Sayın Bakanım, Kıymetli Başkanlar, Kıymetli Tasarımcılar ve Basın Mensupları,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sayın Bakanım, Kıymetli Başkanlar, Kıymetli Tasarımcılar ve Basın Mensupları,"

Transkript

1 Sayın Bakanım, Kıymetli Başkanlar, Kıymetli Tasarımcılar ve Basın Mensupları, Hepinizi Türkiye İhracatçılar Meclisi ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bugün, Türkiye Tasarım Haftası Lansmanı için bir aradayız. Sizlerle burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sayın Bakanımız, Yoğun programı arasında bizlere vakit ayırdı, bizleri yalnız bırakmadı.

2 Zatıâlinize çok teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım, Değerli Konuklar, Sektörlerde yeni gelişmeler, değişimler yaşanıyor. Pazarlarda yeni oluşumlar meydana geliyor. Rekabetin yoğun bir şekilde yaşadığı ortam var. Bugün, kaliteli mal üretip pazara sürmek başarı elde etmek için yeterli değil. İhracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde arttırmak için yüksek katma değerli üretim şart. Peki, katma değeri nasıl artıracağız? Genel Kurul umuzda Sayın Cumhurbaşkanımıza ve

3 Zatıalinize arz ettiğimiz üzere bunun dört yolu var. Birinci Yol: Marka. Yüksek katma değerli ihracat için marka olmazsa olmaz. Dünya markaları yaratmak istiyoruz. İkinci yol: Ar-Ge. Bu konuda artık yeni bir Ar-Ge Kanunumuz var. İnanıyoruz ki, firmalarımız önümüzdeki dönemde Çok daha fazla Ar-Ge yatırımı yapacaklar. Daha çok Ar-Ge merkezleri açacaklar. Üçüncü yol: İnovasyon. Artık; araziye uyan değil, meydan okuyan, yeni nesil bir ihracatçı ordusu oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bunun için yaptığımız çalışmalarla, Hem firmalarımıza hem de gelecek nesillere

4 inovasyon tutkusunu yerleştirmek istiyoruz. Dördüncü ve son yolumuz ise: Tasarım. Tasarım meşalesini ülkemizde yakmak, Bu bilinçle yetişen bir nesil yetiştirmek, Türk tasarımını dünya markası yapmak istiyoruz. Bu sebeple, bugün lansmanını yaptığımız Türkiye Tasarım Haftası nı ihracatçımızın gelişimi açısından çok önemli görüyoruz.

5 İlk defa yapılacak bu etkinlikte, Endüstriyel tasarım Moda Görsel iletişim tasarımı bir araya getireceğiz. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı nda gerçekleşecek etkinliğimize tasarımcıdan öğrenciye, İşadamlarından sanayicilere, on binlerce katılımcının gelmesini bekliyoruz. Bu etkinlik sayesinde ülkemizde, 1. Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, 2. Tasarımın yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, 3. İhracata yönelik rekabet gücünün arttırılması,

6 için büyük bir adım atacağız. Bu etkinlik sayesinde tasarımın bütün yıl konuşulmasını sağlayacağız. Hedefimiz Türkiye nin tasarım ve yaratıcılıkla markalaşmasına katkı sağlamak. Türkiye tasarımcıları daha yeniyi daha iyiyi tasarladıkça Türkiye nin geleceğini de tasarlamış olacaklar. Bugün naçizane görüşlerimi üç ana başlıkta toplamak istiyorum: 1. Türkiye Tasarım Yarışması nın önemi ve hedeflerimiz 2. Etkinlikte bizi neler bekliyor? 3. Tasarımın önemi ve etkinlikten beklentilerimiz.

7 TASARIM; İHRACAT, ENDÜSTRİ VE AKADEMİYLE HARMANLANIYOR Gelişen Dünya, Değişen Talepler Etkinlikte Bizi Neler Bekliyor? Bir taşla birden çok kuş vuracağız! Bizler TİM olarak Ekonomi Bakanlığı ile beraber, 2008 yılından beri Design Turkey etkinliğini düzenliyoruz. Ancak bu sene bir değişikliğe gitmeye karar verdik. Biliyoruz ki, o Değişime ayak uyduramayan ekonomiler, rekabette geri kalmaya mahkûmdurlar. Bu yıl Türkiye Tasarım Haftasına start vereceğiz o o Türk Tasarımının gücünü arttıracağız. Ülkemiz ekonomisine ivme kazandıracağız. Tasarımın ülke ekonomisine kazandırdıklarına bakarsak: Katma değerli ürün Yüksek ihracat Rekabetçi üstünlük Marka Hedefimiz: Tasarımın bilinirliğinin artması, İhracatçının ve özellikle sanayicinin tasarıma önem vermesi, Tasarlanmış ürünlerin her platformda ihracatçılarımız ve sanayicilerimiz Etkinlikte hedef kitlemiz: Sanayiciler ve İş Adamları Üniversiteler, akademisyenler Bürokrasi Etkinliğimizde bizi neler bekliyor? Turquality Firmalarının, Design Turkey ve Uluslararası Firmaların Sergileri Konferanslar, Paneller Atölye Çalışmaları Tasarım Yarışmaları İhracatçı birliklerinin düzenlediği 22 tasarım yarışmasının finalistlerinin tasarımları artık Türkiye Tasarım Haftası nda sergilenecek. Türkiye de endüstrinin, tasarımın ve ihracatın buluştuğu tek platform olan Design Turkey için özel bir alan oluşturulacak. Turquality Tasarım Bölgesi oluşturulacak. University of California dan Barcelona School of Design a kadar dünyanın en iyi tasarım okulları, tasarım stüdyoları ve üniversiteler etkinliğe davet edilecek. İstanbul Design Week düzenlenecek. Türkiye Tasarım Merkezleri etkinlikte yer alacak. DOLU DOLU BİR PROGRAM BİZLERİ BEKLİYOR. Bu etkinlikten beklentilerimiz: Sanayiyi ve endüstriyel tasarımla buluşturmak, ( Böylece, sanayimizin gelişmesi adına ortaya somut ve uygulanabilir ürünler çıkar.) Bu etkinlik aracılığıyla, o Katma değerli ürün artışı sağlayacağız, o Ülkemize rekabetçi üstünlük kazandıracağız, o Tasarımın farkındalığını bir kez daha arttıracağız, o Türk tasarımını markalaştıracağız. o Tasarıma yapılan bu yatırımlarla, ekonomimizde hızlandıran etkisi oluşturacak. Her disiplinli çabanın, birden çok ürünü vardır.

