisher bültenler, broşürler, Web siteleri, kartvizitler, kartpostallar, tebrik kartları, ortam etiketleri ve daha fazlasıyla ilgili tasarımlar içerir. Yayına başlamak

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

13 DİNAMİK ÖĞELERLE ÇALIŞMA

13 DİNAMİK ÖĞELERLE ÇALIŞMA 69 13 DİNAMİK ÖĞELERLE ÇALIŞMA Çoğu internet sitesinde sayfa solunda tüm linklerin (köprülerin) bulunduğu bir bölüm vardır. Ziyaretçi web tasarımcının sunduğu bu bölümlerdeki etkileşimli düğmeleri kullanarak

Detaylı

HP Photo Printing Kolay Başvuru Kılavuzu

HP Photo Printing Kolay Başvuru Kılavuzu Kılavuzu Fotoğraf Galerisi ne Resim Taşıma Fotoğraf Galerisi ne (Photo Gallery) resim eklemek için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Fotoğraf Galerisi, HP Photo Printing Software

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

Microsoft Word 2010 Uygulama 1 Microsoft Word 2010 Uygulama 1 1. Bulunduğunuz bilgisayarın Belgelerim klasörü altında adına kendi numaranızı verdiğiniz bir klasör oluşturun. Uygulamaya başlamadan önce Elektronik Destek Sisteminde bulunan

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA YAZARLAR BÜŞRA TÜFEKCİ/ e-mail busratufekci@anadolu.edu.tr FERİDE NUR ŞAHİN/ e-mail fns@anadolu.edu.tr MAYIS 2013 ÖNSÖZ Bu kılavuz Microsoft Office Excel

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

P-touch Transfer Manager Kullanmı

P-touch Transfer Manager Kullanmı P-touch Transfer Manager Kullanmı Sürüm 0 TUR Giriş Önemli Not Bu belgenin içindekiler ve bu ürünün özellikleri önceden bildirilmeksizin değişikliğe tabidir. Brother, burada bulunan teknik özellikler ve

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluģturan ögeler nelerdir? AraĢtırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI)

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ Genel Konu Başlıkları :Bilgisayar kavramı, Farenin kullanılması, Masa üstü kavramı, Klavye kullanımı, Bir uygulama penceresi özellikleri, Dosya

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 23 Haziran 2014 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Bir sonraki pencereye geçiş yapar. Önceki pencereye geçiş yapar. alt + ÜST KRKT + SEKME

Bir sonraki pencereye geçiş yapar. Önceki pencereye geçiş yapar. alt + ÜST KRKT + SEKME Microsoft Office temel Pencereleri görüntüleme ve kullanma Bir sonraki pencereye geçiş yapar. alt + SEKME Önceki pencereye geçiş yapar. alt + ÜST KRKT + SEKME Etkin pencereyi kapatır. Bunu en üst düzeye

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Temel Arama. help.ebsco.com

Kullanıcı Kılavuzu. Temel Arama. help.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu Temel Arama help.ebsco.com EBSCOhost lider bilgi sağlayıcılarından derlenmiş çeşitli tam metin ve popüler veri tabanları sunan güçlü bir danışma aracıdır. Bu kullanıcı kılavuzunda, EBSCOhost

Detaylı

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR 1.Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Başlat Tüm Programlar - Microsoft Office B) Başlat Ayarla r- Microsoft Office C) Başlat Tüm Programlar

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat - Ayarlar c) Başlat - Programlar - Donatılar d)

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997-2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI (CEVAPLAR belgenin sonundadır) 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat

Detaylı

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi Duyurular Nasıl Girilir? Duyuru girmek için ilk olarak İKÇ yönetim panelinden; 1-Kullanıcı adınızı

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı