Çocuklar için sportif kaya tırmanışı eğitimleri 3 aşamada yapılmıştır; - Tırtıllar (Başlangıç) - Kertenkeleler (Orta) - Örümcekler (Gelişmiş)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çocuklar için sportif kaya tırmanışı eğitimleri 3 aşamada yapılmıştır; - Tırtıllar (Başlangıç) - Kertenkeleler (Orta) - Örümcekler (Gelişmiş)"

Transkript

1 Çocuklar için sportif kaya tırmanışı eğitimleri 3 aşamada yapılmıştır; - Tırtıllar (Başlangıç) - Kertenkeleler (Orta) - Örümcekler (Gelişmiş)

2 Doğa Sporları ve Malzemeleri TIRTILLAR KAYA TIRMANIŞI DERS NOTLARI Tırmanış Sporu Nedir? Tırmanış sporu, doğal kaya veya yapay tırmanış duvarlarında gerekli güvenlik önlemleriyle, eğimli ya da dik yüzeylerde yapılan bir spordur. Amaç; ellerimizi ve ayaklarımızı kullanarak, hedeflenen en son noktaya ulaşmaktır. Bu tırmanışlar zorluklarına göre derecelendirilmiştir. Tırmanış sporu yapıldığı yere göre çeşitlilik gösterir. Bunlardan bazıları; kısa kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, yapay duvar tırmanışıdır. Yapay Duvar Nedir? Yapay duvar; kaya şekli verilmiş yüzeylerden ve bu yüzeylere sonradan monte edilmiş tutamaklardan oluşur. Farklı yükseklik ve eğimlerde olabilir. Genellikle tırmanış yapılan yerin zemini, herhangi bir düşme anında sakatlanmaları önleyecek minderlerle kaplıdır. Yapay Duvarın Kuralları Mindersiz yerlerde ve merdivenlerin etrafında tırmanış yapılmaz. Bir başka arkadaşımız tırmanırken, altında veya üstünde tırmanış yapılmaz. Tırmanış yapan kişinin altında durulmaz. Eğitmenlerin gözetimi dışında, yüksek yerlere tırmanılmaz. Isınma hareketleri yapmadan kesinlikle tırmanılmaz. Tırmanırken başkalarını rahatsız edecek şekilde davranılmaz. Tırmanış malzemelerinin emniyetimiz için çok önemlidir. Bu yüzden birbirimize ve yerlere atılmaz.

3 Doğa Sporları ve Malzemeleri Tırmanış Türleri-1 Kısa Kaya Tırmanışı Nedir? Kısa kaya tırmanışı, ip kullanmadan yapılan bir tırmanış şeklidir. Düştüğümüzde, bizim için tehlikeli olacak bir yüksekliğe çıkılmaz. Kısa Kaya Tırmanış Çeşitleri Yerden fazla yükselmeden, istediğimiz tutamakları kullanarak tırmanabiliriz. Daha önce belirlenmiş bir tutamaktan başlayıp, yine belirlenmiş bir tutamakta tırmanışımızı bitirebiliriz. Sadece belirlenmiş tutamakları kullanarak tırmanabiliriz. Kısa Kaya Tırmanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Öncelikle tırmanacağımız yeri iyice gözlemleyip, hangi tutamakları nasıl kullanacağımızı planlamalıyız. (Bak, gör, planla, tırman) Hareketlerimizi düşünerek ve teker teker yapmalıyız. Tırmanış esnasında kullanacağımız tutamak ve basamakları önce görüp, sonra hareketimizi gerçekleştirmeliyiz. (Bak ve tut/ bak ve bas) Kendimizi zorlayıcı ve sakatlanmamıza yol açacak hareketlerden sakınmalıyız. Ellerimiz kadar ayaklarımızı da kullanmanın önemli olduğunu unutmamalıyız. Düşeceğimizi anladığımız zaman, herhangi bir yerimizi duvara sürtmemek için kendimizi geriye doğru itmeliyiz. Düğümler-1 8 li Düğümü İpimizi emniyet kemerimize bağlarken kullandığımız başlıca düğümdür. En önemli özelliği kolay atılıp, kolay çözülebilmesidir.

4 Tırmanış Malzemeleri-1 Kask Kafamıza gelecek darbelere karşı bizi koruyan tırmanış malzemesidir. Tırmanış için özel olarak üretilmiştir. Hem tırmanışçı, hem emniyetçi kullanmak zorundadır. Emniyet Kemeri Tırmanıcının düşmesi halinde üzerine gelecek kuvveti, güvenli şekilde vücuda dağıtan emniyet malzemeleridir. İpli tırmanışlarda ipe bağlanmamızı sağlar. Bel ve bacakları kavrayan iki kısımdan oluşur. Tüm vücudu kavrayan modelleri de vardır.(şekil 1.1) * Vücuda iyi oturmalı, ne çok sıkmalı, ne de gevşek olmalıdır. * İpe girmeden önce, doğru şekilde giyilip giyilmediği kontrol edilmeli. ( ekil 1.1) İpler İpler kullanım alanlarına göre çeşitli uzunluk ve kalınlıkta olabilen, normal iplerden farklı, tırmanış için özel üretilmiş emniyet malzemeleridir.. İpler tırmanış yaparken diğer emniyet malzemesi olan emniyet kemeri ile birlikte kullanılır. Yüksek bir yere tırmanırken ipe gereksinim duyarız. Tırmanış ipleri esnek oldukları için, düşme durumunda bir yay gibi yükümüzü hafifletirler. Kaya Ayakkabısı Ayağımızı iyice sararak kayaya daha iyi basmamızı sağlar. Yüksek sürtünme özelliğine sahip olduğu için ayağımızın kaymasını engeller. Bale ayakkabısına benzer.

5 Bolt (Kulak) Metalden yapılmış, çok fazla yük taşıyabilen emniyet malzemeleridir. Kayada veya yapay duvarda, belirli noktalara önceden yerleştirilerek sabitlenmiştir. Rotanın sonundaki boltlara istasyon adı verilir. Karabinalar Karabinalar, metalden yapılmış üzerinde bir kapı bulunan, çok fazla yük taşıyabilen tırmanış malzemesidir. Karabinaları genel olarak kilitli ve kilitsiz olmak üzere iki türlü sınıflayabiliriz. Kilitsiz Karabinalar (Free Karabina) Kilitsiz karabinaların en önemli özelliği, kapılarının kolay açılıp kapanmasıdır. Kilitsiz karabinalar, kapılarının şekline göre eğik ve düz olarak ikiye ayrılır. Eğik kapılı karabinalar, lider tırmanışta ipimizi takarken kolaylık sağlar. Kilitli Karabinalar Kapılarında, bizim kontrolümüz dışında açılmayı engelleyen kilit sistemleri bulunur. ATC ( Domuz Burnu ) Tırmanan kişinin düşmesi durumunda, emniyetçinin çok rahat ve güvenli bir şekilde arkadaşını durdurabilmesini sağlayan emniyet aletidir. Emniyet alan kişi ATC yi, kilitli karabina yardımıyla emniyet kemerine takar. İp, domuz burnu içinde sürtündüğünden dolayı tırmanan kişinin yükü hafifler.

6 Tırmanış Türleri-2 Üstten Emniyetli (Top Rope) Tırmanış Üstten emniyetli tırmanışta ipimiz, rotanın sonundaki emniyet noktasında bulunan kilitli karabinadan geçirilmiş ve iki ucu aşağıdadır. Tırmanacak kişi, ipin bir ucuna, sekizli düğümü ile bağlanır. Emniyetçi ise domuz burnu ile tırmanıcının emniyetini alır. Tırmanış yapan kişinin, emniyet kemeri, kask ve 8 li düğümüne ihtiyacı vardır. Emniyet alan kişinin ise emniyet kemeri, atc, kilitli karabina ve kaska ihtiyacı vardır.

7 KERTENKELELER Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları Emniyet Malzemeleri. KARABİNALAR Genellikle alüminyum alaşımdan yapılan tırmanış malzemeleri bağ oluşturan bir emniyet aletidir. Çok çeşitli biçimde olabilen karabinaların üzerinde açılabilir bir kapı bulunur. UIAA standartlarına göre uzun kenar boyunca 2000 kg kısa kenar boyunca 400 kg taşımaları gerekir. Üzerlerinde malzeme takabilmek için açılabilir bir kapı bulunur. Birçok şekillerde bulunan karabinaları genel olarak kilitli ve kilitsiz olmak üzere iki türlü sınıflayabiliriz. Kilitsiz Karabinalar(Free Karabina): Eğik ve düz kapılı olmak üzere iki çeşidi vardır. Birçok amaçla kullanılırlar fakat en önemlisi lider tırmanışta ara emniyetlerde kullanılmasıdır. Kilitli Karabinalar: Kapılarında istem dışı açılmasını engelleyen kilit sistemleri vardır. Kilit sistemleri otomatik ya da vidalı olabilir. Vidalı Kilitli Karabina Otomatik Kilitli Karabina

8 Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları Emniyet Malzemeleri. EMNİYET KEMERLERİ Bel ve bacakları kavrayan iki kısımdan oluşan tırmanıcının düştüğünde üzerine gelecek yükü güvenli şekilde dağıtan emniyet malzemeleridir. Bacak ve bel kısmı sabit ve ayarlanabilir olarak iki çeşidi vardır. Ayrıca tüm vücudu kavrayan modelleri de vardır. Kullanım amacına uygun alınmalıdır. Gereksiz ek yerleri olmamalıdır. Vücuda iyi oturmalı ve rahat olmalıdır. SEKİZLİ İniş için dizayn edilmiş sürtünme ile inişi yavaşlatan emniyet malzemeleridir. Dezavantajı ipi inişte burmasıdır. Yeni dizayn edilenlerde bu dezavantaj ortadan kaldırılmıştır. Üsten emniyetli ve lider çıkışta genelde emniyet aleti olarak kullanılamazlar. Full Body Emniyet Kemeri

9 Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları LİDER VE TOP ROPE EMNİYET MALZEMELERİ Emniyet Malzemeleri. Emniyet alan kişinin kullandığı ve tırmanan kişinin düşmesini güvenli şekilde durduran sürtünme prensibi ile çalışan malzemelerdir. İPLER İlk tırmanış ipleri at kılı ve ketenden yapılıyordu. Bunlar statik(esnemeyen) iplerdi ve düşme anında esnememesinden dolayı tırmanıcıya zarar veriyordu. II. Dünya savaşından sonra sentetik esaslı ipler geliştirildi. Bunlar elastik iplerdi ve düşme anında ipin üzerinde oluşan şok kuvvetini esneyerek ab+sorbe ediyorlardı. Günümüzde kullanılan iplerin içte yükün büyük kısmını taşıyan kısım dışta ise ipi zarar görmemesini sağlayan düş manto bulunur Statik İpler Genelde sabit hatlarda, inişlerde, mağaracılıkta, yapay tırmanışta, kurtarmada ayrıca yardımcı ip olarak kullanılırlar.esneklikleri çok düşüktür. Lider tırmanışta kullanılmaz Dinamik İpler Lider tırmanışlarda, yukarıdan emniyetli tırmanışta kullanılırlar. Uzunlukları genelde 50 metredir fakat metrelikleri de vardır. Orta noktalarını belirleyen işaretleri vardır. Düşme Faktörü: Düşme anında ipten tırmanıcıya gelecek şok kuvvetinin ölçüsüdür.

10 İplerin Kullanım Ömürleri Yoğun kullanımda 3 aydan bir yıla kadar Ortalama bir kullanımda 2 yıldan 3 yıla Nadir kullanımda 4 yıldan 5 yıla. ÖRÜMCEKLER KAYA TIRMANIŞI DERS NOTLARI a-tırmanış Performansına Etkiyen Faktörler Fiziksel Uygunluk Güç,dayanıklılık, Esneklik Harici Ko ullar Kaya yapısı, iklim, malzemeler Psikolojik Motivasyon Performans Background (Yetenek, Kabiliyet) Koordinasyon ve Teknik Taktik, tecrübe, bilgi düzeyi, entelektüel yaklaşımlar, periyodik tekrarlar b- Tırmanış Rotası : Kaya üzerinde başlangıcı ve bitişi olan, belirli bir uzunluğa sahip, tırmanış hatlarıdır. Bitişine istasyon denir. Zorluk derecesini, adını ve çıkış türünü(geleneksel,spor...) rotayı açan kişi belirler. c-tırmanış türleri Spor Tırmanış:Tam güvenlik sağlanan çok uzun olmayan genellikle boltlu rotalarda yapılan, tamamen spor amaçlı tırmanışlardır.rotaların zorlukları derecelendirilmiştir (bkz. Zorluk Derecesi Skalası) böylece tırmanışçı performansını çıkabildiği rotaların derecesiyle belirler. Bu alanda yarışma amaçlı organizasyonlar düzenlenmektedir. Kayada Yapay Duvarda Traditional (Geleneksel) Tırmanış: Tırmanışta ara emniyet ve istasyon noktalarında, takoz, friend, sikke gibi daha sonra çıkarılabilen emniyet malzemelerinin kullanıldığı tırmanış şeklidir. Bolt kullanılmaz. Bouldering (Kısa Kaya Tırmanışı): Çok fazla yükselmeden emniyet aleti gerektirmeyen daha çok yatay ilerlenerek yapılan tırmanış şeklidir. Bir kişi tırmanırken diğer bir kişinin düşüşü yumuşatmak için arkasında durması gerekir. (Spotter) Artificial (Yapay) Tırmanış: Kaya üzerinde yükselmek için yardımcı malzemelerin (Askı merdiven, hook, cumar vs.) kullanıldığı tırmanış seklidir. Genellikle uzun duvarlarda, kaya üzerine ilerlemenin imkansızlaştığı çok az tutamak bulunan yerlerde kullanılır.

11 Rota Zorluk Dereceleri Skalası: Çıkılan rotaların zorluklarını tanımlayabilmek için çeşitli derecelendirme sistemleri geliştirilmiştir. Bu derecelendirmelerde rotaların zorluklarını kayanın yapısı(çürük, sağlam vs.), kayanın türü, tutamakların büyüklüğü rotanın dikeyle yaptığı açı, emniyet noktalarının ve klip posizyonlarının durumu gibi birçok değişken etkiler.çeşitli bölge ve ülkelerde kullanılan birçok derecelendirme sistemi vardır. Ülkemizde genellikle kullanılan ise UIAA derecelendirme sistemidir. Aşağıda belli başlı derecelendirme sistemleri ve bunların karşılaştırmaları bulunmaktadır. Tırmanış Stilleri Top Rope :Üstten Emniyetli Tırmanış. Rotada tırmanışçının emniyetinin daha önceden rotanın üstüne kurulmuş istasyon noktasından alındığı tırmanış şekli. Lead (Lider) Tırmanış : Tırmanışçının kendi emniyet noktalarını takarak ilerlediği, alttan birisinin emniyetini aldığı tırmanıştır. Düşüldüğümde en son alınan ara emniyet noktasına kadar düşülür. On-Sight: Bir rotada herhangi bir ön inceleme yapmadan ilk denemde düşmeden yapılan lider çıkış. Rota önceden sadece aşağıdan izlenmiş, başka birinin çıkışı izlenmemiştir. Flash: Daha önceden bilinmeyen bir rotaya başka birinin çıkışı izlendikten sonra ilk denemede düşmeden yapılan lider çıkış. Red-Point: Bir rotanın önceden çalışılarak düşmeden yapılan lider çıkışıdır. Ara emniyet noktaları çıkış anında yerleştirilir. Pink Point: Red point çıkışla aynıdır, tek farkı expressler önceden ara emniyet noktalarına yerleştirilmiştir. Genellikle negatif rotalarda tercih edilen bir çıkış şeklidir Solo Tırmanış: Tırmanışçının kendi emniyetini kendisinin sağladığı, tek başına yapılan tırmanışlardır Free Solo: İp veya herhangi bir emniyet malzemesi kullanılmadan yapılan tırmanışçı düştüğü zaman herhangi bir güvenliğinin olmadığı tırmanış şeklidir. Bouldering: Kaya üzerinde fazla yükselmeden, daha çok yatay ilerlenerek yapılan tırmanıştır. Çok fazla yükselinmediğinden, düşüldüğünde herhangi bir tehlike oluşmaz.

12 Traditional (Geleneksel) Tırmanış : Ara emniyet ve istasyon noktalarının, takoz, friend, sikke gibi sonradan sökülebilen emniyet malzemeleri kullanılarak yapıldığı tırmanış şeklidir. Bolt kullanılmaz. Artificial (Yapay) Tırmanış: Kaya üzerinde yükselmek için yardımcı malzemelerin (Askı Merdiven, hook, cumar vs) kullanıldığı tırmanış şeklidir. Genellikle uzun duvarlar, kayanın yeterli tutamak noktası sunmadığı yerlerde tercih edilir. Emniyetçi: Tırmanışçının emniyetini alarak düşüşünü engelleyen kişi. KARABİNALAR Genellikle alüminyum alaşımdan yapılan tırmanış malzemeleri bağ oluşturan bir emniyet aletidir. Çok çeşitli biçimde olabilen karabinaların üzerinde açılabilir bir kapı bulunur. UIAA standartlarına göre uzun kenar boyunca 2000 kg kısa kenar boyunca 400 kg taşımaları gerekir. Üzerlerinde malzeme takabilmek için açılabilir bir kapı bulunur. Birçok şekillerde bulunan karabinaları genel olarak kilitli ve kilitsiz olmak üzere iki türlü sınıflayabiliriz. Kilitsiz Karabinalar(Free Karabina): Eğik ve düz kapılı olmak üzere iki çeşidi vardır. Birçok amaçla kullanılırlar fakat en önemlisi lider tırmanışta ara emniyetlerde kullanılmasıdır. Kilitli Karabinalar: Kapılarında istem dışı açılmasını engelleyen kilit sistemleri vardır. Kilit sistemleri otamatik ya da vidalı olabilir. Vidalı Kilitli Karabina Otomatik Kilitli Karabina

13 EMNİYET KEMERLERİ Bel ve bacakları kavrayan iki kısımdan oluşan tırmanıcının düştüğünde üzerine gelecek yükü güvenli şekilde dağıtan emniyet malzemeleridir. Bacak ve bel kısmı sabit ve ayarlanabilir olarak iki çeşidi vardır. Ayrıca tüm vücudu kavrayan modelleri de vardır. Kullanım amacına uygun alınmalıdır. Gereksiz ek yerleri olmamalıdır. Vücuda iyi oturmalı ve rahat olmalıdır. SEKİZLİ Full Body Emniyet Kemeri İniş için dizayn edilmiş sürtünme ile inişi yavaşlatan emniyet malzemeleridir. Dezavantajı ipi inişte burmasıdır. Yeni dizayn edilenlerde bu dezavantaj ortadan kaldırılmıştır. Üsten emniyetli ve lider çıkışta genelde emniyet aleti olarak kullanılamazlar.

14 LİDER VE TOP ROPE EMNİYET MALZEMELERİ Emniyet alan kişinin kullandığı ve tırmanan kişinin düşmesini güvenli şekilde durduran sürtünme prensibi ile çalışan malzemelerdir. İPLER İlk tırmanış ipleri at kılı ve ketenden yapılıyordu. Bunlar statik(esnemeyen) iplerdi ve düşme anında esnememesinden dolayı tırmanıcıya zarar veriyordu. II. Dünya savaşından sonra sentetik esaslı ipler geliştirildi. Bunlar elastik iplerdi ve düşme anında ipin üzerinde oluşan şok kuvvetini esneyerek absorbe ediyorlardı. Günümüzde kullanılan iplerin içte yükün büyük kısmını taşıyan kısım dışta ise ipi zarar görmemesini sağlayan düş manto bulunur Statik İpler Genelde sabit hatlarda, inişlerde, mağaracılıkta, yapay tırmanışta, kurtarmada ayrıca yardımcı ip olarak kullanılırlar.esneklikleri çok düşüktür. Lider tırmanışta kullanılmaz Dinamik İpler Lider tırmanışlarda, yukarıdan emniyetli tırmanışta kullanılırlar. Uzunlukları genelde 50 metredir fakat metrelikleri de vardır. Orta noktalarını belirleyen işaretleri vardır. İplerin Kullanım Ömürleri Yoğun kullanımda 3 aydan bir yıla kadar Ortalama bir kullanımda 2 yıldan 3 yıla Nadir kullanımda 4 yıldan 5 yıla.

15 Düğümler Sekizli Düğümü Tırmanışta emniyet kemerine bağlandığımız düğümdür.düğümden sonra çıkan ucun uzunluğu en az 5 cm. olmalıdır. Çift Balıkçı Düğümü Aynı ya da birbirine yakın kalınlıktaki ipleri birleştirmekte kullanılır. Prusik Düğümü İp inişi yaparken kullanılır.prensip olarak prusiksiz iniş yapılması uygun değildir.

16 Emniyet Alma: Tırmanıcı düştüğünde veya kendini ipe bıraktığında fren elinin bacağın yanına inmesi gerekir. Bu sayede emniyet aletinin frenleme özelliğinden yararlanmış oluruz. İp hareketi olmadığında da el yine fren pozisyonundadır. Boltlar Genellikle spor tırmanış rotalarında kullanılan kaya yüzeyine sabitlenen çekerleri çok yüksek emniyet malzemeleridir. Matkapla kaya yüzeyi delinerek yerleştirilirler. Çelik ve kimyasal dübelli olmak üzere iki çeşiti vardır Çelik dübelliler sıkma ve çakma olarak ikiye ayrılır. Bunlar sıkışma prensibi ile çalışırlar Kimyasal dübeller ise metalin kayaya epoksi esaslı maddelerle yapıştırılarak kullanılır.

Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları. Background (Yetenek, Kabiliyet)

Kaya Tırmanışı Dersleri Eğitim Notları. Background (Yetenek, Kabiliyet) a-tırmanış Performansına Etkiyen Faktörler Fiziksel Uygunluk Güç,dayanıklılık, Esneklik Harici Koşullar Kaya yapısı, iklim, malzemeler Psikolojik Motivasyon Performans Background (Yetenek, Kabiliyet) Koordinasyon

Detaylı

TEMEL KAYA TIRMANIŞI KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ

TEMEL KAYA TIRMANIŞI KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ 1 KAYA TIRMANIŞ STİLLERİ ve TERİMLERİ TEMEL MALZEMELER İPLER ve İP TEKNİKLERİ DÜĞÜMLER EMNİYET ALMA ve İP İNİŞİ YAPAY EMNİYET ALETLERİ 2 TIRMANIŞ STİLLERİ Geleneksel (Trad) Tırmanış Serbest Tırmanış (Free

Detaylı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı Teknik Malzemeler İpler İp bakımı İpte yaşanan düşüşleri kaydedin. İpte hasar varsa hasarlı yeri kesin ve ucunu yakın. İpe basmayın. 11.04.2018 351 Teknik Malzemeler Karabinalar Karabinalar, farklı yapılarda

Detaylı

TEMEL TIRMANIŞ BİLGİLERİ KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ

TEMEL TIRMANIŞ BİLGİLERİ KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ 1 KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ TEMEL MALZEMELER DÜĞÜMLER SPOR TIRMANIŞTA EMNİYET ALMA İP İNİŞİ KAYA TIRMANIŞ TERİMLERİ 2 KAYA TIRMANIŞ ÇEŞİTLERİ Serbest Tırmanış Geleneksel (Trad) Tırmanış Spor Tırmanış Üsten

Detaylı

FAALİYET RAPORU KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI. 1 Doğa Aktiviteleri Grubu. Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası

FAALİYET RAPORU KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI. 1 Doğa Aktiviteleri Grubu. Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası Faaliyet Kaletepe Güneybatı Yüzü Yelkovan Rotası KALETEPE GÜNEYBATI YÜZÜ YELKOVAN ROTASI Faaliyet Tarihi 2014.06.14 Yeri Aladağlar-Niğde Süresi 6 saat Türü C3 Duvar Güzergâh Sarımemet yurdu(kamp)-zirve-kamp

Detaylı

Teknik Malzemeler Kask

Teknik Malzemeler Kask Teknik Malzemeler Kask Doğa sporlarında vazgeçilmez bir güvenlik malzemesidir. Dış kaplamaları plastiktir. İçleri perlon banttan veya köpük malzemeden olabilmektedir. 11.04.2018 386 Teknik Malzemeler Kask

Detaylı

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üksekten D Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üşmeye K Yüksekte çalışma esnasında etkin bir koruma ve Avrupa standartlarına uyum için (EN 363) bir düşüş önleyici sistem, 4 parçadan oluşmalıdır. 1. Bağlantı

Detaylı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Emniyet noktaları için kaya yüzeyi (varsa) tercih edilmelidir. Hava ısısındaki değişimler ve fiziki yapı farklılıkları beklenmeyen kırılmalara neden olabilir! Bu tür

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER Emre Can Güzel İpler - Kurtarmada kullanılacak ipler teorik güvenlik sınırını aşmamak için (üçlü istasyon ve aşınmalara dayanıklılık gibi) en az 10 mm çapında olmalıdır.

Detaylı

Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma

Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma Kar duvarı-tur kayağı ile barınak yapma Kayaklar tavanı kapayacak kar bloklarına destek olacaklardır. Girişi de tünel şeklinde yapın. 11.04.2018 132 Kaya, kar duvarı ve panço ile barınak yapma Düz veya

Detaylı

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN

FAALİYET RAPORU KATILIMCILAR. Karşılaşılan Su Kaynakları Tehlikeler Zemin ROTA BİLGİSİ 1. GÜN ROTA BİLGİSİ 1. GÜN KATILIMCILAR FAALİYET RAPORU Faaliyet Adı ULUDAĞ DİAGONAL MİX TIRMANIŞ ROTASI Faaliyet Tarihi 07,01,2018 Faaliyetin Yeri BURSA Faaliyetin Türü Mix Faaliyetin Süresi 1 gün Yaklaşım Güzergahı

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

FAALİYET RAPORU. İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Alınan İrtifa Katılımcılar 1

FAALİYET RAPORU. İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Alınan İrtifa Katılımcılar 1 Faaliyet İt oturumu tırmanış Faaliyetin Tarihi 21/07/2014 Yeri Aladağlar Süresi Güzergâh Kat Edilen Yol Alınan İrtifa Katılımcılar 1 Can Güner 2 İsmail Ofli Çıkış:3 saat İniş:4 saat Türü Duvar tırmanışı

Detaylı

FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı

FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı Faaliyet Faaliyetin Tarihi Güzergâh 07/09.07.2012 Sarı Memetler- Kaletepe Kuzey Batı Sırtı FAALİYET RAPORU Kaletepe Kuzey-Batı Duvar Tırmanışı Yeri Aladağlar Süresi 5 Türü Teknik tırmanışı Kat Edilen Yol

Detaylı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular Yüksekten Düşmeye Karşı Emniyet Kemerleri otomatik toka ön bağlantı halkası esnek sırt yastığı sırt bağlantı halkası ayarlanabilir göğüs tokası kayma önleyici sistem

Detaylı

Tırmanılan Rotada -Genel zorluk: TD -Yükseklik : m -Hedeflenen ve Harcanan Zaman : 6 saat, 6 saat 50 dk -Kazanılan ve kaybedilen yükseklik : 400 m

Tırmanılan Rotada -Genel zorluk: TD -Yükseklik : m -Hedeflenen ve Harcanan Zaman : 6 saat, 6 saat 50 dk -Kazanılan ve kaybedilen yükseklik : 400 m Etkinliğin; Adı: Mangırcı Kuzey Duvarı Fire Thru The Crux Rotası Bölgesi, Tarihi: ALADAĞLAR - Niğde 16-07-2011 Hedefi, Türü: Mangırcı Kuzey Duvarı Fire Thru The Crux Rotası Etkinliğe katılanların isimleri:

Detaylı

HÜMAK - Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu Hacettepe University Cave Research Soceity

HÜMAK - Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu Hacettepe University Cave Research Soceity MAĞARACILIK DÜĞÜMLERİ Birçok mağarada ip kullanmak mecburidir. Eğer mağarada ip kullanmak gerekli ise mağaracının da gerekli düğümleri bilmesi gereklidir. Birçok mağaracılık tekniği gibi düğümler de mağarada

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

KAYAR KAPI AKSESUARLARI İNDEKS. Kayar Kapı Gömme Kulplar. Kayar Kapı Aksesuarları Genel Bilgiler

KAYAR KAPI AKSESUARLARI İNDEKS. Kayar Kapı Gömme Kulplar. Kayar Kapı Aksesuarları Genel Bilgiler İNDEKS Kayar Kapı Aksesuarları Kayar Kapı Gömme Kulplar Genel Bilgiler TIGER Kayar Kapı Donanımları ALU 80 A ALU 80 A Softmaster ALU 200 ALU 80 GLK (Cam Kapı) ALU 80 T-Fold (Katlanır) 9.01 9.02-9.03 9.04-9.05

Detaylı

FAALİYET RAPORU. Kullanılan Kamp Mlz. Kullanılan Teknik Mlz. Kullanılan Kişisel Mlz. Yiyecek. Rota Bilgisi. Fotograflar

FAALİYET RAPORU. Kullanılan Kamp Mlz. Kullanılan Teknik Mlz. Kullanılan Kişisel Mlz. Yiyecek. Rota Bilgisi. Fotograflar Faaliyet Cıngıllıbeşik Kuzey Batı Sırtı Denemesi Faaliyetin Tarihi 01.07.2012 Yeri Aladağlar Süresi 14,5 saat Türü Güzergâh Sarı Memetler- Mangırcı Vadisi-Kaletepe Cıngıllı Beli Kat Edilen Yol Alınan İrtifa

Detaylı

Tunç Fındık tarafından yazıldı Perşembe, 06 Ocak 2011 00:00 - Son Güncelleme Perşembe, 06 Ocak 2011 15:20

Tunç Fındık tarafından yazıldı Perşembe, 06 Ocak 2011 00:00 - Son Güncelleme Perşembe, 06 Ocak 2011 15:20 Antalya Sivridağ Doğu Yüzünde bulunan Sinema Perdesinde bir yeni geleneksel rota daha. Tırmanış ekibi ise bu sefer Tunç Fındık ve Yılmaz Sevgül'den kurulu. Bu iki üretken tırmanıcının rotadaki ilk tırmanışının

Detaylı

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olup ve iç ve dış zeminler (salon girişi, merdivenler vs.)düzenli olarak kontrol ediliyor mu?

Detaylı

RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE

RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE PELİN YILMAZ ARALIK-2014 YÜKSEKLİK KAVRAMI Genel olarak yükseklik, adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir. İnsanların boyları birbirinden farklı

Detaylı

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU.

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU. Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU www.winblock.com.tr ÖZELLİKLER Tüm kanatlı PVC pencereler içindir. Pencere kanatlarının kapanmasına engel olmaz. Her ebattaki pencereye uyar. Ürünün tasarımından

Detaylı

FAALİYET RAPORU ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü

FAALİYET RAPORU ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü FAALİYET RAPORU Faaliyet ORTABURUN KUZEYDOĞU DİHEDRAL Faaliyetin Tarihi 06-09-2014 Yeri Aladağlar / Niğde Süresi 5 SAAT Türü C3 sınıfı kaya tırmanışı Güzergâh Demirkazık köyü-sarı Mehmet in yurdu (1800

Detaylı

MEKANİK DESTEK SETİ MEKANİK DESTEKLER TAHTA DESTEKLER VİDALI DESTEK BARLARI

MEKANİK DESTEK SETİ MEKANİK DESTEKLER TAHTA DESTEKLER VİDALI DESTEK BARLARI MEKANİK DESTEK SETİ MEKANİK DESTEKLER Mekanik desteklerin boy ve uzunlukları desteklenecek yerin özelliklerine göre değişir. Uygun uzunlukta dayanaklar seçilmelidir. Bu tip desteklerin yerleştirilmeleri

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ Yükseklik kavramı Yükseklik kavramı göreceli olup kişiden kişiye değişir.genel olarak ise yükseklik ; adım atarak çıkamayacağımız ya da inemeyeceğimiz yerler olarak

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU

22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU 22 30 AĞUSTOS 2006 GÜRCİSTAN KAZBEK DAĞI ÇIKIŞI TEKNİK RAPORU Utku Kocabıyık (TS) Hüseyin Kapukaya (ES) Bürkan Yüksel (MS) Caner Erel (Kampçı) Etkinliğimiz 22 Ağustosta başlamış olmakla Teknik beraber

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r

Balya Makineleri. w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri w w w. a t e s. c o m. t r Balya Makineleri Haşbaysız Kare Balya Makinesi PK 4010 KOSTKA Agromaster Balya Makinesi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl bitkilerinin hasattan sonra

Detaylı

FAALİYET RAPORU. 1 set takoz, 1 set friend, 7 sikke, 2 çekiç ve nutkey, 1 tam ip, farklı uzunlukta 7-8 perlon ve pursik ipi

FAALİYET RAPORU. 1 set takoz, 1 set friend, 7 sikke, 2 çekiç ve nutkey, 1 tam ip, farklı uzunlukta 7-8 perlon ve pursik ipi Faaliyet Ortaburun Kuzey Duvarı Faaliyetin Tarihi 2011-07-11 Yeri Aladağlar-Niğde Süresi 9,5 saat Türü Güzergâh Kat Edilen Yol Alınan İrtifa 250mt Katılımcılar 1 David Wilbur 8 Kullanılan Kamp Mlz. Kullanılan

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V Snowskate tr Kullanıcı bilgisi Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82035AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Yeni Snowskate 7 yaşından büyük çocuklara karda spor ve eğlence sunuyor. Snowskate, Snowboard değildir

Detaylı

Salıncak oturağı Şamandıra

Salıncak oturağı Şamandıra Salıncak oturağı Şamandıra tr Montaj kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84797HB22XVI 2015-12 327 508 Değerli Müşterimiz! Mutlaka burda belirlenmiş montaj adımlarına uymalısınız. Güvenlik uyarılarını

Detaylı

Etkinliğin; Etkinlikte kullanılan. Tırmanılan Rotada TIRMANIŞ:

Etkinliğin; Etkinlikte kullanılan. Tırmanılan Rotada TIRMANIŞ: Etkinliğin; Adı: Ortaburun Kuzeydoğu Dihedrali (İlk tekrar) Bölgesi, Tarihi: ALADAĞLAR - Niğde 25-06-2011 Hedefi, Türü: Ortaburun Kuzeydoğu Dihedrali Etkinliğe katılanların isimleri: Yahya VARLI,Taha AKKUŞ

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ

Detaylı

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ KURULUM TALİMATI 1 İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ 3.PLANLAMA VE HAZIRLIK Toplama Bölgesinin Hazırlanması Montaj bölümünün seçimi Kat Yüksekliklerine göre ilk parçaların ayarı Ön

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

Vücut Koruyucuları. 1. Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 2. Koruyucu Giysiler

Vücut Koruyucuları. 1. Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 2. Koruyucu Giysiler Vücut Koruyucuları 1 1. 2. Koruyucu Giysiler 2 Yüksekte Çalışma ve İp Sistemleri İp sistemlerin amacı; kişinin düşmesine izin vermemek veya düşen kişiyi kısa sürede durdurmak, havada yakalamaktır. Kullanılan

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ

AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ AÇIK ALAN FITNESS TEKNİK ŞARTNAMESİ GENEL ÖZELLİKLER 1. Set içeriğinde yer alan tüm aletlerin taşıyıcı ana gövdeleri Ø 168 mm. çapında ve 5-4 mm. et kalınlığında metal malzemeden imal edilmiştir. 2. Ana

Detaylı

RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA

RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 86 : B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg. a kadar (750 kg. dahil) olan hafif römorklardan

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

mec mec mobil erişilebilir cihazlar Mobil Erişilebilirlik Cihazları

mec mec mobil erişilebilir cihazlar  Mobil Erişilebilirlik Cihazları mec mec Mobil Erişilebilirlik Cihazları mobil erişilebilir cihazlar www.meccozum.com Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel

Detaylı

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU

MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU MAK-TES DOĞAL GAZ ISI SİSTEMLERİ HERMETİK BACA MONTAJ KILAVUZU Hermetik baca montajında yanmış gazın çıkmasını ve taze havanın içeriye alınmasını sağlayan ve rüzgâra karşı (kuşluk) emniyet koruyucusu bulunan

Detaylı

ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.)

ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.) ALADAĞLAR - Kaldı Doğu Sırtı (3723m.) 31 Ağustos - 1 Eylül 2011 Faaliyete katılanlar Nezihe Cantimur-Seyhan Çolak Kamp Orman Girişi Hava durumu İlk gün sisli, ertesi gün açık Malzeme 1 adet 60m yarım ip,

Detaylı

Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA. www.arline.com.tr

Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA. www.arline.com.tr Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA GİRİŞ Elinizdeki kılavuzda Arline Pergola kurulumuna başlamak için ihtiyacınız olan bilgiler mevcuttur. Montaj ve kurulum tekniklerinin anlatıldığı bu kılavuz ürünlerimizin

Detaylı

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ AQUAPANEL İÇ CEPHE DUVAR SİSTEMLERİ UYGULAMA ŞARTNAMESİ AQUAPANEL İÇ CEPHE PLAKASI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1 A- SİSTEM TANIMI: Konutların, otellerin, spor merkezlerinin, stadyumların, alış veriş merkezlerinin,

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

YENİ. RollMatic sarmal kepenk sistemi. Dar cepheli dükkanlar için pratik kapı tipi

YENİ. RollMatic sarmal kepenk sistemi. Dar cepheli dükkanlar için pratik kapı tipi YENİ RollMatic sarmal kepenk sistemi Dar cepheli dükkanlar için pratik kapı tipi Cezbeden teknik Birbiriyle tam uyumlu detaylar İki panel varyasonu ile sunulan kompakt kapı tipi Montaj yüksekliği veya

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

Metal Kablo ve Boru Tespitleme Sistemleri. Ayarlı kelepçeler ve vidalı ayarlı kelepçeler

Metal Kablo ve Boru Tespitleme Sistemleri. Ayarlı kelepçeler ve vidalı ayarlı kelepçeler Metal malzemeden üretilmifl OBO Kablo ve Boru Tespitleme Sistemleri, kablo ve boruların tekli veya çiftli tespit kelepçeleri yardımıyla her türlü zemine veya vidalı ayarlı kelepçeler sayesinde duvarlara

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,39 0,43. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,39 0,43. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI

10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI 10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI YARIŞMA Yeri ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ / SABANCI SPOR SALONU Tarihi 6-7 MAYIS 2013 Telefon TEKNİK TOPLANTI Yeri ÇUKUROVA ÜNİV. Tarihi 05

Detaylı

OTOMATİK GAARAJ KAPISI SİSTEMLERİ

OTOMATİK GAARAJ KAPISI SİSTEMLERİ OTOMATİK GAARAJ KAPISI SİSTEMLERİ ENDÜSTRİYEL TİP VE POLİÜRETAN DOLGULU PANELLER İLE PRATİK VE GÜVENLİ ÇÖZÜMLER. Garaj kapısı sistemleri PANEL YAPISI PANEL ÇEŞİTLERİ Menteşe Montaj Destek Sacı Poliüretan

Detaylı

EFEOĞLU ÇELİK HALAT ÇELİK TEL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

EFEOĞLU ÇELİK HALAT ÇELİK TEL SAN. TİC. LTD. ŞTİ. 1 KLEMENS KULLANIMI Çelik halat tutturma amacı ile kullanılan klemenslerin doğru ve yanlış olarak kullanım şeklini aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Halatın yük esnasında sıyrılmaması için tüm klemenslerin

Detaylı

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI Dikey Yaşam Hattı; Personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, sabir bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, bir düşme

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 ELEKTRİKLİ İSKELENİN EKİPMANLARI >TIRMANMA MOTORLARI 380V 50HZ 3 FAZ >EMNİYET FRENİ >PLATFORM (1M-14M)

Detaylı

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ C38SS ÇELİK ÇELİK YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME SİSTEMİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. KAPSAM Projede belirtilen yerlerde aşağıda teknik özellikleri verilen Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri kullanılacaktır. 2. GENEL ÖZELLİKLER

Detaylı

BASTON BEBEK ARABASI Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

BASTON BEBEK ARABASI Kurulum ve Kullanma Kılavuzu BASTON BEBEK ARABASI Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Tutma Kolu Tente Taşıma Kulpu Kilitleme Mandalı Ön bar Ayaklık Fren Mandalı Ön tekerlek sabitleme mandalı KURULUM VE KULLANMA TALİMATLARI A: Emniyet kilidini

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri Çalışma alışma Ergonomisi Temel Ergonomi İlkeleri Temel Ergonomi İlkeleri İşçi sağlığı ve güvenliği açısından işyeri koşullarının izlenerek ergonomik prensiplerin uygulanması ve problemlerin çözülmesi

Detaylı

Kasaya Gömme Kapı Hidroliği

Kasaya Gömme Kapı Hidroliği 2800 Serisi Kasaya Gömme Kapı Hidroliği Cisa kasaya gömme kapı hidroliği kapı kontrolü için etkili ve estetik bir çözüm sunmaktadır. Alüminyüm, ahşap ve metal kapı ve kasalar dahil olmak üzere geniş kapsamda

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Kangurunun

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI BLOK DUVAR Alçı panel, alçının belirli oranda suyla karıştırılıp

Detaylı

6001 MARATHON 6002 SWEET 6025 CARRIER 6003 SUPREME 6020 PINNA DELUX 6004 IZZY

6001 MARATHON 6002 SWEET 6025 CARRIER 6003 SUPREME 6020 PINNA DELUX 6004 IZZY 6001 MARATHON 6002 SWEET 360 derece dönebilen ve sabitlenen ön tekerlekler 5 noktalı emniyet kemeri Barla birlikte katlanabilme özelliği Tam kapanabilen tente Ayarlanabilir sırt desteği Ayarlanabilir ayak

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER

KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER KAPI SABİTLEME KİLİT SİSTEMİ TEKNİK ÖZELLİKLER 1 6 3 5 4 7 3 Anahtarlı Kart Anahtarlı Butonlu 1)DUVAR U PARÇA:Ana gövdeyi duvara bağlayan u şeklinde parçadır. 3 mm kalınlığındadır. Ana gövdenin sağa ve

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,39 0,43. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,39 0,43. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 5 basamaklı ara merdiven 100 cm düz kaydırak platform korkuluğu palmiye figürü çatı kemeri 2 li salıncak seti 1 tk Tırmanma seti 1 tk TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN

Detaylı

Saysu Event, 2012 yılında SAYSU Outdoor Fitness GmbH tarafından İstanbul da kurulmuştur.

Saysu Event, 2012 yılında SAYSU Outdoor Fitness GmbH tarafından İstanbul da kurulmuştur. Saysu Event, 2012 yılında SAYSU Outdoor Fitness GmbH tarafından İstanbul da kurulmuştur. Mobil parklar başta olmak üzere, ipli macera parkları üretim, kurulum ve işletmesinde Türkiye de lider kuruluş olma

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

Kompakt panolar. Kompakt panolar AE. Kompakt sistem panoları CM. Plastik panolar KS. Kompakt panolar AE...46

Kompakt panolar. Kompakt panolar AE. Kompakt sistem panoları CM. Plastik panolar KS. Kompakt panolar AE...46 Kompakt panolar Kompakt panolar AE Kompakt panolar AE...46 Kompakt sistem panoları CM Genişlik 600 800 mm...50 Genişlik 1000 1200 mm...51 Plastik panolar KS Plastik panolar KS...52 Rittal Katalog 34/Endüstriyel

Detaylı

Konsol sistemleri/ PC pano sistemleri/

Konsol sistemleri/ PC pano sistemleri/ Konsol sistemleri/ PC pano sistemleri/ Endüstriyel iş istasyonları TopPult sistemi TP Montaj elemanlarına genel bakış...109 Kombinasyon seçenekleri...110 600 mm genişlik...111 800 mm genişlik...112 1200

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

Genel ürün çeşitleri / Teknik karşılaştırma Diğer klape aksamları Genel bakış

Genel ürün çeşitleri / Teknik karşılaştırma Diğer klape aksamları Genel bakış Klape aksamları Programa genel bakış Klape aksamları Genel ürün çeşitleri / Teknik karşılaştırma 266-267 Diğer klape aksamları Genel bakış 268-269 Teknik bilgiler Klape ağırlıklarının hesaplanması 288-289

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,50 0,56. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI PERÇİN VE YAPIŞTIRICI BAĞLANTILARI P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Perçin; iki veya

Detaylı

TEKNİK İMALAT DOSYASI

TEKNİK İMALAT DOSYASI TEKNİK İMALAT DOSYASI TEMMUZ 015 İÇİNDEKİLER 0. 1 sayfa no Sistem Tanıtımı 1.1-1.5 Kesim Ölçüleri.1 -.3 Profillerin Hazırlanması 3.1-3.8 4.1-4.11 Kaynak ve Köşe Temizleme 5.1-5.10 Ortakayıt Hazırlama 6.1-6.3

Detaylı

HT 500 HT 500 01 HT 500 02 HT 500 03

HT 500 HT 500 01 HT 500 02 HT 500 03 LCD li Kablosuz Ev Otomasyon Kontrolleri Sadece ısıtma ve sadece soğutma ayarı ON/OFF Kontrol Ana Ünite 0 V (AC) A (SPDT) Oda Ünitesi V (DC) (x,v AA Alkaline pil) HT 00 HT 00 0 HT 00 0 HT 00 0 Kullanım

Detaylı