8 Bizler TİM olarak Ekonomi Bakanlığı ile beraber, 2008 yılından beri Design Turkey etkinliğini düzenliyoruz. Biliyoruz ki, o Değişime ayak uyduramayan ekonomiler, rekabette geri kalmaya mahkûmdurlar. Tasarımın ülke ekonomisine kazandırdıkları: Katma değerli ürün Yüksek ihracat Rekabetçi üstünlük Marka Gelişen Dünya, Değişen Talepler Bu maksatla, bu yıl Türkiye Tasarım Haftası na start vereceğiz. o Türk Tasarımının gücünü arttıracağız. o Ülkemiz ekonomisine ivme kazandıracağız. Amacımız: Tasarımın bilinirliğinin artması, İhracatçının ve özellikle sanayicinin tasarıma önem vermesi, Tasarlanmış ürünlerin her platformda ihracatçılarımız ve sanayicilerimiz tarafından destek görmesidir. Tasarım dokunduğu her şeye değer katıyor.

9 Etkinlikte Bizi Neler Bekliyor? Etkinlikte hedef kitlemiz: Sanayiciler ve İş Adamları Üniversiteler, akademisyenler Bürokrasi Etkinliğimizde bizi neler bekliyor? Konferanslar, Paneller Atölye Çalışmaları Turquality Firmalarının, Design Turkey ve Uluslararası Firmaların Sergileri Tasarım Yarışmaları İhracatçı birliklerinin düzenlediği 22 tasarım yarışmasının finalistlerinin tasarımları artık Türkiye Tasarım Haftası nda sergilenecek. İstanbul Design Week düzenlenecek. Türkiye de endüstrinin, tasarımın ve ihracatın buluştuğu tek platform olan Design Turkey için özel bir alan oluşturulacak. Turquality Tasarım Bölgesi oluşturulacak. University of California dan Barcelona School of Design a kadar dünyanın en iyi tasarım okulları etkinliğe davet edilecek. Türkiye Tasarım Merkezleri etkinlikte yer alacak. DOLU DOLU BİR PROGRAM BİZLERİ BEKLİYOR.

10 Bir taşla birden çok kuş vuracağız! Bu etkinlikten beklentilerimiz: Sanayiyi ve endüstriyel tasarımla buluşturmak, ( Böylece, sanayimizin gelişmesi adına ortaya somut ve uygulanabilir ürünler çıkar.) Bu etkinlik aracılığıyla, o Katma değerli ürün artışı sağlayacağız, o Ülkemize rekabetçi üstünlük kazandıracağız, o Tasarımın farkındalığını bir kez daha arttıracağız, o Türk tasarımını markalaştıracağız. o Tasarıma yapılan bu yatırımlarla, ekonomimizde hızlandıran etkisi oluşturacak. Her disiplinli çabanın, birden çok ürünü vardır.

11 Sayın Bakanım, Değerli Konuklar, Ünlü Amerikan şair ve yazar Allen Poe ne demiş? Dünyanın gördüğü her büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar, bir tohumdu, en büyük kuş, bir yumurtada gizliydi. Ortaya çıkmamış güzellikler, kabuğunda saklıdır. Üstünde çalıştıkça, mücadele ettikçe, ortaya çıkarlar. Görünür bir hal alırlar. Biliyoruz ki, büyük işler, önemli atılımlar yapabilmemiz için üzerlerinde çalışmamız, mücadele etmemiz gerekiyor.

12 Bizler İhracat ailesi olarak, elele verip ülkemizi, katma değeri yüksek ihracatımızla kalkındıracağız. Tasarımla kalkındıracağız. Bu etkinlik, bir kalkınma atağında önemli bir rol oynayacak. Düzenleyeceğimiz bu etkinliğimizde Ekonomi Bakanlığı na, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu na, Tasarım Vakfı na, Moda Tasarımcıları Derneği ne Ve İstanbul Moda Akademisi ne Kıymetli desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.

13 Ayrıca, bugün Design Turkey yarışmasının başlangıcını da yapıyoruz. Piyasaya çıkmış ürünlerin başvurabildiği bu yarışmaya adresinden başvurabilirsiniz. Yarışmaya başvuran ürünler Uluslararası bir jüri aracılığıyla değerlendirilecek. Başvurular 31 Ağustosa kadar açık olacak. Kazananları ise Tasarım Haftasında açıklayacağız. Sözlerime burada son verirken, Türkiye Tasarım Haftası nın ihracatımıza ve ekonomimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, katılımınız için tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum.