Toprak ve Kaya Zeminlerin Oluşumu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Toprak ve Kaya Zeminlerin Oluşumu"

Transkript

1

2 Toprak ve Kaya Zeminlerin Oluşumu Zeminlerin dayanımı genel olarak parçacıkların fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre değişim gösterir. Bu nedenle zeminlerin türleri ve oluşum süreçleri bilinmesi önemlidir. Zeminleri tanımak ve bu süreci anlamak adına Kaya(ç) döngüsü kullanılmaktadır. Toprak zemin Kayaların fiziksel parçalanması ve/veya kimyasal olarak ayrışması ile oluşur.

3 MI NERALLER NEREDE VE NASIL OLUS UR? Kayac bir veya daha fazla mineralin bir araya toplanmasıyla oluşmuştur. Kayaçlar mineral bileşimine, kimyasal bileşimine ve dokularına veya kayac döngüsu sırasında nasıl oluştuklarına göre 3 genel tür ve aileye ayrılabilirler. Rock Cycle Kaya Dongusu - Magmatik Kayalar (Igneous Rock), Sedimenter Kayalar, Metamorfik kayalar

4 Zemin Çeşitleri Zeminler bu dört ana grupta tanımlanabilir. Bunlar (iri taneden inceye doğru) çakıl, kum, silt, ve kildir. Kumlar ve çakıllar iri taneli zeminler olarak tanımlanır. Killler ve siltler ince taneli zeminlerdir. Zeminler genellikle değişik boyuttaki tanelerin karışımıdır ve bu karışımdaki zemin tiplerinin oranına bağlı olarak sınıflandırılırlar. Zemin içindeki taneler farklı boyut ve şekillerdedir ve bu özellikler mühendislik davranışı üzerinde önemli rol oynar.

5 Tane Boyutu Dağılımının (Grain Size Distribution) Belirlenmesi İki yöntem vardır, birincisi 0,0625mm den büyük kumlu-çakıllı taneler için elek analizi (sieve analysis) (deneyi); ikincisi, 0,0.625 mm den küçük kil ve silt malzemeler için ise hidrometre analizi (deneyi) gerçekleştirilir. Çapı 60 mm den büyük olan taneler kaya parçaları olarak adlandırılır. Tane boyutu dağılımını bir çok sınıflandırma sistemi altında incelenmiştir. Bu ders kapsamında ASTM (American Society for Testing and Materials) altında Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi (USCS-Unified Soil Classification System) olarak tanımlanan ve daha çok karayollarında kullanılan Karayolları Zemin Sınıflandırma Sistemi (AASHTO-American Association of State Highway and Transportation Officials) anlatılacaktır.

6 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) Amaç Zemin numunelerinin, iri ve ince taneli kısımlarının ayrımını yapmak ve standartda belirtilen yöntemlerle tane çaplarının bulunması esasına dayanır. Ayrıca çakıl-kum boyutu, silt-kil boyutu yüzdeleri belirlenmektedir. Kullanılan Standart TS : İnşaat Mühendisliğinde Zemin Lâboratuvar Deneyleri - Bölüm 1: Fiziksel Özelliklerin Tayini Deney Türleri Elek analizi deneyleri, zemindeki kil ve silt miktarına bağlı olarak 2 türde yapılmaktadır. Eğer silt ve kil oranı çok düşük ise kuru elek analizi, değil ise yıkamalı elek analizi yapılır. Dane çapı dağılımının bulunması için yıkamalı eleme metodu Bu metot, bir zeminde, ince kum ve daha iri boyuttaki malzemenin dane çapı dağılımının tayini ile ilgili olup, zemindeki kil ve siltin toplam miktarı da (inceler), bu deney sonuçlarından hesaplanabilir. Dane çapı dağılımının bulunması için kuru eleme metodu Bu metot, bir zeminde ince kum ve daha iri boyuttaki danelerin, dane çapı dağılımının hesaplanması ile ilgili olup, sadece içinde silt ve kil oranı çok düşük olan, böylece sonuçların yıkamalı metottan farksız çıkacağı durumlarda uygulanabilir. Kullanılan Ekipmanlar Deney elekleri, Terazi, Etüv, Porselen pota, Metal tepsi, Bakkal küreği, Beher, Elek fırçaları, Sodyum heksametafosfat,, Lâstik hortum, Elek sarsma makinesi

7 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) Deneyin Yapılışı 1.En büyük tane çapı dikkate alınarak yeterli miktarda numune alınır. 2.Alınan malzeme etüvde 24 saat kurutulur. 3.Numune kuruduktan sonra, içindeki numunelerle birlikte oda sıcaklığına kadar soğumak üzere uygun yerde soğumaya bırakılır. 4.Kuru malzeme tartılır ve not edilir. 5.Geniş bir tepsi içine serilir veya bir kova içine konur ve su ile örtülür. 6.Numuneyi örtmekte kullanılan suyun her bir litresi için 2 g sodyum heksametafosfat katılır ve zeminin tamamen ıslanmasını sağlamak için kabın içindekiler iyice karıştırılır.

8 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) Deneyin Yapılışı 7.Numune son bir kez karıştırıldıktan sonra bulanık su, yavaş yavaş 75 μm lik (no:200) eleğin üzerine aktarılır. İri danelerin 75 μm lik eleğe zarar vermemesi için 75 μm lik eleğin üzerine daha büyük göz açıklıklı ve kalın telli başka bir elek (425 μm veya 2 mm gibi) konularak iri danelerin bu eleğin altına geçmesi önlenir. Eleklerden herhangi birinin aşırı yüklenmemesine dikkat edilmelidir. 75 μm lik elek üzerinde kalan malzeme hiçbir zaman 150 gramı aşmamalıdır. 8. Numuneye yeniden su katılır. Bulanık su, 75 μm elekten geçirilip atılır. Bu yıkama işlemi, 75 μm elekten geçen su duru hale gelinceye kadar sürdürülür.

9 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) 9. Eleklerden kalan malzemenin tamamı tepsilere veya porselen potalara boşaltılır ve (105 ± 5) C sıcaklıklı etüvde kurumaya bırakılır. 10. Etüvden çıkarılan malzeme soğutulur. Tartma işleminden sonra deney değerlendirme föyüne kayıt edilir.

10 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) 10. Etüvden çıkarılan malzeme soğutulur. Tartma işleminden sonra deney değerlendirme föyüne kayıt edilir. 11. Etüvde kurutulan malzeme uygun bir elek serisinden elenir. Eleme mekanik sarsma cihazıyla yapılıyorsa sarsma süresi en az 10 dakika olmalıdır. Her elekte kalan miktar, tekrar el ile son bir kez elenir ve tartılır ve elde edilen kütleler kaydedilir. Not: Madde 5, 6,7,8, 9 ve 10 eğer yıkamalı elek analizi yapılacak ise uygulanır.

11 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test) Her elekte kalan kuru malzeme miktarı tüm numune kuru ağırlığına bölünerek her elekte kalan yüzdeler bulunur. Daha sonra toplam kalan ve toplam geçen yüzdeleri bulunur. Bu değerlere göre de yarı logaritmik dane dağılımı eğrisi çizilir. Wi ağırlığı en üstten sayılarak i sırasındaki eleğin üzerinde kalan zeminin ağırlığı ve W toplam zemin ağırlığı ise i eleğinde kalan zeminin yüzdesi % Kalan W i 100 W % Geçen ise; i % Geçen 100 % Kalan i 1

12 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi Zeminler doğal şartlarında çoğunlukla silt, kil, kum ve çakıl karışık olarak bulunmaktadır. Bu nedenle tane boyutlarının dağılımının incelenmesi için elek analizi sonuçları ile tane boyutu (granülometri) eğrileri kullanılmaktadır. Genel olarak tane boyutu dağılımı üç eğri şeklinde gözlemlenmektedir.

13 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi 1- Kötü derecelenmiş (uniform) (poorly graded) Dik tane boyu dağılım eğrisine sahip malzeme kötü derecelenmiş ama aynı zamanda üniform olarak bilinir.

14 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi 2- İyi derecelenmiş (well graded) Yayvan ve geniş bir aralığı kapsayan zeminler iyi derecelenmiş olarak adlandırılır.

15 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi 3- Kesikli gradasyonlu (uniform) (poorly graded) Belirli bir tane çapı aralığını atlayan zemin tipleridir.

16 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi Dane dağılımı eğrisi çizildikten sonra kritik çaplar D 10, D 30 ve D 60 eğriden okunur. Efektif çap D 10, % 10 düşey eksen değerinden çıkılan yatay doğrunun dane çapı dağılımı eğrisini kestiği noktanın yatay eksendeki karşılık değeridir. Benzer biçimde D 30 ve D 60 değerlerini bulmak için % geçenin % 30 ve % 60 düşey eksen değerlerinden çıkılan yatay doğruların eğriyi kestiği noktalar bulunduktan sonra dane çapı eksenine çizilen düşey doğrulardan D 30 ve D 60 okunur.

17 Elek Analizi Deneyi (Sieve Analysis Test), Sonuçlarının Değerlendirilmesi D 10, D 30 ve D 60 belirlendikten sonra tane dağılım kriterleri olan Uniformluk katsayısı (Uniformity Coefficient) ve eğrilik katsayısı (Coefficient of gradation) Cu<4 olan zemin uniform boyutta tanelerden oluşmuştur Cu=1 aynı boyutta tanelerden oluşan zemindir. Cu>4 iyi derecelenmiş zemin. İyi-derecelenmiş zeminler için, 1<Cc<3 Eğer 1>Cc or 3<Cc, ise zemin aralıklı-derecelenmiş zemindir. D10 zeminin efektif tane çapıdır. Elek analizi sonucunda eğrilerin sola yaklaşması ince taneli malzemelere işaret eder.

18 Çinicioğlu Örnek5: Çözüm: Zemin A ince taneli zemindir. Zemin B iri taneli zemindir. Zemin C kötü derecelenmiş zemindir. Zemin D iyi derecelenmiş zemindir. Zemin E de eksik tane boyutları vardır ve aralıklı derecelenmiş zemindir.

19 Çinicioğl u Zemin A: Çözüm(devam): Çakıl% Kum=100-88=12% İnce tane=88% ZeminB: Çakıl=100-64=36% Kum=64-2=62% İnce tane=2% Zemin C: Çakıl=0% Kum=100% İnce tane=0% ZeminD: Çakıl=100-88=12% Kum=88-40=48%

20 Tane şekilleri Silt, kum ve çakıl tanelerinin şekilleri çok köşeli ile yuvarlak arasında değişkendir. Köşeli taneler oluştuğu ana kaya etrafında bulunrken, yuvarlak taneler ise taşınma sırasında aşınma geçirme izlerine sahip olarak uzaklarda bulunurlar. Microphotographs showing various grain shapes of soil particles (Cho et al. 2006). (a) glass beads (b) and (c) ASTM 20/30 sand D 0.6mm; (d) Ticino sand D = 0.33mm; (e) crushed granite D = 0.35mm; and (f) fine particle from crushed granite D 0.08mm.

21 Tane şekilleri Silt, kum ve çakıl tanelerinin şekilleri çok köşeli ile yuvarlak arasında değişkendir. Köşeli taneler oluştuğu ana kaya etrafında bulunrken, yuvarlak taneler ise taşınma sırasında aşınma geçirme izlerine sahip olarak uzaklarda bulunurlar. Köşeli tanelerin bir birleri etrafında kaymaları daha zor olduğundan kesme dayanımları daha yüksektir. Karayolları temel malzemesi olarak kullanılan agregalar özellikle köşeli olarak seçilir veya kaya kırıcısından geçirilen kayalardan elde edilir.

22 İnce Taneli Zeminler Killer 75 μm lik elekten geçen zeminler siltli ve killi zeminler olarak adlandırılır. Silt, kum veya çakıldan oluşan zeminler fiziksel ve orta derece kimyasal bozuşma süreçlerinin sonucudur ve ana kayalarının kimyasal yapılarını büyük ölçüde muhafaza ederler. Killi zeminler ise büyük oranda kimyasal bozuşma geçirerek ana kayadan oldukça farklı yeni bir mazlemeye dönüşür. Böylelikle killer diğer zeminlerden oldukça farklı özelliklerde olabilir.

23 İnce Taneli Zeminler Killer 75 μm lik elekten geçen zeminler siltli ve killi zeminler olarak adlandırılır. Silt, kum veya çakıldan oluşan zeminler fiziksel ve orta derece kimyasal bozuşma süreçlerinin sonucudur ve ana kayalarının kimyasal yapılarını büyük ölçüde muhafaza ederler. Killi zeminler ise büyük oranda kimyasal bozuşma geçirerek ana kayadan oldukça farklı yeni bir mazlemeye dönüşür. Böylelikle killer diğer zeminlerden oldukça farklı özelliklerde olabilir.

24 İnce Taneli Zeminler Killer Killi zeminler ise büyük oranda kimyasal bozuşma geçirerek ana kayadan oldukça farklı yeni bir mazlemeye dönüşür. Böylelikle killer diğer zeminlerden oldukça farklı özelliklerde olabilir. Clay is the common name for a number of fine-grained, earthy materials that become plastic when wet. One of the common processes of clay formation is the chemical decomposition of Potassium feldspar.

25 İnce Taneli Zeminler Killer Birkaç farklı kimyasal bozuşma (chemical decomposition) kil minerallerinin oluşmasını sağlar. Bunların başında potasyum feldpsat mineralinin bozuşmasıdır. Bu süreç: Su atmosferden düşerken veya zeminden süzülürken bünyesine karbondioksit almaya başlar (Karbondioksitin hidratasyonu) ve H2CO3 asiti ortaya çıkar. Bu karbonik asit (H2CO3) ile feldspat minrealleri reaksiyona girerek kil ve silis minerallerini ortaya çıkarır.

26 26 İnce Taneli Zeminler Killer The contact of rocks and water produces clays, either at or near the surface of the earth (from Velde, 1995). Rock +Water Clay For example, The CO 2 gas can dissolve in water and form carbonic acid, which will become hydrogen ions H + and bicarbonate ions, and make water slightly acidic. CO 2 +H 2 O H 2 CO 3 H + +HCO 3 - The acidic water will react with the rock surfaces and tend to dissolve the K ion and silica from the feldspar. Finally, the feldspar is transformed into kaolinite. Feldspar + hydrogen ions+water clay (kaolinite) + cations, dissolved silica 2KAlSi 3 O 8 +2H + +H 2 O Al 2 Si 2 O 5 (OH) 4 + 2K + +4SiO 2 Note that the hydrogen ion displaces the cations.

27 İnce Taneli Zeminler Killer Bu bozuşma sürecinde levha benzeri kimyasal yapılar ortaya çıkar. İki yaygın çeşit levha vardır, silica tetrahedron ( 4 yüzeyli silis levhaları) ve alumina octahedron (sekiz yüzeyli alumin levhalar).

28 İnce Taneli Zeminler Killer Bu levhalar ve farklı minerallerin çeşitli diziliş şekilleri sonucu ortaya bir çok kil çeşidi çıkmıştır. En yaygın olarak bilinen kil çeşitleri Kaolinite, Montmorillonite ve İllite dir. Aralarındaki fark içerdikleri levha sayısı ve bağlanma çeşididir. MONTMORİLLONİTE Silis ve alümin levhaların oluşturduğu tabakalardan oluşur. H2O katmanları ve değişebişir iyonlardan oluşan van der Wals kuvvetleri ile bağlıdır. Tabakalar arasındaki bağ çok zayıf ve boşlukludur, bu nedenle çok fazla su almaya müsaittir ve bu alınan su killerin şişmesine ve dayanımının azalmasına neden olur. Bunun yanında şişme özelliği ve kuma göre daha düşük geçirgenlik özelliğine sahip olması ile sondaj kuyularınınn duvarlarını tutmak ve yalıtım için kullanılmaktadır. KAOLINITE Silis ve alümin levhaların birleşmesinden oluşur. Tabakalar hidrojen bağları ile tutulu olduğundan kararlı bir yapıya sahiptir. Islatıldığı zaman fark edilecek derecede şişmez. ILLITE Silis ve alümin levhaların oluşturduğu tabakaların potasyum iyonları ile birleşmesi sonucu oluşur. Kaolinit den daha zayıf montmorillonitden daha güçlü bağlara sahiptir. Su aldığı zaman az şişme gösterir.

29 Killerin Özellikleri Kil taneleri çok küçük olmasına rağmen yüzey alanının kütleye oranı (özgül yüzey) çok yüksektir 800 m2/gr (3,5 gr ının yüzey alanı bir futbol sahasına eşittir). Yüzey alanları yüksek olduğundan su moleküllerinin bağlanması için daha fazla olanak ortaya çıkar ve su alma potansiyelleri çok yükek olabilir. Su muhtevasına bağlı olarak mühendislik özellikleri değişiklik gösterir.

30 İnce Taneli Zeminlerin Fiziksel Özellikleri Silt ve killer #200 nolu elekten geçen malzemeler olarak da tanımlanabilmekte ve ince taneli-fine grained zeminler olarak adlandırılmaktadırlar. Hidrometre deneyi ile partikül boyutuna dayanarak bir sınıflama yapılabilir ancak bu sınıflama mekanik özellikleri tam yansıtamayacağından çok faydalı olamayacaktır. Bu iki malzemeyi birbirinden ayırabilmek için malzemelerin plastisite (plasticity) özelliği kullanılmaktadır. Plastisite: bir zeminin su muhtevasının değişmesine bağlı olan tepkileri tanımlar. Plastiklik kırılmadan şekil verilebilmeyi ifade eder. Bu özellik kum çakıl gibi iri taneli ve taneleri arasında yapışma-çekme kuvveti (kohezyon) olmayan zeminlerde (non-cohesive soils) görülmez. Bir zemine su ilavesi ile kıvam sert ve rijitten yumuşak ve bükülgene dönüşebiliyorsa zeminin plastisite özelliğine sahip olduğu söylenebilir.

31 Hacim-Su içeriği ilişkileri ve Kıvam Limitleri 1900 lü yıllarda İsveçli zemin bilim adamı Albert Atterberg su içeriği ve zemin kıvamı (consistency) arasındaki ilişkiyi tanımlamak için bir yöntem/yaklaşım geliştirmiştir. Bu yaklaşıma göre çok düşük su muhtevasında (low moisture content) zemin katı (solid) davranışı gösterir, su muhtevası çok yüksek olduğu zaman zemin su gibi akar ve sıvı (liquid) olarak ifade edilir. Katıyla sıvı arasında da yarıkatı (semi solid) ve Plastik durum (yumuşak) bulunmaktadır.

32 Hacim-Su içeriği ilişkileri ve Kıvam Limitleri Katı Durum: Zemin su aldığı zaman hacminde değişiklik olmaz. Zemin deforme olmadan kırılır (gevrek durum). Yarı-Katı Durum: Deformasyonlar kalıcıdır, çatlak oluşmadan şekil vermek zordur. Plastik durum: Deformasyonlar çatlak ve kırılma gözlemlenmeden oluşur ve sonunda kopma meydana gelir. Sıvı durum: Sıvıya yakın durumdur, akışkan halde ve çok yumuşak kıvamdadır.

33 Hacim-Su içeriği ilişkileri ve Kıvam Limitleri SINIRLAR SL: Shrinkage limit(büzülme-rötre sınır): Suyun azalması ile hacimde daha fazla bir azalma olmaz. Su artışı ile hacimde artış gözlemlenir. PL: Plasticity limit(plastisite sınırı): Yarı katı halden plastik hale geçişin olduğu sınırdır. It is the minimum moisture content at which the soil can be rolled into a thread of 3mm diameter without breaking up. LL: is the lowest water content at which the soil exhibits plastic behavior.

34 I NDEKSLER PI: Plasticity Index: Plastisite İndeksi: Zeminin plastik davrandığı su muhtevası aralığı. PI = LL PL I p = w L - w p Kil içeriği yüksek zeminlerde bu plastik durum geniş su muhtevası aralığında gözlemlenir ve bu nedenle plastisite indeksleri yüksektir. LI: Liquidity index: Likitlik indeksi: Mevcut su içeriğinin plastik limit ile karşılaştırılması ve plastisite indeksine oranı. LI = I L = (w-w p ) / I p = (w - PL) / PI = (w-pl)/ (LL PL) = (ww p ) / (w L - w p ) Böylelikle LI = 1 iken su muhtevasının likit limite eşit, 0 iken de plastik limite eşit olduğu anlaşılır. Hacim-Su içeriği ilişkileri ve Kıvam Limitleri Likit Limit(LL) ve Plastik Limits (PL) Atterberg limitleri olarak adlandırılırlar. Bu isim bunları bulan İsveçli bilim adamı, Atterberg (1911) onuruna verilmiştir. Atterberg limitleri yardımıyla mühendisler zeminin plastisitesi ve değişik su muhtevalarındaki kıvam durumu hakkında sayısal değerlendirme yapabilirler.

35 I NDEKSLER CI: Consistency Index: Mevcut su içeriğinin likit limit ile karşılaştırılması ve plastik limite oranı. CI = I L = (LL-w)/ (LL PI) = (w L -w) / (w L - I p ) Hacim-Su içeriği ilişkileri ve Kıvam Limitleri Activity: Aktivite: Zeminlerin plastisitesi killerin etrafında bulunan emili su taneciklerinden kaynaklandığından dolayı likit limit ve plastik limit doğrudan kil yüzdesi ile orantılıdır. Skepmton (1953) plastisite indeksinin kil yüzdesi ile arttığını tespit etmiştir. Bunu da killi zeminlerin aktivitesi olarak adlandırmıştır. J= 0,002 mm den küçük tanelerin kütlesinin tüm kütleye oranı (kil yüzdesi)

36 İnce Taneli Zeminlerin İndeks Özellikleri Değişik plastisite indeksine sahip zeminlerin özellikleri (Sowers, 1979) Plasticity Index, PI Classification Visual-Manual identification of dry sample 0-3 Nonplastic Falls apart easily 3-15 Slightly plastic easily crushed with fingers > 30 Medium plastic Highly plastic difficult to crush with fingers impossible to crush with fingers Description of soil state Liquidity Index, LI < 0 0 < LI < 1 > 1 Description of soil state Semisolid state Plastic state Liquid state

37 ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ LİKİT LİMİT DENEYİ Amaç Zemin örneklerinin likit limitinin (ω L ) belirlenmesi amacıyla yapılır. Likit limit, zeminin likit limit deneyi ile ölçülen, plâstik durumdan akıcı duruma geçtiği andaki su muhtevasıdır. Kullanılan Standart TS : İnşaat Mühendisliğinde Zemin Lâboratuvar Deneyleri - Bölüm 1: Fiziksel Özelliklerin Tayini Kullanılan Ekipmanlar Sert plastik tabanlı standart likit limit deneyi aleti (Resim 1) Standart oyuk açma bıçağı Yarı-logaritmik grafik kağıdı Spatula Damıtık su dolu plastik şişe Üzerleri numaralandırılmış küçük metal veya cam kaplar 110(±5) C sıcaklığındaki bir etüv 425 μm lik (40 numaralı) elek ve tava Metal veya plastik bir cetvel Terazi

38 Deneyin Yapılışı ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ LİKİT LİMİT DENEYİ μm lik (40 numaralı) elekten elenmiş yaklaşık 200 gr numune alınır. Numune bir kap içerisine konularak çok az miktarlarda damıtık su kademeli olarak numuneye ilave edilir ve her defasında iyice karıştırılır. 2- Casagrande aletinin içine hazır durumdaki numuneden spatula ile bir miktar alınarak tasın içerisine yerleştirilir. 3- Yerleştirme sırasında numunenin içinde hava kabarcıkları kalmamasını özen gösterilir. Tas içerisine yerleştirilen numunenin yüzeyi yatay olacak şekilde düzeltilir. Tas içine yerleştirilen numunenin en kalın kısmı yaklaşık olarak 1 cm olmalıdır. 4- Unutulmaması gereken metal kapların boş ağırlıklarının önceden tespit edilmesi gerekmektedir.

39 ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ LİKİT LİMİT DENEYİ Deneyin Yapılışı 4- Tas içerisine yerleştirilen numunenin ortasından standart oyuk açma bıçağı ile bir oyuk açılır. Numunenin içerisinde oyuk açılırken özen gösterilmeli ve gayet düzgün olması sağlanmalıdır. Bu işlem oldukça çabuk yapılmalı ve numunenin kurumasına müsaade edilmemelidir. 2- Numune dolu kap yanındaki kol vasıtasıyla 1 cm. yükseklikten tekrar tekrar düşürülür ve oyuk 1,25 cm boyunca dığında düşürme işlemi sonlandırılır ve vuruş sayısı not alınır.

40 Deneyin Yapılışı ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ LİKİT LİMİT DENEYİ Alet durdurulduktan sonra 1 cm lik kapanmanın olduğu bölgeden 30 g numune, (10 g dan daha az olmamalıdır) alınarak küçük metal bir kaba konulur gr hassasiyetinde bir terazide tartılarak kütlesi kaydedilir ve su muhtevasının belirlenir. Toplam olarak en az beş defa uygulanır. Başlangıçta seçilen su ve deney sırasında eklenen su miktarları, elde edilen düşüş sayılarının 10 ile 50 arasında eşit aralıklarla dağılması sağlanacak biçimde ayarlanmalıdır. Deney, numunenin su muhtevası artırılarak yürütülmelidir. Sonuçta su muhtevası vuruş sayısı grafiği çizilir. Tanım olarak, oyuğun 1,25 cm. boyunca kapanması için 25 vuruşun gerektiği su muhtevası değeri likit limit değeri olarak belirlenir.

41 ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ PLASTİK LİMİT DENEYİ Amaç Zemin örneklerinin plastik limitinin (ω P ) belirlenmesi amacıyla yapılır. Plastik limit, ıslak zeminin yoğrulma sırasında yüzeyinde çatlakların belirdiği andaki su içeriği olarak tanımlanır. Plastik formdan, gevşek-katı forma geçiş şartları içinde bulunan zeminin kıvamı plastik limit ile belirlenir. Kullanılan Ekipmanlar Metal veya cam kaplar Terazi 110 (±5) C sıcaklıkta bir etüv (fırın) Geniş bir cam levha 3 mm çapında tel bir çubuk

42 ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ PLASTİK LİMİT DENEYİ Deneyin Yapılışı 1- Likit limit deneyi için hazırlanmış numuneden bir miktar alınır. 2- Numune cam levha üzerine konulup, avuç içi ile yuvarlamak suretiyle zemin çubukları haline getirilmeye çalışılır. 3- Zemin çubukları 3 mm çapında silindirik çubuklar haline gelmeden çatlamalar oluşursa, numune üzerine çok az miktarda damıtık su ilave edilerek yoğrulur ve 2 numaradaki işlem tekrarlanır. 4- Zemin çubukları 3 mm çapında silindirik çubuklar haline geldiğinde çatlamalar hala oluşmamışsa, numune parmaklar arasında yoğrularak havalandırılıp su içeriği azaltılarak b şıkkındaki işlem tekrarlanır.

43 Deneyin Yapılışı ATTERBERG LİMİT DENEYLERİ PLASTİK LİMİT DENEYİ 1- Tanım olarak zeminin 3 mm çapında 7-8 cm uzunluğunda silindirler halinde inceltilebildiği su muhtevası plastik limit değeridir. 2- Deney en az iki kez yapılmalıdır

44 Rötre Limiti Tayini SL: Shrinkage limit(büzülme-rötre sınır): Suyun azalması ile hacimde daha fazla bir azalma olmaz. Su artışı ile hacimde artış gözlemlenir. Diğer bir tabir ile zeminin minimum hacime eriştiği andaki su muhtevası olarak da tarif edilir. SL = w i (%) D w l (%) w i = ilk durumdaki su muhtevası D w l = ilk durumdaki su muhtevası ile rötre limitindeki su muhtevasu farkı Zeminin kuru hacmini bulmak için civa dolu kap kullaılır.

45 Zeminlerin Sınıflandırılması Mühendislerin ortak bir dili konuşabilmesi ve zeminlerin özellikler i hakkında fikir sahibi olabilmek için zemin sınıflandırma sistemleri geliştirilmiştir. Bu sınıflandırmada genellikle zeminin dokusu (texture of soil) dış görünümüne ve içindeki partiküllerin boyutlarına göre değerlendirilir. 1- USDA TEXTURAL CLASSIFICATION (United States Department of Agriculture) Üçgen sınıflandırma olarak da geçer, tane boyutları ve ağırlık oranlarını belirlenerek elde edilir. İri parçalar > 2,00 mm Kumlu zeminler 0,05 2,00 mm Silt 0,002 0,05 Kil <0,002 mm Loam : Lom : Kum, kil, silt karışımlarını içeren zemin türü.

46 Zeminlerin Sınıflandırılması AASHTO (American Association of State Highway and Transportation Officials) (Amerika devlet karayolu ve ulaştırma idareleri birliği) Killi zeminlerde plastisite önemli bir rol oynadığından sadece yüzdece oran kullanılarak yapılan sınıflandırma yeterli olmamaktadır. Grup sınıflaması ve grup indeksi vermek için hem tane boyu dağılımı hem de Atterberg limitleri kullanılır. Tablo ikiye ayrılır #200 elekten geçen miktar %35den az ise Granüler malzeme fazla ise siltli killi (ince taneli) malzeme olarak ayrılır. A1 to A3 Granular Materials ( 35% passes #200 Sieve) Using LL and PI separates silty materials from clayey materials (only for A2 group) A4 to A7 Silt-Clay Materials ( 36% passes #200 Sieve) Using LL and PI separates silty materials from clayey materials General Notes: A-1 materials are well graded, whereas A-3 soils are clean, poorly graded sands. A4 & A5 are generally silts, A6 & A7 are generally clays.

47 AASHTO (American Association of State Highway and Transportation Officials) (Amerika devlet karayolu ve ulaştırma idareleri birliği) İri taneli ince taneli ayrımını yaptıktan sonra gruplar Atterberg limit değerlerine ve elekten geçen yüzdelere göre alt gruplara ayrılır.

48 Zeminlerin Sınıflandırılması Arthur Casgrande (1942) tarafından havaalanlarının yapımı için geliştirilen ve ASTM D2487 sdandardı haline getirilmiş sistemdir. Grup sınıflaması ve grup indeksi vermek için hem tane boyu dağılımı hem de Atterberg limitleri kullanılır. İki ana grup iki yan grup (4 grup) ve alt sınıflardan oluşur. Ağırlıkça malzemenin %50 den azı #200 elekten geçiyorsa iri taneli çoğu geçiyorsa ince taneli. Dört Ana grup :Four major divisions: USCS (Unified Soil Classification System) (Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi) Grup İsmi Group Name 1) İri Taneliler: Coarse-grained 1-1) Çakıl Gravel G 1-2) Kum Sand S 2) İnce Taneliler: Fine-grained 2-1) Silt Silt M 2-2) Kil Clay C 3) Organik zeminler: Organic soils O 4) Bataklık zemin (Turba): Peat P Boulders Cobbles Gravel Sand Silt and Coarse Fine Coarse Medium Fine Clay 300 mm 75 mm 19 mm No mm No.10 No.40 No mm 2.0 mm mm

49 Zeminlerin Sınıflandırılması USCS (Unified Soil Classification System) (Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi) Dört Ana grup :Four major divisions: Grup İsmi Group Name 1) İri Taneliler: Coarse-grained 1-1) Çakıl Gravel G 1-2) Kum Sand S 2) İnce Taneliler: Fine-grained 2-1) Silt Silt M 2-2) Kil Clay C 3) Organik zeminler: Organic soils O 4) Bataklık zemin (Turba): Peat P Gradation symbols: W: Well-graded P: Poorly-graded Fine Component C: Clayey M: Silty Liquid limit symbols: H: High LL (LL>50) Yüksek plastisiteli L: Low LL (LL<50) Düşük plastisiteli Boulders Cobbles Gravel Sand Silt and Coarse Fine Coarse Medium Fine Clay 300 mm 75 mm No.4 No mm 4.75 mm No.10 No mm 2.0 mm mm

50 USCS (Unified Soil Classification System) (Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi) Grup isminde zemin tipinin pozisyonu onun göreceli önemini ifade eder GC Esas zemin tipi (gravel - çakıl) Sıfat= ikincil derecedeki bileşen (veya esas zemin tipini tanımlar) (kil)

51 USCS (Unified Soil Classification System) (Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi) Plastisite grafiğinde 3 çizgi bulunur Plastisite Grafiği %50 LL çizgisi: yüksek plastisite ile düşük plastisiteyi ayırır. A çizgisi: Killi ve siltli bölgeleri ayırır. U çizgisi: Kontrol çizgisidir, sonuçlar bu çizginin üzerinde olursa deney sonuçlarının yanlış çıkma olasılığı yüksektir ve deneyler tekrarlanmalıdır

52 A, B, C, ve D zeminleri için tane çapı dağılımı aşağıda verilmiştir. Örnek 8: Percentage smaller Sieve size (mm) Soil A Soil B Soil C Soil D , , , , , , Zemin C nin likit limiti %26 ve plastisite indeksi %9 dur. Zemin D nin likit limiti %42 ve plastisite indeksi %18 dir. a)a, B, ve C zeminlerinin üniformluk katsayıları ve derecelenme katsayılarını bulunuz. b) Bu dört zemini sınıflandırınız.

53 Percentage finer Çözüm: Öncelikle tane çapı dağılım eğrisi çizilir. Percentage smaller Sieve size (mm) Soil A Soil B Soil C Soil D , , , , , , particle size (mm) A B C D

54 Çözüm (dev.): Percentage finer C u C c D 60 D 10 D 30 2 D 10 D 60 particle size (mm) Soil D 10 D 30 D 60 C u C c A B C A B C D

55 USCS (Unified Soil Classification System) (Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi) Grup isminde zemin tipinin pozisyonu onun göreceli önemini ifade eder GC Esas zemin tipi (gravel - çakıl) Sıfat= ikincil derecedeki bileşen (veya esas zemin tipini tanımlar) (kil)

56 Percentage finer Çözüm (dev.): particle size (mm) Zemin A 100% iri tanelilerden oluşur (65% çakıl; 35% kum) ve GW: iyi derecelenmiş çok kumlu çakıl olarak adlandırılır. A B C D Particle Diameter (mm) Soil Classification ( - ) Coarse gravel Fine gravel Coarse sand Medium sand Fine sand < Fines (silt + clay)

57 Percentage finer Çözüm (dev.): particle size (mm) A B C D Particle Diameter (mm) Soil Classification ( - ) Coarse gravel Fine gravel Coarse sand Medium sand Fine sand < Fines (silt + clay) Zemin B de 97% iri malzeme (95% kum boyutu; 2% çakıl boyutu ve 3% ince tane) SP olarak adlandırılır: Kötü derecelenmiş kum.

58 Percentage smalle Çözüm(dev.) Particle Diameter Soil Classification (mm) ( - ) Coarse gravel Fine gravel Coarse sand Medium sand Fine sand < Fines (silt + clay) Zemin C 63% iri taneli (37% çakıl, 26% kum) ve 37% ince taneli malzeme içerir, A hattının üzerindedir. GC olarak sınıflandırılır: Kum içeren killi çakıl particle size (mm) A B C D LL = 26 PI = 9

59 Percentage smalle Çözüm(dev.): Particle Diameter Soil Classification (mm) ( - ) Coarse gravel Fine gravel Coarse sand Medium sand Fine sand < Fines (silt + clay) Zemin D 96% ince malzeme (4% kum boyutu; 96% ince) ve plastisite kartı kullanılarakzemin CL dir particle size (mm) A B C D LL = 42 PI = 18

60 Faydalanilan Kaynaklar Zemin Mekaniği I - Prof. Dr. S. Feyza Çinicioğlu - Notlar Das Principles Geotechnical Engineering (Ch. 3)

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ)

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) Amaç Zemin örneklerinin likit limitinin (ω L ) belirlenmesi amacıyla yapılır. Likit limit, zeminin likit limit deneyi ile ölçülen, plâstik durumdan akıcı

Detaylı

Zeminlerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. Saadet Berilgen

Zeminlerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. Saadet Berilgen Zeminlerin Sınıflandırılması Yrd. Doç. Dr. Saadet Berilgen Ders İçeriği Zemin Sınıflandırma Sistemleri USCS AASHTO USDA USCS Classification System Geoteknik Mühendisliğinde Sınıflandırmanın Rolü Sınıflandırma

Detaylı

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ 1 DANE ÇAPI DAĞILIMI (GRANÜLOMETRİ) 2 İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Dane Çapına Göre Sınıflandırılması Kohezyonlu Zeminler Granüler

Detaylı

3. MÜHENDİSLİK AMAÇLI TOPRAK SINIFLANMASI

3. MÜHENDİSLİK AMAÇLI TOPRAK SINIFLANMASI 3. MÜHENDİSLİK AMAÇLI TOPRAK SINIFLANMASI AMAÇ Basit indislerle benzer davranışa sahip toprak gruplarının oluşturulması ve sınıflanması, mühendislik özelliklerini kestirmek ve genel olarak mühendisler

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri. Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri. Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN Ders İçeriği Kıvam (Atterberg) Limitleri Likit Limit, LL Plastik Limit, PL Platisite İndisi,

Detaylı

Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı

Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı 0423111 Ders: 4 Zeminlerin Sınıflandırılması Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Geoteknik Mühendisliği nde Sınıflandırmanın Önemi Genellikle arazi zemin etüdlerini

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİNLERDE LİKİT LİMİT DENEYİ

Detaylı

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ 2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Topraktaki Üç Faz S : Katı W: Sıvı Su A: hava hava Zemin taneleri Faz Diyagramı V t =V v +V s =(V a +V w )+V s M t =M w +M s Hacim Oranları (1) Boşluk oranı (Void ratio),

Detaylı

ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI

ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI Sınıflandırma; zemini birkaç harf veya sayı ile isimlendirerek ortak bir dil oluşturma işlemidir. TÜRK STANDARDI TS1500/2000 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

Ders: 2 Zeminlerin Endeks Özellikleri-Kıvam Limitleri. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı

Ders: 2 Zeminlerin Endeks Özellikleri-Kıvam Limitleri. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı 0423111 Ders: 2 Zeminlerin Endeks Özellikleri-Kıvam Limitleri Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Zeminlerin Endeks Özellikleri Zeminleri daha iyi tanımlayabilmek

Detaylı

Ders: 1 Zeminlerin Endeks Özellikleri. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı

Ders: 1 Zeminlerin Endeks Özellikleri. Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı 0423111 Ders: 1 Zeminlerin Endeks Özellikleri Doç. Dr. Havvanur KILIÇ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Zeminlerin Oluşumu Temel zemini; masif kaya ve kayaların parçalanarak gelişmesinden

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ATTERBERG LİMİTLERİ DENEYİ Bşluklardaki suyun varlığı zeminlerin mühendislik davranışını, özellikle de ince taneli zeminlerinkini etkilemektedir. Bir zeminde ne kadar su bulunduğunu (ω) bilmek tek başına

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ATTERBERG LİMİTLERİ DENEYİ Bşluklardaki suyun varlığı zeminlerin mühendislik davranışını, özellikle de ince taneli zeminlerinkini etkilemektedir. Bir zeminde ne kadar su bulunduğunu (ω) bilmek tek başına

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI. Yrd. Doç. Dr. SAADET A. BERİLGEN

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI. Yrd. Doç. Dr. SAADET A. BERİLGEN ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI Yrd. Doç. Dr. SAADET A. BERİLGEN 1 Temel zemini; masif kaya ve kayaların parçalanarak gelişmesinden doğan ufak daneciklerin yığınından oluşmuştur. Zeminler, kayaların ayrışarak

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_6 INM 305 Zemin Mekaniği Zemin Sınıflama Sitemleri Uygulamaları ve Karşılaştırmalar Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu

Detaylı

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi

AGREGA GRONULÜMETRİSİ. Sakarya Üniversitesi AGREGA GRONULÜMETRİSİ Sakarya Üniversitesi Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılım) Agrega yığınında bulunan tanelerin oranlarının belirlenmesine granülometri denir. Kaliteli yani, yüksek mukavemetli

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar II Mamlouk/Zaniewski, Materials for Civil and Construction Engineers, Third Edition. Copyright 2011 Pearson Education, Inc. 5.8. Agrega Elek Analizi Mamlouk/Zaniewski,

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_5 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerin Sınıflandırılması Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Yalıncak 61117 TRABZON / TÜRKİYE Tel : 0462 334 1105 Faks : 0462 334 1110 E-Posta : dsi22@dsi.gov.tr Website : www.dsi.gov.tr Sertleşmiş

Detaylı

Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları. Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA)

Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları. Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Zeminler Zeminler iri daneli ve ince daneli olarak iki ana grupta incelenebilir. İri daneli malzemeler

Detaylı

Zeminlerin Kıvam Limitlerinin Ölçümünde Ortamdaki Kumların Değerlendirmeye Etkileri *

Zeminlerin Kıvam Limitlerinin Ölçümünde Ortamdaki Kumların Değerlendirmeye Etkileri * İMO Teknik Dergi, 9 471-4715, Yazı 8 Zeminlerin Kıvam Limitlerinin Ölçümünde Ortamdaki Kumların Değerlendirmeye Etkileri * Zeki GÜNDÜZ* Uğur DAĞDEVİREN** ÖZ Ulusal ve uluslararası zemin sınıflandırma sistemlerinde,

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33)

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) 1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye tabi tutulacak malzeme de aranılacak en önemli özellik alındığı kaynağı tam olarak temsil etmesidir. Malzeme kaynağın özelliğini temsil

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MADEN ĠġLETME LABORATUVARI ArĢ. Gör. ġener ALĠYAZICIOĞLU AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ AGREGA DARBE DAYANIMI DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karģı gösterdiği dirençtir. Kayacın kullanım alanlarının belirlenmesinde darbe dayanımının

Detaylı

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ 5. Geoteknik Sempozyumu 5-7 Aralık 2013, Çukurova Üniversitesi, Adana GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ DISPERSIBILITY TESTS ON GAZİANTEP CLAYS Mateusz WISZNIEWSKI 1 Ali Fırat

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ. Laboratuvara Giriş ve Zemin Sınıfları

ZEMİN MEKANİĞİ. Laboratuvara Giriş ve Zemin Sınıfları ZEMİN MEKANİĞİ Laboratuvara Giriş ve Zemin Sınıfları 1. Amacı Zemin mekaniği laboratuvarı hakkında genel bilgi Zemin sınıfları ve arasındaki temel farklar 2. Numune Örselenmiş Numune Fiziksel Özellikleri

Detaylı

Yapı veya dolgu yüklerinin neden olduğu gerilme artışı, zemin tabakalarını sıkıştırır.

Yapı veya dolgu yüklerinin neden olduğu gerilme artışı, zemin tabakalarını sıkıştırır. 18. KONSOLİDASYON Bir mühendislik yapısının veya dolgunun altında bulunan zeminin sıkışmasına konsolidasyon denir. Sıkışma 3 boyutlu olmasına karşılık fark ihmal edilebilir nitelikte olduğundan 2 boyutlu

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş zemin örneğinin doğal kütlesi 165 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi 153 g dır.

Detaylı

MÜHJEO 2017: Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu, Ekim 2017, ÇÜ, Adana

MÜHJEO 2017: Ulusal Mühendislik Jeolojisi ve Jeoteknik Sempozyumu, Ekim 2017, ÇÜ, Adana Dane Boyu Dağılımında Ağırlık-Hacim İlişkisinin Zemin Sınıflaması Üzerine Etkisi Research on Effects of Classification between By Weight-By Volume in Particle Size Distribution M. Mutlutürk *, D. Hiçyılmaz

Detaylı

şeklinde ifade edilir.

şeklinde ifade edilir. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 21 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I ANDREASEN PIPETTE YÖNTEMİ İLE TANE BOYU DAĞILIMININ BELİRLENMESİ 1. AMAÇ Geleneksel labaratuvar elekleriyle elenemeyecek kadar küçük tane boylu malzemelerin

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Zemin Mekaniği Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd.Doç.Dr. M.Haluk Saraçoğlu e-posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr Posta

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1500 Aralık 2000 ICS 93.020 1. Baskı İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE ZEMİNLERİN- SINIFLANDIRILMASI Classificaiton of so in for civil engineering purposes TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

Detaylı

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ

KTU MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI Arş. Gör. Şener ALİYAZICIOĞLU LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ LOS ANGELES AŞINMA DENEYİ Tanım: Darbe dayanımı, standart boyutlardaki kayaçların belirli bir doğrultuda darbelere karşı gösterdiği dirençtir. Kayaç malzemesinin darbe ve aşınma gibi etkilere karşı dayanıklılığının

Detaylı

İnce Daneli Malzeme Kalınlığının, Dane Çapının ve Şev Eğiminin Taşıma Gücüne Etkisi

İnce Daneli Malzeme Kalınlığının, Dane Çapının ve Şev Eğiminin Taşıma Gücüne Etkisi Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt: 8 Sayı: 1 s. 95-100, 2005 Vol: 8 No: 1 pp. 95-100, 2005 İnce Daneli Malzeme Kalınlığının, Dane Çapının ve Eğiminin Taşıma Gücüne Etkisi Servet YILDIZ, Oğuzhan

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları. Bu derste...

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları. Bu derste... JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları Bu derste... Toprak zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin anlaşılması Toprak zeminlerin gerilim-deformasyon davranışlarının tanımlanması Toprak zeminlerde konsolidasyon

Detaylı

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti.

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. DÖKÜM KUMLARININ ELEK ANALİZİ 1. DENEYİN AMACI Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. 2. TEORİK BİLGİLER Döküm tekniğinde ergimiş metalin içine döküldüğü kalıpların

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

KUM TANE BOYUTU VE DAĞILIMININ ELEK ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ

KUM TANE BOYUTU VE DAĞILIMININ ELEK ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ KUM TANE BOYUTU VE DAĞILIMININ ELEK ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ 1. DENEYİN AMACI Kalıp kumlarının ana maddesi silistir. Silis ise bir silisyum oksididir ( SiO2 ), çok sert ve 1700 C sıcaklıklara kadar dayanır.

Detaylı

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi Deney No: 3 Deney Adı: Agregalarda Elek Analizi Deneyin yapıldığı yer: Yapı Malzemeleri Laboratuarı Deneyin Amacı: Agrega yığınındaki taneler çeşitli boyutlardadır. Granülometri, diğer bir deyişle elek

Detaylı

LABORATUVAR DENEYLERİ

LABORATUVAR DENEYLERİ GEOTEKNİK ARAŞTIRMALAR LABORATUVAR DENEYLERİ GEOTEKNİK ARAŞTIRMALAR LABORATUVAR DENEYLERİ Bu standard, inşaat mühendisliği ile ilgili, lâboratuvarda yapılacak zemin deneylerinden, su muhtevasının tayini,

Detaylı

ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI

ZEMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI ZEMİNERİN SINIFANDIRIMASI Sınıflandırma; zemini birkaç harf veya sayı ile isimlendirerek ortak bir dil oluşturma işlemidir. 1911 Atterberg Kıvam imitleri (Ziraat Mühendisliğine Yönelik) 1945 II. Dünya

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI

ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI Prof. Dr. Recep KILIÇ ÖNSÖZ Jeoloji Mühendisliği eğitiminde Zemin Mekaniği dersi için hazırlanmış olan

Detaylı

Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon

Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon 2 Yüklenen bir zeminin sıkışmasının aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana geleceği düşünülür: Zemin danelerinin sıkışması Zemin boşluklarındaki hava ve /veya suyun

Detaylı

BOŞLUK ORANINA GÖRE ZEMİN PRİZMASI ÇİZİLMESİ VE İLGİLİ FORMÜLLERİN ELDE EDİLMESİ

BOŞLUK ORANINA GÖRE ZEMİN PRİZMASI ÇİZİLMESİ VE İLGİLİ FORMÜLLERİN ELDE EDİLMESİ BOŞLUK ORANINA GÖRE ZEMİN PRİZMASI ÇİZİLMESİ VE İLGİLİ FORMÜLLERİN ELDE EDİLMESİ Boşluk oranı tanımından hareket ederek e=v b /V s olduğundan V s =1 alınarak V b =e elde edilmiştir. Hacimler Ağırlıklar

Detaylı

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları Yaz Dönemi

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları Yaz Dönemi JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları 2010-2011 Yaz Dönemi Bu derste... Toprak zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin anlaşılması Toprak zeminlerin gerilim-deformasyon davranışlarının tanımlanması

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

Zemin Stabilizasyonunda Uçucu Kül Kullanımı

Zemin Stabilizasyonunda Uçucu Kül Kullanımı ISEM216, 3 rd International Symposium on Environment and Morality, 4-6 November 216, Alanya Turkey Zemin Stabilizasyonunda Uçucu Kül Kullanımı 1 Fatih YILMAZ * 1 Faculty of Engineering, Department of Civil

Detaylı

5. KONSOLİDAS YON DENEYİ:

5. KONSOLİDAS YON DENEYİ: 5. KONSOLİDAS YON DENEYİ: KONU: İnce daneli zeminlerin kompresibilite ve konsolidasyon karakteristikleri, Terzaghi tarafından geliştirilen ödometre deneyi ile elde edilir. Bu alet Şekil 1 de şematik olarak

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR

YAPI MALZEMESİ AGREGALAR YAPI MALZEMESİ AGREGALAR 1 YAPI MALZEMESİ Agregalar en önemli yapı malzemelerinden olan betonun hacimce %60-%80 ini oluştururlar. Bitümlü yol kaplamalarının ağırlıkça % 90-95, hacimce %75-85 ini agregalar

Detaylı

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138)

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) Taze Beton: Betonun karıştırma işlemi bittikten sonra sahip olduğu işlenebilirliğini koruyabildiği süre içindeki (sertleşmeye başlamadan önceki)

Detaylı

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması Ders Notları 2 Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması KONULAR 0 Zemin yapısı ve zemindeki boşluklar 0 Dolgu zeminler 0 Zeminin sıkıştırılması (Kompaksiyon) 0 Kompaksiyon parametreleri 0 Laboratuvar kompaksiyon

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER Kod Deney Adı Sayfa No 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ

DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ GÜZ DENİZ YAPILARI İÇİN BETON TEKNOLOJİSİ 2009-2010 GÜZ HAFTA 2 İncelik Modülü Granülometri eğrisinin % 100 ekseni ile arasında kalan alanın sayısal ifadesidir. Diğer bir deyişle eğrinin tek bir sayı ile ifade

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ Kullanılıyor Mesai içi 1. AGREGA DENEYLERİ 1.1. Elek analizleri 150 1.2. Agrega özgül ağırlığının bulunması 130 1.3. Agrega su muhtevasının bulunması 130 1.4. Los Angeles deneyi ile aşınma kaybının bulunması

Detaylı

ELEK ANALİZİ meş (mesh) numarası

ELEK ANALİZİ meş (mesh) numarası ELEK ANALİZİ Eleme, tanelerin belirli büyüklükteki delik veya açıklıklardan geçebilme veya geçememe özelliğine dayanarak yapılan bir boyuta göre sınıflandırma işlemidir. Elek analizi ya da elek çözümlemesi

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar).

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). . KONSOLİDASYON Konsolidasyon σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). σ nasıl artar?. Yeraltısuyu seviyesi düşer 2. Zemine yük uygulanır

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI-I ÖĞÜTME ELEME DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI-I ÖĞÜTME ELEME DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMM 302 KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI-I ÖĞÜTME ELEME DENEYİ ISPARTA, 2014 ÖĞÜTME ELEME DENEYİ DENEYİN AMACI: Kolemanit mineralinin

Detaylı

İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI

İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2014 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜTLER, JEOFİZİK ETÜTLER, JEOTEKNİK HİZMETLER İLE ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELİ Oğuzhan YILDIZ

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ İLLER BANKASI A.Ş. YATIRIM KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

Detaylı

Zemin Suyu. Yrd.Doç.Dr. Saadet BERİLGEN

Zemin Suyu. Yrd.Doç.Dr. Saadet BERİLGEN Zemin Suyu Yrd.Doç.Dr. Saadet BERİLGEN Giriş Zemin içinde bulunan su miktarı (su muhtevası), zemin suyundaki basınç (boşluk suyu basıncı) ve suyun zemin içindeki hareketi zeminlerin mühendislik özelliklerini

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 00321 CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVARI l ELEK ANALİZİ DENEYİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 00321 CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVARI l ELEK ANALİZİ DENEYİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 00321 CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVARI l ELEK ANALİZİ DENEYİ ARAŞTIRMA-TARTIŞMA SORULARI a) Mineral mühendisliği bakımından tane ve tane boyutu ne demektir? Araştırınız.

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ Deney 1. Sievers Minyatür Delme Deneyi Deney 2. Kırılganlık(S20) Deneyi Deney 3. Cerchar Aşındırıcılık İndeksi (CAI)

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

K.T.Ü. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVAR DERSİ DENEY FÖYLERİ

K.T.Ü. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANABİLİM DALI CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVAR DERSİ DENEY FÖYLERİ K.T.Ü. MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CEVHER ve KÖMÜR HAZIRLAMA ANABİLİM DALI CEVHER HAZIRLAMA LABORATUVAR DERSİ DENEY FÖYLERİ DENEY FÖYÜ KAPAĞI AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE OLMALIDIR. T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

Artan İnce Kum Oranının Silt Zeminin Sıkışabilirliğine ve Dayanımına Etkisi

Artan İnce Kum Oranının Silt Zeminin Sıkışabilirliğine ve Dayanımına Etkisi 17 Published in 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 29-30 September 17 (ISITES17 Baku - Azerbaijan) Artan İnce Kum Oranının Silt Zeminin Sıkışabilirliğine

Detaylı

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni ÇİMENTO FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ 1) Çimento yoğunluk/özgül ağırlık deneyi (TS EN 196-3): Özgül ağırlık, çimento ağırlığının dolu hacme oranıdır. Çimentoların yoğunluğu tiplerine göre değişir. Normal

Detaylı

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya

Detaylı

KİLLİ ZEMİNLERDE PERMEABİLİTE VE EFEKTİF GERİLMENİN KOMPAKSİYON ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ *

KİLLİ ZEMİNLERDE PERMEABİLİTE VE EFEKTİF GERİLMENİN KOMPAKSİYON ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ * KİLLİ ZEMİNLERDE PERMEABİLİTE VE EFEKTİF GERİLMENİN KOMPAKSİYON ENERJİSİNE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ * Changes Of Permeability And Preconsolidation Pressure Compacted Clayey Soils Depending On The Compaction

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ATIK VE ZEMİNLERİN OTURMASI DERSİN SORUMLUSU YRD. DOÇ DR. AHMET ŞENOL HAZIRLAYANLAR 2013138017 ALİHAN UTKU YILMAZ 2013138020 MUSTAFA ÖZBAY OTURMA Yapının(dolayısıyla temelin ) düşey

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_12 INM 305 Zemin Mekaniği Sıkışma ve Konsolidasyon Teorisi Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ

ZEMİN MEKANİĞİ -1. Ders Notları. Öğr.Grv. Erdinç ABİ ZEMİN MEKANİĞİ -1 Ders Notları Öğr.Grv. Erdinç ABİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ 2012 1. Bölüm ZEMİNLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER Zemin; kaya(ç)ların fiziksel parçalanması (mekanik ayrışma) ve/veya kimyasal

Detaylı

Dmaks=16mm için referans/ideal granülometri eğrileri ve bölgeleri. 4 bulunuz.

Dmaks=16mm için referans/ideal granülometri eğrileri ve bölgeleri. 4 bulunuz. AGREGA KARIŞIM TASARIMI Betonda kullanılacak farklı boyutlardaki agregalardan; Minimum boşluklu Toplam yüzey alanı minimum olan bir agrega karışımının elde edilmesi için uygun karışım oranlarının belirlenmesi

Detaylı

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı -

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı - BÖLÜM 5. ESNEK ÜSTYAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ Yeni bir yol üstyapısının projelendirilmesindeki amaç; proje süresi boyunca, üzerinden geçecek trafiği, büyük deformasyonlara ve çatlamalara maruz kalmadan,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2016 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER KOD DENEY ADI SAYFA NO 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

MİNERAL TOPRAKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

MİNERAL TOPRAKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ MİNERAL TOPRAKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Fiziği Toprakların fiziksel özellikleri, toprak boşluk oranını, havalanması, su tutma özellikleri

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

JEO 302 KAYA MEKANİĞİ

JEO 302 KAYA MEKANİĞİ JEO 302 KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR 1. HAFTA Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEO302 KAYA MEKANİĞİ dersi kapsamında Doç. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu ve Araş. Gör. Fatih Uçar tarafından

Detaylı

Kil ve Kil Mineralleri

Kil ve Kil Mineralleri Kil ve Kil Mineralleri Zeminler, kayaçların çeşitli nedenlerle ayrışması sonucu meydana gelir. Zeminlerin mühendislik özellikleri onların mineral yapısına bağlıdır. Zeminlerin mineral içeriği çakıl, kum,

Detaylı

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi.

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.DÖKÜM KUMLARININ MUKAVEMET VE NEM MİKTARI TAYİNİ 8.1. Deneyin Amacı Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.2.Deneyin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. İLLÎ EĞİTİ BAKANLIĞI EGEP (ESLEKÎ EĞİTİ VE ÖĞRETİ SİSTEİNİN GÜÇLENDİRİLESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ZEİN DENEYLERİ-II ANKARA 2006 illi Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve

Detaylı

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES Hanifi Çanakcı * Hamza Güllü * * Gaziantep Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü, 2731 Gaziantep, TÜRK YE

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ 2. TOPRAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Topraktaki Üç Faz S : Katı W: Sıvı Su A: hava hava Zemin taneleri Faz Diyagramı V t V v +V (V a +V )+V M t M +M 1 Hacim Oranları (1)Boşluk oranı (Voidratio),e,(ondalık

Detaylı

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA)

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) İçerik Yarmalarda sondaj Dolgularda sondaj Derinlikler Yer seçimi Alınması gerekli numuneler Analiz

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı