Alevlenme Reaksiyonu,Hipersensivite Anaflaksi,Ekstravazasyon CANAN KESKİN GEMİCİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Alevlenme Reaksiyonu,Hipersensivite Anaflaksi,Ekstravazasyon CANAN KESKİN GEMİCİ"

Transkript

1 Alevlenme Reaksiyonu,Hipersensivite Anaflaksi,Ekstravazasyon CANAN KESKİN GEMİCİ

2 Alevlenme Reaksiyonu Genellikle antrasiklin ve nitrojen mustard uygulamalarında görülen lokal alerjik bir reaksiyondur. Ven boyunca kaşıntı ve kırmızı lekeler ile ortaya çıkar ve dakika arasında kaybolur. Bazı sitostatik ilaçlar damar dışına infiltre olmadığı halde damarda kızarıklık reaksiyonuna neden olabilir. Bu durum ekstravazasyonla karıştırılabilmektedir.

3 Allerji terimleri Antijen: Vücuda dışarıdan giren ve antikor oluşmasına neden olan yabancı madde. Antikor: Antijenlere karşı vücutta üretilen kan proteinleridir. Hastalıklara karşı geçici ve kalıcı bağışıklığı sağlarlar. Alerji: Vücudun bazı maddelere karşı duyarlılığıdır. Alerjik : Alerji ile ilgili, alerjik reaksiyon. Allergen : Alerjiye neden olan etken

4 Hipersensivite Bağışıklık sistemimiz, verilen kemoterapötik ya da biyoterapötik ilacı bir antijen olarak tanımlayıp, bu ilaca karşı antikor üretir. Aynı zamanda T hücreleri ve makrofajlar duyarlı hale gelir ve kompleman sistemi de aktive olabilir Kaşıntı gibi lokal bir reaksiyondan, sistemik şoka kadar değişik durumlar meydana gelebilir. Saniyeler içinde gelişebildiği ve önlem alınmadığında hayatı tehdit edici olablir. hemşirenin hipersensitivite ve anaflaktik reaksiyonun kontrolüne yönelik bilgi sahibi olması önemlidir.

5 Hipersensitivite reaksiyonlarında korunma ve kontrolüne yönelik yapılması gerekenler a) Her uygulama öncesi yaşam bulgularının kontrolü ve kaydı yapılmalı. b) Hastanın alerji öyküsünün değerlendirilmesi. c) Doktor isteminde belirtilen, premedikasyon(dipenhidramine, cimetidine ve/veya kortikosteroid) uygulanır. d) Acil ilaç ve malzemelerin kullanıma hazır olduğundan emin olunması

6 Hipersensitivite reaksiyonlarında korunma ve kontrolüne yönelik yapılması gerekenler e) İlaç uygulama öncesinde acil ilaç prosedürlerine yönelik bir istem sağlanmalıdır. Hipersensitivite kontrolünde yazılı istem olması önerilir. f) Hipersensitivite belirtileri ve bu belirtiler geliştiğinde bildirmesinin önemi hastaya söylenir.

7 Hipersensitivite reaksiyonlarında korunma ve kontrolüne yönelik yapılması gerekenler g) Her bir tedavi öncesi hipersensitiviteye ilişkin kayıtlar değerlendirilir Hipersensitivite reaksiyonları tekrarlayan dozlarda meydana gelebilir.örneğin: Carboplatin uygulamalarında daha sonraki uygulamalarda hipersensitivite riski artar. h)lokal ya da sistemik reaksiyonlar ilk 30 dakika içinde meydana gelir. Hipersensitivite riski olan ajanlarda başlangıçta yavaş infüzyon yapılır ve infüzyon sırasında hipersensitivite belirti ve bulguları izlenir.

8 Anaflaksi Aniden ortaya çıkan, vücudu etkileyen, kısa sürede ölümle de sonuçlanabilen, şiddetli antijen-antikor tepkimesidir.

9 Anaflaksi belirtileri a) Ajitasyon, b) Göğüste sıkışma hissi, c) Nefes darlığı (wheezing le birlikte olabilir ya da olmayabilir) d) Hipotansiyon, e) Ürtiker ya da döküntü, f) Lokal ya da genel kaşıntı, g) Göz çevresinde ya da yüzde ödem, h) Göz kararması ya da baş dönmes,i i) Abdominal kramp, ishal, bulantı ve kusma.

10 Anaflakside Acil Yaklaşımlar a) Hemen infüzyon durdurulur. b) Serum fizyolojik takılır. c)solunum yolu açıklığı sağlanır. d) Hasta yalnız bırakılmaz. Hemen doktora haber verilir. e) Hastanın durumu düzelene dek: her 2 dakikada bir, durumu düzeldikten sonra ilk 30 dakika için her 5 dakikada bir ve sonrasında her 15 dakikada bir yaşam bulguları değerlendirilir.. Ödemin artıp artmadığı değerlendirilir,oksijen verilir.

11 Anaflakside Acil Yaklaşımlar f) Gerektiğinde kardiyopulmoner resüsitasyon için hazırlık yapılır. g) Doktor istemi ile acil ilaçlar uygulanır. h) Hastaya ve ailesine psikolojik destek sağlanmalı. ı) Bütün girişim ve değerlendirmeler kaydedilir. i) Anaflaksi semptomları ilk girişimden birkaç saat sonra tekrarlayabilir.

12 EKSTRAVAZASYON İlacın istemsiz olarak,perivasküler ve subkütan dokuya verilmesi ya da sızmasıdır. Erken bir komplikasyon olmasına karşın,geç dönemde de devam etmektedir.

13 Vezikan ilaçlar Ağrı, kızarıklık ve şişlik ortaya çıkar. Bir kaç gün içerisinde de, lokal nekroz ve ülser gelişebilir. Bül oluşumu ya da doku zedelenmesine neden olurlar.

14 İRİTAN İLAÇLAR Ekstravazasyon gelişince ya da gelişmeden de damar duvarında iritasyon yaparak, yanma ve ağrı hissi yaratır. Nekroz oluşturmadan, flebite kadar gidebilen, inflamasyona neden olurlar.

15 Ekstravazasyon Görülme Sıklığı Çocuklarda % 11 Yetişkinlerde % 22 Kemoterapiye bağlı istenmeyen etkiler arasında ekstravazasyon % /3 ü cerrahi müdahale gerektirmektedir.

16 Ekstravazasyon Görülme Sıklığı Deneyimli onkoloji hemşireleri tarafından yapılan, kemoterapi uygulamalarında: % 0.1 Genel hastane ortamlarında:% 2-5 İmplante portlarda %6.4

17 Risk Faktörleri Hastaya ait kişisel özellikler İlaçlarla ilgili faktörler Tıbbi uygulamalara bağlı faktörler Damar yolu ile ilgili anatomik özellikler Mekanik nedenler

18 Hastaya Ait Risk Faktörleri Frajil damarlar Küçük çaplı venler Çok sayıda venöz girişim Yaygın vasküler hastalık Proksimal venlerde tromboz Çocuk ya da yaşlı hasta Nöropatik duyusal bozukluk

19 İlaçla İlgili Risk Faktörler İlaçların vezikan potansiyeli, Konsantrasyonu, Ozmolaritesi, ph sı Uygulama süresidir.

20 Tıbbı uygulamalara bağlı faktörler Eğitim ve deneyim yetersizliği, Hastanın ağrıya karşı reaksiyonunun bilinmemesi, Geceleri infüzyon takibinde yetersizlik, Personelin yorgun olması, Uygulama tekniği ile ilişkili etkenler.

21 Klinik Bulgular Enjeksiyon yerinde ağrı, yanma ya da batma şişlik, kızarıklık ve duyarlılık. Doku hasarının genişliği: Ekstravaze olan ilacın hacmi, miktarı,özelliği ile doğrudan ilişkilidir

22 Ekstravazasyon Geliştiğinde Yanma ya da batma tarzında his Selülit, şişlik, nadiren de eritem veya hareket kısıtlılığı Ağrının artması Yara sahasının sklerozu Ülserasyon görülmesi

23 Ekstravazasyon Geliştiğinde Tendonlar ve nörovasküler yapılar açıkta olabilir. ülserler enfekte olur. Ülserinlerin iyileşmesi 6 ay sürebilir. Bu dönemde çocuklar da ağrı kontraktürler ve hareket kısıtlılığı görülür.

24 Ekstavazasyonun İyileşmesini Geciktiren Nedenler Lökopeni, İmmün yanıtın bozulması Kemoterapinin devam etmesi Geniş nekroz lokal kan akımının yetersizliği

25 Spesifik Tedavi Yaklaşımları ilaca özgü topikal tedavi yaklaşımları Soğuk uygulama, Sıcak uygulama, Dimetilsülfoksit (DMSO) uygulaması, Hiyalüronidaz uygulaması, Kortikosteroid uygulaması

26 Genel Tedavi Yaklaşımları Enjeksiyon ya da infüzyon hemen durdurulur. Kanül yerinde tutulur, steril eldiven giyilir. ilaç geri çekilmeye çalışılmalıdır. İlaç aspire edilirken, kanül çıkarılmalıdır. Ekstremite elevasyona alınıp immobilize edilmelidir (2 gün kadar devam edilebilir).

27 Genel Tedavi Yaklaşımlar Spesifik antidot verilmesi düşünülebilir. (Dimetilsülfoksit (DMSO)Hiyalüronidaz Kortikosteroid) Sahaya kesinlikle alkol sürülmez. Enfeksiyondan korumak için saha hafifçe kapatılabilir. Rahatlatıcı analjezik, sedatif veya anksiyolitik gibi oral ilaçlar önerilebilir.

28 Genel Tedavi Yaklaşımları Ekstravazasyon ile ilgili bilgiler kaydedilmeli, Aile ve hastaya bilgi verilip önerilerde bulunulmalı, Düzenli kontroller planlanmalı, İlk 24 saat içinde hasta mutlaka yeniden değerlendirilmelidir.

29 Topikal Soğuk Uygulama

30 Topikal Soğuk Uygulama Daunomisin doksorubisin (adriamisin) Epirubisin gibi antrasiklinler, Sisplatin, Aktinomisin-D Mitomisin-C Vazokontriksiyon etkisi ile vezikantın,subcutan dokulara emilimini ve metabolik aktivitesini azalttığı düşünülmektedir.

