ÇOCUKLAR İÇİN AGADA המחלקה לשירותים רוחניים בתפוצות

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUKLAR İÇİN AGADA המחלקה לשירותים רוחניים בתפוצות"

Transkript

1 ÇOCUKLAR İÇİN AGADA המחלקה לשירותים רוחניים בתפוצות

2

3 KADEŞ Seder e katılan herkesin, birinci şarap kadehi doldurulur. Bazı toplumlarda Kiduş u söylemeden önce aşağıdaki giriş yapılır: Tanrı nın kurtarılışımız ile bağlantılı olarak Ben sizi Mısır ın esaretinden kurtaracağım sözlerini anarak, Kiduş ve içeceğimiz dört kadehin, birincisinin ilkelerini yerine getirmeye hazırız. Hafta içi günlerde buradan başlanır (parantez içindekiler, sadece Şabat akşamı okunur). Bağın meyvesini yaratan, Evrenin Kralı Tanrımız sen kutsalsın. Evrenin Kralı Tanrımız sen kutsalsın, çünkü bizi dünyadaki diğer tüm halklar arasından seçtin. Bizi, putperestlerden daha değerli kıldın ve mitsvalarınla bizi kutsadın. Tanrım bizi ne kadar sevdiğini göstermek için, bize (dinlenmek için Şabat ı ve) sevinç için, özel zamanları, bayramları ve tekrar bir araya gelmemiz için değişik dönemleri, Matsot Bayramı nı kutladığımız bu günü (ve Şabat ı da), bizi Mısır dan çıkarttığını ve özgür kıldığını hatırlattığın bu kutsal günü verdin. Bizi seçip bizi diğer uluslardan daha kutsal kıldığın için ve bize (Şabat ı ve) kutsal günleri (sevgi ve istekle) verdiğin için ve bunları çocuklarımıza iletebilme mutluluğunu verdiğin için kutsalsın Tanrım. Çünkü Yahudiler e kutsallık (Şabat ı) ve kutsal günleri verdin. Bizi yaşatan, ayakta tutan ve bu zamana eriştiren Evrenin Kralı sen Tanrımız, Kutsalsın. Sol tarafa yaslanılarak, dört kadehin ilki içilir.

4 URHATS Eller yıkanır, fakat beraha söylenmez. KARPAS Acı ot (kereviz yaprağı) tuzlu suya (ya da Kaşer sirkeye) batırılır ve şöyle söylenir: Toprağın meyvesini yaratan Evrenin Kralı Tanrımız Sen, kutsalsın. YAHATS Seder masasında üst üste duran üç matsadan ortada olan eşit olmayan iki parçaya bölünür. Küçük parça diğer ikisinin arasına konur, büyük olan parça Afikomin için saklanır. Toplumumuzda bu matsa, bir havluya sarılarak, çocukların sırtında Agada boyunca taşınır. MAGİD Pesah hikayesinin sonraki nesillere aktarılabilmesi için insanlara ve özellikle de çocuklara anlatılması gereken Agada nın esas bölümü budur. Agada yı herkesin anlayabilmesi için tercüme edilmesi ve aktarılması gerekir.

5 Aralarındaki farkları bulun! Resimler arasındaki 5 farkı bulun.

6 Bu, atalarımızın Mısır Ülkesi nde yedikleri kıtlığın ekmeğidir. Aç olan yabancı, gel ve bizimle ye. Evsiz kişi, gel ve evimizdeki Pesah kutlamalarına katıl. Bu yıl masaya yarı sevinçli yarı hüzünlü oturuyoruz. Ama gelecek yıl Erets Yisrael de mutlu bir Seder yapmayı umut ediyoruz. Bu yıl hala, ülkede köleler gibiyiz fakat gelecek yıl özgür ve mutlu insanlar olmak için dua ediyoruz. Bu bölüm, Babil sürgünü esnasında yazılmış olduğu için köleler gibiyiz deyişi kullanılmıştır. Çocuklar, bu dört soruyu sormaları için teşvik edilirler. Neden bu gece diğer gecelerden farklıdır? Neden diğer geceler bir kez bile bandırmazken, bu gece iki defa bandırıyoruz? Neden diğer geceler istediğimiz gibi mayalanmış ekmek veya matsa yiyebiliyorken, bu gece sadece matsa yiyoruz? Diğer geceler istediğimiz türde sebzeler yiyebiliyorken neden bu gece sadece acı otlar ve sebzeler yiyoruz? Diğer geceler istediğimiz gibi oturabiliyor veya sola doğru yaslanarak yemek yiyip içebiliyorken, neden bu gece hepimiz sadece sola yaslanarak yemek yiyip içiyoruz?

7 Bir zamanlar Mısır da Paro nun köleleriydik. Fakat Tanrı, kudretli eliyle bizi oradan çıkarttı. Tanrı, atalarımızı o zalim ülkeden çıkartmamış olsaydı; biz, çocuklarımız ve çocuklarımızın çocukları hala Mısır da Paro nun köleleri olabilirdik düşüncesi ne kadar da korkutucudur. O halde halkımızın tarihini çok iyi öğrenmiş ve anlamış olan, Tora yı defalarca okumuş olan yaşlı bilgeler bile olsak, Biz bu hikayeyi iyi biliyoruz dememeliyiz. Bu harika Mısır dan Çıkış öyküsünü defalarca anlatmak bizim görevimiz olmalıdır.

8 Tora dört tür çocuktan bahseder. Bilge çocuk, asi çocuk, saf çocuk ve soru sormayı bile bilmeyen çocuk. Bilge çocuk ne der? Tanrı nın emretmiş olduğu bu kanun, kural ve işaretlerin anlamı nedir? Burada babanın görevi Afikomin den sonra herhangi bir şey yenmemelidir kuralı da dahil olmak üzere, bütün kuralları açıklamaktır. Asi çocuk ne der? Yaptığınız bu törenin sizin için anlamı nedir? Sizin için demesi onun seder ile hiç ilgilenmediğini gösterir. Kendisini geri kalan bütün Bene Yisrael den ayrı tuttuğu anlamına geldiğinden bu konu çok ciddi bir konudur. Bu yüzden baba ona kesin ve sert bir cevap vermeli ve şöyle söylemelidir; Bu (seder), Tanrı beni Mısır dan çıkartırken yapmış oldukları içindir. Benim için dir ve onun için değil. Eğer böyle kişiler Mısır da olsaydı, Tanrı onun özgür kişi olabilmesi için düzelmesi gerektiğini düşünürdü. Saf çocuk ne der? Bu ne içindir? Baba basitçe açıklar: Bu bizim Mısır dan, köleliğin evinden, Tanrı nın kudretli elinin gücü ile çıkartıldığımızı hatırlamak içindir. Soru sormasını bile bilmeyen dördüncü çocuk talep etmemiş olsa bile baba Seder i ona açıklamalıdır. Tora da söylendiği gibi bu eski bir kuraldır: O gün çocuğuna anlatacaksın. Bu Tanrı nın bizi Mısır dan çıkartırken yaptıkları içindir.

9 Matsaların üstü kapatılır, şarap kadehleri kaldırılarak hep birlikte söylenir: Atalarımızı ve bizi koruyan, Tanrı nın Avraam a vermiş olduğu bu sözdür. Bir çok ulus bizi yok etmeye çalıştı. Her nesilde de bizi yok etmeye çalışırlar. Tanrımız bizi her zaman onların elinden kurtarır. Bir kaba, Şarap kadehinden, tuzlu su veya sirkeden üç damla dökülür ve yüksek sesle: Kan, ateş ve duman sütunları denir. Her bir bela için bir kaba şarap, tuzlu su veya sirke dökülür: Bunlar Mısır da Tanrı nın Mısırlılar a getirmiş olduğu on beladır. Bu on bela: Kan, kurbağalar, bitler, vahşi hayvanlar, salgın hastalık, çıbanlar, dolu, çekirgeler, karanlık ve behorların (ilk doğan erkek çocuk) ölümü.

10

11 Tanrı bize pek çok iyilikler yapmıştır. Sadece bizi Mısır dan çıkartmış olsaydı fakat Mısırlılar ı cezalandırmasaydı, Sadece onları cezalandırmış olsaydı fakat onların tanrılarını yok etmeseydi, Sadece onların tanrılarını yok etseydi fakat ilk doğanlarını öldürmeseydi, Sadece ilk doğanlarını öldürseydi fakat servetlerini bize vermeseydi Sadece servetlerini bize verseydi fakat denizi ikiye ayırmasaydı Sadece denizi ikiye ayırsaydı fakat bizi kuru topraktan geçirmeseydi Sadece bizi kuru topraktan geçirseydi fakat düşmanlarımızı boğmasaydı Sadece düşmanlarımızı boğmuş olsaydı fakat kırk yıl boyunca çölde bize gerekenleri vermemiş olsaydı Sadece kırk yıl boyunca çölde bize gerekenleri verseydi fakat bize Man ı yedirmeseydi Sadece bize Man ı yedirseydi fakat bize Şabat ı vermeseydi Sadece bize Şabat ı verseydi fakat bizi Sinay Dağı nın önüne getirmeseydi Sadece bizi Sinay Dağı nın önüne getirseydi fakat bize Tora yı vermeseydi Sadece bize Tora yı verseydi fakat bizi Erets Yisrael e getirmeseydi Sadece bizi Erets Yisrael e getirseydi fakat bizim için Bet-Amikdaş ı inşa etmeseydi Afikomin i bulun!

12

13 Pesah ın bu üç prensibini söylemek önemlidir: Raban Gamliel derdi ki: Seder de bu üç konuyu açıklamayan kişi, görevini tamamlamış sayılmaz. Bu üç şey: Pesah, Matsa ve Maror. Pesah Atalarımızın Bet-Amikdaş zamanında yemiş oldukları Korban etini simgeler. Bunun sebebi neydi? Bunun sebebi, Tora da yazılı olduğu gibi, onuncu belada Tanrı Mısır daki atalarımızın evlerinin üzerinden atlamış olmasıdır. Çocuklarınıza Bu, Tanrı Mısır ı ölümle vurduğu zaman, Bene Yisrael in Mısır daki evlerinin üzerinden atlayarak onları bağışladığının anısına Tanrı ya yapılan Pesah korbanıdır diyeceksiniz. Halk dizlerini bükerek, eğildi. Matsa Bu yediğimiz Matsa dır. Bunun sebebi nedir? Tanrı, atalarımızı kurtarmak için belirdiğinde, Mısır dan çıkış çok çabuk oldu ve mayalanmamış hamurlarını yanlarına aldılar. Bu yüzden Tora der ki; Ve onlar Mısır dan çıkarken yanlarına aldıkları hamurdan mayalanmamış ekmeklerini pişirdiler. Mayalanmamıştı çünkü Mısır dan çok acil çıkmaları gerekiyordu. Herhangi bir hazırlık yapmamışlardı ve kesinlikle gecikmemeliydiler. Maror (marul) Bu yediğimiz Maror dur. Bunun sebebi nedir? Bunun sebebi, Mısırlılar ın atalarımızın hayatını Mısır da acılaştırmış olmalarıdır. Tora da der ki Ve onlar harç ve tuğla yapımı, tarlalardaki ağır işlerde çalıştırıldılar ve bu işler onların hayatlarını acılaştırdı.

14 (Bu berahanın bazı toplumlarda söylenmesi adettir. Toplumumuzda bu beraha başta Kiduş ta söylendiği için tekrar söylenmez. Agada nın bitiminden sonra hemen ikinci kadeh şarabın içimine geçilir.) Bağlardaki meyveleri yaratan Tanrım, dünyanın Kralı, sen kutsalsın. Sol tarafa yaslanarak ikinci şarap kadehi içilir. ROHTSA Beraha söyleyerek eller yıkanır Bizi emirleriyle kutsayan ve bizlere elimizi yıkamamızı emreden Evrenin Kralı Tanrım, sen kutsalsın. MOTSİ Toplumumuzda Motsi ile Matsa beraber yapılır. Aşağıda dağıtıldığı belirtilen matsa parçaları tuza batırılarak önce bu beraha, akabinde ara verilmeden aşağıdaki beraha söylenir. Topraktan ekmek çıkartan Evrenin Kralı Tanrım, sen kutsalsın. MATSA Üstteki tam matsa ile, yarım matsadan herkese dağıtılır; önce yukarıdaki, akabinde de bu beraha söylenir: Bizi emirleriyle kutsayan, bize matsa yememizi emreden Evrenin Kralı Tanrım, sen kutsalsın. Herkes kendine verilen matsa parçaçıklarını tuza batırır ve sola doğru yaslanarak yer.

15 MAROR Bir parça marul harosete (genellikle kuru üzümden yapılan, çamur kıvamında bir reçel) batırılıp şöyle söylenir: Bizi emirleriyle kutsayan ve bize Acı otlar (Maror Marul) yememizi emreden Evrenin Kralı Tanrım sen kutsalsın. Sola doğru yaslanarak yenir. KOREH Alttaki matsadan bir parça alınır, marul ve harosetle sandviç yapılır ve sola doğru yaslanarak yemeden önce söylenir: Bu şekilde matsa ve marul yemek bize Bet-Amikdaş ayakta iken Yaşlı İllel i hatırlatır. Pesah korbanı kuzu geldiğinde, o bu kuzuyu matsa ve marul ile beraber yerdi. Çünkü Tora Pesah korbanını matsa ve marul ile yiyeceksiniz, der. ŞULHAN OREH Yemek yenilip, içilir. TSAFUN Yemeğin sonunda kalan diğer yarım matsadan bir parça Afikomin olarak yenir ve bunu yedikten sonra, su ve kahve dışında başka bir şey yenilip içilmez.

16 Farklı olanı bulun David Paro Ahaşveroş Haroset Karpas Patates Aptal Asi Bilge Paro nun kızı Amram Yoheved

17

18 BAREH (Birkat Amazon) Bizi ve bütün dünyayı iyilikle, güzellikle, nezaketle, ve merhametle besleyen Evrenin Kralı, Sen, Tanrımız; Mübareksin. Tanrı bütün canlılara ekmek verir, çünkü onun şefkati sonsuzdur. Büyük iyiliği sebebiyle, yemeğimizi hiçbir zaman eksik etmemiştir ve sonsuza dek hiçbir zaman da eksik etmeyecektir. Çünkü O, herkesi besleyen herkesin geçimini sağlayan Tanrı dır ve O nun masası herkes için kurulmuştur; O, merhameti iyiliklerinin çokluğu ile yaratmış olduğu tüm yarattıkları için gıda ve yemek hazırlar. Pasukta söylendiği gibi: Elin i açan ve tüm yaşayanları isteklerine göre doyurursun. Merhametiyle herkesi doyuran Sen, Tanrı: Mübareksin. Ey Tanrımız ve atalarımızın Tanrı sı! Anılarımız ve atalarımızın anısı, Şehrin Yeruşalayim in anısı, kulun David in soyundan gelecek Maşiah ın anısı, tüm halkının anısı, Yisrael Evi nin anısı bu Matsot Bayramı nda, bu kutsal bayram gününde, bize merhamet etmen ve bizi kurtarman için; kurtarış, iyilik, güzellik, nezaket, merhamet, iyi yaşam ve barış için yükselişin, gelsin, erişsin, fark edilsin, istekle karşılansın, duyulsun, dikkate alınsın ve hatırlansın. Ey Tanrımız: bizleri bu günde iyilik ile hatırla, bizleri bu günde beraha için dikkate al, ve bizleri bu günde iyi yaşam için kurtar. Bizlere kurtuluş ve merhamet sözleriyle acıma ve şefkat duy, bizlere merhamet et ve bizleri kurtar. Zira gözlerimiz sana çevrilidir; çünkü Sen Şefkatli ve Merhametli Kralımız ve Tanrımızsın. Ve şehrin, Kutsal şehir Yeruşalayim i hızla bizim günümüzde inşa et. Kutsal şehir Yeruşalayim i merhametiyle inşa eden Sen Tanrımız Kutsalsın. Merhametli olan bizleri,yaşatsın ve Kral Maşiah ın günlerine, Bet-Amikdaş ın tekrar inşasına ve gelecek dünyadaki hayata hak kazandırsın ve yaklaştırsın. Atamış olduğu kralın kurtuluşları için bir kule olan ve Maşiah ına, David e ve nesline sonsuza dek iyilik bahşeden Tanrım. Kendi cennet bahçesinde barışı sağlayan Tanrım, bizim üzerimize ve bütün Yahudiler in üzerine barış getir. Amen. Siz Tanrı nın kutsal insanları, Tanrı dan korkmalısınız çünkü ondan korkan, başka bir şeyin eksikliğini yaşamaz. Genç kuvvetli aslanlar bile acıktığı halde, Tanrı ya yakın olmaya çalışanlar herhangi bir şeyi özlemeyeceklerdir. Tanrı ya şükredin çünkü iyidir, çünkü şefkati sonsuzdur. Tanrım elini aç ve tüm canlıların isteklerini yerine getir. Tanrı ya güvenen insanlar kutsansın Tanrı onları koruyacaktır. Gençtim ve yaşlandım. Fakat doğru bir insanın yapayalnız olduğunu veya çocuğunun ekmek için yalvardığını görmedim. Tanrı onun ulusunu barış ile kutsasın.

19 Şarap berahası söylenir ve sola doğru yaslanarak üçüncü şarap kadehi içilir. Bağın meyvesini yaratan Evrenin Kralı Tanrımız sen kutsalsın. Şefoh Bazı toplumlarda Şarap Kadehi (Eliyau Anavi Kadehi) doldurulur, kapı açılır ve söylenir: Öfkeni, seni kabullenmeyen halklara ve Senin İsmin i dikkate almayan krallıklara dök. Çünkü onlar Yaakov u yuttular ve Tanrı nın Barınağı nı ıssız hale getirdiler. ALEL Şarap kadehi dördüncü kez doldurulup şöyle söylenir: Bize değil! Tanrım, bize değil! Senin adına saygı gösterilmeli, iyiliğinin ve gerçekliliğinin anısına! Niçin uluslar Nerede şimdi Tanrı ları? desinler? Tanrımız göklerde, istediği her şeyi gerçekleştirir. Onların putları gümüşten ve altından, onlar insan eseridir. Ağızları var ama konuşamazlar, gözleri var ama göremezler, kulakları var ama işitemezler, burunları var ama koku alamazlar. Elleri hiçbir şey hissedemez. Ayakları yürüyemez, boğazlarından hiç bir ses çıkmaz. Onları yapanlar da, umutlarını onlara bağlayanlar da onlar gibi olsunlar. Bene Yisrael Tanrı ya güvenir. O, onların yardımcısı ve koruyucusudur. Aaron un Evi, Tanrı ya güvenir O, onların yardımcısı ve koruyucusudur. Tanrı dan korkanlar, Tanrı ya güvenir. O, onların yardımcısı ve koruyucusudur. Alel in sonunda dördüncü kadeh de sola doğru yaslanarak içilir.

20

21

22 Kim BİRi biliyor? Ben BİRi biliyorum. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim İKİyi biliyor? Ben İKİyi biliyorum. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ÜÇü biliyor? Ben ÜÇü biliyorum. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim DÖRDü biliyor? Ben DÖRDü biliyorum. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim BEŞi biliyor? Ben BEŞi biliyorum. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ALTIyı biliyor? Ben ALTIyı biliyorum. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim YEDİyi biliyor? Ben YEDİyi biliyorum. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim SEKİZi biliyor? Ben SEKİZi biliyorum. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim DOKUZu biliyor? Ben DOKUZu biliyorum. DOKUZ, bebek doğması için geçen ay sayısıdır. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ONu biliyor? Ben ONu biliyorum. ON, On Emir dir. DOKUZ, bebek doğması için geçen ay sayısıdır. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ONBİRi biliyor? Ben ONBİRi biliyorum. ONBİR, Yosef in rüyalarındaki yıldızlardır. ON, On Emir dir. DOKUZ, bebek doğması için geçen ay sayısıdır. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ONİKİyi biliyor? Ben ONİKİyi biliyorum. ONİKİ, kabilelerdir. ONBİR, Yosef in rüyalarındaki yıldızlardır. ON, On Emir dir. DOKUZ, bebek doğması için geçen ay sayısıdır. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır. Kim ONÜÇü biliyor? Ben ONÜÇü biliyorum. ONÜÇ, Tanrı nın merhamet etme şeklidir. ONİKİ, kabilelerdir. ONBİR, Yosef in rüyalarındaki yıldızlardır. ON, On Emir dir. DOKUZ, bebek doğması için geçen ay sayısıdır. SEKİZ, bebeğin Berit Mila olması için geçen gün sayısıdır. YEDİ, haftanın günleridir. ALTI, Mişna daki kitap sayısıdır. BEŞ, Tora daki kitap sayısıdır. DÖRT, Yahudi toplumunun anneleridir. ÜÇ, Yahudi toplumunun babalarıdır. İKİ, On Emir in yazıldığı tabletlerdir. BİR, cennetteki ve dünyadaki Tanrı dır.

23 ÜCRETSİZ DAGITILIR

24 GELECEK YIL YERUŞALAYİM DE טורקית

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Yeşaya Geleceği Görüyor

Yeşaya Geleceği Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşaya Geleceği Görüyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Büyük Öğretmen İsa

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Büyük Öğretmen İsa Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Büyük Öğretmen İsa Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Büyük Öğretmen İsa

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Büyük Öğretmen İsa Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Büyük Öğretmen İsa Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. Şabat, barış ve ışığın bütün ve eksiksiz olacağı gündür. Şabat başlarken kandilleri yakarız ve tüm ev Tanrı

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. ÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 İN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 1. Tora yı okumayı tamamladığımız ve yeniden okumaya başladığımız gün aşağıdakilerden hangisidir? A) Hol Amoed

Detaylı

Rut: Bir Aşk Hikayesi

Rut: Bir Aşk Hikayesi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Rut: Bir Aşk Hikayesi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY GİRİŞ Hagay Kitabı Rab'bin Peygamber Hagay aracılığıyla İ.Ö. 520 yılında ilettiği bildirileri içerir. İsrail halkı sürgünden dönüp Yeruşalim'e yerleşerek kendi evlerini kurmuşlardı.

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK İLGİSİ 1. Aşağıdakilerden hangisi Sukot ayramı mitsvalarından biri değildir? A) Sukada oturmak ) Şofar dinlemek C) Arbaat

Detaylı

Elişa, Mucizeler Adamı

Elişa, Mucizeler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Elişa, Mucizeler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-4

Tövbe ve Af Dileme-4 Tövbe ve Af Dileme-4 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20

T.C. 8. SINIF I. DÖNEM. ORTAK SINAVI 26 KASIM 2014 Saat: 11.20 T.C. 8. SINIF I. DÖNEM ORTK SINVI 26 KSIM 2014 Saat: 11.20 DİN KÜLTÜRÜ VE HLK BİLGİSİ 1. Sabahları dua okurum. Her gün mum yakarım. 4. Pişmanlık hisset. Tanrı ya yakın ol. İşlediğin günahlar için ağla.

Detaylı

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2)

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2) Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kral Davut (Bölüm 2) Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında]

Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında] Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında] (Mezmur 77:1-15 üzerine) Ya Rab Tanrı'm, sana yakarıyorum beni duy diye. Sıkıntılı günümde sana yönelir, ellerimi açarım, İnleyişlerimi

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kırk Yıl

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kırk Yıl Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kırk Yıl Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1 Oyunun Adı: BARIS TOPU Uygulanacak Tarih: 03.04.2017 Katılan Öğretmen Sayısı: Katılan Öğrenci Sayısı: Oyunun Tamamlandığı Süre: Oyunun Uygulandığı Yer: Uygulanacak Yaş Grubu: 48 Ay ve üzeri Malzemeler:

Detaylı

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Pesah bayramı (Hamursuz Bayramı) nedir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Pesah bayramı (Hamursuz Bayramı) nedir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Pesah, fısıh veya Hamursuz Bayramı, (İbranice:??? Pesah) bir Yahudi bayramı ve festivalidir. Mısır da kölelikten kurtarılan antik İsrailli lerin göç hikayesini anar. Pesah, Yahudi takvimindeki Nisan ayının

Detaylı

Ye aya Gelece i Görüyor

Ye aya Gelece i Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ye aya Gelece i Görüyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Mary-Anne S. Türkçe 60. Hikayenin 27.si www.m1914.org Bible

Detaylı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) 2017

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) 2017 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) 2017 A SORU SAYISI : 20 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 8. SINIF 2. DÖNEM

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.  8. SINIF 2. DÖNEM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) 2017 A 8. SINIF 2. DÖNEM T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (MUSEVİLİK) MERKEZÎ

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Zengin Adam, Fakir Adam

Zengin Adam, Fakir Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Zengin Adam, Fakir Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 11.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 11.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güle güle Firavun! Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Lyn Doerksen Türkçe 60. Hikayenin 11.si www.m1914.org Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

[Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine)

[Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine) [Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine) ONDALIK-SUNU-SADAKA Kurbanlarımızı şükran ve dua ile sunarız. Bu kurbanları dua ve tapınmanın bir parçası olarak, övgü ve şükran sunusu olarak Tanrı ya sunarız.

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-8

Tövbe ve Af Dileme-8 Tövbe ve Af Dileme-8 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eğilmeyen Adamlar Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Defne Öztürk: Atatürk ün herkes mutlu ve özgür olsun diye hediye ettiği bayramdır.

Defne Öztürk: Atatürk ün herkes mutlu ve özgür olsun diye hediye ettiği bayramdır. 30.10.2015 DENİZATI ndan Herkese Merhaba! Haftanın ilk günü sohbet saatimizde herkes hafta sonu neler yaptığını anlattı. Duvarda asılı olan Atatürk resimlerine dikkat çeken öğretmenimiz onu neden asmış

Detaylı

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları

edersin sen! diye ciyaklamış cadı. Bunun hesabını vereceksin! Kadının kocası kendisini affetmesi için yarvarmış cadıya. Karısının bahçedeki marulları RAPUNZEL Bir zamanlar bir kadınla kocasının çocukları yokmuş ve çocuk sahibi olmayı çok istiyorlarmış. Gel zaman git zaman kadın sonunda bir bebek beklediğini fark etmiş. Bir gün pncereden komşu evin bahçesindeki

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşu Yetkiyi Alıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Kırk Yıl

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Kırk Yıl Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kırk Yıl Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Detaylı

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda Bir gün sormuşlar Ermişlerden birine: Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır? Bakın göstereyim demiş Ermiş. Önce sevgiyi dilden gönle indirememiş olanları çağırarak onlara

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Hezekiel: Görümler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI

KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI Kutsal Kitap insanın bu dünya ile olumlu bir şekilde ilgilenmesini, insanın yapıcı bir biçimde bu dünya ile meşgul olmasını ve iyi bir amaç için (Tanrı nın görkemi ve insanın

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

23-28EKİM AYI BÜLTEN 5 YAŞ

23-28EKİM AYI BÜLTEN 5 YAŞ ANA DİL ETKİNLİKLERİ 23-28EKİM AYI BÜLTEN 5 YAŞ 1. DERS: CUMHURİYET BAYRAMI 2. DERS: KIZILAY HAFTASI 3. DERS: FARKLILIKLARA SAYGI Çocuklarla çember oluşturulur ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında sohbet

Detaylı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 25.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 25.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eli a, Mucizeler Adamı Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 25.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İlk Paskalya

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İlk Paskalya Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İlk Paskalya Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar?

5 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? 5 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, fiziksel özelliklerim nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile nedir? Aileyi oluşturan bireylerin

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Mesih İsa. Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı

Mesih İsa. Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı Mesih İsa Mesih İsa ve O nun işi hakkında kişisel bir çalışma kitabı Multi-Language Publications Bringing the Word to the World Original text produced by the Institutional Ministries Committee of the Commission

Detaylı

Ondalık ve Oruç Adakları

Ondalık ve Oruç Adakları Ondalık ve Oruç Adakları 01135_186_Tithing.indd 1 Bütün ondalıklarınızı ambara getirin. Beni bununla sınayın diyor Her Şeye Egemen Rab. Göreceksiniz ki, göklerin kapaklarını size açacağım, üzerinize dolup

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ

DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ 118 DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ Hıristiyan İnanlılar olarak en büyük sorumluluğumuzun Tanrı'yı sevmek olduğunu öğrendik. Ders ll'de etüt ettiğimiz gibi, O'nun buyruklarını yerine getirmemizin nedeni,

Detaylı

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz

ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI. Nİsan AYI BÜLTENİ. Sevgİ Kİlİmlerİmİz ABDULLAH ALİYE CAN ANAOKULU ÇİÇEKLER SINIFI Nİsan AYI BÜLTENİ Sevgİ Kİlİmlerİmİz BELİRLİ GÜNLER VE HAFTALAR Dünya Kitap Günü (23 Nisan gününü içine alan hafta) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Yunus ve Büyük Balık

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Yunus ve Büyük Balık Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yunus ve Büyük Balık Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Gidyon un Küçük Ordusu

Gidyon un Küçük Ordusu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Gidyon un Küçük Ordusu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Tanrı dan gönderilen Adam

Tanrı dan gönderilen Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı dan gönderilen Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-1

Tövbe ve Af Dileme-1 Tövbe ve Af Dileme-1 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı Atatürk ün Kişisel Özellikleri Atatürk cesur ve iyi bir liderdir Atatürk iyi bir lider olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Dürüstlüğü ve davranışları ile her zaman örnek olmuştur. Gerek devlet

Detaylı

Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

YAPACAĞIMIZ SANAT ETKİNLİKLERİ

YAPACAĞIMIZ SANAT ETKİNLİKLERİ KONULAR VE FAALİYETLER ATATÜRK VE ATATÜRKÇÜLÜK Bu ünitede ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ün hangi şehirde doğduğunu, evini, annesinin ve babasının adlarını, soyadının neden olmadığını, ilk adının Mustafa

Detaylı

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55 Ramazan Manileri // Ahmet ağa uyursun uyursun Uykularda ne bulursun Kalk al abdest, kıl namaz Sabahleyin cenneti bulursun Akşamdan pilavı pişirdim Gene karnımı şişirdim Çok mani diyecektim ama Defteri

Detaylı

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ

ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ ÇALIŞKAN ARILAR EKİM AYI EĞİTİM PROGRAMI 1.HAFTA NELER ÖĞRENECEĞİZ HAFTANIN KONUSU:OKULUMUZ -Okul nedir? Okulumuzu tanıyoruz.okulumuzun bölümlerini tanıyoruz. -Okulda kimler çalışır ve ne iş yaparlar öğreniyoruz.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ateş adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir?

3 YAŞ AYIN TEMASI. Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? 3 YAŞ AYIN TEMASI Cinsiyetim, adım, özelliklerim, görünümümdeki değişiklikler nelerdir? Vücudumuzun bölümleri ve iç organlarımız nelerdir? Ne işe yarar? İskelet sistemi nedir? Ne işe yarar? Aile ve aileyi

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İlk Kilisenin Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 22 Mart 2013 Sayın Velimiz, Dördüncü rehberlik postamızda sizlerle, Davranış ve Değerler Eğitimi Programı kapsamında

Detaylı

Bu Ders Şunları Yapmanıza Yardımcı Olacaktır

Bu Ders Şunları Yapmanıza Yardımcı Olacaktır 76 Ders 8 Kilise Üzerinde "Kilise" yazan birçok bina vardır. Bunlara güzel binalar ve katedraller, alçakgönüllü misyon binaları ve sade barakalar da dahildir. Kuleleri, haçları ve çanları vardır, bunlar

Detaylı

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? 2017-2018 EKİM AYI 5-6 YAŞ PLANI EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?.HAFTA: EVİMİZ VE AİLEMİZ Evi izi Evi izi eşyaları ı ta ıyalı. Ailemizde kimler var. Çekirdek aile ve ge iş aileyi ta ıyalı. ölü leri i ta

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Mucizeleri Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır.

1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. 1) Eğer tartı eksik gelmişse, bu benim hatam değil, onun hatasıdır. Cümlesinde altı çizili kelimenin zıt anlamlısı hangi cümlede vardır? 1. A. Bugün çok çalıştım. 2. B. Akşamları az yemek yemeliyiz. 3.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı ya

Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı ya Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı yaratmıştır. Tanrının inkarnasyonu olan oğul, günahın

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

İlyas çok kuvvetli şekilde meshedilmişti ve o gerçek anlamda ulusunu salladı. Fakat bir ruh Tanrı adamına karşı çıkabilir.

İlyas çok kuvvetli şekilde meshedilmişti ve o gerçek anlamda ulusunu salladı. Fakat bir ruh Tanrı adamına karşı çıkabilir. Ders 10 İlyas, Elişa ve Meshediliş İlyas bu sesi duyunca, cüppesiyle yüzünü örttü, çıkıp mağaranın girişinde durdu. O sırada bir ses, "Burada ne yapıyorsun, İlyas?" dedi. İlyas, "RAB'be, Her Şeye Egemen

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 22.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ

PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ PENGUEN GRUBU MAYIS AYI BÜLTENİ MAYIS AYINDA NELER ÖĞRENDİK? ANNELER GÜNÜ TRAFİK VE TAŞITLAR DÜNYA SÜT GÜNÜ MÜZELER HAFTASI 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI Taşıtların özelliklerini, benzerlik ve farklılıklarını

Detaylı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba;

20 Mart Vızıltı. Mercanlar Sınıfından Merhaba; Mercanlar Sınıfından Merhaba; 20 Mart Vızıltı Bu hafta konumuz ormanlar idi. Orman nedir? Ormanların önemi ve faydaları nelerdir? Ormanları koruma konusunda üzerimize düşen görevler nelerdir? gibi sorular

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Bir Prens Çoban Oluyor

Bir Prens Çoban Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Bir Prens Çoban Oluyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Türkçe 60. Hikayenin 10.si

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Pano Görselleri. Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler. Etkinlikler ve Boyamalar

İÇİNDEKİLER. Pano Görselleri. Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler. Etkinlikler ve Boyamalar ŞEFKAT MERHAMET MAYIS-2017 İÇİNDEKİLER Pano Görselleri Şefkat ve Merhamet İle İlgili Sözler ve Hikayeler Etkinlikler ve Boyamalar İNSANLIK MERHAMET ÜZERİNE KURULU Merhametini kaybeden İnsanlığını kaybeder.

Detaylı

Marketten tatl yiyecek olarak hangisini tartarak al r z? Resimdeki sebzelerden hangisi tart larak sat l r?

Marketten tatl yiyecek olarak hangisini tartarak al r z? Resimdeki sebzelerden hangisi tart larak sat l r? TARTMA B Z M MARKET Afla daki sorular resme göre cevaplay n z. Marketten tatl yiyecek olarak hangisini tartarak al r z? 5. 7. Resimdeki sebzelerden hangisi tart larak sat l r? Resimde yiyeceklerden tartarak

Detaylı

Çocuklar için barış takvimi. Turkish

Çocuklar için barış takvimi. Turkish Çocuklar için barış takvimi 2015 Turkish Ocak İsa, Kutsal ve Tanrı nın Oğlu «Korkma Meryem» dedi, «sen Tanrı nın lütfuna eriştin. Bak, gebe kalıp bir oğul doğuracaksın, adını İsa koyacaksın. O büyük olacak,

Detaylı

Tanrı yı Tanıyor musunuz?

Tanrı yı Tanıyor musunuz? 10 Tanrı yı Tanıyor musunuz? İsa Mesih sonsuz yaşamı şöyle tanımladı: Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih i tanımalarıdır. (Yu. 17:3). Tanrı yı tanıyorum diyebilmek için Tanrı

Detaylı