31 Soğuk Uygulama Standart bir öneri olmayıp,1-3 gün süre ile uygulanabilir. Buzdolabında +2-8 C de tutulmuş su kabı veya paketleri ile yapılır, Sahaya önce:1 saat sonrasında 72 saat süresince,4 kez,15-20 dakika süreyle yapılabilir. Saha ıslatılmaz. Vinka alkaloidlerinde soğuk uygulama,ilacın toksisitesini artırdığı için uygulanmaz!!!!

32

33

34

35

36

37 Sıcak Uygulama

38 Topikal Sıcak Uygulama Yalnızca vinka alkoloidleri içindir.(vinkristine, vinblastin) İlacın antidotu gibi etki yapar. Vinka alkaloidlerine bağlı ekstravazasyonda: vazodilatasyon yaparak lokal kan akımını artırır. İacın bölgeden absorpsiyonu ve uzaklaşmasını sağlayıp, ilacın lokal konsantrasyonunu azaltır.

39 Topikal Sıcak Uygulama Standart bir öneri olmayıp 1-3 gün süre ile uygulanabilir. Sahaya önce:1 saat sürekli sonrasında 72 saat süresince,günde 4 kez,15-20 dakika süreyle uygulama yapılabilir. Ekstravazasyon bölgesi ıslatılmaz.

40 Cerrahi Tedavi Yaklaşımları Bir çok hasta, tıbbi yaklaşımlar ile tedavi edilebilir. Plastik cerrahi konsültasyonu özellikle, vezikan bir ilacın ekstravazasyonunda ya da tıbbi tedaviye rağmen, iyileşme görülmüyorsa yapılmalıdır. Cerrahi girişim endikasyonları: Medikal tedaviye yanıt vermeyen, Kalıcı lokal ağrı, Ciddi ya da genişleyen ekstravazasyon, Ülser oluşumu. Genellikle debridman, deri ile greftleme yapılır. Özellikle kontraktür ve fonksiyon kayıplarında rekonstrüktif cerrahi girişimler gerekebilir.

41 Doxorubisin sonrası cerrahi eksizyon

42

43

44

45 Korunma ve Önlemler Kemoterapi uygulamalarının deneyimli kişiler tarafından yapılması, Kemoterapi uygulamalarında acele edilmemesi, Ekstravazasyon konusunda hasta ve yakınlarını bilgilendirilmesi, İlaç uygulanırken doğru pozisyon verilmesi,

46 Korunma Ve Önlemler Öncelik sırası önkol,elin sırtı ya da bilek ve en son olarakta antekübital venler olmalıdır. Elin sırtı ya da bileklerde deri altı yağ dokusu az olduğundan, takılırsa da sık izlenmeli. Eklemler, hayati sinir ve tendonların yakınına, ilaç vermekten kaçınmalı. Alt ekstremiteye kemoterapi uygulamamalı.(flebit,hareket kısıtlılığı) Kullanılmış venlere uygulamaktan kaçınmalı.(radyoterapi )

47 Korunma Ve Önlemler İğne giriş yerini gözlem amacıyla, şeffaf bant kullanmak önemlidir. Ilık kompres uygulamak, ekstremiteyi aşağı sarkıtmak el topunu sıkar gibi eli açıp kapamak sıcak içecekler içilmesi giriş işlemini kolaylaştırmak için yapılacak uygulamalardır. Damar girişimi yapan, ilaç uygulayan,takip eden kişi aynı olmalıdır.

48 Korunma Ve Önlemler Personele hizmet içi eğitim yapılmalı. Özellikle,uzun süreli ve infüzyon kemoterapi uygulamalarında,kalıcı port kateter kullanımı önerilmeli. İlaç uygulamadan önce, damar yolu kontrol edilmeli. İlaç uygulanırken basıç yapılmamalı. Damar yolu açarken intraketler tercih edilmeli.

49 Korunma Ve Önlemler Tedavi malzemelerinin,kolay ulaşılabilecek şekilde,eksiksiz olarak hazır bulundurulmalı. Ekstravazasyon geliştiğinde,özel formlara kaydedilmeli, Hastanın düzenli ve planlı olarak yakın izlenmesi önemlidir.

50 Port Ekstravazasyonu Portlar da ekstravazasyon riski %3 tür. Periferal esktravazasyonlar kadar yüksek değildir. Ancak,portlarda ekstravazasyon sonucu,çok ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir.

51

52

53 Portta Ekstravazasyon Nedenleri İğnenin uygun yere,uygun şekilde takılamaması. Trombüs ya da fibrin oluşması.(heparinizasyonun uyğun dozda yapılmamış olması) Kateterin yerinden ayrılması. Kateter kırılması. Kateterin sternuma sıkışması.

54 Ekstravazasyonun Önlenmesi Kemoterapi ilaçlarının,yalnız geriye kan dönüşü olduğu zaman uygulamalı. Portlarda, ekstravazasyon nedenlerinin bilinmesi ve riskin aza indirilmesi. İğnenin,yerinde olduğundan emin olduktan sonra,ilaç uygulaması

55 Port Ekstravazasyonunda Yapılması Gereken İşlemler Kemoterapi ilacının verilmesini durdurmak. Portta kalan ilacı,aspire etmek. Periferik ekstravazasyon için önerilen uygulamaları yapmak. Port çevresinde ağrı ve ilerleyen bir ülserasyon mevcutsa, plastik cerrahi konsültasyonu istemek.

56 Hasta-Aile Bilgilendirmesi

57 Ekstravazasyon Kayıtı

58 Teşekkürler

59 Hiyalüronidaz Vinkristin, vinblastin ve vindesin gibi vinka alkaloidleri ekstravazasyonunda, bağ dokusundaki hiyalüronik asidin enzimatik yıkımına neden olur. Ekstravaze olan ilacın dokudan emilimini hızlandırır. Vinka alkaloidleri için sıcak uygulamayla beraber kullanılabilir,

60 Hiyalüronidaz Erişkinlerde önerilen uygulamada şekilleri:genellikle 150 IU (=1 ml) cilt altına etkilenen alanın çevresinden merkezine doğru olacak şekilde enjekte edilir. Bir diğer uygulama şekli; 250 IU ilaç 6 ml % 0.9 luk NaCl ile sulandırılır, ekstravazasyona neden olan damar içine uygulanır, ya da 250 IU cilt altına ektravaze olan alana 6 faklı yerden uygulanır. (Maksimum doz 1500 U dir).

61 Dimetil Sülfoksit (Dmso Sisplatin, Aktinomisin-D, Doksorubisin, Daunomisin Epirubisin vazodilatasyon sağlar, çözünürlüğü ve doku geçirgenliğini artırarak ilacın sistemik dağılımını hızlandırır. Antiinflamatuar ve radikal temizlemede etkisi vardır. Vezikan ilaçlar için topikal soğuk uygulama ile beraber çok etkilidir. Yan etkisi az olup kolay uygulanabilen, çok etkili bir önlemdir. Genellikle 7 gün süreyle lezyon bölgesine, basınç uygulanmadan, steril spanç ile %99 luk DMSO 8 saatte bir uygulanır, Kapama yapılmaz, hava ile kendi kurur.

62 Kortikosteroidler Antiinflamatuar etkileri vardır. Erişkinlerde 4-8 mg dekzametazon cilt altına uygulanır. Daha sonra %1 lik hidrokortizon topikal olarak günde iki kez uygulanır. Bir diğer uygulama şekli 100 mg hidrokortizon cilt altına verilir ve intravenöz hidrokortizon topikal uygulanır. Ekstravazasyonlara inflamasyon nadiren eşlik ettiğinden kortikosteroid kullanımı farmakolojik olarak genellikle endike değildir. Hayvan modellerinde hidrokortizonun vinka alkaloidlerinin toksisitesini artırdıgı gözlenmiştir.

63 Doxorubisin ektravazasyonunda 12 gün sonra. Ağrı yok, iyileşme gösteriyor.

64 Doksorubisin Doxorubisin Ekstravazasyonu 4 ½ ay sonra ekstravazasyonundan 4.5 ay sonra

KEMOTERAPİ UYGULAMALARINDA İLAÇ EKSTRAVAZASYONU. Canan Keskin Gemici H.ü Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkoloji

KEMOTERAPİ UYGULAMALARINDA İLAÇ EKSTRAVAZASYONU. Canan Keskin Gemici H.ü Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkoloji KEMOTERAPİ UYGULAMALARINDA İLAÇ EKSTRAVAZASYONU Canan Keskin Gemici H.ü Onkoloji Hastanesi Çocuk Onkoloji EKSTRAVAZASYON İntravenöz uygulama sırasında bir ilacın istemsiz olarak perivasküler ve subkütan

Detaylı

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite Fizyopatolojisi İmmün sistem kemoterapötik ya da biyoterapötik

Detaylı

Dr. Ufuk Yılmaz. İzmir, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH

Dr. Ufuk Yılmaz. İzmir, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Dr. Ufuk Yılmaz İzmir, Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH İlaçlar, istenmediği halde damar dışına kaçabilir Etrafındaki subkutan dokuya yayılabilir Şiddetli, irreversibıl değişikliklere kadar

Detaylı

Ekstravazasyon Önleme ve İzleme

Ekstravazasyon Önleme ve İzleme Ekstravazasyon Önleme ve İzleme AMAÇ Kemoterapötik ilaçların güvenli uygulanması, ekstravazasyon oluşan alandaki dokunun ilaçtan en az düzeyde etkilenmesinin sağlanması ve komplikasyonların önlenmesidir.

Detaylı

EKSTRAVAZASYON ÖNLEME VE BAKIMI PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

EKSTRAVAZASYON ÖNLEME VE BAKIMI PROTOKOLÜ REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Amber Eker Adem Aköl Sinan Özyavaş Şerife Selcen Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/9 1. AMAÇ

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ACSERA 5 ml enjeksiyonluk çözelti konsantresi içeren flakon

KULLANMA TALİMATI. ACSERA 5 ml enjeksiyonluk çözelti konsantresi içeren flakon KULLANMA TALİMATI ACSERA 5 ml enjeksiyonluk çözelti konsantresi içeren flakon Kas içine, cilt altına veya damar içine uygulanır. Etkin madde: Androctonus crassicauda akrep venomuna karşın immünoglobulin

Detaylı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Gerilim baş ağrısı baş ağrıları içinde en sık görülen tiptir. Çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan yaşamındaki önemli değişiklikler

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Kemoterapi Ajanlarını Güvenli Uygulama

Kemoterapi Ajanlarını Güvenli Uygulama Kemoterapi Ajanlarını Güvenli Uygulama KEMOTERAPİ NEDİR? Kemoterapi, İlaç ile kanserli hücre yıkımını sağlayan ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlı tedavi yöntemidir. Kemoterapi ilacı vücuda girdiğinde

Detaylı

BATTICON Pomad Deriye uygulanır.

BATTICON Pomad Deriye uygulanır. BATTICON Pomad Deriye uygulanır. Etkin Madde: 100 g krem 10 g povidon-iyot 30/06 içerir. Yardımcı Maddeler: Sodyum hidrojenkarbonat, polietilen glikol, polietilen glikol 4000, deiyonize su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FUCİDİN %2 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. FUCİDİN %2 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI FUCİDİN %2 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Bir gram krem, 20 mg Fusidik asit içerir. Yardımcı maddeler: Bütilhidroksianisol, setil alkol, gliserol, sıvı parafin, potasyum sorbat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. - Etkin madde: Vankomisin hidroklorür 500 mg lık flakon 500 mg vankomisin (hidroklorür) içerir.

KULLANMA TALİMATI. - Etkin madde: Vankomisin hidroklorür 500 mg lık flakon 500 mg vankomisin (hidroklorür) içerir. KULLANMA TALİMATI VANCOMYCIN HCL DBL 500 mg Liyofilize Toz İçeren IV Enjektabl Flakon 1 Flakon İlaç damar içine uygulanır, burundan tüple verilir veya ağızdan alınır. Kas içine uygulanmaz. - Etkin madde:

Detaylı

MALTOFER FOL TABLET KULLANMA TALİMATI

MALTOFER FOL TABLET KULLANMA TALİMATI KULLANMA TALİMATI MALTOFER fol tablet Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Bir tablet, 100 mg elementer demire eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi ve 0.35 mg folik asit içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

LOKAL ANESTETİKLER VE BÖLGESEL ANESTEZİ

LOKAL ANESTETİKLER VE BÖLGESEL ANESTEZİ PLAN LOKAL ANESTETİKLER VE BÖLGESEL ANESTEZİ DR. SONER IŞIK AKDENİZ ACİL TIP AD 30.11.2010 1 Giriş Farmakoloji Toksisite Uygulama yöntemleri Bölgesel anestezi 2 GİRİŞ Lokal anestetiklerden önce ağrıyı

Detaylı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Hastalığına Eşlik Eden Kronik Hastalıklar-I Hipertansiyon HİPERTANSİYON Dr. Hatice ODABAŞ Yüksek Kan Basıncının Nasıl Bir Tehlikesi Vardır?

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TYPHIM Vi 0.5 ml IM/SC enjeksiyon için çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Kas içine veya deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. TYPHIM Vi 0.5 ml IM/SC enjeksiyon için çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Kas içine veya deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI TYPHIM Vi 0.5 ml IM/SC enjeksiyon için çözelti içeren kullanıma hazır enjektör Kas içine veya deri altına uygulanır. Etkin maddeler: Aşının 0,5 ml lik bir dozu aşağıdaki etkin maddeleri

Detaylı

Juvenil İdiopatik Artrit

Juvenil İdiopatik Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Juvenil İdiopatik Artrit 2016 un türevi 2. FARKLI JİA TİPLERİ 2.1 Bu hastalığın farklı tipleri var mıdır? JİA nın çeşitli tipleri vardır. Bu tipler temel olarak,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MİACALCİC 100 IU Ampul. Deri altına, kas içine veya damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MİACALCİC 100 IU Ampul. Deri altına, kas içine veya damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MİACALCİC 100 IU Ampul Deri altına, kas içine veya damar içine uygulanır. Etkin madde: 100 IU sentetik somon kalsitonini Yardımcı maddeler: Asetik asit, sodyum asetat trihidrat, sodyum

Detaylı

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi

KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK. Toplumda Kan Bağışı Bilincinin Oluşturulması Projesi KAN BAĞIŞI DR.HÜLYA ÇOKSAK Neden Kan Bağışı? Kimler Kan Bağışı Yapabilir? Kan Bağışçısının Seçimi Kan Bağışı Dört Adımda Gerçekleşir. Kan Bağışından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli? Kan Bağışçısının Her Kan

Detaylı

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 Oral Süspansiyon Veteriner Antikoksidiyal

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 Oral Süspansiyon Veteriner Antikoksidiyal Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DICLACOX %2,5 BİLEŞİMİ DICLACOX %2,5, her ml oral çözeltide 25 mg Diklazuril içeren; açık beyaz, homojen süspansiyondur. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ DICLACOX %2,5, Benzenasetonitril

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Çocuklar için Encepur 0,25 ml İnaktive edilmiş bahar-yaz ensefaliti (Tick-Borne ensefaliti - TBE) virüsü içeren adsorbe aşı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin. Menisküs Yırtıkları

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin. Menisküs Yırtıkları Menisküs Yırtıkları Diz vücudumuzun en büyük ve en karmaşık eklemlerden biridir. Diz birçok yapıyı içinde barındırır. Bu yapılar bazen istem dışı olarak zarar görebilir. Menisküs yırtıkları diz de en sık

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO) RİVAROKSABAN (XARELTO) NE İÇİN KULLANILIR? Rivaroksaban (XARELTO) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Allerjik reaksiyonlar

Allerjik reaksiyonlar 1 Allerjik reaksiyonlar Antijenik uyarı sonucunda, ani başlangıçlı, hafif lokal erüpsiyonlardan hayatı tehdit edebilen multisistemik acillere dönüşme potansiyeli olan reaksiyonlardır. 2 Anaflaksi Sensitize

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DESLODİN 5 mg Film Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DESLODİN 5 mg Film Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DESLODİN 5 mg Film Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet; 5 mg desloratadin içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, mısır nişastası, kroskarmelloz sodyum, talk,

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI RECBUTİN rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1 g kremde; Etkin madde: Trimebutin baz Ruskogenin 58.00 mg 5.00 mg Yardımcı maddeler: Setostearil alkol

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ADVANTAN S %0.1 Çözelti Cilt üzerine haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ADVANTAN S %0.1 Çözelti Cilt üzerine haricen uygulanır. ADVANTAN S %0.1 Çözelti Cilt üzerine haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 ml ADVANTAN S Çözelti, 1.0 mg metilprednisolon aseponat (%0.1 (a/h) lik metilprednisolon aseponat çözeltisine eşdeğer

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ İLAÇ UYGULAMA TALİMATI KODU: KLN.TL.12 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Bu

Detaylı

TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT)

TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT) TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ (TDT) Tüberkülin deri testi tüberküloz infeksiyonunu gösteren deri testlerinin genel ismidir. Bu testler basilin belirli antijenik bileşenlerinin, tüberküloz basili ile infekte olan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla AMAÇ

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla AMAÇ KÖPEK MEME TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ AMAÇ Yaşam kalitesini ve süresini uzatmak Nüks veya yeni tümör oluşumlarını engellemek Yrd.Doç.Dr. Nilgün GÜLTİKEN Metastaz oluşumunu engellemek Tümör dokusunda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI DEKOL 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır. Etkin madde: Palonosetron (hidroklorür olarak). 5 ml lik flakon, 250 mikrogram Palonosetron

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi KALP KRİZİ Kalp krizi (miyokard

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA)

Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA) 2016 un türevi 1. PFAPA NEDİR 1.1 Nedir? PFAPA, (İngilizce) Aft, Farenjit, Adenit ile birlikte

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. DENTİNOX diş jeli 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. DENTİNOX diş jeli 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DENTİNOX diş jeli 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde : Lidokain hidroklorür, 1H 2 O 3.4 mg/g Hidroksipolietoksidodekan 600 3.2 mg/g Kamomil tentürü

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MAGNEZİNC Film Tablet Ağız yolu ile kullanılır. Etkin madde: Her bir film tablet 30 mg çinko (çinko sülfat monohidrat halinde) ve 300 mg magnezyum (magnezyum oksit halinde) içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 5 ml FERİMAX Şurup (1 ölçek); 50 mg elementer demire eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 5 ml FERİMAX Şurup (1 ölçek); 50 mg elementer demire eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi içerir. KULLANMA TALİMATI FERİMAX Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml FERİMAX Şurup (1 ölçek); 50 mg elementer demire eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi içerir. Yardımcı maddeler: Sukroz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI EBRANTİL 25 mg IV Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine enjekte edilir. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Kas-iskelet sistemi ile ilişkili akut ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisinde endikedir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Kas-iskelet sistemi ile ilişkili akut ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tiyokolşikosid 4 mg Yardımcı maddeler: Sodyum klorür

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI TRĐBUDAT 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. Etkin madde: 5 ml (1 ölçek) süspansiyon 24 mg trimebutin içerir. Yardımcı maddeler: Şeker, FDC yellow 6, tween

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU

DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU DERİ PRICK TESTİ (SPT) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAY FORMU 1. Deri prick testi (SPT: Skin Prick Test ), yakınmaları bir solunum yolu ya da besin allerjisinin varlığını düşündüren olgularda uygulanan bir

Detaylı

KEMOTERAPİ EKSTRAVAZASYONU. Doç.. Dr. Ferah Ece T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi kları Anabilim Dalı

KEMOTERAPİ EKSTRAVAZASYONU. Doç.. Dr. Ferah Ece T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi kları Anabilim Dalı KEMOTERAPİ EKSTRAVAZASYONU Doç.. Dr. Ferah Ece T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Ekstravazasyon intravenöz uygulanım sırasında ilacın venden çıkarak çevre dokuya

Detaylı

İNTRAVENÖZ (IV) ENJEKSİYON

İNTRAVENÖZ (IV) ENJEKSİYON 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) İNTRAVENÖZ ENJEKSİYON(IV-damar içi) ve İLAÇ UYGULAMA TEKNİĞİ Slayt No : 25 Damar Yolu Endikasyonları : 1.) Ven içine ilaç uygulama 2.)

Detaylı

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED ASTIM EPİDEMİYOLOJİ Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Bu rakam ülkemiz için yaklaşık 3.5

Detaylı

Mevalonat Kinaz Eksikliği (MKD) (Veya Hiper Igd Sendromu)

Mevalonat Kinaz Eksikliği (MKD) (Veya Hiper Igd Sendromu) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Mevalonat Kinaz Eksikliği (MKD) (Veya Hiper Igd Sendromu) 2016 un türevi 1. MKD NEDİR 1.1 Nasıl Bir Hastalıktır? Mevalonat kinaz eksikliği kalıtsal bir hastalıktır.

Detaylı

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI

DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DİYABETİK AYAK ENFEKSİYONLARININ KLİNİK SINIFLANDIRMASI DR. GÜLİZ UYAR GÜLEÇ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TıP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON H. VE KLİNİK MİK. AD- AYDIN UDAİS 2014 Giriş Diyabetin en sık ve ciddi

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Hipoglisemi. Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ergin Konya Universitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Uluslar arası Acil Tıp Sempozyumu 12-13 Nisan 2012 / Bakü

Hipoglisemi. Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ergin Konya Universitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Uluslar arası Acil Tıp Sempozyumu 12-13 Nisan 2012 / Bakü Hipoglisemi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ergin Konya Universitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Uluslar arası Acil Tıp Sempozyumu 12-13 Nisan 2012 / Bakü Diyabetin Acil Komplikasyonları Hipoglisemili hasta yaklaşımının

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Diyabetik Ayakta Fizyolojik ve Anatomik Hasar

Diyabetik Ayakta Fizyolojik ve Anatomik Hasar Diyabetik Ayakta Fizyolojik ve Anatomik Hasar Dr. Önder Kalenderer İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 8 Mayıs 2014/İstanbul 1 Konu akışı Diyabetik ayak sebepleri

Detaylı

09.02.2015 BAĞIŞIKLIK. Bağışıklık. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma BAĞIŞIKLIK. Bağışıklık. Bağışıklık. Bağışıklık. Bağışıklık

09.02.2015 BAĞIŞIKLIK. Bağışıklık. 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma BAĞIŞIKLIK. Bağışıklık. Bağışıklık. Bağışıklık. Bağışıklık BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ORGANLARI 10.Sınıf Enfeksiyondan Korunma 25.Hafta ( 16 20 / 03 / 2015 ) BAĞIŞIKLIK Slayt No : 49 Timus Kemik iliği Dalak Lenf düğümleri Adenoidler Bademcikler Peyer plakları Apandis

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FLUORESCITE %10 Enjektabl Solüsyon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 100 mg/ml fluoresein (113,2 mg fluoresein sodyum) içerir (yaklaşık 11.25 mmol sodyum). Yardımcı maddeler: sodyum

Detaylı

15 Mart 2006 ve 17 Temmuz 2006 tarihli Bakanlık talepleri/ Haziran 2005 tarihli PDR / 16 Kasım 2005 tarihli CD referans alınmıştır.

15 Mart 2006 ve 17 Temmuz 2006 tarihli Bakanlık talepleri/ Haziran 2005 tarihli PDR / 16 Kasım 2005 tarihli CD referans alınmıştır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI GYNO-TROSYD % 6.5 vaginal merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tiokonazol 0.3 g Yardımcı maddeler: Yardımcı maddeler için 6.1 e bakınız. 3.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VONAXİ 250 µg / 5 ml İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VONAXİ 250 µg / 5 ml İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI VONAXİ 250 µg / 5 ml İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır. Etkin madde: Palonosetron (hidroklorür olarak) 5 ml lik flakon 250 mikrogram palonosetrona

Detaylı

NEVRALJİLER. Dr. Yavuz YÜCEL Nöroloji A.D.

NEVRALJİLER. Dr. Yavuz YÜCEL Nöroloji A.D. NEVRALJİLER Dr. Yavuz YÜCEL Nöroloji A.D. Nevralji nedir? Ağrı: Gerçek ya da potansiyel doku hasarıyla ilişkili hoş olmayan duyusal ve duygusal deneyimdir. Nevralji ise, genellikle belirli bir sinirin

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. FUCİDİN H krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. FUCİDİN H krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI FUCİDİN H krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde : 1 g krem 20 mg fusidik asit ve 10 mg hidrokortizon asetat içerir. Yardımcı maddeler : Butil

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen uygun olan seçeneği

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. THERMO RHEUMON Krem 50 g Deri üzerine uygulanır

KULLANMA TALĐMATI. THERMO RHEUMON Krem 50 g Deri üzerine uygulanır KULLANMA TALĐMATI THERMO RHEUMON Krem 50 g Deri üzerine uygulanır Etkin madde: Her bir g krem 100 mg etofenamat içerir. Yardımcı maddeler: Benzil nikotinat, benzil alkol, sitrik asit, makrogol Stearat

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. NĐMES COMBO jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (50 g), 0.5 g nimesulid, 0.125 g tiyokolşikosid içerir.

KULLANMA TALĐMATI. NĐMES COMBO jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (50 g), 0.5 g nimesulid, 0.125 g tiyokolşikosid içerir. KULLANMA TALĐMATI NĐMES COMBO jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (50 g), 0.5 g nimesulid, 0.125 g tiyokolşikosid içerir. Yardımcı maddeler: Metil paraben, propil paraben, dimetil sülfoksit,

Detaylı

Karaciğerin Kistik Hastalıkları. Prof.Dr.Hasan Besim

Karaciğerin Kistik Hastalıkları. Prof.Dr.Hasan Besim Karaciğerin Kistik Hastalıkları Prof.Dr.Hasan Besim Karaciğerin Kistler Paraziter kistler (İnfeksiyon) Non-paraziter kistler (Yapısal/neoplastik) Karaciğer Kist Hidatiği Dünyada en yaygın karaciğerin paraziter

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Copaxone 20 mg/ml enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazır dolu enjektör. Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Copaxone 20 mg/ml enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazır dolu enjektör. Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI Copaxone 20 mg/ml enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazır dolu enjektör Deri altına uygulanır. Etkin madde: 1 ml enjeksiyonluk çözelti, kullanıma hazır dolu enjektör başına 18 mg glatiramer

Detaylı

SEDASYON / ANALJEZİ PROSEDÜRÜ

SEDASYON / ANALJEZİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç.Dr. Feyza Yaycı, Anestezi ve Cerrahi Bakım Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir EMFER 100 mg/5 ml i.v. Ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir Yardımcı maddeler:

Detaylı

ASTIM. Astım; Asthma; Asthma Bronchiale; Sebebi ve risk faktörleri: En sık rastlanan astım sebepleri: Astım atakları:

ASTIM. Astım; Asthma; Asthma Bronchiale; Sebebi ve risk faktörleri: En sık rastlanan astım sebepleri: Astım atakları: ASTIM Astım; Asthma; Asthma Bronchiale; Astım solunum yollarının alerjik hastalığıdır. Hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük, çabuk yorulma şikayetleri ile seyreder. Sebebi ve

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Şerife Selcen Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 5 ml süspansiyon 250 mg baza eşdeğer 725 mg Pirantel pamoat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 5 ml süspansiyon 250 mg baza eşdeğer 725 mg Pirantel pamoat içerir. KULLANMA TALİMATI KONTİL süspansiyon Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml süspansiyon 250 mg baza eşdeğer 725 mg Pirantel pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Karmelloz sodyum, sodyum sakkarin, dağ çileği

Detaylı

YOMESAN ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ: YOMESAN ın dikkatli kullanılması gereken durumlar için herhangi bir veri bulunmamaktadır.

YOMESAN ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ: YOMESAN ın dikkatli kullanılması gereken durumlar için herhangi bir veri bulunmamaktadır. KULLANMA TALİMATI YOMESAN tablet 0.5 g Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her tablet 0.5 g niklozamid içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, talk, sodyum lauril sülfat, povidon 25, vanilin, magnezyum

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ. Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum ÜVEİT EL KİTABI Üveit nedir? Üveit atağı nedir? Gözün iris (gözün renkli kısmı), siliyer

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de;

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; Fenazon 45.52 mg Lidokain hidroklorür 11.38 mg Yardımcı maddeler: Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KLODİN 5 mg/5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde

KULLANMA TALİMATI. KLODİN 5 mg/5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde KULLANMA TALİMATI KLODİN 5 mg/5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde : Her 5 ml şurup (1 ölçek); 5 mg Loratadin içerir. Yardımcı maddeler : Propilen glikol, gliserol, sodyum benzoat (E211), sakarin sodyum,

Detaylı

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ALMİBA 1 g/5 ml İ.M/İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine veya damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ALMİBA 1 g/5 ml İ.M/İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI ALMİBA 1 g/5 ml İ.M/İ.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. Etkin madde: Her bir 5 ml lik ampul 1 g Levokarnitin içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI APİKSABAN (ELIQUIS)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI APİKSABAN (ELIQUIS) APİKSABAN (ELIQUIS) NE İÇİN KULLANILIR? APİKSABAN (ELIQUIS) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını

Detaylı

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS

SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS SELİN ALICI T.C İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİCİLİĞİ YÜKSEK LİSANS ÖNCE ZARAR VERME HATA İNSANA ÖZGÜDÜR!! Hasta düşmeleri, tüm Dünya da sağlık bakım kurumlarında önemli bir hasta güvenliği

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FUCİCORT krem Cilt üzerine haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. FUCİCORT krem Cilt üzerine haricen uygulanır. FUCİCORT krem Cilt üzerine haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 gram FUCİCORT etkin madde olarak 20 mg fusidik asit ve 1 mg betametazon valerat içermektedir. Yardımcı maddeler: Klorokrezol

Detaylı

NLRP-12 İlişkili Tekrarlayan Ateş

NLRP-12 İlişkili Tekrarlayan Ateş www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro NLRP-12 İlişkili Tekrarlayan Ateş 2016 un türevi 1. NALP-12 İLİŞKİLİ TEKRARLAYAN ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? NALP-12 ilişkili tekrarlayan ateş kalıtsal bir hastalıktır.

Detaylı

Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi

Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi Plan Lokal Anestetikler ve Lokal Anestezi Dr. Cenker EKEN AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı Farmakoloji ve patofizyoloji Endikasyonlar Lokal anestezik ajanlar Lokal anestezi Giriş Halstead WS: Practical comments

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı